Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

U pretposlednjoj rupi na svirali

Krenula je u vezi sa pozivom u Partnerstvo za mir lavina bezobrazluka, notornih laži i potpunih gluposti. Vlasti u sve tri zemlje odluku iz Rige valjaju kao uspeh i lupetaju. Državni i paradržavni mediji im naravno terciraju. Ne zna se ko je bezobrazniji, licemerniji, smešniji.

A tek kada u nedeljnim izdanjima krenu „analitičari“...

U Srbiji je, kaže neki lik iz državne agencije u onoj emisiji što ide u terminu Dnevnika na (državnoj) Bastilji i posle taj ponavlja u državnom dnevnom listu, da je „pozivu Srbiji ... prethodila višemesečna, intenzivna međunarodna kampanja koju su sprovele vlasti u Beogradu – pre svega predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, predsednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Drašković – uz strateški planirano diplomatsko lobiranje u samom Briselu“.

Još je bolja crnogorska posestrima, tamošnja Bastilja. Tamo je osnovna informacija da je „primljena Crna Gora“. Posle pomenuše ostale. Bosanci - više-manje OK.

A tek izjave lumena. Ludilo. Biser dana je bez sumnje Premijerova mudrost da smo sada „mnogo sigurniji u tome da će celovitost Srbije biti očuvana, i da će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji“. :)))) (Zar „ostanak“ nije zacementiran The Oktroisanim sa sve The Preambulom tj. veličanstvenom odlukom građana Srbije (bez građana Kosova of course) nakon koje Kofi Anan & naslednik mu Ban Ki Mun ne bi smeli da se drznu da dirnu u „petinu teritorije“)?

Šta je glede ovog poziva iz Rige uopšte čudno da se ja njime bavim na blogu? Naizgled se ništa specijalno nije dogodilo: servilni novinari vire iz anusa političara koji pak prodaju narodu mu*a za bubrege? Kad mogu Buš & Bler da ubede svoje da je rat u Iraku potreban jer Sadam kao krije oružje za masovno uništenje, što ne bi mogli Balkanci da prodaju poziv u Partnerstvo za mir kao svoj uspeh. Pogotovo u predizbornoj kampanji.

Dva su problema koja ovde vidim kao nešto naglašenija nego što je „normalno“: Prvi predstavljaju nivo i stil, a drugi obraz.

Nivo i stil: Političari su, normalno, uznapredovali u korišćenju odnosno u zloupotrebi medija za svoje manipulacije u odnosu na ono ratno vreme devedesetih (pisao sam o tome u jednom od ranijih blogova). Ali je fascinantno da i dalje trpe među svojim medijskim lakejima one koji im nanose štetu jer nisu mnogo napredovali od nivoa karakterističnog za onih desetak godina tokom kojih su im vrhunac domišljatosti bile umotvorine tipa „istina o politici Srbije se probija u svet“ (patentirala Politika, 1991.) ili Franjo Tuđman je pobedom nad (čini mi se) Gojkom Šuškom „šahovskom minijaturom oduševio Garija Kasparova koji je partiju zapisao i tako sačuvao“. (© Hina 1993.)

Razumem potpuno porive tzv. novinara u državnim & paradržavnim medijima da pokušaju da se, kako pametno svojevremeno reče jedan Crnogorac, „privlaste“. Ali ne mogu da shvatim da u tim nekakvim info službama, PR-ovima, sektorima za odnose sa javnošću ili kako to već zovu po tim strankama i državnim telima i nadleštvima nema nikoga da te lujke što su se zatekle po medijima lupi po prstima (po glavi nema svrhe - nisu im tu vitalni organi) da malo smanje doživljaj. Jer mogu da shvatim da neko napiše (u državnom mediju, naravno, zapravo u tri državna medija) da se „poziv Srbiji .... može tumačiti i kao potvrda da je Vašington zainteresovan za jačanje statusa Beograda na međunarodnoj sceni”, čak i da napiše to da je „odluka donesena posle brižno planirane diplomatske akcije Beograda ... i višemesečnih razgovora unutar alijanse koji su ... kulminirali konačnim odustajanjem SAD od uslovljavanja članstva Srbije u Partnerstvu za mir“, ali ne mogu da shvatim da neko ozbiljan misli da ovakve nebuloze može da proguta prosečno informisana osoba. Na stranu što je prva budalaština suprotna drugoj.

Ako još nije jasno: ovo su nivo i stil „golorukog naroda“, „ognjišta“, „nepravednih i ničim izazvanih sankcija“ i sl. Samo je sada upakovano u malo (jeftinog) šarenog papira.

Obraz: Fascinira me uvek iznova činjenica da je politika (& sa njom pupčanom vrpcom vezano novinarstvo u državnim medijima) = pendžetirani obraz.

Prva je vest da bi ove tri zemlje mogle biti pozvane u Partnerstvo za mir javila iz Rige, još u utorak negde oko tri popodne, novinarka Radija Slobodna Evropa. Tada je još informacija bila neproverena i izgledalo je da će Crna Gora biti pozvana bezuslovno, a BiH i Srbija uz klauzulu da „u roku od godinu dana moraju da dokažu punu saradnju sa Haškim tribunalom“. Odlična novinarka sa izvrsnim i veoma pouzdanim vezama u NATO-u (ne kaže se džaba da izveštač vredi onoliko koliko mu je debeo telefonski imenik) ipak je bila obazriva. Imala je zahvaljujući sposobnosti i odličnim kontaktima tu informaciju jedina od Balkanaca, a možda „i šire“. Ipak je proveravala ko zna koliko puta za svaki slučaj. U šest smo to objavili, oko pola sedam stavili na internet. Tada počinje takmičenje „kolega“ u laganju i podmetanju. Prvo se javlja bezobraznom krađom informacije jedan crnogorski medij emitujući informaciju da „oni to saznaju“. Niko im tamo od nije poverovao znajući da bi teško umeli Letoniju na mapi da nađu nego su kolege iz ostalih medija i razne državne službe krenule da zovu što naše dopisništvo u Podgorici što nas u centrali da pitaju je li to sigurno tako. Govorili im da nije baš sigurno, da mi mislimo da jeste tačno, ali da nemamo dokaza.

24 sata kasnije pričam sa tom sjajnom novinarkom i sa koleginicom iz Podgorice. Svo troje govorimo isto – nismo mogli da dočekamo jutro da vidimo da se slučajno nismo istrčali. Laknulo nam je svima kada je informacija zvanično objavljena.

A u međuvremenu - neki od zvaničnika Srbije koje smo pozvali za prvi komentar rekli nam (još u utorak predveče) da su to o pozivu prvi put čuli od nas i da neće da komentarišu dok ne vide hoće li to biti zvanično. Oko sedam uveče, nakon što smo vest objavili, kreće i u Srbiji bezobrazna krađa informacije. Do pola osam - osam već su svi to „saznavali iz svojih izvora“. A ne da nisu imali „svoje izvore“ nego nisu imali nikoga u Rigi. Ne tog dana nego verovatno ikada. Super je to gledanje u pasulj. Svašta može „da se sazna“

Ujutro, kada je informacija već procurela na razne strane, počinje prava fešta - niski start političara. Prednjače, kao i obično u takvim situacijama, oni koji su „nigde“ tj. oni kojima funkcije, zvanja i sinekure vise i kompleksaši ubeđeni da su nepravednim spletom nesrećnih okolnosti prenisko u odnosu na sposobnosti. Pozivaju svoje novinare da im kažu šta „su saznali“ nadajući se da će to biti odmah objavljeno pa će ostaviti utisak značaja jer kao znaju nešto pre nego što to nešto bude oficijelno saopšteno. Pričao pre petnaestak godina Buda iz Kluba književnika nama novinarima, redovnim gostima, da je „u ono vreme“ jedan od boljih lakmusa rejtinga političara bila ta čuvena kafana. Kad počne političar da bira stolove bliže centru kafane, kaže Buda, bio je to siguran znak da će uskoro da, kako se tada govorilo, „zglajza“. Ovde je slično. Kada političari zovu novinare da im „nešto saopšte“ – velika je šansa da tonu.

Sledeća faza su ingeniozna pitanja novinara upućena političarima: „Kako komentarišete.....?“

Onda lumeni počinju da „komentarišu“. Izjave su tipske - to je trebalo još ranije, međutim velika nepravda je u pitanju, ali konačno (podrazumeva se i ako nije uvek eksplicitno navedeno zahvaljujući lumenima - Nezaobilaznima, Nezamenjivima, Jedinstvenima) stvar je legla.

Ne daj bože da neko od lakeja napiše da to što se dogodilo u Rigi nije nikakav uspeh vlasti ni onih u Podgorici, a pogotovo onih u Sarajevu i u Beogradu.

Zna li iko od njih da je u Partnerstvu za mir odavno nekoliko centralnoazijskih država, takvih oaza demokratije i slobode gde, kako je 2004. ocenio Independent, vlada „galerija hulja – sovjetskih dinosaurusa“. Jedan od njih, dodajem ja, predsednik Turkmenije Saparmurat Nijazov zvani Turkmenbaši, čak je nazvao mesece po sebi, članovima porodice i svojim knjigama.

A ovi prodaju ulazak u Partnerstvo za mir kao uspeh i dokaz demokratije.

Lokalni lumeni nisu imali pojma šta se u Rigi dešava. A nisu imali pojma jer nisu znali do poslednjeg trenutka ni u samoj Rigi.

Da su Balkanci znali ili da su makar slutili ne bi se libili da to unapred politički kapitalizuju. Ni traga proteklih dana ničemu nalik tome. Naprotiv. Pogledah arhivu – sve izjava do izjave da neće biti poziva ovog puta. Da ne govorim da ni jedan od balkanskih vođa ne bi časio časa da se nacrta tamo na slikanju da je makar slutio ishod.

A da ništa nisu znali, evo samo dva od mnoštva dokaza:

„Zvaničnici s kojima sam razgovarao najavili su mogućnost da se odmah posle izbora nastave pregovori sa EU o stabilizaciji i pridruživanju i počne proces prijema u Partnerstvo za mir...“ Rasim Ljajić, izjava „Beti“ 23.11.

„Za neke od najuticajnijih zemalja članica, puna saradnja s Tribunalom uslov je preko koga će teško preći“.Branislav Milinković, ambasador Srbije pri NATO-u, izjava „Građanskom listu“, 28.11.

E da, ne bi bilo korektno završiti ovo bez malog vremeplova. Podsećanje je tek da se zna da je poziv u Partnerstvo za mir prešao veliki put. Do statusa The Great Success stigao je sa položaja Pretposlednje Rupe Na Svirali (pošto je čuvena The Poslednja Rupa Na Svirali bila dugo s pravom zauzeta).

Pretražio sam samo arhivu agencije Beta pošto mi je to najmanje zametno:

24.10.2000. Vojislav Koštunica, „South East Europe“, intervju: „Ako geopolitička situacija ostane ovakva kakva je danas, a u to nisam sasvim siguran, uključivanje u program 'Partnerstvo za mir' će možda jednog dana postati neminovnost. Mi, međutim, imamo neuporedivo prečih briga, a nemamo ni para za to. Ne mogu, međutim, da ne podsetim da prekomerno širenje bilo kog sistema, ako je prenagljeno, najčešće dovodi do urušavanja“.

08.03.2001. Vojislav Koštunica, „Times“, intervju: „Ulazak u Partnerstvo za mir za nas ne predstavlja prioritet, ali ga ne isključujemo i o tome se diskutuje“, rekao je predsednik SRJ i naglasio da je za razmatranje tog pitanja potrebno „više vremena i promena raspoloženja“.

28.12.2001. Boris Tadić, izjava: Potpredsednik Demokratske stranke Boris Tadić ocenio je danas da je predsednik SRJ Vojislav Koštunica učinio grešku što je odbio ostavku načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića. „Ne možemo u Partnerstvo za mir sa starim ljudima koji su od VJ činili partijsku instituciju, koji su davali političke izjave i bili bliski sa porodicom nekadašnjeg predsednika.“

26.03.2002. Vojislav Koštunica u emisiji produkcijske kuće Mreža emitovane na TV B92: U vezi sa pristupom Partnerstvu za mir „nema izbora“ jer je „teško zamisliti pravni položaj u kome bi SRJ bila neutralna“ a svedruge države su pristupile tom programu.

23.06.2002. Vojislav Koštunica, odgovarajući novinarima: Na pitanje novinara da li je NATO uslovljavao ulazak SRJ u Partnerstvo za mir smenom Pavkovića, Koštunica je rekao da „pitanje kadrova nije ono na šta se (on) lično obazire“. „Ne treba odgovarati na spoljne ucene, a to ćemo najbolje učiniti ukoliko interese zemlje stavimo iz sopstvenih i delujemo blagovremeno“, rekao je Koštunica.


hvala na blogu. ne mogu vise

hvala na blogu. ne mogu vise da izdrzim licemerje ovdasnjih politikanata.
u piramidi vlasti, od vrha do dna, ''rukovodioci'' su svuda istog profila. kao da su klonirani. nepodnosljivo.


srdjane, pitanje koje si

srdjane, pitanje koje si samom sebi postavio pri pocetku ovog posta - sta je tu cudno da politicari grabe zasluge za nesto za sta nimalo nisu zasluzni, kao i da u tome imaju podrsku ulizickih medija - zaista stoji.. tako da i meni nije do kraja jasno sto te je ovo toliko iznerviralo?!
osim, mozda, sto si u ovom slucaju bio direktni svedok njihovih manipulacija....
ipak, hvala ti sto si sa nama, posetiocima bloga, podelio neke zaista vredne informacije, poput

Quote:
A u međuvremenu - neki od zvaničnika Srbije koje smo pozvali za prvi komentar rekli nam (još u utorak predveče) da su to o pozivu prvi put čuli od nas i da neće da komentarišu dok ne vide hoće li to biti zvanično. Oko sedam uveče, nakon što smo vest objavili, kreće i u Srbiji bezobrazna krađa informacije. Do pola osam - osam već su svi to „saznavali iz svojih izvora“. A ne da nisu imali „svoje izvore“ nego nisu imali nikoga u Rigi. Ne tog dana nego verovatno ikada. Super je to gledanje u pasulj. Svašta može „da se sazna“

i, jedna mala zamerka: zasto potcenjujes ulazak u PfP, nekakvim pominjanjem Turkmenije i slicno? Ipak, ovo je de facto vazan i pozitivan dogadjaj i za ovo su se zalagale vlasti Srbije od 5.10.2000, ukljucujuci i vladu Z. Djindjica.
i, jedno pitanje, mozda malo neukusno, ali verujem da kao novinar nemas problema tim: da li bi potcenjivao ulazak u PfP da je to uradila vlast koja je tebi licno simpaticnija, politicki blizza??


Daleko od toga da

Daleko od toga da potcenjujem. Naprotiv, dobro je što su tamo i ove tri zemlje, tj teritorija koja je ličila na nekakvo ostrvo.

Samo pišem da me nervira ovoliko licemerje političara i nešto manje od toga servilnost lakeja i sve kako je navedeno. I jedno i drugo su nažalost danas nešto "normalno", samo je problem kad preteraju. A ovde su, ja bih rekao, to učinili.

A više od svega me nervira igranje na zaboravnost plebsa. Zato onaj vremeplov na kraju.

Kod pomenutog Turkmenbašija ima, pričao mi pre par godina jedan kolega Turkmen, neka pesmica - pevaju, kaže, deca ujutro u svakoj školi prvog časa nešto kao hvala Suncu što je izašlo, a moralo je kao to da učini da pozdravi tog lika - predsednika.

Imali smo i mi slične petice i ljubičice što završe "na osmehu tvoga vedrog lica", ama sam mislio da smo se malo odmakli od toga. Jesmo dakako, ali me nervira kada ponovo vidim naprdak u tom smeru.


hej, hvala ti brzom

hej, hvala ti brzom razjasnjenju :)

ne znam koliko ovi sa B92 prate blog, tj. znam da ga ponekada prate, ali bilo bi sjajno da te kontaktiraju i da im u fono intervjuu ispricas o 'zaslugama' vlasti za ulazak u PfP... naravno, ako i ti mislis da je to okay :)

naravno, jasno je da kostunica & comp. sada ovo koriste za predizbornu kampanju. mislim da je jasno da bi bilo koja vlast ovo na taj nacin koristila. i, u pravu si, fora je spreciti ih da dalje lazu.

ono sto je u stvvazno, po meni je: zasto u PfP bas sada? zasto stranci i dalje u kostunici vide pro-demokratsku snagu, jer ja ovo mogu da tumacim samo kao podrsku njemu i tadicu, tj. 'demokratskim snagama'???

ponavlja se prica kao sa ustavom.

i, da li je 'medj. zajednici' uopste stalo do sustinske demokratizacije srbije, ili im je bukvalno jedini prirotet ono sto zovu 'stabilnim regionom'??


", da li je 'medj.

", da li je 'medj. zajednici' uopste stalo do sustinske demokratizacije srbije, ili im je bukvalno jedini prirotet ono sto zovu 'stabilnim regionom'??"

Ni jedno ni drugo. Treba im sveze meso za slanje u Afganistan i, kad se Ameri povuku, da "cuvaju mir" u Iraku. A i za buduca mesta, gde Ameri budu uvodili Wdemokratiju". Ne zaboravi, Ameri su se mnogo zavukli Irak, a u njihovom "zadnjem" dvoristu su curani, kokosi i guske u medjuvremenu poceli da dizu glave (Venecuela, Ekvador, Nikaragva etc, etc), pa moraju da se malo tamo oglednu, a za to vreme ce "mirovni" partneri (izmedju ostalih i Srbija) da pripaze, da im neko ne krade naftu (oops, mislim, ne unistava zapocete "demokratske" procese). I, naravno, da smanji broj zrtava iz americke armije, prebacujuci teziste na ostale saveznike u "mirovnim" procesima, koje Amerika finansira.

panonian


Saparmurat Nijazi,

zvani od milošte Turkmenbaši, ne samo da je veliki pesnik, koji malo malo naciju razvedri novom knjigom obavezne poezije, nego je predsednik, koji drži obećanja. Pre oko godinu dana je svom narodu obećao da njihova prestonica Aškabad neće zaostajati za svetskim prestonicama, koje su izgradjene na obalama reka.Shodno tome, Turkmenbaši je zveknuo 63 miliona dolara, dobro ne baš svojih i napravio - REKU !!! Veštačka reka se maštovito zove Aškabadka i duga je 11 kilomentara i teče od istočnog do zapadnog dela prestonice.Daklem? Ko je šef?!Malo li je...veštačka reka...reci!

Hvala, bilo je zadovoljstvo čitati ovaj tvoj blog, mozak mi se odmorio...

p.s. u poslednjoj rečenici komentara o Turkmenbašiju ti se potkrala štamparska greška, ali ne popravljaj, govori više od pravilno otkucanog "napredak".


Plan

Ovo sa vestackom rekom mu dodje nesto kao turkmenistanski NACIONALNI INVESTICIONI PLAN :-(((


Fantasticna analiza !! Svaka

Fantasticna analiza !! Svaka cast !!!


Zagolica me

Srdjane, evo sada Goran Markovic rece da mu je neki Kusovac svojevremeno cenzurisao film Majstori, majstori.
Normalno sve je posle palo u vodu pa rekoh da te pitam da li imas neke veze sa doticnom Kusovcem.
To je bilo neke 1980 - 1981.
Mislim prezime je karakteristicno.

Ovo je u vezi sa cenzurisanjem kineskog filma

Ujde uzdravlje


Nemam razloga da ne verujem

Nemam razloga da ne verujem Goranu. Sa druge strane ne znam ni jednog svog prezimenjaka koji je bio u situaciju da to učini, tj. nisam čuo da je neko bio na nekoj dužnosti koja bi to omogućavala. (Od bliže familije sigurno nije niko, i to mi je dovoljno, ali bih voleo da pročeprkam) Gde tj u kojoj prilici je to Goran rekao? Ponavljam, naravno da to što ja ne znam ne znači da se nije desilo.


pa sibni mu na blog

bice mu drago da ti da detalje


Goran je pomenuo

Nikolu Kusovca koji je bio u izvesnoj KOMISIJI ili cemu vec koja je odlucivala o MAJSTORIMA. Dakle, nije samo Kusovac odlucivao vec KOMISIJA, ako je to opravdanje, a nije.


Nije opravdanje Daco,

Nije opravdanje Daco, slažem se.

Jedino što mogu da kažem "u svoju odbranu" i što je moja makar kakva satisfakcija je da znam da i moj dalji rođak u svojim krugovima ("Odbrana" Radovana K., nekadašnji "Senat" Republike Šumske i sl. bakrači) mora da trpi propitivanja zbog onoga što ja govorim, pišem i radim.


Hehehe

Ovo je baš kvarno ;)

Inače je tekst gore super - ja sam juče podlo kvario supruzi raspoloženje čitajući joj Koštuničinu reakciju na prijem u PfP sa vesti B92 - imalo je momentalno dejstvo :)

V.


:)

Zaspala?


Ne,

nego je popizdela, tačno sam znao kako će da reaguje, zato sam je i bocnuo.

Pošto je izjava bila kao da je mesečar - "ušli smo u PfP i time ojačali poziciju u vezi Kosova".

Ponekad prosto pomislim da on stvarno veruje da će "spasiti Kosovo"... posle referenduma u CG se ućutao bio načisto - posle Kosova se možda zamonaši u Hilandaru?

V.


Nismo mi te srece :) Miroslav

Nismo mi te srece :)

Miroslav


profesionalna deformacija

sram te bilo, kako se to izrazavas!
:)
ali je bas lepa ideja da kostunica ode u monahe.......
poz, j.


pa ako

kostunica ode u monahe, onda ce srbija postati talibanska zemlja :-)


Zar vec nije

Quote:
talibanska zemlja :-)


Kad zena uzvrati udarac

Quote:

...zato sam je i bocnuo...

A kad ona tebe bocne ostrom stiklom, sledeci put na tangou, pa dabijes rupu u cipeli i odozgo ?!


E, nije baš mesto...

...da elaboriramo kako se sve moja gospođa i ja bockamo, to je zadiranje u privatnost ;)

Pozdrav,

Vučko


Staršno je

... kako se nevešto naši "vođi" i njihovi lakeji igraju politike, puštaju da im se događaji dese i onako AD HOC regauju i kreću u trku za skupljanje zasluga, sve objašnjavajući narodu kako su eto baš oni svojim zalaganjem...
Zanima me jedino zašto su i pored svog bezobrazluka ovdašnje vlasti (čitj Hag)nas pustili u dotično partnerstvo?


Eh kada bi nasi politicari

Eh kada bi nasi politicari znali nebi se zvali politicari. Citao sam o nastanku reci politika koji nema veze sa grckom reci polis, vec sa recju ako se dobro secam politikus sto bi trebalo da znaci laz.

Ivica Baic
http://tuls.net/


Ne znam da li je onomad

Ne znam da li je onomad Henri Ford ispričao čuvenu dosetku o kokošijim i pačjim jajima... kako kokoška kad snese jaje larma na sav glas a patka ćuti pa se kokošija jaja jedu više od pačijih iako su pačija kvalitetnija... nešto mi to liči na ovu "Partnerstvo za mir" priču... sa jednom bitnom razlikom, doduše - naše "kokoške" nisu snele nikakvo jaje, a kokodaču...

Pa svima je jasno da nametnuti nam uslovi za prijem u "Partnerstvo za mir" nisu ispunjeni, da je NATO prešao preko svojih zahteva i primio Srbiju... Srbiju u kojoj je Vojska skrivala (a možda još uvek skriva) haške begunce, kojoj napuštena skladišta lete u vazduh, u kojoj ubijaju vojnike na dužnosti... u kojoj se muti milionskim ugovorima za kojekakve satelite i pancire... jednostavno, odlučili su da srpskim političarima bace neku kosku ovako pred izbore i odluku o konačnom (?) statusu Kosova... Naravno, za očekivati je zapravo da sve to ostane mrtvo slovo na papiru, po sistemu "forma je važnija od suštine"...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Karla je u pravu

Neprincipijelna poruka koju je NATO poslao Srbiji samo potvrdjuje da EZ nikada nije imala ispravan kompas kada su u pitanju ex-SFRJ, SRJ, SCG i Srbija.
Medjutim, to shto evropski aparatchici prikazuju visok nivo licemernosti i nizak stepen moralnosti (Holandija se najvishe protivila, mnogo vishe nego u leto '95) nije ni po muke.
Ono shto je odvratno u ovoj stvari jeste shlagvort koji su podarili raznoraznim narodnjacima, mantijashima, jatacima i inima. Nekako bash uochi izbora.

Lichno, najvishe me boli ta smrdljiva, nakaradna i zakasnela kooperativnost EZ sa sumnjivcima koji chine danashnji rezim. Onomad, kada je postojao chovek kome je valjalo pomoci, rigidnost i tvrdokornost su bile ideje vodilje politike prema Srbiji.

Nasha nevolja je proistekla, ne samo zbog silnih zlotvora koji su pustoshili ove prostore, vec i zbog opakog malera da svetom danas vladaju bezidejne i nemoralne protuve.

P.S.
Gospodine Kusovac, svaka chast na iscrpnosti i preciznosti.


Hvala Donalde,

Hvala Donalde,

Uživam u Vašim komentarima pa mi ovo baš znači.

A ono što me brine je sledeće: pošto ti zapadnjaci ništa ne rade ni slučajno ni iz nekakve ljubavi čini mi se da postoji i ona mogućnost da su procenili da posle 21. januara možda bude takav raspored snaga da ne bi bilo svrhe obznanjivati poziv.

Sve ostalo bi mi lakše palo.


Odlična analiza Srđane..

Evo da priključim dve stvari.
Dobro je da su nas tamo smestili. Po mom mišljenju su uradili to zato što NATO dinamički plan ne trpi odlaganje.
Kroz partnerstvo treba edukovati određen broj ljudi, uvesti neke standarde i izvršiti kritičan broj zahvata u bezbedonosnom sistemu.
Nisu mogli drugčije. Zamisli, ovom prilikom prime BIH i Crnu Goru, a Srbija ostane van. Jedina u Evropi i bližem delu Azije.
Znaju oni da ova buduća koalicija dva DSS-a neće hapsiti svoga Mladića još. Evo Koštuničina policija nosi kamere po Srbiji i snima sa pedeset kamera hapšenja carinika i vlasnika privatnih prodavnica mešovitom robom. Jedino još nisu upotrebili kameru za snimanje pod vodom. Pominje se hapšenje svega i svakoga, ali da će hapsiti Mladića, sačuvaj bože da kome sme pasti na pamaet.
Šef novog DSS-a i šef države, uspeo je objasniti kako je važno da ne dođu radikali i da je zbog svih prilika i skore samostalnosti Kosova neophodno dati neki benefit DSS-ovima.
No, mislim da se oni kao i svaki davljenik hvataju za slamku i pričaju jedino što mogu.
Vojislav Koštunica i njegova stranka će ostati upamćeni po tome da su ostvarili baš one stvari protiv kojih su se zalagali, uz razvlačenje, gubljenje vremena i mrcvarenje.
Danas nije pitanje - jeli dobro što smo ušli u "Partnerstvo za mir". Normalno pitanje bi bilo zašto to nismo uradili pre pet godina, kad je baš Koštunica presudno uticao da se to ne dogodi.


Principi kontrole

"Lichno, najvishe me boli ta smrdljiva, nakaradna i zakasnela kooperativnost EZ sa sumnjivcima koji chine danashnji rezim... Ono shto je odvratno u ovoj stvari jeste shlagvort koji su podarili raznoraznim narodnjacima, mantijashima, jatacima. Nekako bash uochi izbora... ", kaže Donald Sikert.

Dragi Donalde,

Prijem u Partnerstvo za mir nije prijem u Evropsku uniju i nije čak ni nikakva nagrada. Jedan dugogodišnji disident odavno je pametno primetio da Vojsku Srbije (bivšu JNA), to jest njene strukture koje su plele svoju mrežu čitavih 50 godina, hranjene ogromnim budžetima, može da kontroliše samo neka još snažnija organizacija, neko poput NATO. Prijem u Partnerstvo za mir stoga pre svega vidim kao uspostavljanje nekakvih kontrolnih mehanizama, i kao vezivanje ruku "jatacima, mantijašima, narodnjacima". Mislim, dakle, da je ulazak u Partnerstvo za mir izvanredna vest zbog koje ne bi trebalo da očajavamo. Utoliko pre jer naše političare pre samog prijema niko ništa nije ni pitao, kao da NATO nije želeo da im da priliku da zabrljaju. Ostavio im je jedino mogućnost da se zvanično raduju.

Što se tiče EU, mislim da ona nema drugog izbora nego da vodi ovakvu politiku. S jedne strane da ponavlja pozive Srbiji, šaljući poruke tipa "Evo, čim ispunite uslove, primamo vas istog trenutka", i da istovremeno ne popušta da ti uslovi budu ispunjeni. Srpski političari, dakle, stavljeni su položaj stalne mimikrije, da stalno tvrde kako žarko žele "u Evropu", i da "žele da ispune uslove". A ne mogu večito lagati.


...

Poshtovani C.Ponti,
Manje vishe, jasno mi je da chlanstvo u PfP (PzM) znachi dosta za skrajnutu i razularenu Srbiju (mada, nikad nisu na odmet rechi poput vashih ;) ).
Ono shto sam hteo da naglasim je strashni tajming MZ (a ne EZ kako sam pogreshno stavio; valjda je babi tako milo). Kada je Srbiju trebalo pogurati vorp brzinom, kada je bilo ljudi koji su razumevali znachaj proevropskih integracija, MZ je zadrzala miloshevicevsku inerciju i time josh vishe otezala procese raskida sa kontinuitetom nedemokratskih, zlochinachkih ili retrogradnih rezima.


sjajan blog

Brine i sto je Snezana Samardzic, pomocnik ministra odbrane za politiku odbrane, kao prvu pozitivnu stvar koju nam poziv u PfP donosi spomenula "broj novih radnih mesta". Oako je logika iza te izjave bila da se Valsi ne dosete,....Kasno, nepotrebno.

Mozda nije lose poceti u srpski politicki recnik uvoditi termine poput zajednickih bezbednosnih akcija, zajednicke borbe protiv prirodno uzrokovanih katastrofa....

Ovo je veliki potez neke medjunarodne organizacije, koja de facto, odustaje od svoje visegodisnje opravdane politike uslovljavanja. Samo ce vreme pokazati, da li je regionlana bezbednosna saradnja moguca sa oruzanim snagama koje je nemoguce reformisati dok se svi haski optuzenici ne uhapse. Ako hapsenje usledi, i ako bude posledica ucesca tri zemlje u regionalnoj saradnji tog tipa, onda ce kocka NATO da zalozi svoj legitimitet i odustane od jedne svoje politike, demonstrirati fleksibilnost nATO.

U ostalom, o tome je samit i bio zar ne, i o samom NATO, o cemu se u Srbiji skoro nista nije moglo procitati.

God bless CNN


Quote:Brine i sto je Snezana

Quote:
Brine i sto je Snezana Samardzic, pomocnik ministra odbrane za politiku odbrane, kao prvu pozitivnu stvar koju nam poziv u PfP donosi spomenula "broj novih radnih mesta"

I hoce doneti par novih radnih mesta, samo ne u Srbiji. Jer, prema pravilniku i poslovniku PfP, svaki novi clan treba da se standardizuje prema ostalim clanovima. Dakle, treba da kupi oruzje za vojsku u USA uglavnom. Dakle, novi avioni, ali ne iz "Utve" nego iz Douglas/McDonnel, novi tenkovi, nove uniforme, nove puske (Zastava oruzje ide pode led) itd..... I to sve, naravno, na sopstveni trosak. Onda, treba pripremiti ljudstvo, koje ce ici da cuva "mir" i "demokratiju" u Afganistanu, Iraku itd, tj na svim mestima, gde Ameri zaseru, ici cistiti... Dakle, treba pripremiti dovoljno love da se to sve izfinansira.

A za to vreme po Srbiji ce ljudi idalje umirati od gladi, kao oni iz Subotice od pre koji dan ili ono dvoje starih juce - prekjuce... Tadicu i Kostunice, bog vas blagoslovio, jer cete, eto, svoje ime ostaviti u istoriju, gde je inace (u knjigama, naravno), od 500 strana 499 ostavljeno za velike pokretace ratova i ratne heroje, a ostatak za naslov, za sve saradnike i za sve one koju su pokusavali da stvore mir.

panonian


Mislim da niste u

Mislim da niste u pravu.

Čak ni članstvo u NATO-u ne podrazumeva kupovinu američkog oružja i oruđa, a pogotovo se to ne odnosi na PfP.

Rumunija je zadržala svoje MiG-ove 21 (one kante). Obnovili im ih još pre ihahaj godina Izraelci; Česi se opredelili za švedske Gripene (bila velika frka, valjala se priča godinama), sada je u Hrvatskoj slična halabuka oko borbenih oklopnih vozila pešadije - sva je prilika da su se opredelili ili da će se opredeliti (ne znam je li formalna odluka već doneta) za finske BOV-ove; Mađari, Česi, a pogotovo Slovaci i one baltičke zemlje zadržali masu sovjetskih skalamerija itd. Nekoliko evropskih zemalja ima Eurofightera, svoje tenkove itd (pominjem samo najskuplje stvari). A to je samo od zemalja koje su sada u NATO-u, da ne govorimo o onima centralnoazijskim (gde vladaju hulje) - tamo i nema ništa osim sovjetskog krša.

Dakle čak ni priča da NATO podrazumeva obavezu kupovine američkog oružja & opreme nije tačna, a to pogotovo ne važi za PfP.


Standardizacija opreme

Ne znam, da li sam u pravu ili ne, ali ovde u Austriji (gde zivim) je pre godinu dve, kada je bilo aktuelno pitanje, da li uci u PfP ili ne (u pitanju je bilo da li izbrisati neutralitet ili ne iz Ustava) jedno od pitanja je bilo i to da se onda mora kupovati novo oruzje, ili od Amera, ili od Britanije, Francuske ili nemacke (to u manjoj meri, prioritet je bio, npr, na Thompson puskama, koje su americki proizvod). I politicari, koji su bili protiv, su masovno mahali Pravilnikom o radu NATO-a koji predvidja takve zahvate.

A Madjari, Cesi i Slovaci su primljeni preko noci u PfP samo zato, da bi NATO mogao komotno, bez problema da bombarduje tadasnju Jugu. Zaboravili vec????

panonian


u pravu ste

da nije neophodna kupovina naoružaja američke proizvodnje ali će biti neophodno dovodjenje vojne opreme do standarda PfP, što kako god da okreneš iziskuje ulaganje ogromnih sredstava koja su preko potrebna na drugim mestima


Dobro je sto je Srbija usla u Partnerstvo za mir

Kostunica se kiti perjem Zorana Djindjica (mrav ubijen, a cvrcak uziva, nazalost), nije on nista ucinio da Srbija bude primljena u PFP, nego prva i jedina demokratska srbijanska Vlada, koja je za to postavila jasne demokratske osnove.
Dobro je sto smo u PFP-u, nismo zasluzili, jer nema rezultata glede saradnje sa ICTY, ali smo isti slucaj kao Makedonija i istovremeni prijem Grcke i Turske u NATO.
Mislim da ce prijem Srbije u PFP pomoci saradnji sa ICTY, jer ce kancelarija NATO-a u Beogradu uraditi ono sto Kostunica ne sme-bice macka koja ce konacno uloviti misa, jer ova macka za to nema hrabrosti (mislim na hapsenje Mladica).
Drugo, ono zbog cega je dobro sto je Srbija usla u PFP je to sto vise nece smeti da ispoljava teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, BiH i Kosovu, i sto ce snage NATO-a reagovati ako bude nekih nemira posle proglasenja nezavisnosti Kosova.
Trece, dobro je i zbog toga sto Srbija vise ne moze da bude izvor nestabilnosti na Balkanu i u Evropi.
Ulaskom u PZP, Srbija je sebi obezbedila demokratsku buducnost, bez radikala i SPS-a na vlasti, i dunula u ledja demokratskim snagama u Srbiji (onim pravim, na celu sa DS-om i LDP-om), ovo je poraz za Kostunicu, jer sto se Srbija bude vise otvarala tako ce podrska konzervativnim i antievropskim snagama u Srbiji padati.
Jos samo da se nekim kategorijama srbijanskog stanovnista ublazi vizni rezim, i sve ce poceti da biva kako-tako OK.
A evo i izjave Cedomira Jovanovica (da dopunim Srdjanov uvod glede izjava politicara glede ove teme)

29. novembar 2006.
Jovanović pozdravio poziv Srbiji za ulazak u Partnerstvo za mir

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je sjajna vest što će Srbija biti pozvana u Partnerstvo za mir i upozorio da se to poverenje ne sme prokockati.

Uoči odlaska u Brisel, gde će u Evropskom parlamentu razgovarati o mehanizmima povratka Srbije u porodicu evropskih naroda, Jovanović je ocenio da je poruka iz Rige upućena građanima koji veruju u Srbiju 21. veka, u partnerstvo sa modernim svetom i institucije na kojima taj svet počiva.

«Proces povratka Srbijeu Evropu počinje i završava se jasnim stavom da je potrebno u Srbiji stvoriti evropski sistem vrednosti», rekao je Jovanović. On je objasnio da taj sistem vrednosti podrazumeva stavljanje obrazovanja u prvi plan, osam sati rada ali i dodatne poslove, efikasno sudstvo i policiju, zdravstvo koje može da odgovori na potrebe građana, vojsku koja nije stub države, emancipaciju žene, nezavisne medije.

Govoreći o problemu viznih olakšica, koji će biti jedna od tema diskusije u Briselu, Jovanović je upozorio da je to najmanje političko pitanje i da je potrebno da Srbija ispuni niz tehničkih uslova za dobijanje viznih olakšica, kao što su uvođenje novih putnih isprava, policijska kontrola granica, potpisivanje sporazuma o readmisiji, obračun sa kriminalom itd.

«Mi o Evropi govorimo kao o pozitivnom primeru, a ne kao o našem utočištu», rekao je Jovanović, podsećajući da, prema istraživanjima, čak 90 posto mladih želi da napusti Srbiju. Zato je, prema njegovim rečima neophodno Evropu stvoriti u Srbiji.

Jovanović će u četvrtak u Briselu govoriti na panel diskusiji o viznim olakšicama za zemlje Zapadnog Balkana u kojoj će, između ostalih, učestvovati i evropski komesari za proširenje i bezbednost, predsednici velikih stranačkih asocijacija i poslanici u Evropskom parlamentu. Na skupu će učestvovati i pojedini visoki zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana a Jovanović je jedini pozvani predstavnik neke opozicione partije.

Uoči puta u Brisel, Jovanović se sastao sa predstavnicima omladinskih i studentskih nevladinih organizacija iz cele Srbije, koji su ga informisali o problemima mlade generacije u Srbiji i njihovim predlozima kako da se ti problemi što brže i efikasnije reše.
2 Milic i Milic-mislim da je dobro sto je NATO odustao od te politike, jer je video da je ova macka na vlasti nesposobna da lovi misha, pa da ce samim tim, ako Srbija ne bude primljena u PFP,na vlast doci macka koja i nema zelju da ga lovi.
Zato su oni sada preuzeli ulogu macke, i mislim da ce mis (ili vise miseva) biti vrlo brzo ulovljen(i).


nepoverenje

uroshe, sve ok, verovatno je iz nekih strateskih razloga i dobro uci u famozni PfP (ovo ne zato sto sam ja protiv, nego zato sto sam pala s marsa u ovaj svet, pa potpuno izgubim orijentaciju kad pocne da se prica o naoruzavanju bezmalo kao kad se kod kuce vodi diskusija o tome da li je bolja sargarepa od piljara iza coska, ili ona iz samousluge, ili ona s velike gradske pijace). ako je to jedan od nuznih koraka evropeizacije - prihvatam, sta cu drugo.
no, skepticna sam prema sledecem delu tvog posta:

Quote:

Drugo, ono zbog cega je dobro sto je Srbija usla u PFP je to sto vise nece smeti da ispoljava teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, BiH i Kosovu, i sto ce snage NATO-a reagovati ako bude nekih nemira posle proglasenja nezavisnosti Kosova.
Trece, dobro je i zbog toga sto Srbija vise ne moze da bude izvor nestabilnosti na Balkanu i u Evropi.
Ulaskom u PZP, Srbija je sebi obezbedila demokratsku buducnost, bez radikala i SPS-a na vlasti, i dunula u ledja demokratskim snagama u Srbiji (onim pravim, na celu sa DS-om i LDP-om), ovo je poraz za Kostunicu

skepticna sam jednostavno zato sto smo vec iskusili, na vise nivoa i sa svih strana, kako se lepo ignorisu i zakoni, i dogovori, i medjunarodne konvencije...
kljuc poraza kostunice nije toliko u rukama PfP-a koliko u rukama srpskih glasaca. posle sa srdjanove strane lepo sazetog krivotvorenja informacija zarad pripisivanja nekakvih zasluga ne vidim, nazalost, nikakav problem u tome da dosadasnji pristalica kostunice, draskovica pa cak i tome nikolica na izborima ponovo glasa za jednog od njih.
evo, da dodam da sam posebno ponosna na naseg sefa diplomatije, jel lepo covek rekao da bi on za svoj srpski narod ako treba pao na kolena pred svim i svakim... takve su stvari, nazalost, otisle u etar.
hocu reci, nece nam PfP bog zna sta pomoci, ako bar sredstva informisanja - vec kad nam zasluzni politicari to ne rade - ne odluce da trose manje energije, prostora i vremena na stabilizaciju svog mestanceta u anusu narodnih vodja, a vise na pricu o tome sta konkretno za srbiju clanstvo u PfP-u treba/moze/mora da znaci.


2 Lektorka

Naravno da je dobro uci u PFP, jer, izmedju ostalog, to znaci da nismo bas toliko izolovani.
A glede citiranog dela posta-Kostunica nece smeti nista da pokusava,da se on pitao mi tamo ne bismo ni usli.
Nego, hteo normalan svet da predupredi sukobe glede nezavisnosti Kosova i da ucini da Srbiji budu vezane ruke glede saradnje sa ICTY i (ne)ispoljavanja teritorijalnih pretenzija prema BiH,Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu.
Znaju oni vrlo dobro ko je Kostunica, ne brini.
Zato su Srbiju primili u PFP, jer ce otvaranjem zemlje podrska fasistickim i konzervativnim snagama polako jenjavati.


ne sumnjam da dobro znaju

ko je kostunica. ja sam se o njemu 2000. bolje informisala od zapadnih nego nasih medija, zaista. i potpuno razumem logiku koju belezis, i nadam se da ce do tog jenjavanja podrske konzervativcima zaista doci. htela sam to sve samo da probam malo "iznutra" da vidim, utoliko nepoverenje. ili strepnja, ako hoces. jednostavno, premalo je informacija i komentara koji lice na srdjanove, ili ove tvoje, a suvise je prica o "zaslugama"; cak sam i ja juce ovde, u inostranstvu, od par nasih ljudi cula sta su toboz postigli nasi politicari. znamo iz iskustva da takva medijska reklama itekako ima efekta.
sto naravno ne znaci da necu ciniti ono sto je u mojoj moci (i domenu) da bude drugacije, pozitivnije.
poz.


Jeste dobro, ali zasad

se moze zakljuciti da je kljucna dobrobit (dobit) ona koja ce pripasti NATO.
Podrzavam stav Srdjana Kusovca:

Quote:
Ne daj bože da neko od lakeja napiše da to što se dogodilo u Rigi nije nikakav uspeh vlasti ni onih u Podgorici, a pogotovo onih u Sarajevu i u Beogradu.

Severnoatlantska organizacija ima svoje globalno-strateske interese, koji, izmedju ostalog, ukljucuju i Zapadni Balkan. Jucerasnjim zvanicnim pozivom Crnoj Gori, BiH i Srbiji, oni, jednostavno, izjednacavaju boje kojima su obelezene zemlje naseg regiona. Jedno od kljucnih pitanja je koliko se moze verovati deklarativnom opisu politike NATO u okviru PfP i EAPC (Evro-atlantski partnerski savet). Deklarativno, kaze se da se zemljama clanicama programa Partnerstva, ostavlja "sloboda izbora (odlucivanja)" u pogledu konkretne implementacije pojedinih programskih "paketa". Koliko je to primenjljivo u nasem slucaju? Da li je uopste ovakav pristup primenjljiv na Srbiju i Vojsku Srbije?
Neizbezno je pitanje: u cemu se, konkretno, sastoji program- sta ce Srbija (MOD, VS) predloziti, sta ce NATO/ EAPC predloziti, ko ce i kako odlucivati o tome sa nase strane, te, na kraju, sta ce biti usvojeno, potpisano itd. Jos jedno pitanje je neizbezno: koliko ce to da kosta?

Ukoliko sva ova pitanja (odgovori) budu ostala obavijena velom drzavne i vojne tajne, ostaje nam da verujemo svima koji kazu da je clanstvo Srbije u PfP sjajna stvar, ali isto tako i onima koji kazu da nije. Ili da verujemo onima koji nista ne kazu (a podrzavaju)?

Ko je ovde lud, a ko zbunjen?


...

...


Samo da napomenem,

ta vest o prijemu Srbije u PfP, je na "Euronews" bila emitovana kao svrsena cinjenica u utorak predvece (mislim da su bile vesti u 16 ili 16:30), tako da je svako, ko je gledao tu emisiju, imao vec gotovu cinjenicu. Dakle, nasi vajni politicari su ipak mogli imati i neki drugi izvor informacija. Nemojmo odmah bacati kamen, postavimo si prvo i neka pitanja.

Sasvim je druga stvar, koliko i kako moze ovaj prijem u PfP biti od koristi Srbiji, akoliko moze da bude stetno. Ne zaboravimo da NATO zahteva standardizaciju vojne opreme, tako da moze da se desi (veoma verovatno) da ce to podrazumevati kupovinu CELOKUPNE opreme u USA. A to bas i nece biti neki sitan novac. Dalje, trebace razmisliti o tome i koliko ce Srbija biti spremna, da njeni vojnici idu da gase pozare iza americke vojske po svetu. Politicari ce biti spremni za to, jer oni nece ici u akcije, ali narod... Oosobito, ako bude cesce citao, kako je tamo ili ovde poneko umro od gladi, kada zna, da vise od 50% stanovnistva zivi u bedi, kada ima sve manje radnih mesta....

panonian


google je tvoj prijatelj

Pozdrav,
Ajd' prijatelju panoniane lepo nam objasni gde to clanstvo u PfP podrazumeva standardizaciju vojne opreme, kakve to vojne avione Utva proizvodi i zasto bi Zastava-oruzje isla pod led.

Standardizacija je obavezna za zemlje koje zele da postanu clanice NATO i obuhvata vise od standardizacije vojne opreme (npr. standardizaciju NATO Primary Image Format (NPIF) i NATO Digital Motion Imagery Standard, vise na http://www.nato.int/docu/standard.htm). Dalje, standardizacija znaci bas to, standardizaciju i nije uslovljena kupovinom opreme od nekog specificnog dobavljaca.

Da nebi gusio sa nekom sofisticiranom ili skupom opremom uzecu za primer automatsko oruzje. NATO ima dva standardna kalibra 7.62mm i 5.56mm Link
Automatsko oruzje koje koristi ova dva kalibra je vec u proizvodnom programu Zastava-oruzja link tako da je za ocekivati da ce novo rucno naoruzanje raditi Zastava.

Ja licno mislim da ce standardizacija vojne opreme biti podsticaj za nasu vojnu industriju i da ce posle standardizacije nasa vojna industrija imati mnogo vece trziste za svoje proizvode jer ce moci svoje proizvode da ponudi NATO clanicama i NATO buducim clanicama.

Miroslav


Prica o pozitivnom ishodu

Prica o pozitivnom ishodu PFP ipak je najavljena malo ranije evo 7.novembar 2006.
Serbia’s Defense Minister Expects His Country to Join PfP in Late November
7 November 2006 | 14:09 | FOCUS News Agency
Belgrade. Serbia’s Defense Minister Zoran Stankovic said on Tuesday he expects Serbia to be admitted to NATO's Partnership for Peace program by the end of November - at the NATO summit in the Latvian capital of Riga, the Serbian Tanjug reports.
Deputy Foreign Minister Bratislav Djordjevic, who in charge with relations with NATO, has also expressed the same hope in Brussels on Monday evening, Tanjug reminded.

Covek je okapao u Briselu i stalno se razgovaralo(slucajno sam cuo dok sam bio 2 nedelje u Briselu)

Znaci da ipak nije bilo "s rebra pa u nedra",valjda se tako kaze.
Ne polemisem sa S.Kusovcem,iako ponekad ne razumem toliku ostrascenost uopste ovde na Blogu b-92,ipak to nije moglo da se desi samo po sebi.
Da se razumemo,pogodnosti ulaska u PFP nisu velike,ali sto rece jedan moj kolega iz Reuters-a u Beogradu-biti van je mnogo veca steta.
Verujem da jeste bilo napora iz Beograda,i to koliko ja cujem,ozbiljnih napora,i u poslednji cas su neki ljudi odavde isli u SAD.
Da se razumemo,moja teorije "zavere" je da su SAD prelomile u Nato-u,bar kad je o ovome bilo reci,i sta je ostalo drugima,nego da poslusaju.A nista ih ne kosta.
Bilo je varijanti da CG udje,i to je bilo, a Srbija i Bosna ili ne,ili uslovno..i onda je objasnjeno Vasingtonu da bi to bilo jako lose po Srbiju i hteli mi to ili ne da priznamo Srbija polako postaje nesto na Balkanu.(do sad je bila samo problem-ili sto bi rekli "If you are not a part of solution-you are part of problem".
Elem,posto je medjunarodna politika,a politika uopste-rece neko puna "neprincipijelnih kompromisa" to se i desilo..svi su dobili po malo,CG,Srbija i Bosna PFP,a Hrvatska neku vrstu potvrde da ce biti kandidat Nato-a od 2008.

Elem,i da zavrsim,(mesecima sam se dvoumio da li uopste da se uhvatim u ovo vrzino kola Bloga 92-Srdjane nije Tvoj text prevagnuo-vec skandal oko kineskog filma-moram i tamo nesto da napisem),ako i verovatno nista nisam rekao novo-istina je na sredini-ovima ovde doslo dobro pred izbore-onima tamo u Nato nije neka frka,a kako se vidi najgore je prosla Karla Del Ponte.

jaksa

PS:Izvinjavam se ako neko slovo fali,los mi firmin kompjuter-nikako da posalju nov-kazu stednja


Vrlo informativno

Jakša, hvala ne ovim informacijama.

A sada o slovima. Slova su uglavnom na mestu, ali bar meni je teže da čitam kada izmedju znaka interpunkcije i reči koja sledi, ne postoji prazan prostor (space).


tajming

Jakša,

to što ti pišeš uopšte nije suprotno onome što sam ja napisao.

Ti pišeš da je Stanković pričao da očekuje poziv, da je isto pričao ambasador pri NATO-u itd. Ja to uopšte ne sporim.

Pomno sam pred pisanje bloga pregledao razne medije - šta su objavljivali u proteklih petnaestak dana na temu PfP, Rige i ovih triju zemalja. Sate sam potrošio, listajući do tri ujutro - novine, agencije, snimke i transkripte TV emisija, zvanična saopštenja... Ima masa izjava političara Sr, BiH, CG (najviše iz CG) kako očekuju/nadaju se/veruju/žele i sl. da sa samita u Rigi bude poslat poziv, ali nema ničega konkretnog.

Nije apsolutno bilo nikakvih, ali baš nikakvih naznaka ni u stranim medijima ni u izjavama političara da bi se to moglo dogoditi. Slušam sada (četvrtak 19:15) Tadića na ostatku BK TV kako priča da je to sve prelomila ekipa njegovih savetnika - kao uradili u poslednja 24 sata to i to, u poslednjih 12 sati to i to. Moguće, verovatno i tačno, ali mislim da to što su oni radili može najbolje da bude opisano onom iz nekadašnjih kvizova "da ali nije bitno". Bitno je šta su dumali po glavama zapadnjaci. Ne znam šta su dumali po glavama, a evo šta su pričali makar ono zvanično:

Radio sam neku priču o prijemu deset dana pre samita. Portparol NATO-a dakle najzvaničnija moguća osoba zadužena da iznese stav tog vojnog saveza mi je rekla u četvrtak 16.novembra na pitanje hoće li pozvati Srb, BiH & CG sledeće:

„Prerano je da se to kaže sa stopostotnom tačnošću, ali ja sam veoma uveren da NATO neće na samitu u Rigi pozvati pomenute zemlje da se priključe NATO-paktu. Umesto toga, samit će, verujem, naglasiti da NATO ostaje otvoren za nove članice i da će ohrabrivati zemlje koje rade na tome budu primljene u NATO.“

Istog dana (četvrtak, 16. novembra) kada je dao meni intervju, Appathurai je govorio i Beti i rekao istu stvar (nemam pri ruci tu vest, ali to je to isto - nema prijema).

Istog dana (četvrtak 16.11.) imaš iz Brisela i ovo:

NATO set to disappoint Balkan trio on partnership
By Paul Taylor and Mark John

BRUSSELS, Nov 16 (Reuters) - NATO is set to disappoint three western Balkans countries that were hoping to take the first step towards membership of the 26-nation U.S.-led defence alliance at a summit this month, diplomats say.

There will be no invitation to Serbia, Montenegro or Bosnia to join NATO's Partnership for Peace (PfP) at the Nov 28-29 summit in Riga, because of concerns about war crimes and timing issues related to Serbia's future, they say.

"I don't think Riga will be the occasion for a decision. There won't be any new moves," one NATO ambassador said.

The main obstacle is reluctance by the United States and west European allies such as Britain, the Netherlands and France to reward Belgrade and Sarajevo while the top tqo war crimes indictees from the 1992-95 Bosnian war are still at large.

Itd

Mogu sada Balkanci da pričaju šta hoće, o tome ja pišem, mogu da prodaju to kao svoje velike uspehe, ali odluku su doneli neki drugi. Je li tu uticalo to što je neko okapao po Briselu ili što je Tadić pisao pismo Bušu? Dovoljno sam mator da u to sumnjam. A ne verujem baš ni da se Buš nešto naročito angažovao da odgovori Tadiću šta je odlučio da učini.

Ponavljam, da do utorka rano popodne nije bilo ni u Rigi (a kamoli na Balkanu) informacija čak ni glasina da bi odluka mogla biti kakva je bila. Ovo što je javio Tanjug što gore navodiš to je šta su oni pričali da očekuju/žele/nadaju se i sl. Ja pišem o odluci.

Negde pre podne je Rupel rekao novinarima da "on misli" da bi trebalo, i to su mediji prenosili. Ali od većih igrača tipa Shefera - niko se nije ni oglašavao ni puštao bilo kakve info do rano popodne kada je završen sastanak. A onda je dobio informaciju onaj ko je imao dobru vezu.

Napisao sam gore – uopšte ne verujem bi se Balkanci ustručavali da izlete sa saznanjem da su to saznanje imali.

Prema relevantnim zap. medijima zatezali su Ameri, Britanci i Holanđani. Ovo je objavljeno u 10:15

NATO-SUMMIT/BALKANS (URGENT)
NATO leaders asked to back ties for Balkans trio
RIGA, Nov 29 (Reuters) - NATO leaders will be asked to
approve partnership plans for Serbia, Bosnia and Montenegro at a summit on Wednesday after the Netherlands dropped concerns about war criminals still at large, diplomats said.
"We have now agreed on Partnership for Peace without
conditions and it will go to the heads of state and government for final approval," said one envoy after negotiations on the plans that are the first step towards membership of the defence alliance.
If approved, the move would represent a change in NATO
policy. The United States, Britain and the Netherlands in
particular earlier insisted that Serbia and Bosnia show they
were fully cooperating with the international war crimes
tribunal in the Hague before making any move towards ties.

Odmah nakon jutarnjeg sastanka Reuters je prvi javio kao hitno (u 11:06)
NATO LEADERS DECLARE HAVE INVITED SERBIA, BOSNIA AND MONTENEGRO TO JOIN PARTNERSHIP PLAN

Prvi Balkanci su se zvanično oglasili tek ohoho popodne.


Srdjane, a zasto bi neke

Srdjane,

a zasto bi neke stvari procurele u javnost,zar mislis da je TOLIKO epohalno za strane medije cinjenica da ce Srbija,Bosna i Crna Gora biti pozvani u PFP.Strane agencije,i sam znas,vise interesuje NATO i Avganistan ,na kraju krajeva zato je i bio neformalni susret u Portorozu,da bi se nesto vise uradilo u Rigi.

I posto imam privilegiju da radim za jednu stranu firmu-stepen mog interesovanja za domacu politicku scenu je srazmeran interesovanju mog poslodavca-(znaci sad je veoma mali),tako da "hint" koji sam dobio na oprostajnom prijemu britanskog ambasadora da ce Riga biti "zanimljiva i ohrabrujuca za Srbiju" bila samo dobra inf za mene,ali za mog poslodavca izvini nebitna.O,stvarno,how nice...good for Serbia..ja posto ja nisam agencija ali to je sad potpuno druga tema..

Moje osecanje da ce se zavrsiti ovako kako je-kad sam shvatio da je B92 imao novinarku u Rigi.Znajuci kako nemaju para,znaci neko je pozvao novinare-jer je znao.

Mislim da je ovo samo neki by-side svetske politike,i kako sam rekao,skinuli su nas sa dnevnog reda....a uvijeno je u razne oblande "od izbora" do ko zna cega.I jos jednu stvar,za koju stvarno nisam verovao i bio veliki skeptik.

Dobar poznavalac vasingtonskih prilika,koji sad zivi i radi u Beogradu jedno izvesno vreme-tvrdi mi da Tadic ima fascinantu poziciju u SAD.

Ne pitaj me zasto i kako-ali je to cinjenica-voleli mi to ili ne

jaksa

PS:Sto se tice obnarodovanja Balkanaca ne znam u Srbiji ko ima strane agencije u svom servisu-skupo.Mozda Tanjug i Beta,ostali su u mnogo gorem polozaju sto se tice informisanja od tebe i mene.

A o tome ko je zasluzan,pravo da ti kazem-za mene koji sam ovde,kao sto bi rekli Kinezi nije bitno koje je boje macka,vazno je da lovi miseve.


Tadić nije pojma imao

Ne stigoh danas od posla da pogledam Blog (samo sam gledao ovlaš da ne bude pijačne atmosfere).

Evo prvo odg. Jakši. A ostali ako su nešto pitali ili polemisali, polako svi ćete doći na red :))

Uh Jakša, ne sećam se kada ti i ja nismo imali isto ili skoro isto mišljenje o nečemu ovakvom pa mi je ovo novo, al' neka, makar malo treniramo sivu masu.

Ubeđen sam da bi da je nešto o pozivu u PfP zaista bilo unapred dogovoreno/planirano/očekivano/ozbiljno razmatrano ili šta već – nešto sigurno procurelo u javnost pre toga na ovaj ili onaj način.

Pokušaću da dokažem poznatim metodom svođenja suprotnog stava na apsurd.

Prvi kanal da nešto što je odlučeno ili dogovoreno "procuri" je od političara u Beogradu - zato što bi taj neko ko je to navodno napravio time stekao nepobitnu političku prednost što je jako važno inače a u predizbornoj kampanji pogotovo.
Ne bi se događalo ovo da sada moraju da se prepucavaju ko je tu kao zaslužan.

Zašto bi Tadić, da je recimo zaista sve kako tvrdi odradio ranije sa Amerima dopustio sebi da se sada kolje sa bilo kim oko zasluga ili navodnih zasluga? Šta ga je sprečavalo da makar pola sata pre odluke saopšti da će Srbija biti primljena i da je to zahvaljujući njemu? Nije bilo ničega. Čak državnoslužbujući nisu ni svojima pustili informaciju. Ma čak ni državni "analitičari" nisu u dane pre toga mudrovali da kao oni "procenjuju" da će biti tako i tako. Ma ni da se javi neki iz Vašingtona da nešto kaže kao "saznaje". Znamo dobro obojica kako se valjaju takve informacije tj znamo da ima mnogo načina da se to učini i znamo da nije bio problem na razne načine to uvaljati da su to hteli da učine. Nesporno je nadam se da bi da su znali za navodnu raniju odluku svakako hteli da je obznane na ovaj ili onaj način. Tim pre što ne vidim ni jedan razlog da neko to krije ako je to već kao dogovoreno.

Upravo je suprotno. Voja je ispao bolji trgovac od Tadića pošto je kapitalizovao Oktroisanje koje mu je Tadić podržao, a da za to nije dobio ništa, A pošto nema ništa mora da prigrabi ovo.

Drugi kanal za curenje informacija je od zapadnjaka sa kojima je to navodno dogovarano. Ima tamo dvadeset i kusur zemalja. Negde bi svakako probila informacija. Dobro ne pitaju se svi ili makar se ne pitaju jednako, pa se svede sve na 5-6 država. Pa i tu bi procurelo. Makar da su samo tri koje pominju (SAD, Brit, Hol) kao one koje su se protivile do kraja – pa i to su tri zemlje, tri birokratije – moralo bi nešto da procuri.

Treći kanal curenja je na samom samitu. Veliki mediji su samit pokrivali sa po više od jedne ekipe. Znamo obojica da se tu svašta da doznati, nanjušiti, pročeprkati. Nikako ne verujem da bi se jedna ovakva stvar mogla sakriti na jednom takvom samitu.
Ti to objašnjavaš stavom da ta tema uopšte ne zanima strance (vanbalkance) pa se zato nisu time bavili.

Kada si to napisao ja sam zaključio da bi to možda zaista moglo da bude tako. Ali sam tog dana radio, pratio čitav dan vesti i sećam se jako dobro da to nije bilo tako. Ali da ne bude po sećanju, evo sedoh da prebrojim i prekontrolišem sve vesti iz Rige koje su 29. novembra (dakle od ponoći do ponoći, zapravo do 18:15 jer posle nije bila ni jedna vest odatle) pustile četiri velike agencije: Reuters, Associated Press, Agence France Presse i Deutsche Presse Agentur. Nisam računao sažetke, preglede, hronologije i sličnu salatu tj. prateće stvari nego samo glavno jelo – vesti i priče vezane isključivo za sadržaj samita – znači i bez izjava političara o stvarima koje se ne tiču samita nego su samo tu izgovorene (tipa Turska-EU što je tog dana bila tema o kojoj su govorili ili Bush o viznim olakšicama istočnoevropljanima i sl). Updateove sam računao kao novu priču ako su novi bitni detalji, a ako su trimovanja, otklanjanje grešaka i nepreciznosti ili najave fotografija nisam računao.
Evo rezultata:

Sve četiri agencije (RTR, AP, AFP; DPA) ukupno su izemitovale sa samita u generalnom servisu na engleskom jeziku 91 priču o kojima je reč od toga 29 na temu poziva Balkancima u PfP. (nisam računao, a to je na štetu mog dokaza tj moje tvrdnje teme vezane za tu priču – reakcije iz Bg, Sa, Pg, Karle u Hagu, Putina itd).

AFP – ukupno 36 komada
· Dogovor o potrebi fleksibilnijih trupa u Afganistanu – 16 puta
· Jače veze sa zemljama koje imaju trupe u Afg - 2 puta
· Poziv Balkancima - 10 puta
· Obezbeđenje samita (psi, skeneri i sl) – 1 put
· NATO blueprint for future – 1 put
· Širakovo obraćanje – 1 put
· Blerovo obraćanje – 1 put
· Zeleno svetlo za lake snage za brze intervencije – 1 put
· Buš otišao sa samita – 1 put
· Ostalo sa samita – 2 puta

DPA – ukupno 10 komada
· Afganistan – 5 puta
· Poziv Balkancima – 4 puta
· Terorizam i oružje za mas. uništ – najv- predmet bavljenja NATO-a – 1 put

RTR – ukupno 16 komada
· Afganistan – 7 puta
· Poziv Balkancima – 7 puta
· Snage za brze intervencije – 2 puta

AP – ukupno 29 komada
· Afganistan – 10 puta
· Poziv Balkancima – 8 puta
· Snage za brze intervencije – 8 puta
· Blir o samitu – 1 put
· Kanadski premijer o samitu – 1 put
· Ispitali podmetn. bombu negde u Letoniji – 1 put

Dakle Poziv Balkancima je ukupno otprilike trećina onoga što su poslali izveštači odande. Nekim agencijama je to čak gotovo polovina outputa iz Rige, a najmanje je to između četvrtine i trećine. A svima je to po broju izemitovanih priča druga po važnosti tema.
Obzirom na ove podatke zaista mislim da Poziv Balkancima nije nešto što je tim strancima (u smislu vanbalkancima) nebitno.

Da ne pominjem što praktično nema agencije da nije poziv opisivala kao "iznenadan", "neočekivan" i sl.

Sve u svemu ja smatram da bi da je nešto bilo poznato / dogovoreno / ugovoreno / sređeno ranije – to svakako moralo negde da procuri i mislim da sam ovde to dokazao.

To što valjaju sa Andrićevog venca da su dva savetnika jednomesečnim predanim radom ubedila Amere, a da je prelomljeno u Vašingtonu posle pisma iz Beograda - takvi su biseri da mislim da ozbiljan svet time ne bi trebalo da se bavi. Ako oni misle da to mogu i treba da prodaju narodu, tj ako veruju da će im to proći - samo napred. Neka rade svoj posao, a ja ću svoj. :)

Glede toga što pišeš da je B92 poslao tamo novinara, a obzirom da kažeš nemaju kinte to je znak da se nešto već bilo spremilo – kao i svaka teorija zavere i ova pada na banalnom detalju: NATO redovno organizuje da po jedan novinar iz svake od država regije dođe i radi na svakom samitu. Ovog puta je iz Srbije došao čovek iz B92, sa Kosova Express, iz CG čovek iz Vijesti, iz BiH Oslobođenje. Za Hrvatsku ne znam. To je dakle redovna priča. Znači ni ovde ništa zavera tj "savetnički rad".

Pišeš da ti je tičica iz Brit. Amb dojavila da će biti nešto tamo. Pa nije ti rekla šta će biti. Obzirom da na svakom skupu poput ovog samita političari dele packe i šalju ohrabrujuće poruke ja ne vidim to njeno kao neku vidovitost.

Mislim da sam izneo dosta argumenata, a ne mogu da iznesem krucijalni jer nije red da javno iznosim neke detalje o svojim izvorima, ali možemo privatno u svako doba.

Eto da se ti i ja jednom nečemu ne slažemo.

P.S. Malo sam umoran nakon posla da sada ovo ponovo iščitavam i doterujem pa molim te nemoj zameriti ni shvatiti kao neko moje svađanje ako je gore nešto bilo malo oštrije ili na bilo koji način neadekvatno.


Vrlo kratko

Vrlo kratko,

1.Hoces reci da su Ameri sami,nicim izazvani odlucili da Srbija,Bosna i CG u PFP.Ili poklon Tadicu jer je kao Kostunac bolje prosao za Ustav,pa sad kao ravnoteza..

2.Za B92 si u pravu,pogresio sam

3.Pticica u britanskoj ambasadi je nase gore list..
nisam mnogo obracao paznju posto je moje interesovanje za domacu politiku srazmerna interesovanju mog poslodavca(na tome sam mu zahvalan) kako i sam kazes svega 1/3 je bila o Balkanu.Da je bilo 2/3 bilo o pozivu,mozda bi bilo drugacije..Ovako i dalje tvrdim da to nije bila svetska breaking news-a sto se tice agencija to im je posao kao sto znas-jer imaju dosta klijenata na ovim prostorima.

4.Ako je poziv u PFP,poklon,onda se svetskoj politici nesto drasticno menja(mozda na bolje),ali ne verujem.

5.Ja nisam tako precizan u kopanju dokaza,li se secam da je kasno uvece dan pre Tanjug imao nesto kako saznaje iz diplomatskih krugova da ce "trojka" biti pozvana,iste veceri moja dobra drugarica iz B92 je dobila hint iz Rige-svojim kanalima,ali to je valjda nesto kasnije od Vas..nazalost ovde se ne cujete pa ne znam.

5.U stvari,ja sam se prijavio na blog zbog skandala vezanog za kineski film,ali posto redovno citam tvoje textove,ono sto me je iznenadilo je zestina tvog obracuna sa politickom elitom ovde..nisam navikao na zestinu,navikao sam na ironiju...i realnost

Moram jos jednom da procitam,sto bi rekao moj bivsi direktor DM " sa olovkom u ruci"


Takođe kratko

1. Neću da kažem da su "Ameri sami, ničim izazvani" itd. rešili kako su rešili. Neću da kažem ni da nisu. Neću da kažem ništa i ne govorim ništa o tome jer o tome kako je donošena odluka ne znam (dovoljno) da bih bilo šta tvrdio. Samo sam pisao (i verujem obrazložio) zašto ne verujem da je na stav Ujka Sema presudno uticalo ono što je govorio i pisao bilo ko iz Beograda. (Ne kažem činio, nego govorio, da su činili, tj. npr. pokupili The Ratka, bila bi, verujem, druga priča).

3. Ti sada kažeš da prijem nije bila svetska breaking-news. Ja nikada i nigde nisam napisao da jeste jer to ne mislim niti je taj stepen važnosti bilo ko pominjao. Ti si napisao da strance to ne zanima naročito (pa se zato nisu time bavili), a ja sam pak tvrdio da ih i te kako zanima i pokazao da im je to po važnosti tj. po broju izemitovanih priča bila druga tema samita - pošto je prva naravno Afganistan. Koji su im porivi da im druga po važnosti tema bude poziv Balkancima - ni u to nisam ulazio jer to ne mogu znati. Pretpostavljam zato što je to nakon Afganistana najvažnije što se tamo dogodilo. (mada bi se dalo diskutovati da li se glede Afg tamo uopšte nešto dogodilo, ali je to svakako bila tema bez imalo dileme).

4. Ni ja. I nisam napisao nigde da verujem. Niti mislim da se dalo naslutiti da to mislim.

5. Nisam ni ja posvećen kopanju dokaza nego držim do tvog mišljenja pa sam se dobro zamislio kada si ono napisao. Onda sam pre svega da prekontrolišem sebe krenuo da kopam da vidim da li sam stvarno prolupao.

Tamo se čujemo na StB.

5. Tanjug je to "imao" kasno uveče. Pre toga je imala Bastilja, još pre Beta, a još još pre ... :)

Ja mislim da nisam naročito žestok (možda malo drčan), a mislim da jesam ironičan. I realan (možda i zato što nisam tamo).

P.S. Ovo dodajem: Vratih se gore da još jednom pomnije pročitam šta si napisao pa videh još nešto. Ne obračunavam se ja ni sa kim pogotovo ne sa "političkom elitom" pošto nemam nikakve resurse da se sa njima obračunam. Samo pišem ono što mislim i što mislim da nekome može da bude interesantno bez ikakvog drugog cilja osim tog, a pogotovo bez želje za onim Čvorovićevim - A posle, mene ako se sete - sete...


Pitanja

Po cenu da ispadnem nerealan jer sam manje vise ovde imam pitanje:

1.Zanima me Tvoje misljenje zasto su Ameri obrnuli celu stvar za 180 stepeni u pet do dvanaest,a ostali rekli OK.Mora da postoji neki razlog,ili je to kombinacija vise elemenata,ili je ove nase ogrejalo sunce a nisu se nadali.

Kao sto sam rekao,u slucajnosti i dobru volju ne verujem,ali ne verujem ni u nicim izazvane poklone.

Neko mi rece veceras da je mozda razlog sto je bez obzira na sve skandale vojska organizacija koja je najdalje otisla sto se tice Euro-Atlanskih integracija u nas..

(ja sam cuo najludje objasnjenje:"Srbija je primljena u PFP jer posle ubistva Aleksandra Litvinenka pocinje hladan rat,a oni(citaj SAD) su nas uzeli da bi bili na njihovoj,a ne na strani Rusa.

jako zar ne!

2.Sto se tice agencija moj rezon je bio jednostavan,bile su tri teme tako je i pokriveno,ali bi prava analiza bila koliko je svetskih TV stanica,novina objavilo vest o prijemu "trojke" u PFP.Agenicje i sam znas rade na princupu "feed the beast" .
ja najvise umrem od smeha ovde kad citiraju neki strani medij,a kad procitas taj strani medij-on citira neki domaci medij i tako se zatvori krug.

3.kad je rec o dokazima i secanjima kad,gde ,ko tu Ti skidam kapu,ja nisam toliko revnosan..

primedba pod 5, sad je besmisleno pricati kad,ko gde,jer sam ovde procitao da je neko video u utorak popodne na Euronews-u sta ce se desiti..znaci vec je bilo na agencijama,ili ko zna gde,jer i sam znas kako Euronews radi,iz Liona i sve se bazira ili na agencijama ili ITN jer ITV ima neki procenat.
Ko je kriv ovima ovde sto ne gledaju Euronews-ja ga ne gledam..

Ima ovde obracuna,jer vidim kasnije da se citava rasprava sad svela na LDP,DSS,DS, pa je moguce da se iza raznih pseudonima kriju sto analiticari,sto savetnici.sto novinari,a mozda i po koji spin doctor.Zato sam se ja prijavio pod punim imenom i prezimenom...za svaki slucaj

Vidim da su mnogi ovde na tragu da ih polako otkriju,ako uspete,javi mi,mrzime bas ovako priljezno da citam i da se posle pitam ko je sta hteo da kaze...

i BTW na kraju nisi jos prolupao :)))

ne treba da brines...

jaksa


Nisam siguran to za

Nisam siguran to za Euronews. Meni je to popodne doduse bio uključen BBC, ali ima ovde čitava ekipa u centralnom desku koja se podelila, pa jedni gledaju jedno, drugi drugo itd, verujem da bi neko video. Mada ne mogu da tvrdim.

Zašto su to Ameri uradili - nemam pojma. Samo znam da su nedelju dana pre samita relevantni ljudi pričali da neće biti ništa. I posle do samog samita. Ja se akreditovao, mislio možda i odem itd, ali su svi relevantni signali bili da ne treba ići jer će biti samo trabunjanje o Afg.

Ne verujem ni ja u poklone. A ono što znam su neke njihove analize postizborne Srbije (još iz vremena kada se nije znalo kada će biti izbori). E pa u tim analizama postoji nažalost i jedna jako nezgodna opcija koja prosto isključuje mogućnost da Srbija kasnije bude pozvana. BiH i CG su, budimo realni, tu manje bitne. Prema tome ja se sve plašim da nije proradila ta varijanta - da ih pozovemo sada da posle ne bude situacija da ne možemo da ih pozovemo (tj možemo, a oni kažu e pa nećemo).

E jedino u toj varijanti priznajem eventualnu zaslugu vlasti u Beogradu - u plašenju sveta radikalima tipa ma mi smo vam još dobri, vidite kakvih ima. Kao što je S.M. radio.

A za vojsku su mi isto rekli da je u nekim stvarima uznapredovala, e koliko je to - ne znam.

U te price o novim hladnim ratovima ne verujem. Naslušao sam se tih priča o navodnim okidačima dosta.

A ono agencije vs TV - o tome smo raspravljali sto puta. Ja sam priključen na žice i tome dajem prednost (brzo jasno, bez glume i foliranja), ti na TV (uticajno, slika, bez gušenja) i tu neće među nama biti primirja. Nikada. :)

Naravno da wires hrane ceo svet, a televizije "samo" svoje publike pa je i tvoja priča tačna, a tu se onda vraćamo opet na prethodni pasus. Gledao sutradan bitne novine. Nije ruku na srce bilo naročito pažnje. NYT recimo dao članak, WP preneo samo AP-ovu priču, Nemci onako, Englezi polovično.

A što se tiče obračuna - LDP vs DSS² - manje-više svaka rasprava na ovim blogovima (osim valjda spotskih i ljubavnih) nekako uvek izađe na to. Nije čudo. Slično je bilo godinama u CG. Šta god da se pokrene kao tema bilo gde od internet foruma, preko kafana, sedeljki zaključno sa parlamentom uvek se svede na: Crnogorci ili Crnogorci-Srbi ili Srbi, crnogorski ili srpski, CPC ili SPC. To je po meni logično. To su teme oko kojih se mnogo toga vrti. Ljudi valjda smatraju da od političkog izbora mnogo toga zavisi. Ja mislim da su u pravu. Pa nije onda čudo što se sve na tome završi.

Evo se penalim da možda koliko sutra napišem blog o tome do koje je sve mere priča LDP vs DSS² u našim životima. SRS isključujem, sa takvima ni ulicu ne bih zajedno prešao.

A da se čita "de treba" - čita se. Bilo je ovde svega od političkih poteza marginalaca koji su valjda računali da će se možda tako dodvoriti kome, preko nabusitog šamaranja zvanjima (mentalna praznina included) do providnih (potpuno bezrazložnih) javnih svrstavanja "na pravu stranu" jer izbori slede. Tek će ovde biti belaja do 21.1. Živ bio pa video.


Evo da dodam samo zaboravih

Evo da dodam samo zaboravih malopre. Vidi Stratforovu analizu od pre neki dan. Ja njih uzimam jaaako ozbiljno. Eto nas i po tome u staroj "dobroj" '91. opet se bavimo kremljologijom.

Pošto ne smem da postiram sve evo samo par rečenica

Kosovo: The Next Yugoslav War
Nov 28, 2006

And that is when things will get interesting -- and probably bloody. At that point the Serbs will have lost control of Slovenia, Croatia, Bosnia, Macedonia, Montenegro and Kosovo, making their national humiliation complete. At that point they will also likely be sporting a government led by a party that Milosevic himself considered a bit too rabid, and whose leader is currently undergoing trial in The Hague for war crimes. Armed with the tools of state, it would be, well, radical for the Radicals to not take radical steps to address and compensate for these defeats.

i onda tu razrađuju razne varijante...


a sad nesto sasvim

a sad nesto sasvim drugo

1.za SAD Ratko Mladic vise nije kljucni problem.(ne pitaj zasto ali ispada da je tako).
Posto se Ameri pitaju u Nato paktu(a pitaju se jer oni daju nesto manje od 4% od svog GDP na odbranu,a ostale clanice prosecno nesto manje od 2% pa sto rece "Economist" Nato ti je SAD i 25 patuljaka.

2.U EU Ratko Mladic je problem jer se stvari tamo resavaju konsensusom,iako se i tu stvari menjaju.

To sto deo politicke javnosti u Srbiji stoji da je R.M. zlocinac jos nije dovoljno.

Imam tezu:

Kad bi Premijer izasao na RTS i rekao:Ja mislim da je R.M. ratni zlocinac(ili bez ovog ratni) i da TREBA da bude u Hagu,znaci jasno i glasno da se (o sto volim ovaj izraz iz starih vremena)-idejno diferencira na pitanju R.M. -razgovori bi bili nastavljeni.

Politika je surova cinjenica...a sto se tice tvoje teze koja provejava a to da posle 21.januara moze biti kasno,odnosno da je procena Zapada da Radikali pobedjuju,pa ajde sad da im pomognemo je moguca,pa to je stalni izgovor Premijera i Predsednika za bilo sta :"hocete da radikali dodju na vlast samo me pritiskajte"..

kao sve u zivotu sve je mesanivina.nista nije crno-belo.a sto se tice agencija i TV ..ja sam fasciniran TV a ti "zicom"-rat se nastavlja :)))..ali ajde otvori posebnu temu o tome pa da se "nadmudrujemo"..

jaksa


Jaksa,

Vi bar znate kako funkcionisu vlade,mediji,informacije i tome slicno,

nije belo ono sta je belo,nije crno ono sta je crno,vec je belo ono sta mi kao uticajna vecina izglasamo,a crno ono sta mi zelimo da bude crno,

tako isto stvari funkcionisu recimo u vrhovnom sudu u Srbiji,sest sudija vrhovnog suda odlucuje o nekoj ociglednoj stvari,to jest predmetu,

i gle cuda,secam se da je u tom predmeu donesena takva odluka,da su troje sudije glasale za jedno,a ova druga trojica za nesto drugo,dakle pata karte,

mislite da je to slucajno ispalo,ma kojesta,izlobirane sve zainteresovane strane su tako odlucile,da je najbolje zbog ociglednih stari u predmetu,da se tako glasa,kao da se i nije glasalo,

e tako je to,nije jedan i jedan dva bas svaki dan,jedan i jedan su dva sama onog dana, kada nekoj mocnoj strani odgovara taj rezultat,ako to nije slucaj,moze to da se tako zakomplikuje da godinama vrhovni sud recimo ne donese presudu i saopsti rezultat,


Demistifikacija

Uh sto volim kada ljudi iz neke branse demistifikuju poteze/izjave ljudi koji su na vlasti ili onih koje narod slusa/gleda slepo im verujuci (novinari).

Ja to pokusavam da uradim sa stvarima koje se ticu prava, mada i proces donosenja zakona, nije nista manje skandalozan. Da ne bih davio sa primerima, svi znate kako je to bilo sa Ustavom. Sa zakonima je jos gore.


Srdjane, u naslovu govoris o

Srdjane, u naslovu govoris o pretposlednjoj rupi na Kostunicinoj svirali; samo da te podsetim da je kod ovog politicara sve duplirano i da sve sto radi i govori ide redovno na dva koloseka (tajni i javni), pa tako i njegova svirala ima dve pretposlednje rupe.


Hajde da vidimo sta o svemu ovome kazu drugi

Quote:

Tadić tražio podršku Buša
30. novembar 2006. | 16:09 -> 21:04 | Izvor: FoNet, Beta

Beograd -- Uoči samita NATO-a u Rigi, Tadić zatražio u pismu Džordžu Bušu podršku SAD za prijem Srbije u Partnerstvo za mir.

"Vreme našeg prijema u Partnerstvo za mir je od ključne važnosti", napisao je predsednik Srbije Boris Tadić, u pismu. Tadić je istovremeno podsetio da se za dva meseca u Srbiji održavaju ključni izbori na kojima će se suočiti "zagovornici demokratije i zagovornici nacionalističke politike iz prošlosti".

Prijem Srbije u Partnerstvo za mir što je pre moguće, prema rečima Tadića, mogao bi da pruži odlučni podsticaj za one koji zagovaraju čvrsto uključivanje Srbije u evropske i evroatlantske institucije.

"Srbija treba da odigra ključnu ulogu u garantovanju demokratije i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi", naglasio je Tadić, "pogotovo sada kada se približavamo ključnoj fazi u procesu određivanja konačnog statusa Kosova i Metohije."

Tadić je zaključio da njegova stranka želi da ojača tu ulogu Srbije, predvodeći vladu koja će, između ostalog, biti odlučna u ostvarivanju saradnje sa Haškim tribunalom, što uključuje pronalaženje, hapšenje i prebacivanje u Hag Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine.

Zapadni diplomatski izvori na samitu NATO-a u Rigi, prema izveštajima stranih medija, izjavili su u sredu da je Tadićevo pismo Bušu pozitivno uticalo na promenu stava Vašingtona u poslednjem trenutku i odluku američke administracije da podrži prijem Srbije u Partnerstvo za mir.


Ima jedna rečenica u

Ima jedna rečenica u Reutersu u pretposlednjem pasusu. Malo je više ograda nego što to predstavljaju u Beogradu.

But the diplomats said the United States had had a late
change of heart, apparently swayed by a letter from reformist
Serbian President Boris Tadic appealing to NATO to help the
democrats in his country.


dobro jutro Kolumbo

Srdjan:Samo pišem da me nervira ovoliko licemerje političara i nešto manje od toga servilnost lakeja i sve kako je navedeno. I jedno i drugo su nažalost danas nešto "normalno", samo je problem kad preteraju. A ovde su, ja bih rekao, to učinili.

A ti mislis Srdjane da si nam otkrio neku veliku istinu kad nam kazes da su politicari i novinari/mediji licemeri i lazovi? Ja recimo, vec dugo vremena nikako da se odlucim ko vise laze? :)))
I sto vise budemo ulazili u Evropu glavna promena je da ce sve biti suptilnije, a ne "prostacki" kao kod nas sada. I manipulacija u medijima a i licemernost politicara. Nisam cuo jos ni jednog zapadnog politicara koji, u slucaju nekog POZITIVNOG dogadjaja (kao sto je napr. ovaj za Srbiju) ne bi tvrdio da je to zasluga bas njegove partije i da je to on oduvek govorio. I kad je nesto lose u pitanju da optuzuje "one druge".

E sad posto je ulazak u Partnerstvo za mir POZITIVAN (a prakticno i nezaobilazan) korak za ulazak u Evropu jasno je da ce i kod nas da se svi otimaju oko toga ko je zasluzan. Znam ja da je tebi tesko da prevalis preko usta nesto pozitivno u vezi Kostunice i njegove vlade. Ma nervira pomalo i mene posto ja ipak "navijam" za DS. Ali opet nisam toliko zaslepljen netrpeljivoscu prema njemu da bih odricao zasluge ovoj vladi. Mada jako velike zasluge ima sigurno i Tadic sa svojom RAZUMNOM i UMERENOM politikom. I time sto DS nije kao opozicija, iz politickih razloga stavljala "klipove u tockove" vladi kad je procenila da se radi o stvarima koje se dobre za drzavu makar doprinosile i ugledu protivnicke politicke strane. I ostaje samo da se nadamo da ce i DSS ako bude opozicija imati konstruktivniju ulogu prema buducoj vladi DS ... a ne onakvu kakvu je imala prema Djindjicevojl vladi.

Kad je Kostunica dolazio na mesto premijera, ja sam (a verujem i mnogi drugi) mislio da je to kraj sa nasim priblizavanjem Evropi. Ali sam se, hvala bogu, prevario. Hm, mozda ne bi lose i tebi da ponekad pokusas da nadjes neku pozitivnu rec za ovu vladu. Ako nista drugo, zvucao bi bar objektivinije...


E, ovo samo mi možemo - te

E, ovo samo mi možemo - te ne valja nam kad nismo, te ne valja nam kad jesmo! Šta je neko nekad govorio, mene zanima samo u smislu rezultata, naravno, u skladu s mojim sistemom vrednosti, nije li neko izneverio pozitivna obećanja - ako izneveri negativna - pa to je za radost! (Ako je neko promenio prioritet rupa na svirali - što zamera i Dragan Bujošević, npr - tako da je melodija sada bolja - pa to je OK, to je ipak bolje od prethodnika /Živkovića/ koji reče, na sve primedbe na svoj račun - "pa vi birajte druge ako vam se ja ne sviđam". I to je vredno poštovanja, ali je ipak glupo ako ima prostora da budeš bolji.) Drago mi je što su, npr., mnogi optuženi otišli u Hag, iako imam ogromne primedbe na modalitet tih odlazaka. Ali, valjda se nešto mora i progutati, očito je da smo nemoćni mi koji bismo to drugačije.

Uzgred, i ja mislim da je za zemlju kratkoročno i (možda)srednjoročno bolje da je u Partnerstvu, baš u smislu - da je mnogo veća šteta ne biti u njemu. U moralnom smislu (koji s nacionalizmom, "suverenitetom" i "integritetom" nema veze), ne dopada mi se, i pristupanje vidim samo kao nužnost, daleko od nekog normalnog ideala. Ako treba da pojasnim - ne volim bilo kakvu vrstu udruživanja koja je na "vojnoj bazi". To bi trebalo da je dovoljno jasno.(A ako put do EU vodi preko vojnog paktiranja, onda i meni počinje da se "okreće utroba" :-D, što reče onaj "pripovedač" o poslednjoj rupi, govoreći o Hagu.)
_________
*Dok sam ja pisao svoj komentar, "izašao" je prethodni, sva poklapanja su slučajna.


Naravno da promena stava

Naravno da promena stava nije sama po sebi nešto negativno.
U ovom slučaju je naravno pozitivna promena.

Ali tu ima nekoliko detalja.

Meni može da bude dopušteno da o nečemu nemam pojma, da pogrešno procenim, da isterujem svoje inate i fiksacije. Ako se zeznem trpeću ja i moja (mala) deca kao neko za koga sam ja odgovoran.

Od čelnika države se očekuje da to ne čini jer onda trpe nedužni građani. Glede toga ja sam samo ukazao da je osoba koju sada klozet-papir mediji nazivaju zaslužnom za poziv u PfP godinama delovala na način da je taj poziv isključivala tj. onemogućavala.

Mene je konkretno zanimalo šta je tak pričao o tome i tome i to sam malo pročeprkao. Pošto je saznanje bilo interesantno smatrao sam korisnim staviti čitaocima bloga na znanje.


PRESS, Boris Tadic i "partnerstvo"

1. december 2006. DNEVNE NOVINE "PRESS":

Prema saznanjima Pressa, predsednik Tadić vodio je glavnu reč u pregovorima o ulasku Srbije u PZM.Zanimljivo je da u ovim pregovorima nije učestvovao kabinet premijera Srbije, koji je na pomalo čudan način primio vest o ulasku Srbije u PZM. Da je Tadićevo pismo predsedniku Bušu "prelomilo" stav Zapada i presudno doprinelo ulasku Srbije u PZM, potvrdila je i britanski ekspert za bezbednost Karin O'Rejli. Ona je dodala da je "NATO u poslednjem trenutku odlučio da pozove Srbiju u PZM zato što je u sedište Alijanse stiglo pismo predsednika Tadića".
U pismu predsedniku Bušu Tadić je naveo da bi ulazak Srbije u PZM bio "ne samo od ogromnog značaja za građane Srbije, nego bi doprineo i stabilnosti u regionu".
"Građani Srbije će za dva meseca izaći na ključne izbore na kojima će birati između demokratije i nacionalističke politike prošlosti. Pristupanje PZM moglo bi odlučno da ojača snage koje nastoje da se Srbija u potpunosti integriše u evropske i evroatlantske institucije", naveo je predsednik Srbije.

Ovako je PRESS opisao ulogu Borisa Tadica u vezi sa ulaskom Srbije u Partnerstvo za mir. Ove pohvale od bivse Nacionalove i Kurirove novinarske ekipe (Dragan J. Vucicevic, Sveta Marijanovic...), sada rasporedjene u Pressu, neeeeeemaju nikakve veze sa cinjenicom da DS ima vlasnicki kapital u ovom listu. Verovatno se to zove objektivno novinarstvo. O ovoj temi sam na Biljaninom blogu vec pisala, pa, posto se pojedincima Djilasovo negiranje da je vlasnik ovih novina, cinilo ubedljivijim (DANAS,25-26.novembar, D. Djilas: Svaki pismen građanin Srbije može da pročita te novine, vidi koga oni hvale, a koga kritikuju, pročita svakodnevne napade na Demokratsku stranku i lako shvati o čemu je tu reč ), prilazem ove presovske hvalospeve Tadicu (posebna vest je posvecena kljucnoj ulozi savetnika Jeremica i Rajkovica, ali je objavljena samo u novinama nema je u internet izdanju).


Ko o čemu, Kristina o Pressu

"O ovoj temi sam na Biljaninom blogu vec pisala"...

Da, pisala i uhvaćena u laži.

Pozdrav


E, u praaaavu si

E, u praaavu si. Kao i obicno. Svaka cast! Mogla bi da se zaposlis u Press-u...


Što baš ja?

Zar Press nije tvoja sfera interesovanja?


Pisala i bila ubedljiva...

Jako, jako ubedljiva..
Tekst koji je Kristina postovala na ovom blogu je samo još jedan prilog toj ubedljivosti.
Naravno, za onoga ko to čita bez predrasuda.


ali intervju saperov

u globusu nije uopste bio tako strasan..niti je receno da je glavni cilj ds u kampanji da ldp oduva...ni izmedju redova...


Ma, da...

Biće opet neugodno iznenađeni..Kao oko Crne Gore..
U ostalom kampanja protiv LDP traje skoro dve godine po istom principu. Konji, zebre, psi, roleksi, droga,američke pare, albanski lobi....I takva kampanja je samo učvršćivala podršku, jer ciljna grupa koja prepoznaje ldp nisu bivši glasači sps-a koji sada glasaju za Tadića, jer im je on potpuno prihvatljiv, nego bivši glasači DS-a, apstinetni i oni koji prvi put glasaju.
A njima je malo teže prodati podvale na koje računa Šaper i ekipa.
Ti glasači pitaju što se ne skine oznaka državne tajne sa izveštaja o Mladiću, i ne mogu se zadovoljiti odgovorom da to nije njegov posao. Njegov posao je bio stavljanje na to oznake "tajna". Zašto je stavio takvu oznaku.


Drago.

Kristina je izgleda postala vaš uzor. (Znate onaj crtani: "Djole je moj drug!") Kao i ona, i vi ste udrobili svašta, pa se više ne može rasplesti šta ste to rekli.

"Biće opet neugodno iznenađeni..Kao oko Crne Gore.."
- Ko je bio neprijatno iznenadjen?

"kampanja protiv LDP traje skoro dve godine po istom principu. Konji, zebre, psi, roleksi, droga,američke pare, albanski lobi..."
-Kampanja protiv Čede traje još od studentskog protesta 96/97, pa je samo produžena i proširena na LDP. Ništa novo pod kapom nebeskom. Osim rolexa i albanskog lobija. Ali tu kampanju nikad nije vodio niti sad vodi DS. Osvrnite se malo oko sebe, proširite fokus i videćete veliki broj "hroničnih" Čedinih neprijatelja. Zar vam nije dovoljno, pa hoćete i DS uvrstite u LDP-ove neprijatelje? Baš ste nezasiti! Nikad vam dosta neprijatelja!

"ciljna grupa koja prepoznaje ldp nisu bivši glasači sps-a koji sada glasaju za Tadića"
- Otkud znate ko glasa za DS, i naročito ko će ubuduće glasati za DS?

"A njima je malo teže prodati podvale na koje računa Šaper i ekipa"
-Otkud znate na šta računa Šaper?
-Onima koji prvi put glasaju je uvek najlakše "prodati podvale". To mene najviše i plaši.

"Njegov posao je bio stavljanje na to oznake "tajna"".
-Ne znam na koga tačno mislite, da li na Šapera ili Tadića. Ali to nije bio posao ni jednog ni drugog. Niti su oni stavili tu oznaku, niti u ovim okolnostima mogu da je skinu.

Moje divljenje za vaše brzo kucanje, ali znate kako kaže moj omiljeni lik KO-KO? "Što je brzo, to je i kuso".

Pozdrav


Dracena i krastavci

"Otkud znate na šta računa Šaper?
...Ne znam na koga tačno mislite, da li na Šapera ili Tadića. Ali to nije bio posao ni jednog ni drugog."

Dracena, razmišljate li o promeni zanimanja? Ovo sadašnje nesumnjivo je zamorno.


Kome zamorno?

Vama?
Ja obožavam svoj posao.


Prodavačica krastavaca

Vezete li goblen?


Ihaj,

Vezem gobleni, pletem džemperi, a sve pogledujem šta si ima na ovoj blog. I pripisujem.

Zdravo, živo.


Quote:"Biće opet neugodno

Quote:
"Biće opet neugodno iznenađeni..Kao oko Crne Gore.."
- Ko je bio neprijatno iznenadjen?

Oni koji su najpre nosali spiskove u Brisel (al su popili pedalu od Solane), pa se zalagali da glasaju "džavljani" (ispušili), pa kad su objavljeni rezultati krenuli da pljuju EU, pa čekali nedelju dana da kažu bilo šta iole suvislo o rezultatu.

Dracena
Vi ste na jednom blogu napisali da radite za nekakvu državnu ustanovu. Sad se toga setih jer videh dole da pišete da volite svoj posao.

Ovo pišem da ljudi znaju zašto pišete takve stvari. Većini je ovo tek zadovoljstvo i razbibriga. Vi ste druga osoba na ovom blogu za koju "se zna" da ste iz drž. birokratije.

Po Vašim porukama mogao bih da napravim skoro idealan foto-robot.

Srednje rangirana, sa dosta vremena tj poslom "lezi lebu da te jedem", uključuje se na DS(S)...

Valjda će Vas primetiti "de treba".


Citala sam redove

Saper o LDP-u : Da, znam da su tu negde na ivicu cenzusa ali od nas zavisi da li ce proci u parlament.Ako DS uradi kampanju kako treba oni nemaju sanse

Nemam ispred sebe taj Globus ali je ovo manje vise citat jednog od Saperovih komentara o LDP-u iz tog intervjuu.
Ovo sam iskoristila samo kao dokaz da potvrdim ono o cemu oni u DS-u pricaju i na cemu baziraju svoju kampanju i pokusam da objasnim zasto se PRESS najvise bavi LDP-om i CJ. Zvanicno, DS ce se baviti pozitivnim temama - ministri iz Djindjiceve vlade,izvodi iz pisma Tadica Busu,Tadiceva "drzavnicka" uloga i "izuzetni uticaj" u svetu, a povremeno ce napadati radikale i socijaliste, tek onako reda radi. Ispod stola (mediji,prijemi,vecere,sastanci sa diplomatama,rad na terenu)je nastavak diskreditacije LDP-a pre svega preko Cedomira Jovanovica i pokusaj kriminalizacija te grupe posredno preko izvlacenja nekih prica navodno vezanih za Cedinu proslost.
Ovo jednostavno zna svako ko se na bilo koji nacin bavi politikom i ima kakve-takve izvore i kontakte u ovim strankama, medijima ili nekom drustvenom okruzenju, ipak,jako malog Beograda.

Svaki % vise LDP-a je i % manje DS-a i to je jasno, zato im je i vazno da LDP smanjuju i probaju da spuste ispod cenzusa pred same izbore i da onda potencijalni glasaci LDP-a ipak daju glas DS-u(da se glasovi ne bi rasturali).
To znaci MI SMO USPESNO URADILI IZBORNU KAMPANJU = LDP NIJE USAO U PARLAMENT.I Lucic iz CESID-a je, pre neki dan pricao o "rasipanju glasova" ako se glasa za stranke koje su na ivici cenzusa.

Najveci problem sa ulaskom LDP-a u Parlament ima DS ne samo zbog manjeg broja glasova(poslanika,uticaja,moci) nego i najnezgodnijeg buduceg kontrolora njihovog licemerja i ljigave "mudre" politike.

Da oni (DS) to i ne kriju, vidi se iz njihovog ponasanja i izjava. Saperovu izjavu iz intervjua sam uzela samo kao ilustraciju da covek koji vodi kampanju DS kaze da ako uspesno urade kampanju LDP nece uci u Parlament!
Ja verujem da je on angazovan da uspesno uradi kampanju i da se u DS-u tome raduju. Kao sto verujem da ce on kad LDP udje u parlament, prvi reci da su tokom kampanje pomagali svim demokratskim snagama pa tako i LDP-u.

p.s. Srdjane izvini sto se odmaklo od teme. Citiranje izjave iz Press-a trebalo je da pokaze licemerje politicara i tzv. novinara i doprinese temi bloga :)))


Ala vam je dokaz!

Šta ima normalnije za jednu stranku, nego da se trudi da uradi kampanju najbolje što može? Dobra kampanja jedne stranke automatski znači lošiji uspeh drugih stranaka, pa i LDP-a. A pošto je dobio pitanje o LDP-u, Šaper je odgovorio šta misli o budućnosti LDP-a ako DS dobro sprovede svoju kampanju.

"a povremeno ce napadati radikale i socijaliste, tek onako reda radi"

- A kad ste vi, Kristina, napali radikale i socijaliste?
To smo učili iz psihologije u gimnaziji pod nazivom "projekcija".


ako će uspeh ds

... u sprečavanju ldp-a da udje u parlament ličiti na uspeh u "sprečavanju radikalizacije srbije"... čedi je uspeh garantovan.


Ipak su nešto uspeli..

....Negde, u proleće 2005. godine,posle Čedinog isključenja iz DS-a, u sportskom centru Šumice, stranačku tribinu je držao jedan od gorljivih zagovornika isključenja, Dragan Šutanovac. Govoreći tako, u jednom času je počeo da hvali novu politiku stranke i njeno "približavanje narodu" i pun ponosa kazao da su radili istraživanja na jugu Srbije i da se pokazalo kako su u Lebanama, Crnoj Travi i ne znam još tačno gde, sada spremni za DS glasati i bivši glasači SPS-a.
To je moglo značiti samo jedno - ili se promenilo biračko telo ili DS?
Biračko telo nije. Ostalo je isto. Promenio se DS do mere da je tim biračima postao isti kao DSS, SPS ili Velja.
S tim što im deluju malo uljudnije.
Dakle, skinuo je DS Koštunici dobar deo biračkoga tela koji mu je došao nakon 2000. Eto, to je njihov rezultat.
Ali su zato ostali bez više od polovine tradicionalnog biračkoga tela. To će lepo pokazati ovi izbori.


Na tom im uspehu

čestitam, samo ih podsećam da mi to nisu obećavali kada im je trebala moja podrška.

To doživljavam svojom gradjanskom obavezom.

Ja samo ne dozvoljavam da me prave majmunom, tj. da me nazivaju ekstremistom, ostrašćenom... zato što ih podsećam da su se promenili, slizali s onima kojima su me strašili kada im je valjala podrška ovakvih kao ja.

Da su u predizbornoj kampanji obećali da će moje i vreme moje dece trošiti na razračunavanje sa Jovanovićem, na udaljavanje od dotadašnjih saveznika i dodvoravanja DSS-u, na aminovanje radikalskog ustava i agitovanje za isti (pa još da će se namestiti Koštuncu da ih prevesla za predsedničke izbore)... i da batalim nabrajanje, da su išta od toga nagovestili u predizbornoj kampanji, ne bih se na njih tada ni osvrnula pa mi sada ništa ne bi dugovali.


Ma delim mišljenje...

...imamo iste razloge..


Quote:p.s. Srdjane izvini

Quote:
p.s. Srdjane izvini sto se odmaklo od teme. Citiranje izjave iz Press-a trebalo je da pokaze licemerje politicara i tzv. novinara i doprinese temi bloga :)))

Ma samo napred. Najlepše na ovom blogu je kada krenem da čitam pa vidim poduža poruka od tebe, Draga Kovačevića, Donalda Sikerta, i još par faca. Onda ustanem, donesem kafu, ako sam kod kuće zapalim i krenem da čitam. Ah meraka...


:))))

Šta li je ona to ubedljivo rekla onda i sad? Da je Press glasilo DS-a? Ili da DS ima svoja glasila i u svetu? Kamo sreće!


Rekla je da je Press Đilasovo vlasništvo

i da je pištoljska politička novina sakrivena iza naziva tabloid. Navela more činjenica. Od toga, ko tamo slovi kao nosioc kapitala, pa do analize sadržaja.
Iznela još neka saznanja koja se ne mogu naći u registarskim aktima ali koji imaju karakter javne tajne. Jer, mala je varoš Beograd.
E, sad, Vi Dracena vrednujte argumente kako vam je volja, ali nemojte to nazivati lažima, jer to laži nisu.


Kristina K. je dosad iznela

Kristina K. je dosad iznela hiljadu ubedljivih objasnjenja. Za one koji, kao Dracena, nece da slusaju glas razuma i prihvate tezinu argumenata, ostaje da vezbaju gimnastiku:


ali je kredibilnost urusila...

LW Evo kako je KK prenela Saperov intervju, bar onaj deo o LDP.
"Svi koji imaju jos neke dileme kako ce i sta ce DS i njihova masinerija(Press,Kurir,bezbednosne sluzbe kako zvanicne tako i one sto zaista vladaju,..)raditi tokom izbora i kakav ce odnos imati prema LDP-u i svakoj demokratskoj alternativi u Srbiji, neka procitaju poslednji broj "Globusa" i u njemu intervju Sapera koga predstavljaju kao glavnog savetnika pred.Tadica.
On nedvosmisleno kaze:" Ako mi (DS) uradimo sve kako treba LDP nema sanse da udje u parlament" i nazivajuci ih(LDP)novim komunistima objasnjava da je jedina demokratska snaga Srbije "nova DS" -ova u koju su posle ubistva predsednika te stranke i "sanitarnog otklona"prema svemu sto je bilo povezano sa njim naravno usli oni koji su ga i unistavali,saplitali,ogovarali."
Toliko za one koji i pored ovoga ,do sad vidjenog, sumnjaju,misle,nadaju se da ce se DS boriti sa radikalima! Radikali ce im sluziti kao i bandi(Dinkic & co), za demagogiju,slihtanje strancima,ulagivanju izneverenim gradjanskim biracima,podilazenje razocaranim "ljutim" tadicevcima,koketiranje sa "uglednom elitom" ili kao izgovor kada nam mnogi nama znani i neznani pametni ljudi budu objasnjavali zasto su ipak podrzali Tadica i njegov DS-S.
Kad izbori prodju to ce opet biti "koalicioni potencijal","neminovnost demokratije", vrlo cesto i pouzdani saveznici kod oduzimanja mandata,izglasavanja zakona "licnih,finansijskih interesa" itd."

Kupila ga. O LDP se pise u sledecem pasusu-prekucavam :

Q Hoce li Ceda Jovanovic uspjeti na ovim iyborima uci u parlament?
A Ima nekih sansi, ali mislim da nece uspjeti. Biraci ce osjetiti da se ovaj put u Srbiji vodi sustinska bitka izmedju dva velika projekta-nositelj jednoga je Demokratska stranka, a nositelj drugoga je srpska radiklana stranka. Cedine sanse su obrnuto razmjerene kvaliteti i snazi kampanje DS. Bude li DS imao dobar politicki projekat i snaznu kampanju, LDP nece imati mnogo izgleda. Po mom dubokom uvjerenju samo 4 stranke...."

ima li ista sporno ovde?


Dala sam odgovor !

A razgovor na temu kredibiliteta i principijelnosti bih radije preskocila. Ni Srdjanov blog, ni ovako vazna tema o korupcionaskim i podanickim medijima, ne zasluzuju da se pretvore u ispisivanje ili opisivanje sujeta pojedinaca.


odgovor na davanje odgovra

KK,
Vi ste samo PONOVO parafrazirali Saperov intervju u delu koji se odnosi na LDP i CJ, i to opet pogresno.

Nije najjasnije na cije sujete mislite.

LW bloga MiM


Zox

Dobićeš upalu ledjnih mišića. Odmori malo.


Drago,

Upravo u tome je uhvaćena u laži. BIljana je proverila i utvrdila da je vlasnik 49% Pressa član DSS-a. Kako to član jedne stranke radi za drugu stranku? Zar ga ne bi isključili iz stranke? Ili mislite da on to radi tajno, bez znanja DSS-a (preko novina koje izlaze u više hiljada primeraka)?


Francuska sobarica

"Kako to član jedne stranke radi za drugu stranku?" - pita Dracena.

Možda je član iste stranke.


Carlo,

Vi to po Ajnštajnu?
Ili da se Vlasi...? Dakle svi lažu, samo LDP govori istinu?
Još samo kad bi vam neko poverovao!


Šta priča sobarica i prodavačica krastavaca Dracena

Je li DS i 1996. i 2000. i 2003. imao ideju da "otme glasove od Čede"? "Bože, Bože" je izraz mog čudjenja kako neko može da veruje da je DS spreman da se toliko kolje oko 1-2% LDP-ovih glasova. Čak i da neki ljudi u DS-u gaje neko neprijateljstvo prema LDP-u, dovoljno je da posao prepuste drugim LDP-ovim neprijateljima. Što bi se DS zamarao sa 1-2% koje eventualno može da otme od LDP-a, kad ima odakle da uzme 20%, samo ako dobro uradi kampanju? LDP može da predje cenzus i bez laganja. Laž svako u letu prepozna. Osim toga, Mićunović je nedavno nagovestio da će biti uspostavljena saradnja. I Ružica je izjavila nešto slično. Šta LDP očekuje? Da neko iz DS-a klekne pred Čedu i moli ga za saradnju? Vreme je da LDP počne da se ponaša zrelo i u odnosu na DS, jer se bojim da će ovakvim ponašanjem razmaženog deteta u prodavnici igračaka u nekom trenutku preći granicu i onemogućiti saradnju sa DS-om. Što bi Koštunica rekao: "To je moje." Nije lud! Što se drugi više kolju, to bolje po njega. Drugo, kad čaršija nešto priča, svi putevi vode u državnu bezbednost, a ne u istinu.


Pesniče,

šta si hteo da kažeš? Kolaž nije loš. Iz njega vidim da i ne pišem tako loše. Samo me neki slabo razumeju.
A za plagijat ću te tužiti samo da te se dokopam.

Pozdrav


Ama, Dracena...dođi k sebi..

Taj čovek dolazi iz Đilasove firme i Đilasovog interesnoga kruga.
Razmisli, čemu bi služio Press, kad bi bilo jasno napisano da je vlasništvo Dragana Đilasa.


Drago,

Ne mogu da menjam stav ako nema logike, nema argumenata, samo gomila slobodnih improvizacija, polusitina i laži.

Vaša rečenica:
"Razmisli, čemu bi služio Press, kad bi bilo jasno napisano da je vlasništvo Dragana Đilasa."
ima vrednost kao i npr:
- Razmislite, čemu bi služio Press kad bi bilo jasno napisano da je je vlasništvo Koštunice (Nikolića, Vučelića, Dinkića itd.).

Pecite me, ne mogu da prihvatim tu gomilu proizvoljnosti.


po logici

bi press u slucaju da pripada Vucelicu/Nikolicu - sluzio umesto wc papir-a
Da li tako velika istina o Pressu pa jos i proverena (nije ds vec je dss) nesto menja - ne.
Ne trebaju Nikolicu/vucelicu ldp glasovi. Niti ih oni hoce niti mogu da ih dobiju - obrnuto takodje

Ali zato trebaju DSS/DS, em mogu, em zele da ih dobiju, pa onda jovo nanovo - bar je to jednostavno.


Bože, Bože.

Je li DS i 1996. i 2000. i 2003. imao ideju da "otme glasove od Čede"? U kom trenutku je DS tako teško oboleo? Pre će biti da je problem u LDP-u i njegovoj potpuno iskrivljenoj vizuri i možda nameri da sad on, kao onomad G17, preotme članstvo i simpatizere DS-a. Ja tu vidim više logike, nego obrnuto.

Vidim da su me se mnogi jako uželeli. Toliko dobrodošlica mi odavno nije upućeno.


ne znam draga dracena o kakvoj dobrodoslici govorite

pitali ste, ja sam se slucajno nasla tu i odgovorila. ako je to Vase boze, boze, bilo napisano iskrivljeno-ironicno, tek onda ne razumem.
Ne razumem ni zasto Vam smeta moj odgovor, niti zasto se toliko borite oko opstanka DS. Prezivece oni svakako, a sto se tice LDP i DS clanova - pa valjda veliki jedu male, a ne obrnuto - samo sto je to velika steta.
Cak i da LDP kao sto vi tvrdite "otima" clanove DS -u... So What? - census, draga Dracena - ako ste demokrata to bi trebalo da Vas raduje.
To sto DS gura onog ko bi trebao da mu bude koalicioni partner od sebe - tu nema logike.
Ili ima, kao sto sam rekla, vec vidjeno DS+DSS i ko upadne nema veze, a to nije moja "demokratija"

Odluka o PFP je jadno potvrdjivanje jos jadnije koalicije....pa slobodno navalite na gradjansku srbiju


Draga Sonja,

Izvinjavam se ako sam bila malo gruba. Nije mi bila namera.
Nemam ništa protiv vašeg odgovora. Naprotiv.

Ono o "dobrodošlici" je bilo nešto kao polu-šala i nije bila upućena direktno vama, nego svim mojim sagovornicima.

"Bože, Bože" je izraz mog čudjenja kako neko može da veruje da je DS spreman da se toliko kolje oko 1-2% LDP-ovih glasova.

Kažete:
"niti zasto se toliko borite oko opstanka DS"
- Ne borim se ja oko opstanka DS-a, on ima sigurnu budućnost, nego oko istine. Učim svoje sadašnje i buduće lidere da moraju uvek da govore istinu. Tako funkcioniše gradjansko društvo.

Zatim:
"Čak i da LDP kao sto vi tvrdite "otima" clanove DS -u... So What?"
- Baš ništa. Ali ni jedan cilj ne može da opravda svako sredstvo, ma kako on bio OK. Laž, klevete, podmetanja i sl. moraju biti strogo kažnjavane od gradjana i javnosti. A mi smo ovde javnost, zar ne? LDP može da predje cenzus i bez laganja. Laž svako u letu prepozna. Čak i kad vam to ne kaže u lice, budite sigurni da je prepoznao. Ljude uglavnom mrzi da se ubedjuju. Ja sam jedan od retkih manijaka koje ne mrzi.

I na kraju:
"To sto DS gura onog ko bi trebao da mu bude koalicioni partner od sebe - tu nema logike"
- Nisam čula ni pročitala ni jednu negativnu ocenu LDP-a od strane ljudi iz DS-a. Osim toga, Mićunović je nedavno nagovestio da će biti uspostavljena saradnja. I Ružica je izjavila nešto slično. Šta LDP očekuje? Da neko iz DS-a klekne pred Čedu i moli ga za saradnju? Pa nije ni Čeda klečao pred Čankom i Vesnom Pešić, nego su našli zajednički interes i cilj kao što rade odrasli ljudi. Vreme je da LDP počne da se ponaša zrelo i u odnosu na DS, jer se bojim da će ovakvim ponašanjem razmaženog deteta u prodavnici igračaka u nekom trenutku preći granicu i onemogućiti saradnju sa DS-om.

Pozdrav


nema ovde grubosti, draga dracena

ja samo pokusavam da sabiram i oduzimam.

procitala sam negde da ste samo gradjanka koja ovoj zemlji zeli sve najbolje - to sam i ja. kao takve valjda sabiramo i oduzimamo slicno. Zato vas molim, vidim upuceni ste, saberite mi, predstojecu koalicionu vladu, demokrata - nadam se da kao gradjanke znamo ko su demokrate.

evo ja cu da pomognem

ds, g17+, koalicija ldp..., vs. razni srpski pitovi.

Pitate da li DS treba da "klekne"? - treba, naravno. ne zbog cede i ostalih, vec zbog sebe. To je u njihovom interesu - u suprotnom, nemaju sta da sabiraju. odlaze u opoziciju ili mozda po Vama ima prostora i za razne "kompromise"?

Ipak, duboko sam uverena da ni vi ne priznajete kompromise sa kleronacionalistickim fasistima, zato jos nekoliko odgovora/pitanja

niste procitali negativnu ocenu ldp od strane ds - milici postirali na ovom blogu sapera u Globusu.Ako to nije negativno o koaliciji LDP, GSS...onda ne znam sta je.

Koji to birac zeli da "baci" svoj glas znajuci da njegov eventualni izbor, kako kaze Saper, NEMA sanse da predje 5%.? - biraci "malih" stranki, najcesce odustaju kada se rasiri prica o 2-4 odsto. nekolicina prelazi kod "velikih" iz straha (to su mozda onih vasih 1-2%)
U poredjenju sa ovim provociranjem zbunjenosti i izazivanjem straha kod biraca po principu ili mi ili redikali, krstic je mala beba (i takodje neko sa negativnom ocenom).

kakva je to logika - ako DS bude dobro vodio kampanju LDP je out? ko je in?

Ili vi mislite da ce ds dobiti vise od 50 odsto glasova na izborima?

I jos jedno pitanje, spominjete 20 odsto, koje bi DS mogao da uzme - od koga?

Vasa poslednja recenica o ponasanju LDP...ne dopada mi se vas opis jedne politicke koalicije kao razmazenog deteta - mislim da ste trazili i pronasli krivca i pre nego sto je ista skrivio

O lazima, neistinama..ne bih, mi smo van svega toga, gradjnake koje zele samo najbolje.


Draga Sonja

Vrlo sam iznenadjena vašim pisanjem.

"Pitate da li DS treba da "klekne"? - treba, naravno. ne zbog cede i ostalih, vec zbog sebe."

- U tome se nikako ne slažem sa vama. Moj sistem vrednosti jednostavno ne trpi ponižavanje bilo koga. Kad bi neko od mene tražio da kleknem, više mu ništa u životu ne bih verovala. On bi čak za mene bio za sva vremena mrtav. Niti bih ja kao demokrata tražila od bilo koga da bilo zbog čega kleči preda mnom. Kad bih ipak doživela da neko kleči preda mnom, umrla bih od stida što sam dotle dovela drugo ljudsko biće ili što nisam primetila da je u tako teškoj situaciji. Creva mi se okreću od takve situacije uopšte uzev. Pogotovu ne bih volela da na vlast u Srbiji ikad dodju ljudi koji od drugih traže da kleče.

"Ako to nije negativno o koaliciji LDP, GSS...onda ne znam sta je."
- Niti je negativno, niti je protiv koalicije. To je vrlo površna analiza.

"U poredjenju sa ovim provociranjem zbunjenosti i izazivanjem straha kod biraca po principu ili mi ili redikali,"
- Šaper sigurno nije nikog hteo da uplaši. Da je hteo, to ne bi izjavio za Globus, nego recimo za Press. (Tako bi istovremeno ubio dve muve: Em bi uplašio birače, em bi mu se i Kristina radovala). Ko je mogao da pretpostavi da će redovi Globusa stići do ovog bloga?

"kakva je to logika - ako DS bude dobro vodio kampanju LDP je out"
- Ovo sam već objasnila: Glasača može biti samo 100% ako stranka "A" osvoji 10%, npr. stranka "B" ima šanse da osvoji celih "90%". Ali ako stranka "A" osvoji 40%, onda stranka "B" više nikako ne može da osvoji 90%, nego mnogo manje.

"Ili vi mislite da ce ds dobiti vise od 50 odsto glasova na izborima?"
- Ništa ne predvidjam. Time se ne bavim.

"spominjete 20 odsto, koje bi DS mogao da uzme - od koga?"
- 20 odsto sam onako rekla kao neki red veličina u odnosu na 1-2% koliko bi LDP-ovih glasača mogao da privuče jako oštrom kampanjom. Kad sam rekla da DS može da uzme mnogo više glasova na drugoj strani, mislila sam na sve one tihe i fine ljude, kojim je bezobrazluka na političkoj sceni preko glave. Takve ljude poznajem. Njih nikakva sila ne može da izvede na biralište, ali pošto su demokrate u duši, izaći će ako ih DS učtivo pozove.

"ne dopada mi se vas opis jedne politicke koalicije kao razmazenog deteta - mislim da ste trazili i pronasli krivca i pre nego sto je ista skrivio"
- Verujem da vam se ne dopada, ali ja ponašanje LDP-a tako vidim. Žao mi je, ali to vrištanje na DS koji im ništa nije uradio mi liči na histerično bacakanje deteta u prodavnici igračaka kad ne dobije igračku koju želi. Tako isto se ponašao Koštunica i njegov DSS dok nije došao na vlast. Od DS-a su očekivali da razume sve uvrede, sve laži i optužbe i da se pritom, naravno, ne ljuti. Divim se ljudima iz DS-a kako su sve te gadosti izdržali. Sad se taman malo DSS smirio, ali ne lezi vraže, na scenu sad dolazi mladji razmaženi potomak-LDP.

"O lazima, neistinama..ne bih, mi smo van svega toga, gradjnake koje zele samo najbolje."
- Ovde se potpuno slažem sa vama i sigurna sam da će tako i ostati.

Pozdrav


Pazi dracena šta pišeš:

"Moj sistem vrednosti jednostavno ne trpi ponižavanje bilo koga."

Kakav je to sistem vrednosti koji ne trpi da se neko ko pogreši i izvini, jer se pretpostavlja da treba (DS) da klekne zbog izvinjenja a ne zbog klečanja na kukuruzu. Mislim, to je bio kontekst.

"Kad bi neko od mene tražio da kleknem, više mu ništa u životu ne bih verovala".

Ah, bezgrešna dracena. Nemoj tako krupne izjave - nikad u životu. Nikad ili do prve prilike.

"20 odsto sam onako rekla kao neki red veličina"

Pa samo si i mogla onako da kažeš ako nisi mislila na radkalske i light radikalske glasove od kojih se jedino toliko i može dobiti ali je prilično odvratno.

"Verujem da vam se ne dopada, ali ja ponašanje LDP-a tako vidim. Žao mi je, ali to vrištanje na DS koji im ništa nije uradio mi liči na histerično bacakanje deteta u prodavnici igračaka kad ne dobije igračku koju želi."

Sumnjivo jednostavan opis koalicije LDP & GSS & SDU & LSDV. Koliko ti imaš godina? Sećaš li se možda vrednosti za koje su se zalagale ove partije koje su sa LDP-om u koaliciji? Zanimljivo je i ovo "to vrištanje na DS koji im ništa nije uradio". I baš ništa? Sem što je stranku pomerio udesno i što dotična stranka donosi zakone i izglasava ustav u koaliciji sa radikalima i SPS-om. Fuj!

Sećaš li se šta su trpeli i pretrpeli za vreme Miloševićevih ratnih pohoda na susede nam, pa sve do prinudne mobilizacije Čanka, na primer? A da Tadiću nije ni dlaka sa glave falila. Ne mogu da nabrajam ostale članove te stranke, jer su prilično marginalni i isplivali nedavno niotkuda. Sem Gavrilovića koji je bio fina (ušminkana) ratna opcija. Pitaj ga o tome malčice.

Dakle, koalicija o kojoj je reč je građanska opcija, toliko potrebna Srbiji koja se guši od nacionalista i klerofašista.

Iz te koalicije niko nije išao na Kosovo da nosi srpske zastave i mobilne telefone tamo gde nema dometa ali lepo zvuči (samo ne znam kome) i da huška taj jadni narod da će Kosovo biti zauvek srpsko.

A sa ove druge strane, uključujući i DS, bogami jesu. Setimo se samo poslednjeg predreferendumskog mitinga u Severnoj Mitrovici. Kad su skandirali Ratku Mladiću. Beše li tamo i neki demokrata? Verovatno zabunom. Ili ne sme ni korak iza SRS i DSS kad je Kosovo (i Metohija) u pitanju. Zbog glasača i to kojih?!?!

Pa na šta su sve, jadnici, pristali kad je u pitanju taj oktroisani ustav? Od preamubule do prva četiri člana koja su radikalska, pa do kršenja procedure. Da ne govorimo kakav je ustav. O tome su eksperti već rekli sve što su imali. Pa pristajanje na dva dana glasanja, pa pozivanje drugog dana birače iz kreveta, iza stola, sa bazena, iz trole... Opšta mobilizacija i očigledna krađa na koju su takođe pristali.

Njih (DS) će od sopstvene propasti spasiti upravo radikali koji neće s njima. I treba da im budu zahvalni. A zna se šta to podrazumeva. Poljubac pred smrt. Neviđena blamaža.

"Sad se taman malo DSS smirio, ali ne lezi vraže, na scenu sad dolazi mladji razmaženi potomak-LDP".

Čiji potomak? DSS-ov? Nije valjda. Iz kog si ti filma.
Ja u toj partiji nisam čula da je iko živ izašao pred raju, od predsednika stranke i države je to minimum koji se očekuje, da jasno i glasno kaže zašto Tribunal traži Mladića, Hadžića & ostale zločince. Da kažu takođe jasno i glasno da su pročitali optužnicu i da ih optužnica tereti za najstrašnije ratne zločine i genocid. Da pomene hladnjače i na čijem terenu su ukopani ti jadni Albanci i među njima i fetus od osam meseci. Halo, fetus!!!

U ovoj koaliciji se o tome govori.

Da li se u toj stranci, DS, govori o pravima homoseksualaca? Ma jok. Nedajbože, sve prave muškarčine, gde da to spominju pa da izgube glasove ovih potentnih, ovi Marićevi pacijanati. Čak se jedan od njih, mislim, Šutanovac, očitovao u nekoj Zamci ili Klopci vrlo negativno o GLBT.

Pričaš o svojim vrednostima, mada su nam ostale tajna. Ali o vrednostima DS-a ne kažeš ništa.

Moje vrednosti su i suočavanje s prošlošću, i borba za pravo da budemo različiti i da je to najnormalnije na svetu i da je država sekularna i da me niko ne proziva što nemam slavu ili što pišem latinicom. Ako se za te vrednosti zalaže koalicija LDP & GSS & SDU & LSDV, onda je to moj izbor. I Jedva sam dočekala da se takva stranka/koalicija pojavi a da ima šanse da uđe u parlament.

A za nacionaliste ne treba glasati čak i ako su ti rod rođeni. Ni hard ni light.


Van konteksta

Draga Hago (Unapred se izvinjavam ako sam pogrešila u deklinaciji, za slučaj da spadaš u one koji su osetljivi na nadimak)

Nisi pratila našu diskusiju od početka, pa nešto nisi shvatila, nešto si shvatila potpuno pogrešno, nešto delimično pogrešno, a nešto samo interpretiraš pogrešno. Da bih ja sad sve to iskorigovala, morala bih da ponovim celu diskusiju od početka do kraja, što bi meni bilo naporno, a čitaocima dosadno.

Ako želiš da ti odgovorim, udubi se malo u prethodnu diskusiju, razmisli, napiši, pa možemo da razgovaramo. Uzgred moram da ti kažem da ti post ni na šta ne liči. Samo mržnja i želja za osvetom. To je loše za početak komunikacije.

Kad pominješ pitanje latinica-ćirilica, piši kako hoćeš, meni je svejedno, ja čitam i pišem oba pisma podjednako, pošto sam osnovnu školu završila u Srbiji.

Pozdrav


pa kad vam je svejedno

zašto tako vatreno branite ds koja je s radikalima, socijalistima, i dss-om proterala latinicu iz ustava?


Pa možda zato...

... da ovaj blog ne postane baš jednopartijski sistem (ili jednokoalicijski - do izbora) - bilo bi baš dosadno :)

Interesantno je da na blogu nema (ili ima, ali u tragovima) ozbiljnijih branilaca DSS i desnijih... da li to znači da ih ima malo:
- koji žele da se upuštaju u priču u ovakvom okruženju?
- koji umeju da izraze svoj stav na uljudan način?
- iz nekog drugog razloga?

Vučko


Ima Vučko...

...evo, ti si uljudni pristalica Tadićevog DSS-a.


The other right hand

Nisam mislio na taj DSS - nego na onaj Koštuničin :)

Pozdrav,

Vučko


Pozdrav Vučko...

...i opušteno...


Bezobrazluk jedne Drace

"Draga Hago (Unapred se izvinjavam ako sam pogrešila u deklinaciji, za slučaj da spadaš u one koji su osetljivi na nadimak)", piše Draca.

Kad neko greši ovako bezobrazno, trijumfalno opravdavajući svoj bezobrazluk hinjenim nepoznavanjem gramatike, onda tu očigledno imamo posla sa osobom koja uživa u nepoštovanju nekih osnovnih ljudskih konvencija, dakle sa sirovinom koju niko nije naučio da njena primitivnost nije prednost, nego suštinska manjkavost.

"Ako želiš da ti odgovorim, udubi se malo u prethodnu diskusiju, razmisli, napiši, pa možemo da razgovaramo", ruga se dalje Draca, ne samo gospođi Hag, nego svim učesnicima ovog bloga, koji ljubazno i usrdno odgovaraju na njene plaćene postove, u kojima francuska sobarica Draca naširoko prodaje svoje udbaške krastavce.


Nemoj tako Carlo,

pa zar nije lepo žena (ili Krstić) rekla da je završila osnovnu školu u Srbiji. Propusti opravdani.


Ne, nije tačno

da nisam pratila diskusiju od početka. Čak sam je pratila pažljivije nego što zaslužuju tvoji postovi. Neodoljivo podsećaš na Krstića, ili si možda baš i Krstić pod nickom dracena. On se tako brecao. Ili si možda i Šaper? Nikad se ne zna.

"Uzgred moram da ti kažem da ti post ni na šta ne liči. Samo mržnja i želja za osvetom. To je loše za početak komunikacije." - kažeš.

Šta se tu može. Nije mi ni bila namera da ti ugodim. I nigde ne vidim mržnju. Samo pitam, pa da ne ponavljam, kakvi su to sistemi vrednosti koje zastupate ti i tvoja stranka? One tirade da narodu bude bolje ostavi za partijske tribine.

I samo kažem koji su moji sistemi vrednosti koji me opredeljuju za narečenu koaliciju.

Kažeš u jednom od svojih veličanstvenih postova koji nikako nemaju ni primesu mržnje, kad bi se zezali:

"Kampanja protiv Čede traje još od studentskog protesta 96/97, pa je samo produžena i proširena na LDP. Ništa novo pod kapom nebeskom. Osim rolexa i albanskog lobija"

Dakle, koji albanski lobi i koji roleks? Iz kojih to novina ili izvora? Da nije od Pahomija. On je spominjao albanski lobi, sećamo se.

Ali da se vratimo na moj konfuzni post koji ne liči ni na šta. Šta u njemu nije tačno?

Nije tačno, znači, da niko, ali baš niko ne pominje razloge zašto se mora sarađivati sa Hagom, mislim na DS. Niti spominje za šta su optuženi i Mladić i Lazarević i Lukić(i), pošto ih ima tri komada etc. Ako nije tačno, navedi ko pominje? Da možda ne pominje Gavrilović?

Niko ne spominje masovne grobnice u Srbiji. Je l' i to netačno?

Da li se Tadić na dan masakra u Srebrenici inaogurisao pa kad su ga podsetili dao je neko neviđeno bedno objašnjenje da je i njemu babailidedailineznamko ubijen u Bosni za vreme 2WW?

Šta mu rade savetnici? Jesu li ga podsetili koji je to dan, taj 11. juli? Nisu. Ni Krstić, ni Šaper, ni ti ako nisi Krstić ili Šaper.

Da li je Tadić nosio srpske zastave na Kosovo?

Da li je funkcioner DS bio na mitingu u Severnoj Mitrovici kada se skandiralo Ratku Mladiću?

Da li je tačno ili možda nije da je DS podržao ovaj oktroisani ustav iako su radikali dali preambulu i prve članove?

Šta od ovoga nije tačno? I o kakvoj je mržnji reč?

Kažu Englezi lepo: Don't confuse me with the facts!

Zašto tebe zbunjuju činjenice?

Pozdrav
Jasna Bogojević, ako nisi primetila na raznim postovima.


Uze mi rec iz usta Hag.

Uze mi rec iz usta Hag. Pratim ovaj blog vec nekoliko nedelja i sve se uzdrzavam da se registrujem jer se plasim da cu poceti da komentarisem i da dezuram na kompjuteru neprekidno. Ali sinoc me Dracenin "rant" (ono: necu da kleknem itd.) natera da se registrujem i da vidim od kad traje njeno prisustvo na blogu, kad ono - tacno od onog Krsticevog skandala pre 9 nedelja i nesto dana. Pomislim, mora da je ovo stvarno neko ko je vrlo blizak DS-u a Krsticu i Saperu narocito, ali pomislim mozda preterujem i odustanem od komentara. Kad ono, vidim danas Hag pise along the same lines. Mada za LDP nije lose sto Dracena pise kako pise jer sad sam sigurna da cu da glasam za LDP.


Požarni/a

Draga neispavana,

potpuno ste u pravu što se tiče Vaše brige da ćete da dežurate neprekidno ako počnete. Ovo je gadna droga. Mene su počeli ovde da pitaju da li uopšte spavam :)

Inače sam se i ja uključio tu negde otkako je Krstić podvio rep (možda nedelju dana pre toga). A ne osećam se baš previše opsednut zlim duhovima :)

Ne kažem da nije nemoguće da je Dracena samo maska, ali Srbija baš i nije toliko mala - ne moramo Idolizovati svakoga za koga nismo sigurni ko je ;)

Pozdrav,

Vučko

P.S.: Zašto je bilo potrebno da se registrujete da biste saznali koliko je neko na blogu, i kako ste znali da ćete to saznati ako se registrujete?!


tražih neki pogodni gručov

quote za tebe...
i nadjoh - taman da ne spavaš ni malo!
reci joj al' da ne čujemo:
I wish you'd keep my hands to yourself!
poz


Pevajmo do zore

Moj tata ima običaj da kaže "u društvu se i kaluđer ženi" :)

Gručo je bio zaista retka pojava. Evo još jednog od njega, da ukrstimo politiku i brak u jednom citatu:

Politics doesn't make strange bedfellows, marriage does.

Pozdrav,

Vučko


Bas zato sto mi nije namera

Bas zato sto mi nije namera da "Idolizujem" nisam komentarisala do sada.
Odgovor na vas post scriptum: visila sam na jednom drugom blogu pre par godina (jedva se izlecila od zavisnosti, zapustila familiju) pa sam mislila da je ista stvar u pitanju, i jeste bila.


Zavisnost

I evo, opet na igli - dobrodošli u naš mali sleepless svet ;)

Pozdrav,

Vučko


Opusteno sleepless

Sa 30 poslanika LDP u parlamentu, oni ce biti sleepless :-))


Dracena...neprilično obraćanje...

Na jedan veoma inspirativan i do bola tačan i analitičan post, Vi odgovarata "draga Hago", osobi koja se predstavila punim imenom i prezimenom.
Na dalje joj kažete, da nije pročitala i da nije shvatila tekst, a sami vrlo dobro znate da nije tako.
Dakle, ostalo je, umesto argumenata - uvrediti, bockati,i uopšte, atakom na ličnost, neutralisati turobnu stvarnost
tako verodostojno serviranu u Jasninom postu.
No, to se ne može.
Probajte zaista suvislo bilo šta tamo osporiti. Neda se.
Ta, mene ste pre neki dan uveravali da Ustav ne valja (iako ja to tvrdim otkad se pojavila ona sramna incijativa za onakav način njegove promene i za koju najveći sramni pečat nosi B. Tadić i njegov DSS). Sada kažete da je kritilka tih rešenja "jezik mržnje".
Jeli jezik mržnje nesporna konstatacija da je Goran Bogdanović šef Tadićevog DSS-a za Kosovo bio na mitingu u Kosovskoj Mitrovici zajedno za Vučićem, Dačićem i drugim vedetama politike zla, na istom poslu.
Sve ono što je Jasna kazala zapravo su činjenice koje govore o sunovratu DS u blato narodnjačke politike i u "baruštinu palanačkih prosečnosti" (termin R. Konstantinovića).
I problem tražite tamo, a ne među onima koji to vide i jasno kažu.


vidim draga dracena nista od sabiranja

Niste mi izracunali - Sa kim ce DS u koaliciju, ako na "legitiman" nacin sahrani jednu jedinu gradjansku opciju????

Evo Vam racunica i odgovor: Sa klerofasistima, samo sto Vama DSS i ostali pitovi, one tamo patriote na goranovom blogu ni najmanje ne smetaju, na zalost, draga Dracena. Nema tu ni d od demokratije. A nema ni kod Vas.

A to "kleci" ste namerno ili slucajno stavili na kukuruz. Kleci znaci jedan jedini nacin da na vlast ne dodju fasisti....

Mislim da je i svako dalje objaasnjavanje uzaludno - ja DSS ne svrstavam u nikakve demokrate, vi nemate bas nikakvih problema sa njima..

pozdrav


Quote:U kom trenutku je DS

Quote:
U kom trenutku je DS tako teško oboleo?

Teške bolesti, koliko ja znam, ne nastupaju trenutno nego se dugo razvijaju. Naravno uvek imaju neki povod, neki zamajac koji to pokrene. U ovom slučaju mislim da je to bio način na koji je Č.Jovanović isključen iz stranke. Uopšte ne ulazim u vrednovanje te niti bilo koje druge osobe. Sa nekim ko je bio potpredsednik vlade i stranke, sa nekim ko je bio desna ruka premijeru-reformatoru ne postupa se tako sve i da je najkrivlji. Osim ako ne postoji strah od njega.

Sada su svi problemi vidim rešeni. Nema disonantnih tonova.


Uvredjenost, šta li je?

Pa šta ako su ga izbacili? I mene su izbacili ili skoro izbacili i vrlo uvredili, pa sam uspela da izadjem na kraj sa svojom uvredjenošću i nastavim da gledam interes i budućnost ove zemlje i mene u njoj.

Ako mogu ja koja ne gradim političku karijeru, može i Čeda koji pretenduje da bude lider. Zreo političar ne gleda stvari samo iz lične perspektive. I ne razmišlja samo sad i ovde, nego nastoji da sve vidi šire i dalje.

Pozdrav


i obratno!

"Ali zato trebaju DSS/DS, em mogu, em zele da ih dobiju, pa onda jovo nanovo - bar je to jednostavno."


Ne, nije tako...

..nikome nije palo na pamet da kaže to je Koštuničino, Nikolićevo ili ne znam čije. Zato što nije. potpuno je precizno i unisono znanje čije je. Iako je u funkciji i ovih koje ste nabrojali
A ništa, vi nastavite da opovrgavate očigledno.
No, jedan dan ćete i vi znati ovo što Kristina ovde tvrdi.
Ja se nadam da će te joj tada kao vaspitana osoba, uputiti izvinjenje, jer ste je nazvali lažljivicom na pravdi boga.


Ko je rekao mijau?

Što bi npr. Koštunica rekao: "To je moje." Nije lud! A i Nikolić? Što se drugi više kolju, to bolje po njega. Drugo, iskustvo uči: kad čaršija nešto priča, naročito kad mnogo priča, svi putevi vode u državnu bezbednost, a ne u istinu.

Što se izvinjenja Kristini tiče, u svako doba, drage volje i pred očima cele ove virtuelne javnosti, čim se ispostavi da je izgovorila neku istinu, a ja joj rekla da je slagala. Ali ću pritom ponoviti i ono što je već sad jasno da je slagala (npr. zlomamerna, klevetnička i lažna interpretacija Šaperovog intervjua, laž da se Press u registru vodi na Djordjetovo ime, da je taj Djordje došao iz Djilasove firme, da je član DS-a itd.).


Pa rekli smo već..DS ne postoji, postoje samo dva DSS-a

...Da potpuno je logično da "politička klasa" ili hajde da budem blaži "partiokratija"( a složila si se da su to jasno pokazali oko Ustava i refereduma) radi zajedno protiv alternative. A samo je LDP politička alternativa.
P.S. Reci mi kad je Đilas postao član DS-a?


Drago,

"Pa rekli smo već... DS ne postoji, postoje samo dva DSS-a."
Da, da ovde se to govori u glas, ali se ničim ne potkrepljuje. U nekoj prilici je neko kao dokaz naveo "kohabitaciju". Ali šta može stranka koja ima predsednika države bez naročitih ovlašćenja i 12-13% poslanika u parlamentu, nego da čeka nove izbore, i svoju nemoć nekako nazove. Ili misliš da je Tadić trebalo da išamara nekog iz vlade da bi pokazao da se ne slaže sa njim. Generalno gledano, mislim da smo imali više sreće nego pameti što smo za predsednika države dobili Tadića, a ne Nikolića i što je DS uopšte ušla u Parlament, jer je do poslednje dve nedelje pred parlamentarne izbore 2003. izgledalo da DS neće preči ni cenzus.

"...a složila si se..." nisam se složila, ali nema veze.

LDP nije nikakva naročita alternativa, samo ima oštriji nastup jer mora da uloži veći napor da zauzme svoje mesto na političkoj sceni. On nudi iste ideje, ista rešenja i delimično iste ljude.

LDP ima dovoljno neprijatelja i bez DS-a. Čak i da neki ljudi u DS-u gaje neko neprijateljstvo prema LDP-u, dovoljno je da posao prepuste drugim LDP-ovim neprijateljima. A što se otimačine glasova tiče, što bi se DS zamarao sa 1-2% koje eventualno može da otme od LDP-a, kad ima odakle da uzme 20%, samo ako dobro uradi kampanju?

Djilas? Nemam pojma. 2000.-2003.? Šta to dokazuje?
Ako ti udješ npr. u LDP sutra ili za godinu dana, da li će to nešto govoriti o tebi, o tvom karakteru, sposobnostima itd.? Meni baš ništa.


Ne govori se u glas...

Govore oni koji to vide.
Sam sam na predsedničkim izborima učestovao u kampanji za Tadića. Bio i kontrolora na biračkom mestu.
Činilo mi se da je dobra stvar što je izabran.
Kad sam video da kohabitira onda mi je postalo sasvim jasno da bi možda bilo bolje da je izabran Toma. Jer bi se mnogo brže rešili ovakve politike. Da je ostala u opoziciji DS bi u sledećem ciklusu sama uzela vlast.
Tadić je najpre poslušao savet iz sestrinskog DSS i izvršio tzv. "pročišćavanje". Onda je svuda gde je mogao napravio vlast sa DSS-om. Potom je svuda pomogao Koštunici, glasao za zakone u skupštini, potom ušao u ključne institucije kao UO RTS (glasovima ljudi iz DS izabran je Tijanić), zatim u Komisiju za hartije od vrednosti, pa onda ušao u priču o sabornosti. Kao, vodimo nacionalno odgovornu politiku zajedno sa Koštunicom i radikalima. Pa oko Crne Gore, ista priča.
I na kraju Ustav. Potom dogovor oko buduće Vlade gde su već Koštunicu odredili za premijera. Ovi danas donose predlog budžeta, hladnokrvo verujući da im je mandat zagarantovan.Pre neki dan zabrane film, zajedno, jer je to navodni državni interes.
Radikali će im dalje, kao što je i do sada bilo služiti kao crvena krpa i strašilo. Svet i većinsko domaće biračko telo će to još jedno vreme "gutati", a mi gubiti vreme.
Eto..


Drago,

"Sam sam na predsedničkim izborima učestovao u kampanji za Tadića"
-Drago mi je što ćeš imati priču za unuke kako si jednom davno bio na pravoj strani kad je dobro trijumfovalo. Nemoj se kajati, jer iz Nikolićevog izbora nije moglo da se izrodi ništa dobro. Samo nesreća, izolacija i ostalo već vidjeno. A njegovu vladavinu ne bismo tako lako okončali kao što misliš.

Ovim postom si pokrenuo i jednu jako kompleksnu temu: da li je za stranku dobro ili loše da bude u potpunoj opoziciji. S jedne strane je dobro, jer joj raste popularnost kod gradjana. Ali s druge strane je užasno loše, jer se smanjuju potencijali članstva. Ali ako nisam uspela da te ubedim ni u sasvim očigledne stvari, ovo ne vredi ni započinjati. Pogotovu što ni ovo mesto nije najpodesnije za to.

Ovaj put neću analizirati ni ponovljene improvizacije na slobodnu temu o zajedničkim odlukama. Samo te pozivam da razmisliš da li Koštunica liči na nekog ko dopušta da mu se tamo neki obični predsednik države petlja u njegovu i samo njegovu i zauvek njegovu dragu mu vlast?

O ustavu smo ti i ja već dosta reči razmenili. Ta tema je što se mene tiče završena. Šta ću, pokušala sam, nisam uspela. I poraz je za ljude.

Pozdrav


Šta može?

"Šta može stranka koja ima predsednika države bez naročitih ovlašćenja?"

Za početak da ne obećava da će "sprečiti radikalizaciju Srbije".

A kad je već obećala da prizna da u tome nije uspela i preuzme političku odgovornost za neuspeh predsednikovog najčešće ponavljanog predizbornog obećanja.

Što se mene tiče, ovako sročeno vaše pitanje implicitno je priznanje, nego što eto ja kao nasamareni pristalica nekadašnje anti-radikalske političke orijentacije DS-a očekujem bar toliku satisfakciju da to čujem i eksplicitno.


Quote:"Pa rekli smo već...

Quote:
"Pa rekli smo već... DS ne postoji, postoje samo dva DSS-a."
Da, da ovde se to govori u glas, ali se ničim ne potkrepljuje.

DSS je stvorena kada je Koštunica izašao iz stranke nezadovoljan najkraće rečeno nedovoljno nacionalno svesnom politikom vođstva DS. Za njim su otišli iz DS oni kojima je, kako su govorili, "nacino važno koliko i demokratsko".

Konf za medije su im bile takve da su novinare na njih redakcije slale po kazni. Stranački aparačici - svi ko jedan.

itd. mogao bih pisati još o tome.

Sada se vratite i pročitajte ponovo, ali zamislite umesto Koštuniine Tadićevu DSS i se će odgovarati.


Užasno nategnuta analogija

A vi znate šta nauka kaže o analogiji kao metodu zaključivanja?

Pozdrav


Kinezi & DSS-ovi

Ima jedan slučaj prošle decenije u Mađarskoj. Provale na nekoj livadi kod Pešte groblje Kineza. Krenu i otkopaju ne znam koliko leševa. Onda istraživali da vide šta je. Ispostavilo se da su Kinezi tu ilegalno sahranjivali svoje sunarodnike kad umru, da bi na dokumenta umrlih koja bi neko poneo u Kinu ušao u Evropu novi Kinez.

Poenta je da ih niko nije otkrio i da ih niko ne bi otkrio da slučajno nisu našli leševe na livadi. A nisu ih otkrili ne samo na granici mađarski granični policajci nego ih nije otkrio niko. Ti koji su dolazili u Peštu su radili, živeli... A nisu ih otkrili jer su svi ti Kinezi nama Evropljanima manje-više isti. A oni to naravno nisu. Međusobno se razlikuju, zaljubljuju, liče valjda deca na roditelje, braća na sestre.

E sada natrag na DSS-ove. Vi ste unutra - u ovom slučaju Kinez (tj Kineskinja). Vi svakako vidite razne, možda čak bitne razlike. Ali za većinu onih kojima ste okruženi - i Vi u jednoj DSS i oni u drugoj DSS - tu neke velike razlike nema, tj da budem tačan - ima razlika, ali je sličnosti mnogo više. Možete glat da džorate članove. Mislim dok se formalno ne budete ujedinili. :)


Lepo,

Moglo bi možda da prodje da je tačno. Ali nije.
Ja nisam unutra nego napolju. Gradjanin koji razmišlja kako da ova zemlja zaista reši probleme da bi i meni bilo bolje.

A što se džoranja tiče, po meni LDP mnogo više džora svoje članove sa Čankom, Batićem i NGO Vesne Pešić, nego što je DS ikad i pomislio.


Tako nevažni a toliko

Tako nevažni a toliko neprijatelja! Baš zanimljivo.


Srbija, "slamka medj vihorove" (CCas NATO anatomije)

Beograd, proleche 2000. godine. Izlog knjizzare u Knez-Mihailovoj ulici, levo od ulaza u SANU. U izlogu slika.

Gornji deo slike:

Levo: CCetiri jahacca Apokalipse, M. Gorbaccov se klanja, H. Kol masse

Sredina: Patrijarh ruski Aleksej dizze ruke ka nebu & Patrijarh srpski Pavle skrusseno gleda u zemlju

Desno: Seoba Srba (u pozadini lepa sela lepo gore)

foto: Peca Pan

Donji deo slike:

levo: Klaus Kinkel, Dzzordzz Robertson, DJani de Mikelis, Iber Vedrin, ZZak SSirak, Robin Kuk, Toni Bler

sredina: Srpcce sa srpskom zastavom, Papa, Vesli Klark (secira), SRBIJA-zzena bez bradavica na grudima, Josska Fisser, Havijer Solana, Hans Ditrih Gensser, Rudolf SSapling, Viliem Koen

desno: Madlen Olbrajt, Bil Klinton, Kofi Anan (marioneta), Dzzejmi SSej

P.S.
Za divno ccudo, imena nisu bila ispisana, tako da smo (smo = PPM) morali da ih "prepoznajemo". Pogressili smo, nema da fali :)

Kulturbuntzabavnik No1, januar 2001, Pokret za mir Panccevo

http://urbanozeleno.blogspot.com


Dodatak blogu :)

Ima jedan deo na blogu gde pišem kako su političari što nisu dobro uhlebljeni tj nisu u meri u kojoj bi želeli pozivali redakcije & novinare da im "otkriju" važnu informaciju.

Da ne jurite gore, to je ovo:

Ujutro, kada je informacija već procurela na razne strane, počinje prava fešta - niski start političara. Prednjače, kao i obično u takvim situacijama, oni koji su „nigde“ tj. oni kojima funkcije, zvanja i sinekure vise i kompleksaši ubeđeni da su nepravednim spletom nesrećnih okolnosti prenisko u odnosu na sposobnosti. Pozivaju svoje novinare da im kažu šta „su saznali“ nadajući se da će to biti odmah objavljeno pa će ostaviti utisak značaja jer kao znaju nešto pre nego što to nešto bude oficijelno saopšteno.

E sada raspitujući se i kopajući o samitu - kao je li se možda i znalo - dođem do interesantnog saznanja koje ovde dodajem posebno radostan jer znam da će ovo pročitati i jedan od političarčića pomenute kategorije, tj. upravo onaj koga sam imao u vidu kada sam onaj pasus napisao.

Taj je, pre nego što je zvao medije da se hvali, čuo vest o pozivu u PzP slučajno. Bio je na nekakvom sastanku na kojem se našla i jedna osoba od koje je to čuo tačnije čuo je prisluškujuči razgovor te i treće osobe. Onda je, najpre zinuo ko tele, a odmah tatim seo na telefon.

Kakav lik, a?

Znao sam i pre da je smrad. Jednom dogovarali intervju, ja mu čak dao unaperd pitanja jer je to tražio (ko u ona socijalistička vremena). Ipak odustao. Pi**ica. Nije smeo da priča o stvarima o kojima sam pitao. A danas slaže lovu trubeći okolo upravo na tu temu na koju pre koju godinu nije smeo ni da bekne.

Ni danas ne sme da bekne nego kada krene polemika na teme koje su mu sada "nezgodne" - podvije rep.

Najteže je kad si pi**ica pa se plašiš i sopstvene senke.

Za identitet individue - koga zanima - molim obratite mi se na mail. Ne bih da pravim belaja vlasniku sajta objavljujući to ovde.


Bio je kod manikira kad je

Bio je kod manikira kad je čuo.


Corax na temu ...


Fenomenalno. Pravo stanje

Fenomenalno. Pravo stanje stvari!


bravo dracena

Dracena,

Mora covek da se odusevi kad procita kako se ti sama, smireno, pametno i uspesno boris argumentima protiv desetak (moja procena, nisam ih brojao) aktivista koalicije "mrzitelja Kostunice" (kako bi ih Teofil nazvao). Koji neprestanim ponovljanjem da je DS isto sto i DSS sebe automatski svrstavaju i u "mrzitelje DS i Tadica".

Valjda misle da ce, ako neprestano ponavljaju da je "DS isto sto i DSS", to postati istina (po onoj narodnoj). Kao da svakom razumnom u Srbiji nije jasno da su razlike izmedju te dve partije isto tako velike kao i u svakoj drugoj zapadnoj demokratiji izmedju dave glavne demokratkse alternative. I da je DS partija demokratskog centra i levo od centra (u grupi sa ostalim evropskim partijama socijaldemokratskog usmerenja). A DSS desno orijentisana konzervativna (demokratska) partija okrenuta crkvi, naciji itd (samo im jos fali da uvedu "crkveni porez" pa da poloze ispit za jednu partiju slicne orijentacije i u Nemackoj).

I ne vidim sta je tako neshvatljivo u tome da "da DS samo ne treba da napravi gresku pa da LDP ostane bez glasova"? Ako vec ne postoje bitne razlike u programima jasno je da ce biraci koji su za takvu programsku orijentaciju pre glasati za veliku partiju koja im dokaze da je sposobna da taj program i sprovede nego neku malu partijicu koja nije sigurna ni da ce preci cenzus. I za partiju koja se u demokratskom izbornom nadmetnju takmici sa "pozitivnom" izbornom kampanjom u kojoj pokusavaju da dokazu sta oni mogu da urade BOLJE od drugih i ne pokusavaju stalno da blate druge protivnike demokratske orijentacije.

A "mrzitelji" izgelda ni ne pokusavaju da kazu sta bi oni to mogli/hteli da urade bolje od direktnog takmaca kad su u pitanju glasaci iste demokratske orijentacije. Nego samo da ocrne svog portivnika. Meni to lici na trku dva protivnika u kojoj jedan, siguran u svoje sposobnosti, punom snagom trci da bi nadmocno pobedio, a drugi, kome je vec jasno da nema nikakve sanse ... pokusava da saplete protivnika.

Mislim da ova negativna kampanja koju vodi koalicija "Ceda etc." steti najvise njima samima. To je moglo da prodje u vreme Milosevica kad je zbilja i bilo najvaznije da se pokaze da je Miloseviceva opcija losa i treba da bude sklonjena sa politicke scene Srbije. Sad zvuci smesno kad se oni bore protiv DS umesto recimo protiv glavnog politickog zla Srbije ... SRS.


Virtuelni,

Virtuelni,

čini mi se da imaš problem.

Pogledaj kako izgleda ono što si napisao (ovako počinje svaka tvoja misao):

Mora covek da se .....
Valjda misle da ce ...
Kao da svakom razumnom u Srbiji ...
I ne vidim sta je ...
Ako vec ...
A "mrzitelji" izgelda ...
Meni to lici ...
Mislim da ...
Sad zvuci smesno ...

Valjda ti je jasno da je ovakav stil ne odlikuju argumenti jer su tvoji argumenti: "mora da je/nije to i to", "valjda je/nije to i to", "i ne vidim zašto jeste/nije to i to", "Izgleda to i to", "meni liči da je/nije" itd.

Dobili ste i ovde i na još nekim blogovima dovoljno argumenata zašto te dve stranke liče onome ko je objektivni posmatrač, a zašto nekome iznutra možda zaista ne liče ili ti iznutra samo galame da ne liče. Žao mi je što niste ni na jedan odgovorili osim da je jedna tranka kao socijaldemokratka a druga kao konzervativna. Socijaldemokratka??? Možda, ako mi nađete barem jednog čelnika neke socijaldemokratske partije u svetu koji smatra i javno izjavljuje da "crkva treba da se pita o stvarima u društvu". Da ne idem dalje.

I još nešto:

Quote:
Mora covek da se odusevi kad procita kako se ti sama, smireno, pametno i uspesno boris argumentima protiv desetak (moja procena, nisam ih brojao) aktivista koalicije "mrzitelja Kostunice"

Možda TI moraš da se oduševiš ako je tako dogovoreno na sekciji podmlatka jedne od DSS, kružoku aktivista Zvezdrare ili gde si već "povezan" ali ima života, veruj, i van stranaka pa ostali, a to je većina slobodnih građana - ljudi kojima stranke ne upravljaju na dugme, uopšte ne moraju da se oduševljavaju po komandi, plaču po komandi, viču po komandi, postiraju gluposti na blogove po komandi.


argumenti jenjavaju

pod naletima borbe koja nikada ne prestaje, doduše, retorika je uvučena u ispeglane 'aljine, malo provučena kroz moderne tokove, pa unazad do naših korena, čisto da se ne zaboravi, al' selektivno - copu/paste/undo čudo. Novina, sa blagoslovom crkvenih veliko-nešto, koji nas kao političke subjekte/objekte podržavaju, pozivaju, da izrazimo svoje pravo i obavezu, da se množimo, da se što pre priljučimo - naravno aktivno - na dugme nekoj grupi, da bi bili jači, da bi vekovna borba dobila utelovljenje bez epiloga, ali sa uvek vrućim temama - da se ogrejemo u ladna vremena. (sve mi nešto toplo oko srca!)
Verovatno će Srdjane, neki ostati navek da njaču -eto kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare...
te na kraju osta - much ado about nothing - film je sasvim prosečan! Šta fali što je biblioteka spaljena, kad ima toliko prosečnog materijala za čitanje?!
Tako da i pitanja tipa "A ko ste i Vi __________ da kažete - mrzi me da sad tražim da čitam..." sa zvonkom rezonancom može jedino i samo
da njače li njače!!!


Pa, Vasilije...

...ti se kanda stidiš DSS-a.


Hvala, Vasilije, na pohvalama.

Ipak mislim da ja lično ne radim ništa naročito. Samo ukažem na istinu, a ona se dalje sama probija kroz život, traži i, nadam se, pronalazi svoj put do čitaoca. Ja se, zapravo, samo odlično provodim.

Na tvoj post ću se osvrnuti samo sa jednog aspekta:

“Mislim da ova negativna kampanja koju vodi koalicija "Ceda etc." steti najvise njima samima.”
Po meni, ova LDP-ova negativna kampanja osim njima samima šteti i nama gradjanima i ugledu Srbije. Dobar primer za to je njihova priča o klerofašizmu. Tu primenjuju jedan skandalozan metod zaključivanja:

Prva premisa: DSS= klerofašistička stranka
(Iako i sama spadam u one koji Koštunicu i DSS ne mogu da vide očima, slažem se sa vama da su oni jedna obična konzervativna stranka, koja je veoma daleko i od nacionalizma i od klerikalizma. Reći njima da su klerofašisti je laž i teška uvreda.)

Druga premisa: DS=DSS
(O drugoj premisi si ti u svom postu rekao dosta, pa vidim da ne moram ništa više reći.)

Konkluzija: DS je klerofašistička stranka

Pošto je očigledno da je ova konkluzija pogrešna jer su obe premise pogrešne, oni su se dosetili jadu, tako što su premise proglasili aksiomima koji se ne mogu ni osporavati ni dokazivati.

Mi u Srbiji znamo da u DS-u nema klerikalizma i fašizma ni u tragovima i da bi samo lud čovek mogao da klerofašistom proglasi časnog starinu Mićunovića koji je ceo svoj život posvetio ideji demokratije iz čistog ubedjenje, Tadića koji zbog svog obrazovanja i osnovne profesije neprekidno pazi da ni jedno živo biće ne uvredi na ličnoj osnovi, Gordanu Matković koja je izvan i iznad podvala, populizma i nacionalizma i sve ostale ljude iz DS-a koji se u svom svakodnevnom obraćanju preko medija već preko 15 godina ni jednom nisu ogrešili ni o jednu naciju ili manjinsku grupu. Ali pitanje je kako će ovaj LDP-ov pamflet odjeknuti u ušima sveta i našeg neposrednog okruženja. Nismo mi jedini koji su skloni usvajanju predrasuda i stereotipa. A DS će u januaru sigurno pobediti na izborima i formirati vladu. To će reći da je LDP mene kao gradjanku unapred, samo iz svojih sitnih stranačkih interesa, osudio da ubuduće (možda i do kraja života) nosim etiketu gradjanke jedne klerofašističke države (pošto su sad već sve stranke, neke s pravom, a neke potpuno neosnovano, proglašene fašističkim). Uostalom, čak i ako zanemarimo aspekt štetnosti, ne smeju da lažu, bilo nama štetno ili korisno.

Ja lično LDP-u želim svako dobro i na ovim i na svim ostalim izborima, ali pod uslovom da koliko danas promeni stil političke borbe, jer ne bih volela da danas-sutra kad udju u parlament u praksi, tj. na mojim ledjima sprovode one metode koje njihove pristalice i aktivisti verbalno demonstriraju svakodnevno na ovim blogovima. Neću da me moja vlast laže, da zamenjuje teze, da mi uvrće mozak raznim aporijama i drugim logičkim greškama itd. Jedno, toga sam se nagledala u Miloševićevo vreme i sasvim mi je dovoljno za ceo život, a drugo, mnogo važnije, ako već sad ne mogu sami sebi da postave moralne granice, kako će ih tek postaviti ako jednog dana kad im vlast udari u glavu? Na šta će tek onda biti spremni?

Zato je moja najiskrenija želja da se LDP što pre osvesti, sazri kao stranka, uozbilji se, presabere, postavi granice i kriterijume i krene u jednu fer predizbornu utakmicu.

Toliko od mene zasad.

Ave
Tvoj odani gladijator Dracena


Dracena, razočaran sam...

Samo jedna Vasilijeva poruka je uticala da sebe proglasiš apostolom istine.
Kako bi rekao A. Žid - "Ponašaš se kao da je Istina zakucala baš na tvoja vrata i rekla - Idi i pričaj u moje ime"..
Realnost pogledaj Dracena - ne valja gubiti kontakt sa realnošću.


Časna starina & Co

Na žalost ne mogu zbog RTV B92 (da oni ne bi snosili posledice) da iznesem neka sopstvena saznanja o časti. Izneću samo jedno (ali vredno). Iza svega čega stojim i za ovo što napišem mogu podneti dokaze jer ih naravno čuvam.

1991. ili 1992. ne sećam se baš, "napisao" sam jedan tekst o stavovima "časnog starine". Ovo "napisao", a ne napisao jer unutra nije bilo skoro ničeg mojeg - samo citati izjava "časnog starine" na razne teme. Prvi problem je što ja ko svraka skupljam svašta i pravim razne arhive, a drugi što se u tim arhivama našlo izjava "časnog starine" koje su potpuno suprotne jedna drugoj tipa treba u Bosni da bude to i to, a onda mesec dana kasnije da nikako ne sme da bude ono isto to i to, pa onda malo kasnije opet da treba ono prvo to i to. I tako na razne teme tri minuta jedno dvadesetak izjava u kojima "časni starina" opovrgava samog sebe. Kolege su vrištale od smeha, a čaršija je par dana imala dobar materijal za ispiranje usta.

Demokratska stranka je onda zatražila od Verana Matića da sve što Radio B92 želi da objavi o toj stranci najpre pošalje samoj stranci da tamo stranački "mudraci" izreknu stav da li je to OK ili ne, pa ako jeste onda može u program. Veran je odgovorio već sutradan jednim sjajnim pismom otprilike: Nameravamo u Ritmu srca da objavimo kritiku koncerta tog i tog i sve tako i zamolio Demokratsku stranku da kaže da li to treba da ide u program ili ne. Tek to pismo je bilo ludilo. Opet se čaršija ludo zabavljala, a ovi se više nisu javljali sa sličnim idejama.

Ali onda posle nekog vremena dođe "časna starina" u B92 na neki intervju, pa računa kad je već tu da usput presliša mladog nadobudnog novinara pa napade ni krivog ni dužnog kolegu za kojeg je mislio da sam ja. Ja tada nisam bio tu. U međuvremenu ja stigao, ovi kažu šta se desilo. Ja sednem da pripremam emisiju kad u jednom momentu "časna starina" izlazi sa intervjua, prilazi mu jedan njegov podrepaš što ga je pratio svud, čak je za vreme intervjua bio u tehnici da pokuša da "filtrira" pozive (ama nije naravno uspeo). Kaže taj "časnoj starini" da je "stigao onaj" "onaj pravi", a "časna starina" pravo do mene. Zastade na jedno 2m odstojanja očekujući valjda da ću da đipim na noge lagane i da priđem, da se poklonim, šta li. Ja sedim i radim. On onda videvši da ga ne fermam 3% krene da ispaljuje jednu podužu tiradu u kojoj je bilo svega i svačega što bi rekla jedna moja prijateljica "na temu života, smrti i biti umjetnosti". Ja svo vreme kucam na mašini ne dižući pogled. Kad je "časna starina" konačno umukla, ustanem i pitam ove okolo da li će me neko upoznati sa gospodinom pošto nemam običaj da razgovaram na ozbiljne teme sa nepoznatim ljudima odnosno sa osobama sa kojima se prethodno nisam upoznao i rukovao. Kažem kolegama da sam slušao intervju onog političara Dragoljuba Mićunovića na B92 i da smatram da će stranci svanuti kada je bude preuzeo Zoran Đinđić. "Časni" zine ne može da veruje. Krene nešto da frkće, ja prođem pored njega po kafu (jer ja uopšte ne razgovaram sa njim pošto se uopšte ne poznajemo).

Ponavljam - za sve ovo posedujem dokaze (oba pisma), a i živi su Bogu fala ljudi koji su bili prisutni, njih desetak.

Ama je interesantno kako su ti podrepaši "časnog starine" uključujući onoga što je pisao pisma i onoga podrpaša što ga je ko posilni pratio svuda pa mu je i na izlazu iz studija šapnuo da je "došao onaj, pravi" kada se zaista dogodilo ono što sam naveo kao potrebu da stranci krene postali isto tako revni podrepaši novog predsednika stranke. Neposredno nakon promene poslali isti podrepaši na moju adresu poziv na neku proslavu stranke. Kao sve cool, neka cveta hiljadu cvetova. Računaju valjda će sada biti OK pošto kao ako nisam bio za onog, jesam za ovog. Takvi su im mentalni sklopovi (ovo mentalni uzeti sa krajnjom rezervom). Odem ja tamo, u jednom momentu prilazi pok. Đinđić mestu na kojem je bilo nas četvoro novinara (troje je još živih pa i za to ima dokaza) i reče da ne vredi ništa borba za demokratiju i slobodu u državi ako te slobode nema u najužem okruženju. Ja kažem ni u glavama, a on, kakav je bio, smeje se onako đavolski znajući na šta ciljam i kaže, da najvažnije ni u glavama.

Ama pustimo lično, to je bilo samo da opiše stepen "časnosti" "časnog starine" i onih oko njega. Pamtim ko slon, šta ćeš. A i svedoci Bogu fala živi.

A glede "opštih" stvari:
Slažem se naravno da mlađa od DSS-ova nije nikakva klerofašistička stranka, mislim da to nije ni starija imenjakinja, ali isto tako mislim da u ponašanju njenog lidera ima nekih stvari koje nisu baš uobičajene za demokratska građanska društva.

Ali bi me zanimao odgovor na ovde postavljeno pitanje koje ste nadam se samo prevideli:

1. Znate li za neku stranku u svetu koja se izdaje za socijaldemokratsku, a čiji čelnik smatra da "crkva treba da se pita o pojavama u društvu"?
2. Da li je proces izbacivanja Čedomira Jovanovića iz Demokratske stranke (tada još bez poslednjeg S u današnjoj skračenici) bio u skladu sa imenom i dotadašnjom reputacijom te političke partije?

Eto, dva jednostavna pitanja. Samo dva. A posle možemo dalje. :)

P.S. A ja mislim da takvi kao Vi, Dracena nanose DSS-u (mlađoj od) više štete nego koristi. Evo da Vi niste napisali ja ne bih napisao ovo, pa bi bilo više onih koji bi verovali u pridev koji ste naveli uz imenicu starina.


Srđane,

Dracena je zauzeta na blogu kod Gorana Markovića. Tamo se duvaka kako nas je ovde kod tebe sve nokautirala svojim istinama, of course, nepobitnim.
Pa nema vremena da svrati i "dokrajči" i autora bloga, to jest tebe.

Mislim da njoj neće biti od koristi da ovo pročita, jerbo ne veruje nikome sem sebi, Krstiću i Šaperu.

Ja ne bih da uvaljujem ljude ako se sami ne jave ali o starini ima koliko voleš.

Tako pre tri godine u "Bevandi" ručali neki naši glumci i reditelji kad upadoše naoružani tipovi, pretražiše lokal, kupatilo, kuhinju, stolove, ispod stolova i za njima uđe veseli đeneral Mladić. Ruča i ode. Ne treba ni spominjati da niko za to vreme nije smeo ni sa uđe ni da izađe ni da telefonira, ni da digne glavu od svog tanjira/čaše...

Kad se teren rasčistio, odnosno kad su unezvereni reditelji i glumci mogli da napuste lokal, odu pravo u Krunsku i zateknu koga? Pa starinu. I ispričaju mu da je Mladić sad bio tamo u "Bevandi" itd. na šta starina odgovara "Mi nemamo saznanja o tome". Tipično.

Nune bi takođe na tu temu imao šta da doda o svom susretu sa Mladićem kod šustera.

Jasna Bogojević

P.S. Rekoh da neće koristiti draceni ali mnogima hoće. Idemo dalje....


U prvom, opširnom delu

U prvom, opširnom delu vašeg posta o “časnoj starini” ste prepričavali dogadjaje, malo zbrda-zdola, kao da govorite i to nekom ko je sa vama radio bar deset godina, pa nisam sigurna da sam sve do kraja razumela, iako sam ga više puta pročitala. Pod uslovom da je sve što ste napisali potpuno tačno i pod uslovom da sam ja bar otprilike razumela šta ste hteli da kažete zaključujem sledeće:

1.Mićunović je bio nedosledan u svojim stavovima o Bosni.
2.Vi ste prikupili citate koji ilustruju njegovu nedoslednost i objavili je
3.Njega je to jako pogodilo, pa je vršio pritisak na vas i B92
4.vi ste ga ismejali, svi su ga ismejali, Veran Matić je ismejao i Mićunovića i DS i podržao vas
5.DS pokušao da vas podmiti pozivom na neku stranačku svečanost

ad 1. Biti nedosledan u haosu početka 90.-tih ne smatram nečasnim, nego normalnim lutanjem.

ad 2. U redu je što ste prikupili Mićunovićeve izjave i objavili ih. To je posao novinara, pogotovu ako ste takve tekstove objavljivali i za npr. Miloševića, i ostale. Ali čak
i ako niste, ništa. Vaše slobodno uverenje, ali onda bar znamo ko ste bili i ko ste sada (profesionalno).

ad 3. U redu je što je njega pogodilo. Nije u redu što je vršio pritisak na vas i B92.

ad 4. Veran Matić je postupio otprilike kao što bih i ja u sličnoj situaciji, samo ih ne bih ismejala

ad 5. Nije sigurno zašto vas je DS pozvao na proslavu, možda mu se prokrala greška u listi zvanica, možda su zaboravili na vaš “sukob”, možda su procenili da i niste napravili neku naročitu štetu.

Od svih ovih zaključaka ja Mićunoviću i DS-u mogu da zamerim samo što su pokušali da izvrše pritisak na jedan nezavisni medij. Ako je to sve što se Mićunoviću može zameriti, onda ja mirne duše mogu da ga i dalje nazivam “časnom starinom”. Ljudi nisu savršeni, ali za svoje greške ne smeju biti nesrazmerno kažnjavani, ni od sudova, ni od javnosti. I vi sigurno imate svojih nedostataka, ljudskih i profesionalnih (i nedoslednosti). Ja takodje. Kad bismo svi zbog tih nedostataka bili prikucavani na stub srama, čovečanstvo bi već odavno nestalo sa lica Zemlje. Vi ste po mom mišljenju već u samom startu krenuli na Mićunovića djonom, a njegova je reakcija bila najblaža moguća, iako nije bila u redu. Vaše naduvavanje jedne Mićunoviće greške je gruba manipulacija.

Na vaša dva pitanja odgovaram kako sledi:

1. Nisam se upuštala u istraživanje detalja o socijaldemokratskim stranakama u svetu. Ono što sigurno znam jeste da crkve, odnosno verske zajednice ako hoće mogu jako mnogo da pomognu u našoj tranziciji, npr. na uspostavljanju morala i drugih univerzalnih vrednosti koje moraju da se prošire u svim sferama društva (poštenja, odnosa prema radu, strpljenju, toleranciji, razumevanju, istinoljublju). Ja sam tako shvatila Tadićevu izjavu, a mislim i crkva. Jedini koji to ne shvata je Čeda i njegovi aktivisti, medju koje i vi spadate.

2. Mislim da u izbacivanju iz neke stranke nema ničeg nedemokratskog. To nije izbacivanje npr. s posla. Onom ko je izbačen ne krši se ni jedno njegovo pravo, osim što je uvredjen. I to je sve. Članstvo u strankama je dobrovoljno. Ako se neko ne slaže sa politikom stranke, može da to iznosi u okviru stranke ili da istupi iz nje. Ali ne sme da pljuje stranku i članove stranke u javnosti, jer time ruši ugled stranke. U tom slučaju se primenjuje statut stranke, a jedna od sankcija je i izbacivanje. Pošto nisam izbliza pratila zbivanja oko Čedinog izbacivanja (nisam imala prilike, jer sam mnogo ranije napustila DS), ne mogu da iznesem svoje mišljenje o ovom konkretnom slučaju, ali znam da demokratija nije isto što i anarhija i da stranka koja štiti svoj ugled nikako ne može izgubiti svoje demokratsko svojstvo. Što se tiče ranije reputacije DS-a, tu ste u pravu. Ranije je DS imao reputaciju stranke koju svako sme da popljuje i da ne bude nikakvih posledica, što je za mene bilo poražavajuće. Naročito kad sam shvatila da je izmedju ostalog i zbog takvog odnosa prema DS-u bilo tako lako stvoriti klimu za ubistvo Zorana Djindjića.

Post scriptum uopšte nisam razumela. (Vidim samo da mislite da sam nekoj stranci naškodila, kao da se to mene tiče!) Molila bih vas da zarad boljeg razumevanja ponekad obuzdate svoju pakost i nazovete stranke njihovim pravim imenom. I inače mislim da bi trebalo malo da se uzdignete iznad etiketiranja, pamfleta, veličanje svoje ličnosti i hrabrosti i omalovažavanja drugih ljudi. Bili biste uverljiviji, a i vi biste se bolje osećali.

Pozdrav


Časna starina & isterivanje Čede

Ništa nije bilo zbdra-zdola nego hronološkim redom i relativno jednostavnim rečenicama. Ako niste razumeli bojim se da nije problem u napisanom, tim pre što se niko još nije bunio.

Nije "starina" bio nedosledan. Uopšte. Bio je potpuno dosledan i mislim da je bio veoma uspešan u poslu koji je trebalo da obavi i koji je obavljao. A nama tada naivnima izgledalo je da DS luta.

Nisam još oporavio sasvim arhivu sa jednog crklog diska, pa tražim po rezervi taj fajl starina vs starina. Naći ću ga valjda do sutra pa ćemo i to videti ovde.

Nije suština što su oni, kako kažete, "pokušali da izvrše pritisak na jedan medij" nego je suština, i to sam neposredni nakon događaja u nekoliko navrata pisao, da su pokazali kako zamišljaju vlast - tako što će slati svoje gaulajtere u neposlušne firme. To su posle i radili. I što je najinteresantnije to je radio upravo jedan od one dvojice podrepaša. Čak je u jednoj firmi pištolj potezao na nekakve radnike, sirotinju što su štrajkovali. A pre toga je sedeo u CG usran u gaće od straha da će ga S.M. ukloniti.

Na pitanja, kao što sam očekivao, nema odgovora. Vrdate. Ali slabo, vaši kompartijci rade to bolje.

Nema soc-dem stranke čiji šef izjavljuje da crkva treba da se pita o društvenim temama. Nema ni u Evropi predsednika države koji to izjavljuje. Čak ni u zemljama poput Italije. Ma šta Italije, ni Franjo Tuđman takve stvari nije nikada izjavio.

Isterivanje Čede iz stranke je OK kažete. Ajde de, neka bude i tako da stranka kao može da istera koga hoće.

Samo, ne pravite se naivni. Prvo je izrežiran partijski kongres (barem se pisalo da je tako), onda je Čedin slučaj predat nekom lokanlom novobeogradskom odboru da se on time kao bavi. A ovaj bio potpredsednik stranke i vlade. Nema takvih slučajeva da se o tako visoko rangiranim funkcionerima u strankama raspravlja na tim nivoima. Osim ako se ne želi postići cilj. Ni to im nije bilo dosta nego su na sastanke tog novobeogradskog odbora ili kako se to već zove slali klince da dižu halabuku i zvižde i skandiraju Čedi kada dolazi, pa onda hendlovanje medija (liči na priču iz B92 početkom devedesetih).

I nakon svega, pošto ga isteraju, pošto prigrabe "lik i delo", a već imaju i medije i tajkune, i istoimenu stranku posestrimu, onda kreću u nastavak kampanje - narkoman, lopov, išao u Šilerovu, vozi Pathfindera.... Gadno, jako gadno. Verujem da ovo znate, nije ni pisano zbog Vas i onako se pravite naivni kako neko reče ovde ko francuska sobarica.


"ionako se pravite naivni

"ionako se pravite naivni kako neko reče ovde ko francuska sobarica."

Kao vise puta deflorisana francuska sobarica.


Casna starina & Co (2)

Posle 5. oktobra, moj dobar prijatelj je radio najpre u DOS-u, a kasnije u Vladi. Zahvaljujuci njemu, cesto sam doznavala kakvu su zapravo ti nasi lideri, vesnici demokratije, pravde i prava. Naravno da mi ni blog, a ni moja anonimnost, ne dozvoljavaju da iznosim razne podatke koji bi mogli biti protumaceni kao zloupotreba, medjutim, pomenucu samo ono sto nam je svima poznato, sto smo mogli preko medija da saznamo ali smo u medjuvremenu zaboravili. Svi ovi dogadjaji su lako proverljivi.

Dogadjaj prvi:

Prva velika afera koja se desila jos tokom 2000 ( dakle, nije ni formirana vlada Zorana Djindjica) bila je prodaja zgrade CK SK. “Casna starina” je izabran za predsednika komisije za prodaju zgrade koju je, nakon sto je oduzeta od SPS-a, preuzela Savezna vlada. Zgradu je “starinina” komisija prodala bez tendera Miodragu Kosticu (MK komerc, secer…) i Peri Maticu (MPS, sverc cigareta, alkohola) direktnom pogodbom. Utvrdjeno je da je prodaja uradjena protivzakonito, Micun je direktno bio odgovoran, pokrenut je postupak, vodjena je istraga ali cim je hrvatski “Nacional” lansirao "duhansku" sve je otislo u zaborav.

Dogadjaj drugi:

Pobuna "crvenih beretki"! Poznato je manje-vise da je tokom pobune premijer Djindjic bio u Americi, da je i ministar policije Mihajlovic bio negde (Brisel, cini mi se), svi ostali politicari su bili u zemlji. Medjutim, Goran Radosavljevic Guri, komandant Zandarmerije (koji je inace kao trebalo da ugusi pobunu) bas se, nekako, u vreme pobune nasao sa Micunovicem i posle razgovora sa njim posalo pismo podrske “crvenim beretkama”. O ovome je svedocio u Specijalnom sudu i Goran Petrovic i tom prilikom optuzio “casnu starinu” da je davao podrsku pobunjenicima.

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2005/05/19/srpski/H05051801.shtml

I sam Micunovic je potvrdio da se video sa Gurijem a na pitanje novinara zasto bas on, Micun odgovara nesto u stilu da je da je u tom trenutku on bio najvisa vlast u zemlji. Dakle, Guri (policajac i to ne inspektor, nego sef “fizikalaca”) procenjuje da kad nema premijera i ministra policije on treba da preskoci pomocnika ministra, sefa policije Lukica (inace Gurijevog pretpostavljenog), druge pomocnike, potpredsednike Vlade, predsednika Republicke skupstine, predsednika Srbije, predsednika Savezne vlade, potpredsednike, predsednika SRJ i da ode kod predsednika Savezne skupstine koji ama bas nikakve veze nema ni sa policijom ni sa jedinicama, pogotovo sa Zandarmerijom.

Neki od postovalaca “casne starine”, bi amnestirali Micuna od svake odgovornosti, jer, eto, sto bi on bio kriv ako je Guriju odavao utisak najozbiljnijeg, najiskusnijeg, najcasnijeg… E, sad tu postoji jedan mali detalj koji “starina” naravno, krije. Naime, Guriju je sastanak sa Micunom organizovao poslovni prijatelj komandanta Zandarmerije (naknadno osnovali zajednicku firmu za obezbedjenje) a ujedno i “starinin” prijatelj i dugogodisnji finansijer Demokratskog centra, Misa Omega. Poseban ton celoj ovoj prici, daje cinjenica da je sastanak organizovan u kaficu tog Omege , negde u Dalmatinskoj, a ne u Saveznoj skupstini, gde se obicno drzavni funkcioneri i sluzbenici sastaju, specijalno ako je u pitanju tako vazna tema kako sto je pobuna “crvenih beretki”.

Taj Omega je bio blizak sa svima: od Legije i Cumeta do Gurija i Micuna. Naravno, da je podrzavao pobunu, naravno da je uspeo Micunu da “proda” da se u to “ne mesa”.
Tom sastanku prisustvovao i cuveni Cume, sto je pocetkom 2003. u izjavi policiji i sam priznao.

Dogadjaj treci:

To stvarno nije nikakva tajna, mozda se zaboravilo, ali Micun je politicar koji je proveo najvise dana van zemlje u odnosu na sve ostale politicare… Zapanjujuca je bila vitalnost i spremnost ovog “casnog” ali ipak starine da provodi vise dana i noci u Strazburu nego u Beogradu.

Secate se, da mu je samo poseta (bolje receno turneja!) Juznoj Americi trajala skoro tri nedelje! Obisao je sve sto moze da se obidje na tom kontinentu. Obilazio je zemlje u kojima nemamo ni ambasade, zemlje sa kojima nemamo ni diplomatske odnose. Delom su ga tokom posete, pratili ambasadori Vesna Pesic (Meksiko) i Radivoje Lazarevic (Brazil) ali bilo je drzava u koje je odlazio sam sa svojom pratnjom.

Da li je u pitanju cast i pozrtvovanost ovog “starine” ili nesto drugo, neka sudi svako sam.


bla, bla, bla,

i na kraju truć.


Jel vi to

o sprečavanju radikalizacije Srbije?
Jel to najzad dobih odgovor pa da prestanem da zapitkujem?

Al ako i nije, odustajem. Zamisliću da je vama jasno kako je to predsednik održao predizborno obećanje i time ću se zadovoljiti.


Duhovita Draca

Javila se bedna Draca, u rekordu prva.


bla, bla, bla, dracena (3

bla, bla, bla,
dracena (3 Decembar, 2006 - 12:02)

i na kraju truć.

"A mi deca ćuć."


Čičica i ptičica

Da je Crvene beretke u ovoj bednoj zemlji podržala politička klasa kao takva, i da je Đinđić je pred njima ostao sasvim sam izuzimajući dvojicu njegovih saradnika, to je manje-više opšte mesto. Detalji o ulozi "časnog čičice", međutim, teško da su bili šire poznati u Srbiji. Stoga vam, Kristina, zahvaljujem na tome što ste nam otkrili. Da je to bilo tako, do sada smo mogli da znamo jedino zahvaljujući dedukciji. Naime, u vreme pobune studenata 1991, koja je prethodila devetom martu, Milošević se bio ozbiljno zaljuljao, i vlast je barem delimično ležala na ulici, čekajući da je Demokratska stranka pokupi. Nikad neću zaboraviti program koji je Mićunović objavio u tom trenutku: povratak u Skupštinu (sve ostaje kao što je bilo), a TV da prenosi sednice. Sve što je usledilo, bilo je logična posledica. Ja to ne znam, ali verujem da se upravo tada Đinđić odlučio da smeni Mićunovića.


Na to sam mislio kada sam

Na to sam mislio kada sam gore napisao da neću da iznosim detalje. Ima tu svega od oslovljavanja Zlikovca "predsedniče" (ne nikako - što je valjda najbolje, ne ni "gospodine predsedniče" - što makar daje izgled neke distance, nego samo to "predsedniče", skoro intimno, kako su ga oslovljavali oni njegovi (čak i posle u Hagu)).


Super je ovo Kristina, super

Super je ovo Kristina,

super je bilo setiti se ovoga svega. A, kao i uvek, ima detalja za koje nisam znao. Korisno, kao i uvek.


Srdjane

nema svrhe da gubim vreme i odgovaram na tvoja izvrtanja i pogresne interpretacije onoga sto sam ja rekao. Neki sami citaoci bloga procene cija misljenja i argumetni imaju vecu snagu. I iza cijih reci stoji LOGIKA a iza cijih partijske direktive i stavovi.

A ona moja zamerka tebi i dalje ostaje: kao novinar mogao bi bar da pokusas da kazes nesto pozitivno i o demokratskim protivnicima politicke opcije koju ti ovde tako zdusno podrzavas. Jednostavno NIJE MOGUCE da je kod njih BAS SVE negativno. I to je obicna zdravorazumska LOGIKA ... a ne partijska direktiva (kojom si ti preokupiran).

Osim ako se mozda ne plasis da ce ovo procitati buduci premijer Ceda i da bi ti time izgubio sansu da postanes ... novi Tijanic ...


Zar su uvrede ab hominem

Zar su uvrede ab hominem jedino što ti je ostalo? Zar nemaš baš ništa drugo?

Nije moj posao da pišem hvalospeve vlastima. Ima ko za to dobija pare. Ja pišem ono što hoću i što mi je volja jer sam ja, upamti dobro, slobodan čovek. Znam da ti je teško da poveruješ da postoje i ljudi koji se ne pomeraju kako neko pritiska daljinski. Ali što pre počneš da veruješ da ima i takvih biće bolje po tebe samoga.

I nemoj biti bezobrazan i inputirati da ja nekoga podržavam. Ja nikoga ne podržavam i nigde nisam napisao da bilo koga podržavam. Što se Tijanića tiče - odbio sam zvučna mesta i kada su mi ih nudili malo veći igrači od tvojih današnjih gazda. A Čedu ne poznajem, samo me nervira kad se silesija od savetnika i analitičara do budala i neznalica poput nekih ovde na blogu upregne da pljuje nekoga ko, kažu, "ne prelazi cenzus".


hm, pa ne znam ko vredja ...

Ne secam se da sam ja tebi rekao da si bezobrazan (a pokusavas indirektno da me uvredis i na drugi nacin).
Za razliku od tebe ja i ne tvrdim da si ti clan neke politicke opcije. Jedino mogu da sudim o UTISKU koji ti ostavljas svojim diskusijama ovde na svom blogu. Ta tvoja "objektivnost" mi toliko deluje pristrasna da sam sebi dozvolio da ti ironicno prebacim da je iza toga moguce naslutiti neki politicki interes. A i to nije bilo izreceno u formi "tvrdnje" ...

Moze biti da je tebi strana logika, koja jasno kaze da se i Ceda ne bi upustao u koalicije pre izbora da je ubedjen da ce preci cenzus. Hm, a mozda se i na njega odnose oni "epiteti" na kraju tvog posta? A covek mi deluje toliko nesiguran u taj svoj cenzus da stupa u neshvatljive koalicije, koje jednostavno ponistavaju sve ono za sta se zvanicno zalaze.
.....................
.....................
Hehe moram jos nesto da dodam posto sam u prvom citanju samo "preleto" tvoj post pa mi promaklo ono o mojim "gazdama". Posto onda nekako izgleda da me ti "svrstavas" u DSS-ovce. Samo sto je onda nelogicno da mislis da te vredjam - valjda bi onda u ocima jednog DSS-ovca svako uporedjivanje sa Tijanicem trebalo da bude kompliment ...

A razumem i da je i tebi neshvatljivo da neko moze biti ipak neutralan kao ja(i pored naklonosti ka DS). Pa ne kritikovati DSS UVEK i ZA SVE a istovremeno izjaviti da mu se od svih politicara u Srbiji svidjaju Tadic, Micunovic, Ruzica Djindjic, Vesna Pesic, Goran Svilanovic ... Pre svega kao MORALNI politicari kojima covek moze ukazati POVERENJE.


ja nisam još otpisao Tadića

To je jedan fin momak iz poštene kuće. ( :-) ) Možda on ima još neke adute skrivene u rukavu.

Možda je razlika između LDP i DS nalik razlici između junca i starog bika iz onog vica:

Kao, gledali mladi junac i stari veteran sa brega kako u dolini pasu krave.

"Hajde da se sjurimo dole i po*ebemo neku!" predloži entuzijastički junac.

A veteran mu spokojno odgovori: "Hajde da siđemo polako i po*ebemo ih sve."


a zlobna čaršija priča

kako je starog bika upravo po*ebao neobavešteni, onaj što ga je navukao na referendumski blud pa posle postkoitalne cigare zapalio kući zaboravivši da plati obećanim predsedničkim izborima.

mudar vam taj stari bik, nema šta.


A ja se bojim i gorega...

Da su "stari bik" i "neobavešteni" članovi iste ekipe koju sa klupe vodi neko jači od obojice...


hm

Nadam se da niste u pravu, ali, da liči - liči...


hmhm

...liči toliko da je nepodnošljivo...