Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

pečurka, brate? (džingl)

ako se neko još seća sarajevske humorističke serije 'top lista nadrealista', verovatno će razumeti sa kakvom nelagodom sam ispratio početni džingl ovdašnje jedne serije, takođe humorističko-satiričnog sadržaja - 'erec nehederet - נהדרת ארץ ' (hebr. predivna zemlja*). razlog za nelagodu je bio, kao što svi dobro pamtimo, u tome koliko se televizijska satira stvarno poigrava sa realnošću, a koliko je zasnovana na autentičnim isečcima iz života?

predivnoj zemlji, džingl ide na sledeći način: dva glavna lika, hebrejski đura i nele, u nekom momentu izlaze ispod sirove mase paleži i gareži, i stupaju na scenu. oko njih se raspoznaje tel aviv u ruševinama. scena je postapokaliptična.

đura: - auu, bratee! nije ništa ostalo!

nele: - šta ba, nije? ostala je tišina... kontaš da je sve tiho!

đura: - ma, okej ba to... ali, ničega više nema: nema ljepih solitera, parkova, kafiča... sve je porušeno.

nele: - nema veze, jarane. izgradičemo novo sve: ljepe puteve, petlje, poslovne centre... kako je sve samo supertiho sada?!

đura (rezignirano): - a-a... ajde idi nađi nešto da meznemo, i kaficu pristavi...

nele: - idi sam, jarane, pa nadži, nisam ti ja rob!

______

mogao bih sada da pišem nekakav gizdavi tekst, kao objašnjenje problema, ali kapiram da nema potrebe, a i smaraju me politika i političari. želim da verujem da se kod scenarista čudesne zemlje radilo samo o umetničkoj slobodi, i ni o čemu više, kao i da nema apsolutno nikakve sličnosti sa našim, balkanskim suptilnostima. koju sumu reči je potrebno potrošiti da se ukaže nekima koliko su njihovi načini pogrešni i ničemu (ili katastrofi?) vodeći? koliko je moguće eksploatisati ljude ili prirodu zbog nekakvih prividnih i efemernih bogatstava? koliko će to matera zemlja još trpeti? šta bi bilo sa svetom, kako bi čovečanstvo opstalo kada bi ukinuli politiku i ekonomiju? kapiram da bi bila nesvakidašnja tišina... i tako, set uzgrednih šabatnjih pitanja, dok se braća hrvahu u utrobi matere svoje.

* zahvaljujem gospodinu zlatanu na jezičkoj ispravci


Pecurka, nego sta!

I najveci retard bi shvatio... Smejacu se dok ne crknem!:))))

Mungos, The Zmijoje.ac
"Platon mi je drag, ali mi je istina draza!" (Aristotel)


Terra est stella

Posto je umetnost abstraktniji pojam mozemo onda da ga u ime neke produktivnosti trivijalizujemo i zamislimo kao crnu kutiju. To mi inzenjeri onda, izmedju ostalog, "napadamo" i uz pomoc koncepta koji zovemo "boundary conditions". Da ne pokusavam sa objasnjenjima evo primera:
Ja i renomirani fotograf gledamo u istu stranu. Lepo. Fotograf ukljuci fotoaparat i skljocne. Odstampa fotku. Svi kazemo svaka cast i ne mozemo se nacuditi lepoti i dubini fotografije. Sto vise gledam, ta fotografija i za mene ima sve vecu vrednost. Ali, fotograf nam je "samo" pokazao kako je on video realnost. Zasto je ovo "boundary" i zasto je interesantno? Zato sto coveku ne trebaju specijalizovane forme kompleksnosti da bi se bavio fotografijom kao umetnoscu (tj. ne moraju da se uce note -neki se mozda nece sloziti - da se svira, da se biraju glumci, scenario i slicno). A umetnost je zato sto ima neku snagu koja je transcedentna u odnosu na autonomno gledanje stvarnosti kroz oci ne-umetnika.
Realnost umetnika nije alternativna realnost. To je paralelna realnost i samo nam ostaje da je "konzumiramo" i da povucemo nasu polugu u nasoj realnosti.


umetnička sloboda izražavanja

kroz, da ćapim Milanov izraz "boundary conditions" a onda, tvoj, Srdjane "poigravanje sa realnošću" dovodi do srži životnih pitanja, tera na razmišljanje - mogućnost nadilaženja tišine tišinom.
Pre nego li mi kompjuter prepozna da nisam uplatila za naredni period, pročitah priču. Moja očekivanja su bila da će komentari stati negde na dva-tri ispod Milanovog.
Vidim, sada kad platih, da se nisam prevarila.
Nekako se ovakve teme ne lepe - ima toliko značajnijih, treba se nadigravati u virtuelnom "izbacivanju" argumenata, bez prevelike upotrebe kapaciteta moždanih...
I nakon čitanja raznih blogova i postova na iste, pomislih da ćemo zbog nemogućnosti da čujemo tišinu zanavek ostati uskraćeni postavljanja pravih pitanja, u borbi (uvek odsudnoj) da se nadmećemo odgovorima..."rveći se u utrobi matere svoje"...
Povlači polugu i dalje, kako Milan reče.
poz


Ovo je potpuno ludilo

Iran i njegov predsednik ugostili su sve one koji negiraju holokaust na medjunarodnoj konferenciji. Iranski predsednik je ponovio da ce "cionisticka tvorevina" Izrael uskoro biti izbrisana sa lica zemlje.
I sve to nista nije novo.
Ali, na konferenciji su medju "uglednim" zvanicama bili i predstavinici ultra-Ortodoxa (najrigidnijih medju jevrejskom religioznom populacijom) koji za sebe tvrde da su anti-cionisti.


Ledo,

prozivali su i ove datijevce što su bili kod nedže u zagrljaju u jučerašnjem erec nehederet-u, bila pišijada živa... :) (uz prozivku šimija peresa, olmerta-šmolmerta i libernmana-musolinija)


frka u palestini

Ledo,
fajt između hamasa i fataha oko vlasti u PA. abu mazen je proglasio vanredne izbore, a hamasova murija patrolira s kalašnjikovima po gazi. na ivici su međusobnog oružanog sukoba.


сиријски немир

shumar wrote:

a za "drugi deo" komentara vidi маневри на граници са сиријом

схумар,
не верујем овом џ-посту много. то је једна ужасно агресивна екипа (не знам да ли у србији постоји тако агресивна новина?), ксенофобна, расистички настројена према било чему из арапског света. када је ратно стање, они хушкају на још већи немир, када су мирнодопски услови, они прижељкују да дође до разарања. за идеолошку уоквиреност уредништва џ-поста, најгрубљи национализам који је вама у србији познат представља само згодну шалу.


nacionalizam radja nacionalizam

pa stavi se ti malo na njihovo mesto.

Okruzen "neprijateljima" koji zele da te uniste i to javno i otvoreno pokazuju i govore (Iran).Prete atomskim raketama koje bi prvo trebalo da pogode Israel, kao najblizu metu.
Seti se da je Sadam u ratu 1991 upravo skadovima tukao Tel Aviv i Haifu.

Ako, ili kada , se US povuku iz Iraka, to se vec sada nazire, muslimani to vide i proklamuju kao svoju "snagu" i pobedu nad "hrishcanskim svetom".
Pritom ce njihov gnev da se ispolji na nevinom narodu Israela.

a evo ovako je to pocelo pre 90 godina . 1917 .


Shumar,

ne mogu da se stavim vishe na njihovo mesto nego shto sam se stavio, buduci da zhivim u jerusalimu vec sedam godina, i da sam u jeku intifade sluzhio tom drushtvu u jednoj oruzhanoj formaciji u gradu (shetao sam magnum u to do doba, i od tada sam prezreo oruzhje, jer daje choveku nekakav isprazan, rekao bih dijabolichni, osecaj moci; nisam ga nikada upotrebio, mada sam imao ovlashcenja da ga upotrebim u specifichnim okolnostima).

"okruzhenost neprijateljima" ne opravdava militarizaciju demokratije. sa militarizacijom ide i sve drugo: pojachana kontrola, lagani ulazak paranoje, pa etnichka netrpeljivost i na kraju ksenofobija. kako sam rekao, jerusalem post je glasilo takvog drushtva chije oboljenje je uveliko metastaziralo. to ovde ne mozhe niko da vam posvedochi bolje od mene, jerusalimljanina, draga shumar.

kako bilo... lichno ne mogu da podnesem vishe tu nacionalistichku okorelost jerusalima, i najesen se selim na obalu.