Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Eppur non si muove

U casopisu "Svetosavsko zvonce" (koji se sedmogodisnjoj deci deli na casovima veronauke, izdaje ga informativno-izdavacka ustanova SPC, Sveti Arhijeriski Sinod), u broju 8, iz 2006 godine, nalazi se i tekst "Novomucenici - Nije se odrekao Hrista", opisuju se dogadjaji iz Cecenije i sudbina mladog Ruskog vojnika recima "Cecenski teroristi su od Jevgenija zahtevali da, ako zeli da ostane u zivotu, skine sa sebe krst, odrekne se Hrista, i prede u muslimansku veru. Odbio je da skine krst i odrekne se Hrista i podivljali Ceceni su mu, posle nezamislivog tromesecnog mucenja , testerom odsekli glavu".

Uvek sam volela Kraljevica Marka, trebalo bi ga sa elektricnom cyber testerom apdejtovati, jer ovi Ceceni ga bas preterase...


Cecenski teroristi su od

Cecenski teroristi su od Jevgenija zahtevali da, ako zeli da ostane u zivotu, skine sa sebe krst, odrekne se Hrista, i prede u muslimansku veru. Odbio je da skine krst i odrekne se Hrista, ali su zato svi zajedno presli u Queeria Club.


E bas si preterao!

E bas si preterao!


E bas ti je izostrena

E bas ti je izostrena perspektiva! Ja preterao u duhu Queerie, a ne SPC koje sedmogodisnjoj deci daje 'poucne' pricice u nekakvim bolesnim crkvenim casopisima gde se pominju "podivljali Ceceni sto, posle nezamislivog tromesecnog mucenja, testerom odseku glavu zarobljenom hriscaninu".

Voleo bih da te vidim na mestu tog zarobljenog hriscanina, bi li vise voleo sudbinu kakvu propagira SPC ili Queeria?


Uopste se ne radi o

Uopste se ne radi o tome.

Apsolutno se slazem da je krajnje neumesno davati sedmogodisnjoj deci da citaju takve price i ocekivati da iz njih izvuku "pouku". Pouka bi verovatno bila u duhu Starog zaveta "oko za oko".

Samo smatram da je ovaj blog napisan sa drugom namerom, ne da se medju "zarobljenike" postavi izbor izmedju SPC i Queeria-e.


Hajdemo onda ovako:

Hajdemo onda ovako: "Cecenski teroristi su od Jevgenija zahtevali da, ako zeli da ostane u zivotu, skine sa sebe krst, odrekne se Hrista, i prede u muslimansku veru. Odbio je da skine krst i odrekne se Hrista, ali su zato svi zajedno presli na rezervnu klupu lokalnog fudbalskog kluba."


E stvarno

Neukusno.

Muka mi je od SPC-a i od Queerie, ne zna se ko je gori.

Ovi prve sa ludom politikom,pametovanjem i mesanje u svaku poru drustva, ili ovi koji ne mogu da zinu a da ne spomenu kako su nekom sinoc pusili ili bili kresnuti.

Zasto mora toliko sex da bude u prvom planu? Ok, borba za prava, sve razumem i postujem ali ja ne vidim da iko drugi pise s kim se kresnuo ili sta vec radio u krevetu ili gde vec.

Osnovno vaspitanje. Suzdrzite se malo.


OK, OK, dosta sa sexom u

OK, OK, dosta sa sexom u prvom planu. "Cecenski teroristi su od Jevgenija zahtevali da, ako zeli da ostane u zivotu, skine sa sebe krst, odrekne se Hrista, i prede u muslimansku veru. Odbio je da skine krst i odrekne se Hrista, ali su zato svi zajedno promenili pol i presli u Kolo srpskih sestara 'Vredna metla".


hm

Zokster,

Izgleda da ovaj put tvoje doskocice i nisu bas doskocile.
Prica se o tome sta je pametno servirati sedmogodisnjoj deci a ne kako ismevati sudbinu tog nesretnog ruskog mladica.

BTW, to i nije bas za sprdnju sta god je on odbio, prihvatio ili sta vec uradio sa Cecenima. U svakom slucaju ostao je bez glave.

Promasio si temu, oladi malo.


Ako nisi primetila, ovde je

Ako nisi primetila, ovde je rec o varijacijama na preglupu pricicu iz pravoslavnog "Zvonceta" za prvake, a ne o 'nesretnoj sudbini ruskog mladica', niti o sexu i homoseksualizmu kao sto ti se pricinilo.

Sacuvaj svoje savete za neku drugu priliku i za nekog drugog.


Neverovatno

Kakvim varijacijama? O cemu ti pricas covece?
Ja postavljam te slike i komentare ili ti?
Jesi ti procitao sta sam ja uopste napisao u zadnjem postu?

Sam sebi objasnjavas ocigledno.


ddn: "Jesi ti procitao sta

ddn: "Jesi ti procitao sta sam ja uopste napisao u zadnjem postu?"

Ups, pa ti si muskog pola.


Naravno

Naravno da jesam. Sta si ti sanjao?


plavusu

plavusu


ddn: "Naravno da jesam. Sta

ddn: "Naravno da jesam. Sta si ti sanjao?"


Sa srpskom pravoslavnom crkvom

treba samo terati šegu inače ćeš da poludiš. Nije ovo Zvonce izdao neki neodgovorni pojedinac u SPC, recimo Pahomije, ako ga uopšte možemo tako nazvati. Ne, već iza tog nazovi prosvetiteljskog časopisa stoji glavom i bradom SPC. Nema tamo inicijative. Tamo je samo hijerarhija. Ako ne računamo popove ratnike.

Priča o čečenskom vojniku kome su posle neviđenog mučenja odrubili glavu pomahnitali Čečeni, izmišljena je od prve do poslednje reči. Inače ko je tu tužnu i strašnu priču obznanio srpskoj ili ruskoj crkvi, ako je to tekst "Drugi pišu".

A ko zna, imaju možda među odvratnim Čečenima nekog insajdera, negog poštenog Čečena!

Priča je ista kao i ona u Večernjim novostima iz 1993. godine, kada su ispod akvarela Uroša Predića "Siroče na majčinom grobu" napisali da je to siroto dete kome su muslimani ubili i oca i majku, ali ga je usvojila jedna srpska porodica (a koja bi inače) iz Zvornika i tako zbrinuto siroče ide u srednju vojnu školu.

Siroče sa Predićevog akvarela imalo je tada 115. godina a danas već 128 godina i nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Dakle priča iz Zvončeta ili kako li se vabi taj list, vrlo liči na ovu iz Večernjih novosti, kao što i sve oko nas liči na te godine.

JB.


Postovana gospodjo

sa imenom mesta koje preti da postane jedna od najvecih srpskih grobnih mesta -
LAZETE da je prica o Jevgeniju ismisljotina, kao i da je ismisljotina od prve do zadnje reci. Silom posla znam da je potpuno istinita, kao i mnoge druge od kojim bi Vam se digla kosa na glavi (oteti mladici regrutovani u Rusku vojski, seceni komad po komad i ti parcici slani njihovim bliznjima kako bi platili odkup, preprodaja tih mladica izmedju raznih Cecenskih divljih plemena). Za mnoga divljastva postoje i video dokazi - jer su Ceceni mislili da zastrase rusku javnost tim snimcima. Na kraju koji su to ljudi koji punu skolu dece uzimaju za taoce - ako se ljudima mogu nazvati. Naravno daleko je ruska vojska od cveca i te kako su se tamo izivljavali, ali u obrnutom slucaju zrtve su uglavnom bili golobradi regruti koji nisu snali gde im je glava a gde rep, dok su iskusni, pa da kazemo i odgovorni vojnici znali da zapucaju na prvi susanj.
Prema tome i ako je PC i moderno da se napada SPC medju nasom "europeizovanom" kvaziinteligencijom, raspitajte se tamo po Zapadu kad nesto olako tvrdite - samo gubite kredibilitet ozbiljnog sagovornika i postajete ostrsceni kada je SPC u pitanju pa ste spremni cak da branite i "jadne" Cecenske teroriste, koji su se sami video snimcima slicnih poduhvata reklamirali po vidjenijim pro-muslimanskim tv stanicama

Sa druge, osnovne i najvaznije strane ovakvom tekstu nije mesto u decijoj literaturi, jer i samo zamisljanje takvog cina moze naneti nevidjene psiholoske posledice. Neodgovorno je od SPC sto je ovakav tekst stavila u deciju literaturu i moraju to da isprave, sto medjutim ne znaci da treba sprecavati korektno sastavljene knjizice da stignu u decije ruke.


Uh...

Draga Jasna,

Crkva je uradila ružnu stvar, ovo stvarno nije za decu.
Jukom je reagovao kako treba. Drago mi je zbog toga.
Hvala Jasmini što nam je ovo javila.
Hvala Milošu što nam je dao pozadinske informacije.

A evo i mojih zaključaka, koji će Vam verovatno biti malo dosadni, pošto računam da ste već napamet naučili sa koje strane gledam stvari:

Mržnja ne nosi nacionalne dresove. Ne mora uvek ni da se bazira na laži, može da se hrani i sama sobom. Ali čak i kad se bazira na čistoj, dokumentovanoj istini, od nje se teško može postati plemenitiji. Svako ima svoju ideju sadržaja konjskih doza, pa i crkva. A deca hoće da se igraju i raduju.

A mi treba da držimo otvorene oči i da preispitujemo svoje predrasude. Vi ste meni u tome dosta pomogli u poslednjih par meseci.

Pozdrav,

Vučko


Uh dragi Vučko,

kažem i ja. Ja moram da priznam da sam se malo zatrčala iznervirana što SPC ne odustaje od trovanja deca ovde u Srbiji. Malo li je bilo?

Gde su bili da šire svoje hrišćansko učenje kada su njihovi popovi blagosiljali Škorpione koji su išli da streljaju i proteruju po Bosni, kada je Arkan ulazio u crkvu naoružan, kada je Atanasije ogradio u Hercegovini muslimansko groblje i gajio koze, kada je Filaret nosio kalašnjikov (valjda ukrasa radi), kada je paljanski pop Rade pre podne bogoslužio a popodne ratovao (sam kaže da je ispod popovske uniforme nosio vojničku), kada su ...

Beskonačna je lista stvari oko kojih su morali da se oglase i ograde a nisu.

I sad su našli da truju decu u državnim školama jednom takvom jezivom pričom. Podrazumeva se da su tog vojnika ubili još jednom baš oni.

Novinar i urednik Reportera, Perica Vučinić je u jednom intervjuu Slobodnoj Evropi pričao da se nagledao takvih grozota da ne može ni da ih izgovori. Na insistiranje novinarke, rekao je da je video kako se delovi tela Bošnjaka suše u pušnicama.

Pa gde je crkva bila da se zgrozi i osudi to? Gde je bila u hiljadu situacija kada su njeni vernici ili bar se tako predstavljaju, činili neviđene zločine?

Ne, nigde ih nije bilo. U tome je stvar.

Već sam na nekom postu pisala i postavila tekst o tome ko je sve primio orden od Radovana Karadžića. Pa primio da je i patrijarh. Primio, nije rekao - Neka hvala, ja od vas ne bih ni čašu vode.

Svakako znaš šta sve radi Amfilohije. Ali ne znaš o njegovom izdavaštvu ništa. A izdao je dve kjnige: "Šta sve treba da zna pravoslavna devojčica" i "Šta sve treba da zna prevoslavni dečak".

Verujem da ne bi preporučio svom sinu da se ponaša po pravilima koje ta knjiga propagira. A tek šta se piše devojčicama, to treba da vidiš. Da treba da se stide i kriju kad dobiju menstruaciju jer je to sramota, da treba da se odreknu novog džempera u korist novog bicikla za brata... Ma ne mogu ni da nabrajam, gadi mi se.

U manastiru Rača kod Bajine bašet prodaju knjigu "Protokoli sionskih mudraca". Pa je l' manastir mesto za jednu takvu knjigu? Kaži mi ti.

Kada budeš dolazio, a obećao si Žanki da ćeš se videti sa njom, pokloniću ti neku literaturu ako si spreman da čitaš.

Hvala ako sam ti pomogla. To je za mene kompliment.

Pozdrav

Jasna B.


Protokoli raznih mudraca

Eh... znate ono "prema svecu i tropar"... kakvi smo, takva nam je i crkva. Nacionalne crkve su u principu malo klaustrofobične i monopolističke, to im je unekoliko i opis radnog mesta. A kad je poplava - znate već šta počne da pliva.

Ja sam imao prilike da držim u rukama "Protokole", izdanje neke "ezoterije" ili tako nešto - ali se nisam mnogo usrećio sa čitanjem - iskakao mi je osigurač posle stranu-dve, pokušavao sam čak i da preskačem poglavlja, ali opet isto. Srećom je na istoj gomili bila i "Games people play" od Erika Berna, koja se pokazala mnogo zanimljivijom. Vlasnik tog stana u koji sam koristio par dana je očigledno imao dosta svaštarski ukus :)

Svakako za sina imam dovoljno boljih preporuka nego što su Protokoli i Atanasijeve klaustrofobije. Ako imate nešto što čoveka čini više čovekom ili sposobnijim da prepozna i brani se od ovih vampira, to ću rado uzeti na zajam na čitanje. Inače u Bgd letim 27. decembra, i biću u Srbiji do 11. januara, kad letim nazad. Svakako planiram viđenje sa Žankom, a biće mi drago ako i Vi budete imali vremena.

Inače - Vi ste mi pomogli dosta informacijama, kao i preporukom za Zoranovu knjigu, koja je takođe bila jako informativna. Imao sam prilično naivniju sliku srpskog društva pre svega toga (ili bar neke stvari nisu bile svesne). Računam da Vam je to jedna od malih "pobeda" u borbi protiv zajedničkog neprijatelja i delim radost sa Vama u vezi toga :)

Što se tiče tehnika odbrane od vampira, razlikovanja "saboraca" od "neprijatelja", obrtanja situacije itd - njih sam učio na drugim mestima. Tu ja imam poneku preporuku, ako budete bili zainteresovani. Berna računam da ne moram da Vam preporučujem, to je abeceda :)

Pozdrav,

Vučko

EDIT: pardon, Amfilohije, ne Atanasije. Što bi rekla plavuša: da li se pravilno kaže "Irak" ili "Iran".


e pa kad neko uči veronauku

e pa kad neko uči veronauku onda imaju tamo i razni mučenici:

sveti lovro - ispekli ga na ražnju

sveti djordje - odsekli mu glavu

sveti arhidjakon stefan - kamenovan do smrti

sveta ljudmila - zadavljena

sveti jevandjellista marko - linčovan

sveti petar - raspet naglavce

sveti jevandjelista jovan - kuvan u vrelom ulju (ali je preživeo)

sveti apostol andrej - razapet (na "andrejin krst")

sveti toma - proboden kopljem

sveti vartolomej - živ odran i razapet naglavce

sveti hristifor - mučen pa mu odsekli glavu

sveta bibiana - bičevana do smrti

sveti polikarp iz smirne - probali da ga zapale na lomači, pa kad im nije uspelo, proboli ga kopljem

sveti ignjatije iz antiohije - pojeli ga lavovi u areni

sveta filomena - bičevali je, davili u moru, gadjali strelama i odsekli joj glavu

sveta jovanka orleanka - spalili je na lomači

sveti jan hus - spaljen na lomači

sveti jeronim praški - spaljen na lomači

sveti apolinarije - mučen i proboden mačem

sveti kuzma i damjan - mučili ih, pa im odsekli glave

sveti artemije - odsekli mu glavu

itd.

uzgred evo šta kaže wikipedia:

Martyrdom - a form of religious persecution.

A Christian martyr is one who chooses to die, usually by means of a cruel or tortured means like stoning, crucifixion, beheading, etc., instead of renouncing a core principle or belief about their Christian faith.

The first Christian martyr was Saint Stephen as recorded in the Acts of the Apostles (6:8-8:3) who was stoned to death for his faith. Stephen was killed (i.e., martyred) for his support, belief and faith in Jesus of Nazareth as the Messiah.

religija je opijum za mase...


Yevgeny Rodionov From

Yevgeny Rodionov
From Wikipedia, the free encyclopedia

Yevgeny Aleksandrovich Rodionov (Russian: Родионов Евгений Александрович) (May 23, 1977 - May 23, 1996), Russian soldier killed in Chechen captivity.

Yevgeny Rodionov was born in a village Satino-Russkoye, near Podolsk, Moscow region. He was conscripted into the Armed Forces of the Russian Federation in 1995. Private Rodionov was sent to Chechnya and on February 13, 1996 he was captured by the Chechen rebels and held captive for more than three months.

On his 19th birthday Rodionov was beheaded on the outskirts of the Chechen village Bamut after he refused to convert to Islam and join the rebels in their fight against Russia, according to his mother.

Yevgeny Rodinov was posthumously awarded Order of Courage; there is also a growing movement within the Russian Orthodox Church to canonize him as a Christian saint and martyr for faith.


Istinitost

Mislim da niko ne porice istinitost price. Problem je sto se ta prica na odredjeni nacin prezentuje najmladjima. I problem je sta se takvim pristupom zeli postici. Da li se zeli stvoriti svest da je svaki musliman spreman da ubije i muci svakog hriscanina koga ne moze naterati da promeni veru.

Miroslav


Ne vidim da priča sugeriše

Ne vidim da priča sugeriše ili stvara svest "da je svaki musliman spreman da ubije i muci svakog hriscanina koga ne moze naterati da promeni veru". Priča je tipična crkvena (hriščanska), po svojoj ideji ne mnogo različita od one o razapinjanju Isusa na krst.


Zatecen

Totalno sam bez ideje sta da ti odgovorim.

Miroslav


evo odgovora

MINISTARSTVO PROSVETE
Slobodan Vuksanovic, Ministar, 2006
Beograd 21 novembar
Otvoreno pismo
Postovani,
Pravnoj pomoci Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM obratili su se roditelji dece koja idu u prvi razred osnovne skole u Beogradu, a povodom sadrzaja casopisa "Svetsosavsko zvonce", koji se sedmogodisnjoj deci deli na casovima veronauke.
U ovom casopisu koji izdaje informativno-izdavacka ustanova SPC, Sveti Arhijeriski Simod, u broju 8, iz 2006 godine, nalazi se i tekst povodom koga su nam se obratili roditelji. U tekstu "Novomucenici - Nije se odrekao Hrista" opisuju se dogadjaji iz Cecenije i sydbina mladog Ruskog vojnika recima "Cecenski teroristi su od jevgenija zahtevali da, ako zeli da ostane u zivotu, skine sa sebe krst, odrekne se Hrista, i prede u muslimansku veru. Odbio je da skine krst i odrekne se Hrista i podivljali Ceceni su mu, posle nezamsilivog tromesecnog mecenja , testerom odsekli glavu".
Kako se vidi iz prilozenog citata ocigledno se vidi da se radi o sadrzaju koji nije prilagodjen, decijem uzrastu a moze izazvati netrplejivost, diskriminaciju i zelju za osvetom prema pripadnicima druge vere, od Vas zahtevamo da ispitate na koji nacin se vrsi kontrola sadrzaja casopisa koji se daje deci u prvom razredu osnovne skole i da li Vase ministarstvo daje saglasnost i za ovakve publikacije koje se koriste u osnovnim skolama.
Od vas zahtevamo pravovernu i primerenu reakciju na ovakve tekstove jer samo na taj nacin mozete uticati da se kod dece promovise tolerancija ekumenizam i normalan sistem vrednosti a ne brutalnost i nasilje.
Milan Antonijevic
Izvrsni direktor YUCOM


Pa reci me neka zakolje svog

Pa reci me neka zakolje svog pevca u slavu te hriscanske istrajnosti kakvu propagira SPC.


Maaaa

Kao prvo "crkvena (hriscanska)" protiv hriscanstva nemam nista ali protiv crkve kao institucije u Srbiji danas imam mnogo.

I kao drugo
"Priča je tipična crkvena (hriščanska), po svojoj ideji ne mnogo različita od one o razapinjanju Isusa na krst."
E ovo poistovecivanje ove dve price me totalno dotuklo, ostavilo bez teksta.


I MilosP je pravi

I MilosP je pravi pravoslavni hriscanin, vojnik Crkve, kao i cela ona militantna bulumenta iz SPC.


Vera i blagosiljanje zločinaca

Miloš P: "Priča je (o mučeništvu vojnika Jevgenija) tipično je hriščanska, po svojoj ideji ne mnogo različita od one o razapinjanju Isusa na krst."

Evo u čemu je razlika: Na POŠTOVANJU individualizovane žrtve nastala je hrišćanska RELIGIJA. Na EKSPLOATISANJU individualne žrtve nastaju, međutim, KULTOVI poput današnjeg srpskog (ili ruskog) nacionalističkog pravoslavlja, u verziji pukovnika Radovića.

Pritom je svakome jasno da sedmogodišnjem detetu ne možete servirati scene bolesnog nasilja, tvrdeći da je reč o religijskom obrazovanju. Onaj kome to nije jasno, očigledno neće da mu bude jasno.

Inače, čečenski ratovi, i prvi i drugi, obiluju obostranim zverstvima (terorističke akcije poput uzimanja školske dece za taoce, ali i mnogobrojnim aktima "asanacije terena", zadržavanja izbeglica u logorima na pola godine, ubistvima en masse), o čemu postoji veliki broj verodostojnih izveštaja; najveći broj je dostupan na Internetu.

O posledicama Drugog čečenskog rata na rusko društvo možete se obavestiti u izvrsnoj knjizi Mihaila Riklina "Pisma iz Moskve", koja je nedavno objavljena u biblioteci "XX vek".


Ponti: "Pritom je svakome

Ponti: "Pritom je svakome jasno da sedmogodišnjem detetu ne možete servirati scene bolesnog nasilja, tvrdeći da je reč o religijskom obrazovanju. Onaj kome to nije jasno, očigledno neće da mu bude jasno."

Onaj kome to nije jasno, ocigledno je i sam bolestan.


Obe žrtve su od nekih

Obe žrtve su od nekih eksploatisane a od nekih poštovane. Mi ih na ovom blogu uglavnom eksploatišemo.


Poričem ja, jer pričaje

Poričem ja, jer pričaje skroz neuverljiva. Ko je tu priču ispričao popovima? Baš bih volela da znam.

Na stranu to što takva priča odmalena uči decu da su muslimani ili Čečeni grozni a pravoslvci iliti Rusi u ovom slučaju, sve anpžđeo do anđela.

Neko bi debelo trebalo da odgovara zbog ovakvog teksta i tog časopisa uopšte.

JB.


I za relativizovanje

I za relativizovanje dokazanog zlocina treba da se odgovara.
Probajte poreci neke druge zlocine jer vam nisu verodostojni recimo u Austriji...

A po istoj logici sta nas uci Biblija koji su to narodi sa teritorije danasnjeg Izraela grozni?


Pa zar genocid u Srebrenici

Pa zar genocid u Srebrenici nije dokazani genocid? A tribine i raznorazna poricanja i relativizovanja po medijima i od ličnosti kao što su profesori na Pravnom. Ili ove masovne grobnice širom Srbije, zar to nije dokazano? Ili Ovčara? Ili Sjeverin? Ili Podujevo? Sve dokazano a poriče se i relativizuje.

Bilo bi super da postoji zakon koji sankcioniše poricanje i relativizovanje zločina. Savršeno se slažem.


pa dobro sve je to OK samo

pa dobro sve je to OK samo ne kao propaganda. Crkva i nacija vise nemaju sta zajedno da traze!


strasno

je da se maloletnoj deci u drzavnoj skoli namece veronauka, ali su jos gori roditelji koji dopustaju i salju decu na veronauku.

To samo pokazuje koliko je nase drustvo jos uvek zaostalo.

Cak i u Simpsonovima postoji epizoda koja se bavi religijom u drzavnim skolama.

Preporuka ministarstvu obrazovanja a i roditeljima da pogledaju tu epizodu.

V.

kvadratura kruga


veronauka

Moja deca, fala bogu, ne idu na veronauku!


Auuuu...

...pa ovo nije nista u odnosu na cime su nas komunisti trovali tokom 40-godisnje crvene diktature.
Mada, da SPC nije ovo izdala, mnogi bi ovu pricu koristili kao primer junastva i principijalnosti, ali kada je SPC u pitanju, svima je slatko da pljuju.

http://www.belgrade.org.yu/


cvijuse,

ako su nas ti "crveni" onda trovali jel' i posle njih treba da nas truju neki drugi...

Jel' moze jednom bez bilo kojih trovaca?

V.

>>kvadratura kruga

Hehehe

...bez trovaca bilo bi lepo, ako si mislio sveobuhvatno uklanjanje trovaca. To bi mnogih ovde na ovom blogu rastuzilo.

Btw, poenta je u principijalnosti, decko nije hteo da se odrekne svojih principa pa su mu otkinuli glavu. Sumnjam da ova prica ima ikakve veze sa sirenjem verske/etnicke diskriminacije.

Ajde jedno kviz pitanje: Ko je bio predsednik vlade Srbije koji je postavio veronauku kao IZBORNI predmet u skolama Srbije?

http://www.belgrade.org.yu/


Mislim

da je to vrlo savesno i svesno uradjeno s jednim vrlo jednostavnim razlogom: Javno prezentovanje gde god je moguce, da smo mi s Rusima, uvek i u svemu, pa i od "malena". Mislim da je to konotacija tog clanka u tom "zvoncu". I naravno da je sasvim neprimereno, neumesno i da bi trebalo urgirati da se takve stvari ne plasiraju, jer cemo svi biti krivi kad nam stasaju nove generacije unapred isprogramirane ( plus Video igrice ) zverski nastrojenih Fundamentalnih Pravoslavaca. SPC preteruje i preteruje i protiv SPC ne mozemo nista, na zalost. Nesto mora da se menja u celoj strukturi Pravoslavnih Crkvi Evrope a i sire, ali od Nikejskog Sabora oni ne sazivaju ni jedan novi Sabor da Up-to-Date svoj unutrasnji sistem i celu organizaciju. Mislim da su previse misticnoga uvazili i usvojili kao opste nacelo i da svaku insinuaciju ka reorganizaciji grcevito i cak jarosno, brane "Bozanskom Milosti" , "Bozanskim Providjenjem". A to je da se ne lazemo, mazanje ociju i prevodjenje zednih preko vode. I dan danas je VRLO izrazajno kad saznajete da je neko zavrsio Teoloski fakultet. To zvuci Tako Tesko! I samim tim, vrlo tesko neko van te materije moze da sudi, urgira, savetuje ili predlaze Promene. A pored svega toga, mi u celosti, drzava i nacija, smo u jos vecim problemima i nekim drugim dilemama i prekretnicama i onda se tu i tamo cuje po neka psovka i neko razilazenje od te Crkvene Dogme i Organizacije, gde se ( obavestena )vecina apsolutno ne slaze sa nacinom ponasanja SPC-a ( slucaj Pahomije na primer, pa Filaret i njima slicni ). Vrlo je ocigledno da nasi Teolozi ( Vrlo Cast Izuzecima ) cim naidju na ma koga ko malo zna o hriscanskom pravoslavlju i ponasanju u tom duhu, se odnose kao prema marvi, nizoj vrsti i sa jedne arogantne visine defiluju svoju Prorecenu Skromnost i Predanost, koje zapravo skoro da nema. To je igranje na staru kartu, na mit, na mucenistvo svetaca i mucenika, i u svemu se zaboravlja Plemenitost i istinsko Milosrdje. Strashno je to da je SPC nedodirljiva i da ne podleze sudu Javnosti i sudu Casti i Pravde. To je ono sto je strashno. Slicno kao sa Policijom. Otprilike, sta god da uradi SPC, dodje na nivo Drzavne Tajne. Ili - u to se ne dira. Kako to promeniti?
NIKAKO. Takvo stvarno jednostrano ponasanje koje nikako ne cini nista da pokusa da pomiri razne strane i shvatanja, ce nas jos vise podeliti. Imacemo Srbiju koja aminuje SPC SRS ove i one Metode i Srbiju koja se kobelja i kobelja a nikako da se iskobelja...Imacemo previse Srbija jer necemo smeti ( to je dobro ) Ratovati medju sobom. Molim se Jedinom Bogu svih Rasa, da to vise ni jednom Srbinu ne padne na pamet. Jedina opcija koja meni sada pada na pamet je jedino Budjenje Gradjanske Individualne Svesti nasuprot samo i jedino Nacionalne-Kolektivne svesti. Postovanje i voljenje svoje nacije je jedna stvar a uzvisivanje svoje nacije kao jedinog merila i cinjenje koje-cega u ime ne znam kakvog ocuvanja Nacionalnog integriteta smatram svesnim Paranoisanjem svih nas. Mislim da se dobro secamo koliko dugo smo bili u tom stanju do sada? Mislim na ovaj Blog i mislim na ono sto zovemo UTICAJ JAVNOG MIJENJA, mogucnosti svakog od nas, da bez bilo kakvih pretnji i zastrasivanja, smemo da kazemo to kako mislimo, cak i ako gresimo, ali jedino tako se i greske mogu ispraviti. Potiskivanjem nista necemo postici. Ostacemo da stojimo u mestu i dopustamo da se raznorazni Laktasi i Ulizicie kite tudjim perjem i zastrasujuci narod nekakvom apokalipticnom vizijom, odrzavaju na raznim nivoima tzv, moci da vrse vlast i time onemogucavaju napredak kredibilno stecene samoinicijative.
To je moje misljenje o celoj toj zavrzlami.
Treba nam neka vrsta Kontrolnog Punkta izmedju Medija i Organizacije, koja ce paziti na sve to sto moze da promakne ovoj ili onoj stranki ili ministarstvu. Odmahivanje glavom ili pristanak na komformizam i linije manjeg otpora ce nas vise kostati nego korupcija. Razmislite.

ascultare et altera pars


A bas me zanima da je u

A bas me zanima da je u pitanju primer americkog vojnika u Iraku kao hriscanina kome su Iracani odrubili glavu, jer nije hteo da se odrkne "demokratije" kakvi bi onda komentari bili, al mislim da cu da ostanem bez odgovora jer u tom slucaju niko ne bi napisao blog o tome, bar ne na B92.


americki vojnik sa odrubljenom glavom

toga ima u udzbenicima poznavanja prirode i drustva za 1. razred osnovne skole?!


Pa ovaj hipoteticki primer

Pa ovaj hipoteticki primer verovatno ne postoji, ali sam siguran da u SAD u udzbenicima za 1. razred postoji jedan drugi cika koji je raspet na krstu za vencem od trnja na glavi i pritom probusen kopljem i to mislim da ima i slika.
Doduse predmet nije poznavanje prirode i drustva nego "Sunday school" al to su vec detalji.

P.S. a moj odgovor nije vezan za brutalnost tog cina koji se prezentuje deci (sto je za svaku osudu), nego kao odgovor prethodnom komentatoru koji u svemu vidi zaveru da se se malim Srbima usadi Rusija u glave.


Moi?

Quote:
nego kao odgovor prethodnom komentatoru koji u svemu vidi zaveru da se se malim Srbima usadi Rusija u glave.

Ako pregledam to ispadoh Ja?

Sto se tice Amerikanaca, imam Amricku zastavu ovde u stanu i stoje mi zvucnici na njoj. Imam i sovjetsku zastavu koja mi je neobicno draga i staru SFRJ zastavu od koje cu mozda da napravim jastuk. A vi ako niste uspeli da razumete sta sam zapravo rekao i na sta insinuirao, onda ste me uvredili, jer iz pruzenog cinizma ja ne mogu da utvrdim koja konotacija lezi po sredi. A to je vec nivo uvrede. Utvrdjujete bez da me poznajete sta sam ja mislio i kako se ja ponasam? Aposlutno nemam nista protiv Rusije. Cak smatram Ruski jezik jednim od najzvucnijih i vrlo vrlo meni dragih jezika. Ali jesam protiv PRODAJE SRBIJE, ruskim nacinima postizanja raznih ciljeva. Mi od toga ni kao narod ni kao prosti dravni interes, nemamo koristi. Umesto da probamo da stvorimo neki oblik Neutralnosti da ne moramo u svakoj nevolji da budemo koristeni kako kome dune, mi cemo svoje interese dati na koristenje Rusiji, kako njoj odgovara, verujuci u mit, da nas Rusija stiti?
Ma da! Treba da prestanemo da posmatramo E M O T I V I S T I C K I, ponasanje DRZAVA! Jedno je kad javnost neke drzave podrzava drugu javnost druge drzave a drugo je kad posmatramo konkretno Kremlj, zastitnikom Srpskih Interesa, jer smo mala drzava bez instrumenata uveravanja politicara i biznismena Sveta, u svoje pozitivne namere za opsti razvoj Evrope! A kako da ih uverimo kad smo tako nevaspitani prema sopstvenim gradjanima. I to sto smo predali Milosevica i Seselja i sve druge Hagu, nije dobro uradjeno. Ispada kao da sklanjamo glavu i peremo ruke. Nije Fer - i ti ljudi su Srbi i duzni smo da budemo i formalno i stvarno uz njih, dok se KRIVICA ne dokaze.
Izuzetno me vredja kad mi neko insinuira pojam Zavere, tamo gde upravo suprotno pokusavam da determinisem. A da vam pomognem za ubuduce - Nemojte ni citati ono sto kazujem ako vas moj nacin ophodjenja ili moj stav, tako uznemiruje. Ja upravo to radim kad primetim neki cinizam, zavist, tastinu...sve divne osobine nasih sugradjana koji imitiraju sposobnost da se sa svim problemima hvataju u kostac, iako retko kad to rezultira bar, ponavljam, Bar neku inovaciju u pogledu konstatacije.

ascultare et altera pars


Za Čoveka u belom

P.S. a moj odgovor nije vezan za brutalnost tog cina koji se prezentuje deci (sto je za svaku osudu), nego kao odgovor prethodnom komentatoru koji u svemu vidi zaveru da se se malim Srbima usadi Rusija u glave."

Ne zaveru protiv Rusa, nego da im se ogadi sve što nije pravoslavno. I da na vreme počnu da mrze.


poredjenje nije bas

poredjenje nije bas paralelno. ne verujem da je vojnik imao opciju odricanja demokratije.
drugo, mislim da iako vaspitavani uz dozu patriotizma mali amerikanci imaju uslove da odrastu mnogo slobodoumniji od malih srba.


Product Placement

Vesto to radi SPC. Product placement and memory imprinting. Sve velike kompanije to rade. Shokiraj klince groznom pricom da je upamte ceo zivot i da SPC upamte kao "good guys". Naravno koka-kola to radi s Deda Mrazom i slatkim polarnim medvedima, a ne odrubljenim glavama.
I opet ta Rusofilija.... Hoce li mi neko objasniti sta to SRBE toliko vezuje za Ruse?
Sa hrvatima i bosnjacima delimo Jezik, kulturu, pa i porodice ali je nekako neprejaziva jama razlicitosti dok smo s Rusima braca. Kako to ?
Sto nisu deci ispricali vec utemeljenu pricu hriscanstava o Sv. Mauriciju. Ista prica, nije se hteo odreci hrista te ga ubise rimski vojnici. Ali ta prica je suvise kosmopolitska za SPC... 'da se ne zbune klinci s koje kakvim Svetim Crncima i Rimljanima... Treba se drzati relevantnih tema... Poput mrznje islama i ljubav prema Rusiji.' - Los trip... jako los trip.


dragi prijatelju

poznajem neke meni zaista smeshne ljude koji mi nisu rekli...Srbija do Tokija nego Srbija od Venecije do ALjaske, ili jednom recju Panslavija. A da bi to bilo Moguce, makar da ih odrzava u nekoj masti budjenja tog Praslovenskog, dovoljno je reci Rusija, i uz to Staljina recimo doziveti kao Spasioca Slavenstva, spram svih ostalih i Rusa i Srba, koji su sve to propustili. Meni je to zaista smeshno, ali to moze da bude i vrlo opasno. Preterano emotivno vezivanje iz kojeg nas narod samo ( na zalost ) MASTA mogucnost neke Unije. A voleo bih da ljudi shvate da toga nema odaaavno.

ascultare et altera pars


Druze

potpuno te razumem. Uzasne su te mitologije koje su nam prosute po narodu. Totalno ilogicne. Menjaju istoriju tako da "nije samo to sada ovako, nego se iz doticne istorije vidi da je to STALNO tako bilo." Da su Srbi i Hrvati STALNO bili neprijatelji, da su nam RUSI stalno bili prirodni saveznici, itd... I mislim da si u pravu, da nije te Moldove, Rumunije i Ukrajine ovaj narod bi se mogao ubediti u pripajanju Rusiji.
I dok se nadam da ce se svaka nova generacija udaljavati od takvih verovanja i vratiti se 'Normali' - ovi turaju svoja stiva pod nos prvacima.... Nije cool... nije.


ima jedna BEDNA scena

u kojoj sam poslednji put izvinite Blogeri na izrazu, ali stvarno Popizdeo....

Tece ono bombardovanje 1999 a ja setam s devojkom po gradu i naleti na mene neka grupa dvojice trojice "hrabrih" i nekolicine pratilaca"cutologa mistagoga i sl" sa sledecim aktom:( bilo je negde malo posle podne a prazan grad )
Verujes li ti u Boga!?
ja: Nemam nameru da raspravljam s vama koje ne poznajem ni o tome a ni o necemu drugom, - budem zaista najuljudniji sto je moguce.
on: Vidis li ti Izdajnice( a ne zna me ne poznaje me niti se ja nesto isticem uopste a tada posebno ) koji se tako s curom 'ladno setas, dok nas ti tvoji gadjaju....da nas samo SRPSKI BOG moze spasiti!?
ja: Nisam ni izdajnik niti su neki tamo moji ili ja njihov i ne znam otkud vam to?!
on: ( skace na mene, bukvalno, hvata me za kragnu i vice) Sad cemo da vidimo imas li krst oko vrata jer ako ga nemas, ima da te prekrstimo samo tako!
ja: ( iznenada, onako kako mu se ni u najmracnijim snovima nije desilo ) DA LI VERUJEM ILI NE, U BOGA, je naj naj NAAAJ odvratnije pitanje koje moze covek, Srbin ili hriscanin da pita u ovom dvadesetom veku bilo koga! Pitati tako nesto, idiote, je uvreda, bilo da ja verujem ili ne verujem! Jer ko tako nesto pita, Boga se odavno odrekao.

( da ne navodim da sam se drao na sred Knez Mihajlove, tako da su i cutolozi i ovi Hrabri, zacutali cutljivije od cutnje dok se nije pojavio Organ reda i zdravlja i mira da se raspita sta se desava, na sta sam mu ja odgovorio naravno tisim i hladnim tonom, to isto - Pitati me u ovom trenutku da li verujem u Boga, je od strane potpuno meni nepoznatog coveka, vise akt ugrozavanja zivota nego neka poucna lekcija"...na sta je i taj sasvim ok pripadnik reda zdravlja i mira, ostao i bez reci i bez reakcije, a zatim vrlo opako izmustrao ove Hrabre i Verne...

Da upravo mi se to i tako desilo.

ascultare et altera pars


I blogovi su propaganda

Vera P.Svi ti casopisi su samo propaganda bas kao i ovi blogovi i tu nema nista sporno.Sve ima svoju ulogu a pisac i nameru da nam servira svoju pricu sve u cilju neke propagande,
SPC svoju pricu servira deci jer je pravoslavlje u celom svom postojanju imalo bas tako stravicne primere prisiljavanja na promenu vere,setite se Turaka i fasisticke tvorevine NDH u drugom svetskom ratu.Ne treba ici daleko,i u poslednjem ratu su stradali mnogi samo zato sto su pravoslavci,mada nikad mozda u crkvu nisu ni usli,bilo je dovoljno da govore srpski ili da se prezivaju na "ic".Naravno,potpuno je pogresno takvu pricu servirati tako maloj deci,to moze samo da ih uzasne i poplasi za ceo zivot.Ako je namera SPC bila da decu uci istoriji mogli su da nadju sijaset takvih primera iz nase novije istorije,nisu nam trebali Rusi,dovoljno bi bilo da se iznesu neke istorije spaljenih srpskih sela oko Srebrenice i zlocina Nasera Orica.Ko svoju proslost ne poznaje i svoju istoriju taj nema ni buducnosti.
Autorka same teme odavno nastupa sa srbomrziteljskih pozicija i za njom kao eho pristize sifra "hag" tako da njihova propagandna poruka u ovom slucaju jeste samo pljuvanje po SPC isto kao ona skandalozna karikatura patrijarha Pavla koja je imala samo ulogu da uvredi i nista vise.Ono nemusto objasnjenje da je sve dozvoljeno ako je u vidu karikature ne prihvatam i smatram licemernim jer bih onda ocekivala da se na istom prostoru,i isto u obliku karikature objavi i ona sporna karikatura proroka Muhameda zbog koje se ustalasao muslimanski svet.Verujem sa pravom jer ruzno je vredjati osecanja jedne verske grupacije.Tako isto mislim da je ruzno vredjati i osecanja pravoslavaca,samo se na ovim blogovima to ne postuje,tu su uvek dezurne pljuvacice.
Ako se SPC stalno [bar na ovim blogovima] poistovecuje sa Filaretom ili Pahomijem hajde da se osvrnemo na svestenike Katolicke crkve koji su svojim skandalima slicne vrste ,koje katolicka crkva krije ko zmija noge,odavno zaprepastili svet.Pa niko ne kaze da tu crkvu ili veru trba da pljujemo jer nije sva crkva otac Pahomije.Zato duboko verujem da ni ova tema na blogu nije postavljena da bismo stvarno raspravljali o stivu za decu i da li je podobno ili nije vec da se siti napljuju pravoslavne crkve i usput nas pravoslavaca.
A o Rusima sve najbolje,kao sto uostalom mislim i o drugim narodima ali daleko im lepa kuca,nikad oni nama nisu bili prijatelji.I sada trguju nasom nesrecom,zivi bili pa videli.
U poseti Turskoj,Papa je izjavio da je skandalozno sto je hriscanska vera razjedinjena.Ne znam da li je mislio da trba svi pravoslavci da se pokatolice ili svi katolici da postanu pravoslavci,to nije jasno rekao ali kako nas istorija do sada ucila tesko nama.


Postovani Mariopan

nazalost se prava poenta ove price zamaglila u klakasenju histericnim napadima na SPC, i poistovecivanju pravoslavlja i njegovih ideja morala i ljubavi prema svim ljudima sa nekolicinom pogresnih i nedostojnih ljudi koji u celokupnoj istoriji pravoslavlja zauzimaju ispod 0.5% vremena.

Cinjenica koju ste donekle prepoznali je da je u stivo za decu neopravdano i (mozda) smisljeno ubacena prica koja ni u kom slucaju nije za taj uzrast - i moze izazvati teske posledice. Cinjenica je da iz nekog razloga ova zemlja ide iz krajnosti u krajnost, a to je prebijanje ljudi koji idu u crkvu i slave slavu 50-tih do ovakvih ekscesa SPC koje vidjamo zadnjih godina. Drzava i ministarstvo prosvete pustili su se niz vodu zapadnih demokratija koje drze versko skolovanje kao fakultativne predmete, i nisu se suprostavili zelotskom nastojanju sadasnjeg rukovodstva SPC da to skolovanje bude obavezno. Na zalost mnogih pljuvaca, u ovoj zemlji ima ljudi koji zele da im deca uce o veri, a onima koji to ne zele - treba dati slobodan izbor, a nikako prisiljavanje.

Nazalost postoje neki kao zokster i slicni koji sami u mraku svoje sobe zamisljaju horde pravoslavnih koljaca (rodjene zbog citanja Zvonceta a ne igranja DOOM 3,Battlefielda xxxx Freedom Force, Splinter Cell i slicnih koljackih zapadnih igrica), koji obodreni SPC prociscuju sav okolis od ne-pravoslavnog naroda. Takvi nisu procitali ni S od Svetog pisma - ne zato sto treba da bi postali vernici nega da kad napadaju znaju sta i koga napadaju. Takvi pojma nemaju o osnovama pravoslavlja, nego samo gledaju (da budem izuzetno ostar) kretene koji danas blate ime SPC i taj iver im zaklanja celu sumu onoga sto su nacela koje pravoslavlje preporucuje onima koji su izabrali da ga postuju i prate.

Ali to je ono sto, kad G. Markovic sa pravom izvredja ljude koji su ga ugrozili verbalno i fizicki na ulici, neki tvrde da je OK da se bude grub, prost i nerpistojan sa neistomisljenicima, a onda se zgrazavaju nad prostotom "one druge" Srbije. Takvi za grehe pojedinaca napadaju celu crkvu, a sto je jos strasnije vredjaju na najgrublje nacine ljude koji veruju i postuju pravoslavlje - automatski im dodeljujuci ulogu fasista bez iole uvida sta su kakve osnovne postavke pravoslavlja. Takvi eurofasiti ili intelonacisti jednostavno ne vide svoju iskljucivost, a i ako je ipak primete onda smatraju da i svi ostali moraju da budu takvi, kako bi njihov greh pred samima sobom bio sto manji i prihvatljiviji.


Zito i kukolj

Quote:
nazalost se prava poenta ove price zamaglila u klakasenju histericnim napadima na SPC, i poistovecivanju pravoslavlja i njegovih ideja morala i ljubavi prema svim ljudima sa nekolicinom pogresnih i nedostojnih ljudi koji u celokupnoj istoriji pravoslavlja zauzimaju ispod 0.5% vremena.

...pri cemu ti sto zauzimaju 0.5% ima veci uticaj na Srbiju danas nego Isus.


Deda Miloje: "Nazalost

Deda Miloje: "Nazalost postoje neki kao zokster i slicni koji sami u mraku svoje sobe zamisljaju horde pravoslavnih koljaca.."

Sta tu ima neko zamisljati kad smo svi lepo videli dokumentarni snimak jedinice koju blagosilja svestenik SPC neposredno pred odlazak na klanje i ubijanje nepravoslavnih neprijatelja SPC i 'srpskog naroda'.

SPC smatram delom zlocinackog drzavnog koncerna propale firme zvane "Velika Srbija", a mnogi njeni svestenici su radnici DB, kao sto znaju i vrapci na grani, ili su nosili oficirske cinove u nedavnim ratovima.


BTW ova druga slika

je pravoslavna crkva, mozda bi Vam u temi vise odgovarale slike Vukovarske crkve ili Sarajevske dzamije, ili Mosta u Mostaru, mada njega po nekim tajnim saznanjima nije srusila SPC.

Lepo posteno dajte imena tih DB-ovaca pa da ih objavimo ako mozda ne mozemo da ih osudimo javno. Ili je to samo ona stara komunistickja fora koju noa sorta inteligencije (tzv nasilni intelektualci) rado usvjaja - "dobro se zna..", " po jasnim saznanjima nekih..."

Jer ovde se mesaju price licne odgovornosti i pokusaja na silu prkrpljivanja neke fasistoidnosti. Sto je jos strasnije po oprobanom Staljinistickom principu ova sekta (euronacisti ili siledzijski intelektualci, ili kako god) pokusava da svakom pravoslavnom verniku nakalemi stigmu klerofasiste i neprijatelja svih "slobodnomislecih", oduzimajuci im prava koja za sebe traze (pravo da ne misle kao masa). Zaboravljaju pri tom pravoslavne svestenike koji su stitili muslimanski zivalj od srpskih zlocinaca, kao i one koji su stradali. (naravno ne sme se pricati o tome da su neki pravoslavni svestenici stradali od muslimana/hrvata jer to raspiruje versku mrznju i radja buduce falange raspomamljenih pravoslavnih srbocetnika).
Ko je licno pravio svinjac za njega treba da odgovara, ako ne moze na drzavnom ono na sudu javnosti (mislim da nikome Pahomije nije sveti covek i ako nije na robiji) I prozovite negativnosti jer i treba da se prozovu. Ali komunisticke fazone, ako ste bas tako moderni i inteligentni ostavite Dacicu, ili otvoreno izadjite i recite mrzim pravoslavlje zato i zato, ne valja pravoslavna vera zato i zato, a ne krijte svoju neutemeljenu mrznju iza grahova pojedinaca u jako malom vremenskom periodu.


Deda Miloje: "Ko je licno

Deda Miloje: "Ko je licno pravio svinjac za njega treba da odgovara"


Bog s vama, deda Miloje

Deda Miloje: "Zaboravljaju pri tom pravoslavne svestenike koji su stitili muslimanski zivalj od srpskih zlocinaca, kao i one koji su stradali".

Ne znam da li vam je poznat sledeći slučaj:

Gardu srpskog patrijarha po tradiciji (to jest vekovima) su činili pripadnici jedne albanske porodice. E pa lepo, pripadnici te porodice su 1999. likvidirani. Treba li da kažem da oni nisu bili "teroristi". Patrijarh Pavle nije našao za shodno da u javnosti digne glas protiv tog umorstva. Toliko o "zaštiti muslimanskog življa".

Uzgred budi rečeno, bosanske Muslimane pravoslavni sveštenici prvi su nazvali "Turcima", da bi to ime odmah, kao poručeno, prihvatio i Ratko Mladić. Sećate li se njegove poruke kako ćemo se "mi Srbi osvetiti Turcima"?

Što se tiče vaše poslanice, koja glasi: "Ne krijte svoju neutemeljenu mrznju iza grahova pojedinaca u jako malom vremenskom periodu", morate biti svesni kako bi vam bilo pametno da pre upoznavanja javnosti sa svojim dramatičnim rečenicama savladate osnove gramatike: "vremenski period" je pleonazam.


meni je deda miloje bas simpatican

meni je deda miloje bas simpatican


Simpatican?

"meni je deda miloje bas simpatican"
Meni nije.

Zbog takvih kao on ce jos godinama iskopavati leseve iz masovnih grobnica od Vardara do Triglava.

Miroslav


Uh malo preterujete

Oni zbog kojih će iskopavati ne verujem da svraćaju ovde, a i ako svraćaju, čisto sumnjam da pričaju na ovaj način.

Osim ako niste mislili u stvari da kažete "zbog takvih kao što smo on i mi ćemo...".

Vučko


Tacno tako

I fala na ispravci. :)
Preciznost je bitna a ja sam ponekad neprecizan.

I bez persiranja molim.

Miroslav


Hajde onda Vi

gospodine Miroslave, meni glupom, objasnite kako cete Vi zbog mene i prethodne price da iskopavate te silne leseve. Jesam li pozvao na osudu zlocina i zlocinaca i u SPC. Jesam li zlocince nazvao zlocincima.
Ili mozda zelite da stvorite sliku da ne postoje "posteni" (uvodeci opet komunisticku frazeologiju)pravoslavni svestenici kao vasa koleginica par postova iznad. Da je bilo koji pravoslavac sigurno latentni koljac kome mast i gibanica vire iz zasumljene brade - cudno kako se takve ideje poklapaju sa slikama koje su projektovali nacionalisti ali sa one druge strane.
Koleginica relativizuje njihove zlocine nad pravoslavnim svestenstvom i potire postojanje pravoslavnih svestenika koji su pomagali ne pravoslavnom zivlju. A nije verovatno ni bila po brdima Bosne. Nisam ni ja a niste ni vi. Ali samo treba procitati nehistericno antisrpsku stampu, pa cak ima takvih prica i u Dnevnom Avazu. I isto tako treba prestati mrzeti svoj narod i drzavu - a to je nesto sto ne priznajuci sebi ovde mnogi nisu u stanju da urade. I zato maskiraju svoju zalost sto pripadaju ovom narodu i ovom prostoru u neutemeljenoj mrznji prema svim odlikama tog istog naroda. Pravoslavna crkva (ne mislim na trenutno rukovodstvo SPC) ne propagira klanje i istrebljenje drugih - a vi propagirate netoleranciju prema njenim vernicima koji ni u cemu nisu zgresili osim sto veruju. (iskljucujuci koljace, ali takav i ne moze biti pravi pravoslavac ako kolje ljude - kao sto ni intelektualac ne moze to biti ako psuje i vredja)
A to je iskljucivost i nacizam


za Cika Miloja

Cika Miloje,
upnjanje da se nekom objasni ono što on neće (čitaj: ne može) da primi u svoju intelektualno/emocionalnu matricu je jalov posao. Šta više, posle tih pokušaja ćete se osećati prilično prazno i bezvoljno. Nije slučajno da se jedan broj kulturnih i pametnih ljudi distancirao i isključio sa bloga. Čak je i Srbljanovićka bila primorana da "zavodi red u kući". Sagovornici poput Zokstera (inače ovde omiljenog lika jednog broja likova) ne pružaju mogućnost komuniciranja i kakve/takve razmene ideja i teza. Meni je malo žao kada vidim kakve "intelektualne veličine" i "ljudske gromade" sebi dozvoljavaju da se legitimišu kao proevropski deo društva.


Palmer: "Cika

Palmer: "Cika Miloje,
upnjanje da se nekom objasni ono što on neće (čitaj: ne može) da primi u svoju intelektualno/emocionalnu matricu je jalov posao. Šta više, posle tih pokušaja ćete se osećati prilično prazno i bezvoljno."

Kao posle koitusa. Sto bi se reklo na latinskom:

"Post coitus omne animalium trieste est."


Turci

Uh...

moji su iz Sjenice rodom... i to "Turci" sam čuo mnogo pre ovih ratova - pogrdan izraz, kao i "Šiptari". U širokoj upotrebi, kao i "Kauri" za Srbe. Tepali jedni drugima od milja, iza leđa, ili u svađi. Ne verujem da su tu nešto sveštenici posebno doprineli.

V.


trol

na jednom forumu
jedan 'rvat jednog srbendu
ovako nazvao: bugarski isprdak.
:> upiš


Ko je bez graha nek' prvi baci kamen

"Uzgred budi rečeno" je takodje pleonazam.


A ko je sa grahom...

... nek sedi do prozora :)

V.


e vucko

kad ti ide onda ti bas ide : )

mozda jos i pendzera

zasto je "Uzgred budi rečeno" pleonazam?


Lapsus calami, al lepo zvuci

Lapsus calami, al lepo zvuci onako revolucionarski (ko nema da jede neka prvi baci kamen :) ).
Nego "uzgred budi receno" vremenski period strogo matematicki govoreci nije pleonazam, jer periodicnost se ne podrazumeva samo u vremenu, vec moze biti i u prostoru.
Ali mislim da bi nasa draga Lektorka mogla da da pravo tumacenje.


Ovaj...

...mislio sam više na one koji specifično mirišu, pa da se lakše provetre... ali nema veze :)

V.


Čovek u belom, a bez sluha

Da, zato je taj pleonazam često koristio Danilo Kiš.

Uzgred budi rečeno, ne bi bilo loše da konsultuješ Vukov "Rječnik".


Sluh je talenat a kao takav

Sluh je talenat a kao takav se ne da nauciti, te ako vi kazete da ga nemam onda ce tako i zauvek ostati.
Nego Kisa ne bih bas uzimao kao jezicku referencu.
A Vukov "Rjecnik" nije nesto sto bih npr. dao sedmogodisnjoj deci u ruke :).


Talenat je grčka oznaka za novčani period

Što na znači da ste vi siromašni sluhom, dragi dr. Belutak.

Šalu na stranu, otkuda vam to da Kiša "ne treba uzimati za jezičku referencu", to jest da njegovi jezički sudovi nisu meritorni?


Kad kazem Kis ne mislim na

Kad kazem Kis ne mislim na Kisa kao lektora nego na njegova dela (i nemam nista licno protiv Kisa da me ne razumete pogresno). Dakle u delima se ne "tera mak na konac" sto se tice jezicke korektnosti i ne smatram da knjizevna dela treba da budu apsolutne reference, jer se zarad raznih narativnih efekata cesto odstupa od apsolutne primene pravila.

A sto se tice "uzgred, budi receno" meni to deluje kao dvostruka postapalica, koja jeste zasigurno veoma odomacena u nasem jeziku, ali u njenu korektnost nisam apsolutno siguran. Kao sto rekoh, lektor nisam, a imamo i takvih, pa ne bih imao nista protiv i da cujem strucno misljenje, mada smo se vec prilicno udaljili od teme. Doduse Jasmina je dobra domacica, a ovo nije zlonamerno trolovanje (ili bar nema govora mrznje :).


Kad kažeš Kiš, ne misliš na sneg

Čovek u belom:

1. "U delima se ne 'tera mak na konac' sto se tice jezicke korektnosti i ne smatram da knjizevna dela treba da budu apsolutne reference, jer se zarad raznih narativnih efekata cesto odstupa od apsolutne primene pravila".

Upravo su književna dela, pogotovu ona vrhunska, osnovna referenca nekog jezika. Gramatičari nastupaju posle pisaca.

2. "'Uzgred, budi receno' meni deluje kao dvostruka postapalica."

U pravu ste, tu "poštapalicu" nije koristio samo Kiš, nego i Krleža, takođe vrlo često, ne samo u knjigama, "radi narativnih efekata", nego i u intervjuima, s istim namerama.

3. "Lektor nisam... (pa) ne bih imao nista protiv i da cujem strucno misljenje, mada smo se vec prilicno udaljili od teme".

Što se tiče stručne podrške, uveravam vas da se možete slobodno osloniti na moj sud.


sta je covek u belom hteo da kaze

daj vucko objasni, meni danas ne ide, nikako


Vukov rečnik

Vukov rečnik je poznat i po tome što je sadržavao psovke.

Kad sam bio srednjoškolac društvo sa kojim sam bio je koristilo izraz "Vukov rečnik" za izražavanje puno psovki (ili što bi rekli englezi "pardon my French" :))

V.


e hvala ti vucko do neba i nazad

kakve to uzgred budi receno ima veze sa sluhom, talentom spc i pleonazmima....nema veze dovoljno mi je i ov za veceras
thx


Izvinite na upadu

ali talenat se da razviti. Vrlo. Upornim radom.


practice, practice, practice

i carnegie hall :)))


Praksa...

...čini majstore...


Eppur si muove

Moje skromno misljenje:
pravoslavlje-hriscanstvo na ovim prostorima se moze videti samo u tragovima.
Na sceni, zvanicno, vlada NEOPRAVOSLAVLJE(sad o tome moze da se razmislja na razne nacine,...neorealizam?...neonacizam?...neosomnabulizam?...) u svakom slucaju Zoks je u pravu, zato sto sve zlocine koji su pocinjeni u ime srpstva i pravoslavlja nisu pocinili pravoslavci vec gadovi iz neopravoslavne crkve, kao i politicari i pojedinci neopravoslavci.


Izvinite sto se mesam

Ali mislim da nije po sredi stav prema Veri vec prema Crkvi Cika Miloje! Ne radi se uopste o VERI, o licnom odnosu prema Veri, veroispovesti, vec prema metodologiji, prema organizaciji i prema odnosu SPC-a prema sopstvenom narodu ( a da ne govorimo o drugim narodima )i to jedne grupe od mozda 2 ili 3 hiljade ljudi od kojih je 20% visoko skolovano. Oni su vise nalik Zelotima nego Radikalima i svako drukcije vidjenje pravoslavlja automatski smatraju jeretickim, anti-srpskim i namerno brkaju sa Nacionalnim, odnosno anti-demokratski ga predispoziraju. Ne mozemo ocekivati da nam Crkva bude idealna, ali mozemo da zasluzimo vec jednom Crkvu koja nece deliti ljude na IstomisljeniZAM i na "izdajnike" cim nece, ne zele ili ne misle kao sto SPC nalaze. Vrlo je ocigledna ZAMENA TEZA koju SPC sprovodi kad uzme da citira onih nekoliko ( desetak Pravila Vere ) i to koristi automatski sa nevidljivim prefixom"srpski". Meni su cak jednom prebacili sto se u nekim mojim stavovima po shvatanju teologa SPC oseca "mundijalisticki oblik pravoslavlja" koji "nam trenutno ne odgovara jer kao u grckom primeru stremi ka uniji sa Vatikanom". Sreca nasa da nismo imali Hitlera u nasim redovima, inace bi Hristos, vec bio Srbin. Da je SPC zadrzala svoju istinsku i da s eizrazim, "vaseljensku" svest, onaj monaski oblik posvecenosti vrlinama Pravoslavlja, padom komunizma kod nas, sredinom osamdesetih, iskrena i casna duhovnost bi nam bila veca uteha i bolji vodja od svih svestenika i politicara zajedno. A imitiranje te duhovnosti, preprodavanje "zarad Srpstva" je ne samo kontraproduktivno vec doprinosi getoizaciji Srpstva na sve manju i manju teritoriju. Onda sve ostalo sto ne mozemo da dovedemo u red, biva iskoristeno kao sredstvo protiv Demokratizacije i Liberalizma.
Meni se jednom prilikom dogodilo da me dva tri djakona izbace iz Hrama( Crkve) jer sam sebi dao dozvolu da svojim prijateljima objasnjavam istoriju jednog crkvenog objekta i to u dvoristu Crkve. Sa objasnjenjem da je samo teoloski izvor za takvo objasnjenje merodavan i da ja pored toga sto gresim dusu, predstavljam neprijateljski nastrojenog agitatora. Nemate pojma kako sam se osecao, skoro pa potpuno bled, van tog crkvenog dvorista, i to ovde u Beogradu ( 1997 ). Da se razumemo, svojim izgledom uopste nikoga ne provociram na bilo kakav slican sud. A ni ono sto sam govorio prijateljima nije sadrzavalo ama nista od licnog zakljucka, ali oni su SLUSALI ( asocijacija na DB ) i povredjene sujete ili zavidni ili nekom zabunom, SLUSALI SU POGRESNO. Ili su culi u losem kontekstu neki deo, i to je bilo DOVLJNO!
Zokstera ne nameravam da branim. Pravima i advokaturom nemam nameru da se bavim. Ali smatram da on nije ucinio nista MANJE ruzno od stvari em koje navodi em celog spiska dogadjaja koji bi ako bi se objavili naredjali redom jedno pored drugog, izgleda uticali da vi promenite svoje msiljenje, jer potrebujete DOKAZE i IMENA.
Da Vas podsetim, da mi, obicni i tek malo manje Nemustiji gradjani ove zemlje, nemajuci zaledjinu, nemamo ni jedan jedini DOKAZ da bi navodjenjem imena na takav nacin, kako to trazite, sacuvali svoje zivote ili sprecili progone i zastrasivanja, koji nam slede cim ma gde, samo IZGLEDAMO antiSPC ili Anti -drzavno nastrojeni, kako je po kriterijumima onih koji NISU LUSTRIRANI a koji potpadaju pod iste Zakone Postovanja Gradjankih prava. A stav da treba zanemariti sve to sto nam ocigledno smeta, jer tako blatimo sopstveni narod je ona zamena teza, da cim sam protiv automatski sam anti-srbin!
Cika Miloje, vas stav mene navodi na misljenje da vi zagovarate neku verziju Teokratske Autodemokratije;) - ili Crkva upravlja drzavom i svim njenim segmentima propagirajuci svoje procedure licnim pogledom njenih svestenika na opseg demokratoije koji se ima koristiti u svakodnevnom zivotu.


Jedino sto ja zagovaram

je da se nepoistovecuje pravoslavlje, pa makar i srpska varijanta pravoslavlja sa grupom svestenika ciji postupci i ponasanje nisu primereni pravoslavlju. Da se pravoslavlje cije su osnovne ideje covekoljublje, prastanje i suzivot ne poistovecuje od strane histericnih euronacista sa nekim novim Mein Kampf-om. Da se pravoslavni vernici ne poistovecuju sa bradatim bandama koljaca, koji su nazalost to pravoslavlje uzeli u usta pri svojim zlocinima cime su se automatski od bilo koje hriscanske religije otudjili.
A nigde ni jednom reci nisam propagirao mesanje crkve u drzavne poslove - jer je to mesanje (i ono suprotno - drzave u crkvene poslove)i dovelo do kreiranja trenutnog vrha SPC sa njihovim krajneje sumnjivim stavovima i ponasanjem. Religija mora da ostane stvar i pravo licnog izbora, a bilo kakav napad na pravoslavce u globalu (ne i na dokazane prestupnike), u 99% slucajeva nedokazan i histerican, smatram najcrnjom diskriminacijom.


neće moći da se poistovećuju

onoga trenutka kada se crkva sasvim eksplicitno od takvih distancira. sve dok to izbegava da radi ne može se ništa drugo zaključiti no da stoji iza takvih.


Cika Miloje sve ste u pravu

i kada kazete da trenutno rukovodstvo SPC propagira klanje i istrebljenje drugih

[quote} cika miloje: Pravoslavna crkva (ne mislim na trenutno rukovodstvo SPC) ne propagira klanje i istrebljenje drugih

i da spc ima krajnje sumnjive stavove, i da treba da se mane drzavnickih poslova

Quote:
nisam propagirao mesanje crkve u drzavne poslove - jer je to mesanje (i ono suprotno - drzave u crkvene poslove)i dovelo do kreiranja trenutnog vrha SPC sa njihovim krajneje sumnjivim stavovima

i da su bradate bande koljaca uzeli pravoslavlje u usta

i jos, cika miloje, razumem vas, mrzi vas vise da pisete - vozali se tenkovima, naoruzali se do zuba, blagosiljali koljace, zavodili klince....

zato dragi Cika Miloje, kaz'te vi njima, necu vam u dvoriste uci, dok god ne odsedite najmanje 178 godina u tamnici i sve ce biti u redu. to bi uradio pravi "vernik". Zar ne?


da, Sonja

vernik
Razlika izmedju religije i vere je ogromna, možda čak i toliko da se to i ne primećuje.
Htedoh sinoć da komentarišem,
pa me zabolela glava,
pa mi opet pripade muka,
pa mi se zavrtelo u glavi - zamalo da se onesvestim
pa onda pomislih da ispišem reči kojima se brani pravoslavlje,
mislim zbog perspektive, da bude jasnije, jer možda ta ostrašćenost valja, možda zaista mržnja nosi nacionalne dresove, možda je informacija kvalitetnija od emotivnog sadržaja koji, u ovom slučaju mora da nosi.
pa tu videh i kako ovde neki kvazi-intelektualno-nasadjeni propagiraju, pa htedoh i definiciju propagande da stavim,
pa me opet zabolela glava
i sve u krug
jer lepo je Vučko primetio "teško se može postati plemenitiji", al' uzgred, budi rečeno, ja tu plemenitost vidim u mnogima pa se zdušno pridružujem radovanju...čak i kad nemam baš previše razloga za to.


Vučko iskopao: vera i religija - kako se pravilno moli Bogu

Michael Boldea of Hand of Help Ministries related a story that he heard as a child.

A group of Christians had gone to live on a small island off the coast of Italy and became separated from the teachings and traditions of the Roman Catholic Church.

Three priests heard about this isolated group and set out in a rowboat. They taught the islanders how to say the rosary, how to pray using the correct prayer.

As they rowed away from the shore, a man ran towards them, waving his arms and asking them to stop. He ran to the side of the boat and said: "We need you to come back, we forgot the prayer, we don’t remember how to say it."

The priests were stunned, for the man was running on water, and was standing on the top of the water beside the boat.

The eldest of the priests hung his head and said: "However you’ve been praying, whatever devotions you’ve been making to God, continue to do so. Forget what we attempted to teach you, because it is obvious your faith is greater than ours, and through God, your faith allows you to do what we cannot."

The man turned, and walked back to the shore on the surface of the water.

++++

Ja sam ovu priču čuo početkom devedesetih, dok sam stanovao u studenjaku, od čoveka koji je studirao bogoslovski fakultet. Uspeo sam ponovo da je iskopam na google pre par meseci.

Pozdrav,

Vučko


copy paste

pa, na čas - da se deca raduju!!!!!!!!!


Ju postovana Sonja pa mi se skoro slozismo :)

Jedino sto nije tacno je da vernici njima ulaze u crkvu. Pa zar trebaju takvi svestenici da udalje ljude od vere, da im sprece ulazak u crkvu. Pravi vernik prilazi Bogu da prema sopstvenim shvatanjima i verovanjima da se Njemu moli i od Njega blagoslov dobije. A svestenici - ko nije zlocin pocinio, nego pravoslavlje u licne svrhe iskrivljavao, neka im je Bogom prosto - On ce im suditi. A onima koji pocinise zlocine nek sude zemaljski sudovi i nek im bude presudjeno da okajaju svoje grehe.


sta cemo da radimo cika miloje

ako ovi svestenici sto huskaju i iskrivljavaju naprave neki deal sa Bogom, ono kao, ti meni , ja tebi i nikom nista?
Evo imam predlog, da se dogovorimo, zbog mira u kuci cika Miloja i sonje k - ne mora tamnica, 178 godina, moze pola, 89, to je fer. A i Bog ima toliko posla, samo mu jos fale ovi nasi.
Oni drugi, slazem se, njima moze 178, ali nema onih fazona, strajk gladju, dobro ponasanje, hranjenje pticica, najbolji zatvorski drvorezac itsl. - tamnica.....Izvinite na pitanju, cika miloje, palo mi na pamet, da li okajanje grehova podrazumeva i bicevanje?
Slozili smo se, ali ipak da zabelezimo, SPC nije reinkarnacija Luja XIV, nema "L'État, c'est moi" nema zabavljanja decice, ni ovako ni onako.

E cika miloje, ako bude tako, obecavam da cu sa Vama uci u koju kod crkvu zelite (samo padam u nesvest od tamjana, nije sala, alergija, ali izdrzacu)


exactly

I hvala sto ste se umesali. I lepo je kad neko iznese moj stav lepse nego sto bih ja sam.

Ja samo mogu da ponovim da meni likovi kao Cika M, Beli something nisu smesni ni u ludilu, ni u sali. Da nije bilo takvih ili da su drugi bili glasniji mnoge stvari bi danas bile drugacije.

Miroslav


"Da nije bilo takvih ili da

"Da nije bilo takvih ili da su drugi bili glasniji mnoge stvari bi danas bile drugacije."

Ova, a bogami i slicne vase tvrdnje su ekvivalentne sa "da nije bilo takvih "skojevaca" i slicnih vama '45. sad bismo bili kao Svajcarska". Stvarno no comment.


Umesto sto su boziji ljudi

Umesto sto su boziji ljudi blagoslovljavali neljude, bolje bi bilo da su "ratnicima" objasnili da nije hriscanski smestiti coveku metak u potiljak. Da su tako radili svoj posao siguran sam da bi bliska istorija bila malo drugacija.

Od njih ste mi jedino odvratniji vi koji ih bezrezevno podrzavate.

Miroslav


Crno bijeli svet

Ili kao parafraza, svi koji ne misle kao ja moji su neprijatelji.
Tuzno je u danasnje vreme imati takvo misljenje.


Možda...

...ali sve mislim da su za Švajcarsku potrebni Švajcarci..
i jedno 300 godina modernog razvoja.
Ovde u istoriji niko nije ni pegle izmislio, a hteli bi biti kao Švajcarska...


Uglavnom se slazem. Ali

Uglavnom se slazem. Ali otvoreno pitanje ce uvek biti koliko su istorijske okolnosti uzrok, a koliko ljudi sami.
Za nase dobro bolje je da je 1. dominantan razlog.
Nazalost bojim se da je kod nas 2. dominanto.


sol, srbi su mali rusi, a

sol,
srbi su mali rusi, a rusi su veliki srbi.
u pravu si, vrlo, vrlo los trip.


Eppur non si muove

Tekst mi je prilicno jasan kao i motivi, ali ono sto mi zaista nije jasno je naslov.
Sta nam njime sugerisete i koliko u njemu ima licnog?
Da se nista ne menja u SPC, to je vasa dobro poznata konstatacija, ali zasto onda ove reci, moglo je to i na srpskom.
Da je vojnik trebalo pred strasnim sudom Cecena da se odrekne Hriscanstva zarad svog spasa pa da na kraju svog zivota izjavi ipak sam Hriscanin slicno kao doticni cije su reci?
Da su Ceceni kao strasni sud inkvizicije?
Da vojnik brani univerzalnu istinu?


poucno ili nazadno pitanje je sad

Cula ja neke price mada skroz neproverene da je udzbenik iz veronauke pominjao "ciku sa rogovima koji ce doci da te odvede ako se ne molis." Nego....
Mislim da ako smo vec ratovali, patili, diskutovali, gubili, analizirali, naglabali o nasem nacionalno-verskom identitetu, veronauka i treba da se uci u skoli (bar dok brojanice vise nisu modni detalj). Ali pitanje je kako se uci. Trebalo mi vise znacenja i tumacenja vere umesto grafickih opisa koji ne sluze ni jednoj svrsi osim da zaseju jos malo zbunjenosti. Mislim da ako obrazovna metoda siri iracionalne strahove, dole sa njom; upecatljive price (i to o vojnicima koji su dospeli u pojedine krajeve diskutabilnim istorijskim i politickim putevima)ne idu korak u korak sa nasom opsteprisutnom modernizacijom ;)


rec nije bila o veronauci ali

isti odgovor!


veronauka, mozda, u okviru

vec pomenutog poznavanja priride i drustva....cula sam da u becu, veronauka kao fakultativan predmet je ultra fakultativan, pa deca biraju hoce li islam, budizam, pravoslavlje, kalvinizam, katolicizam.....kazem cula, nemam pojma da li je to tako, a cula sam i da su deca odusevljena, pa biraju sve ono sto se od njih ne bi "po prirodi stvari" ocekivalo....kroz igru uce istoriju i "veronauku", a ne na primeru iskasapljenih vojnika, odrubljenih glava, rogova, pakla....


crkva i deca

Stvarno nije u redu da deci serviraju bilo kakve horore i da ih strahom navode na poslushnost.

Ja volim i cenim crkve.Pravoslavnu narocito.Srpsko Svetosavlje izrazito.

Ali ih vidim kao cuvare tradicije i usmenoga predanja,pune milosti i blagodati..a ne "pretnji" i zastrashivanja.Toga iovako imamo previshe u nasoj svakodnevnici.


gde zivi Bog ?

Pre neku nedelju mi se zalila neka klinka kako joj je pop rekao da Bog zivi u crkvi .

U kojoj "crkvi" ? U zidanoj gradjevini gde se vrshe obredi?
Mozda ga tamo privlace molitve vernika,ali ce pre biti da se radi o tome da Bog zivi u srcu svakog bica koje je on kreirao (tehnicki: angeli po njegovoj zapovesti ).

Jer receno je :
" Zar ne znate da su tela vasha Crkve Svetoga Duha ?"

Zato ako kazemo "Nema spasenja izvan crkve" ne mislimo na gradjevinu koju izgradishe ljudi,vec "gradjevinu" koju izgradi sam Bog.Skup tih vernika cini istinsku "nebesku Srbiju" ...
I ne moraju da budu upisani u nekakve organizacije i da imaju overene clanske karte do kraja decembra.
Sve sto je potrebno je da hvale i ljube Zivot,jer tako daju hvalu i onome koji ga je stvorio.
A neko ko nam je darivao slobodu samosvesti,slobodu izbora,savest,kao i eticku i esteticku percepciju,taj nam sigurno nije zeleo pakostiti.
Ko god da je stvorio zivot ,ko god da je stvorio nas...taj nas je jako voleo.
I dao nam je mogucnost da osetimo tu ljubav ,svakodnevno,samo ako budemo pazljivo negovali paznju na govor te ljubavi unutar nas samih.
Jer tu nam leze odgovori na nasha pitanja o ispunjenju zivota i njegovoj svrsi.


SPC je paganska

Mnogo se paganštine uvuklo u SPC. Da li sa apetitom jedete na gozbi posle sahrane? Da li štedite da biste krstili dete? Da li iskreno verujete da je sveštenik koji puši dovoljno čist da vas ispoveda? Zašto se „valja” da se plaća osveštanje stana, vode, kolača?

Biblija i Kuran nam u SUŠTINI govori jedno isto.
Bitno je da se setimo ko smo i odakle smo, a svete knjige nam samo pomažu u tome. Svi smo isto: i Hrišćani i Muslimani i Hindu i Gnostici i Sufisti i...
Religije su samo smernice ka putu i ne treba da se trvimo oko toga koja je ispravna. Svako ima svoj put (čitaj: svest), neograničenu slobodu u odabiru, a samim tim i odgovornost.
Odrednica je za sve ista.

Šta kažete na Nag Hamadi?

P.S. Kod mene na poslu ko se ne drži propisa dobija otkaz. Sveštenici ostaju u svojoj profesiji iako se ne drže kanona.


Ima i drugih spisa osim Nag Hamadi-a

Da , ali nisu samo kanoni problem. Mesaju se u sve i svasta, umesto da se drze svoga i manje se bave biznisom.


A da pustimo decu da se malo igraju?

Life is piece of shit! Moto kojim se crkva vodi uredjujuci taj Tik-klero-Tak. Nema tog uzrasta u kojem dete ne treba da sazna da je svet prepun strave, uzasa, zlocina, onih, onakvih&drugojacijih... Kamo onoliko detinje dokolicarenje i pentranje po tudjim vockama? Da ih pustimo malo da se igraju?


Vidim...

...da vecina ljudi ovde pljuju i kunu veronauku i SPC (koja ruku na srce treba da se reformise), ali ne zbog dobre volje, nego iz suste, patoloske, obsesivne mrznje, ukorenjenom kroz komunisticki brainwashing, koji nazalost jos nije izumro. Cini mi se da mnogi tako samo zadovoljavaju svoju vlastitu frustraciju.
Kada smo kod veronauke, neka mi neko kaze:

Ko je bio predsednik Vlade Srbije koji je uveo ucenje Veronauke kao FAKULTATIVAN PREDMET? Ko je bio premijer kji zavrsio gradnju hrama Svetog Save?


Onaj koji bi verovatno trebalo

da nam je uzor o tome kako razmišljati o nacionalnoj crkvi.

V.


bravo

(tajni znak) za ove kratke abc upadice


A...

...ime mu je???


Veličina jedne nacije

"Veličina jedne nacije ogleda se u veličini dela koje za sobom ostavlja. Za velika dela potrebni su vizija i istrajnost da se ona i ostvare. Naš narod je uvek imao tu viziju, a jedna od njih je i ideja da se izgradi ovaj velelepni hram koji će biti najveći pravoslavni hram na svetu i mi ćemo, kada bude završen, moći da kažemo da smo uspeli u nečemu da budemo najbolji", rekao je Đinđić prisutnima.


I sallute you Vučko

ponovo za abc


I...

...ta Djindjiceva misao o cemu nam govori o nacionalnom osecanju, pravoslavlju i odnosu prema crkvi? I gde se nalazi kontradikcija Djindjiceve filozofije se svojatanjem njgea od strane "gradjanskog bloka"?.


On i mi

Za ovo bi trebalo malo više vremena da se ozbiljno odgovori, pa bih ovaj put okrenuo stvar na zezanje. Evo odgovora.

Ne verujem da čovek treba mnogo da bude pametan da zamisli situaciju u kojoj će za 50 godina na zgradi pored biblioteke da piše na ploči sa listom ktitora, uz par drugih imena, i ime ovog gospodina kojeg sam citirao. A ona dva gore što ih mešam kao Irak i Iran će verovatno biti spretno zataškani. To je bar moje razumevanje kako hiljadugodišnji biznisi funkcionišu. A verujem da je i pomenuti gospodin imao sličan pristup, sudeći po njegovom ponašanju.

Vučko


Kakav komunistički

Kakav komunistički brainwashing? Pa u Francuskoj obeležavaju 100 godina sekularne države, 100 godina im je crkva odvojena od države i zna se gde joj je mesto i koji su poslovi crkve.

Sve više građana u Austriji, na primer, napušta katoličku crkvu jer im je dosta njihove demagogije. U mnogim zemljama je tako. Zatucanost nije neki kvalitet. A nije baš ni uputno jednu ideologiju zameniti drugom. Obe su jezive.


Hag

Sta je recimo sa Grckom, Kiprom, Spanijom, Portugalom, itd. I one su moderne drzave u Evropi, a sumnjam da su sekularne (za Grcku i Kipar sam 100% siguran)?

Btw, Vas "sekularizam" nije onaj isti sekularizam o kome Vi pricate, dajuci primer Francuske. Kao prvo, potice od komunisticke-titoisticke netrpeljivosti prema veri. Kao drugo, Vas "sekularizam" ima deficit bilo kakve tolerancije prema veri, a posebno pravoslavnoj i svodi se na najprimitivnije pljuvanje bilo cega sto ima veze sa crkvom, pa makar i bilo nesto pozitivno. Kao trece, Vas "sekularizam" se svodi na getoizaciju, kada vec ne moze zabrane, crkve, prilicno onoj iz '45. Ali, kada se svi pozivate na Djindjica kao velikog "modernistu", setite se da je zavrsio izgradnju hrama Sv. Save, da je on uveo veronauku kao fakultativni predmet u skolama i da mu nije bilo tesko da se sastaje sa patrijarhom.

Kako su zilavi ovi prefarbani jugo-komunisti.


cvijus,

Grčka je moderna taman toliko koliko si i ti moderan.

Za ove ostale ne znam ali mi ne izgleda verovatno da te saleću da se "učaniš" ako nečeš.

Nigde nisam videla takvu poplavu krstova i ikona po restorani, automobilima, pa su čak počele i one brojanice da viešaju po taksijima. Dete još ni ne hoda a več ima ono heklano oko ruke, što reče neko na nekom drugom blogu.

Bila sam u Pragu više puta pred Božić. Tamo eventualno možeš da nađeš nekog anđela na salvetama.

Ušla sam u 100 restorana i ni u jednom nema nikakvih verskih obeležja. Ali zato ima u "našem" restoranu u Pragu Beli nađeo i još neki meni nepoznat svetac. Znači u celom Pragu.

Čak je Čehe Papa opomenuo da nisu dobri vernici jer su bojkotovali crkvu kada se spominjala zabrana abortusa i još neko mešanje u privatni život.

Da smo žilavi - jesmo. Ali nismo prefarbani. Originalni smo.

Jasna B.


Sto znaci...

...je potpuno debilna sto drzi Grcku u EU? Verujte mi gospodjo Bogojevic, daleko sam moderniji od Vas, jer citajuci Vasa izlaganja je kao citati nekog komunistu iz '50-ih, a to je veoma demode. A za razliku od Vas, ja sam skoro ceo svoj zivot proveo u zemljama EU gde sam imao priliko da posmatram sve te drustvene tokove.

Btw, nisam primetio da u Srbiji salecu da se "uclanis". Vise mi se cini da biste Vi voleli da zaista salecu.

Ko ste Vi da sudite sta ce ljudi kaciti na kolima, restoranima, radnjama, kamionima? Kakva je to onda sloboda. Pa Vi ste k'o Veliki Brat, hocete da kontrolisete sve segmente zivota, ma kakav VB, Inkvizicija je bolje poredjenje.

Evo, pozivam vas u Nemacku da vidite sve okacene andjele, baby Isuse i device Marije. Nervi slom bi doziveli.

U jednom ste u pravu. originalni ste - crveni (stvar proslosti)


Gde je ko živeo i koliko

Gde je ko živeo i koliko proputovao, o tome nećemo, jer ti pojma nemaš da li ja uopšte i danas živim ovde u Beogradu.

Koliko sam moderna, pa mislim da nisi kompetentan da sudiš.

"Ko ste Vi da sudite sta ce ljudi kaciti na kolima, restoranima, radnjama, kamionima? Kakva je to onda sloboda."

Ja ne sudim, govorim kao građanka koja ne mora dok se vozi taksijem koji plaća da gleda u krst od pola metra.

Mislim da kačenje krstova od pola metra u javni prostor je nedozvoljeno. Ili da je vrlo neukusno. A u privatni auto, baš me briga. Ko šta hoće.

A neukusno je i kad ove polugole pevaljke okače kajlu sa krstom do pupka. Misliš da je to ok? Ali nema ko da ih nauči kad se šta radi/nosi/oblači.

Treba strog pravilnik ponašanja:
- ne gnječi krompir u gulašu
- ne srči supu
- ne podriguj
- ne nosi bele čarape
- tušitraj se svaki dan
- koristi dezodorans
- idi kod zubara
- peri zube etc.

Baš na tom nivou. Svako drugo čeljade nema poneki zub. U Srbiji se troši jedna pasta godišnje po glavi stanovnika. Hej čoveče, jedna pasta.

Pa misliš li da treba neka edukacija ili ne? Tamo gde ti živiš i ja pomalo, bez obzira šta ti o tome mislio, ne bi mogli da rade ni u prodavnici bez zube, s masnom kosom i flekavom uniformom, što je u najvećem broju prodavnica u Beogradu slučaj. Ne mogu ni da zamislim kao je na primer u Leskovcu ili Žitorađi.

U državnim školama i ustanovama francuska vlast je zabranila nošenje verskih simbola. Imala je i proteste zbog toga ali su istrajali, jer brane svoju stogodišnju sekularnu državu.


Hag...

...pazite, po vasem izlaganju, vise sam stekao utisak da ste samo nekoliko puta provirili u inostranstvo, pretpostavljam najvise za vreme ex-YU sa stavom tadasnjim da je ex-YU zemlja snova, kako je prilicilo jednoj postenoj komunistkinji. Onda, kada ste isli u inostranstvo, posmatrali ste selektivno, belezuci samo ono sto ste hteli i sto vam se svidelo, a ono sto vam se nije svidelo, pod tepih. Onda puni "utisaka" servirate narodu koji ne zna ono sto mislite da bi trebali da znaju, opet komunisticka tehnika. Kada svi iz Helsinskog odbora to rade, sto ne i vi.

A sad od kraja, govoru o bontonu i higijeni. Ja vama i dalje persiram, jer ne volim da spustam svoj nivo. Vi mi se obracate na "ti" iako vam to nisamo dozvolio. Po tome, vi nemate prava da popujete o bilo cemu kada ne mozete da savladate osnovne principe lepog ponasanja.

Moja kompetentnost da sudim dali ste moderni ili ne dolazi od teorijskih alata koje sam stekao obrazovanjem i komparativnom analizom. Vasa retorika je apsolutno identicna retorici komunista iz bivsih vremena, stoga - anahrona. Ja ne znam odakle vama kompetentnost da tvrdite da ja nisam moderan, ili da ste vi moderniji od mene.

Da skratim, jer me mrzi da se bahcem vasom ogranicenoscu:
Ako vam u taksiju smeta krst - menjajte taksi. Niko vas ne tera da se vozite u takvom taksiju, ali ni vi nemate pravo da odredjujete ljudima sta da kace/nose, jer je to invazija u privatni zivot.
A ako necete da menjate taksi, ignorisite.


za Hag

To što ti smeta "poplavu krstova i ikona" u Grčkoj više govori o tebi i tvojoj verskoj toleranciji. Šta bi tek rekla za SAD gde preko 50% populacije redovno (najmanje jednom mesečno) odlazi u crkvu? Da li je dovoljno moderna? Da li bi bila gadljiva na dolar, In God We Trust? Kako bi radila pored sikha koji nosi turban da pokrije kosu koju ne šiša celoga života, a nosi nož kao simbol oštrine svoje vere? Ili pored muslimanke koja sedi na kompjuteru, pokrivena od glave do pete?
Francuska uopšte nije dobar primer jer se u njoj krše verske slobode. Muslimanke ne mogu da idu pokrivene, hrišćanke ne mogu otvoreno da nose krst itd.

Na temu priče iz "Zvonceta", radi se o univerzalnoj hrišćanskoj tematici, spremnosti da se po cenu smrti ne odričemo svoje vere. Mogli su izvući jednu od desetina sličnih priča iz "Žitija svetih". Oni su se odlučili za savremenu priču, da bi pokazali da se takve stvari još uvek događaju. Lično, mislim da je bolje da su pisali o dalekim Rusima i Čečenima, nego da su preneli događaje iz našeg okruženja. (A slični slučajevi su zabeleženi i u poslednjem ratu u Bosni, neki čak i video kamerama.)


To za Francusku nije istina.

To za Francusku nije istina. Odnosi se samo na državne škole i ustanove.

Čim izađeš, brate lupi krst od pola metra ili turi feredžu ako baš želiš. To nije zabranjeno. Nikako. I mislim da je ispravno da u državnim školama i ustanovama nema isticanja verskih simbola. Vera je strogo privatna stvar. E sad, što neko hoće da svi znaju u kog boga on veruje, to je privatna stvar.

Jasna B.


O državnim ustanovama i govorim

O diskriminaciji u državnim ustanovama i govorim. Samo još treba da se i na ulici zabranjuje.

Hidžab je integralni deo verskih osećanja jedne muslimanke, baš kao što je i turban integralni deo verskih osećanja sikha. Ne mogu se verska osećanja isključiti prilikom ulaska u državnu školu ili ustanovu, pa uključiti na izlasku.

Sikh koji skine turban veruje da tim činom prestaje da bude sikh, a to mu je uslov da bi pohadjao nastavu u državnoj školi ili radio u državnoj ustanovi. Izvini, ali to je diskriminacija.


Ko na čemu

Znikolic: "Kako bi radila pored muslimanke koja sedi na kompjuteru, pokrivena od glave do pete?"

Otkud znate na čemu sedi?


Ovde pričamo o toleranciji...

"Za kompjuterom", a ne "na kompjuteru" - i šta ćemo sad?
Baš Vam hvala na ispravci, veoma ljubazno od Vas :-)

Kada bolje razmislim, i ne čudi me nedostatak tolerancije prema pisanju jednog "Zvonceta". Da su me moji sugrađani ispravljali svaki put kada sam upotrebio pogrešan predlog u engleskom jeziku, verovatno bih i dalje razvozio picu. Umesto toga, trudili su se da čuju šta govorim, na čemu sam im zahvalan.


Pa šta je...

...sa Kiprom, Grčkom, Španijom, Portugalom...Da nemaju možda teokratiju...
E, super...Kad je ono Grcima Božić....


Pa nemaju, ali nisu ni

Pa nemaju, ali nisu ni sekularne u smislu kao sto gospodja Inkvizicija...pardon, gospodja Hag govori.

E barte, da vidis kad se imenuje nova grcka vlada pa ti dodje hor popova da blagoslove u skupstini, ovima bi se kosa digla na glavu, ali to se desava u modernoj EU.


"Sve više građana u

"Sve više građana u Austriji, na primer, napušta katoličku crkvu jer im je dosta njihove demagogije."

A da li biste vec mogli da nam date i izvor kad tako iznosite te smele tvrdnje? Ko je radio tu statistiku, koji su tacni podaci, otkud znate razloge zasto napustaju crkvu? Imate li i jedan relevantan dokaz?


wikipedia

Ok, niti poricem, niti tvrdim da je istinita prica, ali bih se osvrnuo na verodostojnost "dokaza":

Prvo izvor je wikipedia, a svi znamo (nadam se) kako wikipedia funkcionise, i koliko je verodostojna.

Drugo, ako pretpostavimo da je sve sto pise na wikipediji tacno, obrati paznju na kljuc "according to his mother", znaci njegova majka (koje je bila prisutna kad su mu nudili da predje na Islam, jel da?) tvrdi da se to sve tako desilo.

Trece, tema je krajnje univerzalna. Prica o mucenicima koji se obezglavljeni zato sto su odbili da se odreknu Hrista potice jos iz Biblije, a verovatno je i starija od toga. SPC i RPC naravno to znaju vrlo dobro. Element Islama je preuzet iz price o Mudamedu koji je kada se vratio u Meku ponudio svima da predju na Islam i da im sve bude oprosteno, u suprotnom bi bili proterani, a ako ostanu obezglavljeni. Konacno, prisutan je i motiv "divljih" paganskih-domorodackih-indijanskih-ljudozderskih plemena ("Divlji Ceceni") koji "tri meseca muce" coveka pre nego sto ga ubiju.

Toliko o uverljivosti price.

BTW, Cika Miloje, ti sto su oteli decu u skoli nisu bili Ceceni nego Ingusi.

POzdrav!


Izvor ove priče nije

Izvor ove priče nije Wikipedia. Za ovaj blog izvor je Jasmina, za nju je izvor bio časopis «Svetosavsko zvonce». Priča može da se nađe u različitim oblicima na internetu i pošto neposredni akteri priče nisu među živima, baš kao i oko mnogo drugih stvari, biće onih koji veruju i onih koji ne veruju. Ipak meni se čini da je mnogo važnija tema ovog bloga, ko je odgovoran što se deci u našim školama prezentuju časopisi koji sadrže tekstove koji nisu primereni uzrastu te dece. U ovom slučaju to su pre svega učitelji koji su časopis podelili, a zatim škole i ministarstvo prosvete koji nisu proverili sadržaj onoga što se deci deli. Naravno tu je i izdavač časopisa, ali s obzirom na njihovu reputaciju i njihovu ulogu u društvu teško je od njih očekivati veliku odgovornost. Oni samo rade svoj posao.


Tacno

sve sto ste rekli
oni preterase sa svojim ingerencijama
nista novo
pa ajde i mi malo ovde da pokusamo da se osvestimo
bila je ova vest i na B92 sajtu pre niz dana
onda mi nevzeta donela ovaj Yucom tekst
mislim da je oni nece prestajati da rade svoj posao a mi moramo nas
ja sam se borila sa mojim detetom i milosevicevom propagandom u skoli
sad imamo ovo


Shvatam

Shvatam da izvor nije wikipedia, i znam da je ta prica preneta u mnogo medija, i znam da nije direktno tema.

Moj komentar je bio odgovor coveku koji je gore naveo odrednicu iz wikipedije o tom dogadjaju.

Mislim da je tema (ili bi trebalo da bude) vise nego "sto se deci citaju neprimerene price". To je problem drustva, koji je kod nas uvek postoja. Setite se samo partizanskih prica koje su se pricale nasoj (barem mojoj) generaciji u skoli. I tu je bilo mucenika, smrti, mucenja, nakaradnih porodicnih vrednosti (mislim na onu o domacici koja nije izdala "heroje" koji su se krili u njenoj kuci, cak i nakon sto su joj poklali pola porodice), itd.

Namerno sam se osvrnuo na univerzalne teme, jer mislim da je ovo prica koja se uciljano koristi u svrhu propagande. Nije slucajno izmisljena, i nisu slucajne teme koje su izabrane. Takodje nije slucajno sto se servira deci u skolama, ali to je samo nastavak tradicije Pravoslavlja i Komunizma, i ruskog i srpskog.

Izvinjavam se svim vernicima koje sam uvredio, jer imam osecaj da sledi paljba.

Pozdrav!


Blog je za sve

sto kazemo
doprinesemo na temu
ja zato ne brisem nista
paljbe su OK
cesto moji blogovi su samo sibica
ali kad se procita sve sta ljudi pisu dobije se sira slika
ja sam aktivistkinja pa zato navodim vodenicu i da nesto preduzmemo


ma ne stiti nas rusija...

ma ne stiti nas rusija, stiti nas amerika ko 1944, kad su nas bombardovali na uskrs i kad su, (zajedno sa englezima)prodali kralja i doveli nam tita i komunjare. a stitili su nas i 1999 u "milosrdnom andjelu". samo bi ih molio da nas vise ne stite ako moze ;o)


Jadna ona zemlja

koja potrebuje da je neko stiti!


gde je ustvari problem?

Moram da priznam da sam neprijatno iznenađen načinom sagledavanja osnovnog problema u diskusiji.
Problem izgleda ovako:
Silom države instalirali smo u osnovnu školu popove. Ti veroučitelji uče našu decu sledeće:
1. Bog je apsolutni autoritet.
2. Sveci su heroji koji su se žrtvovali za njega.
3. Kao što su nekad sveci stradali od nevernika na pravdi boga, svedočeći božju istinu, tako i danas hrišćani stradaju od muslimana.
Dakle, svet je mesto gde zli nevernički narodi - poput muslimana - zverski muče pripadnike naroda koji su svojim bićem verni i istiniti. Poput nas.

Sad još samo treba neko da pokaže sirotom detetu "eno, tamo žive muslimani". Posle ovoga priča o onom zlikovcu u koji je naterao desetine muslimana u kuću i onda je zapalio sa sve ljudima u njoj, uopšte ne izgleda začuđujuće.
Znači, problem je u tome što crkva nemilice falsifikuje hrišćanski duh i pretvara ga u rasno-političku ideologiju. I onda tu ideologiju nameće našoj deci u našim školama. Za naše pare.
Ovo sam već jednom pitao: znate li vi ljudi uopšte kakav je osećaj kad shvatite da tvoja škola u tvojoj zemlji od tvog deteta pravi tvog neprijatelja?


Potpis Goranne..

...potpuno se slažem.
Identifikacija i lociranje "neprijatelja"..
Versko trovanje simbolima iz prethrišćanskog perioda.
Kao da ovih dve hiljade godina istorije i civilizacijskog hoda nije ni bilo.


Da, tako je

A sad pitanje, a zasto je tako i koja je posledica? Pa da nastavimo da razmisljamo.