Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Kako sam postao katolik

Kako sam postao katolikKako sam postao katolikLet je zastrašujuća pojava. Zamislite da ste se našli u jednom maleckom avionu na propelere, a sa vama košarkaša ekipa od jedno petnaestak rmpalija od dva metra i dve poljske časne sestre. I tako svi zajedno na ko zna koliko stotina metara iznad kore planete.

Nema šanse da vam je svejedno: letenje je homo sapiensu neprirodno stranje i zato čovek, po prirodi stvari, čim se odlepi od zemlje bude nesiguran i isprepadan.

Dakle, nije vam nimalo lako; sedate, i dok se psihički pripremate za muke Tantalove koje vam slede, dvema Isusovim verenicama je do priče. Provalile su da vam je frka, pa, kako im je u opisu radnog mesta tešenje uznemirenih, preuzele su na sebe zadatak da uspokoje i vašu dušu. Mudro vam savetuju da se ne brinete, mali avioni su najsigurniji. „Ne... ne plašim se ja“, lažete uznemireni dok na njihovim slovenskim licima, belim i okruglim kao kolutovi sira, vlada apsolutni mir. To je utešno; one možda znaju nešto što vi ne znate. Iz neformalnog razgovora saznajete da su pola života provele u Africi, gde se skoro uvek leti baš ovakvim avionima i da su oguglale. Menjate temu – „U Africi?“ pitate. Da, decenijama su po zabačenim subsaharskim selima lečile crnu decu od bolesti od kojih se u Evropi ne umire, a sad, eto, idu da zablagodare Našoj Gospi u Fatimi. I dok vas troje tako mirno čavrljate u ostatku aviona vlada opšti haos: omladina, euforična posle sportske pobede, galami li galami. U početku su se malo i ustručavali zbog dve duhovnice u crnim habitima i uštirkanim belim kapama, a posle su se opustili; još se samo od psovki uzdržavaju.

,,Poletanje. Dok motori cvile i urlaju a džinovska konzerva u kojoj se nalazite podrhtava, vi kroz trepavice primećujete da se neustrašive bakice mole. Zašto? Znaju li one nešto što vi ne znate? Kako se približava trenutak u kome se rasprdela mašina odlepljuje od tla molitva postaje razgovetnija i kroz huku vam do ušiju dopiru odlomci tropara. Pola ne čujete ali ipak znate šta one to šapuću Bogorodici: prvo joj se poltronski dodvoravaju, (Marijo milosti puna … Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje) a potom je preklinju da se moli za nihove grehe „sad i u času naše smrti.“

Te poslednje reči molitve, u kojima se pominje čas smrti posebno vam ne prijaju i nagone vas na razmišljanje o ta dva momenta – trenutku sadašnjem i smrtnom času. Nadate se da ta dva časa deli golem vremenski razmak i da niste toliki baksuz da se poklope, sad i ovde u avionu. Uzleteli ste, avion se malo cimnuo levo-desno na vetru, posle se stabilizovao i već ste na nebu. Omladina se ponovo razgalila a redovnicama je ponovo do čapras divana: „Vi ste katolik?“ „Ne.“ „Ne verujete ili ste neke druge vere?“ „I jedno i drugo.“ „Mladi ste, daleko vam je sudnji čas. Ljudi se s godinama, kako se život neumitno približava kraju, približavaju Bogu. Na samrtnoj postelji skoro svako veruje.“ Od tolikog pominjanja smrti razgovor prestaje da bude podnošljiv i vama je jasno da morate stati na put tim profesionalnim konvertirkama izgubljenih i nevernih duša. I baš se spremate da ragujete kad se njih dve povuku i ućute. I tako letite u tišni kroz nekakvu kišurinu i tavnu noć.

Otvaraju se vratanca kokpita na kojima se pojavljuje kopilot koji potpuno opušteno saopštava: „Ušli smo u zonu turbulencija, međutim, nema razloga za brigu“ Još bi mu i pošlo za rukom da vas uverio da nema problema, da ga negli trzaj leteće mašine nije bacio nazad u sedište i za njim zalupio vrata kabine.

Od tog trenutka let se pretvara u roller coaster. Usponi, propadanja, zemlja vuče naniže, vetrovi vas bacakaju po crnom nebu, a kiša lije li lije po limu koji vas deli od praznog prostora. Avion i nevreme se razgalamili, rmpalije se skupile i ućutale kao miševi, kaluđerice stiskaju brojanice i predu tihu molitvu. Gase se svetla. Najava sletanja. Ima nade da će se sve završiti uskoro i povoljno: poniranje ka zemlji teče glatko. Avion se velikom brzinom približava pisti no, u jednom trenutku, na tren pre toliko očekivanog dodira sa zemljom, motori zanjište a letilica se propne i vrati vas sve, zelepljene za svoja sedišta, pa pravo natrag u ukovitlano nebo. I ponovo počinje kruženje nad ambisom, koprcanje aviona na vetru i mučno odolevanje gravitaciji. Ponovo najava sletanja i ponovo srljate ka čvrstoj zemlji, i ponovo, na tren do sletanja ... idemo natrag u nebo.

Skroz ste pretrnuli. Bole vas prsti od stiskanja sedišta. Pali se svetlo a vi vidite da se svi prisutni, opatice i gorostasi, zapali u verski trans. „Da li se i pilot predao molitivi?“ pitate se. Prsti im pobeleli od molitvenim grčem zaustavljenog krvotoka. U tom kritičnom trenutku postaje vam jasno da su sestre na zadatku, da pomažu kako najbolje mogu nemoćnim pilotima i da za sobom vode četu snagatora koji rutmično brundaju Ave Maria. Molitva zvuči kao brundanje nekog dodatnog motora.

Opet najavljuju sletanje i konzerva opet ponire, i sve razgovetnije čujete molitvu, i u jednom trenutku, pred samo sletanje, u strahu da sve te sojužene volje pilota, sportista i duhovnica nisu dovoljne, sa usana vam se neočekivano otme: Ave, Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus et benedictus fructus ventris tui, Jesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc et in hora mortis nostrae. Amen.  

Amin! Na čvrstom ste tlu! Prolom veselja i aplauza, pljušte psovke i zahvaljivanja, ali ne pilotu i proizvodjačima aviona, već samom podivljalom nebu koja vas je pustilo da mu uteknete, Majci Božjoj bestelesnim silama i vrednim Božjim činovnicama koje su vas svojim pregalaštvom i sposobnošću da mobilišu sve prisutne spasle od propasti. I dok sportisti urlaju navijačke pesme, presrećni što su živi, monahinje se okreću se prema vama i kažu, „Hvala Vam, bez vaše pomoći ne bi bilo ovako lako." 

Bendict XVIBendict XVITako sam ja, priznajem, poklekao i, kako kaže moj drug Milan, „okrenuo ledja pravoslavlju i prigrlio vjeru Benedikta XVI, Stepinca i Ćire Blaževića« Doduše na trenutak. Amin.


Dejane,

Sjajno. Bravo!

A sto se tice iznenadnog ispada religioznosti, kad zagusti daj sta das.
Nije vazno sta je vazno je da 'vata.

Olga


Lepo, uzbudljivo i slojevito...

....ali gde se seti Ćire Blaževića....


Mile se

setio.


Thanks

Olja.
Evo ti na poklon lepa Ave Maria (pod Gubec Beg)
http://www.josipalisac.com/hr/audio.html


Suptilan izbor

Hvala Dejane, da ste i mene podsjetili na izvrsnu Josipu i jednu od njenih najboljih izvedbi.


O, daaaaa!

Josipa!

Olga


Astor

Moj mali doprinos, "Ave Maria" u izvodjenju velikog Astora Piazzolle
http://www.youtube.com/watch?v=7Lq5f6GjYY4
P.S. Imas i "Balada para mi muerte", ispod, no da ne preterujemo :)


Zato,

sam ja dao otkaz u Jat-u. Od sada samo peske. Laganica:)


Ili nauci

Zdravo Marijo. Kao sto vidis, pali. :-)


Odlično sve, a ovo mi se

Odlično sve, a ovo mi se najviše sviđa:

„Ne verujete ili ste neke druge vere?“ „I jedno i drugo.“

Ja inače tim interfejsima između "običnih ljudi" i Boga odgovorim da "ne verujem" nego znam pošto sa Bogom komuniciram skoro svakodnevno i to direktno, i da mi za to ne treba posrednik pa da me ostave na miru. Naravno da me ne ostavljaju na miru nego ih to još više zaintrigira, ali da ne kvarim blog drugom pričom.

A vezano za trenutak promene - čuo sam masu puta kako razni doseljenici/gastarbajteri/azilanti itd kada se baš žestoko iznerviraju pa opsuju - to učine na maternjem jeziku. Bez obzira koliko dugo su negde - psovka kad izleti ona je na jeziku na kojem je prvo naučena. Valjda toliko jake emocije ne dopuštaju bavljenje za taj trenutak nebitnim stvarima tipa prevođenja psovke na jezik razumljiv onome ko je predmet psovke. Ovde je valjda slično iako je zapravo obrnut proces - kad je zagustilo sasvim, postade i ti ko i oni - samo da sletiš više. Sasvim razumljivo. A posle - e posle ćemo da razgovaramo.

A priča je super.


Psujem na maternjem srpskom

ali to nije pravilo. I moja deca, kojima srpski nije maternji, psuju samo i iskuljucivo na srpskom. Kazu: svi Srbi psuju.

A slobodno kvari blog, troluj, ja sam kod tebe pre neki dan trolovao dok nisam obnevideo.


Kad sam bila mala,tata

Kad sam bila mala,tata otisao u neki manastir da nesto slika i kaludjerica se zainteresovala za njega.
Pitala ga je da li veruje u Isusa Hrista, on kaze "Ne", "Znaci vi ste komunista?", tata kaze "Ne, boze sacuvaj", a ona ce njemu "Pa ti si onda Antihrist!".

Olga


Dakle

antihrist!


Konacno, Dejane, Vas blog.

Evo skromnog priloga...
Prosle godine sam dobila gomilu SMS poruka iz Srbijice za Bozic sa "Hristos se rodi!". Ako na ovo covek dgovori sa "Hvala/Sve najlepse i vama/..." i bilo sta osim "Vaistinu!" stizu ukori. I vec je sve to paradoksalno agresivno pravoslavlje pocelo da mi ide na zivce, kad mi je stigla fantasticna poruka sledeceg sadrzaja:
" Neka Gospod sa nebesa
kupi tebi mercededesa.
I po zelji dobrog Hrista
neka bude dizel 300.
Jer mecka je uvek u modi
Vaistinu se rodi!"


Orthodox Texan

Neki ljubitelj Dženis Džoplin, očigledno :)

V.


(un)ortodox

Moja drugarica Milena - mala i otrovna


moja ovdašnja...

...poznanica, je na to "Hristos se rodi", odgovorila :"I tebi"...


jesus is...

Pricala mi jedna druga drugarica kako beli Rusi u Americi prevode sve to na engleski:
"Jesus is resurrected!"
"Indeed he is!"
Zvuci dosta brutalno, zar ne?


Vrlo slicno je i sa mojom decom

Quote:
I moja deca, kojima srpski nije maternji, psuju samo i iskuljucivo na srpskom. Kazu: svi Srbi psuju.
Pa bar u tome smo jedan od najbogatijih naroda. Portugalski je u psovkama vrlo siromasan i krajnje pojednostavljen:)))


Ma bruka jedna

od siromastva. Nema psovacine kao na nasem maternjem.
Rece pre neki dan mladji starijem: "Odjebi u troskocima"


Pa ajde kad kažeš da može

Pa ajde kad kažeš da može da se troluje - ovi Česi, moje okruženje, potpuno nemaštoviti u psovkama. "Jdi do prdele", "Tahni do prdele" i sl, (idi u bulju/guzicu) - to je onako svakodnevna psovka, ali dosta ozbiljna.

Ja jednom opsujem jednoga onako sočno u saobraćaju, a on, taksista, kroz prozor viče na češkom da ga ne teram u p.m. Taksista poliglota. :)

Mađari su jako plastični u psovkama.


Da, Čejeni

su potpuna beda u psovanju. Ima cak i slicnosti (u tezini) sa Portugal - brazilskim psovkama. Najteza brazilska psovka je "Vai toma no seu cú" ili sto Cesi kazu " Jdi do prdela ti vole" takodje najuvredljivija ceska psovka. Ili na srpskom: idi u dupe...)))
Macji kasalj za nase jezicko bogatstvo.


Pa onda su Česi...

...pravi perverznjaci, u poredjenju sa Slovencima.Njihove su uglavnom vegeterijanske "Idi v zelje" tj. "Idi u kupus", a?! Teška...
pazi ovu (maja deca je uvek zamišljaju i crkavaju od smeha): "Naj te koklja brcne" - "Nek te ritne kvočka" Pa reci?!

Strašne su "Idi v rit"-"Idi u dupe" i posebno dramatična, pred vadjenje noževa "K**'c te gleda" - "K***c te gleda"...

Naravno da u najvećem broju slučajeva koriste bratske psovke, srpske, hrv. i bosanske, ali one već imaju toliko usadjeno slovenačko izgovaranje i zvuk, da ko ne zna, pomislio bi da su njihove.


Ma ovo za gledanje je

Ma ovo za gledanje je fantastično. :)))

Evo se smejem ko blesav. Nisam to znao.

Kakva budalaština.


Kazem

"zabole me dupe od tolikog sedenja za kompjuterom" i izazovem opšte zgražanje.
A crni humor! nema šanse. Jednom gledam na TV-u u terertani kako je posto je neki most pau reku, našli telo neke nesrećne žene na plaži u Francuskoj. Provalili da je POrtugalka po vremenu na satu. Dakle sat joj radio posle 500 km plima i oseka. Ja pitam: "A koje je marke sat?"
Covece, kao da sam ženu lično ubio i bacio na plažu. Svi prestali da razgovaraju sa mnom.


kanadska prica

razmenjujem ja privatne e-mail-ove sa jednim poslovnim saradnikom koji je gay. I tako opalili po nekom liku, ja malo vise, hi hi hi, i na kraju radnog vremena moj prijatelj ti meni posalje mail u kome mi saopsti zvanicnim tonom da primim k' znanju da je ovaj koga sam zjb usled greske u kompjuterima primio nasu prepisku.Ups, pomislih, kako neprijatno, ali onda provalim da on mora da me zeza i koristeci isti ton i fraze uzvratim sledecim-molim te primi k' znanju da je usled greske u komp. moj muz primio nasu prepisku :" Him:wanna cyber sex?" Me:"no",him:"please",me:"I said no" ...
Sta mislis, ispalo je da sam ga optuzila da me seksualno uznemiravao!!!!?????


Malo

kasnim, ali evo - kaže jedna... da sad ne objašnjavam, da postoji zbirka najbesmislenijih psovki i da je među najluđima, a i jeste, naša:
J... sliku svoju.
Miiislim, stvarno, ko li je to smislio i na šta li je mislio?

ps
Dejane izvini/te, možeš/te trolovati kod mene do mile volje.
I šta uopšte znači trolovanje? Mislim, znam kao, a ustvari ne znam.


jelena

upadam, ali bas tu sa slikom moj dragi naucio sve strendzere sa posla pa po ceo dan, njih ne znam ni ja koliko, na sve strane svi j... slike svoje! strasno...
dejane nasmejao si me, posebno sa odj.. u troskoku :)))


Troluj, Jelena,

blago meni, ovo je veseli blog.
Kod mene stalno ko u crkvi. Tek kad sam počneo da pišem o veri i duhovnosti Srbi se razgalili i počeli da budu nevaljali. :-)


Pa boga mi

smejem se sve vreme :))


a ona grozna iz mog

a ona grozna iz mog detinjstva? 'J... te lesh!' :-)))) grozno!!! mada madjari su prvaci sveta u psovkama. ja znam neke prevode, sramota me da lanem (blush).


de si Bebo

ne odgovori mi na mejl :-)


jesam

dva puta ali tvoj drugi nije nikada stigao...eto. ma mogao si i na mob. jes skuplje ali sigurnije.


Stvarno

gde si ti Bebo? Šta bi? Baš si mi nedostajala.


bleeeeee :-))))

pa i ti meni i jos neki ali mora malo da se radi, stizem na kratak odmor dole (rodom dolecem, kako beba moze da dodje na 'svet' drugacije) pa da zavrsim neke poslice da me ne muce! PA GDEEEEE STE MIIII???? :-))))))))))
bas razmisljam da bi neko od vas mogao da tresne post 'Zurka' i onda da se svi ispricaju o svemu i svacemu! i da se stavi posle naslova sledece:
1. nema politickih tema
2. nema vredjanja na bilo kojoj osnovi
3. dozvoljena upotreba alkohola u malim dozama
4. pusenje i halucinogene supstance strogo zabranjene
5. obavezna vecernja toaleta (a moze i bal pod maskama? ;-)
6. obavezno doneti svoj omiljeni cd
7. obavezno doneti jednu ciniju omiljene klope/grickalice
8. (auuu, al sam pametnaaaaa :-))))

eto, tako nesto, bas bi bilo zabavno!


sve se slazem,

sem za pusenje, barem ovako virtuelno nikom ne bi smetalo, pa makr da iskoristimo tu mogucnost, da ne cucimo na hladnoci napolju.


Zar to vec nema

kod Tanje Jakobi?


evo Bebo ja ću...

...samo da malo pospremim, usisam, properem zavese, izlupam jastučiće po mom blogu, a i Nova Godina će, pa možemo kod mene da počnemo doček ranije...isprazniću blog,pa izvol'te...


Madjari su poslovichno

Madjari su poslovichno licemeri. Njima su u isto vreme i qrac i poshtenje u ustima :)
Bez uvrede, naravno - ali stvarno su s jedne strane nenormalno fini, a s druge su prostaci do koske.
Jedino shto sam ovde u Budimpeshti primetio, zhivecyi 7 godina, je da se strashno potresu na incest-viceve.
Ako hocyesh da otkachish nekog - samo mu isprichash vic o Mishi i mami u porno-bioskopu ;)


ajde molim te...

...de ko u crkvi...nije to ništa u poredjenju sa mojom kamernom atmosferom...


Mi Srbi za psovke

imamo i posebno glagolsko vreme - buduće-prošlo. Npr. j*bo sam ti mater kad te do'vatim (u smislu, to je toliko izvesno, da će čim ga do'vati, pretnja već sledećeg momenta biti prošlost)


psovanje

a ima i jedna lepa dalmatinska: je**n ti drvo za koje je isus magarca veza...

evo dve madjarske koje znam:

Baszd meg a picsádat (marš u p.m.)

Lófasz a valagadba ( j**o te konj)

italijanske:

Va da via l' cul (idi u dupe) - ovo je iz breše
Tol so (od**ebi) - isto iz breše

Ti metto il cazzo in culo e te lo faccio uscire dalla bocca
(od imole i tamo oko bolonje ali je baš gadna, da ne prevodim)

La sua mamma e com' un' biciclett' tutti prende un gir' (isto tamo od imole - keva ti je k'o bicikl, svako jaše po krug)

arapi divno psuju, ama nisam zapamtio mnogo, a i nisam siguran da li ih pravilno izgovaram. ako neko zna neka me ispravi:

Kos okht ille nafadhak (j**o te k'o te napravio)
Mus zibii (duvaj ga)

a u avganistanu sam naučio sledeće:

Kairem the cholbandi nanait ( *** ti mater)
Keret falge shauva (otpao ti dabogda - za ovo taki vade pištolj i pucaju)

i tako dalje...


E poliglote!

Kakvo znanje i poznavanje. Čista petica! Sad ću ja lepo copy/paste i u arhiv. Zlu ne trebalo.


hehe

šta ćete, sedelo se okolo, pričalo sa ljudima i tako reč po reč... kad sam ono odlazio iz kabula pola wazir aqbar khan ulice se teralo u p.m. na srpskom... globalno selo... i tako dalje i u tom pravcu...


Ko za ovu poslednju nebi

Ko za ovu poslednju nebi potegao pistolj svaka mu cast :)
Ja na znacenje psovki nisam obracao paznju dok nam nisu prikazali neki dokumentarac o stetocinama u velikim gradovima pa je posle "čvoraka u Rimu" psovka "j**ati čvorka" poprimila jedno dublje značenje (very messy business)


Ima i australijska:

I wouldn't piss in you ear if your brain was on fire.


Klozetska poezija

Ok, imaju razni razne psovke, ali da li znate da je neko napravio od psovki pesmu, i to još mainstream r'n'r, kao što ima ovde?

Vučko


Srpske psovke i zoofilija

setih se jedne replike: "Debeli, jebo si jeza!!!)))
Al ne mogu da se setim iz kojeg je filma.....


Engleske psovke i sodomija

bugger

Olga


cvorak i jez

Mislim da je "Debeli, je** si cvorka" iz filma "Tito i ja",
a "je** si jeza" iz "Grlom u jagode". =)


Tacno

Cvorak...))))Laza kaze onom malom degeneriku. Kako je to dobar film.
Nego, sta bi se desilo da je Goran taj film uradio, jedno 15 godina ranije...A kako ono bese sa jezom?


Tih animistichkih imash kod

Tih animistichkih imash kod nas kolko oces: dva se shakala u polju akala, slon slonicu u stidnu zonicu, chaplja chaplju da joj suze kaplju.....


Najbolja slo fora

je PISMO! (blaža varijanta od PIZDA!). Pismo uopšte nije ružna reč, i možeš da je kažeš čak i na sastanku na poslu, a "prija" ti isto kao da si sočno opsovao (imamo i u Srbiji ekvivalent: idi u peršun - koristi moja baka). Druga slo izmišljotina "polna mi je pipa tega" - puna mi je pipa (česma)toga. A i ovo k.... te gleda ima "pristojnu" varijantu - klin'c te gleda (klinac).
Osim onih "tristo hudičev" (=tristo đavola, a ima i gore: "šesto hudičev"), "križana gora" (da se upišaš od smeha od psovke) ima u primorskoj i jedna ozbiljnija "porka madona" (iz italijanskog - svinja bogorodica), koja, naravno, ima i pristojniju vrrijantu, koja je ubedljivo najsmešnija "porka malorka"

Inače, naša ćerka uredno psuje na srpskom, a na slovenačkom uopšte ne. Jednom nije mogla udobno da se smesti u krevetu i zaspi, i reče mi "mama, jastuk mi nagaja". Ja je opomenem da ne meša srpski i slovenački, a ona se odmah popravi: "jastuk me zajebava". Ja da crknem od smeha, ali kao ozbiljno kažem da nije lepo da psuje, i dete me logično pita kako se to onda na srpskom kaže. Malo sam zamuckivala, ali sam se setila da bi moglo da se kaže zafrkava ili nervira. Na kraju sam joj rekla da, kad malo bolje razmislim, je "zajebava" sasvim u redu.

Imali smo još jednu smešnu situaciju sa psovkama. Muž je bio na roditeljskom u vrtiću, gde je vaspitačica upozoravala da su deca počela da govore neke ružne reči, koje sigurno nisu "ovde" čuli. On je počeo da crveni i vrti po glavi sve psovke koje nisu "odavde" i koje ona svakodnevno čuje kod kuće i izgleda ih posle govori u vrtiću. Ostali roditelji su insistirali da vaspitačica kaže koje su to "grde besede", a ona se snebivala, snebivala i na kraju popustila: "ti si stara baba!" i "ti si grda baba":)))))


duplo gore

Quote:
Osim onih "tristo hudičev" (=tristo đavola, a ima i gore: "šesto hudičev")

e stvarno je gore
:-)

kad se vec pravi arhiva - evo jedne internacionalne:
afkarikarimaasmapelemilećaraba
(izgovoriti sto brze - kao jednu rec. sta znaci pojma nemam ali strasno zvuci)


javio mi jedan moj i bebin drugar

javio mi jedan moj i bebin drugar koji je kao klinac dugo boravio u Sloveniji i ovo:

Izgleda da se jedino Jelica javlja iz dezele, pa bih na temu
slovenackih psovki dodao i ovu:
"preklet picikoko hudicov".
iako sam je u mladosti cuo bar stotinjak puta, nikada mi nije
bilo jasno o cemu se zapravo radi.
hudicov je jasno /vraziji,djavolji/ ali ono pre toga...?
ta psovka potice iz prlekije.
verujem da Jelica zna sta je prlekija.

Osim te, u fundusu secanja postoji i ova:
"pejt se solit". u slobodnom prevodu idi i nasoli se.
valjda kao salamura...
osim toga, umesto jeb..m ti postoji i varijetet:
"jebela cesta".
postoji i "presneta pizda frdamana"
a jedno od opstih mesta je: "nejte /najte/ ga srat fantje".
a varijanta, kada sreces nekoga koga dugo nisi video, pa u prvom
momentu ne znas ni ko je ni sta je, glasi:
"kje si ti kruce fiks".


Evo Jelice...

Prlekija je delić Slovenije, u blizini Maribora ...psovka sa picikokom, je psovka sa petlom i djavolom...picikok je pevac, dakle "Prokleti pevac djavolov (djavolski)"

"Pejd' se solit", znači "Idi se posoli", izvor je u onome što i kod nas postoji, kada se za nekoga kaže da "nema soli u glavi".

" Je bela cesta", je zapravo "Je bella cesta", primorska psovka kombinovana je -slovenačko od jeste, bella- lepa, cesta-slovenački-put, dakle sve zajedno "Lep je put"...ali kad se brže izgovori, postaje "jebela", što već liči na psovku, samo zameniš l , cesta je nebitna...dakle sve zvuči kao psovka, a nije...

Vidim drug je mahom po dijalektima cunjao...

"Nejte/najte/ ga srat fantje", je "pravilno" : "Nehajte ga srat fantje", dakle "Momci ne serite".

"Kje si ti krucifiks?" - "Gde si ti prokletinjo?" (krucifiks je jedan od naziva za Sotonu ili djavola, može da se koristi i sam, kao proklinjanje)

"Presneta pizda f'rdamana" je pleonazam, dakle "Prokleta pizda prokleta". Koristi se u Štajerskoj, preciznije, posebno Maribor i okolina bliža (Pohorje), gde je dosta germanizama, "f'rdaman" je "ferdaman" (germanizam)- proklet. Može da se koristi solo, a može na to da se kalemi svašta još: pizda, kura (kokoška), koza, krava...

Zoran Predin ima stih u pesmi posvećenoj njegovoj ženi, Barbari : "Picek moj f'rdamani" ...jer "picek" zvuči kao ...a nije...picek je pilence, u pohorskom dijalektu (Zoran je iz Maribora), dakle "Pilence moje prokleto"...

Iscrpno, a ?

(Deki, reci kako bi na nas bili ponosni oni u 8-oj što su nas učili prevodjenju...ha!?)


Wow

ovo je vec ozbiljna studija


a izmedju...

"tristo hudičev" i "šesto hudičev" (ups, izvinjavam ovo se piše "šeststo", jer u slo pravopisu je jednačenje po zvučnosti zakonom zabranjeno) je "tristo kosmatih" (tristo dlakavih). A?!


pipi...

Nagaja ne znači zajebava, može da se tako prevede, ali to je drastičan prevod, jer to uopšte nije bezobrazna reč. Nagajati znači zadirkivati, ometati,smetati, dirati...ta reč nema veze sa psovkom, kaže se recimo da je "nagajiv otrok", što znači nestašan jer stalno zadirkuje nekoga, kaže se "kašelj mi nagaja" - smeta mi kašalj, "nagajati pri pouku" - ometati nastavu...tako da Vaša ćerka uopšte nije psovala, to je sasvim obična, pristojna reč.:)


JeliceMa da, kontam ja da nagajati nije psovka

Ma da, kontam ja da nagajati nije psovka. I uspela sam da nagajati prevedem sa smetati. Ali je već bilo kasno. Dete sluša: danas stvarno strašno zajebavaš (gnjaviš), što si danas zajebavala (zadirkivala) drugaricu što se upiškila?, ovaj kašalj me zajebava (mi smeta) već dve nedelje, njihov sin dobio ukor jer je zajebvao profesora (ometao nastavu)... I dete u svojoj glavici srpsko zajebavati matchuje sa slovenačkim nagajati.
U stvari, u predhodnom postu sam htela da kažem (da se pohvalim), da su psovke toliko odomaćene u srpskom jeziku, (bar u ovom koji govorimo mi koje ona čuje da govorimo srpski, i praktično od nas uči srpski) da ona "zajebavati" uopšte ne doživljava kao ružnu reč, nego kao pristojan i još i univerzalan srpski prevod pristojne slovenačke reči nagajati.

Za to smo naravno krivi mi, koji takav srpski govorimo (sad mi ovo "zajebavati" već više ne izgleda tako pohvalno, i počeću da se opravdavam) ali pošto te ceo dan na poslu neko zajebava, pa se onda zajebavaš sa parkiranjem u centu, pa malo u opštini i banci, pa sa parkiranjem ispred zgrade (kasno u noć u 19:30 su već svi pristojni ljudi odavno došli kući i nema ni jednog slobodnog parking mesta), pa onda dođeš kući, pa gledaš kako zajebavaju ove jadne Strojanove, i ne znaš više ništa drugo/pristojno da kažeš.

Moglo bi dete "pristojni" sprski da nauči iz knjiga, ali ovo što mi dobijamo iz Srbije je stvarno srasno. Bajka, slikovnica, Ivica i Marica, pisana u aoristu i imperfektu, u kojoj "veštica tu već postade vrlo nervozna i reče Marici: glupa gusko, ovako se to radi". Ili Tri praseta: "Dva lenja brata shvatiše da je oko nekih stvari ipak potrebno da se malo pomučiš". Sledeći put kad odem "kući" ima da ispreturam svoju dečju sobu i nakupim knjiga za decu od pre 20-30 godina... Što bi rek'o Mile sa Cubure: Neću bre dete da mi odraste sa kompleksima (kad smo već kod B92 produkcije - kad ćete više na satelit in slo kablovske, da mi dete uči srpski malo i sa televizije - od ovih Pinka i BK nema vajde)


Ima nas svakakvih...

... pa eto, nekim cudom, moja djeca ne psuju iako im je ovo materinji ("taterinji" je jako siromasan ovim literarnim oblikom), a i meni se pred njima olane.

Istina da stranci kada uce Jezik jako vole poslasticu psovki. No moj muz, Nijemac, koji prica tako dobro srpski/hrvatski/bosanski da mu ne vjeruju da nije "nash", ne zna psovat! Kad ja psovanju dam oduska, on samo kaze: "Ne znam sta kazes, ali to je (opet) nesto ruzno." Nevjerojatno, ali istinito!


evo me,

pročitala, mnogo lepa priča :)...slažem se i ja ili Bog ili opozicija mu...naći će se već neko nadležan kad mu u frci utrčiš na šalter...


Je li drugarice

jel primenjljivo ona tvoja teorija o jednostavnom pisanju ...tako da dok čitaš pomisliš "pa ovo sam mogao i ja da napišem"?


apsolutno,

dakle...zaključujemo šta? Deki je ge...ge...GENIJE! (je l' si to hteo da čuješ:))
A ovakve priče obožavam, život+humor+jednostavo...zato obožavam Čehova, Kišona, Nušića, Bulgakova, Pračeta...i tebe :))


Tooooooooooo

To sam hrteo da cujem. A ovakvom drustvanjcetu sacinjenom Čehova, Kišona, Nušića, Bulgakova, Pračeta se nisam nadoa. Pa dodatno zahvaljujem.
cmok


:)

:))


Deki majstore,

ti kao da si opisao moje stanje duha, mozga i udova svaki put kada udjem i u "normalan" avion a najvise mi se svidja konstatacija da coveku nebo prosto nije prirodno staniste (iako je uvek zeleo da leti) pa otuda i taj strah. Ja se svaki put u sebi pomolim pri poletanju, pre ulaska u avion poljubim celicnu pticu i prekrstim se (mada zaista nisam nikakav vernik, vidi mi nadimak samo, ali sto rece neko ovde kad' zagusti...), a kada sletimo padne mi stena od dve tone sa srca..Pre tri godine kada sam isao u London bila je takva strasna magla da smo sat vremena kruzili oko Heathrow-a, a kada smo sleteli mislio sam da smo jos u oblacima - nije se videlo bukvalno nista. Samo sam osetio da smo dodirnuli tlo. Ni svo pivo i viski koje smo sljustili u avionu nije moglo da odagna osecaj jeze i potpune nemoci. Koliko imamo krs avione, toliko su nam sjajni piloti. Jos jedna stvar: i ja sam kao i tvoje casne sestre dugo ziveo u Africi a jednom prilikom sam se tamo i vozio jednom takvom krsinom na propelere kada sam se vracao kuci s mora (bolje receno indijskog okeana), bilo je ludo i nezaboravno...Pozdrav.


Dejane

PS: pritom, najvise mi strah u kosti uliva cinjenica da je tu gomilu gvozdja, plastike i jos kojecega sto leti na 10,000(!!!) metara izumeo sam COVEK, i da isto to nesavrseno i felericno bice dole na zemlji na nekakvom monitoru usmerava te male tackice na ekranu da mimoidju jedna drugu (ne znam da li si gledao film Pushing Tin (Andja Jollie, Billy Bob Thornton i John Cusack). Strashno.


U avionu mislim

Sta ako me posle budu skupljali po nekoj livadi, pa mi privale tudje organe?


Ja u avionu nisam u stanju da mislim

ali uvek vodim racuna da ne sedim pored prozora jer ne smem da pogledam dole.


ma mozes da sedis gde hoces nigde nije dobro

Iskustvo 1.
let Kairo-Beograd 31.decembar popodne 2001 ili tako neke
Boeing 727
U Beogradu magla,ali samo nad aerodromom.
Sedim i nadlece preko Ade Ciganlije,vidim kucu u Bloku 44,samo sto preletesmo i ide nize i nize,eto magle..nize i nize,i odjednom gas i nagore,onda krene pilot sa Zagrebacke strane...dole, dole, pa gore, pa gore, javi se preko interfona i kaze, ne vredi, idemo u Nis.
Stignemo u Nis, pa za pola sata kaze kapetan:"Ajmo ljudi da probamo, ide Nova godina, ne valja se da docekamo ovde"..
Krenemo nazad i tako jos tri puta probao da nadje pistu.
Posle cetvrtog puta scena kao u filmu "United 93" zovemo stjuardesu i saopstavamo da ukoliko pilot proba peti put, upadamo unutra i oslobodjamo avion...sva sreca covek se dozv'o pameti, odosmo nazad za Nis, i stigoh kuci oko 23.30 autobusom.
Iskustvo2
Sletanje i uzletanje sa aerodroma u Bagdadu.Vozi mali avion Royal Jordanian-a,piloti Juzno Afrikanci, kad dodje iznad aerodroma sa 3.000 metara visine surdukne se u spiralu nadole, stim da je poslednji zaokret pred sletanje jedno 50-100 metara iznad zemlje.Ako sedis sa jedne strane zemlja pored piste ti je malte ne uz lice, a ako si sa druge strane buljis u nebo.

Iskustvo 3.Sletanje u Basru.
Samo nocu, sve se zamandali, i pogase se sva svetla, sto unutra, sto spolja,pancir i slem sedis i cekas.Kad tresne nesto ili si sleteo ili te tresnulo, ali dugo traje to sedenje u mraku..
Sta pomislim.."Pa valjda su i piloti ljudi, pa i njima se zivi" i psujem u sebi i obavezno se pitam koji mi sve ovo djavo treba..ima neko bolji recept?

jaksa

PS:Istina bese onaj egipcanin koji je zavalio avion u more, jer mu se vise nije zivelo..


ja mnogo volim letenje.

ja mnogo volim letenje. negda davno kad je bila bivša socijalistička zanednica radnih naroda i narodnosti, bilo i državnih para za razne sportske klubove (cećali se ko institucije po imenu SOFK - savez organizacija za fizičku kulturu) pa su deci u gimnaziji (nama) dali da za džabe položimo za pilote jedrilica i motorne pilote.

naičili smo da letimo na UTVI 60.

http://www.pilotfriend.com/aircraft%20performance/images8/2.jpg

http://www.pilotfriend.com/aircraft%20performance/images8/3.jpg

nisam samostalno leteo ima 20 godina brat bratu. sigurno bi sad umeo da poletim i da gore odradim šta treba, ali ne znam da li bi umeo da sletim...

sletao ja u kabul ko ti u bagdad. lepo nam rekao pilot da stavimo pancire i slemove, pa je onda izveo strmu spiralu do iznad same piste. oni u avionu povraćaju a ja oduševljen.

helikopteri su gadni. lako se kvare i lako ih obore, a sletanje autorotacijom je neprijatna stvar. probao tri puta i nije mi se dopalo (jednom gasili neki šumski požar, a mene poveli da vidim, drugi put u avganistanu - nešto se pokvarilo i treći put negde prema bihaću kad su pripucali na helikopter pa počelo da dimi iz rotora)

nego sećaš li se druže jakša kad nas je ono 1994 general bo pelnas (oebs monitori slobinih sankcija prema republici srpskoj) vodio helikopterima iz podgorice u neku nudo dolinu (negde izmedju nikšića i trebinja) pa nismo mogli da poletimo? drnda pilot onaj MI8, a iz motornog prostora pada neka zapaljena guma unutra, a pilot se okrene nama i kaže "ma sve je OK, ugasite to kad padne na pod i ako sedite na rezervoaru sa gorivom nemojte da pušite."

ne bojim se pada. k'o velim, ako i padne, onda ti je svejedno... samo se po neki put pitam - ako nekad geknemo, kako li će onda na strašnom sudu da me posastavljaju ucelo?


k'o dva mapeta

E,Vaske kad smo krenuli da u prisustvu javnosti izvlacimo iz naftalina divne uspomene,Kosovo 1998,organizovali Mi-8 do Albansko-Kosovske granice.Bila tuca ko ce od novinara i snimatda udje..i krenulo sokocalo polako,i nisko..

Stigli mi na vrh neke planine,pa gled levo-gled desno-albanski bunkeri niz brdo,i tu ti mi malo svrljali,kao nesto gledali i sad treba nazad.Udjemo mi unutra,kresnu majstor masinu,vrti,vrti ,malo se digne pa nazad na zemlju,pa daj gas ali ne vredi..sta je na planini redji vazduh pa tezak...te dodje pilot odmeri nas i rece,ti,ti,i ti napolje,u dzip pa do Prizrena tamo cu da Vas pokupim..(pitajme dal sam bio u dzipu-jesam,a i jos neki nasi prijatelji)

A leteo sam dva puta Galebom i Gazelom.Prvo u Zadru gde je bila Akademija,a helikopter Mostaru.Kazu da (legenda ?) da je postilot Gazele koji je proleteo ispod mosta.
U Zadru mi je bilo najsmesnije obukose oni meni odelo,dadose kacigu,sedoh napred..cutim i ne govorim.I tada zatvori poklopac dodje neki tip i rece..:"Sve mozes da radis ali drzi noge k sebi,i il vidis ovu sajlu(ili tako nesto) ako ti kazem povuci ka sebi i zgrci se".
Velim ja a cemu to sluzi,a on kaze ta te katapultira sediste,i kad si u najvisoj tacki,odvoj se od sedista, nagni napred i otvorice ti se padobran..(nema varijante kazem ja u sebi)
I tako letelo iznad Kornata,Zadra, stvarno fenomenalno..pokazivalo kako se obrusava kad puca,i izvlaci kad baci bombu.Posle kad me sletelo,po tradiciji me svi me isutirase u donji deo ledja,kao po tradiciji..

I (jadni moji unuci kako li cu da ih ugusim pricama,al jedva cekam) helikopter ruta bagdad aerodrom-zelena zona..jednom pitali mi pilota il mozemo da slikamo,kaze on moze,taman cemo da vozimo nekom novor rutom..zapali majstor britanac(najbolja za mene vojska na svetu)..(nisandzija zena-vojnik,kakve oci moj Vasovicu) iznad reke,pa levo,pa desno,pa iznad mosta,sad mi je jasno "Apocalipsa now",osecas se neverovatno,dodjosmo do Zelene zone,puce nesto,poce da dimi,kad ono ispaljuje mamce..
lele,kao vatromet za dan republike..

eto,imam i neke slike sa te ture,ali sam Vam ja glup da to ovde kacim..pa ako mislite da je zanimljivo..nek se neko javi,poslacu mu ,pa nek kaci

jaksa

PS:A mozda bi B92 mogao da otvori neki prostor pa da mi ovako medjusobno (ima nad dosta ovde) evociramo "ratne" uspomene kao prvoborci u parku i da ne gnjavimo ostale.Secam se na Sezamu je bar postojala komanda :"ignore"


a zamisli tek...

...ako tebe sukcesivno uvale drugima, pa se razidješ okolo?


Ljudi ja vozim

avione koliko se plasim
osecam svaki drhtaj i znam cemu i odakle
i to tek od nedavno od kad sam prozivela prinudno sletanje
medjutim sad radim na tome da statistikom sebi olaksam muke i cupkanjem u turbolencijama koje nadjacava turbolencije same
ipak je to najbezbedniji transport
ali priznajem da ne mogu da se naviknem
osecanje za ravnotezu kod ljudi je razlicito
recimo macke ne vole da lete


Meni Jasmina

nisu morali testerom da prete.


Treba to shvatiti,

Kao vazdusnu kaldrmu. Truc, truc.
Ja se bojim "hada". Mislim na "podzemnu zeleznicu". Londonski "tube" je taaaako tesan. Mozda covek nije 'tica, ali definitivno nije ni krtica. Uspela sam to nekako da prevazidjem ali kad voz stane van stanice moje srce pocne da vice kuc kuc kuc, cini mi se svi ga cuju.
Pa zatim zentujem i od brze voznje.
Ko je to rekao:
"Boj se Ovna, boj se Govna, a kad ces ziveti?"

Olga


A ja Olga

obozavam londonski tube, as a matter of fact toliko sam bio odusevljen da sam se prilikom posete Londonu ceo jedan dan vozio podzemnom uzivajuci u njenoj savrsenosti (bez zezanja).


Joj,

Mada moram da priznam da je bolje kada nije pun puncat. ali kad onako pun stane, nigde ni makac a tunelcic tesan, tesan....Ah, ako postoji definicija klaustrofobicne situacije to je to.
Medjutim, vidis, bas volim Eurostar. Ali taj tunel nije bas tako tesan, ima tu okolo prostora da se izadje kad bi bilo stani pani.

Olga


Al' je

Al' je savrshena!
Iskomplikovali je Englezi maximalno!
Savrshen je metro u Budimpeshti, ima samo 3 linije, i dodaju mu 4-tu ;)


Andric

"Boj se ovna, boj se govna, a kad cu zivjet?"
Ivo Andric "Znakovi pored puta"


Slavice i Branko,

Hvala na osvezavanju ubudjale memorije. Dobra, a?

Olga


uh...

...ja sam po znaku Bik, pa kad mi se majčica zemlja izmakne ispod nogu, podseče me u kolenima...mada sam poprilično "letela"...a kad vidim one manijake padobranske i one sa onim zmajevima, one što se bacaju sa stene visoke 20 kilometara na Božju promaju, pa dakle borila bih se do poslednje kapi tudje krvi...ne bi me bacili odande nitkako...koji crni sport?... Lepo kupiš metar i po konopca, ako ti se samoubija i završiš priču em brže em efikasnije...


100%

se slazem. A ni veranje po planinama, nije da se plasim, ali sta cu tamo? Smrznes se, optpadne ti nos, udari te grom.
Ili ronjanje po morskim dubinama. Jok. Ako mora sport, ima teretana.


Hehe

Otkad je teretana sport? Uglavnom sluzi za one koji se ne bave sportom.


taj

sam


Pardon

Onda samo napred. Bolje ista nego nista.
Respek.


Ma ni taj

Ja sam bio verovatno najprofitabilnija mušterija jedne teretane u Danskoj - plaćao svakog meseca a išao nikad. Čista dobit.

Ništa nije pomoglo što su na onim threadmill-ovima za trčanje u jednom trenutku dodali LCD ekrane sa satelitskom televizijom, tako da svako može da stavi svoj kanal. Džaba.

V.


Mislis ako ti je do

Mislis ako ti je do beskonacnog trcanja u kavezu mozes i besplatno po kuci da izvrsavas ono sto ti zena naredjuje :)


to trčanje...

...ne samo zdravije, nego i korisnije...uključuje i povremeno savijanje, pentranje na merdevine, stolice i kuhinjski pult, sklekove pored filtera mašine za veš, može i ronjenje, kad u filter ulete detinji baloni, sličice, klikeri i sl. ...otvoriš držiš tepsiju da isteče, kad ono ....ronjenje! Posle pada joga na sve četiri , u kombinaciji sa novom dimenzijom klizanja na mokrim krpama po pločicama...eto sporta, Bog te video...
p.s.
Deki Genije nemoj da si ovo 'vato za priču (vidim te), to sam ja već nameravala nego nisam postizavala od pokazivanja očnjaka...


Planine?

Mani ti to druže...evo mi smo ovde baš planinski...vere se narod ko blesav (probala i ja, jeste lep pogled, ali Bogu dušu da daš, briga me za pogled, kad gore dobauljam ubijala bih za gutljaj vode)

...najbolji su turisti...to se razmili i razvere, čudo jedno...pre godinu dana, jesen, dva Slovaka u kratkim patalonicama se uzverala na planinu i tu im se gubi svaki trag...nasli ih za nedelju dana smrznute u patalonicama...oko Bohinja se veru svako malo...ima planina Pršivc, kada pogledaš odozdo - ma šala, očas posla...tako krenu mrmoti gore, a stene inače krušne, put kojim se penješ za tobom nestaje...e onda moraju da dodju helikopterima da ih oberu sa stenja, pre no što prezru pa opadnu...svako malo traže nekog zevzeka, koji je obuo crvene, vunene čarape, gojzerice i proglasio se planinarom, pa krenuo da mili uzbrdo...

Najbolja slovenačka izreka glasi "Niso gore nore, nori so ljudje" - "Nisu planine lude, ludi su ljudi"


i ovde na tatrama, malo,

i ovde na tatrama, malo, malo pa nadju nekog smrznutog, sa sve rajthoznama i gojzericama, što se popeo na planinu pre godinu dana pa zaboravio da sidje. ili ga na 2000 metara krknuo grom. vole i slovaci prirodu, čudo jedno.


pa jesu tatre na grbu

ili nisu? pentranje mu dodje ko patriotska obaveza...


teretana, al' sa televizorom

teretana, al' sa televizorom (pa da gledas reklame za satove)
inace, to za sat ti je opasna fora (kao i prica uostalom)


Kako grešiš Jelice...

...ne postoji ništa lepše od slobodnog pada..
Samo da jednom skočiš,non stop bi išla u Cerklje (mislim da tamo ima sportski aerodrom).


Cerkno?

Da nisu Lesce? 'Oće to, zna Jelica...ima tamo aerodomče sportsko za te samoubice...aviončići ko makete, samo jeftiniji, to da vidi ptica i ona bi prešla na peške...uče letenje u lampionima, kao to je zabavno...neka njih, ja sve po travici majčici zemljici, kravice okolo zvone, bele rade cvetaju,krpelji ko kornjače, lepota do Boga...


Da..tako...

Pomešao sam Cerkno i Cerklje ob Krki...


Drago,

za tvoju informaciju, Cerklje će (saopšteno danas) postati centralni vojni aerodrom u Slo, ima NATO da leće samo tako...


NATO - naša vojska...

...neka letu, kad znaju da letu...


O,oooooooooo

Bila u Cerklju dok smo bili zajedno:) Kako ljupko mesto, ali gde ce da stave aerodrom, na neku livadu?O,oooomesto je lepo, ali dvojni sadjevac je bio lepshi.


Bio i pre aerodrom...

....vojni, Tito napravio...
A šta ti je "dvojni sadjevac"?


Dupla vocna rakija :)

Dupla vocna rakija :)


Kul..

...dobro zvuči....Ja probao na Pokljuki njihovu jabukovaču, i dopala mi se. Ali, bilo je tako hladno da je sigurno i ta okolnost uticala na dopadanje...


Voce

a njihova "Viljamovka" je ushla u legendu.
Jedan lokalni alkos ovde u kraju je stalno govorio "Viljkamova", onako preplicuci jezikom :)


Jelice sad ja vidim

odakle hemija, da ne kažem varnice. Tačno ću preći u astrologe.

Dakle, nikakvi rizici nepotrebni, avanture ne dolaze u obzir. Što se putovanja tiče najviše volim sa dobrim vozačem liniju Novi Sad - Segedin. Važno je da je moje dupe na sigurnom. Moji roditelji su imali sreće, pažljivija sam od njih, ništa ne treba da brinu.

Nego, gledala ja dokumentarac o tome da postoji dve vrste ljudi prema genu ili šta već (ovo će nsarski znati bolje da objasni) jedni koji imaju dovoljno adrenalina iz običnih životnih situacija i drugi kojima treba dodatna doza. Kažu naučnici.
Ja ili sam prva vrsta ili je do horoskopa ili sam prosto pič.... (Jel' pišemo ove tačkice ili lajemo?)


Jelena,

ja najpoštenije o tom lomatanju...meni ne treba da stavim glavu u torbu da bih osetila adrenalin, tako da ti stvarno nisi pipi (kako smo fine), prosto ti ne odgovara i ne pali te... pazi ima ovde ti adrenalinski parkovi...zabodu dva'est balvana viskoh 20m, izmedju razvuku neke kuke i konopce i sve nešto nizbrdo-uzbrdo...to je kao super fora...ture ti kacigu, malo te uvežu u neke kaiševe i lastiše i ti se za (ne male pare) lomataš, bacakaš i propadaš ...ja se smrznem samo kad vidim...neka fala...


Prakticnost simbola

Religije su kao fan clubovi.
Ima ih raznih,al' zvezda svih njih je uvek Jedna te ista.
Nazalost ,skoro uvek neko vec pripada nekom od "fan clubova" pre nego osvoji perspektivu vidjenja jedinstva u raznolikosti.
Pa onda to drugima izgleda kao da je promenio stranu.Preshao u "drugi fan club".
Postaje potencijalni prezreni "izdajica" ili cak sektash (unijata),od onih koji su u stvari ljubomorni na njegovu stecenu slobodu koju oni davno potajno prizeljkuju...

"Mankind ought to be taught that religions are but the varied expressions of
THE RELIGION,
which is Oneness,
so that each may choose the path that suits him best."
_


blissful universe is in all hearts

" We are dying of thirst sitting on the bank of the mightiest river. We are dying of hunger sitting near heaps of food. Here is the blissful universe; yet we do not find it. We are in it all the time and we are always misjudging it. Religion proposes to find this out for us. The longing for this blissful universe is in all hearts. It has been the search of all nations, it is the one goal of religion, and this ideal is expressed in various languages in different religions. It is only the difference of languages that make all these apparent divergences; one expresses a thought in one way, another a little differently, yet perhaps each means exactly what the other is expressing in a different language."


Nego

imam li ja sad prava da zatražim hrvatsko državljanstvo?
ja kapiram da imam.


Imaš...

...bez zezanja, na poreklo. Ako su tvoji zaista iz Like, onda imaš, ziher.
A, dodatni bonus ti je ovo pominjanje Ćire.


Tažio ja

preko moje kume koja je šef jedne hrvatske diplomatske misije. Otkačili me. Kažu, nisam "dio hrvatskog nacionalnog korpusa". Tako mi propade hobby skupljanje pasoša. A tip koji mi je odgovorio se preziva skroz srpski, nije Jovanović, ali malo mu fali.


Ako ti je tamo živeo deda...

...imaš pravo. Onda ti je i otac upisan u njihove knjige državljana.
Hoćeš da vidimo to....


ajd nemoj ovako javno

posalji m mejl.
Em katolik, em hrvat, mnogo je to za moj public image.
:-)


diskriminacija

josh da si hrvat gan + gej, pa da vidish belaja :)


I narkoman

i radikal


invalid

invalid


I advokat

I advokat


ej Vulfi

Od kad su to advokati diskriminovani? Jal zato shto cujem da ih nema u raju?


Na protiv

Kaže vic kako na rajskim vratima čekaju advokat i rimski papa. I pokupi ih sv. Petar i krene da ih "rasporedi".

I prvo advokata odvede do večnog prebivališta - imanje, velika kuća, fontane, bazen.

I nastavi sa papom. Papa misli sad: auh, ako je ovo dobio advokat, šta li ću ja... kad dolaze do jednog stambenog bloka, onako, standardna gradnja, uredno, ali ni približno kao advokat.

I onda, zbunjen, pita papa sv. Petra: "kolega, ništa ne razumem - kako je advokat dobio onako dobar smeštaj, a ja ovo!" a ovaj kaže: "ekhm... pa vidi - ova zgrada - to su sve kolege, a ono je prvi advokat koga sam smestio".

Sve u svemu - američka ujdurma - kad ne mogu drugačije da napakoste vrhu piramide ishrane, oni smišljaju viceve.

Pozdrav,

Vučko


Ja znam ovako - stigao

Ja znam ovako - stigao bashtovan u pakao i poshto mu bilo dosadno sredio ga fenomenalno: oshishao zivu ogradu, zasadio drvece, postavio fontane. Video sv. Petar kako lepo izgleda pakao i doshao kod djavola da ga povede u raj. "Ne dam"-kaze djavo, "on pripada meni." "Ali on je geshkom stigao u pakao, on je dobar covek, ne zasluzuje da budetu" kaze sv. Peta. "Bash me briga" kaze djavo". U redu" reche sv Petar "moracu da te tuzim". "Ok. kaze djavo, tuzi, samo gde cesh da nadjesh advokata?"


Kratka forma (Q&A)

Evo malo i kratke forme.

V.


Vulfi

Nisam iz te baranshe pa se ne uzbudjujem, mada mislim da ih tamo nema :)


Ih pa ne mora baš uvek...

...strelica da bude ispaljena u JJ Bebu... počeli smo bili od rušenja Dejanovog imidža, pa sam se trudio da budem konstruktivan ;)

V.


:)

Trista mu mrkvica, Vulfi!


Crni Dejane,

a ja mislila da se znamo, kukavče...


Nisi znala da sam

advokat?


ma jok...

...nego Hrvat...da se javiš mom mužu , pa se družite, eeeee


E što ste

mi sumnjivi vas dvoje..te Hrvat.. te advokat... te muž.. Ne znam, možda da zoveš ti Jelice onog druga sa tvoje žurke da razjasnimo situaciju?


ma draga Jeleno,

mi smo nevidjeno sumljivi...mada onaj nesrećnik sa moje žurke je tako bio zbunjet, da brzo batalio...nešto te kao malo prozivao (malo i sotirče te pomenuo) i oš'o...a ovo ma mi sve u šiframa, dok nas ne u'vate...Jelo, oćemo da pravimo novogodišnju žurku, ja ću otvorim bloga, a ti da doneseš čvarci ?


Videla

prozivke. Žurka uvek! Nemam čvaraka, poslala sam sve u Holandiju...


eee

al' si neka...ma dobro može i bez čvarci, nešto ćemo već...:)


Čuj ovo...

Hrvatska ti je svetski fenomen. Četri miliona trista hiljada stanovnika, osam miliona izdatih pasoša..
U Srbiji, sedam i po miliona stanovnika, tri miliona pasoša.


fenomen

Sto jes´ jes´. Mada bi imalo logike ako se uzmu ozbiljno tvrdnje da koliko Hrvata u matici, toliko otprilike u dijaspori (drugi najveci hrvatski grad na svijetu iza Zagreba je, kazu, Pittsburg). No znamo da nije u tome kvaka. Tako je devedesetih bilo neusporedivo lakse katoliku iz BiH, koji moguce nikada nije cak ni presao granice svoje domovine dobiti hrvatsku putovnicu (po logici Hrvat=katolik, a za neke neupucene cak i obrnuto - sama sam se uvjerila!), nego sto je to bilo moguce Srbinu ciji su se preci tu nastanili jos u vrijeme seobe pod Arsenijem Carnojevicem.

No ova prica nam kaze i nesto o tome koji su nacini da jedna drzava brine/"brine" o svojim gradjanima, odn. matica o svom narodu...


Da..ima nekoliko razloga da je tako..

Jedan je svakako ona deviza iz devedesetih o jedinstvo "Domovinske i iseljene Hrvatske"...
Drugi je, da svaki Hrvat ima pravo na hrvatsko državljanstvo.
Dakle, ova dva koncepta su "organske prirode" i mogu delovati onako retro.
No, da bi se sve to obuhvatilo, a i udovoljilo nekim međunarodnim normama i konvecijama, Zakon je sačinjen tako da ispada vrlo liberalnim. Jer, hrvatsko državljanstvo ne isključuje ni jedno drugo. Pa je to treći razlog.
Četvrti razlog je što je što hrvatski pasoš ima "veću prohodnost" od ostalih balkanskih pasoša, pa je za njim jagma, i uzimaju ga svi koji imaju ikakve teorijske šanse, bilo poreklom, brakom, polažući ispit iz jezika i kulture..(znam jednog Crnogoreca koji je tako primljen u drđavljanstvo).
I sad, organski koncept "ispade glup", što nije loše. Jer od osam miliona onih koji imaju taj pasoš jedno dva miliona nisu Hrvati...


Izgubiti tesko koliko i dobiti

Meni je bilo neusporedivo teze ispisati se iz hrvatskog, nego primiti njemacko drzavljanstvo. Dugo je trebalo dok sam "otpustena", da su se Nijemci vec bili unervozili jer je proces za primanje u njem. drzavljanstvo bio odavno zakljucen i cekali su na odluku hrvatske strane, koja se bila otegla u nedogled.

Pri otpustu iz hrv.drzavlj. mi je receno da kada dobijem njem., mogu odmah opet doci i dobiti cu hrv. nazad. Ja rekoh da to po njemackom zakonu nije dozvoljeno (dvojna drzavljanstva dozvoljena u izuzetnim slucajevima uz saglasnost njem. strane), a oni meni: "Pa, ne moraju to Nijemci znati!" Isto mi je to jednom prilikom rekao i visoki diplomata u ovdasnjem hrvatskom konzulatu. Transparentni i posteni bilateralni odnosi, nema sta.


Ako se secam

tako je oduvek bilo. Mislim da cak ne moras ni da se ispises iz Hrvatskog, vec samo da podneses zahtev za ispis,podneses taj papir nemcima, pa onda javis hrvatima da si se predomislila. Tako je makar nekada bilo.


Procedura stroga

Ne znam kako je nekada bilo, ali sada je u Njemackoj sve strozije nego nekada. I meni je to OK. Bilo je tako da su Nijemci vrlo brzo donijeli odluku da me primaju, ali pasos cu dobiti u ruke kada donesem otpusnicu iz hr. drzavljanstva. E, taj dio price se otegao. Otezalo se s tim ispisom. Nijemci su cekali i cudili se zasto to tako dugo traje? Na kraju sam u HR dobila otpusno pismo s kojim sam trebala uci u Njemacku u roku od slijedecih 48 sati, jer je toliko vazila. Tzv. period bez ijednog drzavljanstva. Kada sam se pojavila na aerodromu u Kelnu s tim papirom, prvo me strpase u pritvor za ilegalne migrante, jer taj papir iz Hr nije imao nikakvu vrijednost. Jednostavno, potvrda koju su mi dali nije bio papir koji stoji u bilateralnom dogovoru izmedju Hr i Nj! Zato su me prvo tretirali kao da pokusavam ilegalni ulazak. Naletila sam na jednog pristojnog policajca, malo me ispitivao, sasvim fino, i koji rece da vjeruje da nisam kriminalac, te mi dade propusnicu za 24 sata s kojom se mogu kretati po Njemackoj dok ne stignem do ureda za strance, koji mi je imao izdati njemacki pasos.
Pri primitku drzavljanstva mi je receno da se u svakom trenutku u Hr moze provjeriti da li sam zatrazila ponovni povratak starog drzavljanstva, sto bi bilo protuzakonito u Nj. Ja im u sali rekoh da ne vjerujem da bi im hrvatska strana rekla cak ni kada bih to pokusala. ;-)


Poseban odgoj

Quote:
imam li ja sad prava da zatražim hrvatsko državljanstvo?
ja kapiram da imam.

Više ne na tu foru.

Ali za svaki slučaj možeš da počneš da učiš jezik (polaže se). Evo večerašnjeg programa (hteo da postiram kod Gorana, ali je zatvorio blog)


Evo to je ovde


U beogradskoj

dnevnoj stampi naslov ovog (meni veoma omiljenog) filma nije preveden, i pise da pocinje u 00:10, na HTV1. Znatizeljan sam hoce li film biti titlovan (sa prevodom)-- sa jugoslavenskog na hrvatski?

Sirce = Ocat
Drug upravnik = gospon ravnatelj
S(t)a je, bre, klosari jedni? = Kaj ...???

Btw, glede "jugoslavenski":
Da li je, analogno, (npr.) i prominentni jugoslavenski glumac Boris Buzancic (osobito zapazena glavna rola u filmu "Uzicka republika", upravo radi te svoje popularnosti i omiljenosti bio (cini mi se) prvi, pravi gradonacelnik Zagreba, pocetkom '90-ih?

PS: nikada nisam imao nista protiv jugoslavenstva, dapace (& unatoc).


nije...

...bio titlovan, gledala...


Da, gledao takodje

bio je titlovan samo naslov filma. Steta (moze i "skoda").
Pitam se kako li ce prevesti (titlovati) "Poseban tretman". Mozda: "Osebujna (osobita) kura"?


ne, ne,

nego "OsEbita kura"


Moj muz, kojemu je srpski

Moj muz, kojemu je srpski strani jezik, a i hrvatski, trazio u C-marketu "ocat". Oni blenuli u njega, on ponavlja "ocat", oni ne razumiju. Onda se on sjeti da se kaze "sirce". A prodavac ce mu na to: "Ju ken spik inglis tu mi." Zivjeli!


Dejane,

secas se Andriceve pripovetke "Dan u Rimu", kad njegov cuveni Nikola Kriletic zbog letnjeg pljuska utrci sa pratiocem u crkvu. A crkva Anglikanska. Pa pita pratioca: "Koliko Katolickih crkvi ima u Rimu?".
"Par hiljada"
"A koliko Anglikanskih?"
"Mislim dve".
"Eh, i mi bas u takvu da udjemo!".
Posle je zaglavio u kafani, posvadjao se sa kelnerima jer im je kudio vino, napio se, pa su ga opljackali i bacili u fontanu da se otrezni.
Njegove uspomene iz Rima: "Sve sam go hajduk!".

Tako si i ti, nesrecnice, zaglavio medju katolike. Ali je bas lepa uspomena.


Ja sam generalno

zaglavio medju katolike.
Kad je dan "blagosiljanja skolskih torbi" moji sinovi idu da igraju fudbal sa "ciganitos" koji su uglavnom Jehovini svedoci. Sreca da je Lusijina porodica skroz anarhicna, inace bih nedeljom i u crkvu morao da idem.


hoces da ti

posaljem malo evangelica - Igreja Universal ?


Iurd?

Igreja Universal do reino de Deus?
Imamo hvala.
Kaze jedan moj prijatelj nije nas problem IURD vec ICAR (Igreja Catolica Apostolica Romana)


iurd, icar....

sve je to isti djavo. Lepe i fine ustanovice za maznjavanje love od naivne raje.


SPC

Molim da pri pominjanju takvih ne zaboravimo i domacu majcicu Crkvu!


da prigrlim drugu veru

po meni je najdelotvornije udariti dok se vozim autobusom duz kanjona Morace. Koji je to strah! Jednom sam se vracala sa mora, pored nas dve drugarice iz Novog Sada i gitara.....I taman kad je autobus poceo da vija krivinama a stvari krenule da padaju odozgo, ona jedna krene da tambura.Pridruze se i neki putnici koji "imaju" sluha, jos samo logorsku vatru da su potpalili, pa plejada hitova, i moj omiljeni svih vremena "Krivo je moreeee...eee" Jao mene kukavca, dje da umrem uz ovakvu muziku.......
Jednom sam pokusala da se opustim i uzivam u predivnoj prirodi.Gledam tako dole, divna bistra reka i tako to, pa opet gledam tako dole, duboko, divna bistra reka,vidi kako je lepo, uzivaj, uzivaj, tirkizna boja, nestvarno,dobro sam....a onda, olupina autobusa na dnu bloody provalije.Glp! E sad, sad me ud'ri!


johnnei

je jedini bog u propelercu koga nije briga da li si krsten.
Sjajan post....


...boj se ovna...

Mesa Selimovic, "Tvrdjava"...


Malo (cuj, malo!) sam dosadan sa

knjizevnim referencama, ali Dejane, od srca ti preporucujem, ako vec nisi citao, pripovetku Radoja Domanovica "Mrtvo More". To je dobro stivo i za sve one koji se uzasavaju letenja, ronjenja, setanja, padobranstva i, uopste, riskantnog zivljenja.


primljeno k

ynanju. Samo ne znam gde da je nadjem


Evo

Evo ovde, samo izgleda da je digest...

V.


Ne znam da li sam tacno pogodio,

ali u toj zbirci ima pripovetka (ja bio ubedjen da je "Mrtvo More"), o njegovoj babi koja je samo huktala i uzdisala kada bi se bilo sta novo desilo. Kukala - doci ce hajduci ako ides u sumu, ne sedi na tremu pasce crep sa kuce, itd. Ako se neko seca, neka me ispravi.


Dejane,

Blog i ti i to sve snosicete krivicu za propast zurke. Pripreme su vec nedelju dana u zakasnjenju, hence, sloppy SMS announcement.
#!♪∞#$φﻕ♥! (Madjarska psovka)

Olga


Ne mogu da se setim

pripovetke, ali smo svakako okruženi sličnim bakama. ALi, to je sujeverje. Ja to nisam. Kada sedim na tremu nikada ne razmišljam o mogućnosti da mi na glavu padne crep. Ali, kada letim avionom, priznajem, svašta mi pada na pamet. Pa, sve i da su iste šanse za Vlasta vs Crep i Vlasta vs Avion neplanirano sleće, nekako bih izabrala ono prvo.
Ja sam od onih što vole da lete, radi adrenalin i sve to, ali mi nije svejedno. Naročito kada sam sa ćerkom. Statistike tu ništa ne pomažu.


Domanovic

dejane, skeniram ti ja sutra i nakacim na mejl.
a ako si u medjuvremenu nasao, javi.
ili vise volis onako staromodno, fotokopije? :)
(sramota me da kazem, ali kasnicu i na ovaj blog, mada krsim prste... al moram da radim...)


Ecce Lektorka!

To je prednost zivota u Srbiji, ako vec ne mogu da se setim ni jedne druge.


Omnia mea mecum porto

To je prednost vukljačenja knjiga sa sobom po tujini :)

V.


Vucko, prijatelju,

tri puta sam ih selio preko Atlantika - ako je od boga, dosta je:))) Par hiljada komada je sada konzervirano u Srbiji, ceka na bolje dane i mene.


zamisli pored tih nekoliko hiljada knjiga

hiljadu vinskih flasa....cetiri puta, cetvoro blindiranih vrata u podrumima, ko zna kakve su nove komsije u jos novijoj zemlji, da nam bebe ne ukradu, pa objasnjavanje carinicima sta je trading, a sta fanatik, a oni klimaju glavom ovako @@@ i ovako $$$$ i nikad vise - konzervirano takodje u srbiji, za bolje dane.


Lepo je,

kaze Kafka, znati da "neko ima razumevanja za moje patnje". A i ja za vase, dragi prijatelji. Bolja vremena dolaze, good times are gonna come.

Pekica su terali da plati carinu za sve svoje knjige kad se vracao iz Londona u Beograd.


Msje sarski

Dobrovoljno se javljam da opajam prashinu :) Ja sam man'iti chitach


eh, dragi nsarski

nix serbia, nego su goooodinama sa mnom i za mnom putovali paketi, torbe, koferi... jedna soba puna knjiga (prica se o tri zida s policama od poda do plafona) preseljena tako, druga ostavljena mami, da ne bude u serbii bas prazno. i onda, dokupljivanje, knjizara.com, sveznadar, interliber i tako to, pa muz s jos duplo vise knjiga nego ja (dejane, da ne ispadne totalno trolovanje, muz mi je katolik!!! na papiru, ali se broji, jos se nije ispisao) - gde se u tom dzumletu ne bi nasao domanovic! :)


Lektorka, draga, salji, skeniraj, plz

ne moras da zuris.


joj,

ipak fala sto ne moram da zurim, jer se stvarno bojim da danas necu stici. :) ali u ponedeljak najkasnije, ne brini.


Pomoc

„Hvala Vam, bez vaše pomoći ne bi bilo ovako lako.
A sta se drugo ocekuje od pripadnika Nebeskog naroda kad se vec nasao na nebu nego da pomogne na svom terenu.


Siumnjam da je bilo

ko osim Srba izvesten o nasem nevbeskom porijeklu. No vazno je da mi znamo.


Dejane

samo vježbaj...trebaće ti.


Jelena...

kaže se tvebaće ti...ja već vežbam...a ti bi već bila pvovaljena...


"Ja sam

vep čovek, šta me bviga, bvže se vaspvoda."
(Zašto u biltenu stranke ima 32 vaše fotografije?)


Podrijetlu

Olga


Ne moze covek

a da se ne predje s tim hrvatskim. lako je prekrstiti se, tesko je nauciti jezik.


Greška...

Nije "prekrstiti" nego "prekrižiti"...
A, ti moraš polagati ispit...


jasta, prekrstiti...

... ako se misli promjena vjeroispovjesti.

Ali jos bolje - pokrstiti. Mislim jezicki ;-)


idealno za mješoviti brak

Buda

BudaBudaBudaBudaBudaBudaBudaBudaBuda...


Veruj mi

da mi ta Buda fora cesto padne na pamet u trenucima akutne traume. :-)


pomoz bog

kad su vec kaludjerice Poljakinje evoimog yakasenlog doprinosa poljskih psovki.

- Idź do cholery (kuga te odnela)
- Kurczak pieprzony (Pile przeno, to je kad se iznervirate pa kazete "bestraga")

takve i njima slicne su obicne psovkice,ali ima i onih nauty, nauty,pogleadti na http://www.insults.net/html/swear/polish.html

ps.
ja ne znam za sebe dok traje let,oduzmem se,ma ne postojim


Ima li ovde nekog ko voli da

Ima li ovde nekog ko voli da leti avionom? Nemoguce je da sam usamljen primer! =)
Volim i da letim, i da se verem po brdima i planinama, voznja letecim helijumskim balonom bila je iskustvo koje bih rado ponovila, bungee jumping malo manje =) ... volim i zhichare, i roller coaster voznje, enterprise i sva ostala cuda u zabavnim parkovima. Ne morate bas da budete potencijalni samoubica da bi vam to prijalo. =) A ne morate ni da budete neustrasivi... eto, ja se plasim brze voznje automobilom, nema veze sto je po tlu. Ni autobusi (ukljucujuci turisticke) mi nisu omiljeno prevozno sredstvo - najezim se na svakoj ostrijoj krivini i cesto gledam na sat, iscekujuci kraj putovanja.

Italijani, uopste uzev, psuju mnogo, ali su najgore psovke koje sam ja imala prilike da cujem sa Sicilije. Turci se takodje dobro snalaze u tome, tj. vaze za "psovacki" narod. Kao i kod Srba, deca se uce da psuju, ali kod Turaka postoji i stara, tradicionalna igra za decake koja se bas zasniva na nadmetanju u psovanju. Mada, cini mi se da sam takvu tradiciju "u nastajanju" primetila i kod nekih klinaca ovde, u Beogradu.


Tu negde sam,

Opisivala slicnu konfiguraciju. Avion volim ali...a voznja nocna mora, specijalno po autoputevima. Lakse mi je kad ja vozim doduse, ali svakako nisam srecna na autoputu. Preticanje velikih kamioncina, na primer. Brrrrrrrrr...

Nisam znala da sicilijanci gadno psuju. Valjda ih nisam razumela! Ha! Ali.. dosta oprezno voze (osim u Palermu).

Olga


to sa kamionima je

svuda isto.Kod nas sam uvek mislila,jao kad to ne bi bile onokve mrcine-krntije, koje ce da se raspadnu od agresivne voznje i starosti i kao takve stalno sevrdaju i brekcu zloslutno, jao samo da je koja traka vise, ili ona samo za teskase, pa bi vec bilo normalnije, a onda po svetu vidim najnovije dzinove, bljesti niklovana karoserija, cetiri trake glancnutog puta, al' su soferi izgleda svuda iste mentoloidne konstrukcije i jednako bezobrazno jure kroz reke automobila, ne primerenom brzinom i izrazenom bezobzirnoscu za druge na putu-(po logici jaci sam od svih), te se tako moj strah od istih, samo jos vise razlio i zgusnuo dok prolazim pored njih i pokusavam da ih nekako ostavim za sobom.


oya

da nam dodješ u Sloveniju, ovde se mož' lomataš do mile volje i za pare i za dz


Jelice,

hvala na pozivu! =D
Ima mnogo lepih mesta za lomatanje, sto u Srbiji, sto van nje, ali bila su i tri dobra lomatanja po Sloveniji. Milina! :) Dobra zemljica za pentranje po brdima (izmedju ostalog). ;)


Ovaj znak za aerodrom vise

Ovaj znak za aerodrom vise podseca na islam i veru mese bazdarevica i njegove raje, ali ajde neka se sve zavrsilo kako treba. Dali je let bio JAT sa avionom ATR 75. ja sam sa njim skoro isao za bec i pogodi, sletelismo na kraj aerodrom PRVI do ograde jedva da se zgrada aerodroma nazire, bezbedonosni razlozi, ali jije zbog aviona nego Srbi eroristi.

by perry


Kamioni

su uzas nad uzasom. A jos i brzo voze. U Francuskoj sam videla kako izgleda kad se skrse, teret ispao, nekakvo grozdje, u nevidjenim kolicinama ....
U Italiji, blizu Rima sa jednog je otpao neki metalni komad i slomio nam tocak....
A, ne, ne, ne! Avioni any time.
A za skidanje od straha od malih avioncica preporucujem neki let od Atine do bilo kog ostrvceta, Kikladi recimo, moze i dalje. Po suncanom danu. Ovi malise lete dosta nisko, dole plavo, plavo more, bljesti sunce u njemu, izgleda kao neka carobne krljust, i po koje ostrvce.

Olga


nizak let

avionom, a iznad mora i ostrva, je nekada postojao od Pule do Dubrovnika, ne sa ciljem da se putnici prevezu, od jednog do drugog kraja Jadrana, vec da bi doziveli taj neponovljivi pogled, kroz spusteno paperje i zuti bljesak, a na rasprsene delove odvojene obale, koji lenjo leskare na postelji od smaragdne vode.


Bog s tobom Bejkone

Elem, znam pricu za Budistu, Arapina i Srbina. Da bi videli svoga Boga, odlucili su da se bace sa vrha zgrade UN, u Njujorku, drzava Njujork i..jelte..da provere da li ce ih njihov Bog ostaviti u zivotu. Budista skoci hrabro, padajuci culo se za njim... budabudabudabuda... i pred samim trotoarom on uspori i sleti lagano, elegantno kao maslacak. Arapin potom skoci, padajuci samo je ponavljao alahalahalahalah.. i pred samo usporavanje pred trotoarom, on, cini mi se, ubrza i .. schpljots..prostre se po trotoaru, a i sire. Srbin potom skoci, lastu naravno, i dok je leteo, tj. padao, culo se.. hristoshristoshristos, a potom... sveti savasavasava, a pred zemlju... budabudabuda...


Uf, ovaj je dobar!

:-)


from The Observer, Sunday July 16 2006

by Ruaridh Nicoll

Feel free to bribe, for it turns out not to be a sin. I discovered this while trying to leave Saurimo, a small town in north east Angola. My friend Hugh and I were standing on the runway watching the once-weekly scheduled flight rise into the morning air without us - I blamed Hugh, who had forgotten to set his alarm. I hitched a ride out on an air tanker, one of the Boeing 737s that ferry petrol around the heavily mined country. There was only one jump seat and Hugh was left behind, staring at a Hercules belonging to Endiama, the state mining company. We had just watched some heavy machinery being pulled from its tail, tearing the fuselage and breaking the loading ramp.

Hugh is a deeply religious man, a committed Catholic. He only decided to risk the flight when he saw a nun joining the few passengers. 'If a nun is on board, I'm not going to die,' he thought. So he approached the pilot and was told the passenger bay was full. Desperate to get home for his daughter's birthday, he pulled out a crisp $100 bill and asked if that would help. It did. The pilot jumped on board and disappeared. A moment later, the now-squawking nun was thrown from the plane. Later, in a bar in Luanda, Hugh spoke of the terror of that flight. For three hours he waited for God's righteous vengeance. That it never came should be a lesson for us all.


Prica je cista

10! Jel ovaj Ruaridh Nicoll stalno tako dobar?


yorkshire airlines

http://www.youtube.com/watch?v=LoIn9hkxbbI
Svako ko je ikad imao bliski susret sa Jorksirom ce da oseti toplo oko srca posle ove video ilustracije.
Ne znam da li Mark Pullen svrlja po tudjim blogovima na srpskom?


Jao , sto si smesan - ha ha !

Dakle, istina je kad kazu da nema ateista u rovovima. (no atheists in the foxholes). Sto opet govori vise o ateistima nego o bilo cemu drugom.


Podseća me Vaš tekst na

Podseća me Vaš tekst na onaj vic kada hrišćanin, musliman i budista testiraju snagu svoje vere tako što skaču sa visoke litice i mole se svom Bogu da prežive... za hrišćanstvo naravno nastupa Srbin... prvi skoči budista i viče "Buda, Buda, Buda, Buda..." - nekoliko metara iznad tla on uspori pad i bezbedno se prizemlji. Zatim skoči musliman, viče "Alah, Alah, Alah, Alah...", međutim tresne o zemlju punom brzinom. Dođe red na Srbina, skoći, krene da viče "Isus, Isus, Isus, Isus..." pa kad vide da ne usporava ni malo, brzo poče da viče "Buda, Buda, Buda..." :)

Moj poznanik je imao slično iskustvo na letu za Australiju... uhvatilo ih je strašno nevreme negde iznad okeana, uleteli su u oluju, munja je udarila u avion... u kabini su se pogasila svetlja, nastala je opšta panika, žene su vrištale, deca su plakala... a negde u zadnjim redovima sedišta je bio pop koji je u tom trenutku započeo molitvu (možda i opelo)... kaže, nikakav horor film se ne može meriti sa tako nečim. Nije mi jedino rekao da li je otkrio veru u sebi u tim momentima :)

Pozdrav.

P.S. Moderatori, vratite mi potpis!!!
P.P.S. @F.Bejkon - sorry, nisam video Vaš post, ne bih ponavljao vic :)


kako nisam postala katolkinja

nema ovog puta mnogo veze s avionima, ali zato ima s rodbinom (sta je gore?).
jedna mi baka bila pravoslavka, obelezavala tako neke crkvene sitnice sasvim skromno, kod kuce, skoro pa krisom, a druga baka cestita katolkinja, isla redovno nedeljom u crkvu u svom selu na severu backe...
napunim nekih 8-9 godina, odjednom mi to sve postane interesantno i navalim na tu katolicku baku da me povede u crkvu. i odemo - bilo je naporno; ustaj, sedi, sapci, pevaj, ponavljaj (a ja ni ocenas ne znam, a nekmoli nesto drugo). probala ja to sve nekako da pratim, i doslo vreme da se svi prekrstimo (pardon, da, prekrizimo). e, niti znam da li sakom ili s 2-3 prsta, a jos sam levoruka... zbunim se, smandrljam nesto tom svojom levom u najboljoj nameri da radim sve isto sto i baka - i pukne samar! usred crkve!

nema otad te crkve kojoj bih se priklonila, cak ni u avionu koji se oprobava u slobodnom padanju :), ali moguce je da bih u tako jednoj situaciji ipak postala religiozna, onako za svaki slucaj, u poslednjoj sekundi pred prekid filma...

- jel moram sad i da ti pohvalim blog? :) -


Pravio ja na B92 početkom

Pravio ja na B92 početkom devedesetih emisiju zvao slušaoce da jave ako znaju suštinsku razliku između katoličanstva i pravoslavlja. Ne ono jedni popovi se žene, drugi ne, ili jedni slave Božić 25.XII, a drugi 7.I, jedne crkve okrenute ovako, druge onako - nego baš suštinsku razliku.
Strava jedna koliko ljudi nije znalo. A bili smo smislili i neku nagradu od neke turističke agencije.

Od tada kad god zapenušaju (jedni ili drugi) o tome kako su jedni "jako različiti od drugih" ja pitam: šta je razlika, suštinska? Malo odgovora dobijem. Oni koji znaju (ne računajući popove i to) uglavnom su ljudi koji su završili filozofiju ili ljudi nemirnog duha koje svašta zanima. "Običan svet" onaj "opšte prakse" teško da to zna. A oni što tvrde da su "oni ti koji su pravi", a drugi su "nešto drugo" nemaju obično pojma.

Posle nekoliko meseci čitanja ovih blogova tipujem na ne više od 10 ljudi da bi znali pravi odgovor. (Nema svrhe guglovati, mislim da je tu teško naći odgovor(e)).

Pričao se na početku rata u Bosni vic da su svi manje-više isti samo su jedni trofazni, drugi petofazni, a treći zemlja-vazduh. :)


SPC bi morala da provetri i

SPC bi morala da provetri i udari generalno chishcenje pravoslavlja od paganizma koje se praktikuje u narodu, da ga ideoloshki uskladi da hrishcanstvom, pa da onda edukuje pastvu o slichnostima sa katolichanstvom, a ne o razlikama.


I da prihvati normalni kalendar..

...sve ovo što si rekla stoji, a ono što je odmah moguće to je primena Gregorijanskoga kalendara.
Stvarno je šizofreno imati Novu godinu pre Božića, pa onda, kao, imati još neku novu godinu...
A kalendar nikakve veze nema sa crvenim učenjem...


Drago

Bacice anatemu na nas dvoje, gorecemo u paklu, raspece nas naopako...teshka jeres. Necemo smeti ni u Turiju na kobasicijadu :)


Samo da nam Turiju ne diraju...

...ne damo Turiju...
Nego, nisam čuo da su protestovali protiv Guče, a bila je petkom...bruka....


Braća Bugari,

su to ako se ne varam sredili i uklopili i poklopili...(kalendar i pravoslavlje)


Svi..

...osim srpske, ruske i jermenske crkve...


a u funkciji metle

nekoliko badnjaka, recimo od onih koji se prodaju uz auto-put beograd-novi sad.


Prosle godine, ne znam na

Prosle godine, ne znam na kojem kanalu, pitali Beogradjane znaju li gdje je rodjen Isus Hrist? Jedan stariji cikica znao, bio covjek u Vitlejemu. Jedna mladja gospodja kaze: "U Vijetnamu." To joj valjda dodje slicno k´o Vitlejem. Ostali cak ni to da puknu, pojma nisu imali.

Toliko o poboznosti i poznavanju svoje vjere. O poznavanju "drugoga" bolje da ne pominjem.


U suštini samo pitanje vlasti...

....a čini mi se u obredima da je oko shvatanje svetoga trojstva. Pitanje oca, sina i duha svetoga.
Ima razlika u crkvenoj službi oko sedenja i stajanja, oko ispovesti i čini mi se da se jedni pričešćuju kvasnim a jednim beskvasnim hlebom.
Ali, ja nisam vernik pa nisam baš najsigurniji.


Super za jednog ateistu. Na

Super za jednog ateistu. Na putu si. Da - sveto trojstvo tj njegovo poimanje, pa onda drigo - shodno tome priča Bog - za jedne ili Bogočovek - za druge i drugo je li hleb "telo Isusovo", a vino krv njegova ili je to samo simbol tog tela i te krvi. Odatle - kvasac ili bez kvasca.

A sedenje - stajanje i to - to su sporedne stvari kao i ženidba ili neženidba popova i sl. bakrači.


Pitala uciteljica decu u skoli koje su licnosti

u onom perzepijumu. Deca lupetala nesto a moj sin Filip on sve ispogadjao - krava, magare, Josif, Marija, itd. Uciteljica kaze - Filip je jedini pogodio. A on: A ja sam jedini ateista u odeljenju.


sin ti je bolji ateista od mene

vise zna o religiji! :)

ali od srdjanovih pomenutih razlika, ja bih se setila istina svetog trojstva, ali mislim da vise ne bih znala sasvim tacno da rekonstruisem srz razlike u shvatanju. i dodala bih ipak i kalendar; nije sustinska nego formalna razlika, naravno, ali je potekla od sustinskih svadjanja o ... pretpostavljam ... ovozemaljskim stvarima.


Pa Srđane...

...da se prijavimo za veroučitelje...i kooptiramo Stankovića juniora.
To će, kako je krenulo, u Srbiji biti posao u trendu...


Ha ha - jedini ateista.

Ha ha - jedini ateista. Super. A za veroučitelje smo kao ateisti verovatno bolji od mantijaša (koji su po mom uverenju takođe najčešće ateisti, samo su prevaranti).


Oko stajanja i sedenja -

Oko stajanja i sedenja - "oni" kleche jer su ponizni pred Bogom, a mi stojimo jer smo jednaki sa njim.


Mi to...

...radimo stojećki...da se zna...
hahahaha...


Quote:

Quote:

Pravio ja na B92 početkom devedesetih emisiju zvao slušaoce da jave ako znaju suštinsku razliku između katoličanstva i pravoslavlja.
...
Posle nekoliko meseci čitanja ovih blogova tipujem na ne više od 10 ljudi da bi znali pravi odgovor. (Nema svrhe guglovati, mislim da je tu teško naći odgovor(e)).

Pa, nemojte tako! Imajte malo vise vere u ljudsko znanje! =)
Mozda ja samo ne zelim da verujem da bi tako mali broj ljudi znao, ali ipak...

Studenti Istorije i Filozofije ovo moraju da uce (doduse, vise kao "usputnu informaciju"). Zatim, vecina studijskih grupa (verujem, circa 70% studenata) na Filoloskom fakultetu mora da polaze ispit iz jednog opsteg predmeta na kojem je ovo jedno od stalnih pitanja (dakle, onih koja se nikada ne menjaju).
Za ostale ne znam, neracunajuci nemili mi Bogoslovski fakultet (doduse, bila bih skepticna prema njihovoj verziji raskola kojem je, izmedju ostalog, prethodilo i neslaganje u osnovnom teoloskom pitanju - filioque). Za Google ne znam (mada, sad ste me zaintrigirali, pa cu proveriti), ali ima knjiga (i knjiga...) u kojima se to moze procitati, a i nije u pitanju neka mozgu tesko svarljiva materija.

I dalje se nadam da ste pogresili u proceni. =)

U stvari, ja tipujem na to da vecina tzv. vernika ovo ne zna. Mada, ne spadam u iste, a i nemam ih u svom neposrednom okruzenju, pa moze biti da ozbiljno gresim.

P.S. Ooops! Bojim se da ovo ide daleko ispod posta na koji se odnosi.


Jok

ti samo kad niko nece, zbog morala :´-)


caos dejane/shaco

javlja ti se sasa iliti alek (trenutno) koga si nekad znao kao slimber (h.novi, cvetic itd)

ja pre nego sednem u avion proverim model (ne vozim se odredjenim tipovima uopste tako da sam kad sam se selio u Ameriku isao preko Amsterdama posto je jedino KLM imao avion kojim sam hteo da letim) a onda pratim statistiku u smislu koliko puta su avioni kompanije XY zavrsili u zbunju umesto na pisti). Ali moram da ti kazem da je pocelo da mi smeta sve to oko letenja (ja to objasnjavam duhovnom zaostaloscu individue. Pojedinac jednostavno ne zeli u korak sa vremenom) tako da sam resio da se vozikam avionima kad god imam vremena i da pokusam da se pravim da je sve ok. Do sada sam cak leteo i usranom cesnom sa samo dva putnika i pilotom, koja ima kokpit kao fica iz 75. godine i gde je pilot drzao otvoren prozor dok smo leteli. Ali moram da priznam da mi je i dalje stomak u grlu kad god sednem u bilo sta sto leti, tako da sam izbegao put u Cile prosle godine posto nisam hteo da sednem u cilenaski avion.. Sto se kaze: mozes da odvedes coveka iz Marinkove Bare, ali ne mozes da odvedes Marinkovu Baru iz coveka.
A sto se tice religije moja krilatica je da je Wall Street (berza) druga najveca prevara u isoriji covecanstva, pa me ljudi uvek pitaju a koja je prva a ja kazem necu da kazem a onda oni sami, spontano kazu - religija.


De si

majstore!


new york od 2000.

Bio sam kod Boricevih u Washingtonu par puta te sretoh i tvog brata a bogami i deo sire ti familije. Drago mi je da si ostao pun duha (kao nekad), sto se nazalost ne bi mogle reci za deo nase nesrecne ekipe.


Ne rekose mi mangupi da

ja cesto tamo navratim.


ja sam bio tamo poslednji

ja sam bio tamo poslednji put pre 2 godine. Pera je moj idol definitivno. Kad porastem bicu kao Pera.


Sad stiglo e-mailom, a baš vezano za temu

AIR BOSNA
Putnici u avionu su već sjedili na svojim sjedištima kad je ušao prvi pilot Mujo s crnim naočalama na očima, čvrsto držeći povodac svog psa za slijepe. Pas ga je odveo u kabinu. Putnici su se začuđeno gledali ali su i dalje mirno sjedili na svojim sjedištima.

Ubrzo potom uđe drugi pilot, Suljo, takoer sa crnim naočalama na očima, obazrivo pipajući svojim bijelim štapom po avionu i ode prema pilotskoj kabini.

Putnici zbunjeno sjede na svojim mjestima kao prikovani. Ubrzo se upališe motori i avion počne da rula po pisti. Putnici su prestrašeni, avion divlja po stazi, oni do prozora ugledaše močvare koje počinju tamo gdje se pista završava i čvrsto se uhvatiše za svoja sjedišta. Avion se sve više približava močvarama i putnici su sve više uplašeni.

Kada je avion stigao blizu kraja piste i močvara se opasno približila, zavlada panika i svi počeše da vrište. U zadnjem trenutku avion se podiže od piste i uspješno poleti. U pilotskoj kabini: "Jebo te Suljo, jedanput će putnici početi kasno da vrište i svi ćemo otići u pi*du materinu !!!


Prvo: A zasto uvijek Mujo,

Prvo: A zasto uvijek Mujo, Haso i Suljo?

Drugo: Jeste li se Vi vozili JATom? (U slucaju gradjanskog rata, letite avionima JATa! - da li se netko jos toga sjeca? Ja to stvarno bila i ucinila, u jednom smjeru, povratna propala.)


U vicevima o Bosancima u Bg

U vicevima o Bosancima u Bg i Zg su junaci Mujo i Haso, a i Sa su to Mujo i Suljo. Mujo je, vidimo, nezaobilazan, a Haso i Suljo se menjaju. Zašto - nemam pojma. Pitao svojevremeno neke Sarajlije. Nisu ni oni znali.

Inače kao i svako - leteo Jatom ako sam baš morao.


Ja sam mislila, kada se

Ja sam mislila, kada se govori o mudricama, zasto uvijek Mujo, Suljo i Haso? Zasto ne Jovo, Uros i Milos ili Ivan, Domagoj i Franjo?


Mujo je nepobediv

Uleteo Mujo u voz koji upravo krece, i sav zadihan pita: "Je li ovo prvi razred?" Jeste, kazu mu, a on odahne: "Dobar dan, ja sam vas novi ucitelj!"

Varijanta za Dejanov blog: Uleteo Mujo u avion koji upravo krece... itd. itd.


nasa deca

Moji prijatelji zive u Kaliforniji i imaju dvoje dece od kojih mladje, Mia, dodje kuci jedan dan u drugom razredu osnovne skole i za ruckom kaze dve godine starijem bratu: " Zamisli Aco, kaze uciteljiva da ima nekih ljudi koji ne veruju u boga! "
A Aca joj punih usta kaze "E pa Mia, to smo ti mi!"
:-))


Avioni...

Posto sam navukla strah od svega i svacega, prvi na listi mi je avion, iako sam dosta putovala. Elem, ja sa sobom nosim molitvenik, mrmljam i citam, na sta se svi okolo sablazne (valjda i ja stvaram utisak da znam nesto sto oni ne znaju). Najbolje lecenje od straha u avionu dozivela sam od tipa koji je sedeo do mene i hukao kao nenormalan dok jos nismo ni poleteli. Toliko me iznervirao (u pitanju je bio Tunizanin) da sam istog trenutka dobila logoreicni napad i pocela da ga prekoravam. Naravno, ono sto je bio problem u prvih pola sata je moje zardjalo znanje francuskog, ali posle tri i po sata leta (sletali smo na Maltu) izvinila sam se coveku jer ne govorim dobro francuski, na sta mi je on rekao da vec cetiri sata pricam na francuskom! Eto, strah cini cuda, cak natera da se i neki jezik pojavi iz podsvesti! Taj put se nisam krstila ni molila, nisam imala vremena za to... odlican prikaz Dejane!


Cao Dejane

Cao Dejane,
Ovaj komentar nema veze sa tvojim tekstom, ali nadam se da mi neces zameriti. Vec neko vreme pratim tvoj blog i stvarno mi se svidjaju tvoje teme i stil. Onda sam pogledala u biografijama i ucinio si mi se poznat sa slike - ali nisam bas sigurna (mnogo je vremena proslo). Licis mi na druga/poznanika iz osnovne/srednje skole kome se ne secam imena, samo nadimka - Shaca. Inace skole su Vladislav R./8. Kad sam nedavno bila u Beogradu, konsultovala sam druga Gegu, eksperta za pitanja iz skole i komsiluka, koji se druzio sa mnogo, mnogo vise ljudi od mene. Ni on nije mogao da poveze ime sa nadimkom i gotovo me je ubedio da ti verovatno nisi Shaca. A onda sam u nekom od nedavnih komentara videla da te je neko bas tako oslovio, pa sam resila da se najzad registrujem i javim ti se. Dakle, da li si ti Shaca ili ne? U svakom slucaju puno te pozdravljam i nadam se da ces nam i dalje pricinjavati zadovoljstvo svojim zabavnim temama.
Marija Z.


Da, Šaca

a ko si ti?
zeremski? I gde si? Madrid?


Cao Shaco

Mnogo mi je drago kad god naletim na nekog poznatog iz osnovne skole, pogotovu sto se to ne desava bas mnogo cesto u poslednje vreme. Do duse prosle godine sam na ulici u Njujorku (gde sad stanujem) srela drugaricu sa fakulteta, koju od fakulteta nisam videla, i preko nje dosla do jos jedne drugarice iz srednje skole, koja takodje zivi u Njujorku. Svet je nekad zaista mali. Jeste, Zeremski (8/7).


Posalji mi mejl

casa@l-mundi.com


Ne moze da mi prodje poruka

Ne moze da mi prodje poruka na ovaj mejl
(A message that you sent could not be delivered to one or more of its
recipients. This is a permanent error. The following address(es)
failed: )

Marija


probaj ponovo

valjda mi se ispraznio inbox


hej, zabogamiloga, koje ste vi drustvo!

Legao sam malo na intric potraziti na beogradskim novinama i drugim medijima vijest o gostavanju nekoliko hrvatskih pisaca neki dan (bila je moja "mlajsa", pjesnikinja, tatina dika)... nisam nista nasao osim najave tog skupa, a onda sam nekako napiknuo ovaj blog, (priznajem, privukao me, mene katolika - ne bas prakticnog katolika - naslov), procitao sam tu pitku Dejanovu pricu i onda krenuo na vase postove... evo vec dva sata citam i uzivam. Pa gdje se nadjoste? Pa piloti, pa svjetski ljudi - Slovenija (i nije bas neki svijet, kazemo mi Hrvati), Slovacka, Madjarska, Britanija... Bliski i Daleki Istok, Afrika... (tu ste me dirnuli - zivim i radim u Sudanu vec sest mjeseci, nesto stvarno posebno). A kao da ste svi potekli iz istog, recimo cetvrtog-be neke beogradske gimnazije... Ili mozda jeste? Tolko bliskosti, topline, uvazavanja... kad to usporedim s forumoma koje pogledam, a koji komentiraju novinske clanke, vijesti i to... nevjerojatno. Vraca mi se, pod stare dane, vjera u ljude :-).

Idem dalje po vasim postovima... tek sam na pola.

I samo da pitam: ima li jos u Srbiji one rakije Klekovace? Bio sam mladi student, nahodao se po uzickom kraju tri-cetiri dana, a sto je pasala ta klekovaca... kakav viski!


Ovo je fenomenalno!

Divno je u ljudima izazvati emotivne reakcije i to lančane, koje pređu državne i konfesionalne granice. A usopeli smo mi ovde. Olé! (kako ovo ljigavo zvuci! strasno!)
Dragi Sabaluka, super je sto si se javio. Majke mi.
Znam ja da me čita jos par Hrvata(ica) i Slovenaca (da ih ne nabrajam, znaće oni na koga mislim)ali je ovo super iznenađenje. Nego, mislim da bi bio red da, kao katolik, izmoliš jedan Očenaš na srpskom negde avionu da se ja izvadim pred pravoslavnim Bogom što sam pokvario ravnotežu menjajući tabore.
Za klekovaču pojma nemam, ja više znam o vinu.
A što se vere u ljude tiče, ja u tu svrhu izbegavam političke teme.


OK, ocenas

cu izmoliti vec za dva dana - onako kako znam (pa isti je i na srpskom, valjda, samo tamo neke reci...), pa eto, ako nece biti na srpskom, bit ce iznad Beograda (let Kartum - Istanbul - Zagreb)! Dobro?

Pogledat cu iducih dana ostale Tvoje price u blogu, pa malo obnoviti Ivana Tomica... Da vidim kolko ste slicni i to...

Ime mi je Nikola, a Sabaluka na sudanskom arapskom znaci vodopad.


Dragi Nikola

Otče naš, iže jesi na nebesich, da svjatitsja imja Tvoje: da prijdet Carstvije Tvoje: da budet voľa Tvoja, jako na nebesi, i na zemľi. Chľib naš nasuščnyj dažď nam dnes: i ostavi nam dolhi naša, jakože i my ostavľajem dolžnikom našim: i ne vvedi nas vo iskušenije, no izbavi nas ot lukavaho. Amiň.

KO je Ivan Tomic? Neko koga plagiram?

Google kaze fudbaler: Ivan Tomić je rođen 05.01.1976 god. u Beogradu.

Za reprezentaciju je odigrao 5 utakmica.

U karijeri je nastupao za sledeće klubove:

Radnički (NB), FK Partizan, AS Roma Alaves Partizan

Ti sigurno ne mislis da sam ja fudbaler i da igram u MIlanu?


Dejane,

Ante Tomić, sorry. Moja stara krecana... "Sto je muskarac bez brkova". Znas? I ni na kraj pameti mi nije bilo nista o plagiranju, nego o slicnosti: citam i smijem se, na glas, sam u uredu.

Ocenas ide copy-paste, pa na cedulju, pa u dzep. Da se mogu pomoliti i u pravoslavnoj crkvi, i prije najavljivljenog ujedinjenja.


Klekovača

Mislim da klekovače još ima (neka kutija od tvrdog kartona, grozna, plavo-žuta), ali za pravo uživanje morate ispuniti još dva uslova: da budete mladi student i da hodate 2-3 dana ;)

Inače - dobrodošli - rekoste da ste bili u 4b? ne sećam Vas se nešto... ali nema veze :)

V.

P.S.: Šta se pije u Sudanu?


Sabaluka

i ako ne pijem alkohol, ispadoh struchnjak za rakije :)Nekada se u Beogradu pila klekovacha zvana BB, to vam je klekovacha iz Bajne Bashte (grad u Sbiji) i pojma nemam da li se danas proizvodi a samim tim i pije.
Takodje ne znam da li je u Sudanu dozvoljena upotreba alkohola ali u zemljama u kojima je alkohol zabranjen (Saudi Arabijam Kuvajt...) znam da su neki nashi ljudi bojlere prekvalifikovali u pecare i u njima pekli prarakiju.


Rakije

Evo za sabaluku jedan URL - članak iz Glasa Javnosti od pre par godina.

Čini mi se da nije loše kao preporuka što se tiče kupovine rakije po Srbiji :)

V.


nema sta

pravi doktor za rakiju!


hopefully

necu uleteti u jos jednu raspravu o racionalnosti, ali u toj saudi arabiji ako si uhvacen sa alkoholom dobijes 20g robije i bicevanje. stvarno ne mogu da verujem da je nekome bas toliko stalo do rakije.

tako sam ranije na bbc gledala svako malo nekog engleza kako je prosao kako sam gore opisala zato sto je pokusao da prokrijumcari alkohol, i nikad mi nije bilo jasno...


Brook,

pod pretnjom 20g robije i bičevanja, računam da bih se ipak odlučio za čaj... ne znam do duše kako ide sa onim teksaškim kiselim kupusom što Sarski pomenu kod Skrozze :)

Vučko

P.S.: Nadam se da nisi (mnogo) besna na mene zbog onih cepanica ;)


hehe

pa jel' ja delujem bas tako besnog karaktera?

besides, lepo si mi objasnio da je to zato da bi se održala ravnoteža među zvezdama :)))


Draga Brook

znam da ti nije jasno, ali ziva je istina to oko pecara i bojlera. Prichali mi ljudi koji su tamo bili i konzumirali tu radzu. Nisam se udubljivala u razloge takvog mazohistickog ponashanja, ali znam da se uopste nisu uzbudjivali oko toga. Nego shta je bilo to sa tim teksashkim kupusom? Znam slucaj porodice iz Bgd koja zivi u LA-u - odu na nedelju dana na put i kad su se vracali uvece oko pola osam, vide ispred svoje kuce policiska kola, sherif, vatrogasci, rotaciona svetla, komshije... taman policajci krenuli da razvaljuju vrata....Stanu i pitaju shta se deshava, a policajci ih izdvoje na stranu, dodje inspektor. Sve u svemu poshto nisu bili kod kuce, a iz kuce im se osecao smrad kakav kmshiluk nikada do tada nije osetio, pozvali su policiju jer su mislili da je neko umro. Ispostavilo se da su zaboravili da operu bure u kome su kiselili kupus. Ah, da bio je kraj avgusta :)


Moja kiselokupusna tragedija

Kad sam došao u Aalborg, jesen 2000. godine, rešim ja da napravim malo kiselog kupusa, da bude za po kući i za žurke (zgrada u kojoj smo bili je bila puna ljudi na PhD studijama i kojekakvih profesora u protrčaju, imala lep common room sa sve audio-videom, kuhinjicom, itd, pa su se tu pravili razni doživljaji svako malo).

Kupim ja daklem optimistički jedno 40-tak kila kupusa i dovučem ih jeeeedva od pijace, koja je bila odmah iza ćoška. Kupim plus dve nekakve plastične kutije sa poklopcem, svaka kapaciteta jedno stotinak litara (pošto nisam nigde mogao da nađem bure, pa rekoh - šta da se radi, uzimam šta je najpribližnije).

Komšija Makedonac Marjan i ja onda sredimo kupus (očistimo, izdubimo koren, dodamo so tu, naređamo čvrsto u ove kutije, nalijemo vodu, sve već kako ide) i to stavimo u podrumski prostor, koji na žalost nije imao boksove za svaki stan, nego je bio jednostavno otvoren (uglavnom se koristio kao parking za bicikle).

E... to je sve lepo išlo neko vreme, kupus je taman počeo da kisi... kad jednog dana - nestadoše obe kutije. Prvo smo posumnjali na nekoliko komšija Švaba (pošto oni bar onaj ribanac jedu, ako ništa drugo). Ali smo na kraju zaključili da je neko mislio da je taj kupus neko ostavio da istrune, ili tako nešto - pošto stanovi u toj zgradi nemaju terase, pa ako bi neko ukrao... to bi teško bilo sakriti.

Jedino što smo se divili odlučnosti toga koji je odstranio naš kupus - pošto je svaka kutija, računam, imala bar jedno 80-100kg sa onom vodom koja je dodata.

Posle smo našli u gradu tursku radnju gde je kiseo kupus mogao da se kupi - fino glavica u plastičnom vakum pakovanju. A i druga mesta gde može da se kupi ribanac u konzervi - pa smo odustali domaće radinosti... jedino je ostalo to blago razočarenje. U Danskoj su u principu krađe retke - osim, očigledno, ako treba spasiti podrum od ludaka :)

Vučko


Ludilo je ta fascinacija

Ludilo je ta fascinacija nashom turshijom, a kiselim kupusom pogotovo :) Sve moje prijateljice (i njihovi prijatelji , gosti ..) su u razna inostranstva nosile kiseo kupus u razlichitim oblicima: smrznute listove za sarme pa pakovane da izdrze letove do Rima, ili vec gotove zamrznute sarme upakovane u kutije decije hrane, da ne provale carinici na Hitrou. Vecina je dotichni kupus u avione unosilo kao ruchni prtljag, pa su se, brinuci se da im se isti izdajnichki ne istopi, zaboravila da plashi aviona. Molitve su upucivane zarad spasa kiselog kupusa.


Quote:ili vec gotove

Quote:
ili vec gotove zamrznute sarme upakovane u kutije decije hrane, da ne provale carinici na Hitrou.

Zamrznute sarme se smeju uneti na Heathrow (ukljucujuci carinu, naravno) i ne moraju biti skrivene u kutijama decije hrane i sl.. Sa kajmakom bi vec bilo problema. =)


Moguce, ali moje

Moguce, ali moje prijateljice su imale problema sa kislem kupusom i turshijom bash na letu za London. Majci od jedne se otvorila flasha sa rasolom ali je na vreme predupredila frku. :) Mislim da su sada veoma rigorozni ne samo kad je klopa u pitanju.


cetvrti be

sam naveo kao primjer, palo mi na pamet (ili je netko napisao neku pripovjetku ili sto vec, o cetvrtom be...) A, da, isao sam u 4b, gimnazija Sisak, davno, 69-te!

U sudanu se pije sve osim alkohola. Coca cola, Pepsi i ostale marke se posebno pune za Sudan, s malo vise secera - sudanci jedu i piju jako slatko! Valjda zato sto ne piju alkohol (i ne jedu svinjetinu), pa to nadoknadjuju sastojcima iz secera.

Alkohol je legalan na pobunjenickom jugu. Ovdje u Kartumu se, naravno, moze dobiti alkohol (viski, pivo, gin - sverc iz Etiopije ili s juga). Viski 60 dolara. I ne rezu ruku ako te ulove s picem; ako si pijan na ulici - trideset preko starke.

Hvala na dobrodoslici, osjecam se pocascenim :-)


Cetvrti b

Ma jasno - ja sam se samo našalio - pravimo se da smo 4b, samo se baš ne sećamo jedni drugih :)

Inače sam ja Jagodinac (ex Svetozarevo), tamo sam završio srednju, 1987.

A naravno - radost je imati dopisnika i iz Sudana. Uzgred, kako stoje sa kulinarstvom? Jel beše na Zagrebačkom noćnom programu išla ona serija "S kuhačom po svetu", nekad davno? :)

V.


Kulinarstvo

je najslabija karika mog Sudana. Na sve sam se brzo naviknuo, ali hrana...

Najcesce si kuham sam, a izbor namirmica je ogranicen.I, naravno, nema svinjetine. Ma dobro, nisam niti neki kuhar, prije dolaska sam si doma ponekad spremio kajganu i to. Onda znas. A vani, u restoranima (hm...) i hotelima je skupo ko kod nas.

Idem sutra - preksutra na cetiri tjedna kuci. To ce biti festa od kobasica, narezaka, bunceka, sarme, ribe, vina... svega cega ovdje nema. Eto.

Pozdrav tebi i cijelom cetvrtombe.


Sudan

30 preko starke, choveche! Jel javno, na trgu, a gradjani da gledaju upozorenja radi?


30 po guzici

(ili starki) je prica. Ovdje je serijat, vec nekih, ne znam, dvadeset godina, ali nije ni blizu onoga u Saudijskoj Arabiji. Tako i tih 30 po guzici izgleda ovako (osobno iskustvo mog prijatelja sudanca): sjelo drustvo i popilo - svercani alkohol, naravno - i on pjeske krenuo doma. Policajac na ulici primijetio da je pijan, pokupio ga i da ga vodi na policiju. Kaze moj Bakri: moze, nema problema, sto se mora, mora. Kaze policajac: ma daj, sto si blesav i tvrdoglav, daj sto funti i idi doma. I tako je zavrsilo.

Nemaju oni ovdje vremena baviti se tim sitnim stvarima. Prije godinu i nesto su sklopili mir nakon dvadeset godina gradjanskog rata. A sada taj mir teskom mukom odrzavaju.


a tek cvarci na Hitrou

secam se dozivljaja moje mlade svastike koja zivi tamo kada je jedanput iz bgda nosila duvan cvarke u London svojim drugarima. Carinik ju je sam opustio da prodje, kolutajući očima kada je saznao šta ona zapravo nosi u torbi.


Ma sa tom Londrom vazda

Ma sa tom Londrom vazda neshto. Pre 6,7 godina na tom letu bio neki Nikoletina Bursac, ko od brega odvaljen.Ceo avion mu je popunjavao one formulare, stalno nas je zapitkivao "kako da stgnem do stanice na kojoj treba da presedam za Manhester, idem da postim tetka"...Vuko je neshto nalik na gitaru, zamotano u neke krpe i papire. Kad ga je carinik pitao da mu pokaze shta mu je to, on odvije CEO Njegushki prshut!!! Chovece, kad se nisam shlogirala. Naravno da mu ga je carinik uzeo, a Nikoletina hteo da se ubije tu na licu mesta, na nashe oci.Molili smo carinika da mu progleda kroz prste, ali ovaj ni da cuje. Pitam ja carinika da li zna shta je to, a on kaze da svi na Hitrou znaju shta je to! Pitam ga ja shta rade sa stvarima koje oduzmu od ljudi, jel mogu ja, kad se budem vracala za deset dana da preuzmem prshut, a carinik kaze "nikako mi to spaljujemo".Shatro! :)


Izvini JJBB

ali mi cela prica deluje neuverljivo. Koji carinik kad svi idu kroz nothing to declare? Do skora je mogao ceo vo da se pronese (sad su satro postavili neke pandure ali oni su vise tu zbog bombi nego zbog butkica).


Dotore

Ma, stvarno. Sad cu ti pojasniti. Pre 6 ili 7 godin putovala sam u London sa beogradskim muzicarima koji su ishli na koncert u London. Nosili su gitare sa sobom kao rucni prtljag i poshto je stajao sa nama, njegov rucni "prtljag" je vrlo licio na dzitru. Bilo je oko 4 ili 5 gitara, klavijature i u opstem tom muvanju, on je veshto proshao sa nama u avion. Nismo propushtali gitare kroz rengen, poznati ljudi, shta li. Mi smo svi videli da on neshto nosi ali nismo obracali paznju, ni zagledali, stalno je stavljao na taj paket koznu jaknu :) Sve vreme je ishao za nama, tako da mislim da mu je to bio plan od samog pocetka - da sa nama i gitarama prodje. Bilo je nevidjenog smeha i tuge kod tog ulaska u Englesku.


Ma, sto tuge?

Mislis da su oni seljaci iz Yorkshirea bolji? Jel si videla bracu Gallagher, napr? Za sve postoji vreme i mesto. Eto vidis, i nikoletina se nije zaputio za bristol/bath, pa cak ni leeds, nego pravac manchester.


Kako zashto ?

Nama bilo zao i Nikoletine i tetka shto mu poneo prshut, ali bogami i prshuta shto onako lep odlazi u ruke cariniku koji ce kobajagi da ga spali:)


Dadu li mu

carinicku, :). Dusmani (skoro po defaltu). A tetak k'o tetak...


Xrishcanstvo i Xrist

Najvaznije razlike
izmedju katolika
i pravoslavaca

KATOLICI

- Sveto trojstvo predstavlja tri principa, a ne licnosti;
- Veruju da Sveti duh ishodi i od oca i od sina;
- Ljudskim razumom se moze potvrditi postojanje boga;
- Papa je namesnik Isusa na zemlji, nepogresiv autoritet u pitanjima morala i hriscanske doktrine;
- Hleb za crkvu, koji simbolizuje Hristovo telo, mese bez kvasca;
- Svestenik moze da bude samo neozenjen muskarac;
- Veruju u medjustanje posle smrti, kad umrli ide u cistiliste jer jos nije zreo „za vecnu srecu“;
- Krste se celom sakom;
- Katolicka crkva je opsta, izdize se iznad nacionalnog.

PRAVOSLAVCI

- Postoje Sveta trojica - otac, sin i sveti duh, i oni su licnosti, a ne principi;
- Veruju da Sveti duh ishodi samo od oca;
- Spoznaja boga je sastavni deo ljudske prirode;
- Ne priznaju autoritet svetog oca, svi biskupi su jednaki;
- Hleb za crkvu je sa kvascem;
- Celibatnici su samo monasi, ali ne i svi svestenici;
- Nemaju nauku o cistilistu, ali se mole za mrtve;
- Krste se sa tri prsta;
- Postoji vise nacionalnih patrijarsija.

http://www.nedeljnitelegraf.co.yu/novi/2-3.html

Razlog susreta pape Benedikta XVI sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem I, prilikom posete Istanbulu, bili su pregovori oko sazivanja Osmog vaseljenskog sabora, koji bi trebalo da se odrzi posle 13 vekova, a ciji bi glavni cilj bio:

Ujedinjenje hriscana

- Katolici, pravoslavci i protestanti kao kontrateza islamu
- Ideja o udruzivanju pocela da jaca posle napada
Al kaide na Njujork
- Zadatak stavljen pred SPC:
preci sa julijanskog na gregorijanski kalendar

Proslonedeljna poseta pape Benedikta XVI Turskoj, srdacan razgovor sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem I i odrzavanje zajednicke molitve u patrijarsijskoj crkvi Svetog Djordja, imala je za cilj zblizavanje dve hriscanske crkve.
Kako NT saznaje u krugovima bliskim SPC, ovim korakom pocela je realizacija globalnog projekta priblizavanja svih hriscanskih crkava kako bi se prevazisao hiljadugodisnji raskol (hriscani su 1054. podeljeni na katolike i pravoslavce). Planirano je da ovo zblizavanje kulminira Osmim vaseljenskim saborom na kojem bi doslo do ujedinjenja svih hriscanskih crkava - katolicke, pravoslavne i protestantske.
1.000 godina raskola
Na Osmom vaseljenskom saboru koji bi, po recima nasih sagovornika, mogao da se odrzi u bliskoj buducnosti, na najvisem nivou razgovaralo bi se o prevazilazenju barijera i unificiranju crkvenih bogosluzenja u sve tri hriscanske crkve. Ovome u prilog ide i izjava Benedikta XVI, u Istanbulu:
- Nazalost, jos uvek ne mozemo zajednicki da slavimo svete misterije, zato se molimo da dodje dan u kojem ce se ovo sveto zajednistvo ispuniti!
Na buducem svehriscanskom okupljanju bili bi prisutni najvisi crkveni poglavari iz sve tri crkve. Do sad je odrzano sedam vaseljenskih sabora, u periodu od 4. do 8. veka. Poslednji je okupio crkvene velikodostojnike u Nikeji 787. godine, a od onda - 13. vekova nije bilo zelje za novim okupljanjem.

Glavni cilj pape Benedikta XVI, kako saznajemo, je da za vreme svog pontifikata prevazidje 1.000 godina star raskol sa pravoslavnom crkvom, ali i da pruzi ruku protestantskoj crkvi ciji vernici cine cak 57 odsto populacije SAD.
Ideja o ujedinjenju svih hriscana pocela je da snazi posle napada Al kaide na zgradu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, 11. septembra 2001. Zdruzeni hriscanski svet, kako saznajemo, trebalo bi da predstavlja kontratezu ujedinjenom muslimanskom svetu, ciji je natalitet iz decenije u deceniju sve visi.
Realizaciji ove ideje pristupilo se tek sa dolaskom Benedikta XVI u papsku stolicu, a ne ranije - zbog zdravstvenih problema prethodnog pape. Naime, Jovan Pavle Drugi bolovao je od Parkinsonove bolesti i nije imao snage za globalne pregovore.
Gregorijanski kalendar u SPC
Na Osmom vaseljenskom saboru ucestvovali bi i najvisi zvanicnici Srpske pravoslavne crkve, predvodjeni srpskim patrijarhom. U krugovima SPC uveliko se prica o ujedinjenju sa ostalim hriscanskim crkvama, a cak su u tom pravcu poceli i da se povlace neki konkretni potezi.
Naime, na redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora razgovaralo se i o mogucnosti zamene julijanskog kalendara gregorijanskim, koji se upotrebljava gotovo u celom svetu. Kako saznajemo u vrhu SPC, vecina vladika podrzava tu ideju, ali postoje i struje koje su otvoreni protivnici ideje osavremenjivanja SPC.
Pored SPC, stari julijanski kalendar zadrzale su samo Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijarsija i monaska zajednica na Svetoj gori, dok su na gregorijanski kalendar presle Grcka pravoslavna crkva i druge pomesne crkve. Inace, gregorijanski kalendar smenio je julijanski 1582. godine, odlukom pape Grgura XIII (po kojem je i dobio ime).