Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Nova skulptura u Vojvodini 1980-2000.

Dragan Rakić, Budućnost, 1992.Dragan Rakić, Budućnost, 1992.Kao odmor od tzv. velikih, istorijskih tema, ukoliko vas od 7 do 24. decembra put nanese u Novi Sad, vašoj pažnji preporučujem studijsku izložbu Nova skulptura u Vojvodini 1980-2000, u organizaciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine čiji je autor i kustos Suzana Vuksanović .

  

          NOVA SKULPTURA U VOJVODINI 1980–2000. 

          Autor i kustos: Suzana Vuksanović 

          Hol Master centra Novosadskog sajma, 7–24. decembar 2006. 

Nakon konceptualne umetnosti 70-ih nova skulptura 80-ih je u mnogo čemu ključno mesto/simptom razlikujućeg identiteta umetnosti u Vojvodini.  Ključne tačke  podsticaja i podrške razvoju jugoslovenske skulpture u navedenom periodu nalaze upravo u Vojvodini (Bijenalna izložba jugoslovenske skulpture od 1981. kao i Internacionalna umetnička radionica Staklo od 2000. u Pančevu, Internacionalni simpozijum skulpture Terra u Kikindi od početka 80-ih, Vajarski susreti Meandar u Apatinu od sredine 90-ih)... Sve ovo, kao i rad niza istaknutih stvaralačkih ličnosti (pojedinaca i grupa), polazišne su osnove postavkapostavkaambicioznog monografskog projekta Nova skulptura u Vojvodini 1980-2000, čiji je autor i kustos Suzana Vuksanović. U organizaciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine(www.msluns.org.yu) izložba će biti održana u novootvorenom Master centru Novosadskog sajma  u periodu od 7 do 24. decembra 2006.

postavka 2postavka 2Izložbeni projekat Suzane Vuksanović ujedno predstavlja i prvo sistematsko razmatranje izabranih pojava i ličnosti u domenu proširenog polja skulpture – skulpture u proširenom polju, koje su presudno uticale kako na proširenje pojma skulpture tako i relativizaciju ustanovljenih granica skulptoralnog.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi i dokumentacija: Igora Antića, Mire Brtke, Živka Grozdanića, Jelene Janev, Dragana Jelenkovića, Miroslave Kojić, Slobodana Kojića, Ratomira Kulića, Svetlane Milić, Zorana Pantelića, Branislava Petrića, Zvonimira Santrača, Rastislava Škuleca, kao i ovom prilikom suptilno izdvojenih prethodnika navedene skulptorske situacije – umetničkog para Verbumprogram (R. Kulić i Vladimir Mattioni).

Delujući paralaleno s protežiranim Jovanom Soldatovićem i njegovim skulptorskim krugom, pomenuti umetnici, umesto zadovoljenja lokalnim dometima, radili su na afirmaciji internacionalnog jezika nove skulpture u jugoslovenskoj i srpskoj umetnosti. Nakon zatvaranja izložbe, kao drugi deo projekta, takođe u izdanju MSUV, početkom 2007. godine iz štampe će se pojaviti i luksuzno opremljena monografska studija Nova skulptura u Vojvodini 1980-2000. Suzane Vuksanović kojom će Muzej završiti istorizaciju vojvođanske skulpture XX veka, započetu 1984. godine publikacijom Razvoj skulpture u Vojvodini 1895-1980.      

Tokom trajanja izložbe biće organizovani i razgovori sa akterima umetničke scene:

Subota, 6. decembar u 13h:  Zoran Pantelić i Rastislav Škulec - Apsolutno skulpturalno (1981-1993)

Subota 23. decembar u 13 h:  Svetlana Mladenov, Bijenala i Trijenale jugoslovenske skulpture, Pančevo (1981-1996)

opširnije

www.msluns.org.yu

Nova skulpturaNova skulptura


i wish i could be there...

svejedno, pozdrav ekipi iz asocijacije apsolutno. mnogo, mnogo brilijantni likovi.


Cool!

Sto vise ovih stvari zelim ! POZDRAV Nebojsa !


OK. biće ih još. hvala na

OK. biće ih još. hvala na podršci.


Cool!

Sto vise ovih stvari zelim ! POZDRAV Nebojsa !


Dragi Nebojsa,

zao mi kada vidim dva komentara na temu umetnost, nova skulptura u vojvodini..... dobro, poslali ste nam obavestenje, ali kao sto znate, mnogi od nas ne zive u novom sadu, a ni u srbiji. medjutim mislim da je pomalo i vasa krivica....bez namere da se mesam u uredjivanje Vaseg bloga, mislim da biste mogli nesto vise napisati o izlozbi ili autoru ili muzeju, radovima, sta god. Ovakve najave vecina nas moze procitati na nekim sajtovima, drugi u dnevnoj stampi...
sve najbolje
s


pa i meni je žao ali tako

pa i meni je žao ali tako je kako jeste...
izgleda da je i ovo "mnogo" (imate link ka sajtu našeg Muzeja gde možete naći više informacija).

svakako: hvala na lepim željama.
n.m.


prihvatam sugestiju

sonja,
hvala na sugestiji koju sam, kao što vidite, uz malo zakašnjenje, prihvatio...
poz.
n.m.


Nebojsa

Hvala za tekst.

Olga