Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Nina Nastasia ponovo u Beogradu!

Nina NastasiaNina NastasiaNina dolazi ponovo u Beograd. Ko je prošli put imao neopravdani izostanak, evo prilike da sada položi ispit.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Zahvaljujući Ivanu Lončareviću, po dve karte za koncert su dobile čitateljke bloga Tanja i Sofija. Očekujemo sa nestrpljenjem izveštaj sa koncerta.

Zamolio sam Ivana Lončarevića da mi napiše teks za blog o ovoj umetnici...

Vidimo se u Domu omladine...

Pre četiri godine organizovao sam prvi koncert u životu. Uz pomoć prijatelja koji znaju šta rade i prijatelja kojima nije bitno šta je u pitanju (ali žele da pomognu u svakom slučaju), bez nekih većih incidenata protekao je koncert (kod nas) apsolutno nepoznate pevačice i umetnice iz SAD Nine Nastasije. Dva dana pred koncert sve karte za bioskopsku salu Doma omladine bile su rasprodate.

Na bezobrazluk i dobru volju svih koji su mogli da pomognu najavljivao sam koncert svuda, od TV vesti na B92 do dnevnih i nedeljnih novina. U promociji sam na svaki način pokušao da ljude "ubedim" da njena muzika po nekim elementima podseća na Nika Kejva. Više to ne radim. Ne objašnjavam ljudima da nešto liči na nešto drugo, u nadi da će ih to privući da dođu da čuju/vide nešto novo. Ne želim da tretiram ljude koji dolaze na koncerte (i kupuju karte) kao kretene. Svako ko želi može sam da se informiše o svemu što ga zanima i da stekne neku sliku koja će manje ili više biti realna.

Želim da verujem da je glavni posao promotera nekomercijalne muzike u Srbiji/Beogradu da potencijalnoj publici samo skrene pažnju na neki detalj koji bi mogao da im bude zanimljiv. U slučaju Nine Nastasije tih "detalja" ima i više nego što je potrebno: mistično poreklo, otac slikar, muž Islanđanin, trenutno stacionirana na Menhetnu... Šest puta je gostovala u emisiji Džona Pila na BBC1 radiju, a dva puta je bila i specijalan gost u domu Pilovih, Džona i Šile, "Peel Acres" u Safolku. Potražite butlege na netu, neprocenjivi su – između ostalih stvari saznaćete i da Nini malo treba da podlegne čarima alkohola...

Krajem prošle godine snimila je pesmu "Bird Of Cuzco" za album "Tribute To Peel" (Wsm). U prestižnom društvu jedina je snimila novu pesmu. Jednu i jedinstvenu. Da je imao prilike da je čuje Pil bi je voleo i puštao kao što je puštao sve Ninine pesme, koje je "prisvajao" često i nekritično, posesivno i strasno. Od ove pesme Nina je dobila dovoljno novca da snimi novu ploču, 4. u karijeri, opet u Čikagu u studiju Stiva Albinija. U septembru 2002. godine gledao sam Ninu prvi put u životu. Išao sam u Zagreb pre tačno godinu dana da je gledam opet. U međuvremenu njena karijera, baš kao i ona sama, totalno se promenila. Od omiljene pevačice besmrtnog DJ-a, postala je umetnica koja može da nastupa gde želi. Od žene koja ne poklanja mnogo pažnje svom scenskom izgledu ("pesme su ono što su ljudi došli da čuju, a ne da gledaju moje grudi"), transformisala se u nekog ko prosto sija na sceni. I pesme su doživele promene: od mračnih i turobnih slika ovog i nekog drugog života, na aktuelnom albumu "On Leaving" ponekad sasvim namerno iskoči i neka potpuno eskapistička vinjeta, kao što je san o zajedničkom vikendu sa ljubavnikom. Ne volim da koristim reči kao što su "najbolji, najveći, zvezda..."

Nina je jedna sasvim obična žena, koja u Nujorku vodi sasvim običan i normalan život. Od nas (ili bar od mene) razlikuje se nesvakidašnjim muzičkim talentom. Da bi ste u tom talentu uživali morate da mu se prepustite potpuno. Da zatvorite oči i uronite u svet prepun mračnih i strašnih slika, svet koji se večito menja i oblikuje prema vašim osećanjima.

Ivan Lončarević

I još da dodam: koncert je 15. decembra u Domu omladine u 21h. Koncert će otvoriti kanadski bend The Cape May. Cena ulaznice je 800 dinara.


Pa?

Ko je Nina?

Da bih posetio nečiji koncert ne moram znati detalje iz trač rubrika.

Da li je u pitanju neko ko se bavi muzikom?


rk

kad već ne čitaš tekst, onda http://www.google.com


Nina je...

...prosto magicna!
Molim samo jedan izvjestaj sa koncerta, za nas smrtnike koji necemo biti tamo....a voleli bismo...


Ja dolazim za Bg i isao bih

Ja dolazim za Bg i isao bih na koncert ali stvarno ne znam o njoj nista. Zvuci kao Nick Cave? Interesantno, ali da li to znaci da ima glas kao on? Iz mracne faze ili pop faze? Sa seed-sima ili bez?
Stvarno bih voleo da znam


allMusic.com

www.allmusic.com, nadjes izvodjaca, ima sample-ova, biografije, sve potrebne informacije o nekom izvodjacu.


Hm.

Mene i ne podseća mnogo na Kejva, mislim da više pristaje poređenje sa Nik Drejkom. Bilo kako, u njenom slučaju je nezahvalno praviti paralele sa slavnim imenima, jer se muzika kakvu ona pravi jednostavno ne sreće u "mainstream" medijima.

A za one poput mene koji usled loše internet konekcije ne mogu da odlušaju semplove za koje su linkovi postavljeni, pokušaću da opišem Ninino stvaralaštvo u par reči. Zvuk njenog benda je veoma pun, a pored akustične gitare, čuju se i neobičniji instrumenti poput violine, harmonike, pa čak i muzičke testere. Ipak, srce pesama je Ninin glas, nezemaljski, introspektivan, pomalo melanholičan ali nikako depresivan. Pomalo je neverovatno, a ujedno i veoma ohrabrujuće, da ovakva muzika može da nastaje i u 21. veku.


Muzika lici na Kejvovu,

producent Stiv Albini. Meni dovoljno da idem na svirku.
Da li neko zna direktan link da se cuje Nina, bio na allmusic, nas`o je, otvara sve, jedino ne moze da se cuje
muzika. Do mene, ili ..?
pozz.


.

Hvala, hvala

poslusah, dobro!

pade mi na pamet,
ko ce dovesti
Mazy Star

Jel` to velika investicija?


koliko ja znam, a nekada sam

koliko ja znam, a nekada sam bio upuceniji, mazzy star vise ne postoje.pevacica benda, hope sandoval, 2001, snimila je veoma zanimljiv solo album, Bavarian Fruit Bread.
naredne godine u februaru ,planirano je da se pojavi na izdanju massive attack.


Sjajno

Odličan tekst, kakav ova umetnica i zaslužuje. Jedva čekam petak!


Nina Nastasia

misticno poreklo?

'bes muziku, daj nek objasni poreklo


...

Bas sam se obradovala kad sam shvatila da se desilo i to da jedan od blog autora izabere za temu svog bloga najavu ovakvog dogadjaja.
Srdjane, Kudos!

Hm, mene Nina Nastasia, u stvari, ne podseca na Kejva (a ni na Nika Drejka). Stavise, bas mi se dopada sto me ni na koga ne podseca.

Prosli koncert je bio odlican, pa se ovome radujem jos vise. Jos jedna dobra (mada daleko manje vazna) stvar - tu cu na jednom mestu sresti vise poznanika koje volim da vidim. Sve u svemu, blago nama... =)


De ba ljudi....

De ba ljudi, oladite loma, sta vam je? Prvo ko je ona??? Al' stvarno ko je ili sta je?

-----------------------
ako ste se ulogovali da pristojno
razgovarate s ljudima-dobrodisli!
ako imate neke druge ideje,(kao sto
pokazuju vasi pocetni komentari),
znajte da postoji cenzura.
moderator


de bra oladi

imas link (to je ono narandzasto, sto kliknes, pa ti se otvori jedna druga strana) na ovom blogu
poslusaj malo kako peva, pa se vrati. ato ko je i sta je - kome je to bitno???? - peva


Aha, fala

Ovaj, 'oslusah je u aoristu, i super je... Jedva cekam ka'ce doc'... Bra - donji ves na engleskom ili ima neko drugo znacenje... Molim pojasnjenje od Sonje K.


kajbara-ajbara-jbra-bra.

kajbara-ajbara-jbra-bra.


cenzura

Cenzura i treba da postoji... Zivjela cenzura... Ja BiH volio da postoji cenzura za sve pa i za sajtove.... POzdrav moderatoru mode....


Cao Srdjane

da li mozes da mi das e-mejl Ivan Loncarevica. Pretpostavljam da je to Ivan koji je dugo godina ziveo u Danskoj. Mi smo zajedno studirali, jednom davno se culi, a onda pogubili kontakte.

Pozdrav

Milos Savic


milose savicu

pitao sam ivana, i nazalost on nije taj ivan. nikad nije bio u danskoj, ali je veoma voljan da ode :-)
pozdrav i tebi...


Srdjane

Izvini sto malo skrecem sa teme. Kako bi bilo pokrenuti pitanje "Gde za novu godinu"?
Informacije na internetu o tome su za sada veoma limitirane.

Hvala unapred


vazno obavestenje

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Poklanjam vam 2X2 karte za koncert Nine Nastasije. Na mail ostavite svoj broj mobilnog i svoje ime kako bi vas kontaktirali. Karte nam je dao Ivan Lončarević lično. Hvala mu...


jel ivan loncarevic ivan iz

jel ivan loncarevic ivan iz unibranding 360?


!

mozda


Koncert

Bilo je odlično! Imali smo priliku da vidimo jednu drugačiju Ninu, znatno sigurniju u sebe. Ovaj put je odlučila da pokaže i svoju tvrđu stranu, pretvarajući se u pravu Valkiru dok je izvodila dinamičnije numere praćena električnim bendom. Vrhunac večeri su ipak bile elegične pesme na kojima se čula samo Nina i njena gitara.

Jedno ogromno hvala:

Nini, za predivnu muziku koju stvara, i zato što je došla u Beograd - nadam se da ćemo je uskoro opet videti.

Ivanu Lončareviću, zato što je omogućio još jedan u nizu fantastičnih koncerata, i za bavljenje poslom od kojeg sumnjam da se još iko u Srbiji obogatio.

Srđanu, za ovu malu oazu.