Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Medjureligijski bog

Jos samo Milosa Formana da zovnu da snimi nastavak starog filmskog hita koji bi se ovaj puta zvao ‘Kos(ova)a 2’ ili, po drugoj verziji 'Povratak Kos(ov)a'. Zavisi gdje vam je srce ili koji vam je bog. Ili vrag/djavao. Vidim i u Srbiji se dosjetili medjureligijskog dijaloga pa skupilo popove, hodze, mozda kojeg zalutalog budistu, pa svi zajedno sire ideje mira, srece i tolerancije. Obavezno se za takva druzenja iskopa i neki jevrej pa onda valjda svi uglas kazu “o, boze’ misleci na onog vlastitog ili mozda ima neki zajednicki. Ako je zajednicki onda ostaje nejasno zasto toliki sukobi upravo na osnovu nacina prizivanja istog. Zar je bitno koliko je prstiju skupljeno na ruci koja putuje od glave prema abdomenu, s jednog ramena na drugo i obrnuto ako je zaista jedan bog? Zar je onda bitno da li se u trenutku molitve pregibaju samo vratni prsljenovi ili i donji dio kicme. Jer, ako osnovni dokumenti glavnih monoteistickih religija u svojoj osnovi propagiraju samo dobro, onda se oni sustinski ne razlikuju. Razlika moze biti samo u interpetaciji (religijski velikodostojnici) ili praksi obracanja istom (obicni ljudi vjernici).
No, zanemarimo li tu temu donekle i zamislimo da su jednoglasni i u srcu i deklarativno i da nema nikakvih problema medju njima bez obzira na te male razlike, onda zarad istinskog kolirita trebaju ipak promijeniti obrazac na osnovu kojeg se salju pozivnice za sastanke. Jer, slazuci se u obracanju ‘bogu’, hajde da se uvedu i oni koji se obracaju ‘nikome i nicemu’, ateisti dakle, ili barem agnostici koji ce se pozvati na ‘nekoga’ i njima samima nejasno je koga. Oni su, k’o biva, nevazni za mir sto je vjerovatno i tacno jer malo ih je do sada optuzeno za zlocine u bliskoj proslosti koji se nisu obracali ni na jedan nacin nekom svevisnjem.
Vec se samozahvalno predstavljaju postignuti rezultati u slicnim akcijama poput uspjeha u Kosovskoj Mitrovici gdje su oni sa sjeverne strane i juznjaci sjeli za jedan stol bez otvorenog planiranja kako jedni druge namamiti u Ibar. Ono sto su stvarno mislili tako sjedeci znaju samo oni i njihov bog. Stoga necu nagadjati dok god nikoga nema u Ibru ko ne zna plivati.
Nalaze se konkretni primjeri kako se kroz religiju doslo do obnove dijaloga. Za takve svrhe iskopali su neke strucnjake. Pa nije trebalo. Primjeri su svuda oko nas. Irak, recimo. Tamo ni unutar iste vjere ne mogu nekako da se dogovore ko je istinski sljedbenik Muhameda. Mozda je upravo i problem u nedostatku medjureligijske inicijative. Sve je u okviru jedne. U blizini je jevrejsko-muslimanska mogucnost dijaloga pa nesto precesto taj dijalog zavrsi gromoglasnim praskovima, da li ispaljenih iz topova ili aviona da li samodetoniranjem nekog ocajnika.
Medjutim ta vrsta dijaloga ipak ima nedostatak – krscani nisu dovoljno zastupljeni. Sta li se sve dobije kada se jos pomjesa vise od jedne krscanske ideje? Bosna i Hercegovina. Nikada nisu popovi i hodze bili toliko uticajni kao u ratnoj ali, evo, i u postratnoj BiH. Valjda zbog fondova ili suplje price o multireligioznosti ugurali su u sve to i jednog od 133 preostalih Jevreja i sastanci se, putuje, siri ideja mira i tolerancije i zemlja je preporodjena. U zapadnoj Hercegovini jos uvijek se dvoje da li da predju kolektivno na islam ili mozda pravoslavlje jer toliko im se svidjelo na tim sastancenjima. Tu bi jedino problem nastao sta s gospom pa kako nisu nasli spas za madonu, rijesili su ostati u svojoj vjeri. Vijest kaze da su i u Trebinju odrzali neki multireligiozni sastanak. Jedino ne javljaju iz kojih daljina su doputovali nepravoslavci jer ih lokalno nema. Barem onih pokretnih posto onih par onemocalih muslimana i katolika koje pravoslavci tolerisu tesko da moze dosetati na bilo koji sastanak osim onaj zavrsni sa svevisnjim.
Ima, osim dobrocinstva, jos jedan razlog za ovakva organizovanja. Lova. Zapadnjaci tako vole da pomire razlicito, da daju lovu kako bi sve bilo multi-multi. Pa cak i kada nije tako u stvarnosti, hajde da zamislimo. Uz pomoc boga.

Pojasnjenja:

  1. Nepoznat je tacan broj jevreja u BiH i brojku je autor izmislio.
  2. Niko u zapadnoj Hercegovini ne pomislja ne promjenuj vjere i to je autor izmislio.
  3. U Trebinje se vratio i barem jedan radno sposoban pripadnik religijske manjine. Nepokretne manjine u ovom gradu autor je takodjer izmislio
  4. Bog se sada obicava pisati velikim pocetnim slovom ali autor je po ovom pitanju tradicionalista pa je bog ostao mali.
  5. Onog momenta kada mi se pouzdano dokaze pol svevisnjeg bica, ja cu poceti pisati Bozica ili, pak, Bog, ako takav bude slucaj.
  6. Znam da vecini citalaca ove pobrojane ispravke nisu potrebne, ali Autor zeli da se malo osigura u svom blogu i u svojem stavu.
  7. Autor = Neven

Super je što mantijaši

Super je što mantijaši razgovaraju o "međureligijskoj toleranciji", ali daleko im lepa kuća.
Pratim te njihove sastanke već 20 godina i još nikada nisam naišao nakon tih sastanaka na neku vest osim da su se detonirali da se kao sada vole. Pa ko im brani da se vole. Šta nas u to mešaju. Uostalom bolje da se vole međusobno nego da ko Tomislav (Pahomije) Gačić i oni razni po Rimokatoličkoj crkvi od Maciela Degollada na dalje da (allegedly) vole dečake.

Interesantno je do koje mere su ti mantijaši, inače odlični prodavci magle onima koji tu maglu kupuju, u nekim slučajevima i čisti hohštapleri, uspeli da izšibicare čak medije da ovi po celom svetu javljaju o tim sastancima viđenijih mantijaša i kada se na sastancima ništa ne dogodi.
Kada se recimo sastanu predsednici ili premijeri država ex ratnih protivnika - to je za prve stranice ako se ti sastaju prvi put. Posle više ne. Danas se ovi Balkanci šibicari-nemantijaši sreću kojekuda otprilike jednom u 10-ak dana i to više ne izaziva naročitu pažnju. Ali ako se sastaju šibicari u mantijama - eto medijske histerije.

Drugi je problem što je u mozgovima ovih mantijaša vreme kao kategorija poprilično drugačije shvaćeno nego što vreme shvataju ostali ljudi. Ovi kada se nađu pa zaključe, kao npr. prošlog meseca tzv. Benedikt i tzv. Vartolomej, da će razgovarati o "prevazilaženju raskola" oni misle kada to kažu da bi eto bilo lepo kada bi tokom narednih recimo 750-820 godina bilo nekog napretka. Ako bude za manje od 500 godina - to je jako dobro, a ako bi se dogodilo da napretka bude već za 400 godina - to je apsolutno fantastično.
Naravno da ne treba brzati i žuriti sa tako osetljivim pitanjima, pa su bilo kakva očekivanja da do "prevazilaženja raskola" dođe pre 2350. potpuno neutemeljena. A kada dođe do "prevazilaženja raskola" onda će izdati saopštenje da razmišljaju i o "ujedinjenju Majke crkve Hristove". A za to će im biti potrebno još min 1200-1900 godina.

I na kraju: Mislim da je važan kredibilitet tih šibicara koji se kao zalažu da se međusobno volimo zato evo mog priloga.


"Uzoriti" tj sada već "Blaženi" kardinal Alozije Stepinac, poglavar "Crkve u Hrvata" rukuje se sa čelnikom Nezavisne države Hrvatske, poglavnikom Antom Pavelićem, 1942. Stepniac je beatifikovan 1998. i naveliko slavljen svake godine i neprestano od strane ovih što se danas zalažu za "međureligijsku toleranciju".


Osoba u prvom planu (koja drži mitraljez i nosi odeću pravoslavnog sveštenika) je: "Njegovo Preosveštenstvo" Jelenko Mićević (08.08. 1947. selo Borci kod Konjica), od 1969. koristi monaško ime Filaret, od maja 1999. vladika Mileševske eparhije Srpske pravoclavne crkve.
Fotografija je snimljena 1991-1992. negde u Hrvatskoj ili BiH.


Osobe na fotografiji su (sleva nadesno): meni nepoznati sveštenik, poglavar Srpske pravoslavne crkve, "Njegova Svetost", patrijarh Pavle Stojčević (u prvom planu, drži krst i štap), Radovan Karadžić i Ratko Mladić, optuženi od strane Haškog tribunala za ratne zločine uključujući i genocid (u drugom redu, stoje sa rukama na polnim organima (svaki svojim)).


Hadz Amin, Pije XII, Nikolaj Velimirovic,

Nisam vican tehnickim detaljima bloga pa ne mogu doprinijeti ovoj kolekciji fotografija ali bih podsjetio na poznate kolekcije jerusalimskog muftije Hadz Amina sa Himlerom, uzdignutom rukom koja pokazuje koliko je zelio da poraste kada je bio mali, kako je pozdravljao potencijalne esesovce islamske vjeroispovjesti. O papi Piju dvanaestom brojne su knjige objavljene. U najdobronamjernijim opisima naveden je kao sutljivi papa. Nije reagovao na 'nestajanje' miliona skoro ispred njegovih ociju. Konacno, vladika Nikolaj bi mogao biti spomenut po antisemitskim mislima u doba kada je morao i mogao vidjeti sta se desava.
A kada bismo samo krenuli s ovim iz devedesetih, oni iz Drugog svjetskog rata su bili intelektualci, iako malo sutljivi kada nije trebalo odnosno pricljivi kada takodjer nije trebalo.


Pozdrav....

Da li je ovo onaj isti Neven Andjelic sa Omladinskog Radija Sarajevo?
Ako jeste, onda pozdrav....A ako nije opet.....pozdrav.....
Eto onako....


Isti

Hvala.


Dogma

ili ,na grckom ,dokeo = ciniti se ( verovati )je ono sto je zajednicki imenitelj za sve ovozemaljske religije. Da je u pitanju Tvrdnja (a ne verovanje) pitanja koja se namecu u ovom blogu se Nikad nebi ni postavljala . . .
A koliko verovanja toliko & religija, tjst pristupa mu.stoga netreba da cudi trnoviti put ‘pomirenja’ .usledice za koju desetinu ,stotinu ,hiljadu godina . .kome je to uopste bitno . . sem naravno . . . savremenicima . E to ,sto se dogma infiltrilala ,ima tome podugo, I u zakulisne radnje politke . . .to malo komplikuje pristup sveukupoj problematici na zadatu temu.Religija pak,kojoj tradicijom pripadam, a zasnovana na nepouzdanom zenskom svedocenju ,ups, ( vaskr Isusa ) , iziskuje krace ‘potsecanje’ citaocu :
Ozbiljne raspre novembra 1859 izazva objavljeno Darvinovo ‘’Poreklo vrsta’’ , posebno u crkvenim krugovima gde je izrazena bojazan da ce knjiga podriti religiska verovanja o postanku sveta.Eto i danas se josh sporimo oko poruke iz te knjige, a smaklo 147 g od pojave joj.
ala leti vreme . . . .
darvinovu teoriju su uglavnom se trudili da ospore pozivanjem na zakone matematicke verovatnoce ,zaboravljajuci da se oni nemogu bukvalno primeniti na biologiju jerbo prirodno odabiranje cini neke mogucnosti znatno verovatnijim od drugih.uzmimo "svež" primer ,mikrobe koji se kao izazivaci raznih bolesti prilagode postojecim lekovima ,evoluiraju bez icije pomoci i postanu otporni,pa nauka mora da stvara nove lekove.kada mikrobi nebi znali za evoluciju,bili bi manje opasni.no ako ti jednostavni oblici zivota za svega par godina nauce da budu mudriji od savremenih lekova,sta li se onda moglo dogoditi za 3 milijarde godina, mnogi bi se upitali ?
Pa . . . dogodili smo se MI.
no vratimo se pocetku ovog kazivanja.u Bibliji / Svetom Pismu o cije tekstove se crkveni krugovi oslanjaju,malko detaljnijim citanjem uocavaju se izvesne protivurecnosti, da nekažem greske i o tome se pisalo naveliko a ja kao pazljivi postovalac takvog stiva evo prisecamse gde Matej kaze kako: Jakov rodi Josifa, muza Marije, koja rodi Isusa. Luka, međutim, tvrdi da Isus bese sin Josifa sina Ilijina . Dakle, Isusov deda se zvao: a) Jakov, b) Ilija.Suoceni s ovim neslaganjem, hriscanski teolozi su se dovijali da odbrane toboznju nepogresivost Svete Knjige. Bez ikakvih dokaza - bilo biblijskih, bilo istorijskih - izmislili su da jevandjelje po Luki ne govori to sto govori, vec navodno prati Marijinu liniju, pa razlike s Matejom otuda poticu . Nije ih omela čak ni cinjenica da Lukin rodoslov uopste ne spominje Mariju. Možete li da zamislite genealosko stablo u kojem prvi član ne postoji?
No To nije jedino mesto gde se jevandjelisti ne slazu na putu od cara Davida do Isusa. Po Mateju, Zorovavel je imao sina Avuida, a po Luki Zorovavelov sin se zvao - Risa. Da sve bude haoticnije, nijedan od njih se ne slaze sa rodoslovom Davidovog potomstva iz Starog zaveta. Tamo u knjizi prvoj dnevnika moze se procitati da je Zorovavel imao sinove Mesulama i Ananiju, i kćer Selometu .
malko zbunjujece,priznacete isami.
Zasto je pitanje Isusovog rodoslova toliko bitno? Biblijskim advokatima jeste bitno iz jednostavnog razloga ako bi se saglasili da Knjiga nad Knjigama bilo gde gresi, onda bi time priznali i da ona nije Bozja rec, a tada bi citava dogma namah kljoknula.
Toli(c)ko o r. Hriscanskoj .Udruge ‘nebi meshala sada‘ shto bi rekao ‘moj 1 dobar drugarica’. . . Terika .
(c)


tolerancija

Medjureligijska tolerancija - crkveni fanatici skapirali da je narod u demokratskim i modernim drustvima zamenio popove za psihologe. Te su sad oni da izadju u susret modernim principima resili da smeksaju i da se vole. Osnovna nacela svake vere su drzati svoje vernike zatupljene i neinformisane da bi mogao da ih iskorishcavash.

Krshtenje je daj kolko dash ali nike ne daje ispod 50 evra- kaze Pop. Sto znaci Krstenje je 50 evra ali mi osecamo potrebu da nam date tips.

To je sad sve normalno i to svi shvataju kao ok. Ja licno ne priznajem popa koji je debeo, pijanica, pushach, grize nokte ili vozi dzip.


Dobri vojak Švejk

je bio ordonanc kod feldkurata poručnika Ota Katz-a. Ako ime netko tko nije pročitao ovu knjigu, toplo preporučam. Nigdje nije tako temeljito pojašnjena uloga religije, i religijskih službenika u ratu. Svaki novi rat to samo potvrđuje, bez izuzetka.( Pogledati fotografije iznad).


Nikada se nije desilo...

...da vjernici ratuju medju sobom. To su uvijek bili nevjernici koji napadaju vjernike, sakrivajuci se iza religije, bez obzira koju religiju posmatrali kao zrtvu, a koju kao agresorsku. Nikada ni jedan pravi vjernik, kome god se Bogu molio nece uciniti nista lose, moze samo pomoci drugome, cak i neprijatelju. Vjernici se uce trpljenju, milosrdju, molitvi. Ponovo ponavljam da nema veze kojoj vjeroispovjesti pripada. Ali ljudi zlobivi, krijuci se iza religije, ne znajuci pri tom nista o istoj, predstavljaju laznu sliku recimo ateistima, i gomili drugih malovjernih. I sve se to iznova zloupotrebljava i salje na drugu stranu, i eto spirale zla. Parafraziracu (ne secam se tacno, pa ne bih citirao), Solzenjcina koji je rekao da se linija izmedju dobra i zla ne pruza niti izmedju drzava, niti izmedju naroda, niti partija, nego upravo kroz ljudsko srce, i to svako!


...pravi komunisti..

nikada ne bi zloupotrijebili moc. Zaista postujem vas stav ali me neodoljivo podsjeca na one price o pravim i karijeristickim komunistima. Dakle kada jep ostalo ocito da je sistem u krizi koja se samo na jedan nacin moze zavrsiti, onda se pocelo retoricki diferencirati na prave i 'krive' komuniste. Volio bih da analogija postoji pa da karijeristicki vjernici su znak kriz jednog stanja u mnogim drustvima ali sam ipak pesimista.


veeeeliki pozdrav...

vidi stvarno neven andjelic:))

velikiiki veeeelikii pozdrav od jedne bivse slusateljke te fenomenalne radio stanice...sad, ne bih da zvucim pateticno, ali stvarno mi je citava rana mladost vezana za omladinski program radio sarajeva (iako nisam iz BiH)...trebala bi nam jedna takva
s postovanjem!


..i odzdrav

hvala


E moj Nevene

Ti znas da ja Bog pisem velikim pocetnim slovom. No, kako ovi nasi koljaci kazu da je upravo On hteo da se dogodi sve ovo sto se dogodilo, dodje mi da iz inata pocnem da mu se u pisanoj formi pocnem obracati malim pocetnim slovom. A Trebinje!? Pa to je posebna prica..
Mozda se secas da sam ti pricao o emisiji BHT Bebe, gde danasnjoj bh. deci kreatori emisije postave pitanje po principu nekadasnje "sta deca znaju o zavicaju". Onda deca lupaju kojekave gluposti, i tako.. Elem, za trebinjsku decu je pitanje bilo "Ormar: za sta sluzi?". I tako neki mali Ilija kaze: Ormar sluzi da se u njega stave cipele, stare cipele, shtap i PUSKE!".
Eto tako mali Trebinjci, pa se posle pitaju sto ih Dubrovcani ne vole... A i ko bi ih i ovako voleo?!
Pozdrav.
Slavisa Rakovic


Slavisa, majsotre alternativne misli

sada u Beogradu, prije u Sarajevu, pa prije jos....
Nego, strasno mi je drago da se javila osoba zbog koje sam razmisljao da l ida budem prilicno ostar prema vjeri jer putem tebe znam da ima zaista pravih ljudi kojima je sve ovo smetalo i smeta i dalje. Sretni ti nastupajuci praznici Slavisa mada ima jos koja 'hefta' do onih koje ti ponosito obiljezavas.
Neven