Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Za početak Karmen

Ciganka i dogadjaji oko nje.

Aktuelna tema u prostoru u kojem trenutno bivam.

U Cankarjevom domu (upozorili su me da se A naglašava, dakle u Cankarjevom domu – ne znam da ukucam akcenat, da  izvinu jezički i daktilografski čistunci), u Ljubljani, bio je koncert. Na programu: Karmen, inspiracija kompozitora Bizea, Sarasatea i Ščedrina.

Nastupali su Simfonijski orkestar RTV Slovenija, dirigent Kinez En Šao , solista klarinetista, Mate Bekavac. Na televiziji je kasnije, pre neki dan, u pozne sate, emitovan snimak.

Pa dalje,  virtuozna Karmen fantazija privukla je Matu Bekavca da  preradi  muziku za violinu (violiniste) Pabla Sarasatea. Klarinetista najvišeg ranga poigrao se s tom idejom.                  Ako mene pitate,  bliskija mi je izvorna verzija. Uz svu briljantnost izvodjenja Mate Bekavca.

Kada se jedna prerada tako dobro odsvira, tek onda  stvarno razmišljaš da li vredelo.

Ljubljanska publika je, sudeci po aplauzima, uživala.

A u Gracu sam još prošle godine videla i izložbu na  temu Karmen, nešto proširenu u stilu: Karmen, Ciganka, žena,  Španija.  Pikaso, Goja i još mnogo znanih i neznanih mi slikara. Vrhunac je bila operska predstava negde pri kraju leta. To nisam videla, nažalost. Bila sam u Beogradu, na sreću.

A, kad smo već kod gledanja, slušanja i sreće, juče sam ceo sat na slovenačkoj televiziji gledala i slušala svog sina, gitara, džez i to.

I opet sam se setila jedne Romkinje.

Mica je dolazila povremeno, da u mojoj kuci doradi ono što sam ja ostavljala kad otperjam nekim svojim putem. Uvek je na sebi donosila tragove prethodnog dana.

Jednom je sva uzbudjena ušla govoreći: Znala sam da se od tuge može da padne u nesvest,    ali od sreće … to nisam znala!

Sin joj je juče svirao na televiziji. Svi su se namestili da gledaju. I gledali su svi, osim      majke Mice. Srušila se u nesvest ugledavši harmonikaša.

Mico, sestro…

 


Znate li kako je

nama koji smo crne ovce u muzikalnoj familiji?

Vaša priča o Karmen je važna zbog toga što je važno ljudima približiti klasičnu muziku kroz popularnu klasičnu muziku. Na kraju sve zavisi od toga da li se uopšte očekuje publika.

E, a sad imam priču o Romkinji, Anici. Anica je dugo bila član porodice i uvek je jedino želela garderobu i sve je bez ustručavanja tražila. Sve, čarape, gaće, suknje, muške košulje, samo da je garderoba. Ali je zasluživala mnogo više svojim potpuno otvorenim, bezobraznim, uz sočne psovke, razotkrivanjem svega i svačega...


Lepo

I dalje smo na početku. ovoga puta s otpozdravima, Vama i svima iz, kako rekoste muzikalne familije. Nismo crne ovce, muzika je svuda oko nas,
Priča o Karmen je važna jer je, eto, poslužila i kao kopča da popričamo o raznim stvarima.
Kad sam htela da proverim neki podatak u vezi Karmen, latila sam se knjige koju je napisao moj prijatelj koji o operi zna mnogo. On me uputi na Ničea. Moram da izdvojim nesto o slušanju.
"...Ura! prijatelju, opet sam upoznao nešto dobro, operu Žorža Bizea (ko je to?) Karmen...Juče sam slušao, ako mi verujete dvadeseti put...Opet nisam pobegao. Ta pobeda nad sopstvenim strpljenjem me iznenadjuje...Čovek i sam postaje mastorsko delo: ... tako strpljiv, srećan, indijski i tek postao..."
Čini mi se da je važno.


Mica je verovatno

Mica je verovatno preemotivna osoba( to mi zvuči poznato). Sa druge strane Karmen je pre- temperamentna, vatrena i beskrupulozna. Očigledno je da je lik Karmen( a ne npr. Mikaele) inspirisao i intrigirao Bizea a i neke druge kompozitore, da joj posvete čitavu operu. Sad šta to govori o muškarcima..Možda da svako želi( ne samo muškarci) ono što ne može da ima, to je nekako uvek privlačnije nego ono što ti se nudi na gotovo. E sad dosta filozofiranja!
Dobro došli Radmila, nadam se da će biti još izveštaja o Slovenačkoj muzičkoj sceni!


Hvala

Bolje vas našla. Biće izveštaja, s najvećim zadovoljstvom!


pozdrav

Puno pozdrava od mene za Vas. Kao sto ste verovatno culi Stereorama je ukinuta na podrucju Beograda...
A evo da iskoristim priliku da kazem da je cerka Vase bivse saradnice takodje u Sloveniji sad (tj ja)...
I na kraju jos jednom veliki pozdrav od mene i moje mame Nele Bulic.


Obradovala si me baš! A

Obradovala si me baš! A bila sam u dilemi da li da pišem kako je lepo kad deca odrastu i odjednom se prikažu( napr. meni u Ljubljani koja pamti klince iz Beograda) kao mladi stručnjaci koji imponuju. U subotu sam u Levu pila kafu s takvom jednom Brankicom, s Dušanom , Vukom. Branka nije prestala da priča o Mocartu,o klaviru,Dušan da promišlja o koncertu na kojem je Vuk svirao juče...O ljubljanskoj publici...
Doci će i to na red.
I Stereorama, kakve se sećam


Pre par godina sam

u operi u Hjustonu gledao "Florencia en el Amazonas", Daniel Catan-a, koju je radio po knjizi "Ljubav u vreme kolere", G.G. Markesa. Postavka na bini (brod koji se krece) je kostala $1 milion, vrhunski pevaci su dovedeni i odlicno placeni, a mene je ceo ugodjaj ostavio totalno 'ladnim. Volim i tu knjigu, i cenim Catan-a, ali eto, nista nije garantovano. Najbolje je bilo sto su u pauzi sluzili besplatno pice.


Desi se

A samo da znate koliko bih ja želela takav jedan ugodjaj! Pa nek bude šta bude!


Tajanstvena kraljica

Eksperimenti sa violinom su interesantni i zato sto je kompositorima koji nisu dobro svirali violinu bilo izuzetno tesko da iz violine izvuku maksimum, pa tako violina izaziva eksperimentisanje.
Moje znanje je povrsno ali se secam misljenja nekih top izvodjaca da je jedino Cajkovski imeo da "uposli" violinu kao da je i sam bio top violinista.


Violina je ok

U ovom slučaju izvodjač je bio odličan, i onaj koji je pisao izvornu verziju za violinu (Sarasate) i onaj koji je obradio za klarinet (Bekavac). A, tu ste u pravu, eksperimentisanje je bilo možda suvišno


samo da se upisem malo,

samo da se upisem malo, mnogo mi je drago da postoji ovde jedna blogerka prof. muzicar! ja cu mozda da odem na Parsifala u reziji Boba Wilsona, bice pocetkom februara ponovo i hamburskoj operi. rezija je radjena po njegovoj prethodnoj postavci vec negde ali jeste njegova i jedva cekam da vidim, mada ne volim wilsona u operi, a ni operi iako sam iz 'struke' ali zivo wilson posle beograda, ne propustam tako lako.
u hamburgu takodje je bila izlozba haljina u kojima je nastupala marija kalas, skoro sve opere u kojima je pevala...mnogo lepo...iako ne volim operu, ponavljam.


Voleli ne voleli

Pisacete kako je bilo? Lepo prosim! O Kalasovoj ćemo iduće godine iz sve snage. Znam za jedan ovdašnji vrlo zanimljiv projekat u vezi nje. Kad dodje vreme o tome ću ja, obećavam.


samo

da pozdravim sve na ovom topiku - konacno i klasicna muzika...nadam se uskoro i moderna klasnicna muzika ce se naci kao tema..

A mogu i da prijavim jos jednu operski dezert u vidu Zeljka Lucica prosto fantastican Verdi :)

Srecni praznici !

ps elektronska muzika rulZ a veliki pozdrav za Marjana i vas


Hvala

za "operski dezert". Samo, kad bi koju reč više...
I ja vama i svima koji naiđu na ovu stranu, želim srećne praznike i srećne dane dugo posle njih.
Moderna muzika? OK. Samo povod čekam. Bez mrvice aktuelnosti ipak ne mogu.
Izvinjavam se za zakasnelo javljanje. Desilo se. Kako bi rekli mi sa radija, izvinjavamo se zbog greške do koje je došlo iz tehničkih razloga.
Hvala i za pozdrave. Mašem iz Ljubljane.