Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Hit sezone jesen-zima

Ove predizborne sezone glavni hit biće, čini mi se, „nezavisni“ „analitičari“ i kolumnisti takođe naravno „nezavisni“. Lumeni su odavno potrošili „nezavisne intelektualce“, „nacionalne veličine“, one što ne govore nego obavezno „besede“ i „kazuju“, pa je sada pripremljeno istrčavanje poslednje rezerve na teren.

„Nezavisni“ „analitičari“ i „nezavisni“ kolumnisti za sada valjaju uglavnom tezu da ti i ti neće sigurno ući u parlament (pa je dakle glasanje za njih trošenje glasa uzalud). Mlate i levo i desno, potkače ponekad, da se Vlasi ne sete, i one koje kao ne bi trebalo, ali kad bude stani-pani – biće na strani onoga ko ih plaća. Samo je pitanje kada će zaigrati u punoj formi.

Mislim dakle da će „novost“ ove predizborne kampanje biti korišćenje tih - „nezavisnih“ „autoriteta“.

Na početku, ranih devedesetih, rabili su nekakve dođoše, likove budibogsnama, kojima je glavna preporuka bila što su, kako su govorili, „izbegli ispod ustaške kame“. Ti su nas ubeđivali da Vuk Drašković „ima vilu na Ženevskom jezeru“ (© glavna tadašnja heroina državnog „novinarstva“), da će Srbe poklati po Kninu ako u Srbiji većina ne izglasa Slobodana Miloševića (© tada glavni general tokom šetnje Topčiderom u „intervjuu“ tj odgovorima na nepostavljena pitanja jedne budale koja i danas mudruje), da „Srbija ne zna kako je tamo“ (© izvesni lik koji je zatvorio krug, došao na Bastilju, pa se posle uvlačio opoziciji, pa ga neki dan vidim na nekoj televiziji kako ponovo brani „nacionalnu stvar“). Bilo je još grotesknih likova poput jedne koja je javila čuvenu „vest“ da u zoološkom vrtu u Sarajevu bacaju živu srpsku decu lavovima ili jednog još boljeg, autora priče o specijalnom srpskom vozu koji može da se kreće i van šina.

Ti su radili sve što je trebalo (i što nije) ali je, što bi se reklo u socijalizmu, na sledećem stepenu našeg razvoja, to njihovo postalo nedovoljno.

Onda su pred one izbore u proleće 1992. (ono kad su napravili blaženopočivšu Takozvanu SRJ) počeli poprilično da koriste razne proročice i astrologe, a onda su ubacili u igru i „komentatore“. Do tada su bili uobičajeni razni nadrikomentari, manje, srednje, ili sasvim uspešni, ali se onda pojavio jedan što je naročito značajno smatrao i ukazivao subotom (ili beše ponedeljkom, ko će se sada setiti) uveče sa Bastilje u tzv. Dnevniku. Odabrao bi neku temu i lupetao ko maksim. Najviše smo uživali, nas 5-6 da ga kolektivno gledamo tada u redakciji B92. Uključimo Bastilju – i pišanje od smeha. Unosio se taj u kameru da sam sve čekao da uskoči tu među nas. Taj je se palio ono kao da je nekakav intelektualac, šta li. Onda su i toga potrošili.

Onda su za one izbore krajem 1993. već naveliko koristili Šešelja i njegove sledbenike. Pored tih, realno im ništa drugo nije trebalo.

Ali prestade i to da prolazi. Kada su skontali da državnoj novini i državnoj bastilji više ne veruje dovoljan broj ubacivača listića setiše se da lansiraju svoje „nezavisne medije“. Što da ne, kad su imali svoje „opozicione stranke“ što pa ne bi imali i svoje „nezavisne medije“. Sadržina je imala biti ista, forma potpuno drugačija. Doveli su proverenog kadra koji je tada patentirao simpatične klinkice za čije je pojavljivanje dovoljan uslov bio: pravilne crte lica & nedostatak celulita - što je bilo bitno jer su u informativnim emisijama bivale odevene poput pevaljki. Oni koje su zadužili za štampane medije, „patentirali“ su tada za srpsko tržište bombastične naslove od dva cola koji su sutradan bivali najčešće demantovani. Rezultat – nosioci glasova su gledali klinke i prestali da veruju bilo kojem štampanom mediju jer „svi lažu“.

U 1995. su se dotaljigali novom umotvorinom – navodnim citatima određenih stranih i domaćih medija. Po svetu bi tražili ili plaćali nekakve novine da objave da je Diktator u pravu, da je politika ispravna i sl. Onda bi to prenosili naveliko kao dokaz „istine koja se polako probija u svet“. Na domaćem planu su izmislili nekoliko „medija“ kojima su svi redovno davali izjave i „intervjue“ (bez „teških“ pitanja, dakako) pa bi onda te izjave i „intervjue“ prenosili naveliko. Moj favorit je bila neka stanica iz Jagodine. Ni manjeg medija ni više puta citiranog.

Tako su se mrcvarili do 5.oktobra 2000. Onda su oni isti preko noći počeli jednakim žarom da guslaju o ovima kao što su guslali o onima.

Onda je počeo diskontinuitet. Sluge su počele da se bune da su ponižavane i šikanirane. Bunile su se u po glasa. Drugačije nisu ni smele ni umele da govore.

Onda su pre godinu-dve patentirali „analitičare“. Oni su im, čini mi se, još uvek jedan od glavnih aduta. Samo što su u međuvremenu izmislili još i kolumniste. Dovedu tako nekog lika, daju mu da piše „kako hoće“ (ne i šta hoće) i onda to prenose jedni od drugih ko onomad što su prenosili novine iz Hararea i stanicu iz Jagodine.

Mislim da su ti „analitičari“ & sl. mudraci ovogodišnji modni hit. Izgledaju dobro uigrani, taktika je jasna, uloge su podeljene – zna se ko dodaje lopte, a ko zabija golove, samo je pitanje kada će se na terenu razmahati u punom sjaju i zaraditi unapred plaćeno.

Da barem nije na delu „sabornost“ ovako visokog stepena pa da makar kao u Hrvatskoj ima zabludelih pripadnika Službe da lansiraju neke interesantne zapise iz prošlosti...

(Materijal koji sam koristio u blogu je iz dokumentarne emisije "Dnevnik", autora Isidore Sekulić i Lazara Lalića)


pratnja radnje..

..besprekorno, g.Kusovac
Zanimljivost je samo meni tim veća što sam (igrama internet slučajnosti u realnom vremenu) pratila i samu radnju "postavljanja posta" jer sam u tom trenutku bila na svojim "skorašnjim temama" i gledam - samo se pojavljuju naslovi svih slika budućeg posta na "unosu bloga" i slutim...neće to biti ni post ni postić, već postčina - poslastica jedna!I za mene - bi tako. U koliko nam je "karaktera" stala kratka i užasna medijsko-informativna istorija? 5000? 100 redova za rekvijum normalnosti? A za koju deceniju, sve to neće zaslužiti ni po koji red u čitankama...odmaknuti vremenom slutim da će se izražavati neverica, čak i kad ne bude pokrivano zaboravom. A treba pamtiti i pričati.


Hvala mnogo Gordana. Od Vas

Hvala mnogo Gordana.

Od Vas pohvala vredi trostruko.


Haha

prava posTlastica. Hvala onima koji su sacuvali sve ove snimke i uploadovaili ih na YouTube. Hvala YouTubeu sto postoji - ne samo za zabavu vec i protiv zaborava. Hvala ti oce i majko... itd.


bice

da Sluzba dobro kontrolise jer bi se malo cesce gledale slike (i slusale gluposti) iz proslosti... samo me interesuje koji je IQ te organizacije koja dovede i svoju zemlju i ljude u ovakvo stanje?


gde me podseti ovih ludaka,

gde me podseti ovih ludaka, kao da sam se vratio u Mordor


one ring

to rule them all
one ring to find them,
one ring to bring them all and in the darkness bind them
in the land of Mordor where the Shadows lie

iz tvojih usta u božje uši...


"nezavisni analitichar"

...vec u ovoj tituli nazire se shta se, zapravo, skriva iza nje. "nezavisni analitichar" osim toga je i pleonazam; u srpskoj terminologiji stvarnosti, potpuno suludoj ali zato ne manje postojanoj, ovaj izraz ima gorki okus oximorona.

secam se lalicevog "tv-dnevnika". u to vreme (devedeset pete- sheste) ovaj film -kojeg je odlikovala neprevazidjeno tragikomichna matrica stvarnosti-bio je jedan od retkih opipljivih oblika otpora jednoumlju kriptosocijalistichkih klovnova, uz to protkan izvesnim sharmantnim i suptilnim stilom chiji je manjak ostavio, avaj, duboke tragove na generacijama koje su stasavale.

hvala Vam na ovom kratkom podsetniku.

igra


Gde smo mi, a gde je zapad...

Srđane, ti pratiš i okruženje, koliko znam - kako to izgleda po komšiluku itd? Daj neki benčmark.

Jesu li i komšije u fazi analitičara, ili su još na prorocima, ili su prešli u neki viši stadijum perfidnosti političkog marketinga?

Jel naša ljubavnica najbolja, što reče Lala Sosi, ili kaskamo za forama i fazonima iz Hrvatske, Slovenije itd?

Daj da se osetimo malo i svetski ljudi ;)

Vučko


jel` mogu i ja?

Imam informacija o tome kako je u regionu i u Evropi, prirodom svog posla. Mogu li i ja ili samo g.Kusovac?


Još pitate :)

Zašto da ne - što nas je više to je veselije :)

Daklem - čija je ljubavnica najlepša? :)

V.


:) evo, najkraće što umem!

a.s.(ante scriptum) za one koji eventualno ne znaju vic o ljubavnici: imali ljubavnice i lala i komšija, a sosa sve saznala, pa kaže lali i komšinici: "naša je lepša!" :)
Elem, prvo mesto dele dve EU zemlje: Finska i Slovenija i jedna neEU-NATO zemlja: Norveška. Šta su tajne njihovih uspeha? Do učlanjavanja 1995. (četvrto proširenje EU) Finska se svrstavala u srednje razvijene (ili čak siromašne) zemlje, poznata mahom po izvozu drveta i mašina za obradu drveta, a njihova ideja je tada bila: "uzgajajmo mozgove, jer ni onako nemamo šta drugo!" :), napravili su strategiju obrazovanja na vrlo jednostavnim principima - ulaganje u nastavni kadar (društvenim statusom, platom, tako da je to danas veoma IN zanimanje u Finskoj, na jedno radno mesto javlja se deset zainteresovanih), maksimizirali su reforme započete kasnih sedamdesetih u obrazovanju i napravili sistem prijateljski prema đacima svih nivoa, promovisali su znanje kao "excellency" za život, inkluziju i socijalnu koheziju, maksimalno iskoristili sve dostupne EU fondove i tako se dogodila Nokia, ostalo je legenda.. Norveška je iste godine referendumom odbila članstvo u EU, ali je vrlo čvrsto vezana uz NATO i "de facto" ispunjava sve uslove članstva, tako da se ni po čemu ne razlikuje od bilo koje zemlje članice, ni po jednom standardu kojim se meri kvalitet života, a sa nalazištima nafte i dozvolama za izlov ribe takođe strateški pristupa "knowledge based economy" kojom je omogućeno investiranje tokom devedesetih koje rezultuje današnjim blagostanjem. Slovenija, uz Maltu, je jedina zemlja iz članstva 2004 (peto proširenje, prva runda) koja ulazi u evro-zonu 2007. Slovenci do 1996. praktično nisu govorili o "strategiji pristupanja EU", ma koliko da su na tome radili, već su jedna od retkih zemalja (ako ne i jedina) koja je uradila "cost-benefit" analizu procesa učlanjavanja, procenili su socijalnu i kulturnu cenu integracija na domaćem planu i po njoj se ravnali. Iskoristili su i "investicioni momentum" sredine devedesetih na odličan način i utemeljili razvoj svoje ekonomije.
I ove tri zemlje imaju probleme, mnoge, sa njihove tačke gledišta (Slovenija pogotovo) ali su u suštini primeri za uspešne priče razvoja 1990-2006.
Bliži komšiluk:
Rumunija je posle revolucije početkom devedsetih imala dvogodišnji zamah demokratizacije koji je zaustavljen, pa usporen skoro sve do 1998. delovanjem neformalnih grupa, nepostojanjem dijaloga i liste prioriteta, odsustvom odgovornosti elita, tako da se takvi periodi u drugim zemljama često nazivaju "rumunizacijom", ali su posle 1998. krenuli punom parom u menjanje sektorskih politika, a naroćito posle petog proširenja kada su, zajedno sa Bugarskom stavljeni u drugu rundu (za koji dan 2007.).Vodili su mnogo debata o korupciji, o grehovima Čaušeskua, o prljavom kapitalu, lažima u politici, a sada će imati komesara u EU komisiji....
Bugarska je imala jedan dugi period potcenjene plate zaposlenih kao mehanizam i za razvoj ekonomije i za obračun javnih finansija i stanja javne potrošnje sa (za nas) čudnim vladama i koalicijama socijalista i bivšeg bugarskog cara, ostvarili su značajan napredak u turizmu kao mrežnoj grani (kad se odlučiš za turizam kao sektor usluga treba investirati i u infrastrukturu, obrazovanje, građevinarstvo...), a kao nekada značajan prozvođač povrća mogli su i više i bolje da iskoriste EU fondove.
Makedonija je najveću krizu imala 2000., a nakon Ohridskog sporazuma i približavanja NATO ubrzali su reforme sa jako mnogo teškoća u decentralizaciji, upotrebi jezika, stranim investicijama, ali strategija im je potpuno jasna, imaju status kandidata (bez datuma za sada) i vrlo aktivno rade na iskorišćavanju EU fondova, vrlo su aktivni u regionu i za verovati je da će budžetski period 2007-2013 u EU iskoristiti maksimalno, što im daje odličnu perspektivu i za članstvo..
MI. Mi kasnimo deset godina, više vremena trošimo na rešavanje nasleđenih problema nego na stvaranje liste prioriteta, nemamo dijaloga u društvu, pravog dijaloga o jednostavnoj temi kao što je "kako će se u Srbiji živeti za 5, 10, 15 godina", imamo u skoro svim sektorima premalo znanja, a previše bahtosti i plitkosti arogancije kojom pokazujemo nerazumevanje procesa u savremenom svetu, delimo sa drugima prostor, ali ne i vreme. I, ipak, ipak,....... kada se uporedi isti vremenski period drugih zemalja (gorespomenute included), dakle za njih 1990-1996., a za nas 2000-2006., mi imamo neverovatno dobre rezutate! Koji se ne osećaju u životnom standardu, nisu nekako "podeljeni" među svima nama, a nesporno su rezultat društva, ljudi u Srbiji (a ne političara, a ne jasnih strategija) Eh, kad bi to moglo da se posmatra odvojeno od saradnje sa Hagom, suočavanja sa realnošću i prošlošću! Ali, ne može. I zato je ovaj post g.Kusovca tako dobar, jer jasno pokazuje da nismo raskrstili sa jednim lošim, promašenim političkim projektom čiji su mehanizmi sve navedeno u postu, a dok se to jasno ne uradi, praktično je nemoguće podeliti svest o dobrom političkom projektu za budućnost za koji smo kao društvo sposobni, podaci to pokazuju, brojke govore za sebe. Partnerstvo za mir, CEFTA, Evropska Energetska Zajednica Jugoistočne Evrope, rast GDP, rast FDI, predsedavanje Savetom Evrope od maja sledeće godine, sve smo to MI, kao što smo MI i nedostatak snage i hrabrosti za odluke i poteze od kojih bi SVIMA bilo bolje. Jednom je Orson Wales održao govor o "contrarities", mislim na primanju nagrade za životno delo (sjajan govor, inače! ne mogu da ga nađem na netu, na žalost), a ja sam, slušajući ga, imala utisak da govori o nama. I, govorio je, verovatno, i o nama, jer je govor bio o onome što valja i ne valja u ljudima. Contrarities, the place where Serbia is living nowdays.


Dezela

Citat - Slovenci do 1996. praktično nisu govorili o "strategiji pristupanja EU", ma koliko da su na tome radili, već su jedna od retkih zemalja (ako ne i jedina) koja je uradila "cost-benefit" analizu procesa učlanjavanja, procenili su socijalnu i kulturnu cenu integracija na domaćem planu i po njoj se ravnali.

Racunali su Slovenci i krajem 1980-ih pa im ispalo jeftinije da se osamostale od Juge umesto da placaju najveci deo skupnih stranih dugova! Ceh je naravno platila BiH...

Trenutno je na TV zanimljiva serija ispovedanja Nike Kavcica o privrednim aktivnostima UDBA. Svadja Slovenije i Federacije oko para u inostranstvu od sverca cigareta. Osnivanje preduzeca dekretima. Dobro je ta ekonomija izdrzala 45 godina.

LP MMM


Gordana, veoma rado bih

Gordana, veoma rado bih pročitao Vaša zapažanja.

Do tada evo Vučko mojih mudrolija:

To kako je preko plota je pravo pitanje zbog sledećeg: mislim da su mediji tek slika društva, a kod nekih komšija su se stvari promenile.

Ne može se u medijima ništa bitno promeniti dok se ne promene pravila igre. S tim u vezi u Hrvatskoj se dosta promenilo. Državna televizija je u mnogome pravi javni servis, naravno i dalje nije imuna na stare boljke. Ali se pomera. Prošle sedmice su dve komisije (Upravni odbor i Etička komisija) vratile na posao dvojicu novinara koji su pustili vest o Mesićevom NDH govoru. Ali ta pomeranja su bila moguća tek kada su bile završene priče o ustrojstvu države (tamo je „srećna okolnost“ bila što je i fizički nekako istovremeno nestao onaj koji je kočio rešavanje problema medija).

Ove sedmice u CG prvi iole značajan socijalni bunt posle ohoho. Dakle i to može da se dogodi kada je stavljena ad acta priča o nezavisnosti. (Što se medija tiče – u CG – državna televizija i državna Pobjeda postale su mi nakon nezavisnosti dosadne. Eto to tako kažem jer se trudim da ispadnem fin.)

Bosna je tuga jedna kao i Srbija, ali je sama po sebi složen slučaj pa se zadržavam samo na ovome da ne gušim. PBS se drži, entitetske guraju svaka po svome. Doidik ima svoje medije, o Fahri Radončiću (vlasniku Avaza) da ne govorimo.

Sve u svemu Hrvatska je dosta ispred (mada je senzacionalizam stalna boljka uz naravno podmetanje udbaških priča). Ostalo je, po meni, tu negde – po nečemu malo ispred po nečemu malo iza Srbije. Svugde je dosta sluga u medijima, svugde je dosta „novinara“ koji rade ono što misle da bi vlasti htele da oni rade, svugde vlasti pokušavaju da drže medije u šaci.

Dodatni problem u Srbiji je što je flagrantna zloupotreba medija tek deo ukupne priče kočenja napretka blokadom suočavanja sa prošlošću. Nema suštinske razlike u razlozima zbog kojih „psi medija“ bljuju o Nataši Kandić i o Brankici Stanković.

Ali glavna priča je po meni da problemi zloupotrebe medija ne mogu da budu razrešeni sami po sebi, odjednom. Neće se ni jedan vlastodržac svojevoljno odreći ni dela vlasti ni kontrole i zloupotrebe medija. To po meni dolazi kao deo nekih velikih promena ili rešavanja nekih krupnijih problema.

Ako tako gledamo onda je famozni Peti oktobar bila šansa. Zašto nije iskorišćena – nadam se da je jasno.

Mislim da će druga šansa biti kada najzad „problem“ Kosova bude stavljen ad acta (bez obzira na to kako taj problem bude rešen). Nisam nažalost siguran da će prilika biti iskorišćena.


istovremenosti...još jednom

Kanda smo pisali komentare ISTOVREMENO u realnom vremenu :)
Kad bi ovo bio film, a ne blog, kad bi bilo klavira, a ne mog L.Armstronga sa CD-a, i kad bi bili na aerodromu, a ne u cyberspace-u, ja bih onda rekla: "Ovo je početak jednog sjajnog prijateljstva!" :)
Kad bi se u Srbiji stvarno brzo desilo sve to što mi vidimo da je lekovito.....Kazablanka bi stvarno bila u Švajcarskoj, a gde drugde?!


Što bi Jung rekao,

sinhronicitet :)


E,...

...dje se seti Junga u ovi sitni sat! :))


excuse moi

Ali nije mi bas najjasnija paralela izmedju Nokie, Norveske i TV terorizma. Drago mi je sto slusate Armstronga, ali sve mi nekako lici na flert sa MR.K., vise nego na pricu o postu?


paralela

Kad traju procesi u njihovim društvima, NEMA TV terorizma, oni imaju NORMALU, a mi PARALELU jer pokušavamo da uprkos svemu što se sliva(lo) sa TV-a da se izborimo sa posledicama puštajući da UZROCI prave TV terorizam.U suštini, nisam komentarisala post, nego odgovarala na predlog Vučka (sa njegovom dozvolom) da se piše malo o tome kako je kod drugih, kako su uspevali da se menjaju.


If she can stand it...

A šta konkretno od Amstronga?

Vučko

P.S.: Hvala Gordana, Srđane - ja volim da malo promenim kadar kad ovako krene, malo klaustrofobično, u stilu "sve je isto samo njega nema" :)


valjda je she - ja

:-), a sve i da nije...
Dragi Vucko, bas mi je milo da se svi (3 of u)bas lepo slazete, ali onda nije trebalo postavljati post vec pozvati ekipu na picence ili chat.
Ovako se drugi blogeri (citaj ja, ali volim da menjam teze)- nesretni, neshvaceni - osecaju malo lose, a bas im se post dopao
Sad se sekiram sto ne znam sta se desava u medjuvremenu na blogu, stupid woman!


Draga Simona,

ovo je bio mali nesporazum - ovaj moj "If she can stand it, I can stand it" je bila mala igra sa Armstrongom i Kazablankom - pitao sam Gordanu šta sluša, po sistemu "ako ona može, što ne bi i ja" :)

Pićence... rado... samo smo verovatno u 3 različite države. Srđan je u Češkoj, ja u UK, a Gordana... ko bi znao, prvi put smo u direktnoj "konverzaciji", ili trolovanju, kako god ko to zove ;)

Vaše pitanje je OK, ali mislim da je i odgovor koji je dala Gordana. Ja bar ipak volim da nas razgovor vodi, računam da nije osnovna tema uklesana u kamenu - nego je upravo ova poprečna komunikacija to što razlikuje blog kao medijum od gledanja Euronews.

Izvinite još jednom zbog nesporazuma.

Vučko


yes!

Dear Vucko,
Sve Vam je oprosteno - jer ste u UK :-) mojoj omiljenoj kraljevini.
Salim se, nema se sta oprostiti, samo sam valjda bila bas u bedaku posle posta, i sto ne ostadoh u Londonu 97..
A i gospoda i gdje vlasnici bloga se obicno naljute kada se ode sa teme na drugi kontinent.Al' ucim, ucim...
A i ne volim dzez:-)
Pozdrav iz BG
p.s. treba li sta poslati za Beograd, dolazi mi drugarica iz Londona :-)))))))


Draga Simona, nema šanse da

Draga Simona,

nema šanse da budete u bedaku sa nama :)

što se tiče džeza, jedino što mogu da Vam kažem je sledeće:

Anyone who says he can see through women is missing a lot.
-- Groucho Marx

Moja omiljena kraljevina je Danska, inače. Tamo sam bio 5 godina, do avgusta prošle godine. Malecka, do duše, u odnosu na ovu, gde nekad sunce nije uopšte ni zalazilo...

Što se tiče nošenja u Bgd - jedino da predložim kofere kad ih moja žena spakuje - obično bude 4 komada na nas dvoje i malca, tako da se i ono malo od taksija do check in i sa druge strane okozim :)

Malo ozbiljnije - dolazim i ja u Bgd za nedelju dana, tako da ovaj put ne treba, hvala na ljubaznoj ponudi :)

Vučko

P.S.: Za Gordanu: kljukam iPod Armstrongovim CD-om "In memoriam" - ima većinu tih stvari koje ste nabrojali, plus Mack the Knife, only you... sve ćoškaste, drugim rečima :) hvala za preporuku!


:)

Sve, apsolutno sve, od "It`s a wonderful world", preko "Oči čornie" do "Hello Dolly","It takes two to tango", "Georgia on my mind", "Kiss of fire", "Blueberry hill", "La vie en rose",...need more?


Hehe to me podseti

na jednu kolekciju njegovih stvari na kojoj je bila i ova simpatična stvar.

Sad ste mi napravili zazubice, nemam ništa od njega na iPod, a zvrji još giga prazno, odoh na 15 minuta da iskopam ili taj CD ili Body and Soul (moja kolekcija njegovih stvari su uglavnom neki "the best of", tja...)

Hvala na inspiraciji,

Vučko

P.S.: Samo da odgovorim na ovaj post iznad, da ne ostavljamo goste na žurci same ;)


Super post !

Ipak, bilo bi dobro da se slicna rekapitulacija uradi i o "nosiocima" demokratskih promena koji tutnjaju Srbijom vec prilicno dugo, kao i o analiticarima kadrim da tumace (kritikuju) njihove uspehe i zasluge.


1973

Sto znaci, secam se svega i ponovo mi se okrece zeludac...i place.....
sorry, i patetika je zivot
I opet se setim da zbog svih slika i tonova sa ovoga posta - izgubih negde put po Evropi sa rancem na ledjima U 20 i nekoj, stipendiju na UCLA..
I setim se ostrascenih svadja mame i tate, bosanke i sumadinca, od kojih ni jedno nije verovalo da je moguce slagati i bljuvati sve i toliko...i ko je stvarno koga napao, zaklao, silovao....
I ubedjujem sebe da treba da zaboravim jer nije mi lose: zaradjujem hiljade, kupujem stan, trazim decka :-)...imam prijatelje
Doduse, mama i tata nisu vise zajedno..ali to ne mozemo staviti na optuznicu
Ali mislim da bar danas mozemo, svaki dan na b92, bar 3 minuta pre Vesti, imati mali podsetnik o Komrakovima,Spomenkama -i to bi mi bilo dovoljno
Sto bi rekla moja drugarica - da rezimiram - HVALA Mr. Kusovac!


super ideja!

gde bi nam bio kraj da smo od 5. oktobra SVAKODNEVNO bar na jednoj TV gledali "bisere" prethodne ere (mada i ovih 6 godina ne zaostaje sa kolicinom gluposti, podjednake opasnosti).
ps.ne verujem da i ranije nije bilo slicnih predloga jer se ja ovako rasejana secam koliko su ovdasnji politicari skakali sami sebi u usta... a sta ih tek ceka!!!


Gledali smo. Islo je to

Gledali smo. Islo je to posle 5. oktobra na nekoj TV svakodnevno - deo tv dnevnika iz 90 i neke, na isti dan. Medjutim, cini mi se da je veliki broj ljudi to shvatio kao utvrdjivanje gradiva. Komentari ljudi iz moje okoline cesto su bili: eto vidis sta su nam radili, a mi sad njima treba tu nesto da se izvinjavamo. Ili je bilo rano, ili je trebalo od neceg drugog krenuti, ili je bilo lose prezentovano ne znam, ali cini mi se da nije bilo efekta. Steta.


oh snezana, uvek se najezim

oh snezana,
uvek se najezim kad procitam taj stih. inace, ja sve njih zovem "Orci", bas im pristaje jel da

ps samo sto sam se okrenuo a vec 12-13 komentara, fiiiiiiiiiju


moze i ovako: Jedan Prsten

moze i ovako:
Jedan Prsten da svima gospodari,
Jedan da za svima seže,
Jedan Prsten da sve okupi,
i u tami ih sveže.
U Zemlji Mordor gde Senke traju.


Tolkin u Srbiji

Treba nam da istovremeno budemo i Bilbo i Frodo Bagins, da ga bacimo u vatru u kojoj je stvoren i Galadriel, da odolimo....a sve u Zemlji Ljudi u kojoj Golum nije samo jedan...


ODLICAN TEKST!!!

A tek ilustracija...!!!


Na sledecem linku cete naci

Na sledecem linku cete naci predavanje pisca "A People's History of the United States".Tekst je prilicno dug ali vredi procitati.

U vezi teme bloga ( a to su valjda mediji ) obratite paznju na sam pocetak gde se citira Gering pa onda nekoliko sledecih paragrafa sa strasnim zakljuckom "It works the same way in any country".
Svako ima svoju Stulu, samo razlicito boli po glavi stanovnika.

Pozdrav
Pedja


thanks!

Hvala na linku, i na vracanju na temu


Super tekst

Srdjane, ova analiza je bila fenomenalna. Odavno nesto ovako dobro nisam procitao. A narocito mi se svidja zajednicki rad Ratka Markovica i Voje Kostunice.


Srđane, majstore...

Koliko podataka za istoriju zla..Svaka čast i hvala.
Hvala i za sinoćnu emisiju na Radio "Slobodnoj Evropi" o zlu u regionu.
Slušao sam pažljivo i Ivica Đikić mi je delovao vrlo uverljivo, a on je samo analitičan novinar. Nije nikakav "nezavisni analitičar"...kao "genijalci" iz NSPM.


uspjeh ovog bolga

moze se odrediti i time da je meni kao i ostalim strancima u pracenju srbijanskih medija tokom devedesetih, ovo izvrsno doslo da podsjeti na nesto o cemu sam cuo samo do sada ali ne i vidio svojim ocima, plus analiticki mi je pokazano sta je sve moguce u zatvorenom drustvu kakvo je Srbija do nedavno bila a i sada nisu vrata potpuno otvorena. Ponekada se pitam sta je sa tim zvijezdama devedesetih, kako li prezivljavaju. Gotovo da ih pozalim ali onda se sjetim pokojeg primjera za koje znam da su recimo unosno unovcili svoju ideologiju i laz pa su tu nekretnine koje se sada iznajmljuju, vlasnicki udjeli u kompanijama,.... Pitam se sta bi bilo pravedno. Princip ideologije ide ispred srca. Valja sudski dokazati a cesto su pravno osigurani. Stoga treba stalno podsjecati i podsjecati da se ne zaboravi koji lazovi su najvece zvijezde devedesetih, a bili su i osamdesetih, sedamdesetih.... a ima oh jos uvijek...
Bravo


Pa Nevene..

Bar do Trebinja nije teško otići.
No ono što je za "neupućenog posmatrača" čudno, jeste činjenica da se međusobno potpomažu tzv. neprijatelji.
ne, oni nisu bili neprijatelji, oni su celo vreme bili partneri.


Molim savet: šta sa odjednom radikalizovanim roditeljima

(Ovo je off topic - ako želite, obrišite me.)

Molim za savet, mišljenje, komentar -- kako da pristupim svojim roditeljima sa kojima se povećava udaljenost zbog brze promene važnih životnih stavova? Oni su se u "stare dane" radikalizovali u nacionalnom smislu da moj brat i ja (25-30 god), kada dođemo kod njih pitamo se "ko su oni", verovatno na sličan način kako su oni posmatrali svoju decu kroz naše razvojne faze.

Moji otac i majka postali su ostrašćeni DSS fanovi sa punom primenom Kurirovog rečnika. Relativizacija je bila početak, stav je "ex catedra", nema mesta upadicama. Čak je i Kurir ok. Štaviše, prošli put video sam Kurir u svojoj kući. Siguran sam da to nije "eksperimentisanje", kao mladalačko istraživanje "demijanovske strane ličnosti". Moji roditelji su istoričari, bili profani na faksu, oboje još uvek rade, obišli ceo svet i uvek bili u više-manje (meni) razumljivim građanskim evropskim okvirima -- tako govorili, tako živeli, tako se oblačili, tako nas "vaspitavali" -- u istinske kosmopolite, sa divnim pričama o Starom veku, religiji, ratovima, modernizaciji, kapitalizmu... -- nije bilo "uskomešanog ličnog sadržaja", trudili su se da svaki sud koji daju ne bude "ličan", već dokumentovan. Beskrajno sam uživao, i do skoro jesam i mojim i očevim raspravama do duboko u noć koje su, možda, ličile na dijaloge koji su se vodeli u Siminoj 9a posle WWII, utočištu Mihiza, Medakovića, kasnije Ćosića i drugih. Tata i ja imali smo našu oazu slobode i razumevanja. Početkom 2006. to se urušilo.

Sada ismevaju ratne zločine u SFRJ, hvale se srpskim beguncima i tuđom nespretnošću, ismevaju HRT na kablovskoj i tobože, ne mogu da razumeju Milijunaša, zvali su i mene i brata više puta na drugi dan ustavnog referenduma da glasamo (brat podneo žrtvu u 19.40h), za slavskim ručkom "Palma je OK", "šta fali Cecinom koncertu", "više ne gledamo b92 vesti", "ovde se uvek čitao NIN", "Tijanić je lepo odgovorio", "Kosovo u srcu", "Čedu plaća CIA", itd -- sve iz usta roditelja koji su me davnog 9. marta 1991. sačekali na BG bus stanici kad se vraćao iz Petnice i vodili kroz suzavac, kroz njihovo izbacivanje sa faksa zbog političke nekorektnosti, učestovanja sa mnom na SP 96/97, sa kojima sam bežao toliko puta od pendreka, suzavca, batina, porodičnog odlaska na 5. oktobar sve do jutra sa maskama natopljenim valjda jodom. Moji su bili i relativno bliski sa porodicom ubijenog Premijera.

Sada, 2006/07 -- potpuni zaokret na nacional-radikalizam, sveprisutni Kurirov rečnik o "četiri hrabre žene", prljave angdote iz njihovih života, po mojem mišljenju, šešeljevski rečnik degradiranja protivnika -- koji polemiku dovodi u besmisao.

Da ih menjam -- ne mislim da vredi. Da pričamo -- zapene. Da ćutim i klimam glavom -- ni oni nisu klimali glavu kada sam gruvama gađao panzionere koji igraju šah pa me jurila milicija sa 12 god. O:-)

Izvinjavam se na off-topic postu i hvala na strpljenju zbog dužine.


Mora da im se nesto desilo

Mora da im se nesto desilo pocetkom 2006. jer kazete sa su se tada odjednom promenili. Budite strpljivi, proci ce ih to, najtoplije se nadam.


Mora da im se nesto desilo

Mora da im se nesto desilo pocetkom 2006. jer kazete sa su se tada odjednom promenili. Budite strpljivi, proci ce ih to, najtoplije se nadam.


Uz duzno postovanje,

ako je bekgraund tvojih roditelja takav, onda su ljudi perfektni.

To sto se ti sa duplo manje zivotnog iskustva cudis sto glasaju za,u ovom slucaju, DSS, cini mi se da govori o tvojoj netoleranciji.

Prvo, ne glasaju za SPS ili za SRS.

Ovde ce mnogi reci da je DSS njima slican, sto je glupost, i to teska. Ja poznajem glasace razne glasace DSS koji su profila tvojih roditelja, a koji nisu preterano odusevljeni njihovom politikom, ali kao da je izbor veliki? Mogu eventualno da glasaju za DS, i to je to. Dakle gradjanski sloj, srednja klasa.

I ja sam u svojim dvadesetim godinama mislio da sam najpametniji na svetu, a sada kada imam svoju decu vidim koliko sam bio smesan sa svojih dvadeset i kusur godina iskustva. U tom zanimljivom periodu zivota obrnuo sam pun krug i glasao za sve partije nekadasnje opozicije - od SPO, preko DS do DSS, i natrag (istina, bez SPO).

Razlika je u tome sto sam ukapirao da je glasanja zaista odlucivanje o manjem zlu, posto nam je cela politicka klasa prilicno jadna, tako da bi morao od svakog po malo da uzmes da bi napravio idealnu politicku opciju.

Moj ti je savet da ostavis svoje roditelje na miru oko gluposti kao sto je "za koga ce glasaju" i da budes ponosan na njih (opisao si ih kao fantasticne ljude). Kada neko olako govori o ratnim zlocinima, to je obicno - barem je to moje iskustvo sa ljudima - bunt zbog toga sto se Srbima pakuje sve i svasta, dok Naser Oric dobija dve godine zatvora za masakr vise od hiljadu ljudi, a snimci zlocina Muslimana i Hrvata na televiziju dospevaju sa deset godina zakasnjenja.

Ja sam tu fazu prevazisao i ocajan sam sto ljudi i dalje ne veruju da se Srebrenica zaista dogodila i kolika je to sramota i katastrofa za dusu ljudi koji ovde zive.

Ali jednostavno ljudi koji nemaju previse informacija iz prve ruke se tesko solidarisu sa zrtvama generalno, a posebno ako nisu "nasi". A i sa "nasima" se ne solidarisu.

Uopste, secajuci se sebe i svog entuzijazma i naivnosti u onih deset zanimljivih godina borbe protiv Milosevicevog rezima - tada sam bio u svojim dvadesetim - prepoznajem mnoge situacije u kojima sam bio mlad, glup i naivan, a mislio sam da je starija generacija "stara, glupa i naivna".

Posle sam shvatio da je to smesno i da ne mogu da budu pametniji klinci koji su eventualno zavrsili fakultet i vojsku od odraslih ljudi koji su podigli decu, jednostavno to je neuporedivo. I jedni i drugi imaju svoje zablude.


Mala nejasnoca

Gos'n Kusovac,

Nije mi bas u potpunosti jasna razlika, kada se radi o novinarstvu, izmedju 'analiticara' i 'komentatora'. Kako vi sebe vidite, kao analiticara ili kao komentatora?


Nisam ja nikakav ni

Nisam ja nikakav ni komentator ni analiticar. Ja sam "samo" novinar.

Hvala na komplimentima svima. Godi to. Sujetna smo mi sorta. :)


kome verovati?

Pre nekoliko dana je ovde na blogu objavljeno istrazivanje javnog mnjenja:
agencija SCAN: DS 25%, DSS-NS 17% i LDP etc 9%.

Pa sam zadnjih dana video na sajtu lista PRESS (vidim da uziva nizak ugled ali pretpostavljam da ne smeju da lazu posto bi ih agencije tuzile) rezultate slicnih istrazivanja od jos dve agencije:

Strateski Marketing: DS 27%, DSS-NS 18,5% i LDP ect 3,5&%

Medijum galup: DS 20,4 %, DSS-NS 21,3 % i LDP 5,3%

Na osnovu ovih gore rezultata meni izgleda da u tim agencijama sede neki astrolozi ili baba-vracare. Nemoguce da se oni u svom radu sluze (istom) naukom? Svaki od ovih gore rezultata mi lici kao da je u pitanju novogodisnja zelja jedne od partija.

Ima li ovde neko objasnjenje? I jel postoji u Srbiji neka ozbiljna institucija koja se bavi ispitivanjem javnog mnjenja i objavljuje rezultate svoga rada?


Ta ispitivanja se naručuju

Ta ispitivanja se naručuju i njihovi rezultati odgovaraju onima koji su ih naručili. Najlakše je manipulisati tzv. "slučajnim uzorkom" građana koji se intervjuišu. Otuda i tako raznoliki rezultati.

Elem, trebalo bi pronaći onoga iz Venecijanske komisije koji je "namestio" granicu od 55% glasova za nezavisnost CG, unajmiti ga da "predvidi" rezultate januarskih izbora pa nam izbori ne bi ni bili potrebni. Neka čovek izbaci cifre i to je to :)


LDP & PRESS

Atomski mrav: Elem, trebalo bi pronaći onoga iz Venecijanske komisije koji je "namestio" granicu od 55% glasova za nezavisnost CG, unajmiti ga da "predvidi" rezultate januarskih izbora pa nam izbori ne bi ni bili potrebni. Neka čovek izbaci cifre i to je to :)

Dobra ti je ideja, ali posto nije ostvariva, evo i ja cu da se malo igram "procene" javnog mnjenja. Ako podjemo od tvoje pretpostavke da agencije namerno manipulisu a takodje i da ipak imaju nekog pojma o poslu kojim se bave onda ja zamisljam da one prvo pokusaju da dodju do nekog realnog rezultata pa onda dodaju/oduzimaju procente da bi zadovoljile narucioca a da to sve ostane u nekim "okvirima" (pa valjda su i one cule za reci: ugled i moral). E sad posto mi ne znamo koliko one dodaju/oduzimaju (mozda to zavisi od cene) uzecu jednostavno aritmeticku sredinu tako da ispada:

Vidoviti Vasilije: DS 24,13%, DSS-NS 18,93% i LDPetc 5,93%

Hehe posto ce ovo na Srdjanovom blogu ostati do izbora videcemo ko ce biti najblizi. Hm, mozda otvorim i ja jednu agenciju :D

PS. Na sajtu PRESS-a sam video jos nesto interesantno: posetioci/citaoci mogu da kazu online za koga ce glasati na sledecim izborima. Trenutni rezultat je: LDPetc 133 glasa, SRS 90, DS 61, DSS 62.

Naravno da ovo ne moze da ima veze sa rezultatima izbora ali bi MORALO da ima veze sa strukturom citalaca pressa (naravno mislim na internet izdanje).

Po meni dve stvari se mogu zakljuciti:

1. Online LDP-ovci kojih ovde na blogu ima najvise, javno rade jedno (pljuju PRESS) a tajno nesto drugo (citaju ga najpriljeznije).

2. Somnambul-ova teorija na Biljaninom blogu (u vezi Kurira) se pokazuje kao tacna: protivnici tabloida su njihovi verni citaoci :D

Jedini rezon koji vidim a mogao bi da ublazi gornju statistiku o citaocima press-a bi bilo objasnjenje da su pristalice "esktremnijih" politickih opcija i sami mnogo zagrizeniji (da ne kazem ekstremniji) pa onda koriste svaku priliku da "pomognu" svojoj partiji.

PPS. Ja glasao za DS :D


Hehe

Sociolog Vasilije :))

Ako već nisi pročitao, preporučujem Freakonomics - upotreba statističkih metoda na najluđe moguće društvene situacije.

Taj tip (Levitt) je, recimo, analizirao da li prodavci nekretnina zavrću klijente (tako što je uporedio statistike kad isti prodaju SVOJE nekretnine, i dobio 10% razliku u ceni), da li srednjoškolski profesori varaju na testovima i gomilu takvih fora.

Takođe je opisao tipa koji je prodavao bagele tako što je ostavljao po firmima korpu sa pecivom i kasicu, da ljudi sami ubacuju pare. I onda je na bazi procenta naplate (o kojima je vodio precizno knjigovodstvo) po raznim tipovima firmi, po raznim "nivoima" (šefovi ili radnici) u firmi i u raznim vremenima isto napravio potpuno lude analize i zaključke.

A evo i Vučko-sociolog wild guess-a: koalicija cilja kampanjom Internet populaciju u Srbiji - ljude mlađe i srednjih godina, koji su naslonjeni na Internet (a kroz njega na neki western world) kao kanal informisanja i izvor ideja i vrednosti - tj. nisu prvenstveno naslonjeni na domaće medije. Iza toga, kao i iza SVIH onih drugih ideja (tj u svim drugim partijama), su isto ljudi, profesionalci, sa svojom željom da dođu do tačaka korupcije, tj. recurrent income-a - ali je pakovanje ono što prodaje proizvod.

Pozdrav,

Vučko


kolega Vucko

slazem se ja naravno da Ceda etc cilja na populaciju mladih ljudi koji su opet mnogo vezani za internet. Ali ipak to ne moze da demantuje moje zakljucke (mozda malo samo ublazi). Uostalom gore se vidi da su posle LDP-ovaca sledeci na listi SRS-ovci - a njih covek ne bi uopste ocekivao na internetu ...

A to je valjda opste poznato da su mladi (da ne kazem "klinci") vidjeni kao Cedini glavni glasaci? Ja cuo cak da neki "zli jezici" tvrde da su to ustvari siparice (one prave i one wannabe)? :))) Ali ja to ne mogu da procenim. Mozda bi neka "siparica" mogla da nam kaze svoje vidjenje stvari - recimo gospodja Hag? ;)


Klinci i ostali

Dragi Vasilije,

što se tiče Vaše sociološke (možda sam promašio reč, da izvinu sociolozi) analize iz originalnog posta, ja nemam baš ni rad nogu, niti alate, da kažem nešto za ili protiv - bila mi je interesantna, kao i freakonomics. Sviđa mi se kad neko napravi korak unazad pa pogleda u sliku malo iz daljine, kao što ste Vi uradili. Da li je tačno, ili nije, i ukojoj meri - ne bih znao reći.

Što se tiče uticaja Čede na ženski deo populacije - tja - mislim da je bio i veći dok je bio student i neženja, ali to nije naivan uticaj nigde u svetu, pa ni kod nas.

E, što se tiče gospođe Bogojević, tu ste, prema svemu onome što ja znam, potpuno promašili - moram da kažem da mi taj deo uopšte ne prija, iako mi se Vaši postovi inače sviđaju, uglavnom.

Ima ovde ljudi koji brane neka načela zato što im je to trenutno na političkom meniju.

Ima tu mladih ljudi, koji svoju energiju i hormone usmeravaju kroz ciljeve LDP i sličnih partija. Mnogi od njih upoređuju licemerne izjave ljudi kao što je VK ("ulazak u PfP ojačava našu poziciju u vezi Kosova", "da nisu prekinuti pregovori isporučili bismo Mladića") sa onim što čitaju na stranim medijima, pa onda sa onim što govori recimo Čeda Jovanović - i onda jednostavno prate političke partije na bazi kongruentnosti spoljne i unutrašnje slike, bez ulaženja previše u what-if analize raznih scenarija raspodele vlasti itd. To je potpuno pošteno - računam da je to ono što birači u najvećem procentu slučajeva i rade.

Ima ljudi srednjih godina, koji su osetili stari sistem na svojoj koži, uložili dosta snage i emocija na ono što su oni smatrali rušenjem tog metastaziranog sistema, koji je personifikovan u Slobodanu Miloševiću, a sada nastavljaju po inerciji, stavljajući etiketu neprijatelja i onima koji su im objektivno prijatelji, a mogli bi da budu još veći, kada ih ne bi pogrešno etiketirali.

Ali ima ljudi, kao što je Jasna, koji su gledali kako se kancer stvara i raste, videli su ga u svoj svojoj odvratnosti, i promukli su od dranja nama ostalima šta se u stvari dešava, bez posebnog efekta na one, kojima su pokušali da pokažu da je klempavi car u stvari go. I oni su, na neki način, malo ogluveli na naše reakcije, jer ih predugo nije ni bilo, ali ja stvarno ne vidim smisao da im zbog toga sudim.

U tom smislu mogu samo da Vam ponovim ono što sam već dosta puta rekao: zažalio sam skoro svaki put kad sam prerano procenio nekog ovde.

Eto - ako budete imali još onako interesantnih zaključaka kao što ste imali u ovom prvom pismu, biće mi zadovoljstvo ako ih podelite sa nama ovde.

Pozdrav,

Vučko

EDIT: prolupao sam - čas "ti", čas "Vi" - valjda me malo trglo ovo. Prepuštam ti/Vi odluku tebi/Vama. Izvinjavam se zbog ovoga.


...ostali

Quote:
Ali ima ljudi, kao što je Jasna, koji su gledali kako se kancer stvara i raste, videli su ga u svoj svojoj odvratnosti, i promukli su od dranja nama ostalima šta se u stvari dešava, bez posebnog efekta na one, kojima su pokušali da pokažu da je klempavi car u stvari go. I oni su, na neki način, malo ogluveli na naše reakcije, jer ih predugo nije ni bilo, ali ja stvarno ne vidim smisao da im zbog toga sudim.

...tačnije verovatno ne može, osim ocene ŠTA je to što ustvari SAMO IZGLEDA da NE ČUJU takvi ljudi: predlog da se pri suočavanju sa realnočću i sa prošlošću (čiji su deo i ratovi i ratni zločini i huškanje medija na žive ljude i mržnja koja je bila drugo ime za uređivačku politiku medija) bude "umeren, pomirljiv, tolerantan, pristojan i strpljiv, jer je to demokratski način komunikacije", a da pri tome NIKO DRUGI ne ponudi takav način suočavanja UMESTO svega za čega se optužuju, osuđuju i dan-danas progone ljudi slični Jasni. I neće ga ponuditi, iz prostog tazloga što proces suočavanja sa realnošću i prošlošću NE MOŽE teći, a da se stvari, događaji, ljudi i procesi ne nazovu pravim imenom i iz još jednostavnijeg razloga što takvi apeli obično znače "nemojmo sada o TOME, i to TAKO". Ima nekoliko žena u Srbiji na koje se sručuje sav gnev onih koji su nas mržnjom, bahatošću, neznanjem i arogancijom doveli na periferiju modernog sveta, nekoliko žena koje se godinama bore ZA to da se razume da mržnja, (medijska ili u društvu tolerisana), zločini i ratovi, nisu elementarna prirodna nepogoda i nikako nisu posledice zavera bilo koje vrste, kao što ni jedni zločini ne mogu biti opravdavani drugim, već mora postojati odgovornost, krivična, politička, društvena. I to je razlog zašto ih se i dan-danas ućutkuje agresivnim medijskim kampanjama, ličnim uvredama, diskvalifikacijama bilo koje vrste. Paradoksalno, to je dokaz KOLIKO su u pravu, jer da ne govore istinu, ne bi trebalo trošiti toliko napora da ih se ućutka. Ne smeta to da li su takvi ljudi "ogluveli" (kako rekoste) na "naše reakcije", u društvu izgleda smeta što su, ipak, počele da se otvaraju "unutrašnje uši" u mnogima, spremne da ČUJU činjenice. Činjenice kojima bi se, već jednom, razdužili od zločina, od mržnje, od medija koji se mržnjom zabavljaju i od mržnje žive.To, da te mržnja zabavlja, da od nje živiš je najgori stepen do kog mržnja može dovesti. A posle toga, sve TO nazvati odbranom nacionalnih interesa ili prostorom ljudskih prava kojim se garantuje sloboda govora je nivo kad i pristojni,umereni, pomirljivi, tolerantni, demokratski orijentisani ljudi prosto moraju da kažu "dosta!", ako stvarno hoćemo da se razdužimo od mržnje.


malo VI, malo TI ... Vucko ;)

posto si ti u pretposlednjem postu presao na ti, a ja sa radoscu prihvatio ostacu na ti - osim naravno ako TI ne insistiras da se vratimo na VI. Kad se neko meni prvi obrati na blogu prihvatam njegov nacin(i eventualno, predlozim promenu) a ako ja pocnem diskusiju, pocinjem uvek sa Ti posto mi to nekako odgovara neformalno-demokratskoj prirodi interneta (u "normalnom" zivotu se ponasam po ustaljenim normama:-)
Vidim da se nas dvojica slazemo oko "sociologije" a oko gospodje Hag nemamo sta ni da pricamo - o tome cu pricati sa njom.
Tu se valjda nismo ni razumeli posto sam nju u postu tebi pomenuo samo u (polu)sali kao sto sam mogao da pomenem bilo koju drugu blogerku. Ona mi samo ovde bila "pri ruci" (posto sam i njoj nesto napisao) a inace me interesovalo da li, i u kolikoj meri izgled jednog politicara moze da utice na birace/ice ...

Puno pozdrava
Vasilije


Izvini molim te,

ovo ne volim ni meni da rade - jednom sam se zbog toga obrecnuo na Sonju K. :)

Vrlo rado ostajem na "ti", hvala na tome.

Što se tiče Jasne - molim te, ako ti nešto znači moje mišljenje - ona nije neko kome stoje ovakve šale. Video si već šta sam napisao u ovom "Vi" postu.

Svakako to ostavljam vama dvojma da dalje raščišćavate.

Pozdrav,

Vučko


Dragi Virtuelni Vasilije,

Quote:
A to je valjda opste poznato da su mladi (da ne kazem "klinci") vidjeni kao Cedini glavni glasaci? Ja cuo cak da neki "zli jezici" tvrde da su to ustvari siparice (one prave i one wannabe)? :))) Ali ja to ne mogu da procenim. Mozda bi neka "siparica" mogla da nam kaze svoje vidjenje stvari - recimo gospodja Hag? ;)

Ne mislite da bi ovo trebalo obrisati?


Hm... on ne može

Ali može Srđan, ako se Vasilije slaže, naravno.

Vučko


Hm...

znam da ne moze...neko me je pre neko vece, mislim gogo ("Hvala jos jednom!!!!), naucio da posle odgovora na post nema uredjivanja...ja sam reagovao vise onako retoricki...ali, ispravno, naravno...:-)...


Nes,

kad neko nesto kaze u sali ili ironicno uvek postoji opasnost da bude pogresno shvacen. U tom smislu priznajem gresku i izvinjavam se unapred svima koji su se nasli uvredjeni onim sto sam napisao, a ti citirao.

I da "prevedem": hteo sam da kazem da je LDP politicka opcija koja vise odgovara i adresira mlade ljude (sto je valjda sasvim OK) i da eventualno izgled g. Cede moze da utice na mladje devojke (a i na one koje nisu "mladje") kad se budu odlucivale o politickom programu za koji ce da glasaju. Da izgled politicara moze da ima takav uticaj je opste poznata (i eksploatisana) cinjenica na zapadu. Uostalom o tome se moze pricati i u slucaju drugih politicara, napr. Borisa Tadica ... ili mozda i politicarki ...

A posto se ja ne smatram kompetentnim da u tom smislu procenjujem izgled muskarca, predlozio sam Jasnu kao ZENSKO. A za nju sam i tako znao da je "aktivista GSS-a" a ne LDP-a, to je valjda poznato ovde ...

Pozdrav,
Vasilije

Edit:
PS. IZVINJAVAM SE JASNA za ono "siparica" :-)


Vasilije,

istrgao sam iz konteksta deo vaseg odgovora gde rekoste

Quote:
priznajem gresku i izvinjavam se unapred svima koji su se nasli uvredjeni onim sto sam napisao

Pozdrav!!!


lepo Nes

to i jeste bila sustina, posto nisam ovde ni dosao na blog da nekog vredjam nego da diskutujem i razmenjujem misljenje :-)

PS. A ako ste hteli da ponovo "zamrznete" taj moj post, zakasnili ste - vec sam ga bio korigovao. Steta sto ga niste procitali;)


Ne razumem!!!

Nista nisam hteo da "zamrznem" i zaista ne razumem Vas P.S. Tekst koji sam ja procitao ucinio mi se neprimerenim i hteo sam da Vam to stavim do znanja! Ako sam ispao "drveni advokat" izvinjavam se!NE VAMA!


ma nije vazno ...

nasalio sam se ... prihvatio da to moze biti protumaceno na pogresan nacin i da je sala mozda bila neumesna. Pa se izvinuo svima koji su se eventualno, nasli uvredjeni. I hvala vam sto ste mi to stavili do znanja :-)


Vasilije

ajd sad molim te izbriši sve iza "Izvinjavam se Jasna" pre nego što preveliki broj ljudi vidi, ili ti neko odgovori direktno na tvoj post, da više ne možeš da ga menjaš.

Saberi se malo, molim te, razmišljaj pre nego što pustiš post, zamisli da si Vučko ili Neš, šta bi oni mislili o tome što si napisao.

V.


hahaha

pa jeste bilo smesno ali eto hteo sam da ti ispunim zelju pa se malo spetljao :)))))...
A zbilja nisam zenu ni hteo da vredjam.

E sad sto je sve bila jedna (neumesna) sala tako da je nisam ni shvatao kao uvredu ... sam sam kriv:-)


Ovaj....

izvinićeš što ti ovako kažem - ali ja pokušavam da shvatim šta je smešno.

A ako hoćeš u najkraćem da ti kažem ono što što sam hteo da ti pričam privatnom poštom:

Zamisli na trenutak da nisi Srbin. Zamisli da si Bugarin, koji za par nedelja ulazi u EU. Ali nemoj da foliraš pri tome. Zamisli da misliš i osećaš kao taj Bugarin.

Zamisli da živiš u Sofiji. Da znaš šta se desilo u Ex-yu. Da ti je žao Srba. I onih u Srbiji i onih u Republici Srpskoj, tj. Bosni. Da ti je žao i onih drugih, koje su Srbi pobili ili unazadili. Da hoćeš da pomogneš Srbima, komšijama, kojima si upravo uveo vize, zato što moraš, iako ti donose gomilu para preko leta - da se što pre oporave.

Znači, da vidiš Srbe onako kako ih vidi neko ko ne gleda RTS i slične programe, nego neku bugarsku televiziju, EuroNews, i slično.

E, sad savetuj Vasilija šta treba da radi, da se što pre izvuče iz bedaka. Znači, za sada zaboravi na sramotu o kojoj ti Jasna i Drago pričaju. O tome možemo naknadno.

Da li da se igra žrtve NATO? Jel to pomaže da što pre uđe u EU (ako ti je uopšte do ulaska tamo)?

Da li da ponovo prebrojava žrtve u Srebrenici, kad su to radili profesionalci i obavestili ceo svet preko suda u Hagu?

Da li da Vasilije živi u uverenju da nije Srbija ta koja je unazadila Srbe u Bosni, tako što im je dala nadu da će biti bolje, ako na silu pokušaju da se "razgraniče" sa komšijama? Dala nadu Knjinjanima da mogu da pocepaju Hrvatsku na pola, pa da budu u Srbiji? Poslala im bezbednjake i kriminalce da ih "brane"? Razvalila Vukovar?

Umesto da se razgraniči po preporuci Badinterove komisije, proda fabrike dok su nešto vredele, ne upropasti elan i dela naših očeva, koji su gradili te firme, verovali da se od rada živi. Te firme što su sad kao strvine, pune ljudi koji su nekad bili radnici. Da tom prodajom ostavi nešto i za penzionere (pogledaj poslednji blog Saše "preduzetnika").

Da li ti Vasilije izgleda siromašan i osramoćen? Da li ti izgleda sluđen, ako pokušava da u svojoj glavi balansira ono što se dešavalo i da čeka da neki Francuz ili Britanac ili Austrijanac promeni svoju sliku svega toga? Umesto da grize da ti se pridruži? Da li pomaže Srbima u Bosni tako što krije Mladića?

Eto - to sam hteo da ti kažem. Možda iz par iteracija i sa više detalja.

Ali stvarno sam popizdeo kad ne vidiš da je sramota da ženi koja je znatno starija od tebe, koja pokušava da ti pomogne, kako zna i ume, da se orijentišeš - kažeš ono što joj kažeš i još ne možeš ni te smajlije da poskidaš.

J**** sociologiju LDP glasača. Gledaj sebe, čoveče.

Vučko


ovaj, Vucko

pa slazem se ja uglavnom sa ovim sto si ti ovde napisao. Ono ko je zasta kriv je komplikovanije a nije ni bitno - osim za nase unutrasnje svadje(a i proslost je).

I ja stalno ponavljam ono "REALNA politika". Sto za mene znaci da prihvatam da se kazne svi "nasi zlocinci" i da se ne brinem za one tudje. Makar bilo nepravedno.

Ja samo vidim da neki "aktivista DS" sada zastupa mnogo bolju i posteniju REALNU politiku nego sto to radi "aktivista GSS-a". Zato sto ovaj drugi PRETERUJE. Ako sam vec prihvatio da precutim neke stvari zbog realne politike onda ne moram da prihvatim i KRIVICU drugih i da sam kriv i za ono sto nisam. I ako cak jedan Vasilije prihvati kao skolovan covek, onaj obican radnik ili seljak NECE - zato sto oseca NEPRAVDU. Pa ce glasati za SRS. I nema nista od Evrope. Cesto se ispostavi da oni koji hoce da pomognu - ustvari odmognu ...

Ali mi se vec vrtimo u krug. Ja sam samo za PRAVEDNIJU, UMERENIJU I RAZUMNIJU politiku nego sto Jasnina politicka opcija. I nista vise ... Jednostavno ta umerenija opcija ima vise sanse da okupi VECINU. I to je demokratija.

Evo da dodam jos jedan edit pre nego sto odem na spavanje:
Naravno da ne mislim ja da nasa politika treba da insistira na nekoj krivici NATO. To isto nema smisla - popravicemo mi NATO kad udjemo u njega:-) Ali to bi morali da imaju u vidu ovi koji svojim preterivanjem hoce da uvedu "srpsku kolektivnu krivicu za sve i svasta" i da dokazu cak i "fasiticke gene" i slicne BESMISLICE. I da malo 'olade ... posto se obicni ljudi ne mogu do besvesti lagati i manipulisati ...


a smesno je bilo

ono sto sam ja par puta ispravljao ono moje opravdanje za "neslanu salu" i na kraju jos ubacio i izvinjenje tako da sve onako na gomili niko nije mogao da razume :-)


Vučko,

...ovaj post ti je sjajan, zaista...
Tri puta sam ga pročitao..


Quote:A to je valjda opste

Quote:
A to je valjda opste poznato da su mladi (da ne kazem "klinci") vidjeni kao Cedini glavni glasaci? Ja cuo cak da neki "zli jezici" tvrde da su to ustvari siparice

Ne smem ni da se usudim da pomislim ko bi po ovoj analogiji bile glasacice B.T. a pogotovo V.K.
O T.N. i V.I. da ne govorimo.


Novinari nekad i sad

jako sam razočarana što ova tema, kao ni tema - suočavanje s prošlošču ili tema - ratni zločini ne pobuđuje naročitu pažnju čak ni na ovom blogu.

Možda je reč o maldom svetu koji nema sećanja na to vreme. Ali postoji velika opasnost da se sve ponovo proživi, bez sukoba sa susedima, to je sre'om gotova priča, ali sa velikim unutrašnjim tenzijama pa možda čak i sukobima.

Pročitala sam post o roditeljima i njihovoj promeni, rekla bih, nagore. Zamislite kakav je uticaj medija bio na one manje obrazovane kad su ovakvu promenu doziveli ljudi koji su čak i univerzitetski profesori.

Ja većinu ovih likova sa RTS-a znam lično. Znam i Lazara Lalića i Doru Sekulić koji su napravili tri takva dnevnika. Lazar Lalić ima arhivu možda bolju cak i od RTS-a.

Možda treba vremenska distanca da bi se period od 1980. (kad je zapravo i počeo raspad ex-yu) do današnjih dana relevantno naučno-istorijski obradilo. Ali upravo zbog toga treba treba taj perid dokumentovati, arhivirati, da bude što manje improvizacija. Stvoriti video, audio i svaku drugu arhivu. Nije na poslednjem mestu ni oral histoy. Srećom, ima ljudi koji to sve sakupljaju i imaju ogromne lične arhive.Znam čoveka koji je snimio svaki tv dnevnik RTS-a za sve te godine rata. To je nezamisliva količina, fizički gledano. A tek kao dokument - možete zamisliti.

Za kraj o ovom najprodavanijem književnom djelu u (veoma dugoj i plodonosnoj)istoriji Republike Srpske koje je u potpunosti njen autohton prozivod - što reče ovaj Zaharović iz tekta.

BANJALUKA - Nakon skoro rasprodatog prvog tiraža knjige Dani(j)ela Simića "Intervju sa Radovanom Karadžićem", od danas na kioscima širom
Republike Srpske čitaoci će moći kupiti i drugo izdanje ove knjige. Prvobitni tiraž od 1.050 primjeraka, finansiran je iz sredstava dobijenih na konkursu za suizdavačku djelatnost Ministarstva prosvjete i kulture RS.

"Objavljivanje drugog izdanja, štampanog u jednakom broju primjeraka kao i prvo, obezbijeđeno je samim sredstvima od prodaje knjige, a prodavaće se po istoj cijeni od tri KM pošto je cilj ovog projekta demokratizacija pismenosti i knjige", istakao je Saša D. Zaharović, šef Službe za odnose s javnošću Projekta "Simić".

Zaharović je napomenuo da je samo u večeri promocije knjige "Intervju sa Radovanom Karadžićem" u muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić" prodato čak 77 primjeraka.

"Ovo je najprodavanije književno djelo u istoriji Republike Srpske, a uz to je i u potpunosti njen autohton prozivod", ističe Zaharović.

Tekst je iz banjalučkih nezavisnih novina.

JB.


gospodja Hag: jako sam

gospodja Hag: jako sam razočarana što ova tema, kao ni tema - suočavanje s prošlošču ili tema - ratni zločini ne pobuđuje naročitu pažnju čak ni na ovom blogu.

Mene ne cudi da je tako i da ljudi osecaju otpor prema "suocavanju sa prosloscu i ratnim zlocinima" i to PRE SVEGA zbog onih koji tu temu u zadnje vreme forsiraju (Vi ste, po meni, gospodjo Hag tipican egzemplar). Zbog njihove ostrascenosti, jednostranosti, neobjektivnosti i nemogucnosti da se o svemu prica na razuman, demokratski i argumentovan nacin. Ali i zato sto oni iz inostranstva koji tu temu podrzavaju nisu u stanju da se izdignu iznad svojih politickih interesa i svoje odgovornosti za sve sto se desilo tako kako se desilo. Pa onda sve dobija oblik dnevno-politicke borbe.

Jedino se slazem sa Vama da "treba vremenska distanca" i da dodju neki novi ljudi koji ce to sve sa mnogo vise objektivnosti "obraditi".

Pozdrav,
Vasilije

PS: Mi u Srbiji treba ipak da budemo zadovoljni posto smo dosta odmakli ispred "rodjaka" iz bivse ex-Yu po tim pitanjima ...


VV,

evo mog odgovora. To je jedan moj omiljni citat:

"Bože kad me vidiš poslednjeg dana mog života", ako me ne vidiš kao pobednika, strašno bi mi bilo važno da me vidiš kao borca".

Mislim da ideja borca nije samo ideja za izuzetne ljude, nego za sve nas.

Pa i za tebe i mene Vasilije.

A da li smo dalje odmakli od, kako kažeš, rođaka iz ex-yu, to je veliko pitanje.

Po čemu smo odmakli?

Po izručivanju ratnih zločinaca hapšenjem?

Po informisanju ljudi za šta su ti optuženi?

Ali po nekim stvarima smo zaista odmakli. Tačno je da niko nije kupio auto zločincu. Da niko nije zločincu, pravosnažno osuđenom na 35 godina u pomaganju u genocidu, dodelio stan u Cvećari od 100 i nešto kvadrata.

Francuska je posle drugog svetskog rata donela zakon po kome su mnogi kolaboracionisti osuđeni na ogromne kazne zatvora a neki i na smrtne kazne. Pa pošto je među njima bilo značajnih umetnika, naučnika i književnika, molili su de Gola da ih pomiluje jer su značajni za francusku kulturu, na šta je de Gol odgovoriio "Za veliki značaj, velika odgovornost". Eh, ali to je Francuska i to je de Gol.

Kod nas su mnogi rehabilitovani i dobili svoje ulice, kao recimo, Velmar Janoković, zamenik ministra obrazovanja u Nedićevoj vladi. A kakve su rasističke zakone donosili, nekom drugom prilikom. Ili glumica Žanka Stokić.

Tako i danas. Nemaju ulice ali su rehabilitovani na svaki način.

Toliko o tome koliko smo odmakli.

Jasna B.

P.S. Pa čoveče, treba li da se bavi bilo kakvim novinarstvom, makar i pijačnim barometrom, novinar koji napravi prilog o vozu koji ide i bez šina, jer je "sve moguće u ovakvim vremenima". Ili i onaj ko je dozvolio da se takav prilog pusti. Misli o tome.

EDIT: A ništa ne kažeš za najprodavanije književno delo u duuugoooj istoriji zakozvane RS?


draga Jasna,

nemam ja nikakve dileme da si ti celog zivota bila i da ces ostati (prvo)borac. Imam utisak da je to tebi, ako ne zanimanje, onda bar nesto cemu posvecujes JAKO veliki deo svog zivota (napravio sam jedan "serach" po netu pa nasao jednu interesantnu pricicu o "iskusnom GSS aktivisti Jasni Bogojevic" :-).

A ja sam, moze biti, borac ali samo u mom poslu koji nema veze (HVALA BOGU) sa politikom ... A u slobodnom vremenu, jedino sto bi spadalo u sferu o kojoj govorimo je eto ovo sto sad ponekad napisem nesto na ovom blogu. Moras dozvoliti da postoje i ljudi koji se ne bave politikom (mora neko i nesto drugo da radi) ... osim sto zaokruze nekog na glasackom listicu.

Inace sam licno sumnjicav prema BORCIMA (sto ne znaci da su oni svi losi), posebno kad to ima veze sa politikom. Sve to sto se desilo kod nas dole su napravili razni BORCI koji su borili za razne IDEJE i politicke opcije kojima su SLEPO verovali. Samo sta da se radi, MI LJUDI tezimo nekoj VERI, pa ako to nije religija onda to moze biti ideologija, politicka partija itd ... Valjda je lakse da nam neko da odgovore za SVE, pa ne moramo da "muckamo" svojom glavom. Nego se unapred zna i ko je kriv a ko je prav, ko je zlocinac a ko zrtva i sta je zlocin a sta kazna ...

E vidis, ja verujem samo u nekoliko osnovnih i univerzalnih principa kao sto su COVECNOST, LJUBAV, MIR ... U SVE OSTALO SUMNJAM. I ne prihvatam nista zdravo za gotovo dok mi to MOJ RAZUM ne potvrdi. I ne verujem SLEPO ni jednoj partiji ili religiji ... a ni Milosevicu, ni Tadicu, ni Mesicu, ni Busu. I ne verujem GENERALNO ni srpskom sudu, ni hrvatskom a ni onom u Hagu. Nego pogledam, od slucaja do slucaja, razloge za i protiv, sta kazu oni, sta kazu kriticari pa se onda odlucim da li da im verujem u KONKRETNOM slucaju.

A tebi je lako, vec si se opredelila (uzela i odgovarajuci nick) pa se boris punom parom - ne moras nista da razmisljas posto se SVE VEC ZNA. I ako ti ukazem na izvestaj Human Rights Watch-a gde stoji da je NATO namerno gadjao civilne ciljeve ti to neces ni primetiti (verovatno si ga i sama videla ali se ne uklapa u IDEJU za koju se ti boris). Ili ces to opravdati nekim drugim prekrsajima ratnog i humanitarnog prava - dok ces u drugom slucaju tvrditi da se takve stvari NICIM ne mogu opravdati. I onda je za tebe kompletno bivse srpsko politicko i vojno rukovodsvo zlocinci BEZ IKAKVE DILEME i DA DRUGIH KRIVACA NEMA.
A ja opet uporedim obe strane, pogledam koliko ima ubijenih neduznih civila i sa jedne i sa druge strane, koliko ima proteranih ljudi i spaljenih kuca, pogledam koliko ima osumnjicenih koji su privedeni pravdi i sa jedne i sa druge strane ... Setim se sta je sve pricano i kako je sve "izvestavano" ovde na zapadu a i kod nas. Pa onda pricitam sta kazu neki IZUZETNO pametni i neutralni ljudi - mnogo kredibilniji nego neki sitni politicari zaokupljeni borbom za svoje parcence vlasti. Pa onda vidim da to rukovodstvo MORA biti osudjeno zato sto je izgubilo (uzaludnu) bitku sa najmocnijom silom na svetu i to od suda koji je ta sila osnovala. Jer ako ne bi bili osudjeni onda bi se neko upitao zasto je sve radjeno kao sto je radjeno i KO JE ONDA KRIV. Sto naravno ne znaci da ovi koji su u Hagu nisu krivi - jedino cela prica ne deluje bas suvise PRAVEDNO ... i onda mi je to sto je neko od njih dobio "nadoknadu" da se dobrovoljno javi nekako lakse "progutati" nego neke druge ozbiljnije stvari. I sve mi nekako spada u REALNU politiku, pa sta cemo, cutacemo ...

Da se razumemo, bio sam ja dovoljno veliki i u vreme kad je Milosevic dosao na vlast u Srbiji i ODUVEK sam bio protiv njega. Ali to ne znaci da to sto je on JAKO kriv, da je kriv za SVE.

Eh mogao bih ja da ti pisem jos i o ovim drugim stvarima ali je i ovako postalo predugacko (neko bi rekao "kilometarski post";)...

Pozdrav,
Vasilije


Dragi Vasilije,

Izvini, molim te, što uskačem ovde, iako sam rekao da ću pustiti vas dvoje da raščišćavate stvari.

Meni je drago što smo odabrali istu kutiju da ubacimo listić na izborima. I drago mi je što pokazuješ zaista neuobičajeno visok smisao za primećivanje detalja, kao ono gore sa web sajtom press-a. I shvatam da se trudiš da budeš maksimalno korektan u sagledavanju istorije...

...ali mislim da prilaziš sa jako različite strane problemu od Jasne. I već vidim novi, potpun mismatch.

Da li bi mi posvetio malo vremena, da u par email iteracija prođemo ovu tematiku sa malo drugačije strane, čisto da vidiš zašto je moje mišljenje o ovim prošlim događajima mnogo bliže onome što mislim da Jasna zastupa, nego ovome što si upravo napisao?

Da se razumemo - apsolutno razumem tvoj pristup, ali mislim da bi ti jedan malo drugačiji viewpoint možda pomogao da reevaluiraš neke pretpostavke. Ako si za - baci mi email kroz ovaj blog mail sistem, ili otvori svoju stranu da ja mogu da ti pišem.

I, molim te, ne očekuj da cela stvar može da se odvrti večeras - evo sad odoh malo do igraonice sa malcem, obećao sam Saški da ga vodim. Ali bi mi jako bilo drago da podelim sa tobom ono što sam ja uspeo da dobijem od Jasne i još nekih ljudi ovde u poslednjih par meseci. Meni je mnogo značilo - ti ćeš svakako sam odlučiti koliko ti je sve to logično.

Pozdrav,

Vučko


Hehe Vucko,

sto bre nisi studirao pravo - pa si lepo mogao da budes (drveni) advokat :P

Ne vidim samo da ja imam vremena da diskutujem sa oboje (a nije ni fer, dvoje na jednog :D)

Uostalom nemam ja nista protiv zene. Ne mislim ni da je los covek ili da ima lose namere. Samo mislim da je jedna od onih koji PROBLEMU ne prilaze na pravi nacin i da ga tako ne samo NE RESAVAJU, nego jos i produbljuju. Znas vec ono sto ponavaljam kao papagaj: akcija i reakcija, jednostranost/ekstremizam proizvodi/hrani drugu jednostranost/ekstremizam.

Ja sam samo za to da svi razmisljamo SVOJOM glavom a ne da cekamo da nam politicari kazu sta da mislimo. Osim ako necemo da nam se uvek ponavljaju iste stvari.

Hm, mozda sam ja imao nekog bliskog i dragog ko je recimo ceo zivot obozavao Tita(i VEROVAO MU), pa posle to obozavanje preneo na Slobu(i "ukapirao" da je Tita obozavao "greskom") ... pa bi verovatno i sad nekog obozavao i slepo mu verovao - da je ziv. Dosta nam je BRE TOG SLEPOG VEROVANJA I OBOZAVANJA!

Nemam ja nista protiv da ti pises ... a ja cu pokusati da ti odgovorim kad i koliko stignem.

Pozdrav,
Vasilje

PS. A i tebi i meni bi bilo pametnije da radimo nesto korisnije u REALNOM zivotu ... nego da "mlatimo praznu slamu" ovde :D Hehe dobro je ustvari da ce nam "uzeti" Kosovo - ako bi Albanci nastavili da rade nocu to sto su i dosad radili, a mi Srbi da blogujemo ... morali bi i tako da za par decenija menjamo ustav i "vecinski" narod u njemu:)))))))

Edit-Dodatak:
PPS. Ako ti je cilj da me ubedis da je Jasna OK kao covek, nema potrebe da diskutujemo dalje: PRIHVATAM (vec sam to i gore rekao). Ako mislis da me ubedis da je politicka opcija koju ona zastupa ono i u sta ja treba da verujem - onda gubimo vreme. Ne mislim da sam ja sad nesto pametniji ili inteligentniji od vas dvoje, nego jednostavno da zastupam UNIVERZALNIJE principe nego ona (i eventualno ti).


Ok Vasilije,

tvoja odluka.

Čisto da se razumemo - ono što sam hteo da pričamo nema puno veze sa Jasnom. Ono što sam hteo da ti kažem u vezi Jasne sam ti uglavnom već rekao. Nego ima veze sa mojim i tvojim razumevanjem onih stvari koje si opisao u prethodnom postu, na koji sam ti odgovorio.

Nemaš pojma koliko se slažem u vezi ovoga da mislimo svojom glavom (a tek da ne pričam o preuzimanju mišljenja od političara). Ne volim ni ekstremizam ni jednostranost. Ne znam da li ti ja izgledam ekstreman ili jednostran? Ili možda kao neko ko slepo veruje i obožava?

Međutim, ono čega se ja ne plašim je da uletim među neistomišljenike i pažljivo slušam šta mi pričaju. Ako uspeju da me ubede da promenim mišljenje, to znači da ga je vredelo menjati. Ponekad bude i suprotno. You win some you lose some - ali si u oba slučaja na dobitku. Ja to radim sa radošću, zato što se svakako osećam bogatijim posle toga.

Ponekad se jednostavno raziđemo - kao što mi se čini da ćemo sada ti i ja. Ni to nije loše ako podrazumeva da se uštedi vreme koje bi se uzaludno potrošilo.

Ne znam da li zastupaš univerzalnije principe nego ona i ja. Nisam nikad pokušavao da nađem metriku univerzalnosti mojih principa, kako bih mogao da ih samerim u odnosu na principe drugih ljudi. Niti mi je to preterano bitno. Ali ovo sa noćnim radom i Albancima nije nešto što ćeš lako moći da prodaš van Srbije, veruj mi, ako već pričamo o univerzalnosti.

I da se razumemo - ovo je moj realni život. Kao i sve drugo što radim. Ja sam pet godina proveo u Aalborgu imajući praktično samo ovakav "realni život" sa firmom u kojoj radim, a i gomilom prijatelja i rođacima.

A pravo da ti kažem... nekako si me malo demotivisao što se tiče dopisivanja. Ajd pisaćemo drugim ljudima, pa ćeš možda videti šta hoću da kažem. A možda ako pratiš šta pišu Jasna ili (još bolje) Drago dobiješ ideju.

Hvala na vremenu.

Pozdrav,

Vučko

P.S. Ako misliš da je Jasna O.K. kao čovek, možda ne bi bilo loše da joj se izviniš za ono gore?


Hm, Vucko

ja danas izgleda ne mogu ovde da se nasalim a da to ne bude pogresno shvaceno. Ono u vezi "nocnog rada" je bila sala covece! Nisam hteo da ti drzim pridike i dajem savete sta treba da radis. MISLIM doduse da je "bologavanje" ipak gubljenje vremena (posto mi posao nije "politicko ubedjivanje") i trudim se da to drzim pod kontrolom (sto mi danas ocigledno ne uspeva) posto znam koliko moze biti "zarazno". To ne znaci da drugi treba da misle isto kao ja.

U celu salu je upalo i to o Albancima sto se moze shvatiti pogresno ako se bas "tera mak na konac". Ali mogao si da primetis da sam ja "jugonostalgicar" i da mislim da cemo mi svi kad-tad ziveti opet zajedno u nekoj buducoj Evropi. I ponosan sam na tu moju domovinu Srbiju sto je, i pored toga sto se Srbi smatraju "svetskim sampionima u etnickom ciscenju", JEDINA (od ovih delova ex-Yu koji su bili upleteni u ratna zbivanja) ostala MULTINACIONALNA. BiH je to za sad samo na papiru a Kosovo i Hrvatska ce to mozda biti ako im se vrate njihovi proterani gradjani. A u Srbiji eto i bez Kosova, opet ima stotine hiljada Albanaca, Hrvata, Madjara i svih ostalih :-)

Inace ne vidim kako bi nas dvojica mogli da se "razidjemo"? I dosad smo se u necemu slagali a u necemu nismo i ne vidim da se tu nesto bitno izmenilo.

Sto se Draga tice, cak imam utisak da si mi dosta dobro razumemo (posle prvih neslaganja) posebno ako se uzme u obzir da sam ja ipak za DS a on za LDP.

A moj stav u vezi "suocavanja sa prosloscu" ti znas i najkrace se moze objasniti gestom Borisa Tadica koji se poklonio i jednim i drugim ZRTVAMA. I mislim da se svim prezivelim ZRTVAMA treba pomoci a ZLOCINCI kazniti. Bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Eto toliko Vucko, ako pozelis ponekad da razmenis misljenje sa nekim ko misli drugacije, tu sam :-)

Pozdrav,
Vasilije

PS. A u vezi izvinjenja Jasni, ne znam za sta treba da se izvinem? Ako mi napises (kratko) koje su to recenice zbog kojih treba da se izvinem, uradicu to. Ili cu objasniti "sta je pisac hteo da kaze" posto pretpostavljam da je u pitanju nesporazum jer mi nije bila namera da je vredjam.


Za Vučka i Vasilija iliti duo M,

skinite mi se obojica. Uopšte me ne zanima mišljenje VV koji me očima nikad nije video niti progovorio sa mnom neku rač.

Ja mislim i pričam onako kako mislim i nemam nameru da svoj mišljenje menjam da bi se dopala bilo kome. Pogotovo onima koji neće da čuju i neće da znaju za druge izvore sem svojih.

Ovde je razum odavno rekao laku noć. I s tim sam se pomirila.

Vučko, nemoj da me braniš ni od koga. Umem sama kad mi je stalo i kad mi je važno. Sad mi nije stalo.

Ne vređam se lako, naročito od neistomišljenika. Pregorela sam skoro sve prijatelje, pa mogu da se lišim i ovog virtuelnog poznanstva.

Jasna Bogojević


Jasna,

ja nemam nikakve "moje" izvore posto se ne bavim ovom problematikom o kojoj diskutujemo. Jednostavno volim da cujem/procitam RAZLICITE izvore. I to po mogucnosti suprotne posto je tako najveca sansa da sagledam sto je moguce SVESTRANIJE i samim tim REALNIJE.

Procitam ja naravno i informacije iz "tvojih" izvora kad nam ih izneses i citacu ih i ubuduce dok budem posecivao ovaj blog. Pa cu mozda da dododam neki komentar i nesto sto sam saznao na drugim stranama. Cisto da upotpunim sliku ako mislim da je jednostrana ili nije realna.

Pozdrav,
Vasilije


Jasna

Izvinite zbog ovoga. Žao mi je što se stvar razvila na ovaj način. Apsolutno nikakvu nameru nemam da Vam otežavam život više nego što je već. Nadam se da će mi ovo biti pamet za ubuduće.

Izvinite još jednom,

Vučko


sorry Vucko,

nisam odmah primetio da ti ocekujes da mi predjemo na "privatno" dopisivanje o ovoj temi. Nemoj pogresno da me shvatis, nemam ja nista protiv da se privatno dopisujem ni sa tobom ni sa bilo kim drugim ovde sa bloga ako naravno postoji obostrana zainteresovanost i teme koje nas interesuju. A o ovoj temi nemam zelje da raspravljam izvan ovog bloga.

Ne radi se, uostalom, tu o meni, nego o svim ovim obicnim ljudima u Srbiji (ili u onima u Bosni koji eto vidimo citaju pogresne knjige). Njih treba neko da ubedi a i da im POKAZE PRAKTICNO da ISTINA I PRAVDA nisu nekom majka a nekom maceha. A ne da im jos "tuca" u glavu da su fasisti i da su krivi i da treba sve da trpe. A oni su delom takvi sto su podlozni nacionalistickoj propagandi (kao i SVI ljudi) ... a delom i zato sto ih ovi "jednostrani borci" za istinu i pravdu "guraju" na suprotnu stranu ...

I ne vidim sta bi to bilo sto nije vec objavljeno i sto ne moze da se objavi. I tako su ti nasi politicari vec okrivljeni za sva najteza krivicna dela. Meni je SASVIM OK ako je bilo koji tih bivsih (a i sadasnjih) politicara nesto skrivio pa treba da odgovara. Ako je naredio ubistvo civila (a i vojnika, ratnih zarobljenika) naravno da treba za to da odgovara.

A ne treba mi objasnjenje ni za postupke NATO. I za to postoje razna objanjenja i od njih samih a i od njihovih kritickih intelektualaca (pa ja onda slozim svoju sliku). Uostalom morao bi onda da mi opravdavas i Avganistan i Irak i ko zna sta sve jos. A to ni oni sami vise ne mogu da objasne - osim ono sto svi znamo: u pitanju su vojno-politicki i ekonomski interesi ... kakva crna pravda, humanitrano pravo i ostali "idealisticki bakraci" :-)

Pozdrav,
Vasilije

PS. Da nemas jos i neki odgovarajuci opravdavajuci viewpoint i za to sto Amerikanci hoce da sude svim tudjim ratnim zlocincima a "svoje" ne daju? :D


U čemu smo odmakli..

U čemu smo to odmakli Vasilije..U tome što optužene vozi vladin avion, a kao dadilja uz njih putuje Stojković ili Lončar. U tome što ih ispraćaju Patrijarh i premijer..ili u tome što se njihovim ženama, deci kupuju automobili iz budžeta, što im se plaća biznis klasa kad idu u posetu i refundiraju hotelski računi... U tome smo stvarno odmakli.


Drago,

to o cemu ti pises NIJE U REDU. Ali to nije ni radjeno u svim slucajevima kad su u pitanju haski optuzenici. Pokusao sam to malo detaljnije da obrazlozim u odgovoru Jasni i da ja to mogu da "progutam" kao deo REALNE POLITIKE.
I naravno da mi JAKO SMETA sto politika ima bilo kakve veze sa necim sto se zove PRAVO i PRAVDA. Ali nazalost i sama Karla del Ponte provodi veliki deo svog radnog vremena baveci se politickim temama. A takav je i sud u kom radi. Po mom misljenju ... a i po misljenu mnogih drugih kompetentnijih od mene.


A šta nije u redu Vasilije..

...šta je to "real politika" koju gutaš. Tolerisanje, tetošenje i popularizacija haških optuženika.
A Karla..ona spomenik zaslužuje, u sred Beograda jer radi više na ozdravljenju našeg društva od ukupne političke elite u Beogradu.


Drago,

cini mi se da je u situaciji kad vise od trecine gradjana podrzava radikalnu politiku, sa stotinama hiljada izbeglica ipak bilo sasvim prihvatljivo uraditi to sto je moguce na bezbolniji nacin. Sta je bilo alternativa? Da li je manjinska vlada i mogla nesto drugo da uradi? I da li smo sigurni da mozda ne bi dosli radikali na vlast da je ona pala? Ili je trebalo opet ici na ulice (svakih par godina)?

Verovatno se ti i ja ne slazemo u tome sta ja vidim tu politicku komponentu Haskog suda a ti izgleda ne. Ne kazem da Karla nije doprinela ozdravljenju naseg drustva ali nesto mislim da bi jos mnogo vise uspeha imala da se vise bavila PRAVOM I PRAVDOM a manje politikom. I da je tuzila "ni po babu ni po stricevima". I da je vise doprinosila i "ozdravljenju" ostalih susednih sredina. Zato sto su nam i "bolesti" tesko razdvojive i vezane JAKIM uzrocno-posledicnim vezama ... I tako bi i nase drustvo mozda jos brze i bezbolnije ozdravilo.

Mada, kao sto rekoh, Karlin posao i nije bio da se bavi ozdravljenjem bilo kojeg drustva. Nego da radi svoj posao koji se zove PRAVO I PRAVDA ...


Mislim da grešiš...

Ne može se lečiti društvo tako što ćeš podilaziti najgorima. Što ćeš u najbolje pucati, a one spremne da se suoče progasiš radikalnim i ekstremnim. Istina o tome što se događalo je u najboljem interesu srpskog društva.
Nije postojala "manjinska vlada". Vlada je bila većinska i praktično bez opozicije. Tačnije bi bilo da kažeš, "nije bilo političke volje". Ako ti imaš svaki dan javnu kritiku haškog suda, suočavanja sa prošlošću, relativizacije zločina, onda je raszumljivo da jedna trećina ljudi to proguta.
Što se izbeglica tiče teško grešiš. To sam istraživao i znam da ne postoji nikakva razlika između toga dela biračkoga tela i prosečnog izbornog tela u Srbiji. Ima čak nekih krajeva u Srbiji i nekih autentično starosedelačkih sela po Vojvodini gde uopšte nema izbeglica a gde radikali beleže ubedljivo najbolje rezultate. Drugo, izbeglice su u Srbiji već 15 godina, i većina njih sebe više ne vide kao izbeglice.
Možda su jedino izbeglice sa Kosova radikalnije jer imaju lažnu nadu.


Moze biti da gresim ...

... ja sam u situaciji da manje pratim nasu politicku scenu nego ti. A nemam ni posebnog razloga da branim Kostunicu i njegovu vladu. Sad ce doci vlada od DS pa ce sve biti super :))))))))))

Ja samo ne vidim da je glavni problem u "suocavanju sa prosloscu" nego da je to samo izmisljen problem kojim se zamagljuju drugi problemi. I Hag je prakticno proslost (i ako prihvatimo tu tvoju kritiku da je mogao bolje da se odradi). A ovog jednog "haskog optuzenika" bi hteli svi da predaju - mada ja nesto nisam bas ni ubedjen da ce moci da ga nadju ... al' videcemo. Svi obecavaju - to bar nista ne kosta.

A to da nisu samo izbeglice "radikalizovane" to ti verujem - ali mislim da jedina partija koje moze da preuzme birace SRS je DSS a NIKAKO LDP. Ne mogu da verujem da ti zbilja mislis da bi neki dosadasnji birac SRS mogao da glasa za LDP?


Quote:U čemu smo to odmakli

Quote:
U čemu smo to odmakli Vasilije..U tome što optužene vozi vladin avion, a kao dadilja uz njih putuje Stojković ili Lončar. U tome što ih ispraćaju Patrijarh i premijer..ili u tome što se njihovim ženama, deci kupuju automobili iz budžeta, što im se plaća biznis klasa kad idu u posetu i refundiraju hotelski računi... U tome smo stvarno odmakli.

Pomenuo bih jos "sitnicu" u odmicanju o allegedly ubijanju vojnika - ocevidaca onih optuzenika koje vlast jos uvek krije.


To posebno..

To je zločin naročite vrste.


Quote:Mene ne cudi da je

Quote:
Mene ne cudi da je tako i da ljudi osecaju otpor prema "suocavanju sa prosloscu i ratnim zlocinima" i to PRE SVEGA zbog onih koji tu temu u zadnje vreme forsiraju (Vi ste, po meni, gospodjo Hag tipican egzemplar). Zbog njihove ostrascenosti, jednostranosti, neobjektivnosti i nemogucnosti da se o svemu prica na razuman, demokratski i argumentovan nacin.

Auuuu ne sme covek ni da otputuje u Beograd na ne krenu nebuloze.

Virtuelni,

ajte ukljucite procesor na turbo pa molim pojasnite sledece:

kako se to "forsiraju" pomenute teme? kako bi trebalo po Vama da izgleda "neforsiranje"?

I kako ste to Vi iznerili neciju "ostrascenost" i ostalo gore podvuceno? Kako to Vi znate da je recimo Jasna jednostrana? Sta to konkretno znaci u ovom slucaju.

Sta znaci "demokr. i razuman dijalog..."?

Dakle molim da pojasnite ove floskule i opsta mesta. Znate ono: malo konkretnog manje opsteg.


Srdjane,

ne treba mi 'turbo mode' da obrazlozim ocigledne stvari.

Sto se tice "forsiranja" mislio sam pre svega na ovaj blog posto mi je to "prozor u svet nase politike" u zadnjih par nedelja. Ovde jedino i diskutujem o tome. Dovoljno je samo ovlas pratiti koje se teme pojavljuju pa videti da se pomenute teme "forsiraju". To je daleko najzastupljenija POLITICKA tema ovde - svakih par dana se pojavi nesto u vezi srpskih zlocina ili zlocinaca. A po meni, u sadasnjem politickom trenutku Srbije ima vise tema koje su mnogo vaznije. Pa bi onda "neforsiarnje" bilo da se pise vise o tim drugim vaznijim temama a manje o ovoj.

Nisam ni merio "ostrascenost", "jednostranost" i ostalo gorepomenuto nego sam ih KONSTATOVAO (mozda vi znate kako se one mere i u kojim jedinicama mere se izrazavaju - ja ne znam). A ogledaju se kroz to sto se pomenuta tema "proslost&zlocini" posmatra kroz usko gledanje na samo jednu nacionalnost sto je vrlo JEDNOSTRANO i ne vodi razumevanju i razresavanju PROBLEMA. A ostrascenost se ogleda u tom "forsiranju" jedne te iste price i (dis)kvalifikovanju (tako sto se nazovu "fasisti" i "nacosi") onih koji pokusaju da iznesu kontraargumente i/ili da na zlocince i zrtve pogledaju svestranije i bez obzira na nacionalnost (da ne govorimo o onima koji po slicnom "jednostranom" principu pricaju o zlocincima i zrtvama druge nacionalnosti).

A "demokr. i razuman dijalog..." bi recimo znacio da, ako se hoce takav dijalog sa nekom osobom, ako se trazi da ta osoba pojasni neke svoje stavove kao sto ste Vi uradili sa mnom, ne pocnete takav dijalog konstatacijom da su to "nebuloze". Cime se automatski dovodi u pitanje svraha/smisao dijaloga. A najbolje bi bilo takav izraz uopste ne upotrebi - ni na kraju diskusije, a pogotovu ne na pocetku. Nego se saslusaju argumenti, iznesu kontraargumenti, pa se onda eventualno dodje do nekog ZAJEDNICKOG gledista i medjusobnog razumevanja. Ili se korektno razidje (do neke sledece diskusije na drugoj temi) uz postovanje druge licnosti i NJENOG DEMOKRATSKOG PRAVA NA RAZLICITO MISLJENJE. A ovo "nebuloza" je u stvari sitnica prema (dis)kvalifikacijama pa i uvredama tipa "fasista", "nacos" etc.

Pozdrav,
Vasilije


Logika

Virtuelni Vasilije: "To je daleko najzastupljenija POLITICKA tema ovde - svakih par dana se pojavi nesto u vezi srpskih zlocina ili zlocinaca."

Pa skoro svakih par dana se pojavi nova masovna grobnica, sto u Bosni, sto u Srbiji, gosn. V.Vasilije.


gosn. oibibio

pa ja nesto ne vidim da se pojavljuju bas tako cesto kako vi kazete. I te sve grobnice su najamnje 7. godina stare (do dolaska NATO na Kosovo) i uglavnom poznate, razjasnjene i vecina prekrsilaca su na raznim sudovima (osim jednog poznatog).
A od tada se uglavnom pojavljuju nove zrtve samo na Kosovu - sto mrtvi, sto nestali, sto proterani. Ali ti valjda nisu nacionalno-podobni ... pa se o njima ne pise i ne prica. A ja bih da se PRICA i BRINE i o jednima i drugima, da se prezivelima pomaze a zlocinci kaznjavaju ...

A ovo sto se ovde svakih par dana pojavljuje "nesto" je uglavnom to sto je bilo pre 7-15 godina, samo sad postalo "politicki" aktuelno ... Da bar nije tako selektivno po nacionalnoj osnovi bilo bi podnosljivije


Vasilije,

opet ista priča; ti nešto ne vidiš da se pojavljuju nove grobnice. I to znači šta? Da se ne pojavljuju? Ali se pojavljuju Vasilije, na moju ogromnu žalost, jer što više grobnica, više mrtvih ljudi. Ali, da ponovim, pojavljuju se i eto nedavno pored Zvornika nova masovna grobnica sa preko 800 leševa. Strava.

U Beogradu se, ako znaš, sudi za zločine u Zvorniku. Priča advokat oštećenih, Dragoljub Todorović, da ne može ni da se smiri ni da spava od strahota koje čuju od svedoka o ljudskoj pameti nezamislivim zločinima.

Što se tiče srpskih žrtava stradalih na Kosovu i na drugim mestima, mislim da je obična podmetačina da su žrtve nacionalno nepodobne. Procesuiraju se i u Hrvatskoj i u BiH i na Kosovu a i u Hagu. Što nema u štampi, pa to zavisi od vlasti. A znamo ko drži vlast u Srbiji i nad svim medijima, čast retkim izuzecima.

Jasna


Jasna,

ovaj covek je malo skrenuo temu, posto sam ja govorio o tome da se svakih par dana na ovom blogu pojavi nesto o srpskim zlocinima. A znam ja da se iskopavanja u istocnoj Bosni vrse i dalje i da se ponekad (par puta godisnje) otkrije jos po neka grobnica.

Ono sto sam ja hteo da kazem je da se broj nestalih lica u Bosni (pa i u drugim delovima ex-Yu) vec odavno priblizno zna i da su to ljudi koji su nastradali(a njihove grobnice ce se mozda otkrivati i za 30 godina) . I koliko znam ta brojka se krece oko 100 hiljada a broj nestalih Srba odgovara prilicno srazmerno njihovom ucescu u ukupnoj populaciji u BiH. Uostalom i da nije srazmeran opet je razlika neuporediva u odnosu na to koliko se te druge zrtve "zaboravljaju".

Eto ti kazes da se neko i otim drugim zrtvama brine i da se zlocinci kaznjavaju a da "kontrolisana stampa" to ne objavljuje. Pa sto se onda na ovom blogu to ne objavljuje? Zar to nije motiv i za tebe da "ispravis" gresku vlasti. Da se ovde pojavljuju neki izvestaji i o tim srpskim zrtvama i da se vidi da su tebi, Jasmini i ostalima i ONE bitne, drugacije bih i ja reagovao. I sigurno vas ne bih kritikovao i prebacivao vam jednostranost.

A to da su ti zlocini uzasni je za ocekivati. Nisu oni NIGDE manje uzasni. Vecina ljudi koji su ucestvovali u ratu su obicni ljudi koji su se sticajem okolnosti nasli tamo (kao i u svim ratovima u svetu). A ti koji su cinili te uzasne zlocine su MANJINA ... ludaka i kriminalaca. Kojih ima u svakoj sredini, samo se obicno ne primecuju dok neko ne poludi skroz pa pocne da besomucno puca oko sebe. A kriminalcima koji ubijaju za pare/plen i u sredini kojoj zive je to "raj" - mogu da odu u takav prljavi rat, da ubijaju i pljackaju koliko hoce, pa jos da eventualno postanu i heroji. I TO NIJE NIKAKAV SRPSKI SPECIJALITET. Bilo ih je na svim stranama. STO NIJE NIKAKVO OPRAVDANJE ZA NJIH. Niti znaci da ih treba ostaviti nekaznjene. Naprotiv.

Pozdrav,
V


Istrgnut citat

Postovana Hag, kao mali doprinos temi koja Vas interesuje evo jednog istrgnutog citata iz pisma koje sam poslao ne znam kojim novinama onda kad je aktuelna bila Studija o izvodljivosti:

RATNI ZLOCINI. Odavno uproscavamo stvar time sto sve svodimo na Karadzica, Mladica itd, a u tome nam pomazu oni iz inostranstva kojima je stalo da se stvar otegne sto duze da ne postanu tehnoloski visak. Mene ne brinu mnogo pomenuti pojedinci - otici ce oni Tamo Ovako ili Onako, Sada ili Onda. Brinu me mnogobrojni nepomenuti pojedinci koji su u svemu ucestvovali a nece otici Tamo nego ce ostati Ovde. A najvise me brinu – sad vec ne pojedinci nego ogroman broj - oni koji ne vide zajednicki interes i zbog kojih cemo zauvek ostati ovde. Brinu me oni koji Mladica porede sa Obilicem ne uvidjajuci razliku izmedju ubistva komandanta koga cuva sopstvena vojska i pokolja zena i dece koje treba da cuva ako ne vojnicka cast a ono Hriscansko milosrdje. I zato , dok god postoje ovi razlozi za zabrinutost – NIJE IZVODLJIVO.


Hvala Dr M,

ovo smatram uzajamnom podrškom. Nadam se da su vam tekst i objavili. Moje mnoge nisu.
Takav je život u Srbiji.

Znam da nas još uvek nema dovoljno da menjamo zemlju u kojoj smo odlučili da živimo. Ali meni se nikada nije činilio da broj onih koji podržavaju neku ideju ili stav govori o ispravnosti (kvalitetu) te ideje ili stava.

Često ste i sami i morate se navići na poziciju sam protiv svih. Onda je (malo) lakše. Međutm, pošto nada umire poslednja:))) možemo se nadati da će nekad u dalekoj budućnosti Srbija postati građanska država.

pozz

Jasna


Insajder

Srdjane gledao sam sinoc tvoj nastup na B92. Mislim da si dobro govorio i meni si ponovo jasno otvorio oci u vezi perfidne zloupotrebe medija u Srbiji. Mnogi su se opustilil i prepustili svkodnevnim obavezama na poslu pa ne vide ocigledne stvari. Naravno oni koji imaju posao.
Pitao sam se u poslednje vreme zasto ne kupujem novine. Eto na nivou neke podsvesti odbijam da citam ovu nasu bljuvotinu od stampe. U medijskom prostoru stvarno vrede samo B92, Danas i Vreme.
S tobom se samo jedno ne slazem. Kurir i slicne bljuvotine ne bi mogao da koristim ni kao toalet papir.


Srđane, svaka čast..

....sa uživanjem sam gledao tvoj nastup u "Insajderu".
Nego, Nebojša Spajić..kakvo neprijatno iznenađenje, kakva hladnokrvna odbrana zla. Kao, sve to treba rešiti unutar ceha...Pa, kao, nisu novinari pucali...Pa, kao, ako zabranite mafiju, odoše slobode...
Kao da je pao sa Marsa...a nije...


или у латинској варијанти

независна анал лиза.


Obrisi me

Evo B92-ovci ne moze čovek da dopre do vas na drugi način. Zatvorili ste se u svoje caure i necete da čujete ničije mišljenje. Evo vam intervju čoveka muslimana koji je veći srbin od svih vas a ujedno je i kosmopolita, dakle Emir Kusturica. Ako ste i od njega pametniji e pa onda ne znam šta da vam kažem!
http://www.spc.yu/Vesti-2007/01/02-01-07-c.html#kur
Otvarajte brzo jer je ovo hermetički zatvoren sajt za svako drugačije mišljenje i neko ce caskom da izbriše moj post. Što je najgore i ja sam demokrata kao i vi i glasam za Tadica ali ne vredi vama pričati. Sad su demokrate samo čedićevci!