Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

The Great Belgrade Sushi Campaign!

sushisushi

Moja novogodišnja rezolucija za 2006-07 je da smršan, u teratani (opet), i da polako prestanem da pušim (ali bog zna kako u Srbiji). A, sa ovim na umu, bih hteo da postavim kampanju da ubedi vladu da pretvori pola beogradskih pekara u suši barove jer, ljudi, prosto nismo zdravi.

My New Year’s resolution for 2006-07 is to lose weight – to slim down in the gym (again), and to gradually stop smoking (but God knows how in Serbia). It is with this in mind that I would like to launch a campaign to convince the government to convert half of Belgrade’s bakeries into sushi bars because, people, we’re just not healthy

burekburekVreme je da se klopa na poslu ali na brzaku. U blizini imaš nekoliko opcija: roštilj ili giros, McDonalds, pizza ili pet pekara različitog kvaliteta. Najzdravija opcija? Pa, s’obzirom da je burek pun masti, i da dobiješ najbolji (Trpkovićev) moraš da čekaš pola sata na ulici punoj izduvnih gasova, verovatno bi bilo zdravije da ostaneš u firmi i da pojedes ciglu čistog putera – ista doza kalorija, bez saobračna polucija.

It’s time to grab a bite to eat at work. In the vicinity of the office you’ve got a few options: roast meat or kebab, McDonalds, pizza or five bakeries of varying quality. The healthiest option? Well, considering that burek is full of lard – and to get the best one (from Trpković bakery) you have to wait half an hour on a street full of traffic fumes – it’d probably be healthiest to stay in the office and eat a block of pure butter – same nutritional value, just without the traffic pollution.

Trebaju nam neke zdravije opcije u centru grada i u okolini jer svi umiremo mladi zbog je%&nih pekera! Jedna dobra opcija bi bila da imamo suši barove u gradu. Što? Japanci živa prosečno do 81.15 god. (2005 est), i  pirinač je jeftin. Suši nije samo žive riba, nego i zdrav pirinač sa raznim poverćem, pečurkama i jajima.

We need healthier options in the city centre and the suburbs because we’re all dying young because of the flipping bakeries! One good option would be to establish sushi bars in town. Why? The average longevity in Japan is 81.15 years (2005 est) and rice is cheap. Sushi isn’t just raw fish, but rather also healthy rice, vegetables, mushrooms and eggs.

Trenutno je suši skup u Beogradu, ali kad bi svaka druga pekara bila suši bar, konkurencija bi bila tako jaka da bi dosta pale cene, dok bi vlada, kao vlasnik suši barove, mogla da subvencionira barove u ime zdravlja naroda.

At the moment sushi is expensive in Belgrade, but if every other bakery was a sushi bar the competition would be so intense that the prices would drop significantly for the benefit of the consumer, while the state – as the owner of the sushi bars – could subsidise the bars in the name of a healthy nation.

Šta mislite? Da li hoćemo u 2007 i nadalje da živimo zdravi i dugo kao Japanci, ili da žderemo po pekarama i riknamo od srćani udar kad imamo 60 godina?

What do you think folks? In 2007 and beyond do we want to live healthily, and live long, like the Japanese, or do we want to scoff our faces in Belgrade’s bakeries and pop our clogs of heart attacks at 60?

Hajde da skupimo 50,000 potpisa i da zahtevimo od vlade. Gospodine ambasadore Nagai, poslaću vam račun za promociju „in due course“ ;o)

Come on! Let’s collect 50,000 signatures and demand that the government take action. Ambassador Nagai, your Excellency, I will forward you my promotion bill in due course ;o)

Samo da znate:

Just so you know:

Nutrition Facts – Sushi: Californian Rolls

Amount: 1 x 5-piece serving

Calories: 140

Total Fats: 2g

Carbohydrates: 20 g

Protein: 10.5 g

Nutrition Facts – LARD (Mast)

Amount: Per 1 cup

Calories: 1849.1

Calories from Fat: 1845

Total Fat: 205g

Protein: 0g

p.s.

Srećan Gregorianski Božić svima (a to je gregorianski, ne katolićki, hvala vama).

Merry Gregorian Christmas to all (and that’s Gregorian, not Catholic, thank you very much)


Ali

zato su Japanci u vrhu po broju obolelih od karcinoma zeludca. Negde izgubis, negde dobijes :)


SASHIMIIIIII....

....ja glasam za to :) nesto ne volim mnogo pirinac

ali u principu, da, sushi barovi, divna ideja!

samo mark....jel stvarno, onako iskreno, istinski mislis da serbs wold buy it???? da se nece naci neki iskonski patriota, da onako besednickim stilom objasni kako to nije u tradiciji srpskog naroda, kako mi nismo japanci, kako....(sve dok kuckam ovaj text cekam da jurnu sa svojim reakcijama na blog!) ovo podneblje trazi drugu hranu i kako "sve to ima svoje" (btw - ovo je lexicki najisprazniji idiom u srpskom. a meni licno i najgluplji!!)

PS fenomemalni su ti ovi textovi na srpsko-engleskom. i nemoj da dajes prijatelju da ti ispravlja padeze, nego pusti originalne tekstove, tako su sigurno jos zabavniji!!!

pozz od golden-glittery shoe :))


Imate moj potpiss!

Vegeterijanac vec godinama , u gradu skoro nista ne mogu da kupim za jelo .. u pekarama koriste svinjsku mast (bljak) pa peku te bureke i pogacice sta li .. Postoji jedna radnja sa salatama kod Proleca i to je onako srednja zalost, tako da ovaj predlog pije vode a sigurna sam da ima jos mnogo onih u ovom gradu koji ce vas podrzati .Ja sam za . Umrimo zdravi i vitki.Ura!


Potato

Serbian diet is not all that bad as they learnt about potato late and use mainly grains!

There is only one expensive sushi bar in Ljubljana but we got a choice of dozen Chinese restaurants. When I was in Japan, Fujitsu took us out all the time in Chinese...

Season's greetings from Slovenia excited about Euro switch.


Dragi Mark,OK to za sushi,

Dragi Mark,

OK to za sushi, ali nikako nije trebalo da stavite ovu sliku sa burekom. Ja sam hiljadama kilometara daleko od bilokakve burekdzinice i sada ste me izlozili uzasnoj patnji: burek moram da pravim sama ali nije to-to, samo burek iz pekare, pa onako da zamasti hartiju u koju ga zapakuju da se sve providi je prava stvar, ovako:
http://www.johnjgoddard.com/wp-content/uploads/2006/06/burek3.jpg


burek rules, sushi sucks!

Brate,

ja te razumem potpuno. Ja evo pravim neke ustipke, s kojih se mast (oil) sliva ne bi li nekako utolio glad... :(

MaxMagnus the Lousy Cook


Sushi master

Sushi je SUPER ideja :)

Veliki sam obozavatelj..imate moj potpis :)

Osvezavajuci blog..hvala lepo ...

Merry Christmas , as well !


i wouldn't even consider

moving back without!


moze, al' prvo da ubedis

Tonija, Kena i ekipu da pretvore barem 10% chinese, japanise, indian i bogte pita kojih sve Commonwealth restorana u u pristojne pekare...

'Ocu bre da umrem ovde. Smrso sam ja vec 15 kg i vise jeduci taj belosvestki crap food.

BUREK rules, sushi SUCKS!!!

MaxMagnus the starvation-child


If you don't like it....

....then why don't you leave Serbia. What's wrong with the food here? Why don't you criticise your fattening British food that gives all Englishwomen fat ankles? And I'm certain that if you limited your alcohol intake you could really lose calories. But to criticise the bakeries, all of which offer very healthy wholewheat and multigrain breads, is truly stupid.


do you like missing the point,

or it just happens to you?


Stvarno

Polovnjak, nisi shvatio. It's ok, you are just saying...
Masno ti bilo...


Wholewheat and multigrain breads,

you mean the ones with coffee and cocoa added for colour? Sure, bakeries are great, but we COULD do with a bit more variety, and I would certainly enjoy the opportunity to finally taste sushi.


Fat ankles? LOL! (What's

Fat ankles? LOL! (What's wrong with fat ankles?)


But I do

When I wrote the sushi blog I'd just got back from eating 'burek sa mesom' at Trpković. I love burek (Serbian food is one of my main excuses for living here), but do feel that we could do with a bit more variety.

In short, I'd like to see the McDonalds on Terazija replaced with a huge Loki, but I'd also like to see the crappier of the bakeries converted into sushi bars or salad bars.


Vegetarian

Salad is life threatening for people with blood group ZERO.
If it must me vegetarian I vote for lamb.


That'll work too.

You are then a second degree vegetarian - you only eat animals that are vegetarian.


as opposed to

what other animals?


Pigs,

for instance. And lions, and bears...(Doesn't work for fish, though).


Volis

burek sa mesom. Preporucujem ti sarajevski burek
iz pekare na uglu hilandarske i takovske ulice.(blizu Ateljea)


tamo imaju

najbolja krompirusa sam ikada probao.


Mark,

apsolutno fantasticna ideja, pa takvih barova ima svuda, kao i Mek-ova, ljudi su prvo skepticni, pa se onda naviknu i na kraju ne mogu bez istog.Terba se postaviti da je to normalno, a ne neko cudo-nigde vise nije.
A to , burek ili sushi, pa ja glasam za oba, kao i za kinesku,indijsku, tajsku,...i sve ostale kuhinje, sada vec poznate i odomacene svuda po svetu.I zlatno pravilo, od svega po malo, umereno sa porocima, izbalansirano sa vitaminima i mineralima i to je to.
Kazu slanina ne valja, pa naravno ako se svakodnevno krka,
ali je s druge strane nezamenljiva za "podmazivanje" pluca,(a posle slanine, lepo sushi, da se neutralisu omega 6 masnoce i tako, od svega najbolje, a po malo).
U zemljama gde se svakodnevno jede sushi-sirov, vladaju paraziti, ali se i oni mogu spreciti tinkturama za njihovo suzbijanje i umerenim konzumiranjem zive ribe.


ZA

Pekare su se ovde nakotile, iskljucivo jer funkcionisu po principu ulozis malo (hleba i vode), naplatis mnogo ( za peciva). Svi vec znaju da se tzv.integralni hleb zapravo farba + malo ovsenih pahuljica odgore.
Na kalenicu postoji dobro snabdevena tzv. makrobioticka prodavnica.
Nedavno, na istoj lokaciji otvorena je i prodavnica gotove hrane – riba, morski plodovi, salate... ali nesto nisam bas odusevljena. Previse krompira... riba przena u dubokom ulju i sl.
Ja glasam ZA
Srecan bozic!


...

Šta mislite? Da li hoćemo u 2007 i nadalje da živimo zdravi i dugo kao Japanci, ili da žderemo po pekarama i riknamo od srćani udar kad imamo 60 godina?

============================================================

Ja sam za to da riknem od bureka i mesa!!! :0)


Contractore, pridružujem se...

...ako od nečeg treba da izumirem, onda više volim od bureka sa sirom, a još bolje od ružica sa sirom + jogurt, može i od pogačica...
Sve ja s'vatam da je ovo zdravo, ali prosto imam problem sa ribama generalno, volela bih da mogu da ih jedem...ne mogu...naročito kad vidim pun tanjir girica koje me gledaju grupno, ili one velike porcijske ribe, sa sve očima na tanjiru...Prosto mi ne ide jedenje životinja, koje nemaju noge ili imaju više od četiri. Pa još uživo, to je previše za mene...


Kiseonik barovi

U Americi su postali sve popularniji tzv "kiseonik barovi".
Ljudi dodju,i uz solju nekog napitka,dobiju masku za kiseonik koga lepo udishu petnaestak minuta uz malu nadoknadu...

Kiseonik je mnogo lepa stvar.
Mozak se prosto procisti od svih otrova.

E,uz sushi..to bi bila dobra ideja

Da najzad oni koji vole da dishu...malo i udahnu :))


aha...

jos kad bi znao sta ti radi sa celijama u, 'nako, nascentnom stanju...
iliti, sto vojni piloti bas i ne pozive nesto dugo, cak i kada ih ne skinu PVO?


I'm totally for sushi!

Not long ago, I spent a few weeks in Tokyo and lost 10 pounds on the daily diet of sushi and yakisoba (not that I need it, but just FYI); and never felt better in my life.

P.S. Of course, you'll gonna loose weight on a diet of anything that starts with "yaki", but that's besides the point.


Agree

japfood rules
best xperience ever


nda...

evo, ja baš sad na nekom japanskom forumu izneo ideju o otvaranju lanca buregdžinica u tokiju... ljudi oduševljeni!
vele - "daj nam to vaše, džaba nam što živimo 81,73 godine u proseku, kad nemamo ništa od života; imamo 6 dana godišnjeg i za to vreme jurimo po svetu sa fotoaparatom o vratu kao muve bez glave..." još mi poručuju da im pošaljemo sitnog švapskog sira, a oni će nama onu ribu što je samo vešte ruke mogu spremiti, a da mušterija ne premine (jer, pobogu, kad imamo šarana, kečige i bele ribe, logično bi bilo da nam nije problem nabaviti i specijalitete sa pacifika - pa na svakom čošku da nikne suši bar)... ima da ukinemo i carinu.
siti se ispričasmo...
marče, pusti ti nas i suši barove... nije to za ovde. mi smo ti, vremenom, genetski naštelovani na ovu hranu. verovao, ili ne...
da li znaš da kinezi mahom ne mogu da podnesu mleko? ma o čemu ja ovde pričam...
nego, ne preteruj... gledaj svoja posla, a nas pusti da jedemo burek.
ionako nam nije neki život; nemoj, sušija ti, da nam ga produžavaš na ovaj način, mučeći nas još više.


To!

Savršeno rešenje bi bilo da imamo i suši ovde i burek tamo.

'Ajde, drvodelja, što ne postaviš kampanju da pretvori pola tokioskih suši barova u buređenice?


Daleki istok

nam je suvise daleko. Zdrava hrana bez zdravog nacina zivota ne vredi mnogo- sta znaci sminka na licu osobe koja se ne umiva.

Treba teziti ka znatno kracem radnom vremenu i pravom, domacinskom rucku, koji se sprema po principima sto vece raznovrsnosti namirnica. Ukoliko ljudi (u proseku) ne mogu da obave celokupne dnevne obaveze za, recimo 5-casovno radno vreme, neka dopune svoj rad sa jos sat-dva kasno-popodnevnog rada, posle rucka, od kuce, svezi i odmorni- za to im je potreban samo PC i Internet.

Sto se tice sirove ribe i pripadajucih specijaliteta- glasam za SLANE SRDELE + recimo, DINGAC ili slicno.
Naravno, i susi je sasvim dobar.

PS: burek je, tradicionalno/istorijski- visokokaloricni jutarnji obrok tezaka (teski fizicki poslovi, koji zahtevaju ogroman broj kalorija za sto manje para).

PPS: funkcija hiperprodukovanih beogradskih "pekara" nije da prehrane radni narod, vec da vlasnicima omoguce veoma veliku zaradu + money laundry option.


znatno krace

radno vreme? u srbiji se efektivno radi 3h dnevno. onda bi "znatno" krace od 3h bilo, sta? negativno radno vreme?


Prvo, da ti čestitam

Prvo, da ti čestitam sutrašnji Božić i poželim da ih dočekaš zdrav i veseo još mnogo, ovde ili gde već odlučiš.
Drugo, suši barovi - inventivno, ali...U Beogradu možda mogu i da prodju, ali u ostalom delu Srbije - ne verujem.

Mislim da cela Srbija gaji izvesnu dozu animoziteta prema Azijatima, da ne kažem na prvom mestu Kinezima (iako se to sudeći po broju njih prisutnih ovde, kao i po broju objekata u kojima se prodaje njihova roba, ne bi baš dalo zaključiti). Ponekad pomislim, šta bi Srbija oblačila da nema Kineza. No, to nije sada tema, ali me podsetilo na grafit - Kinezi, marš u Japan! Te cenim, da Srbina koliko god emancipovan on bio još dugo niko neće moći da ubedi da je zdravlje baš toliko bitno, da burek, pečenje, sir, kajmak i rakija, baš i nisu najzdraviji na svetu, jer - OD NEČEG MORA DA SE UMRE, BRE!!!

E, sad, naravno da se od bureka i ostalog peciva :) gojimo kao prasići, da umiremo od raznih srčki i ostalih manje trenutnih bolesti, ali još dugo zaista nećemo biti na nivou razmišljanja da nam je zdravlje na prvom mestu. Ako prosečan Srbin više od 60 posto svoje zarade daje na stan, ostale troškove stanovanja i hranu, pa o kakvom negovanju zdravlja on razmišlja. Žalosno, ali tako je.
I za kraj da citiram mudru misao čoveka o kom ne bih sada da pričam:"Način proizvodnje materijalnog života uslovljava proces socijalnog, duhovnoh i kulturnog života uopšte."


Bravo Mark(o)

Podrska za sushi, bureka je na vrh glave, da ne kazem q....

Svaka cast za prevod.

Srecno ti Badnje vece i Bozic!


You've got my signature! I

You've got my signature! I love sushi, but, as you said, it's still very expensive here. There are only 2 Japanese/sushi restaurants here, but I have that (mis)fortune to live in the neighbourhood, so I can't resist the temptation to go there a couple of times a month, which is a great burden to my not-so-big budget. It would be soooo good if this bakeries-converted-into-sushi-bars project could work out, but I'm afraid that's too optimistic.

I agree that Serbian food is extremely heavy and unhealthy, with a lot of meat and lard (was not aware that this word is the right one to use in this context, such a good feeling when you learn something new:) in it, and that people here do not care enough about their health. But I believe this will change in time. Right now many of us have first to figure out how to survive; as soon as that problem is solved, attitude to one's health will change and improve.


Hehe,

Serbian food = pit roasted cholesterol. (It tastes damn good, however. Pork fat rules!)


i'd kill...

for a phine Indian curry...samosas...chili..sigh


AMEN

If you need one more signature so the resolution can pass, let me know. K? :-)


Me thinks, we need a bit of clarification here...

No such thing as Catholic or Orthodox Christmas. Christmas is but one. 'Gregorian', opposed to 'Julian', is a form of calendar adjustment, but we all know that. What most of us don't know is that Eastern as well as Western churches (sans 'modern' factions, such as Lutherans i.e. Protestants, Anglicans and such) are BOTH Orthodox (meaning 'conventional') and Catholic (meaning 'universal'). It can be verified in their founding decrees. 99.99% of Serbs (or Russians, Greeks, you name it) don't realize their respective Church is both Orthodox & Catholic. Where they essentially differ from, say, Roman Church (also both Orthodox & Catholic, 99.99% of Italians don't know or care about it anymore) is called 'The Great Schism'.

P.S. How the heck do I not have a blog of my own here? It seems everybody and their mother 'rightfully obtained' them, lately.

@Mark

You Sir, are a credit to British emmigration (and Serbian immigration). Keep it up.

-----------------------------------------------------
'Thanks for flying Church of England. Cake or death?'
- Eddie Izzard, cca 1998