Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Novogodišnja priča

Na nekom od pulskih festivala, u hotelu “Rivijera”, književnik Joža Horvat, inače strasni moreplovac, ispričao mi je sledeću priču.

On, žena i sin su sav svoj imetak uložili u gradnju jahte “Besa” i 1968. krenuli na put oko sveta. Jedrenjak je bio solidno urađen, prepun savremene opreme, imali su dovoljno iskustva za takav poduhvat pa je njihov kolektivni, porodični san najzad počeo da se ostvaruje. Atlantik su prešli bez većih problema ali kada su stigli u Dominikansku republiku sačekao ih je haos građanskog rata. Nekako su nastavili dalje ka jugu, ali, kao po pravilu, gde god bi stigli nailazili su na revolucije, vojne prevrate, ratove. Srednja i Južna Amerika su te godine plamtale. Nekako su se dokopali Pacifika i krajem decembra stigli u Indoneziju.

Prespavali su prvu noć u nekom pristaništu na Baliju ali kada su rešili da nastave dalje lučka kapetanija im je saopštila da su se u okolini pojavili gusari pa im ne preporučuje isplovljavanje. Oni su se nećkali dan, dva i, najzad, shvativši da opasnost od pirata može trajati ko zna koliko, rešili da krenu na svoju ruku. Isplovili su trideset prvog decembra, poslednjeg dana te značajne godine. Novu 1969 godinu su dočekali na otvorenom moru, otvorivši flašu vina, specijalno čuvanu za tu priliku.

Sutradan ujutru je Joža, koji je bio na kormilu, na horizontu primetio veliki jedrenjak. Brod je naglo izmenio kurs i počeo da im se približava. Horvat je promenio putanju ali brod pratilac se uputio za njim. Shvativši da stvar postaje ozbiljna, probudio je ženu i sina. Brod im se naglo približavao sa očiglednom namerom da im prepreči put. Horvat je pokušao još nekoliko manevara ali nije vredelo, jedrenjak koji ih je očigledno progonio bio je sve bliži.

Joža je predao krmu sinu, otišao u potpalublje i odande izvadio karabin sa snajperom, oružje koje je, na sreću, poneo predviđajući razne opasne situacije. Pogledao je kroz durbin i na palubi neprijateljskog broda ugledao nekog tipa koji im je davao znakove da stanu. Oba broda su se prilično ljuljala pa je mome poznaniku bilo teško da nanišani dovoljno tačno da bi onog preko puta oborio prvim hicem. U trenutku kada mu je najzad uspelo da ga nacilja, sin je povikao: “Šta kaže?! Nešto govori!”

Joža je za čas sklonio kažiprst sa oroza i, ne skidajući neznanca sa oka, dozvolio mu da im se još više približi. Posle nekoliko trenutaka, začuli su jasno ono što im je onaj od preko puta poručivao: “Happy new year! Happy new year!!!”… 


Da ga je skinuo hicem,

Da ga je skinuo hicem, naslov bi bio "Jedna tuzna novogodisnja prica".


wow Gorane !!

Savrsheno. I pricha i prigoda da bude isprichana.

srechna i Vama Nova godina.


U poslednjem trenutku ste

U poslednjem trenutku ste ispričali priču - evo skidam prst sa oroza :)


fenomenalno

hehehehehehehehehehehehehehehehehehehe


GOSPODINE MARKOVIĆU PROŠLE SUBOTE U KOLARČEVOJ ULICI OKO PONOĆI

ja sam parkirao moj pežo želeći da preko puta ulice kupim palačinku.
U trenutku kad sam stao na trotoar preko puta picerije toma u kolarčevoj ulici, vi ste upravo koračali tim istim trotoarem.

U momentu ste okrenuli glavu ka mojim kolima i hodajući onako sami uperili ste pogled kroz šoferšajbnu ka meni.
Prilično unezverenog pogleda hteli ste da mi valjda kažete: Šta ti sad hoćeš od mene, šta ima da me gledaš i šta te briga što šetam sam kolarčevom ulicom u ponoćnim satima.

Premda sablazno i neprijateljski, meni interesantan prizor od nekoliko sekundi, kao da je trajao minutima.
Rekoh sebi, pa ovo je čovek sa kojim razmenim po koju reč na blogu.
Sećateli se toga gospodine Markoviću?


Mora da se šalite

Zašto bih ja "prilično unezverenog pogleda" i "sablazno i neprijateljski" gledao nekog ko kupuje palačinku?


Navedite precizno oblik,

Navedite precizno oblik, dimenziju i boju inkriminisane palacinke.


..i još..

...propis o dozvoli parkiranja na trotoaru, podatak o plaćenom parkingu ako je organima poznat, informacije o poslednjem pranju šoferšajbne i, naravno, odakle mu pežo?


Zasto?

Pa, ako je covek, recimo, drzao u ruci oruzje upereno u vas.


Postoje tri objašnjenja za ovaj incident

1. Ja sam lud i ordiniram pred prodavnicama palačinki merkajući sledeću žrtvu.
2. Hrleći ka svojoj palačinki, umalo me nista zgazili pa sam vam uputio "sablazno i neprijateljski" pogled.
3. Moj pogled bio je uperen prema predizbornom plakatu jedne stranke a vama se učunilo da gledam baš vas.


RAShOMON , podseca ...

Vi ste postali nesto kao hodajuca prijatnost ovoga grada .

Vrlo ste pokretljivi .
Svuda se date videti .
Prijatan mi je bio dan uvek kad sam vas srela , videla , makar i sa druge strane ulice .

Kako vreme prolazi , u vashem pogledu se sve jasnije ocitava raspolozenje , trenutna misao , snazna radoznalost koja razoruzava .
a i pogled vam je sve vishe laser, poput " do dna dushe "

verujem da vam poznavanje psihoanalize i "kraljevkog puta u nesvesno" daje takav i bash taj opazaj /uvid .

slusala vas i upoznala na konferenciji Psihoanalitickog prelaznog drustva u Kinoteci , "Tri veka Psihoanalize".

tada mi se razjasnilo odkuda tako mnogo znacajnih "deja vu" momenata i "psiho" detalja .

Ja sam slicnog opredeljenja ; u treningu sam Transakcione analize , "cerke psihoanalize" , koja je ustanovila 6 561 duplih transakcija , 72 kombinacije ukrstenih i 81 x 81 kombinacija komplementarnih transakcija . Ucim da je moguce menjati se , rasti , postati bolji i osloboditi se terora proslosti .

Bila mi je cast da vas upoznam .
Zelim Vam svu srecu ovoga sveta u novoj 2007.


Gorane,

Secash se, naravno, cuvenog beogradskog prodavca novina Trajkoviskog koji je nocu izvikivao naslove iz sutrashnjih novina koje je prodavo na Trgu, ispred Inexa, a koje je sam izmishljao. Jedane noci udarni naslov je bio "Zena napala muza palachinkooom!". Eto, posle toliko godina mogli smo da imamo pravi naslov "Poznati reditelj napao choveka palachinkom" :))


ima jos jedan:)

4. Goran Markovic ima dvojnika koji ni sam ne zna na koga lici pa prema tome ne zna da bi mogao da dobije palacinku na veresiju, ako bi to zatrazio bilo gde na njemu svojstven
( ljubazan ) nacin.

ili mala izmena:

Gradjanin Kejn nije dobro uocio coveka koji ga je posmatrao i samo je licio na Gorana Markovica, odnosno nije pomislio da je Goran M, poslao svog dvojnika u setnju:)


...

Jedne noći, vrlo kasno uveče, ja se vrćam kući. I odjednom , nekoliko metara ispred sebe, vidim na ulici onu crvenu tačku od laserskog zraka. Brzo se okrenem (a to mi je bio prvi i jedini put da me neko nišani laserskim zrakom) i vidim nekog klinca (jedno 5 metara sa strane na spratu kuće) koji se verovatno igrao sa onim laserskim "štapom" za prezentacije.

I, neverovatna slučajnost, posle 15-tak minuta eksplodira New IRA bomba na Ealing Broadway-u (zapadni London - blizu moje kuće). Opet, prvi i jedini put da je u Londonu eksplodirala bomba a da sam ja bio u prostoriji gde mi se učinilo da će stakla popucati).

Ono što mi je pojačalo pamćenje na ovaj događaj je bilo interesantno zapažanje jednog "našeg" Duleta da je IRA bombu postavila na mesto gde je na jednom ćošku preko puta bila katolička crkva, na drugom irska banka, a u kraju ima više nas stranaca nego engleza.

Neverovatno koliko slučajnosti ponekad izvire iz potpuno banalnih situacija.


ponekad mi se ucini

da vi Milane znate precice izmedju razlicitih vrsta stvarnosti.:) Ovo sto vam se dogodilo meni deluje kao da ste iduci tako razmisljali o necemu sto sigurno ima neke dodirne tacke sa dogadjajima koji su potom usledili, naravno ne u smislu da ste vi sudionik necega ili da imate veze sa eksplozijom bombe odnosno sa tim dogadjajima kao njihov ucesnik, ali tok vasih misli, kojim dolazite u datu situaciju ima neku vezu.


smotana palachinka

opasno


GOSPODINE MARKOVIĆU TO JE BILO JOŠ PRE NEGO ŠTO SAM KUPIO

PALAČINKU, tek što sam auto parkirao i još nisam izašao iz kola da pređem ulicu i kupim palačinku, kad ste vi prolazili neposredno ispred mog auta.
Da li se možda sećate, subota 23. decembar oko ponoći.

Nebitno, samo navodim.
Inače vaš komentar na uklanjanje kineskog filma sa festivala autorskog filma pa njegovo vraćanje na isti kao i mnogi komentari na društveno-politička zbivanja - rado uvek slušam i čitam.
Mada morate priznati, nema nama pomoći.


"Nebitno, samo navodim"

To -nebitno , je najtacnije u celom vasem komentaru,(sa sve palachinkom), koji insistira na nekom incidentu iz vrlo nerazumljivih razloga,
mada pak-"rado uvek slushate i chitate".


palacinke najradije spremam sama

od ovog casa, sve palacinke koje cu u buducnosti pojesti u svom zivotu, bice kupljene na ulici. mozda se i meni desi da me "neko", neprijateljski i sablasno pogleda.
vi gorane , molim vas, nemojte menjati vreme setanja pored palacinkarnice, ili makar, obelezite godsnjicu na ovaj dogadjaj sledeceg 23. decembra, oko ponoci. bilo bi prigodno, s obzirom na vaznost dogadjaja, urediti i malu rekonstrukciju za sve one koji zele da ga se sa postovanjem secaju. lepo bi bilo u godinama koje dolaze od toga napraviti tradicionalni skup postovalaca palacinki, ili gorana markovica, ili sablasnih ...

"nama" zaista nema pomoci


Ako može

Koja palačinka u kućnoj varijanti, zovi. Med i orasi, džem, biraj.


Novogodisnja palacinka

Beogradjanin Ka, zazelevsi se vrucih palcinki sa cokoladom i sladoledom, parkirao je svoju malu Tojotu prekoputa poznate palacinkarnice u Ulici Ilije Milosavljevica. Iako je u toj ulici trotoar znatno povisen, iskoristio je "ispust" za kolski prolaz, koji pripada poslovnoj zgradi u kojoj se, nekada, nalazila "Beobanka" (sada je tu smestena jedna od "novokompanovih", velelepnih i "bogatih" banaka). Prilikom parkiranja na trotoar i manevrisanja vozilom, gledajuci kroz sofersajbnu, ucinilo mu se da neko "poznat" gleda u njega nekim cudnim pogledom. Pomislio je da je to, mozda, poznati reziser Marko G., sa kojim, u poslednje vreme, razmenjuje komentare na blogu C29. Cak bi bio spreman da se zakune da je to on, glavom i bradom. [Greska, Beogradjanine Ka, to je bio cuvar banke, koji je, izmedju ostalog, bio zaduzen i za obezbedjenje prilaza (ukljucujuci i trotoar) ovoj finansijsko-kreditnoj ustanovi.]

Blazen u svom neznanju (i nepoznavanju saobracajnih propisa), omamljen privlacnim ukusom i mirisom palcinki, Beogradjanin Ka istrcao je iz svoje male Tojote, pretrcao kolovoz i stao u red za mirisne, vruce palacinke. Nakon izvesnog vremena, uzivao je u predivnom ukusu umotane vruce palacinke sa cokoladno-sladolednim prelivom, razmisljajuci o bogatom filmskom, pozorisnom i spisateljskom opusu njegovog omiljenog rezisera Marka G., i o nijhovom slucajnom "susretu" na trotoaru sa druge strane ulice.

Nakon male pretponocne gozbe, Beogradjanin Ka uputio se ka svojoj maloj Tojoti, ali, pretrcavsi ponovo preko ulice, mogao je da vidi samo prazan trotoar.
- Gde je moja mala Tojota?, placnim glasom obracao se slucajnim prolaznicima. Posto je jedini odgovor pretponocnih setaca bilo sleganje ramenima, otrcao je do obliznjeg prodavca casopisa.
- Tvoju malu Tojotu odnela je Velika Bela Tojota (pauk, prim.a.), odgovorio mu je kolporter koji je dezurao pored svog standa, 50-ak metara udaljenom od "scene zlocina".
- Pa, gde sad da je trazim?, malo smirenijim glasom upita donedavni uzivalac palacinki.
- Idi na Slaviju, tamo je veliki parking gde istovaraju takve kao sto je tvoj. Tamo gde je nekada bio bioskop "Slavija", uputi ga dobro obavesteni prodavac casopisa.

Sa sve palacinkama u stomaku, Beogradjanin Ka, brzim, usiljenim, marsevskim korakom zaputi se ka Slaviji. Stigavsi na odrediste, vec izdaleka, pogledom je, medju brojnim automobilima, pronasao svoju malu Tojotu. Bio je ponovo srecan, ali ne zadugo. Da bi dosao do svog, "nevaljalog" ljubimca na 4 tocka, morao je da plati poveci iznos: kaznu za nepropisno parkiranje, plus uslugu odvozenja automobila. Pomislio je kako je za tolike pare mogao da kupi polovinu neke manje palacinkarnice. Konacno, stigao je do svog automobila- bio je isti kao i pre pola sata, ali njemu je izgledao nekao vazniji i veci. Izmadju prednjih brisaca i sofersajbne ugledao je komad svetlog, sjajnog kartona, u obliku cestitke:
"Svim nasim korisnicima,
srecnu i uspesnu Novu Godinu,
zeli vas Parking S.!!!"


Alal vera, Rafailoviću !

Svaka čast na priči, a bogami i "Parking servisu" na poslovnosti i uljudnosti --- i šta kažeš, na šofer-šajbni novogodišnja čestitka !


Pa, svasta se desi kad se neko lose parkira...



INAČE TIPUJEM NA TAČKU 2. I TAČKU 3.

Pozdrav.


A German woman is searching

A German woman is searching for the owner of a pancake which fell onto her car in a storm. Jessica Wolbers, 38, says the pancake measures about 16 square metres and includes a filling.

It caused nearly £5,000 of damage to her Volkswagen Golf
and she also had to pay for a crane to have the pancake lifted off the car.

Vitaly Bratkov
PRAVDA.Ru


Ukusna mala poslastica

Može da izazove, eto pokazalo se, čak i raspravu. Čini mi se da dokonost u ovo vreme jedino može čoveka da natrea da se bavi sličnim temama. Inače, Marković je ok lik, ali zašto od njega treba očekivati da to bude stalno. Mislim, ima čovek svoje poglede na neke društvene teme. Nekome se to sviđa, a nekome ne. Ali zašto bi, pa bila to i na ulici, on bio mudrac. Ne znam, ja iskreno ne očekujem konstantnost, pa bio on i Goran Marković. Moral, etika i tome slično, su pojmovi o kojima može da se raspravlja. Međutim, na koncu, bez pravog shvatanja. Pa čak i da neko uspe ovlaš da shvati, to ne znači da je on takav. Da li sam upravu Goksi?, Pardon gospodine Markoviću.


Hobi

To jedrenje mora da je savršen hobi (ja nikad probao). A mogu misliti koliko je tek interesantno otisnuti se tako na put oko sveta.

Vaš prijatelj mora da ima mnogo interesantnih priča sa tog putovanja. Više nego što mnogi od nas nakupe celog života.


Milan Novaković

Ne šlihtaj se:)


...

Šta znači "šlihtati se"? :)

U UK je to popularan sport a ja sam sa divljenjem gledao reportaže one žene što je oborila svetski rekord obilazeći svet sama u katamaranu. Ona je sitna a problemi dole oko juga Južne Amerike strašni.

Meni je san da sa prijateljima odem na neki "island hopping" u Karibima.


Shvatio si

Sve si rekao: "Ona je sitna, a problemi dole...". Konotacija reči šliht je, nažalost ili ne, potpuno drugačija.


Joža Horvat je opisao svoje

Joža Horvat je opisao svoje putovanje svijetom jedrilicom "Besa" u istoimenoj knjizi.


Pun naziv

Pun naziv knjige:
"Besa-brodski dnevnik"...upravo je citam, i spada u red najlepsih putopisa nastalih na moru...
Clanci o ovom putovanju izlazili su u "Vjesniku u sredu" tokom putovanja


Ветрић у потиљку

Док смирај дана , кишан ,Валету купа , шароликост боја усталасаног Медитерана љуља камениту обалу подно Града . оку прија.утом сећање, тај немир мој.Година . . . има томе и. . . .бродица Беси слична.
казала ми Неповратна:
- Заборави све ,јер самном одлази и љубав моја . . .

Ма , једном речју – котрља живот
А ја од блога, или студени
Докон пребирам угођај бивши
Похрањен вазда негде у мени

Небо сво сузно ко . .’када оде’
Јаву треба. . . да ми успава
те од ње узру скрушене сенке
Налик лелују подводних трава

Кад утом и 'Она'. . .где ме сад нађе?
Умишљен ево назирем јој лик
Ко обрис давно потонуле лађе.

(ц)

г Марковићу ,хвала Вам на овом присећању . . беше с Неповратном
баш . . жестоко . . . уздрављу били . . .2007.


Poeta

Lepo, lepo. Marković kao inspirator. Eto, osim palačinaka neko napisa i pesmu, ili se priseti lepog.


neobičan, a delom i tragičan sticaj okolnosti

Jedne večeri oko 23 sata prolazio sam ulicom i razmišljao naizmenično o smislu života, vekovečnosti dalekoj i mogućnosti oralnog seksa kod pingvina. Hodajući ulicom ugledao sam poznatog reditelja i dramskog pisca GM koji se kretao u susret meni. U njegovom pogledu se sve jasnije očitavalo raspoloženje, trenutna misao, snažna radoznalost koja razoružava. U ovome nisam našao ništa neuobičajeno, jer iako već genijalan, poznato je da GM postaje sve genijalniji i genijalniji, i to upravo tokom kretanja gradom.
Upravo u trenutku dok je GM, sažimajući spoljašnje i unutarnje iskustvo u transcenedntalnu sintezu, prelazio sa 72. na 73. nivo genijalnosti, kolima mu je prilazio građanin K sa očiglednom namerom da se parkira, želeći da preko ulice kupi palačinku, radi uživanja u istoj.
Odmah sam uočio nadolazeću katastrofu. Odlučio sam da se po svaku cenu bacim i svojim telom, po cenu života, sprečim da reditelj i pisac GM uperi pogled - prilično unezveren pogled sa 73. nivoa genijalnosti - kroz šoferšajbnu, a možda i na samog građanina K,
umesto da pomisli "pa ovo je možda čovek sa kojim razmenim po koju reč na blogu" - što mu, avaj, u tom trenutku nije bilo moguće, iz razloga vezanih za prirodu genijalnosti!
Avaj! Sudbina se gorko poigrala sa nama u tom trenutku! U deliću sekunda između moje odluke da se bacim i - ako bude neophodno - po cenu života sprečim nadolazeću katastrofu, i sprovođenja odluke u delo, na mojoj levoj patici - što je od ključnog značaja, jer se ja odražavam sa leve noge - odvezala se pertla i ja sam bio prinuđen da posvetim nekoliko dragocenih trenutaka zavezivanju iste.
Verovatno nikad neću biti u stanju da sebi oprostim ovaj propust. Jedino se tešim time što se navedeni incident desio pre nego što je građanin K kupio palačinku, što bi rezultiralo još nesagledivijim posledicama.

U kontekstu ovog nemilog događaja, mislim da bi trebalo razmisliti o svrsishodnosti daljeg postojanja picerija u kojima se prodaju palačinke, kao i o postojanju materijalne stvarnosti uopšte...


NEGO SVIM BLOGERIM KOJI PIŠU NA OVU TEMU.

Jeste li vi pročitali priču gospodina Markovića?


pa to isto pitanje

bi bilo primerenije, da ste postavili sami sebi, pre nego ste ONAKO komentarisali!


Gradjanin Kejn VS Goran M.

Borci
Aleksej Aleksejevich je pritisnuo Andreja Karlovicha, udario ga po gubici i pustio ga.
Andrej Karlovich je blijed od bijesa jurnuo na Alekseja Aleksejevicha i maznuo ga po zubima.
Aleksej Aleksejevich se, ne ochekujuci tako brz napad, svalio na pod, a Andrej Karlovich ga je zajahao, izvadio iz svojih usta umjetno zubalo i nime tako obradio Alekseja Aleksejevicha da je ovaj ustao sa s poda potpuno unakazena lica i rasjechene nosnice. Drzeci se rukama za lice, Aleksej Aleksejevich je pobjegao.
A Andrej Karlovich je obrisao svoje umjetno zubalo, stavio ga usta, shkljocnuo zubima i, uvjerivshi se da je zubalo na svom mjestu, pogledao unaokolo, pa kako nije vidio Alekseja Aleksejevicha - krenuo za njim u potragu.

Danil Harms u prevodu Dubravke Ugreshic


bebo

preduhitrila si me, drugom pričom doduše, ali istom porukom


"A Andrej Karlovich je

"A Andrej Karlovich je obrisao svoje umjetno zubalo, stavio ga usta, shkljocnuo zubima i, uvjerivshi se da je zubalo na svom mjestu - zaspao..."

Danil Harms u ilustraciji zokstera.


:)

Ili mu je veliko zubalo ili mala gubica
Kiss :))


E,stvarno...

...si lik,majke mi.Pazi,mozda je to i bio g.Markovic,moguce da si u pravu,da te je stvarno tako pogledao.Ali,veruj mi,i ja bih te tako pogledao,ako ne i gore.I jos stotine hiljada gradjana Beograda bi te tako pogledalo.A,znas zasto?Zato sto nam je muka da se svakodnevno provlacimo izmedju automobila,da se svako parkira gde mu padne na pamet,i tako..A,pogotovo popizdimo kada se neko parkira na trotoar gde nije predvidjeno parkiranje,posto je isti vrlo visok-znaci napravljen je sa odredjenom namenom....


Priča...

Gorane, hvala ti i za ovu priču.
Ona slavska me je vratila u prošlost, ova me je malo prenula...
Nekog vodi do palačinaka, šta ćeš.
A ti nam pričaj i dalje.


Srecna Nova godina !!!


Gorane,

Ja mislim da bi ste mogli da snimite film po ovoj prici, a mozete i da ubacite ovu scenu sa palacinkom :)))

A.C.A.B.


Happy happy !!

Pa ovo je prava Novogodisnja prica i bas je lepa : malo napeta onda to traje ...i happy end .Divno ! Sta vi svi hocete ? Mene je recimo komsija obradovao nesvakidasnjim novogodisnjim poklonom - danas sam dobila 5 kila dagnji (ne ciscenih doduse ) i napravila sam rucak(za dvoje) i veceru (za petoro prijatelja) i evo sad sebi ne mogu da dodjem cime sam to zasluzila ?? Srecno vam svima novo leto !!!


Happy New Year!

Jao Angie

bas se nasmejah !

Gospodine Markovicu, divna i poucna prica. Ko zna koliko zabluda nosimo u sebi jer situaciju nismo sagledali "do kraja". Ja Vas cesto srecem na Dorcolu i rekla bih da ste veoma blag covek.


Ha,ha,ha...

...,e puk'o sam od smeha.Slicna je prica sa pricom g.Markovica,samo prasici nisu gubili vreme 8-)))) Mada,predpostavio sam odmah da je ono nesretni Deda Mraz...Stvarno smesan filmic,pozdrav 8-)))


Dokumentarac

Secam se da je davno prikazivan dokumentarac o toj porodici.Bio je sjajan.
Sta se kasnije desilo sa njima?


Na žalost...

...Horvat je izgubio sina na jednom putovanju oko sveta. Ne znam da li je dalje plovio. Mislim da jeste ali nisam siguran.


Jeste.

Jeste.


1968 i kasnije

Tih godina sam bio gimnazijalac u Nisu (pa malo kasnije u Bihacu). Secam se dobro da se Joza Horvat nije "skidao" sa TV (i u Bgd i u Zgb). Znao je lepo da prica o svojim putovanjima. Ukoliko mi se u secanju nisu neke stvari pretumbale, misim da je g. Horvat na jednom od tih svojih krstarenja sina izgubio.
A Joza Horvat je bio popularan i zbog svog romana (kasnije filma i TV serije) "Macak pod sljemom". Uloga Kapare je odlicno "pristajala" i Pavlu Vujisicu i Miodragu Krivokapicu. Odlicni su i roman, i film, i serija: seljacic Zagorac u vrtlogu rata i ideologije. Ne shvata ni jedno ni drugo. Zna jedino da je protiv toga i da jedva ceka da se sve zavrsi.
Stvarno, je li ziv g. Horvat?
Sve najlepse svima u Novoj (i novoj) godini.
(Evo, dok sam pisao ovo, G. markovic rece za sina Horvata, a mislio sam da cu saznati nesto i o J. Horvatu.)


Da, bavio se i istoriografijom...

...napisao je monografiju 10. Zagrebačkog korpusa...
Mislim da ima toliko godina da više nije živ, mada ne znam...


Prosle godine Mesic ga je

Prosle godine Mesic ga je odlikovao povodom 90-godisnjice rodjenja.


Da li se secate fenomenalne

Da li se secate fenomenalne serije o beogradskoj porodici Kojadinovic, koja je sa brodom Kli-kli oplovila svet.

Secam se da je i tamo postojala epizoda sa gusarima, negde u indonezanskom arhipelagu. Takodje, prvu Novu godinu svog puta oko sveta docekali su u najstrasnijoj oluji, na sred Atlanskog okeana.


Postoji i knjiga o tom

Postoji i knjiga o tom putovanju...


Evo jedne zanimljive price koju je pricao

Zak Kusto, cuveni istrazivac podvodnog sveta. Ja sam ga gledao na TV programu kad je to pricao.
Naime, otac Kustoa, inace pravnik, je ziveo takodje jako dugo, recimo 90+ godina. Pred kraj zivota je pao u komu iz koje se nije dugo budio. I onda, prica Zak, jednoga dana otac se probudi, pridigne se u krevetu i napamet izrecituje celu svoju doktorsku tezu (koju je odbranio u mladosti) od stotinu i vise strana, padne nazad u krevet i tako umre.
Poslednje reci coveka na samrti.


Uh,stvarno....

...neverovatno.Bas neverovatno,zaista.Jos jedan dokaz da je mozak neistrazeni splet nervnih celija,i jos mnoooogo toga.......


You've missed the point

Заиста. Гдин Марковић нам се претходни пут обратио поводом славе (ако се добро сећам, беше у питању св. Ниџа) а сада поводом НГ: претпостављам да је и ова лепа прича о (не)честитању НГ кроз снајпер карабина имала за циљ да нас, као и претходна о св. Ниџи, подсети и упути на Christmas spirit.
Следећа поента би, ако сам добро протумачио поруку (занемаримо слугерањске глупости око палачинки) да покушамо да замислимо шта би се десило да је НГ честитана капетану долазећег брода метком из карабина.
Мада сам само економист, памтим да је Хичкок за овакве животне ситуације имао сопствени назив - навео га је у разговорима са Франсоа Трифоом (gimmick?).
Можда и нисам у праву, али свима желим све најбоље у 2007.
Тоже Горан


Ziv je Joza, ziv

Po Wikipediji, Joza Horvat je ziv, svetski poznat po svojim putopisima "Besa", na svojim putovanjima izgubio oba sina, a zbog "Ciguli-miguli" bio oznacen kao drzavni neprijatelj br. 1. pa je bio "skrajnut" iz javnog zivota.
Eto, necu vise o tome. Samo sam se malo podsetio mladosti i onoga sto smo voleli.


Eto, drago mi je...

...da je živ..
Jedan uzbudljiv, svestran i bogat život.


odlična poruka

zamišljam oružje, pogled, paniku, prst - spreman, sanjiva lica iz potpalublja, znoj koji klizi niz bedra, hladan, potreba da se zaštiti porodica, otvoreno more, prazna flaša i još neoprane čaše, jedan tren - razvučen kroz vreme, kroz perspektivu posmatrača, uvećanje, grč, pre nego li skočiš, i onda tišina pre pravih reči.
Kako napraviti pravi izbor dok sa informacijama, uredno spakovanim, koje, kao da jedva čekaju svoju razradu, koračamo napred, spremni?
Trenutak kad si zastao, da bi bolje video, da bi čuo, da bi čovek ostao.
Zaista, odlična poruka.


Pogledi Gorana Markovića

Sećate li se, Gorane, onog starca i starice sa početka novembra kojima ste, u Svetogorskoj ulici u kasnim večernjim satima, uputili ZVERSKI POGLED (Vaš post na Vašem blogu od 05.11.06.g.) A sad i ovom iz pežoa sa palačinkom, ili bez palačinke, svejedno. Želim Vam da u Novoj 2007. godini, pored dobrog zdravlja, ne gledate ljude oko sebe na takav način, pa niste Vi Srđa Zlopogleđa, nadam se.


Tačno!

Sasvim je moguće da ni sam ne poznajem tu zversku dimenziju sopstvene ličnosti. Moraću da se pripazim sam sebe. Srećna Nova!


E, ovo je vrhunac

v. stojkovicu (g-din ili g-dja nije bitno), bas ste ga "zagrdili". Slatko sam se nasmejao uz ovu moju - prvu - jutarnju kaficu (Stvarno, zasto se kafi tako cesto tepa?)na Vasu primedbu o pogledima. (Ovde je 9h15 ujutru.)
Sve najlepse i hvala sto mi je ovako lepo poceo dan!


Nema na čemu,

i također sve najlepše.


divno

Mnogo vremena je proslo
od kada nisam cuo ovako lepu pricu
Hvala i sretna nova Goranu


Savrsena prica

Prica je genijalana. Sta drugo reci...


srecna NG

Jos jedna kratka o palachinki.
Dvoje preljubnika ogladnelo i dok je on pekao palachinke, ona se zavaravala njegovom osobitom palachinkom. On vidno dekoncentrisan uchini fatalnu gresku te palachinka pri okretanju promashi tavu i slete na njena ledja. iznenadjena vrelom palachinkom na golim ledjima instinktivno zagrize onu osobenu palacinku a on je u afektu bola zvekvu tavom po glavi. Tako komshija i komshinica zavrshishe u ugrentnoj sa tri jako delikatne povrede a teshke za objashnjenje.

Chista fikcija ne sumnjajte u komshinicu sa opekotinom na ledjima.

P.S. U sluchaju da vam se desi nesto slichno-ne zaboravite da iskljuchite shporet. Pozdrav :)


Goran Markovic i mrki pogled

E pa i da se ja nasmejem u novoj godini. Postovani gradjanine sa palacinkom(ovo mu valjda dodje kao titula sada) vi ocigledno niste sreli Gorana Markovica reditelja i da vas je on pritom pogledao mrkim pogledom. Ja vec nekoliko godina imam problem sa mrkim pogledom Gorana Markovica ali ne zato sto je on mrk vec zato sto nije mrk.
Kako stvari stoje, a pouzdano znam da mu se pogled nije promenio, vi ste pobrkali.

Happy nova godinata.

v.


prikazivanje filma tito i ja u indiji

Poštovani Gorane,

Da li biste mogli da mi date Vašu e-mail adresu, potrebna mi je pomoć u vezi sa mogućnošću prikazivanja Vašeg filma "Tito i ja" u Nju Delhiju.

Pozdrav,

Jelena Nikolić