Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Saddam i zivot.... i smrt

Decembar je, izgleda, trezak mjesec za diktatore. Pokupio je ovaj mjesec i Tudjmana i Pinocheta, kao sto vec pisah o tome na pocetku mjeseca, ali i Ceausescua krajem osamdesetih te sada ubise Sadamma. Nekako prirodne smrti padaju pocetkom mjeseca, a ubistva tiranina krajem i mjeseca i godine. Pa neka. Za koliko li su samo zivota oni odgovorni?

Ja, medjutim, imam i problem. Ovo mrtav ozbiljan pisem ali pomalo mi je zao Saddama. Zivo bice je ubijeno. Osnovno ljudsko pravo – pravo na zivot – uzeto je ovom covjeku. Proces mu nije bas nalikovao na nesto cime bi sudska praksa trebala biti ponosna. Zlocini, opet, evidentni su i skoro svi su ih svjesni. Ima i politicka pozadina svemu ali opste je poznata pa da ne sirim. Jutros sam u Hollywoodu gledao zabrinutog majstora pizza kako cita svoje novine, znaci na talijanskom, o izvrsenju smrtne presude nad irackim diktatorom. Njegova zena, koja mu pomaze u jednoj od rijetkih preostalih porodicnih radnji na Hollywood bulevaru, cita sa istim izraom lica tekst u americkim novinama. Vidjam i “prave” Ameikance te vidim zabrinutost za sopstveni svijet. Mozda i ne odobravaju ovakvu presudu iako su Sjedinjene drzave druge u svijetu po broju izvrsenih smrtnih kazni. Kinezi vode. Imam problem da je neko ubijen. Dozivotna robija ucinila bi me sretnim. Meni se nista licno nije desilo zbog Saddama ali bih volio da je robijao do kraja zivota zbog onog sto je ucinio za vladavine. Nasilne nadasve. Smrt me mozda bas zato donekle, ponavljam donekle, pogodila jer nisam imao direktnih posljedica od strahovlade tiranina. Kada umru juznoslavenski bivsi diktatori ili narodne vodje, meni ne bude krivo. Pa i kada neki od nacionalnih “heroja” sa Balkana budu ubijeni, meni opet nije posebno krivo zbog takvih obracuna. Ali kada neko daleko, za koga se zna da je zlocinac, bude pogubljen mene podstakne na razmisljanje o smrtnoj kazni, pravednosti i ljudskoj sudbini. Sta li Iracani misle? Ne znam. Volio bih da nije pogubljen. A opet, koliko li ih je on pobio. Tek onako, da mu dan prodje u boljem raspolozenju.


Manje-vise...

...se slazem sa tobom.Jedino sto mi ga i nije nesto posebno zao.Mislim da su napravili veliku glupost,sada ce on jos i ispasti heroj i mucenik.Najveca kazna za diktatore poput njega je oduzeti im moc na koju su tako navikli.Trebali su ga osuditi na dozivotnu robiju,poslati ga u njegov zatvor gde je on slao svoje neistomisljenike.Mislim da bi ga to dotuklo,da iz zatvora gleda kako neko drugi vodi zemlju,kako neko drugi ima "njegovu" moc.


Sympathy for the Devil

To sve osecas zato sto si normalan covek. Sadam verovatno to za tebe ne bi osecao. Ipak, idiot je naredjivao da se CIANID baca na citava sela Kurda, sebi je gradio PALATE kakve ni u tom Holivudu nema dok su Iracka deca na hiljade umirala bez inkubatora i mleka. - Pokusavam da ti olaksam, a i sebi - jer i ja osecam tu zalost. Ipak, zivo bice je ZIVO bice.
Ovo ce uzasno lose da se vrati Amerima... Ne zato sto ce njega neko praviti legendom, vec zato sto Najjaca vojna sila u istoriji nije imala dovoljno snage da drzi Matorog u cheliji jos 5-10 godina, nego je morala da ga obesi.
Uzas.... I tek ce ti biti zao posto vidis ostale snimke, i posto vidis sta su mu sve 'profesionalci' - Iracke sudije i policajci - dobacivali dok mu stavljali omcu oko vrata. Uzasno je ! Generalno odvratno u totalu. Ovim se i Bush i Al-Makaki samo pribrizili Sadamu.


Nurnberg i pravda

su nekako spojeni u nametnutim memorijama iako i za ta sudjenja moze biti velikih prigovora. Interesantno bi bilo vidjeti za koju bi se varijantu odnosa prema nacistima odlucili Bush & Co. da su tada bili u zivotu i na poziciji. Nesto mi se cini da sve sto je Nurnberg ostavio za obicajno medjunarodno humanitarno pravo i pored svih problematicnih okolnosti (pravda pobjednika) ne bi bio osnova modernog medjunaorodnog krivicnog prava da su tadasnji americki interesi bili istovjetni danasnjim. Jucer sam bio u zabavnom parku, neka predstava sa kitovima koja se svidjela i djeci i odraslima, kada je na pocetku porgrama glavni dreser pozvao sve pripadnike vojnih formacija USA, Velike Britanije ili bilo koje druge saveznicke nacije da ustanu i onda se prolomio aplauz u gledalistu. Toga se ja bojim. Sljepila. I propagande kao rijetko kada prije.


Re: Nurnberg i pravda

A mene si ovim opisom atmosfere iz zabavnog parka podsetio na sliku iz Nurnberga ali ne posleratnog nego one veceri sa bakljama kada je sve tek pocinjalo. Srecna nova!


Pitam se, narocito u

Pitam se, narocito u poslednje vreme, gde smo mi to kao civilizacija zalutali.


Igore,

ako se secas filma "Mission" - na kraju ima scena, posle masovnog pokolja Guarani Indijanaca, kada covek koji je predvodio pokolj kaze svesteniku da ga utesi:
"Thus is the world, father". A svestenik kaze:
"No, sir. Thus we have made it".

Sve je ovo nasih ruku delo.


Znam ja to, nsarski.

Samo se plasim da kao civilizacija necemo nikada, sa ovako paranoicnom i primitivnom kulturom, moci da se odlepimo od Zemlje.Znas one reci Konstantina Ciolkovskog-"Zemlja je kolevka covecanstva, ali se ne moze vecito ostati u kolevci."
Kako da to ucinimo, ako nemamo spoznaju o osnovnim vrednostima zivota, kao i o sustini humane civilizacije?Plasim se da cemo vecito ostati zarobljeni na ovoj "pale blue dot", dok je ne razorimo kolektivnim ludilom.
I sta mi vredi Magueljo i VSL, kada u zoru gledam kako nekom tipu black-hooded guys namicu omcu na vrat.


Sadamovi (ili bilo čiji) zločini ne opravdavaju

varvarsku smrtnu kaznu nad počiniocem.

Slučaj sa Sadamom sadrži i puno ironije: surovi diktator je varvarski ubijen vešanjem (sic!) u ime više civilizacije i demokratije (i još u danima koje veliki deo planete obeležava kao "dane mira na Zemlji i dobre volje medju ljudima").

Smisao kažnjavanja počinioca (i uopšte vladavine prava) nije da legitimizuje osvetu.

Televizovanu smrtnu kaznu nad Sadamom sam doživela kao (još jednu) nisku tačku Zapadne civilizacije.


Dioba zapadne civilizacije

je izgleda na djelu jer kao sto ste vi dozivjeli ovo izvrsenje kazne istovremeno je znatan dio zapadne civilizacije zapravo jednak osokiran i negoduje bas kao sto i dio islamskog svijeta negoduje pominjuci dane slavlja bajrama i izvrsenja kazne od strane vlasti u msilimanskoj zemlji. Izgleda da obje civilizacije ipak nisu tako homogene kao sto se na prvi mah cini. S druge strane, opet, ponekada mislim da ste i u pravu. Pogledajte samo s koliko suzdrzanosti zapadnoevropski politicari komentarisu izvrsenje da ne bi povrijedili "sefove" a opet da ostanu vjerni idealima i vrijednostima ljudskog zivota.


Te uzdržane evropske izjave su licemerne!

Smrtna kazna ili jeste ili nije varvarska, ne moze biti neprihvatljiva u Evropi, a prihvatljiva u Iraku.

U čemu je razlika između današnjih gledalaca CNN-a i francuskih "pletilja"? Plus ça change,...


Ako smo se shvatili

kako treba, onda je smrtna kazna vravrska bilo gdje i nad bilo kim. Ovdje moram dodati malu ogradu da bih pedofile tesko ranjavao a ostalima prepisao vremenske kazne. Tu doduse dolazi do problema vjerodostojnosti dokaza ali to je sve jedna druga prica. Jos jedna bitna stvar za sve ljude koji nisu iskusili americku verziju CNN-a. To skoro da nema veze sa onim sto vidite u Evropi. Internacionalna verzija je odlicna i jednostavno nemjerljiva sa americkim CNN-om koji je opet potpuno objektivan u odnosu na Fox news koji su gledaniji od CNN-a. Pa sad vidimo li gdje sve to ide. I u starom Rimu se podizao palac dole ili gore. Jesmo li napredovali?


"Jesmo li napredovali?" Ne.

"Jesmo li napredovali?"

Ne.


Ne, nismo napredovali

Nevene, neko sa tvojim imenom i prezimenom je prosao kroz Rathobone Place, da li si to bio ti?


Da

nekada s prelaze milenija.


Americki CNN

Da stvarno zasto je Internacionalni CNN bolji od Americkog?
Vi u Evropi ovo videli niste ali oko 9pm, 1 sat pred pogubljenje CNN je prikazao novinarku koja intervjuise MD doktora. Stajali su pored plasticnog ljudskog modela (koji studenti medicine dobro znaju) ali sa omcom oko vrata kako bi sve to bilo mnogo jasnije prosecnom gledaocu!?!? Pitala je novinarka - hoce li ga zaboleti? I kako ta smrt ustvari izgleda...
Voditelj je obecavao da nece prikazati ceo cin vesanja i editovace snimak do pristojnosti....
Oko 10:15pm kad je vest potvrdjena kamere su vec bile negde u Michigenu gde su Americki-Iracani slavili.

A najcinicnija je cinjenica koju opet CNN toliko puta ponavlja - nije bilo stranaca prisutnih samom pogubljenju!?!?! Da li Amer koji gleda TV onda sebe distancira od "krivice".
:-O


Amerima koji sve to gledaju

Amerima koji sve to gledaju je davno ispran mozak,tako da nije tesko CNN-u da plasira pricu i na najmorbidniji nacin a da oni uopste ne osjecaju krivicu.Ma jebo i Amere i Sadama ,Nova Godina je...veselimo se...Srecna svim Blogerima NG!


reakcije

U ruci je držao Kuran...

Američki vojnici su u stanju pripravnosti zbog mogućeg nasilja koje bi mogla da izazove sunitska manjina, kojoj je pripadao i Sadam Husein...

Libija - tri dana žalosti

Buš - važna etapa za demokratiju u Iraku, ali je priznao da to neće zaustaviti talas nasilja u toj zemlji

Margaret Beket - Sadam Husein je platio i podsetila da britanska vlada ne podržava smrtnu kaznu, ni u Iraku, ni bilo gde drugde

Evropska unija osuđuje zločine Sadama Huseina, kao i smrtnu kaznu - varvarski čin

generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis - bio je nemilosrdni zločinac, ali nije trebalo da bude ubijen

Podsećajući da su kao i ostale evropske zemlje protiv smrtne kazne, Nemačka je ukazala da je hiljade nevinih ljudi ubijeno i mučeno pod Sadamovim režimom

Španija je izrazila žaljenje zbog pogubljenja Sadama, ali i ukazala da je on izvršio veoma ozbiljna kršenja ljudskih prava

i tako redom, izjave kako nije trebalo, ali je zločinac osvedočeni, pa bojazan zbog nove spirale nasilja, dok su neki bili i ponosni, srećni, pobednici, i opet tako redom, neki negoduju drugi igraju i slave...gorak ukus u ustima, ideali, ljudski život...besmisao istog...

da li ičija smrt poništava zlodela?
da li će vinovnici te iste, opravdane smrti, a nikako odmazde ostati srećniji, čistiji, odbranjeniji, dok slave?
da li su žrtve opet van fokusa ili je ovo sve u njihovo ime, da se ne zaboravi, da svi budemo bolji na pijaci prodaje i apsolutne predaje života u ime života, pravde, demokratije, dok se, preplašeni, nanovo naoružavamo da bi branili, i samo branili?
uh....


Cinjenje zbog mrtvih

je uzaludno. Jedan od najvecih sarajevskih gimnazijskih profesora, sada na zalost pokojni Slobodan Djurasovic, u ona stara ideoloska doba sokirao je nas zaludjene tinejdzere pojasnjenjem da je najgluplje nesto raditi zbog mrtvih. Mrtvima je svejedno, sve sto radite zbog sebe je. Tako je i veliki zlikovac ubijen ne zbog zrtava kojima je oduzeo zivote vec zbog onih sto sada zive. Uradili su to da sebe osiguraju. Opet, suludo mi je mozda trositi vrijeme na jednog takvog covjeka. Jedin ozbog principa.


slažem se

zbog nas što ostajemo...

Meni ovakva postavka stvari omogućava direktno postojanje baš tih individua koje ćemo kasnije s'pravom odstraniti sa lica zemlje - vicious circle. (samim tim individue kao takve su nebitne, one nastaju u vremenima kada je to moguće, kada se udruže svi socio-ekonomosko-etničko-demokratsko-autoritativno-militantni faktori, tako da odstranjenje te takve individue ne vodi ni čemu)


I radi se o principu

Ne verujem da na ovom blogu iko iskreno zali za Sadamom, a sumnjam da ima i onih koji su podrzavali njegov nacin vladavine. Ovde se prevashodno radi o pitanju smrtne kazne, dok je Sadam samo povod. Priznacu, osecao sam se mucno dok sam na BBC-u uzivo pratio vesti o njegovom pogubljenju (naravno, video zapis je dosao malo kasnije). Iako svestan svih zlocina za koje je Sadam odgovoran, sam osecaj da vam, dok pored TV mirno pijete kafu, saopstavavaju da se svakog trenutka ocekuje Sadamovo pogubljenje, a dok jos niste do kraja popili kafu stize vest da je pogubljenje upravo izvrseno. Ne znam kako da taj osecaj opisem, ali svakako nije bio prijatan. Pre bi se mogao opisati kao morbidan. Nekako smo ranije bili postedjeni ovakvog virtuelnog prisustvovanja pogubljenju.

Ovde se uglavnom proziva Evropa zbog licemerja, ali ne treba gubiti iz vida da u mnogim zemljama koje se smatraju naprednim i civlizovanim, smrtna kazna postoji i izvrsava se (SAD, Japan itd.).

Inace, ne slazem se potpuno sa tim S. Djurasovicem, ili barem sa nacinom na koji si primenio tu njegovu misao na slucaj smrtne kazne. Naime, smrtna kazna, kao i uopste svaka kazna koju izrice sud, ima dvostruku ulogu: represivnu, da se kazni onaj sto je nesto zgresio i preventivnu, da utice na to da se zakonom nedozvoljene stvari ne bi desavale u buducnosti tako sto se potencijalnim pociniocima demonstrira sta ce ih cekati (ili barem sta rizikuju) ako krse zakon.

Prilicno sam skeptican u vezi preventivne funkcije smrtne kazne. SAD je primer zemlje u kojoj postoji smrtna kazna, ali uprkos tome postoji visoka stopa kriminala.


Preventivna funkcija kazne

Boško, naučna je činjenica da preventivna funkcija kazne praktično ne postoji (banalizujem). Nije zabeleženo da se broj nekog krivičnog dela (vezanog za nasilje bilo kojeg oblika) smanjio zato što je zaprećena teža sankcija. Pozivam se na: udžbenik Krivično pravo - opšti deo, prof dr Zorana Stojanovića sa Pravnog fakulteta u Beogradu


Nisam siguran

Nisam siguran da preventivna funkcija kazne ne postoji. Nije isto ako znate da, ako pocinite neko krivicno delo, postoji rizik da budete kaznjeni, tako sto cete provesti odredjen broj godina u zatvoru, ili ako vam je svejedno da li cete sedeti u zatvoru, ili necete. Normalno bi bilo da ljudima to nije svejedno, te ce dobro razmisliti o (ne)ugodnosti zivota u zatvoru, te da tamo mogu provsti najbolje godine svog zivota, pre nego izvrse neko krivicno delo. To je logika preventivne uloge kazne.

Problem ove logike jeste da oni koji pocine neko krivicno delo cesto ne postupaju racionalno, te mnogo ne razmisljaju o posledicama i mogucoj kazni. Iako poredjenje nije mozda najbolje, dosta ljudi zna da ponekad sedne za volan, iako su malo "cugnuli". A logika je da ako ste "cugnuli" postoji rizik, ne samo da budete kaznjeni zbog tog prekrsaja, vec postoji i povecani rizik da cete vozeci u pijanom stanju izazvati udes u kojem mozete nastradati, ili ce vasom krivicom neko drugi nastradati.

Dakle, preventivna uloga kazne postoji u teoriji, ali praksa je, ipak, cesto drugacija. Uostalom, vec sam u svom postu naveo primer SAD, kao zemlje sa smrtnom kaznom, a ujedno i zemljom sa visokom stopom kriminala.

Kada je rec o vesanju S. Huseina, radi se, takodje, o dvostrukoj funkciji te kazne. Represivna funkcija te kazne je bila da se Sadam kazni za zlocine za koje odgovoran, ta se da satisfakcija porodicama zrtava, dok je preventivna uloga vise okrenuta inostranstvu i to je vise poruka koju odasilje admisnitracija SAD, nego sud Iraka: ko god se drzne da stane na put americkim interesima, cekace ga kazna. U slucaju Milosevica to je bio sud u Hagu, u slucaju S. Huseina to je bilo vesanje. Ne treba gubiti iz vida da mnogi diktatori nisu kaznjeni, a razlog je bio taj da nisu radili suprotno interesima SAD, ili (u manjoj meri) VB. Poslednji primer bio je Pinoche.


Reflection on Hanging

Odavno je utvrđeno da stopu kriminala obara pre svega uspešnost hvatanja zločinaca. Dakle, čim postignete određeni, relativno visok procenat otkrivanja i efikasne osude krivaca, stopa kriminala pada drastično. Što je i logično: teško ćete se odvažiti da počinite zločin ako ste prilično sigurni da će vas na koncu uhvatiti.
Oštrina kažnjavanja je sekundarna, što je takođe logično, jer šta vredi da su propisane kazne visoke, kad kriminalci znaju da su šanse da po tim paragrafima budu osuđeni tanke ili nikakve.
Na koncu, smatra se potpuno dokazanim da stopa kriminala ni broj najtežih krivičnih dela ne opadaju s uvođenjem ili postojanjem smrtne kazne. Sama smrtna kazna, takođe, nije kazna, nije samo ni varvarska odmazda, nego je i strašan i pritom potpuno nekažnjiv zločin. Najbolje i mnogobrojne argumente koji su to dokazali pružili su, koliko je meni poznato, međusobno toliko različiti autori kao Dostojevski, Arthur Koestler ("Reflections on Hanging") i Mišel Fuko ("Nadzirati i kazniti"). Dokaze koje su oni izveli niko nikada nije čak ni doveo u pitanje, a kamoli da ih je opovrgao, ali je ubijanje ljudi na osnovu odluke ovog ili onog suda svejedno ostalo žalosnom praksom i u XXI veku.


Opet o preventivnoj funkciji kazne

Nisam rekao da preventivne funkcije kazne uopšte nema nego sam rekao da kod krivičnih dela gde je uključeno nasilje: silovanje, ubistvo... visina propisane kazne ne utiče na broj izvršenja takvih krivičnih dela. Verujem inače da prilično utiče kod npr. privrednih krivičnih dela. Tada čovek može da uporedi interes koji dobija i rizik koji preuzima. A i kod tih krivičnih dela čovek malo više "razmišlja" i malo više ih planira. Takođe se slažem sa mišljenjem Carla Pontija da se ta krivična dela više vrše u afektu, neplanirano, instiktivno, a u takvim trenucima sumnjam da je čovek sposoban da razmišlja o posledicama.


Nisam primetio da se nasa

Nisam primetio da se nasa mizljenja razlikuju, u sustini. Pa da ponovim ono sto sam vec napisao:

"Problem ove logike jeste da oni koji pocine neko krivicno delo cesto ne postupaju racionalno, te mnogo ne razmisljaju o posledicama i mogucoj kazni."

"Dakle, preventivna uloga kazne postoji u teoriji, ali praksa je, ipak, cesto drugacija."

Takodje, pomenuo sam primer SAD kao drzave u kojoj postoji smrtna kazna, ali i jedna od najvecih stopa kriminala u svetu. Mrzi me sada da trazim, ali je i statisticki dokazano da u SAD smrtna kazna nije dovela do smanjenja najtezih krivicnih dela za koja je zaprecena smrtna kazna. Postojanje smrtne kazne u SAD je tim neop@ravdanije sto u pravosudnom sustemu SAD postoji kazna dozivotnog zatvora, bez mogucnosti abolicije, cime se postize i svrha trajnog odstranjivanja iz drustva ljudi za koje se proceni da su opasni po okolinu i da se ne mogu rehabilitovati.

Jos jedan primer zemlje koja spada u krug razvijenih drzava, a u praksi se smrtna kazna primenjuje jeste Singapur. Ovo je jos ekstremniji primer nego SAD, ili Japan, jer je broj izvrsenih smrtnih kazni proporcionalno znatno veci. Mislim da se u proseku godisnje izvrsi oko 15 smrtnih presuda, sto je za poipulaciju od oko 4 miliona zaista mnogo.


sa Bliskog Istoka-komentar

Po Ustavu Iraka svaku smrnu kaznu mora da potpise presednik drzave.on je to odbio.znaci sadam je obesen protivustavno.
dan na koji je izvrsena smrtna presuda postigaoje suprotan efekat.juce ceo dan kruze sms poriku u kojima se proglasava za mucenika.
politicki protivnici sadama, ljudi koji su bili zatvarani, prebijani zgrozeni su samim cinom.oni nisu zeleli ni ovakav irak,ni ovakav sadamov kraj.
jedan deo o samom sudjenju-razapet sator, u didzelu, sede americki oficiri i nude po 50$ onima koji hoce da svedoce na sudjenju.ti svedoci su dobili i papir sta da pricaju iako su u vreme tih dogadjaja imali 5-6 godina.ovo je snimak koji je pusten na sudjenju.
da li postoji bitna razlika izmedu njih i njega?

pozdrav sa bliskog istoka


Hvala

Iskreno hvala za ovakvu informaciju.


Nirnberg, Hag,Sadam...

U antičkim ratovima sudbina poraženih zavisila je od milosti pobednika: vojskovođa pobednik ih je mogao pogubiti,oslepiti, pretvotiti u roblje ili se smilovati nad njihovom sudbinom. Istorija ratova je ujedno i istorija ratnih zločina. Samo što pobednici svoje zločine prikazuju kao herojska dela, a zločine poraženih kao zločine.Najstariji zapisi najbolje svedoče o toj jednostavnoj istini (videti Bibliju-Stari zavet).Niko razuman ne može osporiti da su oni iz Nirnberga činili zločine, ili ovi iz Haga, ili Sadam. Može se međutim postaviti pitanje kome bi bilo suđeno posle II sv.rata da je njegov rezultat bio drugačiji. Verovatno bi se sudilo onima koji su naredili bombardovanje Drezdena i sasvim sigurno onima koji su naredili bacanje A bombe na Hirošimu i Nagasaki.Spisak najvećih zločinaca na svetu bi izgledao sasvim drugačije, a i spisak najvećih heroja.Tako je i sa Hagom,a izgleda i sa Sadamom. Sudi se poraženima, a pobednici određuje šta su herojska dela, a šta zločini.O pobednicima nad Sadamom najbolje govori ocena jednog od ajatolaha, koji je rekao da je Sadamova smrt najlepši poklon svim vernicima pred nastupajući Kurban Bajram. Smrt najlepši poklon? O tempora, o mores!


Objektivnost!?

Lako je zgražavati se nad sudbinom jednog tiranina hiljadama kilometara daleko. Biti "objektivan" lako je ako taj diktator nije naneo nikakvu nesreću tvom narodu ili tebi lično. Setite se samo kakvu ste sudbinu priželjikivali Miloševiću. Jedan Iračanin je dva dana pre pogubljenja rekao kako je to mala kazna za Sadama. Treba ga, po rečima tog građanina, iseći mačem na komade. Daleko da se slažem sa ovim načinom, ali to samo govori koliko su ljudi u Iraku povređivani i koliko su propatili zbog ovog čoveka.
Mi ne poznajemo muke građana Iraka, tako da nije u redu braniti pravo na život Sadamu Huseinu. Time oduzimamo pravo na život onim ljudima kojima je on to pravo oduzeo.


Vas post vrvi od

Vas post vrvi od kontradiktornosti i nelogicnosti.Prvo, ja ne znam kakvu ste Vi sudbinu g.Milosevicu prizeljkivali, ne spocitavajte drugima ono sto ne mozete da tvrdite.Drugo, to sto je jedan Iracanin izjavio dva dana pre pogubljenja g.Huseina ne znaci da je to civilizacijski opravdano.Trece, jos nisam cuo da se pravo na zivot moze nekome oduzeti dva puta("Time oduzimamo pravo na život onim ljudima kojima je on to pravo oduzeo").
Na kraju, pravo na zivot je civilizacijska tekovina.Zbog toga, Vasa tvrdnja da "nije u redu braniti pravo na zivot Sadamu Huseinu"(valjda ste hteli da kazete "braniti pravo na zivot Sadama Huseina") nema uporiste ni u jednoj sustinskoj vrednosti humane civilizacije.


ja sam u komsiluku

sadam husein nije naneo nikakvo zlo ni meni ni mojoj porodici.jeste nekim ljudima koje poznajem,mnogo zla, oni mu nisu zeleli smrt.sada su pobegli iz iraka.
sta pojedinci izjavljuju, zavisi za koga,ko ih slika!!!to je ono da je bilo partizana koliko nosioca spomenica oslobodili bi se za 2 meseca.
meni je onaj ispod lipe zlo ucinio ali nikad mu nisam pozelela smrt.


Gledajuci Sadama sa omcom

pomislio sam na preko 100.000 Kurda koje je istrebio bojnim otrovima, te na sve pogubljene, utamnicene, mucene i ostale cije je zivote oduzeo ili upropatsio! Ne, nije mi bilo zao tog NECOVEKA!!! Iskreno se divim onima koji nalaze sazaljenje za tog MONSTRUMA!Ja, nazalost, jos uvek nisam na tom civilizacijskom stupnju..:-(...a, sasvim izvesno, nikada necu ni biti..:-(


Nesh,

Odmah Vam mogu reci da ne nalazim sazaljenje za, kako ste rekli, monstruma.Samo pokusavam da branim ono sto je, po mom najdubljem uverenju, jedan od fundamentalnih civilizacijskih principa-pravo na zivot.Uzimanjem zivota Sadamu Huseinu, posebno na onako varvarski nacin, njegovi dzelati nisu vratili zivote njegovim zrtvama.Samo su pruzili dobar alibi njegovim sledbenicima da nastave sa nasiljem.I tu se otvara i zatvara zacarani krug-da nasilje radja odmazdu, odmazda generise nasilje, i tako u beskraj.Hoce li to biti jedna konstanta humane civilizacije, ili cemo se odmaci od ivice ambisa?Zaista se pitam.


Igore,

razumem o cemu govorite i postujem Vas stav. Kad sam rekao da se divim onima koji nalaze sazaljenje cak i za Sdama Huseina, rekao sam to najiskrenije. Nazalost, ja jednostavno ne mogu tog zlikovca smatrati covekom i to je jace od mene!Dok stotine hiljda zrtava tog monstruma trunu u znanim i neznanim grobnicama, tesko mi je da razmisljam o pravima tog beskurpuloznog diktatora i masovnog ubice!!!Takav sam i tu nema pomoci!!!

Pozdrav i sve najbolje u 2007. godini!!!


Nesh,

Postujem i ja Vas stav.Husein je bio beskrupulozni diktator i masovni ubica, nema sumnje.

Zahvaljujem Vam na pozdravima.Zelim Vam Srecnu i Zdravu Novu Godinu!


nirvana

Reci ti njoj da je gusava,prije nego sto ona tebi kaze!


talog..

onima koji su dobro ispratili zbog cega je osudjen i pogubljen sadam husein,jasno je da to nije ucinjeno zbog kurda nego zbog ubistva(masakra) 148 shita. e sad analogijom dolazimo do cinjenice da su iranci(koji pripadaju shitskom ogranku-uslovno , njihov verski vodja tj. jedan od ) jako srecni sto se to desilo, dok su istovremeno u palestini i u libiji proglaseni dani zalosti. sa druge strane iran je najveci protivnik sad-a i zagovornik arapske palestine. slag na celu pricu daje pogubljenje na prvi dan verskog praznika, sto ko i kod slobinog slucaja odvodjenja u hag (slicnost primetio radikalni vucic danas/juce ) je potpuno besmisleno u odnosu na same objekte(ne bih da kazem zrtve-jer je to vuciceva terminologija-a jedine zrtve su iracani i nekad mi),jer su i sadam i sloba bili apsolutno verski indiferentni likovi koji su se verom i crkvom uvek sluzili samo u situciji kada su mogli sa time da potpomognu i ucvrste svoju diktaturu, a ne obratno. stoga dolazimo u situaciju da posmatramo pogubljenje kao guranje presta u oko obicnom narodu,koji sam po sebi ne bi reagovao,ali ce se uvek tu naci zgodni radikalni ideolozi da malo potpale vatru i eto sra..(svaka slicnost sa nama je namerna)..
oh nonsensa..
na kraju jedine prave zrtve su kao i obicno gradjani a ponajvise kurdi
najveci narod bez svoje drzave na svetu
a nemaju nikog da ih progura u francuski zakon
i nije mi ga zao...kao sto neko napisa gore...nisam na tom civilizacijskom stupnju jos da bih mogao da ga zalim.


Mislim da se ovde ne radi o žaljenju Sadama Huseina,

Mislim da se ovde ne radi o žaljenju Sadama Huseina, vec protivljenju smrtnoj kazni u principu, pa i ovoj izvršenoj nad Sadamom.

U ovo sve nije potrebno unositi tolike emocije. Sama nisam zainteresovana za pojedinačnu sudbinu Sadama Huseina, ali jesam za smrtnu kaznu uopšte.

Takođe, meni je prilično očigledno je da je ovo pogubljenje sasvim varvarsko, a i politički i kulturno kontraproduktivno.


I ovde se o tome prica:

na primer, u danasnjem NY Times-u
je izasao ovaj clanak.


Sadam nije dobar primer

1.streljanje koje je Sadam trazio nije dobio nego vesanje-koje "sleduje" lopovima,secikesama...znaci kroz nacin izvrsenja kazne su hteli dodatno da ga ponize.
2.Kad su sinovi pobijeni Iracani su slavili,ali su ih postovali jer su poginuli u borbi..za Sadama kad je uhvacen..pucalo se mnogo manje...jedan od razloga...''sto je uhvacen u rupi kao pacov..a imao je oruzje pored sebe i nije ga upotrebio''
3.Ja jos nisam sreo Iracanina kome je sadamom rezim nesto ucinio,a da nije smatrao da Sadam treba da bude pogubljen...
To sto nama u Evropi je to....tamo je ...i vice versa...Sadam nije dobar primer za teoretisanje o smrtnoj kazni

j


pitanje?

Da li smatrate da su mediji koretnno izvestavali sa dogadjaja? Btw. Americki CNN je bio vise nego morbidan za pracenje.


Entertainment

Americke '24Hour News Networks' (CNN, MSNBC, FoxNews...) imaju format 'Entertainment' programa a ne 'suvih vesti'. Ovo pise u njihovim memorandumima. Ko zeli ciste vesti, bez komentara, bez urdnickih zavrtanja i bez grafika i 'shljokica', nek okrene CNN - HeadLine News ili CNN-International ili BBC gde je sve mnogo sterilisano i 'dosadno'.
CNN, Fox i MSNBC su vesti koje se gledaju s kokicama u krilu. Zabava ljudi. Ceo svet u formatu sapunice.
Sad, to sto 90% stanovnistva sveta ne ume da provali da im CNN, Al Jazeera ili InterSat pustaju dramski program - nije njihov problem.
I nije mi krivo sto su mase zavedene, vec sto su price uvek tako lose...


Apsolutno

je jasno da je diktator u celom tom sudskom postupku na svakom koraku ponizavan. Nema nista u tome cudno. To bi vam bilo isto kada bi najzaludjenijem navijacu Partizana pruzili sansu da sudi "veciti derbi". A to znaci neizbezna pristrasnost i visak emocija.
Saddam je osudjen za samo jedan zlocin. A gde su toliki drugi koje je on, tokom vladavine ucinio, a koji su saad, ovim preduhitrenim cinom, jednostavno ARHIVIRANI.
Ne vidim da je taj nazovi sud bas se preterano brinuo i o drugim ostecenima. Sat cemo za tolike druge Saddamove zlocine?
Jasno je da je sve dirigovano direktno iz Bele Kuce. Da bi se sto bolje svarila Bozicna curka, a i zamaglila istina o stravicnim ljudskim gubicima, kao i potpuno idiotskom ratu, GWB sada na americku trpezu servira i diktatorovu glavu.
Mozda ce neko od plebsa i nasesti i poverovati da je 3000 izgubljenih vojnika reciprocitet pravde i 149 pobijenih Shita. Ali to moze da poveruju samo retardirani deo publike, a naravno, tu su i te servisne agencije WH-a poput CNN-a i ostalih govornika istine i humanosti.
A humanost smo videli na delu. Nema sta, savrsena je.
Boze moj, sam cin izvrsenja nisu snimile kamere "zapadne civilizacije". Tu pricu smo vec videli, kako bese?
Pontius Pilatus predaje u ruke Jevreja izmucenog Hrista i odlazi da pere ruke.
Jos samo fali da nestane tiraninovo telo i smisao ove humane smrtne presude ce biti apsolutno ispunjen.


Good point!!!

Quote:
Sadam nije dobar primer za teoretisanje o smrtnoj kazni

VERY GOOD POINT!!!


Bad Point

Sadam je Excellent primer za teorisanje o smrtnoj kazni. Jer ako i ovolikom kretenu od choveka osecate da je NEMORALNO oduzeti zivot, onda to vazi utoliko vise i za 'normalnog' ubicu... Tako ja na to gledam... but Maybe I'm wrong.


Bad Point!

Nemoralno je bilo kome oduzeti zivot.


Kazezoze,

Ako biste Vi mogli otici u zauvek ozaloscena kurdska sela i tamo govoriti o nemoralnosti smrtne kazne Sadamu Huseinu, te vanserijskim civilizacijskim dostignucima koja smrtnu kaznu cine neljudskom, onda bih ja bio spreman da prihvatim Vasu ocenu Bad point!


Nesh,

Ne mogu nikako da se slozim sa nekim ko tvrdi da oduzimanje zivota ima u sebi moralne vrednosti.


Naravno da oduzimanje

Naravno da oduzimanje zivota nema u sebi nikakvih moralnih vrednosti, ali mislim da je u ovom slucaju to nuzno zlo i jedina primerena kazna za masovno ubistvo i unistavanje zivota kakvo je zlikovac Husein pocinio! Mozda to lici na odmazdu, ali dozvoliti mu da igra sah i uzgaja cvece do kraja zivota (dok stotine hiljda njegovih zrtava trunu pod zemljom ili trpe nepopravljive posledice), mislim da bi to bilo daleko od pravde!!!
Pozdrav!


Nesh,

Evo nadjoh jedan stih iz 11 veka,koji bi mogao da bude i odgovor na tvoje(vase) poimanje pravde:

Ima li bez greha na tom svetu koga?
Ko gresio nije za zivota svoga?
Ja zlo radim, tacno, a Ti zlom mi vracas,-
kakva je razlika izmedju nas dvoga?!
O.H.


Ne razumem bas najbolje...

Da li (sto se mene tice mozemo na TI..:-)..) je po tebi onda i osuda na dozivotnu robiju "cinjenj zla" Sadamu Huseinu, te bi se stihovi (!?!?)

Quote:
Ja zlo radim, tacno, a Ti zlom mi vracas,-kakva je razlika izmedju nas dvoga?!
mogli odnositi i na taj slucaj. Zaista mi nije jasno sta treba da zakljucim!!!Mozda da je iracki narod trebalo da "okrene drugi obraz" Sadamu ili ga je, da se ne bi na zlo uzvracalo zlom, trebalo poslati na letovanje na Balearskim ostrvima???? Hm...


Ja mislim da se zlo treba

Ja mislim da se zlo treba kazniti, ali je smrtna kazna, jedina kazna u kojoj se zlo ponavlja, pa i samim tim istu ponistava.To vise nije kazna nego zlocin,bez obzira na kome se sprovodi.


OK!!!

OK!!!Svako ima pravo na svoje misljenje! Ja sam vec napisao sta mislim o smrtnoj kazni i Sadamu Huseinu! Sto se tice smrtne kazne generalno, to je vec vrlo kompleksna tema...:-(


Slazem se.

Slazem se.


Mislim da se nismo razumeli

Mislim da je Sadam Husein u najmanju ruku zasluzio "oduzimanje zivota". So, I am not sure that I understood you correctly!


Praksa i teoretisanje

Jakša Šćekić: "To sto nama u Evropi je to....tamo je ...i vice versa...Sadam nije dobar primer za teoretisanje o smrtnoj kazni."

Ne vidim zašto se ne bi moglo razmišljati ("teoretisati", kako vi, Šćekiću, kažete) o sudskom umorstvu bilo kog pojedinačnog čoveka: pred poslednjim pitanjima svi smo jednaki. Štaviše, ljudima koji se protive smrtnoj kazni upravo su ovakvi slučajevi, poput Sadamovog, prilika da apeluju na javnost da se ova strašna praksa prekine.

Iz vašeg zbrkanog posta moglo bi se zaključiti kako se vi trudite da razbijete iluzije ("teoretisanja") da je Sadam mogao da bude pošteđen. Ne znam, međutim, da li to ovde iko dovodi u pitanje. Tema je ovde upravo "teoretisanje".


Rasplakah se... :(

Mislim da ljudi postaju previše sentimentalni kada život okonča neki poznati dželat. U trenutku se zaboravi šta se dešavalo za vreme njegove vladavine i počne se sa onim: "Žao mi ga je kao čoveka". E pa njemu nije bilo žao hiljade ljudi koje je pobio i jos desetinje hiljada ljudi koje su direktno unesrećene zbog toga a i da ne pominjem sve open-minded ljude Iraka koji su trpeli (i trpe) izolaciju zbog ludačkih ambicija jednog tiranina.

Jako je lako uporediti ceo slučaj sa smrću bivšeg nam predsednika. Kažu da je bilo 15.000 ljudi na njegovoj sahrani. Ja sam tada živeo u Požarevcu ali mi ni pod "razno" nije palo da odem na sahranu. Da sam morao da odem, razlog bi bio da mu se popišam na grob. Neću da razrađujem temu pošto je naslov Saddam. I, izvinjavam se zbog izražavanja.

Saddam... ko zna, možda je sada stvarno u paklu i kuje planove sa ljubavnikom - Satanom o preuzimanju sveta (!?). Potrebna je samo krv Terrence i Philipa da se veliko proročanstvo ostvari. Ko razume - shvatiće... (ŽIVEO SOUTH PARK)

Da, inače još da kažem da sam protivnik smrtne kazne i da smatram da smrt nije dovoljna kazna za zločine koje neki ljudi počine. Pravednije bi bilo da je istrunuo u zatvoru ili da je mučen (protivnik sam i mučenja, ovo je samo instikt).


Uopste mi nije zao Sadama Huseina,

zao mi je njegovih zrtava.
I zao mi je sto je moralo da dodje do USA intervencije da bi bio svrgnut.
Nisam za smrtnu kaznu, jer smatram da svrha kazne, pored prevencije i resocijalizacije, treba da bude i pravda za zrtve.
A ovo nije pravda, ovo je osveta, na koju ce opet doci jos osveta njegovih podrzavalaca, ovo nije nacin za desadamizaciju i denacifikaciju njegovih podrzavalaca, jedini pravedan nacin je bio osuda na najvisu zatvorsku kaznu i javna objava njegovih zlocina na irackoj televiziji.
Zato sto je ovako sklonjen on sam, a ne i njegov sistem vrednosti i sistem vlasti.
Na severu Iraka (Sulejmanija, Erbil) je jedino mirno i ljudi iz Bagdada i ostalih gradova juzno od irackog Kurdistana tamo beze, ali ni to nece moci doveka.
Dakle, pravda, a ne osveta!


Poklon za bajram

je bilo izvrsenje kazne. Ono sto sam uspio procitati u americkim novinama navodi na zakljucakj da je irackom premijeru posebno bilo stalo da se kazna sto prije izvrsi, da swu cuvari i svjedoci, barem neki od njih, vrijedjali diktatora i nasladjival ise egzekucijom, te da su zapravo Amerikanci postavili odredjene uslove za izvrsenje kazne. Sve ovo, naravno, dodatno potvrdjuje politizaciju cjelokupnog sudskog postupka ali ukazuje i na, zanemarimo li sada razloge, amerisku osjetljivost da sve barem izgleda pravicno. Izgleda da je jednostavno ova smrtna kazna i nejno izvrsenje poklon irackim siitima za bajram kada se tradicionalno kolju ovnovi. Eto malo simbolike i omalovazavanja Saddama i trenutku smrti cega je on sigurno bio svjestan. Zanemarimo li njega licno, opn je usotalom samo povod, upravo stizu najnoviji izvjestaji o novom zaostravanju odnosa izmedju irackih siita i sunita poslije egzekucije. Dakle, smrtna kazna je nsto cemu se moze, ja barem, moralno prigovarati, a ova specificna je i politicki glupa. Osim ako nije dio nekog dalekovidnijeg plana koji moze biti podjela Iraka na tri dijela cemu ce sigurno doprinijeti. A i to je nesto drugacija tema. Zasto i kako nastaju drzave, kao i zasto umiru? U nekom narednom blogu...


Logični nastavak

Quote:
upravo stizu najnoviji izvjestaji o novom zaostravanju odnosa izmedju irackih siita i sunita poslije egzekucije

je upravo to. Još eksplicitnije zavadjanje tog jadnog naroda. Siguran sam da se tzv. zelena bagdadska zona sve više smanjuje. Na kraju će se svesti na ulicu koja vodi direktno na aerodromsku pistu. Bežanija...


Opet o preventivnoj funkciji kazne

Nisam rekao da preventivne funkcije kazne uopšte nema nego sam rekao da je kod krivičnih dela gde je uključeno nasilje: silovanje, ubistvo... visina propisane kazne ne utiče na broj izvršenja takvih krivičnih dela. Verujem inače da prilično utiče kod npr. privrednih krivičnih dela. Tada čovek može da uporedi interes koji dobija i rizik koji preuzima. A i kod tih krivičnih dela čovek malo više "razmišlja" i malo više ih planira. Takođe se slažem sa mišljenjem Carla Pontija da se ta krivična dela više vrše u afektu, neplanirano, instiktivno, a u takvim trenucima sumnjam da je čovek sposoban da razmišlja o posledicama.


Zar je Sadam diktator?

Uopšte se ne bih složio sa tezom gospodina Anđelića o nekoj pogubnosti decembra za diktatore.Diktatora je bilo mnogo,svaka afrička i latinoamerička država koja je držala do sebe imala je nekog diktatora,a jedna čak i cara-diktatora(Centralnoafrička Republika).Ima toliko diktatora a samo 12 meseci i sigurno su mnogi stradali i u julu ili novembru a decembar mi ne deluje nešto naročito strašan za diktatore,tu su samo Tuđman,Pinoče,Čaušesku i Sadam što je vrlo mali broj u odnosu na ogroman broj diktatora.
Sudbina ove četvorice su toliko različite da se ne mogu porediti.Tuđman je umro kao predsednik države bio je autokrata koji je mnogo zla naneo,ali teško da je bio diktator jer je bio izabran u višestranačkom sistemu.Pinoče je nesporno bio diktator ali je umro kao visoki oficir sa svim počastima.
Sadam koji je za preko 20 godina svoje vladavine pobio 20-30 000 ljudi mi deluje kao neki prosvećen diktator u odnosu na američke okupatore koji su za samo 3 godine ubili 600 000 Iračana,a kada bi ostali 20 godina u Iraku,sigurno bi pobili milione.
Za nekoliko godina možda će se Iračani sa nostalgijom sećati Sadamove vladavine kada nije godišnje stradalo 200 000 ljudi već samo hiljadu ili dve,jer je Sadam izgleda bio najmanje zlo koje je moglo da ih zadesi.Umerenom represijom Sadam je ipak držao Irak na okupu,a zbog uspostavljanja "demokratsog" Iraka stotine hiljada ljudi je stradalo pa opet ništa.Na kraju,ako se zaista uspostavi Irak kao kakva-takva država biće to urađeno jedino uz pomoć ostataka Sadamovih institucija-krhotina Bas partije i njegove revolucionarne garde.


A Nijazov?

I on je umro krajem godine. Mozemo nalaziti jos dovoljno primjera ali generalno, to je samo stilska figurica. Kao, uostalom, kada se ustcrdi da Arsenal najbolje igra u martu sto je tesko dokazati jer znaju pobjedjivati i u novembru bas kao i gubiti u martu. No, ostavimo se toga, vaznije je vase msiljenje da je Saddamova terapija bila ljekovitija za obicnel jude nego americka. To prilicno lici na tezu da je Titov komunizam bio zdrav "kada nam je svima bilo dobro a gledaj sada". Moguce je to i dokazati brojkama osiromasenih i slicnim statistikama. Ali realno, pokusajmo brojati ljude koji su bezrazlozno stradali. Zbog drugacijeg misljenja. Ja takodjer imam teoriju o 'killing rate' koja je bila niza pod Saddamom nego pod Amerikancima ali sta biste vi mislili da ste jedan od ugnjetenih, natjeranih da sute ako hoce da, ne prosperiraju, vec prezive. Tu je vjerovatno srz problema. Imenovati diktatora je lako, Saddam je to sigurno bio, sada cu vjerovatno izgubiti kojeg slicnomisljenika, Tito je bio i ako ga uporeidmo sa ovima iz devedesetih, vjerovatno je bio laksi za prezivjeti ali sjetimo se sta sve nismo mogli...


Licemjerje

Cijela ova priča oko suđenja i presude Saddamu je obično američko licemjerje i glumatanje. Od trenutka kad su ga zarobili, bilo je jasno da će ga ubiti. Pitanje je bilo kad i kako. Organizirali su suđenje, i presudili. Malo sam pratila sudski proces, i bilo je jasno da je samo forma i velika farsa. Nije se poštivala prva premisa, da je optuženi nevin dok se ne dokaže krivnja. Nije da žalim puno Saddama, ali ovaj proces je vrijeđao inteligenciju. Bilo je po onoj narodnoj, kadija te tuži, kadija ti sudi. Osudili su ga šiiti, zbog ubojstva šiita. Kurdi nisu stigli doći na red. Naime, presuda je izvršene, prije početka suđenja za ubistva Kurda.
A sve skupa to nema nikakve veze. Ubijen je jer je Bush tako htio. Tu mu je sudbinu odredio kad je krenuo na Irak. Sve ostalo je farsa, loša gluma i mazanje očiju.
Moj dojam je da je ubijen jer su Ameri tako htjeli, a ne zato što je poubijao tolike ljude.


Pa,

Quote:
Naime, presuda je izvršene, prije početka suđenja za ubistva Kurda.

Ovo se dalo i ocekivati, jer bi se tada poteglo pitanje upotrebe bojnih otrova nad Kurdima. I, naravno, posebno "osetljivo" pitanje: a odakle Saddamu bojni otrovi? (Ameri znaju odakle mu, oni sve priznanice uredno cuvaju).


Rukovanje

nizerangiranog, tada, americkog sluzbenika, Donalda Rumsfelda, sa Saddamom Huseinom je nesto sto ne moze se izbrisati nikakvom presudom i njenim izvrsenjem.


Nije samo rukovanje

O, pa nije se radilo samo o rukovanju. Javna je tajna da je Sadam Husein dosao na vlast uz pomoci CIA. O tome postoji veliki broj inormacija, a mozda najvise upravo iz americkih izvora. Recimo:
"In 1968, after yet another coup, the Baathist general Ahmed Hassan al-Bakr seized control, bringing to the threshold of power his kinsman, Saddam Hussein. Again, this coup, amid more factional violence, came with C.I.A. backing. Serving on the staff of the National Security Council under Lyndon Johnson and Richard Nixon in the late 1960's, I often heard C.I.A. officers -- including Archibald Roosevelt, grandson of Theodore Roosevelt and a ranking C.I.A. official for the Near East and Africa at the time -- speak openly about their close relations with the Iraqi Baathists."
http://readthese.blogspot.com/2003_12_15_readthese_archive.html

Osim toga, postoje informacije i o tome da je CIA ucestvovala u izvrsenju nekih teroristickih akata 90'ih u kojima je poginuo veliki broj ljudi, pomazuci svog novog pulena, Iyad Allawi-a, u borbi protiv bivseg pulena, S. Huseina. Naravno, Iyad je izabran za premijera nakon ulaska americkih trupa u Irak.


Ahmed

Chalabi je zapravo trebao biti novi Saddam, misleci na prvog covjeka Iraka. Steta je sto nije jer taj covjek moze uci u prvu petorku korumpiraniosti i varanja na Bliskom istoku. Jeste, tacno je sta navodite i Saddam je u neko doba pretjerao i ukrstio se sa americkim interesima. Richard Dawson pise na internet stranici britanskog Guardiana o stetnosti pogubljenja Saddama iz neobicnog ugla. Propustena je prilika da psihijatri, politikolozi, osciolozi mogu provjeriti na konretnom primjerku zasto i kako je neka jedinka postala tako zla. Propustio je da kaze da ima jos takvih u nekim drugim zemljama pa ako ih ne pogube prije, eto sanse za psihijatre.