Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Kakve veze Srbija ima sa Surinamom?

UPDATE: Skinite sve komentare koji su poslati do 7.6 na ovaj tekst. 

Ima, itekako. I mi i oni smo mala zemlja, imamo dobre fudbalere, neki od njihovih najboljih fudbalera su igrali ili igraju za reprezentaciju sa kojom ćemo se prvo sastati na Mundijalu a ima i još nešto, mnogo bitnije od navedenog...

Ovih dana postaje zanimljivo pitanje buduće internacionalne oznake Srbije.

Što se tiče dosadašnje oznake po ISO 4217, korišćenu pre svega kao oznaka monete oznaka za Srbiju i Crnu Goru je bila CSD. Promena dvoslovne oznake YU i troslojne YUG u CS i CSD se dogodila 23.7.2003 od strane ISO.

Međutim, i pored promene oznake YUD u CSD, country-code Top Level Domain (ccTLD), ISO 3166-1 oznaka ili ekstenzija domena je ostala nepromenjena pa je i dalje oznaka našeg nacionalnog domena .YU. U više navrata je bilo nagoveštaja da će se to promeniti, kada se pričalo i o liberalnijem registrovanju nacionalnog Internet domena, ali još ništa. Postoji tim koji je zadužen za to pa treba očekivati da ćemo uskoro dobiti novu oznaku ne samo za valutu nego i za domene. Trenutno samo pravna lica mogu registrovati .yu domen, bolje rečeno .co.yu domen i to samo jedan.

Stvar je u tome da je bilo kakva dvoslovna smislena oznaka za Srbiju a koja počinje na S već zauzeta. Pa tako SR koristi južnoamerička država Surinam, SB je oznaka za Solomonska ostrva, SI oznaka za Sloveniju, SJ oznaka za Svalbard i Jan Mayen, SA oznaka za Saudijsku Arabiju. U slučaju slova reči Serbia, SE je oznaka za Švedsku.

Postoji predlog da ekstenzija za budući nacionalni domen bude .RS kao Republika Srbija, .SB pošto je to bila oznaka za Kraljevinu Srbiju a koliko mi je poznato Solomonska ostrva ga ne koriste za domen. Takođe, ne bi bilo loše da se napravi partnerstvo sa registrom nacionalnog domena Surinama pa da imamo oznaku .SR. Mnogi Internet korisnici već imaju surinamsku adresu za domen pošto se domen .co.sr može besplatno registrovati. Da li će neka od tih oznaka biti korišćena i kao nalepnica na automobilima iz Srbije ili će to biti SRB ili SER, ostaje da se vidi.

Inače, trenutno slobodne oznake koje počinju na S su SP, SQ, SS, SW, SX i ako se ne varam SF.

SW bi bila dobra oznaka za Software pa da budemo zemlja koja se fokusira na software i outsourcing :), SX nekima može asocirati na jednu od najtraženijih reči na Net-u a ako je i SF slobodno to može da bude idealno za Science Fiction :).

Ja bih voleo da nam ekstenzija za domen bude ili .SR ili .SB, troslovna oznaka za autoznake i sportska takmičenja SER a za monetu SRD. U stvari ne može to, to je oznaka za Surinamski Dolar. Zeznuo nas Surinam :).

Koju bi vi dvoslovnu i troslovnu oznake kao i oznaku za valutu voleli da ima Srbija?