Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Zasto stampa zuti a ne opada?

Tamara Kaliterna
Prihvatam ocene o tabloidizaciji štampanih medija u Srbiji, kao uostalom u regionu. Nije trenutak da ulazim u to zašto štampa žuti, ali ne opada i da li je jedini krivac za to trka za tiražom. Želim da pokažem razliku između prezentacije žena u vreme pre i posle oktobra 2000. godine u Srbiji.
U vreme onoga čije se ime samo po zlu pamti, personifikacija „pravih žena“ u medijima Srbije bile su viktorijanski očešljana Mirjana Marković, raščupana Borka Vučić i Dafina Milanović, koja kao da stalno izlazi ispod haube. Prva, prototip odane pratilje supruga, brižne majke, naučnice, političarke. Druga, sposobna, bankarski patriota sa međunarodnim renomeom. Treća je prikazivana kao postkosovska majka Jugovića. Uz ta tri tipa „uspešne žene“, kojima je lopovluk zajednička karakterna crta, mediji su nametali ulogu skromnih žena-ratnika, dobrovoljkinja, ratnih agitatorki, ratnih pobednica, heroina sa petoro samohrane dečice, ratne udovice koja bi svakog sledećeg muža žrtvovala velikosrpskim ciljevima.
Posle 2000. godine uloga žena se u medijima Srbije uslovno rečeno „srozava“. U rubrici „crna hronika“ kad je počinilac nedela muškarac on se kvalifikuje kao „ubica“, „zločinac“, „napasnik“. Kad je ona u pitanju, uz sve to se koriste odrednice: „nevenčana supruga“, „tetka“, „susetka“, „maćeha“, dovodeći u blizak odnos žrtvu i delinkventa.
Kad se radi o fotografijama uz tekst, muškarac se uglavnom ilustruje portretom, a žena fotografijom kompletne figure.  
Kad su žene predstavljene na prvim stranama listova, to je samo zato da se najavi tekst o njima na srednjim stranama, takozvanoj duplerici. Šta se nalazi na duplerici, ne treba objašnjavati.
Osim toga, i ne ulazeći u razloge vojne agresije, posle svih srpskih ratova srpske žene su u medijima Srbije personifikacija žrtava, bez obzira da li su u Bratuncu ili u enklavama na Kosovu. Ceca Ražnatović se nalazi na srednjim stranama, razgolićena, sa debelim zlatnim krstom na obnaženim grudima, ali prikazana kao žrtva, udovica ratnog heroja, osnivača fonda „Treće dete“ i uzorna majka.
Za ovu instrumentalizaciju žena u medijima Srbije najviše krivim upravo žene, novinarke i urednice, koje su danas u medijima brojčano i hijerahijski potisnule muškarce. Na najvećim TV stanicama u Srbiji žene su uglavnom voditelji ostrašćenih političkih emisija u kojima se sagovornici vređaju, ponižavaju, govore mržnjom, deca zloupotrebljavaju za dnevno-politički ćar, a voditeljke to dopuštaju. Setite se emisije „Ključ“ na programu javnog servisa sa „srpčićima“. U štampanim medijima urednice dozvoljavaju da se kolumnistkinje ispovedaju o klitorisima i brojevima orgazma. Nisam čula da je i jedna urednica napustila posao, ogradila se od teksta, da je cehovska organizacija, ili barem njena ženska sekcija protiv toga protestovala. U knjizi koju je objavio sarajevski Media-centar sa naslovom „Stereotipi o ženama u štampanim medijima jugoistočne Evrope“ pominje se da od medija u Srbiji kodeks pravila lepog novinarskog ponašanja prema ženama najviše krši dnevnik „Politika“, koji se reklamira kao najstariji i najugledniji dnevnik na Balkanu. Glodur njegov je žena.   
Šta rade novinarski sudovi časti?
Bojim se da smo se uljuljkali u konformizmu, da ne želimo izaći iz kvaziudobnosti svakakve vrste i da smo pobegli od samokritike u neobavezujuću kritiku.
Tamara Kaliterna, novinarka i aktivistkinja Žena u crnom
                            


pitanje:

kako to Politika krsi "kodeks novinarskog lepog ponasanja prema zenama" vise od ostalih? Ne citam, ne znam, zato pitam.

I sta podrazumeva novinarsko "lepo ponasanje". Izraz je, btw potpuno neprimeren, "novinarsko lepo ponasanje prema zenama" je vec po sebi seksizam, istog onog stila kojim ti npr istaknuti muski predstavnik slavske burzuazije ljubi ruku (jer si "zensko"), ali mu ne pada na pamet da te uzme za ozbiljnog sagovornika (jer si "zensko").


Biljana,

molim te pogledaj blog Jelene K.
Tamo su te i tražili komentatori-ke.
poz. :)

izvinite za upad :)

____

otisla, hvala, kiss
bs


tamara biljani

kaze preko mene:
to su podaci iz knjige stereotipi o zenama u stampanim omedijima jugoistocne evrope

lepo ponasanje prema zenama znaci njeno postovanje kao sagovornika novinara/ke koji pitanjima ne zadire u njenu bilo kakvu intimu (privatnost)


biljana tamari preko jasmine

:)

ja mislim da to nije "lepo ponasanje", vec ozbiljno novinarstvo, koje treba da postuje privatnost i muskog i zenskog sagovornika jednako.

inace, verujem da su podaci u knjizi ozbiljno obradjeni, samo bih volela da cujem malo detaljnije - koji su kriterijumi, koji period i pre svega koji mediji obradjivani. cudi me ipak da je politika najgora.
u blicu, novinama koje citam (jer ipak imaju informacije, za razliku od danasa, koji nema nikakve informacije, vec samo komentare - ne vredjam, samo kazem), ipak imaju ocigledno gori tretman zene - u svakom broju gola cica sa glupavim komentarom, da pocnemo samo od toga
. da ne govorim o ninu i glasilima mafije, u kojima novinarke prednjace u ponizavanju zena.

promukla od pusenja jakih cigareta, losih pica i razocaravajucih koitusa sa olupanim intelo velicinama u klozetima sumatovca ili kluba knjizevnika (a da je u Udruzenje nikada nece primiti), novinarka prve srbije toj prvoj srbiji odano sluzi obrusavajuci se pre i iznad svega na druge zene, obicno macho recnikom svog gurua, koji eno, drema u cosku, usnio u sopstvenoj morkaci, a tokom jos jednog brejnstorminga na temu novog svetskog poretka i kako ga sjebati.


Jasmina Biljani

tamara ce tek sutra da se ukljuci jer nema ni komp ni korisnicko ime
vrlo je zainteresovana da govori o toj knjizi
ja licno mislim da zene vise vredjaju na taj mizogini nacin nego muskarce
jer mizoginija je neverovatno prisutna u nasem drustvu i jeziku
i ne samo nasem btw
a mizogine su i same zene


"obicno macho recnikom svog

"obicno macho recnikom svog gurua, koji eno, drema u cosku, usnio u sopstvenoj morkaci"


aha

Vidim da ne citate najstariji list na balkanu, sto je zdravo. Pogledajte pitanja predstavnicama politickog i javnog zivota srbije, njihove odgovore i sliku kolumnistkinje - trudne zene koja redovno propagira materinstvo. Po mojoj racunici, trebalo je davno da se porodi. Pogledajte uvodnike uvazenih, probranih komentatorki zeljnih albanske i krvi haskih delitelja pravde. Izbrojte ko su i sta rade heroine po ukusu politike.

(Posto privremeno ne mogu da dobijem korisnicko ime, koristim ljubaznost nevzete)


Politika

Ja se slažem da je POLITIKA pod LJiljanom S. dospela na niske grane, ali mi se čini da je ona narodna koalicija PRESS-NIN-KURIR + Glas javnosti još gora, ako govorimo o ovoj temi...


tamara goranu

preko mene:
tabloid je jednom i zauvek tabloid ali kad list sa najstarijom tradicijom na balkanu preuzima manire tabloida onda to tim vise bode oci


politika

kao i svaka druga novina je odavno prestala da bude ono zasto je namenjena, vec ili tabloid, oglasnik, sredstvo u sluzbi nekoga
ps. mislim da su za to najvise krivi novinari koji zbog ne dostatka hrabrosti,sto ide uz profesiju, sto zbog morala prodali bi se i za 100, 200, jura...
ajde navedite mi jednu ozbiljnu, nezavisnu, ne "radnicku"(mislim uz duzno postovanje ne na iznosenje pukih informacija vec analitickih, kritickih tekstova), dnevnu novinu nema je odavno citam samo sport, jer tuznam sta me sigurno ce da slazu kulturnu rubriku radi informisanosti o desavanjima i neki trash kaa se nadje. pozz...


bbc

posto sport ne pratim, iz istih razloga kao i vi prebacila sam se kao u vreme onoga o kome mogu reci samo sve najgore na bbc, slobodnu evropu i feral tribune

(posto privremeno ne mogu da dobijem korisnicko ime, koristim ljubaznost nevzete)


Promasena Tema

Generalno je ovakav trend, i to ne samo prema zenama vec i uopste se stampa srozala. U poslednjih 5 godina je tiraz zute stampe explodirao! I to svugde, Balkan, Evropa, SAD, Azija ... biraj. U susret ovom nasrtaju, mnogo uglednih novina je resilo da promeni ('to sex-up') svoje formate. Zato sada imate nekog poput Britney Spears na naslovnoj strani 50% dnevnika. I ovakvo 'srozanje' formata je bilo i za ocekivati, cak su i predvidjena. Stampa je technologija 17tog veka koja se takmici sa 'internet ready mobile phones' i 1000 jos spravica. Na kraju bilo koji 'proizvod' je odraz 'potrosaca'. Odnosno: Kakav narod, takve novine. U poredjenju sa stampom 'civilizovanog sveta', nasa stampa i nije primetno vise 'sexist'. A ono sto jeste primetno je to koliko je nasa stampa Ultra-nacionalisticka i totalno ne-osetljiva - UZAS.


nedavno

sam bila u Italiji i glavna vest je bila krivicno gonjenje jednog paparaca koji je ucenjivao slavne licnosti
njegov glavni urednik covek iz zutezute stampe
distancira se od ucene ali ne od potencijalnih lazi kleveta itd
dugo godina sam zivela u italiji, odrasla sam tamo i nije mi padalo na pamet da zute vesti shvatam ozbiljno
ne samo ja vec niko normalan
moze da bude tu i tamo ponesto tacno ali znalo se uvek da je to mesto gde je sve dozvoljeno i koje mnoge javne licnosti upravo koriste da bi im rastao rating
u LA gde sam do nedavno zivela casopis People vec dve godine zivi od raskida breda i jenifer i andjeline i to se vrlo dobro zna da nema veze s mozgom vec je promotivni materijal za njihove filmove


SCANDAL !

Globalizacija Lokalizacije... Trac je postao Globalan a pronografija je postala main-stream. Attorney General (Ministar Pravde) SAD pokriva grudi statue 'Pravde' u Americkom vrhovnom sudu a svaka novina u zemlji na naslovnoj strani ima 'slucajne' poze i blow-up snimke vagine Paris Hilton.
Bio je kratak trenutak u istoriji kada je pravo stampe i respekt novinara bio na nivou koji je omogucavao pravilnu informisanost javnosti. Ali je to javnosti dosadilo, i odlucili su se da bi radje biti zabavljeni nego educirani.
Zar zaista ima vise razlike izmedju natpisa "SCANDALOUS" i "BREAKING NEWS."


otvoreni front . . rečima

Imate u Krležinom romanu "Povratak Filipa Latinoviča" scenu u kojoj pričaju pukovnik i novinar. Pukovnik se hvali vatrenom moći svoje artiljerije kojom komanduje, a novinar mu odgovara
- gospodine pukovniče, 200 grama moga olova vredi više nego 20 tona vašeg.. .

(Nenad Živković, glavni i odgovorni urednik 'Pančevca'na
tribini: Etika u našim medijima ,Pančevo , maja 2006)


Smajlovićka i Politika

Niko ko je pratio rad Smajlovićke i njenu opčinjenost našim ratnim zločincima nije mogao očekivati da će unaprediti Politiku. Ona je tu postavljena zbog svoje ljubavi prema Voji kako ga ona i Bećkovićka sa oduđevljenjem nazivaju. Pošto joj je to jedina kvalifikacija ona u svojim nastupima i uredjivačkom politikom se baca ostrašćeno na sve koji drugačije misle a posebno na žene, kao što je g-đa Kandić, Biserko itd. kao i NVO. Potpuno se slažem da je u medijimima sve prisutno nipodoštavanje svega bez obzira na pol što nije na liniji DSS,SPS, SRS. I da se razumemo ništa bolji po meni nisu ni oni koji kohabitiraju ili primaju podršku nazadnih snaga. Po tome je i Nedić nedužan jer SS nije bio u njegovoj vladi nego je samo podržavao. Kao muškarac stvarno mislim da su žene iz nepoznatih razloga veći neprijatelji ženema od muškaraca. Muškarci će se ophoditi prema ženi ako drugačije misli tolerantnije nego žene. Ko je gledao našu skupštinu video je da žene iz SRS nemju nikakvog obzira prema svojim koleginicama poslanicama iz drugih stranaka. Setitie se samo ponašanja prema ministarki Dulić.


"Setite se emisije

"Setite se emisije „Ključ“ na programu javnog servisa sa „srpčićima“... Nisam čula da je i jedna urednica napustila posao, ogradila se od teksta,"

Natasa se ogradila od pomenute emisije, ciji je koncept skliznuo u nepozeljnom smeru. Podseticu vas da je ubrzo nakon toga "Kljuc" bio posvecen zlocinu na RTS-u, gde se ne mogu staviti nikakve zamerke na nacin kako je emisija vodjena.


a gde se to i

kako ogradila=samo pitam, jer nigde nisam naishla na takvu informaciju.Chudno bi mi bilo, posto je tu emisiju sa dechicom nekako bash odradila.Za razliku od pomenute o radnicima RTS-a, (za koju razumem tvoju pozitivnu reakciju), koja je nekako sa njene strane bila suvishe bespolna. Mislim , gosti su bili ti koji su sve korektno sproveli, a njoj kao da je bilo neprijatno, sve vreme mi je delovala, kako se eto nashla u scenariju koji mora da odradi, ali ga ne oseca bash najbolje, za razliku od onoga sa decom sa Kosova, gde sva sljashteca navodi i usmerava.


"a njoj kao da je bilo

"a njoj kao da je bilo neprijatno, sve vreme mi je delovala, kako se eto nashla u scenariju koji mora da odradi, ali ga ne oseca bash najbolje"

Gresis. Ponasala se tako upravo zbog tezine teme i razgovora sa Zankom Stojanovic uoci emisije.


zox,

nisi mi odgovorio na pitanje o ogradjivanju, a stvarno me zanima, posto me je dotichna emisija potpuno prenerazila.


a ti meni angie odgovori gde

a ti meni angie odgovori
gde zivis kad sve to gledas
zar ne rece da si u cikagu heading to LA


nisam u Cikagu,

u Torontu sam, a sve gledam, kao bolesnik,(svi me ovde zezaju, da se manem corava posla), jer veoma volim Srbiju
i strashno sam vezana za ljude koje sam tamo ostavila i krivo mi je shto nismo u stanju ni osnovnu konstrukciju da postavimo pravilno, nego stalno neko ameboidno muljanje. Ovde npr ima ljudi iz celog Sveta i dolaze i iz jos jadnijih zemalja, ali chim spuste nogicu iz aviona, odmah usvoje pravila i svi se PONASHAJU,(i oni koji jedva govore i svoj jezik).Pa tako i nashi, pa mi onda nije jasno
KO to TAMO ne razume OSNOVNA PRAVILA i zashto je tamo nemoguce uspostviti ih.


ma jos gore ovde se i

ma jos gore ovde se i stranci pokvare
evo ja ovog moga ako uskoro ne odvedem postace gori od svih nas a nece hteti ni da ode


"ja ovog moga ako uskoro ne

"ja ovog moga ako uskoro ne odvedem postace gori od svih nas a nece hteti ni da ode"


Nisam ti odgovorio, ali kad

Nisam ti odgovorio, ali kad vec insistiras: Natasa mi je to rekla u licnom razgovoru i, uprkos tome sto je to bilo neformalno, moram reci da joj verujem. Svakome se dogadja da napravi glupost.


pa da,

mogu i ja da joj poverujem, ljudski bi bilo da joj je blam od toga i da se kaje sto se u tako neshto upustila,
ali, poshto je to bila emisija na nacionalnoj TV, znachi vishe nego javna stvar, a i ona je to odradila u okviru svoje profesije, zar nije onda neko javno ogradjivanje ipak jedino validno?

(samo da kazem , da protiv Natashe nemam nishta)


To je svakako savet koji bih

To je svakako savet koji bih joj i ja dao. Da se stvari jasno postave na svoje mesto, jer je greska pocinjena u javnosti i prema javnosti. Ukoliko Natasa prati ovaj blog, verujem da ce to i uciniti.


kako to ogradila

kolega, slazem se sa vama, ali sam nakon srpcica prestala da gledam, ali mi nije jasno kako ona i dalje posle te zloupotrebe dece u najnize politicke svrhe pristaje da i dalje vodi bilo kakvu emisiju, pa i emisiju izduvnih gasova

(posto privremeno nemam korisnicko ime, koristim ljubaznost nevzete. Tamara kaliterna


ono, za ispovedanje o orgazmima,

to je uglavnom stivo u zenskim novinama, u kojima su zaposlene uglavnom zene, i koje druge zene vole da citaju (novine, ne zene)

dakle, prica o orgazmu uhlebi grupu zena i obraduju drugu grupu (ovu sto uziva da cita o orgazmima urednica), i svima dobro, a dobro i za ekonomiju.

what is your problem with that?



"Druga, sposobna, bankarski

"Druga, sposobna, bankarski patriota sa međunarodnim renomeom... Uz ta tri tipa „uspešne žene“, kojima je lopovluk zajednička karakterna crta,.."

Ne slažem se da je Borki Vučić lopovluk karakterna crta.
Žena, jednostavno, nije takva. A da je stručnjak-jeste. Pošteno je to reći. I da je pomagala režimu-jeste.
Za MM bi više odgovarali neki drugi, jači, izrazi.
Za Dafinu se slažem da je lopovluk odgovarajuća reč.
Sve ovo nema veze sa odnosom prema ženama. Tema je politička. Univerzalna. Mislim da ste malo "nategnuli" temu.


jednom lopov

sto se tice borke koja ce, ako nas pamet bude opet izdala, biti najstariji poslanik koji ce predsedavati inauguralnom sednicom skupstine posle 21. januara, ne znam kako bi vi nazvali pomaganje lopovskom i ubilackom rezimu

(posto privremeno nemam korisnicko ime, koristim nevzetino T. K.)


A sto je Tamara radila u ...

... (Inter)Nacionalu, koji je bio jedna od najogavnijih zutih novina na ex-Yu prostorima?

Mungos, The Zmijoje.ac
"Platon mi je drag, ali mi je istina Draza!" (Aristotel)

P.S. Jeste, i ja sam tamo radio. Ali, meni je nakon dva meseca pukao film, zbog jakog osecanja novinarske eticnosti & ljudskosti, te sam gazdu otpishao pred celom redakcijuom i otisao.


helenisti

nastranu helenisti, ali ja bih se vratila nesto mladjima, vitezovima. Posto kazete da ste radili tamo, onda takodje, aristotelovski i viteski priznajte, takodje javno, da ja tamo nisam napisala ni jedan jedini tekst vec sam uredjivala spoljno-politicku rubriku. ali drago mi je da i mungosi obilaze ovakve stranice. takmicenje ko je prvi otisao prepustite vasim, kao i vi anonimnim sekundantima i saptacima. takodje, posaljite mi tamosnji impresum sa mojim imenom, bogato cu vas nagraditi

(posto privremeno nemam korisnicko ime, koristim ljubaznost nevzete. T. K.


Izvinite...

Izvinite Tamara, ali moram da reagujem. Dakle, niste pisali u tom Nacionalu, ali ste uređivali spoljno-političku rubriku. Ok, dakle nije vam predstavljalo problem da primate lični dohodak od "antihaškog lobija, ratnih profitera i zločinaca, zemunskog klana, poklonika lika i dela Milorada Ulemeka itd" kako se već sve o našim tablodima priča.
Izvinite, ali mi se čini da vi baš niste osoba koja bi trebalo da kritikuje tabloide i novinare koji u njima rade.
Pozdrav


Tamara, uz duzno postovanje...

... za Vase obrazovanje i znanje jezika, moram javno da Vam kazem da ste veliki CINIK! Najmanje zbog toga sto ste radili - sta god - u novini koje bi se i gace najneurednije osobe postidele!
Nije bitno da li ste napisali tekst ili ne. (A jeste - ja sam svedok!) RADILI STE U ZUTOJ NOVINI, sto ste i sami priznali.

BTW, niste bili urednik "spoljne". Gurali ste se da to budete i to ste izigravali prva tri dana, dok to "vase mesto" nije zvanicno dodeljeno dvojici Vasih mnogo mladjih i visprenijih kolega.

Mungos, The Zmijoje.ac
"Platon mi je drag, ali mi je istina draza!" (Aristotel)

P.S. Da, helenista sam i nije mi bitno da li me smatrate vitezom ili ne, i kolikim. Vasem ofrlje zakljucivanju je promaklo da sam cak i - Spartanac!


"Ostalo je da se reše neki

"Ostalo je da se reše neki problemi unutar samih redakcija ali je opšti utisak da tabloidizacija medija 'jenjava' i da pobeđuje profesionalizam", kazao je Ministar kulture i informisanja Dragan Kojadinović agenciji Beta, ističući da će u neredne dve godine mediji u Srbiji biti potpuno profesionalni.

„Novinarstvo u Srbiji sada je u boljoj poziciji kada je reč o političkim pritiscima i direktnoj vrsti pritisaka na novinare”.
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović za Betu

Verovali ili ne, obe izjave su od 2. januara, ove godine.

A sad, vi ako ne verujete ministru i Ninu, šta ću vam ja :)
Ne znam za vas ali evo ja crkoh od smeha.

Evo i linkić za NDNV, jedno saopštenje, a sa istog sajta su i gore navedene izjave.


o feminizmu...

zanimljivo:

imaju zene koje ne filozofiraju o odnosu prema zenama, nego rade svoj posao i razbijaju te staklene plafone. u tu grupu bi svrstala marie curie, meg whitman ili sallie krawcheck. i sto se njih tice mizogenija-shmizogenija.

i onda imaju one sto naprave karijeru od filozofiranja o zenskim pravima, a nevidim bas mnogo kako su pripomogle cilju....