Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Mentalna terapija

Mentalna terapija

Opet nema snega!! A?? Desetinama godina čitave horde skijaša entuzijasta bazaju po potencijalnim skijalištima širom sveta pokušavajući da pronađu neku kamaricu snega na koju bi mogli da spuste svoje skije, bordove etc. I kada se desi da pronađu takvo mesto opet postoji strah da li će se taj sneg zadržati dovoljno dugo i ako se to i dogodi, da li će neka snežna oluja pokvariti celu zabavu. Sa efektom globalnog zagrevanja ta je potraga postaje sve bliža nemogućoj misiji.

Oni koji su na vreme shvatili da sve te akcije nisu vredne njihovog novca i vremena su se okrenuli drugoj vrsti rekreacije koja se zove scuba diving.

Rezon vrlo jednostavan:

1. Skoro svako može da roni

2. Potrebno je da se nađe vodena površina veća od vaše kade

3. Može se roniti u bilo koje godišnje doba i bilo koje doba dana

4. Troškovi za ronilački odmor su isti ili manji od skijaškog odmora

Dok retki (neobavešteni) evropljani još uvek tumaraju po skijaškim centrima nadajući se da će uspeti da skrpe nekoliko dobrih skijaških dana, oni pametniji su se sjurili na Crveno More unapred znajući da će imati savršen ronilački odmor. Od najsevernije tačke u Evropi do bilo koje tačke na Crvenom Moru treba najviše 5 sati leta. Od naših krajeva je potrebno oko 2 sata. "Zicer" kombinacija.

Činjenica da je potrebno samo nekoliko sati leta da bi ste se teleportovali iz sivila i čamotinje matore Evrope u pulsirajući podvodni život Crvenog Mora je prilika koja se ne propušta. A jedanput kada se zaronite tamo-ne želite više da izađete. Zaranjate u potpuni mir i red. Zaranjate u čistu prirodu i na mesto gde je sve počelo. Korali i ribice neverovatnih boja su svuda oko vas a vi lebdite u svoj toj lepoti i ne znate na koju stranu pre da gledate.

Svaki put srce mi je prepuno i hoće da iskoči iz grudi. Osećaj je kao da sam se vratila u toplu, meku utrobu moje majke. I onda kažem sebi: "Sad je sve u redu. Sada si kod kuće". Ponekad samo zatvorim oči i samo lebdim u zaglušujućoj tišini koju samo ponekad prekida zvuk mog disanja.

Crveno More može da vam pokaže svu grandioznost i beskompromisnost prirode. Opstaju samo najjači. A vi možete biti lično prisutni na toj pozornici i da sve to gledate iz prvog reda. Posle nekog vremena i ribe počinju da vas ne primećuju tako da možete da imate i personalni kontakt sa glavnim akterima. U isto vreme shvatate i svu fragilnost i tananost tog sveta. Ako nikada ništa i nikoga niste poštovali-more morate da poštujete. Ono je u isto vreme nežno i grubo, mirno i uzburkano, opasno i bezbedno. More će vam uvek dati ono što tražite od njega, zato pazite kakve želje imate. Na moru se ništa ne događa slučajno i što bolje poznajete more to će vam ono više davati. Ono može da bude vaša avantura i vaš mir. Ono ispira svu negativnu energiju iz vas i puni vas galonima pozitivne energije koji osećate kao topli slatki umor posle svakog zarona. I posle toga može i nebo da mi padne na glavu a da se ja ništa ne uzbuđujem oko toga. Pod vodom ulazite i u drugu vremensku zonu. Minuti izgledaju kao sekunde a sati kao minuti. Sve drugačije funkcioniše. Dišete duboko i sporo, pokreti su vam usporeni ali vreme mnogo brže prolazi. Svaki zaron je prava antistres terapija.

A sad vi meni recite kako je bilo na skijanju ove godine.

UPOZORENJE: CRVENO MORE PROIZVODI VEOMA VISOKI STEPEN ZAVISNOSTI!!!