Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

„Daj Tanjug!“

Dobar tekst je o Borinoj pesmi o Čedi objavila državna Politika. Problem je samo što je to učinila nakon što je dan ranije prećutala da je bljuvotina uopšte izrecitovana.

U ponedeljak je objavljen tekst pod visprenim naslovom „Svi pevali za Srbiju“ (jok, za Zimbabve su pevali). Naširoko i nadugačko su opisane proslave širom Srbije, ali ni slova nije bilo o onome što je usred Beograda izrecitovao Bora Đorđević desetinama hiljada ljudi među kojima su bili razni celebrities: premijeri – komata dva (Srbije & Šumske), precednikkomata jedan (kalibra Lilića, pa je manje bitan), Zamenik The Vrhovnog Zvaničnog Mudraca – komata jedan, šef The Službe – komata jedan & ministri – komata 3-5.

© Ekonomist magazin© Ekonomist magazinPošto se po čaršiji digla poprilična galama glede Đorđevićevog uratka (audio fajl je na dnu bloga) i naročito pošto je o tom „umetnikovom“ delu govorio Predsednik države u intervjuu Televiziji B92, osvanuo je u Politici u utorak članak potpuno drugačiji od onog objavljenog dan ranije.

Od kako je Boris Tadić objavio da je Boža Đelić kandidat njegove stranke za premijera „Laki je malo nervozan“, što mu nije svojstveno, a što se lepo videlo u ponedeljak uveče kod odlične Gojgićke na TV B92. Mogu misliti koja li je tek panika zavladala u soliteru u Makedonskoj nakon Tadićeve obznane. Koga sada podržati? Ostati i dalje ovlaš prikriveni dnevni bilten dosadašnjih ili se prikloniti onima koji su sada izgledniji kao pobednici? Kolika je frka vidi se po jednoj sitnici: Tekst objavljen u ponedeljak sadrži opise proslava koje su poslali Politikini dopisnici (što je posebno naglašeno) iz (redom): Zaječara, Aranđelovca, Vršca, Vrnjačke Banje, Niša, Šapca, Vranja i Loznice. A za izveštaj o jednoj rečenici (o zahvaljivanju „našem premijeru, voljenom premijeru“, „čoveku koji je ujedinio sve stranke, čitavu Srbiju“) koju je Nacionalna Heroina izgovorila nekoliko stotina metara od Politikine redakcije, u centru Beograda, između Skupštine i sedišta predsednika Republike iskorišćena je Tanjugova vest što je, naravno, posebno naglašeno.

„Daj Tanjug!“, glasila je decenijama jedna od čuvenijih uredničkih „odluka“. Primenjivana je u delikatnim trenucima kad god nije bilo moguće izmozgati šta objaviti, a šta prećutati, šta staviti prvo, a šta drugo, šta izvući u naslov, a šta spustiti u pretposlednji pasus. Ako bi urednik procenio da ga okolnosti nadilazile odluka se znala: „Daj Tanjug!“ odnosno neka glava boli nekog drugog, a ne mene.

Dubinu ponora u kojem je „Politikino“ uredništvo pokazuje i činjenica da ono čak ne može da proceni ni kada i u kolikoj meri treba da „dâ Tanjug“ nego pored „davanja Tanjuga“ mora sutradan da dokazuje pravovernost redakcijskim komentarom.

Objavljivanje danas jednog, sutra drugog - potpuno suprotnog nije ništa novo, ali je novo za medij koji se diči na naslovnoj strani da je „najstariji dnevni list na Balkanu“. Politika je u više od stotinu godina postojanja naravno imala uspone i padove, ali je uvek bila nešto posebno. Čak u vreme bliskosti vlastima koje svakako nisu Srbiji na ponos – bila je drugačija od običnih novina. Politika je u srpskim okvirima nešto poput BBC-a u svetskim, etalon ili kako se danas kaže brend. Ona je to ostala uprkos godinama koje su pojeli skakavci i ona će to biti i nakon ovih prolaznika.

A tako je dobro izgledalo ono ambasadorsko mesto.


DodatakVeličina
Svetlana Raznatovic - pozdrav Kostunici - 13.01.2007..MP3289.76 KB
Bora Djordjevic - pesma o Cedi - 13.01.2007..MP3482.94 KB

He, he. Dopalo mi se ovo:

He, he. Dopalo mi se ovo: "Daj Tanjug". Daleko sam od vase struke, cak se ni sa kim iz vase struke nikad nisam ni druzila, a volim da saznam uvek kako nesto funkcionise iznutra. Hvala.


članak je b.s.

Meni je ovaj drugi tekst u Politici tragičan zbog toga što a) novinarka podseća da je i Čeda kriv zbog onog 'premijer a ne saucesnik' i što onog nesrecnika Boru proglašava za hrabrog rokera i b) ima neki issue sa zagradama.


sweet...

sweet...


Добро де...

Када је тај исти Бора Ђорђевић написао песму "Баба Јула" то је било у реду (не кажем да није), и у то време је било заиста храбро. Када је написао стих "за идеале гину будале", померио је из осе цео ЦК, СУБНОР, ТРТ-МРТ и шта ти ја знам кога све не. Када је написао "Погледај дом свој, анђеле", био је проглашаван и за титоисту и антититоисту.

Сада песма о неком Чеди, а нигде није речено да је у питању Јовановић, изазива згражавање.Да ли је Чедомир наркоман? Није? Па,у чему је проблем? Песма је скроз у Борином стилу, и не одступа ни мало од његових досадашњих иступа.

Да ли је требало посветити толико пажње томе? Не, наравно, али пошто је у току предизборна кампања, сви медији размишљају о резултатима избора, па је боље да кажу нешто о томе, јер ако не кажу, а једни дођу на власт, биће зашто нисте рекли, а опет не смеју да буду ни много строги, јер ако други дођу на власт, биће зашто сте рекли. Како год да окренеш, медији најгоре пролазе, јер би свака партија да их мења и прилагођава сопственом укусу.

Е, то је ипак проблем медија и људи који раде у њима,пре свега новинара и уредника, и њиховог недостатка жеље, воље и храбрости (да не употребим неки јачи израз), да одоле притисцима политичара и политике и да догађаје и стварност прикажу онаквим какви заиста јесу, укључујући основно правило новинарства да треба чути све стране које су укључене у неки догађај.


Kontekst

Pesma "Baba Jula" je predstavljala borbu protiv tiranije i tiranina, borbu za slobodu, a stih "za ideale ginu budale" predstavlja univerzalnu istinu.
Bljuvotine koje su izašle iz Borinih usta na dočeku nepostojeće Nove Godine predstavljaju najobičniji niski, džukački napad na ličnost, jednostavno blaćenje bez naročitog povoda i dokaza, i više nego očigledno su NARUČENE.
Nisam primetio da je koštunjavi rekao da je to bilo neprimereno, naprotiv videlo se da i on i njegova svita uživaju u "performansu". Posle je ustvrdio da se radi o "umetničkoj slobodi". Kako da ne! Isto tako je svojevremeno branio i onu nesrećnu ministarku obrazovanja kad je ukinula Darvina u školama, tvrdeći da se mora ceniti njena "principijelnost" ili koji god izraz da je upotrebio. Kada je video da mu se ne samo cela Srbija već i sav civilizovan svet smeje, ipak ju je šutnuo, a da se on pitao, ona bi i danas bila na tom mestu, doprinoseći daljem pretvaranju ove zemlje u pravoslavnu džamahiriju.
Prema tome, Zozo, ne govoriš o istim stvarima kada upoređuješ. Bora Čorba je po mom mišljenju još od pesme "Avionu slomiću ti krila" najobičniji STIHOKLEPAC, važno je da se rimuje i da je (kao) štos. Pošto mu je mozak, kao i uglavnom sve ostalo, propao od alkohola, već dugo tu nema ni onih emocija, ni duhovitosti (retko, veoma retko), samo najobičnijih kafanskih štosova. Da nije tužno i ružno, bilo bi smešno.


Seljak

Bora mi je uvek bio seljak,čak i kad sam bio klinac u osnovnoj školi, i kad su ga svi slušali,i kad je svima bio ikona.Nikad nisam bio u fazonu 'Jao,ali im je shukno,bas je lud i hrabar!'.
OK,svidjaju mi se 3-4 pesme od Čorbe i to bi bilo to(Kad hodas,Dobro jutro,Bio bih lud sto posto...).Ceo fazon Riblje čorbe uvek mi je bio sličan Bijelom dugmetu,kao nisu narodnjaci,ali ih slusaju svi oni koji slusaju narodnjake.Nemam nista protiv narodnjaka(cak mi se poneki i dopadne),ali imam protiv shatro rokera i shatro intelektualaca,a Bora je klasican primer takve face...


Treba pitati Peru Janjatovića

ili Kremera ali čini mi se da su sve 'ikone' tzv YU rocka (zapravo preteče turbo folka) deca vojnih lica: i Bregović i Đorđević i Štulić.


Bregovicu i Stulicu

su ocevi vojna lica. Za Boru ne znam


I Colic,

ako se ne varam. (Mada vec vidim DrWu-a kako se mrsti kad u istu recenicu stavim "Colic" i "rok":)))


Mrstim se

na svu 3/4, mada priznajem da mi se svidelo par Stulicevih tekstova. Sve pominjem u sklopu 'sindroma dece vojnih lica', kompleksa mnogo većeg koji obuhvata raznorazne Genexe, Arkane (jos jedno dete vojnog lica) i, verovatno, 70% sastava beogradskih novinskih redakcija. Neki od njih su završili kao gorljivi i poprilično krvožedni i grabljivi zaštitinici vaskolikog srBskog/hrvatskog/muslimanskog/černogorskog naroda, a neki kao džankiji na Tajlandu. Čudni su putevi Gospodnji...


Neki su i normalni. Licno

Neki su i normalni. Licno ste me pogodili, pa sam samo zato rekla.
Mada, slazem se sa vama da u slucajevima kada se podudaralo da je neko intl krimos, a usput i dete vojnog lica da su ga sluzbe (narocito vojne)pre angazovale nego krimosa koji nije dete vojnog lica.

U ostalim slucajevima ne vidim vezu, odnosno uticaj cinjenice da su deca vojnih lica.


Od Arkana do Pogorelića i nazad

Zoriceg, istini za volju treba reći da je i Ivo Pogorelić sin vojnog lica (doduše, vojnog muzikanta), što znači da 'narodnjački' duh ipak nije uvek prevladavao u dece vojnih lica.


Ne obracajte paznju na

Ne obracajte paznju na dokone generalizacije dr Wua; i ja sam istog socijalnog porekla i backgrounda (sin vojnog lica), pa ne vidim da su me nesto sluzbe ili podzemlje vrbovali, a tek ne vidim da sam spreman da nasedam na kojekakva prazna blog mudrovanja.


Interesantno ali ne i iznenađujuće

Inače, nit je sirovost (pre svega duhovna), a ne saradnja sa službom/podzemljem. Tezu sam u originalu čuo od dvojca Kremer-Janjatović sredinom 90-tih, na Radio Pančevu.


Svim srcem sam za duhovnu

Svim srcem sam za duhovnu sirovost u pojedinim slucajevima.


Kremer? to je zeshci

Kremer? to je zeshci analitichar i kritichar :)) secam ga se uvek je bio anesteziran...ne znam kad je stigo da sve izanalizira. A pitaj ga da neshto odzvizdi, ili zasvira. Kako da ti kazem, ako o nechemu treba da sudish ili josh gore, kritikujesh, pa valhda treba i neshto da znas o tome. Nikada nisam znala shta ga je to onomad kvalifikovalo da postane rock kritichar. A vidim i sad se neshto povratio. :)


I

Milan Mladenovic je dete vojnog lica...

PS.
Mr.Sharski, vama je 5.00h sabajle... nesanica?


Nemam ja nikad nesanicu,

nego sam sinoc jako rano otisao na spavanje:)


Meni nekako

(Jajo) Houra bolje pristaje uz gore navedene (Kako beše? 'Lupi petama za Hrvatsku'?) Šteta, propade teorija...


Treba videti

bivse rokere na turnejama po USA/Canadi/EU ... koncerti po nacionalnim klubovima, nacionalna ikonografija, napaljeni klinci (ne na devojchice, ne na muziku), na pochetku par pesama sa porukama koje ponesu te klince a tek onda na red dodju hitovi iz prve polovine '80-tih po kojima ih pamtimo.

PS.
Povodom ranog ustajanja postoji ona stara narodna "ko rano rani dve srece grabi", drugar koji sad zivi negde u Dr Wu-ovom komsiluku je imao derivat iste "meni je dovoljna i jedna, stoga...".


a ja se čudim

vidi :-O


ne vidim kako

u istu recenicu mogu da dodju bora, bregovic i dzoni...

ako cemo posteno ne vidim kako moze bilo ko da dodje u istu recenicu sa dzonijem... osim kao mera rastojanja, odnosno 'slicnosti'

bog i sesirdzija, dupe i oko, dzoni i ______ upisi sam


I Bajagi, ako se ne varam

I Bajagin cale je vojno lice, ako se ne varam.


bato

Quote:
OK,svidjaju mi se 3-4 pesme od Čorbe i to bi bilo to(Kad hodas,Dobro jutro

bojim se da je ovo radio Bajaga, tako da Bori ne ostaje
nista osim onog "seljak"


kad je taj isti Bora napisao

kad je taj isti Bora napisao i objavio " za ideale ginu budale" izvinjavao se tri meseca po novinama raznim SUBNOR-ima, CK-ovima i sl. kao, nije on tako mislio, eto njegova je porodica partizanska i sl. Toliko o Bori, a sto se porodice tice vidim da je i ona u medjuvremenu presla u cetnicke.


Pošto se

ovde sve tumači kao predizborna kampanja, ja, evo, prilažem taze vest istoj:
Sinoć oko 19 sati u ulici Narodnog fronta, jednoj od najvećih ulica u Novom Sadu, grupa od oko osam mladih i perspektivnih Srba održala je predizborni performans. Mladi su ispred fino osvetljenog tržnog centra veselo ispisivali grafite, čini se, čudne sadržine. U njima je, naime, visprenom igrom umetnikove mašte, napravljena veza između reči "Mađari" i reči "pušite". Umetnosti neskloni građani, u narodu poznati i kao "pljuvači Srbije", "izdajice" i sl. odmah su pozvali miliciju, koja je došla na lice mesta...
Zemlja u kojoj zaživi ulični performans, u kojoj je sloboda umetnika zagarantovana, zemlja je koja ima šta da slavi....


fragile

If blood will flow when flesh and steel are one
Drying in the colour of the evening sun
Tomorrow's rain will wash the stains away
But something in our minds will always stay
Perhaps this final act was meant
To clinch a lifetime's argument
That nothing comes from violence and nothing ever could
For all those born beneath an angry star
Lest we forget how fragile we are


Kažu da je njemu tata bio

milkman, tj onaj čika što raznosi vlaše mleka od vrata do vrata. Otud valjda i patetika.


Na veliku žalost Velike Srbije

tri umetnika uhapšena su tijekom izvođenja performansa.


Vlasto, ne **ri da je to bilo???!!!

osecam se licno pogodjenom & prozvanom, pa to je moj kraj....tc, tc, tc, bruka end sramota za liman!

a tek sad kad se navrznu ovi sa naselja, d-linare i ostalih prigradskih naselja da nas prozivaju za to! a mi kao, satro urbani, punk et al.

e yebig@, bas mi pokvari ovo pretpraznicno-predglasacko raspolozenje. vest, ne vlast(a:)))!

:-(((


jbg

Ali, dobro je što zovu građani. Nisu baš svi prolupali


"idi bre"

malo zlokobno zvuchi chinjenica da je u Srbiji na izbornoj listi vishe od trideset partija.
moje najgore slutnje malo su omekshane chuvshi kako je narod mlako i shturo pozdravio K, na ochigledno lazni pevaljkin poziv, u skladu sa svechanim povodom malo ugladjeniji od onih tezgaroshkih pozdrava za drushtvo iz ugla ili mladinog tasta ....
a pesmica o chedi ogavna je gotovo koliko i pomisao na "hrabrog rokera" kako u delirijumu bljuje zelenkastu zuch chiji delovi ostaju da vise po njegovoj retkoj i masnoj dugoj kosi upokojenog srpskog djavla, undead i vrcavo zivog u ovakvim i sl. eskapadama.


dovoljno je

samo videti imena "rokera" koji se pominju i citiraju (sa sve Stingom!), pa da bude jasno zasto smo tu gde smo.
jos samo fali djoka balasevic i njegovi "umetnicki" biseri (sic!)
pozdrav za one sa anti-mainstream sklopom u glavi.


Stevie,

Alabama 3. Preporučam za hladno NY jutro i (prljave) snove o prašnjavom i sunčanom jugu.


znaci

proculo se kolika je zima?
kontempliram sta obuci za iznenadne sibirske uslove, ali vrela (i dirty) muzika uvek greje:)


'Politika' je strasna

Pre neki dan sam na svom blogu prenela Politikin text od 7. oktobra 2000, pa evo i ovde, bili su strasni od 1990. do 2000, i to se tako i nastavilo: "Od juce 'Politiku' je tesko naci na kioscima. Juce, odmah iza ponoci, ljudi su ispred palate 'Politike' cekali da se pojavi iz stampe. Cekali su u redovima da bi je kupili. Tako je bilo i tokom jucerasnjeg prepodneva. Shvatili su da je nova 'Politika' ona stara, koja ce se boriti za istinitu informaciju, onu koja je najavljena jos u prvom broju daleke 1904. godine.
Mi vam necemo predlagati da obavezno kupite 'Politiku', ali, ako to ipak ucinite, onda cete videti zbog cega je ona toliko godina kupovana, i zasto su se generacije na njoj opismenjavale, iz nje ucile prva slova i sticale poglede na svet."


Ma, ima jedno

slatko stvorenjce za koje se brinem kako će stići jutros na posao (rekao bih da je sve OK). Za NŠ ne brinem, on je tough cookie, :).

Ah, da, A3 Englezi. Brixton.


:)

:)


Republika Shumska

Svidelo mi se skoro sve napisano. Iako se popravila, Politika i dalje malo cime moze da iznenadi. Nedavno su iz naftalina izvadili i Ratka Dmitrovica. Sve u svemu, nema tu niceg novo.

Ali ono sto je mene sada zainteresovalo je "Republika Shumska". Sta je pisac hteo da kaze? Mislim da nazirem znacenje, ali bih bas voleo da cujem jasno i glasno.


Nema nikakve skrivene

Nema nikakve skrivene "piščeve" poruke.

Termin je izmislio Pera Luković, meni se taj naziv "entiteta" svideo pa ga koristim u neformalnim prilikama. Jednostavno.


Ali mene upravo zanima zasto

Ali mene upravo zanima zasto vam se svideo. Mislim, posto je ovo neformalna prilika, valjda moze slobodno da se kaze...


Može, ali ja odgovor na

Može, ali ja odgovor na pitanje "zašto mi se termin svideo" ne znam. I kada mi se svidi neka osoba ili automobil ili krajolik ne umem baš da opišem šta mi se tu tačno svidelo.

Obično mi se svidi nekako to sve ukupno. Verovatno mi se u slučaju Šumske svidelo to što termin ukazuje na njen karakter bolje od bilo kakve "istorije" (navodnici jer je nema, Šumska je još maloletna). :)

A što je, ako nije tajna, Vama toliko stalo do toga kako ja u neformalnim prilikama zovem neku teritoriju?


Nije tajna. Meni licno smeta

Nije tajna. Meni licno smeta sto se Republika Srpska naziva pogrdnim imenima. Ali ukoliko bih i zanemario licni ukus, i dalje sam ubedjen da su nipodastavanje, podrivanje, pa makar bilo i "samo" verbalno, kao i zalaganje za ukidanje Republike Srpske vrlo opasne stvari koje bi mogle da dovedu do novog krvoprolica. Zato mi i smetaju.

Ni meni se ne dopada sto je nastanak ovog "entiteta" vezan i za proterivanje i ubijanje ljudi, ali na zalost, skoro da i nema drzave sa kojom to nije slucaj, pocevsi od nase, to jest Srbije. To se ipak ne uzima kao razlog za njeno ukidanje. Niti bilo koje druge na svetu.

Kad ovo kazem, ne mislim da da ratni zlocini treba da budu zabroavljeni. Zlocinci moraju da plate za svoja zlodela.

A zanimalo bi me i kako biste se salili sa Ceskom, tamo su proterane stotine hiljada Nemaca. Zasto ne smislite neki prigodan nadimak za Hrvatsku (Jel vam se svidja Cekicska, u spomen na omiljeni metod?), Ameriku, Australiju, Novi Zeland, Nemacku...? Cemu precutkivanje "karaktera" Bugarske i Turske? Koje bi ime po vasem misljenju odrazavalo "karakter" Spanije nastale "ciscenjem" Arapa i Jevreja? Mozda to i nije bitno, to su sve ugldedne zemlje. Jedino Republika Srpska genocidna tvorevina.


Sve evropske zemlje koje ste

Sve evropske zemlje koje ste naveli su nekakve države koje su utemeljene u istoriji tj postojale su i pre zločina koji su karakteristični za neki period njihovog postojanja.

Šumska, za razliku od njih, kao takva nikada nije postojala. I jedina nije država. I jedina je za koju je meritorni međunarodni sud utvrdio da je praktično nastala na genocidu.

I možda najvažnije: jedina od navedenih je ekonomski neodrživa (što je dokazala i dokazuje stalno) ali opstaje pošto na venu sisa drugu zemlju od nastanka i malo pre toga.

Inače imam nadimke i za neke od navedenih zemalja.


Pa naveo sam ja i neke

Pa naveo sam ja i neke neevropske drzave-nacije bez prethodne istorije. Argument o istorijskoj utemeljenosti je toliko tanak da bi njegovo razotkrivanje bilo uvredljivo za inteligenciju.

Sto se pak ekonomske odrzivosti tice, nisam primetio da je to bilo narocito bitno u slucaju Crne Gore, zemlje sa najvecim udelom strane pomoci u DBPu u Evropi. Podsecam da je to bio jedan od argumenata srpskih nacionalista u Crnoj Gori. Los, naravno, posto je i sam pojam ekonomske odrzivosti dosta besmislen. U krajnjoj liniji, istorija pokazuje da je mnogim narodima ponekad vaznije da imaju svoju drzavu nego da imaju sta da jedu. U protivnom, neke drzave verovatno nikada ne bi ni nastale.

Sta tek reci o nezavisnom Kosovu?

Konacno, jedva cekam da vidim te nadimke. Bilo bi lepo kada bi bili podjednako nipodastavacki, pa zasto da ne nateram malo maka na konac, i rasisticki kao sto je to "Shumska".


Ako bi se malo potrudili da

Ako bi se malo potrudili da optuzene poteraju iz shume, shuma ne bi imala pogrdno znacenje, vec opisno (kao priroda, eko....), a to bi bio i siguran put ka povecanju respektibilnosti.


umotvorina od imena

bi mogao biti sluzbeni naziv jednog bosanskohercegovackog entiteta. Negdje pred rat, pa onda tokom samog pocetka, bilo je drugo ime u opticaju - Srpska Republika BiH- pa se svasta miejnjalo. Sjecam se Nikole Koljevica kako na TV-u obrazlaze i nepripremljeno, kao i obicno, saopstva da je neko spomenuo kao ideju da se ta neka tvorevina nazove Republika Srpska. Njemu se to svidjelo, mada pretposyavljam da ti niej bio najvazniji dio u preimenovanju teritorije s koje je protjerana vecina koja nije mogla utemeljiti ovako sroceno ime. No, zasto bi bilo koga smetalo da se neka oblast naziva, u neformalnim prilikama, drugacije od sluzbenog naziva? Istorijski ta teritorija nije postojala, nema kulturnih osnova za njeno objedinjavanje, geografski je to vrlo nepovezana cjelina, ekonomija je vec spomenuta. Pa onda nazvati je sumskom, sadrzi i nesto vise od igre sakrivanja nekadasnjih vodja. Pa glavni izvoz im nastaje sjecom suma. Bez placanja dazbina drzavi ili barem dijel udrzave koji se sluzbeno zove.... To svi vec znamo

Pozdrav
neven


Logično

Onda bi Norvešku trebali da zovemo Gasna ili Naftna. A Dansku Kravlja ili Mlečna. Kraljevina, naravno.


Kraljevina Svinjska, Dr Wu

Kraljevina Svinjska.

Iako je tu Arla jaka, svinjari su, koliko ja znam, jači - 4.5 miliona Danaca, 10 miliona svinja. Sjajna industrija. Pogledaj po radnjama "danish pork" :)

Može i Pivska (ali bilo bi malo neprecizno - zbog Belgijanaca i Holanđana).

Pozdrav,

Vučko


A ova naša

Kravlja- 80M na 60M. Francuz1? Sirska ili Vinska (paz'te da ne preterate kad budete slavili osvajanje vlasti). Škotska znamo. I Portugal. Bakalaraska.


....

Drugi jesu ali gde su
samo on je pravi
nema losih, sve se trosi
i labavi ume da zabavi


Je l' to iz vojske

ili obdaništa?


Doktore,

To je Mica 3/4 :)


Građanska

opcija, :).


Ponositi svinjari

su danasnji Danci i nikoga ne smeta takvo poistovjecivanje. Njihov najbolji fudbalski golman jedva doceka dolazak kuci da se slika sa omiljenim roktavcima. Prije izuma foto-aparata i Srbija je bila takva, Zar nisu Obrenovici se obogatili na izvozu svinja u Austro-Ugarsku. Malo je bilo zemalja sa tolikim brojem svinja po glavi stanovnika. Ali sve se mijenja. Nego, danski svinjari placaju uredno poreze drzavi kao i vinari u Francuskoj. Ovi sumari nikako da se toga dosjete. E to nesto govori ali to je mzoda druga tema i u njoj ne bi trebal raspravljati o nesluzbenom nazivanju dijelova svijeta.


Danska u mom srcu

Dragi Nevene,

dužan sam Vam malo objašnjenje: ja sam živeo 5 godina u Danskoj i osećam je kao svoju drugu domovinu. Znam da se oni ne bi ljutili što ja ovo kažem za Kraljevinu Svinjsku - zato sam to tako i rekao - ne znam da li ste primetili moje oduševljenje njima u tekstu :)

Oni su sad jako zatvoreni, opekli su se devedesetih godina sa prijemom azilanata koji imaju dramatično različit mentalitet (na vlast je 2001. godine došla konzervativna koalicija, posle preko 60 godina vladavine socijaldemokrata - koji su bili na vlasti čak i za vreme II svetskog rata), ali to ne menja suštinu jednog izuzetno razvijenog društva i nacije - čovek može samo da im se divi (ili da im zavidi, u zavisnosti od toga kako prilazi životu :)).
Pozdrav,

Vučko


Vucko,

jel´ to dosle horde s Balkana pa izgurali pitome, a neonaciji i ostali presvuceni i nepresvuceni vukovi jedva docekali da kazu "Eto vam vase demokracije."?


Draga Dunjice,

broj tih nesrećnih ljudi koji su, kao azilanti ili izbeglice, doši u Dansku sa Balkana, Etiopije itd nije veliki, procentualno u odnosu na broj stanovnika, koliko ja znam (ako je uopšte u procentima, a ne u promilima).

Problem, bar koliko sam video kod ljudi iz naših krajeva, koje sam upoznao tamo, je što je razlika u mentalitetu ogromna. Plus, oni nekako, ili bar neki od njih - i dalje žive "ni na nebu ni na zemlji", trudeći se da ih ta kultura i mentalitet ne dotakne. Neki čak skoro da nisu znali jezik, ni posle preko deset godina provedenih u Danskoj. A istovremeno neki (ne pričam napamet, upoznao sam konkretne primere) rade ono što se u Danskoj smatra za izuzetno sramotno - zloupotrebljavajući "zajedničke pare" - sredstva iz socijalne pomoći. Da ne pričam o krađi i gorim stvarima.

Pošto se i fizički razlikuju od "domorodaca", nije teško zamisliti stvaranje netrpeljivosti i predrasuda. A administrativnom aparatu je onda najlakše da "zatvara granice".

Ni jedno društvo nije imuno na ekstreme. Pitanje je samo koliko se ti ekstremi čuju, koliko imaju "jak glas". Imali su i Danci, u drugom svetskom ratu, neku svoju nacističku brigadu, koja je otišla i borila se na istočnom frontu. Ali su pri tome, na nacionalnom nivou, odigrali tako dobru igru, s obzirom na to da se graniče sa Nemačkom, da čovek može samo da im se divi. Posebno neko, kao ja, ko pripada naciji koja se temeljno upropasti u svakom ratu.

A vukovi... razlika Danske i našeg dragog Balkana je to što su tamo vukovi na lancu, a kod nas ih neodgovorna država snabde kalašnjikovima i minobacačima, pa nam svima dođu glave.

Vučko


Jašta, Vučko,

sve to sto pises mi je poznato i u drugim zemljama. I ja se nerviram zbog tih "ni na nebi, ni na zemlji" i tih sto nikada ne naucise jezik domacina (ma gdje bili). Ali, Danci pretjerali. Zapravo, taj neo-konzervativizam se vec duze siri po Evropi i ne svidja mi se bas zatvaranje u svoje torove.
Sto se tice drugacijeg izgleda, meni je najkomicnije kada mi hoce dati kompliment, pa kazu da izgledam kao da sam "njihova". Ja bih pri tom radije ostala "nasa", jer smo u prosjeku ljepsi ;-)


Mi i oni

e pa, znaš kako se kaže - o ukusima... imaju i oni neko mišljenje o tome, računam :)

Neokonzervatizam... pa verovatno smo im mi, Balkanci, malo pomogli u njemu, iako to nije jedini razlog. Svet se razvija - Kina, Indija, globalizacija, outsourcing - to i kod njih stvara socijalne tenzije, koje naravno pogoduju rastu raznih korova. Ali Jantelov, koliko god smeta u nekim stvarima, bude koristan za kresanje ekstrema (progovara en jyde iz mene - živeli smo u Aalborg-u :))

A gde ti živiš u Danskoj, ako nije tajna?

Vučko


Nije tajna,

ne zivim u Danskoj nego u Berlinu. Ali pricaju i prijatelji Nijemci da vise nisu dobrodosli u Danskoj kao nekada (u svojstvu doseljenika ili u potrazi za penzionerskim domicilom).


e drugari, ajte malo kod

e drugari, ajte malo kod Mjehura na blog, ima zanimljivu ideju :-)
(mozes i ti srdjane, sorry sto ti odvlacim klijentelu :-))


klijentelu :)))

ahaha :))


BeboodLoncara,

bas sam citala Mjehurov blog. Al´ nekako sam se umorila od pisanja o Njemi, svuda i svima samo o tome trubim i kako to tu funkcionira. Nego, iznenadih se da si ti Hamburgerica!? Dvije godine, kazes?
Ja sam u Berlinu 10 mjeseci, ali sam tu vise doma nego igdje do sada, osim mozda nekada davno u rodnom gradu. Inace, zivjela sam svuda po Njemackoj, pa sam na kraju rekla da mi je Njemacka podnosljiva jos samo u ovome gradu. Mada, salu na stranu, uopce nije nigdje lose, samo sam ja izmislila previse kriterija.
Otici cu ovih dana kod Mjehura na blog, cim dobijem inspiraciju.


Beba von Töpfer. Bas dobro

Beba von Töpfer. Bas dobro zvuci.


nije lose to 'von' :-blääää

berlin je meni cudnjikav grad, jednom sam ga opisala na jednom mestu, mrzi me sad. bila sam samo jedan dan i bila sam 7 dana u soku! kazu mi svi da moram da dodjem bar na 2-3 nedelje, da ga osetim. malo mi je grub...eto.


Pa to ti je prijevod nicka

Ma, da, Berlin ili vole ili mrze. Skoro da nema izmedju. Ali jedan dan... Pa za toliko nisi morala ni dolaziti. Zezam se, ali nakon jednog dana ne znas skoro nista vise nego da nisi ni bila.
Grub, kazes. E pa to je slavna "Berliner Schnauze", odn. "berlinska gubica". Kazu da Berlinci nisu ljubazni i da su (malo) opori. Ja imam problem s generalizacijama bilo koje vrste. I znam svakakve Berlince. Meni se svidja da nisu cile-mile, cici-mici-buci, ... Znas, zivjela sam u Düsseldorfu dugo. Tamo sve pjevuse od jutra do veceri, svatko svoju mantru; "einen schönen Tag noch...", "Haaalöööö...", "viel Spaaaass...", usw, ali jako povrsno. Iskreno, mene Beograd malo podsjeca na Düsseldorf, ta Schickeria (sminkeri). Izgled na prvom mjestu, marke, pa makar nemao kod kuce sta jesti. Opet, ne svi, naravno. A ipak je to Rheinland, to je zemlja karnevala, rado se slavi.
Ma, ima u Njemi svasta. A Berlin nije Njemacka. Kazes da ni Hamburg nije tipicno njemacki. Slazem se. A i svidja mi se. To mi je bila alternativa ako ne opstanem u Berlinu. Ali, eto, ostadoh ovdje i dobro se osjecam.


znam da je prevod

a to cici.mici su i u hamburgu, ali meni ne smeta. pa to je ono sto sam pricala ranije. da sam prvi put otisla da zivim van svoje zemlje u berlin, mislim da bi mi lakse bilo da se priviknem, odnosno, vise bi me podsecao na beograd (zbog te grubosti), ali posle londona (malo) i hamburga...tesko. mada...ko zna?
samo altonu treba da vidis (ako nisi vec!). ne bih nikada zivela na altoni (mozda na kratko) ali rado odlazim. grad u gradu, drzava u drzavi.. sumanuto!
e trolujemo kod srdjana umesto da si lepo otisla kod mjehura pa da pricamo 'na temu' :-))


Vazi!

Vazi!


Dragi Vucko

Ja u Dansku idem barem jednom godisnje i ne bih isao da mi ne lezi atmosfera tamo. Donekle ih i poznajem (vec po obicaju pogresne koji ne cine prosjecan presjek drustva) i bio sam iznenadjen sa koliko strascu m ise zale na porast ksenofobije prema strancima-imigrantima. Svojedobno mi je neki prilicno ugledni ekspert nekog instituta za medjunarodne odnose u Kopenhagenu ozbiljno pojasnjavao da su Balkanci drugo od Kenijaca posto su bijeli. ovima je hladno, kaze mi, i nisu navikli na ovu kulturu. To mu je bio odgovor nam oju opasku kako oni daju Kenijcima drzavljanstvo jedino ako su brzi na 800 metara. Meni se svidjaju generalno, malo je hladno i pase m ida se moze zezati i na racun svinja.


Danci i svinje

Meni je bilo simpatično da u Aarhusu postoji bronzana bista krmače sa prasićima.

A ima jedan spomenik, ne sećam se gde beše, video sam ga samo na slici, kao tri čoveka sa nekim svinjskim glavama, zove se "Mit indre jeg" (moje unutrašnje ja) ili tako nešto, koliko mi se čini - pokušao sam da ga izguglujem, ali ne ide.

Svakako je sjajna industrija mesa - znam da su u Aalborgu u Danish Crown ili Tulip (ne sećam se tačno u kojoj) radili sjajan sudžuk, izvozili u Bosnu - neka Bosanka, tehnolog, im to odradila - nisam nju upoznao, samo čuo od tog naroda tamo...

Činjenica je da su maksimalno pooštrili u Udlændigestyrelsen, osetio sam to i na svojoj koži. Jednostavno, zemlja konsenzusa i pravila - kad odluče da zavrnu, onda to funkcioniše (do duše podmitiše nekoga iz u-styrelsen neki kinezi, pa su novine pisale mesecima :)

Vučko


Pogledaj malo sta ti se desava u kuci Boro

Covek koji je leceni alkoholicar, koji je sigurno u zivotu koristio neke droge, ciji sin se drogira pa povraca u ucionici u zadnjoj klupi u petoj beogradskoj gimnaziji kad mu se slosi, nekome govori da je narkoman, a uz to je i ljubitelj DSS-a, covece pa vidi prvo nasta ti licis ili si namerno izbacio ogledalo iz kuce.


Tradicionalno SrBski mu je "rek'o"

Koalicija sebe zove narodnjacka. Promovise "domacinsku Srbiju" kis'og kupusa, slava, sabora i vasara i omiljene vasarske zabave: nadje****. Nadje**** je disciplina medjusobnog vredjanja u svrhu velicanja sopstvene licnosti spustajuci vrednost tudje a na zadovoljstvo posmatraca koji se i sami osecaju vrednije. Odlicna grupna terapija.

Ako niste primetili, veliki deo Srbije gore napisano ne vidi kao nesto negativno, naprotiv. Njima se "narodnjaci" obracaju. Mnogo ih je. Cist marketing.


Portret Ljiljane Smajlovic-Ugrica

Kao dodatak diskusiji o sunovratu Politike, prilazem portret Ljiljane Smajlovic - Ugrica, glavne i odgovorne urednice ovog lista.
Portret je objavljen novembra 2005. u sarajevskom nedeljniku BH DANI.

Portret: Junaci našeg vremena – Ljiljana Smajlović
Autor: Mile Stojic

Ljiljanin obračun s Ljiljanima

Dolaskom Miloševića na vlast Politika postaje glasilo militantnog srpskog šovinizma, službeni organ tzv. antibirokratske revolucije. Kad se učinilo da ima nade za ovaj - nekada davno - ugledan list, na mjesto glavnog i odgovornog urednika ustoličena je Ljiljana Smajlović

Dva su razloga što ni jedan sarajevski medij nije registrirao vijest da je za glavnog i odgovornog urednika beogradske Politike prije mjesec dana izabrana sarajevska novinarka Ljiljana Smajlović. Prvi je u činjenici da većina mlade populacije u ovom gradu nikad nije ni čula za Politiku, a drugi da oni što su i čuli - ne žele da čuju za Ljiljanu. Pisanje lista koji je u sumrak Jugoslavije, u oprobanoj maniri Streicherova Der Stürmera, jednom po jednom bosanskohercegovačkom političaru skidao glave, izmišljao afere, bezočno lagao i, konačno, snažno raspirivao buktinje ksenofobije i rata - u multietničkom gradu danas malo kog zanima. Izbor svoje nekadašnje kolegice na kormilo Politike njeni novinarske kolege uglavnom komentiraju nabiranjem obrva, upućujući na karakterizaciju koju je u splitskom Feral Tribuneu tim povodom izrekao beogradski kolumnist Petar Luković:
"Sa Ljiljanom Smajlović - novinarskom kurvom koja je u toku rata imala želju da predvodi Srpsko Oslobođenje, svojevremeno sam radio u nedeljniku Vreme i tokom nekoliko godina, sem sopstvene rečenice 'M'rš u pizdu materinu', s dotičnim skotom nisam ni reč progovorio."
Luković u nastavku objašnjava svoj neuobičajeno gnjevni rječnik: "Psovke su malo dete u poređenju sa onim šta su ovi nacisti učinili da Srbija bude danas ono što jeste: leglo radikala, nacionalsocijalista i fašističkih poruka, kao što je Smajlovićka (da podsetim) napisala povodom video snimka ubijanja Bošnjaka u Trnovu: 'Zločinci ili žrtve: Pripadnici Škorpiona'. Činjenica da je Ljiljana Smajlović - pripadnik Karadžićevih specijalnih jedinica - na čelu Politike, uz ljubavnu podršku Vojislava Koštunice, zaljubljenog u ovo koščato, nepojamno ružno stvorenje sa 'Princ Valijant' frizurom i mentalnim sklopom kojem je dr. Kalašnjikov uzor erotske fantazije, govori gde je The Serbia danas."

Tri stuba srpstva Prije no što pokušamo istražiti što je Feralova kolumnista nagnalo na tako impulzivne i neodmjerene riječi, osvrnut ćemo se ukratko na ulogu beogradskog dnevnog lista Politika u rasturu bivše države i nastajanju krvoprolića u kome je ona ugušena. Taj list je početkom prošlog stoljeća počeo izlaziti u Beogradu, a osnovao ga je Slovenac Vladimir Ribnikar, rezervni kapetan srpske vojske u Prvom svjetskom ratu. Novine su nastavili uređivati Ribnikarovi potomci sve do polovice prošlog stoljeća, kad su iz obiteljskoga prešle u vlasništvo radničke klase. U međuvremenu, ta se dnevna tiskovina afirmirala kao vodeće srbijansko javno glasilo, okupivši za suradnike dobar dio inteligencije. Politika je u stoljeću svog postojanja prerasla u svojevrsnu nacionalnu instituciju. Iako će u komunizmu postati organom Socijalističkog saveza, list ni tada neće prestati igrati ulogu nacionalnog bastiona, jednog od tri noseća stupa srpstva. Druga su dva, veli anegdota, bili nogometni klub Crvena zvezda i Srpska pravoslavna crkva.

S dolaskom Miloševića na vlast Politika postaje glasilo militantnog srpskog šovinizma, službeni organ tzv. antibirokratske revolucije. Tadašnji Politikin urednik Živorad Minović bit će u historiji beščašća upamćen po bujicama mržnje koje je svakodnevno puštao preko stranica lista, naročito kroz rubriku Odjeci i reagovanja, gdje se pod egidom pisama čitatelja non-stop vršio odstrel najznačajnijih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih intelektualaca i antifašista, te pripremao pokolj u obranu "ugroženog srpstva". Novinarsko pismo Ljiljane Smajlović bilo je tad na drugoj strani, u sarajevskom Oslobođenju, gdje se vodila pritajena diferencijacija među novinarima. Grupa novinara srpske nacionalnosti, predvođena sinom tadašnjeg komunističkog funkcionara Tode Kurtovića, zauzimala je jake nacionalističke pozicije, ne mareći za Sarajevo. Tu su, prije svega, spadali Miroslav Janković, Gordan Matrak, Ljubo Grković (kasnije član staffa Radovana Karadžića), Snježana Rakočević-Novaković, te još par sličnih anonimusa čija imena danas ne predstavljaju nikome ništa.

Na bosansku stranu u tome sukobu, međutim, stali su najznačajniji novinari Oslobođenja srpske nacionalnosti: Gojko Berić, Gordana Knežević, Branko Tomić, Božo Stefanović, Aco Štaka, Divna Pervan, Dragan Stanojlović, Vlado Mrkić, Rajko Živković... Ljiljana Smajlović uglavnom se nije izjašnjavala - iako "neutralna u sporu", bila je veliki favorit tadašnjeg glavnog urednika Kemala Kurspahića, koji ju sa mjesta partijskog izvještača šalje za specijalnog korespondenta u Bruxelles, gdje će ostati godinu dana.

Ljiljana Smajlović (djevojačko Ugrica) odrastala je kao tipično sarajevsko dijete - rođena u vojničkome braku (majka Danica bila je medicinska sestra, po činu potpukovnik, a otac Mirko civilno lice u službi JNA), vrlo je mlada počela koristiti privilegije svoje kaste - početkom osamdesetih dobila je stipendiju za Cleveland, gdje je naučila engleski, a poslije toga svršila je i jedan francuski licej u Alžiru. Stupila je u brak sa Bošnjakom Zlatanom Zlajom Smajlovićem, i s njim dobila sina. (Smajlovići su, inače, porijeklom iz Srebrenice; prvi direktor memorijalnog kompleksa Potočari zove se Mersed Smajlović, čija je gotovo cijela familija žrtva Karadžić-Mladićevog genocidnog pogroma.)

Najnezavisnija Srpkinja Kad je Milošević započeo rat, izvještavala je za Oslobođenje s vukovarskog ratišta, kao i sa srpskog referenduma u Kninu. Bila je tad, kao i gotovo cijelo Oslobođenje, na strani JNA i Miloševića, žestoko optužujući hrvatsku "separatističku" stranu. Ali, kad je odlučila napustiti ratno Sarajevo, nije se, poput drugih svojih kolega, zadržavala u Karadžićevu štabu na Palama, već je otišla u metropolu, gdje se isprva zaposlila u nezavisnom tjedniku Vreme, koji je početkom osamdesetih osnovao ugledni beogradski odvjetnik Srđa Popović, i koji se koliko-toliko držao oporbenjački u bujicama populističkog žurnalizma.
Sarajevski novinari hrvatske i srpske nacionalnosti koji su, nakon izbijanja rata, dospjeli u Zagreb i Beograd upadali su u strašna iskušenja - od njih se tražilo da kao "pouzdani svjedoci" govore i pišu o okrutnim zločinima "mudžahedina", koje nisu vidjeli. Morali su istodobno voditi dvije bitke - dokazivati da "svaki dan u svakom pogledu" napreduju u iskazivanju mržnje prema ljudima s kojima su odrastali, ženili se i dijelili dobro i zlo, te se krvavo boriti za preživljenje u svijetu za koji su mislili da je njihov, a zapravo ih je taj svijet doživljavao kao strance i parije.

Smajlovićka se, osim toga, nije u srpstvu htjela natjecati s ljudima poput Riste Đoge ili Ilije Guzine (to ju je gejačko "masno" busanje kao rođenu Sarajku i relativno obrazovanu ženu vjerojatno i vrijeđalo), otišla je radije na godinu dana u Sjedinjene Države. Iako se prije rata razvela, svoje muslimansko prezime nije htjela brisati, sluteći da će upravo ono biti ulaznica za sve američke institucije, jer su Sjedinjene Države najviše tad pomagale ljude iz mješovitih brakova, pogotovu bosanske muslimane. Tako je, kao "Bošnjakinja", lagano došla do ugledne stipendije u Washingtonu, gdje će početi lobirati za srpsku stvar na svim frontovima. Zahvaljujući prezimenu, te znanju engleskog, postala je alfa i omega američkog Irexa, agencije koja je u jugoistočnu Europu došla sa zadaćom da novčano pomogne nezavisnim medijima
(O tome kako su se brojni okorjelinacionalisti "priključili" na međunarodne fondove kao "nezavisni", jednom ćemo drugom prigodom.)

Po povratku iz Amerike zapošljava se u tjedniku NIN, gdje, poletna, daje intonaciju alkoholom i nacionalizmom iznurenim kapacitetima nekad vodećeg jugoslavenskog nachrichtenmagazina. Njena je taktika sad već perfidna - napada Karadžića, ali relativizira zločine u Srebrenici, ne slaže se sa Šešeljem, ali uporno osporava legalitet haškog tužiteljstva i samog Tribunala, napada Miloševića, ali zbog lažnih obećanja. Njenu ninovsku fazu teškog srbovanja i pljuvanja po zavičaju najbolje opisuje njezin nekadašnji kolega i novinski mentor Gojko Berić: "Ljiljana Smajlović, predratna vedeta Oslobođenja, našla je u 'novom' NIN-u idealno mjesto za sebe. Jer njoj se vjerovalo: rođena je u Sarajevu, došla je iz Bosne, te sve što bude pisala o ratu u njenoj domovini čitaocima NIN-a djelovat će krajnje objektivno. Ljilja je pisala i pisala, ali tako kao da je rođena u Čačku, kao da Bosne nikada nije vidjela, osim što je o njoj nešto slušala od Dobrice Ćosića i srpskih akademika tipa Milorada Ekmečića."

Odbrana i posljednji dani Naročito su joj mrske nevladine organizacije i oporbeni političari, nezavisni intelektualci. Jednog od njih, Lazara Stojanovića, kozmopolita i žrtvu komunističkog režima, podučava univerzalijama na vratničkom ekavskom ("Lepo je od njega što ponekog novinara ovde oslobađa sumnje da je miloševićevac; možda nas zove i lažovima iz najplemenitijih pobuda. Ali valjda je došao čas da ovde u Beogradu kažemo da je od ideološke provere Lazara Stojanovića ipak bolji sistem u kome se novinarski rad procenjuje na osnovu univerzalnih kriterija profesije"). To beskrupulozno, amoralno novinarstvo Nataša Kandić, predsjednica beogradskog Fonda za humanitarno pravo, u razgovoru za Dane opisala je sljedećim riječima: "Njeni tekstovi pokazuju da se ona grčevito bori za svoju viziju, očekujući da je njen glas mnogo jači od našeg. Ona više ne bira reči, a ranije je barem bila obazriva u svojoj direktnoj kritici koja nikad nije bila zasnovana na argumentima. Kao što sada kritikuje NVO-e, isto tako je pisala o Haškom tribunalu, braneći Miloševićev sistem. Njeno pisanje je pokazalo koliko ona mrzi sve što pokušava pokazati Srbiju onakvom kakva jeste. Mi nismo srećni što je Srbija, naša država, takva, ali smatramo da jedini način da možemo računati na demokratsku budućnost jeste da se iznese istina. Istinu koju mi iznosimo Ljiljana Smajlović ne može ni emocionalno, ni fizički da podnese i zato je njen svaki tekst pun mržnje i podsticanja drugih na mržnju i napad prema NVO-ima."

U međuvremenu je list Politika, nakon pada Miloševića, pokazao da je izgubio i kredibilitet i tiražu, toliko da je morao na doboš. Na raspisanom javnom tenderu polovicu njegove vrijednosti kupuje njemački koncern WAZ Bode Hombacha, postavivši za glavnog urednika potomka nekadašnjeg osnivača, koji je neko vrijeme bio Politikin dopisnik iz inozemstva. Koštuničin ideološki gremi, na čelu s meštrom balkanskog mraka pjesnikom Matijom Bećkovićem, nakon dugog vijećanja zabrinuto zaključuje da ne mogu Nijemci, kao osvjedočeni srpski dušmani, voditi politiku Politike, te vrši svojevrstan puč u redakciji. Za predsjednika uprave lista biva imenovan upravo Bećković, za člana notorni Emir Kusturica, za direktora Bećkovićev zet Srđan Janićijević, a za glavnog urednika Ljiljana Smajlović, riječju - najsrpskiji srpski kadrovi. Uprava WAZ-a se isprva buni, a onda prihvaća novu situaciju, jer je i tako u cijeloj stvari zanimaju samo financijski efekti.

Možda je Petra Lukovića iritiralo i navelo na teške riječi to što ga je, kao rođenog Srbijanca, neka osoba s Baščaršije došla učiti uzoritom srpstvu. Ali, to je samo forma, suština je mnogo jezivija: dok Matija i dalje po jednom dijelu spaljene Bosne neumorno deklamira apologiju čarima permanentnog rata ("Ćeraćemo se još"), dotle naša uspješna Ljilja u Bećkovićevoj Politici permanentno srpski narod brani od bosanskih muslimana. Od vlastitog sina.


Jak argument...

Mozda bi Mile Stojic, Senad Pecanin i ostatak bivse ili sadasnje BH Dani ekipe bio blagonakloniji prema LJiljani da je umesto engleskog i francuskog ostala na 'njejzinoj' Bascarsiji sve pisuci za vaskolike 'oporbene' 'tjednike'.

Da ljudi odu u drugu drzavu i svesno prihvate lokalnu kulturu, pa i jezik, to je uvek bilo i retko su se drugi time sprdali. Al' Mileta Stojica i Rudonju samo Petar Kocic moze opevati.


Zamenjujete teze

Cini mi se da zamenjujete teze. To sto Vi ne cenite te ljude koje ste nabrojali, a medju njima i autora teksta o Smajlovicki, ne znaci da cinjenice koje su u tom portretu iznete nisu tacne. S obzirom da ni Stojic ni Pecanin nisu urednici Politike vec je to gospodja Smajlovic, mislim da je primerenije da se analizira zasto je i kako Lj.S. dosla na celo Politike nego da se bavimo ovom dvojicom. Da utvrdimo da li je Smajlovicka glavni i odgovorni ured. zato sto ima kredibilitet, ugled, zato sto je istaknuti profesionalac ili zato sto je kucni prijatelj V. Kostunice i partijski (trenutno DSS) novinar.


Posto uskoro sledi

Posto uskoro sledi predizborna cutnja, da postavim ovu analizu mog drugara Pontija:

Glavno pitanje izbora

Glavno pitanje predstojećih izbora je koliko će glasova dobiti Liberalno-demokratska partija. Tu logičnu stvar u privatnim razgovorima priznaće vam svaki malo bistriji funkcioner bilo koje važnije stranke u Srbiji.

To je logično iz sledećih razloga:

1. LDP je preuzela reformatorski potencijal Demokratske stranke. Kao takva, ona je stranka u jasnom usponu, koja uspeva da u sebe upije i druge slične stranke, što je presedan u srpskoj politici i, naravno, indikator njene buduće snage.

2. Tadićeva garnitura podvela je Demokratsku stranku pod kontrolu struktura koje su ubile Đinđića i koje sada upravljaju zemljom. Kao takva, ta garnitura solidariše se u svim glavnim pitanjima sa ostalim strankama kompaktne državotvorne većine, dakle DSS-om, Radikalima i Socijalistima. Dokazi za to su solidarnost pri galsanju i solidarnost u nečinjenju, to jest u odsustvu bilo kakve reformske incijative, javne kampanje ili podrške bilo čemu što izlazi iz učmalih okvira srpske državne (impotentnoimperijalne) politike.

3. Matematika izbornog sistema je takva da ako LDP dobije dvocifren broj glasova, nijedna mala stranka ne može da dospe u parlament. Ako velike stranke ne padnu znatno ispod onoga što im predviđaju ispitivanja javnog mnjenjam to znači da DSS i DS ne bi mogli da formiraju vladu bez LDP-a, dakle bez stranke koja zahteva lustraciju, stavljanje tajnih službi pod vladinu kontrolu i koja ukratko predstavlja negaciju svega što te dve partije u svojoj suštini jesu (na stranu njihova retorika). Jasno je da će Zapad insitirati da LDP uđe u vladu, a koliko mi je poznato, takvi zahtevi su ispostavljeni „demokratskim strankama“ još pre dva meseca.

4. Zbog pritiska Zapada, DSS neće moći da formira vladu sa Radikalima. U svakom slučaju, struktura koja stoji iza Koštunice nije do sada pokazala da je spremna da ide tako daleko. Sve druge kombinacije sa manjinskim vladama bile bi odveć prozirne.

5. Sve velike stranke biće u strašnom iskušenju da na izborima pokradu LDP. To iskušenje biće utoliko veće jer su jedne izbore (zapravo, reč je o ustavnom referendumu) već pokrali. Dakle, na raspolaganju im je razrađen aparat za krađu. Po logici stvari, ako ste ga upotrebili jednom, vi taj aparat morate upotrebiti i drugi put (jer on sam vrši pritisak da bude upotrebljen), utoliko pre što su vam motivi za krađu sada mnogo veći nego na referendumu. Uostalom, javna je tajna da su DSS i DS već podelili resore. Šta će raditi ako im LDP, koja se verovatno mogla naučiti na Đinđićevim greškama, ispostavi čvrst zahtev za kontrolu nad nekim „ministarstvom sile“ ili nad pravosuđem? Jasno je da joj se to ne sme dopustiti.

Može li LDP sprečiti krađu velikih razmera?

Miroslav Bojčić (alias Carlo Ponti)


Odlicno

Konacno su se poceli pojavljivati smisleni komentari. Vise puta sam ulazio i mislio kako je moguce da na jako dobar gornji Srdjanov tekst niko nema repliku. Niko od onih sto su se gore skupili i posejali 50 komentara. Isti ti se skupljaju na drugom blogu da bi diskutovali kako se sprema kiseli kupus i sarma. Vidim da im je to glavna zivotna preokupacija ovih dana.

Izborne kradje se i ja bojim, mada mi Drago kaze da Koalicija ima dovoljan broj obucenih kontrolora. Plasim se da ce kradja ce izborne komisije i posle sudovi u odlukama po zalbama da podrze kradju. Kao nekada sto je bilo. Jer kradja moze jedino da steti samoj Koaliciji buduci da je to i jedina opozicija i svi drugi ce da cute.

Imam utisak da je Kostunica odlucio da otvoreno zaigra ka preuzimanju biraca SRS i SPS. Otud i onaj koncert za PNG i toliko populizma u njegovim nastupima. (Uvek je bilo ali nekako nedoreceno, a sad je bas najodvratnije otvoreno, takoreci porno) . Jedan deo njegovih tradicionalnih pristalica (gradjanska desnica) se zato okrece DS.
I konacno neki biraci DS i narocito neopredeljeni se okrecu Koaliciji.

Tako da ce radikali da se smanje a da se od njih prelije u DSS-NS. Sto bi moglo da dâ rezultat po sedistima od prilike
KOAL:DS:NARODNJ:SRS:ostali=10:25:25:30:10
tacno na granici da formiranje vlade DSS-narodnjaci bude potpuno neizvesno.
Tako da se slazem apsolutno sa Carlom. Nece odoleti da ne ukradu od LDP, nema od koga drugog ako se hoce namaknuti dovoljno.

p.s. Ima li neko prognoze rezultata?
p.p.s. Zokster, zasto tebe nema na blogu vec vise od nedelju dana?


Bio banovan iz nekih

Bio banovan iz nekih preventivno moralnih razloga (po drugi put). Ovog puta na dve nedelje, ali zbog lepog vladanja i tanke kineske bradice kazna mi je skracena skoro za pola.


da li su te "zamolili" da ne

da li su te "zamolili" da ne pises grofici S?


Naravska stvar. I njoj kao i

Naravska stvar. I njoj kao i drugim mojim omiljenim VIP blogerima. Na njihovu radost, sprema se izmena u uredjivackoj politici bloga: svaki VIP ce moci uskoro da banuje nepozeljne sagovornike u okviru svog bloga, tako da ce mi grofica i ostali konacno doakati.


zokster, ako je ovo

'svaki VIP ce moci uskoro da banuje nepozeljne sagovornike u okviru svog bloga...' zaista tacno ja onda stvarno ne vidim svrhu postojanja ovog bloga. Da li isti postoji zbog 'VIP blogera' ili zbog nas, citalaca/komentatora, publike i, u krajnjoj meri, korisnika?

Ukoliko se ova ideja ostvari predlazem da svi citaoci/komentatori take their business elsewhere, a ja za sebe znam da cu to sigurno uraditi.


brooklyn

will take her business elsewhere too!


Krađa - ili medijski linč?

Ako bude prpe oko rezultata LDP, rekao bih da će se to videti pre kroz neku združenu histeriju preko TV pred sam "policijski čas", kao što je u svoje vreme Milošević okrpio Šešelja (čini mi se da je to bilo ono kad mu je protivkandidat bio Minutinović).
Ovo sa Borom Čorbom je već bilo prilično indikativno (nervoza).


Vučko...

...dobio sam zadatak da te zamolim da ovaj put glasaš za LDP. Samo ovaj put. Da glasajući za Tadića, ne daš glas za Koštunicu i primitivizam.Da spasimo tvoj glas. Prosto, izvestan broj ljudi ovde to od tebe očekuje. I evo, ja ti to na aktivistički način saopštavam.
Pozdrav,


Je l'

će da padne ovde i neka kinta?


Nije kinta Doctore

nego droga je u pitanju. Droga.


Eto Corn...

...provali me..:))
I ne samo droga, nego tulumi, terevenke, grupnjaci...:))


A Vucko

A Vucko mudro cuti...:)


sta?

to nudite?


Ma pusti,

predizborna propaganda :)

A osim toga ja sam tradicionalista - kažem "ne" drogama - obračunavam dugove u alkoholu ;)

V.


Well Brook

as you can plainly see, the possibilities are endless like meandering paths ina great big beautiful garden. I was just scratching that lovely surface when i am purged by Party Poops. Well, "Son cosas de la vida"...Now Im assigned to engage the services of Doctor Benway for Islam Inc.


Gudriranje

A ima i sira: Oni lakshi zavisnici mogu da dobiju kamember, brij, kapris d' dj ili bursin, a tezi rokfor, gorgonzolu, parmezan :)


Gudriranje

Quote:
A ima i sira: Oni lakshi zavisnici mogu da dobiju kamember, brij, kapris d' dj ili bursin, a tezi rokfor, gorgonzolu, parmezan :)

Ja sam tezi
od mene zavisi!


Au,

pa nisam planirao da ti pravim probleme u komitetu :P ... ja sam nekako mislio da su se ljudi već navikli na taj moj izbor. Znaš da sam obećao glas za predsedničke izbore, ako koalicija kandiduje Vesnu.

Vidi - sa jedne strane je kretenski da se femkam, kao da dajem, što reče Peđa - guzu. Znaš da računam da je glas u bilo kojoj od te dve kutije dobar - i to je stvarno niska letvica za preskakanje. Takođe - ovde ima dosta ljudi koje cenim, a koji su za koaliciju, ili u njoj. Jedino me malo nervira što mi ne daš mira već duže vreme, pa počinje da radi plemenita osobina, poznata u našim krajevima pod imenom "inat" :)

Čuj - važi, računaj na to. Nisam baš totalno srećan zbog ovoga, ne volim kad šaram, a nisam 100% siguran da je to ono što hoću - ali ovo je prvenstveno zbog tebe i ovog društva ovde.

Ali uz sledeći uslov: ako me zezneš za cenzus (što mislim da je sad minimalna šansa), dođeš mi jedno usvinjavanje od napijanja, kad budem svratio sledeći put u Bgd. Vino - ne mora da bude ekstra klasa, može vranac ili kratošija. Spremiš za nas dvojicu jedno 6-8 buteljki, ne znam kakav je tvoj kapacitet. A ja ti, prema starom dogovoru, dođem onaj ručak u Skadarskoj, ako bude preko 10%.

Deal?


Potpis i stotinu pečata Vučko...

...to se zove odgovornost i solidarno ponašanje.
Dil, prijatelju, sa velikim zadovoljstvom..
Od nas zavisi koliko ćemo buteljki kartošije popiti...
Pozdrav:-)))


Drago,

Faza I uspešno kompletirana. Videćemo sutra-prekosutra da li će biti faze II ;)

V.


Vucko

Veeeeeeeliki pozdrav od 3 praseta ( procitala)


3 pozdrava

svaki za po jedno prase :)

V.


Vucko

E, jos da dobijemo SrM. Evo ja ga lepo ubedjujem vec dugo ( dvadesetak postova), al` ne haje.


Biće, biće prijatelju...

....razbićemo ih.
E, kartoni vina su spremni i hlade se do sobne temperture...
Pozdrav...


Drago,

pročitaj ponovo gore terms & conditions: nadam se da nećemo da se napijamo, to sam ti pretio ako bude ispod cenzusa, da se napijemo od žalosti.

Ali, ako bude sve u redu, kad budem sledeći put svratio u Bgd, mogli bismo da se vidimo negde i udesimo flašu-dve o mom trošku, radi štimunga... a nadamo se i onoj večeri iz terms & conditions pod tačkom 10%+ ;)

V.


Ma naravno...

...kad dođeš, javi se obavezno. Voleo bih da te upoznam, i da malo proćaskamo.
Vino je za štimung. U ostalom, znali su bogovi šta piju.


Drago

i Vučko izvin'te što upadam medju flaše, ja samo da kažem...Drago , poslala sam ti onaj mail (5,958 put, ali ovaj put na adresu sa čak svim slovima :)
Evo odlazim, samo vi nastavite...


Budi malo još sa nama...

trebaš nam Jelice...:)))
Hvala za trud, no biće i za tebe malo vina,jel tako Vučko..


Tu sam ja...

...šunjam se okolo i šacujem šta se dešava, malo se ubacim (svratila kod Jasmine), a pravo da ti kažem u'vatila me nevidjena panika pred sutra (noćas sam se bečila do 3 sata). Da ne bih prolupala, kupila sam večeras luskuznu novinu (glatko k'o kliza)o pitama i gibanicama (reci, koji pristup!?)...treba nekako preživeti sutrašnji dan...smeta mi što sam ovde, sve imam osećaj promaknuće mi nešto...na sreću prijatelji i rodjaci me obaveštavaju, ne zaboravljaju...ko će dočekati sutrašnje veče?!!
Vi nabavite vino, a ja ću da poradim na ovim pitama...
3 poljupca


Jelice...

...kao na žeravici sam. Hteo bih da je sad, odmah, 20 časova, da otvorim kutije i da brojimo. I da naša gomila raste, raste,raste...
Ceo dan se muvam sa klincima koji će kontrolisati izbore, odlučni su i ozbiljni.
- Nećemo dati da muljaju...kažu..Nema brojanja sa dugim noktima, rukavi zavrnuti do laktova, nema aduta iz rukava..)))
Joj dobro bi mi došla ta tvoja gibanica, sutra pre odlaska na biračko mesto. Moram ustati u pet.
Pozdravljam te i tvoj post mi je dodatni motiv..
3 puta 3 poljupca...


Drago

obacezno da se seku nokti! :)) kose vezane u rep da ne vade iz griva neshto, i obavezno uniforma. Nema trte mrte:))


Ma, kakvi...

....no paseran.
E ovo za kosu, dobro si mi rekla. Toga se nisam setio, ići će brifing SMS-om:)))


'Ajde Drago,

onda brzo na spavanje (poprilično težak zadatak u ovom raspoloženju i iščekivanju). Potrebni ste nam svi vi odmorni.
...ja stigla do pite sa crvenim kupusom...zvuči odlično...uzeti 3 kore...
Nadjemo se sutra :)


Jao, Jelice

Crveni kupus!! Ja volim svo voce i povrce koje je crveno: cveklu, paradajz, radich, JAGODE, maline, ...ma mogla bih do sutra, ali krche mi creva :))


Crveno

je boja radosti i života, zato Kinezi svojim novorodjenim bebama oblače crvena odelca.
Crvene šumske jagode? Ima li išta bolje na ovom svetu?!


Definitivno -o d jagoda nema

Definitivno -o d jagoda nema nishta lepse!
Crveni konchic oko decje ruke ima magijaska svojstva.:))


Još samo

ne zaboraviti trešnje crvene...odoh ja, trolujemo čoveku...(mada imamo bar 3 dobra razloga)


Odoh...

..na spavanje, ako budem mogao zaspati.
Laku noć, i neka Vas sve čuvaju ona 3 anđela što pričaju najlepše i najnežnije priče.
Ja ne znam da li takvi postoje, ali ne bi bilo loše da ih je bar 3 puta 3.
Sutra slavimo. Imam filing da smo ih već pobedilo. Zakotrljalo se nešto lepo u Srbiji, neka bela grudva koja će ih kao lavina počistiti i zatrpati...
Pozdrav


Ma spavaj,

koristi priliku, jerbo sutra je zanimacija celu noć :)

V.


Ako ne mozesh da zaspish, a

Ako ne mozesh da zaspish, a ti markiraj. :) I tako se odmara. A ako bog da, sutra ima taaako da slavimo da ce se chuti do Jupitera :)) (ili gde je ono onaj Vojadzer)


Vino

Quote:
Hvala za trud, no biće i za tebe malo vina,jel tako Vučko..

Seveda! Samo da se nalovimo svi na istoj geografskoj širini i dužini :)

V:


Vučko,

to bi stvarno bilo mnogo lepo...prelaziš li moje krajeve ili prelećeš? Ako prelaziš, svrati :)Vreme radi za nas, videćemo se kad tad.


Prelećem,

ali možda sledeće godine budem imao više sreće sa tom blog žurkom...


Leteći Vuk,

nije loše...vidiš to sa tom žurkom je stvarno odličan razlog i izgovor da dodješ u Bgd...mene su moji pustili i baš sam se provela lepo i dugo nisam bila na žuru sa tako velikim brojem prijatnih i pametnih ljudi...dakle bar iduće godine...


Koje cinjenice?

Ceo taj tekst ponudjen kao argument je bedan pamflet, gde se 'bedan' odnosi na ovaj konkretan, a ne na pamflet kao zanr.

Pogledajmo sledeci pasus:

Quote:
Iako se prije rata razvela, svoje muslimansko prezime nije htjela brisati, sluteći da će upravo ono biti ulaznica za sve američke institucije, jer su Sjedinjene Države najviše tad pomagale ljude iz mješovitih brakova, pogotovu bosanske muslimane. Tako je, kao "Bošnjakinja", lagano došla do ugledne stipendije u Washingtonu, gdje će početi lobirati za srpsku stvar na svim frontovima

Cinjenice u citiranom su da se gospodja razvela pre rata, zadrzala prezime, dobila stipendiju.

Sve ostalo su budalastine nepismenog trecerazrednog podrepasa cije baljezgarije nisam ja uveo kao argument.

Zasto je gospodja dosla na mesto urednika? Nemam pojma, bas me briga, to nisam ni komentarisao.


Quote:Da ljudi odu u drugu

Quote:
Da ljudi odu u drugu drzavu i svesno prihvate lokalnu kulturu, pa i jezik, to je uvek bilo i retko su se drugi time sprdali.

Postoji nešto čega dosta ljudi u Srbiji možda nije ni svesno, a na šta mogu da budu i te kako ponosni. To je da Srbiji (za razliku od recimo nekih drugih sredina u ex Yu) jednostavno nije da tako kažem svojstveno prebrojavanje krvnih zrnaca, insistiranje na nacionalnosti po svaku cenu kao uslovu za bilo šta. Hoću da kažem da je Srbija u proteklih recimo 100 ili 150 godina bila "dovoljno široka" za drugačije. (Naravno, tu uvek postoji teza da je to zato jer je to u skladu sa vladajućom crkveno-nacionalističkom teorijom "Srbi svi i svuda" i sukladno tome o Srbiji kao nekakvom Pijemontu, ali ostavljam za ovu priliku po strani tumačenja razloga zašto je ono što sam napisao tako. Mada bi bilo interesantno malo trenirati sivu materiju analizom toga.)

Kada se osvrnemo na proteklih recimo petnaestak godina videćemo da su (sa minimalnim izuzecima) najradikalnije političke opcije u Srbiji zagovarali oni koji su u Srbiju došli sa strane ili su ih takvi vaspitali. Štaviše, lako je uočiti da su "dođoši" bili ti koji su vodili i uobličavali politiku Srbije osamdesetih i devedesetih. Vožd - sin došljaka iz Crne Gore, vođa opozicije, sekač ruku koje nose "turske barjake" - sin kolonizovanog Hercegovca, Oberpop (ne mislim na formalno prvog u SPC - patrijarha Pavla (Stojčevića) nego na onoga ko je suštinski prvi) - iz Morače, vadilac očiju zarđalim kašikama - došljak iz Sarajeva. Možemo otići korak dalje - trenutni kamen o vratu Srbije - oficir JNA iz Kalinovika (ili tu negde).

Ovo nije nikakvo prebrojavanje "starosedelaca Srbije" i "došljaka" na račun ovih drugih (tim pre što ni moji koreni nisu u Srbiji) nego je ovo samo iznošenje činjenica da nažalost politiku Srbije vode već decenijama ljudi čiji koreni uopšte nisu u Srbiji¹.

To samo po sebi ne bi bilo ništa naročito bitno da "pojava" nije toliko raširena da predstavlja gotovo nekakvo pravilo². (Osim Bore Jovića, Nikole Šainovića, Mirjane Marković i Tomislava Nikolića ne mogu da se setim nikoga ko je bio u vrhu politike Srbije u protekle recimo dve decenije, a da su mu koreni iz Srbije.) Suština mnogih problema Srbije je da ti ljudi nažalost nisu prihvatili nikakvu "lokalnu kulturu" kako je to navedeno u citiranom tekstu nego su nametnuli svoje obrasce. To što su nametnuli nije nekakva doneta radikalna, mrzilačka, "kultura" jer su mnogi došli iz sredina kojima uopšte nije svojsvten nikakav radikalizam. Najčešće je reč o "lečenju" raznih tipičnih dođoških kompleksa koje mi je još pre dvadesetak godina odlično definisao jedan pametni Moravac: "Ja ne moram nikome da se dokazujem da sam Srbin".

Pacovi su uništili zmije
slonovi su podlegli
pametan je svako ko se krije
i ljudi su pobegli.

Ribe su u dubini plivale
ptice se u granju posakrivale
gde god se pacovi nalaze
tu je leglo zaraze.

Pacovi su sve izujedali
nametnuli svoju kulturu
kada su se svi predali
zaveli su diktaturu.

Stavite na usta hanzaplast
pacovi iz podruma uzeli su vlast.

ispevao je (ovo je po sećanju) pre 20 i više godina, u vreme kada je još imao ohoho stila pomenuti Bora Đorđević (u predstavi Siroti mali hrčki).

---------
¹ I Vojislav Koštunica je jedan od onih čiji koreni nisu u Srbiji uprkos mitu koji ukazuje da jesu te u skladu sa tim treba tumačiti "nacionalno čistunstvo" koje je zavladalo, a koje je suprotno onome što tvrdim u prvoj rečenici.

² Pravilo se proširilo u proteklih desetak godina i na medije - urednički kadar većine uticajnih beogradskih medija je "prekodrinski" što samo po sebi naravno nije problematično, ali je problematično iz istih razloga iz kojih je problematiučno i sve navedeno o političarima uz dodatnu otežavajuću okolnost: reč je o novinarima koji su 1992-1995. podržavali ono za što je na meritornom mestu kasnije utvrđeno da je bio genocid.


Prebrojte malo ako Vas ne mrzi...

... koliko je prečana među perjanicama "prve"(???) "Vaše" ili "građanske" Srbije ili kako god je zovete. Zagrebite malo i raspitajte o poreklu Žarka Koraća ili Vašeg off the record "patrijarha" Bilje Srbljanović. Dalje, da parafraziram ovde visoko cenjenog Peru Lukovića, zapitajte se koje su prednosti i plemensko-porodične veze koristili "Vaši" prečani da bi stigli tu gde jesu. Najzad, uporedite opis fizičkog izgleda Ljiljane Smajlović u članku Lukovića sa govorom mržnje Dušana Prelevića na račun pomenutog Žarka Koraća("ženski petko, ameba sa želatinskim kostima, slina itd...") zbog kojeg su ovde neki padali u komu. Ako nađete suštinsku razliku onda ste Vi naročito mudar čovek. Ako je suštinska razlika ta što je Pera "Vaš" a Prele "njihov", onda svaka čast. I još jedna stvar glede "prebrojavanja krvnih zrnaca". Znate, ja sam totalno apolitičan. Bavim se sobom, svojim poslom i trudim se da se ne ogrešim od bilo koga. Ipak, sutra može svaka fukara, kojoj je jedini kvalitet to što je "rođeni Srbijanac", da me pošalje tamo odakle sam došao (geografska odrednica ili organ iz kojeg sam prvi put promolio glavicu, svejedno). Na isto mesto na koje su me slali pre petnaestak godina, kad sam se hranio iz kartonske kutije koju mi je slala danska vlada, a ljudi su furali priču da zbog izbeglica Srbija gladuje (posle su nam u crvenom krstu prepakivali sledovanja, procenili ljudi da nam je previše, pa su, zabrinuti za naše zdravlje i liniju, puštali artikle iz humanitarne u prodaju: remia margarin ils. ali to nema veze sa pričom). Isto tako je Dragan Tomić pre desetak godina pričao da jezgro demonstracija čine "fašistoidne grupice izbeglica" (hm, kako poznato zvuči ta retorika) a danas su, po tumačenju "bolje Srbije" te fašistoidne izbeglice najveća podrška osovini zla SRS-SPS-DSS. Ja mogu da govorim samo u svoje ime, a što se mene tiče- ja već godinama KOPAM i rukama i nogama da odem iz Vaše drage Srbije. Već bi odavno i otišao, da mi trenutno jedina alternativa nije razjebana Bosna. Dakle, biće bar jedan prečanin manje, pa će valjda Srbija manje da smrdi? Btw- Vaše prezime baš nije uobičajeno u Srbiji, mene lično asocira prvo na onaj retardirani region Hercegovinu. Sorry zbog uvrede. Sve najbolje od retardiranog dinarca.

----------------------------------------------
Deo poruke koji je bio ovde (i na koji reaguju neki dole) obrisao je S.K. 18.01. u 15:35


Raoul Duke

ja znam šta hoćeš da nam kažeš i bez otvaranja linka. Možda vi svi iz tvog plemena morate da se držite zajedno ali u civilizovanom svetu prijatelji se biraju a rođaci su takvi kakvi su, na našu žalost ili radost.

Ponosiš li se ti svim svojim rođacima? A oni tobom?

Jasna Bogojević

P.S. Podrazumeva se da je ovo nisko i podlo i da neviđeno liči na tebe. Ne treba ni sliku da stavljaš, znam na šta ličiš.


Odvartno!


Neverovatno da mora čovek

Neverovatno da mora čovek da dežura ovde 24x7 da neka budala ili neki koji nije uspeo da se prilagodi sredini u koju je stigao ne počne da bljuje.

Upravo si, Raoul Duke, pokazao na sopstvenom primeru ono o čemu sam pisao dve poruke iznad.

Ti si taj koji bi trebalo da uguši u sebi gorštački CaCO3 mentalitet i prilagodiš se odnosno počneš da se ponašaš civilizovano.

Da nije toliko odvratno to što insinuiraš ostavio bih kao odličan primer onoga o čemu sam pisao.

E, da, da ne zaboravim: zamolio sam administratore da ti omoguće da malo ohladiš glavu. Ne mislim da će biti svrsishodno (jer ako nisi uspeo za sve ove godine...) ali će meni biti lakše.


srdjane

da ne budem pregruba ali mislim da za takve treba samo dovoljno jak sprej!


a_beton feat. Raoul Duke in "perilica dulje živi uz CALGON"

Pre svega ja nikoga nisam vređao, a ako se neko našao uvređen onim što sam pisao, žalim slučaj, samo sam opisivao lična iskustva. Nikoga nisam ciljao, nikoga nisam nazvao budalom ili ružnim, kao mene ta histerična gospođa Hag ("...ne moraš sliku da ostavljaš, znam na šta ličiš" kakva budalaština btw.) Ja sam samo ukazao da su sa istog drveta sišli Vuk, Šešelj, Matija, Isidora &Co i ovi koji su perjanice "građanske Srbije". Jedni Vam smetaju pa se njihovo poreklo podvlači debelom crvenom, kao da je to nešto što bi samo po sebi trebalo da diskvalifikuje. Drugi su super, pa to isto poreklo doživljavate kao neprijatnost za njih, a uvredu ako neko na to ukaže. Zašto je sve te ljude uvredila slika koja ismeva Karadžića i Mladića? Samo zato što sam insinuirao na srodstvo omiljene polit-pop zvezde sa jednim od likova sa slike. Čak sam postavio link da slikom ne bih vređao starije gospođe kao g Hag, al izgleda nije vredelo. Da sam postavio sliku uz komentar "hi hi vidi kakvi su" to bi naišlo na odobravanje. Ali pošto sam pomenuo nekoga koga ne treba pominjati u kontekstu u kom ne bi smelo, e to je onda uvreda za gospođu Hag. Ako sam nekoga uvredio, uvredio sam gay populaciju i ovom prilikom javno se izvinjavam. Nešto je napisano i u afektu ali šta da radim, bar sam se kulturno izražavao. Slažem se da se šumadinci nikada nisu bavili politikom iz prostog razloga jer nisu imali potrebe. Politikom se bavi fukara koja je sa ko zna kojim ličkim i crnogorskim brigadama sela na pozicije iz kojih ne mrda 60 i kusur godina. Jedni HC nacionalisti, drugi HC europljani al iz iste pećine izgmizali. Samo sam mislio da je red da se to naglasi, ništa drugo. A za Vas gospodine Kusovče i za CaCO3-FREE Srbiju:

PS Bebo, bolje je od bug spray-a, bar kad je kamenac (krečnjak) u pitanju...


Opet preteruješ, ali neka,

Opet preteruješ, ali neka, neka se vidi i to.

Niko nije ukazivao na bilo čije poreklo kao na nešto pogrdno, nego je ukazano na to da radikalne političke opcije koje jedna grupa zastupa možda imaju veze i sa tipičnim dođoškim kompleksima pripadnika te grupe.

Dakle, značenjska razlika između onoga što sam ja napisao i onoga što si ti napisao je što sam ja na korene određenih violentnih tipova (valda si čitao Cvijića) ukazao kao na možda jedan od uzroka nekih problema, dok ti ističeš poreklo kao jedini razlog za nečiju diskvalifikaciju.


Pa jeste...

Quote:
radikalne političke opcije koje jedna grupa zastupa možda imaju veze i sa tipičnim dođoškim kompleksima pripadnika te grupe.

Čak je ono "možda" suvišno. Svejedno, fulao sam temu i izvinjavam se. Tim pre što Vam je konstatacija bila sasvim na mestu, a ja sam prosuo neku staru žuč bezveze. Dakle izvinjavam se Vama, jer je post bio Vama i upućen. A gospođi Hag i ostalim miševima se ne izvinjavam :p


Ako je sala mala, onda je uspela

Quote:
Postoji nešto čega dosta ljudi u Srbiji možda nije ni svesno, a na šta mogu da budu i te kako ponosni. To je da Srbiji (za razliku od recimo nekih drugih sredina u ex Yu) jednostavno nije da tako kažem svojstveno prebrojavanje krvnih zrnaca, insistiranje na nacionalnosti po svaku cenu kao uslovu za bilo šta


Nije nikakva šala nego je

Nije nikakva šala nego je to činjenica (za razliku od na primer nekih sredina gde je čak u fakultetskom indeksu pisala nackonalnost). Naravno ne govorim o ovih poslednjih dvadeset godina.


Sumrak

Meni se Ljiljana Smajlovic ni malo ne svidja i imam da joj zamerim dosta toga, ali covece, ovo je sumrak novinarstva! List iz Sarajeva daje portret, i to kakav, o urednici Beogradskih novina. Jel ne primecujete koliko je to bolesno? To je prava opsesija Srbijom, dok im valjda u sopstvenoj drzavi cvetaju ruze. Dno.

Jel vama ne smeta kad Petar Lukovic pise o fizickim osobinama Ljiljane Smajlovic? Jel to zenama na ovom forumu ne smeta? To nije mizoginija?


Suncokrete, nemojte da se igrate

Srbija je tamo nanela mnogo zla. I da nema Evrope i USA opet bi nanela. i zato nemojte olako da sudite. Sasvim je normalno da strepe od Srbije i da prate desavanja u Beogradu. A na kraju krajeva pa bili smo i svi u jednoj zemlji preko 70 godina.

Sto se tice Pere Lukovica njegov izraz nije mizogin. A zasto, e pa sedite i razmislite. Morate i vi uloziti neki napor, ne moze vam se sve nacrtati. Hajde probajte sami. Nemojte mi odgovarati dok ne resite tu jednostavnu zagonetku. Ja cu da vam pomognem oko neceg tezeg.


Paranoja

Ja se ne igram. Meni se čini da se zapravo vi igrate sa ionako istanjenim živcima ratovima unezverenih ljudi.

Drugo, ako uopšte želite da o bilo čemu ozbiljno diskutujete, izadjite iz crtanog filma u kome je za sve što se desilo u Bosni kriva isključivo Srbija, dok su sami Bosanci potpuno nevini. Možda vi računate da će neko neobavešten pomisliti da je Bosna bila nekakva kosmopolitska, supermoderna, do bola demokratska, napredna zemlja, u kojoj su vladali nevidjena ljubav i sloga sve dok nisu došli primitivni "Srbijanci" i sve poklali, ali ja ne spadam u te. Ipak su u tom ratu učestvovali pre svega sami Bosanci.

Treće, stvarno nemam ništa protiv normalnog zanimanja za to šta se dešava u susedstvu. Voleo bih da to interesovanje bude što veće i što uzajamnije. Još manje imam nešto protiv toga da jedno sarajevsko piskaralo piskara o drugom šta hoće. Ali ono što me strašno nervira je da bilo ko iz Sarajeva ili odakle god, meni koji sam se opirao tom ratu kako sam znao i umeo (a nisam umeo) ispostavlja račun samo zato što sam iz Srbije. Mislim, mogu da mu kažem samo: More marš, bre. Kapiram da će me razumeti uprkos jezičkoj barijeri.

Umesto što paranoišete o imanentnoj pretnji iz Srbije, bolje bi bilo da sagledate malo realističnije ono što se dešavalo. Mada, priznajem da imam razumevanja i za ljude kojima vidjenje sveta u crno-beloj tehnici služi kao mehanizam odbrane od sopstvene nemoći.

I naravno, nisam ni očekivao da ćete imati bilo šta protiv pisanja Petra Lukovića. To je ista logika koja je i dovela do rata, oko za oko, zub za zub. Što takodje jasno potvrđuje koliko ste licemerni i da zapravo to vaše moralisanje služi pre svega u psihoterapeutske svrhe. Nažalost ne u korist traumatizovanog srpskog društva, nego pre svega vas samih.


oh silly me

turnesol wrote:
Ali ono što me strašno nervira je da bilo ko iz Sarajeva ili odakle god, meni koji sam se opirao tom ratu kako sam znao i umeo (a nisam umeo) ispostavlja račun samo zato što sam iz Srbije. Mislim, mogu da mu kažem samo: More marš, bre.

Ne zivite u Japanu, a neko iz BiH vam ispostavlja racun za ono sto mu se dogodilo. Zivite u Srbiji, a Srbija je odgovorna za taj rat. To sto je odgovorna Hrvatska ili sto su odgovorni sami gradjani BiH ili trgovci oruzjem, to sigurno ne znaci da je vasa odgovornost manja. Odgovornost nije relativna, pa da za isto zlodelo, ako ga je jos neki pojedinac ili jos neko drustvo dopustilo, iskoristilo, ucestvovalo u njegovom pripremanju, da ona onda bude manja. Odgovornost nije cena pa da se menja u zavisnosti od "ponude i potraznje". Ali sta ja vama pricam, vi necete da cujete sta je to odgovornost, samo vam je stalo da je odbacite. Zatvorili ste se u granice Srbije i kazete sta me briga sto su se oni ubijali izvan nasih granica, to je njihov problem. Vi dakle za gradjane BiH koji raspravljaju o ulozi vase drzave u njihovoj tragediji umesto saosecanja i izvinjenja imate poruku "More mars bre". Lepo nema sta. A da Srbija nije itekako umesana ne bi danas bilo optuzenih iz Srbije pred ICTY. Zasto nema ni jednog Slovenca ili Makedonca danas u pritvoru u Hagu?

Moram da priznam da perverzno uzivam da vas, nacose (a ne volite da vam se tako nesto kaze, svi ste vi danas kao kosmopoliti :), isprovociram pa da izadjete sa jasnim stavovima na svetlost dana. Moze vam se, vecina ste. A ja imam dokaz za svoje misljenje o vama. Ah, kao da nisam to znao i kao da mi taj dokaz uopste treba. Ali eto, cisto formalnosti radi.

Iskljucujem se sada, a vi nastavite vase bljuvanje dok vam ne dosadi.


Odgovor Cornheadu

Prvo, ne zivim u Srbiji. Drugo, nisam odgovoran za ono sto se desavalo u Bosni jer sam ucestvovao u svim zamislivim manifestacijama otpora ratu, a narocito Milosevicevom samovlascu. Ne bi me zacudilo da ste za to vreme vi sedeli u podrumu i intenzivno mrzeli Nemce.

Trece, ja sa ljudima koji su sposobni da racionalno raspravljaju o ulozi moje zemlje u ratovima nemam nikakav problem. Stavise, vrlo dobro se razumem i sa Bosnjacima i Hrvatima koji su obdareni sposobnoscu da ne misle na ideoloski nacin, koji su primetili sta su radili rezimi Tudjmana ili Izetbegovica, i koji su u stanju da vide siru sliku umesto sto kao mala deca, ili u gorem slucaju, kao mali podlaci zarad sopstvene koristi, krive druge za sve sto im se desilo, spremni da ponavljaju lekcije iz istorije.

Na kraju, dirljivo je koliko uzivate u sebi. Posto ne zelim da vam kvarim zadovoljstvo i posto sam ranije na ovom blogu vec rekao sta sam imao o potpuno karakteristicnom nacinu na koji vi i vama slicni kompleksasi zamenjujete teze, vadite reci iz konteksta i kada vam ponestane argumenata, otvoreno vredjate, sa vama vise necu komunicirati.


Smajlovic - "zrtva" ili ...

Logicno mi je da list iz Sarajeva daje portret novinarke, nakadasnje Sarajke (urednice "Oslobodjenja"), koja je uspela da u Srbiji postane glavni i odgovorni urednik "najstarijeg lista na Balkanu" izmedju ostalog i zato sto je branila ili u najmanju ruku relativizovala zlocine koje su prema tim istim Sarajlijama, njenim sugradjanima, pocinili zlocinci sa Pala - Karadzic, Mladic &co.

Logicno mi je da su zgrozeni nad cinjenicom da NEKO (ko je pritom iz Sarajeva a ima i porodicne veze sa Srebrenicom) napise u tekstu u NIN-u, "zlocinci ili zrtve" ispod slika ubica, zlocinaca, monstruma - Skorpiona . Sta to znaci? Cije su "zrtve" Skorpioni? Da mozda N. Kandic nije "zlonamerno" izmontirala onaj film o ubijanju srebrenickih mladica, pa podmetnula Skorpionima , pa su oni onda "zrtve" kao sto to rece Smajlovicka?

U vezi sa pitanjem o pisanju Lukovica o Smajlovicki, cudno mi je da Vama ne smeta kako Ljiljana Smajlovic pise o drugim zenama: recimo o Biljani Vuco ili Natasi Kandic... Je l' ste to zapazili?


U ovom citiranom tekstu o

U ovom citiranom tekstu o Ljiljani Smajlovic koji dosta podseca na Cirjakovicev portret Latinke Perovic (zacudo, niko to da primeti) pominje se "kosmopolit, zrtva komunistickog terora", Lazar Stojanovic. Hmm. Pretpostavljam da Latinka Perovic s tim terorom nikakve veze nema, mada gle cuda, njegov Plasticni Isus je bio zabranjen bas u vreme kada je bila na vrhuncu moci.


Toliko o manirima

Alkosi i djankoze su dve razlicite sorte zavisnika. Sto se tice Bore i Cede, izmedju postenog prostaka i ljubaznog, ugladjenog prevaranta, ako vec moram, opredelicu se za prostaka.


Ih, majku mu...

...ako se vec opredeljujes za takav uzor, pa kakav si tek ti? :-)))))


Genocid je veoma krupna rec.

Genocid je veoma krupna rec. Ne valja se razbacivati njome.


I budala je krupna rec.

I budala je krupna rec.


Krupna reč?

Ne, dragi moj, to je krupno nedelo, najveći od svih mogućih zločina.


Turska 1915-1916, Evropa /

Turska 1915-1916, Evropa / Holocaust 1942-1945, Hrvatska 1941-1945, Ruanda 1972 i 1993/4, Kambodza 70-ih... to su primeri genocida.

Bosna nije. Obzirom da imam (i) jevrejske krvi, a Holocaust je najveci genocid ikada pocinjen, osecam se veoma uvredjeno kada cujem da se ta rec tako olako poteze u dnevnopoliticke, revizionisticke, kolektivno-kaznjive svrhe... Mnogo je pojevtinila.


....

Today 2 August 2001, Trial Chamber I of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, composed of Judges Rodrigues (Presiding), Riad and Wald, rendered its Judgement in The Prosecutor v. Radislav Krstic. The Trial Chamber stated that it was "convinced beyond any reasonable doubt that a crime of genocide was committed in Srebrenica" and that General Radislav Krstic is guilty of genocide. Please find below the summary of the Sentencing Judgement of Trial Chamber I, read out by Presiding Judge Almiro Rodrigues at today's Judgement hearing.


Oh, a ad hoc ICTY je inace

Oh, a ad hoc ICTY je inace poznat kao nezavisna institucija, potpuno imuna na politiku.

Njihova presuda je jedno; realnost nesto drugo.

GENOCIDE: the deliberate and systematic destruction of a racial, political, or cultural group

Podjednak broj ljudi je ubijen u Srebrenici i Kragujevcu (1941) a i modus operandi je poprilicno slican (masovno ubistvo neduznih ljudi, pod okriljem rata, osveta...). Medjutim, jos uvek nisam cuo da je iko Kragujevac nazvao genocidom. Dupli standardi?

Dakle, sta je genocid?


Milentije,

vreme tece a standardi se menjaju. Sada je 2007.
Nista vam ne vredi to sto pricate. Vasi sunarodnici su pocinili najgora zverstva kakva se nisu desila vec 60 godina nigde u Evropi. Naviknite se da zivite sa tim i nemojte traziti opravdanje jer ono ne moze da postoji. Zahvaljujuci vama, bas vama i takvima kao vi genocid se i mogao izvrsiti. Nije to bila samo osveta, nego zelja da se ima teritorija a da se stanovnici koji nisu "srpske krvi" isteraju, a ako nece milom (citaj da se isele) onda silom (citaj da se pobiju). E tako se razmisljalo. Ako to nije genocid onda stvarno ne znam sta je. U Kragujevcu je doslo do streljanja nekoliko hiljada ljudi zato da bi Nemci sprecili diverzije pokreta otpora. Ne znam sta je to trebalo spreciti u Srebrenici tako sto ce se pobiti hiljade ljudi.

Ipak nesto vam se otelo sto sigurno niste hteli. A to je da ste napravili analogiju (i cak ste naglasili slicnost) Srebrenice sa dogadjajem u Kragujevcu i time rekli da je Srbija bila okupator u Srebrenici. Isto kao sto su nemacke trupe bile okupator u Srbiji 1941. Eto to je jos jedna istina koju ste nesvesno priznali. E zato cete da otvorite novcanik pre ili kasnije i da platite odstetu onima koji su ubijani i cije su kuce rusene u vase ime dok ste vi cutali ili mozda cak, necu da prejudiciram, trljali rukama dobivsi taj nesrecni grad na poklon od svog "heroja". Relativizacijom zlocina srpskih fasista, uz fasiste se svrstavate. SFSN

-----

a administraciji bloga ovom prilikom upucujem veliku molbu i pitanje dokle ce se desavati da moderatore vise uznemirava jedna gola guza od relativizacije ratnih zlocina? Hajde, pokazite prijatelji moji da ne zivite u palanci nego u evropskoj metropoli. Pa opominjite za relativizaciju i negiranje zlocina bar isto onoliko koliko opominjete za gole guze i reci poput "hajde nazad u rupu". To je najmanje sto B92 moze da uradi za porodice zrtava.


Да

Лепо сте написали, ви не знате шта је геноцид, а нисте чули ни за термин "грађански рат", вероватно негирате и учешће извесног Насера Орића у убиству великог броја српских цивила у Скелану. А да, то је легитимно, Срби су ту били национална мањина или, можда, становници другог реда, те је било нормално да их побију.

И немој да ми неко припише "релативизацију злочина" и неке сличне глупости, у питању је принцип да сви који су починили злочин одговарају за то, сасвим је небитно које су нације. То се некад звало правда, или тако некако.

Можда ја живим у некој другој земљи, али не познајем никог ко је на било какав начин одобравао или ликовао над убијањем цивила.

Вероватно зато што су Срби "геноцидан" народ, у Србији и даље живи јако пуно људи који нису Срби.Ко зна шта би било да нисмо тако "геноцидни", вероватно нас више не би било. Ужас.


Quote:Vasi sunarodnici su

Quote:
Vasi sunarodnici su pocinili najgora zverstva kakva se nisu desila vec 60 godina nigde u Evropi. Naviknite se da zivite sa tim i nemojte traziti opravdanje jer ono ne moze da postoji.

Nista gora zverstva od hrvatskih i muslimanskih paravojski. Zlocin je zlocin. Zbog cega na zlocine gledate kroz etnicku prizmu? Zasto je ubistvo nekog muslimanskog civila od strane srpskog paravojnika gnusnije od ubistva srpskog civila od strane muslimanskog ili hrvatskog?

Da li shvatate apsurdnost vaseg razmisljanja? Kakve veze ima to sto ja i neki zlocinac iz Bosne delimo etnicku pripadnost? Po automatizmu - i ja sam kriv zato sto sam Srbin, jel? Guilty by ethnic association, sta li? Po toj logici, svi smo krivi za ubistvo Z. Djindjica na primer - jer, eto, Srbin ga je ubio.

Ja mislim da je ono sto Vi radite mnogo gore od "relativizacije". Gde sam to trazio opravdanje za srpske zlocine? Time sto sam Vas pitao za definiciju genocida ja ne opravdavam nicije zlocine.

Quote:
Zahvaljujuci vama, bas vama i takvima kao vi genocid se i mogao izvrsiti. Nije to bila samo osveta, nego zelja da se ima teritorija a da se stanovnici koji nisu "srpske krvi" isteraju, a ako nece milom (citaj da se isele) onda silom (citaj da se pobiju). E tako se razmisljalo.

Pa, tako se razmisljalo na sve tri strane. Ne vidim zasto je srpska strana posebna. Ko je pobio na hiljade srpskih civila? Da se nisu kolektivno samoubili?

Quote:
Ako to nije genocid onda stvarno ne znam sta je.

Genocid je masovno ubistvo takvih razmera gde se dalji bioloski opstanak jedne etnicke grupe ozbiljno dovodi u pitanje. Da li se slazemo? Bioloski opstanak bosanskih muslimana nije doveden u pitanje cinom u Srebrenici. Masovno ubistvo i gnusan zlocin - da, svakako. Genocid? Ne.

Kako ne bih jos jednom bio optuzen da sam i sam zlocinac, hocu da ponovim da se SVI zlocini moraju kazniti ali da u cilju pomirenja i neke normalnije buducnosti moramo biti iskreni i proces graditi na zdravim temeljima. Sto ce reci, bez preterivanja, bez kolektivne krivice, bez instrumentalizacije zlocina i bez lazi.

Quote:
Ipak nesto vam se otelo sto sigurno niste hteli. A to je da ste napravili analogiju (i cak ste naglasili slicnost) Srebrenice sa dogadjajem u Kragujevcu i time rekli da je Srbija bila okupator u Srebrenici.

Sto je babi milo...

Quote:
Isto kao sto su nemacke trupe bile okupator u Srbiji 1941. Eto to je jos jedna istina koju ste nesvesno priznali. E zato cete da otvorite novcanik pre ili kasnije i da platite odstetu onima koji su ubijani i cije su kuce rusene u vase ime dok ste vi cutali ili mozda cak, necu da prejudiciram, trljali rukama dobivsi taj nesrecni grad na poklon od svog "heroja".

Naravno. Sa svojih 16 godina te 1995. godine itekako sam "trljao ruke" i "cutao". A tek kakvu sam licnu korist imao - pa ni da Vam ne pricam.

Kakve su to glupave optuzbe? Ne placam ja nikome nikakve odstete jer ja nisam nikome naredio da cini zlocine; nikoga nisam podrzavao u njima - finansijski, logisticki ili moralno, itd. Bog zna da ih licno nisam vrsio. Prema tome, nemam se ja kome za sta izvinjavati, niti prihvatam da se bilo koji zlocin vrsio u moje ime. Krivicu cu prihvatiti onda kada i sam izvrsim ratni zlocin, a to ce biti - nikad.

Ono sto mozda ne shvatate je da cete i Vi placati za zlocine koje je pocinio neko drugi iako je ocigledno da ih niste podrzavali. Iz tog razloga smatram da se kolektivne krivice (koju ocigledno propagirate) treba kloniti kao kuge.

Sto se okupacije tice - pa ne mogu Srbi biti okupatori na svojoj zemlji. Nisu Srbi u Bosnu dosli 1992. godine. To sto tamo zive 1000+ godina im svakako ne daje za pravo da ubijaju neduzne civile ali proglasavati Srbe okupatorima u Bosni je jednako apsurdno kao kada bi ih proglasili okupatorima u Srbiji. Da ne govorim o paraleli koju ste povukli izmedju Srba i nemackih nacista.

Krajnje maliciozne analogije.

Sto se tice vapaja za pomoc administraciji B92, krajnje je tuzno pozivati na cenzuru drugacijeg misljenja. Vi bi najradije gumicu u ruku, jel?


Quote:Genocid je masovno

Quote:
Genocid je masovno ubistvo takvih razmera gde se dalji bioloski opstanak jedne etnicke grupe ozbiljno dovodi u pitanje. Da li se slazemo? Bioloski opstanak bosanskih muslimana nije doveden u pitanje cinom u Srebrenici. Masovno ubistvo i gnusan zlocin - da, svakako. Genocid? Ne.

Manje je bitno šta Vi mislite o tome od onoga šta je jedino meritorno telo da o tome sudi presudilo.

Inače ishod suđenja Naseru Oriću je čista svinjarija, ali ona ne treba da služi za negiranje genocida.


Даа, даа, Хаџипешићева...

Quote:
Manje je bitno šta Vi mislite o tome od onoga šta je jedino meritorno telo da o tome sudi presudilo.

Inače ishod suđenja Naseru Oriću je čista svinjarija, ali ona ne treba da služi za negiranje genocida.

Наравно, мање је битно шта ми,који не мислимо као Ви, мислимо о томе, најважније је шта "непогрешиви", "непристрасни", "објективни" суд у Хагу мисли, а они "непогрешиво", "непристрасно", "објективно" "мисле" да је то био геноцид.

Једино су направили "чисту свињарију" у оном "безазленом" случају Насера Орића.

Господине Кусовац, ако сте Ви онај исти Срђан Кусовац који је тренутно главни и одговорни уредник информативног програма телевизије ФОКС, онда ми је јако жао што ће грађани Србије бити ускраћени за објективну и непристрасну информацију.


Da, nazalost, ICTY je jedino

Da, nazalost, ICTY je jedino meritorno telo...

Kada bi se Mladicu sudilo, bilo bi postenije da mu sude u Sarajevu nego da mu sudi ta neslana shala od suda.

Zasto su sarajevske/beogradske sudije i sudovi manje sposobni da drze sudjenja takvog kalibra? Sudije u ICTY-ju dolaze sa svih strana sveta, a neretko i iz drzava u koje demokratija nikada nije nogom krocila. Usput, ICTY-jev budzet se puni novcem drzava koje imaju "vested interests" na Balkanu: SAD & VB, pre svih.

ICTY je "meritoran" zato sto neko zeli da kontrolise kako tok, tako i ishod sudjenja. Sila boga ne moli.

Sta fali ICC-u, koji je stalni sud? Zasto taj sud nije nadlezan? Zato sto je manje podlozan politickom uticaju?


Milentije,

Ovaj put ste malo opreziji. Sta znaci ta nova sminka?


Sminka?

Sminka?


Ne pitaj me Vodzo Modzo.

Ne pitaj me Vodzo Modzo. Kakav ti je nadimak, takav ti je i komentar };-)>


R, u pravu si

V-M je apsolutno neodoljiv ovde na blogosferi!

pa posto ti ocigledno nije jasno, evo ja da ti pojasnim!!!


hm

vojo mojo. A da nije to kampanja za L-)? I to još na Kusovčevom blogu.


kampanja za

STA?

stvarno, ne shvatam sta je L-)?!


za

losera. Ništa, zaboravite!


sto ti wu dobar emotikon :-)

sto ti wu dobar emotikon :-) steta sto ne radi u Skypu...
ps. znam da nije tvoj, al ovaj je moj ;;:-)


bebi

zatrepci malo bre tim tvojim slatkim trepavicama-morskim-pijavicama (mada to vazi za obrve, al nema veze) da me rashladi dovde, prokuvah u kancelariji :) uh!


ma trepcem ali me smorise

ma trepcem ali me smorise ove kampanje. nego ima World News super blog o tome kako nam ne tebaju vise muzevi :-)))
idi vidi!
tamo cemo da trolujemo, ne mogu ovde, blam me 8-|
ps. nema emotikon za treptanje, pa sam morala da ga izmislim ;;:-)


ma znam i meni je tiba na "centrifugu" od svega... :(

vidimo se na WN, sutra

a ti ako nadjes, sibni mi na mejl onu diiivnuu trepusku u boji morkinog perja sto si jedared zalepila kod TJ, eloces? e bas si srce :)))


necu :-D

jer je nisam ja ni stavila :-)
moraces da je trazis od TJ, ona je stavila :-)


Evo ga jedan mali trep-trep emotikon :o)


a ja mislila

da je to innocent, a ne zavodnicki


pa i nije zavodnicki. ja

pa i nije zavodnicki. ja trepcem, ne zavodim :-p


jao sto je slatka! i plava,

jao sto je slatka! i plava, kao i ja :-p
nego daj link za to, aaaaaa? pliz?


ajd vazi ...

... pa javi kad ga iskopiras, pa cu dd brisem link, da ti suvise ljudi ne uzima copyright "trep-trep" :o)


mislis ovaj? hvala!

mislis ovaj?

hvala!


Svaka cast :o)


trep

bebi, zar nije ovaj peti odozgo levo:
;;)
?


jao jeste!ali pazi kad sam

jao jeste!
ali pazi kad sam ga u stvari samo malo doradila! bila sam na dobrom tragu ;;:-)

edit: amozpitanje? a kako ih stavljas? mislim, znas sta mislim?


wie unsere Gastgeber so sagen...

hoffentlich ja...
kao i svaku drugu sliku
kliknes desnim na slicicu, pa onda levim na copy image location...pa onda paste izmedju ovih dole tagova
Ovo
[img]http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/53.gif[/img]

je

za tebe da se pridrzis da te ovaj vetar zlica ne odnese...


znam to ali kako dolazis do

znam to ali kako dolazis do emotikona gde pozelis da izaberes neki? to ne mogu da provalim. jer kad odem na taj link dobijem error jer to radis verovatno sa svog Y.mesengera. Ta veza mi fali :-)
(fala za ruzu. ovde duva, najduva!)


na ovaj link

http://messenger.yahoo.com/emoticons.php
mislis? Taj ti link ne radi, daje ti error kad kliknes?
ja sam ovde pod linuxom

tako da definitivno ne moras da imas messenger da bi otvorila ovaj link
probaj jos jednom pa javi da li radi

a vetar....

P.S. zakasnih, duva mi u prsa...ka Minkenu, *ebi ga


MinKen

kakva je prognoza tamo za wochenende? ide jedan drugar pa se brine :-)

ps. ovde OSX pa je copy image address, tu je bio zez!

ajd da trolujemo na drugom mestu, mislim da je srdjanu vec muka od nas

al sam se primilaaaa......hehe. evo. stop!


Bravo :o)


.

.


over and out

bebi,
ja sam ti na po puta izmedju tebe i MinKena...
kod nas u NRW ceo vikend ovaj zujavac plus kisa
za MinKen ne znam
troll over


evo ga!!!!!

evo ga :-)
e sad ste na*ebali, drustvo


Modesty

aha...

pa dobro i dalje ne razumem, ali to je verovatno neka interna fora ili tako nesto....

beeep...beep...bee...be....ZABORAVLJENO :))

btw - nema potrebe za "-TE"

btw2 - koliko se secam i ti si tamo na urban dict. n`est-ce pas? :-))


mimi, let me explain

odes na link, potrazis L-) i onda vidis sta taj emotikon predstavlja....

kao, na primer #-o


edit

edit


Dragi Srdjane,

ja na blogu kod D.S. ugnjavila sa fonetikom, nadam se da ste procitali pre nego sto je izbrisano, jer toliko u sitna creva ne pripremam ni za predavanja.
Dobra je ova analiza tanjugizacije--prebacivanja odgovornosti. Medjutim, ima tu jos... a tice se samog novinarskog diskursa.
Nominalizacija je proces transformacije glagola u imenicu. Normalan jezicki proces ekonomizacije (krace kazete po-imenicenjem gl-a) koji koristimo u svakodnevnoj konverzaciji. Novinarski, pravni, medicinski i akademski diskurs ga koriste da postignu odredjene efekte (necu o svim efektima sad).
Izvestaj:
a) (the)Soldiers killed (the) civilians. Vojnici su ubili civile.
S-V-O, aktivni glagol, postoji agent koji nesto radi i objekt te radnje. Pocinilac (jos ako su dati detalji, a u engl. dodato "the") jasno impliciran.
b) Civilians were killed (by soldiers). Civili su ubijeni (od strane vojnika).
glagol u pasivu. Naglasak se stavlja na zrtvu. Medjutim, "by soldiers"/"od strane vojnika" se najcesce izostavlja, i time se izbegava direktno pominjanje pocinioca. Efekat objektivnosti i nepristrasnog izvestavanja o dogadjaju, zlocinu, je zadovoljen: znamo da se desio zlocin, ali je agency obscured--ne znamo bas ko ga je pocinio.
c) The killing of civilians took place(mesto, vreme). Ubistvo/ubijanje civila se desilo (ili gore: se odigralo)...
nominalizacija glagola ("to kill" u gerund "the killing"; "ubiti" u imenicu "ubistvo"/gl. imenica "ubijanje") + bezlicni glagol ("took place/se desilo, odigralo"). Ovo se najcesce vidja u novinarskom izvestavanju. Znamo da se zlocin dogodio, znamo i zrtvu/e, ali nemamo pojma ko je pocinio (sto dozvoljava razne spekulacije). Novinar izbegne da implicira ikoga i time preuzme odgovornost, a zadovoljio je "objektivnost" izvestavanja.
Nista od ovoga nije svesna zavera, vec lingvisticki mehanizam koji je postao konvencija zanra, naturalizovao se, postao normalan i prirodan, kako novinarima tako i citaocima, i obicno se opravdava telegrafskim stilom i objektivnoscu. Pored tanjugizacije, koju ste vi opisali, koristi se i ovaj lingvisticki mehanizam, da se izbegne direktna odgovornost (liability and accountability) za napisanu rec. Ne izmisljam ja toplu vodu, niti se bavim psihoanalizom, verujem da su i novinari i citaoci nauceni da ovako kodiraju-dekodiraju (verovatno nesvesno).
Ja se bavim novinskim izvestajima o silovanju. Na kraju uvek nekako ispadne da se zrtva silovala sama! Uzas.
Nominalizacija/impersonalizacija ima razne efekte i ideolosku pozadinu. Koristi se u zabranama. Ne znamo ko zabranjuje, a znamo sta je zabranjeno. "nije dozvoljeno, zabranjeno je, je kaznjivo"... I ne mora uvek da bude negativna pojava.
Sorry za duzinu, mislila sam zanimace vas, a imam obicaj da objasnim sve od pocetka.


Hehe

metamodel . Ili to bar tako zovemo mi hobisti :)

V.


eh eh

A sve je zapoceo Comski i transformative grammar. Koliko god da kritikujem transform. model neke stvari je Comski lepo zapoceo... dodas Hallidey-a i bude tu nesto a da nije formalizam i pozitivizam.
Meni zanimljivija teorija of speech acts. Ne mgu da nadjem dobar link. J.L. Austin. Kad pronadjem postavicu.
Sta se desava kad neko kaze "I pronounce you a man and wife". "you are hired". "you are fired". Same reci, promene neciji zivot.
Hobista?


Hobista

pa da - ja sam informatičar, na ove stvari sam se sapleo, takoreći (na sreću).

Rado primam preporuke za čitanje, ako laymen, poput mene, mogu da čitaju, bez previše mučnine i glavobolje. Može i URL do Amazona, ako vredi para :)

V.


Dragi Vucko,

ja jedva docekam da neko pokaze interesovanje. (smajli ovde).
thoery of speech acts je sasvim pristojno opisana ovde. J.L. Austin-ova knjiga "How to do things with words" je lako citljiva, jednom kada ste spremni da prihvatite tezu that words DO (perform) something, a ne samo express. Time, jezik postaje vise od prenosenja informacije. Na wikipeiji kazu da JLA ima neku upotrebu i u IT. Ne znam, moj partner (IT freak) nije bas nesto zagrejan za teoriju. Pogledajte link da vidite da li bi vredelo da je kupujete (a biblioteka?).
(Ako ikad budete zainteresovani za gender theories JLA bi bio dobar uvod za Judith Butler, aka sveta dzudi severnoamericke akademske javnosti, koja pise najgorim neprobojnim stilom ikada.)
Druga, po meni jako dobra knjiga (manje filozofija jezika, a vise sociolingvistika) je Language and Power Normana Fairclough-a, osnivaca Kriticke Analize Diskursa. Lako za citanje, retko iskren lingvista/akademik, odmah sebe predstavi: socijalista (Gramsci), i time objasni kako njegova pozicija analicara direknto zavisi od njegove politicke/ekonomske/rodne pozicije. Sa Marxistima ja imam velikih problema, ali Fairclough u ovoj knjizi dobro objasnjava uticaj socijalnih mehanizama na jezicki izraz. Slaba primena u IT.
Inace Kress & Hodge imaju knjigu iz sedamdesetih, koja se bavi bas modalnoscu, negacijom, nominalizacijom (sve sa vaseg linka), ali vise socijalno angazovano i politicki.
Knjiga se zove "Language as Ideology" mislim da je iz 79. Uclanite se za biblioteku, ako vas ova zanima jer je raritet and therefore very $$. Mozda neka primena u IT.

Hope this is of some use. Hug.


Re: umbra

Ne znam da li ste imali priliku da pročitate, ali na već pomenutom blogu ja sam Vam zahvalila jer je zaista bio užitak čitati, a sad hvala za link-ove! I što se nas laika tiče, uvek je dobrodošlo još putokaza u čarobni svet jezika!


Hvala gordanac,

nisam uspela da vidim na obrisanom blogu.
Sto se jezika tice, nema tu laika, koliko god se neki lingvisti upirali da dokazu suprotno. 90% tih stvari ljudi osete intuitivno, ali misle da nemaju autoritet i kredibiltet da pitaju i spekulisu o jeziku, pa onda i milione pravila prihvataju nekriticki. zato i pisem i davim ovuda i svuda...
ps. cekam neki naucni blog, Vitasa ili Novkovica, pa da vas "prirodnjake" davim o Markov chains, treba mi za neku teoriju o aleatory art/chance music, pa sam se malo zaglavila u silnim formulama gde je p= ovo ili ono...
Pozdrav.


umbra,

kakav je stav "jezicara" prema Pinkeru? Zapravo, ne znam ni da li sam dobro postavio pitanje, ali on se mnogo istice u poslednje vreme (ucenik Comskog, itajrad).


nsarski

Iskreno, procitala sam dva tri njegova scholarly articles. Stvarno sam bila resena da mu dam sansu, ali nije islo.
Prvo, kao gotovo svi severnoamericki lingvisti, zna svega jedan ili dva jezika (pa probaj studentima da objasnis sta je subjekt a sta objekt u recenici!), o tkzv mrtvim jezicima i da ne govorim. Ne mora svako da bude freak kao ja, ali ako si veoma ubedjen u svoju teoriju o recimo regular/irregular verbs, potrudi se da ih pogledas i iz istorijske perpektive. Mnoge stvari bi se razjasnile, ali bi pokazalo i mane njegove teorije, a dragi nam psiholog se ne cini spreman to revise his hypothesis (axiomatized in the meantime).
Drugo, jezik u laboratorijama. Kao neko ko se bavi socijalnim aspektom lingvisticke produkcije, skepticna sam prema jeziku koji je proucavan u vakuumu (ovaj put ne samo istorijskom, nego i socijalnom). Ako vec se i mora, takvo proucavanje jezika i dobijeni nalazi moraju da se kombinuju sa nalazima, socio, etno, etc lingvista pre nego sto krene sa implementacijom bilo kakvih policies baziranih na laboratorijskim nalazima.
Trece, bojim se zloupotrebe evolucije i darvina. jako. Svasta se opravda i racionalizuje evolucijom mozga/coveka. Ili, gore, nedostatkom iste.
Cetvrto, slozila bih se sa Pinkerom da ne postoji pravilno koriscenje jezika i da je to samo elitisticko proseravanje (uz ogradu da minimum konvencionalnosti mora da postoji i samo-regulativno se i obezbedjuje, tako da se ne ugrozi komunikativna funkcija jezika). Do tog zakljucka on i ja stizemo razlicitim putem.
Peto, umem da kritikujem post-modernu, sainthood-zaciju Fuko-a, Butlerove, Derride u severno-americkoj akad. (levicarskoj) javnosti, ali priznajem i prihvatam neke/mnoge od njihovih ideja. Pinker se bas manijaci u svom negiranju ama bas svega postmodernog i glorifkovanju svega naucno-objektivnog u sferi koja je izmedju ostalog i socijalno/kulturoloska.
Sesto--postmodernista govori iz mene--universalities, human nature, innate faculty, sve je to mozda, a Pinker ih koristi aksiomaticno. Zbog toga imam problema i sa Comskim, ciji rad moze makar da se modifikuje i koristi u raznim poljima (koristim i ja). Pinker mi se isto cini kao potpuno nesposoban da prihvati kritiku, sto je Comski umeo.
I cisto spekulativno, cini mi se kreacionisti su toliko jaki in the states, da svoje oponente, evolucioniste, nateraju da budu suvise radikalni. Mozda bas i ne razumem celu tu situaciju, mnogo mi je to suludo... Pola evropskih lingvista se iscudjava, stvarno. Bojim se Pinker ce uskoro da tvrdi da postoji gen za maternji jezik, a to je eto bas Comski prvi imao hrabrosti da kaze da ne postoji.
Ja to (opet nadugacko, ali sad sam se uzdrzavala od davanja primera) u svoje ime i koliko sam malo procitala, za ostale linviste ne znam, mogu samo da zamislim kako ga gender sociolingvisti pljuju. Pa dobro, svi koji ne rade na MIT uglavnom prevrcu ocima kad cuju za kognitivne lingviste sa MIT.
Funny, a ja bas skuvala caj i otvorila Monod's Chance and Necessity, a vi me pitate za Pinkera.


Umbra, hvala ti na iscrpnom odgovoru,

i izvini sto malo kasnim. Ja Pinkerove radove nisam citao, ali sam citao par knjiga koje je napisao i pratim njegova predavanja i tekstove. Iskren da budem, cini mi se da je samo njegova prva knjiga "Language Instinct" vredna citanja - ostalo je razglabanje na teme za koje on i nije neki strucnjak.
Ta postmodern crowd, ljudi uglavnom izasli iz Jameson-ovog sinjela, ili postcolonial discourse (Homi Bhabha) aktivisti, rekao bih takodje rade u vakuumu. Nekad sam sa nekima od njih saradjivao (na nekim filmskim projektima), i dugo se prepirao, ali oni i dalje sviraju istu muziku. (U poslednje vreme, cujem, poceli su da se bacaju terminima kao sto su neural networks, i slicno - zato sto je to trendy).
Hvala jos jednom.
Pozz,
ns

P.S. Ilustracije radi, da li bi mogla, recimo, da mi rastumacis sta znaci ovaj tekst:

At the core of postmodern thought, especially in literary theory, is the belief that such ideals as truth, reason, and objectivity are social constructs that have no universal or trans-historical validity. In exploring this constructivist view, S.P.Mohanty examines its underlying epistemological claims and their social and political implications. His book points the way toward a critical alternative to the epistemological and cultural relativisms. Mohanty grounds his critique in readings of some of the major figures of postmodernism, including Paul de Man, Louis Althusser, Fredric Jameson, and Jacques Derrida and analyzes the views of Mikhail Bakhtin, C. S. Peirce, Hilary Putnam, and Richard Rorty, particularly their notions of language and referentiality. Mohanty defends a post-positivist realist conception of objectivity as a legitimate ideal of all inquiry. He outlines a realist theory of social identity and multicultural politics which sees radical moral universalism and cultural diversity as complementary--not competing--ideals.


ilustracija, pomo

heh, ja bih mogla i onaj esej generator da protumacim da nije uzasnih anahronizama, posto sam izvezbana na postmodernom verbalnom zongliranju.
Mohanty uglavnom, po ovom citatu, kritikuje pomo teorijsku misao zbog relativizacije koja se zasniva na tezi da su istina, znanje, moralne vrednosti i objektivnost samo arbitrarne socijalne konstrukcije, a ne ideje koje su prirodne, konstante, nepromenljive. Po njemu sve to ima posledice u kulturnom i politickom zivotu (takva relativizacija, sto valjda vodi anarhiji koje se svi bojimo). Sve u svemu, cini se da M. pokusava da ponovo uvede ideal objektivnosti kao protiv-tezu kojom bi se izbalansirala pomo negacija bilo kojeg univerzalnog, nad-istorijskog i prirodnog koncepta ili vrednosti. On, izgleda, pokusava da utvrdi osnovne i konstantne moralne vrednosti koje bi bile univerzalno primenjive, a i dalje imajuci u vidu specificnosti odredjene kulturoloske/socijalne grupe. Legitimna kritika do sada.
U knjizevnoj teoriji i kritici, ovakav stav bi znacio povratak na close reading of a text/poem/novel. Znaci objektivno utvrdimo uslove koje neko delo ispunjava da bi bilo umetnost, pa onda gledamo da li ih ispunjava i malo obratimo paznju (ili mozda ne) na socijalni kontekst dela. ebi ga, ja priznajem da ne mogu nista objektivno da interpretiram (pa ni ovo sto sad radim), sto ne znaci da je moja inerp. neargumentovana. Objectivity, as a legitimate ideal of all inquiry--za mene very iffy. Ako se M. bavi knjizevnoscu verovatno bi njegova zamerka postmoderni bila tretiranje knjizevnosti kao grane sociologije.
ps. Althusser pomo? ne znam, nisam ga tako citala...
post-positivist? nemam pojma sta bi to bilo. post- i neo- THE buzz words of pomo.


Bas zato sam i pitao.

Ja inace Mohanty-a dobro znam, i covek je pametan i sve, ali kad je jednom proveo 6 meseci sa Jamesonom sasvim se promenio (poceo da prica o Marksizmu, postcolonializmu, i sl.).
Mislim da je Alan Sokal ucinio veliku uslugu pomo sledbenicima, ali oni svakako to ne uvidjaju.
Hvala jos jednom,
n.


Draga Umbra,

Hvala puno za ovo - bookmark-ovao sam, pa ću čitati na tenane, sad moram da zarađujem svoju platu.

Grci su koristili jedan simpatičan termin za ljude nezainteresovane za politiku. Meni se čini da taj termin prilično pristaje ljudima koji misle da reči samo opisuju, a ne čine. A meni se čini da se, u suštini, otprilike radi o istoj stvari - zar ne? :)

Što se tiče primene na IT... IT nije samo slaganje linija koda... to su i društveni sistemi koji proizvode i konzumiraju IT sisteme. Gomile šarenih, ćoškastih individua, nošenih vetrovima interesa i personality-ja, koje se udružuju i razdružuju. I pri tome se rađaju, žive i umiru ideje, softverski sistemi, preduzeća... ko kaže da mu je, za plovidbu po tom moru, od veština dovoljno samo znanje programiranja u C# ili Java, taj bolje da peca sa obale :)

Hugs,

V.


dear vucko

u pravu ste. ima ljudi koji u kodu vide poeziju, zaozbiljno. zivim sa jednim od tih.
mada, matematika, logika, algoritmi nisu daleko od poezije, bas ono, pesnistva. Ima kjnizevni srkl (circle) Oulipo se zove, vecinom Francuzi, koristili principe matematike u "komponovanju" poezije... Jedan od njih je Perec, napisao knjigu, na engl prevedeno "A void" a da ne upotrebi slovo E. A detective novel. Kao neko ukrao slovo E iz alfabeta pa detektiv trazi... Moj omiljeni oulipovac je Roubaud, probacu da prevedem jednu politicko-matematicku pesmu pa cu postovati.
ps. ako kad budete citali bilo sta od onog sto sam preporucila ranije, uvek, uvek, uvek, pridjite svemu kriticki, testirajte na sebi, ljudima sa kojima komunicirate, odbacite ili prihvatite delove, teoreme koje su upotrebljive. Za sve te teorije postoji validna kritika, ali par se ukombinuju pa se dobije nesto sto bi mozda moglo da opise komunikativnu i stvaralacku aktivnost koju zovemo jezicka produkcija.


Bez struje

Hehe potpuno perverzno... "Est-il possible?" da ni jednom ne upotrebi "Que"? "Quel/le"? Nema ženskih likova (elle)? :)

V.


Uspeo da pročitam. Hvala

Uspeo da pročitam. Hvala mnogo. Žao mi je samo što sam pritisnuo relaoad pa je nestalo, a hteo sam da sačuvam neke delove.

Manipulacija aktiv-pasiv je naravno poznata. Svađao sam se na tu temu još pre 15 godina sa naci-"kolegama". Kada su stradali "njihovi" onda je obično bio pasiv, a kada su ginuli "naši" onda naravno aktivan glagol i to ne neki tipa ubiti, usmrtiti ili sl nego neki što efektniji, uz naravno ohoho priloga.


drago mi sto...

ste vec znali i protiv toga se borili. ja se uvek pripremim da ce neko da me optuzi za teranje maka na konac (iskustvo me naucilo) i paranoisanje pa sve obrazlazem nadugacko.
Problem sto takvi novinarski izvestaji, pogotovo iz ratom zahvacenih oblasti, zavrse arhivirani, pa se citav taj diskurs reciklira...
Setih se grozne fraze, koja se stalno ponavljala, "razmena vatre". Ne znam stvarno ko je gori onaj ko je ovaj eufemizam prvi upotrebio ili oni koji su ga koristili.
Pozdrav.


Lukovic, Tijanic, Seselj, Canak

Petar Lukovic:"Sa Ljiljanom Smajlović - novinarskom kurvom koja je u toku rata imala želju da predvodi Srpsko Oslobođenje, svojevremeno sam radio u nedeljniku Vreme i tokom nekoliko godina, sem sopstvene rečenice 'M'rš u pizdu materinu', s dotičnim skotom nisam ni reč progovorio."

Pre neki dan sam vec negde komentarisao jednu izjavu o slicnosti pomenute gospode u naslovu. Vrlo inteligentni ljudi, cesto duhoviti, ali kad se obruse na protivnika onda ne postoji (donja) granica do koje mogu padnu. I koliko mogu da budu "prljavi igraci". Naravno znam da ce verovatno neki da me napadnu posto su gospoda "ideoloski" potpuno razlicita a kod nas je obicno tako da se se "nasem" politickom istomisljeniku sve oprasta ... i obrnuto.

O doticanoj dami malo znam da bih je branio ili kritikovao, ali nacin na koji Lukovic govori o njoj je dno dna. Slicno su bili prljavi neki napadi na Biljanu Srbljanovic. Ili pre neki dan vidim u Kuriru da je i Velja Ilic valjda napado Olju Beckovic na istom "nivou". I on spada u pomenutu grupu po nacinu obracuna sa protivnicima. Jedino sto su ovi ostali dosta inteligentnij. Sto ih cini samo opasnijim.

Hm i sad bi trebalo da ovaj Lukovic udje u parlament? Pa jos samo i da se Seselj vrati iz Haga pa nam, umesto haosa i pozorista, parlament postaje - ludnica...


Ne znate ništa ni o čemu

Ne znate ništa ni o čemu pomenutom, ali imate stav. Super.
Liči mi na ono kada je pre 20 godina "Fudbalski klub Crvena zvezda osudio Memorandum SANU".


znam sta znaci biti COVEK

I znam sta znaci RAZUM, PRISTOJNOST I MORAL. I sta su osnovne norme ljudskog ponasanja. I to je onda DOVOLJNO da napisem ono sto sam napisao.

Sve dok ljudi kod nas ne nauce da RAZGOVARAJU i pri tom primenjuju ovo gorepomenuto - desavace nam se ono sto nam se desava(lo) ...


Srcke...

...poucan ti onaj spisak dosljackih ekstremistickih protuva. Nego molim te, kad smo kod dosljaka, Kusovci behu Crnogorci? Ljubotinci ili zecani?


Da Crnogorci, Ljubotinj,

Da Crnogorci, Ljubotinj, vidi se da znaš. Napisao sam u tom istom komentaru da moji koreni nisu u Srbiji.


Нисте ми одговорили

Да ли сте Ви онај исти Срђан Кусовац који је тренутно главни и одговорни уредник информативног програма телевизије ФОКС?


Nisam odgovorio jer je

Nisam odgovorio jer je premisa pogrešna tj pitanje sadrži netačnu pretpostavku (štaviše dve netačne pretpostavke) pa bi po zakonima elementarne logike svaki moj odgovor bio netačan. :)

Dve informacije koje bi Vas, pretpostavljam, mogle zadovoljiti su: 1) Jedina sam osoba sa ovom kombinacijom imena i prezimena ikada (dakle ne postoji nikakav drugi SK niti "onaj isti" i 2) nemam nikakve veze sa pomenutim medijem.


Cu's znam...

...dje ne bi znava, znam za Bidena a ne bi za Ljubotinj!? Orkestar bre!

Nego Srkile, sto se ti pravdas? Ili mi se pricinjelo?


Nikakvo "pravdanje". Pitao

Nikakvo "pravdanje". Pitao si i to u istoj poruci u kojoj si pisao o "došljačkim ekstremističkim protuvama" što je interesantna kopča. Zato sam to spomenuo da naglasim kopanje po mojem poreklu nema svrhe jer nije nikakvo otkriće pošto ja poreklo ne krijem. Naprotiv.

Kada smo već kod toga, nadam se da ti je poznato značenje termina domazet. :)

P.S. Inače se kod Bidena nisi proslavio. Osim bljuvotina i uvreda malo čega je tamo bilo. Ali si se bar otkrio.


Kopanje po poreklu?

Sto bre kopanje? Pa sam kazes da poreklo ne krijes, nije ono valjda nedje zakopano. I kakva sad interesantna kopca? U cemu si ti nasao kopcu? Pa nisi ti jedini dosljak. Ima nas koliko hoces.

A kako ne bih znao. Bukvalno, prizetko. U prenosnom znacenju, onaj koji ima zenu bolju od njega. Mnogo bre nemas poverenja u moje znanje. Sta mislis zasto sam ga izabrao za nick? Nista ja ne radim tek onako.

PS. Proslavio!? Sto bre da se proslavim? Par fakata, malo sale, par brisanja postova i to mu je to. Jes' mi malo zao sto nisi natrljao nos Virtuelnom svojim obimnim kritickim opusom vezanim za Mila Prvog. Ali, dobro, procice izbori, imaces ti opetr vremena za to...

PPS Kad smo vec kod Republike Indepedentne, nesto nacuh da je bilo nekih zabuna oko Jelene Jankovic i Novaka Djokovica? Isparvise li oni na Cetinje knjige rodjenih? Znas li sto o tome?


Nismo se očito razumeli jer

Nismo se očito razumeli jer nisam nikakav došljak u Beograd. Ako si tu od prvog osnovne (i pre toga naravno) onda teško možeš biti to.

Za Mila ne znam na šta konkretno misliš.

Za sportiste prvi put čujem. Jedino što za Đokovićevo poreklo znam je da mu je Koštunica na prvom sastanku lepo objasnio da mu zna korene i po očevoj i po majčinoj liniji. Čime se taj čovek bavi.