Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Izveštaj suđenje Suva Reka, 10. 11. i 12. januar 2007.

Dana 26. marta 1999. u Suvoj reci, u piceriji Kalabrija, pripadnici MUP-a Republike Srbije: Mitrović Radoslav, pukovnik i pomoćnik komandanta žandarmerije, Repanović Radojko, pomoćnik komandira stanice u Kruševcu, Jovanović Nenad, kriminalistički policajac iz Lazarevca, Čukarić Slađan, policajac iz Leskovca, Nišavić Milorad, trgovac, Petković Miroslav, radnik, Petković Zoran, saobraćajni tehničar, vozač, Papić Ramiz, policajac iz Sjenice, lišili su života ukupno 48 lica i to: Ešljani Abdulaha i Beriša Jašara i 46 lica, članova porodice Beriša.
Aktivistkinje Mreže Žena u crnom iz Srbije prate suđenje od samog početka, oktobra 2006. godine.
Na današnjem glavnom pretresu u nastavku dokaznog postupka nastavljeno je saslušanje zaštićenog svedoka svedoka A i to tako što je izvršeno suočavanje između njega i optuženih.
Optuženi Mitrović je rekao: „Hoću da se zakunem u svoju decu da ja nisam bio u Suvoj Reci, neka se i svedok zakune“, na šta je svedok odgovorio: „Ako vi niste bili Čegar 1. što ste onda optuženi.“
Repanović Radojko je rekao da se on već izjasnio da je video jedan leš.
Jovanović Nenad je tvrdio da toga dana nije bio u patroli. „Da sam ja pošao sa vama ovo se ne bi desilo, radio sam časno i pošteno svoj posao, nikome dole nisam ostao dužan.“
Čukarić Slađan se suočio sa svedokom A tvrdeći da „svedok monstruozno laže“. Čukarić je zatražio da se on i svedok suoče sa porodicama žrtava. Pošto je sudsko veće odbilo neka pitanja optuženog Čukarića on je zaključio da nema prava na odbranu. Još jednom  su on i svedok razmenili opaske jedan na drugog, pa je Čukarić rekao: „video sam svedoka A kako ubija albanskog civila“.
Prvooptuženi Radoslav Mitrović je ponovo tražio reč i rekao: „ Ja sam visoko školovani oficir MUP-a Srbije. Ovde nije optužen Mitrović, ovde je optužen MUP i optužena je Srbija.“
Na kraju današnjeg pretresa, sudsko veće je svedoku predočavalo fotografije ubijenih lica iz porodice Beriša.  Svedok A je prepoznao samo neku fotografiju, dok je za mnoge od fotografija rekao da na njima ne poznaje nikog jer su u pitanju uglavnom deca. „Ma ne znam, ovo je malo dete, ovo je devojčica.“ Mnogo puta je ponovio da je na slikama puno dece i žena. Ovo je jedan od  dokaza da na Kosovu srpska policija i vojska nisu vodile rat protiv Oslobodilačke vojske Kosova nego da je to bio rat protiv civilnog stanovništva.
Drugog dana suđenja svedočio je Milutin Miljković, oficir policije iz SUP-a Prizren. Svedok je svedočio: „ Postojala je posebna jedinica policije u Suvoj Reci, jedinicu je vodio Veljko Radenović. Ljudi za ispomoć su dolazili iz Kruševca i zvali su se Čegrovi. Komandant posebnih jedinica policije bio je Mitrović Radoslav (Čegar 1.)“ Ovo je jedan od dokaza da je čitava akcija etničkog čišćenja albanskog stanovništva na Kosovu bila državno organizovana.
„Za stradanje porodice Beriša čuo sam kada sam došao u Suvu Reku, nije me interesovalo da pitam. Video sam da je džamija spaljena.  Nisam hteo da znam neke stvari.“ Na pitanje punomoćnice oštećenih Nataše Kandić da li mu je poznato da su leševi iz Suve Reke sahranjeni na vojnom strelištu u Prizrenu, svedok je odgovorio „ne.“
U nastavku je svedočio policajac Gogić Milovan koji je rekao da je za stradanje porodice Beriša čuo na suđenju Miloševiću. Godine 2001. ja sam bio na terenu ka Merdaru.
Punomoćnica oštećenih Nataša Kandić je pitala svedoka:“ ako ništa niste uradili što ste onda otišli sa Kosova?“
Sutradan je svedočio policajac Goran Đokić, koji je radio kao vezista. On je rekao da on iz prostorija za vezu nigde nije izlazio, da je bilo danonoćnog dežuranja. On je tokom čitavog svedočenja ponavljao da on „lično i neposredno“ ne zna, nije mu poznato, nije video, nije čuo i tako dalje. Svedok je rekao da on nikada nije čuo da je postojalo naređenje o iseljavanju Albanaca. Takođe, rekao je da je on samo čuo „pažnja, pažnja, napad iz vazduha.“ Upitan da li je čuo za događaj ubistva porodice Beriša toga dana, svedok je rekao da je čuo priče od meštana, sve su to bile meštanske priče. Čuo je u restoranu od policajaca, rezervista, građana. I na pitanja punomoćnika optuženih, svedok je rekao da on lično i neposredno ništa nije čuo niti video.“ Svedok je rekao kako je u Suvoj Reci bilo malo Srba, a OVK je neprestano napadala. Iz ovoga proizilazi da su sva ubijena deca iz porodice Beriša bili teroristi što je apsurdno.
Nastavak suđenja je zakazan za februar.
                                                                                                             Ljilja i Miloš za ŽUC


untitled

Quote:
Iz ovoga proizilazi da su sva ubijena deca iz porodice Beriša bili teroristi što je apsurdno.

ne znam kako da reagujem na ovaj uzas... stvarno. nekad je valjda potrebno da neke emocije i ne artikulisem verbalno jer i jesu beyond language...
Samo da se upisem ovde kod vas. pratim sve vase izvestaje sa sudjenja. jako je vazno sve sto radite. ovakvi i slicni uzasi ne smeju da prodju neprimeceni, ne smeju da postanu normalni/normativni...


Bas me cudi da nema dezurnih

Bas me cudi da nema dezurnih sluzbenika, konfidenata i dobrovoljaca iz Elektrodistribucije da se jave na ovaj blog.


nazovite me

naivnom, ali ne znam kako bi posle pretposlednje recenice ovog bloga gospoda elektrodistributivni mogli da fart their way to paradise tvrdeci ovo ili ono, zaveri i slicno. garant cu da nas ureknem sad.
U stvari kad bolje razmislim, bolje da obucem pancir, just in case...


Posto uskoro sledi

Posto uskoro sledi predizborna cutnja, da postavim ovu analizu mog drugara Pontija:

Glavno pitanje izbora

Glavno pitanje predstojećih izbora je koliko će glasova dobiti Liberalno-demokratska partija. Tu logičnu stvar u privatnim razgovorima priznaće vam svaki malo bistriji funkcioner bilo koje važnije stranke u Srbiji.

To je logično iz sledećih razloga:

1. LDP je preuzela reformatorski potencijal Demokratske stranke. Kao takva, ona je stranka u jasnom usponu, koja uspeva da u sebe upije i druge slične stranke, što je presedan u srpskoj politici i, naravno, indikator njene buduće snage.

2. Tadićeva garnitura podvela je Demokratsku stranku pod kontrolu struktura koje su ubile Đinđića i koje sada upravljaju zemljom. Kao takva, ta garnitura solidariše se u svim glavnim pitanjima sa ostalim strankama kompaktne državotvorne većine, dakle DSS-om, Radikalima i Socijalistima. Dokazi za to su solidarnost pri galsanju i solidarnost u nečinjenju, to jest u odsustvu bilo kakve reformske incijative, javne kampanje ili podrške bilo čemu što izlazi iz učmalih okvira srpske državne (impotentnoimperijalne) politike.

3. Matematika izbornog sistema je takva da ako LDP dobije dvocifren broj glasova, nijedna mala stranka ne može da dospe u parlament. Ako velike stranke ne padnu znatno ispod onoga što im predviđaju ispitivanja javnog mnjenjam to znači da DSS i DS ne bi mogli da formiraju vladu bez LDP-a, dakle bez stranke koja zahteva lustraciju, stavljanje tajnih službi pod vladinu kontrolu i koja ukratko predstavlja negaciju svega što te dve partije u svojoj suštini jesu (na stranu njihova retorika). Jasno je da će Zapad insitirati da LDP uđe u vladu, a koliko mi je poznato, takvi zahtevi su ispostavljeni „demokratskim strankama“ još pre dva meseca.

4. Zbog pritiska Zapada, DSS neće moći da formira vladu sa Radikalima. U svakom slučaju, struktura koja stoji iza Koštunice nije do sada pokazala da je spremna da ide tako daleko. Sve druge kombinacije sa manjinskim vladama bile bi odveć prozirne.

5. Sve velike stranke biće u strašnom iskušenju da na izborima pokradu LDP. To iskušenje biće utoliko veće jer su jedne izbore (zapravo, reč je o ustavnom referendumu) već pokrali. Dakle, na raspolaganju im je razrađen aparat za krađu. Po logici stvari, ako ste ga upotrebili jednom, vi taj aparat morate upotrebiti i drugi put (jer on sam vrši pritisak da bude upotrebljen), utoliko pre što su vam motivi za krađu sada mnogo veći nego na referendumu. Uostalom, javna je tajna da su DSS i DS već podelili resore. Šta će raditi ako im LDP, koja se verovatno mogla naučiti na Đinđićevim greškama, ispostavi čvrst zahtev za kontrolu nad nekim „ministarstvom sile“ ili nad pravosuđem? Jasno je da joj se to ne sme dopustiti.

Može li LDP sprečiti krađu velikih razmera?

Miroslav Bojčić (alias Carlo Ponti)


miroslave

nadamo se


Draga Ljiljo i Miloše,

ja sam pred ovim nema. Ne znam šta da kažem, sem zločinci u zatvor i osuda zločinačke politike koja je dovela do toga da neko zbilja može da protera 800.000 Albanaca i da hladnokrvo ubija čitave porodice širom Kosova. Da se razumemo, nije ovo stradanje porodice Beriša jedino. Stradale su porodice Arslani, Jašari etc.
Na webu Fonda za humanitarno pravo postavljeni su transkripti na srpskom suđenja Slobodanu Miloševiću. Za Kosovo, odnosno po optužnici za Kosovo svedočili su brojni svedoci Albanci, žrtve, preživeli, mučeni, proterani.
Može se pročitati na adresi:
www.hlc.org.yu/srpski/haski_tribunal/sudjenje_milosevicu/transkripti.php
Februar 2002. - septembar 2002.
Pa koga zanima, može da sazna ako nije do sada.

Jasna Bogojević