Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Čekajući Ahtisarija

  Piše LW MiM

nekom ZARA nekom Billnekom ZARA nekom BillPo prirodi posla, ali i sticajem okolnosti, pratim dešavanja na i oko Kosova, no nisam o tome  često pisala na blogu.  Ne zato što mi se čini  da je to tema koja blogersku zajednicu ne zanima mnogo, pa sam podlegla blogersko marketinškim pravilima ponude i potražnje, već zato što je u početku bilo daleko kompetentnijih od mene za to. Ja ionako pricam i "nama" i "njima"  da je to što "mi" imamo ZARU a "oni  ne jasniji indikator nego to šta će Marti reći. Posle  su me okupirale neke druge teme. Sastavljanje naše nove vlade će  itekako zavisi od sadržaja Ahtisarijevog dokumenta i načina na koji će „zvanični“ Beograd reagovati, a pridružio nam se i Boža Đelić, pa pomislih...what the hell, pisanje o politici nije krivično delo. A i sud blogerske javnosti bi trebao da bude isti za sve;)  

Ministar privrede Predrag Bubalo rekao je juče da Srbiji nije potreban plan „B” kada je reč o mogućim odlukama povezanim za status Kosova i Metohije. Odgovarajući na pitanje šta očekuje od današnjeg sastanka Kontakt grupe u Beču i da li postoji plan „B” za slučaj da odluka ne odgovara Beogradu, Bubalo je istakao da takav plan nije potreban, „jer smo mi kao država svoj stav izrazili u Ustavu i dve rezolucije Skupštine Srbije”.  

Nenad Čanak  je na par  predizbornih tribina po Vojvodini predlagao da  lale pozovu VK na večeru, bogatu, onako sve redom, pa da sednu, svima sipaju supu sa domaćim rezancima, a VK u tanjir stave cedulju na kojoj piše-žuta supa, pa onda da pređu na paprikaš i opet isto, svi da sipaju a VK u tanjir da stave novu cedulju-paprikaš, i tako sve redom do rezanaca sa makom  i cipiripija na kraju, da VK shvati šta znači mrtvo slovo na papiru. Neko drag mi je juče rekao: “Pa kako Bubalo da kaže da imaju plan B, kad su sve opcije još otovrene, kad se još pregovara.”  Donekle razumem, ali osnovano sumnjam da oni plan B nemaju ni privatno, u kuloarima.

Kosovo ces mozda dobiti, ali Nobelovu nagradu NE!Kosovo ces mozda dobiti, ali Nobelovu nagradu NE!Dakle, Marti Ahtisari će danas u Beču, negde u vreme objavljivanja ovog bloga,  visokim diplomatama iz šest zemalja Kontakt grupe predati svoj predlog o budućem statusu Kosova i Metohije, ali će sadržaj tog dokumenta biti dostupan javnosti tek 2. februara kada će ga ovaj specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija doneti u Beograd i Prištinu.  Moj izvor mi kaže da su Večernje Novosti od pre dva dana imale prilično dobar tekst o tome šta dokument sadrži. Današnja Politika kaže da agencija Rojters javlja, pozivajući se na diplomatske izvore, da će Ahtisarijevim planom Kosovo biti „izuzeto iz suvereniteta Srbije i postavljeno na put ka nezavisnosti”, a da će Srbi u pokrajini dobiti „značajnu autonomiju”. Kosovo će, tvrdi ta agencija, imati pravo da zaključuje međunarodne sporazume i da se prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacija i institucijama, „među kojima bi mogle da budu Ujedinjene nacije, Međunarodni monetarni fond i Svetska banka”.

Neke diplomate ranije su rekle da u planu neće biti pomenuta reč „nezavisnost”, ali Rojters navodi da, za razliku od rezolucije 1244, neće biti pomenut ni suverenitet Srbije nad Kosovom.  Zato će kako  saznaje Politika Beograd sasvim sigurno odbaciti ovakav plan, a Rusija bi potom mogla da iskoristi svoje pravo veta u Savetu bezbednosti UN kako bi sprečila usvajanje nove rezolucije kojom se narušava integritet Srbije. Moskva i dalje insistira da rešenje mora da bude prihvatljivo i Beogradu i Prištini i da ne sme da ugrozi međunarodno pravo.  

„Sprema se sudar dva principa, jednog po kojem narod ima pravo na samoopredeljenje i drugog, da država ima pravo da se brani. Ključ je u Moskvi”, izjavio je Rojtersu jedan neimenovani diplomata. Broj neimenovanih diplomata i izvora bliskih tim i tim  uvek raste u sličnim situacijama.  Naši (!?) mediji brujaće ovih dana o sadržaju predloga, prštaće sve od patrotskih izjava, od čelične volje za očuvanjem Kosova i Metohije, od etiketiranja onih koji će se usuditi da relanost malo drugačije predstave domaćoj javnosti. Sve to ide u rok službe. Novi status Kosova jeste veliki  izazov i za međunarodnu zajednicu, i za naše državnke, i političare  i za javnost. Tema je emotivna koliko i politička.  Može se desiti da neko sadržaj Ahtisarijevog predloga proglasi i velikom pobedom našeg pregovaračkog tima, ko zna. Ili će biti  ono-nekom čaša polupuna, nekom poluprazna.  To što se  podela Kosova trenutno ređe čuje kao opcija, ne mora ništa da znači. Pogledajte, u ostalom, izvrstan tekst GS u novom NINu o mogućim scenarijima.

a da ga se Boza za dan bezbednosti ne seti, covek je sad dokon...a da ga se Boza za dan bezbednosti ne seti, covek je sad dokon...Boža Đelić je još u izbornoj  trci rekao da on u potpunosti podržava rad prethodne vlade i pregovaračkog tima za  Kosovo.  Tadić je glede i svezno iste stvari odavno rekao  da vlada ima uravnotežen pristup u pregovorima. Možda jeste uravnotežen ali je pogrešan. Jer, kako odbraniti nešto nad čim odavno nemate kontrolu. ( Sever Kosova i paralelne institucije su posebna tema, ali su se Tadićeve i Đelićeve izjave odnosile na Kosovo u celini, na Kosovo i Metohiju takoreći.) Tadić se pre jedno mesec dana hvalio i da je prvi skupio hrabrost da javnosti saopšti da će možda odluka međunarodne zajednice biti takva da se Srbima i našoj vlasti to baš neće svideti, okruglo pa na ćoše. Sećam se nešto, ima tome sad godinu ipo, kad su po Beogradu osvanuli posteri –Svilanović  sa kečetom na glavi. No  se nešto ne sećam šta je tada odmereni i umereni Tadić imao da kaže javnosti, niti da li se on seća toga, sada kada priča da je led probio prvi. Pisali smo vam o performansima ispred prostorija LDP.  Sećam se i da je istaknuti čaln DS sa Kosova letos bio na istoj tribini u Mitrovici, a pored njega Vučić,  kada se skandiralo Ratku Mladiću i da se ni jednim gestom nije distancirao od toga. Sećam se i napda SPS poslanika u Replici, seconded by DSS odmereni i iskusni pregovarač Slobodan Samardžić, na  ekipu iz Koalicije.  Izdajnici-održavate kontakte sa nekim na Kosovu, vi pričate sa K-Albancima dok mi ovde branimo otadžbinu.  

Neko po gasifikaciji neko po denacifikaciji, a Boza?Neko po gasifikaciji neko po denacifikaciji, a Boza?Sad, postoji šansa da DS  formira neku vladu sa DSS. Da li to znači da i dalje imaju zajedničko viđenje dosadašnjeg toka pregovora, i zajedničku platformu za nastavak. Neki neimenovani Rojtersov izvor ionako tvrdi da će se naći prostor za nastavk pregovora. Da li to znači da će imati i  zajednički plan B, makar ga počeli praviti tek kad MZ, ako tako bude, da Kosovu neku formu samostalnosti koju  „zvanični Beograd“ neće moći da prihvati.  I gde je madatar Đelić u svemu tome.  U novogodišnjem Ekonomistu, a kapiram da mandatar DS ima neke veze sa istim, objavljen je  sjajan tekst o tome  kako je ruski Gasprom najverovatnije dobio  za male pare monopol na gasifikaciju centralne i južne Srbije. Gde smo mi ostali u svemu tome? Spominje se i mogućnost da  sve to ima veze sa eventulanim ruskim vetom! Interesantna sam znati šta mandatar DS misli o tome. Šta misli o planovima ekonomskog tima za KiM da stuče ogroman deo para –NIP-na KiM. Koliko je to transparentno, koliko je to ekonomski argumentovano, ko je o tome odlučivao? Ima li sada sukoba interesa između DS i G17 oko toga ko će nadgledati stucavanje te love? I gde smo mi ostali u svemu tome? Šta misli o novom ustavnom rešenju po kome je Srbija visoko centralizovana država, dok se Kosovu nudi "najveći stepen autonomije."  

Kako  će mandatar sprečiti  (i da li će)  još jedno, eventulano, događanje naroda, ako vladu napravi sa jakšićima, ivanovićima i Co?  Jel će to Boža Đelić da brani Kosovo sa svim premijerovim ljudima, ili će biti kao do sada-žao nam je Mladić nije naš resor-vaš konobar je onaj dole u ćošku sale, a mi da privatizujemo javna preduzeća .

No me najviše od svega zanima na kojim moralno-političkim osnovama iko u vlasti ima pravo da priča o tome kako će sačuvati Kosovo a, istovremno,  ostaje ravnodušan prema  gubitcima  mladih ljudskih života, za koje se osnovano sumnja da su posledica delovanja rasipne države terora. Zašto je teritorija bitnija od ljudi? I na kraju krajeva, da zašto ne pitati i to,  zašto su Srbi sa Kosova stalno građani višeg  reda u odnosu na sve nas druge, iako neretko i dalje žive u groznim okolnostima, ako se ne brani samo teritorija? Iskreno, j...mi se šta Štiglic misli o tome.        

S kim se to Boža Đelić najbolje razume ako bude ćutao o ovim stvarima?


Odlično sasvim se slažem

Odlično sasvim se slažem da je država terora preskupa, te u tom smislu očekujem da će vaši USA sponzori da napuste srednju i istočnu Evropu a o drugim okupiranim zemljama vaseljene da i ne govorim. Pa da onda govorimo "u istim redovima veličine".

Inače, pravopis i gramatiku u ruke pa učite učite učite, ili pitajte čika Klajna ili nekog od nas drugih filologa.


Quote: Odlicno sasvim se slazem

Quote:
Odlično sasvim se slažem

Pravopis, gramatika, cika Klajn...te druge carolije!Prva recenica Vam je zaista za primer!


Nesh

Ma, on je čovek za sve!!!
Pogledaj, ima ga i kod Milana, i kod Bože, da vidiš kako se razmeće znanjem - čudo jedno!!! A tek što brzo čita - to je već za divljenje!!!

MiM
bez brisanja pravopisnog genija - dokumentovala sam ga na drugim blogovima.


Eee ovo ...

... nije njegovo: učite učite učite. Mogao bi u zagradu da stavi čiji je citat, čisto da ljudi ne poveruju da je njegovo.


Takoreći...

... blogorejičan! :)


jel to od

logoreican ili dijarejican


kombinacija

...


Nervira me

Nervira me kad se neko zlonamerno hvata za jezicke greske ili "greske" neistomisljenika. A ako to vec cini, ne bi bilo zgoreg da ispravno napise bar prvu recenicu! Ostale cemo mu oprostiti...:)


Učiti, učiti i samo učiti...

....reče onaj što je pred Zimskim dvorcem izgovorio čuvenu rečenicu...
- E jeste hladno u božiju mater -:)))
Da, Jelena,šta misliš kako će reagovati Božin šef kad ga politička realnost pritera u ćošak i natera da izgovori neke druge rečenice, dijametralno suprotne onima koje sada izgovara. Tu neće biti važna sintaksa nego sadržaj...


Poštovani

filolože, a zašto Vi niste poštovali pravopis, čije neznanje prebacujete drugima? Vaša poslednja rečenica je, ništa manje, nepravilno napisana. Pravilno bi trebalo ovako:

"Inače, pravopis i gramatiku u ruke, pa učite, učite, učite ili pitajte čiku Klajna (akuzativ, a ne nominativ) ili nekoga od nas, drugih filologa."

Popazite malo na upotrebu zareza, ali i padeža. Onda ćete, kredibilnije, moći i drugima da držite vakele.


Jelice...

....baš ga išamara.
Teško će ovaj pod istim nikom više na blog...o)


Drago,

ako su zarezi sve što je imao, na ovu temu, da izjavi...onda može i o zarezima. Gratis i o padežima.


Eh, Jelice

izgleda da takvih ima na pretek
a, nešto ne verujem da će se postideti


Ja mislim da je u odstupanju...

...i da je shvatio u kakav je sanduk sa ekserima bos ugazio.o)


;)

"Učiti, učiti i samo učiti."


to drago jelica and snezana

also sprahen DS mandatar

Quote:
Najvažniji sastanak sam imao danas sa evropskim komesarom zaduženog za proširenje, Olijem Renom. Ovaj izuzetno pamentan Finac, doktor međunarodnih odnosa sa Oksforda, mi je prosledio jasne poruke za evropsku budućnost Srbije. Evropa se nada brzom formiranju jake srpske demokratske vlade, koja će i u njenom personalnom sastavu, naročito u domenu bezbednosti, ulivati poverenje da će biti ispunjene naše obaveze vezane za Hag i sprovodene ekonomske i institucionalne reforme. Onda ćemo moći da otpočnemo pregovore oko Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji koji bi mogli da zaključimo za četiri do šest meseci ukoliko bi pokazili napredak oko Haga, dok bi dobili status zemlje kandidata za ulazak u EU tokom prve polovine 2008 godine. Kosovo nije uslov za evropske integracije, ali se očekuje od nas konstruktivni pristup oko tog teškog pitanja. Kratko i jasno.

elem, oko te bezbednosti, da li da shvatimo da je tu i deo odgovora za vojnike, i da je sve sto nam ima reci o Kosovu to da "nije uslov za evropske integracije"?

a spominje se i

Quote:
...srpske demokratske vlade, koja će i u njenom personalnom sastavu, naročito u domenu bezbednosti, ulivati poverenje da će biti ispunjene naše obaveze vezane za Hag..

da li tu mandatar vidi i sve premijerove ljude ili ne?


Jelena...

..."ubola" si isto ono što sam i sam uzeo kao najvažnije.
I isto sam pitanje postavio sa dodatkom da se to odnosi na temeljnu reformu službi bezbednosti. Ali, ko će raditi te reforme...Da li ekipa sa spota "nikad izvini"?
Ne, kako god sastavili vladu u kojoj je DSS, a znamo da je ona već sastavljena, samo se čeka zgodan momenat za objavu, ja očekujem daljnje mrcvarenje, samohvalisanje,dogovorno prebacivanje odgovornosti i vrednosnu regersiju.
U postu je više prisutan Bred Pit, Aleksandra Drecun i "ženska vlada" Sonje Liht, od bilo koga drugoga važnoga pitanja.


dragoooo

upravo su drugi put sa bozinog bloga skinuli moje pitanje o vojnicima! izvini, mozda sam ja luda ali da li sam ja mandatara pitala nesto lose, bezobrazno, licno, provokativno....


Neverovatno...

...Jelena, pitanje je bilo vrlo uljudno postavljeno.
Jeste bilo napisano velikim slovima, ali samo zato da bi se naznačila promptnost i značaj.
Ne mogu da verujem. Tema jeste bolna, ali izgleda da je mnogo prepreka pred istinom, mnogo više nego bi se u prvi mah moglo pomisliti.


Jelena,

Odmah posle Vas, isto pitanje sam postavio i ja.Obrisali su ga.Na moje insistiranje, ponovo su otvorili prethodni blog g.Djelica za komentarisanje.Kada sam reagovao na skidanje Vaseg i mog posta, moderator mi je odgovorio.Odgovor moderatora(koji bi trebalo da da objasnjenje zasto je i Vas post uklonjen) i dalje stoji na drugom blogu g.Djelica.


to novikov

i moj drugi post je skinut! dobila sam mail sa nekim objasnjenjem, i na granici sam da ga objavim, ali necu dok se BDJ ne izjasni, jel izgleda da ja imam bolje misljenje o njemu od njegovih samoproglasenih andjela cuvara na b92!


Ja sam zaprepascen.Nemam

Ja sam zaprepascen.Nemam reci.Moderatori bloga B92 bi trebali da na Internetu nadju gostovanje glumca Denija de Vita pre par meseci na jednoj velikoj americkoj TV mrezi.I da cuju sta je sve pricao u zivom programu o predsedniku Busu.


Igore...

Izgleda da si u zadnjem postu upućenom meni anticipirao događaje. Taman da odgovorim, kad zatvoriše blog.
P.S. ono oko odgovornosti i ogovaranja:)


Znam, Drago.

Na moje insistiranje, ponovo su otvorili blog za komentarisanje.Iskreno, zapanjen sam tolikom servilnoscu.Humana civilizacija hiljadama godina opstaje( i napreduje) upravo na postulatima slobodne misli.


Izvinjenje na trolu (M&M

Izvinjenje na trolu (M&M uklonite kad Jelica procita).

@Jelica
Kad ste vec vi kvalifikovani filolog na blogu, da li biste bili ljubazni da mi odgovorite na pitanje, da je umesto "cike Klajna" bio u pitanju "Don Huan de Marko" kako bi glasila gornja recenica i zasto?


Covece u belom ili @...

...ne, ne bih bila ljubazna da Vam odgovaram na bilo kakva pitanja, naročito "tim tonom" postavljena (posebno ne na pitanja tipa "Da je baba muško, da l' bi bila deda?"). Obaška to, da niste moj komentar ni pročitali pažljivo ili jeste, ali niste zapamtili pročitano. Dakle, ni jednom rečju, ja nisam za sebe napisala da sam "kvalifikovani filolog na blogu", za razliku od komentatora (na čiji sam komentar reagovala), koji je sebi dozvolio da, nepismenom rečenicom, poziva na pismenost i preporučuje se kao filolog, potencijalni savetnik.

M&M molim ne uklonite, kad Jelica pročita.


Ah, kako mi je drago kad se

Ah, kako mi je drago kad se razumemo.

Quote:
Dakle, ni jednom rečju, ja nisam za sebe napisala da sam "kvalifikovani filolog na blogu"
,
ali ste se stavili u poziciju slicno kao i dati komentator, da kritikujete svakoga ko komentarise odredjene (i samo odredjene) komentatore po pitanju jezicke korektnosti.
Sa logicke strane, s obzirom da sebe stavljate u poziciju da sudite o jezickoj korektnosti onih koji se predstavljaju "kao filolozi" sledi da sami sebe (makar nesvesno) vidite kao nekoga ko je u poziciji da daje kvalifikovano misljenje.
Doduse posto vidim da vam se data sintagma ne svidja, dacu sebi slobodu da je preimenuje iz "kvalifikovani" u "dezurni filolog na blogu".

Quote:
M&M molim ne uklonite

Kakav divan imperativ. Chapeau.

P.S. Kako ide normanski genitiv od "cica Tomina koliba"? :)


@ Covece u belom...

...samo se Vi lepo zabavljajte. Što se tiče sloboda preimenovanja, slobodni ste da sebe preimenujete, kako god želite, a što se preimenovanja mene tiče, tu slobodu Vam uskraćujem.
Što se imperativa tiče, isti je samo parafraza Vašeg imperativa.
Genitivi, pa i normanski, glase, još nisu prohodali, ne idu.


Sto biste vi neki bajni

Sto biste vi neki bajni pisac bili, jedan glagol jedan slucaj upotrebe :). Al' verovatno niste znali da postoji vise takvih jezika, gde je strogo propisano koji glagol sa kojom imenicom "ide". Takvi jezici "se zovu" (ponekad i sami dodju ne moraju bas uvek da se zovu) strogo tipizirani. Jedan od njih je npr. C++, doduse nisam znao da je i srpski uvrsten u tu grupu, mora da vi imate neke "svezije" (ovo bese "ide" samo sa povrcem) informacije.
Inace za date jezike nisu potrebni filolozi, niti "zivi" strucanjaci, dovoljan je i tzv. sintaksni parser.
A sto se padeza tice osim cike Draze (koga drug Drago ne voli previse pa moram da ga ovako sifrovano spominjem, a moze biti da je to "po vama" i jedino ispravno) ako vec pisete "u trendu" ne bi bilo lose da naucite da ampersand (@) "ide" sa nominativom ("po engleski") ili sa akuzativom, ali nikako sa vokativom. No, kladim se da toga nema u tim vasim knjigama.


Vidim,

provodite se, ako...
Što se tiče @, kako bih Vam rekla, još ste na hladnom...od silne želje da budete što pametniji, još uvek zaboravljate da obratite pažnju na sadržaj, trudeći se da teoretski masakrirate formu.
Bajnim piscima lektori sredjuju tekstove. Kvalitet pisca sigurno ne zavisi od njegove sposobnosti da savlada svaku mrvicu pravopisa.
Dakle, nastavite da se zabavljate, odlično Vam ide(za razliku od zareza, što ne bi bilo uopšte bitno, da niste tako teoretski potkovani).
Samo još nešto, ovaj post zaista nije postavljen zato da se Vi na njemu stručno samoubedjujete, ne obraćajući pažnju i ne reagujući na njegov sadržaj. Budite pristojni i obratite konačno pažnju i na sadržaj.


teoretski != teorijski

teoretski != teorijski
se samoubedjivati = pleonazam
Ostalo je u redu, stavise, poceli ste da koristite glagole u prenesenom znacenju (potkivati, masakrirati), sto je za svaku pohvalu.
A ovaj post, zaista, nije ostavljen ni meni, a ni vama za strucno ubedjivanje, tu se u potpunosti slazem, ali me je vas pokusaj da po svaku cenu diskreditujete nekog ko je napao M&M po pitanju jezicke cistote, blago iziritirao, jer vam to nije prvi put.
Sto se sadrzaja samog bloga tice, tu nazalost nema bas mnogo sta da se doda.


Ne, nego

je osoba, na čije pisanje sam ja reagovala, probala da uradi to što Vi meni prebacujete.
Moram i ja da pohvalim Vas, konačno ste počeli da koristite zareze.


Evo Jelice...

...vratio se pod drugim imenom. Znao sam.o)


A jel rade u bazi, rade, bas

A jel rade u bazi, rade, bas divno. Jedan rukoljub i vama.


hahaha..pa vi imate pedeset nikova...

...knick..
A pod jednim nikom delujete kao pristojna dama koja vešto menja teze:))


Ja to samo da zavaram trag,

Ja to samo da zavaram trag, a i da ovi vasi dole u centrali imaju vise posla :D.


E, ovo je

već za kopčanje pozadi.


Rindfleisch

bogami ni tebi ne bi falio Klajn. Da se možda ne upoređuješ ti s njim?

JB.

P.S. Znala sam da se uvek traži neka dlaka u jajetu. O suštini posta ni reč. Specijalnost patriota.


Delio kafu biracima

Ministar pale vlade Bubalo je u Kikindi dobio manje glasova od LDP-a ili kako on kaze narkomana! Toliko dryavnih para, bahacenja i opet kratak? Inace, njegov plan A koji toliko hvali platili su neki gradjani Kikinde, tacnije radnici Livnice, opekotinama od uspele privatizacije. Njegov blizak saradnik (obitelj Komljen)delio je kafu u Nakondu a opet je ostao grbav za glasace. Cak i kafana u kojoj Bubalo tako retko placa a cesto sedi Cvarak nije glasala za njega. Njegov plan B je da se vrati u Kinu i nastavi sa perjanim jaknama. Zelim mu sto skorije ostvarenje plana B!!!!!


Dirty,

da je plaćao češće a sedeo ređe možda bi dobio jedan glas - od Čvarka:)))

Jasna B.


ne moze nam niko nista

Mi smo na kosovu pobedjivali vec vise puta, na ovim izborima svi su pobedili tako da uopste nisam zabrinut. Ako mi resimo da slavimo pobedu mogu oni da tupe koliko god hoce, nas nista ne boli.


Kao i uvek

kada su u pitanju ovakvi svetski problemi i njihovo rešavanje, a problemi u čijem je stvaranju uloženo toliko interesa, truda, novca i oružja teško je normalnom očekivati da će se sve to lepo završiti na osnovu međunarodnih normi i prava. Sem toga ovde se ako smo možda zaboravili vodio rat, a nakon ratova dolaze razne rokade teritorija koje obično (po pravilu) izvode pobednici.

Možda je veoma tužno što i pored svih ljudi koji su žrtvovani fizički, kao i pored svih nas ostalih koji smo isrcpljeni i psihički i materijalno, te ratove devedesetih nismo dobili, niti jedan od njih. Ali to je stvarnost, vreme je da shvatimo da smo poražena strana. Vreme je da shvatimo i da je za nas bolje i da ti sukobi prestanu po svaku cenu jer će nam u suprotnom i 'šljiva' biti previše prostrana.

Još jedna od stvari koje me deprimiraju jeste odnos naše države prema predstavnicima MZ. Ovde je izgleda postalo praksa da se za negativne vesti koje nam stižu iz sveta okrivljuju donosioci poštari. Tako se problem Haga automatski preveo u 'odvratnu' Del Ponte koja samo radi svoj posao kao što bi i svako drugi na njenom mestu. Isto se ponavlja sa Ahtisarijem. Pa da li neko stvarno misli da je čovek koji je izaslanik Sekretara UN može da priča i žvrlja šta mu padne napamet ili je to što on kaže ipak proizvod nekog većinskog mišljenja (uzevši u obzir mišljenja onih koji su ista kadri i da sprovedu u međ. odnosima)? I onda se pojavi Vladeta ili još bolje onaj ispileli portparol vlade i kažu kako Ahtisari treba da se povuče, valjda zato što je rekao nešto što inače ne bismo voleli da čujemo, tj. nešto što vlasti kod nas može da naškodi u težnji za foteljama na priči o problemu Kosova i patriotizmu.

Složio bih se i sa tim da je pristup Kosovu potpuno pogrešan. On se zasniva na 'Sloba je kriv, ali znate mi smo sad demokratija'. Ono što kao narod moramo da naučimo je da kao kad ne učiš i ne trudiš se - ostaneš siromašan, kad nisi tolerantan u ljubavi - ostaneš sam, tako i kad izabereš pogrešnog da vodi - PLAĆAŠ GREŠKU KOJU SI NAPRAVIO NA IZBORIMA!


Povecani ulozi ..


sve otvorenije i jasnije u javnosti se vidi da je pitanje Kosova i Metohije ustvari natezanje diplomatskog konopa izmedju Washingtona i Moskve.

Srbija je "u procepu" dve (jos uvek) super sile koje su trenutno u vrlo specificnim pozicijama.
Cesto se spominje da je bas Srbija sa Metohijom "balans" izmedju
dva svetska nuklearna dzina .To je deo nasledja koje smo dobili nasledjujuci Titovu Yugoslaviju.

Vec sam pisao da je jedna od najvecih boljki nashe politike sto stvari gledamo izolovano i iz nashe srpske perspektive.

Ergo, aktuelna medjunarodna politicka situacija je sledeca :

1.President Putin je prodao protiv-vazdushne rakete Iranu.(air defense missile system Tor-M1)
2.Washington je iskolacio oci na taj potez i preti sankcijama
verovatno trazeci neku vrstu "revansha" za ovakvo ponashanje.
3.Kosovsko pitanje ce sada taman biti "pogodan teren" da se eventualno izravnaju neki od starih racuna izmedju Moskve i Washingtona i da se stavi na probu poznata tenzija koja se zove "Ruski veto".

Dakle,mozemo ocekivati odredene pritiske od tzv."Medjunarodne zajednice", ako se suvishe oslonimo na Rusiju.

Svaka brzopletost i pozurivanje po pitanju statusa Kosova sada nama ne ide na ruku.


USA may impose sanctions against Russia

USA may impose sanctions against Russia for selling 29 Tor-M1 complexes to Iran

http://english.pravda.ru/world/americas/25-01-2007/86770-TorM1-0


Da li ste pitali ALbance

Da li ste pitali ALbance zasto je teritorija bitnija od ljudi?


A, Niksone...

...nisam znao da su ti Albanci uzor...


Bili bi da hocu da postanem

Bili bi da hocu da postanem narko-bos, ali nisam talentovan za to.
Ako cemo ozbiljno, ja samo postavljam pitanje principijelnosti, nista vise. Sa druge strane ne znam puno Albanaca, pa i necu da sudim o njima, osim sto kada ih spomenem tada mislim na njihovo vodjstvo


Pa možeš ti...

...mnogo bliže naći uzore glede narko biznisa...
I ne treba potcenjivati ničije vođstvo, pogotovo ako je izabrano na izborima.
Da ti nešto ozbiljno kažem...Kosovo nije prostor gde ljudi jedva čekaju doći. Kosovo je prostor odakle ljudi jedva čekaju otići. Stotine hiljada mladih ljudi nema šta raditi, život i vreme prolaze uzalud. Treba videti kako udesiti da ljudi žive u slobodnoj zajednici, da rade, putuju, sarađuju, trguju....Da se niko nikoga ne boji.
Tada teritorija postaje nebitna. Od pašnjaka više niko ne živi Niksone...


Quote:Treba videti kako

Quote:
Treba videti kako udesiti da ljudi žive u slobodnoj zajednici, da rade, putuju, sarađuju, trguju....Da se niko nikoga ne boji.

Mislim da u kontekstu ovoga sto ste rekli treba proveriti zasto se Svajcrska zalaze za nezavisnost.
Generalno mislim da je potreban dogovor svih zemalja u regionu u pogledu svih teritorija i svih ljudi, potrebno je da se potpise nekakav sporazum koji bi u sebi sadrzao jednu veliku dozu tolerancije, pogleda u buducnost i uzajamnog razumevanja. Neki konacan dogovor koji bi odbacio ideje borbe za teritorije, kao borbe koja onemogucava stvaran razvoj drustva. Medjutim ja trenutno ne vidim mogucnost za tako nesto zbog interesa velikih sila, zbog rukovodstava drzava i zbog nedostatka gradjanske svesti


A da li si ti razmisljao

A da li si ti razmisljao koliko 'albanskog stanovnistva' zivi na toj 'teritoriji', pa da onda probas ponovo da postavis pitanje... ili da zaboravis na sve?


teritorija nije bitna

Istina da je prestonica Cara Dusana bila u Prizrenu. Istina da je i Kosovski boj vodjen na Kosovu a ne u Sumadiji. Ali teritorija "nije bitna". Mozda Albancima. Ali oni su "plemeska zajednica". Mi smo blize evropskim vrednostima. Nisam siguran sta je sa Ircima. Ili Kataloncima.Ili Flamancima.
Uostalom kao sto to rece jedan nas "uvazeni" politicar (parafraziram): Srbija je majka, ona mora da primi svu svoju decu. Primicemo i ono malo Srba sto je ostalo na Kosovu. I Metohiji. Mozda dodju i Albanci. Da li smo i njima majka?
Ako nam je svima majka Rusija hocemo li svi da ....


Znam Albanca koji je za

Znam Albanca koji je za vreme bombardovanja dosao kod nas. Po njegovoj prici prvo su mu pretili Srbi, ali on nije hteo da ode sa Kosova. Nakon toga, dosli su Albanci koji su mu trazili novac, naravno za oruzje, ali ko zna i za sta jos. Izasao je ispred njih i pretio da ce uzeti bombu i da ce se razneti. Kada su ovi otisli, on je brze bolje pobegao u Srbiju. Upoznao sam ga i nakon razgovora sa njim shvatio da je dole na vlasti bila Miloseviceva mafija, koju je sada zamenila Albanska mafija. Ljudi koji zive tamo zaneseni su pricama o nezavisnosti, kao da ce ona resiti sve njihove probleme. Sa, druge strane ja mislim da to ne resava probleme ljudi, vec samo zamagljuje. Covek je u potpunosti zaboravljen u svim ovim pricama o statusu Kosova i Metohije i kada o Kosovu prica Kostunica i Marti Ahtisari i Cedomir Jovanovic, jer u svim tim pricama ima puno propagadne i iracionalnih stavova (od onih da svaki Srbin zna da je Kosovo kolevka Srpstva, pa do onih da je ono spremno da postane savremeno i multietnicko drustvo)


Da toga se i ja plasim i

Da toga se i ja plasim i zato mislim da je u kontekstu toga bitan proces koji se vodi pred sudom u Strazburu po tuzbi Bosne i Hercegovine za genocid.


30 godina

Meni sve lici na jednu pricu kojoj sam prisustvovao. Radnja se desava u beogradskoj kancelariji jedne od UN organizacija. Iako zaduzeni za Kosovo (i Metohiju) zaposleni u kancelariji pisu neki projekat za Kipar.
Sef kancelarije, Francuz, pita svog saradnika (lokalca) zasto je zabrinut. Ovaj odgovara imam problem sa Kiprom. Na sta Francuz kaze : Kao i ceo svet vec 30 godina.

U nekoj kancelariju na Haitiju za 23 godine bice vodjen slican razgovor. Bez Kipra vec sa Kosovom u glavnoj ulozi.


LW, odlican post

Nagoni na razmisljanje.

Licno, rekao bih da je "Status" vec resen, ali u smislu kako to odgovara MZ (naravno, nije rec o mesnoj zajednici, vec medjunarodnoj). Dosledno, moguce je da resenje MZ, kako god ga opisali, nazvali, definisali i operacionalizovali, na terenu ne bude bas sasvim delotvorno, znaci da ne "zatvara" krizu u potpunosti, ali niti da je produbljuje/preliva, u regionalnom smislu (barem, srednjorocno gledano).

Ako bismo napravili jednu, naizgled cudnu i smelu analogiju sa Kosovskim bojem, mozda bismo mogli da zakljucimo da nije toliko bitna sama "bitka" (u sadasnjem slucaju kosovske problematike - zvanicni dokument), vec prakticne posledice (po narod, naravno!).

PS:

Quote:
nekom čaša polupuna, nekom poluprazna

U prvi mah, omaskom, procitah "polupana". Mozda je to blize istini.

PPS: O Djelicu i Stiglicu
Moguce je da su Djelic i Stiglic iz neke druge "basne" (sto nema kod Ezopa, ima - kod brace Grima).


Ili kod Andersena..

Status je rešen još 1999. godine. Samo, sadašnja ekipa na vlasti je odlučila da Kosovo izgubi dva puta i tako amnestira one što su ga realno izgubili.
Ko je ono napisao Alisu u zemlji čudesa...


izabrao si primer

gde se lingvista poigravao...

"speak as you think i think as you speak" motivima


Pa da...

..da se malo i mi poigramo sa lingvistom, kad se već on on igra sa lingvistikom:)))


Ljudi,

a tko mljacka barke?


javlja mi se krle,...pa da stavim i ovde backup

Quote:
Pre samo par minuta sam kao prvi komentar na ovom blogu postavila ponovo post koji sam postavila i na prvom blogu Bozidara Djelica. Isti je na volseban nacin nestao.
Komentar dodat uz kopiju prethodnog posta bio je u stilu- vidim da za Bred Pita u Bgd imas odgovor a za ovo dole jos ne i potpisala se. Ne znam zasto je post nestao, i sta sam to lose rekla? Ovo cu sad da postujem i kod nas, za svaki slucaj. Zasto mi se javlja slucaj K?

Jelena Milic
( LW bloga MiM)
.....
Hi od Jelene Milic. Dobrodosao. Nadam se da ces naci vremena da ostanes na blogu i posle Davosa.

STA CES TI DA PREDUZMES OKO SLUCAJEVA POBIJENIH VOJNIKA U NASIM KASARNAMA OD 2004 NA OVAMO?

for more info see

http://blog.b92.net/node/3967
http://blog.b92.net/node/3814
http://blog.b92.net/node/3769
http://blog.b92.net/node/3760 etc

Otovrili su zajednički dinarski žiro-račun kod Banke Intesa. Broj žiro računa 908-16001-8 Kartica dinarskog računa 51-102-0001820/4 Ime i prezime: Milijan Kostić


javlja mi se slucaj krle...da bekapujem i ovo

Zato je i ko sklonio moja dva prethodna posta ovde? Da li je to po nalogu BDJ usta sumnjam, ili je to ideja urednika ili moderatora da kandidata za premijera -a ne za cvecara-da brani od ovog pitanja, u momentu kada je i sam nasao vremena da prica o bred pitu, aleksandi drecun etc?

Quote:
javlja mi se krle,...pa da stavim i ovde backup
Milić i Milić (26 Januar, 2007 - 17:49)

Quote:
Pre samo par minuta sam kao prvi komentar na ovom blogu postavila ponovo post koji sam postavila i na prvom blogu Bozidara Djelica. Isti je na volseban nacin nestao.
Komentar dodat uz kopiju prethodnog posta bio je u stilu- vidim da za Bred Pita u Bgd imas odgovor a za ovo dole jos ne i potpisala se. Ne znam zasto je post nestao, i sta sam to lose rekla? Ovo cu sad da postujem i kod nas, za svaki slucaj. Zasto mi se javlja slucaj K?

Jelena Milic
( LW bloga MiM)
.....
Hi od Jelene Milic. Dobrodosao. Nadam se da ces naci vremena da ostanes na blogu i posle Davosa.

STA CES TI DA PREDUZMES OKO SLUCAJEVA POBIJENIH VOJNIKA U NASIM KASARNAMA OD 2004 NA OVAMO?

for more info see

http://blog.b92.net/node/3967
http://blog.b92.net/node/3814
http://blog.b92.net/node/3769
http://blog.b92.net/node/3760 etc

Otovrili su zajednički dinarski žiro-račun kod Banke Intesa. Broj žiro računa 908-16001-8 Kartica dinarskog računa 51-102-0001820/4 Ime i prezime: Milijan Kostić


Jelena, odgovorio ti je moderator

Ovo sam pročitao na Đelićevom blogu:

obrisano je zato sto pitanje nije sporno, naprotiv, vec zato sto je vec postavljeno na prethodnom postu i prosledjeno gospodinu Djelicu. Smatramo da nema potrebe ponavljati pitanja jer autor bloga nije u prilici da odgovara na pitanja ili bar ne momentalno, na cemu se ovde pre svega insistira. Predlazem da ovu debatu nastavimo na vasem blogu ili mailom.
Hvala

Opusti se, nema Krletove zavere ;)


ima marovicu samo sto ti ne zelis da je vidis

Dakle, novi post je BIO SADRZINSKI novi, jer je konstatovao da BDJ nije nasao za shodno da se medju prvih 4-5 stvari na koje se, makar i kratko osvrnuo, nadje i naznaka da ce se citaocima obratiti naknadno sa odgovorom. Ja to smatram VELIKIM PROPUSTOM. Vasu arbitrarnu odluku da mandatara stitite od tog pitanja i konstatacije, da je po meni, time napravio propust, smatram JOS VECIM PROPUSTOM.

Da li BDJ ima VIP tretman ovde ili je clan ravnopravne zajednice blog-autora?

Quote:
Prvo, potvrđujem da ću nastaviti da održavam blog i posle preuzimanja državničkih funkcija. Neću govoriti na ovom blogu o pitanjima vezanih za formiranje vlade, mada u potpunosti shvatam Vaše jako interesovanje za tu temu. Jednostavno, sada ulazimo u formalni deo procesa pregovoranja sa drugim strankama, te će se komunikacija, po dobrim demokratskim navikama, voditi formalnim stranačkim kanalima. Siguran sam da me razumete. Želim samo da znate da svako Vaše ohrabrenje mi ide direktno u srce, da je svaka konstruktivna kritika i sugestija dragocena. Želim isto da znate da ću se boriti iz sve snage za puno poštovanje mandata koji su nam poverili građani, pre, ali i posle formiranja vlade. Toliko o tome !

Drugo, u pravu ste, u kapitalnom delu Tomasa Mana se radi o "čarobnom" a ne o "magičnom" bregu, hvala.

Treće, internet video intervju koji sam napravio sa mojim dugogodišnjim prijateljem Loïc Le Meur-om, najpoznatijim internet guruom Francuske i jednim od najuticajnijih u svetu, koji ste prikačili blogu, je u "tonu" Davosa: pričamo opušteno ali profesionalno o ozbiljnim pitanjima. Nadam se da će svi to baš tako i shvatiti i podržati. Da neće videti u tome manjak ozbiljnosti i posvećenosti u prilazu državničkim pitanjima sa moje strane, naprotiv. Jer, istina je da se pozitivna, energična, pomalo i duhovita poruka neuporedivo jače čuje i mnogo više prihvata i podržava u svetu od namrštenog, negativnog i agresivnog nastupa. Naročito kada ona potiče iz Srbije, sviđalo se to nama ili ne... Treba imati jasne i tvrde stavove ali i pristup i metode koje nam mogu obezbediti najjaču moguću podršku za njih. Veoma ozbiljno shvatam moj posao i braniću Srbiju vedrim i neposrednim nastupom. Uzgred budi rečeno, stvarno, ali stvarno ste neverovatni, pronašli ste video na blogu Le Meur-a i zakačili ga nepunih sat vremena posle njegove publikacije... Svaka čast... ne pričam ja slučajno da su internet i informacione tehnologije naša budućnost !

Četvrto, potvrđujem za sve zainteresovane (naročito dame, očigledno...) da se istinski trudim da dovedem Bred Pita u Beograd u maju na otvaranje ovogodišnjeg Belgrade Design Week-a, i to na molbu sjajne ekipe koja vodi taj projekat, naročito Maje Vidaković, Maše Nikolić i Jovana Jelovca. Bred ima ozbiljne projekte u domenu arhitekture i urbanizma, ideja je da ih predstavi i podrži nas. Još se ne zna, iz bezbednosnih i medijskih razloga da li će i kada doći ovde. Nezavisno od toga, radiću na tom pitanju. Zato što bi to stvarno bilo dobro za afirmaciju naše zemlje.


kako znaš...

...znaš ili pretpostavljaš...


Ostavi me na miru...

... ne proganjaj me više, koliko puta treba da ti ponovim?


prvo, drugo, trece, cetvrto...sve je sporno -backup

Dakle, novi post je BIO SADRZINSKI novi, jer je konstatovao da BDJ nije nasao za shodno da se medju prvih 4-5 stvari na koje se, makar i kratko osvrnuo, nadje i naznaka da ce se citaocima obratiti naknadno sa odgovorom. Ja to smatram VELIKIM PROPUSTOM. Vasu arbitrarnu odluku da mandatara stitite od tog pitanja i konstatacije, da je po meni, time napravio propust, smatram JOS VECIM PROPUSTOM.

Da li BDJ ima VIP tretman ovde ili je clan ravnopravne zajednice blog-autora?

Quote:
Prvo, potvrđujem da ću nastaviti da održavam blog i posle preuzimanja državničkih funkcija. Neću govoriti na ovom blogu o pitanjima vezanih za formiranje vlade, mada u potpunosti shvatam Vaše jako interesovanje za tu temu. Jednostavno, sada ulazimo u formalni deo procesa pregovoranja sa drugim strankama, te će se komunikacija, po dobrim demokratskim navikama, voditi formalnim stranačkim kanalima. Siguran sam da me razumete. Želim samo da znate da svako Vaše ohrabrenje mi ide direktno u srce, da je svaka konstruktivna kritika i sugestija dragocena. Želim isto da znate da ću se boriti iz sve snage za puno poštovanje mandata koji su nam poverili građani, pre, ali i posle formiranja vlade. Toliko o tome !

Drugo, u pravu ste, u kapitalnom delu Tomasa Mana se radi o "čarobnom" a ne o "magičnom" bregu, hvala.

Treće, internet video intervju koji sam napravio sa mojim dugogodišnjim prijateljem Loïc Le Meur-om, najpoznatijim internet guruom Francuske i jednim od najuticajnijih u svetu, koji ste prikačili blogu, je u "tonu" Davosa: pričamo opušteno ali profesionalno o ozbiljnim pitanjima. Nadam se da će svi to baš tako i shvatiti i podržati. Da neće videti u tome manjak ozbiljnosti i posvećenosti u prilazu državničkim pitanjima sa moje strane, naprotiv. Jer, istina je da se pozitivna, energična, pomalo i duhovita poruka neuporedivo jače čuje i mnogo više prihvata i podržava u svetu od namrštenog, negativnog i agresivnog nastupa. Naročito kada ona potiče iz Srbije, sviđalo se to nama ili ne... Treba imati jasne i tvrde stavove ali i pristup i metode koje nam mogu obezbediti najjaču moguću podršku za njih. Veoma ozbiljno shvatam moj posao i braniću Srbiju vedrim i neposrednim nastupom. Uzgred budi rečeno, stvarno, ali stvarno ste neverovatni, pronašli ste video na blogu Le Meur-a i zakačili ga nepunih sat vremena posle njegove publikacije... Svaka čast... ne pričam ja slučajno da su internet i informacione tehnologije naša budućnost !

Četvrto, potvrđujem za sve zainteresovane (naročito dame, očigledno...) da se istinski trudim da dovedem Bred Pita u Beograd u maju na otvaranje ovogodišnjeg Belgrade Design Week-a, i to na molbu sjajne ekipe koja vodi taj projekat, naročito Maje Vidaković, Maše Nikolić i Jovana Jelovca. Bred ima ozbiljne projekte u domenu arhitekture i urbanizma, ideja je da ih predstavi i podrži nas. Još se ne zna, iz bezbednosnih i medijskih razloga da li će i kada doći ovde. Nezavisno od toga, radiću na tom pitanju. Zato što bi to stvarno bilo dobro za afirmaciju naše zemlje.


to kejti moroski-ko god to bio-backup

Posotvana, mi nismo ni na ti, a kamo li na zenska glavo.

Ono sto je vama iritantno i nepodnosljivo je to sto sam ja primetila da DBJ u top 5 stvari koje je rekao da ce naknadno elaborirari nije spomenuo pobijene vojnike, a nasao je za shodno da spomene bizarnosti poput brega i sl, od kojih demokratizacija srbije sigurno ne zavisi. ja ne znam kako vi zamisljate blog, ali ga je ne vidim kao myspace chat makar i sa kandidatom velike stranke za premijera.
indikativno je da se vi-vas nik pojavljuje SAMO kada se uoci da B92 nema adekvatan tretman ili kada su neke od VIP osoba, koje su pretpostavljam same dosle na B92 blog pri citavoj svesti, na neki nacin kritikovane.

mene, vidite, na primer iritira to sto se ovde zamenjuju teze, sto padaju maske i sto se vidi koliko je drustvo SERVILNO.


Milici je l' moze azil

obrisali su mi ni manje ni vise nego 4 komentara na blogu Djelica.

Inace je l, se seca neko one BTomiceve sto je gnjavila kod Baljka Zanku kako treba da se ostavi smrti i da se okrene mladosti i zivotu. One sto je nosila sokove u tetrapaku u Gracanicu pa podelila veliku humanitarnu pomoc jedan sok jednom detetu. Pa je onda odmah i pokazala kako se brine o mladosti postujuci desetine komentara na istom blogu o nekim modnim revijama. Nesvesna da Zanka cita taj blog. Tako meni i kandidat DS za mandatara deluje. Bozidar Tomic. To ja valjda - ko prica o B Pittu zlo ne misli, sta li.

ali nista me ne cudi. Bozidar Tomic je u stranci ciji predsednik komanduje oruzanim snagama koje prikrivaju istinu o zlocinima nad vojnicima. Sta sad on moze - da stavi zapusace u usi i da se pravi lud, da se stavi u sluzbu svom predsedniku da pomogne zataskavanje zlocina ili da napusti takvu stranku. Cetvrtog nema. Zato i nema reci o Roditeljima u crnom.

Predlazem opet, posto je tamo obrisano, hajde da se gradjani sastanu ispred zgrade vlade, ko god bio mandatar, prvog njegovog radnog dana na toj funkciji. Da nama bude savest mirna. Za 10 godina pitace nas neko sta smo ucinili da se rasvetli istina. Kao sto nas danas pitaju sta smo radili jula 1995. A mi sto rece Jasna sedeli i ispijali picence u nekom kaficu. Bilo leto, vrucina. Sve baste otvorene. Divota. A na 200km odatle genocid.


Dragi Corn Mouth,

Meni su obrisali deset.Naravno, nije me mrzelo da sednem i da momentalno napisem mail svom kongresmenu sa svim komentarima koji su obrisani, kao i sa mojim komentarom akcija na blogu.Isti mail sam cirkularno poslao i grupi mojih kolega.Cisto da Senat ima u vidu i ovakve stvari kada nekome padne na pamet da usvaja bilo kakvu rezoluciju o podrsci Srbiji.


Dakle ako američki senat u

Dakle ako američki senat u nekoj od svojih budućih rasprava o Srbiji ne da podršku istoj, znaćemo da je za to kriv moderator bloga B92.


Ne, vec Tomas Man Djelic.

Ne, vec Tomas Man Djelic.


Ili Bozidar Tomic

aka BTomic (morka, ne?)


Da stvarno CM,

gde je ta manekenka i miss Balkana ili dela Balkana gde je Ceca bil predsednik žirija, ako pamtim? Nestade k'o da je nikad nije ni bilo.

JB.


Verovali ili ne, senatori u

Verovali ili ne, senatori u velikoj meri formiraju stav na osnovu raznih informacija koje dobijaju.A ja necu tek tako da predjem preko ovoga sto se danas desavalo na blogu b92, jer je to samo jedna pokazna forma opsteg bednog stanja drustva u Srbiji.


Zato bih i zamolio

Zato bih i zamolio moderatora bloga da vrati sve obrisane komentare ili makar samo Vaše, a da Vi o tome obavestite senatore kako bar to ne bi bio razlog za uskraćivanje pomoći Srbiji.


Vi gresite.Mislite da sam

Vi gresite.Mislite da sam povredjen, sujetan zato sto su moji komentari obrisani?Mogu da ih sve obrisu, mogu da me banuju.To uopste nije bitno.Srbiji se vise ne sme gladiti dlaka, a da pri tome u njoj postoji opsti trend proizvodnje autokratije.


Da, Igore...

..vidimo i ovde jasno tu autoritarnu političku kulturu i taj podanički mentalitet. Postoji pojam "socijalni biciklizam" a u socijalnu psihologiju ga je uveo zagrebački profesor Mladen Zvonarević, koji označava taj mentalitet kao biciklistu koji nogama strašno pritišće prema dole, a saginje glavu od nečega gore.:)
Prosečan građanin Srbije se može oslikati kao taj biciklista, na žalost...


Apsolutno se slazem

sad se od vas trazi da progledate kroz prste vasim Srbima, ipak smo svoji, ne...
To je najgori put. To se ne radi ni sa decom kada se vaspitavaju. Sve sto je pogresno treba da bude strogo sankcionisano, dok se ne nauce pravila. I pravila su jednaka za sve.

Da vam pravo kazem Igore, smucilo mi se od tog vecinski zastupljenog stava prema Zapadu (i medju gradjanima i medju politicarima) - dajte vi nama ekonomsku pomoc, jer bez novca mi se ne mozemo promeniti, ne mozemo uhapsiti ratne zlocince, ne mozemo uvesti institucionalnu civilnu kontrolu nad vosjskom i policijom, ne mozemo demokratizovati drustvo, ne mozemo eliminisati korupciju, ne mozemo ovo i ono... Ekonomska pomoc je mozda neophodna (to je diskutabilno) ali svakako nije dovoljna (i tu nema diskusije) za utemeljenje gradjanskog drustva.


Srbija mora da shvati da

Srbija mora da shvati da mora da se promeni.Prosto, to je imperativ.EU i USA ne mogu biti samo izvor beskonacnih fondova za busne dzepove gradjana Srbije, nego ako Srbija zeli da postane iskren partner zapadnoj civilizaciji, mora da prihvati(iskreno, sebe radi, ne da bi zamazala oci Zapadu, jer ovde ne zive idioti koji to ne vide) civilizacijske norme modernog drustva.


Znači nema pomoći.

Znači nema pomoći.


Врло уважени сенатори

Are you serious?


Odlicno Igore

ovo je dan kad je B92 izgubio kredibilitet dopustivsi Demokratskoj stranci da filtrira komentare. A ono sto nazivaju blogom B Djelica zamalo pa da vise nije blog nego skup pisama podrske. Sramota. Ako im smeta ponavljanje sadrzaja komentara neka brisu onolike usklike podrske Djelicu koji su tamo postovani. Nemam nista protiv izkazivanja podrske, ali ako je vec u pitanju ono sto su vam ponudili kao obrazlozenje da smeta ponavljanje, onda bi to trebalo i na pisma podrske da se odnosi, zar ne.


Vidim u sta se to

Vidim u sta se to pretvorilo.Malopre je jedna dama napisala takav tekst odusevljenja, da kada bi se to pretocilo u kosmicki fon, bilo bi ekvivalentno sudaru i fuziji dve gargantuelovske crne rupe.
Kongres SAD zeli da bude upoznat i sa ovakvim stvarima.Tako oni formiraju svoje stavove.


Kao sto rekoste

"psti trend proizvodnje autokratije"


Znaš šta ne razumem Igore...

Ako Đelić već ima punu podršku stranke i predsednika,ako svi stoje iza njega, ako je i LDP rekla da će ga podržati 110 posto, šta je smisao ove kampanje? Koga ona treba da uveri da je Boža bolji od Koštunice?
Ne očekuju valjda da će blog imati uticaj na Velju, Palmu i njihove poslanike, oni ovde ne stanuju...


Drago,

To je samo opsti trend u Srbiji da se nezgodna pitanja zaobilaze.Taj trend je doveo do toga da u Srbiji u poslednjih 15 godina na povrsinu uspuze drustveni talog.Taj trend je, dalje, unistio svaku sansu da se u Srbiji formira demokratsko javno mnjenje koje kontrolise vladu(bas tako-javno mnjenje daje moc opoziciji da kontrolise vladu, inace bi svaka vlada otisla u diktaturu).Zbog tog taloga i ja, i desetine mojih kolega smo napustili zemlju u potrazi za normalnim zivotom, i mestom na kome cemo moci da se bavimo naukom.


ovo nekako nema smisla, Corny,

mogu slobodno da se obratim svim stranama, jer ne pripadam ni jednoj.U stvari demokratski sam orijentisana, a to bash ne pokazuje ni jedna opcija u Srbiji.
Sada mi stvarno smeta ovaj skoro radikalski napad na choveka, koji poshteno nije ni okusio, kako to sve na blogu ide i umesto dobrodoshlice ili barem strpljenja za
velika pitanja i rasprave, isti oni koji brishu i teraju neistomishljenike, kada se osecaju ugrozeni, sada insistiraju na incidentu.Pa chekajte, zar stavrno neko misli da sa ovakvim dochekom i intonacijama moze neshto da se postigne.I da li sada posle izbora, kada koliko shvatam imamo opciju Koshtunica ili Djelic, neko demokratski orijentisan hoce pre koshtunicu, ili shta, nekog treceg-koji nije izglasan.Pa i ja bih volela da je sve drugachije i bolje, ali nije i dajte u okolnostima u kojima su se stvari barem malo pomerile, da se uradi najbolje shto je moguce.


Draga angie

zamislite da ste, daleko bilo, roditelj jednog od poginulih vojnika, da li biste onda imali strpljenja? Mi moramo da tim ljudima izadjemo u susret, da im pomognemo tako sto cemo razumeti njihov bol i pomoci im da se sto pre utvrdi istina. Ono sto ja hocu je da buduca Vlada prvog dana kad sedne u kabinet stavi na dnevni red ovo pitanje. I zato zurim. Protiv Bozidara nemam nista osim sto mu zameram clanstvo u DS i sto sam zacudjen cinjenicom da mu je pitanje postavljeno u ime "Roditelja u crnom" promaklo. Videcemo sutra sta ce reci u trecem dnevniku.


Corny,

znala sam da cesh da se na to pozovesh, pa da li ti mislish da ja kao majka dva sina o toj strahoti ne mislim isto, da nisam zgrozena, da me ne boli, da nisam zainteresovana, pa naravno da da, da treba da se reshi, shto pre i da se vishe nikada ne dogodi i da odgovaraju odgovorni za tako uzasne stvari.Ja sam samo reagovala na ne primerenu agresivnost na gospodina Djelica, u momentu kada se on tek nama pridruzio, ne razumem, shta je tu ideja, da se on otera, da mu se smuchi odmah na pochetku, pa chovek je u Davosu i odvojio je vreme da pishe ovde, pa sachekajte da se malo snadje, dajte da budemo pristojni,
Josh se ni za funkciju nisu dogovorili, sve je neizvesno ne bash odgovarajuce situaciji u Srbiji, pa zato sada moramo bolje i pazljivije.Zashto sad ovakav napad, iniciran od onih, koji teraju i brishu u svom ataru, kada im neshto ne odgovara, pa le li to ono shto zelimo,
stranachka prepucavanja-ja ne, ja hocu validne programe i konkretan rad na njima.


Dear Mr. Novikov

I have just received a note from your representative that your comments had been erased from B92 blog. I wish to inform you that we will as US Congress take position on this next Monday. Our intention is pass a resolution in which we will give full support to those on B92 Blog who fight for freedom, democracy and the Serbian way. Untill then let me assure you that I will contact the White House and ask President Bush to closely monitor the situation on this blog.

Regards

Nancy Pelosi


Dragi kompjuterski generisani komentaru,

Mogli su bar da te opreme boljom bazom engleskog jezika.Medjutim, izgleda da u stranackim centralama ne sede toliko skolovani ljudi sposobni za tako sofisticirane zadatke.


Vidiš Igore,

ovo tije kao Groundhog day. probudiš se i sve isto. Promeniš blog i sve isto.

Namnožii se mrmoti, nema šta!!!

Jasna


hahhahha

hahahhahahhahahhaha


Noj ponovo zavlači glavu u pesak

Odlazeći premijer Koštunica odbija da primi izaslanika UN za Kosovo g.Martija Ahtisarija pod izgovorom da mu to ne spada u mandat nego samo tehničke stvari.A on još želi da opet bude premijer u novoj vladi. Srpski nacionalisti su uvek najbolji službenici drugih nacionalista!


A kada smenjuje Bozovica,

A kada smenjuje Bozovica, jel` su mu i to tehnicke stvari. Licemer!


To i zapošljavanje kadrova

To i zapošljavanje kadrova iz DSS-a u vladi Srbije !


bez diplome

bez diplome


Zar neko i Božovića brani...

...e kakvo vreme kad i Božovića treba braniti.o)
Mogu zamisliti kakav mu je tek naslednik, kad Božović ispada profesionalac...


Teritorija

Tokom ratova '90 i poslije, srpsku vlast nije ni zanimalo ništa drugo osim teritorije. Što su se više trudili da zaštite narod, to je više narod patio. Jako su se trudili oko Srba u HR, a kad je trebalo pomoći ljidima, brzo u ih se odrekli. Ako se sjetite priča kako jsu Arkan i njegovi postupali sa mobilisanim izbjeglicama, eto otkud takvo postupanje s vojnicima danas. To su isti ljudi, koji su naučili silom i terorom postići cilj, a naročito preodgojiti one koji su drugačiji. A izgleda da je to postalo prihvatljivo ponašanje u društvu.
Ista priča je i s Kosovom. Zanima ih jedino teritorija, s kojom, kako mi se čini, nemaju pojma šta bi. Ali je jako važno da je imaju. Albanci su nepostojeća bića za SRB vlast. A Srbi sa Kosova su dobri kao argument, ali ih apsolutno ne zanimaju. I kad poslušaju BG vlast, završe u kojekakvim izbjegličkim naseljima, u nemogućim uslovima. Opet ista priča, što ih više brane, to im je gore.
U slučaju da Kosovo ostane dio Srbije, da li postoji plan kako oporaviti Kosovo, i vratiti što više ljudi tamo? Nisam sigurna da postoji plan oporavka Srbije, a kamoli Kosova.
I kad je sve gotovo, i kad su prilično svjesni da Kosovo odlazi, nadaju su Božijem čudu i glasanju Rusije. To je zaista ponižavajuće. Da li zaista misle da će Rusi besplatno suprotstaviti se svim ostalima? Pa bično dođu po naplatu. Bojim se da će biti preskupo.
A dok god imaju priču o Kosovu, javnost neće pitati za okrutno ubijene vojnike, za korupciju, za posao, ....
I ovo Koštuničino odbijanja Ahtisarija, je zapravo ponovno kupovanje vremena za nove šarene laže, a u suštini ide samo Albancima na ruku.
Ali ne treba posustati u postavljanju pravih pitanja i insistrati na odgovoru.
Sorry na dužini.


Neka se zna...

"pisanje o politici nije krivično delo. A i sud blogerske javnosti bi trebao da bude isti za sve;)"

Neka se zna da je ovo gore napisano istina i da je istina da nama sto pre treba nova Vlada kako bi iole nesto korisno uradila za ovu zemlju dok jos kasno nije...

Neka se zna i da premijer ne mora biti Bozidar Djelic, ali i da ne moze Kostunicu da brani njegov mega poltron Dragan Shormaz i da to niko u Srbiji ne primeti (ljudi, Srbi, juce je u novinama pisalo da je on "jastreb DSS-a").
Dragan Shormaz je bivsi kafedzija iz Smedereva koji je u DSS-u stigao do sebi neslucenih politickih visina zahvaljujuci svojoj poltronskoj gimnastici (vala, svaka mu cast). Lik je uspeo da se uclani u DSS, da doceka pad SPS-a, da se domogne poslanicke klupe, plate i imuniteta (pitajte smederevce kakva je sramota on postao za taj grad od tog imuniteta pa do sada). Uspeo je da smenjuje, postavlja i vraca vec smenjene kadrove po smederevskim preduzecima (npr. TV Smederevo). Uspeo je da preotme snaju bivsem SPS-ovskom predsedniku opstine Smederevo (Dr. Zivoslav Adamovic) sa sve stanom koji joj je taj SPS-ovac poklonio. Uspeo je i da se "by the way" doskoluje u inostranstvu. Koliko li je Shormaza u DSS-u i ostalim partijama!?! Majko mila, Srbi mili, ma gde bili... Pitajte, za par meseci, nekoga iz DSS-a to isto! Ma pitajte njegovu bivsu zenu sa kojom je, do pre neku godinu, tocio pivo za sankom u svom iznajmljenom kaficu nama koji ga sada gledamo kako bulazni po studijima Pinka i RTS-a! On nesto "brani", on prica o politici, o Kostunici i Djelicu... Da nema ovakvih poput mene, on bi `ladno prekosutra sedeo medju poslanicima radikala ili demokrata samo da bi sacuvao svoju poslanicku platu i IMUNITET!


2 in 1

ZA BOŽIDARA ĐELIĆA: Super je to što ćete da uradite za žensku populaciju, super je da nam dolazi Bred. Ja vam duboko zahvalna za to. Ako to slučajno neće da se desi, podsetiću vas opet. Inače, kao što već rekoh, ne žuri se ništa, mogu ja i da se strpim još malo. Prvo se vi lepo smestite u foteljicu, a mi ćemo vam »pružiti 110% podrške za premijera, ali za politiku suštinske transformacije društva, bez kalkulisanja i kompromisa, što je preduslov za stvaranje građanske i moderne Srbije«. Verujem da će te jednom da odgovorite na sva ta pitanja koja su vam bila upućena, a sigurna sam da će da ih bude još, neka će i da se ponavljaju, što nije ništa loše. Nešto drugo mene muči, pa razmišljam: za »probleme« uvek ama uvek nosi najveću odgovornost najviši u piramidi (bila to država ili familija). Dakle, znamo da nam sadašnji premijer nije »obavešten«, pa zbog toga nije ni kadar da odgovara na neka pitanja. Na njega ne računamo, ali još uvek računamo na predsednika Tadića. Gospodine Đeliću, da li bi vi mogli ova neka pitanja da prosledite predsedniku Tadiću? Već dugo nam se obratio nije, pa nam već malo nedostaje.
Pitanja se ponavljaju već neko vreme, a njega nema:
1. pitanje: Kako može u »evropskoj« državi u ovom stoleću da se desi da ljudi umiru od gladi? Novembra 2006. od gladi umrli Viktorija Vojnić-Hajduk i njen sin Ivan. Odgovor predsednikov je bio: »Neko mora da odgovara.« Nekako nisam zadovoljna sa odgovorom, jer takav odgovor ne postavlja najviši u piramidi. Zanima da li je nešto uradio oko toga ili je ostalo kod tog prozirnog odgovora?
2. pitanje: Kako može u »evropskoj« državi u ovom stoleću da se desi da umiru, ili još bolje, kako to da se ubijaju vojnici? Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su 5. oktobra 2004. Gospodine predseniče, 2007. je počela, a odgovora još nema. Da li vam se ne čini da se Srbiji žuri? Da li imate nameru da nešto uradite u vezi toga?
3. pitanje: Kako je moguće da ne kažete ništa u vezi konstantnih pretnji Čedomiru Jovanoviću, u vezi eksplozivne naprave i sličnog?
Ima tu jš nekih pitanja, ali neka bude to za početak. Gospodine Đeliću, ako uspete da nam predsednik odgovori na ta pitanja, staviću vašu sliku pored radnog stola.

ZA BLOGERE: »Ne pitaj se šta država može da uradi za tebe, nego šta ti možeš da uradiš za nju.«
Ja se pitala. U stvari ja već uradila, nije bitno šta, jer bolje mi je da se pitaju zašto nemam spomenik, nego zašto ga imam. Hoću da kažem, nije bilo dovoljno, radiće se još.
Dakle, šta ja lično mogu da uradim, ili u vezi stradalih vojnika, ili u vezi menjanja Srbije? Ja lično mogu da uradim (još) koji baner, može i 126 ako je potrebno. Mogu da uradim plakat, mogu da uradim letak ... mnogo toga mogu. Svi mi bi mogli da uradimo nešto, da uradimo mnogo. Šta je sa onim pismom od Inicijative, upućenim predsedniku (i još nekima), na kojeg nije bilo odgovora? Što se to ne okači na blog (možda Jelena da ga okači?), pa da ga svi šaljemo predsedniku? Neka ih dobije milijon. Ako ni na to neće biti odgovora, dobiće ih još milijon.

Hajde čoveče, pitaj se šta ti možeš da uradiš. Neka neko otvori blog, pa neka se javljaju ljudi (imenom i prezimenom) kako oni mogu da učestvuju. Hajde da se udružimo u menjajnju Srbije.

»Ne spavajte, spavaćete u penziji.«