Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Čekajući Božu-Čiji si ti mali:)

 *Ovaj blog postavljen je više od 24 časa posle našeg prethodnog bloga

Hall of Names-Yad Vashem Holocaust Memorial in JerusalemHall of Names-Yad Vashem Holocaust Memorial in JerusalemDanas je Dan sećanja na Holokaust-Holocaust Memorial Day.  Na taj dan oslobođen je nacistički koncentracioni logor smrti Aušvic-Birkenau, koji se smatra moćnim simbolom užasa Holokausta. Zašto se u svetu obeležavaju ovakvi datumi? Da se užasi ne bi ponavljali.

41% Britanaca danas smatra da se Holokaust mogao desiti i u Britaniji, dok 36% ispitanika iz iste ankete smatra da bi većina ljudi posmatrala ravnodušno i da se genocid odvijo u Britaniji. Ovaj dan se obeležava paljenjem sveća,  što predstavlja  simbol posvećenosti da se uči iz prošlosti i da se gradi društvo budućnosti koje će biti inkluzivno za sve.

 

Generalna skupština  UN usvojila  je juče  rezoluciju kojom se bezrezervno sprečava bilo kavo poricanje Holokausta. U predlogu rezolucije stoji da je jedan od razloga njenog pisanja to što” ignorisanje istorijskih činjenica o tim užasnim događajima  povećava rizik da oni budu ponovljeni.” Efraim Zurof iz centra Simon Vizental poručio je nedavno i našim vlastima da “ratni zločini ne zastarevaju.” 

LW na grobu Ane FrankLW na grobu Ane FrankPre dve ipo godine, u svojoj 40oj godini;)  LW je bila  u Nemačkoj, na akademiji Theodor Hess za mlade političke lidere. Nije Davos, ali je predeo takođe lep, a i pokojni premijer je bio prijatelj Akademije  i njen polaznik. Njen kurs poklopio se, vremenski, sa obeležavanjem desetogodišnjicom masakra u Srebrenici. CNN je o tom datumu izveštavao skoro podjednako kao i o tad aktuelnim terorističkim napadima u Londonu.  Puno polaznika akademije su Latino-Amerikanci i aktivisti za ljudska prava ili liberalno orijentisani političatri iz Azije i Afrike. U grupi sa njom bila je još jedan osoba iz Srbije. Njih dve su  im, apsolutno dijametralno, predstavile užase u Srebrenici, prirodu zločina, odnos društva prema tom pitanju i značaj potrebe suočavanja sa ratno-zločinačkom prošlošću.  Domaćin-akademija, ima obićaj da svoje polaznike vodi na kraće izlete po Nemačkoj. Spomenutu grupu  su vodili u celodnevnu posetu Memorijalnom  centru  gde je nekada bio logor Bergen Belzen. Obezbeđen je bio specijalni vodič, prevod na 6 jezika.  Ne znamo  kada će Srbija smoći snage za tako nešto. 

 Announce....Announce....“And, now, something completely  different.” Or not. Pogledajmo šta se u Srbiji menja, a šta ne, i u kom pravcu. Dobili smo demokratskog kandidata za mandatara nove vlade i novog  člana blog zajednice na sajtu B92. Mandat mu je dao predsednik Srbije koji je svoju inaguraciju obavio na dan obeležavanja masakra u Srebrenici. Ko ga je pozvao na blog i čija je to inicijalno ideja bila, videćemo. Kao i to da li je ovde kao DS, kao solo ličnost Boža Djelić, kao premijer, u kojoj od uloga i za koju priliku. (MiM su mu voljni preneti sva naša doskorašnja iskustva glede i svezno spomenute situacije:-)  Ako ga “ekstremistička građanska Srbija koja je kontaminirala ovaj prostor odavde ne najuri”, to jest.

i posle Tita...i posle Tita...U prošloj vladi sadašnji kandidat je bio zadužen za ekonomska pitanja. Uloga premijera je nešto veći zalog, opis radnog mesta je, nešto, drugačiji. Neko je već, bar na blogu,  BDJ podsetio na to šta je uradio Vili Brant. 

 Deo blog zajednice našao je za shodno da kandidata, na njegovom prvom blogu iz Davosa,  pita i o tome šta će preduzeti u vezi ubistava vojnika u našim kasarnama od 2004 na ovamo. LW je čitaoce  bloga MiM direktno zamolila da iskoristimo priliku, kojoj smo  se i smai obradovali, i da ga i oni podsete na tu, nama važnu, temu. Ništa manje, ništa više od toga. Kandidat nam se obratio i drugim blogom iz Davosa i osvrnuo na sadržaj komentara iz prvog bloga, zahvalio na dobrodošlici, i posvetio pažnju i vreme nekim od stvari koje su ga se dojimale.  LW se dojimalo to što u tih top 5 stvari jeste bilo mesta za Tomasa Mana i Bred Pita, a nije, makar samo jednom rečenicom bilo mesta i da se kaže da će se pitanju ubistava vojnika posvetiti dužna pažnja. LW  ne bi reagovala da ovog osvrta na druge stvari nije bilo. Tako je  sebi dala slobodu da na drugom blogu primeti tu činjenicu i ponovo  pejstujem svoj inicijalni post. Ništa više, ništa manje. Bez ikavih vremenskih ultimatuma, ničega. Nije prošlo par sekundi, post je bio skinut. Kako nam sam BDJ kaže, u Davosu mu je raspored zgusnut, tako da kapiram da je ovo  bila arbitrarna odluka nekog drugog. No, na tome ne može ostati. Kandidat je, verovatno, napravio neki dogovor oko moderiranja njegovog bloga dok je on u gužvi ( BTW, kad neće biti ako kani biti premijer ?) tako da i on snosi deo “kolektivne odgovornosti” za ono što je posle toga počelo da se dešava.   LW je svoj post postavila još jednom, pejstujući ga pre toga i kod nas na blog, poučena  lošim iskustvom u slučaju  Krle.

hot linehot lineKandidatu je “vrućom linijom” šta li, mailom preneto da neko na blogu javno pita i o Aferi Topčider, mada smo mi, btw, pitali za sve vojnike. Dokaz za to smo dobili i na blogu, mada je neko nekada napravio neka interna pravila kojima se mail prepiska između urednika i autora blogova ne sme prenositi u javnost. Tako nešto.  Toliko o gluvim telefonima i mailovima. Imate li vi tu VIP uslugu da vam kad postavite blog, mailom dojavljuju da na njemu ima nekih tema? I koji se kriterijmum primenjuje, mislim šta je hot, šta nije? Ili je fora da se selekcija pravi na osnovu onoga ko a ne šta pita? 

LW-Cedina demolirajuca naprava postavljena na blog BDJLW-Cedina demolirajuca naprava postavljena na blog BDJPosle su stigli upozorenja i optužbe  na mail. Ali i teške diskvalifikacije. LW je rečeno da  je ona ta  koja je raspalila “ekipu tamo svojim ponašanjem”-koju, kao  i gde lako je zaključiti, a ne  uredništvo koje je poskidalo kamaru postova. Rečeno joj  je da imam “sve instrumente da demolira BDJ blog, što nije teško učiniti.” Optužena je  i da će biti odgovorna za  “eventualnu daljnju  eskalaciju onoga što je  započela.” 

 Ne pada nam  na pamet ni da BDJ ni našoj  publici  ovde objašnjavamo da nam  to ni na kraj pameti nije bilo, jer ih i jedne i druge poštujem mnogo više od toga i od njih imamo  mnogo veća očekivanja.  

Otovrilo se još jedno pitanje, za koje, posle svega očekujemo javni odgovor. LW je rečeno da ako “ne obustavi daljnju eskalaciju onoga što je  započela vreme je  da se ovaj blog preimenuje i da se nazove pravim imenom“ whatever it means, „te da se premesti na drugi domen“. 

 Blog MiM otvara javni tender i poziva sve naše posetioce da daju svoje sugestije koje je to „pravo ime“  koje ovaj blog zaslužuje i/ili treba da nosi. Te šta  i  kako dalje.   

PS  LW pita RW, ko je bre ovde good a ko bad cup! Ha.

PPS LW to BDJ -računam na tebe. Check this- "Holocaust Memorial Day Trust Chairman, Dr Stephen Smith commented:

“These alarming figures raise an important question – if 40% of us think a Holocaust could happen in this country and a significant minority believe we would do nothing to stop it, have we really learnt from the genocides of our recent past? With increasing levels of hate-crime, prejudice and ignorance towards those that are in some way different to ourselves, we really need to be vigilant in tackling prejudice and intolerance. As genocides in Europe, Rwanda and Bosnia have shown, it doesn’t take much to turn these negative conditions into something far more calamitous. We need to be constantly on our guard against this, which is why we are asking the public to show their support by lighting a candle to commemorate those killed in past genocides.”

  


Hahahaha --- Đelić !

Mis'im, stvarno !
Ako je i od vas čedista --- mnogo je !


Za početak ...

... dok ne smislim neku sugestiju.


:


!!!


!!!

Zna li neko ima li datum za obelezavanje genocida nad Slovenima tokom 2 sv. rata? 30ak miliona nije mala brojka...


Kad se kaze Holokaust da li

Kad se kaze Holokaust da li se misli iskljucivo o Jevrejima ili o svima koji su nastradali u konc logorima nacista? S obzirom kako se to pitanje tretira kroz istoriju, na kraju ce da ispadne da ovih preostalih 30 miliona nije ni nastradalo. U gornjem tekstu ni reci o tih 30 miliona.


Ne znam praviš li se nevešt...

...ili zaista ne znaš značenje pojma Holokaust. No, šta god bilo, sramota je na kakav način postavljaš celu stvar.
Da, Holokaust se odnosi isključivo na Jevreje i njihovo sistematsko uništenje od strane nacista.
Sramota je što tu činjenicu pokušavaš ovde suprostaviti ratnom stradanju drugih i to na način da hoćeš umanjivati značaj i razmere Holokausta suprostavljajući žrtve jedne drugima.
Zašto to radiš mogu pretpostaviti, jer ideologija nacizma na žalost još živi i može se videti njeno ružno lice gde god čovek ode. Može i u našem gradu i u Srbiji. Mi smo živi dokaz da antisemitizam može postojati i bez Jevreja jer je izgleda tačna teza jednoga moga prijatelja da je u Beogradu više antisemita nego Jevreja.
I kad si me već izazvao, da ti kažem činjenicu koju možda znaš, a možda i ne znaš. Nedićeva Srbija je bila prva zemlja u Evropi, odakle je komanda nemačke okupacione sile poslala u Berlin telegram sa zlosutnom porukom - judenfrei- što je značilo, konačno rešenje ili da su rešili jevrejsko pitanje. To su nacisti uradili u saradnji sa kvislinškim vlastima u Srbiji i to predstavlja veliku istorijsku mrlju.
Danas i godinama unazad imamo pokušaje rehabilitacije Nedića i njegove vlasti. Čak je donesen zakon koji im to omogućava. Imamo zakon o izjednačavanju partizana i četnika.
Evropska moderna civilizacija počiva na tekovinama antifašizma, a u našem društvu jačaju fašističke tendencije i rehabilituju se zločinačke ideologije.
Hoće li to neko da nas ispisuje iz civilizacije?
Negacija Holokausta je zločin i jedva čekam kad će u Srbiji biti podignuta prva optužnica za to nedelo.


Nisam imao prilike da citam,

Nisam imao prilike da citam, ali sam cuo (pretpostavljam da je tacno) da je Hitler izjavio da su slovenski narodi djubrivo kojima ce nadjubriti tlo Evrope. Ne vidim ama bas nikakvu razliku izmedju stradanja jednih ili drugih. Procenutulano se slazem da su Jevreji najsvise stradali, ali ne vidim cemu ljutnja u odgovoru.
Mozda na tu temu ima jos nesto da se kaze?


Drago, evo dela objasnjenja

Pogledati link
Znaci ipak su svi narodi su u pitanju.


Holokaust ili Shoa

ili na hebrejskom SHOAH (Šoa) se odnosi na veliko stradanje Jevreja u vrijeme 2. svjetskog rata, a znaci unistenje ili velika katastrofa. Shoah znaci sistematsko ubijanje velikog broja ljudi ili jednog naroda (genocid), progon, zatvaranje u geta, a odnosi se na jevrejski narod.
Neki autori primjenjuju izraz "holokaust" i na pripadnike ostalih, u vrijeme treceg rajha progonjenih grupa, ali generalno on ipak ostaje primjenjivan na progon Jevreja.


TRAGEDIJA

koja nesme da se dogodi ikada vishe, bilo kome, bilo gde!

Ako nismo nista nauchili iz tragedije koja je zadesila ceo sve u drugom svetskom ratu, pitanje je da li zasluzujemo da opstanemo kao dominantna vrsta na ovoj plavoj planeti.

Par vojnih budzeta velikih sila bi bilo dovoljno da se iskoreni glad i beda na celoj planeti, one race, one planet... Ja se nadam da ce to da se desi jednog dana ali plashim se ne za nasheg zivota. Kada bi se samo sva ta energija raznih generala usmerila ka osvajanju kosmosa bili bi na marsu do sada.

Idealista sam sta cju :D


Jelena

vi ste zaista neverovatni! Blog ste zapoceli pricom o holokaustu da bi se sve opet zavrsilo na optuzbama na racun Boze Djelica i moderatora B92. U sredinu ste nekako, onako uzgred, ubacili i nesrecne vojnike. Ako nemate obzira prema roditeljima tih nesrecno stradalih mladih ljudi, pokusajte bar malo da se suzdrzite zbog tih vojnika. Oni nicim nisu zasluzili da budu deo vasih uobicajenih (izvinite na izrazu) baljezgarija.

Kada ste brisali postove onih koji se nisu slagali sa vama onda vam to nije smetalo. Kada sledeci put krenete u cenzurisanje pomislite malo i na ono sto se vama desilo.


Ako nemaš ...

ništa pametnije da kažeš, možeš za početak da pališ sveću.


Tamara,

svecu cu svakako zapaliti svom pokojnom dedi koji je proveo 3 godine u jednom od logora u Nemackoj. Nema, dakle, potrebe za vase dusebriznistvo. Ja se jos uvek dobro secam prica svog dede o tome kako je bilo u logoru. Posto volite slicice preporucio bih vam da procitate strip Maus Arta Spigelmana.

Gospodja Milic je u svom uobicajenom maniru napravila od nekoliko vaznih tema papazjaniju u kojoj je svaka od njih izgubila svoje pravo znacenje. Zaboravila je samo da na kraju podvrisne slogan svoje stranke. No, mozda i to ubrzo ucini.


Zahvaljujem na predlogu ...

... u tom mi se trenutku ne čita strip. Imam i ja preporuku za tebe: Rat i mir, pa dok vi to čitate, mi možemo da nastavimo konstruktivnu debatu jer OD NAS ZAVISI!


Tamara,

verujem da trenutno citas Rat i mir kao deo skolske lektire. Nije to losa knjiga. Mozda ces iz nje ponesto i nauciti.

Sto se konstruktivne debate tice, tvoje kolege i ti ste najbolji primer nepoznavanja tog pojma. Sve koji se ne slazu sa onim sto vi govorite ste skloni odmah da okvalifikujete kao manje vredne. Neki od vas su cak skloni i da im zabrane da govore. Toliko o vasem poimanju konstruktivne debate.


Bilo nekad,

da bi se bolje razumeli, nisi ti meni ništa manje vredan jer razmišljaš drugačije od mene, daleko od toga. Sloboda govora postoji godinama, a tu slobodu ne može niko nikome da uzme, pa ni tebi. Baš uživam u različitosti mišljenja, zbog toga i jesam na blogu.


Drago mi je da isto razmisljamo na tu temu

Iskreno se nadam da cete me podrzati u osudi svih onih koji i na blogu B92 zele da ukinu razlicito misljenje pa makar se taj ukidac tog prava zvao i gospodja Milic (ucinila je to vise puta nazvavsi taj svoj cin nekakvom virtuelnom sabljom).
Inace, nije mi bilo drago ni kada su njoj moderatori ovog sajta skinuli postove. Naprosto, to nije bilo u redu.

Strip Maus Arta Spigelmana vam iskreno preporucujem jer govori o holokaustu (da ne pomislite da sam imao na umu neku skrivenu aluziju).


Znaš šta ...

... domaćin je ipak domaćin, nemoj zbog toga toliko da se nerviraš. To je pravo koje ima domaćin. Pa i ja sam već bila brisana na blogu, pa šta, mene to ne vređa. Kraju krajeva, pa ni ja ne primam baš svakog u kuću.


Onda je i Restak domacin ovog sajta

i ima pravo da skine post gospodje Milic.


Jeste da ima pravo ...

... ako je komentar uvredljiv, a u njenom komentaru, barem za mene, nije bilo ničeg uvredljivog, samo "bolna" istina, pa je možda to to što vređa neke. Takva pitanja treba da se postavljaju milijon puta ako potrebno.


Tamara

Vrlo dobro znam sta sam napisao i u tome nije bilo bilo kakvih uvreda. Bilo je samo neslaganja sa njenim stavovima. I nisam jedini kojem je to isto ucinila.


Samo je potrebno ...

... malo smanjiti doživljaj, pa ne uzimati stvari tako ozbiljno. Pa kažem, i ja sam već bila brisana, pa to ne uzimam kao ličnu uvredu. Onaj ko se ne slaže sa mojim stavom, ma neka ga briše, šta to mene briga. Svako i ma pravo na to.


Ako posezes za takvim stvarima

onda nemas pravo da se bunis ako to neko uradi tebi.


A kaži ti meni ...

... ne kapiram šta je u njenom komentaru bilo uvredljivo? Čitala više puta.


od nas zavisi

bilo nekad,
ako ste ovde po sluzbenoj duznosti ok, ali nemojte trolovati beskonacno. ako niste, ako ovoliko dolazite dobrovojlno, onda nek vam je bog u pomoci.

nadalje, opet, ide mim sablja jer ga smoriste.


Paranoja

Čini mi se da vas hvata blaga paranoja kada su u pitanju ljudi koji pišu postove na vašem blogu, u svima koji se ne slažu sa vašim stavovima vidite ubačene provokatore, nije to dobro.


Krle, bre...

...ti si stvarno nemoguć.
Hajde, ostavi ženu na miru, smesta. Juriš je po čitavom blogu i mašeš tim svojim partijskim sloganima, krpama i slikama ko one babe sa Slobinih mitinga.
Šta je u kakvoj si frci...


Možda ima višak vremena ...

... a možda nema pametnijeg posla.


a mozda mu je

u opisu posla :)


Drago,

hajde lepo se vrati u svoj opstinski odbor i nastavi da po zidu kacis sopstvene projekcije koliko bi to LDP mogao da osvoji glasova u narednih 50 godina. Mozda posle 50 godina i dogurate do onih 10,1% koje si isprojektovao za izbore koji su upravo prosli.


Samo ti kuliraj...

...pored takvih kao ti, brzo ćete nam gledati leđa.
Divjan a ne Kopicl..


Bilo nekad ...

... e vidiš, ovo npr. već miriše na uvredu, malo ti fali.


Tamara

covek je sam napisao da je na zidu u svom OO okacio papir sa 10,1%. Gde je tu uvreda?


Koliko ga znam ...

... ovo bi moglo da ga uvredi :o) "Mozda posle 50 godina i dogurate do onih 10,1% koje si isprojektovao za izbore koji su upravo prosli." Ja kažem da će za 50 godina da bude 10,1% puta 3.


to je samo podsecanje

na virtuelnu realnost u kojoj zivi.


dragoooo, ja vidim

poznat mi covek, ne mogu da se setim odakle :), kad ono ...
gde nestade pemicka titula


Ma da..

...bio je Lord Ekton ili tako nešto.
Sada ima tri četiri nicka.


bilo nekada, moj nickname na

bilo nekada,
moj nickname na blogu je jelena, ali ja do sada nista nisam komentarisala. mora da je neka zabuna.
ako te interesuje moj komentar na ovu temu, procitaj
prikaz emisije koja je emitovana u decembru na kanalun 9
u novom sadu. steta sto se nije videla u celoj srbiji.
http://www.jobeograd.org/ps.htm


Draga Jelena,

ono sto sam napisao se odnosi na vasu imenjakinju, gospodju Milic. Izvinjavam se ako sam vas na bilo koji nacin povredio. Inace, procitao sam vas tekst i na njega nemam niti jednu primedbu. Holokaust se ne sme zaboraviti. Prosle godine sam bio u Krakovu, prosetao se bisom jevrejskom cetvrti i posetio sinagogu u kojoj je postavka posvecena krakovskim jevrejima. To su definitivno strasne stvari koje se ne smeju zaboraviti.


nisi me povredio. samo sam

nisi me povredio. samo sam se iznenadila. nisam znala da je milicka ili miliceva jelena.
strasno mi je zao sto nasi politicari nisu istrajni u poslu vezanom za hvatanje zlocinaca. i onih iz II sv. rata i ovih iz poslednjih ratova.

gledala sam nedavno na discovey kanalu emisiju o lekrima nacistima. ono sto sam videla uverilo me je da je period nacizma najmracniji period u istoriji ljudskog roda.
bilo je i bice, na zalost, zlocina, ali nacisticki zlocini su potpuni sumrak svesti i savesti.


Quote:Ko ga je pozvao na

Quote:
Ko ga je pozvao na blog i čija je to inicijalno ideja bila, videćemo. Kao i to da li je ovde kao DS, kao solo ličnost Boža Djelić, kao premijer, u kojoj od uloga i za koju priliku.

Ovo nije bitno, kao što nije naročito bitno ko je vas pozvao i da li ste vi tu kao LDP, kao solo ličnost Jelena Milić etc etc. Nemojte još i vi s tim čvorovićevskim optužbama - ko te je pozvao, za koga radiš... Malo je previše naporno.

Stvarno je ružno to što Đelić nije ni pomenuo vojnike, a ispisao šest pasusa kao uvod u "Drugi dan u Davosu". Posebno što baš niko od blogera, sem možda par dokonih šiparica, ničim nije pokazao da deli njegov entuzijazam za dovođenje Breda Pita u Srbiju, dočim ga je nekoliko desetina ljudi pitalo za vojnike. Simpatična je njegova fascinacija holivudskom estradom, ali Srbija ima mnogo veće probleme s kojima Mr. Jolie nema nikakve veze, niti može ikako da pomogne da se oni reše. Jedan od tih je i ubijanje vojnika na redovnom služenju vojnog roka.

Ja ne vidim razlog za nervozu administratora. Ništa nije bilo sporno u vašem pozivu učesnicima da pitaju Božu Đelića šta misli o ubistvima vojnika. Mene ste pozvali - ja pitao. Nisam bio neljubazan ni drzak, lepo sam pitao šta me zanima. Ne zato što ste mi vi to sugerisali (mada vam zahvaljujem na tome), već zato što me stvarno zanima.


A kad...

... ce Rolingstonsi. Oni ipak nisu Hollywood.


Evo da nominujem...

Imam dva..."Virtuelni razarač licemerja"
"Kako odbraniti državu od LW"
Ovo drugo mi se više sviđa jer zvuči apsurdnije...


Opet greske u koracima

Pocinjes tekst sa recenicom

Quote:
Ovaj blog postavljen je više od 24 časa posle našeg prethodnog bloga

Mislim zaista je smesno. Ne bi bilo lose da naucis terminologiju u blogovanju pre nego sto si poceo sa istim da se bavis.
BLOG je ova skalamerija na kome pises POSTOVE !!
Znaci trebao si da kazes
Quote:
Ovaj POST postavljen je više od 24 časa posle našeg prethodnog POSTA

ne zelim da budem grub, ali ovo nije prvi put da se frljas i zaista izgleda smesno. Pozdrav

Blogowski


e ako ti nemas drugih primjedbi

onda je sve lako. ja cu da se frljam, a ti klik misem i nastavi dalje.


postovani mim

neverovatno tendenciozno ostrasceno i zlonamerno. sta god zelite da postignete postizete samo negativan efeat...


Sta nam znaci pozdrav iz Davosa

Kao i mnogi drugi blogeri, i ja sam bila iznenadjena pojavom i potrebom Boze Djelica, trenutno potencijalnog premijera, da nam se obrati putem bloga. Ipak je to pozitivan napor, s obzirom da se mnooogi drugi a koji se nalaze u slicnim pozicijama, nisu odlucili na taj korak. Boza se nama javio iz Davosa da prikaze svoje napore koje cini dok boravi tamo. I jeste se postavilo pitanje zasto on "to sve" radi i bori se tamo, ali je to pitanje bolje postaviti kad nam neko nesto negativno radi. Ili kad ima funkciju i ovlascenja naroda, a ne radi nista! Iako se slazem da je dovodjenje Brad P.-a u Srbiju manje vazna stvar kad se pogleda koliki su nam problemi s kojima se suocavamo ovde, primila sam to vise kao simpatican detalj. Ali to sto Boza nije odgovorio na pitanje smrti vojnika, sto je jedan uzasna stvar koja se desila, je prvo bilo zabrinjavajuce. Onda sam pomislila kako bi vecina ljudi u njegovoj poziciji odmah odgovorila i verovatno obecala resenje odmah po svom dolasku na premijersko mesto. Ali mozda bas zato sto nije dao taj olaki a tipican odgovor, to govori da je mozda ipak nesto odgovorniji. Mozda. Nadam se.


Predsednik Srbije Boris Tadić


Predsednik Srbije Boris Tadić je,
povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, poručio da su logori smrti iz Drugog svetskog rata opomena da takve zločine ne smemo zaboraviti. Tadić je poručio da se danas sećamo svih žrtava nacističkog progona i da želimo da poručimo da više nikada ne sme da se dogodi da milioni stradaju samo zato što pripadaju drugoj rasi, veri ili naciji.

takodje bih skrenuo paznju :

Nazi hunter Zuroff slams Serbia officials

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1167467810602&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Efraim Zuroff, director of the Los Angeles-based Simon Wiesenthal Center's office in Israel, said Serbian authorities have done little to bring to justice Croats Ivo Rojnica and Milivoj Asner, and Hungarian Sandor Kepiro.

"Sadly, we have heard a lot of nice words, but there was no concrete action" by Serb authorities to start the extradition procedure, Zuroff said after attending a commemoration for some 1,400 victims of the Nazi occupation in 1942 in Novi Sad, northern Serbia.

Serbian authorities have said they would seek the extradition of the three men.

Kepiro, 93, who lives in Hungary, was identified last year by the Simon Wiesenthal Center as having been convicted twice in Hungarian courts, in 1944 and 1946, but never punished for his role in killings committed by Hungarian forces in Novi Sad after they entered the region in the wake of the Nazi occupation of Yugoslavia.

Rojnica, 92, is believed to be hiding in Argentina, and Asner, 91, is thought to be living in Austria. Both men served in Croatia's World War II Nazi puppet regime and allegedly took part in the prosecution and death camp deportations of hundreds of Jews, Serbs and Gypsies, Zuroff said.


"Efraim Zuroff, director of

"Efraim Zuroff, director of the Los Angeles-based Simon Wiesenthal Center's office in Israel, said Serbian authorities have done little to bring to justice Croats Ivo Rojnica and Milivoj Asner, and Hungarian Sandor Kepiro."

Pikali su basket, imali su preca posla.


Serbian authorities have done little

"Ruka pravde je spora, ali sigurna .."

ove dede vec imaju svi preko 9 banke, nesto mi izgleda sve to presporo za moje neznanje ...


stvarno sam grozna-da mi se prst, ja ocu...-lw

Quote:
Želim prvo da kažem da sam više puta javno govorio o skandaloznom postupku koji se vodi oko pogibije vojnika u Topčideru, kao i o drugim slučajevima o kojima je više ljudi pričalo na ovom blogu.

Kad, gde? Ima li neko neku arhivu, press clipping?


Ako jeste, svaka mu čast...

..ali ni ja za to ne znam. Voleo bih to videti.
A možda su i njega cenzurisali?


novogodisnji ekonomist -to drago

Dragi Drago,

Jedino blisko tome sto sam videla je bio uvodnik-redakcijski, novogodisnjeg broja Ekonomista u kome se vrlo lepo osvrnulo na 1000 dana rada vlade, po resorima, sektorima, kako god. I na kraju je receno nesto otprilike a o reformi vojske-pa sta reci kad se ni Topcider nije razresio. To mi se jako svidelo. Kratko i efikasno, upravo ono ocemu mi pricamo. Ovi slucajevi postaju dve paradigme-koliko je nekontrolisana vojska i sluzbe, ali i koliko je inertna i gradjanska srbija. Tipa, osudili i sta, sad nam je toliko bolno da moramo da cutimo, sto rece neko od dusebrzinika ovde.

Kapiram da BDJ ima neke veze sa Ekonomistom.

Uz ogradu da sam propustila, ja zaista nisam cula da je on to negde javno ekspicitno osudjivao i spominjao i ranije.


oduvek sam smatrala

da gradjanska svest podrazumeva jasnu argumetaciju, naspram haotichne agresije, mudrost, naspram inacenja,
moralnost naspram demagogije,(koja je sama po sebi nemoralna), chvrstu konstrukciju ideja, naspram arogantne improvizacije, a nadasve razumnost i spremnost na dogovor,
kada se radi o vaznim stvarima, sujeta je losh saveznik
i u glavnom deluje destruktivno.


Hmmm....

Autor threada (nadam se da nisam omanuo u terminologiji) za sebe koristi licne zamenice: mi, ona, ja. Ponekad u istoj recenici. I sto je najcudnije, to stilski ne odskace od ostatka teksta. Sto mi ukazuje na to da blogovanje zahteva vise zivaca nego sto autor u ovom trenutku moze da ponudi. Ne bih hteo da se igram proroka, ali ako autor ovako nastavi, bojim se da ce rezultat tendera biti 'Pukla sam!'


to domazet-lw

da, u prethodnom komentaru nesto nedostaje, evo odmah to ispravljam.

lw


Hmmmm..

....kad nemaju šta o suštini, uvek imaju šta na račun stila.:)


dragooo, j*** stil, vidi ovo :)

Iz danasnjeg Danasa...Beograd - Protiv negiranja genocida i zločina iz prošlosti treba se odlučnije boriti - ocenjeno je juče na okruglom stolu "Međunarodni dan sećanja na holokaust".
Prema rečima Zorana Ostojića, potpredsednika Građanskog saveza Srbije, negiranje holokausta predstavlja nesposobnost društva da se suoči sa svojom prošlošću. Antisemitizam, objasnio je on, nije samo karakteristika zemalja koje su bile pod direktnim uticajem nacionalsocijalizma, već su mu podlegale i neke druge države, pa čak i Staljinova Rusija.

boldovala ja-lw


evo i ovo u prilog :


Mеркелова: оштре мере против неонациста

ФРАНКФУРТ НА ОДРИ - Немачка канцеларка Ангела Меркел обећала је данас да ће предузети оштре мере против неонациста пошто се група екстремних десничара окупила испред места где је она држала говор.

"Драго ми је што живим у демократији. Знамо шта то значи. То је разлог због кога ћу усвојити став нулте толеранције према снагама који желе да нас врате назад у националсоцијализам", рекла је Меркелова на дан сећања на Холокауст у Франкфурту на Одри, на граници са Пољском.

Око 150 екстремних десничара окупило се испред сале у којој је канцеларка говорила, на регионалној партијској конференцији њене Хришћанско демократске уније (ЦДУ).

Генерална скупштина УН осудила је порицање постојања холокауста, као одговор на конференцију која је одржана у Ирану, и на којој су говорници стављали под знак питања убијање шест милиона Јевреја.

Усвајање резолуције УН поклапа се са Даном сећања на жртве холокауста, који се обележава 27. јануара, на дан када су совјетски војници ослободили затворене у логору Аушвиц 1945. године.

Према подацима немачке полиције, број криминалних дела која су починили екстремни десничари значајно је порастао прошле године. У првих осам месеци 2006. године, број таквих дела је порастао за 20 посто у поређењу за истим периодом 2005.


Misimmm..

...a šta je sa Koštunistanom?
Otvorim njihovu NSPM i vidim obrazovci glavni autori.
Verovatno ne naplaćuju honorare jer i Voja je za njih radio uvodni tekst na sajtu. Razmena, šta ćeš.


Ah Drago, oko moje blago...

... da si kojim slucajem upucen u istoriju srednjevekovnog Japana, znao bi da su tadasnji autori jako puno paznje poklanjali formi. Narocito u komunikaciji. Tako da je forma poruke (boja hartije i mastila, izbor vrpce i obaveznog cveta itd) prenosila sustinu dok je sadrzaj bio potpuno efemeran. Ili, sto bi moderniji narastaji rekli, najcesce je bi puko blebetanje. Ja moram da ti kazem da Ms M dozivljavam kao srednjevekovnu Japanku. Svasta sam saznao iz forme njene komunikacije. Malo sta iz sadrzaja. Doduse, ne bih rekao da joj je to bila intencija.

A ovo tvoje:

Quote:
....kad nemaju šta o suštini, uvek imaju šta na račun stila.:)
da li da to shvatim kao pocetak samokritike izazvane izbornim rezultatima ispod ocekivanja?


O formi...

"jako puno paznje"

Verovatno ste mislili jako mnogo paznje?


U pravu si I.D.

...na to sam mislio. Onako kako sam napisao je bas rogobatno. Hvala na ispravci.


Molim, hvala Vama.

Molim, hvala Vama.


Slatki limun ili kiselo grožđe...

...Domazete. Odlučite se. A možete i jedno i drugo. Ja sam rezulatatom jako zadovoljan. Siguran sam da će taj rezultat imati za posledicu rapidno smanjivanje "domazetije" u ovoj zemlji, a samim tim podizati šanse za ozdravljenje.


Jelena

podržavam uporno postavljanje ovakvih pitanja. Posebno na ovom mestu koje nije tv emisija (emitovanje&repriza&arhiva&gotovo), već je mesto na kom zapisi ostaju. Uporno postavljati pitanja o ljudima koji su ubijeni puškama ali i o onima koji su ubijeni nebrigom i zanemarivanjem. Teško je pričati o ostalim promenama (da ne pričam o sprovođenju istih) sve dok se ne rasvetle prethodne smrti i dok se ne spreči dalje umiranje. Ukoliko vas zanima, imam i ja neka pitanja...
I još...

Jelena, (pseudonim)
pa niste valjda mislili da ste jedina prisutna Jelena? :) Stvarno, baš retko ime. Mislim, razumela bih da se zovete, recimo, Traktorka. Onaj vaš odgovor od gore je urnebesno smešan a još više zbog toga što do sada niste ostavljali komentare.


to jelena krajsic -od lw i rw

Draga Jelena,
Hvala za podrsku i razumevanje. Nekada davno, davno, na pocetku blogerske karijere i mi smo pokusavali da pokrenemo jos neke teme poput onih koje ti otvaras. Nas je, na primer, znaimala pozadina, politicka, naucna, eticka i finasijska, klinike u Leskovcu.

Mislili smo da cemo imati vise prilike da sa ljudima sa kojima imamo konsenzus o nekim, za nas neupitnim, stvarima debatujemo i o novim temama, eutanziji, kloniranju, novim trendovima u medicini....kojecemu.

Na blogu kod BDJ javio se Zeka, covek koji je razvaljivao Nacionalni stroj i Obraz po Vojvodini. Totalno dijametralne stavove o globalizaciji imamo, ali bi rado sa Zekom o tome do sudnjeg dana.

Da, cena zivota u Srbiji je, jako, jako jeftina.


Zeka

Zeku poznajem, znam sve. Mislim, ko ne poznaje Zeku?
A podrška, pa oko takvih pitanja se to podrazumeva.

2Igor
Videla pitanje.
Neću da ponavljam da ne bi brisali :)
Inače imamo novosti tim povodom. Biće uskoro, ako ništa drugo, bar novi blogić/postić/tekstić/kakogod.
Q'apla!


Jelena, Vi imate izvrsnu

Jelena, Vi imate izvrsnu energiju!Divim Vam se.Plemenite su Vase pobude.
Uzgred, 2008.godine ce biti prikazan novi film iz serijala Star Trek.Koliko sam uspeo da saznam, Federacija promovise novu generaciju svojih brodova, a predvodnik je, naravno...Enterprajz!:)


hvala IDN

no, ne bih bas da skoncam ko abbie hoffman :)

ah ti razaraci, nosaci, i ostale nenasilne metode borbe kojima su nas ucili:)


Kakvo crno skoncavanje,

Kakvo crno skoncavanje, daleko bilo, mlada zena.
Moj odgovor je bio upucen Jeleni Krajsic(sta cu kada se i ona zove Jelena:)), ali za record, i Vama se divim:)


I.D. Novikov: "ali za

I.D. Novikov: "ali za record, i Vama se divim:)"

Ja se divim Draceni.


Zokster:"Ja se divim

Zokster:"Ja se divim Draceni."

Ja se divim Bozi Manu Djelicu, koji je na pitanje novinara kakvu izjavu moze dati posle uspesnog boravka u Davosu, izjavio:"Al' je lep ovaj svet, ovde potok, onde cvet."


Cekajte, zar to nije izjavio

Cekajte, zar to nije izjavio Gete?


Draga Jelena,

Jedno od tih pitanja o kojima govorite sam i ja postavio g.Djelicu.Ocekujem odgovor:)

Live long and prosper, T'Pol:)


ne mislim da sam jedina

ne mislim da sam jedina jelena.
ostavljala sam komentare, kod m&m.

Quote:
urnebesno smesan

tuga je samo jedna od emocija vezana za licemerje nasih politicara.


Sve mi je

Sve mi je mucnije i mucnije da citam Vas blog. Iznecu rezime mojih prethodnih postova i idem dalje, neprijatan mi je ton Vaseg bloga i nacin kominakacije na ovom blogu.

Sto se tice pogibije vojnika. Nepisano pravilo u demokratskom svetu je da ozbiljne novine ne objavljuju intervjue i tekstove roditelja, cija su deca izvrsila samoubistvo. Sta se jos uvek desilo u topcideru izgleda da mi jos uvek ne znamo i svakako se treba boriti za istinu. Ono sto mi se ne svidja je kako se to radi. Nisam kokoska koja nosi zlatna jaja ali umem da prepoznam mucak.

Istaci cu par stvari.
Kada se ubistvo/samoubistvo desilo, udarna vest na B92 je bila, da je u toj kasarni, na visokom polozaju bivsi mladicev telohranitelj, sada pukovnik, Puhalo. I krenule su spekulacije skroviste, mladicevo obezbedjenje, mrtva deca. Sta se ispostavilo, da je Kapetan Puhalo, bivsi mladicev telohranitelj, u objektu prekoputa, koji nije fizicki povezan sa objektom gde se desila nesreca, Puhalo nije pukovnik i ima smesno mesto komandira voda, ko je bio u vojsci zna sta je to. 3 dana je to bila udarna vest i sta se ispostavilo, puhalo nema veze sa tom jedinicom ni sa tim objektom, ne moze cak ni da udje u njega kad hoce, ali to niko nije objavio bitno je plasirati pricu
Advoakt- Vladan Batic,pa taman i da je imao najbolje namere na svetu ostavlja utisak lesinara, koji koristi bilo koju priliku da se pojavi na TVu i malo podseti ljude da i on postoji. Zasto se uloge advokata nije prihvatila neka politicki neobojena osoba, FHP na primer, ili nesto slicno.Ostavlja bljutav utisak u ustima.
I najjaci utisak na mene, aktivnost koalicije oko LDP na tom slucaju, lepo je to, ali zasto ne moze bes politike i stranaka to da se uradi. Bila je naka akcija tipa spomen nastradalima na topcideru, i jedan decko je ovde na blogu ostavio poruku zakasnio sam malo cekao sam ove moje iz stranke. Pa sta je to bio, stranacki skup ili spomen, da li ste nosili i stranacke zastave.

Pa bio sam,
Urosh (6 Oktobar, 2006 - 01:43)

samo sam malo zakasnio, dosao u 11h, jer su i moji iz stranke malo kasnili, a ja dosao s njima.

Zasto na primer ne unajmite, kao grupa gradjana, anonimno, bez politickih predznaka, neku kvalitetnu britansku advokatsku kancelariju da utvrdi istinu. Zasto mora partijsko da se provlaci kroza svaku akciju.

Hipoteticko pitanje. Neka nezavisna komisija utvrdi da je bilo samoubistvo, sta onda, sta sa duhom koji je izasao iz boce. Da li cete sa istim zarom da ga gurate nazad u bocu.Ili cete samo da gurnete pod tepih.

Zasto sve ovo pisem. U priblizno to vreme sam sluzio vojsku u Beogradu i otprilike znam kako je izgledala straza u to vreme. Gomila objekata iz stare JNA, vojske malo, nedovoljno i za strazu, pa umesto da se ostane maksimum 7 dana, po zakonu, ostajalo se i po 35 vezanih dana. Da Vam malo docaram kako to izgleda, 3 sata spavate, pa ste 3 sata pozarni, pa ste 3 sata na strazarskom mestu pa ukrug, a za to vreme sto spavate, treba i da se presvucete i okupate i jedete.Pa jos ako imate komandira straze koji maltretira vojsku, tipa u 3 ujutru po kisi uzbuna, ja sam imao takvog,sa tim rezimom pogotovo ako ste klinac od 20 godina vrlo lako puknete, ja sam gledao i pretnju punom puskom staresini i pretnju da ce da ga izbuse za vreme smene straze.Ima svega.I zbog svega toga mi je bliza varijanta da su prsli, nego da su videli mladica ili neki sverc.Ne kazem da je nemoguce. Samo iznosim svoje vidjenje.


Skhomi,

Prestala sam da citam sta ste napisali kada sam videla ovo:

Quote:
Istaci cu par stvari.
Kada se ubistvo/samoubistvo desilo


...

shkomi: "Nisam kokoska koja nosi zlatna jaja."

Eee baš šteta, baš bi super bilo :o)


for real?

pa jos zlatna?


Ma da ...

... ja mislim da Srbiji samo takva jedna kokoška fali :o)


a ja

mislila da smo zatrpani tim kokoskama sto misle da bi mogli... znas vec, to s jajima i zlatom, itajrad;o)


Ma ćuti ...

... ne pričaj dalje :o)))


shkomi: "Nisam kokoska koja

shkomi: "Nisam kokoska koja nosi zlatna jaja."

Ali zato, da sere, sere.


Ne moze advokatska

Ne moze advokatska kancelarija da utvrdi istinu, nego sud. I jos nesto, strani strucnjaci su potrebni ponekad kod nas da se ne bi sumnjalo u njihovu objektivnost ili zato sto su tehnicki opremljeniji, a ne zato sto su bolji. Tako je i sa advokatima, nisu Engleski bolji nego skuplji. A kod nas je dosta strucnjaka marginalizovano, niko ih ne pita ni za sta, pa ni za ovaj slucaj, a bilo bi jako dobro da cujemo sta misle o ovome, jer za razliku od Milica, koji treba da ide u parlament, ja treba da idem u vojsku
Drugo, jako je sve to sumnjivo sa samoubistvima, da se ne znam koliko njih zaredom ubilo. O tome se malo pise, izuzev na ovom blogu. Ja mislim da ova vlada to nije sposobna da resi i da nakon formiranja nove na tome treba insistirati


Nikson došao kući...

Kaže da treba insistirati na razjašnjavanju smrti vojnika.
Vidiš da nije uzalud LW...ipak se kreće.


Uzalud je. Necu se uclaniti

Uzalud je. Necu se uclaniti u koaliciju okupljenu oko Bebe Popovica


Mladi politicki lider

u petoj deceniji zivota?


ako se odnosi na lw na akademiji

mogao si samo malo da se potrudis pre nego konstatujes, i da vidis da stoji smajli, upravo zbog toga.


Da vam ne padne na pamet!

Ceo dan gledam iz raznih zemalja obelezavanje Dana secanja na Holokaust.

Quote:
Generalna skupština UN usvojila je juče rezoluciju kojom se bezrezervno sprečava bilo kavo poricanje Holokausta. U predlogu rezolucije stoji da je jedan od razloga njenog pisanja to što” ignorisanje istorijskih činjenica o tim užasnim događajima povećava rizik da oni budu ponovljeni.” Efraim Zurof iz centra Simon Vizental poručio je nedavno i našim vlastima da “ratni zločini ne zastarevaju.”

Pre neki dan "u letu" uhvatih neku vest, da su iz Simon Vizantal Centra porucili da nemaju nikakvih odgovora od nasih vlasti u vezi potrage za nekim licima i da ih to jako cudi kad se zna da je medju zrtvama Holokausta veliki broj Srba.(Cula sam to na radiju, pa ne mogu da proverim da li sam bas dobro prenela). Ali ako sam dobro cula, koga da pitam: ko su ti ljudi, ko je odlucio da se oni ne traze, ko je odlucio da ne obavesti gradjane o tom zahtevu Centra?

Danas me je stvarno uhvatila panika da cu ponovo doziveti bruku da iz ove zemlje ide poruka : "Ne smemo da negiramo Holokaust zato sto treba da udjemo u EU". Da li je to razlog ili je takva konstatacija upravo negiranje Holokausta? Ima li to veze sa onom pricom da se vracanje nacionalizovane imovine nece odnositi na 41? Da ne pominjem i razane zaobilaznice tipa "uhapsiti nije srpska rec" koje se mogu pojaviti od "elite" jer vec je sve to vidjeno.

Zato kazem, hvala za ovaj Blog, da nekom u vlasti ne padne napamet da nas obavestava da je razlog za borbu protiv negiranja Holokausta pristup EU, fondovima i sl.

Vazno je. Mnogo je vazno.


2 MiM

Quote:
Imate li vi tu VIP uslugu da vam kad postavite blog, mailom dojavljuju da na njemu ima nekih tema?

Get a life!


Hoće li neki naš budući

Hoće li neki naš budući ministar ili budući premijer otići u Poljsku i posetiti Aušvic kad nisu mogli prošle godine neka bar ove godine neko ode i upali sveću , zato što je i među stradalim ljudima bilo i naših državljana , makar samo zbog toga ?