Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Biti ili ne biti ... neutralan

Nedugo nakon sto sam se registrovala na B92 blogu stigao mi je poziv od Dejana Bizingera da se prikljucim listi onih smrtnika kojima se takodje pruza sansa da pisu za isti.

Kratko sam se predomisljala. Jedan glasic je govorio "ne, ti vec imas svoj blog, ostani nezavisna i neutralna" a drugi "ma hajde, ne budi kukavica, B92 je uostalom jedan od retkih domacih sajtova koje pratis, a u danasnje vreme je neutralnost prevazidjena".

Secam se kako sam odlazeci iz Srbije na sve komentare tipa "super, Svajcarska, lova do krova" odgovarala "ne, bitni su neutralnost i politicka sigurnost" jer su to za mene bili glavni kriterijumi nakon zivota u jednoj izuzetno nesigurnoj zemlji. Vrlo brzo su moje mladalacke i naivne iluzije bile rasprsene kada sam shvatila da je cak i u neutralnoj zemlji nemoguce biti i ostati neutralan. Niti je Svajcarska zaista neutralna (poznate su izjave njihove ministarke za inostrana pitanja) niti su to sami Svajcarci. Iza naizgled nezainteresovane i diplomatske maske kriju su mnogi levicari i desnicari, pri cemu ne mislim na politicare nego na obicne ljude.

Dolazeci iz jedne u Svajcarskoj omrazene i anatemisane zemlje cesto sam bila primorana da je branim i objasnjavam mnoge istorijske cinjenice koje im njihovi mediji ili obrazovanje nisu pruzili. One emotivne i kulturne nijanse sam u proteklih sest godina uspela da priblizim samo nekolicini. Takodje, mnogi Svajcarci su bili iskreno iznenadjeni kada su upoznali "normalnog" Yugo-sa (tako nas pogrdno nazivaju u stampi) sa dobrim znanjem nemackog jezika i uspesnim zaposlenjem u struci.

U Srbiji nisam zelela da pripadam nijednoj partiji ili organizaciji i zelela sam da tu nezavisnost zadrzim i u inostranstvu sto sam srecom uspela i pored svog ociglednog Ausländer porekla. Ipak, nemoguce je biti neutralan povodom bilo cega sto se tice Srbije. Verujem da ce neki moji prijatelji biti iznenadjeni, razocarani ili ljuti jer se ovim mojim postupkom "otvoreno" opredeljujem za B92 ali ipak preuzimam taj rizik.

I tako sam dosla do kompromisa. Ostajem verna light varijanti bloga na makilica.mojblog.co.yu ali pocinjem da pisem i ovde. Hvala Dejanu na poverenju i ukazanoj prilici.