Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

BRENDOVI NOVOG SADA: 8 TAMBURAŠA, 15 BATINAŠA,...

Pretučeni glumci (foto:Jovan Jarić, BLIC)Pretučeni glumci (foto:Jovan Jarić, BLIC)DOBRODOŠLI NAZAD U MRAK 90-ih →Nastavak posta:FANTOM IZ POZORIŠTA 

Glumci Emil Kurcinak, Dragan Zorić i Zoran Andrejin noćas su brutalno pretučeni na svom (štrajkačkom) radnom mestu u novosadskom Pozorištu mladih! Pretukla ih je grupa od 15-ak nepoznatih batinaša. Od fatalnijeg ishoda po njihov život i zdravlje spasao ih je taksista koji se tu zadesio i odvezao ih u policiju. Dragan Zorić ima naprsnuće vratnog pršljena... Iz policije glumci su se vratili u pozorište, gde su zatekli direktora Tomislava Kneževića koji je  zaključao zgradu odbivši da u nju pusti glumce, policiju i nekolicinu novinara koji su odmah obavešteni o događaju. Nakon toga i direktor se uputio u policiju gde su, po svedočenju novinara-očevidaca na licu mesta već bili prisutni i funkcioneri SRS-a i DSS-a(!?)...

Na današnjoj pres konferenciji glumci su pozvali građane Novog Sada da im se pridruže u danonoćnim građanskim stražama u Pozorištu. Zatražene su ostavke gradskih čelnika koji su vlastitim nečinjenjem doprineli eskalaciji četvoromesečnog problema, pre svih gradskog sekretara za kulturu Radovana Jokića i gradonačlnice Maje Gojković. Najavljena je solidarnost glumaca Srpskog narodnog pozorišta, brojnih nevladinih organizacija i institucija kulture... Umesto Grada kulture Novi Sad preimenovan je u grad torture...

Sve neodoljivo podseća na mrak 90-ih... Ja još pamtim batinaše s bejzbol palicama koji su se u vreme građanskih protesta 1996/97. fantomski pojavljivali, prebijali građane i isto tako fantomski nestajali... Do danas, bar koliko je meni poznato, ni jedan od njih nije identifikovan. Neće biti ni ovi... Poruka je: da u ovoj zemlji više niko i nigde nije siguran. Ovo je šamar u lice demokratskom, civilnom društvu, svima koji se zalažu za nenasilno rešavanje problema...            

Kako zapravo ne znam šta bi više pisao... Naprosto sve je u toj meri očigledno da se čini suvišnim, uz fotografije koje sam dobio od novinara i fotoreportera Blica → a kako ne bi ostali samo komentari, prenosim još jednom 3 noćašnja javljanja odnosno "direktan prenos" glumca Ratka Radivojevića preuzeta sa mog prethodnog posta FANTOM IZ POZORIŠTA:  

KO JE ODGOVORAN + TOMINI BISERI

Glumac Ratko (6 Februar, 2007 - 02:32)ПОЗОРИШТЕ МЛАДИХ ЈЕ У ШТРАЈКУ! Поштована публико, Позориште младих је у генералном штрајку од 19. октобра 2006. године. Наш захтеви су оставка или смена директора и уметничког директора Томислава Кнежевића, распуштање Управног одбора и расписивање јавног конкурса за директора Позоришта младих.
Томислав Кнежевић постављен је на место директора Позоришта младих искључиво по политичкој линији, као члан Демократске странке Србије.
По свом доласку у позориште прво је сам себе је поставио за уметничког директора, иако за то нема квалификације, тако да све време сам себи исплаћује две плате, што са самом себи додељеном стимулацијом износи око 150.000 динара месечно. Ову плату двоструки директор добија и за време штрајка када Позориште не ради.
Следећи генијални потез двоструког директора био је да Управни одбор, сачињен од његових истомишљеника (три члана из ДСС-а и један из СРС-а) почне да плаћа, иако се то не ради ни у једној буџетској установи из јасних разлога: неморално је одузимати новац култури која га никада нема довољно. Два члана колектива Позоришта младих у том Управном одбору покушавали су да изнесу своје примедбе али оне никада нису ни разматране, уместо тога им је прећено а записници су преправљани тако да не постоји никакав траг о њиховом супротстављању. Од марта прошле године због тога су престали да присуствују састанцима Управног одбора а нико други из колектива није хтео да буде његов члан. Двоструки директор, Председник Управног одбора (познати професор на Филозофском факултету у Новом Саду који у свом кабинету држи слику Радована Караџића) и остали чланови УО наставили су да раде у потпуној хармонији.
Следи скидање са репертоара многих наших представа, и постављање две представе којих можемо само да се стидимо. Највећи пројекат двоструког директора била је представа „Београд некад и сад“ у режији Синише Ковачевића која је коштала преко 7 милиона динара буџетских пара. У тој представи је за велике хонораре ангажовао двадесет глумаца (у представи је играло само четворо глумаца Позоришта младих), између осталих глумицу СНП-а Гордану Ђурђевић, која ће се касније претворити у његовог најватренијег бранитеља. У истој представи за лектора је ангажовао свог рођеног брата а свакако је најзанимљивији лик магистар компаративне књижевности коме је ментор био председник УО Позоришта младих, глумац-аматер (члан ДСС-а).
Друга тужна представа је „Снежана и седам патуљака“ која је намењена деци до 10 година а траје 70 минута (није смешно). Приликом рада на тој представи сукоби између глумаца и двоструког директора достигли су врхунац јер је он својим свакодневним вишечасовним предавањима на тему морала (?) присилио глумце да у њој учествују. Тврдимо да нико из УО није прочитао текст „Снежане и седам патуљака“ који је недопустиво назадан због начина на који третира жене.
У јуну смо се први пут обратили градском министру за културу Радовану Јокићу и градоначелници Маји Гојковић пошто је Град Нови Сад оснивач Позоришта младих. Министар Јокић, сликар по професији, примио нас је и разумео наше проблеме и изразио спремност да нам помогне. Да ли из немоћи или неспособности, што је можда исто, он то још увек није учинио.
Двострука личност двоструког директора тада је дошла до потпуног остварења: с једне стране оптужује министра Јокића да је вођа штрајка, Мају Гојковић да није градоначелник него градоначелница (у преводу: нема ону ствар), нас на сваки начин дискредитује, проглашава хулиганима, бандитима, лоповима, криминалцима, наркоманима, терористима, политички изманипулисаним људима, а с друге стране нас позива да се вратимо на посао, сазива идиличне конференције за штампу и прича како је у Позоришту младих све у реду и како се у том духу припрема прослава 75. годишњице Позоришта.
Двоструки директор је за ту прославу и монографију добио 2 милиона ДИНАРА буџетских пара, иако прославе због штрајка није било.
Кад смо већ код милиона, Позориште младих је за прошлу годину добило петнаест милиона динара. Седам је потрошено на „Београд некад и сад“, ако је за „Снежану и седам патуљака“ потрошено неких милион-два, поред ова два милиона недостаје нам одговор где су још четири милиона динара. Шест милиона од петнаест двоструки директор није оправдао. Надзорни одбор Позоришта не може да добије одговор ни на једно питање јер је правница Позоришта увек на боловању, што је заправо начин обструирања његовог рада. Због тога смо се обратили буџетској комисији Града да испита где су те паре и добили одговор да буџетска комисија може да ради само по налогу градоначелнице Маје Гојковић која такав налог није потписала.
Остаје нам да нагађамо. Паре које није присвојио или платио својим политичким истомишљеницима и послушницима двоструки директор је вероватно потрошио за појачано обезбеђење (седам хонорарно запослених радника) које нас јури по ходницима, слика, не дозвољава одржавање састанака синдиката тако да се састајемо као илегалци на клупама у Дунавском парку.
Дан после штрајка упозорења УО доноси одлуку да отпушта једног по једног штрајкача. Ми ступамо у генерални штрајк и неколико пута се обраћамо преседнику Скупштине Вучевићу који прети ликвидацијом позоришта а нас проглашава за самоуправљаче.
Дужни смо да споменемо да смо све време имали подршку једног дела јавности. Подржало нас је Извршно веће Војводине на челу са Бојаном Пајтићем који нам је пружио и материјалну помоћ јер смо већ четири месеца без плата. Јавно су нас подржали многи културну радници, као Вида Огњеновић, Борка Павићевић, Иван М. Лалић, Горан Паскаљевић, Небојша Брадић, Даринка Николић, Никола Џафо, Лидија Стевановић, Радоје Чупић и други, многи пријатељи и публика, који нас свакодневно посећују и доносе храну.
После више од сто дана штрајка осам штрајкача добија отказ иако то представља најгрубље кршење Закона о штрајку. Обратили смо се Инспекцији рада, нисмо добили одговор. Да ли је параноја ако кажемо да је инспекција у надлежности Министарства за рад Републике Србије на чијем челу је министар Лаловић из ДСС-а?
Двоструки директор објављује да по оптуштању неподобних и по истеку уговора неких хонорарно запослених радника, више није већина колектива у штрајку и да Позориште младих сада ради.ДА ЛИ ЈЕ ОД ПОЧЕТКА БИО ПЛАН ДА СЕ ПОЗОРИШТЕ МЛАДИХ УГАСИ, ИЛИ ЈЕ У ПИТАЊУ СТРАВИЧНА НЕОДГОВОРНОСТ ГРАДСКИХ ВЛАСТИ?ПОЗИВАМО НА ОДГОВОРНОСТ ЗА НЕРЕШАВАЊЕ СТАЊА У ПОЗОРИШТУ МЛАДИХ:
ДИРЕКТОРА ПОЗОРИШТА МЛАДИХ ТОМИСЛАВА КНЕЖЕВИЋА (ДСС)
ПРЕДСЕДНИКА УПРАВНОГ ОДБОРА МИОДРАГА РАДОВИЋА (ДСС)
ГРАДСКОГ МИНИСТРА ЗА КУЛТУРУ РАДОВАНА ЈОКИЋА
ГРАДОНАЧЕЛНИЦУ МАЈУ ГОЈКОВИЋ (СРС)
ПРЕДСЕДНИКА ГРАДСКЕ СКУПШТИНЕ ЗОРАНА ВУЧЕВИЋА (СРС)
ПОТПРЕДСЕДНИКА РАДУ МАРИНКОВА (ДСС)ТОМИНИ БИСЕРИТОМА КНЕЖЕВИЋ ЈЕ БИО ГЛУМАЦ У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ ГДЕ ПОСЛЕДЊИХ ДЕСЕТ ГОДИНА НИЈЕ ОДИГРАО НИЈЕДНУ ПРЕДСТАВУ АЛИ ЈЕ РЕДОВНО ПРИМАО ПЛАТУ КАО ГЛУМАЦ ДРУГЕ ГРУПЕЗАВРШИО ЈЕ ПОЗОРИШНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ 1992. ГОДИНЕ У СВОЈОЈ 41. ГОДИНИУЧЕСТОВАО ЈЕ У РУШЕЊУ МНОГИХ УПРАВНИКА И ДИРЕКТОРА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТАБИО ЈЕ ЧЛАН НЕКОЛИКО РАЗНИХ ПАРТИЈА, У ДСС ЈЕ СТИГАО ИЗ ЈУЛ-АПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ ПОСТАО ДИРЕКТОР ПОЗОРИШТА МЛАДИХ, ПО СОПСТВЕНОМ ПРИЗНАЊУ, НИКАДА НИЈЕ БИО У ПОЗОРИШТУ МЛАДИХ И НЕ ЗНА НИШТА О ЛУТКАРСТВУУПРКОС ТОМЕ, ГЛУМЦИМА ЗА ВРЕМЕ ПРЕДСТАВЕ ИЗА КУЛИСА ГОВОРИ КАКО ДА ГЛУМЕЗА ВРЕМЕ ПРЕДСТАВЕ ТОНЦИМА У ТОНСКОЈ КАБИНИ НАРЕЂУЈЕ ДА СМАЊЕ ТОН И УПАЛЕ СВЕТЛО ДА СЕ ДЕЦА НЕ ПЛАШЕЗАБРАЊУЈЕ ЗАПОСЛЕНИМА У ПОЗОРИШТУ ДА НОСЕ ЕXIT МАЈИЦЕСКРИВА СЕ У WC-У И ПРИСЛУШКУЈЕ ГЛУМЦЕ У ГЛУМАЧКОМ САЛОНУСКРИВА СЕ У ДРУГОМ WC-У И СА WC ШОЉЕ ВИРИ ШТА РАДЕ ГЛУМЦИ У ГЛУМАЧКОМ САЛОНУ УПАДА ИЛИ ЗАВИРУЈЕ КРОЗ КЉУЧАОНИЦУ ЖЕНСКЕ ГАРДЕРОБЕНОСИ У ЏЕПУ ДИКТАФОН И СНИМА РАЗГОВОРЕ СА ГЛУМЦИМАФОТОГРАФИШЕ САСТАНКЕ СИНДИКАТАНЕ ПУШТА ГЛУМЦЕ ПОЗОРИШТА МЛАДИХ НА ГОСТУЈУЋЕ ПРЕДСТАВЕ И ЗАКЉУЧАВА ПУБЛИКУ ДА ГЛУМЦИ НЕ БИ МОГЛИ ДА УЂУ (ШТА ЈЕ МОГЛО ДА СЕ ДЕСИ У СЛУЧАЈУ ПОЖАРА?)ДА БИ ЗАПОСЛЕНИ ПОЗОРИШТА МЛАДИХ МОГЛИ ДА ОВЕРЕ КЊИЖИЦЕ ИЛИ ДОБИЈУ БИЛО КАКВУ ПОТВРДУ МОРАЈУ ДА ПРЕДАЈУ ПИСМЕНУ МОЛБУ ДА БИ ДОШЛИ ДО СЕКРЕТАРИЦЕ„СНЕЖАНУ И СЕДАМ ПАТУЉАКА“ ЈЕ НАЈАВИО КАО ЛУТКАРСКУ ПРЕДСТАВУ ИАКО У ЊОЈ НЕМА НИЈЕДНЕ ЛУТКЕКАДА ЈЕ ГЛУМАЦ КОЈИ ИГРА ПАТУЉКА У „СНЕЖАНИ И СЕДАМ ПАТУЉАКА“ БОЛЕСТАН ИЗАЂЕ ПРЕД ПУБЛИКУ И ПИТА ДЕЦУ ДА ЛИ МОГУ ДА ГЛЕДАЈУ ШЕСТ ПАТУЉАКА А ДА ЗАМИСЛЕ ДА ИХ ЈЕ СЕДАМНАТЕРАО ЈЕ ГЛУМЦЕ ДА ПОТПИШУ ДА НЕЋЕ ИГРАТИ У ДРУГИМ ПОЗОРИШТИМА НИТИ САМОСТАЛНИМ ПРОЈЕКТИМА, ЈЕР ЈЕ ТО СУКОБ ИНТЕРЕСА, У СУПРОТНОМ ЋЕ ПРЕМА ТОМ ПОТИСАНОМ УГОВОРУ ДОБИТИ ОТКАЗСВЕ ПРОСТОРИЈЕ, УКЉУЧУЈУЋИ ПЛАФОНЕ, ОКРЕЧИО ЈЕ ЗЕЛЕНОСЛУЖБЕНИ АУТО ОФАРБАО ЈЕ У ЗЕЛЕНОУВЕК ЈЕ ОБУЧЕН У ЗЕЛЕНОСЛУЖБЕНО ЈЕ ИШАО НА САБОР У ГУЧИ ДА БИ СКЛОПИО ВАЖНЕ ПОСЛОВЕ ДВЕ ГЛУМИЦЕ КОЈЕ НЕ ШТРАЈКУЈУ ПРЕБАЦИО ЈЕ ИЗ ТРЕЋЕ У ПРВУ ГРУПУ И РЕДОВНО ЗА ВРЕМЕ ШТАЈКА ДОБИЈАЈУ И СТИМУЛАЦИЈУТРЕЋИ ГЛУМАЦ КОЈИ НЕ ШТРАЈКУЈЕ ЈЕ АЛКОХОЛИЧАР И ВИШЕ ПУТА ЈЕ ПРЕКРШИО РАДНУ ДИСЦИПЛИНУ АЛИ НИЈЕ НИКАДА ЗА ТО КАЖЊЕННА ТВ НС ИЗЈАВИО ЈЕ ДА НИЈЕ ТАЧНО КАКО НЕМА УМЕТНИЧКЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ ПОШТО ЈЕ КАО ДИРЕКТОР ДРАМЕ У СНП-У ПРЕНЕО СТЕРИЈИНУ ФИГУРИНУ У ВИТРИНУПРЕДСТАВА „БЕОГРАД НЕКАД И САД“ ДОБИЛА ЈЕ НАГРАДУ У ВРШЦУ НА СТЕРИЈИНИМ ДАНИМА“, А У ЖИРИЈУ ЈЕ БИО РОЂЕНИ БРАТ ТОМИСЛАВА КНЕЖЕВИЋА КОЈИ ЈЕ У ПРЕДСТАВИ БИО ЛЕКТОРНА ПАУЗИ ИСТЕ ПРЕДСТАВЕ ЧАСТИ ПУБЛИКУ ДА БИ ОСТАЛА НА ДРУГОМ ЧИНУЗОВЕ НОВИНАРЕ КАДА НЕ ПИШУ ПО ЊЕГОВОЈ ВОЉИ И ОБЈАШЉАВА ИМ КАКО ТРЕБА ДА ПИШУПРЕДУЗИМА РЕНОВИРАЊЕ ПОЗОРИШНИХ ТОАЛЕТА ДА БИ ШТРАЈКАЧИ ОСТАЛИ БЕЗ ВОДЕМЕЊА БРАВЕ ДА БИ ШТРАЈКАЧЕ МОГАО ДА ДРЖИ ЗАКЉУЧАНЕ ДОВОДЕЋИ ИХ ТАКО У ОПАСНОСТ У СЛУЧАЈУ ПОЖАРА, УЗ ЗНАЊЕ ВАТРОГАСНОГ РЕФЕРЕНТА ПОЗОРИШТАЗОВЕ ШТРАЈКАЧЕ ПОЈЕДИНАЧНО НА РАЗГОВОР И ОБЕЋАВА ИМ ВЕЋУ ПЛАТУ АКО СЕ ВРАТЕ НА ПОСАОНА ЛОКАЛНОЈ ТВ СТАНИЦИ ПОВОДОМ ПОДРШКЕ ВИДЕ ОГЊЕНОВИЋ И НЕБОЈШЕ БРАДИЋА ИЗЈАВЉУЈЕ: „ВИДИ СУ СЕ СВИДЕЛЕ МЛАДЕ ГЛУМИЦЕ ПА ЋЕ ИХ ОДВЕСТИ У БОЕГРАД, БРАДИЋУ СУ СЕ СВИДЕЛИ МЛАДИ ГЛУМЦИ ПА ЋЕ ИХ ОДВЕСТИ У БЕОГРАД, ТАКО ДА НЕЋЕ ОСТАТИ БЕЗ ПОСЛА.“ИЗ ПОЗОРИШНОГ ФОАЈЕА СКИНУО ФОТОГРАФИЈЕ ГЛУМАЦА КАКО НИКО НЕ БИ МОГАО ДА ИХ КОНТАКТИРА ЗА ДРУГЕ ПРОЈЕКТЕНЕОВЛАШЋЕНО ОТВАРА СЛУЖБЕНУ ПОШТУ ОД СИНДИКАТА ГЛУМАЦА УПУЋЕНУ ШТРАЈКАЧИМАВРБУЈЕ СПРЕМАЧИЦУ ПОЗОРИШТА ДА ПОД ИЗГОВОРОМ ДА СПРЕМА ПРИСЛУШКУЈЕ ШТАЈКАЧЕИТД.

 

BATINE

Glumac Ratko (6 Februar, 2007 - 02:35)UPRAVO MI JE JAVLJENO DA JE 15 TOMINIH BATINAŠA PREBILO TROJICU GLUMACA, ZORANA ANDREJINA, EMILA KURCINAKA I DRAGANA ZORIĆA. GLUMCI SU TRENUTNO U POLICIJI. IDEM TAMO, JAVIĆU SE.

LJEŠNJAK I MIROVIĆ SA TOMOM U POLICIJI U 4 SATA UJUTRU!!!

Glumac Ratko (6 Februar, 2007 - 05:43)ODJURIO SAM U POLICIJU GDE SU GLUMCI NEKAKO USPELI DA POBEGNU OD BATINAŠA. DALI SU IZJAVU I OTISLI U HITNU. POLICIJA, OSTALI GLUMCI KOJI SU DOJURILI, NOVINARI KOJE SMO USPUT ALARMIRALI (ALEKSANDRA IZ DNEVNIKA, SAVA IZ BLICA, IVANA I VLADA IZ GRAĐANSKOG, RELJA IZ PINKA I SNIMATELJ IZ PANONIJE) I JA STIGLI SMO PRED POZORIŠTE MLADIH. NA NAŠE IZNENAĐENJE UNUTRA JE VEĆ BIO TOMA, ZAKLJUČAN SA SVOJIM OBEZBEĐENJEM. KAKO SMO POSLE SHVATILI, ISKORISTILI SU VREME DA NAPRAVE REDA U GLUMAČKOM SALONU DA NE BI BILO TRAGOVA TUČE, STVARI KOJE SU PRIPADALE GLUMCIMA, JAKNE, MOBILNE TELEFONE I TORBE BACILI SU KROZ PROZOR. KADA SMO NA KRAJU USPELI DA UĐEMO U POZORIŠTE, TOMA JE POBEGAO OD NOVINARA. TROJE NOVINARA KRENULO JE ZA NJIM. TOMA JE OTIŠAO U POLICIJU. BILO JE 4 SATA UJUTRU. U POLICIJI SU ZAJEDNO S NJIM BILI M. LJEŠNJAK VISOKI FUNKCIONER DSS-A I IGOR MIROVIĆ, VISOKI FUNKCIONER SRS-A. NEMAM KOMENTARA.Knežević zaključava Pozorište, 6.februar 03h (foto:Jovan Jarić, BLIC)Knežević zaključava Pozorište, 6.februar 03h (foto:Jovan Jarić, BLIC)


ovo isuvise podseca

na prebijanja koja su se desila na arhitektonskom fakultetu tokom studentskih protesta protiv (tada) novog zakona o univerzitetu.

na vlasti su tada bili radikali. danas u novom sadu opet radikali u glavnoj ulozi u vlasti, opet prebijanja onih koji ne misle podobno. slucajnost?


U ovom

slučaju nema ni slučajnosti ni slučajne podudarnosti. Tući glumce? Mlade glumce koji čuvaju svoje štrajkačko mesto? Prečicom u mrak podrumski jučerašnji...
Šta kažu gradski oci, da ne kažem majke? "Saopštiše" li nešto?


gradske majke

Quote:
Šta kažu gradski oci, da ne kažem majke? "Saopštiše" li nešto?

Saopštiše, saopštiše: osudjuju NEPOZNATE napadače i učinće sve da ih pronadju jednog lepog dana a možda i pre!


Da, kao i 1996/97..

Sve im je u ruci, sav aparat sile. Mogu šta hoće.
Nisu to amateri. To su ljudi iz aparata sile.
Evo, danas B92 donosi dokumente o tome kako je Jočić mimo zakona u policiju zapošljavao kriminalce..
Bože, kako reče Kiš, ali se ovde brzo smrkava...


Knežević će biti smenjen...

Knežević će biti smenjen...

Nakon ovoga, Knežević će svakako biti smenjen – to je već sasvim očigledno.
Međutim pitanje je da li će i da li sme sve da ostane samo na tome to jest na njemu?!
Pitanje je i: kako se, to jest zašto se dozvolilo da do ovoga dođe?! Da sve ovoliko traje?
Takođe, ovaj incident morao bi biti inicijalna tačka za otpočinjanje procesa DEPOLITIZACIJE kulture (i ne samo nje, naravno). Početak kraja toga da se upravo u kulturnim institucijama "udomljuje" stranački kadrovski otpad sa kojim se i inače ne zna šta bi se... Ovaj događaj mogao bi biti inicijalno mesto za samoorganizaciju svih onih koji još uvek veruju da i ovde može da se uspostavi normalno civilno društvo koje će počivati na konsenzusu U SVAKOM POGLEDU SLOBODNIH GRAĐANA o tome šta se ne u jednom normalnom i civilizovanom društvu nikako sme!!!


Ma politika ušla u sve rupe ...

... ja predlažem drastičniji metod: DEPOLITIZACIJU POLITIKE.


zatvor, zar ne?

Za ovo batinanje je smena smesna kazna. Pa ako se on nakupio toliko novca smena nece mnogo da ga potrese. Zar u Srbiji moze da se batina tek tako, da se zatvaraju vrata pred policijom? Mislim da u politicku korektnost u Srbiji ni najludji ne veruju, ali ako moze da te neko bije tek tako, ne zanima te vise ni depolitizacija kulture ni ne znam sta... Ovo je egzistencijalno, ako neko moze da te bije zbog strajka, znaci da je strajk zabranjen; ako neko moze da se ponasa kaubojski zato sto ima para da plati telohranitelje, znaci da zivimo na divljem zapadu...


POZORIŠTE MLADIH - SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Prenosim najnovije saopštenje glumaca Pozorišta mladih:

SINGLUS
Pozorište mladih
Novi Sad

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Glumci i zaposleni u Pozorištu mladih, koji su u štrajku već četiri meseca, smatraju da je neshvatljiv cinizam sadržan u predlogu da se na mesto direktora Pozorišta mladih postavi Vojislav Soldatović, do jučerašni bliski saradnik kriminalizovanog Tomislava Kneževića.
Pošto su postupke prethodnog direktora osudila SVA umetnička udruženja u Srbiji i celokupna kulturna javnost, i pošto već četiri meseca skoro svi novosadski umetnici i radnici u kulturi podržavaju napore glumaca Pozorišta mladih da oslobode ovu kuću pogubnog rukovodstva, osnivač Pozorišta, koji je najzad prihvatio svoju odgovornost i odlučio da reaguje, pokušava da nam ponudi jednog od svega tri ili četiri gradska umetnika koji su PODRŽALI Tomislava Kneževića. I ne samo da ga je Soldatović podržao, nego se otvoreno stavio protiv celog ansambla Pozorišta mladih, potpisujući ugovor sa Kneževićem i pokušavajući da spase njegov položaj direktora, stavljajući mu svoju reputaciju reditelja na raspolaganje!
Podsećamo da je Vojislav Soldatović direktno ili indirektno učestvovao u NELEGALNOM otpuštanju glumaca i radnika Pozorišta mladih koji su štrajkovali, da je, kršeći Zakon o štrajku, zakazivao probe i nelegalno angažovao glumce koji bi trebalo da rade umesto ljudi koji su u štrajku i da ni jednom rečju nije osudio nasilje nad glumcima, koje su osudili svi, čak i direktni protivnici štrajka!
Gospodina Vučevića,. koji je izjavio da želi da potpuno reši problem u Pozorištu mladih (bar koliko je to u ovom času moguće) i koji je rekao da će tražiti da se na ovo mesto postavi kvalifikovana osoba, podsećamo da gospodin Soldatović od kvalifikacija ima jedino srednju školu, kao i da njegovo postavljenje neće ni izdaleka rešiti problem Pozorišta.
Ukoliko je osnivaču zaista stalo do rešenja, neka ličnost direktora potraži među desetinama gradskih umetnika koji su spremni i otvoreni za saradnju sa glumcima Pozorišta mladih, a ne među onih troje ili četvoro koji su im pretili otkazima i nasiljem i otvoreno se stavljali na stranu Kneževića. U slučaju da osnivač stvarno donese ovu pogubnu odluku, moraćemo da zatražimo pomoć suda u utvrđivanju kršenja zakona u kojima je učestvovao Slodatović!

Ako pokušate jednog Kneževića da zamenite drugim, nećete rešiti problem, gospodo, a mi ćemo opravdano strahovati od novog batinanja!

Glumci Pozorišta mladih: Vesna Ždrnja, Emilija Mrdaković, Ratko Radivojević, Saša Latinović, Slobodan Ninković, Vidosava Jovanović, Olja Vojnović, Jelica Gligorin, Emil Kurcinak, Emina Vasić-Milić, Saša Stojković, Dragan Zorić, Zoran Andrejin, Marina Zubić-Cinkocki, Sanja Tomić, Miljan Vojnović, Vera Hrćan-Ostojić


sramota za novi sad

i uopste, prebijanje glumaca, i tuca, ma dno dna....blah


To je sramota za Srbiju...

....ne samo za Novi Sad.No, koliko je sramota, toliko je i dijagnoza. Mislim da je to "pokazna" vežba i najava onoga šta nas čeka jer ne zaboravite, ove dve grupacije SRS i DSS imaju većinu i mogu napraviti vladu. To su političari izrasli iz kulture i politike nasilja i laži.
I lepo su kazali odakle će krenuti. Iz ustanova kulture jer im jedino otuda dolazi neki otpor.
Ovo je bilo organizovano nasilje i setite se samo koliko je u zadnjih pet godina od iste ekipe emitovano nasilnih poruka. Rada Marinkov glavni zaštitnik upravnika Kneževića i batinaša, svojevremeno je poručivao Đinđićevoj vladi i Čanku, da će vojska izvršiti vojni puč i gaziti tenkovima da bi zaštitila državu.Njegov pajtaš Mikavica je zgazio ženu i nikom ništa. Čak je imao hrabrosti da optužuje novinare što su to javili. O radikalima neću ni da trošim reči.
Ukoliko se ovim siledžijama ne pruži dostojan, građanski otpor, možemo skoro očekivati da će sličnu stvar uraditi u nekom drugom pozorištu, muzeju, biblioteci...
Ovi ne napadaju poljoprivredne zadruge..o)


da, to sam i mislila

za srbiju....bez teksta sam.
brojis srs dss i jos malo ovih onih i to je svaki drugi i vise.....a onih preostalih nekoliko procenata miroljubivih lala ce da kaze - e bouzze, svuashta.


mrak, mrak, mrak ...

totalni je mrak.


Tamara...

Nešto se čudno svetluca u tami..o)))
Pozdrav,


Drago ...

... pa šta li se to dešava u carstvu nebeskom? A to što se svetluca je možda samo mesec :o)))


Ma, ne...

..ti svetlucaš, Tamara.o)))


:o)

P.S.: a neka bude ovaj zagrljaj i za sve glumce jer ime je sigurno hladno :o)


tamara, ti si moja sijalica

moram malo da pomognem dragu kod udvaranja i malo serkam, muka me spopala od tuce
xxx2u2


A, ne...

...sijalica mi zvuči, nekako prozaično..o)))


Ma voli vas Tamara sve :o)

... ako treba svi ćemo da se grlimo i štrajkujemo :o)


Tamara...

Tamara velikog srca..o)


Ma da :o)

Jao svašta, tek sad vidim, nešto sam radila, pa nisam stigla pre, i dole kod Vidojkovića mrak :o) Jao, jao.


Pa to ti pričam...

...opšti mrak uz pokoji tračak svetla.o)
Pogledaj kod Biljane.


bolje da ne gleda

ugasice nam se : (


Neće se ugasiti...

..postoje svetiljke koje se nikada ne gase..o)))
Joj, sad sam gori od Koelja...o)))


jesi : )))))))

jesi : )))))))


Samokažnjavanje...

...deset minuta neću ništa pisati.o))))


Ma nema potrebe :o)

Evo, pročitala sve. Jao, jao, ali ne dam se ja :o) Možda lupetam, ali nešto razmišljam: dovoljan je jedan čovek da upropasti pozorište/državu, ali sam sigurna ja takođe jedan dovoljan da spasi pozorište/državu.

A vidim, javili se i "najpametniji" :o) I to i Boža i Boki :o) Najbolja je ova: "Želim povređenim glumcima da se što pre oporave. Moramo se mobilisati protiv nasilja." - Boža
A još bolji je tvoj komentar Drago :o) A i ovo Zoxijevo pitanje mi se sviđa: "Hoćete li se mobilisati i u tom pravcu?"
A najbolji je Boki: "Ovakve pojave izazivaju opravdanu zabrinutost javnosti. Samo brzo otkrivanje i kažnjavanje počinilaca može dokazati da je Srbija demokratsko društvo i da može da omogući bezbednost i sigurnost svim njenim građanima."

Drago, da li znaš da skupljam njegove "najpametnije" rečenice :o)


Mislim da je to dobar materijal..

....za knjigu. Te rečenice. Knjiga bi se mogla zvati "Čovek čija je demagogija preskakala sama sebe"..o)))


Ha, ha, ha :o)

A izgleda da mu i udobno u toj demagogiji:
"Ovu lampu sam ja doneo, a doneću i novu stolicu. Tepihe sam izbacio jer sam alergičan na prašinu. Ovo je trosed na kojem ponekad predahnem jer sam često po ceo dan na poslu. - B. Tadić, 10. 12. 04.


Špic

;)


'oćeš još :o)

"Namera mi nije da kršim ustav i zakon i rušim vladu i da odmah izazivam izbore, već da se ponašan poltički konstruktivno." - B. Tadić, 10. 5. 04.


Drago,

(šap, šap u komplimentiranju) kao zvuči SVITAC? (samo sam moraš još da nadješ ženski rod)


biće ovde izgleda i lepih momenata...

za tamaru & draga:
opa, vidim: biće ovde izgleda i lepih momenata...


Nebojšo

... i ja tebi želim laku noć :o) Odoh ja da odmorim, sutra, pardon, danas je novi dan i nove borbe.


hvala...hvala...idemo na

hvala...hvala...idemo na počinak...


Komunikacija sa Tamarom...

...je uvek događaj i lep momenat.o)))


:o)


pozdrav Tamari i Dragu,

kibicerka ;)


Dobrodošla Jelice :o)

E znaš da sam htela da ti kažem, posle ovog mraka što pročitasmo na sve strane, baš bi dobrodošla neka tvoja neopterećujuća tema :o) Mislim i treba da se piše o tome, i molijon puta ako je potrebno, ali onako, samo malo da predahnemo :o)


Jelice...

...pa gde si ti?
Fališ..a jedino je opravdano ako si "zagrejala stolicu".o))


Ne odustajati dok bitanga ne

Ne odustajati dok bitanga ne ode sa mesta direktora. Ocigledno je da direktor stoji iza ovog napada


Ne odustajati

Quote:
Ne odustajati dok bitanga ne ode sa mesta direktora. Ocigledno je da direktor stoji iza ovog napada

Apsolutno se slažem!
Samo se pitam na koje će drugo mesto da ode?


Nalepiti mu takve etikete i

Nalepiti mu takve etikete i sto je jos vaznije sto vise gradjana upoznati sa ovim, da gde god ode da naidje na otpor. Ako bude nekih tribina ili protesta eto mene da pruzim podrsku


To vam je koalicioni partner...

Niksone, to vam je koalicioni partner. Može se lako dogoditi da recimo u Beogradu,gde delite sa njima vlast, neki takav mamlaz ode u neko od pozorišta i napravi sličan ršum..


Uz podrsku Bogdanovica?

Uz podrsku Bogdanovica?


Pa ne baš...

Ne baš uz podršku Bogdanovića, ali da vas ucene nebih se čudio. U ostalom, zar nisu vašeg Darijama Mihajlovića naterali da zabrani film? Zar nisu Čolićku imenovali u studioB da bi je ona odmah proglasila antisrpskom televizijom?


Darijan kineski placenik

Darijan kineski placenik


Nije kineski plaćenik

....ali kao disciplinovani stranački funkcioner provodi politiku tzv. kohabitacije.
Hoću ti reći, s kim si, takav si...


ne odustajati...

naravno,a sto se tice bitange naci ce njemu bitange drugo mesto u to ne sumnjam. Potpuno sam ocajna i pitam se dokle!


Ochigledno

da demokratska stranka stoji iza ovog napada:-)))


pa sta mogu pametno da kazu?

ja sam vec kao papagaj. taj srs je pre 3 nedelje dobio 32,66% glasova u novom sadu, a taj dss 10,58% i jos dodajte 4,07%! skoro pa 50%. zato i vladaju nama. novi sade sta se to desava sa tobom? oko ovog problema blog se pojavio pre 1 ili 2 dana. niko ne prica o strajku glumaca osim radia 021 i ponekih pisanih medija ali to nije dovoljno. sta je bilo potrebno da se desi da jednom svi pricaju o tome? batinjanje glumaca. mislim opet onaj osecaj od pre ne znam koliko godina. da li su svi pregurali noc i sta se desava sa ljudima? ne mogu da verujem da smo se ponovo vratili u to vreme. tako smo se osecali ponovo jutros kada smo morali da proveravamo kroz razne kanale kako su oni. mozete zamisliti kako smo se osecali mi koji ih poznajemo. ne znate ko je pretucen, ne znate sta je sa njima. njihove devojke su nedostupne na svoje mobilne telefone. panika.uzas.


Stvar je u tome da ljudi ne

Stvar je u tome da ljudi ne znaju za ovo. Nisu svesni TEZINE ovoga sto se dogadja. Blog cita mali broj njih,
a u vestima je to negde pri kraju. Nema npr. emisije na TV-u koja bi bila posvecena ovome


Šta misliš...

...zašto RTS o ovome ne izveštava?


znam sta rts obicno kaze

novinari rtns im nisu poslali izvestaj, a oni cekali i cekali.
a zasto ne izvestavaju....e....


Dnevnik je u pola 8, ali je

Dnevnik je u pola 8, ali je jasno ko je Tijanic. Medjutim, nije sporan Tijanic, sto onaj Stefanovic(urednik informativnog programa, radio u listu Vreme) to ne objavi?


Nećete verovati: bilo je na

Nećete verovati: bilo je na vestima RTS-a u 16 h.


Onda je..

...taj Knežević otpevao.


i?

jek ima neka organizacija? jel zvanican poziv da se svi okupimo ispred pozorista u 19h veceras?


bicu veoma neprijatno

iznenadjen ako bilo koje pozoriste u Srbiji bude imalo predstave dok se ovo ne rascisti,ili bar 10 minuta prekid predstave svakog dana...

Vreme je da se uzme knjiga Srdje Popovica u ruke pa stranu po stranu


Svima će trebati...

...te knjige.


Da, baš tako

sva srpska pozorišta bi morala momentalno da se oglase i to baš prekidima predstava. Dosta je nasilja. I šta bi se desilo da je neko od napadnutih glumaca poginuo u ovoj agresiji???


fras se siri

Sve je tako ocigledno, policija samo treba da radi svoj posao - 'samo' koje je u zemlji Srbiji isto sto i SF. Nego (mozda lupetam posto ne poznajem pravila kostun-legalizma:), je l' postoji mogucnost da se sakupe potpisi i da poveca grupa gradjana (ukljucujuci javne licnosti) sa pretucenim
glumcima podnese kolektivnu i medijski propracenu tuzbu protiv doticnog direktora zbog zlostavljanja kulture i nasilja nad kulturnim radnicima? Pored prebijanja i zastrazivanja rekla bih od strane poznatog pocinioca, pogodila me je i ova prica o Snezani & patuljcima koja zajedno sa svezim dogadjajima polako navlaci gvozdene zavese Srednjeg veka oko vec zatarabljene Srbije.


"Nema malih bogova!"

Nije Tomislav Knezevic (Zeleni?) jedini "mali bog" u drzavnim i javnim ustanovama i preduzecima u Tranzi. Srbiji. Iz posta se moze, gotovo, zakljuciti da je "Zeleni" upravnik & umet. direktor "zreo" za odgovarajucu ustanovu socijalno-mentalnog staranja, ali pre toga, potencijalna krivicna prijava bi morala da sadrzi i (zahtev za) izvestaj finansijske policije (revizije).

Naravno da nije pogresno traziti neciju ostavku i uspeti u tome. Ali, zarad pokusaja izlazenja iz zacaranog kruga partijsko-feudalnih vlasnicko/kadrovskih odnosa, mozda bi bilo pametno pokusati da se ova afera istera do kraja, na sudu. Da se zvanicno razotkriju programski promasaji, finansijske mahinacije i kradja budzetskog novca, teror nad clanovima ansambla i ostalim osobljem, pa i krecenje u zeleno. Da se zvanicno utvrdi unajmljivanje batinasa- ko ih je, kada, po kojoj ceni i sa kojim zadatkom unajmio. (ukoliko ih je bilo 15, velika je verovatnoca da neko od nijh progovori).

Neka glumci "Pozorista mladih" iniciraju (i sastave) opsirnu i kvalitetnu krivicnu prijavu. "Zeleni" je izgleda (iskreno se nadam), posle narucivanja batinanja glumaca-strajkaca, prevrsio meru preko koje ce ga se svi politicki i gradski potpornici odreci (preko noci). Zar ne bi bilo bolje da zavrsi karijeru sudskom presudom (ma kakva bila), nego da se, posle ostavke, kad se prasina slegne, ponovo pojavi u nekom drugom pozoristu, biblioteci, skoli, vrticu, domu kulture..., u npr. svojoj "plavoj" fazi?

PS: Da li neko zna sta je bilo sa njegovim "pobratimom" u Visoj Pedagoskoj u Somboru? Koliko li je, uopste, takvih, njima slicnih? Koliko li je onih krupnijih (u privredi)?


evo

treca vest i na b92 vestima u pola 7 u najavi ALI JOS NISTA OD IZVESTAJA A PROSLO JE VEC 12 MINUTA.
ali ovo nije prvo prebijanje ove nedelje u novom sadu.
pretuceni su gradjani i u mesnoj zajednici podbara prilikom odrzavanja sastanka saveta mesne zajednice.
pitanje je ko ce sledeci dobiti batina u novom sadu?
pa mediji objavljuju sta je njima volja, a ovako nesto im je bas doslo posto su prestrukturiranja i u medijima, a u vezi sa formiranjem vlade.
konacno se i predsednik tadic oglasio.posle 4 meseca strajka i 26,42% biraca u novom sadu!


Pa dobro...napredujemo

posle rata, 1945/te, glumce su zatvarali kao narodne neprijatelje, a bogami neke i streljali....posto poticem iz glumacke porodice..ovo smatram napretkom jer glumce sada samo biju..malo u N.Sadu, malo vishe u Beogradu...pa u Zagrebu....srecna je zemlja gde se glumci biju!!!!A radikali su samo u lokalu na vlasti.Zamislite kad se spoje sa DSS/om kako ce to da funkciose...besprekorno!!!
JADNA SRBIJO!!!!!
ZZALOST I BEDA!!!
Drzte se glumci...jer je pozoriste umelo da prezivi i tezze udarce....ne cuje se aplauz, vec samo muk!
bkCOLE


NAJNOVIJI IZVEŠTAJ IZ NS

Upravo stigao iz grada.
Nakon skupa u Pozorištu oko 300 građana Novog Sada okupilo se pred Skupštinom grada gde su ih sa prozora Skupštine opozicioni poslanici obavestili da će sutra u 11 časova podneti zahtev za vanrednom sednicom Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Smena Tomislava Kneževića!!! Ne znam da li je umesno u ovom trenutku – ali naprosto moram da postavim pitanje: zašto tek sad ?!

Za sutra u 11 časova glumci Pozorišta mladih zakazali su pres konferenciju u Tanjugovom međunarodnom press centru u Knez Mihajlovoj ulici (ne znam tačan broj). Takođe za 11 časova upućen je i poziv građanima Novog Sada da se okupe pred gradskom skupštinom i na taj način kažu svoje građansko NE profašističkim batinaškim falangama.

Glumci do daljeg ostaju u Pozorištu – s otvorenim pozivom građanima da budu uz njih kako se batinanje od sinoć ne bi ponovilo...


pitanje je umesno

ali i pucanj u prazno, kao što znate.
ipak je najvažniji rezultat.
izuzev ako ne mislite da bi se knežević mogao dosetiti, pa sutra recimo u 10 dati "dobrovoljnu" ostavku...


.

Quote:
zašto tek sad ?!

pa zato sto u ovoj zemlji policija reaguje tek kad je prolivena necija krv. ne dolaze na poziv ako nema mrtvih.
to je srpska policija.
=
srbija.


Nisam tamo, pa ne znam

sta se trenutno govori na vestima, radio, TV...Vidim, ovde su 3-4 bloga posvecena dogadjajima u Novom Sadu, i ljudi su ozbiljno (i s pravom!) ogorceni. I to me zanima: imate li nekakvu procenu koliko su ovi komentari na blogu doprineli da se sazove sednica Skupstine grada?
To bi valjalo znati, jer bi bilo dobro da ljudi uvide da sve ovo ipak nije samo uzaludno zapomaganje u pustinji.


paaa...

s obzirom da nas je glavom đelić obavestio kod biljane na blogu da se politički ozbiljno radi na rešenju problema, ja tvoje pretpostavke ne bih odbacila kao neosnovane... :)


NIJE KOMUNIZAM NEGO PRIMITIVIZAM

NIJE KOMUNIZAM NEGO PRIMITIVIZAM

Nakon komunizma opsednuti smo avetima tranzicijskog primitivizma. Taj problem, generalno, najbolje se vidi u našim institucijama kulture. Sve dok se na njihova čela budu postavljali stranački poslušnici ili članovi stranaka umesto ljudi od integriteta i ugleda u svojim profesijama imaćemo ovakve i slične cirkuse - a, kao krajnji rezultat razorene institucije!
Bahatih tipova koji ne poštuju:
a) proceduru
b) zaposlene i
c) pravila civilizovanog ponašanja

u našim institucijama (kulture) ima toliko mnogo (uz časne izuzetke, svakako) da je pitanje imamo li uopšte više kulturu (osim individualne).

u ovdašnjim institucijama kulture ima mnogo više. To jest da je Tomislav Knežević samo jedan bilo bi super. Multipliciranih Kneževića ima na desetine!!!
Tako kako se ovde ponašaju direktori ustanova i institucija kulture (ucene, laži, spletkarenja, sakrivanje najosnovnijih informacija...) u normalnom svetu ne ponašaju se ni vlasnici privatnih rudnika!

Ukoliko se iz cele ove priče želi doći do nekog ozbiljnijeg rešenja, naravno pod pretpostavkom da se pojavi neko ko bi uopšte želeo nešto da rešava je uspostavljanje institucije javnog konkursa koji će počivati na 3 principa:
1) školska sprema
2) ugled u struci i
3) program rada!
Ako do toge ne dođe – džaba smo krečili!!!


GLUMCI POZORIŠTA MLADIH POZIVAJU VAS

Glumci Pozorišta mladih u Novom Sadu pozivaju vas na press konferenciju u TANJUGOVOM međunarodnom pres centru ul. Knez Mihajlova br.6 / III sprat sutra u 11 časova!


Demokratska stranka Srbije

Demokratska stranka Srbije saopštila je da je duboko ogorčena incidentom u Novom Sadu i podsetila da najviši organi te stranke ne učestvuju u vlasti u tom gradu. Informativna služba DSS-a ističe da su svi funkcioneri gradske vlasti Novog Sada 'za koje se neosnovano pretpostavlja da zastupaju DSS, privatna su lica, koje Stranka ne priznaje kao svoje kadrove. U takve spada i gospodin Tomislav Knežević, direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu', kaže se u saopštenju.

izvor RTS

http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?IDNews=176312


Solidarnost

... nazalost, slabo u praxi dokazana na ovim prostorima, ali jednostavno neophodna da bi se moglo ziveti i preziveti. Svi SAD znaju za desavanja u NS i u nasem Pozoristu Mladih, ali bi problem bio vec resen da su SVA pozorista stala sa radom jos u oktobru. Bar bi se pred izbore nesto uradilo.
btw. sto se tice "odbacenih" DSSovca, cuh da su bili prilicno aktivni u predizbornoj kampanji, ... za koju partiju onda, ako su se maticni ogradili?


Ako se ovo zavrsi tako da

Ako se ovo zavrsi tako da taj direktor bude uklonjen (po meni posle ovoga bi bila prava katastrofa da se to ne desi), predlazem Vam Nebojsa da kroz mesec dana napisete blog na temu:`Gde je, sta radi bivsi direktor pozorista mladih`


This is what you get....

When country is under too much pressure. Instead of popcorn you get burnt seed of corn. Bon appetit!


kao 90-ih

ljudi da li ste svesni da je nasilje gotovo svakodnevna tema na ovom blogu!? kao 90-ih


sad sam bila ispred skupštine

grada.
bora novaković stoji na prozoru skupštine i kaže da je smenjen tomislav knežević.
vrlo malo ljudi.
mnogo stranačkih zastava. previše stranačkih zastava.

OVO NIJE DOVOLJNO!!! kneževićeva smena je prvi korak, a treba da slede istrage, smene ostalih, kazne, lokalni izbori... kampanja za čistiji grad novi sad...


update us

Ajte molim vas vi koji ste malo blizi NS-u, obavestavajte nas koji smo malko dalje....
Jeste da sam na drudom kontinentu ali i dalje hocu da znam sta se desava.... Ajde Jelice,Nebojsa i ostali ne budite lenji..............


zvanično

na B92
ili na
021

nezvanično idemo sad ispred pozorišta na svirku podrške koja je, mislim, već počela. da li će biti i dalje okupljanja? mislim da ima razloga jer smena nije dovoljna, kao što rekoh, pa da ne ponavljam.


Izvinjavam se zbog delimične dezinformacije

Izvinjavam se zbog delimične dezinformacije. Dakle - ono što zaista jeste tačno je to da je kadrovska komisija Skupštine grada (na predlog otcepljenog krila DSS koje ga je i predložilo/imenovalo) podnela je zahtev Skupštini grada NS da se ovaj direktor razreši. Na ovu temu Skupština će zasedati u petak kada se očekuje i navedena odluka to jest tek tada će direktor biti i formalno smenjen (u jednom trenutku imao sam informaciju da je Skupština zasedala vanredno te sam greškom vest prosledio kao konačnu)... To je to.


Čika Tomina koliba ponovo postala Pozorište mladih Novi Sad

Kao što se dalo pretpostaviti izgleda da je direktor Knežević danas smenjen. Dakle Čika Tomina koliba ponovo je postala ono što je oduvek bila: Pozorište mladih Novi Sad. Pošto znamo da je taj čovek u celoj priči najmanje bitan, to jest sasvim je nebitan - ostaje, naravno, pitanje/a koje sam na istu temu (i) juče postavio, A SADA PONAVLJAM: da li će i da li sme sve da ostane samo na tome to jest na njemu?!

Ovaj incident morao bi biti inicijalna tačka za otpočinjanje procesa DEPOLITIZACIJE kulture (i ne samo nje, naravno). Početak kraja toga da se u kulturnim institucijama "udomljuje" stranački kadrovski otpad sa kojim se i inače ne zna šta bi se... Ovaj događaj mogao bi biti inicijalno mesto za samoorganizovanje svih koji još uvek veruju da i ovde može da se uspostavi normalno civilno društvo koje će počivati na konsenzusu U SVAKOM POGLEDU SLOBODNIH GRAĐANA o tome šta se ne u jednom normalnom i civilizovanom društvu nikako sme!!!


KNEŽEVIĆ PRIVEDEN !

RTS je upravo javio da je direktor Pozorišta mladih Tomislav Knežević priveden zbog krivičnog dela ometanja službenog lica u vršenju dužnosti (podsećanja radi: u noći batinanja TK nije hteo da pusti patrolu policije - već je Pozorište držao zaključano sve dok nije uklonio tragove koje su batinaši za sobom ostavili).


i to tako mesecima?

kasno se ukljucujem, sorry. Nadam se da su povredjeni glumci bolje i da se oporavljaju.
I ni za sta drugo ne mogu da ga privedu? Mislim, hoce li taj opsesivac zelenim (valjda smiruje nerve zelenom bojom, sta li) preuzeti neku drugu (kulturnu) ustanovu pa da farba i to? Ajd farbanje, nego maltretira zaposlene. Zajebava i glumce i publiku. (ovde cenzurisem psovke) Mesecima. Jeste, nikad nije kasno da se reaguje, ali sta se do sada cekalo...
Odrasla sam u NS, k'o klinka sam isla u to pozoriste...
A batinasa se secam, marojevicevih, sa Filoloskog. nisu uhvaceni, cini mi se.
Podrska glumcima Pozorista Mladih. my respect.


Pored ometanja službenih

Pored ometanja službenih lica direktor je optužen i za podstrekavanje na vršenje nasilja... Prema još nepotvrđenim navodina medija direktor je posredno priznao da stoji iza napada na glumce. Takođe, novosadski Građanski list prenosi i informaciju da je kao organizatore napada Knežević policiji naveo i imena još dva lica. Inače, prema izjavama portira, koji su takođe saslušani, u vreme izvršenja napada na glumce direktor se nalazio u samoj gradi Pozorišta gde je čekao da se glumci izbace kako bi zamenio brave... Tomislav Knežević, koji je sinoć nakon saslušanja pokušao da pobegne od novinara i fotoreportera najavio je da će u toku današnjeg dana o svemu izdati vlastito saopštenje za javnost.


virtuelni pingvin

p.s.
na mom blogu FANTOM IZ POZORIŠTA
virtuelni pingvin
malopre je ostavio komentar koji vredi ponoviti:

Strasno je i indikativno to sto ovakvih nestrucnih, a pritom ambicioznih fanatika i mediokriteta ima u nasim ustanovama na rukovodecim pozicijama vrlo mnogo. Svaka ustanova ima takvog nekog.
I strasno je to sto, ako se slucaj ovog fantoma iz pozorista zavrsi tako sto mu se vise nece dozvoliti da radi u ovom ili nekom drugom, moze vrlo LAKO da se desi da opet dobije neko NOVO radno mesto na rukovodecoj poziciji po pratijskoj ili drugoj vezaskoj liniji u nekoj drugoj ustanovi (mozda neko zabaviste, mozda skola ili sl.). Zivi bili pa videli. Jer, ako je mali Tomica imao neku svoju tajnu na osnovu koje se odrzavao na povrsini uprkos zloupotrebama koje je cinio i svojoj ociglednoj nestrucnosti i nesposobnosti za navedeno radno mesto na kome je bio, isto tako je moguce, da oni koji su ga zbog te TAJNE i postavili na polozaj, da i oni takodje imaju neku svoju mozda jos MRACNIJU tajnu za koju i mali Tomica zna, zbog koje ce podrzavati malog i naci mu novo utociste, jer ce time stititi sebe.


MUK PRED HUK

NOVI SAD, 8, FEBRUARA 2007. - SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:
Posle jednodnevne pauze nazvane "Muk pred huk", glumci Pozorišta mladih, prijatelji umetnosti i saradnici očekuju solidarnu podršku svih dobronamernih građana bez ikakvih političkih manipulacija i obeležja.
Ovim vas obaveštavamo da se protest nastavlja: Zato to smo izmaniulisani, prevareni i isprebijani; Zbog ponovnog razvodnjavanja i marginalizacije nagomilanih problema; Zbog dece, roditelja, zbog zapošljavanja novih mloadih, a ne otpuštanja dobrih, starih; Zbog tebe i mene!
ZAHTEVI:
* Ko je prebio glumce, ko je inspirator i nalogodavac ovog mračnog čina? Tražimo da hitno krivično odgovara za svoj poslednji čin!
* Tražimo trenutnu smenu Tomislava Kneževića i Upravnog odora, uključujući i ljude u Skupštini grada zadužene da vode brigu o Pozorištu mladih, obrazovanju i kulturi Novog Sada!
* Zahtevamo da se ponište sve odluke Tomislava Kneževića donešene za vreme štrajka!
* Zahtevamo zajednički izbor novog direktora i Upravnog odbora koji će sa glumcima i zaposlenima u Pozorištu mladih uploviti u savremene tokove pozorišne umetnosti i poslovanja!
Pozivamo vas da pružite jasnu i nedvosmislenu podršku naporima glumaca i zaposlenih u Pozorištu mladih da odbrane svoja ustavna i ljudska prava i da zaigraju na svojoj sceni zbog prava naše dece, zbog zaštite prava svih građana Novog Sada i Srbije!
DO POTPUNOG ISPUNJENJA SVIH ZAHTEVA!
Štrajkački odbor Pozorišta mladih


Muk pred huk!!!

Kada već sam dobio pušlu flajera, 'ajde da jedan skenirani popnemo na blog...


spot

postavljen na YouTube:

www.youtube.com/watch?v=MpYqLYGxgxM

Spot uradio glumac Ratko, okačio Brežnjev.
Zelene linije verovatno prouzrokovao problem sa nekim kodekom, mada mogu da prodju i kao "u*apsilo pozorište" ili "bajbok teatar".
Onaj čika sa šalom je Toma.Kaogod i lutka koja ga tumači.


zelene linije & radio mileva

ne, linie verde su super! skroz se uklapaju u zeleni habitat tominog lika&dela&mozga...ili da nazovem to pre vakuumskim prostorom. vrednim sazeljenja!

ali da cujete sta kazu moji varoshki izvori - fina, saborna mladez, upodobljena da cuva taj sveti plam srpskog duha, vere & naciona, poznatija pod komercijalnim nazivom OBRAZ je placena 500 ojra za junacki poduhvat premlacivanja hudih neprijatelja, olicenih u homo ludensima, ljudima koji svojom teatarskom igrom i igrom divnih lutaka uveseljavaju zivot novosadjana....dobro i veternicana :)))

ajcad cejeni forume - sta cemo ako je radio mileva ovog puta u pravu? ko stoji iza obraza (a bez obraza!)?


O.B.R.A.Z.

Oduvek sam voleo grafite u nastavcima...

Znate ono kad neko napiše nešto glupavo na zidu, a onda neko nešto doda pa to bude smešno...

Za slučaj grafita u naslovu pomenute grafitomanske organizacije, najviše volem epizodu pod nazivom

GUZNI OBRAZ


Detaljnije

informacije o spotu, zapravo ispravka:

producent:Ivana Todorović
montaža :Andrea Vajda, Čaba Polgar
Korištena muzika:Beogradski sindikat, Drum 'n' zez
uz zahvalnost Kino Klubu Novi Sad.

okačio Brežnjev.

Izvinjavam se autorima i čitaocima bloga zbog prvobitne greške.


Biljana Srbljanović ili

Biljana Srbljanović ili možda sama „Kraljica Kleopatra“ lično me je banovala sa svih tema na blogu Bi Es. Mogu da zamislim samo dve stvari: da su i veliki umetnici samo ljudi, a da pokojne istorijske ličnosti ne mogu da utiču na to ko će sve uzeti njihovo ime za svoj virtuelni nadimak iza kojeg će se kriti u slučaju nužde.

Ipak, ne mogu da se otmem utisku da je osoba KK, čiji ceo indentitet za „blogovsku javnost“ (prim. KK) čini kvalifikacija da je udata, po sopstvenom priznanju, za muškarca koji poznaje neke velike glumce koji opet nikada nisu čuli za mene, jeste neki „Faktor“ ovde, neki Predsednik Upravnog Odbora ili makar Njegova članica, jer joj se skorašnji komentar popeo uz moj, a da nije direktan odgovor na moje pisanije od pre dva dana i nakon čijeg fiziološkog pražnjenja mi je promptno uskraćeno pravo da više išta tamo otpišem.

Izvini Nebojša što koristim tvoj blog da protestujem što mi je uskraćeno pravo da KK odgovorim, što bih inače učinila decentno i šturo, kako neko anoniman to i zaslužuje, a sve se svakako tiče mog stava o situaciji u Pozorištu mladih. Ipak, ovo sam doživela kao „Povratak u devedesete“ pa mi je prirodno da ti upadnem „u kuću“, a ti ovo naravno, kao i svaki vlasnik svog prostora, izbacuj ako ti se učini da ti zagađuje prostor.

Za one radoznale, kako dobronamerne tako i maliciozne, mogu još da javim da mi je devojačko prezime Medić, pa neka istražuju dalje. Što se tiče kontakta koji sam ovde prilikom registracije naivno ostavila, javljam da sam ga ukinula jer je i tako već zloupotebljen na veoma skaradan način u dobro poznatom maniru zastrašivanja.

(Kako god se ja prezivala, a prezivam se lepo, ne stidim se da potpišem svoje mišljenje koje stvaram sama i nigde ne idem po njega niti čekam da mi ga neko javi. Ko me zna, poznaje me.)

A ti si me Biljana, ruku na srce, ostavila zapitanom: kako je moguće da mi je uskraćeno pravo da komentarišem na tvom blogu, a da nisi pre svega ili simultano uradila i jedan prosti delete svega što sam napisala? Ja nisam upala kod tebe pod nickom Nefertiti ili Šta-ja-znam već sam se lepo predstavila, tako reći, kucala sam. Ali, pošto je moj komentar osim bezvredno-uvređenog reagovanja KK doprineo tome da mi se anonimno i preti, budi ljubazna pa ga skroz izbriši.
.................
biljana nema mogucnost banovanja. takodje je jos uvek nemoguce zabraniti pristup samo odredjenom blogu. biljanin post je zatvoren za Sve komentatore, pa i za tebe. (m.)


E, pa onda...

...me je ipak k'o kanda uhvatila paranoja zbog anonimnih pretnji koje sam dobila juče i danas na privatan mail, a povodom svog komentara.

a, tako znači, svi smo banovani?! I to sa svih tema jednog autora!?

?

-------------

banovan komentator znaci da mu je zabranjeno komentarisanje na citavom sajtu, obicno zbog prekrsaja pravila ponasanja. teme autora se sukcesivno zatvaraju, kada se komentarisanje iscrpi. nemoguce je zabraniti jednog komentatora sa tema samo jednog vip blogera. to je vasa paranoja. nisu sve teme biljane srbljanovic zatvorene, proverite i sami pre nego sto optuzujete.


Čas Anatomije

otišao sam na vaš link da vidim o čemu pričate.

prvo, vaš napad je bio veeeoma zloban i pretpostavljam dizajniran da izazove burne reakcije. sad nema tužakanja, to se nosi na nogama.

drugo, dirali ste mi Čas Anatomije, najdivniju modernu poetičku knjigu nekog južnog Slovena a istovremeno najefektnije polemičko štivao - takoreći udžbenik. ako ste već hteli da oponašate ovo remek-delo, raskrinkavanje pozorišnog miljea je trebalo obaviti na zaista kišovski način nudeći mnogo ubojitih argumenata.

ovako, ostao je samo prazan i bjutav bes „pravednika”, a tako ste, sorry, više ispali šćepanovićevac nego Danilo.


Čas anatomije

Davide,
sve ste u pravu za Čas anatomije.
A i ostalo.
potpisujem
poz.
n.m.


E, pa onda...

Dva puta, greška.


Dva puta, greška, jašta.

i pod jedan i pod dva.

Pozdravljam poštovaoce Danila Kiša!

I Peščanika!


zapanjena sam neukusom

ovog komentara. ne znam ko si, nikada nisam cula za tebe, dok se nisi pojavila na mom blogu, koji su moderatori zatvorili za komentarisanje jer je tema iscrpljena.

kakva sumanuta ideja moze da ti padne na pamet, da se ja uopste bavim tobom, da ti pisem anonimna pisma da me uopste zanimaju detalji iz tvog privatnog zivota. bas me briga sto ti je muz bivsi julovac i koje ti je devojacko prezime.

pristojno sam ti odgovorila na tvoje optuzbe beogradskih pozorisnih umetnika i to je sve, ti si mi se posle izvinjavala da nisi mislila na mene.
a bas me briga i na koga si mislila, ocigledno je ovaj bedni slucaj valjanja po blatu sa glumicom u pokusaju rizik izlaganja na ovom mediju.

nadam se da ce ovo tvoje orgijanje na blogu gde se ocigledno bavis samo vredjanjem ljudi iz sopstvene profesije, da se samo od sebe zaustavi.

necu ti vise odgovarati, a nebojsu molim da ne dozvoli vredjanje i odvratne insinuacije, zamolili ste me da reagujem na slucaj batinaja, ja sam to casno uradila i mislim da ne zasluzujem da me sada ovde svaka novosadska glumica zeljna slave, u pokusaju pranja sopstvene biografije, zalije tom strokavom vodom.

i da, "skroz" nisam ljubazna: necu da brisem ni tvoje bljuvotine ni odgovore koje si dobila. nisam brisala nista, to je moje pravilo, koje sigurno necu promeniti zbog tebe.
ubuduce, misli dva puta pre nego sto se ovako javno obrukas, tatjanawhoever.


zapanjena sam neukusom

ovog komentara. ne znam ko si, nikada nisam cula za tebe, dok se nisi pojavila na mom blogu, koji su moderatori zatvorili za komentarisanje jer je tema iscrpljena.

kakva sumanuta ideja moze da ti padne na pamet, da se ja uopste bavim tobom, da ti pisem anonimna pisma da me uopste zanimaju detalji iz tvog privatnog zivota. bas me briga sto ti je muz bivsi julovac i koje ti je devojacko prezime.

pristojno sam ti odgovorila na tvoje optuzbe beogradskih pozorisnih umetnika i to je sve, ti si mi se posle izvinjavala da nisi mislila na mene.
a bas me briga i na koga si mislila, ocigledno je ovaj bedni slucaj valjanja po blatu sa glumicom u pokusaju rizik izlaganja na ovom mediju.

nadam se da ce ovo tvoje orgijanje na blogu gde se ocigledno bavis samo vredjanjem ljudi iz sopstvene profesije, da se samo od sebe zaustavi.

necu ti vise odgovarati, a nebojsu molim da ne dozvoli vredjanje i odvratne insinuacije, zamolili ste me da reagujem na slucaj batinaja, ja sam to casno uradila i mislim da ne zasluzujem da me sada ovde svaka novosadska glumica zeljna slave, u pokusaju pranja sopstvene biografije, zalije tom strokavom vodom.

i da, "skroz" nisam ljubazna: necu da brisem ni tvoje bljuvotine ni odgovore koje si dobila. nisam brisala nista, to je moje pravilo, koje sigurno necu promeniti zbog tebe.
ubuduce, misli dva puta pre nego sto se ovako javno obrukas, tatjanawhoever.


Biljana, Naravno da ste (kao

Biljana,

Naravno da ste (kao i uvek, uostalom) dali svoj častan i hvale vredan doprinos u celoj priči oko batinanja glumaca – i mogu da vam kažem da su u Novom Sadu vašim oglašavanjem mnogi ljudi bili naprosto oduševljeni...i zamolio bih da se to na ovom blogu poštuje.

Upravo stoga – podsećajući na temu - molio bih sve - a posebno g-đu Vehovac - da se ubuduće na ovu a i ostale teme oglašavaju sa malo više stila i sa malo više mere!
Ukoliko tako ne bude – iako to ne radim – biću prinuđen da ubuduće brišem komentare...

Dakle, zamolio bih vas još jednom da se držimo teme zbog koje smo ovde – a da isterivanje svojih privatnih ratova, ma kakvi oni bili, ostavite za neko drugo mesto (i neki drugi povod)!

unapred zahvalan
Nebojša MILENKOVIĆ


svašta

svašta


POZORIŠTE MLADIH - SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Prenosim najnovije saopštenje glumaca Pozorišta mladih:

SINGLUS
Pozorište mladih
Novi Sad

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Glumci i zaposleni u Pozorištu mladih, koji su u štrajku već četiri meseca, smatraju da je neshvatljiv cinizam sadržan u predlogu da se na mesto direktora Pozorišta mladih postavi Vojislav Soldatović, do jučerašni bliski saradnik kriminalizovanog Tomislava Kneževića.
Pošto su postupke prethodnog direktora osudila SVA umetnička udruženja u Srbiji i celokupna kulturna javnost, i pošto već četiri meseca skoro svi novosadski umetnici i radnici u kulturi podržavaju napore glumaca Pozorišta mladih da oslobode ovu kuću pogubnog rukovodstva, osnivač Pozorišta, koji je najzad prihvatio svoju odgovornost i odlučio da reaguje, pokušava da nam ponudi jednog od svega tri ili četiri gradska umetnika koji su PODRŽALI Tomislava Kneževića. I ne samo da ga je Soldatović podržao, nego se otvoreno stavio protiv celog ansambla Pozorišta mladih, potpisujući ugovor sa Kneževićem i pokušavajući da spase njegov položaj direktora, stavljajući mu svoju reputaciju reditelja na raspolaganje!
Podsećamo da je Vojislav Soldatović direktno ili indirektno učestvovao u NELEGALNOM otpuštanju glumaca i radnika Pozorišta mladih koji su štrajkovali, da je, kršeći Zakon o štrajku, zakazivao probe i nelegalno angažovao glumce koji bi trebalo da rade umesto ljudi koji su u štrajku i da ni jednom rečju nije osudio nasilje nad glumcima, koje su osudili svi, čak i direktni protivnici štrajka!
Gospodina Vučevića,. koji je izjavio da želi da potpuno reši problem u Pozorištu mladih (bar koliko je to u ovom času moguće) i koji je rekao da će tražiti da se na ovo mesto postavi kvalifikovana osoba, podsećamo da gospodin Soldatović od kvalifikacija ima jedino srednju školu, kao i da njegovo postavljenje neće ni izdaleka rešiti problem Pozorišta.
Ukoliko je osnivaču zaista stalo do rešenja, neka ličnost direktora potraži među desetinama gradskih umetnika koji su spremni i otvoreni za saradnju sa glumcima Pozorišta mladih, a ne među onih troje ili četvoro koji su im pretili otkazima i nasiljem i otvoreno se stavljali na stranu Kneževića. U slučaju da osnivač stvarno donese ovu pogubnu odluku, moraćemo da zatražimo pomoć suda u utvrđivanju kršenja zakona u kojima je učestvovao Slodatović!

Ako pokušate jednog Kneževića da zamenite drugim, nećete rešiti problem, gospodo, a mi ćemo opravdano strahovati od novog batinanja!

Glumci Pozorišta mladih: Vesna Ždrnja, Emilija Mrdaković, Ratko Radivojević, Saša Latinović, Slobodan Ninković, Vidosava Jovanović, Olja Vojnović, Jelica Gligorin, Emil Kurcinak, Emina Vasić-Milić, Saša Stojković, Dragan Zorić, Zoran Andrejin, Marina Zubić-Cinkocki, Sanja Tomić, Miljan Vojnović, Vera Hrćan-Ostojić


Gotovo... ? Valjda !?!

Mnogo je vode Dunavom prošlo od poslednjeg javljanja savesnih blogera.
Ako! Imalo se šta i čekati...

Moj kum (inače ugnjetavani i otpuštani, mada predani i vredni radnik pozorišta) je danas prozborio sa velikim olakšanjem:

- Smenilo ga, kume!...

Glumac Ratko, od mene veoma štovani, ama veoma psovani od nekih elemenata, sa ulaza u pozorište mi reče:

- Jel' znaš, kume. Pobedili smo!

Iako lično poznajem dobar deo zaposlenih u pozorištu, dobar deo svih njih me oslovljava sa Kume. Moram da priznam da mojoj beznačajnoj personi veoma laska ta neslužbena titula Službenog Kuma...

I šta sad?!? Valjda su ova 4 meseca bili nešto najgore što je moglo zadesiti ovaj radni narod iz Pozorišta Mladih?!? Posle kiše uvek dođe sunce, jakako, ama ... Pozivam se opet na svoju paranoju, koju sam stekao kad i hroničnu upalu bubrega, pa se pitam...

A zašto jošt nije uhapsilo batinaše ???

Da li to znači da uz dovoljno volje i novaca, neko kome sam se i ja zamerio, 'ladno može da ih pošalje na moju adresu... ili vašu, draga moja braćo i sestre blogeri, a? Pa svaki dan nekoga za džigericu ujedemo kada se pozivamo na nečiju savest ili makar na zrnce ljudskosti koju (nadam se) svako ima...

Drugovi i drugar'ce Glumci i poštovana Pozorišna Tehniko i Administracijo, ne zaboravite da vam je u gluvo doba noći dolazilo u vašu firmu da vas batina. Ne dajte da prođu jeftino!!! Moraju ih pohapsiti.

A gde će sada Knežević, siroma' on!?! Na neku novu sado-mazo upravničku dužnost. Ovaj blog bi mogao da postane jedna vrsta reality-showa, gde bismo (koliko god to suludo zvučalo) pratili iz dana u dan gde je čiča-Toma (Knežević, ne onaj iz knjige... naravno). Ako vidimo da Novosadski gradski oci i matere imaju za njega neki angažman, možemo da ih na vreme podsetimo da je takav elemenat za fijoku* **.

*Fijoka - mesto na koje stavljamo stvari da ih zaboravimo, prim.aut.
**Fijoka - mesto u koje inače odu oni sa zakonom posvađani, ima Mitrovica, ima Požarevac, ima ... negde mesta, prim. aut.

Toliko... logoff i logout...
Hvala svima na podršci štrajkačima, God Bless...