Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Srpsko–ruska gasna komora /Gasprom umesto Gazimestana

jesam vlasan, nisam vlasan, jesam, nisam...jesam vlasan, nisam vlasan, jesam, nisam... Osim što nam  nije jasno kako to da UN za svog specijlnog izaslanika za pitanja Kosova izaberu baš čoveka koji, kako tvrdi ekipa oko Koštunice a i šire, “krši Povelju UN," te da li je  to i “naš izaslanik” imajući u vidu i da smo i mi ponovo u UN, nije nam, naravno, jasno još mnogo toga.

  Zašto se očekuje da predlog Specijalnog izaslanika bude “ jednako prihvatljiv za obe strane,” na primer? Do mere da to postaje uslov za veto u SC UN. Pa nije novi status Kosova meteor koji je pao između “nas i njih” pa da sad moramo  da ga delimo tako da obe strane budu jednako zadovoljne, ili  da štetu procenjujemo tako da obe strane budu jednako obeštećene.  

Ne čini li se da se strani koja je svoje vojne i policijske organe koristila tako da je dozvoljavala prekomernu upotrebu sile, koja je odbila OEBSovu posmatračku misiju, zbog koje je pokrenuta NATO intervecija, pisana rezolucija 1244, stučene tolike pare međunarodne zajednice na prisustvo na Kosovu, ne mora kroz  predlog novog  rešenja statusa Kosova , koje je neka  egzekucija te međunarodne pravde, i ne mora ugoditi. To jest, zašto bi ona i morala biti zadovoljna predlogom kada je u pitanju de fakto kazna-mi smatramo opravdana-za nedela koja je država činila prema svojim građanima određene etničke grupacije. Kazna koja se izriče i da bi bila opomena drugim  suverenim i manje suverenim državama-sve do rough states  koje obaveze one imaju prem zaštiti svojih građana.

Samo u tom smislu Kosovo se može smatrati presedanom u novijoj istoriji međunarodnih odnosa. Rusko insistiranje o povlačenju eventualnih paralela na neke od oblasti u Gruziji, Moldaviji i još nekim post sovjetskim državama naseljenim pretežno ruskim stanovništvom u srednjem Kavkazu jednostavno ne stoji. Zbog Osetije, Abhazije i Pridnestrovlje, međunarodna zajednica nije morala da piše UN rezolucije  poput 1244.  Niti sada građani u Gruziji ili drugde, da hoće, mogu da prate suđenja za strašne zločine protiv čovečnosti koje su njihove vlasti počinile nad ruskim manjinskim stanovništvom, što bi njima dalo claim da se pripoje Rusiji. Jer ih u toj meri nije bilo. Onaj ko ima malo dobre volje, može i sam da otkrije o kojim se redovima veličina radi, kada su u pitanju i veličine i naseljenost tih oblasti, što Kosovo takođe čini neuporedivim u odnosu na njih.  

albanske izbeglice sa Kosova u Kukešu, 1999-naši građanialbanske izbeglice sa Kosova u Kukešu, 1999-naši građaniU danima kada se ne može živeti od ocena i procena, srpsku medijsku ali ni političu i analitičarsku javnost kao da uopšte ne zanimaju ni suđenja i pred domaćim sudovima ni ona u Hagu, u kojima se sudi optuženima za najteže zločine počinjene nas Albancima tokom 89-99. A neka bitna odvijaju se upravo ovih dana. Koliko je nas, ikada, imalo priliku da vidi i sve one CNN, BBC i čije sve ne snimke, o izbeglicama u Kukešu. Možda ih sada, kada smo sudbinu države poverili i CNN u ruke, to jest kada smo postali strateški partneri sa CNN, ne bi bilo loše emitovati.

 

Možda nam se zbog ovoga "dešava" Ahtisari?Možda nam se zbog ovoga "dešava" Ahtisari?Možda bi onda i predstavnici DS i G17+ imali malo precizniji stav o tome kako "nam se i zašto desio" Ahtisari. Jer, kako sada zvuče, oni se od patriotskog bloka razlikuju samo po tome što su oni, eventualno,  spremni posledice  tog, u našem slučaju političkog a ne prirodnog udesa po njima-koji nije ništa drugo nego zla sudbina poput urgana Katrina ili polava u Indoneziji, prihvatiti.  Dosadašnja platforma za pregovore, sa kojom u se i oni slagali, za koju je predsednik Srbije rekao da je uravnotežena, direktan je kontinuitet sa politikom Slobodana Miloševića, te se argument tipa-ali to je počinila prošla nedemokratska vlast a ne mi, jednostavno ne može primeniti. Zarad budućnosti, koja imajući u vidu i Sandžak i jug Srbije i Vojvodinu sa jedne, i nacionalističku demokratski izabranu većinu u parlamentu i ustav koji ne garantije jednakost svih građana sa druge strane, nije loše imati u vidu da bi kazna za masovno kršenje ljudskih prava stigla i tkz.  demokratski izabranu vlast.

 

Ovo su delovi  teksta iz Pressa od pre neki dan, o svedočenju zaštićenog svedoka K-79 u Hagu na suđenju bivšem predsedniku Srbije i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu:  

Svedok je u to vreme bio pripadnik jednog odreda Posebnih jedinica policije MUP Srbije. On je tvrdio da je bio očevidac zločina nad albanskim civilima koje su počinili neki od pripadnika odreda u kojem je bio...K-79 je posvedočio da je njegovom odredu početkom aprila 1999. komandir naredio da "iseli Albance" iz sela Ljubižda kod Prizrena.Prethodno su policajci dobili dozvolu i da "pljačkaju, da bi moral bio viši"..."Išli smo od kuće do kuće i govorili Albancima da moraju da idu ka Prizrenu. Mi smo ih isterivali, a Vojska Jugoslavije ih je posle dva sata vratila. Ne znam zašto", rekao je svedok.On je precizirao da je kolona izbeglica na putu Prizren-Suva Reka koju je video kod sela Koriša bila, kako je čuo, "duga 30 kilometara"....K-79 je ispričao da je njegov odred odmah posle početka NATO bombardovanja, 25. marta 1999, "išao u čišćenje" sela oko Suve Reke u kojima su ubijena tri civila...Govoreći o dejstvima njegovog odreda tokom septembra 1998., svedok je rekao da je bio očevidac kada su u selu na planini Bajgora kod Kosovske Mitrovice policajci ubili tri albanska muškarca u čijoj su kući pronašli pušku."Mlađu ženu iz kuće su silovali, a zatim su i nju ubili sa još jednom starijom ženom", posvedočio je K-79. Pri povratku u bazu, po njegovim rečima, policajci su ubili i dva muškarca koji su automobilom obilazili njihovu kolonu..."Tokom operacije, viđao sam kolone izbeglica svuda po Drenici, na planinama Čičavica i Bajgora... Bilo ih je između 5.000 i 20.000...Neki policajci su išli po kolonama i oduzimali novac od izbeglica...Komandir moje čete je sa Kosova doterao tri kamiona puna tehničke robe iz kuća u raznim selima... To je radio sa još pet-šest policajaca", izjavio je K-79...U to vreme, dok je odred boravio u okolini Glogovca, prema rečima svedoka, jedan njegov kolega ubio je još dvojicu albanskih muškaraca....K-79 je izjavio i da je komandir njegovog odreda išao u Prizren na sastanke sa tadašnjim zapovednikom Posebnih jedinica policije MUP Srbije Obradom Stevanovićem koji je bio i pomoćnik ministra policije.

O suđenjima za ubistva civila u Suvoj Reci  možemo čitati kod Jasmine Tešanović i u Danasu, eventulano još ponegde u sasvim kratkim crticama, kao da ti događaji nikave veze nemaju sa ovim što “nam se sada događa.” 

gas šumom, demokratija drumomgas šumom, demokratija drumomInteresantno je da se ni od političkih predstavnika DS i G17+, kad  već naravno ne od DSS i Co, ne može mnogo čuti o dva velika  faktora koja će sigurno opredeljivati budućnost Srbije na najkonfuzniji mogući način  nastavili se sa cirkusom od Koštuničinog trećeg puta tipa ni Zapad ni Rusija – o gubljenju, dakle, demokratskog potencijala Putinove Rusije i  ugroženosti stanja ljudskih prava u njoj sa jedne, ali i implikacijama koje će nedavne promene u sastavu oba doma Kongresa SAD, u kojima sada dominiraju demokrate, imati na američku spoljnu politiku, pa i na politiku prema Zapadnom Balkanu.

Agencije su pre nekoliko dana prenele vest iz Moskve, koja skoro da uopšte nije izazvala reakciju naše javnosti.

 Moskva-Gradonačelnik Moskve Juri Luškov i ove godine zabranio je održavanje gej parade nazvavši je sotonskom i nepihvatljivom.  Prošlogodišnja parada takođe je bila zabranjena, a one koji su je ipak odžali na ulicama Moskve pretukli su antidemostranti, pa su posle obračuna aktivisti još završili u zatvoru. Gej aktivisti su ogorčeni ovom odlukom gradonačelnika Luškova i najvili su žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
“Pokušavajući da nas ućutkaju, ruske vlasti  su nam uskratile osnovna ljudska prava –izjavio je Nikolja Aleksejev, jedan od organizatora parade, koji tvrdi da će se parada ipak održati, i to u maju ove godine. 
Prošle godine Moskva se našla pod nezapamćenim pritiskom dok je sprečavala paradu gejova, koja se ne može opisati nikako drugačije osim izrazom sotonska.  „Nismo je dopustili  tada a nećemo je dozvoliti ni u budućnosti“, rekao je Luškov. Gradonačelnik se u svom govoru zahvalio i patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Alekseju II, jer mu je prošle godine, kad je zabranio paradu, pružio podršku.  

I stanje u ruskim medijima odavno je loše i ne pokazuje trend povećanja nezavisnosti i objektivnijeg informisanja. Sadašnju Rusiju i njen odnos prema Srbiji skicirala je precizno Sonja Biserko nedavno u Peščaniku.

 Čitav ovaj cirkus koji se prezentira kao opcija po kojoj Srbija sledi put Rusije poguban je za Srbiju, ne zato što ne treba imati odnose sa Rusijom, već zato što je cela moć Rusije zasnovana na nafti i energiji, a ne na vrednosnim promenama, koje u Rusiji teku jednako problematično kao u Srbiji. Međutim, Srbija ima veće šanse, jer je to mala zemlja, koja je već deo regiona koji je prikačen na Evropsku uniju i NATO. Srbija je zapravo jedno izolovano ostrvo, koje ima šansu da postane deo sveta, bez obzira na zlu volju nekih njenih političkih, crkvenih i intelektualnih elita. Kada govorimo o kombinatorici sastavljanja vlade, treba imati u vidu ne samo Koštunicu i Borisa Tadića, već i neformalne centre moći, kao što su delovi Akademije, vojske i policije Znači, Vojislav Koštunica je garant da taj blok neće skrenuti suviše prema zapadu i da će održati neutralnu poziciju Srbije, koja zapravo živi u nekom vakuumu između Rusije i zapada. Rusija nikada nije suštinski podržala Srbiju. Kroz ratne godine devedesetih ona u Savetu bezbednosti nikada nije glasala ni protiv jedne rezolucije koja je doneta u vezi sa Srbijom. I kada je u pitanju Kosovo, Rusija ne misli o Srbiji nego o problemima u vlastitom dvorištu. Fikcija o tome da su Rusi zaštitnici srpskog interesa će, kao i kosovski mit, kao i mit o svesrpskom jedinstvu, morati nekako da pukne. I to će biti dobro za otrežnjenje srbijanske elite. Vladeta Janković svoje poruke još uvek šalje sa pozicije moći koju mu daju neformalni centri moći u Srbiji.   

I Rusija i Zapad, da li je to u 2007 spojivo?I Rusija i Zapad, da li je to u 2007 spojivo?Možda DS i G17+ ćute o tom aspektu ruske svakodnevnice, koja je u senci ruske energetske dominacije, zato što neki od njihovih eksperata, stručnjaka za privredu, energetiku, privatizaciju i slično, ujedno i kandidati za visoka mesta u tim ministarstvima u novoj vladi, znaju nešto više o stvarima o kojima je običnom građaninu Srbije teško da dopre, ma kako ga se tiču.


Dejan Stojadinović u novogodišnjem Ekonomist magazinu postavlja pitanje-Zašto je od javnosti sakrivena činjenica da je Srbija veliki posao oko snabdevanja gasom i dalje gasifikaciju zemlje predala u ruke ruskog Gasproma; da li iza neuobičajenih ekonomskih koncesija Srbije stoje političke koncesije Rusije,  i tvrdi da je Gaspromu poklonjena ključna uloga u gasifikaciji Srbije. “Medijska buka koja je napravljena povodom potpisivanja Memoranduma o izgradnji gasovoda kroz Srbiju poslužila je, osim u predizborne svrhe, još i da se sakrije činjenica da je Srbija veliki posao oko snabdevanja gasom i dalje gasifikaciju zemlje predala u ruke ruskog Gasproma. Ključni događaj, u vezi sa tim se odigrao još početkom 2006. godine, kada su  Ministarstvo energetike i Vlada, Gaspromu prepustili kontrolu nad preduzećem Jugorosgas – u kojem on danas poseduje 75 odsto vlasništva, a Srbijagas samo jednu četvrtinu...Da je država uložila 60 miliona dolara u izgradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad, što je bio jedan od osnovnih proklamovanih prioriteta Ministarstva rudarstva i energetike, danas bi Srbijagas, a ne Jugorosgas, kontrolisao gasifikaciju Srbije. Iako Srbijagas ne poseduje sredstva za samostalno sprovođenje ovog posla, država je mogla da raspiše tender za pronalaženje strateškog partnera u ovom velikom poslu, i zadržati pravo kontrole u svojim rukama. A zainteresovanih za ovo ulaganje je bilo više, od mađarskog MOL-a do italijanskog ENEL-a. Ova investicija bi bila isplativa mnogim kompanijama, posebno uz evropske cene gasa koje će i ruska kompanija primenjivati. Propustom (?) srpskih vlasti, Gasprom je sva ova prava stekao za manje od pet miliona evra, koliko je platio dodatni udeo u Jugorosgasu. Ceo, izuzetno zanimljiv tekst možete pogledati ovde.

 Da podsetimo, u martu 2006 u Beogradu Radna grupa za finansiranje i regulativu gasne infrastrukture jugoistočne Evrope održala je dvodnevni sastanak kome su prisustvovali visoki predstavnici Evropske komisije, Svetske banke, udruženja gasnih operatera, velikih gasnih kompanija, sekretarijata Energentske zajednice i svih zemalja regiona. Centralna tema skupa bila je sigurnost snabdevanja gasom zemalja Evropske unije a zaključeno je da Srbija u tom projektu ima ključno mesto, s obzirom na to da upravo preko naše zemlje vode najkraći distributivni putevi od velikih nalazišta tog energenta u Kaspijskom basenu, Rusiji, Ukrajini, Turskoj i Iranu do potrošača u Evropi.  Na sastanku radne grupe dogovoreno je da austrijska kompanija OMV, koja je veoma prisutna u rumunskom gasnom i naftnom sistemu, potpiše ugovor o partnerstvu sa Srbijagasom. "To znači učešće u zajedničkim projektima bez obzira u kojoj se zemlji grade gasovodi, kao i jedinstven nastup prema trećim licima u ovom sektoru - rekao je  tom prilikom Svetislav Krstić, predsednik Upravnog odbora Srbijagasa. Zašto  je odluka promenjena?

A u Beogradu je ovih dana boravio i legendarni Morton Ambramowitz,  znak da amrička vanjska politika polako menja u skladu sa novom  dominacijom demokrata  u Kongresu i Senatu. Hapšenje Ratka  Mladića  postaće, verovatno,  uskoro ponovo ono što nije ni smelo da prestane da bude, preduslov svih uslova, daljnjih integrativnih tokova Srbije, sa ili bez Kosova. Takođe, manje će se blagonaklono gledati na zakeranja i neispunjena obećanja nacionlista iz Beograda, ali i njihovih "strateških partnera. "

To se vrlo jasno kaže i u novom  tekstu u  the Economist o budućem statusu Kosova, On the Road to Indepedence, u pasusu pod naslovom Entice Serbia-and, if necesary, ignore Russia:

 And if Russia wants to, it can  of course veto any UN resuolution that sets Kosovo on the path into independence. In that case Kosovo will have to go forward without the whole SC. Let America and European countries recognise an independent Kosovo, while the EU does what it can to calm Serbia. Too much blood has been shed in the Balkans to allow prickly nationalists in Belegrade or muscle flexers in Moscow to block progress towards a stable future.

U svom  poslednjem blogu  James  Lyon je sjajno primetio:” As nearly as I can tell, Belgrade’s case for denying independence to Kosovo is dominated by legalistic arguments. An example of these arguments may be seen in Koštunica’s 24 October 2005 speech to the UN Security Council when he said that “to dismember a democratic state…against its will…would…be an unprecedented case in international law and in the practice of the United Nations”, and that it would be damaging to an international order resting upon the territorial inviolability of sovereign and equal states. Serbia continues to use this argument and insist on the Security Council’s duty to guarantee its territorial integrity. Official Belgrade has taken no account, however, of the implications of the emerging contractual element to sovereignty, as reflected in “the responsibility to protect” theme articulated by the International Commission on Intervention and State Sovereignty, endorsed by the UN General Assembly in September 2005 (http://www.iciss.ca/ report-en.asp). For a situation like Kosovo, where the bonds between citizens and state have so obviously and violently been broken by the state, this doctrine overrides earlier more traditional arguments of sovereignty. In other words, international law continues to evolve.  

Emerging contractual element to sovereignty, as reflected in “the responsibility to protect,” o tome se radi.  

Kao što reče i Ahtisari pre neki dan:” Svetu u kome živimo smatra da je odgovornost političara da štite svoje građane, a ako to ne rade, onda to mora učiniti međunarodna zajednica. I to je jedan od principa, a ne samo 'poštovanje suvereniteta' država.  

*Napomena-U idućem blogu MiM će pokušati da daju neki odgovor kako bi odgovrna država trebala da štiti interese svojih građana u novonastaloj  situaciji, uključujući i pitanje nestalih i pobijenih Srba sa Kosova.


milicka

posto pominjes izvestaje sa sudjenja SUVA REKA
dobra prilika da kazem da imaju jako malu citanost
bas se pitaju razni oko mene ZASTO
jel ne pisemo dobro, zanimljivo, otkud znam


jasmina!

znas odgovor. marginalizacija teme, umesto negiranja, to je obicno iduca, kod nas sada trenutna-faza.

no je stvar jako, jako indikativna.


Ja ponekad obratim pažnju

Ja ponekad obratim pažnju kako sposobnost emotivnog reagovanja ode u zasićenje, pod uticajem svih tih silnih informacija o zlu, nesreći i patnji po svetu, čak i u zemljama koje imaju visok standard i čak kod ljudi sa natprosečnom empatijom.

I, u opštem slučaju i ako se to desava većini ljudi, nije to lako klasifikovati kao marginalizaciju (ovde mislim na UK okolinu u kojoj ja živim).

Što ne znači da ja imam bolju ideju kako to da objasnim, ili da imam bilo kakav savet. Ali, u to sam pomalo ubeđen, radi se o prirodnoj potrebi da se odbranimo, otud zasićenje, i samo svesnim naporom možemo da se otvorimo za širi i dublji pogled na problem.

U Srbiji, nagađam, ovakva reakcija mora da bude burnija i zbog nižeg standarda koji dodatno zamara i iscrpljuje.

Možda je jedna slamka u nekom rešenju, ako se do njega uopšte može ubrzano doći u ovako teškim uslovima, bar malo pomeriti težište na neko bolje sutra čiji su sastavni deo i rešenja problema koje sad imamo.


recimo

da su izvestaji sa sudjenja napisani kao neki triler
slutim da bi se citalo vise
medjutim pitanje citanosti na nasem blogu koji ja mnogo volim takav kakav jeste, jer je stvarno interaktivan i zivlji od svih koje ja znam, je sire
ne citaju se mnogo i neke druge teme meni jako zanimljive
ili vrlo citane u inostranstvu
pitala sam se bas danas koji je nas target group ili dinamika grupe


možda

je glupo pitanje, al' ipak da pitam:
Kako proširiti target group onda kad/ako saznamo ko su?
Ili - da li je moguće, u kasnijim fazama imati više target groups, koje bi se u jednom trenutku spojile?
I da li to znači da onda za raznorodne target groups treba pisati različito?

Ovo pitam zato što znam mnoge ljude koji prosto beže od ovakvih priča, kao da će nepoznavanje tematike omogućiti neki transfer u drugu realnost. Ovo ih, tako mi se čini, podseća na sopstvenu ranjivost, nemoć, možda u nesvesnom budi i osećanje krivice, a sa svim tim oni ne mogu da funkcionišu.
Banalan primer - razgovor moj sa mojom majkom na ovakve teme završava njenom molbom (a neretko i suzama) da prestanem, da joj je previše...


snezana

pomislila sam da godinu dan od otvaranja ovog blog moze da bude trenutak za analizu, maja 2007
da nam B92 da podatke a i mi njima
ja bih najradje radila artsy ili in medias res blogove
razvijanje novog jezika , kulture i komunikacije


snezana

potpuno ste u pravu kada kazes da ljudi mahom ne citaju ovakve stvari. evo ja prva samu sebe stedim ovakvih stvari i informacija, potpuno iracionalno. ne zato sto me ne zanima, nego sto se potpuno paralisem pred kolicinom losih stvari koje dolaze iz Srbije a ja nisam tu, na licu mesta da bih mogla da se aktiviram na bilo koji nacin. ja ne zelim transfer u drugu realnost, kako vi kazete- naprotiv, ali znam gomilu nasih mladih ljudi koji studiraju u inostranstvu i koji nemaju pojma sta se zaista desava, osim ako to nije neki koncert u Beogradu, rezultati utakmica ili otvaranje novog kafica / restorana. meni je to jako tuzno i sebicno, neodgovorno, kako god hocete...
da vam ne pricam o glasanju...


...

Pitanje je i koliko daleko nas poznavanje neke tematike može odvesti. Mi se često nadjemo u domenu koji nam je poznat, ili u realmu kom ne vidimo granice ali osetimo da je taj realm tako komprimovan da nam je svako dodatno razmišljanje gubljenje vremena.

Tj ne možemo da se uzdignemo u dimenziju, ili nam to iziskuje previše napora, gde bi nam dalje poznavanje bilo na bilo kakav način produktivno.


milane,

apsolutno se slazem sa vama.


...

Svaki kolektiv, po mom mišljenju, ima svoju energiju, momente razne vrste, razne mehaničke karakteristike, strasti lokalizovane u vremenu, oko raznih događaja itd.

Ta lokalizacija nameće veliki broj pravila igre i kao da kvantizuje kad, šta, u kolikoj meri i sa koliko znanja i energije može da se uradi.


sjajan fragment

kojim se mnogo sta moze na vreme ukazati, eli to je detalj iz poduke Narucioca Sistema ( konstrukcije sistema ) na koji( detalj) niko ne obrati paznju kad treba, nego za to imenuje"savetnike". A mi u Srbiji, na 7 i nesto miliona stanovnika, imamo oko 40 potpredsednika kojecega 20-tak predsednika stranaka i pet puta toliko imenovanih SAVETNIKA koji se ovog vaseg detalja sete samo kad nam gori pod nogama ili kad treba napraviti zbrku, skrenuti paznju sa vaznih stvari.

Medjutim uzeo sam ovaj vas komentar, kopirao, sacuvao i stavio sa strane...a nekima ga prosledio sa navodom: Koliko puta sam vam nesto slicno rekao...

Quote:
Ta lokalizacija nameće veliki broj pravila igre i kao da kvantizuje kad, šta, u kolikoj meri i sa koliko znanja i energije može da se uradi.

Da dodam nemam nista.


mozda

misle da ste pristrasni. a i forma "izvestaj sa sudjenja" zvuci dosadno. hm... evo iako pravnik na bih citao. mozda bolji naslov...


ja kad pisem

uglavnom na engleskom
i za inostranstvo ne pisem kao izvestaj jer to nije moj stil i to bude vrlo citano na stranim sajtovima, dobijam komentare
kolektivni izvestaji zuc-a pisu nase aktivistkinje/aktivisti i to i jesu samo izvestaji
meni kao polupravnici sudnicki jezik je u pocteku bio vrlo dosadan ali onda kad se udubim cujem i saznam stvari beyond jezika
nego, hocu reci, da i kad moj citani tekst u inostranstvu stavim na moj B92 blog on nema tu citanost, dok neki sasvim onako u sreh mnogo bolje prodju
eto to pokusavam da shvatim zasto i kako
not that i mind


Jasmina

Na zapadu onaj ko hoće da radi ima priliku. Tako, pa bila to i prodaja pljeskavica u McDonaldsu, ne mora da razmislja o elementarnim potrebama za smeštajem, hranom, odevanjem, nadgradnjom. Ispod £400 kompjuteri i Internet su dostupni i najjeftinije plaćenim radnicima. Ozbiljniji problemi su dalje od očiju i tako, neminovno, po elementarnj ljudskoj prirodi, dalje i od srca.

Takva sredina rezonira drugačije. Lopta ubačena u takvu igru se drugačije kreće i drugačije odbija.

Ti, u stvari, po prirodi rada u tako različitim sredinama, i na tako interaktivan i neposredan način, si i u zavidnoj poziciji da napraviš paralele i osetiš puls većih grupa ljudi bolje nego mnogi kojima je socialno-psihološko posao.

Ti si u prilici da vidiš neke procese u njihovim finijim detaljima, statičkim i dinamičkim, i da bez previše dodatnog truda razmisliš kako da ih poravnaš.


Milane

ja volim da gledam/pisem iz iscasenog ugla
u americi gledam iz italijanske prizme
u srbiji iz americke a u italiji iz srpske
a moze i nekim drugim redom
cini mi se da je strani jezik neka vrsta lakmusa da bi se odvoilo bitno od nebitnog
naravno do dovodi do toga da te domaci nigde ne vole jer i nisi domaca nigde
ali sto neko rece svojevremeno ne plasim se fake ljudi vec authenthic ones


....

Savršena ti je postavka. Mi u formalnim metodologijama najčešće imamo 3 ortogonalne perspektive, 3 ugla, svaki isčašen u odnosu na ona druga dva. Tri formalna prozora u jedan neformalni svet.

Malo je stvari u životu koje mogu u razumnoj celosti da se shvate iz samo jedne perspektive.


Moje vidjenje...

...koje ne mora da bude ispravno...mozda ce nekom da zvuci i sebicno. Narodu u Srbiji je preko glave ruznih stvari..Mislim na onaj "normalni" deo naroda koji nikada nije podrzavao zlocine i koji bi jako voleo da su svi zlocinci odavno iza resetaka..Taj narod bi voleo malo, za promenu, da se bavi sopstvenim zivotom..Pored toga, poznato je da se humanitarnim radom najvise bave bogata drustva odnosno bogati ljudi..Ne mogu se siromasni baviti drugima kada su zaokupljeni sopstvenom egzistencijom tj sopstvenim prezivljavanjem...Isto vazi i za pricu o zlocinima..."Tamo negde" vasi tekstovi su citaniji jer vi govorite o necemu sto je njima daleko..nepoznato..pa samim tim i zanimljivo...Ljudi iz Srbije koji posecuju Blog B92 uglavnom znaju to o cemu vi pisete..oni neznaju detalje sa sudjena ali vecinu ti detalji i ne zanimaju...Njih zanima rezultat...da zlocinci budu osudjeni i da Srbija napokon krene da radi i zivi kao sav normalan svet...Ljudi koji su od 90te do 2000te visili po ulicama zele da im neko javi da su i oni napokon SLOBODNI...Od svih mogucih NOG niko se ne bavi gradjanima Srbije...niko se ne bavi njihovim pravom na rad (1000000 nezaposlenih)a samim tim i na zivot....niko se ne bavi cinjenicom da ti gradjani jos uvek cekaju u redovima za vize i da se one teze dobijaju nego za vreme Milosevica...i za Bugarsku, Madjarsku i Rumuniju moramo da se slikamo...Mi smo gradjani drugog reda ...izrazavali smo svoj nepristanak na sve sto je cinio rezim SM i vise nista nije do nas...Cekamo da to rese oni koje smo birali od 2000 do danas i koji su vrlo lepo placeni zahvaljujici nasim glasovima...a oni nista...boli ih uvo za nas....Zato nam je dosta svega pa i prica o zlocinima...O tome treba da brinu institucije koje nazalost ne postoje i posle 6.5 godina od "revolucije"...Ljidi vise ne vide svetlo na kraju tunela, nikome ne veruju....Zato su najposeceniji blogovi o "obicnim temama"...Tanja Jakobi, na primer...


za jasminu-deo odgovora

zasto tvoji tekstovi o sudjenjima imaju malu citanost lezi i ovde

ali, upravo zbog toga, upravo zbog te klicine main stream drskosti koja kaze

Quote:
Ova zamena teza, koju kao argument i u Srbiji koriste oni koji izjavljuju da je Ahtisarijev plan prihvatljiv za Srbe na Kosovu, uprkos tome što je neprihvatljiv za Beograd (Liberalno-demokratska partija, pre svih), poteže se i za potkrepljivanje optužbi da Beograd ne brine o Srbima na Kosovu. A takav rezon navodi na zaključak da Srbi na Kosovu i Srbi u Srbiji imaju različite interese. Iz te perspektive nekome se plan za otcepljenje Kosova možda i može učiniti prihvatljivim. Ko god da je pre osam godina smatrao da je bombardovanje pravi način da se uvede demokratija u Srbiju, vrlo će verovatno i danas smatrati da je proterivanje Srba sasvim dobar način da se napravi multietničko Kosovo. Onih što bi ostali na Kosovu bilo bi i „multi” i Kosovo bi bilo etničko.

mora se dalje i protiv male citanosti i protiv huna koji juce kaze ne mora mladic odma....mora se dok god neko ima obrza da je bombardovanje bilo da bi se uvela demokratija u srbiju, a ne da bi se sprecio dalji masakr.

nemam pametniji odgovor.


Draga Jasmina,

tačno kao što kaže Jelena.
Svaki dan su po dva suđenja u Hagu i tako pet dana u nedelji.
Vode se važni predmeti za nas. Recimo, suđenje Milutinoviću i ostalima. Ko zna išta o tome? Ko o tome izveštava makar po jednu rečenicu?
A ako nema u medijima, nije se ni dogodilo.

Tako je i sa domaćim suđenjima za ratne zločine.
Bila završna reč za Zvornik. Gde piše?

Biračko telo se po tom pitanju ne razlikuje od vlasti, to jest onih koji bi trebalo da im govore o tome. A i mediji čute. Da im ne padne gledanost.

Bolje svadba 48 sati, sve za ljubav, gledam majku, biram ćerku, menjam ženu, oblačim majku/ćerku... nego da se narod "smara" tamo nekim zločinima. Pa tojebilobogznakad.

Sada je drugo doba. Udri brigu na veselje. Ah, da nije tog Kosova i Ahtisarija, sve bi bilo k'o u opereti, zar ne?

Jasna


gas blue jeans

dobar text! nadam se da ce nekome da otvori oci!!!! ali tesko, ovo je ipak srbija i odavde svako normalan hoce/treba da ode :((


barem tri teme

Ali evo jedna. preduzece jugorurgas ne postoji od juce. ono je osnovano za vreme ako se ne varam mira marjanovica kao deo nekavog aranzmana vezanog za dug koji je u to vreme postojao. To "stratesko partnerstvo" o kome pricate ocito nije od juce. Do pre neku godinu ucesce ruske strane je bilo cini mi se 50% zasto se ono povecalo i zasto je sada 75 posto i za oliko je para prodato ne znam. Ono stoi znam je da je bilo kakva ativnost na tom potezu (a to je cela istocna i jugoistocna srbija je trazila zajednicko ucesce srpske i ruske strane. U stvari bez rusa, nije bilo moguce bilo sta raditi u tom pravcu. Dodajte tome cinjenicu da srbijagas nema potencijala za samostalno investiranje, ogroman dug za gas nasledjne iz slobinog vremena, cinjenicu da srbija gas uvozi iz rusija pa cete verovatno steci malo drugaciju perspetivu citavog dila. Ja iskreno ne mislim da je neko zato sto je zaljubljn u ruse ulazio u taav aranzman. konacno Pitanje je (za mene) hoce li gas stici do moje kuce i drugo da li cu ga placati jeftinije ili skuplje nego ostatak evrope. Ako se ne varam mi trenutno za gas imamo povoljnu cenu?
Da neko tu nije bio dobar ne mogu reci. Ali iz moje perspektive to bi isto vazilo i da licno Solana gradi gasovod.
O rusofilstvu i rusofobiji sta reci. srbi (iz stomaka) gotivo ruse i to je to. Neracionalno? Naravno? cista emocija. istina je da su nam rusi pomagali i odmagali onoliko koliko im je to bio interes. Kao politicka organizacija nije mnogo drugacija nego bilo koja velika drzava. Gleda svoje. Ipak ako nam nisu pomagali nisu nas ni kaznjavali ( odmagali nam mozda i jesu ali ne da bi nama bio losije) sto se na zalost ne moze reci za zemlje zapada. Sve sto su uradili po mom dubokóm ubedjenju moglo je da bude i sa manje batina. Oslanjanje nekih od pomenutih srpsih lidera jeste rekao bih ponekad patolosko ili da budem blazi emocionalno. A emocionalnost se u politici ne isplati. U ovom slucaju i nama pada po ledjima. I jos znate, kad razgovarate sa rusima (obicniom svetoma) oni nas dozivlajvaju kao svoje a kada razgovarate sa zapadnjacima kao tudje. To nije politika. to je stanje stvari.
konacno jeste li bili ikada (skoro) u rusiji. Ja sam imao priliku da vidim i rusiju i evropu. Za razliku od vas ja ne mislim da je rusija na kolenima da propada ili sat slicno. To ne znaci da je "naprednij" ili ekonomski jaca od recimo nemacke. Ali ta razlika nije takva kavom bi se iz vaseg pisanija mogao steci utisak. primera radi, moj brat koji radi u moskvi ( nije gradjevina) zaradjuje oko 2000 dolara. Ja koji sam sada u zapadnom delu nemacke mogu da zaradim za isto to vreme oko 1600 evra. razlika postoji. Ali u istocnoj nemackoj koja je bila u istom omunistickom loncu kao rusija plate su znatno manje. Da ne azem manje niego u moskvi. Inace moskva se neverovatno brzo razvija i gradi. I verujte mi uopste nije tao divlja kako bi se iz vaseg posta mogao steci utisak. To sa druge strane ne znaci da je u politickom smislu mudro slediti rusiju. tu se slazemo. Ali se ne mora praviti problem sto bi ga pravili. Dolar je dolar. americki ili ruski. Hocu reci gas je gas americi ili ruski.
Onako kad gledam sta radi kostunica slosi mi se. Covek se ponasa kao da je bolestan. On se vise ne ponasa racionalno. Vlada je izjavila da je tehnicka je za nusica. Za plakanje. Boze sacuvaj. Ali sve mi se nesto cini da je gotov. Ovo mu nece proci. Kaznice ga na sledecim izborima...
Evo sinos procitah manjacu. Tuzna knjiga, bolna, stoka koja se predstavlja kao srbi. Sa dvoglavim belim orlom u moje ime... sramota. Za to svako u glavu treba da plati... Ali u glavu. Izvinite, nema koletivne krivice. Ako je to ideja vaseg pisanija ozbiljno se ne slazemo. Nisu krivi Srbi krivi su neki na ic. I krivi su neki na ci. Ali to ne znaci da su svi na ic ili svi na ci krivi. Pre neki dan mi jedan drugar nemac rece da mu je muka kada u skoli njegovu sestru koja ima 10 godina teraju da cita Anu Frank... A nije nacista... samo mu je muka da on mora da se oseca odgovornim za ono sto su neki drugi radili. A ono sto je uradila nemacka ne moze se niukom slucaju porediti sa onim sto je radila srbija.
Konacno u medjunarodnoj politici pravda je jos uvek nedostizan ideal. Jos se nije desilo da je "pravedno" bilo mera medjunarodnih odnosa. I budite ljubazni, nemojte predstavljati ovo sto se desava kao kosmicku pravdu. Ovo je borba interesa i sujeta. Konacno politicari i dobijaju mandat da budi pravedni vec da zastite interse onih koje zastupaju. Kao neko ko se bavi politikom (barem gospodin za vas ne znam) to sigurno znate. Na zalost kao civilizacija do tog zeljenog pravednog drustva jos nismo stigli. Nema pravde u prici o kosovu. Nije je bilo ni kada je srpska vojska bila tamo, nema je ni sada kada je albanska vojska tamo. recite tako je bolje, recite tako je u interesu svih koji zive dole. samo mi molim vas nemojte pricati da je Ahtisari ptredstvaniok pravde. Ljudi koji svracaju ovde cesto se vode emocijama. Ali to ne znaci da su glupi. KAd to radi RTS jos mogu i da razumem.


svidja mi se vas nickname

Dragi Igi Pop,
savrseno se slazem sa vasim razmisljanjima. Nismo nikada direktno razmenili reci, ali je za mene veoma prijatan taj vas ton.
Podugo sam razmisljala i resila da ipak vise ne ucestvujem (bar za neko dogledno vreme) u ovim diskursima.
A sta je na to uticalo?
To uzasno nevaspitanje koje sasvim degradira bilo sta. Koje kodise kao zver na sve i svakoga. I na vrlo pristojne ljude.
Pogledajte molim vas blog Jasmine Tesanovic gde bi ona sama trebalo da bude moderator.
Ona, borac za ljudska prava, dopusta izveznom Zoxteru da drzi animated gif Busha vec dva dana sa vrlo rafiniranom porukom koju u sebi nosi.
Odvratno.
Ovo se svodi na jedan jako degradiran nivo, na jednu vrlo neozbiljnu propagandu koja sama sebe jede, ovo ne moze da prodje, ovo zdrav razum ne dopusta.
Bila sam na sajtu LDPa i zaprepastila se:nema statuta, nema ozbiljnog programa, nego sta ima: Povelja slobode!
Sa Kipom slobode kao simbolom. Kao sto su vrlo vesto iskoristili i ikonografiju SKOJa za simbol Otpora! Sramno.
Pomislila sam: "kako se neozbiljno igraju simbolima!"
A tekst, vapaj jada i prozaicnosti. Prevazilazi cak i new age!
Pa onda program. Tek to je iznenadjenje. Prakticno poziv na gradjanski rat.
Zamislite kakav je to totalitarizam koji oni propovedaju! Pa Sloba je za njih bio mila majka, sto neko rece. To je mnogo gore od diktature.
U diktaturi, sto rece moj obozavani Slavoj Zizek (citajte ga, sjajan lik,)oni ti kazu "uradi" i ti uradis. Al si mrzovoljan i nadrndan.
U totalitarnim rezimima kao sto su US, kazu ti "uradi", ti uradis ali ne smes da se duris, nego moras sa osmehom na licu i u sebi da ponavljas" I am happy, I am happy!"
O ekonomskom programu da i ne govorimo. Pa njihov ce ekonomski program da napravi genocid, da pojede sve pred sobom.
A usmelili su se da zauzmu vakkum nastao ne levom krilu. Oni hoce da budu levica? Da imaju univerzalne vrednosti, kao sto su tekovine NOBA, na primer. Da li mislite da je antifasizam vrednost koju oni zastupaju?
Ja pre mislim da je suprotno.
Srecno
ako zelite, napisite mi mail


Miju

piše, između ostalog ovo ili samo zbog toga:

"Bila sam na sajtu LDPa i zaprepastila se:nema statuta, nema ozbiljnog programa, nego sta ima: Povelja slobode!
Sa Kipom slobode kao simbolom. Kao sto su vrlo vesto iskoristili i ikonografiju SKOJa za simbol Otpora! Sramno.
Pomislila sam: "kako se neozbiljno igraju simbolima!"
A tekst, vapaj jada i prozaicnosti. Prevazilazi cak i new age!
Pa onda program. Tek to je iznenadjenje. Prakticno poziv na gradjanski rat.

Zamislite kakav je to totalitarizam koji oni propovedaju! Pa Sloba je za njih bio mila majka, sto neko rece. To je mnogo gore od diktature."

Dakle, čitav post je napisan da se još malo pljucne po LDP, koji se nigde ne spominje, sem u glavi dotične. O čemu god da se piše, njoj se priviđa LDP.

Ovde je bilo reči i o nekom zločinima koje su počinili, doduše, samo neki (jedva njih nekoliko) na ić ili ći. O tome ni reči jer su te teme pase. Ili dosadne. Ili smaraju.

A ko je stvorio klimu da se tako hladnokrvno mogu ubijati ljudi? Onaj koga neki vabe "mila majka"?

Pogrešno čitanje Žižeka može svašta da izazove. I razna priviđanja.

JB.

P.S. Ekonomski program pisao Vladimir Gligorov. Kod njega doduše nema 'leba za tri dinara, što teško pada Miju i sličnim likovima.


Poštovani Igi,

pored knjige o Manjači postoji stotinak knjiga o ratu na prostorima ex-Yu.
Pročitali ste jednu. Ja desetak ili malo više.

Da, u Hagu se sudi za individualnu krivičnu odgovornost. Ne sudi se državam.

Ali da li vi mislite da je grupa neodgovornih pojedinaca koji se izjašnjavaju kao Srbi počinila, recimo, genocid u Srebrenici?

Možete i o tome da pročitate.

Takav zločin, tolikih razmera, morao je da uključi mnoge strukture države.

Recimo, kompletna komunalna služba iz Zvornika i Bijeljine, pa rovokopači, pa kamioni, pa unapred iskopane masovne grobnice, pa razvoženje leševa od nemila do nedraga, prekopavanje primarnih grobnica etc. Zatim, desetine autobusa iz Srbije - Niš eksper, Lasta, Valjevo, Novi Sad... Ko je to naredio? Kako su ti autobusi otišli tamo?

Zar ne mislite da je to obavljeno uz zdušnu podršku ili bolje reći naređenje države? Ili su pojedinci seli u autobuse i otišli dobrovoljno do Potočara.

Svedočeći u Predmetu Milošević, zaboravljeni Lilić je rekao da je Srbija poslala "svojima" tone i tone naoružanja. Zaboravila sam količinu ali ima na sajtu Tribunala. Nije teško proveriti.

Svojevremeno je pisala Naša Borba da su u kragujevačku Zastavu ulazili šleperi banjalučke registraciji i prepuni odlazili tamo gde treba. Nisu sigurno prevozili Jugo.

Takođe je na tv B svojevremeno govorio jedan gledalac koji se javio u program dok je Utisak nedelje bio tamo, da je svojim očima video tenkove kako prelaze kod Malog Zvornika u Bosnu.

Kažete pojedinci. Mnogo je pojedinaca učestvovalo. Mnogo poštovani Igi.

Ako su vam dosadni blogovi Jasmine T zašto ne skoknete do Tribunala. Tamo je sve lepo sročeno. I optužnice i uvodne reči i svedočenja i završne reči i na kraju presude, pravosnažne.

Jasna Bogojević


Poštovani Igi,

pored knjige o Manjači postoji stotinak knjiga o ratu na prostorima ex-Yu.
Pročitali ste jednu. Ja desetak ili malo više.

Da, u Hagu se sudi za individualnu krivičnu odgovornost. Ne sudi se državam.

Ali da li vi mislite da je grupa neodgovornih pojedinaca koji se izjašnjavaju kao Srbi počinila, recimo, genocid u Srebrenici?

Možete i o tome da pročitate.

Takav zločin, tolikih razmera, morao je da uključi mnoge strukture države.

Recimo, kompletna komunalna služba iz Zvornika i Bijeljine, pa rovokopači, pa kamioni, pa unapred iskopane masovne grobnice, pa razvoženje leševa od nemila do nedraga, prekopavanje primarnih grobnica etc. Zatim, desetine autobusa iz Srbije - Niš eksper, Lasta, Valjevo, Novi Sad... Ko je to naredio? Kako su ti autobusi otišli tamo?

Zar ne mislite da je to obavljeno uz zdušnu podršku ili bolje reći naređenje države? Ili su pojedinci seli u autobuse i otišli dobrovoljno do Potočara.

Svedočeći u Predmetu Milošević, zaboravljeni Lilić je rekao da je Srbija poslala "svojima" tone i tone naoružanja. Zaboravila sam količinu ali ima na sajtu Tribunala. Nije teško proveriti.

Svojevremeno je pisala Naša Borba da su u kragujevačku Zastavu ulazili šleperi banjalučke registraciji i prepuni odlazili tamo gde treba. Nisu sigurno prevozili Jugo.

Takođe je na tv B svojevremeno govorio jedan gledalac koji se javio u program dok je Utisak nedelje bio tamo, da je svojim očima video tenkove kako prelaze kod Malog Zvornika u Bosnu.

Kažete pojedinci. Mnogo je pojedinaca učestvovalo. Mnogo poštovani Igi.

Ako su vam dosadni blogovi Jasmine T zašto ne skoknete do Tribunala. Tamo je sve lepo sročeno. I optužnice i uvodne reči i svedočenja i završne reči i na kraju presude, pravosnažne.

Jasna Bogojević

EDIT:
Izvinjavam se, slučajno je otišlo dva puta.


...

Ni jednog trenuta nisam pomenuo da su mi blogovi gos tesanovic dosadni. postavljeno je pitanje na koje sam ponudio moguci odgovor. Na kraju ove stranice i posecujem u nadi da cu procitai nesto novo, zanimljivo, mudro . Ja svoje misljenje imam ali to ne znaci da ne zelim da cujem i drugacije... tome razgovor izmedju ostalog i sluzi.
Knjigu sam pomenuo da ne bi doslo do nesporazuma, da eventualno takve stvari opravdavam ili sta slicno. A verovatno i zbog toga sto sam bio jos uvek pun svezih utisaka. Kao sto ste rekli ima mnogo knjiga na temu. Nisam rekao da je to jedina koju sam citao.


Interesantno shvatanje prava...

...znaci li to da bi, u nekoj hipoteticnoj situaciju u kojoj bi zatvorski cuvari silovali cedomorku, Levo Krilo sleglo ramenima i reklo 'Pa sta se cudite?' Sve se nesto mislim da bi Borislav Pekic, da je ziv, ovo prokomentarisao sa 'Kakav britanski osecaj za pravo'. Bez sleganja ramena, siguran sam...


Fascinantno je...

...g. Domazete, kako se vama javlja, šta bi rekao i kojom gestom rečeno ispratio Borislav Pekić.
Ali, ove neukusne konstrukcije iz prve vaše rečenice me teraju da pomislim da ste vi možda neki od junaka iz "Besnila"...o)


:o)

mim were here
______________________

Ups, izvinjavam se, bez zamere :o) - T.


I?

Šta je pesnik hteo da kaže?


Sto se tice Pekica, Drago

...pred snagom tvojih argumenata i (prikrivenom) Tamikinom duhovitoscu (moze i vice versa) povlacim Pekica. On zaista nema sta da trazi u caskanju sa vama dvoma.

Medjutim, bilo bi interesantno cuti zasto onu moju konstrukciju (koja, nazalost, to zapravo i nije) smatras neukusnom? Narocito ako bi bio ljubazan da u svom obrazlozenju njene eventualne neukusnosti upotrebis svoju nadaleko poznatu analiticnost. Dakle...


Dragi Domazete...

...pa zašto se tako srdite? Pročitajte još jednom ono što ja opravdano zovem "neukusnom konstrukcijom", i recite mi jeli "neukusno" i jeli "konstrukcija? Ja imam poverenja u vaš smisao za autoanalizu.
A, verujte mi na reč, očigledno se ne dokazuje.o)
Pozdrav,


Pa sad ne znam da li je...

...neukusna, ne bih tebe pitao za pomoc da znam. A sto se tice toga da li se radi o konstrukciji, kao sto napomenuh, na zalost nije. Ono 'hipoteticka' u inicijalnom postu sam ubacio zarad postede mladjanih usiju poput Tamikinih.

Tako da nema potrebe da se stidis. Samo ti analiziraj pomenutu neukusnost. Ono sto je tebi ocigledno ne mora biti i drugima. Nisu svi analiticni kao ti. A da ne govorim o tome kako ti, posto ti je ocigledno, nece biti ni tesko da je efektno analiziras.


eto Domazet

sad nastavi da grickas one kokice od juce hahah


Domazet

paralelu izmedju cedomorke i drzave Srbije nije tesko uspostaviti, Albanci na Kosovu su njeni gradjani ili njena deca. Ko li su zatvorski cuvari?
Mozda ste mislili na MZ ali kakva logika moze povezati silovanje sa priznavanjem nezavisnosti "cedima" koja nisu "umorena". Zanci nije to. Hajde, budite dobri, recite nam ko su zapravo zatvorski cuvari. CM


Nista nije tesko moj CM...

...kad se hoce. A tebi se bas hoce. Do odredjene granice doduse.

Nego necemo o tebi, ovde se ipak radi o meni i mojim paralelama. Ja ti, kada se radi o skakljivim situacijama, uvek pocnem sa jednostavnijim paralelama koje ciljna grupa moze i hoce lako da razume. Kao sto si i sam ustanovio. Pa onda prelazim na malo komplikovanije. Koje nece bas svi da razumeju. Neki sto ne mogu a neki sto, sta znam ja...

Dakle, kao sto si primetio, niz mojih paralela se odnosi na stav Levog Krila da je moralno posrnuli ne zasluzuju da budu tretirani po pravu. I da cuvari prava imaju prava na to nepravno tretiranje. Pa rekoh daj da taj njen stav malo, kako da kazem, mentalno vizuelizujem. Pa mi onda padose neke nazalost nehipoteticne situacije gde su cuvari prava nasrtali na integritet moralno posrnulih. I onda rekoh, 'ajde da malo zaostrim situaciju, kontrast pomaze da se slika bolje sagleda, da krenem sa najdrasticnijim (takodje, na zalost, nehipoteticnim) narusavanjem integriteta. Verujem da ces se sloziti da je silovanje, kada se radi o jedinkama i ako se uzme u obzir da je ubistvo ukidanje integriteta, upravo to. Pa onda nesto pomislih, sta bi na nivou zajednice moglo da bude najdrasticnije narusavanje, a da je bas ne ukinu? I tako to, verujem da ti je jasnije sada sta sam hteo da kazem.

Nego kad smo vec kod disfunkcionalnih porodica, sta ti mislis, sta je resenje za slucaj u kome nestasno i inicijativi sklono dete pokusa majkoubistvo pa onda majka snazno/snaznije uzvrati, sta je resenje za takvu jednu hipoteticnu situaciju. Ubrzano priznavanje punoletnosti majkoubici u pokusaju?


Majka u zatvor, dete u

Majka u zatvor, dete u popravni dom ili na čuvanje u drugu porodicu. I tako je očito da zajedno ne mogu da žive.


Domazet,

da probamo zajedno da unesemo malo reda u nase stavove. Dacu vam dve teme za razmisljanje:

I Evolucija medjunarodnog prava

Quote:
stav Levog Krila da moralno posrnuli ne zasluzuju da budu tretirani po pravu

Najvaznije pitanje je koji tretman je zapravo pravno utemeljen. Pogledajte jos jednom sta kaze mr. James Lyon:

"Official Belgrade has taken no account, however, of the implications of the emerging contractual element to sovereignty, as reflected in “the responsibility to protect” theme articulated by the International Commission on Intervention and State Sovereignty, endorsed by the UN General Assembly in September 2005 (http://www.iciss.ca/ report-en.asp). For a situation like Kosovo, where the bonds between citizens and state have so obviously and violently been broken by the state, this doctrine overrides earlier more traditional arguments of sovereignty. In other words, international law continues to evolve. "

Medjunarodno pravo, verujem, evoluira (ne bas pravolinijski, naravno) ka uopstenju ili prosirenju na globalni domen vazenja 14. amandmana ustava USA. Posebno:

Section 1.
[...]No State shall make or enforce any law which shall abridge the privileges or immunities of citizens [...]; nor shall any State deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law; nor deny to any person within its jurisdiction the equal protection of the laws.

Sta cemo, Srbija je to prekrsila devedesetih, a svet od devedesetih na ovamo je bitno drugaciji od onog sveta koji pamtimo iz osamdesetih. Time je Srbija izgubila pravo na to da joj Albanci na Kosovu prenesu suverenost. Teritorija je sekundarna, ona je neodvojiva od gradjana koji na njoj zive. Incident od 17. marta kada je doslo do nasilja nad Srbima na Kosovu nije dovoljan argument kako bi se Vladi Kosova ogranicila jurisdikcija nad delovima Kosova nastanjenim Srbima. Zato sto jednostavno nema dokaza da je taj incident posledica pokusaja kosovske administracije da srpskoj manjini ukine jednakost pred zakonom i zastitu od povrede njihovih prava. Na protiv, kosovska administracija je uspela da eskalaciju nasilja zaustavi. Zato podela Kosova nije osnovana.

Znaci, moje je misljenje da nezavisnost Kosova koja se priblizava ne proizilazi iz tzv. prava na samoopredeljenje. Te to pravo ne moze nekriticki biti dato Republici Srpskoj niti severnom delu Kosova. Nezavisnost Kosova dolazi kao zasluzena kazna za aparthejd i pokusaj etnickog ciscenja od strane drzave Srbije. Nezavisnost Kosova ce zaista biti presedan, ali presedan koji ce omoguciti da se sankcionisu drzave koje ne postupaju u duhu na primer 14. amandmana.

II Pravna ili fizicka lica (?)

Quote:
Nego kad smo vec kod disfunkcionalnih porodica, sta ti mislis, sta je resenje za slucaj u kome nestasno i inicijativi sklono dete pokusa majkoubistvo pa onda majka snazno/snaznije uzvrati, sta je resenje za takvu jednu hipoteticnu situaciju. Ubrzano priznavanje punoletnosti majkoubici u pokusaju?

Bez ikakovog poredjenja sa Kosovom i Srbijom, resenje je kazniti majku i oduzeti joj decu. Tu nema rasprave. Ali da se ne uvaljujemo dalje u ovakve price koje mozemo beskonacno po ukusu i stanovistu graditi, obratite paznju na to da cela vasa anlogija ima jedan ozbiljan problem. Kada je u pitanju Kosovo tu se radi o jednom sporu u kome ucestvuju pravna lica ili mozda bolje personnes morales, dok se u vasem primeru sa "cedomorkom" radi o fizickim licima.

Mozemo se onda igrati, na slican nacin kao sto je to uradio Joel Bakan pa posmatrati drzave umesto kao personnes morales de droit admisinstratif kao êtres humains i staviti ih na psihijatrijsku stolicu. Ali pravni tretman pravnih lica, verujem, ne mozemo porediti sa pravnim tretmanom fizickih lica. Bez obzira kakva nam bila "ciljna grupa" kojoj se obracamo :)

Srdacan pozdrav,
CM


CM, dobio si mail?

CM, dobio si mail?


Draga Sonja

poslao sam odgovor malocas.
Puno pozdrava.
L.S.


Kosova svedena na jedan dan?

Hmmm, srdacni moj CM,

Mogao bi neko da pomisli da favorizujes Srbiju u odnosu na Kosovu. Pa Srbiji priznajes drzavnost i responsibilities koje iz te drzavnosti proisticu u toku citave jedne decenije. One devete iz proslog veka. Neki zlobniji medju zakeralima bi mogli da tu primete kako ti uglavnom insistiras na responsibilities dak za drzavnost i za prava koja iz te drzavnosti proisticu bas i ne maris previse. Dok drzavnost Kosove i responsibilities koje iz te drzavnosti proisticu ogranicavas samo na jedan dan, 17. mart? Opet, zlobnici bi mogli da kazu kako ti na taj jedan dan zapravo ogranicavas samo responsibilities, nikako i drzavnost Kosove i prava koja iz te drzavnosti ne proisticu. Ja sam, medjutim, covek dobre volje i rado cu ti dati priliku da se osvrnes na period od juna 1999 do 17. marta a boga mi i na period od 17. marta pa do danas. Pa da pocnem.

Kao dobar poznavalac prilika na Kosovu, sigurno si upoznat sa visemesecnim periodom pre 17. marta u kojem je KFOR nekim Srbima physiques mogao garantovati sigurnost van njihovih domova samo tokom dva sata, jednim danom u nedelji. U toku kojih (ta dva sata) su Srbi physiques morali da obave sve one aktivnosti neophodne da se od personnes physiques ne pretvore u personnes historiques. Interesantno je pitanje ko je te Srbe physiques tako opasno ugrozavao da ih je Slobodni Svet mogao braniti samo dva od ukupno 168 sati nedeljno? Albanci physiques, pretpostavljam, reci ces ti. Dobro, to interesantno pitanje je reseno. Ostaje, medjutim, jedno interesantnije. Sta su u ona preostala 166 sata nedeljno po pitanju sprecavanja deprivation of any Serbs physiques of life, liberty, or property radili Albanci juridiques? I jos vaznije pitanje, sta su po tom pitanju radili Albanci morales? I, svakako ne toliko vazno ali ipak, sta su po tom pitanju radili CM, JT i LK morales? Ili su ona dva sata nedeljno bili deo regulative u okviru due process of law? Ti, kao upucen covek, svakako poznajes znacenje reci apartheid?

Kao dobar poznavalac prilika na Kosovu, siguran sam, ti si upoznat i sa brojem Srba physiques koji su u istom periodu a voljom Albanaca physiques (da li samo njih) postali Srbi historiques. Kazi mi koliko je na osnovu due proces of law zbog toga Albanaca physiques postalo Albanci criminels. Kazi mi sta su Albanci juridiques uradili u ovom slucaju da within their jurisdiction obezbede the equal protection of the laws for Serbs physiques?

Kao dobar poznavalac prilika na Kosovu, siguran sam, ti si jos bolje upoznat sa brojem Srba physiques koji su nakon 17. marta a voljom Albanaca physiques (da li samo njih) postali Srbi historiques. Kazi mi koliko je na osnovu due proces of law zbog toga Albanaca physiques postalo Albanci criminels. Kazi mi sta su Albanci juridiques uradili u ovom slucaju da within their jurisdiction obezbede the equal protection of the laws for Serbs physiques?

Mozes da mi kazes neku i o pravu na obrazovanju na sopstvenom jeziku i iz udzbenika po sopstvenom izboru (remember 1981). Srba physiques. Ma, mozes da mi kazes bilo sta sto ukazuje da Srbi na Kosovu mogu trenutno racunati na bilo sta iz prvog stava cetrnaestog amandmana.

I onako usput, sve mi se cini da ono 'Kadija te tuzi, kadija te sudi' prestavlja deo tvog kulturnog nasledja. Nadam se da te, ako sam u pravu, nece biti stid da nam to otvoreno kazes.


Domazet,

Sve je to tacno sto vi nabrajate. Ali pokusajte da rasclanite dve kategorije - institucionalizovano nasilje nad etnickom manjinom i ono stihijno nasilje koje ne podrzava administracija - bilo da je ono sporadicno kao danas ili masovno kao sto je bilo u poslednjih nekoliko godina. Po onome sto vi pisete ispada da medjunarodna misija na Kosovu saucestvuje sa kosovskom vladom u nekakvom progonu Srba. To nije tacno. Bas na protiv, kosovskoj administraciji je veoma stalo do integracije srpske manjine u kosovsko drustvo. Ona u tome ima jasan politicki interes, iako veciom kosovski politicari jos nemaju jasnu viziju multientnickog Kosova. Ali ko ih pita. Tako ima da bude. Bez obzira sto ne postoji neki zlocinacki poduhvat u kome ucestvuje kosovska vlada i medjunarodna zajednica, oba cinioca snose odgovornost ukoliko ne ispune obavezu da organizuju povratak raseljenih i obezbede punu integraciju Srba u kosovsko drustvo.

Drugo, prethodno vam pokazuje da nece biti podele Kosova. Kosovu treba dati sansu da pokaze da pokaze da ume da postuje obaveze prema svim svojim gradjanima (i onim raseljenim) koje ce kao drzava preuzeti. Vas argument da Srbi nisu bezbedni pa da Kosovo ne moze da bude drzava jednostavno ne stoji. Prvo treba da se uspostavi kao drzava i da osnazi svoje institucije i vladavinu prava, da bi ste to mogli da trazite. A Srbija ne treba da ima suverenitet na Kosovu jer je tamo upravo ona, DRZAVA, nakon dugogodisnje segregacije i vladavine golom silom, pokusala da izvede i etnicko ciscenje. Stotine hiljada ljudi su proterane za mesec dana rata. Nemojte mi samo reci da je etnicko ciscenje namestaljka MZ. Neki i to tvrde - da su stotine hiljada ljudi po dogovoru krenule u makedoniju samo da bi dobili nezavisnost posle 10 godina. Te tvrdnje bi bile smesne da ne dolazi iz Srbije u kom slucaju su vrlo opasne i zloslutne.

Drzava Srbija ima sada 3 opcije:
1) Da najpre uputi izvinjenje i zatrazi oprost od Albanaca na Kosovu, bez uslovljavanja, a zatim da obeca priznanje nezavisnosti Kosova, uz uslovljavanje tog priznanja stepenom postovanja ljudskih i gradjanskih prava pripadnika svoje etnicke zajednice. To je po kosovske Srbe najbolji scenario.

2) Da jednostavno ne preduzima nista i ne ucestvuje sustinski u pregovorima o standardima i da jednostavno ne prizna Kosovo. Pa da recimo za 15-20 godina resi to pitanje pod manjim pritiskom unutrasnje javnosti. To je po kosovske Srbe mnogo losiji scenario, jer maticna drzava im mnogo moze pomoci da poboljsaju kvalitet zivota i da zastite svoju kulturu uslovljavanjem nezavisnosti. Takodje, u ovom slucaju mnoge srbijanske vlade bi padale u iskusenje da izazivaju nestabilnost na Kosovu dajuci lazna obecanja Srbima.

3) Najgore resenje je da se ide na podelu Kosova. Srbija moze izazvati nerede tako sto ce njene slube organizovati ubistvo Srba, pa zatim demonstracije, balvan revoluciju, proglasenje SAO Severno Kosovo ili nesto slicno iz repertoara koji smo videli u Hrvatskoj i BiH. To bi bio produzetak Miloseviceve politike i definitivna propast za Srbiju.

I da iznesem nulti predlog ili onaj neostvariv, a koji bih ja najradije video da je moguc: Kosovo sa visokim stepenom autonomije u gradjanskoj Srbiji. Puno Albanaca u Beogradu i puno Srba u Pristini. Jedna sustinski multikulturalna Srbija bez predrasuda prema Albancima. Ali od toga nema nista u narednih 20-30 godina. Sta da vam radim, tako ste sami izabrali. Nema sad puj pike ne vazi.
Predlazem da svojim komentarom zakljucite ovaj nas danasnji session.
Poz.CM

Ah da, rekli ste:

"sve mi se cini da ono 'Kadija te tuzi, kadija te sudi' prestavlja deo tvog kulturnog nasledja."

Budite ljubazni, molim vas, pa mi, za kraj, pomozite da shvatim sta ste ovim hteli reci.


Mislis nekoliko pitanja...

... koja sam postavio? Ali da te ne zadrzavam u tvojoj zelji za odgovaranjem. Pitas me sta sam hteo reci opservacijom/pitanjem:

"...sve mi se cini da ono 'Kadija te tuzi, kadija te sudi' prestavlja deo tvog kulturnog nasledja."

Nije mi jasno koji deo citiranog tebi nije jasan. Kao dobro obavesten covek sa ovih prostora, siguran sam, poznata ti je ova izreka. Kao covek koji je upucen u pravnu problematiku, siguran sam, znas da pomenuta izreka definise stanovito shvatanje prava i pravnog sistema. Kako smo raspravljali o pravu i shvatanjima prava ucinilo mi se zgodno da se osvrnem na mogucnost da je takvo shvatanje prava deo tvog kulturnog nasledja. Ako je tako onda bi neki od tvojih stavova po pitanju koje diskutujemo bili mnogo jasniji. Dakle, da li ti pravni sistem koji opisuje pomenuta izreka opisuje osecas kao deo svog kulturnog nasledja?

I, kad krenes da odgovaras, molio bih te da se osvrnes i na to kakve su bonds between the serbian citizens and Kosova state. To bi moglo da se pokaze kao jako relevantno za mogucnost izdvajanja nekih srpskih enklava iz sastava Kosove. Barem ja tako racunam uzimajuci u obzir da ako je dokument artikulisan i usvojen u drugoj polovini 2005 relevantan za dogdjaje iz prethodne decenije onda bi se moglo ocekivati da je relevantan i za dogadjaje odnosno situaciju u vremenu koje koje neposredno sledi. Sta ti mislis?

Nego da ne utupimo bas samo jednim te istim. Ponovnim citanjem tvog inicijalnog posta upucenog meni primetih da koristis termin aparthejd. Znaci znas sta znaci. Pa da te pitam par pitanja vezanih za aparthejd a da bi razvejao neke moje dileme:

1. Da li je Albancima na Kosovu bilo zakonom definisan deo javnog prevoznog sredstva koji mogu da koriste i da li su bile definisane kazne kojima bi bili podvrgnuti u slucaju da se drznu da taj deo napuste?

2. Da li su javni WCi na Kosovu bili segregisani i da li su bile propisane kazne za Albance koji bi se drznuli da ovu segregaciju ne postuju?

3. Da li su recimo javne cesme bile takodje segregisane i da li su postojali zakoni kojima su definisane kazne za Albance koji bi se drznuli da popiju ili pokusaju da popiju malo vode sa cesmi za neAlbance?

4. Da li su postojali restorani u kojima je neAlbancima onemogucavan ulaz uz sistematsku i svakodnevnu pomoc drzavnih organa ovom sprecavanju?

5. Da li je Albancima zakonskom regulativom bilo propisano na kojim radnim mestima mogu biti zaposleni?

6. Da li je sirikoj javnosti bio dostupan spisak institucija u koje Albanci nisu imali pristupa samo zbog toga sto su Albanci?

7. Da li je svaki seksualni kontakt Albanca sa neAlbankom mogao biti proglasen za silovanje uz precutno i ko zna koliko puta ponovljeno lincovanje pocinioca 'prekrsaja'

8. Da li je Albancima na Kosovu fizickim preprekama bilo onemoguceno kretanje po delovima teritorije drzave ciji su bili gradjani?

9. Da li je Albancima bio onemogucen svaki pokusaj obrazovanja na maternjem jeziku?

10. Da li je javna upotreba Albanskog jezika bila stavljena van zakona a za prekrsioce bile propisane zatvorske kazne?

12. Da li su postojali zakoni koji su definisali nacionalnu cistocu gradjana Kosova?

12. Da li je brak izmedju pripadnika Albanskog naroda i neAlbanaca bio stavljen van zakona i prekrsioci podlegali zatvorskim kaznama?

Mogao bih jos nego sam sujeveran. A i ne bih hteo da se zaduvas odgovarajuci.


Oho, konacno nesto zanimljivo

Preterujete sa insistiranjem na "kulturnom nasledju". Vidim i da vam nije namera da postavite pitanje nego da insinuirate nesto samo vama znano. Pa vam zato ostavljam da sami resite tu zagonetku.

Dalje, slazem se da rec aparthejd u mom komentaru treba staviti pod znake navoda, kako bi se skrenula paznja da nije rec o diskriminaciji koja se sprovodila na identican nacin kao u JAR. Hvala vam na dobroj primedbi.

Pokusajte da razmisljate o, na primer, ovome. Godine 1998. koji je procenat zaposlenih albanske nacionalnosti na Kosovu i u Srbiji u:
- policiji
- vojsci
- sudstvu
- drzavnim domovima zdravlja i bolnicama
- drzavnim apotekama
- drzavnim univerzitetima
- drzavnim skolama
i naravno zasto?
Uporedite to sa udelom Albanaca u broju stanovnika Srbije.

To je mnogo zanimljivije za ovu temu nego citati o aparthejdu u JAR. Ne morate mi odgovarati. To je tema za razmisljanje. Pocnite recimo od sednice skupstine Kosova od 23.03.1989. i ustavnih amandmana. Koliko je to bilo dobro resenje? I zarad cega je buducnost Kosova unutar Srbije tih dana zrtvovana?


Ti si, boga mi,

CM,

...vidovit, bas onako. Kazes insistiram i insinuiram na kulturnom nasledju!? Pa zar me nisi ti ljubazno zamolio da ti razjasnim sta sam mislio sa tim pitanjem. I ja to, takodje ljubazno, uradio. E sad, ako ti neces da odgovoris, volja ti. To ti niko ne moze zabraniti. Moze samo da se priupita sto se toliko koprcas da odgovoris na jedno jednostavno pitanje. Nije valjda da nesto krijes?

I otkuda ti pade na pamet bas JAR? Od svih mojih navedenih pitanja samo se jedno, ako se ne varam ono poslednje, odnosilo na JAR.

A sto se tice tvog pitanja, da ti dam zbirni odgovor. Ne znam tacno (otisao sam iz zemlje sredinom 1994) ali pretpostavljam jako mali. Procenat, mislim. Otprilike obrnuto proporcionalan procentu zaposlenih Albanaca u tadasnjim paralelnim albanskim institucijama. Jesam li pogodio? Slazem se da je to mnogo zanimljivije za ovu temu. Jos ako znas kada je zapoceo taj obrnuto proporcionalni fenomen i ko je stajao iza njega mogli bi da se bas narazgovaramo. A i ti bi se dalje usavrsio u upotrebi znakova navoda. Pa ti se ne bi desilo da ti promakne da upotrebis znakove navoda kada govoris o 'nekakvom' progonu Srba.

I jos nesto, ja kao krenuo tebe da pitam a ispade da samo ja odgovaram. Kad ces ti na neko moje pitanje da odgovoris? Recimo na ono imas li ti namere da nesto ozbiljno napises na temu o kojoj caskamo?


Sta vi krijete ovde? Kakvo i

Sta vi krijete ovde?
Kakvo i cije je kulturno nasledje za koje ste rekli da mu je sastavni deo princip "kadija te tuzi, kadija ti sudi". Izgleda da ne smete da zavrsite misao, jer znate da onda vise ne biste imali priliku da pod nikom Domazet caskate na ovom blogu.


Ja krijem?

Covece, sta je s tobom? Ja te lepo pitam da li je princip 'Kadija te tuzi kadija te sudi' koji je, s obzirom da je usao i u narodne izreke, nedvojbeno deo jednog od mnogih kulturnih nasledja Balkana, deo tvog kulturnog nasledja. Jeste ili nije? Sta ja mogu da krijem kad ti ne odgovaras na pitanje!?

I jos nesto, zasto bi prosto pitanje poput 'da li je to i to deo tvog kulturnog nasledja' dovelo do toga da vise nemam prilike da caskam na ovom blogu? Nemoj mi reci da bi tvoje eventualno pitanje da li je 'Kosovski Ciklus' deo mog kulturnog nasledja ili moje eventualno pitanje da li je 'Ciklus Djerdjelez Alije' deo tvog kulturnog nasledja nesto nedozvoljeno na obom blogu? Ko to misli da su kulturna nasledja i pitanja vezana za njih nepozeljna?


Dear Domazet,

Lepo je sa vama razgovarati. Ali ja zaista imam puno obaveza pa cu morati sada da vas napustim. Zahvaljujem na prijatnom drustvu. Dovidjenja.


Ene de,

bas sada kada je najinteresantnije!? A bas sam se bio nameracio da saznam zasto je tvoje kulturno nasledje tabu tema. Da se nadam da ces, u nekom od retkih trenutaka kada ti mnostvo obaveza dopusti mozda reci koju? Ja mislim da je kulturno nasledje jako interesantna stvar. Daleko od toga da u potpunosti odredi coveka ali ipak...


Uporno ponavljate da je moje

Uporno ponavljate da je moje kulturno nasledje tabu tema. Covece, razbudite se, danas je novi dan. Shvatite da ne znam sta je moje kulturno nasledje. Dela Prusta, Fassbindera, Caravaggia, Cagea, Kanta ili sta? Vi mi pominjete Kosovski ciklus i Djerzeleza. Mogu da zamislim da je to kulturno nasledje neke babe iz 19. veka, koja nije izasla iz sela u kome je rodjena i ciji jedini susret sa kulturom je odlazak u crkvu i na sabor na slusanje spevova guslara. Ali sta je kulturno nasledje nekoga iz velikog evropskog grada, na kraju XX veka, gde se susrecu uticaji raznih kultura.

Sem toga ne svidja mi se taj pojam "kulturno nasledje" kako ga vi koristite. Zasto bi bilo tabu tema? Kako se po vama kultura nasledjuje? Krvlju? Vaspitanjem? Od koga se nasledjuje? Jednostavno ne znam da vam odgovorim. Morate reci sta hocete da biste dobili odgovor. Pa nije svet skrojen po vasoj meri pa da svi veruju u ono u sta vi verujete, da je Kosovski ciklus definicija nekakvog nazovi kulturnog nasledja.

Mogli ste da pitate konkretna pitanja. Gde sam rodjen. Kako se zovem. Koje kompozicije slusam. Sta citam. Koje filmove volim. A sve sam to od reda pominjao na ovom blogu. Znaci ne zanima vas to. Nego vas izgleda zanima da jedan drugom prebrojimo krvna zrnca. Pa da vi sami, kao pas kad omirise drugog psa, procenite sta je moje kulturno nasledje. E pa da se sa vama njusim ne pada mi na pamet.

Do sada ste zloupotrebljavali moje strpljenje. Ali od sada cemo drugacije. Onako kako zasluzujete. Bicete nazivani pravim imenom. Cim probate da mi se obratite.


Leo...

...nemojte se nervirati, budite popustljivi i blagi prema g. Domazetu.
Čovek sa velikim entuzijazmom postuje neprekidno 48 sati, pa mu pored gomile fajterskih brodoloma, uspeo još dodatno da pobrka kulturno nasleđe sa arhetipom.o)))


Da ti, srdacni moj CM,

nisi nesto ljut sto sam te uhvatio u nezannju? Sto se bre zestis, to sto ti ne znas kakvo ti je kulturno nasledje ne mora da znaci da si ti tikva bez korena. Sasvim je moguce da si u stvari samo zbunjen svojim kulturnim nasledjem. Veruj mi, nisi jedini , ni ja, citajuci sta pises ne mogu da se odlucim na koga mi vise licis, da li na Prusta ili Fassbindera, Caravaggia, Cagea, Kanta...
A sto se tice ove tvoje Teorije o krvnim zrncima i kulturnom nasledju, da znas da si mnogo u krivu. Krvna zrna uopste nisu bitna kada je u pitanju kulturno nasledje. Pogledaj samo Sonju K i naseg Draga. Ja bih ruku u vatru stavio, na osnovu njihovih pisanja na Blogu, da oboje zdusno prihvataju ono ‘Kadija te tuzi, kadija ti sudi’. Znaci, sa pravom se moze pretpostaviti da je pomenuti princip deo njihovog kulturnog nasledja. A krvna im slika pri tome potpuno drugacija, Drago krsni Dinarac, Brdjanin da kazem a Sonja mi deluje nekako bas ravnicarski.. I ne samo da zajednicko kulturno nasledje nema neke narocite veze sa krvnom slikom nego i razni ljudi mogu posezati za istim kulturnim nasledjem iz sasvim razlicitih razloga. Tu su ti drastican primer nasa Drago i Sean Connery. I jedan i drugi dele ljubav prema nosenju suknjica. Pri tome Sean Connery preferira nosenje suknjica iz meni ne sasvim jasnih razloga. A nas ti Drago to radi jer bas obozava da bude cheerleader (mislim, ovo samo u slobodno vreme, kada nije zauzet viktimoloskim proucavanjem razlika i dodirnih tacaka arhetipa i kulturnog nasledja).. Dakle, nista tin e valja ta teorija krvi, da znas. I ne vredi ti d se I sada pravdas neznanjem.

A vidim da te bas nerviraju ovi sa bapskim kulturnim nasledjem. Cuti, nisu oni najgori. Zamisli ti, molim te, koliko su sasmo daleko od modernih evropskih gradova sa kraja Novecenta oni sto im Ramayana ulazi u kulturno nasledje (o Vedama da i ne govorim)?

I na kraju, moja najozbiljnija primedba ! Sta ti bre smeta Djerdjelez Alija!? Ne bih sada da ispadnem da pretim (Carlitto se uvek potrese), ali da znas da si ovde na skliskom terenu. Pomislice ljudi svasta, da si sklon segregaciji kulturnog nasledja. Narocito kada se ima u vidu tvoje insistiranje na Teorijama krvi...


Hajde nazad

Savo Savanovicu, tamo odakle ste izasli.


Da li slučajno ...

... ima neki psihijatar na ovom blogu? Domazetu potrebna hitna pomoć.


Ne treba meni...

Tamika,

...psihijatar nego advokat. Eno su mi tamo na susednom blogu otkrili identitet pa mi Sluzba dala nogu i sada sam bez posla. Pa me interesuje da li se to otkrivanje identiteta moze tretirati kao povreda na radu. Ako nista drugo da bar dobijem neku penzijicu. Sta kazes na to ti, moj srdacni CM, ti se razumes u pravo?


Da li slučajno ...

... ima neki advokat na ovom blogu? Potreban je Domazetu pod hitno. Ja ovde ne mogu da pomognem, ja sam samo umetnik.


Bravo Tamika...

...hoce zena da pomogne. Razume nevolju. I ne samo nevolju. I vidi ti kako je skromna!? Kaze, 'samo' umetnik. Pa ima jos ovde umetnika i nista, cute. Niko da se ponudi da pomogne.

Tamika, da ne ispadne da te iskoriscavam, a da krenes sa nekim Apelom, siguran sam da ovde ima jos dobrih ljudi. Nisu svi srca kamenoga kao ovaj CM. Covek zna pravo a cuti...


Pa ima još dobrih ...

... ma koje kameno srce, Corn Mouth je baš dobar ... Drago je dobar ... ma ima ih, nego šta da ih ima :o)


Jao Tamika

...da znas da si me umirila. Da znas da ti verujem da su oni dobri ljudi i da ce da pomognu coveku u ne volji, tj. meni. Sad mi je laknulo pa mogu da ti se pozalim i oko sitnijih stvari. Jesi li videla sta mi je srdacni CM napisao. Kaze, ja Sava Savanovic. Znas sta bas me je uvredio. Znas, ja ti verujem Japancima kada kazu da pisanje treba da prestavlja mentalne slike, takorekuc mentalno slikarstvo. I vidis ti molim te kako je ruzno to sto je CM uradio. Predstavi me covek kao nekakvog bledunjavog lika, zelenkasteo-mahovinaste koze i tamnih podocnjaka, sa dve tri kapljice krvi koje mi se kotrljaju sa ugla usana (kad smo vec kod krvi, ti srdacnog CMa dobro poznajes, kazi mi molim te otkuda kod njega tolika fascinacija krvlju?), tajnovitog i mracnog pogleda, vecito u senci. A procitaj moje postove, ma ne treba ti ni oci da zatvoris a vec vidis naseg krsnog Draga, kako u suknjici koja blago leprsa na vetru stoji na vrhu piramide, na ramenima Zarkowa i Davida, mase sa poms i vice GO CM GO! I, kazi ti meni molim te, ko je tu privlacniji lik, mracni, tajanstveni ja ili veseli i razigrani Drago u suknjici? Ajde, budi fer.


Savo Savanovicu

Jos se glasate?


Arslancicu,

izvini molim te, je l' ti ovo meni kao personna physique ili personna jurisdique?


zalim

ali sta ili ko je Arslancic?
Nije deo mog "kulturnog nasledja"
propala vam fora Savanovicu
prosto ne znam o cemu se radi
:)))


Izvini ...

... ako već moram da biram između mračnog i tajanstvenog ili veselog i razigranog, ja odlučujem za drugo, pa makar bio u suknjici :o) Ne volim mračno.

A otkud CM-u tolika fascinacija krvlju? Ma nije, to sam izgleda jer obožava Bladi Meri :o)


Tamara,

nas dragi Domazet, buduci sklon preterivanju, malo zanosi sa istinom.Zapravo, nista strasno se nije desilo.Sluzba je g.Domazeta samo lako razalovala, tako sto ga je iz prvog podruma premestila u drugi podrum (isti onaj u kome je godinama obitavao V.Kostunica).U tom podrumu se nalaze oni pripadnici Sluzbe koje je majka nekada proklela da ce pozeleti suknju,pa g.Domazet sada, ni kriv ni duzan (a sve zbog moje duge jezicine) nosi kilt na tufne.To je cela istina.


E stvarno Zarkow..

....vidite li koliko je dug jezik napravi problema.o))
Džaba se sada kajati, ptica je napustila kavez...reč je otputovala.o)))


Zarkow,

zahvaljujem na objašnjenju, sad mi tek jasno, do sad sam lutala u tami :o)))


Sram te bilo Zarkowe,

...ti si svojim mracnim tehnikama raskrinkavanja ostavio moju decu bez hleba pa se sada jos i hvalis!?

I neka to, nego ti jos izgleda imas nesto i protiv muskaraca u suknjama pa ih smestas u drugi krug pakla. Znas sta, ja postujem tvoja eventualna verska ubedjenja ali da si takva konzerva i da na suknju gledas kao nesto pakleno???


Taman posla, Domazet.

Sasvim ste pogresno razumeli.Muskarci u suknjama su mi bas simpaticni.Radi se tu o necem drugom-kada ste bili mali, valjda, imali ste neutazivu zelju da obucete suknju,pa Vam je ovako receno:"Dabogda, sine, jednog dana pozeleo suknju!"
Obicno se takve kletve obistine,pa se tako i u Vasem slucaju desilo.Sluzba Vam je samo, vrlo plemenito, izasla u susret.


:o)))))

Jao nemoj, puknuću od smeha :o))) ja si sve tako živo predstavljam :o)


Bas lepo sto sada znamo da su ti muskarci u suknjama...

... simpaticni. Bilo bi lose da si kako drugacije ostao zapamcei.

A moram da ti kazem da sam pocastvovan time sto ti u mom detinjstvu vidis zajednicke crte sa Vilijem Valasom.

Usput, pustas li macku iz kutije? Ili se bojis da ce je sluzba ukrasti?


Kada ste me vec vukli za

Kada ste me vec vukli za jezik, Domazet.Nemam nista protiv muskaraca u suknjama, bas kao sto nemam nista protiv zena u pantalonama.
Kvantnu macku pustam samo onda kada dobijem zadovoljavajuci rezultat u Sredingerovom eksperimentu.Ne ranije.Funkcija stanja je nemilosrdna, cak i za Sluzbu.


Pozdrav..

i dubok naklon Tamara.
Ah, ne brini za Domazeta. Izdržljiv je on i nikada ne odustaje. Ako baš ustreba hitnu pomoć,upitaj ga šta je "kontuš". To će mu povratiti vitalnost.o)))
A, možeš i citirati jednu iz arsenala izjava našega "zajedničkog ljubimca".0)) Mislim da bi delovalo.


Pozdrav Drago :o)

Hej, znaš da ti nije loša ideja :o) Kaže čovek da mu potreban advokat, pa evo:

"Hoću da budem advokat građana." - B. Tadić, 10. 5. 04.


o))) Eto..za čas kalambur...

..nema polja koje "naš ljubimac nije pokrio"..o)))
I blago neukima sa njim, njihovo je carstvo nebesko..o))


Blago neukima na upornosti :o)

"Na putu nailazićemo i na zatvorena vrata, a ako i dalje budu zatvorena, kucaćemo. Nećemo odustati ni klonuti duhom i, na kraju – ima da ih otvorimo." - B. Tadić, 11. 7. 04


E, to je prepisao....

...od indijskih mudraca.o)))
To je parafraza priče o čoveku koji je čekao ljubav u kući koju je napravio u peskovitoj pustinji.o)))
Kad su pokušali da ga obeshrabre rekao je - Doći će kad - tad...i zakucaće na moja vrata.o)))


Jaoooo :o)))))

Suze mi idu, samo da dođem sebi, pa ću da nađem još koji biser :o)))))


A custe li,

'stovani gos'n Kovacevicu, da nam je draga i srcu prirasla Dracena na blogu Milana Novkovica izjavila da bi radila u Institutu u Santa Feu kao cistacica?Strasno, strasno.Takva regresija.Od glavnog savetnika DS do zanimanja cistacice...
Mada, obzirom na njeno duhovno bogatstvo, sasvim sam siguran da ce jednog dana zavrsiti u samom centru Raja.Dusica blazena...


Ma šta pričaš :o)))

Ja joj predlažem da prvo kod Borisa počisti, pa tek onda unapređenje, bio to Santa Fe ili Trinidad Tobago :o)


Još jedan biser...

"Eto, iz sujete ste bili protiv Ustava, a mi ćemo ga menjati sviđalo se to vama ili ne"..0)))


Da.

A ta izjava je apsolutni pandan sledecoj:"Imamo vecinu, sta nam mozete, i za Poslovnik mozemo da proglasimo Cica-Tominu kolibu":))

Radovan-Raka Radovic...


Ma sve je...

...u kretanju gosn Zarkow..od Krunske do Santa Monice.0))
Imala je danas "besmrtnu izjavu" u stilu Tamarinoga i moga ljubimca. Izjava otprilike ide ovako "Ja se ne trudim da budem puno pametna, ja se trudim da menjam Srbiju"..0)))


Pa da,

to je rekla u jednom odgovoru meni:)Usput mi je, krajnje nervozno, porucila da nesto napisem (neki esej, valjda, domaci zadatak), da bi ona videla "od kakvog sam materijala sacinjen", te da bih tek onda mogao da "zavredim njenu paznju".Moj lekar mi je momentalno prepisao dve doze broma, jer je od mog grohotnog smeha pretio zemljotres sa epicentrom u Beogradu...


Bogami g. Zarkow..

..to postaje sve više globalni problem, sa razarujoćom tendencijom..0)))
Da video sam to, i bar malo mogao pojačati zemljotres...o))


Ma svašta ...

... ovo ovde stvarno smehotresna olimpijada :o)))


Ja se samo plasim,

visokopostovani g.Kovacevic, da ce Dracenine aktivnosti na blogu dovesti do masivnog vulkanizma, verovatne supererupcije u Jeloustonskom nacionalnom parku, kao i do pomeranja raseline pacifickih ploca....


Ma džaba to g. Zarkowe..

...ja se plašim vrlo bliske nevolje koja me može lično ošetiti. Zamislite pomeri "plitvičke vodopade". Tamo imam neke zemlje koja bi garant izgubila cenu.
Ovo čega se vi plašite više spada u "kulturno nasleđe" po definiciji g. Domazeta.o)))


To je tek početak :o)

"To je samo početak. DS će rasti i biti sve jači, snažniji od svih prepreka, garant uspeha reformi i evropske Srbije." - B. Tadić, 7. 9. 04.


Naravno...

...i sve uz poštenu "kohabitaciju"kao majku svih prepreka.0)))
Kao u kolariću - paniću..


Uz poštenu i opuštenu kohabitaciju :o)

"Ciljevi se mogu mnogo lakše postići ujedinjavanjem oko zajedničkih ideja." - B. Tadić, 7. 9. 04.


o))) ujedinjavanje oko...

...zajedničkih ideja. Deluje kao tautologija a nije.0))
Ideje su zajedničke, to je poruka. Pa šta će im onda dve stranke istoga imena.o)))
Ovo mu je jedna od mudrijih izjava.o)


Nije tautologija ...

... meni je to više traumatologija :o) E baš to, šta će ime dve strankenke kad je razlika samo u jednom "S", a i lepo zvuči ovo produženo "S", kao kad pukne balon: DSS...

P.S.: Nego kaži ti meni Drago, što niko ne ide kod Nedeljkovića, on tamo još uvek komunicira sa me, myself & I :o)


Pogledaću...

...bar 10 minuta..


A da nije

ona Dracena tajni savetnik naseg predsednika?
Ne bih garantovao da nije.
Ma ne, ipak je verovatnije da je Dracenica samo previse citala predsednikove izjave...


Pa ...

... kad pročita sve ove izjave, ima i da ih sanja :o) Ovih ovde sigurno još nema u svom vokabularu.


A, ne Leo...

...starija je ona od tih izjava..o)
Predsednik samo govori ono što su oni oduvek želeli čuti..o) To se ovde zove "mudra politika"...troši vreme i ne menjaj ništa..


Mudra politika

"Da li ću da kleknem pred svetskim državnicima, da bi odbranio interese naše države i našeg naroda? Da, kleknuću, i to ne smatram poniženjem, već svojom dužnošću. Kamo sreće da su i moji prethodnici to činili, imali bi danas manje žrtava, siromaštva, razaranja i mnogo ponosniju zemlju, a manje gorde političare." - B. Tadić, 21. 9. 04.


Ti si stvarno neverovatna...

..o))) Prva rečenica je prerađena izjava Vinstona Čerčila koja je otprilike ovako izjavio pravdajući se za savez sa Staljinom - " Udružiću se i sa crnim đavolom samo da spasim čast britanske imeprije"...
Ovo dalje je njegovo...


Pa ...

... izgleda da nam Boki ima baš puno fascinacija odn. idola :o)


Samo daj citate...

...a ja ću interpretacije..o))
Može dobra knjiga,u stilu Ivan Čolović na "narodne mudrosti" Đoke Stojčića..
Jesi slušala u Peščaniku?


Znaš da nisam ...

... e baš mi žao.

Pazi ovu, kratku ali slatku:
"Obaveštavam vas da neću podleći vladavini gluposti." - B. Tadić, 21. 9. 04.


Ova je vrh...

...i zvuči krajnje šekspirovski, a opet nekako odlučno.o))
Još samo da je objavio u "malim oglasima".o)))


Skoro kao u "malim oglasima" :o)))))

inače bilo je u Kuriru, što je skoro isto ako nije čak bolje :o)


Hajde još bar jednu...

...pre spavanja..0))..molim teee...


For your eyes only :o)

"Građani Srbije, Vi ste me izabrali da radim i donosim odluke u interesu naše zemlje. Ovu odluku svakako nije bilo lako doneti, ali sam uveren da je potpuno ispravna." - B. Tadić, 5. 10. 04.


Taman za miran san...

...bilo je teško ali se isplatilo.0))
Eh, laku noć svima,ma gde bili...


Drago

odoh i ja, nek ti je laka noć :o) A videćemu šta će biti sutra i dan posle sutra :o)

"Na političkoj sceni premalo političkih vizija, koje nude odgovor na to šta će se dešavati sutra i dan posle sutra." - B. Tadić, 6. 10. 04.


:)))

Nite
dear friends


Nite ...

... dear friend :o)


Jao pa ovo je stvarno

neprevezadjeno. Ali on obavestava. Kao da je u pitanju neka veoma vazna odluka. A jos kaze i da glupost vlada. I on je odlucio da nece podleci. Da puknes od smeha.


Nije mudra,

ne treba kleknuti ni pred kim, nego treba tachno znati shta hoces i tachno i techno(bez zamuckivanja) reci to iza chega stojish, pa ce i svetski politichari imati poshtovanje prema tom stavu.

Na zhalost mi takve politichare nemamo, niti su na vidiku u narednom periodu..shteta:-))))


kako je to lepo Drago

ceo nas narod kao jedan savetuje precednika!


uh zaboravih premijera

cek da vidomo kakva je njegova uloga...
Da nije ova : ako se neko izdvoji iz stada da ga brizno vrati. A ako nece onda da podvike i doda " Je l' to jasno."


Ma divota Leo...

....za crći od divote..o)))
Veselo kao tužbalica o "Ivanu klakaru"..0))


Da, da....

cenim da je Vas strah opravdan.Nego, ako ovde sretnete neuhvatljivog Domazeta, molim Vas da mu porucite sledece:bude li na tastaturu slucajno prosuo obicnu vodu, ista ce mu po difoltu ridikulozno izgoreti.Prosli put, kafein je amortizovao ovako drasticne posledice....


Jao, jao :o))))))

Teško nama dok nam najglupiji menjaju Srbiju :o)


Aman ljudi, ovo je

ubistvo! :))))))

Suze same teku od smeha!

Samo ga čekam da počne da ciči: nije viteški, vidi kolko vas je na mene jadnog - to kad je u Juraja Hip modu.

A ima i kad je u modu zmije Ka (tiho): Trust-in-meeeee, trust-in-meeeee - pa se kao onako malo zanosi u stranu...


Koliko se secam,

Vi meni obecaste da cete odmoriti od ovog vida Internet napora:)
Salu na stranu, lepo Vas je videti:)


: )))) htela sam

ama, kako? :)))))

Jao, jao :))))

Preljubazna Tamara, dajte još nešto od precednika da malo odmorim dušu


Jao, banovaće me Milići :o)

Ali evo, rizikovaću :o)

"Gospodo, samo vi radite svoj posao, a ja ću moj." - B. Tadić, 21. 9. 04.


E, to je parafraza...

...starca Vukašina Klepca. On je tu rečenicu izgovorio svome dželatu u Jasenovcu..(utvrđeno na suđenjenju nekom ratnom zločincu koji se prezivao Friganović).


Drago

ja tebi sve verujem :o))))


I ja tebi..o)))

...sve verujem Tamara..o)))


Ma, Drago, vi to namerno : )))

sad ćete opet prizvati gdina Domazeta.

rekli ste neoprezno nekoliko vezanih lozinki

krv-dželat-Jasenovac-ratni zločin

Jao nama i kuku


Kako vi mene kužite...

...gospođo Krašić.o))
Ovo je mamac koji on ne može propustiti..o))


Za blagougodno tihovanje

Za blagougodno tihovanje duse uzeti dve kapi mirisnog ulja od sandalovine, blag caj od maticnjaka, i u kupki od ruzinih latica slusati Hektora Berlioza...
To jest, ako hocete da se odmorite...:)


Družina Prstena

Neću majko sama tihovati,
tihovati, bloga zatvarati
dok je meni PC računara
i u njemu domazet-patuljka.

On je sluga preko sveta bjela
i on radi da ugasi majko
sunce, vazduh i milu danicu
ne bi l' Agi sagradio grada
da zazida mlade blogadžije.


: )

Dom'zo gradi, Drago razgrađuje
Dom’zo diže, Zarkow sobaljuje
Dom'zo bije, Tamara se smije.


: ))

Kad to vide domazet-patuljak
Da on zalud tuđe bitke bije
Bitke bije sebe povređuje
On tad pozva svoju milu ljubu
ljubu milu, Dracenu-patuljku.


: )))

«Ljubo moja Dracena-patuljko
Idi kaži Bilo Nekad-agi
Da ne mogu više bitke biti,
Bitke biti, krvcu proljevati
nek sam bije tu građansku alu
alu strašnu sa stotonu glava
A ja ću se časno odmoriti
celit' rane, toplog broma piti
broma piti tešku suzu liti
da zamaglim čemer oko veđa
Što ja ostah bez svoga nasleđa

: )))

Laku noć, Družino Prstena.
: ◊)
Kosovka devojka (nee Aruen)


Krasicka,

jesi li cula za teoriju po kojoj su narodne junacke pesme kompenzacija za poraz od daleko nadmocnijeg i nemilosrdnog protivnika. Sto bi neki rekli, nemocni prkos. Sta ti mislis o tome?


Sta bi gospodja Krasic rekla,

zaista ne znam, Domazet, ali da ste ovde vise puta trazili pomoc fizioterapeuta, videlo se.Nije bas uputno da mnogo navaljujete.


Krasicka

o tome misli sve najlepše.

*****

Ili što bi rekao uvaženi kolega niže: čujem mlin, ama brašna nigde.


E svaka ti čast :o))))

Da li je ta tvoja poetika onako po prirodi ili su te to samo Domazet i Dracena tako nadahnuli? :o)))))))


Ne znam šta je.o)))

....nego, daj jedan citat..onako za razgibavanje.o)))
P.S. Za vreme kulturne revolucije u Kini ( tamo negde šezdesetih godina), svi Kinezi su bili obavezni nositi malu crvenu knjižicu Maovih citata. Gledao sam neki filmski materijal o kineskom sportu. Oni su šampioni u stonom tenisu već decenijama. E, sad, gledam prilog sa svetskog prvenstva u Stokholmu i vidim da njihovi igrači imaju zauzete obe ruke. U jednoj drže reket, a u drugoj tu knjižicu i razbijaju sve redom.
A u knjižici je bilo i ovakvih umotvorina...
"Ako do podne uloviš 200 vrabaca, popodne možeš bar sto više".
Njihov CK je vrapce označio neprijateljima socijalizma i protivnicima setve i dao obavezu građanima da ih tamane.
Ovo nema veze sa našim "prijateljem" ali mi je vratilo sećanje na tu sliku...0)))


Haaa :o)

Drago, ma ima veze, i te kako ima veze :o)

Nego, kažu Querije da im je muška gay ikona Čedica :o) Baš bi me čudilo ako ne bi bio Čedica :o) Lep kao slika, što ga ne bi voleli i muškarci :o) Pa razmišljam, i ako nisam gay, mogu svejedno i ja da imam svoju gay ikonu. Pa evo, Boki postao moja gay ikona :o)

http://blog.b92.net/node/4025#comment-109160

"Jedini sam neposredno izabran predstavnik naroda, a nemam mehanizme da tu odgovornost sprovedem u stvarnost." - B. Tadić, 10. 12. 04.


Sjajno...

...ovo je već po uzoru na matematičara iz Sirakuze - "Dajte mi polugu i pomeriću svet"..0))) ...i onda gotovo šarmantno izrečeno izvinjenje...- "ja bih ali nemam mehanizme"..0)))


Jao :o)))

svaka ti čast :o) Nego, šta kažeš, ovde se baš jako sužava ovaj trol, šta kažeš da nastavimo kod Miletića, ima materijala, počela žurka :o)))


Idemo na žurku..

...kod Miletića..o)


Nadahnula me ...

... Družina prstena, jer mi se učinila kao vredna retkost ta njena poetika smehom-na-otrov. A ovih drugih, božemeprosti, ima ko BUVA. To inspiriše samo na češanje.


Čujem mlin..

...ali brašna ne vidim.
Zanimljiva sentenca, a nije geografski iz ovdašnjeg kulturnoga kruga.Uprkos tome, dobro opisuje vaš post g. Domazet.
Da, stvarno, šta fali Aliji Đerzelezu? I on nema "opus" kako vi netačno rekoste, nego ima "put" kako reče Andrić.
Ili, još bolje, šta nedostaje Mustafi Madžaru?
Možda Most na Žepi, ali sasvim sigurno Stari most u Mostaru, Sarajevska biblioteka,Ferhadija i Arnaudija...uh, koliko bi se toga moglo nabrajati kad je nasleđe u pitanju.
I nije kulturno nasleđe tako uzana stvar kako je vi vidite ili kako insinuirate. Samo,varvari nisu još potpuno nestali...


"Ja mislim da je kulturno

"Ja mislim da je kulturno nasledje jako interesantna stvar. Daleko od toga da u potpunosti odredi coveka ali ipak..."

Ali ipak...cut the crap.


zakljucujem da je gospodin

veoma osujecen po pitanju kosova. nafilovo se podacima (i ko zna cime jos) ali slabo ima priliku da plasira. A mozda pritisla nostalgija, samoca, vidite da lepo kaze da je otiso iz zemlje jos 1994.


Ene de...

...bas zakljucujes. Pa dobro bre Davide, crni sine, kako bre zakljucujes da sam se nafilovao podacima o Kosovu. Vidis li da ja jadan uglavnom pitam. Da bi s obavestio. I sto odmah nostalgija i samoca. Sto ne lagano caskanje kao uvod u miran san. Kod mene je bas negde vreme za spavanje. Koliko je kod tebe sati?


vec spavam

jer prema drugom zakonu termodinamike, entropija se povecava sama po sebi


Samo ti lepo sanjaj...

...nego ne znam da li su ti vec rekli, izgleda da pricas u snu?


pa nije ni cudo

kad sam procito onolike kobasice teksta gore. nite-nite.

...
a nemam para. a nemam ni posao. a imam 50. godina


Vala,

nije ti lako.


Vidim da si bio vredan dok sam ja piskarao...

.. i da si prosirio odgovor. Prvo da te razuverim, uopste ne mislim da medjunarodna misija na Kosovu saucestvuje sa Kosovskom vladom u 'nekakvom' progonu Srba na Kosovu. Mislim da ih spasava tog 'nekakvog' progona koliko god je to oportuno u datom trenutku. Da nije njih tesko da bi se danas Srbi na kosovu mogli spominjati bilo kako drugacije do kao personnes historiques.

E sada kad smo to rascistili da te pitam nesto sto me zbunjuje u tvom tekstu. Kazes da nasilje nad Srbima koje je ranije bilo masovno a sada je sporadicno (kao covek upoznat sa situacijom na Kosovu, siguran sam, znaces koliko sporadicno, jednom dnevno, jednom nedeljno, jednom mesecno?) nije podrzavano od kosovske vlade. Ona je, proistice, posto nasilja i dalje ima, samo nesposobna da ga spreci. Uz svesrdnu pomoc medjunarodnih snaga. Pa kako onda da ocekujemo da ce postati sposobna da ga spreci kada ostane bez svesrdne podrske medjunarodne zajednice? daj, molim te, razradi malo ovo?

I jos nesto, kazes da Medjunarodna zajednica snosi odgovornost u slucaju da ne uspe da ostvari obavezu da organizuju povratak raseljenih i obezbede punu integraciju Srba u kosovsko drustvo. Kada to? Posto Kosovo postane nezavisno? Da li si ti normalan. Kako bre da organizuju nesto u nezavisnoj drzavi? Pa to bi bilo otvoreno mesanje u poslove nezavisne drzave? Di bre smeju, znas li ti sta bi im LDP uradio/ Nemoj mi reci da ti je promaklo koliko je LDP protiv mesanja u poslove susednih suverenh drzava.

A onaj tvoj treci scenario je stvarno zastrasujuci. Kazi. 'leba ti ko su te pokvarene sluge? Je l' oni sto su organizovali 17. mart?

I na kraju, imas li ti sta ozbiljno da kazes?


Neverovatno koliko trucanja

Neverovatno koliko trucanja da bi se valjda beskrajno produzio trenutak samozadovoljstva pronalazenjem neke logicke nedoslednosti kod sagovornika, koja zapravo to i nije. Pa, Domazete, vi vlo dobro znate da nezavisnost ne moze biti nego delimicna, uslovna upravo zbog toga sto ono sto se oznacava u pregovorima kao standardi nije dostignuto u onoj meri koja je neophodna za punu nezavisnost. Ne moram valjda to da naglasim. Citali ste valjda dokument koji je predstavio gospodin Ahtisaari. Nizte iz Polinezije pa da ne znate o cemu pricam.
Srdacan pozdrav.
CM

P.S. Pokusajte da kontrolisete ton.


Da kontrolisem ton...

...i da prestanem da trucam? I da prestanem da insinuiram, pretpostavljam?


kornmaut....?

izvinjavam se ali to sto napisaste gore veze nema.
Ako hocete da se pozovete na moral pozovite se na moral, ako hocete da se pozovete na silu pozovite se na silu,
ako hocete da se pozovete na "korisno" onda se pozovite na korisno. U svemu tome bi mogli da se nadju prihvatljivi argumenti za to sto zastupate. Ali pozivanje na "evoluciju medjunarodnog prava" ili uopste na pravo u ovom slucaju ne moze da prodje.

Prosto pravno gledano za to o cemu pricate nema nikakvog osnova.

molim vas :"globalni domen vazenja 14. amandmana ustava USA"?

Ne kontam... Ako hocete pozovite se na medjunarodne standarde, pozovite se na medjunarodnu praksu, pozovite se na zajednicka vrednosna nacela prisutna u medjunarodnoj zajednici... Sve to bi bilo vodu. Ovo sto ste napisali (pozivajuci se na gos lajona) je besmisleno.
Ne zaboravite, gospodin je politicar.


S vama striktno na engleskom od sada

mim were here


Sta je ovo?

Jel to neko zavrce rucicu pa smo se tako nakostresili.

Ovo je zanimljivo..."koja je odbila OEBSovu posmatračku misiju, zbog koje je pokrenuta NATO intervecija".

Kao prvo Srbija je prihvatila OEBS, ali je MZ trazila prisustvo stranih trupa tj NATO ne samo na Kosovu nego su trazili da im se omoguci prolaz kroz celu zemlju, koriscenje infrstrukture i ko zna sta jos...Ono sto su trazili u Rambujeu je najgore moguca vrsta povrede suvereniteta jedne zemlja i to nijedna zemlja na svetu ne bi prihvatila (osim mozda Makedonije i BIH). Stvarno sam mislio da si Ozbiljna Jelena ovo je smesno!

Mislim da si shvatila da je provaljena ta prica kako Rusija nikad nije zalegla za Srbiju da bi se Srbi najzad odvojili od majcice...Nije samo 90-tih kad je bila na kolenima i zavisila od Americkih kredita, danas je situacija mnogo drugacija. Kako ne razumes da je to Srbiji prirodan strateski partner?! Da li mozes da zamislis da se Australija okrene ka Rusiji umesto SAD i VB, naravno da ne mozes..Srbije ce biti u EU i bice sa Rusijom..i stvarno je jadno i licemerno da velicas i da se radujes dolasku demokrata u SAD-u na vlast posle svega sto su uradili Srbiji 90-tih.


E, i šta je bilo...

Pa koriste li sada infrastrukturu, imaju li prolaz, imaju li ugovor sa Srbijom? Pa valjda treba postati NATO da se ne bojiš NATO. Ko izbegava NATO-a? Samo otpadnici iz savremene civilizacije, ili pak zemlje koje se smatraju dovoljno jakima da im kolektivna bezbednost koju provodi NATO ne treba. Pa i te zemlje, Rusija recimo,ima sa NATO ugovore i deo je Partnerstva za mir.
Bezbednost je danas kao i ekologija. Ona postaje globalna i za male zemlje, više je stvar diplomatije nego li razvoja vojnih sistema.


Brainwashers: memory: delete:

I still tend to agree with the LEGENDARY Noam Chomsky that Serbia was coerced by the West into carrying out attrocities in Kosovo.

Remember that any normal country including the UK would use all means available if alien or illegal paramilitary or military forces appeared on its territory or military equipment was imported into the country.

Paramilitary forces appeared in Kosovo in 1988 therefore causing some kind of reaction. Just as military equipment illegaly arrived on the territory of Federal Republic of Croatia way back in the nineties causing a reaction of the state apparatus - which, bytheway, exists to act and does not exist for the sake of its existence. It is a machine if you want it in simplistic terms.

The fact is that the INTERNATIONAL COMMUNITY along with the LEGENDARY SO-AND-SO, did not chose to protect the EXISTING sovereign country.

There are many other blurred areas in your worldview but that is an endless story. Do you think that military operations in Afghanistan send invitations to a meal before their cleansing operations in villages. As regards abuses in the chain of command that is for courts to settle - while you are arguing that a country should be stripped of its territory or sovereignty for actions it did not instigate.


Responsibility to protect

"Kao što reče i Ahtisari pre neki dan:” Svetu u kome živimo smatra da je odgovornost političara da štite svoje građane, a ako to ne rade, onda to mora učiniti međunarodna zajednica. I to je jedan od principa, a ne samo 'poštovanje suvereniteta' država."

Pretpostavljam da je KLA stitila svoje gradjane kad se pojavila na sceni.

Pretostavljam da su Slovenci i Hrvati stitili svoje gradjane kad su se naoruzavali 90tih godina.

I pretpostavljam da je medjunarodna zajednica postovala suverenitet postojece drzave u to doba.

Radije bih otisao u "crnu rupu" nego da budem deo vaseg sveta.


Gej paradiranje u Moskoviji i Biogradu

Ukoliko jedna zajednica, jedno pleme u Amazoniji, ili srpski poludivljaci, ne zeli da se u njenoj sredini ustanove novi javni rituali, ta zajednica ako je vecinska ima pravo da odrzi svoj nacin zivota. Koliko znam i u Moskvi i u Beogradu postoje "komercijalni" prostori gde se specificni rituali mogu upraznjavati. Ni u Britaniji gde je "pink pound" dovoljno bitan u nekim sredinama, gejzi ne vode "fly on the wall" tzv. provokativnu politiku. Oni vode mnogo suptilniju politiku, na primer na casovima seksualnog obrazovanja u osnovim skolama deca dobijaju uputstva za koriscenje kondoma za "same-sex" partnere.
Ukoliko bi gej parade u Moskvi i Beogradu mozda bile poduprte sa prethodnim kampanjama o uputstvima za upotrebu kondoma i pratecih lubrikanata, onda bi mozda vlasti, institucije, i drustvo bilo otvorenije za nove sadrzaje u svojim vec razslabljenim zajednicama. Kampanje za toleranciju u stilu "Its cool to be gay" ce pridoneti daljoj dezintegraciji starih drustvenih modela i ustanovljanju liberalne gradjanske zajednice.


Miliqi, dobra volja vama fali

"Niti sada građani u Gruziji ili drugde, da hoće, mogu da prate suđenja za strašne zločine protiv čovečnosti koje su njihove vlasti počinile nad ruskim manjinskim stanovništvom, što bi njima dalo claim da se pripoje Rusiji. Jer ih u toj meri nije bilo"

Ne znam dali ste razgovarali sa ljudima iz tih krajeva, ali ja jesam. Mozete te zlocine slobodno uporediti sa onim kod nas, jer su u istoj meri i bili, a medjunarodna zajednica ni prstom nije mrdnula. Kukate sto je medjunarodna zajednica potrosila pare na nas. Bas mi hi je zao. Pa ako su bili tako humani, zasto nisu trosili pare i na Kavkaz, posebno ciscenje Azerbadzanca iz Nagorna-Karabakha, ili ciscenje Gruzijaca iz Abhazije. Vi niste bili tamo, ja jesam letos. Stoga, nemojte mnogo da palamudite o onome sto ne znate. Da ne pricamo o rasistickom odnosu prema Rusiji i Rusima. Dobro de, ni je njih ne njusim, ali mnogo su jaci nego sto vi mislite. Ali patoloska Zapadofilija vam zatamnjuje pogled.
Sto se tice presedana, jeste presedan jer u najgorem slucaju Severni Kipar ce na istoj osnovi steci pravo za nezavisnost.


Molim vas završite jednom sa tim

Već mi je dosadno da slušam, čitam, gledam šta se dešava sa Kosovom, Srbima sa Kosova i sl. Koprcamo se ko riba u mreži. Nedamo Kosovo, pa nedamo. Pa ko nas pita? Zoran Đinđić je jednom rekao: Ako moraš da progutaš žabu, nemoj da čekaš. A mi čekamo. Znam da je političko ubistvo za onoga ko potpiše taj papir. Ali hajde da ih sve zafrknemo. Da potpiše neko taj papir, pa da vidimo kako će ostali svet sa svojim Kosovima da reaguje. A mi će mo da se oslobodimo ogromnog problema. Pa ljudi, tamo gde nemože srpski vojnik da ode, tamo gde ne može srpski policajac da ode, tamo gde ne može srpski predsednik da ode, pa ni ja gde ne mogu lepo da odem, to mi ne treba, to nije Srbija. Da povučemo one Srbe sa Kosova, da se više ne muče i ne pate i da zatvorimo tu stranicu. Da li znate gde je Eritreja. To je nova država nastala odvajanjem od Etiopije. Progutajmo tu žabu, pa da hapsimo Mladića i ostale.


ivan krastev-WSJ-Balkan Deep Freeze

objavljeno pre par dana

Balkan Deep Freeze

What the right Kosovo precedent might look like.
By Ivan Krastev
Word Count: 976

In the Balkans, they're partying like it's 1999. After a long respite, when the region dropped off the front pages, big and small players are facing off over Kosovo, whose future is up for grabs.

In recent weeks, ahead of mediator Martti Ahtisaari's unveiling of his grand strategy today, fresh tensions have characterized the discussions over the status of the predominantly Albanian region, governed by the United Nations since the 1999 NATO bombing campaign and nominally claimed by Serbia. Russia moved from a position of constructive ambiguity to one of destructive clarity, with President Vladimir Putin repeatedly stating that Moscow won’t accept any solution deemed unacceptable by Belgrade . For its part, Belgrade repeated yesterday its opposition to any plan that puts Kosovo on a path toward independence, as the Ahtisaari one appears to, albeit in a farther off future than initially proposed. Meanwhile, Kosovars are determined that they can’t live with an anything-but-independence option.

The only U.N. Security Council resolution that will not be vetoed by Russia is the one without any mention of the i-word or any means for getting to independence. So, after months of backroom dealings and frustrated negotiations with Kosovars and Serbs at the table, the new future Kosovo put forward by the U.N. mediator and former Finnish president can be best described as an “independent protectorate of the European Union.”

The turn of the events is a political shock for the Albanian majority in Kosovo. Confident that the West would hand them independence, they were already popping open champagne bottles; now, the best Pristina can hope for is to declare it unilaterally and hope Western powers will in due course recognize this new Balkan country. At the same time, the EU’s decision to allow more negotiations between Belgrade and Pristina, even after Mr. Ahtisaari presents his plan today, is a vindication of the uncompromising approach of Serbia ’s outgoing Prime Minister Vojislav Kostunica. Though his nationalist party finished third in last month’s parliamentary elections, he’s a king maker of any new government. This combination of Albanian frustration and Serbian arrogance is a recipe for tension and possible violence in a province where 17,000 NATO-led international troops are stationed.

There are strong voices these days, especially in the U.S. , who want the West to ignore Russia ’s threatened veto of a Security Council resolution on Kosovo and then bilaterally move to recognize its independence. This is advocated as a policy of strength but in reality it is one of weakness. It will hurt EU’s moral standing in the world, it will be unpopular with European public opinion and it threatens disunity among EU member states.

Bilateral recognition of Kosovo by selected countries will also dramatically weaken the West with respect to the frozen conflicts in Eurasia and open the door to reintroduce sphere of influence politics in Europe . That’s the real objective of the Putin judo diplomacy. The price for recognizing Kosovo’s independence will be to give Russia a free hand in dealing with the Eurasian conflicts.

The EU can regain the initiative only if it revises two of the pillars of its Kosovo policy. The first is that Brussels sees no link between EU policies with respect to the “frozen solutions” in the Balkans and the “frozen conflicts” in the post-Soviet space. And the second, that it is easier to negotiate Kosovo independence by talking to the Russians in the Security Council than in pressuring Belgrade and Pristina to reach an agreement on their own.

Both these assumptions are wrong. The EU and the U.S. do have the sticks and carrots to “convince” Belgrade and Pristina to reach an agreement. As important as the Kosovo issue is in Serbian politics, the reality is that while many Serbs are ready to cry for Kosovo, precious few would ever live there. Another truth is that Kosovo has more to lose than gain from a Serbia-boycotted recognition of its sovereignty. The last Serbian elections, no matter how ambiguous, have demonstrated that Serbia also aspires to a European future. What Serbia is afraid of is that the EU today is more willing to build protectorates than member states in the Balkans.

At the same time, Russia can only gain from preserving the current status quo in the region. The more unstable the region, the stronger the Russian influence. Moscow can continue to present itself as the guardian of Serbia ’s territorial integrity while at the same time practically erode the territorial integrity and sovereignty of Georgia and Moldova .

Instead of trying to build a Chinese wall between Kosovo’s final status and the fate of the unrecognized entities in Transdnistria (part of Moldova), Abkhazia and South Ossetia (both of Georgia), the U.S. and the EU would be better advised to call the Russian bluff and come up with a comprehensive strategy to deal with both cases simultaneously.

At present Moscow is engaged more energetically than ever in the de facto integration of Transdnistria, Abkhazia and South Ossetia into Russia itself. Brussels ’s strategy to play Kosovo and the “frozen conflicts” issues separately allows Russia at one and the same time to use the Kosovo negotiations as an instrument for destabilizing the government in Georgia and for pushing the EU toward “colonial solutions” for the Balkans.

The EU should not be scared by the Kosovo precedent for the other outstanding territorial disputes in the ex-U.S.S.R. It should shape it. If there is to be a Kosovo precedent, have it be: A settlement of the status issues through negotiations between the interested parties after a sufficient period of international (not only Russian) presence, internal democratization and the return of refugees. It is only through linking its policies in the Balkans and the post-Soviet space that EU and the U.S. can gain strategic advantage in dealing with Russia ’s attempts to play the spoiler.

Mr. Krastev, chairman of the Center for Liberal Strategies in Sofia, was the executive director of the International Commission on the Balkans chaired by Gulliano Amato.


Hajde, požuri sa tim blogom..

...lenčariš čitavu nedelju.O)))
Pozdrav,


Svedok: Prevozio sam leševe

Svedok: Prevozio sam leševe
8. februar 2007. | 09:57 -> 18:01 | Izvor: Beta
Beograd -- Na suđenju za ubistvo braće Bitići svedočio penzionisani pripadnik MUP koji je tokom bombardovanja kamionom prevozio leševe s Kosova.

Svedok Božidar Protić je posvedočio pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da je u četiri navrata do Petrova Sela i Batajnice prevozio leševe, među kojima i 54 tela iz hladnjače koaj je isplivala iz Dunava.

Protić koji je 1999. godine, tokom bombardovanja, bio pripadnik MUP-a Srbije, Uprave za zajedničke poslove, rekao je da mu je načelnik Uprave Petar Zeković naredio da uzme kamion iz firme "Gemaks".

"Nije pominjao leševe, rekao mi je da nađem kamion za poverljvi zadatak, značajan za državu", kazao je Protić. Svedok je rekao da je prvi put prevezao 17-18 leševa iz Janjeva do Petrovog Sela, gde ih je istovario i otišao. Tada, kako je naveo, nije znao šta prevozi.

U centru u Petrovom Selu tada je video komandanta Posebnih jedinica policije Gorana Radosavljevića Gurija, koji je tamo boravio u kamp prikolici, sa kćerkom.

Posle toga je prevezao oko 50 leševa iz Kosovske Mitrovice u Petrovo Selo, a potom je prevezao i leševe iz Prištine, kao i 54 leša iz hladnjače koja je kod Tekije isplivala iz Dunava. U Batajnici i Petrovom Selu 2001. godine su otkrivene masovne grobnice sa leševima kosovskih Albanaca.

U nastavku suđenja svedočili su i policajci iz Prokuplja Dejan Stamenković i Aleksandar Nikolić koji su, prema optužnici, 8. jula, 1999. godine sa drugooptuženim Milošem Stojanovićem prevezli braću Ilia, Mehmeta i Argona Bitićija do Petrovog Sela.

Stamenković je naveo da je optuženi Stojanović sa još dvojicom uniformisanih lica izveo braću Bitići iz zatvora u Prokuplju gde su oni prethodno odslužili zatvorsku kaznu zbog ilegalnog ulaska u SRJ iz Albanije.

Prema optužnici, Popović je braću Bitići 9. jula u kasnim večernjim satima predao nepoznatim osobama koje su ih odvele do jame za odlaganje smeća u blizini Nastavnog centra u Petrovom Selu i ubili, pucajući im u potiljak.

Optuženi Popović i Stojanović, bivši pripadnici Posebnih jedinica policije odbacili su na početku suđenja krivicu za učešće u ratnom zločinu protiv zarobljenika, braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, u julu 1999. godine.

Svedoku Aleksandru Nikoliću je tokom saslušanja pozlilo, a pošto nije bilo lekara dežurne službe koja je odnedavno stacionirana u Specijalnom sudu, prekinuto je suđenje i pozvana Hitna pomoć.

Suđenje pred većem predsedavajućeg Veska Krstajića nastavlja se sutra u Specijalnom sudu u Beogradu.


Nacionalna Mržnja

Dušan Đorđević (22) iz Niša osuđen je na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Niški sud proglasio je krivim Đorđevića jer je 20. jula 2003. godine, posle žurke na niškom Pravnom fakultetu, na kojoj su bili atletičari iz više zemalja, na kombiju koji je dovezao albanske sportiste ispisao "Umrite Šiptari", "Srbija-Srbima" i kukaste krstove.

Okrivljeni je grafite nastavio da piše i naredne godine, pa je na zidu osnovne škole "Vuk Karadžić", koju uglavnom pohađaju učenici romske nacionalnosti, napisao "Ova škola goreće kao džamija", "... počinjemo od najmlađih" i "Ni murija vam nije dovoljna - skinheads".

Đorđeviću se stavlja na teret i da je 1. maja 2004. godine, bez povoda, pretukao Esmu Jusufović i njenog sina, a istog je dana šutnuo ručna kolica i potegao nož na Milana Sinanovića.

Prema presudi, iste večeri je još jednom udario Esmu Jusufović i potukao se s njenim poznanikom Zoranom Šabanovićem.


Putin accuses U.S. of making world unsafe

Putin accuses U.S. of making world unsafe
Gates and McCain sit stone-faced as the Russian leader assails American militarism during a speech at a Munich security conference.
By Peter Spiegel, Times Staff Writer
February 11, 2007

MUNICH, GERMANY — Russian President Vladimir V. Putin berated the United States in a major speech Saturday before senior American and European officials, declaring that Washington's militarism had fostered global instability and forced vulnerable nations to seek nuclear weapons.

In harsh language sometimes reminiscent of the Cold War and at other times pleading or mocking, Putin accused the United States of attempting to create a world in which it was free to ignore international law and impose its economic, political and military will.

"We are witnessing an almost uncontained hyper-use of military force in international relations," Putin said. "One country, the United States, has overstepped its national borders in every way."

------------
The Russian president also said he believed American and other Western economic interests were seeking unfettered access to Russian markets, even as they blocked Russian groups from achieving parity abroad.

Putin was most specific when discussing U.S. moves in Eastern Europe, saying efforts by the Bush administration to set up a missile defense system with radar and interceptor rockets in Poland and the Czech Republic threatened Russia's ballistic missiles.

Germany also targeted

Putin's criticism was not limited to the U.S. He noted that Germany had shortly after the end of the Cold War sought to reassure its historic rivals in Moscow that it would never send its military forces outside its borders. Berlin now has troops in the Balkans and Afghanistan.

"Where are those guarantees now?" Putin asked, arguing that Europe was attempting to set up new "virtual" barriers to replace the Berlin Wall.

He also dismissed European complaints about Russian threats last year to cut off energy supplies to its neighbors, saying Moscow was only seeking market prices and stable, long-term contracts with countries including Ukraine and Georgia, which in the past had received subsidized supplies.

Thursday, December 21, 2006
AHTISARI NA NIZBRDICI
AHTISARI NA NIZBRDICI
Srdja Trifkovic

Premda njegove preporuke tek slede, vise je nego jasno da je Ahtisarijeva misija dozivela krah. Pobornici nezavisnog Kosova postaju sve nervozniji. Jedan od uticajnijih medju njima, publicista Misha Glenny, u poruci bivsem ambasadoru SAD u Beogradu Vilijamu Montgomeriju 7. decembra tako kaze, “Ozbiljno sam zabrinut situacijom oko Kosova… medju nama budi receno, Martijev ucinak duboko me je razocarao.”

Ima zlobnika koji Vojislava Kostunicu podrugljivo nazivaju “legalistom”, uz implikaciju da je njegovo insistiranje na postovanju slova i duha zakonskih odredbi prevazidjeno i neprimereno “politici kao umetnosti moguceg” kako ju je razumeo i vodio npr. pokojni Zoran Djindjic. U natezanju izmedju njega i dela “medjunarodne zajednice” olicenog u Martiju Ahtisariju oko buducnosti Kosova i Metohije, medjutim, “legalizam” se pokazao kao veoma efikasan element odbrane srpskih nacionalnih i drzavnih interesa.

Stav da resenje problema mora da bude u skladu sa medjunarodnim pravom, sa UNSB 1244, sa Poveljom UN i Helsinkijem 1975, moze biti relativizovan samo uz saglasnost Srbije. Ahtisari i njegovi nalogodavci to naravno znaju, ali su se isprva pravili kao da se radi samo o sitnoj, neprijatnoj formalnosti. Njihovo ponasanje podseca nas na savet Josipa Broza sudijama u SFRJ da se ne drze zakona kao pijan plota.

Ahtisarijev nezgrapni pokusaj da “isporuci” Srbe ukazuje da su vasingtonski i briselski scenaristi izabrali pogresnu osobu za taj posao. On se posrednicke uloge prihvatio kao vec deklarisani zagovornik odvajanja Kosova od Srbije, svojim angazmanom u okviru Medjunarodne krizne grupe. Vec na startu pokusao je da ubedi Kostunicu da, toboze, zaista zeli da pomogne Srbiji da se resi “tog problema” (Kosova) glatko i bezbolno, jer – naravno – svesni smo da je Srbija de fakto vec izgubila juznu pokrajinu i da nema svrhe gubiti vreme sa pravnim formalnostima.

Ahtisarijev pristup bio je zasnovan na pogresnim signalima koje su tokom proteklih sest godina on i “medjunarodna zajednica” dobijali od zapadnih diplomata u Beogradu i od male ali uticajne konklave “prozapadnih” zvanicnika i analiticara u Srbiji. Oni su istovremeno tvrdili da ce Srbija da popusti ukoliko joj se ponudi neki smokvin list (uslovna nezavisnot, medjunarodne garantije za prava manjina, obecanja o ubrzanom prikljucenju EU itd.) – i zdusno zagovarali takav ishod.

Da je Srbija legla na rudu, Rusija i Kina bi glatko prihvatile koreografisano resenje u Savetu bezbednosti jer niko na Ist Riveru ne bi bio veci katolik od pape, tj. veci Srbin od samih Srba. Po tom scenariju, problem bi bio resen do kraja ove godine svecanim primanjem jos jednog dela bivse Jugoslavije u “medjunarodnu zajednicu”. Za scenariste manje je bitno sta bi Kosovo bilo (medjunarodni protektorat, EU-NATO kondominijum, ili buduca pokrajina Velike Albanije) vec sta ono vise ne bi bilo: deo Srbije.

Uverenje da je takav scenario savrseno realan pothranjivao je, izmedju ostalih, i Vuk Jeremic, glavni spoljnopoliticki savetnik predsednika Borisa Tadica i jedan od retkih beogradskih zagovornika pobede Dzona Kerija novembra 2004. godine. On je u Vasingtonu 18. maja 2005. godine svedocio pred Kongresom da Kosovo treba da ostane u sastavu Srbije. Medjutim, prilikom tog svog boravka u nezvanicnim razgovorima Jeremic je uveravao americke sagovornike je sustina zadatka iznaci formulu da se gorka kosovska pilula oblozi secernim prelivom kako bi je Srbija lakse progutala – i da se istovremeno spreci da Radikali politicki profitiraju od takvog ishoda.

Suocen sa Kostunicinom nespremnoscu da prihvati navedene polazne predpostavke, Ahtisari je pokusao da ga privoli na razgovore u cetiri oka. Svestan mogucnosti Ahtisariju svojstvenih intriga i manipulacija koje bi pristanak na takve aranzmane mogao da prouzrokuje, Kostunica je insistirao da svi susreti budu zvanicni, uz vodjenje zapisnika i uz prisustvo savetnika. Usledili su becki pregovori koji su propali jer drukcije nije moglo da bude: Albanicima je nagovesteno da je ishod ionako zacrtan, pa nisu imali razloga da ozbiljno pregovaraju.

Cinjenica da je Ahtisari morao da pomeri rok prvobitno postavljen za kraj ove godine ima ogroman psiholoski i politicki znacaj: kao sto analiticari medjunarodnih odnosa dobro znaju, najsigurniji nacin nedonosenja neke odluke jeste odugovlacenje njenog donosenja. Tek sada zagovornici nezavisnog Kosova sa zakasnjenjem sagledavaju da je postavljanje cvrstih rokova bila velika greska, pogotovu s obzirom da nemaju spreman “scenario B”.

Dodatni za sada neresiv problem im predstavlja cvrst stav Rusije da nece podrzati ma kakvu rezoluciju Saveta bezbednosti koja ne bi bila prihvatljiva Srbiji. Pitanje je da li bi podrska Moskve bila toliko cvrsta da su SAD dopustile mogucnost da Kosovo posluzi kao presedan za Pridnjestrovlje, Abhaziju, Juznu Osetiju i Nagorno-Karabah; ali posto je jasno odbio takvu mogucnost, zvanicni Vasington nije dao Putinu nikakv motiv da se ponasa kao sto bi se Jeljcin ponasao jednu deceniju ranije. Sto se tice Kine, pak, Peking je svestan da bi pruzanjem podrske nezavisnom Kosovu postupao u korist svoje stete, tj. pripomogao stvaranje presedana koji bi ubuduce i te kako mogao da se primeni po pitanju Tajvana, Tibeta ili Sinkjanga.

Agim Ceku je pocetkom decembra izneo svoj scenario “B”: skupstina Kosova ce proglasiti nezavisnost bez obzira sta UN odluce i zatrazice bilateralno priznanje po modelu Slovenije, Hrvatske I BiH. Problem je u tome sto Evropljani zaziru od takvog resenja, cak i oni (Velika Britanija i Nemacka, na primer) koji se zalazu za nezavisnost. Plan B ne moze da se primeni ukoliko ga ne podrzi EU kao celina. Neke zemlje clanice vec su jasno izrazile protivljenje takvom resenju – Spanija, Portugalija, Grcka, Rumunija i Slovacka – sto otezava saglasnost o priznanju u Briselu. Vasington nece olako pokusati da zaobidje Savet bezbednosti ukoliko bi to bio uzrok razdora sa Evropom: Vasington i te kako racuna na njih za sanaciju u Avganisatnu i za predstojeci dezangazman iz Iraka.

Nasuprot zaprepascujucem defetizmu predsednika Borisa Tadica, kako sada realno stoje stvari Kosovo nece postati nezavisno. Gg. Server, Bugajski, Lantos, Bajden ili Holbruk, Njujork Tajms, Vasington Post i zapadni medijski « mejnstrim » zagovarace svakakve pritiske i obecanja, ali ni posle 21. januara nista se bitno nece izmeniti. Ni posle izbora Srbija nece popustiti, Rusija nece promeniti stav, a Albanci nece da odustanu od onog sta im je obecano od strane onih faktora u « medjunarodnoj zajednici » koji nikada nisu posedovali pravo ili ovlascenja da im takva obecanja daju. Iz Pristine sada prete novim nasiljem, ali te pretnje samo pothranjuju stav da Kosovo nije spremno ni za sta. Kako ruski ambasador u UN rece svojim zapadnim kolegama 13. decembra, “vi ste mozda spremni da popustite pred ucenama Albanaca, ali mi nismo.”

Kada se sagleda stvarna slika na svetskoj sceni, negde pocetkom februara 2007. imacemo konacno priliku za pokretanje istinskih pregovora. Ne znamo kakav ce biti njihov krajnji rezultat, ali to je i priroda pravih pregovora: ishod ostaje nepoznat do samog kraja.

Ahtisarijeva misija je propala, a njegovi mentori i navijaci postaju sve nervozniji. Navedimo primera radi veoma indikativno vajkanje Mise Glenija bivsem ambasadoru SAD u Beogradu Viliamu Montgomeriju, u poruci od 7. decembra : “Ozbiljno sam zabrinut za situaciju oko Kosova… medju nama budi receno, Martijev ucinak duboko me je razocarao.”


Hajde da se ne 'prosvetljujemo'

Prvo: Ne mogu da se oduprem utisku - tekst me neodoljivo podseca na 'Teoriju Zavere'(Lovac u Zitu, itditd...),
Drugo: Vidim gomilu pitanja, a ne vidim odgovore, pa cu biti slobodan da odgovorim.
Pitanja:
1. Kosovo?
2. Zlocini nad kosovskim Albancima?
3. Rusi?
4. Gej Parada?
5. Gas?
Odgovori:
1. Srbija me podseca na trudnicu koja place - oseca da nesto nije u redu, a ne zna sta, i eto! Nemamo ni cilj ni strategiju, a vise nema ni vremena. Celokupan prilaz problemu je, u najbolju ruku, jadan i patetican! Nista se tu nece resiti u nasu, Srpsku, korist. Opet ce biti 'daj sta das' i dobicemo LepuUvijenuFormu - Kosovo ce biti u Srbiji, tamo ce Srba biti cak i u parlamentu, a nece ih biti na ulicama, a na RTS-u cemo gledati kako im je super i kako se ludo zabavljaju...
2. Miloseviceve horde zla su bile beskompromisne! Batinali su i ubijali sve zivo i Srbe i Siptare, a sve u ime Srpstva i rodoljublja! I dalje se gnusam Srpske Murije!
3. Prosecan Rus nije cuo za Srbiju! Mentalitet nam je potpuno isti. Samo mi za to znamo, a oni ne - obzirom da smo mi culi za Rusiju. Opet se zamajavamo.
4. Gej Parada - nikada se nece dogoditi - ni u Rusiji ni u Srbiji. Odrzavanje Gej Parade ne bi bio znak nikakvog 'napretka i razvijanja' tzv. tolerancije, demokratije i sl. To su gluposti.
5. Gas - manite me price o povoljnomgeografskoistorijskom polozaju zemlje Srbije! Svakako ne mozemo uticati, i ako nam se nesto ne dopada mozemo samo da prihvatimo.


Malo drugačiji svet

Demokrati su se vratili na Capitol Hill, vratice se i u američku spoljnju politiku, ali svet u koji se vraćaju nije onaj isti koji su napustili pre nekih sedam godina.
Amerika je danas u puno slabijoj poziciji od one u kojoj je bila krajem devedesetih, kako ekonomski tako i politički. Sa druge strane, jačanje pozicija nekih drugih država udaljilo je čovečanstvo od jednopolarnog sveta sa centrom u SAD. To nije povratak na bipolarni odnos iz vremena hladnog rata, ali se jednostavno pojavljuju neke druge zemlje na koje mora da se računa: Kina, Rusija, Indija, Brazil...

U ekonomskom smislu, veza izmedju Kine i SAD je tako jaka da zavise jedni od drugih. Američko blagostanje (kupovna moć običnih ljudi i profiti korporacija) se dobrim delom zasniva na uvozu jeftinih proizvoda iz Kine, od tekstila do računara. Kineski ekonomsku uspon se zasniva na slobodnom pristupu američkom tržištu. Uz sve to, dobar deo prihoda kineskog suficita se vraća u SAD u vidu kredita: Kina je jedan od najvećih poverilaca američke države.

Uspon Indije je nešto drugačiji, ali isto tako vidan. U IT industriji danas je retko naći veće projekte koji se makar jednim delom ne rade u Indiji. Indijske kompanije koje su godinama radile za američke korporacije sada koriste svoje iskustvo i znanje da konkurišu svojim nekadašnjim poslodavcima. Indija se u medjunarodnoj politici ponaša puno skromnije od Kine, ali se radi o nuklearnoj sili sa nosačima aviona.

Ruski oporavak se zasniva na visokim cenama nafte, u to nema sumnje. Ali je neosporan i očituje se i na drugim poljima. Industrijski rast i obim stranih investicija su rekordni. Prošle godine, Rusi su neočekivano izbili na prvo mesto po izvozu oružja. (Ovo o oružju ukazuje i na to koliko je u svetu opalo poverenje u SAD). U ovom trenutku ne postoje mehnizmi kojima bi SAD ili EU mogli da zauzdaju rusku svojeglavost. Zahvaljujući usponu Kine, ruska naftna industrija ne zavisi od tržišta EU. Rusija vise ne uzima kredite, čak ni pristup svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) nije tako kritičan radi bilateralnih sporazuma.

Gde je ovde Srbija? Tamo gde je bila i ranije, sitna balkanska država koja može da se iskoristi kao povod za prepucavanja većih i moćnijih. Sve ovo neće doneti Srbiji i ljudima koji u Srbiji žive ništa dobro.

Međutim, u ovakvoj situaciji Kosovo postaje puno veći zalogaj nego što u stvari jeste. Izvesno je da nezavisnost Kosova neće biti potvrđena u Savetu bezbednosti, jedino se može nagađati da li bi takva rezolucija bila blokirana jednim ili sa dva veta. Sve se to ne događa radi Srbije, nego se radi o lepoj prilici da se malo pokažu zubi. Sa druge strane, ignorisanje Rusije i priznavanje Kosova od strane SAD i drugih država bi u potpunosti srušio čak i prividni autoritet UN. Ko bi i čime sprečio Rusiju i Kinu da po svojoj volji prekrajaju granice u Aziji? A da te svoje poteze legalizuju priznanjem od strane država koje uvoze rusko i kinesko oružje (a spisak je dugačak i svakim danom sve duži)?

Ljudske slobode i demokratija sa svim ovim nemaju nikakve veze, u pitanju je gola ekonomska, politička i vojna sila.

PS: Za ovu godinu, Kina, Rusija i Indija najavljuju zajedničke vojne manevre.