Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

fajt na hramovnoj gori

danas nije bio sasvim najsimpatičniji dan za jerusalimsku policiju i za palestinske vernike. kako su vođe vernika najavljivale danima, na današnji sveti dan molitve, vernici su imali iskazati svoj pravednički gnev prema zlodušnim nevernicima.

nevernici, izraelsko društvo starina imeno, već danima su raskopavali ispod jedne od tri najsvetije džamije, al akse. u nekom pređašnjem trenutku zatišja, pre par decenija, izraelci i muslimanske vlasti džamija al akse i kupole kamena su se dogovorili da muslimanima pripadne čitav prostor nad površinom zemlje na hramovnoj gori, dok bi izraelcima pripao prostor ispod površine. svako je uzeo prostor svog domena, i kroz vreme radio šta je umeo sa njime: izraelci su kopali u dubinu, tražeći uzduž zapadnog zida nekadašnjeg jevrejskog hrama znamenja davno iščezlih vremena; visoko nad njihovim glavama muslimani su spokojno uživali na suncu, ili u senima velelepnih starih džamija.

međutim, posle višedecenijskih iskopavanja, izraelci su odlučili 1996. da otvore zapadni tunel za javnost, ne koordinirajući tu odluku sa tadašnjim vođama palestinaca. došlo je do teških sukoba koji ostavljaju za sobom krvavi trag više desetina ubijenih, sa obe strane.

četiri godine kasnije, poseta tadašnjeg izraelskog vođe opozicije šarona hramovnoj gori izazvala je još strašnije sukobe. ti sukobi su pokrenuli mašineriju intifade, koja će za sobom ostaviti više hiljada mrtvih.

ovih dana su izraelski arheolozi ponovo nešto kopali pod zidinama važnih džamija, i ta raskopavanja su uzrokovala blago urušavanje luka kojim se sa zapadne strane prilazi kompleksu hramovne gore. arheolozi kažu da im nije bila namera da bilo šta naruše.

muslimanske vođe se ne slažu sa izraelskim arheolozima, i smatraju da izraelci namerno tako potkopavaju jer žele da se muslimanima, tobož slučajno, poruše džamije, a onda izraelci da grade svoj hram.

izraelski arheolozi, sa svoje strane, tvrde da nisu oni ti koji potkopavaju, već da to čine same muslimanske vlasti.

nedelju dana verbalnih tenzija i prepucavanja u medijima danas su rezultirali stvarnim sukobom. izraelska policija se sukobila sa vernicima... molotovljevi, kamenice, pendreci, suzavac... usijane glave su otišle na spavanje, i trenutno je mirno.


: (

Srke, bar ti nije dosadno.
Fascinantna je cinjenica da se "vernici" sirom sveta konstantno lemaju. S vremena na vreme mi deluje kao da "vernici" pripadaju jednoj te istoj religiji. Ne znam o kojoj se religiji radi ali kao da imaju isti moto - "do poslednje kapi krvi".
Komsija Schwartz ti je uputio pozdrav... nesto smo caskali...


space balls

"may the schwartz be with you",

se sećaš toga, mel brooks?

:)

pravo da ti kažem,
totalno sam indiferentan prema religio ajatolama-dijabolama svih boja i vrsta, a boga mi, i prema bilo kojoj muriji isto tako.

al' ko veli, reko' da lupim recku u sajber-tefter,
čisto da se upamti...

inače,
sasvim si u pravu da je po sredi religio-sickness iste suštine.

amos oz, gotivan tip, je jednom rekao nešto kao da je ta vrsta društvene boleštine kao nus-pojava globalizacije, gde sa jedne strane imaš relativizaciju kroz svesrdnu upotrebu pragmatizma ("as good as it fits me"), i tu raznobojnu konzervativnu groznicu: vahabije kod muslimana, evangelisti na zapadu, pa katolicizam (i tamo bujaju nekakve anti-modernističke "super-smo-blagočestivi-brale" sekte), pa naši pravoslavni koji furaju svi fashion-fazon svetog save i sa kojima svima komunicira paraskeva u snu, pa jevrejski ultra-ortodoksi kojima je glavni moto vere postao hejt prema arapima... čuo sam da čak i hinduistički lideri prepravljaju istoriju u indiji, nešto u vezi sa etničkim odrednicama vladajućih kasti.

trip.

schwartz with you
(dilan u pozadini, how does it feel)...


Problem

je sto su izraelski vernici skoro uvek "jednakiji" od palestinskih. Ako cemo da gradimo moderno drustvo, zasnovano na slobodi veroispovesti i gradjanskih prava, onda se ne sme tolerisati ni jevrejski fundamentalizam i nacionalizam.


западни зиду,

западни зиду, када бар не би био од камена.. одличан текст гос'н фухс.


Nije da nisam

svojevremeno razmisljao o svemu ovom. Posebno o tome da li bi trebalo iznova graditi Solomonov Hram na istom mjestu ili ne. No, to ce vrijeme pokazati i odluciti.
Svetinja nad Svetinjama ako se pronadje pocinje Drugo Doba ili kako vec? Bas bih bio srecan da je tu ali sumnjam da do sada ne bi neko vec dolje ulazio?!

Gledano s tehnicke strane, ako se srusi ta Dzamija, sama od sebe, poslije bi bilo: Jevreji su krivi - uzeli nam teritoriju. A ako nastave da restauriraju ispasce sve ostalo. Mozda je trebalo dati Muslimanima da svoje sami opravljaju?


Srđane...

...zajebana ekipa ti izraelski arheolozi..o))
Pa, dobro, danas bar protiv potkopavanja ima leka, tehnologija je otišla daleko.
Nego, ima li tu nešto više od arheologije?


ko đe i šta kopka?

ovako,
al aksa je ovo u donjem desnom uglu ekrana, sa sivim krovom. zlatan krov ima kupola kamena. osnove obe džamije su postavljene u sedmom veku pri naletu arapa sa istoka i okončanju trovekovne epohe vizantinaca na ovim prostorima.
jevrejski hram je uništen najviše u prvom veku, kada je titus prošao kroz grad poput kakvog 'milosrdnog anđela' - ne da tadašnji jevreji nisu baš zaslužili tu vrstu titusove odmazde, ali titus je voleo svoje stvari da obavlja temeljito: veći deo hrama je popaljen, porušen katapultima, i jednostavno odmazdom titusa koji nije baš bio najljubazniji momak. deo stvariju su uništili sami jevrejski sveštenici, dok je deo, prema tradiciji, prikriven: kada je, u svetlu imanentne pobede rimljana, sveštenstvo uhvatilo tutanj kroz splet katakombi iz hrama, i uopšte, daleko od jerusalima. jerusalim je, nakon pobede rimljana, pretvoren u marginalni grad, gde bi boravili pripadnici rimskih legija patrolirajući granicama rimskog carstva, i nešto lokalnih meštana. jevrejima će pristup u grad biti zabranjen mnogo vekova, tu i tamo će poneko uspeti da se ušunja no samo lamenta radi - nad negdašnjom davidovom sjajnom prestonicom. sama hramovna gora će rimljanima služiti kao deponija smeća. stvari će se unekoliko popraviti pod vizantincima, no hramovna gora će prestati da bude krucijalno jevrejsko svetilište kroz naredne milenijume.

dakle, pre nego što arapi dođu, na gori negdašnjeg hrama će već biti mnogih naslaga prošlosti.

al aksa je, znači, okrenuta licem ka jugu. njena zapadna strana je prekrivena otprilike polovično, gde je prva četvrtina od tkz. robinsonovog luka do mugrabi kapije (to je ovaj luk koji odgovara dijagonali levog donjeg ugla; na njemu je došlo do urušavanja koje sam pomenuo i koje je izazvalo gnev muslimanskog sveta). između mugrabijeve kapije i početka naselja je sledeća četvrtina zapadnog zida koja je otkrivena, i to je ono što mi nazivamo kao 'zid plača' - mesto koje uglavnom svi jevreji sveta smatraju kao iluminirano nekom vrstom božanstvenog prisustva, il' čega već. nakon toga, duž zapadnog zida ide katakombalni muzej koji, dovoljno čudno, izlazi na severnoj strani hramovne gore, tačno na kapiju nekadašnjeg pilatovog pretorijuma na ulici via dolorosa (mesto na kojem su narodnom sudu bili izvrgnuti ješua nocri i krimos bar-aba). sve što je iznad, u okviru zidina, pripada muslimanskim religioznim vlastima. sve izvan i ispod pripada državi izraelu, i uz pomenuti zapadni tunel, sa južne strane, u podnožju al akse, izraelsko društvo starina vrši arheološka iskopavanja.


E, svaka ti čast...

...na ovako iscrpnom i preglednom postu..
Uživao sam.
Pozdrav,


From Jamaica to the world...

Srx,
Ti i ja se razumemo i kad cutimo. ;)

Nego, chitam pazljivo ovaj blog, sve ulazeci u svaki pojedinachni link (pedantno, nema shta) i pokushavam tebe da zamislim u toj prichi.
Bash si qrate srece da od jednih fanatika pobegnesh kod drugih fanatika.
Iz moje perspektive, tvoja jedina komparativna prednost su ove palme i kvalitetniji pot. :)

P.S.
Razmishljash li o Chikagu? ;) :D


Sa religijom

je tesko na kraj izaci, posto se tu radi o duhovnom spasenju, a ne materijalnom... Da nije tako, lepo bi mogli da se dogovore da dele kintu na dva dela zbog turista koji posecuju mesto i iznad i ispod povrsine zemlje, pa da vidis kako bi svi bili zadovoljni.


kopanjem . . u dubinu

Krstaški ratovi počeli su milenijumnakon Hrista i potrajali oko dvesto godina.Misija im je bila da povrate Svetu zemlju od nevernika , da štite hodočasnike na putu u Svetu zemlju i da ujedine zapadnu i istočnu crkvu ,Rim i Konstantinopolj ,ali sa zajedničkom tačkom u Jerusalimu , posebno da steknu kontrolu nad religijskim mestom kao što je brdo sa Hramom jer se sumnjalo da su u njegovim katakombama pohranjene mnoge hebrejske svete relikvije i rukopisi, te mač svetog Petra ,pa koplje koje je probolo Isusa ,a posebno Sveti gral - posudica sa Hristovom krvi koju je po predanju sakupio Josif iz Arimateje.Koplje su uistinu i pronašli prvi krstaši za vreme opsade Sirijske Antiohije i to slučajem .Uklješteni od Saracena između opsadnih zidina mnogi pomreše od gladi ali se jednom kaluđeru ukaza vizija da se koplje nalazi tu pod njihovim nogama u crkvici sv Petra . Zakopaše i nađoše pa su Ga potom nosili kao steg ispred sebe , u bitkama.A kako se na staronemačkom koplje kaže Franko nailazimo u arapskim hronikama naziv za sve krstaše - Franci.I vekovima se potom znalo za njega da bi ga nakon drugog sv.rata ,kada su Rusi osvajali Berlin, pojeo mrak te mu se od tada gubi svaki trag . . . .


arhitekte Eyal Weizman i

arhitekte Eyal Weizman i Malkit Shoshan su uradili super istrazivanje na temu podele zemlje, kako po horizontali, tako i po vertikali, a takdje na primeru izraelaca i palestinaca. ...i ko su tu arhitekte?


evo jedan tekst..

Weizman
A inače, i MONU daje mnogo zanimljivih informacija.
I još jedan link
Šteta je što kod nas ustvari ima jako malo zaista pravih članaka,prikaza, analiza, emisija, šta god, o raznim događajima i razlozima zbog kojih se u nekom društvu stvari odvijaju na neki način...pričamo mahom samo o sebi i razmišljamo mahom samo o sebi ne uviđajući da nam tuđa iskustva, tragična ili sjajna, mogu biti od velike pomoći. Šteta, mogli bi uštedeti mnogo vremena..


u pravu si on se u

u pravu si
on se u istrazivanju bavio vise posledicama, npr. preispitivanjem potrebnosti javnih prostora u datim okolnostima, zatim ulicama itd. jer su to postala mesta na kojima ljudi nisu bezbedni, te se ni ne pojavljuju tamo. ali se pronalaze alternative tome - ulice su zamenile napravljene velike rupe u zidovima, tako da se ljudi krecu direktno kroz kuce da bi dosli od tacke A do tacke B... veoma zanimljivo!


beogradska džamija u ul.jevremovoj

ima stendbaj spešlze 24/7 u šerpaplavoj "marici",odmah preko puta ulaza.
toliko o "miru,tolerantnosti,medjusobnom razumevanju" s ove kote


đa džamija, đa jevrejska opština...

ti "spešlzi-24-7" stanu na cosak (k.petra i jevremove), tacno tu ispred Višnjice, pa onda malo bacaju oko na ulaz od jevrejske opštine, a malo na džamiju.

eto kako nasi organi održavanja reda i mira cost-efficiently raspoređuju resurse i daju svoj doprinos multi-kulti društvu u srbiji....ne znam samo gde su bili kad je gorela džamija....možda svrnuli u višnjicu da kupe vopi..?


znaš kako,

vops razladjuje+olakšava stendbajraunddklok
:)


KafaJeGotova

To o kretanju kroz prostor, kroz kuce, bez da se ne izlazi na ulicu, postojalo je i u Berlinu pocetkom XX stoljeca. Tako se moglo ici od tocke A do tocke B ne izlazeci na ulicu i po nekoliko stotina metara.
Vise se ne sjecam zasto, bio je neki dobar razlog, ali sam zaboravila. Trebalo bi istraziti. Mozda netko od drustva zna?


Interesantno

Nedavno sam procitao knjigu o arapskom sultanu Saladinu gde hriscane/krstase zovu Franci i pitao sam se sto? a sad saznao-super, hvala... Inace mislim da je ceo bliski istok toliko interesantan i pun razlicitih kultura i uticaja da je to skoro neverovatno.. i pre hrista i posle, i pre nastanka drzave Izrael i posle, i pre shvatanja znacaja nafte i pronalska da je ima toliko upravo tamo i posle.... nesreca je sto ljudi koji su tu nastanjeni ni ne shvataju koliko su slicni jedni drugima i koliko imaju zajednickog.. barem kao ljudi koji su u istom vremenu na istom prostoru trebalo bi da su tolerantniji, a da ne pricamo sto ne shvataju da jednbi druge svojim razlicitostima upravo i cine interesantnima... pitam se da li ce zauvek tako ostati da se na bliskom istoku prelamaju svi svetski interesi i svetske sile i civilizacije pokazuju i mere ko je jaci...
pozdrav


sajber-centar sveta

:)

ps. uzgred, zovu ih franci zato što su došli iz francuske. sad, da l' se koplje na starolatinskom kaže 'franko', đavo će ga znati... ako otvorite pažljivo priloge u mom uvodnom postu, videćete da se šef jerusalimske murije, ove što je lemala palestinske vernike-izgrednike, zove takođe franko. ;)


fran ko

moj jako dobar prijatelj, poreklom s tvojih prostora, se preziva franko :)
a ti si jedan genije cijim se blogovima jako radujem!


franci

Jel si siguran zbog francuske da ih zovu franci??? i ja tako mislio al me pokolebao ovaj komentar na tvom blogu...
franci su bili germansko pleme po kojoj je kasnije francuska (inace romanska zemlja) dobila naziv. Koja ironija da se upravo francuzi koji sa nemcima se fajtali kroz istoriju su po germanskom plemenu dobili ime.. a da ne pricamo o normanima koji su iz oblasti danasnje francuske pobedili angle i sase i u stvari stvorili danasnju englesku...
srdjane, jedno pitanje, jel si bio u bejrutu? kako je tamo? jel moze da se posluje tamo ili je previse rizicno sada?
Milos