Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Alis Gi Blaše - Majka filma

Majka filmaMajka filmaIstorija je laž oko koje su se složili pobednici.

Pre nego što je postao veliki biznis kojim su suvereno zavladali veliki studiji, filmom su se bavili ljudi koji su imali volje, mašte i želje, a pre svega beskrajnog entuzijama. U najranijem razdoblju istorije filma, pre 1920. godine, u filmu je bilo najviše žena. One koje nisu uspele da se nametnu kao glumice, svoje mesto su našle iza kamere, kao rediteljke, scenaristkinje, producentkinje, montažerke, pa i vlasnice studija.

Žene su svoje mesto u Holivudu dobile pre nego što su dobile pravo glasa (to pravo dobile su tek 1917. godine). Kako je filmska industrija postajala sve veća i moćnija, tako se uloga žena u njoj smanjivala. Dvadesetih godina prošlog veka u Holivudi bilo 26 rediteljki, dok se taj broj posle Drugog svetskog rata smanjio na sedam.

Alis Gi Blaše (Alice Guy-Blache) je prva žena reditelj, iliti rediteljka, prvi reditelj igranog filma uopšte. Prema zvaničnim izvorima istorije filma, Alis kao da ne postoji. Retko se pominje ili se spominje u nevažnom kontekstu.

U Rečniku filmskih stvaralaca objavljenom 1972. godine, njen autor Žorž Sadul ovako opisuje Alis: "Sekretarica Leona Gomona dok je on još prodavao filmsku tehniku. Počinje da pravi kratke filmove kao reklamu za klijente. Svoj prvi film snima 1896. nekoliko meseci pre Melijesa i tako postaje prva žena reditelj na svetu."

Zanimljivo je da se u istoj knjizi Melijes opisuje kao prvi reditelj (otac) narativnog filma. Ne kao prvi MUŠKI reditelj, nego kao reditelj uopšte. Time istoričar Sadul izmišlja podkategoriju "žena reditelj", da bi titula „prvi reditelj“ pripala muškarcu.

Rođena je u Parizu (1. Jul 1873), kao najmlađa ćerka prodavca knjiga, koji je naučio da voli umetnost. Alis je filmom je počela da se bavi sasvim slučajno. Bila je sekretarica slavnog Gomona, prodavca foto opremom. Limijer je 1895. pokazao Gomonu svoje novo otkriće: kameru koja seriju statičnih slika prikazuje kao pokretnu sliku. Alis je bila oduševljena onim što je videla.

Ubrzo, Gomon pravi svoju verziju kamere. Jedini problem bio je to što Gomon nije mogao da shvati čemu bi takva naprava praktično služila. Alis je odmah shvatila genijalnost nove igračke i predložila mu je da snime film koji bi reklamirao njihovu robu. Njen šef se nije hteo preterano mešati u posao jer je to za njega sve bila obična igračka. Nikada nije nove izume shvatao ozbiljno. Ona je za vikend snimila kratki film „La Fee aux Choux“ koji se veoma dopao Gomonu. Film je prikazan iste godine (1896.) na Međunarodnom sajmu u Parizu. Fim je postigao neverovatan uspeh koji je veoma pomogao prodaji Gomonove opreme da je vrlo brzo posao sekretarice za nju bila prošlost.

AGBAGBPotom je Gomon osnovao produkciju „Gomonova filmska kompanija“ u kojoj ona postaje direktorka produkcije i reditelj, te snima preko 300 filmova.

Alis je je prva uvela narativnu strukturu u film.

Njen prvi igrani film "Život Isusa" snimila je 1906. godine, s velikim budžetom i s preko 300 statista. Te godine snima i jedan od prvih filmova u boji uopšte pod nazivom (na engleskom) „Spring Fairy“. Jedna je i od pionira korišćenja zvuka na filmu (doduše, u to vreme zvuk se snimao na cilindru od voska, ali je snimila preko 100 zvučnih filmova do dva minuta), zatim je koristila specijalne efekte koristeći duplu ekspoziciju, čak je i puštala film unazad.

U novinskom tekstu iz 1915. pod nazivom "Prvi ženski producent" stoji da je Alis uspela da dotakne sve filmske žanrove i da ih uspostavi: fantastika, melodrama, komedija, religijski filmovi, mitovi, čak i naučnu-fantastiku u filmu „Godine 2000“ u kome žene vladaju svetom.

Dok je snimala borbu bikova u Nimi, upoznaje svog budućeg muža, snimatelja Herberta Blašea, sa za koga se udaje 1907. godine.

Nih dvoje se sele u SAD gde Herbert postaje direktor produkcije Gomona. Vrlo brzo njih dvoje, pre svega zahvaljujući Alis i njenom novcu, osnivaju svoju kompaniju (1910. godine) „The Solax Company“. Alis postaje umetnički direktor kao i režiser mnogih filmova nove firme.

Za dve godine, njih dvoje postaju veoma uspešni i to im omogućava da investiraju 100.000 dolara u savremenu tehnologiju i studio koji otvaraju u Nju Džersiju, koji ubrzo postaje glavni filmski grad, i dom mnogih filmskih studija. Alis je postavila veliki natpis u studiju: "Glumi prirodno".

Za četiri godine „Solax“ studio producira 325 filmova, od kojih je Alis režirala najmanje 50.

To je vreme kada se filmska industija naglo menjala, od malog naučnog eksperimenta postaje jedan od glavnih zamajaca ekonomije. „Solax“ studio je tako bio osmišljen da je na istom mestu bila filmska laboratorija i savremeni filmski studiji koji su imali staklene krovove, produkcijska postrojenja, s garderobama, radionicama, kao i malom fabrikom za kostime.

Alisina ćerka kaže da je njena majka u mnogim aspektima bila žena devetnaestog veka. Verovala je u porodične vrednosti. Ali, sa druge strane, imala je jake feminističke poglede.

Posle jedne posete zatvoru Sing sing, bila je vidno uznemirena i užasnuta, da je vrlo brzo kroz svoj film „The Lure“ počela da se zalaže za reformu zatvorskog sistema. Uspela je da prođe Odeljenje za cenzuru bez ijende izmene u filmu, ali je zato Njujork tajms sasekao film.

Zanimljiv je podatak da Alis 1912. godine snima kratki film „A fool and his money“, za koji se veruje da je prvi film snimljen isključivo s crncima (afro-amerikacima).

AlisAlisČuveni MGM, tada „Metro Pictures“ počinje sa radom 1916. godine kao distributer „Solax“ filmova. Nekoliko poznatih glumaca je počelo u „Solax“ studiju, Džon i Etel Barimur, Kler Vitni, Olga Petrova i Bili Kirk.

Kada nisu radili sopstvene filmove, Alis i Herbert su studije iznajmljivali drugim produkcijama, „Goldwyn Picture Corporation“ i „Selznick Picture Corp“.

Nažalost, „Solax“ studio, kao i mnoga druga studija propadaju tokom dvadesetih godina prošlog veka zbog neverovatnog rasta broja filmskih studija u Kaliforniji, u Holivudu, koji su nudili mnogo bolje i jeftinije uslove za rad. A ni klima nije bila za zanemarivanje jer je omogućavala snimanja tokom cele godine.

Nekoliko godina kasnije, Alis se razvodi i time prestaje i filmsko partnerstvo s Herbertom. Ubrzo odlazi da radi za Vilijama Randolfa Hersta. Vraća se u Francusku 1922. godine i od tada nije snimila nijedan film., ali je zato držala predavanja o filmu, i pisala romane.

Ceo život je verovala i u brak kao instiuciju ali i pravo da može da radi kao žena. Decenijama zaboravljena, francuska vlada joj ipak 1953. godine dodeljuje Legiju časti. Tada je imala 78 godina.

Nikada se nije ponovo udala, i 1964. se vraća u SAD gde je živela sa jednom od dve ćerke. Umrla je u Nju Džersiju 1968. godine, kao potpuni anonimus, u gradu odakle je promenila tok i istoriju filma. Ni jedne jedine novine nisu objavile informaciju o njenoj smrti. Imala je 95. godina.

U Francuskoj je 1995 godine snimljen film "Izgubljena bašta: Život i film Alis Gi Blaše" koji govori o njoj kao pioniru filma, dok se knjiga Alison Mekman "Alis Gi Blaše: Izgubljeni vizionar filma" pojavila 2002. godine.


Hvala

Hvala


zabran

molim. I drugi put.


Pre tacno 10 godina

sam sa Vladom Petricem proveo jedno popodne u 'Grand Cafe'-u Parizu pricajuci o istoriji filma, braci Lumiere i njihovoj prvoj projekciji bas u toj kafani. Najvise smo razgovarali o Slavku Vorkapicu, ali secam se da je Vlada pominjao i Alis Gi Blas. Tada sam prvi put cuo za nju i sada mi je neizmerno zao sto Vladu, bivseg direktora harvardske afilmske arhive, nisam vise o njoj pitao. Steta, nepovratna steta.
Zbog toga, hvala Srdjane na ovom blogu. Istorija je zaista laz, i ponekad se desi da u istoriju udju oni koji se u nju guraju, a ne oni koje ona izabere.
Pozz,
nsarski


nsarski

Vlada petrić je divna osoba. imao sam sreće da sedam dana slušam njegova predavanja o oniričkom filmu. neponovljivo iskustvo.
a i slavko vorkapić je veliki genije. kada je moj profesor Babac pisao knjigu o vorkapiću, izrazio je da se slika sa mojom klasom i da sliku stavi na kraju knjige. Vrlo sam ponosan na to.


Vlada je jedno svoje predavanje studentima

ovde poceo ovako: "Ako zelite postavljate pitanja, razmislite o njima unapred. Na glupa pitanja necu ni da odgovaram!". (Ne treba ni pominjati da danasnji studenti nece ni da gledaju film koji nije u boji). Ma, sjajan tip. I neverovatno zanovetalo kao i svi genijalci. Kad sam mu otprilike ispricao cime se bavim, on je rekao: "Ma, 'ajte, molim vas, to su gluposti." Genije, rekoh.

P.S. Dostupne su mi njegove beleske po kojima je nekad drzao predavanja u Bg.:))


nsarski

vlada se često muva po beogradu. poslednji put sam ga video na premijeri predstave CHICAGO u pozorištu na terazijama. setio me se posle bogami 10 godina. pogotovo što sam ga u kontekstu oniričkog filma pitao (u šali) da li je gledao film Strava u ulici brestova :-)


Hahhaaaa,

mogu da mislim kakva je bila reakcija!
Sad, zamisli koincidenciju: ja sam nekada ziveo u Ulici Brestova u gradu Potsdam, Njujork, i radio na istom univerzitetu kao i Ves Krejven, koji je inspirisan imenom te ulice, gde je i on nekada ziveo, nazvao i svoju knjigu. Inace, ulica kao i svaka druga u malom gradu.


nsarski

a pusti ti to, ulica kao i svaka druga. priznaj: ko je tebe glumio u filmu? Džoni dep? :-)

Ves je godinama bio jedan od mojih omiljenih horor reditelja. jako ga volim zbog rane faze. pogotovo njegovog prvog filma koji je u stvari rimejk Devičanskih izvora I. Bergmana :-) Film se zove Last house on the left


Nazalost,

nisam pratio dogadjanja u tom zanru:(( Na pocetku Ulice Brestova se, inace, nalazi crkva, a preko puta policijska stanica i vatrogasci.

Evo slike:

Ova zgrada, upravo iznad slova "11B" je crkva (ima oblik krsta), a ispod je policija i vatrogasci. Fredi ne bi imao sanse...


nsarski

nije se fredi plašio ni policije ni crkve :-) zato ga i svi volimo, zar ne


Neverovatno!

Nisam znao da je Fredi Kruger lovable licnost medju ljubiteljima:)) Nista strava, nista uzas - tip je cool? Mislim, meni deluje malo ljigavo, a i ne sece nokte...

P.S. Osecam da ce nocas Dr Wu, ili onaj kapetan ukletog broda, da me nagrdi onoliko zbog ovog komentara.


nsarski

pa meni davno jedan psihijatar objasnio nesto oko dva filma:
1. ako sanjas alijena, to je Jako Strasno, jer je alien usao u psihoanalizu, znaci nesto Mnogo Gadno kad ga sanjas
2. fredi mister kruger je Sex Simbol ;-)))) jedan od Jacih sex simbola u snovima (a i jeste sexy! nikada mi nije bio strasan!)


dobro je,

10g or thereabouts postsecondary studija....money well spent!


Da, razumem to kao simbol.

Nekada su u "psihoanalitickoj fazi" filmski kriticari objasnjavali i da su Frankenstajn i Drakula simboli seksa. Drakula sto pusta krv iz vrata device ("na carsavu dve tri kapi krvi/ to je dokaz dragi da si bio prvi" - occam!, gde su Tine i Radojka kad su nam najpotrebniji!). Frankenstajn zato sto nespretno hoda, kao beba (no pun intended):))
Verovatno sve zavisi od toga kada ga gledas. Ja sam to gledao u, za tu interpretaciju, nepodobno vreme. Pa nisam tako video.


i will dRink Your blood

a man who took the stance that anyone who would stoop so low as to love him was not worth loving in return. Dakle, fatalni muškarac! Ekvivalent femme fatale.

Drakula kao l'homme fatal!

U srce motiva, ovde nije pretjerano kazati.


i am count dRacula

i will dRink your blood !


nsarski

vlada se često muva po beogradu. poslednji put sam ga video na premijeri predstave CHICAGO u pozorištu na terazijama. setio me se posle bogami 10 godina. pogotovo što sam ga u kontekstu oniričkog filma pitao (u šali) da li je gledao film Strava u ulici brestova :-)

a ovo PS. o tome ćemo preko maila :-))


rediteljka

Hvala Vam
Puno
Na temi, podsećanju i jeziku koji ste u postu koristili.
I evo još skoro zaboravljenih žena


gordanac

hvala vama na linku. mislim da je svaka od ovih žena zaslužila bar jedan tekst na blogu.


Interesantno.

Gde je Zorz Sadul objavio svoj Recnik filmskih stvaralaca? Ako ga je objavio u Francuskoj onda sam stvarno iznenadjen. Ako je objavljen u Americi onda me to vec manje iznenadjuje.


sadul

objavljen je u francuskoj. Alis ga je upoznala jednom i dokumentovala šta je sve radila, jer je sadul jako puno grešaka imao o njenoj filmografiji. on se izvinio i obećao je da ne ispraviti greške. neke i jeste ispravio, ali i dalje ima grešaka što se tiče filmografije.
Evo šta Alis kaže o Sadulu: "M. Sadoul...was poorly informed and in all good faith no doubt...attributed my first films to those who were at the Gaumont studios as figureheads, ignoring my name..."


rediteljka prečanka

8. MILKA MARKOVIĆ (1869-1930) glumica i rediteljka
Jedna od naših najobrazovanijih glumica i rediteljki, Milka Marković, kći je Sofije Vujić, poznate i cenjene novosadske glumice (koja je svoj profesionalni angažman u SNP-u počela u desetoj godini). Milka je studirala i usavršavala svoje glumačko umeće u Beču, Minhenu, Pragu, Drezdenu, Berlinu, Kelnu, Parizu, Milanu, Rimu… Njen angažman u SNP-u u Novom Sadu započinje 1885. i traje sve do smrti poznate umetnice. Milka pripada krugu najvećih naših glumica, o kojoj je kritika govorila kao o jednoj od vodećih "na slovenskom Jugu". Proslavila se ulogama u dramskim, tragičnim komadima. Bila je prva rediteljka kod nas. Režirala je komad Ljubav (1911). Za svoj umetnički rad odlikovana je ordenom Svetog Save. Starost je proživela u siromaštvu, zaboravljena i sama. U novosadskom naselju Klisa nalazi se ulica sa njenim imenom .

Evo junakinji Vašeg posta drugarice i savremenice...A i slične ženske i rediteljske sudbine...


gordanac

hvala vam.


starva

ali fotke su super...............


Veoma lepo Srdjane. Volela

Veoma lepo Srdjane. Volela bih jos slicnih tema. Pozdrav.


uzivancija srdjane

i oni prethodni filmski i ovaj.....


Бијоскоп

Присећамсе ево година мојега дечаштва када је унаше село једном месечно долазијо гурави јовица на некој дркели од камијончића и доносијо апаратуру за показивање филма у задружној сали са олајисаним подом и дрвеним клупама онако ред заредом поређаних.ми деца смо пар сати раније долазили да уватимо место ближе догађању филма.пројекција је ишла директ назид на којем је молер ударијо ситну мустру тек да визуелно изравна грбавост истог,па су сви глумци изфилма малко ко одмува усрани улицу били. Током пројекције атмосфера домаћинска,довикујесе, коментарише ,живост општа ,а кад буде радња најнапетија са дешавањем и сви се заблесају услике назиду,пар њи ,јачи,отисне ногом први ред клупа заједно са гледаоцима ,унатраг,па тај кад се преврне автоматски ,ко домине ,виђалистето, испретура све редове клупа изасебе.у сали општи пиш ,ноге на глави,гунгула поприлична,а неко већ договорено,пун анпер воде па , пљус, онако у полумраку уз титравост слика ,по колективу напатосу.
То је бијо бијоскоп а не . . . .оно назиду.


nula dies sine linea

Hvala ti Srdjane za ovaj zanimljivi tekst i eto, sto sam nesto novo naucila.


ovo me podsetilo...

kad sam bio 5ti, 6ti razred osnovne odlucili mi da snimimo film. ortak imao kameru i jednu kasetu. nismo imali nikakav scenario, ali je ideja u glavi bila kristalno jasna. predsednik tj. ja, koji je korumpiran i valja gudru tj. brasno (btw. ne udisite brasno, pece ko djavo! jos uvek se secam). i nn lice javlja da hoce da ga/me ubije i za taj dzob unajmljuje dvojicu nindzi - crnog i belog. ima tu jos sporednih uloga, ali i dosta kecapa i specialnih efekata: nondze nestaju, zabadanje noza u metu, gadjanje iz pistolja - plastikaner, ali su kutije od margarina letele svuda unaokolo... na kraju nije bilo nikakve montaze trake - nego kako snimimo to je to.
u rspletu se saznaje da je mene hteo da eliminise moj telohranitelj, a ubija me crni nindza koga je glumio moj rodjeni burazer - njegova zelja za tom ulogom :))) film je extra bio! na kraju niko nije preziveo - nema heroja!


kafica

i šta je bilo sa kasetom?
youtube vapi za ovim filmom :-)


a, kaseta...

da znas da sam to pomislio, ali te kasete su nestale! umnozili smo to u 4,5 kopija i davali drustvu da pogleda. neko je presnimio nesto novo na te vhs-ove, nkima je video pojeo traku...
to mi je nesto najzalije sto sam dopustio da izgubim!


kafica

šteta! verovatno film bolje izgleda u glavi nego na kaseti. veruj mi. neke stvari možda treba da ostanu samo u sečanju


kaseta

grasis, ovaj, gresis silno sinko... film je block buster! ok, mozda sam malo preterao.
ali, verujem da je skroz boemski sto ga vise nema.
skoro sam sreo drugaricu iz osnovne za koju se secam 99% da sam njoj poslednjoj dao kasetu, pa cu je iscimati da je proba da je nadje...


kafica

molim te da nas obavestiš! možda se to rađa novi orson vels, nikad nije kasno.


nisam ja kreator filma, nego

nisam ja kreator filma, nego sporadicne ideje nas sviju.
ok, ti si u svetu filma, pa imas iskristalisane kriterijume, ali mozda bas zato bi ti film bio, ako nista, onda smesan.
mada ja bih rado vodio diskusiju na razne teme iz tog filma - zasto nema heroja u filmu? ali, pazi, mi smo to nesvesno uradili. itd.
ma, ima da se polomim da ga iskopam... :)))


kafica

ja ocenjujem filmove po nekim svojim kriterijumima. iskrenost i želja autora mi je negde najvažnija.
svi se slažu kako je najgori reditelj svih vremena ed vud i njegov film plan 9 iz svemira. ja jako volim taj film jer se u njemu pored svih nedostataka oseća neverovatna ljubav prema filmu. što za mnoge reditelje ne bih mogao da se zakunem.
ljubav pre svega, zanat dolazi kasnije.
evo ti još jedan primer: prvi film dzona karpentera Dark star. genijalno.


hm, ni jedan od spomenutih

hm, ni jedan od spomenutih filmova nisam gledao, ali se slazem za ocenama za dobar film...
e, a sta mislis o omnibusu 'destricted'? jesi ga gledao?procitao sam neke kritike i nije bas dobro prosao, ali kriticari...


kafica

nažalost nisam gledao. ali su zanimljivi reditelji


nisam ni ja, ali jesam neke

nisam ni ja, ali jesam neke filmove od tih reditelja, pa me zato i interesira - njvise od marine abramovic 'blkan erotic epic'...


marina

marina

da, extra je!
video sam publikaciju njenih dela u mamutu, ali je bila skupa za moj dzep...


mali trol apropos you tube-a

ljudi, gledala sam skoro neki snimak sa rts-a od pre jedno 14-15 godina, vreme najgore krize i inflacije, koncert dragane jugovic del monako u srpskom narodnom pozoristu sa nekim ruskim tenorom, pevaju neke delove iz carmen-a..dragana mrtva pijana na bini u crvenoj haljini, klati se i oslanja na onog jadnog rusa, pritom ne peva- kresti, falsira, zaplice jezikom... onaj covek ne zna da li da je udari, sta da joj radi tako pijanoj. to je, kao sto bas srdjan jednom rece, takav transfer neprijatnosti da vam bude cak i vise nego neugodno dok gledate taj debakl tu strahotu koja nikako da se zavrsi..
moram da nadjem taj dvd pa da okacim na you tube.


:D

Quote:
onaj covek ne zna da li da je udari, sta da joj radi tako pijanoj.

hahaha
'transfer neprijatnosti' super izraz!
jel blog termin 'trol' znaci 'digresija'?


pa, osim toga da je off

pa, osim toga da je off topic troll moze da bude uvredljivi, politicki nekorektan ili bilo kakav drugi komentar koji ima za cilj izazivanje reakcije drugih osoba. danas sam se smejala na novu kovanicu koju procitah na blogu: trol patrol:))


eto, naucih nesto novo

trol patrol uz pesmu od videsex - detektivi :)))


kafica

:) ili ona cuvena od bajage - blogerska policija:))
a mozemo i da izmixujemo nesto od te dve...

EDIT: dobro je da ti techa nije rekao da licis na vuka roksandica:)