Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Berlinale - izveštaj

BerlinaleBerlinaleJoš je ostalo nekoliko dana do kraja Festivala u Berlinu. U glavnom programu još se uvek nisu izdvojili neki posebni favoriti. Možda su očekivanja bila prevelika. Festival je sam sebi postavio tako visoke standarde da ih je nekada teško dostići. Čini se da je ovaj put selektor festivala želeo da ide na sigurno, bez previše eksperimentisanja ili rizika.

 

Skandali su sastavni deo skoro svakog festivala, pogotovo ako filmovi dolaze iz Kine. Čak se i Srbija priključila ovoj tendenciji pokušajem da zabrani prikazivanje filma na Festivalu autorskog filma.

Eto, i berlinski festival je imao problema s cenzurom kineskog filma. Ovog puta glavni problem je bio film "Izgubljeni u Pekingu" koji je, prema kineskim cenzorima, imao previše scena kockanja i seksa. Film nije ni došao do festivala, ali je zato drugi kineski film izazvao problem. U pitanju je socijalna drama "Tuya's Marriage" koji je snimljen u Mongoliji. Kineski cenzori nisu dali odobrenje za prikazivanje na Berlinskom festivalu pa je prikazana cenzurisana verzija. Film nije uspeo da privuče pažnju ni publike ni kritike.

Filmska EditFilmska EditFilm Koji je otvorio festival "La vie en rose", o životu Edit Pjaf, uspeo je da izmami suze kod ženskog dela publike. Kritičari su se oduševili novom zvezdom francuskog filma Marion Kotilard u ulozi slavne pevačice.

Po svom kvalitetu izdvojio se jedan američki nezavisni film "When a man falls in a forest" sa Šeron Stoun. Šeron glumi ocvalu lepoticu koja krade po samoposlugama, dok njenog muža koji pokušava da spasi brak glumi Timoti Haton.
Dve zvezdeDve zvezde
Još jedan zanimljiv film i odlične glumice - "Notes on a Scandal". Obe glumice, Džudi Denč i Kejt Blanšet, nominovane su za Oskara, kao i kompozitor i scenarista. Reč je o intrigantnoj priči o odnosu učiteljice i mlađeg učenika, u koji se uključuje i starija koleginica koja počinje sa ucenama.

Priličan nesupeh doživeo je film "Good Shepherd" Roberta de Nira, ovog puta u ulozi reditelja. To je njegovo treće rediteljsko ostvarenje, ako se uzme u obzir i film "The Score" za koga se zna da je učestvovao u režiji ali je potpisan samo Frank Oz. Više od filma pažnju je privukao dolazak glumice iz filma Anđeline Džoli o čijem preseljenju u Berlin s Bredom Pitom već sve znamo.

Za sada veliki favorit je reditelj Bili Augist i njegov film "Goodbye Bafana". Film je o čuvaru rasisti u južnoafričkom zatvoru koji mora da čuva Nelsona Mendelu. Mendela tokom 27 godina tamnovanja uspeva da od ovog čuvara napravi velikog borca za ravnopravnost.

Zanimljiv je i film uvek zanimljivog reditelja Park Čan Vuka zanimljivog naslova "Im a Cyborg, but that is OK", a o priči i da ne govorim koliko je zanimljiva. Ljubavna priča smeštena je u psihijatrijskoj klinici. Glavna junakinja misli da je kiborg i zaljubljuje se u kleptomana koji msili da može da ukrade ljudsku dušu.

Berlin AleksanderplacBerlin AleksanderplacZa sada najviše interesovanja je privukla projekcija digitalno remasterovane verzije "Berlin Aleksanderplac" filmskog genija R. V. Fazbindera. Ovaj filmski maraton je trajao 16 sati.

 

 

 

 

 

Tekst koji ste pročitali sastavljen je na osnovu različitih izvora. Ja sam, nažalost, u Beogradu i skupljam izveštaje. Želim da se zahvalim svim prijateljima koji pomažu da i mi ovde, na blogu, budemo informisani iz prve ruke.


Da li se netko jos sjeca

Da li se netko jos sjeca kada je serija Berlin Alexanderplatz isla kod nas na TVu, negdje krajem ´70-tih ili pocetkom ´80-tih? Iako tada nisam mnogo znala o RWF, mnoge scene su mi se zauvijek urezale u sjecanje. Sada kada zivim na samo 10-tak minuta od Alexa (tako ovdje zovu nekada glavni trg u gradu), sjetim se gotovo pri svakoj setnji tih prvih "susreta" s ovim fascinantnim mjestom.


dunjice

ja se vrlo dobro sećam, ali se sećam i obećanje ljudi sa rts-a posle 5. oktobra da će serija ponovo biti emitovana. prodje silno vreme i ništa.
ovih dana belinaleksanderplac više ne liči na sebe. nema više BAP onakvog kakvog ga je video Fazbinder.


Lici na sebe, ali ne na onaj koji znamo

iz serije. Ono je bila apokalipticna atmosfera kasne Vajmarske republike, uvod u ruzna vremena koja su se naslucivala.

Inace, znas li da je autor istoimenog romana, izaslog 1929., Alfred Döblin, po struci bio lijecnik? Bio je poznat po tome sto je besplatno lijecio sirotinju, pa se vjerojatno tim druzenjima moze zahvaliti naturalisticki jezik kojim je roman pisan - autenticni jezik berlinskog polusvijeta.

Tko zna zasto se serija danas ne reprizira u zemljama u regionu, mozda zbog paralela?


diunjice

plac više ne liči na sebe, ali je bar dobio multiplex bioskop CUBE.
ja se nadam da će neko imati dovoljno pameti i kupiti seriju za tv.


Sve je mijena iliti sve se mijenja

Ja drzim promjenu za dobro, dokaz da se tu dogadja zivot. Mene osobno BAP jednom polovinom potpuno podsjeca na doba DDR-a

a drugom na nove okolnosti pripajanja potrosackom sklopu kapitalizma.


dunjice

to je taj. samo što je cubix an ne cube, kao što sam ja napisao. smisao je isti :-)
reci mi, jer još uvek puštaju samo filmove sinhronizovane na nemački?
ja msnogo volim BAP, i u tome je lepota berlina što se stalno menja.


Srdjane,

ne znam da li je u redu prema drugim korisnicima da se mi ovako dopisujemo na teme koje skoro, pa da samo nas zanimaju? Za sve sto te zanima mozes mi ionako poslati mail.

Nego, dirnuo si me u otvorenu ranu ;-) To sto se u Njemackoj filmovi prikazuju nadsinhrovani je od mene jedan VEEELIKI minus ovoj zemlji. Za Cubix ne znam, ali jeste jedno od onih kina u kojima se pokazuju komercijalni nadsinhronizirani filmovi. Sreca sto se ta praksa polako, jako polako napusta, pa se sve cesce pojavljuju i filmovi u originalu, odn. i s nadsinhronizacijom i original, ponekad cak u istom multiplexu. S druge strane, u Programmkinos se cesto prikazuju originali s ili bez titlova, posebno filmovi ne-evropskih i ne-sjevernoamerickih produkcija.

Na moju ogromnu zalost i iritaciju, na TV-u se filmovi prikazuju iskljucivo nadsinhronizirani. Izuzetak je po mom misljenju najbolja ovdasnja stanica "arte" (zajednicki projekt Francuza i Nijemaca), koji s vremena na vrijeme pokazuju titlovane filmove.


dunjice

što bi neko rekao, ovo je privatni blog. svako je dobrodošao.
kome se ne sviđa, ne mora da čita. možda će nekome ova naša prepiska biti inspirativna. meni jeste.

često razmišljam o tome kako je nekom velikom filmofilu u nemačkoj ili italiji ili francuskoj da recimo nikada ne čuje glas Grete Garbo koja kaže "I want to be alone", ili Klint Istvuda "MAke my day".
dok sam studirao, neko je donosio primere iz zemalja gde se nahsinhronizuju filmovi. Bili je fantastičnih primera. Npr upada Džon Vejn u salun i kaže "Merhaba", ili Marlen Ditrih ulazi na bal i kaže "Junopotkivano..."


Je l´ znas da su to i Slovenci bili probali?

Osamdesetih. "Zemi Česterko, Indijaneri prihajajo!" Brzo su odustali, jer su ih jedni ismijali, a drugi protestirali.

Da, i ja mislim da je glas glumca/ice sastavni dio njene/njegove aure, da ne kazem image-a. ta, neki su bas i zbog glasa usli u povijest! Npr. James Mason, s tim barsunastim glasom.


dunjice

probali i mi. mislim da je bio neki film o šerloku holmsu a da je glumio lorens olivije. hvala bugu, ap nije zaživelo. inače na jednoj od ovih naših "nacionalnih" televizija, uradili su nahsinhronizaciju za američku verziju serije Men Behaving Badly. horor. pa sa sve srpskim imenima i pojmovima.


Cool!

To nisam znala.

Ali ja sada moram ici na roditeljski sastanak. Ciao, prijatno ti vece i puno filmofila na blogu zelim.


dunjice

i tebi puno sreće na sastanku :-)


e pa drugar

moze li neke preporuke iz berlina, koje se mogu videti na festu. a one druge skinuti s'neta.
pozz. lep provod dok jos traje


sta se dogodilo sa slikom????

bila sam stavila fotku BAP prije par sati, drzala se, a sada pcelica!!? Je li me moze neki software-freak prosvijetliti po pitanju tajnog zivota kompjutera?


dunjice

ja još uvek vidim sliku.


Vidiš sliku??!

ja više ne vidim sliku Alexanderplatza sa onim velikim satom. Umjesto te slike je crtež nekog kukca, pčele čini mi se. Fotografija Cubixa jos stoji. je li kod tebe drugačije?


dunjice

ja od početka sam samo video pčelicu i bubix. BAP nikad nisam video na tvom komentaru. Mistery!


Ja sam BAP vidjela dok nisam

Ja sam BAP vidjela dok nisam otisla na roditeljski sastanak. Ima li to neke veze ;-) ?

Vjerojatno je grafika bila zasticena, pa zato ostade samo pcelica. Ali da znas, pcelica nije bila moja namjera.


dunjice

meni je i pčelica bila simpatična. nisam baš bio shvatio poruku, ali je bila simpatična.


Kakvog sad kukca vidis?

Pa nisi ni mogao shvatiti kad ne znaci nista. Mozda nekom drugom.

Da se iskupim, saljem sliku slicnu onoj koju nisi vidio, jer si vidio pcelicu.


dunjice

hvala. nadam se da ćemo tamo popiti kaficu negde sredinom aprila


Drzim te za rijec :-) Jedino

Drzim te za rijec :-) Jedino bih predlozila kaficu negdje na Prenzlauer Berg, jer ima svuda dobra, a i to je "scenski" firtl. Nije daleko od Alexa, moze se stici zu Fuss za 10 min.

Do aprila, sretno!


e pa onda

ako ja ostanem ovde gde se, malo da se obidje i hamburg...da odemo do Balzaka ;-)


BoL

je l´ mogu i ja, i ja?!


pa i mislila sam

vas dvoje, oboje! sa srdjanom mogu i u bgd.u da pijem kafu (sto nismo radili al' ajde :-)))
ovako sam mislila...


BoL

a mogli bi popiti kaficu i u Berlinu kada dodje Srdjan u aprilu. Koliko sam shvatila, ti si cesce nego ja, a mozda i Srdjan, u B nego mi u HH. Pa se prilike cesce nude u tom smjeru. Ili npr. kada budes ovdje dosla na ono takmicenje. Ili kad god. Ha, sta velis?


bol

kafica, kafica... danas zovem JAT pa sta bude... o vizi cu da razmislam kasnije


Srdjane,

necu da se mijesam, ne znam koliko imas para za avionsku kartu, ali sto ne letis s germanwings? Puno, puno jeftinije, karte su od 0 Evra, pa do 200 MAXIMALNO. Aerodromska taksa je 55 Evra u oba smjera (Berlin - Zgb), pa tako cijena povratne karte pocinje od te sume.


dunjice

ja sam malo konformista, pa mi je glupo da idem do zagreba, pa do kelna, pa do berlina. lakse je jednostavno iz beograda direktno do berlina. mislim da i iz beograda leti germanwings, tako]e do kelna. razmisljam jos o nekim varijantama, ali obrni-okreni ko ne plati na drumu, platice na mostu.
hvala za savet u svakom slucaju


nije do Kelna, nego do Berlina

direktno!

Da je do Kelna, ne bih predlagala, jer to ukljucuje dodatnih 5,5 sati vlakom Keln-Berlin.

Ja sam to predlozila, jer mi prijatelji mnogi iz Bg kazu da me ne mogu posjetiti u Berlinu, skupo (ne samo viza). Onda ja to pricam o germanwings kao svabo-taralala. Germanwings iz Berlina leti do zagreba, to je za sada jedino u regionu.


dunjice

u pravu si, germanwings leti iz zagreba do berlina direktno, ali iz beograda je samo do kelna.
kako god, opet je potrebnai neko vreme od beograda do zagreba.
ima jos vremena, napravicu sve moguce kombinacije. ima da bude jedna kafica u aprilu :-)


To ostaje, a ti emajliraj za kaficu

A sto se tice letenja, ako ima Bg - Keln, bice jos sigurno, cim se pokaze isplativim. Znam da ima puno Srba u Kelnu, Dizeldorfu, Rurskoj oblasti; valjda su zato poceli s Kelnom.


ma kakav jat!

imas email, srdjane.


Izvinite

Znam da je digresija, ali brzo cu! ;-) Stvarno, ma kakav JAT! Evo pre nekih mesec dana jurih nesto na netu (nesto za programiranje, nebitno, ali ima rec "exit" u pretrazi), te slucajno naleteh na pricu o Exit manifestaciji u NS. Rec je o nekom engleskom forumu gde ljudi razmenjuju info o tim manifestacijama, i svi nahvalise Exit do nebesa! Sudeci po tamosnjim tekstovima, ima ove godine englezi da preplave exit, no SVI ZIVI savetuju da se zaobidje JAT po svaku cenu jer te oderu do gole koze. Odmah sam se iznervirao, pa zar je moguce da Jat ne moze da se adaptira situaciji, organizuje jeftine charter letove iz Engleske&Irske u tih nedelju dana, stvarno su lenji.


Vodzo Modzo,

ma bile su neke specijalne ponude JAT-a, 169 Eura povratna za Dšsseldorf, Frankfurt, jos manje za Mšnchen i Stuttgart, 189 Evra (mislim) za Hamburg.
To sto nece da pokriju dogadjaje poput Exita povecanim brojem (jeftinijih) letova, govori samo o poslovnosti i brige za image zemlje (Exit je, po mom misljenju, svjetski brand).


Srdjane

vozom bre, preko Beca. Nista lepse od voza.


coco

hteo ja, ali mi uvek presedne madjarska i oni njihovi lopovi na granici. a i polse granice. poslednji put kad sam isao vozom, kontrolor mi dao katanac i lanac da zakljucam kabinu! moze samo voz OD Beca...


Pa stvarno

Evo Srdjane Vi ste jedno 100-ti covek koji je imao problem pri prolasku kroz Madjarsku! Sta je tim ljudima, nije mi jasno. Mada je najstrasnije kada opeljesise moga drugara iz Australije koji je uredno sve papire nabavio sto su mu trazili, ali ipak rekose da mora da plati (kada je bio u Hu), jer kao nema i tranzitnu vizu, koju je Aus uvela Madjarima, pa kao zbog reciprociteta... Ovome oci ispale, kakva tranzitna viza u Australiji, sta ce ti, kao ako preplivavas iz Indijskog okeana prema Pacifiku, pa ti treba tranzit... Uzasni su.


vodzo

dva puta sam isao preko madjarske, jednom vozom, drugi put autobusom. I VISE NIKAD!
ista prica. Traze pare. prosto izmu pasose nasumice, i traze od putnika za skupe pare. ja sam naravno odbio, pa su me zajebavali jedno sat vremena. doduse ne znam ko je koga vise zajebavao. nisam hteo da popustim pred ucenama. i na kraju je morao da dodje i sef i da resi problem. natravno da nisam im nista platio. nevidjeni su lopovi. ne znam zasto im to iz EU dopustaju. Samo znam da moja noga nece krociti preko madjarse kranice vise nikad. ako bas moram, idem avionom.


Same here

Samo ti uzmu pasos i nece da ti vrate. Meni su rekli da je "taksa" za vracanje pasosa 100 dolara, inace idem u cuzu jer nemam isti. Na moje kukanje da mi nije jasno s kojim pravom mi otimaju pasos sam dobio odgovor da oni ne vide nikoga kome bih se mogao zaliti, pa bi mi bilo pametnije da "saradjujem". Damn it, dao sam im pare, ruka mi se osusila, stvarno sam woosie, bolje da sam u cuzu otisao! ;-((


Tipican primjer

kako se "deru" pojedinacne zrtve! Ja sam takodjer cula za te slucajeve "dam ti pasos..." ili "mozes da prodjes kada platis", od ljudi koji idu autobusom. Ali - pa nisi jedini putnik u autobusu! Treba biti glasan i pridobiti podrsku drugih putnika. Dok sutis, dotle ce te derati, bas kao u realnom zivotu.

Tako je prosli put jedna prijateljica, na putu iz Bg, pridobila glasove jos nekolicine putnika, udruzila se zapravo s jos jednom djevojkom koja nije htjela da je oljuste, pa tu se pridruzili i drugi. Doduse, platili su nesto, neusporedivo manje. Ja sam 100% sigurna, da su i ostali digli glas, oni korumpirani policajci/granicari bi podvili rep i ne bi im vise palo na pamet da se vise drche.


kad je to sve bilo?

ja presla u udecembru i u januaru...sve bilo xtra kul!


Davno

Davne 1996. godine. Sve te price za koje znam su skoncentrisane u nekom periodu od 1995. do 2001. godine, nakon toga nisam cuo da su ljudi imali problema, skoro su dva moja prijatelja isla i sve je bilo cool (isli su kolima). A za dunjicu - pa sta da Vam kazem, bio sam mlad i zelen, umoran & prestravljen, nisam se snasao, eto, tek sam kasnije shvatio da je bolje da me u cuzu postave. Neznanje i neiskustvo kosta - 100 dolara :-(((.


Kaže narod

da se vlastita iskustva skupo plaćaju. Bolno. Ali tko će na sve misliti preventivno!?


Srdjane

idi ondaavionom iz Zagreba, jbga..Komplikovano je da ides busom do Beca pa odatle vozom do Berlina..Ja sam jednom putovala lastinim busom do beca, pustali nam neki domaci film u kome gastos iz Australije dolazi u svoje rodno selo da nadje maldu da je vodi u Australiju..A slece , ako se ne varam, helikopterom na poljanu:)) a ne moze da omane bar jedan deo zikine dinastije ili tesne koze:)))


Coco Rosie,

ha, ha, sjecam se tih filmova iz autobusa. Uf, i to sam prezivjela, a vec zaboravila. Sada u hrvatskim autobusima prikazuju neke stranjske filmove žnj-klase.


dunjice

gledala sam jedno 6 puta Zonu zamfirovu, ivkovu slavu, sve delove zikine dinastije jedno 13 puta, slatko od snova, tesnu kozu...


Puno putujes. A sto toliko

Puno putujes. A sto toliko puno autobusom?


zato sto je to najjeftinija

zato sto je to najjeftinija studentska varijanta odavde. Evo, u januaru sam isla Jat-om za Bg i pred beograd kaze kapetan dragi putnici ne mozemo da sletimo u beograd zbog magle tako da letimo ka nisu..pose deset minuta oglasava se kapetan ponovo sa recenicom: dragi putnici, nemamo dovoljno goriva do Nisa pa cemo PROBATI da sletimo u Beograd!
A u povratku za italiju, avion je sleteo u veneciju, umesto u trst, i onda smo sedeli u avionu jedno 5 sati jer nisu hteli da nas puste da izadjemo u veneciji a cekali smo gorivo koje nikako da dodje, kao, na aerodromu nema goriva...za sve to vreme cekanja u avionu nase stjuardese i piloti su sedeli u prvoj klasi i smejuljili se bez da nas iko obavesti sta se desava...
a od novina u avionu samo kurir( razgrabili odmah) i politika..


JAT, autobusi i sl. drnde

I sama kazes, treba ici avionom do Zagreba. Germanwings mislim pri tom. Mene je svaki let do sada kostao manje nego autobus, cak i dok sam isla iz Bgda za Njemacku.

A sto se tice JAT-a, letila sam zadnji put avionom JATa u slucaju gradjanskog rata (juni 91 iz Zagreba). Povratna karta propala. Poslije toga sam cula o kvaliteti njihovih usluga iste price koje sam i sama spocitavala npr. AirBosni.


Ih, bre

Srdjane, rasplaka me sa "We are what we lost"
BTW, nasla sam ti jednu gresku


.

...(damn!)...


3p

nije mi to bila namera :-(
bice jos nekih vesti oko tog malog filmica, ali o tome necu jos nista dfa pricam, da ne baksuziram.
sada sam zaintrigiran! kakva greska? moze i na mail.