Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Najplaćenija rediteljka Holivuda

Luis VeberLuis VeberPre nego što je i sam postao veliki, slavni reditelj Džon Ford radio je kao asistent Luis Veber. Ko je bila Luis Veber?

Samo je jedna umetnica u Americi posvetila celu svoju karijeru istinskom filmu. Ta umetnica je bila Luis Veber, koja je bila prava reformatorka u filmskoj industriji.

Luis Veber rođena je 1881. godine u Pensilvaniji i bila je glumica, producentkinja i rediteljka prvog celovečernjeg igranog filma "Marchant of Venice" (1914).

Prvi i pravi društveni realista, Luis Veber odbijala je da radi filmove koji nisu imali moralnu poruku. Iako nije bila pripadnik nikakvih interesnih grupa, njeni filmovi su se uglavnom bavili problemima sa kojima se sretala žena tadašnjeg vremena.

Birala je najhrabrije teme svog vremena koje su i danas veoma aktuelne: abortus, kontracepcija, rasizam, smtrna kazna, prostitucija i promiskuitet. Ona je o svojim filmovima govorila kao o misionarskim.

Iako su drugi njene fiilmove videli kao "senzacionalističke", ona je htela da iskoristi novi medij da dopre do nove publike.

Zapanjuje širina njenih interesovanja i brzina kojim je menjala filmsku industriju. Njen iskreni opis stvarnog života, često snimane na pravim lokacijama, bile su "prst u oko" konzervativnoj sredini. Pratila ju je reputacija rediteljke koja može da digne gledaoce na noge i izazove burne reakcije, pa su njeni filmovi često zabranjivani, a projekcije je prekidala policija.

Naravno da je štampa vrlo pažljivo pratila šta se događa oko Luis Veber, što je još više pomoglo uspehu njenih filmova.

LWLWOd svog rođenja svirala je klavir. Pobegla je od kuće želeći da počne karijeru kao pevačica u Njujorku. Život u Njujorku u to doba uopšte nije bio lak, pa je morala da se snalazi na razne načine: propovedala je evanđelizam i pevala na ulicama Njujorka i Picburga.

Iskreno je želela da dopre do što šire publike i utiče na nju, pa je po nagovoru svog ujaka počela da se bavi glumom 1905. u pozorištu. Uskoro se udaje za menadžera kompanije i napušta scenu da bi se posvetila mužu i kući.

Vrlo brzo, već 1908., pridružuje se Gomonovoj filmskoj kompaniji. U glumi ona vidi odličan način da dopre do ljudi. Govorila je da napokon može da govori o onome što joj je na srcu.

Napisala je cenario za film "Hypocrites" (1908) u kome je i glumila, a film je režirao Herbert Blaše (muž slavne Alis Gi).

Film sa istim nazivom je sama režirala i glumila i glumila u njemu (1915), a koji se bavio socijalnim temama i moralnim lekcijama koje su bile veoma hrabre za tadašnje vreme: politička korupcija, crkva i svet biznisa. Gledaoci su bili šokirani, a kritičari oduševljeni i govorili su da ćemo "jako teško zaboraviti ime Luis Veber."

U njenom filmu "Where are my children?" ona se bori protivi abortusa, ali i za kontracepciju. Ovaj film i ako je bio zabranjen, sa publicitetom koji ga je pratio, zaradio je tri milona dolara.

Ubrzo su se nastali filmovi kao što su "Shoes" o zloupotrebi dece za teške fizičke poslove, "People vs. John Doe" o smrtnoj kazni, "Hop, the Devil's Brew" o alkoholizmu i narkomaniji, "The hand that rocks the cradle" posvećen je Margaret Sanger.

Najplaćenija rediteljkaNajplaćenija rediteljkaNa vrhuncu karijere, "Movin Picture Stories" proglašavaju je "najboljom rediteljkom".

Već 1916. godine postaje najplaćeniji reditelj za "Universal Studios", dobija neverovatnih 5.000 dolara nedeljno. U to vreme Univerzal studio je zapošljavao nekoliko rediteljki. Godine 1917. osniva sopstvenu produkcijsku kuću, Luis Veber prodakšn.

Luis Veber postaje prva i jedina žena koja je primljena kao stalni član Udruženja filmskih reditelja. Džon Ford (veliki filmski reditelj), radio je kao njen asistent pre nego što je i sam postao filmski reditelj.

Jedan od njenih najuspešnijih filmova je "The Blot" (1921) koji se bavi malom siromašnom, ali ponosnom porodicom, koja će radije umreti nego primiti milostinju.

Dvadesetih godina prošlog veka, sreća polako počinje da joj okreće leđa. Publika sve više traži zabavu i manje je interesuju osetljive i teške teme. Izgubila je svoju kompaniju, razvodi se od muža koji je postao alkoholičar i koji ju je maltretirao, i ona doživljava nervni slom.

Sensation SeekersSensation SeekersNekoliko godina kasnije se ponovo udaje za Hari Ganca, ali se razvodi od njega 1935. Njena poslednjai dva nema filma su "Sensation Seekers" i "The Angel of Broadway", oba iz 1927. koje je kritika žestoko napala.

Njen posledni film je "White heat" (1934) je priča rasizmu, ljubavi između različitih rasa na jednoj plantaži šećera. Ovaj film je jako loše prošao u bioskopima, da je kasnije mogla da radi samo kao ispomoć na scenarijima za Universal. Umrla je odbačena, zaboravljena i bez para u 58. godini.

Zbog njenog doprinosa filmskoj umetnosti, dobila je svoju zvezdu na Holivud bulevaru 6518.


naravoucenije

ko ide protiv ustaljenih normi drustva, biva odbacen "Umrla je odbačena, zaboravljena i bez para u 58. godini"
a priznanja posthumno


3p

nije baš to bilo naravoučenije :-)
mislim da je poenta u borbi za ono u šta veruješ, hrabra i velika žena. ima ih puno u istoriji filma, ali nekako zvanična istorija pokušava da ih marginalizuje i zaboravi.


a sto je bila lepa, a?!?!?!

a sto je bila lepa, a?!?!?! jeeee! lepa, leeepaaa!!!


Bol

i lepa i pametna! i hrabra. i soperd svog vremena. malo li je.


pa malo je

jer nije imala taj osecaj za uspeh, novac, marketing...a to je presudno, bar u zapadnom svetu. ako Umes da Prodas, prakticno je svejedno Sta prodajes. tuzno ali istinito.


ubila je velika depresija...

vlastima nije smetalo sto se bavila siromastvom i teskim temama do trenutka kada su teme postale stvarnost. onda je trebalo useliti miki mausa na platno, a iseliti siromahe, narkomane, alkoholicare...crnce...zene....
a posto nije htela milostinju, onda su je prisilno zaboravili.


tacno tako

evo pretrazujem google.osim srdjanovog texta,nigde je nema.
chudno mi to sto je bar neke zenske feministicke org.ne pominju? bas pitam coveka koji je dipl.photo na nyu ali davno.
ne moze da se seti.


da

vidim sada a ne luis veber.meni mora da se sve speluje inace nista ne kapiram. hvala.stvarno je super.jos da pronadjem njene filmove........


hej!

to je bilo cinicno!
A ima i jedan nas takav reziser, Z. Nikolic, koji je takodje posle tolikih filmova zavrsio u najvecoj bedi, bolestan i sam, bez novca da plati struju, a o lekovima i da ne govorim. Verovatno ih ima vise, ali ovaj je iz naseg vremena.
Pozz
moram da idem
sad ce BoL


eto nje, pre nego sto stigao

eto nje, pre nego sto stigao moj odgovor
pozz


Bol

hoćeš li ti ikada na skype?


Zivko Nikolic

Cudo nevidjeno, Lepota poroka, U ime naroda, Smrt gospodina Goluze ...
malo li je da bi se zavrsilo u bedi.


živko

jedan od najvećih reditelja sa ovih prostora. meni je pored lordana zafranovića i gorana markovića, najomiljeniji.
sramota je kako se ova zemlja odnosi prema umetnicima. ali to je nova tema.


Sr

e, posle ove izjave, glasam za tebe.
e, sad stvarno odoh. boze, mi nismo normalni sa ovim blogom.


Tako je Mitroviću,

ne samo omiljeni, već reditelji koji ne znaju da naprave dosadne filmove. A takvih reditelja je po mom sudu jedno 80 %.

Pogotovu Živko Nikolic, jedino njegove filmove mogu da gledam svake godine , i da me uvek nasmeju i da mi nisu dosadni.

Lepotu poroka sam gledao deset puta na tv-u, i uvek kao da ga gledam prvi put, a neke filmove ne mogu da gledam ni prvi put, ni prvih 15 minuta što bi se reklo.

Evo pre neko veče gledao sam po treći put film GORANA MARKOVIĆA *TITO i Ja* ,vrlo zanimljiv i poučan fim.


Izvinite, Srdjane,

ali samo da ne zaboravimo Djidju Karanovica. Nema razloga da nabrajam zasto.


krasici

djidja jeste bitan za yu kinematografiju, ali ja lični nisam nešto ljubitelj njegovih filmova. sorry. po meni ima mnogo zanimljivijih. npr. Miki Stamenković.


A Zika Mitrovic ? Meni je on

A Zika Mitrovic ? Meni je on vrlo underrated domaci reziser, i po stepenu omiljenosti odmah iza Gorana Markovica.


a posto je istorija

a posto je istorija "uciteljica zivota", neki bi zbog svog odnosa prema njima mogli da ze zamisle "sta ce reci pokoljenja"


i bestije

i bestije


svetao lik

bez obzira sto je na kraju "napustena" od svih takva dusa nikad nije sama.njen zivot je bio ispunjen misionarskim
ciljem da pokaze okrutnu stranu kapitalizma rasizma i ostalih drustvenih nepravdi u americi.sluzila se filmskim medijima u tom cilju.ocigledno da je bila veoma inteligentna i jedinstvena. njene ideje su se oslikavale kao ogledalo i "normlano" da se to mnogima nije dopalo narocito muskarcima.nije chudno de ih zvanicna istorija ne priznaje kao sto nepriznaje ni nikolu teslu.ona je definitivno ostavila znacajan trag u memoriji covecanstva.
super su vam ovi textovi o ovim retkim zenama iz istorije ..............

Arhiva

Arhiva
nikad


bronx

hvala ti.


Ослобођене, у загрљају Творца

Рођењем сомборка,опредељењем лекар,душом песник,срцем племенита,умом мудра ,књиге су је радосном чиниле ,мина ђендић .. мој друг.ево је деценија минула како ослобођена у загрљају Творца растеривачима магле отвара двери хоризонта.
Да је међу нама,знам поуздано да би ову своју песму посветила
Луис Вебер.

Порок

Крива сам била
Да нисам била
Кава сам била
Крива сам што сам таква била
И Пре кривице
Извирала сам бистрином мисли
расветљеног духа
тада ме намами порок
и замути ми се дно врча
кротила сам време
зајахивала снагу
виђала невиђено
умела немогуће
тада се запиташе
битни око мене, шокирани,
докле ?
али мени
скривеној иза копрене живота
повратка није било

обема поменутим . .нека је мир душама.


Hvala

Hvala za post, bas je zanimljiv i informativan. Volela bih da pogledam filmove LW. Inace se bavim i citam autorke 20tih i 30tih i potpuno sam odusevljena progresivnim misljenjem i hrabroscu da se o temama, sa kojima i danas nismo izasli na kraj, tako pise (abortus, brak, dvojni moral, pitanje obrazovanja, kutura, drustvene krize i ratovi idr.). Ponekad mi se takve zene iz proslosti iz danjasnje perspektive cine kao daleka buducnost.


ima nesto veom fascinantno

ima nesto veom fascinantno kod ovih dama, nesto krajnje erotsko. zar ne mislis, srle?


kafice

naravno!


pa, vidim ja da ti na

pa, vidim ja da ti na poseban nacin pises o njima, a ja uzivam citajuci o njima ;)


kafice

pa ima ih još dosta. tek se spremam za me vest i marlen ditrih!!
i hvala ti.


odlicno! znam da ih ima

odlicno!
znam da ih ima dosta, takvu i cekam ;)


a jel' moze i greta garbo da

a jel' moze i greta garbo da se tu nadje ?


s7+

naravno. uvek.


E hvala unapred :)

E hvala unapred :)


s7+

greta je bila moja velika ljubav kad sam bio mlađi, a odna sam shatio da je moja prava ljubav u stvari marlena ditrih. a i rpđeni smo istog dana :-)


srdjane, thanks na veoma

srdjane, thanks na veoma informativnom blogu o luiz veber.

istine radi, ne bih se slozio sa ovim:

Quote:
Samo je jedna umetnica u Americi posvetila celu svoju karijeru istinskom filmu. Ta umetnica je bila Luis Veber

zaboravio si, a sigurno znas, na maju (maya) deren. licno, meni ipak mnogo zanimljivija, s obzirom da mi socijalne preokupacije veberove nisu previse bliske. bez obzira na licne ukuse & orijentacije, koji u ovom slucaju stvarno nisu najvazniji, ipak mislim da na maju ne smemo zaboraviti, ako nista zbog ovoga:

Maya Deren did not launch the American film avant-garde, but more than any of her contemporaries, she galvanized, popularized, and feminized it. Famed for her 1943 masterpiece Meshes of the Afternoon, one of the most widely viewed and analyzed of all experimental films, Deren was a tireless proponent of independent movie production anddistribution, constantly writing, touring, and lecturing in support of her craft. She not only distributed her own films, but also financed her projects with the aid of fees andgrants, in 1946 receiving a Guggenheim Fellowship --the first awarded for creative filmmaking, and the first ever bequeathed to a woman.

ako budes inspirisan, posveti neko od blogova maji, verujem da ce prijati auditorijumu :)


johnny

u pravu si. maja deren je beskrajno zanimljiva osoba. nisam zaboravio na nju. ovde sam više pokušao da se bavim ženama koje su uspostavljale film kao umetnost. maja deren je veoma zaslužna, jedino što je ona pravila filmove 40tih i 50tih godina prošlog veka. to ne znači da je manje važna. maja deren je svoje mesto našla u istoriji flma, dok su ovo neke žene koje su veoma značajne, ali zaboravljene. namerno ili slučajno.


srdjane

respect.


johnny

ma :-))
ima divnih žena u istoriji filma. hrabrih pre svega. leni rifenštal je jedna od najvećih. i možda najkontraverznija. samo malo da se izvučem iz perioda nemog filma :-)


joj, leni....

....kada je ona u pitanju ne mogu da se 'objektivizujem'....da ti ccika hitler bude producent.... tu cu cak i gospoda goldvin & majer male mace...:) kada je leni u pitanju covek zaista treba da odvojeno percipira sadrzaj i formu. e, kad smo na nivou forme, onda sve shljaka jako, jako dobro....


johnny

nisu kod leni stvari bile baš tako crno - bele ako bi neki voleli da prikažu! Najjednostavnije je staviti u fioku i reći "ona je nazi". ne vidim šta bi probelmatično bilo u sadržaju npr. Olimpijade ili Plave svetlosti?
sudili su joj, pa je oslobođena. ovu raspravu možemo ostaviti za neko skorije vreme, jer se već duže razmišljam da napišem nešto na tu temu. u svakom slučaju, ona je filmu dala jako mnogo, što bi nmogi mogli samo da sanjaju.


leni

pa, za 'olimpijadu' ne znam, prepoznaju se tu razni elementi, a i zna se ko je (drzava, tj. hitler) bio narucilac i finansijer. 'plava svetlost' je svakako predivna. ali, srdjane, u pravu si, ostavimo ovu temu za neki tvoj, nadam se, buduci blog o leni rifenstal. a do tada nastavi ovo sa znacajnim zenama nemog filma, zaista je edukativno :)


...a verujem da nece smetati

...a verujem da nece smetati ni to sto je maja deren bila i zaista prelepa :))
'dokaz' na: www.sensesofcinema.com/contents/directors/02/deren.html


John Ford

Spominje se tek ovako u tekstu, ali ajde da povucem diskusiju. Veliki sam ljubitelj njegovog rada, pa me zanima sta drugi misle, i koji su vam omiljeni filmovi.

Ja cu da napravim presedan i svrstam Man Who Shot Liberty Valance ispred Searchersa. Mada je Searchers supreme eye candy, Liberty ima jaci scenario (za moj racun), bolju glumu (Duke je iznadprosecan gotovo uvek samo ako ga podrzava jaci glumac, u ovom slucaju Jimmy Stewart) i bolje likove.

Od ranih radova, Grapes of Wrath i Young Mr. Lincoln.


mairosu

ti kao da mi čitaš misli! isti filmovi, samo malo drugačiji raspored. tragači ipak na prvom mestu. inače mnogo volim više njegovu kasniju, mračniju fazu


Ne znam, iza Searchersa je

Ne znam, iza Searchersa je malo kalirao. Van Libertya, jedini film iz te faze koji mi se svideo je Sgt. Rutledge (i koji za inat nemam ninajednom formatu). Moze i Cheyenne Autumn, al' je razvucen.

Ima onaj jedan zabavan deo iz Wings of Eagles kada Ward Bond igra Johna Forda (tj. nekoga ko treba da bude John Ford). Horse Soldiers je mogao da bude novi Yellow Ribbon, ali ga zbudzise na kraju jer je poginuo onaj kaskader (steta ziva).

Da nema neko slucajno Informer iz '35 ? Nudim u zamenu Prisoner of Shark Island, Young Mr. Lincoln i They Were Expendable. :D


mairosu

ne treba zaboraviti genijalan filma The Quiet Man, možda mi je u rangu Tragača.


Quiet Man jeste odlican. I

Quiet Man jeste odlican. I opet Duke briljira, jer su mu "pozadina" Victor McLaglen i Maureen O'Hara.

Simpaticno je da je Rio Grande, isto odlican film sam po sebi, nastao samo da bi "isplatio" Quiet Mana, za koga je gazda Republica verovao da ce da skikne na boxu, pa je zato naredio jos jedan konjicki film kao siguricu. :D


john ford

nikad nisam bio nešto western tip. uvek sam više voleo Bili Vajldera, Hičkoka, Sirka i Hoksa.


Hawks

Stani sad, pa njemu je western odlicno isao :p

Kazu ljudi, ja ne mirisem nista van Red Rivera od njega. Ponajmanje Rio Bravo, za moj racun najnavikaniji od svih tih westerna.

Salu na stranu, Hawks je odlican reziser. I bas zanimljivo sto ga spomenu, uzeo sam iz biblioteke onu zbirku intervjua Petera Bogdanovicha - juce sam odradio Hitchcocka, sad citam Hawksa...


mairosu

svaka čast. i ja te knige čitam iznova svakih nekoliko godina. moja biblija je Trifo: Hičkok. i knjiga koju sam tek nedavno otkrio je Conversations with Wilder koju je napisao Cameron Crowe (zanimljiv reditelj) njegov intervju sa Vajlderom je antologijski. mnogo sam uživao. zaista preporučujem.
Hoks je genije, kojim god s žanrom bavio.


Bogdanovich bas spominje da

Bogdanovich bas spominje da je Truffaut svoje intervjue sa Hitchcockom prvo preveo na francuski, sredio, pa "vracao" na engleski. Zato, veli on, valja samo njega citati jer ga je on intervjuisao na maternjem. :p Ciganin hvali svoga konja...

Hawks - poslednjih godina mu samo zameram sto je pravio cash cow filmova sa Wayneom, cedeci Rio Bravo formulu u jedno cetiri filma slicne tematike (El Dorado, Hatari, Rio Lobo, i, i, i, e jbg).


hawk

sve su to rediteljske "faze". veliki su to filmovi. npr.Monkey Business, I Was a Male War Bride, To Have and Have Not, Bringing Up Baby, Scarface


shame of a nation

Scarface odlican. Izuzetno hard-boiled film za onu eru.


Neki ljudi se rode

prerano ili prekasno. Treba nam stotinu godina da shvatimo ko su bili i to je nesto sto bi se trebalo promeniti, ako vec govorimo o napretku svesti.


hm

hm


Srđane,

puno hvala na blogu o Luis Veber! Meni je, priznajem, bila potpuno nepoznata, pa sam što-šta naučila iz ovog teksta. Osim toga sam bila ushićena, jer govori o radu i sudbini jedne pametne i lijepe žene, a ženske biografije su trenutno značajnim dijelom predmet mog osobnog interesa.

Radujem se nadolazećim tvojim tekstovima!


dunjice

šta reći posle ovoga :-)
biće još toga, samo mi treba vremena.


Srđane,

ja vrebam, necu propustiti.

Pa, sretno, i do aprila!


Some girls.....

Some Girls Are Bigger Then Other THE SMITHS

From the ice-age to the dole-age, there is but one concern
I have just discovered:

Some girls are bigger than others
Some girls are bigger than others
Some girls' mothers are bigger than other girls' mothers (x2)

As Antony said to Cleopatra as he opened the crate of ale
Oh, I say:

Some girls are biger than others
Some girls are bigger than others
Some girls' mothers are bigger than other girls' mothers (x2)

It's under your pillow, the one that you dream of
It's under your pillow, the one that you dream of

And I said you're mine


Some Boys Are Bigger Then Other

It happens too. Sometimes.


Istina:)

Istina:)