Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Dosije 'XZ'

Odrasla sam u porodici u kojoj je svako imao svoje novine. Osim dnevne šeme Sport i Ekspres, kroz kuću su se provlačili Tempo, Nin i Eliksir, Bazar i Burda, Politikin i Mikijev zabavnik, a kasnije su se ređali: Rock, Ćao, Ukus nestašnih, Vreme zabave... To Vreme zabave, negde kada sam već bila student, zamenio je po meni nenadmašan magazin za pop kulturu XZabava...nostalgija...nostalgija...

Otkrivši ga, mada ne na vreme, naručila sam brojeve koje su mi nedostajali te sam danas ponosni vlasnik celog kompleta. Čini mi se da je to bio poslednji časopis koji sam redom čitala, počev od uvodnih reči urednika Petra Lukovića, preko rubrika Strip, Knjige, Urbana histerija, Gistro Šatro i sjajnog Dosijea - koji vam je pružao priliku da sve što ste mislili da znate o nečemu ili nekome, začinite pričom koja je uvek bila prava "perverzija" bazirana na mnoštvu argumenata, slika, hronologija...
Sve ono što je usledilo nakon toga, po kvalitetu a bogami i sadržini nije moglo ni da primiriše dobrim tekstovima XZabave, ekipe sjajnih novinara, muzičkih sladostrasnika, ljudima koji su umeli da kroz tekst okarakterišu i vreme i epohu, i ljude i politiku i psihologiju, i religiju ako treba... Zbog toga i danas često uzmem da pročitam neki od tih tekstova, britkih recenzija Lukovića, Radulovića ili Voje Pantića. Medjutim, negde krajem prošle godine sasvim slučajno čekajući na red pred kioskom za kutiju Lucky Strike-a, vidim veliko belo "X" uokvireno crnim, kako štrči ispod nekih preko stavljenih novina. Ispod toga u zagradi piše Frka... sve zajedno, čitalo bi se X-Frka. Broj 02. Sve boje sa naslovne potpuno skinut original boja sa X Zabave. Čak i Font. Znate koje su šanse da na prvi pogled pomislite da nemaju ama baš nikakve veze jedan sa drugima? Nikakve!

Eeee, al ne lezi vraže... kupim naravno, i sad, pitam se da li su copy kreatori ove X Frke stvarno za ciljnu grupu uzeli samo mlade koji su imali 5 godina kada je X Zabava prestala da izlazi, i koji samim tim i ne znaju kako može i kako treba da izgleda pravi časopis za pop kulturu... Moje razočarenje nije bilo veliko, jer ipak nisam mogla da poverujem da je resurrection mog omiljenog magazina u pitanju. No ipak, bolje išta nego ništa, kažem i ja... Najpre bih ga opisala kao crossover XZabave i lista Ćao ako ga se sećate, onako poprilično tinejdžerskog sa tu i tamo interesantnim intervjuima popularnih muzičara koji na kraju obavezno pozdravljaju čitaoce lista i šalju poljupce! No u svom siromaštvu magazina ovog tipa, u svoj toj poplavi kojekakvih džirlo šareniša na papiru koji ni za wc ne bi bili dobri, i ovakav pokušaj opet negde podržavam. Kad, igrom slučaja kako to obično biva, u decembru se čuh sa glavnom urednicom te Frke koja mi reče kako će na dalje magaizn biti zamrznut. Menja se direktor, menja se firma, nije krenulo kako je očekivano... a iza svega stoje Slovenci. Auh... Na žalost, Svetovi, Skandali, i ostala "zbogom pameti" izdanja, neće se skoro "zamrznuti".

E ali ovo nije kraj... Odem tako ja na Kopaonik sad, i u nedostatku literature za čitanje, nisam planirala da ću imati i temperaturu dva dana i da neću izlaziti iz sobe, nakupovah štošta za čitanje, a imam tu potrebu da ako mi se ukaže neki još nikad vidjen list, na oko prolazan, obavezno kupujem. Prosto moram da vidim šta je to u njemu. Tako sam na aerodromu u Tivtu jedne godine prvi put kupila Planetu - časopis koji se retko gde može naći a koji je fenomenalan, ali baš! I sad, kupim tako Aplauz! Magazin za pop kulturu, hrvatsko izdanje inače.
I... oduševim se! Verovatno iz razloga što su urednici išli na kvalitet, sačekaće vas "mešano meso" od tema, ali sve podjednako ukusne. Reviews sa koncerata, recenzije novih izdanja, preporuke za šta da se uhvatite kada uđete u knjižaru, flashback na vreme YU fudbala i bisere komentatora - suze su mi išle, Disco groznici, odličan tekst o životu Sigmunda Frojda, intervju sa Rajkom Grlićem, po malo nostalgični članci o njenom veličanstvu LP ploči, gramofonu i igli, kao i zanimljiv tekst Stripom protiv odrastanja ali sa intrigantnim naslovom rubrike - Stanje komercijalnog stripa u Hrvatskoj. Čini se da su nas snašle iste muke braćo Hrvati... Bilo mi je žao što list ima samo 67 stranica sa sve koricama. Ali svakako, aplauz za Aplauz! Ove nenormalno normalne novine... kako u podnaslovu piše... Odlični novinari, sjajne recenzije, tekstovi koji se čitaju redom... Ono što bi u XZ bio Dosije, ovde je rubrika Priče iz davnina, i u ovom broju istorografija kroz slike i sjajnu priču o jednom od mojih omiljenih YU bendova, Haustoru:

"Kasnih sedamdesetih godina (već) prošlog stoljeća na glazbenoj sceni bivše države počelo se zahuktavati. Iz Velike Britanije stigao je novi sound - rođen je punk! Buntovnički punk na Balkanu je naišao na plodno tlo, prije svega u urbanim centrima poput Ljubljane, Zagreba, Beograda. Vjetar s Otoka digao je val koji je na obalu izbacio puno dobrih "stvari". Jedna od njih svakako je Haiustor"


Već kada pročitate uvod, vama se ovaj članak čita. I to onako, da prvo pripalite pljugu, udobno se smestite i uronite...


Secam se da mi je bio

Secam se da mi je bio dozivljaj meseca kada mi je izaslo pismo o XZu. Valjda sam hvalio nekoga za clanak o The Policeu.

Samo su mi se recenzije manje svidjale. Sve techno/house/acid/ovo/ono je imalo pretplatu na cetiri zvezdice minimum. Izvlacio ih je, medjutim, odlicni Lukovic, kome su izgleda davali samo ono sto niko drugi nije hteo. Highlight : recenzije Pilota.


medjutim

Moze, a moze i Galija (recenzija albuma "Voleti voleti" sa 4 kosturske glave :)


znam lika koji je krao razne

znam lika koji je krao razne casopise, u zlatno doba kasnih 90tih, ali xz nije hteo jer nije hteo da se ugasin nego ga je kupovao...


takođe highlight recenzija:

takođe highlight recenzija: "Zana" by Luković.. :) Moja sreća je bila što sam u jednom od rbojeva bila izvučena na nagradnoj igri. En Vouge, original... ej, original - onda, kada je plato ispred SKC-a bio sve i svja!


Zana

Imam scan tog clanka.


monty python

kakva SU TO VREMENA BILA


Nostanglija

Eh, da kakav fenomenalan casopis. Problem sa ovom zemljom je sto je premala da bi mogla da stvara kontinuirano fenomenalne stvari. Ko bi sada mogao da napravi urbani casopis tog kalibra? A da ne bude kopija.

Za mene je XZ bio jedna od retkih dodirnih tacaka sa savremenim tokovima one civilizacije kojoj neki od nas, u stvari, i pripadaju (nemadoh ni dialup internet). Ti tokovi ne samo da su bili pod represijom rezima, vec i preovladjujuceg kulturnog miljea Jugoslavije. U stvari, verovatno je danas jos i gore stanje. Beograd se pretvorio u trubacki grad.


XZ je bio stvarno odlican.

XZ je bio stvarno odlican. Nedostaju mi neki od brojeva, i voleo bih da znam da li postoji sansa da se oni nabave, ukljucujuci i recenzije naravno.
Da li se secate Talasa, koji je izlazio pre XZ ?


ROCK!

ja sam se očešao i za koji džuboks...
a ROCK sam čitao od nastanka do gašenja
čak i onaj klon pop rock
najozbiljniji je bio ROCK:
bajac, despotov, janjić, popović, rajin, kremer, albahari...
pesme uz koje ne igram
ko to beše pisao
žikica simić? ili janjić? ili...
jebote, bilo je do jaja


"Pesme uz koje ne igram"...

... bi trebalo da je pisao Dragan Todorovic, koliko se secam, nisam 100% siguran. Pre desetak godina sam u okviru akcije "rasciscavanja sobe" sacuvao neke od tih tekstova.
Samo ne znam gde :(

Uzgred, u "Ritmu" (nepravedno za sada nespomenutom) postojale su ultrazabavne recenzije izvesne Janje Bobic.
Totalni sou ekstra razmera, poput talk show-a koji je svojevremeno na Radiju B92 ujutro vodila Maja Marinkovic.
Sta je sa Janjom Bobic?


Ritam rulez

Quote:

Sta je sa Janjom Bobic?

U Beogradu je, pravi web sajtove i kako vidim na Google-u povremeno se pojavljuje na BBC-ju.


"Pesme uz koje ne igram"... DOPUNA

I jos jedan pitanjac (sad naviru razni podaci). Jedno vreme je na poslednjoj strani "Rock"-a pisao izvesni Vladimir Stakic - te recenicne slozaje i danas pamtim:

'Kako se ponasaju nase vajne zvezde na koncertu?
Stanu ispred publike i povicu:
Haj'te sad malo vi, ja sam zaboravio tekst!
Haj'te sada stavite nogu oko vrata, uzmite casu piva u zube i skandirajte moje ime...'

Zna li neko sta je sa tim covekom?


Tčlanak

Evo nešto od Stakića na netu ovde.


Hvala!

Hvala!


itd

A ITD? Rubrika: "One stvari"? eeeee...


itd!

hahahah
da, itd!
e, pa to sam baš bistrio kad sam bio V razred
one stvari... seksualna edukacija je ok
bojim se da bih ovim očima sada to malo novinarsko delo video kao jadnu produkciju i tešku resavsku školu
no, koga briga
meni je rock promenio pogled na svet
ili tačnije, on je bio moj pogled na svet


Ritam rules!!!

Ritam je bio zakon!Kakav casopis!Fina je bila XZ ali Ritam je ozbiljniji.Kakva je tu ekipa radila.Krem urbane (sub)kulture.Kratko je izlazio.Steta. :(


Interesantno je da posle XZ

Interesantno je da posle XZ ništa ni slično nije izlazilo, a XZ je prestala da izlazi kad je počelo bombardovanje. Bio je pokušaj sa OK magazinom koji je osnovao šef marketinga XZabave, ali skoro nikoga od dobrih saradnika nije pozvao pa se i taj časopis ubrzo ugasio jer jednostavno u njemu nije bilo dobrih tekstova. Danas imamo na netu pokušaj Popboxa, ali tekstovi su prilično loši


dobro, ako smo vec skrenuli sa price o XZ na neke druge stvari..

...onda cu reci kako mi nedostaju "Racunari", jedini casopis u kome je covek pored klasicne sirokopotrosacke price mogao da nadje sjajne programerske egzibicije za klince koji su tek otkrili Pascal, C ili sta god. Sada imamo dosta IT periodike, medjutim ona tesko moze da se meri sa sjajnim prethodnicima ili sadasnjim konkurentskim izdanjima iz Hrvatske(npr.).

Ali XZ!! Well, makar sada imam broadbend.


super ste se setili ...

XZ je bio sjajan casopis , pa jos za ono vreme sankcija i trista cuda .Jedva sam cekao da izadje novi broj .Mislim da sam od kada je "xz " prestao da izlazi igubio taj osecaj " jedva cekanja da izadje novi broj omiljenog casopisa " .


Nažalost, XZabavu nisam

Nažalost, XZabavu nisam nikad čitao... kanda sam bio "odveć mlad" u to doba... ali sam ipak odlučio da se javim i da kažem "Welcome back, Sanja" :)


samo da se ne zaboravi...

nekako paralelno sa XZ izlazio je i casopis Ukus Nestasnih,
po kvalitetu ne na nivou XZ ali kad nije bilo kise dobar je i grad, steta ugasio se nakon par brojeva.


super

sto si se setila neprevazidjenog magazina XZ.
To se zvalo odrastanje.
Bizzare Maje Atanasijevic, recenzije Deane St. M, Freedoma i Pere Lukovica, dnevnik Suzane Zl...kakvo je to uzbudjenje bilo sa svakim novim brojem.


Ocale za srpski novak '97.

Najjaca fora je skeniran rukopis Maje Uzelac. Kao i Sevicevo; skrljat' cemo ovaj broj za pola sata!


Komentar

Ne možeš ozbiljno u istoj rečenici da spomeneš "Ćao" i "Vreme (kasnijeX) Zabave". Pobogu, pa časopis "Ćao" je objavio specijalan broj o New Kids on the Block.

Na popboksu imaš sve brojeve "Ritma" i "Džuboksa", ako ih nisu skinuli... (pr)overi ih.

A što se X-a tiče, zna Luković da napravi novine, nema šta...


"Ćao" i "Vreme zabave" su

"Ćao" i "Vreme zabave" su hronološki poređani onim redom kojim sam se ja vezivala za neke časopise, a opet imalo je veze i sa mojim godinama... to je bilo moje iskustvo.


ma trebalo je da me

ma trebalo je da me prozovesh i pitas otkud znam za NKOTB specijal casopisa "Cao" :) a josh mushko. ja. mislim.


T

.