Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Poklanjam akcije

Čujem da je Upravni odbor AD Politika doneo odluku da generalni direktor ove kuće potpiše već retko kome nepoznati berzanski prospekt kako bi mali malecki akcionari, kao ja, koji zajedno drže oko 22 odsto firme, ili veliki kao EPS mogli ako hoće da svoje akcije prodaju na Berzi.Na to ga obavezuje i aktuelni Zakon o hartijama od vrednosti novopostavljenim rokom - 10. mart.Ja rado parafraziram Rusoa, da je najznačajniji trenutak u ljudskoj istoriji bio kad je prvi čovek rekao "Ovo je moje".Volim da je ono što je moje-moje. Tako i ove glupe akcije.Jedva sam čekala na ovu vest da mogu da ih prodam.Tek da vidim je li moje stvarno moje. A jutros mi jedan "stručnjak" kaže da je to glupo. Pokloni deci, oni znaju bolje, neće ti dati da prodaš. Ne zna čovek moju decu. Ti što vole pare...Dobro, onda će on da ih kupi, evo koliko odmah.

Što ja hoču odmah da se rešim akcija Politike? Pa zbog politike.Država je, što neposredno što preko svojih firmi, večinski vlasnik ove kuče.Pošto sam baksuz, ja se sada pitam da li će nova DS+DSS+G17 plus vlada, odmah pošto podeli ministarska mesta, prvo medju strankama podeliti javna preduzeća ili medijske kuće u kojima država ima dominantno vlasništvo. I šta će tržiti DS? Javni servis ili Politiku? Možda vas navodim na pogrešan trag, ali iz Upravnog odbora Politike povukao se Aleksandar Simić (DSS), a čujem da su se predstavnici malih akcionara nešto kao jogunili pre nego što su potvrdili Emira Kusturicu na čelu Upravnog odbora.Situacija sa mojim malim paketom dalje se komplikuje pred pitanjem, hoće li DS dozvoliti da WAZ, preko Berze i Politike AD, preuzme vlasničku kontrolu nad listom Politika(PNM)?Hoće li WAZ hteti?Ili će pre pikirati na državni deo u "Novostima", koji još nije na prodaju, ili državni deo u novosadskom "Dnevniku", čija je prodaja u proceduri.

Pokloniću akcije Politike mojoj deci.Ionako moj mladji sin, kad god se posvadjamo, kaže:moj je mozak mladji, ja sam u pravu. Pa neka lupaju glavu na šta treba paziti kod rukovanja akcijama ove kuće : na politički uticaj ili na poslovne rezultate. Ako je politički uticaj, šta ga odredjuje: tiraž ili kvalitativna struktura čitalaca?

Tek radi poredjenja, pogledala sam kako vlasnički stoje pandani Politike u bivšim jugoslovenskim republikama sadašnjim državama. "Nova Makedonija" je u vlasništvu WAZ-a;podgorička Pobjeda je u rukama državnih fondova (oko 72 odsto); što direktno što preko svojih fondova više od pola kapitala ljubljanskog Dela drži, zamislite, Pivovarna Laško; Slovenci su učestvovali i u privatizaciji sarajevskog Oslobodjenja ali konačnu vlasničku strukturu nisam uspela da prokljuvim; zagrebački Vjesnik još nije privatizovan.Prema nominalnoj ceni akcije, po kojoj je vlasnik oko 14 odsto postao EPS, Politika AD vredi oko 43,5 miliona evra, prema današnjem izveštaju Montenegroberze Pobjeda vredi oko 5,6 miliona evra, a ljubljansko Delo, navodno, vredi 100 miliona evra.Pa šta kažete, hoće li mi dozvoliti da prodam? I po kojoj ceni? Ko? Kako ko.Pa moja deca.

 

___________
Moja kolumna u listu "Danas" (na dnu stranice)

http://www.danas.co.yu/20070219/biznis1.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao što je poznato, najvrednije u Politici AD je njeno suvlasništvo u PNM, koji obuhvata sve novine vezane za Politiku.Drugi suvlasnik je nemački WAC.


Hehe

Ne verujem ni da će naša deca videti bilo kakvu vajdu od tih akcija "Politike" koje imamo. Ni njihova deca. Ni deca njihove dece.
Ta kuća, po mom mišljenju, od osamdesetih godina prošlog veka funkcioniše samo kao moneta za potkusurivanje.
Uvek uz vlast. Uvek za vlast. Uvek uz sitne šićardžije koji rade za velike dase.

U mom toaletu preko puta klozetske šolje visi uramljen, originalni, prvi broj "Politike".

Ako imate problema sa tvrdom stolicom, podignete pogled ka onom čuvenom uvodniku "Zadatak nezavisne štampe" - i odmah sve bude lakše.


Mogu da obrišem ovaj vaš

Mogu da obrišem ovaj vaš prilog, ali baš neću.Politika je onakva kakvom ste je vi napravili ili kakvom ste vi dozvolili da je vlast napravi.Ni bolja, ni gora.Može da liči
samo na vas. Tako, samo se gledajte.
Inače, zaboravila sam da vam kažem: u prošli petak 16.februar stupila su na snagu nova Pravila poslovanja Beogradske berze.Prema članu 23 tih pravila (pročitajte), svaki akcionar može na Berzi na prodaju da ponudi svoje akcije, čak ako ima i samo jednu, i bez potpisanog prospekta.Tako da vam Upravni odbor Politike AD nije mnogo učinio.Mada malo jeste.


Pa nije baš tako, gospođo Ćirković.

Gospođo Ćirković, mislim da ste Vi u "NIP Politika", pa potom "Politika AD" radili i duže od mene.
Dopuštam da odgovornost za to u šta se ta kuća pretvorila Vi lično ne osećate. Eto, ne osećam je ni ja. Ja sam u "Politici" snimao radio drame i dokumentarne filmove. Ništa više.
Nisam učestvovao ni u kakvom odlučivanju. Čak nisam bio ni član sindikata. Koliko se sećam (ispravite me ako grešim), Vi jeste.

Ako već sprovodite svoju ličnu "lustraciju", obratite se na prave adrese, na adrese odgovornih, ne meni.

Slobodno obrišite ovaj komentar. Blog je, uostalom, Vaš.


Pitanje

Dobro,sta sada kazete?


Ovo je trebalo da bude

Ovo je trebalo da bude (korisna) priča o akcijama ne moj obračun s prošlošžu.I volela bih da na mom blogu svaka rasprava, ma o čemu bila, bude pristojna rasprava. Samo toliko. A što se sindikata tiće, taj sindikat u kome sam ja bila, tamo gde ste vi radili, nije ni postojao, a tamo gde je postojao, nije bio priznat do poslednjeg dana moga boravka u Politici.Ja nisam ljuta na Politiku. U listu Politika ja sam se borila za svoje ideje i izgubila, u Televiziji Politika nikakve borbe nije ni bilo.Izmedju mene i Politike, uostalom, dug je period od deset godina i akcije su jedino što nas još veže.


Славна прошлост

Када смо већ код ње можда би требало да се искористи прилика и постави питање како је горепоменути немачки концерн дошао у власништво пола компаније. Колико је пара ѕа то платио? Мени се све чини да је то била нека симболична сума.
Ево читам да су пола новосадског Дневника купили за мало више од 2.000 долара. И словима: две хиљаде долара.
Ако то није буразерска приватизација онда не знам шта јесте. Међутим, признајем да не познајем довољно ову материју и зато сасвим озбиљно питам и волео бих да нисам у праву.


......

......


Samo ti poklanjaj akcije !

Posle ćeš da kukaš !


Глас Јавности од 18 фебруара

Akcionari novosadskog dnevnog lista protiv suvlasnika
"VAC" ostao dužan Dnevniku

NOVI SAD - Mali akcionari Novinsko-izdavačke kuće "Dnevnik-holding" zahtevaju da se nemačkom "VAC"-u zabrani eventualno učešće na tenderu, ukoliko do javne ponude ne ispuni sve svoje obaveze iz ugovora o kupovini lista Dnevnik. Akcionari, sem toga, traže da im se poveže radni staž za 2005. i 2006. godinu, kada holding nije uplaćivao poreze i doprinose državi, čime bi ukupna vrednost firme bila veća.

Ovi zahtevi su usvojeni na jučerašnjem sastanku Upravnog odbora malih akcionara, a biće prosleđeni Skupštine Vojvodine kao osnivaču lista, odnosno pokrajinskom sekretaru za informisanje Miloradu Đuriću.

Predsednik sindikata holdinga Stevan Tomin je ukazao da se "VAC" pokazao kao nepouzdan i nesolidan partner, pa ne bi trebalo dozvoliti da se on novcem koji duguje Dnevniku domogne cele kuće". Prema njegovim rečima, Nemci su dali 1,5 miliona evra za sprovođenje socijalnog programa, ali nisu izgradili novu upravnu zgradu i kupili mašine za štampariju, kako su se obavezali prilikom formiranja zajedničkog preduzeća "Vojvodina pres", u koji je ušao list Dnevnik.

Nova mešovita firma osnovana je s početnim kapitalom od 5.000 dolara, s tim da je "VAC" uplatio 2.750 dolara i tako postao vlasnik 55 odsto njenih akcija. U tom trenutku nemački partner nije bio zainteresovan za kupovinu celog holdinga, a sada je najavio i takvu mogućnost.

Generalni direktor holdinga Savo Dobranić je, kako prenosi Tanjug, potvrdio da "VAC" zaista nije ispoštovao sve odredbe ugovora iz 2001. godine, uz napomenu da mu se "ništa neće oprostiti, što znači da bi, u krajnjem slučaju, naplata mogla da se ostvari na sudu".

Što se tiče eventualne konverzije duga od oko 200 miliona dinara prema državi, on je ukazao da je zakonska mogućnost za tako nešto istekla 31. decembra 2004. godine, ali da se od Ministarstva privrede može zatražiti neko rešenje. Konverzija duga je već urađena u dva navrata, a sa tih "oproštenih" 300 miliona dinara Republika je postala suvlasnik 47 odsto akcija kuće, a novom bi ona bila većinski vlasnik, a ne Skupština Vojvodine.

Prvobitno je bilo planirano da se ceo Dnevnik, uključujući i 45 odsto "Vojvodina presa", proda na aukciji, "pa ko da više", ali je na kraju odlučeno da se prodaja obavi preko kako bi se preduzeća domogao neko ko želi da zadrži njegovu osnovnu delatnost. U prvim najavama za kupovinu holdinga bile su zainteresovane četiri kompanije, po jedna austrijska i domaća i dve italijanske, a kasnije se kao potencijalni kupac pominjao i "VAC".


Sta kazu Slovenci

Što se tiće WAZa evo samo da citiram deo intervjua bivšeg glavnog urednika ljubljanskog Dela Darjana Košira

"WAZ se nikad nije nudio da kupi neki ćasopis u Sloveniji.Postojali su neki tračevi, ali do ozbiljne ponude nikad nije došlo.Koliko mi ovde znamo o WAZu, on je jugoistočnu Evropu osvajao tako što je časopise kupovao za vrlo male pare.Što znači da nisu hteli da ulađu dosta novca u kupovinu.Časopis Delo je sada vrlo skup, ako se kupuje preko Berze košta 100 miliona evra.To je novac koji WAZ nikad ne bi investirao". Činjenica je da WAZ nije učestvovao u trgovini akcijama Večernjih novosti na Berzi.


Verujte u promene

,, Dobro čini i dobrom se nadaj ,, - možda se ipak dogodi da vam Akcijski fond na vaš zahtev dostav Potvrdu o broju akcija koje posedujete . Na vama je samo da nađete brokersku kuću koja će vaše akcije da proda na beogradskoj berzi ili nekoj drugoj berzi i u roku od 24 časa na vašem računu novi saldo.


Izvinite

ja onako naivno, ali vrlo zainteresovano, a priznajem da nisam stigla da procitam ni jedan komentar: zar nije Politika presipala kapital iz "Politike" u ove razne "sub" firme i firmice (ukljucujuci i onaj deo koji pripada nemackoj XY firmi) te sada vlasnici akcija imaju jednu manje vise bankrotiranu i bezvrednu firmu u vlasnistvu?
Gresim li ja iz perspektive nekoga ko zivi u kapitalizmu pa sam samim tim i zrtva odredjene vrste paranoje, (nazovimo je "nemilosrdna kapitalisticko berzanska operacija paranoja")?

Uzgred da spomenem, vrednost ili bezvrednost Politike nema veze sa njenom uredjivackom politikom, to je stvar materijalne vrednosti ili vrednosti kapitala a uredjivacka politika moze biti danas ovakva a sutra onakva. Ovo spominjem posto nisam citala komentare, pa, za svaki slucaj.

Olga


Izlazak na berzu bez prospekta

Politika AD je i dalje suvlasnik PNM (zajedno sa WAZ, pa iako je na dugove izgubila zgradu u Makedonskoj ulici, po tom osnovu ima vrednost.Ja i dalje tvrdim da, barem u Srbiji, bar pojedine novine dobijaju vrednost i na bazi svog uticaja, koji moze poticati od tiraza ali i od specificne strukture citalaca.

Inace, ako ovaj blog citaju mali akcionari firmi koje nisu na berzi samo zato sto direktor nije potpisao berzanski prospekt, od proslog petka 16.februara svaki podeinacni akcionar moze da izadje sa svojim akcijama na berzi i bez prospekta. Ali mora da podnese pismeni zahtev svome direktoru da prospekt potpise i da mu rok od 7 dana da to ucini.Sa tim zavedenim zahtevom na koji nije odgovoreno prospektom ide na berzu. Uz to mu treba i potvrda od Centralnog regista o kolicini akcija koje poseduje i poslednji bilans firme, koji se moze dobiti u centru za bonitet Narodne banke. Dakle, vise nije uslov da se okupi 10 odsto od ukupnog broja emitovanih akcija. Inece, protestovala sam na Berzi zbog zahteva da akcionar mora da opominje direktora o njegovoj zakonskoj obavezi, ali su oni svoja pravila poslovanja odbranili na sledeci nacin: mnogo bolje idu akcije firme sa prospektom, obavezuje ih i jedna odredba Zakona o Akcijskom fondu, a hoce i na cistinu da isteraju Komisiju za hartije od vrednosti koja od 10. marta ima prilicno velika ovlascenja u slucaju da sve firme iz Centralnog registra ne potpisu potrebne prospekte.ovo vam je ekskluzivno, eto.


Joj,

treba o ovome dobro da razmislim i proniknem u finese (legalnog vakabulara).
Mnogo zamrseno.

Olga


Pa jeste zamrseno, ali ima

Pa jeste zamrseno, ali ima vise nade nego dosad kad ste morali sa skupite 10 odsto od ukupnog broja emitovanih akcija sto je u slucaju Politike AD bilo oko 580 000 akcija.
Gotovo nemoguca misija.Jedva cekam da vidim prvog akcionara koji ce ovo da proba.


Quote:a hoce i na cistinu

Quote:
a hoce i na cistinu da isteraju Komisiju za hartije od vrednosti koja od 10. marta ima prilicno velika ovlascenja u slucaju da sve firme iz Centralnog registra ne potpisu potrebne prospekte

Koja ovlascenja?


Ma ajde sad mani

Ma ajde sad mani covece nemoj da cepidlacis i ja sumnjam da ce Komisija to da koristi, ali stvarno po zakonu koji je nedavno stupio na snagu mogu da podnesu sudu tuzbu za privredni prestup koji odgovorno lice odnosno direktora kosta oko milion dinara ili oko 12 000 evra, a posebno kaznu placa firma.


Evo me jos jednom

Da vam kazem, lepo sam vam savetovala da pratite Miroslava Miskovica kroz Centralni registar(mada je jedan moja prijateljica izabrala druga dva malo manje istaknuta lika)da ga pratite besplatno, a vi jedna glava sto mana. Nisam stigla ni da vas ubedim da bar razmislite o tom nacinu ucestvovanja u tranzicionom riziku, a kod Miskovica vise nema za dzabe. Osnovao covek svoj investicioni fond, ko zna zna, lepo platite, a on vase pare ulozi prema svojim znanjima, rizik zajednicki, lepo i vama, a narocito njemu.Mogli su i mnogi drugi da (prvi)krenu sa ovim poslicem, u kome se mnogo racuna na one milijarde iz slamarica, ali sta da vam kazem, okreni obrni, prvi Miskovic.A u tranziciji nije mala stvar biti prvi, a biti treci. Razlika drasticna.


Poštovana godpođo

Poštovana godpođo Ćirković,
šta je dakle Vaša dalja analiza događaja?
Ovo Vas pre svega pitam kao jedno od dece :) roditelja koji imaju akcije Politike (nešto malo ... oko 400) ali su meni prepustili da se oko toga "interesujem" te ih ja obavestavam i "organizujem" kad god postoji nešto "novo" po tom pitanju.
Da li se uopšte može predvideti cena po akciji kao i njeno dalje kretanje, i šta su Vaše sugestije...
srdačan pozdrav i hvala na odgovoru.
Dunjin tata


Verujem da ce akcionarima

Verujem da ce akcionarima Politike uskoro biti omoguceno da slobodno raspolazu svojim akcijama.Kao sto je poznato, nema vece muke od slobode.Sad kad se cini da je to izvesno, moram da vam kazem da me je iznenadila reakcija nekolicine mojih prijatelja(inace se svi na razlicitim mestoma borimo za potpuno postovanje prava malih akcionara), oni svoje akcije u Politici nece prodavati.Moram takodje da priznam
da mi ovog trenutka ne izgleda izgledno da ce te akcije u dogledno vreme donositi dividendu, ali im vrednost moze rasti.EPS je prosirio svoje vlasnistvo u Politici po ceni od 600 dinara za akciju. Tek kad prva akcija izadje na Berzu videcemo kako ce je trziste vrednovati. Za mene je jedno od kljucnih pitanja uticaj politike na Politiku. Ili jos preciznije: mnogo toga ce zavisiti od odgovora na pitanje treba li drzava da ima svoj(e) novine? Treba li da ih ima uopste i treba li da ih ima u tranzicionom periodu. Postoji li opravdanje za potrebu drzave da svoje novine ima u eri Interneta? Postoji li takvo opravdanje u Srbiji kad statisticari tvrde da samo dvadesetak odsto domacinstava ima prikljucak na internet, pa bi znaci uticaj pre svega klasicnih elektronskih medija, pa onda i novina trebalo da bude veci.Kad budete dosli u vlast svojih akcija (a to ce biti kad im bude oslobodjen put na Berzu) vi cete svakako izabrati svog brokera ili investicionog savetnika (sada ih vec ima dva u Srbiji sa licencom) i sa njima se posavetovati. On ce svakako uzeti u obzir u vasu eventualno emotivnu vezanost za firmu cije akcije posedujete.


...600 dinara mi deluje malo

... moram da priznam da bih, po 600 dinara po akciji, ovog trenutka kupio koliko god mogu vise akcija... Smatram da ce se ova cena sigurno menjati i da ce vredeti vise. Ovo ne govorim kao "obavesten"... vise onako iz stomaka, po osecaju...
Brokera sam vec odabrao i cekamo vesti.
Emotivna vezanost postoji samo prema inspiraciji mog nika :) , prema osobi koja je tu inspiraciju rodila i nekolicini bliskih osoba... nikako prema firmi...
Nadam se da cemo dobro prodate akcije Politike uloziti u kupovinu akcija nekog perspektivnog malog preduzeca koje ce donositi i dividendu i mogucnost bolje prodaje.
Hvala Vam na razmisljanjima... do narednog citanja
pozdrav - Dunjin tata


Vacić potpisao

Šta ćemo sad? Vredi li da se organizujemo i zajedno izađemo na berzu, ili...?

Pozdrav za Ružu


Zajednički nastup malih akcionara

Mislim da je to jedini način da izdejstvujemo neku bolju cenu - ako ovo iko čita (pošto je blog već malo bajat - po datumu), dajte da razmenimo mišljenja možemo li nešto da učinimo - zajedno!


Čekajte

Još ništa ne znamo, ali gledaću sutra da nešto više saznam i odmah se javljam.Akcije se na berzi neće pojaviti pre sledečeg ponedeljka, ako je sve sa dokumentacijom u redu.Koliko znam Akcijski fond ima manjinski paket od 24
odsto, mali akcionari 22 odsto.Pogledajte taćno na sajtu Centralnog registra.Pratite štampu, možda se javi zainteresovani kupac. I svakako konsultujte svoga brokera.Da vidite čta on misli.Sutra veće na televiziji Politika boće direktorka Beogradske berze, brokerka Dragijana Petrović i ja. U 20 sati. Možda čujemo nešto novo. Bez nervoze.Pozdrav Ruća.


Hvala

Nema nervoze, taman posla, samo je, mislim, jako bitno da se napravi zajednička strategija i o njoj obaveste akcionari (ako je već nemoguće da se sretnu i dogovore), s obzirom da je vremena, verovatno, malo.

Gledamo Vas sutra! :)


Ako ima nesto novo

Vazi, ako nesto bude novo citamo se na blogu. Pozdrav


Jao, Ružo,

Pa gde to ima da spuštate cenu sopstvenim akcijama?

:)


Pa,

šta ima veze što Ruža spušta cenu i tako svoje akcije poklanja ;)
Evo, ako pretekne, pa baš višak, ja ću da velikodušno pristanem da uzmem jedno kilo, kilo i po akcija, tanko sečenih...

Ružo, da ne zaboravim, dobrodošla ti nama (mi smo svi ovde mahom na ti, ako ne smeta :)! Malo kasnim sa dobrodošlicom, ali gužva...


Ma,

Sa svojima nek' radi šta 'oće, al' "njene" akcije su i "moje" akcije! (mislim, imamo akcije iste vrste, a ja svoje ne poklanjam, meni su ih drugi već poklonili ;) )

:)


I ja malo kasnim, HVALA na

I ja malo kasnim, HVALA na dobrodošlici.Nisam razumela kako spuštam cenu svojim akcijama, ali će svakako sledeće nedelje biti zanimljivo, pošto ja ne verujem da je država tako olako pustila Politiku na berzu, svejedno što je na to obavezuje zakon.Pozdrav.


Ruuuužžžooooo,

Šta kažete, što Vas nema? Evo, određen je datum...


Cekamo

Ne znam sta bih vam rekla, sem da otvorite vlasnicki racun kod svog brokera i da cekate.Dakle, 2. aprila kad se akcije Politike pojave na Berzi videćemo kako stvari stoje.Sigurno ste pročitali na sajtu Berze (rubrika Vesti, pa onda uključenja na Vanberzansko tržište)prospekt sa podacima o poslovanju Politike, ali ne paničite zbog izveštaja revizora on se odnosi na 2005.godinu, a Politika se prošle godine dokapitalizovala.Nije na prvi pogled jasno ko bi imao motiv da kupi akcije malih akcionara koji poseduju 22 odsto kapitala Politike AD, preko koje se ulazi u vlasnistvo svakako atraktivnijih novina (50:50 sa WAZom) Akcijski fond Republike Srbije i PIO imaju oko 29 odsto, ali Akcijski fond nema obavezu da ove godine završi privatizaciju akcija iz svoga portfelja.Pošto je zakon o privatizaciji menjan malo je nejasno kad nastaje taj rok za
AF, ali izgleda da je to sledecha godina, valjda mart 2008. Tad bi već i paket malih akcionara mogao da postane interesantan.Gotovo sam sigurna da će već tokom prve nedelje trgovanja biti ljudi kojima su hitno potrebne pare, pa ćemo videti šta ove akcije vrede u ovom trenutku, a šta sa ovom perspektivom o kojoj će, ako ja nešto ne grešim, sigurno sledeče nedelje biti nekih vesti po novinama.Ostali vlasnici akcija Politike su direktno država ili državna preduzećaČ EPS nedavno stečene akcije ne može da prodaje do kraja ove godine, a nema nijednog propisa koji govori da država Srbija svoje akcije u olitici ne bi mogla da zadrži još veoma dugo.Inače, još vas jednom podsećam da Politika AD prema obračunskoj vrednosti vredi gotovo 50 miliona evra.Dakle, uključite se na www.belex.co.yu, pa vesti, pa dalje i malo mozgajte šta vam je činiti SAMI.Pozdarv Ruža


Hvala

Informisan sam i ja o svemu tome. Moja pitanja su bila usmerena na pokušaje da mali akcionari budu jedinstveni i da svi traže istu minimalnu cenu - to bi imalo smisla ako bi neko želeo zaista da kupi te akcije (što se nadamo) - metodom preovlađujuće cene u kombinaciji s razjedinošću akcionara, čini mi se, veća je verovatnoća da se ne dostigne neki značajniji iznos, bar u ovoj fazi.

Sve u svemu, očigledno propada varijanta da se kao akcionari nešto dogovorimo.

Molim Vas samo za jedno tumačenje - ako npr. WAZ kupi 20% POLITIKE A.D. postaje li on automatski većinski vlasnik POLITIKE N&M (pošto sada ima svojih 50% tamo, a drugih 50% ima POLITIKA A.D.), ili - da bi imao kontrolu nad PNM-om, mora da je ima i nad A.D.-om, posebno? Koliko ja mogu laički da pretpostavim - sve zavisi od odgovora na ovo pitanje, koje sam, s druge strane, zbog neinformisanosti, možda potpuno nepotrebno postavio.

I, na kraju da kažem da mi nije jasan rezon mnogih - da sačekamo, da vidimo kako će biti na Berzi - pa, ako niko ne iznese akcije, kako bismo mogli da znamo koja im je (potencijalno) realna cena? Po potražnji? Da li se potražnja tako transparentno iskazuje ako se npr. pojavi manje akcija nego što neko hoće da kupi - tj. na kome je "prvi potez" na, recimo, prvom trgovanju - na onima koji kupuju ili onima koji prodaju, ili istovremeno, a nezavisno jedni od drugih saopštavaju svoje namere?

Pozdrav


Diskutujemo

Ja sam takodje pokušala da saznam da li se WAZu isplati da kupi 20 odsto Politike AD kako bi preuzeo kontorlu nad PNM. Nisam baš najtemeljitije proradila ovaj problem, pa je sve što ti pišem na nivou špekulacija, ali ja sledeći primer Novosti ne uzdam mnogo u WAZ, a drugo prema dosadašnjim razmišljanjima oni bi morali da preuzmu kontrolu nad Politikom AD da bi prevladali u Upravnom odboru PNM.Ali ovo moram da proverim.Sutra ću još malo da cunjam oko teme akcija,pa...Ali nećeš verovati biće tu zainteresovanih,recimo brokera, a na strani prodaje, recimo penzionera.


Informacije iz prve ruke

Evo pouzdane informacije: ako kupi 22 odsto akcije Politike AD(dakle sve akcije malih akcionara) WAZ ne dobija pravo kontrole nad PNM nego samo dva člana u Upravnom odboru AD. Kontorlu nad PNM ostvario bi tek sa 51 odsto akcija Politike AD. Akcijski fond plus PIO imaju oko 29 odsto akcija, ali ne moraju da ih prodaju do kraja 2008.godine. Yahvaljujem se gospodinu Zoranu Vaciću na pomoći.


Hvala mnogo...

...(hvala i g. Vaciću), ali nije mi jasno - ako kupovinom 22% akcija u AD, WAZ dobija još dva glasa u PNM-u (a valjda sada ima tačno 50%), zar time ne dobija većinu u PNM-u, što je, valjda, dovoljno za odlučivanje?


Greska

Ne dobija dva glasa u PNM nego dva glasa U Politici AD, gde sada nema nijedan glas.


Mea culpa

Izvinite... Biće da je nalik na onu izreku - da mi se snilo ono što bi mi bilo milo! :)

Ali, takođe će se verovatno desiti (iskreno se nadam da neće, ali...) i ono što mi je bilo u "crnim snovima" - zbog neorganizovanosti, mali akcionari vrlo verovatno gube, ali detalje neću da sada ovde iznosim "iz taktičkih razloga" :), mada su "neprijatelju" verovatno već poznati, tj. na njih se verovatno i računa...

No, hajde da još malo budem dosadan - da li se o sastavu "delegacije" za UO PNM odlučuje u AD većinom, ili ipak postoji obaveza proporcionalne zastupljenosti, tj. može li bilo kakvim vratolomijama da ode jedan "ne-državni" predstavnik AD-a u PNM. Sve mi se čini da može, a i ne bih rekao da WAZ-u u ovom slučaju nije baš stalo, s obzirom da je već u igri, a i nedavna zamena njihovog kadra u menadžmentu PNM-a (dolazak Vernera Herića) "miriše" na to...


Ponedeljak

Mislim da ce u ponedeljak sve biti mnogo jasnije, ali da ima kupaca zainteresovanih za tako velike pakete, vec bi oni dali vama glasa od sebe.Sto se upravnog odbora PNM tice, predstavnike Politike AD(ukupno 3) u taj UO bira UO Politike AD(ima 15 clanova),dosad se nije vodilo racuna o proporcionalnoj zastupljenosti suvlasnika.


Svakako

Ali, cilj mog raspitivanja je pokušaj da se pretpostavi koju cenu je realno zahtevati već na prvom trgovanju. Ono (prvo trgovanje) mi se čini kao najneuralgičnije, kao najbitnije, no, da ne zamaram svojim pretpostavkama.

Nisam previše zainteresovano pratio prethodne veće privatizacije, ali čini mi se da nije bilo nijedne ovakvog tipa - da nije odjednom na prodaju veći deo preduzeća, npr., a čini mi se i da način trgovanja nije isti (kod "Knjaza" i "Apatina" npr., pa i "C-marketa", pregovaralo se unapred, pa je bio rok za prihvatanje javno date ponude i sl.).

Konačno, taktika kupaca može i da bude ćutanje. Pošto je i njima jasno kome se žuri da akcije proda... Što bi im (nam) dali više ako ne moraju, zar ne?

Vi ste izgleda odlučili da (sa)čekate, uprkos ranijim izjavama. Ili ste akcije već poklonili? :) (Ovo je šala, ne očekujem odgovor)

Hvala još jednom za strpljivost i susretljivost!


Racunam

Racunam da ce brokeri, ukoliko budu imali naloga od klijenata, prvog dana iskoristiti pravo na +300 odsto.Pojma nemam. Ja cu svakako sacekati, tim pre sto nisam jos dala nikakav nalog, a nisam ni zavrsila proceduru sa poklanjanjem.To ja mislim stvarno.Racunam nema bojazni da se prvi dan desi nesto spektakularno sto bih nepopravljivo propustila.Ali stvarno cujem da ce mnogi sacekati sa prodajom te akcije.Mislim, ocekujem dalje ciscenje poslovanja te kuce sto ne bi lose cinilo njenoj akciji.Ako odlucim da prodajem, zvacu te telefonom da ti kazem i zasto.


Još jednom

Hvala i sve najbolje, a ako Vas pisanje o ovoj temi ne zamara, biće interesantno pročitati Vaše dalje komentare.