Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Sastanci vikimedijanskih zajednica

Sastanci uživo vikimedijanske zajednice okupljene oko projekata na srpskom jeziku dešavaju se srazmerno često. Prošle nedelje smo sastankom obeležili dve godine postojanja zajednice, a sledeći je u nedelju, 25. februara 2007. godine u 17 časova u tribinskoj sali Doma omladine Beograda (prvi sprat, ulaz iz Makedonske). Naravno, svi zainteresovani su dobrodošli da nam se pridruže, ali i da nam daju ideje za naredne sastanke uživo.

Ovo mi je, zato, dobra prilika da vas provedem kroz naše i regionalne vikimedijanske sastanke. Kako sam napokon shvatio da treba kliknuti na foto-aparat, a ne na drvo, ovaj članak će imati i dosta ilustracija :)

Februar 2005.

Goran i ja smo se prvi put sastali 15. februara 2005. godine, što uzimamo kao zvanično rođenje zajednice. Iza tog sastanka nije ostalo puno zapisa. Samo jedna moja rečenica.

Tokom te 2005. smo imali dosta sastanaka. Prvi su bili sa po nekoliko ljudi, ali smo ubrzo počeli da se okupljamo u znatno većem broju.

Džimi Vels u Beogradu: Gornji red, s leva na desno: Miloš Rančić, Zoran Stefanović, Miran Božićević, Džimi Vels, Goran Milovanović, Mihailo Stefanović, Nikola Smolenski, Đorđe Stakić. Donji red, s leva na desno: Filip Maljković, Goran Obradović, Nebojša Bozalo i jedno klinče čiDžimi Vels u Beogradu: Gornji red, s leva na desno: Miloš Rančić, Zoran Stefanović, Miran Božićević, Džimi Vels, Goran Milovanović, Mihailo Stefanović, Nikola Smolenski, Đorđe Stakić. Donji red, s leva na desno: Filip Maljković, Goran Obradović, Nebojša Bozalo i jedno klinče či

Maj 2005.

Imali smo sreće da je već 14. maja 2005. godine u naše krajeve stigao osnivač Vikipedije, Džimi Vels. To nam je, ujedno, bilo i prvo veliko okupljanje zajednice. Zahvaljujući Miranu i Mami, Džimbo je stigao u Zagreb, odakle mu je trebalo znatno manje vremena i novca da stigne do Beograda.

Džimbo je održao predavanje u Laboratoriji za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta (hvala tadašnjem šefu laboratorije, a današnjem dekanu Filozofskog fakulteta, Aleksandru Kostiću). Potom smo održali okrugli sto u prostorijama projekta Rastko (odakle je i fotografija; hvala i predsedniku projekta Rastko, Zoranu Stefanoviću).

Kasnije, zahvaljujući upravo Miranu, imali smo mnogo lakši put u saradnji između hrvatskih i srpskih Vikimedijanaca.

Avgust 2005.

Od četvrtog do osmog avgusta 2005. održana je i prva Vikimanija i to u Frankfurtu. (Jedna digresija ovim povodom: U decembru sam pričao sa nemačkim Vikimedijancima i oni su mi objasnili zašto oni govore isključivo "Frankfurt na Majni". Meni je to oduvek delovalo preterano, jer mi je onaj drugi, Frankfurt na Odri, bio znatno nepoznatiji. Ipak, objasnili su mi da ljudima iz zemalja bivšeg istočnog bloka Frankfurt uvek onaj na Odri. Nama su, ipak, gastarbajteri i gledanje nemačke fudbalske lige ostavili dovoljno traga da kad govorimo o Frankfurtu, mislimo isključivo na onaj na Majni.)

Vikimanija 2005: Džimi Vels drži predavanje na Vikimaniji 2005. u Frankfutu.Vikimanija 2005: Džimi Vels drži predavanje na Vikimaniji 2005. u Frankfutu.Na tu Vikimaniju su me koji mesec ranije pozvali. Nećkao sam se, ali sam ipak pozvao Ambasadu Nemačke. Kada sam posle petog razgovora sa telefonskim automatom uspeo da zapišem šta mi je sve potrebno da bih dobio vizu za Nemačku, odustao sam. I odlučio da nemam nameru da idem ni u jednu zemlju koja ima tako nerazumne zahteve za dobijanje vize. Pokušali smo da pošaljemo Gorana, ali su iskrsli neki problemi, pa na prvoj Vikimaniji nismo imali predstavnike.

Ostalo je dosta materijala sa ove Vikimanije. Možete početi od kategorije Vikimanija 2005., pa ići redom: različita takmičenja održana tokom te Vikimanije, Vikimanija 2005. po danima, nešto fotografija Frankfurta tih dana, hakerski dani dokom Vikimanije, mesto gde se održala Vikimanija, ljudi, a možete pogledati i prezentacije.

Decembar 2005.

Usledila su, naravno, i druga viđanja, koja su 3. decembra 2005. rezultovala Osnivačkom skupštinom Vikimedije Srbije i Crne Gore (danas Vikimedija Srbije).

Osnivačka skupštinaOsnivačka skupština

25. decembra je održan i prvi nebeogradski sastanak zajednice. Jeste da se nije otišlo previše daleko, tek do Pančeva, ali nije bilo u Beogradu :) 14. aprila 2006. godine održali smo i predavanje u Nišu, a 8. jula zajednica se prvi put videla i u Novom Sadu.

Februar 2006.

Početkom 2006. godine imali smo dosta aktivnosti. Preko domaćih, u februaru mi se ukazala prilika da odem do Slovenije. Mislio sam da je malo manje komplikovano dobiti vizu za Sloveniju nego za Nemačku, ali se ispostavilo da je dobijanje vize za Sloveniju ipak preko granica moje dobre volje.

Prvi festival kulture slobode: Delfina Menar i Miloš RančićPrvi festival kulture slobode: Delfina Menar i Miloš RančićIpak, zahvaljujući Miranu, stigao sam do Zagreba i u Mami održao predavanje kako se zajednica okupljena oko Vikipedije na srpskom razvijala. Tom prilikom sam upoznao uživo i nekoliko administratora sa Vikipedije na hrvatskom, a odlučili smo i da se sigurno nekom sledećom prilikom vidimo.

Maj 2006.

13. i 14. maja 2006. godine održan je Prvi festival kulture slobode. Vikimedija SCG je bila organizator sastanka. (Inače, ovim povodom jedna digresija. Morao sam da naučim i tačan datum raspada Državne Zajednice Srbija i Crna Gora. Bio je to 3. jun 2006. godine. Do tada, tačno 6 meseci, organizacija nam se zvala Vikimedija Srbije i Crne Gore, od tada Vikimedija Srbije. Mada je prošlo još neko vreme dok to nismo i zvanično konstatovali na sednici Izvršnog odbora.)

Bio je to mali sastanak, ali ipak značajan. Prvi put nam je u posetu stigla Delfina Menar, predsedavajuća Komiteta za ogranke Vikimedije. A zahvaljujući sastanku nastala je i mreža Slobodna kultura.

Jun 2006.

Tokom pisanja ovog teksta zamolio sam Filipa i Sašu da mi pronađu neki naš najzanimljiviji sastanak. Filipu je najzanimljiviji bio sastanak održan 18. juna 2006. godine, kada smo imali direktnu vezu sa Frankfurtom i Barselonom preko Skajpa. Prenosim njegov izveštaj sa sastanka u celosti:

* * *

Danas dođoh nekih dvadesetak minuta pre 15:00. Kako u početku nije bilo nikog, uzeo sam da radim matematiku za prijemni, ali nije prošlo mnogo kada se izvesni Srđan pojavio na vratima. On je, naime, video u novinama "reklamu" da se nedeljom u DOB-u održavaju radionice/sastanci, pa je rešio da svrati, jer ga interesuje Vikipedija. Nakon kraće priče o slobodnom softveru/znanju, došao je Robert, naš skoro veoma aktivni programer. Priključili smo njegov laptop, videli specifični operativni sistem (Atomiks) i povezali se na internet! Utom su došli i Brane i Goran (Brane je sinoć spavao kod Gorana) noseći grickalice, piće i zvučnike! Kako smo povezali te zvučnike i mikrofon koji sam ja doneo na Rejnmenov laptop, bili smo spremni za internet konferenciju. Na Skajpu smo našli Slavena sa kojim smo testirali vezu, a onda je došao i Kašter i oko pet je počela, mogu reći dugo planirana, konferencija.
Skype konferencija, 1: U zagasitim tonovima, Goran se izvrnuo, Brane priča sa Robertom, a Filip sve to fotografiše - pripreme za konferenciju su gotove.Skype konferencija, 1: U zagasitim tonovima, Goran se izvrnuo, Brane priča sa Robertom, a Filip sve to fotografiše - pripreme za konferenciju su gotove.

Ta konferencija se ticala razvoja ektenzije (Varijante) za MedijaViki softver. Krenuli smo po već pripremljenom dnevnom redu, mada smo pravili dosta digresija u vidu drugih vikipedijanskih, ali i totalno nevezanih tema. U međuvremenu su došli Satarić i Crni Bombarder, na kratko Dragan Ambrozić, a pri kraju i Miloš i Nevenka, dok se Skajp konfereciji pridružio Saša Stefanović, premda bez valjanog mikrofona, tako da je mogao samo da nas sluša i da kucka svoja mišljenja, tako da može da se kaže da je bio nem! O tome šta smo pričali na lajv sastanku samo u kratkim crtama:

Skype konferencija, 2: Nešto pričaju - Bojan Žolnaj (Crni Bombarder), Dragan Satarić (DžastJuzer), Robert Stojnić (Rejnmen), Goran Obradović i leđima okrenut Dragan AmbrozićSkype konferencija, 2: Nešto pričaju - Bojan Žolnaj (Crni Bombarder), Dragan Satarić (DžastJuzer), Robert Stojnić (Rejnmen), Goran Obradović i leđima okrenut Dragan Ambrozić

  • problem (ne)licenciranja slika i pogrešnog licenciranja
  • Goranov predlog da se "resetuju" svi izabrani članci do sada i da se krene u nove pohode naišao je na odobravanje kako u "studiju", tako i u inostranstvu
  • pravilna pretraga kod Gugl-a i aski pretraga u softveru trebalo bi da se finalizuju do početka/sredine poslednjeg kvartala 2006. godine
  • da li osnovna (default) varijanta da bude latinica (zbog Gugla) ili da ostane ćirilica (a da Gugl problem sređujemo na drugi način)? ova druga varijanta je nekako odabrana
  • karakter ; u sintaksi za izbegavanje konverzije pravi probleme; menjati ga i tražiti druge karaktere koji bi poslužili umesto njega ili iskejpovati tamo gde treba?
  • ijekav - automatska konverzija ili ne? Dragan je protiv, ostali su manje/više za; Miloš pravi plan za to
  • izdavati Vikipediju na CD/DVD-u? Napraviti poseban viki za odabir članaka koji bi tamo ušli? dalji planovi?
  • treba odrediti mesto (server) za krajnja testiranja. Da li će Miloš prilagoditi svoj server, ili će Vikimedija otkupiti svoj server finansijama koje se prikupe preko donacija ili će, pak, neko drugi da hostuje...?
  • GFDL - u kojim slučajevima navoditi izvore, a kada ne?
  • razne aktuelne priče (na Vikipediji, naravno)
  • razno! (mrzelo me je da beležim o kojim smo sve sporednim temama, kojih je bilo, pričali)

Takođe u kratkim crtama, ali verujem informativnije, o programerskom delu sastanka se nalazi ovde - tu je tokom onog glavnog dela sastanka Robert zapisivao "svoja zapažanja" u kratkim crtama.

Skype konferencija, 3: Dragan, pravnica Nena, Miloš i BraneSkype konferencija, 3: Dragan, pravnica Nena, Miloš i Brane

Pri kraju, Miloš nam je upotpunio saznanja o nekim temama koje smo delom preskočili onda kada on još nije bio došao. Dok se diskutovalo o varijantama, neki su se već razbežali, a ja sam našoj pravnoj savetnici, Nevenki - Neni, pokazivao malo Vikipediju i sl. Polako se, onda, već približilo pola 9 i vreme je za mene bilo da idem. Kako sam morao da uzmem mikrofon, završili smo ovu konferenciju koja je, na kraju, trajala 4 sata i 8 minuta. Sastanak se generalno privodio kraju kada sam izlazio, ali se tema u tom trenutku ticala licenci ili tako nešto. Uglavnom, ovako je otprilike trajao današnji sastanak koji se odigrao u nadasve toploj prostoriji beogradskog Doma omladine. Na preko 30 stepeni smo održali konferenciju koja će se, verujem, dugo pratiti među nama, Vikipedijancima. :) Verujem da sam zaboravio da spomenem mnoge stvari, ali šta ćete - vrućina čini svoje ;) --Filip 02:03, 19. jun 2006. (CEST)

* * *

Vikimanija 2006: U Kembridžu, u Masačusetsu.Vikimanija 2006: U Kembridžu, u Masačusetsu.

Avgust 2006.

Filipa samo onda poslali na Vikimaniju u Kembridž u Masačusetsu, održanu između 4. i 6. avgusta 2006. godine. Tačnije, trebalo je da izaberemo svog kandidata za odlazak na Vikimaniju. Ovog puta smo naučili nauk sa prethodne Vikimanije i predupredili smo poziv na Vikimaniju meni, pa smo radnim fazama predložili Filipa. Tad je bio sveži brucoš, pa je imao dovoljno vremena da se bavi dobijanjem vize za SAD.

Tokom boravka u Kembridžu Filip je pisao izveštaj, tako da danas imamo vrlo dobro dokumentovane događaje tih dana.

Septembar 2006.

Sledeći zanimljiv događaj bio je 9. septembra 2006. godine. Bila je to subota, a ja sam negde u utorak dobio poziv da stignem u Zagreb na prvi sastanak hrvatske vikimedijanske zajednice. Tada sam shvatio da u Zadužbini imamo neka sredstva namenjena upravo putevima po našem regionu. Za Zagreb smo se uputili Brane i ja.U Aquariusu: Wikipedisti s lijeva na desno: stoje Brane, Makica, Luka Krstulović, Seiya, millosh, SpeedyGonsales, Roberta F., Inoslav Bešker, Borislav Dopudja, Andrej Šalov, sjede ili čuče Branka France, Duh Svemira, MayaSimFan, Dijxtra, DonatusU Aquariusu: Wikipedisti s lijeva na desno: stoje Brane, Makica, Luka Krstulović, Seiya, millosh, SpeedyGonsales, Roberta F., Inoslav Bešker, Borislav Dopudja, Andrej Šalov, sjede ili čuče Branka France, Duh Svemira, MayaSimFan, Dijxtra, Donatus

Bili smo gosti Branke France, u regionu poznatije po klubu Aquarius, čija je suvlasnica. Ne znate za Aquarius? Pa, onda kao da ne znate Zagreb uopšte ;) Jeste li čuli, na primer, za Masima Savića? Ne, ne slušam ga, nego on, na primer, izdaje svoju muziku za Aquarius Records.

Meni je ta poseta Zagrebu bila mnogo značajnija od prethodne, iako sam u februaru prvi put bio u Zagrebu posle 1989. godine. Bio sam ne sa ljudima čiji je društveno-politički angažman strogo profilisan (kakav je u Mami), već sa ljudima kojima je jedini društveni angažman -- gradnja slobodnog znanja. I bilo mi je više nego prijatno. O ovom sastanku možete pročitati detaljnije u Branetovom izveštaju.

Regionalni sastanak u Beogradu: Šetnja po maglovitom Kalemegdanu. Fotografisala Nina Gerlach.Regionalni sastanak u Beogradu: Šetnja po maglovitom Kalemegdanu. Fotografisala Nina Gerlach.

Decembar 2006.

Bio je to jedan od onih dana kada je ljude sa Beogradskog aerodroma iznenadila magla. Eto, imali, kao, opremu, ali je nisu postavili. Petak je bio prava mora, ali je od subote popodne počelo da biva bolje. Detaljnije o petku i suboti možete videti na mom blogu. Nadam se da ću za neko vreme napisati i ono čega se sećam za nedelju i ponedeljak. Trenutno od fotografija imamo samo one koje nam je poslala Nina Gerlach. Čekamo mnogo bolje Oskarove fotografije.

Februar 2007.

Ovaj februar je ispao vrlo zanimljiv. Mi smo obeležili dve godine zajednice, a sastale su se i zajednice okupljene oko projekata na hrvatskom i bosanskom. Naš sastanak sam vam već opisao, pa sad slede i ostala dva integralno.

Sastanak vikimedijanske zajednice u Zagrebu

Izveštaj je prenet sa Vikipedije na hrvatskom jeziku.

Treći sastanak hrvatskih Vikimedijanaca: Suradnik13, Branka, Seiya, Roberta, Abyssus, Vex, MayaSimFan, Duh Svemira, Luka, Treecko i Speedy, slikao je BorislavTreći sastanak hrvatskih Vikimedijanaca: Suradnik13, Branka, Seiya, Roberta, Abyssus, Vex, MayaSimFan, Duh Svemira, Luka, Treecko i Speedy, slikao je BorislavU subotu, 10. veljače 2007. napokon je došao dan susreta wikipedista i to u povodu 4. rođendana Wikipedije na hrvatskom jeziku. Susret smo stvarno dugo planirali (cijelih tjedan dana unaprijed, dogovor je pao u roku od pola sata :).

Znači, idemo kronološki :) (sad, koliko detaljno, procijenite sami)

Luka i ja našli smo se s Brankom na autobusnom kolodvoru malo prije 14 sati da dočekamo Igora koji je stigao iz Pule. Luka i ja usput smo se uspjeli i izgubiti na kolodvoru (bez brige, ništa strašno :), ali brzo smo skužili kamo moramo ići :). Našli smo Branku, a Luka je usput doživio bliski susret s vratima jednog busa, ali se brzo opravio. Dočekali smo Igora, scena je bila stvarno za pamćenje, slow motion, strasni zagrljaji (khm... svega je bilo :)

Treći sastanak hrvatskih Vikimedijanaca: SpidiTreći sastanak hrvatskih Vikimedijanaca: SpidiBranka je mislila da ćemo kasniti na Jarun, ali ipak smo uspjeli doći prvi, dok su oni zaduženi za čuvanje Aquariusa, hmmm, malo zakasnili. Terasa Aquariusa bila je prepuna, što drugo i očekivati na tako lijep i topao subotnji dan, ali mi smo ipak uspjeli ugrabiti jedan stol. Ljudi su se počeli skupljati pa su tako stigli Duh Svemira, Seiya i prvi novinari (za to se pobrinula Roberta :) koji su nas odmah nekako skužili kad smo bili tako šaroliko društvance. Dijelili su se intervjui (bit će par novih celebritija, za autograme se javite ovdje, ovdje, tu, tuuuuu i naravno ovdje :) Uskoro su stigli i Marijan, Zmaj, Suradnik13, Vex i Borislav. Svi smo se nekako brzo skupili, kao da su se odjednom svi stvorili.

Stiglo je još predstavnika medija - novinar i fotograf Jutarnjeg - pa smo dali još intervjua. Da zaokružimo cijelu medijsku priču moralo je pasti i par fotki za novine. A kao što sam već napomenula, dan je bio lijep pa smo iskoristili krajolik i obala Jaruna poslužila je kao pozadina. Fotkali smo se iz svih mogućih kutova, sa svih mogućih udaljenosti, kladili se da će se fotograf popeti i na drvo, ali isplatilo se, slika u novinama je mrak :)

Treći sastanak hrvatskih Vikimedijanaca: Naša tri modela - Aby, Suradnik13 i RobertaTreći sastanak hrvatskih Vikimedijanaca: Naša tri modela - Aby, Suradnik13 i RobertaUskoro smo ipak shvatili da je veljača pa smo se povukli u toplinu Aquariusa i već smo počeli mjerkati štangu u diskoteci (bez brige, bit će riječi i o tome :) Kako smo mi wikipedisti inače poznati po poduzetnosti, da nismo poduzetni ne bi bilo ni wikipedije, pobrinuli smo se i da imamo što jesti. Tako nam je Roberta uspjela isposlovati donaciju od Kraša, je da je bilo puno bronhija, ali i svih tortica, čokoladica... Bilo je i narezaka, sira, uglavnom, nismo bili gladni :)

Ali šlag na torti bila je upravo - torta. I to kad se Aby pojavila negdje oko 18 sati. I onda je krenulo razuzdano partijanje, ne da mi nismo fini i pristojni. Na moju veliku žalost, ja sam odrezala prvu krišku torte (sweet sixteen, kaj se može :), a onda su rezanje preuzeli iskusniji. Naravno da su svi hvalili tortu kad je bila prefina. Dijelila se i repeta (Aby nas je umilno gledala pa smo se svi poslužili par puta :), pusa Abici :*

Usput smo uspjeli povezati Billa Gatesa i našeg dragog vrhovnog vođu, Speedyja. Pa ne možete reći da ne vidite sličnost, kao blizanci razdvojeni nakon rođenja. Konstatirali smo i da će Suradnik13 biti najtraženiji model 2007. godine (i svih godina koje slijede). Bilo je naravno još foto sessiona, a uloge fotografa preuzeli su Luka, Speedy, Treecko i Borislav, apsolutni profesionalci što se naravno i vidi po fotografijama.

Treći sastanak hrvatskih Vikimedijanaca: Roberta i AbyTreći sastanak hrvatskih Vikimedijanaca: Roberta i AbyA onda su se neki (uključujući i moju malenkost) odjednom počeli čudno ponašati. Uzrok je vjerojatno ležao u ogromnoj količini bronhija koju smo prije toga konzumirali pa su nastale scene nalik onima u Hitchcockovim filmovima. Ipak, uskoro smo se oporavili i opet smo bili anđelci, ili možda ne...?

Je da smo se malo primirili, ali kako smo se polako počeli razilaziti Robica i Abica sve su više mjerkale štangicu... A onda je uslijedio novi foto session. Ovaj je put naravno kao rekvizit poslužila famozna štanga :), a fotkali su Treecko i Luka. Ali sve je bilo nevino, pa ipak smo mi pristojni. Nakon plesa uz tehno glazbu (dok smo mi plesali Branka, Speedy i Suradnik13 su pospremali) malo smo odmorili i još malo pričali. Nismo se ni okrenuli, a već je prošlo jedanaest sati i bilo je vrijeme za razlaz. Svi smo se izljubili i izgrlili, po nekoliko puta, isplanirali tko koga vozi kući i krenuli.

Ali bilo je tako dobro da smo susret preselili na IRC. Već nekih pola sata nakon odlaska s Jaruna IRC je bio prepun ljudi i to ne samo onih koji su čuvali kuću dok smo mi bili na susretu nego i gotovo svi oni koji su na susretu bili. Prepričavali su se svi događaji, krenulo se s postavljanjem slika na commonse...

Da ne bi ispalo da smo samo partijali - naravno da smo razgovarali i o tome kako poboljšati našu wikipediju. Bilo je riječi o novim predlošcima, člancima, područjima na kojima još moramo raditi, ali i onima u kojima smo dobri, Speedy je hvalio svoje administratore :) i sve vrijedne suradnike...

A oni koji nisu došli - žao nam je, a nek je i vama, ovaj put je bilo i klope :) Drugi put ćete se sigurno pojaviti. Možete zaključiti kako nam je bilo dobro kad su neki odlučili sve reprizirati sljedećeg dana. Više o nastavku susreta pročitajte ovdje

--MayaSimFan

Sastanak vikimedijanske zajednice u Sarajevu

Preneseni izveštaj i galeriju slika sa ovog sastanka možete videti na Vikipediji na bosanskom jeziku.

Prvi sastanak bosanskih Vikimedijanaca: S lijeva na desno Zeherovići, Mirela gospon Ade, Kal-El, EmxPrvi sastanak bosanskih Vikimedijanaca: S lijeva na desno Zeherovići, Mirela gospon Ade, Kal-El, EmxČak ni jedan tmurni sarajevski dan nije mogao pokolebati vesele wikipedijance da se danas sastanu. Sve je počelo na autobuskoj stanici, gdje sam se ja (Kal-El) našao sa Amerom i Lanom. Slijedila je kratka vožnja do Baščaršije, gdje smo se našli sa Adom (bit će bolje na idućem roku :-P) i Emx-om.. Za našu destinaciju izabrali smo lokal po imenu Divan (nadam se da sam dobro zapamtio ime lokala) i vjerujte da nije postojalo idealnije mjesto za sastanak u cijelom gradu. Tu smo kahvenisali i očajavali, dogovarali nove projekte, te raspravljali o postojećim, kao i njihovom proširivanju. U 13:00 bili smo na Bošnjačkom institutu, gdje smo imali zakazanu posjetu i obilazak. To je posebna priča i poseban osjećaj, koji ostavljam vama da otkrijete, tako što će te posjetiti ovu divnu ustanovu. Nakon obilaska instituta, napustili su nas Amer i Lana (imal' kakvog finog namještaja? :-P), a druženje smo nastavili Ado, njegova supruga (koju sam gore zaboravio navesti, ali mrsko mi se vraćati u tekst), Emx i naravno, ja :-) Pojeli smo palačinke u jednom bircu (ne znam tačno ime lokala), gdje smo i dopunili naš zapisnik, te formulisali neke stavke, o kojima ćemo raspravljati na Čaršiji. Nakon toga, raspali smo se kao Jugoslavija, ali vam, svako za svojim poslom..

Prvi sastanak bosanskih Vikimedijanaca: Emx, Kal-El, Ado, Mirela, Lana i AmerPrvi sastanak bosanskih Vikimedijanaca: Emx, Kal-El, Ado, Mirela, Lana i AmerDogovori i prijedlozi
  • preuređivanje i proširivanje članaka u začetku
  • uklanjanje crvenih linkova iz članaka (jedan korisnik uređuje (proširuje) članak prema standardima, te napiše članke koji nedostaju unutar tog članka ("popunjava" crvene linkove))
  • Pojačana aktivnost izrade portala
    • Prijedlozi:
      • historija
      • medicina
      • matematika
      • ekonomija
      • tehnologija
  • Standardizacija šablona i stub šablona tako da izgledaju slično, tj. da se standardiziraju.
  • Konačno rješavanje statusa slika: finalizacija projekta prebacivanja na Commons repozitorij i brisanje slika koje krše autorska prava - Emx i Kal-El
  • 1000 članaka koje bi Wikipedia trebala imati - napisati članke koji nedostaju
  • Glasanje: Da li članke na početnoj stranici treba učestalije mijenjati (članak mjesecada li ste znali?)? i

Zapisnik napisao: Kal-El Doradio: Emx

* * *

Na kraju, pogledajte i galeriju medijskih fajlova sa naših sastanaka.

* * * * *

Napomene:


z

rado bih se uključio u ovaj projekat
kako?


Postoje dva nacina: Jedan

Postoje dva nacina: Jedan tako sto odes na sajt http://sr.wikipedia.org/ i kliknes na link u desnom gornjem uglu "Prijavi se/Registruj se" (ili nesto tako). Drugi je da navratis u ovu ili neku sledecu nedelju u Dom omladine, po opisu sa pocetka clanka.

Milos/loshmir (zaboravio da se izloguje).


torlovanje teme,

ali ne mogu a da ne pitam, u cemu je fora sa razgovorima na vikipediji?
vidim da ima neka ekipa koja se ozbiljno bavi temom koje je godiste moj muz i koliko je stariji od mene.
pa se pitam, u cemu je fora?

PS: inace, ima gomila netacnih podataka o meni, ali koga to briga, je l da?


Sto se tice tvog muza, bila

Sto se tice tvog muza, bila je to jedna od nocnih mora, mada takve situacije doprinose gradnji odredjenih kriterija... Uzmimo, clanak o tebi je doneo i implicitno pravilo "nema pisanja godista muza/zene/devojke/decka u clanku o odredjenoj osobi".

A sto se tice podataka o tebi, bilo bi dobro da nam ih ispises, pa da ih ispravimo. Najbolje je da to ucinis ovde, posto mozemo referencirati tvoj post.

Milos/loshmir (zaboravio da se izloguje).


oh pantelijo

pa pise na svakom virtuelnom cosku prilicno tacno, ako vam vec knjige nisu drage, ili ja ne razumem sta je to vikipedija


Ne, ne bavim se nikakvim

Ne, ne bavim se nikakvim biografijama, bavim se drugim clancima na Vikipediji. Ovo ovde sada je moja dobra volja da izmenim netacne podatke u clanku kojim se bavim iskljucivo po nuzdi. (Na primer, vezano za relevantnost podataka i ton clanka.)


ali ovako implicira da je bilo cije godiste neki problem,

i da to moze biti predmet rasprave/skrivanja.
i uopste mi se cini da se udarna pesnica dijaspore najvise javlja sa pokusajem diskreditacije ljudi o kojima je otvorena jedinica. da ne komplikujem, ukratko, o meni je tako.
pa me nervira.


Zaboravih da odgovorim na

Zaboravih da odgovorim na pitanje o razgovorima... Pa, svaki clanak na Vikipediji ima stranu za razgovor na kojoj se raspravlja o clanku. Tamo smo, nacelno, znatno tolerantniji prema glupostima. Obicno samo pretnje i pozivanje na versku, nacionalnu i sl. mrznju uklanjamo.

Glavni je, naravno, clanak i on mora biti valjano sredjen.

Sto se tice godina, pa nisam video ni u jednom clanku do sada da pise "ta i ta osoba se udala za tu i tu (godina rodjenja)". Pisu godine rodjenja dece, ponekad i roditelja, ali ne i muzeva/zena.

Sto se "diskreditacije" tog tipa tice, cuti, ne prizivaj, uspeli smo da regulisemo tu konkretnu bagru i od jeseni 2006. nemamo problema. Ako se nekom od njih ili nekih drugih omakne, to se resava vrlo brzo.

Inace, da li je problem u sadrzini clanka ili su netacne informacije na strani za razgovor?


ima na nemackom,

da sam karadzicu necaka, na srpskom je neazuriran i ima nekakve selektivne informacije, koji daju impresiju da sam pocela da radim za vreme nato bombardovanja i sl. nisam gledala druge. ima li neki drugaciji nacin da ti pisem? besmisleno mi je ovako, javno.

inace, sto ljudi sto ukusa. meni bi bila frka da mi je zmu i dan mladji, ali ne kapiram kome sad to moram da polazem racuna.
ima ko voli ovo, ko voli ono. pa to nije imenik ljudskih preferenci.


Sto se tice kontakta, moja

Sto se tice kontakta, moja email adresa je millosh@gmail.com (zapazi dva 'l'; osoba koja ima jedno 'l' na Gmailu je dobila gomilu moje poste ;) ).

Inace, sto se tice preferenci, u nekom od prethodnih postova sam to i komentarisao. Konkretne osobe koje su se toliko trudile da objasne kako ti je muz toliko i toliko starije -- najvise su time ispricale o sebi.


svi machki te grebu ...

svi ognji te pechu
sva voda te gushi
prsti te pipaju
jeziki lizzu
sve ochi te gledaju
sve ushi slushaju
svi nozzi te rizzu
sve shkare te strizu
sve uchi slushaju
sve kose te kose

svi srbnji te zanju
svi zvrnji te melju
svi konopi vezzu ...

i sve peze te pezzu


hriscanska Bosna

cestitam na jubilejima i vasem radu.

kako mnogi uzimaju Vikipediju kao izvor za merodavne informacije, naletoh u poslednje vreme na nekolicinu stranaca koji mi serviraju teze da su muslimani takodje ucestvovali na strani Srba u Kosovskoj bici.
To su zakljucili sledecom dedukcijom: Bosanci su takodje ucestvovali na Lazarovoj strani u bici sa Turcima. Bosanci su iz Bosne,Bosna je muslimanska.(predominantly)(tj.a Republika Srpska je hrishcanska)
Takodje ista prica vazi i za nekog Rusa koji je zakljucio da su i Albanci (muslimani) ucestvovali na Kosovu na strani Srba, a protiv Turaka.
Morao sam da im objashnjavam da je to bila hriscanska Bosna sa tadasnjim hrishcanskim vitezovima, a da su mnogi Albanci (kao danasnji Goranci) bili katolicke vere i da je moguce da su , kao hrishcani ili najamnici, ucestvovali u borbi protiv muslimanskih Turaka.Samo, nisam najsigurniji da bi onda bash trebali da ih nazivamo "Albancima".
U svakom slucaju, do ovakvih nakaradnih zakljucaka ne bi dolazilo kada bismo ( bar kada je Boj na Kosovu u pitanju) ispred svake upotrebe reci Bosna dodali i ono "hrishcanska" jer je to upravo i odredjivalo stranu na Kosovu polju.

Takodje bi izjavu kao sto je:

Quote:
Bitka na Kosovu polju je bitka vođena 1389. godine između skupine balkanskih zemalja i Osmanskog carstva.

a sa stranice : http://bs.wikipedia.org/wiki/Kosovska_bitka

koju, btw. dobijamo kao PRVU na google searchu kada trazimo pod "Kosovska bitka".

...mogli da objasnimo prostom cinjenicom da je samo srpski knez Lazar imao najvishi rang, uparen i sa suprotne , turske strane. Da bi Bosanci mogli ravnopravno ucestvovati u toj bici morao bi na njihovo vojno krilo stati njihov kralj Tvrtko , a koji je ostao u Bosni, poslavshi svoje vojskovodje Vlatka Vukovica i ostale na pomoc srpskom knezu Lazaru.

Posle okončanja boja Vukovic se vratio u hrishcansku Bosnu donevši sa sobom vest o srpskoj pobedi na Kosovu, na osnovu čega je zatim Tvrtko slao izveštaje o hrišćanskoj pobedi u čiju slavu su zvonila zvona u crkvi Notr Dam u Parizu.

Znaci moj predlog je : hriscanska Bosna i hriscanski Bosanci..

hvala i sva najbolje


бс, бс, бс ...

Извини, јел ти то на блогу покушаваш да предложиш измене неког чланка на босанској Википедији?