Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

PREDLOG DEKLARACIJE

Donosim ovde integralni tekst predloga dekalaracije koalicije okupljene oko LDP-a, tekst koji mi imponuje i koji je jedino što ovoga trenutka očekujem da čujem u Skupštini svoje zemlje. Ova deklaracija oko sebe mora da okupi sve progresivne, demokratske i elementarno razumne ljude, bez obzira na partijsko opredeljenje i lične preference, ovde nema mesta besramnoj trgovini glasovima gradjana Srbije, lažnim pregovorima i stranačkim paktovima. Ovo je tekst osude zločina, ali i konačnog raskida Srbije sa zločinačkim nasledjem, kukavičkom relativizacijom i sramnim teretom pod kojim naša zemlja posrće. Ovo je prilika za pomirenje, za razumevanje onoga što se dogodilo i za konačno poštovanje mrtvih, ovo je prilika da iz svega jednom izadjemo kao ljudi. Molim vas da tekst deklaracije pažljivo pročitate i da ozbiljno komentarišete. Neka barem jedno mesto bude poštedjeno podle stranačke politike koja ubija Srbiju.

DEKLARACIJA O OBAVEZAMA DRŽAVNIH ORGANA REPUBLIKE SRBIJE U ISPUNJAVANJU ODLUKA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE 

Član 1. 
Republika Srbija priznaje odgovornost svojih državnih organa za povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida onako kako je utvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde. 
Republika Srbija će preduzeti sve neophodne mere, izvršiti bez odlaganja sve naloge iz presude Međunarodnog suda pravde i uhapsiti sve optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. 

Član 2. 
Narodna skupština smatra da: 
Prihvatanje odluke Međunarodnog suda pravde i ispunjavanje naloženih mera nije samo obaveza po sudskoj odluci jer nije moguća izgradnja demokratskog, otvorenog i pravednog društva u Srbiji bez suočavanja sa zločinima u prošlosti, uključujući naročito genocid izvršen na području zaštićene enklave Srebrenica; svako veličanje, opravdavanje ili relativizacija genocida i svih drugih povreda međunarodnog prava predstavlja zločin koji ugrožava ustavni poredak, sadašnjost i budućnost Republike Srbije; poštovanje ljudskih prava i prihvatanje odgovornosti podrazumeva i poštovanje žrtava i preduzimanje svih neophodnih mera za zadovoljenje prava na istinu, pravdu, simboličnu reparaciju i garanciju da se zločini iz prošlosti neće ponoviti; zaboravljanje zločina i rehabilitacija ideja koje opravdavaju zločin i njegove izvršioce predstavljaju nove zločine koji su u Republici Srbiji nedopustivi i kažnjivi; potreba suočavanja s prošlošću zahteva sistem institucija, mehanizama i procesa kоје će nadležni organi Republike Srbije bez odlaganja formirati i u potpunosti podržavati.

Član 3. 
Narodna skupština upućuje iskreno izvinjenje i najdublje saučešće svim žrtvama i porodicama žrtava počinjenog genocida u Srebrenici i svim građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve zločina počinjenih u naše ime. 

Član 4. 
Narodna skupština i svi državni organi Republike Srbije vodiće unutrašnju i spoljnu politiku na temeljima poštovanja međunarodnog prava, odluka međunarodnih institucija, dobrosusedske saradnje i poštovanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. 

Član 5.
Republika Srbija se obavezuje: 
Da, u skladu sa svojim ustavnim poretkom, krivičnim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim ugovorima efikasno goni i kazni svako pozivanje na izvršenje genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i članova 370 i 375 Krivičnog zakonika Republike Srbije; da, u skladu sa svojim ustavnim poretkom, krivičnim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, efikasno goni i kazni svako izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i propagandu rata; da kroz svoj pravni sistem i postupanje državnih organa jasno osudi svaki pokušaj relativizacije zločina počinjenih u naše ime tokom rata u Bosni i Hercegovini, a naročito na području zaštićene enklave Srebrenica; da kroz svoj pravni sistem i postupanje državnih organa jasno osudi svako poricanje genocida u Srebrenici; da odmah počne primenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava i u zakonitom postupku izrekne meru zabrane obavljanja javnih funkcija licima za koja se dokaže da su odgovorna za masovna kršenja ljudskih prava tokom rata na teritoriji bivše Jugoslavije; da svim sredstvima državne politike ojača pravosudni sistem i stvori uslove za efikasno i nepristrasno gonjenje svih učesnika u krivičnim delima koja u sebi imaju elemente genocida, kršenja humanitarnog prava, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, ratne propagande ili pozivanja na agresivni rat; da podstiče politički i javni dijalog u kojem neće biti moguće opravdavanje zločina, održavanje ili uspostavljanje društvenih uslova za slično ponašanje u budućnosti; da u svom obrazovnom sistemu insistira na jasnoj osudi zločina koji su počinjeni u prošlosti i da čitav sistem obrazovanja zasnuje na potrebi da se mladi u Srbiji vaspitavaju u skladu s opšteprihvaćenim civilizacijskim vrednostima i gnušanjem prema svakom pokušaju opravdavanja zločina, uključujući naročito ratne zločine i zločin genocida.

Član 6. 
Donošenjem ove Deklaracije Narodna skupština iskazuje nedvosmislenu nameru da raskine kontinuitet s politikom kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina  genocida koja je dovela do odluke Međunarodnog suda pravde i pokazuje spremnost da svoju buduću državnu politiku gradi na vrednostima koje podrazumevaju postojeći međunarodni poredak i opštepriznate moralne vrednosti. 


Slažem se sa Domazetom !

Retko mudar čovek !


:)

E, kaljavi ga, sad upropasti!


o) Ma spreči...

..progres u najavi.o)))


Izgleda da menjamo kletvu

u dabogda te Kaljavi branio?!


da bog da te kaljavi

ukaljavio. do balcaka.


Biljana, možeš samo da sanjaš !

Kakav balčak, kakvi bakrači !


Ne...

...jedan je Domazet.o) Ali strah me podržaće rezoluciju.o))


Ma da znas da sam mislio,

ali posle, rekoh, necu. Kud da sprecim Biljanu da potpise, nasta bi to licilo...


Puzzle

Kaljuev i Brajan - ceo chovek


elementarno dramatične stvari

manje su me alarmirali boldovani delovi teksta od reči da deklaracija treba da okupi "elementarno razumne ljude". zato što je to najtačniji komentar deklaracije, a ujedno i ono što najelementarnije nedostaje ne samo mnogim našim političarima nego, očito, i većini njihovih birača.
i ja BIH potpisala, ali ne mogu da se ne nerviram što taj naš kondicionalni modus ne dobija vremenski oblik bar futura, već kad (još) ne može biti reči o prezentu.


Preterujete, calm down!

Kada covek procita ovu vasu "preambulu", vasu uvodnu rec njemu se smuci, okrene mu se nesto u stomaku kada vi apelujete na "elementarno razumne" ljude! Vi treba da se lecite.
Shvatite da imate pravo na vase misljenje ali ne i da vredjate one koji se sa vama ne slazu i da ih smatrate kretenima. Ako je to vas stav, onda ste vi kreten.
U nacelu, deklaracija Narodne skupstine je potrebna, ali ne ona koju stipulise partija Cede Jovanovica. Malo dobrog moze od te partije da dodje, a ona kobajagi igra na kartu progresa. Steta sto je usla u Skupstinu.
Dakle, nova vlada treba da se trezvenije postavi prema odgovornosti Srbije u proteklom periodu, da izrazi zaljenje i da pokaze dobru volju za saradnju u buducnosti, ali neka to ne bude po sablonu pojedinih nevladinih organizacija LDP, Srbija ima pametnijih glava da daju predloge. Baljana, smirite se! Bolje vam je da vise pisete a manje da se akate politikom.


Kako mislite ovo za LDP?

Quote:
Steta sto je usla u Skupstinu.

Može li detaljnije, oko te štete?


A meni drago sto ste se vi Petrovicu

Uzrujali...dotakao vas elementarni razum.
rekoste malo dobrog od Cedine partije moze da dodje...Pa Vladimire samo neka je dobro pa makar i malo...a najmanje je vazno da li je od Cedine partije...da oce sreca da od svake partije po malo dobrog stigne, svima bi nam bilo bolje.

Ovo sad nije Vama Petrovicu nego onako....
Sve dok se drzimo za usranu motku smrdece nama najvise.


Može li...

..malo detaljnije oko toga "trezvenije" i oko "pametnijih glava"..


Opšti utisak...

... mada rizikujem da budem na meti svojih hejtera:

Deklaracija mi izgleda neuravnoteženo, veći akcenat se stavlja na relativizaciju genocida, nego na njegovo izvršenje. Primer: u članu 1 se kaže da treba uhapsiti sve optužene pred ICTY, a u članu 5 će da se goni i kazni svako pozivanje na izvršenje genocida. Ja bih u članu 1 da se goni i kazni svako ko je učestvovao u genocidu u Srebrenici (i ne samo u Srebrenici), a ne samo oni koji su optuženi pred ICTY. Zato mi izgleda neuravnoteženo, onamo ćemo samo one sa spiska, a ovamo sve.

Centralno u suočavanju s prošlošću je kažnjavanje počinilaca, a tek onda relativizatora - to mora da bude naglašeno.


Ma bravo...

...majstore..o)
Ekspertska primedba, nema šta.o)


To se ja ubih da objasnim...

... mojim drugarima već godinama. Kada svi zločinci budu osuđeni, onda nema relativizacije zločina nego osporavanja sudskih presuda i sudski utvrđenih činjenica, a to nije lako.

Zato pojačati član 1, treba da bude snažniji od ostalih.


Da...

...s tim što zločin postoji i mimo sudskih presuda.
I ta vrsta odgovornosti i utvrđene istine je samo jedna u nizu.Postoje istine i mimo sudski utvrđenih.


Postoji zločin...

... i mimo sudskih presuda, ali ga valjda treba uterati u sudske presude. Sudske presude treba da budu centralne, a ne moralna i ostala pitanja.


To Ivane...ali

Sudske presude su centralne i zavise od morala drzave i sudova.
Moralno pitanje je jako vazno.


Ma zaboravite da sam išta napisao...

... znao sam da će ovo da se desi. Užasno me pogađa što ima ljudi koji su suočavanje s prošlošću postavili naglavačke (pritom ne mislim na ljude s ovog bloga, problem je znatno širi). Ja napišem da najsnažniji deo poruke treba da bude oko kažnjavanja počinilaca - odmah se javi problem, moralno pitanje je sad centralno: kad se svi moralno pročistimo onda ćemo da jurimo počinioce. Pa pročišćavajte se, zaboravite da sam ikakav predlog dao, ne želim da učestvujem u ovoj relativizaciji.


Izvini...

..zašto podmećeš i insinuiraš da se sudska odgovornost izbegava u deklaraciji? Gde si to video? I gde vidiš tu dilemu koju sada projektuješ...


Gde sam to video!?

Daj, ne zezaj me, lepo sam napisao, ali me ne mrzi da ponovim: ne piše u članu 1 da treba goniti sve počinioce, nego piše da treba goniti one koje traži ICTY. A posle u članu 5 piše da treba goniti sve relativizatore. Jel' to insinuacija?

Član 1 wrote:
Republika Srbija će preduzeti sve neophodne mere, izvršiti bez odlaganja sve naloge iz presude Međunarodnog suda pravde i uhapsiti sve optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Član 2 wrote:
Republika Srbija se obavezuje da... efikasno goni i kazni svako pozivanje na izvršenje genocida... svako izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i propagandu rata... svaki pokušaj relativizacije zločina

Što se dileme tiče, i to je nedvosmisleno - ja nemam dilemu, meni je centralno pitanje krivično gonjenje počinilaca i organizatora, a tek onda apologeta. Nemam dilemu po tom pitanju, možda ti to zvuči čudno, ali takav sam, čudan. Nego zaboravi da sam išta napisao, ne razumem se ja u taj posao oko morala, nisam pop, a ovde sam se zadesio na Svetom Sinodu.


Mala napomena

Postovani Ivane, izvinite sto upadam, meni se cini da je moral suvise vazna stvar da bi se prepustila popovima. I, takodje, da je moral sira kategorija od zakona-ili bi morao biti. Pozdrav, Dr M


Ivane M,

ovo ti je jacha fora - a i jebitachna u tvom kontextu:

"Nego zaboravi da sam išta napisao, ne razumem se ja u taj posao oko morala, nisam pop, a ovde sam se zadesio na Svetom Sinodu."

ako ti to uopshte neshto znachi ja uvidjam da nisi zlonameran ni malo, a i to da si potpuno u pravu kada kazzesh da je Deklaracija manjkava u tachkama koje si pomenuo.

pozdrav


Surabaya...

... nisam bio ni malo zlonameran, to jeste manjkavost u deklaraciji i svako normalan bi rekao: "Ups, previd!" Ali ovde će da se sve okrene naglavačke, samo da se ne dovede u pitanje nepogrešivost Svete Matere Crkve.


da, ivane,

nazalost, i sami uchestvuju u odrzavanju opsadnog stanja zatvora .
para noir- ugrozenost spoljnim kao i unutrashnjim neprijateljima. nagrada i kazna.

ako imaju i trunke takta, zapravo sluha- rezoluciju ce delimichno izmeniti; koliko sutra.

LN


Surabaya...

... aj' se kladimo da neće. Ako bi stavili težinu na prvi član, to bi bio result-oriented pristup: rezultati su merljivi u broju uhapšenih i osuđenih (kao kad izađeš na referendum, pa znaš koliko si glasova dobio). Problem je što je u ovoj zemlji omiljen process-oriented pristup, 'ajde da radimo nešto što nije merljivo, recimo da utvrđujemo moralnu odgovronost elite, pa utvrđujemo do prekosutra, a oni utvrđuju našu, pa ni za glavu ni za rep, ali bitan je proces (to ti je kao kad bojkotuješ referendum, pa onda ti kažeš nije izašlo 50%, a oni kažu jeste izašlo, nema veze, ma bitan je proces, samo da traje što duže).


ivane,

ako je tako kako tvrdish, ispada da ova deklaracija i nije neki pomak (shto joj se ne mozze odreci, chak iako faktichki to nije) vec samo jedan od neprekidnog niza kecheva iz rukava u jednom grozomornom procesu .

veruj mi, bilo bi mi mnogo draze da greshish, i da je ova deklaracija zaista vesnik konachnog otreznjenja srpske zabludelosti. ovo je na neki nachin wishful thinking, mada i nije.
ja bih rekao da je ovo iskren potez u jednoj result-oriented politici. nadam se , tako mi Boga (ahahahaha - to zbog Sinoda Svete crkve)


Voleo bih da grešim, Surabaya...

... videćemo za koji dan. Deklaracija jeste pomak, zato što se deklaracijama stvara povoljna klima unutar državne strukture. Zato i mislim treba naglasiti da se krivično gone svi počinioci, jer se time stvara povoljna klima za tužilaštvo. Ja bih bio eksplicitan u deklaraciji: "Zahteva se od tužilaštva da pokrene... zahteva se od vlade da pruži svu potrebnu pomoć tužilaštvu... zahteva se od BIA da preda dokumente..." ne znam šta, nisam stručan, ali ono što znam je da bi više voleo da vidim takvu deklaraciju.


tu se opet slazzemo, ivane ...

imao sam utisak josh i prilikom prvog povrshnog chitanja deklaracije da njen sastavljach prenebregava eksplicinost na unutrashnjem nivou, zarad onog spoljno-politichkog, shto je zapravo suludo.
kada ove dve discipline budu sinhronizovane i pod jednim sheshirom bice to nedvosmisleni pokazatelj da je srbija konachno na pravom, nepogreshivom putu iz kala.


Ono što Zapad od nas očekuje...

... je da funkcionišemo kao država. Ako bi svi počinioci genocida bili uhapšeni i izvedeni pred sud, a ispred suda milion ljudi demonstrira, Zapad bi rekao: "Bravo, Srbija je do jaja." A kada nema hapšenja, onda nek se pojavi jedan lik sa slikom Mladića i Zapad će reći: "Srbi, stvarno ste rikverc." Moj je utisak da kad Zapad priča o našem suočavanju s prošlošću, oni pre svega pričaju o saradnji sa ICTY i o radu domaćeg suda za ratne zločine. Toliko o našem poimanju spoljnopolitičkog nivoa.


to je jasno kao dan....

a i to ochekuju od nas da ne bi pruzili ruznu i nedoslednu sliku o sebi kao autoritetu- shto je potpuno razumljivo.zato i kazzem da je ovakva politika duplog koloseka van pameti- jer jedan kolosek nuzno u sebi sadrzi i onaj drugi- pod uslovom da su oba bez mrlje i premca.

a i deklaracija po tvojem ukusu bi bila daleko svrsishodnija, a i manje provokantna za tvrdo- i, pre svega, umereno-nacionalistichko krilo.


Good point, Surabaya!

Nisam o tome razmišljao, ali kad pomenu nacionaliste, Dačić reče da svi zločinci treba da odgovaraju. On bi morao da glasa protiv i pokaže da se folirao. Vučić isto nešto slično reče. I on bi morao da glasa protiv, pa da ga posle čovek pita, a šta bi sa onim da svi treba da odgovaraju?

To smo mi učili ove u Ukrajini i Gruziji, tu foru zovemo dilemma action: napraviš akciju, a protivnik se zajebe kako god da reaguje, kao Tamni Vilajet: ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se.


.................

Procistiti drzavu i sudove od moralno nepodobnih.
Da vidis kako ce da se procisti sve ostalo.


Da, za izvršioce..

..naravno. Ali šta da radimo sa društvom, nosiocima ideologije, opštim ambijentom. To ipak nije što i druga kršenja zakona, što i običan kriminal.
Šta da radimo sa svešću da zločin nije počinjen i pored sudskih presuda i institucijama koje održavaju tu "vatru"?
Danas sam počeo nešto pisati o tome kako ne funkcioniše ono što Habermans zove nacionalna javnost.To lepo na Balkanu vidimo. Većina zna da se zločin desio, i zločin ne osuđuje kao nešto loše, već kalkuliše ili odobrava.Zločin kao herojstvo, kao junaštvo. Šta tu da radiš...


Opsti ambijent

zavisi, mahom, od svirke koja se svira.


Naravno...

...dirigent i orkestar, pa solo partiture, pa..
Da ima političke volje ovo društvo bi imalo šansu da ozdravi. Ovako, ne može proći deklaracija koja tvrdi očigledno, koja kaže da su dva i dva četiri. Koja kaže da za zločin treba odgovarati i da sudske presude najvišeg svetskog suda treba poštovati...mislim..


Drago to jesu elementarne

Drago to jesu elementarne stvari, ali mozda nekom ne odgovara da rezolucija dodje od LDP-a. Kao sto ni LDP-u ne odgovara da dodje od nekog drugog. Zato ja kazem suprotno. Od zdravog drustva ka zdravoj politickoj eliti.


Proces je obrnut

Zdrava elita, zdravo drustvo.


Tako je...

...to je red stvari.


Alo, strukturalisti...

... strukturalizam je izgovor za neaktivnost. Jel' može neka novija teorija, ipak je ovo postmoderna?


Može...

..postmoderna...
U državnom i društvenom smislu transnacionalna perspektiva..o)
Samo ima fizičkih poslova koje treba obaviti, treba ovaj šut ukloniti.
Čemu nacija, ako nema pravednosti.


Ima fizičkih poslova...

... recimo da se prepravi predlog deklaracije umesto da se vode sholastičke diskusije.


upravo tako zdrava

upravo tako

zdrava elita(najpametniji i najmoralniji), zdravo drustvo(prihvataju ideale elite) i na kraju zdrava politicka elita (koja je izabrana u drustvu od clanova tog drustva, koje prihvatilo ideale elite)

Ne volim totalitarne sisteme


upravo tako zdrava

upravo tako

zdrava elita(najpametniji i najmoralniji), zdravo drustvo(prihvataju ideale elite) i na kraju zdrava politicka elita (koja je izabrana u drustvu od clanova tog drustva, koje prihvatilo ideale elite)

Ovo je po meni pravi put. Ne volim totalitarne sisteme


Povelja slobode:

6. Slobodni smo pred svakom tradicijom, obavezni da ponudimo modernu viziju. - LDP


``Наши

``Наши идеали се нису променили: обезбедити могућности за свакога, тражити одговорност од свакога, обезбедити правду свакоме.`` Демократска странка


Povelja slobode:

7. Slobodni smo da verujemo u svakog boga i svaku ideju, odgovorni i obavezni da time ne ugrozimo nikoga. - LDP


``Nedostatak tradicije u

``Nedostatak tradicije u nasem drustvu onemogucava njegovo modernizovanje``


Декларација

Срећом, изгледи за усвајање ове декларације сразмерни су броју посланика који дотична групација има у Парламенту. Чисто да се зна, у моје име никада није почињен ниједан злочин. Тако да, ако неко хоће некоме да се извињава, има Маровића, он је оборио светски рекорд у извињењима... Ова декларација је управо оно што се аутор блога покушавао да избегне, чисто странчарење и покушај навлачења јавне подршке групација које гравитирају ЛДП-у. Пресуда међународног суда не подразумева никакве парламентарне декларације и слично. Од Тадићевог предлога до ове декларације све је чиста борба за повећавање гласачког тела на муци и несрећи оних јадних људи у Сребреници и њеној околини.

За разлику од СПС-а, ето, ЛДП није правио митинг испред амбасаде. Исто паковање...


Hvala na reklami ;)

Zvezdan wrote:
... ако неко хоће некоме да се извињава, има Маровића, он је оборио светски рекорд у извињењима...
Prevarili ste ženu? Rekli ste mužu da je stoka? Pojeli ste ćerkicinu čokoladu dok je bila u školi? Glupo vam je da se izvinite? Imamo rešenje: Ivan Marović se izvinjava umesto vas - pozovite:

1-800-IM-SORRY.


Ne misli na tebe, Ivane Maroviću !

Misli na Svetozara Marovića !
Zar je moguće da si pomislio kako si ti jedini Marović vredan pomena !
Inače, što se mene tiče --- mudro zboriš !
Glasaću za tebe kada porasteš !


Jao izvinjavam se...

... ja sam mislio da se na mene odnosi, izvinite molim Vas.


...

Ivane,
Kao apsolutni laik, mogu sebi da dopustim lezerniji pristup. ;)
'Ajmo kroz primer:
Kad za jedno 2 godine bude osudjen ratko mladic, Kosta Chavoshki ce svakako nastaviti da glorifikuje "oslobadjanje" Srebrenice.
Nije li to relativizacija zlochina?
Bez obzira na presudu.


Aha Donalde...

... a sad ja kao totalni laik po pitanju morala: zašto su u deklaraciji pomenuti samo oni počinioci koje traži Haški tribunal? A šta je sa onima koje ne traži? Ne razumem se u taj moral, ali mi se nešto čini da bi bila mnogo jaka fora da se uhapsi Mladić, pa onda oni počinioci koje ne traži Haški tribunal, pa tek onda da se preganjamo sa Čavoškim. Ali to je zato što se ja ne razumem u moral. Svako ko je makar malo moralan, naravno shvata da je prioritet da se preganjamo sa Čavoškim.


Ivane,

Da li je ovo svadjalachki ton ili ja to samo umishljam?

Bilo je ovde puno primedbi na tekst deklaracije i uopshte nemam nameru da sporim vecinu od njih.
Narochito ne ovaj sasvim razuman predlog koji dajesh, da se u formulaciji jasno naglasi - "ratko mladic svakako, ali i svi ostali pochinioci zlochina koje ne potrazuje gospodja Karla".
Naravno da ne mislim da je bitnije preganjati se sa Chavoshkim ali postavljam hipotetichko pitanje - shta kada se osude svi zlochinci a taj ludak nastavi da opravdava i velicha i zlochine i zlochince?
Nije li to relativizacija zlochina koja opstaje i nakon sudskih presuda?


da, donalde

ali ce ona biti daleko bezazlenija kada zlochni budu nedvosmisleno osudjeni- dakle: SUDSKIM PUTEM - mozzda.

ili mislish da nece ?

poznavajuci ukletost srpskog inata, koji u nevolji poprima golijatske dimenzije, mozda ce samo biti raspalmsan- ali ce sigurno brzze proci, ne ?


Nije svađalački ton...

... nego ukazujem da su stvari u ovoj zemlji postavljene naglavačke. Ne možeš da promrmljaš u prvom članu nešto oko saradnje sa ICTY, pa onda u sitna crevca u petom članu o osporavanju genocida. Ali da ti dam hipotetički odgovor na tvoje hipotetičko pitanje. Čak i kada se osude svi zločinci, biće osporavanja presuda. Ali kako pobogu misliš da prvo osudiš one koji osporavaju zločin, pa onda one koji su počinili zločin? Ja to ne razumem, u moje vreme nije bilo moralnog vaspitanja.


...

Ivane, vidim da si veoma aktivan na ovoj temi, opet da naglasim, po mom mishljenju na vrlo konstruktivan nachin.
Odgovarash na mnoge postove pa dopushtam mogucnost da si napravio previd.
Naime, ni iz jednog retka koji sam napisao ne moze se izvesti zakljuchak da sam prvo za osudu osporavatelja a tek potom izvrshitelja zlochina.

Surabaya,
Ne kazem da ce osporavati presude (bice i toga, naravno) vec da ce, nezavisno od sudskih presuda, neki nacionalni radnici nastaviti sa glorifikovanjem, pravdanjem, minimiziranjem zlochina.


Nisam to ni napisao, Donalde...

... moje pitanje je više bilo retoričko kontrapitanje. Naime, ni iz jednog retka koji sam ja napisao ne može se izvesti zaključak da ja nisam za osudu osporavatelja. Ja sam samo da se jasno naglasi da je važnije pohvatati počinioce, a ne apologete.


E ovde moram da vas podrzim

E ovde moram da vas podrzim jer Cavoski uopste nije ludak kako neki spominju vec jedan tip koji se vrlo ozbiljno bavi pravom i politikom, naravno teorijom. E sada njegovi politicki stavovi su problematicni, ali ignorisati pravne i politicke argumente Cavoskog je ludost, jer to nisu argumenti Tome Nikolica i Vucica, vec Cavoskog koji je da podsetim kritikovao i donosenje ustava (neko je tada komentarisao jel` se Cavoski uclanio u Ldp), bio vestak u Hagu i kada su ga molili (najbolji prijatelj) da propusti nekog za ispit rekao je ``nema od toga nista i nemojte da mi kazete kako se dete zove da ne bi imalo problema``. Preveo je Dzona Loka dve rasprave o vladi i pismo o toleranciji.
Zato suprostaviti mu se argumentima, a ne onim ti si ludak


khm..khm.

Podržavam dekleraciju i smatram da može proći bez šminkanja i skrivanja ožiljaka.,,ali..
Baš to šminkanje otkriva naš problem - igra sa dekleracijama, poslednjih dana, deluje mi kao još jedno izbegavanje suštine. Ne traže se od nas dekleracije nego delovanje tj.hapšenje haških optuženika.
Potrošili smo kredibilitet da bi nekoga zainteresovali šminkanjem.
Ipak, drago mi je što napokon mogu čitati i slušati nekoga ko zastupa moje mišljenje. Nadam se da je pred LDP-om budućnost.


Koliko je to dovoljno i korisno?

Zaista ne želim da dovodim pitanje stavove deklaracije. Sa njima se slažem potpuno kao i sa ciljevima za koje se bori.

Ali, plašim se da deklaracija i borba za njeno usvajanje neće doneti skoro nikakvu korist ako se važnije stvari ne promene. Sve je to tačno, ali, pobogu, ljudi, zar ne vidite da nešto nije u redu?

Mnogi ljudi su potrošili deset ili dvadeset godina, veliko vreme, energiju, karijere pokušavajući da utiču na javnost u Srbiji da osudi zločine, distancira se od vrednosti koje ne postoje nigde u normalnom svetu i izbaci iz svoje zajednice ljude koji ne zaslužuju da čine njen deo.
U tome učestvuje sve više ljudi, sve više organizacija ali nikakav preokret, nikakva katarza, nikakvo pomirenje, osuda nisu u domenu realnih očekivanja. Bar u iole dogledno vreme.

Da li je za to kriva samo javnost? Da li je naša javnost stvarno tako grozna, mi tako sebični, naše majke tako bezosećajne, naši očevi tako besramni, naši susedi tako zli? Da li bilo kakva deklaracija to može promeniti?

Mene nijedna stvar nije mogla upečatljivije prikazati užase rata u Bosni od svedočenja jednog mladića iz okoline Prijedora koji je, pričao kako je kao dete sakriven gledao kako mu 1992. ubijaju majku, braću i sestre i čitavu porodicu. Govorio je o tome jecajući u Sava Centru pre manje od godinu dana u polupraznoj sali. Skoro praznoj ako zanemarimo ljude koji rade za NVO koje se bave pitanjima zločina i odgovornosti.

Ta priča je za moj stav o ratu u Bosni jača milion puta od deklaracije izvinjenja i pokajanja koju bi potpisali svi punoletni građani Srbije, članovi SRSa i Sloba iz groba.

Takvih priča ima na hiljade, desetine hiljada i one su mnogo vrednije od bilo kakve deklaracije, političke i pravničke analize. One deluju jače od bilo kakve propagande, svedočenja političara, priznanja, osuda i izvinjenja. One nemaju veru, naciju, pol, rasu ili starost.
Sa njima je javnost Srbije upoznata koliko i sa teškoćama ljudske kolonizacije Marsa.
Zar nije to krupan propust? Zar nije to kardinalan neuspeh?

Ljudi se ne mogu menjati rezolucijama i deklaracijama. Ako su loši nikakva rezolucija sa bilo koliko efikasnim sredstvima za sprovođenje (u obrazovanju, javnom diskursu) neće ništa suštinski promeniti.

Sećam se jednog dana od pre četiri godine, kada je ubijen premijer Đinđić. Većina građana ga nije volela, ali nisam toga ni sledećih dana sreo ljude koji nisu bili teško potreseni onim što se desilo. Plakali su i ljudi koji nisu plakali ni kada su im umrli najbliži. Broj ljudi na koji su izjavljivali saučešće, donosili cveće govori za sebe. Broj ljudi na sahrani i dostojanstvo i ozbiljnost govore još više.

Mislim da ogromna većina sveta ovde još ima srca i da ono kuca za prave stvari. Put do njega ne vodi preko deklaracija.

Veliki pozdrav Biljani


Podrzavam dekleraciju

Podrzavam dekleraciju!


Potpuna podrska

ovakvoj deklaraciji.

Prvo, zato je ljudski da se nesto ovako usvoji, a i politicki bi bio mudar potez.

ps. Biljana da li poznajes doticnog Gorana Miletića?


POTPISUJEM!

I ako se ne osecam odgovornom za postupke drugih, niti smatram da su moji interesi zastupani kroz ubilacku politiku izazivaca rata na teritoriji bivse SFRJ, DAJEM SVOJ GLAS ZA PRIHVATANJE GORE NAVEDENE DEKLARACIJE.


imam pravo na dva glasa?

aki kaurismaki i ja podržavamo deklaraciju u potpunosti.


pa nek

neko sad kaze da nas braca Finci i Laponci ne podrzavaju.


potpisujem,

sa nadom da ova biljanina inicijativa ima barem nekakav uticaj na srpsku javnost.

pozdrav svima


Posto imamo pravo na

Posto imamo pravo na mastanje, potpisujem da se donese ta deklaracija, samo, sa sledecim amandmanom:

U skladu sa presudom ICJ, ukinuce se SPS i SRS - grupacije koje mogu da se, koriscenjem osnovnih logickih principa (npr. indukcije), jasno smeste u kategoriju onih koji su krivi sto je Srbija propustila da spreci genocid.


Prilika

Quote:
Ovo je prilika za pomirenje, za razumevanje onoga što se dogodilo i za konačno poštovanje mrtvih, ovo je prilika da iz svega jednom izadjemo kao ljudi.

Ukoliko je ovo raison d'etre ovog Predloga deklaracije, onda u potpunosti podrzavam ovakvo nastojanje.

Ali, da li smo u prilici da zaista razumemo ono sto se dogodilo? Kako i zasto se dogodilo? Naravno, radi toga da se ne bi ponovilo...do prve ili druge prilike.


...

Pa dogodilo se, izmedju ostalog, to da smo pobili 8000 ljudi, zlochin planski i sistematski prikrivali, spichili 110000 projektila na Sarajevo...bilo je toga.
Koji deo nisi zaista razumeo?


Za nekakvu deklaraciju

sam svakako, za ovu nikako. Indikativno je samo sto se u LDP-u ili ko god da je ovo ovako nevesto skucao mnogo vise paznje poklanja teritorijalnom integritetu BiH nego Srbije na poslednjoj sednici skupstine.


Potpuno u duhu nicka :(

.


;)

nick je zamisljen da slikovio odrazi stanje politicke svesti u Srbiji. Ne znam kako ga ti citas ;)


Upravo tako

ga čitam.


A Kravica???

A ko ce da pomene prethodno pobijene srbe u Kravici i okolini?
A ko nije razoruzao "UN bezbednu zonu Srebrenica"?
A ko ju je "štitio"?
A ko ju je naoružavao?
A ko je započeo rat?
A ko je zbog svojih knjiga išao u zatvor?
A ko je sačekan da umre, da ne bi eventualno išao u Hag i pridružio se Miloševiću, ali i drugim ratnohuškačima iz Hrvatske i Slovenije?
A ko bi sve trebao da bude u Hagu ovih dana sa Kosova i Metohije?

Molim odgovore.


Е Зоране Велики,

то што тражиш да ти одговоре је исто, као да тражиш, да ти навијачи РЕАЛА одговоре зашто је БАРСЕЛОНА тренутно боља од њих.

Или да тражиш од ГРОБАРА да признају да је ЗВЕЗДА боља од Партизана!

Дакле, навијачи не дају одговоре, и када ти их дају то су неопевано пристрасни одговори готово до имбецилности.

То је немогућа мисија, и са једне и са друге стране.


Zorane Veliki,

Zrtve, osobe, dogadjaje koje pominjete, svakako valja pazljivo razmotriti, kako u istorijskom, tako i u krivichnom kontekstu.
Sevap je da svaka zrtva bude pomenuta i svaki zlochinac raskrinkan, ne bi li zadovoljili nekakvu pravdu, makar kosmichku.
Otkud vam ideja da, ako zastupam stav da svaki nash zlochinac mora odgovarati za svoja nedela, mislite da me je bash briga za srpske zrtve i kaznu za njihove dzelate?
Ne pishem o tome?
Pa i nije moje da pishem o tome. Stvar je tih drzava, njihovih rezima i gradjanske drushtvene svesti pojedinaca da li su spremni da se suoche sa sopstvenom stvarnoscu i sopstvenim krvavim rukama. Pod uslovom, naravno, da zele demokratsko a ne plemensko-nacionalno drushtvo.

Ali chak i da te drzave i narodi nikada ne osude sopstvene zlochine, ja ne zelim da se Srbija ravna po njima, vec prema nekim univerzalnim ljudskim standardima koji, na primer, pruzaju jednaku shansu za sve.

Naravno da je van pameti ovo shto se deshava sa Haradinajem, svedocima koji nestaju dok se on bavi "politikom" sve chekajuci sudjenje. Van pameti je i skandalozno hrvatsko pravosudje koje pravi lakrdiju od sudjenja Branimiru Glavashu.

P.S.
Na pitanje ko je zapocheo rat, odgovoricu vam u dve rechi - slobodan miloshevic.


Istina je Sikerte

"Van pameti je i skandalozno hrvatsko pravosudje koje pravi lakrdiju od sudjenja Branimiru Glavashu."
Potpuno se slazem sa ovim. Sto je jos gore, nije Glavas ili pitanje zlocina u njegovom slucaju, jedino gdje hrvatsko pravosudje radi lose ili krivo.Uopce me primarno ne zanima hoce li se takvo pravosudje dovesti "samo" u red ili ce ga dovesti u red netko iz inozemstva.Ako ga bude popravljao netko iz inozemstva, onda ce oni koji to nisu bili u stanju uciniti, a imaju "vlast", biti jos manje bitni kao ozbiljni sugovornici van drzave.Susjedi koji prihvate takvu losu praksu kao vlastiti uzor i alibi su samo kolateralne zrtve, bez da su toga svjesne. U medjunarodnim odnosima onaj tko sam nije u stanju rijesiti neki problem, dobije skrbnika. U suprotnom ostane u izolaciji od onih koji nemaju takvih "nerijesivih" problema. Jednostavno mala djeca ne idu u skolu nego ostaju u vrticima.


Ni pismo ni razglednica

I dobro gde je sad ovaj Zoran Veliki shto je trazio odgovore???
Hocu Zorana Velikog, da nastavimo ovaj razgovor.


Odgovori

Nije imao primedbe na odgovore, pa otišao? ;)

V.


velika pitanja, teški odgovori...

...a nekoliko komentara iznad rasprava o račvastom jeziku i osobinama koje žene cene a koje se santimetrima mere.


Trinidade...

...jos bi neko mogao da pomisli kako sam ja autor termina i merila koja su bila povod gornje rasprave. A ja nikako ne volim da mi se pripisuje Laureatstvo za tudje podvige. Sa druge strane ne bih hteo da te zavadjam sa Biljanom the Tall i sa Loondorom. Kako da izadjemo iz ove zamrsene situacije?


ljubav

Slazem se da treba doneti deklaraciju o Srebrenici. Mozda bas ovakvu kakvu predlaze LDP. To ne znaci da sam njhhov! Daleko od toga. Pre bih cistio trotoare, nego Cedu pratio.
Jedna stvar mi je ovde interesantna. Biljana pokrene temu o tome kako se nista lose nije desilo Glogovcu u Zagrebu, pravdajuci Hrvate. Nema potrebe za tim. Svakome ko zeli da bude realan zna da se nista i nije desilo,pa sam tim ne treba dizati galamu oko necega sto nije bitno. ko nece da shvati, taj nece, pa dzaba ti prica. Ali treba istaci da se isto desilo Rundeku u Beogradu. Da li je taj dogadjaj bio velikosrpski atak na jednog umerenog Hrvata, ili se pre moze reci da je "delo" razbojnika, ja bih rekao da je ovo 2. zasto se toliko insistira da smo najgori! Mozda(sigurno) u ovom ratu iza nas jeste Srbija najodgovornija, ali se ipak sa ove strana preteruje! Da li je to klasican odgovor na radikalsko-kostunicku aktivnost ne znam, ali mi deluje da se ovde sve radi kontraski. Pri tome ne mislim na Srebrenicu, rekao sam sta mislim o tome. Ja ne dozivljavam Kosovo kao svoju kolevku, a i ne razumem Gucu( po Kostunici verovatno nemam ni jedan atribut Srbina), ali se osecam kao Srbin i nije me sramota zbog toga. Nekako, "nasi" ljudi koji su videli malo Evrope i prepoznali sebe tamo, nipodastavaju sve sto dolazi odavde. Pri tome ne mislim na Biljanu. I ako neko nesto napravi, posebno u umetnosti, stidljivo priznaje odakle dolazi. Ja cenim kriticki stav prema svom narodu, ako je to za dobro svih. Ali bez ikakvih nacionalnih osecaja smatram da nismo ni gori ni bolji od Hrvata ili Bosnjaka. DA TREBA ODGOVARATI ZA SVOJA DELA!
Ali barem malo treba pokazati paznje i prema srpskim zrtvama. Samo malo i sa ove strane. Zasto se neko ne seti zrtava u onom vozu za vreme bombardovanja. Nisu ti ljudi isli u Srebrenicu! Ne, oni su rezultat kolateralne stete. Sramota je!


Bakero, u uvodu teme i piše

...da bi deklaraciju trebalo da podrže svi razumni ljudi.

1) LDP tu nije od velikog značaja. On je samo bio pametniji i brži od ostalih. Koji, evo, samo što nisu...

2) Takođe, ako se dobro sećam, Biljana je u tekstu o Glogovcu u ZG pre svega skrenula pažnju na to na koji način mediji u Srbiji prave skandal oko incidenta našeg glumca u Zagrebu a ni jednom rečju se ne osvrnu na veliki uspeh i ovacije koje su predstave JDPa tamo doživele. Dakle, huškanja se nastavljaju. Potuljeno, i preko tabloidnih medija. Valjda treba reagovati i pre nego što se pretvore u ratne pokliče?

3) Mi: vi, ja, Biljana ili bilo ko sa ovog bloga, nismo ni gori ni bolji od bilo koga. Tu ste u pravu. Ali politika i delovanje naše države u poslednjih 15 godina bila je NAJGORA u Evropi s kraja 20 veka. Tu politiku je neko formulisao, neko je kandidovao (javno ili tajno, nije važno), a bogami, mnogi su je zdušno sprovodili u delo. I ne sećam se da je, osim nekolicine koja je na nivou statističke greške, taj korpus "učinilaca" odgovarao pred sudom, bilo kojim, pa da bismo mogli reći da smo se s tim zločinima suočili. I da možemo prošlost da ostavimo, konačno, iza sebe. Zato su deklaracije kao ova dobrodošle, a iza njih će, nadajmo se, uslediti i zakonsko sprovođenje iste.

3) Šta je sa našim susedima, i zašto više pričamo o našim zločinima nego o njihovim? Pa evo, plastičnije. Da vas učiteljica pozove u školu i požali se da je vaše dete najgori trabl-mejker u razredu, da bije, šikanira, maltretira drugare, da li biste se, kad dođete kući, ozbiljno pozabavili svojim detetom ili biste mu dozvolili da relativizuje i priča kako je i Žika i Pera a možda i Mika - takođe nevaljao? Kao svaki odgovoran roditelj, znam kako biste postupili.

Od prebrojavanja žrtava u političke svrhe nema nikakve vajde. Ta uravnilovka nam je ostala još od Titovog vremena. Pomeneš šta su radili partizani a oni odmah vade ustaše, četnike, ljotićevce. Ta relativizacija zločina je tada palila, mada problemi nisu rešavani nego su samo trpani pod tepih. A, što je još važnije, ne zaboravite, tada smo svi bili jedna zemlja.. Danas su to nezavisne države, naši susedi. Pretpostavljam da i te naše susede u Hrvatskoj, Bosni (i na Kosovu, koje je geografski još deo Srbije) takođe zanima da se sa nedavnim zločinima suoče, ali je glupo da se mešamo u to kojom će brzinom voditi svoju borbu za pravdu. Čak i oni, koje zanima da ostale a ne sebe optužuju, tebalo bi prvo da obave domaći zadatak u svojoj kući, jer bi onda makar imali argument: mi svoju kuću počistili, a vi po pitanju svojih zločina - ništa! Tako bi Srbija, za promenu, bila avangarda u regionu, a ne večiti parija. Pustite susede, dajte da problem sredimo u svojoj kući, tu žive moja i vaša deca.

Izvinite na dužini, ali mislim da je vaš komentar zaslužio duži odgovor jer primenjuje, za Srbiju, klasičnu zamenu teza od koje nema mnogo vajde.


Neko ovde kaze od

Neko ovde kaze od prebrojavanja nema nikakve vajde. Ne zelim da se slozim sa tom konstatacijom.

Slazem se da treba da priznamo zlocin koji se desio u Srebrenici, ali kao covek ocekujem da se i ostale strane oglase o svojim zlocinima.

Na zalost izjave koje sam imao prilike da cujem, nakon izricanja presude, od strane funkcionera BH Federacije su nista drugo do ponovni ratni poklici. Ukidanje "genocidne" tvorevine i sve u tom kontekstu.

Cini mi se da nece biti mesta za nas "normalne" sve dok velika vecina ljudi u susednoj nam drzavi slusa ovakve pesme!

http://www.index.hr/xmag/clanak.aspx?id=289028


niste shvatili,

ili drugačije niste hteli... Gore piše:

"Od prebrojavanja žrtava u političke svrhe nema nikakve vajde."

Ovo se svakako ne odnosi na neophodno poštovanje i sećanje koje dugujemo SVIM žrtava.


itekako ima vajde!

Pa prebrojavanje, odnosno napuhavanje broja zrtava, se koristi od pocetka sukoba u ex SFRJ u politicke svrhe.

NATO je 1999 napao, izmedju ostaloga, zato sto su "Srbi ubili 100,000 Albanaca".

Dajte budite barem jednom posteni pa lepo recite:

"Prebrojavanje ubijenih Srba nije politicki korektno."


Zagovarate manipulaciju?

"Napuhavanje broja žrtava"? Vi ste Hamberte, onda, na pogrešnom mestu.

Pozdravljam vas, doviđenja.


Krasićka,

Izvini za trol. Gledaj STB, Žarko Korać.

pozz

Jasna


Bez patetike, molim

Ja NE ZAGOVARAM manipulaciju, bas o tome se radi! Napuhavanje broja zrtava je jedna ogavna manipulacija koja mi se gadi, a koja je bila praksa. Dao sam vam i primer. Sta nije jasno?

Nije u pitanju samo manipulacija brojem zrtava. Sada npr. slusamo kako na Kosovu 95% stanovnistva zeli nezavisnost. Do juce je bilo 90%. A prekjuce 85%. O tome pisem.

-----------

Pozdravljam i ja vas, ali molim vas, ta teranja odavde su izlizana i dosadna. Rekli ste da ne citate moje komentare, a sada ste im arbitar? Postedite me patetike, to me opasno nervira. Napisite sta hocete o mojim komentarima, ali MENE se ostavite. Ne poznamo se i verujte mi, nije mi do fraterniziranja.


Krasicka pise... Da vas

Krasicka pise...

Da vas učiteljica pozove u školu i požali se da je vaše dete najgori trabl-mejker u razredu, da bije, šikanira, maltretira drugare, da li biste se, kad dođete kući, ozbiljno pozabavili svojim detetom ili biste mu dozvolili da relativizuje i priča kako je i Žika i Pera a možda i Mika - takođe nevaljao? Kao svaki odgovoran roditelj, znam kako biste postupili.

Lijep i plastican primjer ali nije bas adekvatan. Trebalo bi ga malo razraditi da bi se dobila sustina. Pa da ja pokusam:

Znaci u skolici je nastao problem izmedju vaseg djeteta i jos dva klinca. Vase dijete je malo krupnije i snaznije od ova druga dva . U nekim nesporazumima koji su nastupili tokom igre vas klinac se nasao na jednoj, dok su druga dva klinca bila zajedno na drugoj strani. Ova dva klinca obzirom da su bili fizicki inferiorniji sluzili su se raznim prefriganim metodama da bi stitili svoj interes u tom nesporazumu, pri cemu nisu nasrtali fizicki. U jednom trenutku verbalni konflikt je kulminirao te je vas klinjo prisao jednom od ove dvojice i lupio mu samar. Ovaj je uzvratio njemu, pa se onda umesao i ovaj treci te je nastala tuca. Sva trojica su bili razbijenih noseva s tim sto su ova dvojica manjih klinaca nesto gore prosli. Dok je tuca jos trajala umjesao se jedan srednjoskolac koji je inace bio iz kraja ove druge dvojice i premlatio vase dijete.
Nakon svega direktor skole je izdao sapstenje da je ucenik PP (vase dijete u ovoj drami) tokom igre u skolskom dvoristu fizicki nasrnuo na svoja dva drugara i nanio im teske tjelesne povrede. Pri napadu je koristio i noz "skakavac" i zadao ubodne rane jednom od ucesnika. U djackoj torbi mu je pronadjen i pistolj koji bi vjerovatno upotrebio da u pomoc zrtvama nije prisao stariji djecak koji je odgurnuo napadaca i sprecio ga da mozda i ugrozi zivot zrtvama. Direktor skole trazi da se ucenik PP najstorzije kazni zbog ucinjenog akta nasilja iskljucivanjem iz skole. Da bi PP stekao pravo da nastavi pohadjati ovu skolu on mora apsolutno priznati da je bez razloga napao neduzne drugare, da im je nanio teske povrede i da ih duboko i iskreno zamoli za oprost. Takodje mora da vrati noz i pistolj koji je u medjuvremnu negdje sakrio.

Vi naravno znate da je vase djete pristojno i da je moguce da je udario nekog od svojih drugara ali sigurno znate da to i nije bas sasvim bez razloga. Takodje znate da vase djete ne nosi noz a pogotovo ne pistolj. Pored svega vjerujete da je obzirom da je vas sin veci od druga dva klinca vjerovatno u odredjenim trenutcima zloupotrebio svoju snagu i izlupao duga dva klinca i preko mjere.

Dakle sta biste u vi uradili?

a) pokazali direktoru lakat i prepisali vase djete u neku skolu u istocnom djelu grada
b) ispunili sve obaveze koje je direktor nalozio, a vase djete kaznili i objasnili mu kako ne bi trebalo da napada drugu decu nozem kao i da otkrije gde je sakrio pistolj
c) trazili bi da se jos jednom preispita odluka direktora obizrom da ste duboko ubjedjeni da pola od onog sto je navedeno u opisu dogadjaja neistinito. Na koncu i vase dijete je puno modrica, polomljenog nosa izbijenog zuba. A ni to ko je i kad stvarno zapoceo svadju nije bas sasvim jasno. Vi ste naravno spremni da snosite odgovornost za dio krivice vaseg djeteta, ali insistirate da se ta krivica precizno utvrdi kako svoje djete ne bi optuzivali za nesto sto nije ucinilo. Takodje ocekujete od direktora da po istom kriterijumu tretira i druga dva ucesnika kako se ne bi posumnjalo u pristrasnonst, i jednostavno ako vec zelimo biti pravedni da onda tu pravdu sprovodimo tako da se ona vidi. Ovo je ono sto vi zovete relativizacija.


Rasomon

Postovani Djole,
ushicen sam Vasom hrabroscu da na blogu velike dramske spisateljke postavljate svoj literarni uradak. Cini mi se, medjutim, da Vasem prosedeu nedostaje prolog. Ko je, pre pocetka nastave, lozio krupnog i snaznog klinca da svoje nesporazume sa slabijima od sebe resava tucom? Ko je svog sticenika snabdeo nozem i pistoljem? Da nije Tata?
Tata, naravno, zna da je njegovo dete pristojno i da ne nosi noz i pistolj, osim kad mu ih Tata ne gurne u ruke. I, naravno, ponosni Tata veruje da je njegov decko u nekim trenutcima malo zloupotrebio svoju snagu i... pobio nekoliko hiljada...tek koliko da pocisti dvoriste...zlatan decko...redovno ide na BITEF.


Вук длаку мења...

Тја, Декларација са својим члановима 2 и 5 уводи поново на мала врата (петнаестак посланика у Скупштини) казну затвора за слободу мишљењаи говора. Није ни чудно с обзиром да је садашња сива еминенција ЛДПа жарила и палила Србијом почетком седамдесетих гоидна прошлог века када је забрањивано највише филмова и књига и када се за деликт мишљења лако ишло у затвор.


Zar to nisu bili liberali

Zar to nisu bili liberali koji su se protiv sistema borili iznutra?


Krasici, ja tebe razumem

Nije nista sporno u tome sto kazes. Ali da bi te ljudi ovde razumeli, moras da pokazes malo paznje i na svoje zrtve. Slazem se da mi treba da vidimo sta su ovi u ime Srbije radili, i kakve su zlocine ucinili. Na 1. mestu da isteramo stvar na cistinu. Ali nas je malo, veruj mi. Ovde ljudi ne mogu da prihvate da su samo Srbi krivi, ne zbog toga sto Natasa Kandic i ekipa istrazuju i dokazuju zlocine Srba, vec zato sto ceo svet prica samo o nama kao o zlocincima. Mi unutar Srbije treba da insistiramo na zlocinima koji su nasi sunarodnici ucinili. Da podsecamo ljude sta je uradila ta politika 90-ih. I da kaznimo krivce. Ali mislim da svetu( ne Srbima) moramo pokazati drugu stranu medalje. A to je da je ovde stradao i poneki neduzni covek srpske nacionalnosti. Zasto su zaboravljene zrtve u Grdeličkoj klisuri.Pa njh je ubio tamo neki Amer, "pogresnom procenom". Nema veze sto time necemo napraviti neki rezultat vani. Ali zbog tih ljudi koji su glupo platili glavom. Ili mozda mislis da je i njih milosevic indirektno ubio( kolko god ja imao lose misljenje o tom diktatoru).


Bakero,

slažem se, ima tu još iha-haj posla, oko isterivanja SVIH stvari na čistinu.

Ali, time što pominjete zadatak popravljanja slike Srbije u belom svetu već zalazimo u domen njenog imidža, kako prema unutra tako i prema spolja. Mislim da je to Faza 2. Mi nikako da zagrebemo ni po ovoj Fazi 1, daprostite. Samo sam to htela da kažem. A ova deklaracija mi se učinila kao najmanje što na tom planu može da se uradi.


sve je isto samo njega nema

"Film o Lori izazao javnu polemiku
Cetvrtak, 1. mart 2007. 09:16

Na drugom programu državne Hrvatske televizije (HTV) prikazan je dokumentarni film Nenada Puhovskog "Lora - svjedočanstva", u kojem su iznesene neke činjenice i izjave žrtava tortura i mučenja u bivšem vojnom zatvoru Lora u Splitu 1992. godine.

Nakon prikazivanja filma, snimljenog još 2004. godine, a koji je već tada, iako nikada nije pušten na nekoj od državnih televizija, izazivao kontroverze i podeljene stavove javnosti, razvila se burna rasprava u studiju.

Deo učesnika rasprave, posebno bivši zapovednik odbrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb i nekadašnji član vlade demokratskog jedinstva iz 1991. godine Zdravko Tomac, ponavljali su već od ranije iznesene stavove u kojima se podsećalo na zločine kojima su bili izloženi zarobljeni Hrvati u logorima u Srbiji kao protivtežu činjenicama iznesenim u filmu.

Zdravko Tomac otišao je i korak dalje i otvoreno kazao kako "ne bi došao u emisiju da je znao da će u beogradskom studiju sedeti oni koji su napadali Hrvatsku, a koji ga sada optužuju za ratni zločin", aludirajući na dvojicu svedoka, odnosno žrtava torture u Lori koji su se uživo javljali iz beogradskog TV studija.

Autor emisije Nenad Puhovski takodje je ponavljao, odgovarajući na optužbe nekih učesnika emisije, kako namera filma nije bila da optužuje, već isključivo da iznese činjenice prikupljene tokom razgovora sa žrtvama mučenja u Lori.

Splitski novinar Josip Jović optužio je autora da je objavljivanjem filma neposredno uoči ponovljenog sudjenja šestorici bivših vojnih policajaca za maltretiranje i ubistva civila u vojnom zatvoru Lora, a koje je obnovljeno 2005. godine, želeo da utiče na sudski postupak, što je Puhovski kategorički odbio.

Kontroverzni sudija Županijskog suda u Splitu Slavko Lozina, koji je na prvom sudjenju dovršenom 2004. godine oslobodio sve optužene uz objašnjenje kako ih nijedan od saslušanih svedoka nije direktno teretio za maltretiranja i premlaćivanja zatvorenika, nije konkretno odgovorio na pitanje zbog čega u prvom sudjenju nisu saslušsani i svedoci iz Srbije i BiH.

On je rekao da je sud u vise navrata diplomatskim putem pozivao svedoke na saslušanje u Split, no da se oni na pozive nisu odazivali ili su postavljali uslove čime su, rekao je, "opstruirali rad suda".

No svedoci iz beogradskog studija su te reči sudije Lozine demantovali tvrdeći kako su dobili tek jedan poziv, na koji se nisu želeli odazvati zbog "farse" u koju se pretvorilo splitsko sudjenje, ali i zbog činjenice da im tada niko nije garantovao bezbednost tokom boravka u Hrvatskoj.

Šestorica bivših vojnih policajaca su u prvom sudjenju 2004. godine bila oslobodjena optužbi, a nakon što je Vrhovni sud 2005. godine ukinuo presudu i proces vratio na početak pred izmenjenim sudskim većem, sva šestorica su, po presudi objavljenoj u proleće prošle godine nakon saslušavanja čak 14 svedoka iz Srbije i BiH, osudjena na višegodišnje zatvorske kazne."

Mi smo ljudi Cigani sudbinom prokleti ...

Američki reditelj hrvatskog porekla Džek Barić snima dokumentarni film "Gotovina".

Ocekujem da moj omiljeni covek, Dusan Kovacevic, rezira "Kako sam sa Mladjano drugario".


"Napuhavanje" koriste i

"Napuhavanje" koriste i jedni i drugi. Zlocin ne zele da priznaju i jedni i drugi.

Zelim da jedno bude jasno, pricam o prostoru balkana, nismo samo mi problem!


Bilans, kratke napomene i malo (?) iznenadjenje (?)

Iako ovaj lijepi blog odlazi na stranu 2, shto za vecinu uchesnika ove blog zajednice automatski znachi i u zaborav, ipak je red da se sumiraju rezultati. Mislim, kad smo vec glasali, zamishljajuci da nas neko neshto pita.
Poshto nema teorije da ce to uchiniti Biljana, evo mog skromnog statistichkog angazmana.

ZA Predlog deklaracije (izmenjene, dopunjene, lektorisane i krasnopisom u mermeru isklesane) glasalo 47 blogera:

Biljana Srbljanovic
VanjaGator
sonja k.
Donald Sikert
Krasici (od milja Krasiqi)
Brajan
triton
Drago Kovacevic
Tamara Cetkovic
JJ Beba
tuzlanac
nikson (pod uslovom da gospodina Tadica imenujemo za prestolonaslednika ;) )
mimi
Srdjan Kusovac
Dr M
cincili
Logomed
Bilo nekad
Jelica Greganovic
vucko
noboole
igipop
Taska Dana
Surabya johnny
Goran Maletic
Dule Nedeljkovic
oibibio
Red Devil
Goxy
nebojsa m
Glasnik
Hag
Drazen
Snezana7plus
Lektorka
Ivan Marovic (pod uslovom da on lichno prepravi delove deklaracije i uradak iskoristi kao materijal za specijalizaciju ;) )
G r o f
Cink
Slavica i branko
Spiridon
Jelena Pavlovic
Janko Baljak &
aki kaurismaki
irvas
Pedja Rafailovic
bakero
votdfak

VIP blogeri se nijesu proslavili; glasalo ih samo sedmoro. Posebno iznenadjenje predstavlja apstinencija najvece blogerke borkinje ovog Bloga koja je spremna da se zalozi za mnogo toga ali, izgleda, ne i za ovu (ili slichnu) Deklaraciju.

PROTIV Deklaracije u bilo kojoj formi, sadrzaja
glasalo 10 blogeranasuvodrogera:

Kaljuev
codex_casti
Milutin Mladjenovic ("ne bi podpisao")
albert.humbert
Domazet
vladimir petrovic (moj favorit)
Zvezdan
metastaza
Zoran Veliki
Sepulturero

VIP blogeri druge opcije nisu se ovaj put izjasnili (zauzeti Oscarom, shta li?) shto je ziva shteta i profulana zabava.


Protestujem zbog visestrukog glasanja pojedinih blogera!

Jeste, Srdjan Kusovac i mimi, dva glasa, kako da ne. A mi smo od juce...


ima neka tajna veza?!

Srdjane (Kusovce), sad tek videh ovo Domazetovo prozivanje?

oli mu rec, oli ne, huh?

pa naravno bre Domazete, Srdjanov i moj glas vrede za po 4, 5, ses`....al drzimo se ovde cistih pravila pa eto, ispade samo 2

hahahahaha Rol....

niste od juce, ta nemojte biti tako strogi prema sebi. moralna strogost je za kreposne, mentalno i fizicki ciste i jake. kao ja sto sam!!!

vi ste ZA prekjuce. ma sta prekjuce, za prohujalosvihorom i pretprosli vek ;-)


?

Nisam ni znao da sam tako dobro glasovao!


Samo da kažem dobro veče,

Pošto sam se onomad odjavila sa doviđenja.

Ne pada mi na pamet da nekoga teram sa bloga. Niti je to moj manir, niti je ovo moj blog. Samo sam bila iznervirana vašim otrovnim tonom. Pa sam sebe udaljila na neko vreme.

A drago mi je da ste dobro glasali, u medjuvremenu.

@Brajo: šta se ti buniš? I ti si postao VIP bloger čim te ima gore u duplikatu. Šta se foliraš kad se do Zvezdare vidi da ti se brk smeje. ;)


pa alberte,

nemas ti sta da znas, znaju oni za tebe :))))


Donalde,

a ja? Pa kako na mene da zaboravite?

I gde je Biljana nestala?


Kraljice Kleopatra

Znao sam da cu sigurno napraviti neki previd, ali tek nakon vashe zalbe vidim koliko je previd bio skandalozan.
Pride, opcije "uredjivanja" posta vishe nema, tako da ne mogu da ispravim svoju nesmotrenost.


Glasam za

Evo i ja, sa malim zakašnjenjem glasam. Mislim da je deklaracija minimum ispod kojeg se ne može ići.


Vlada Stojnic?

Stole, ti li si majstore?


Doctor Wu

Pa jeste, neki me zovu Stole (iz Zemuna sam), a ko si ti doktore Wu? Ako nećeš da otkrivaš svoj identitet daj neku naznaku! Pozdrav!


Stole,

reci ti meni el si ti vo Sidnejot il' nesi? Ako nesi, onda si wrong one + apologies. E ako jesi, onda ti saljem emailceto.


Wrong one

Nesam "vo Sidnejot" rekoh ti da sam iz Zemuna. A celo jutro mislim ko bi to mogao da bude- pola ljudi koje znam me zovu Vlada, a pola Stole. Pravi zbun, a šta taj tvoj Stole se isto ovako zove i preziva?


Neces verovati,

isto. Strasan covek. Nema veze, druzimo se, idemo dalje.


donalde drogeru na mokro...

super je ldp deklaracija samo treba jos da budu vecina u parlamentu da bi prosla ;o)
uzgred ja mislim da svi treba da se izvinu ali prvo idemo redom...oni za jasenovac i hercegovacke jame, pa mi onda za srebrenicu (mada to nije ni za uporediti ali preci cemo preko toga ),pa da fino nastavimo da zivimo ko ljudi? jel valja ova?


molim vas

Ja sam rekao da sam svakako za jednu deklaraciju, samo za ovu LDP-a nikako. Nemojte izvrtati to. A zasto sam protiv ove deklaracije? Pa zato sto mi clanovima i sadrzajem vise zvuci na julski ultimatum Austrougarske nego na nesto dostojno komemoraciji zrtava i osude genocida.


Ala su pojedinci brzi

Biljana Srbljanović je alergična kada joj se obrate sa "gospodja". Samo Biljana. Potpišite deklaraciju bez obzira na partijsko opredeljenje i lične interference. Ako ne potpišete onda niste progresivan,demokrata niti razuman čovek.Brzo. Čisto. Ili - ili. To je demokratija. Politička opcija kojoj Biljana preferira nije pobedila na izborima. Nema veze. Demokratski pozovimo narod da ne plaća RTV-pretplatu jer je RTS kriv što nam gradjani nisu dali više glasova. Ako i to ne upali, smenimo biračko telo. Oduzmimo mu pravo glasa. Sami su krivi što mi nismo pobedili. Svilanović predlaže uvodjenje "Dana sećanja na nastradale u Srebrenici" i finansijsku odštetu. Nisam čuo da li on prilaže nešto iz svog džepa od onoga što su njegovi dobili prodajom nekretnina na Kosovu. Vidim da je neko potegao asfalt na prozor Vesne Pešić. Greška. Šteta prozora i asfalta. Samo je dat šlagvort gospodji da se reklamira. Sebe i svoju partiju. Već smo je zaboravili. Sad je opet tu. Žrtva. Još jedna. Nikako ne mogu da shvatim želje pojedinaca da se neprekidno nekome izvinjavaju za nešto što su drugi uradili. Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo. Amerima i NATO-u što su nas bombardovali. Hrvatskoj što su proterali 2/3 srbskog naroda sa teritorije Hrvatske. Loše su uradili posao. Ostala još 1/3.Bošnjacima što su zakuvali čorbu koju nisu mogli pojesti.Računali su da će se ponoviti 1941/42.Groblje u Kravicama ne postoji. Karla Del Ponte ne posećuje pravoslavna groblja, najverovatnije je alergična na miris tamjana. I tako redom. Izvinjavamo se Sloveniji što ne želi da sklopi sporazum sa Srbijom o isplati penzija ljudima koji su to svoje elementarno ljudsko pravo ostvarili puneći socijalnu kasu te iste Slovenije.Već 16 godina. Prosto - ako prihvatimo isplatu, kako kaže njihova ministrica Cotman, "narušićemo finansijsku stabilnost budžeta". A sporazum ćemo sklopiti jednog lepog dana. Kad ti penzioneri biološki budu eliminisani sa lica zemlje. Prosto i jednostavno. Ne koristiž pušku, nož. Samo napraviš spisak i pritisneš ENTER. Borci i zaštitnici ljudskih prava u Srbiji taj problem smatraju minornim. Uostalom, kako bi dobili finansijsku pomoć Amerike, Francuske i sličnih ako počnu da iznose probleme srpskog čoveka. To čak ne spada ni u domen rada Nataše Kandić.Evo vidim da je došao FBI da pomogne u rešavanju slučaja Bitići. A ja taman pomislio da došli da se izvine i ponude odštetu Bobanu Milenkovići i Šefku Tairoviću što su ih mrcvarili po svojim zatvorima u Nemačkoj. Ova dvojica jadnika nisu interesantna ni Jasmini Tešanović.
Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo.
Da pojedinci nisu istrčavali kao ždrebe pred rudu, Srbija je mogla mnogo bolje da prodju u Hagu. Ali Srbija je imala za ministre Svilanovića pa Draškovića. A oni mnogo vole da ih drugi lupkaju po plećima dok se oni izvinjavaju i u ime naroda Srbije priznaju krivicu. A niko im to ne traži. Sada na osnovu njihovih brzopletih izjvinjenja moramo svi da se izvinjavamo. I da nudimo odštetu. I da napustimo Kosovo. I da se izvinjavamo što nam ga ranije nisu uzeli. Što nismo shvatili da je u interesu Srbije da joj se oduzme Kosovo. Čeda bi mogao da bude prvi ambasador u Prištini. Profitirao bi. Bio bi neko i nešto. A ne samo statista na pozornici.I redovno bi se izvinjavao. Ramuš Haradinaj bi mu sigurno poklonio novi džip. Svaki put kad mu bace bombu pod točkove. I tako redom.I tako dalje. Do u nedogled.Jer tako traže i zahtevaju instruktori demokracije zapadnoevropskog tipa.Ko nije sa njima - on je na osovini zla. Zato Srbijo sagni glavu i izvinjavaj se. To od tebe traže oni koji su potavili temelje današnjice. Btw, Biljana, pokušaj da pronadješ podatak koliko je pripadnika francuske vojske i policije bilo kažnjeno, osudjeno i oduzeto im ordenje za slične zločine u Alžiru početkom šezdesetih.Da li su se ti isti Francuzi toliko izvinjavali Alžiru, Indokini, centralnoj Africi - koliko traže od nas da se izvinjavamo.Ili je to više u slogu: ne gledaj šta ja radim nego slušaj kako pričam! I dobro slušaj inače ću te bombardovati!
Lično smatram da je politika koju je vodio Milošević bila očajna. Ali ovi sada nisu očajni. Ovi su beznadežni.Bojim se da će na kraju Milošević ipak postati svetac. A sve zahvaljujući takvima koji misle da su Bogom dani da sole pamet gradjanima Srbije. I da se razumeju u sve. I da pišu knjige i da glume i da budu poslanici i da budu ministri. Najbolje ipak mlate praznu slamu i nanose nepopravljivu štetu Srbiji i gradjanima Srbije. A potom negde uz tihu vatru u kaminu u Koloradu ili Parizu jadikuju što gradjani Srbije ne mogu da putuju po svetu bez viza. A taman su hteli da registruju još jednu turističku agenciju u Beogradu! Zato predlažem da prestanete da svakodnevno skačete u stomak Srbiji. Već se prilepio za kičmu od takvih dobročinitelja. Imate mogućnost javnog nastupa pa se izvinjavajte u svoje ime svakog jutra po tri puta. Za dobro jutro.U moje ime više nemojte. Ja, kao i mnogi u Srbiji nismo nikome naneli zlo i ne želimo da se stalno izvinjavamo. A kada na izborima pobedi partija IZVINJEVAČA onda neka se izvinjava u ime Srbije. To je demokratski. Do tada poštedite nas svog ega i samodopadnosti.
Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam!


Prijatelju, ne kukaj, ima ovde...

...i tvojih:

"Srbi nemaju ratnih zločinaca." (Brana Crnčević, februar 1994., TV Politika)


A juče bio jubilej jednog lepog citata:

"Kad sam video kako se Sarajevo puši i gori, moram priznati - osetio sam radost." (Dragoš Kalajić, 1. marta 1994. u Beogradu, na promociji knjige "Svedok Sarajeva")


Ovo ti je kvisko. Ko je rekao?

„Glavni razlog što sam naišao na tako malo stvarnog otpora bio je taj što su moji protivnici pripisivali mojim akcijama: bezopasnost, neostvarivost pa otuda i bezazlenost...”


Da nije

Dule Savic?


Pa, ima neka...

... tajna veza, ali nije baš. :)))

Za tačan odgovor Bocku nudim vrednu nagradu: Filareta za poslanika!


Kakve veze

ima Dule sa Gitlerom?


Bravo. Moler Iz Austrije.

A to za Duleta, pa da ne obeshrabrimo takmičare, :))) A i Duletova ideologija je onako, malo ... mnogo "udesno", za moj ukus.

Drago mi je zbog vašeg poznavanja istorije, ama mi žao što Buckavi neće ostvariti nagradu, njemu bi ona mnogo značila!

Ali, evo, ako se ne ljutite, da mu damo utešnu nagradu: citat njegovog omiljenog junaka:

"Ništa ja nisam osvojio u ovom ratu. Samo sam oslobodio ono što je oduvek bilo srpsko, iako još ni izbliza nisam oslobodio sve što je srpsko. Zadar je pretežno srpski grad. I Trst je stari srpski grad." (Ratko Mladić, RTS, april 1994.)


Buduci da tako dobro

Buduci da tako dobro baratate citatima, jel mogu za nagradu da dobijem nesto od Alije Izetbegovica? Npr. iz Islamske deklaracije?


Alberte, bez ljutnje

ti podjednako dobro vladaš guglom ko i ja. A i u kvizu si pobedio. To za Aliju možeš i sam, mene mrzi.

Ovo je više bilo namenjeno Bucku. Vidiš da još ni pasuse ne ume da formatira, on ti nije napredan u tim stvarima. Naprotiv, on mu više dođe ko bankrot intelektualne, duhovne & telesne Srbije. A ovo potonje samo ako liči na nadimak. Njemu treba pomoći.

Evo, sad neće Filareta, oće Bjelicu. Znači on bi da kombinuje korisno s lepim.

Znači, trebalo je da ponudim Ilariona, misliš?


Bucko?

Jesmo li to prešli na niske udarce iliti vredjanje? Potrži naočare ako ti ih pekinezer nije odlajao niz ulicu. Hvala na ponudi, snaći ću se i sam.


Nema vređanja?

pa ti si u onom debelom tekstu postavio potpuno nove standarde za pojam niskih udaraca. Ne mogu da te stignem sve i da hoću. A neću. Ali sam te za to nagradila citatima tebi najdražih. I još se ljutiš?

Da bismo pred spavanje svi bili složni - znam Bocko da voliš slogu i četiri S - evo svečano povlačim i Ilariona i Bucu, a ti uzmi Bjelicu. Jel fer - fer je.

Laku noć. (I ne zaboravi da odložiš ruho.)


Ljutiš?

Nema ljutiš, a ko je kome drag moglo bi se pričati. Hvala ti na podeli i Bjelici ali nije moj tip.
Spavanje? A, zone!
Nadam se da Ti redovno odlažeš svoje ruvo! Lepo sanjaj.


Filareta?

gde baš njega! Daj bolje Isidoru!


Ma cuo sam da su ipak

Ma cuo sam da su ipak stidljivo pitali ove iz FBI u vezi otmica i mucenja nasih vojnika.

Ovi samo slegli ramenima:
"Vidite kod kolege iz CIA."
"Sta, kod Perisica?" iznenadjeno ce nasi.

A u vezi Pesickinog prozora oglasila se i DS:

Quote:
Демократска странка је, осуђујући разбијање прозора, у саопштењу нагласила да је „дужност државе да својим грађанима омогући безбедан живот”

Ja predlazem po jednog policajca na svakih deset prozora.


Što opet taj otrov?

Kad si našao malopre onaj citat o Hitleru, što se nisi zadržao malo na tom sajtu Beograskog Kruga? Tamo si mogao nešto i da naučiš...


Vesna Peshic

Quote:
Vidim da je neko potegao asfalt na prozor Vesne Pešić. Greška. Šteta prozora i asfalta. Samo je dat šlagvort gospodji da se reklamira. Sebe i svoju partiju. Već smo je zaboravili. Sad je opet tu. Žrtva. Još jedna.

Produkt bolesnog mozga.
Obashka skandal i bruka za neke od VIP blogera koji ne misle da je ovo dovoljno vazna tema. Ako ni zbog chega drugog a ono zbog solidarnosti sa zenom bez koje se ne bi ni znalo da postoje.


Donalde

Ne razumem, koju gnusobu citirate u ovom komentaru? Ko je izjavio takvu glupost?


Kutak za bolesni trenutak

bocko (2 Mart, 2007 - 03:37)


blog nebojse krstica

mozete citati na sajtu lista Press. Pored savetnika predsednika, imate tu i blog Ksenije Pajcin i Sir Olivera (koji se na jednoj od Biljaninih tema vec identifikovao kao neki Sasa, inace urednik Presa)
Ne verujete svojim ocima?
Pogledajte
Krsticev blog
ili
Krljaj, Krle

Mazeltov!


Uredno odem na link, a tamo biser...

Quote:
Mladjenovic (02.03.2007, 13:22:22)

Здраво Крле,
Ја сам Милутин Млађеновић, један од ретких који те је бранио на Блогу који си напустио, и чије име ми је мрско и да поменем. Наравно то сам чинио под једним псеудонимом, јер ме је та БАНДА под именом управни одбор Блога бановала, јер ми није дозволила да пишем под правим именом и презименом. Знам само да су те оркестрирано нападали теви познати центри и групације. Ти си један од ретких којег не знам лично, и за разлику од тебе, за 80 % твојих партиских колега, о њима мислим све најгоре, поготову на оне који раде у скпштини града Београда и централним БГ-општинама. Поздрав теби.

Pa molicu lepo, vidite li vi koliko se nash TinMilu obezobrazio i ostrvio.
Mrsko mu i da nas pomene a nije mu mrsko da nas ovde, redovito, budalasto ali temeljno - smara.

"Upravni odbor Bloga, centri i grupacije" - choveche, nije ni tebi lako kad ti se sve ovo vrzma po glavi.

?
??

Osoba C, da niste vi Misha Baskuz?


hvala kleopatra, donalde, bando jedna

ovo je fantasticno - ja sam inace redovna citateljka milutinovih (1.387) komentara u politici, ali sampropustila ovo sa uvazenim Sir Oliverom. krle krlence, pilence - its meee milutin, milence definitivno - Milutin for President!!!


Ha, stvarno..o)

...ovo je pad Bastilje.
Milutin je na putu da postane izazvivač smaka sveta..o)))


Donalde, apelujem da ne promakne

... Milutinova neumorna krstaška borba protiv opštinara a za povratak svojih divljih kioska! Pošto mu smetaju sve centralne BG opštine, zaključujem da su kiosci bili i izvan poteza Sremska-Zeleni Venac.

Ovom prilikom pozdravljam zdrav, preduzetnički duh MMa!

Milutine, da li kupujete akcije na berzi, i na koju tipujete ovih dana? FAD, AGBN, UNBN, GLOS? Molim za savet.


ovo je zaista urnebesno- ilija cvorovic m. cane lukic-prebanac-

chovek koji je na trenutak zaustavio okretanje Zemlje oko svoje ose
"Наравно то сам чинио под једним псеудонимом, јер ме је та БАНДА под именом управни одбор Блога бановала, јер ми није дозволила да пишем под правим именом и презименом. Знам само да су те оркестрирано нападали теви познати центри и групације."

Ahahahahahahahahaha

kakva spika- neverovatno!
dosada nisam cgitao milutinove unose (zanose?) ali od sada je on moj favorit !

milutine, svo postovanje.


udahnuo sam

duboko da bih sisao ovako duboko, cak tri strane pune smrada raznih samozadovoljnih pametnjakovica... preleteo sam samo preko dobro poznatih nikova... ali vi kleopatra, stvarno ste stvoreni da coveka povedete ka grehu... kakva perverzija! ako kliknem ovde oticicu na portal udbe licno! i to na blog savetnika! uh... uzimam vazduh ovaj ovakav kakav je ovde i ... zbogom... ko zna gde cu izroniti...


Sve OK

osim clana 4. Nije mi jasno kakve veze ima osuda zlocina, zlocinackih akata i ideja sa teritorijalnim integritetom BiH. Zar ne zivimo moderna vremena u kojima treba odbaciti zastarele koncepte integriteta i suvereniteta drzava?


tako je dr wu!

ako nije vazno da li je kosovo u srbiji ili ne onda ne bi trebalo da bude vazno ni da li je rs u bih ili nije.
svi smo ipak stanovnici jedne planete ;o)


Fala Bogu,

živela planeta Zemlja!


Podržavam 100%

Naravno, potrebno je da izađemo i organizujemo demonstracije u to ime, kao i onaj prevaren narod koji je stao ispred američke ambasade i nešto tamo čitao misleći da spašava time Kosovo, tako bi trebalo i mi da izađemo, a ne da blogujemo...
Kosovo se spašava tako što se pozove u Beograd Agim Čeku i svi ostali, ne zato da bi Kosovo ostalo deo teritorije Srbije, nego da bismo se jednom za svagda POMIRILI sa tim ljudima.

MORAMO DA PRIZNAMO KRIVICU I ODGOVORNOST, to je ljudski i to je nešto što mora da se uradi. Nije Srebrenica jedini zločin.
Ne moramo samo mi da se izvinjavamo, nego i nama moraju da odgovaraju i da nam se izvine SVI oni koji su u naše ime i u ime srpstva i u ime ličnog bogaćenja, ratovali i zagađivali okolinu.

U krajnjoj liniji bićemo za 10 godina svi u EU, i onda ćemo deliti iste norme i standarde, i ako se ne pomirimo, NIGDE nećemo dogurati.

Pa ljudi zar vi mislite da bi oni odlazili u brda i skupljali vojski bez razloga?

Niko se nije naučen, zao i pokvaren rodio, nego ga je društvo u neke situacije odvelo.
Oni ljudi dole nisu imali zdravo društvo i zato su i napravili revoluciju i zato i žele da odu iz Srbije.
Da li mislite da bi neko želeo da ode da mu je lepo?
Da li mislite da bi se Hrvati i Bosanci odvajali od Srbije, da im je bilo lepo sa nama...

Niko ne vidi ove komentare osim nas samih, poneki Vladeta pročita i šta onda... Ništa.
LJudi, sve revolucije su se dešavale na ulicama, tako mora i ova.
U državi u kojoj ministar ne odgovara kada "zaboravi", zbog izborne kampanje, stavku u budžetu;
U državi u kojoj pak neki drugi ministar ne odgovara kada se ustanovi da je ceo jedan Univerzitet korumpiran, ali i onaj pre njega, i onaj pre njega takođe ne odgovaraju;
U državi gde najviše glasova dobija partija koja i dan danas NI POD KOJIM USLOVIMA ne bi izručila Mladića i slavi ga kao heroja, i dan danas želi da povrati SAO Krajinu;
U državi u kojoj UBIJU PREMIJERA ZORANA ĐINĐIĆA najsposobnijeg i najhrabrijeg političara 20 veka i 4 GODINE NAKON TOG DOGAĐAJA NIKO JOŠ UVEK NE ODGOVARA !!!!!

U TAKVOJ DRŽAVI NEMA NAČINA DA SE MIRNIM PUTEM NEŠTO POSTIGNE -
NEGO POŠTOVANI BLOGERI....

NA ULICEEEEEE!!!!!


Complete master

ovde skoro niko ne želi da se pomiri sa albanskim narodom.
Neki dan gledam sada jednog od glavnij analitičara, onog Milana Nikolić koji kaže otprilike ovako - pa niko ne razmišlja o tome da njih (Albanaca) ima dva miliona, da je to neviđena ekspanzija, niko ne razmišlja ko će da plati svoj njihovoj deci dečije dodatke.

A neki lumen iz ne znam koje stranke, kome nisam ukačila ime dodaje - Mogu samo da pozdravim što nećemo biti s njima u političkoj zajednici.

Naravno, to je samo jedan delić opšteprihvaćenog mišljenja o Albancima. Hiljadama puta je ponovljeno da su glavni kriminalci, mafija, narkodrilri, trgovci ljudima etc.

Čak je G17 plus delila nekakve programe gde je opisivala šta je program i u tom programu piše - ako Kosovo ostane u Srbiji za 40 godina će Albanci biti većina.

Iz čega sledi da ništa gore ne može da nam se desi. Jer Srbi nigde ne mogu da budu manjina. Manija gonjenja i manija veličine, lider na Balkanu - sve zajedno. Paranoja, dragi prijatelju.

pozz

Jasna


dzaba bilo konja vranih

Ja moram da se slozim sa tim da treba da uhvatimo i sudimo svima koji su ucinili zlo u predhodnim ratovima. Prevashodno mislim na Mladica i druzinu Pale. Ali mi je zapalo za oko, kada je rec o tuzbi BIH-a, da je u Hrvatskoj bila mnogo zesca medijska reakcija nego u Bosni. A istovremeno Mesic postaje pocasni gradjanin Podgorice( nebitno sa ovom pricom). Mogu da se slozim da je Srbija najodgovornija, da pristanem cak da kazem da je za sve kriva, ali da ljubim noge velikanima kao sto je Mesic, tesko. Da se povinujemo hrvatskoj demokraciji, to bi za mene bila najveca uvreda. Mogu ja da postujem nekog Hrvata, i postujem mnoge( posebno iz sveta sporta), ali da potujem njihovu demokraciju, ne. Zato mi i smeta pokusaj sa ove strane, na kojoj i ja valjda stojim, da se prikaze veliki miritvorac i pravednik Stjepan Mesic. Pri tome mislim na Zarka Koraca, koga svakako postujem, bez obzira da li se slazem sa nekim njegovim stavovima. Neverovatna je i cinjenica da su najveci borci za prava iz beogradskog pasaluka(jedina vera za koju su culi jeste korist), bivse komunjare. Kao sto ovi ratni profiteri srbuju, tako ove ex komunjare postase ljudske velicine. Podrzavam borbu za ljudska prava, ali te pocasne ljude nikad. Najbolje bi bilo da ne rade iz koristi! Ne, oni to rade iz humanih razloga.


sreo sam

jednu od prominentnih licnosti sa ovoga bloga u analognom svetu i rekla mi je da moram da se ovde prijavim. dekleraciju sam procitao ranije, a onda sam uzeo vazduh i zaronio u digitalno, ovde gde mnogo milutina i drugih domazeta kaki.
volim srbiju / govorim istinu!
ovo sto pise gore u dekleraciji je jezik i razum nove politike, jedine koja moze uciniti da ovaj ranjeni narod prezivi. tacka.


Evo jednog ljubitelja tacke.

Ljubi ga majka kako je samo pametan i siguran u svoju jedinu politiku sa tackom. Samo da se oceslja i obuce kosuljicu. Pastelnih boja, razume se, ovde se ne nose smedje.


Milutin je, inače, lepo ime

a i Domazeta ima finih: Sanja Domazet, a beše i onaj ministar Dragan Domazet...

Pravilno su vas uputili i lepo što ste došli. Od toliko svakodnevno-aktivnih-blogera, ovu važnu Deklaraciju je potpisalo samo 50-tak ljudi. To nešto govori.

Pozdrav, K.


A i lepo je sto....

...ste se vas dvoje bas na ovom threadu upoznali.


E, moj Brajo, da poznajem

toliko ljudi na ovom blogu kao ti, ja bih se radovala.

A ti, ipak, tužno cmonjiš okolo.

Razvedri se, čoveče, trgni se malo dok još možeš.


Sta kazes...

...da poznajes puno ljudi kao ja ti bi se bas radovala?

E da znas da si me prijatno iznenadila.


I treba.

Zamisli da te tretiram kao Poni ovog drugara dole? Da te ostavim da vapiš za druženjem kao Codex što kuka Poooniii? Čeeedooo?

P.S. Alo, Poni, odgovori čoveku više jesi li Čeda ili nisi, pa da polegamo. Probi uši.


pony?

cedo, jesi li to ti? ;o)


Bolje 4 nego 5

To je prica koju su provlacili aktivisti jedne partije pred izbore u januaru. Ja sam se potpuno slozio sa tim. Ako bas "moras" da glasas tako, onda brate "bolje 4 nego5". Prisetih se i kako je petica radila od pocetka 2000. Nikada nisam u potpunosti gledao ko kojoj stranci pripada. Tako sam i formirao nekakve stavove o mnogima. Recimo odlazeci ministar Poovic mi je bio pozitivan, Mihajlov(drago mi je sto je dao gol na derbiju),a on je od starta pokazao cvrstinu. Nekako sam, cini mi se, pogresno procenio Bakareca. Secam se njegovog hoda sa Amfilohijom, kada je dzamija u Beogradu gorela. Ne znam da li je zbog andjela koje je covek istetovirao, ili zbog poezije, on mi je nekako postao drag covek. Toliko drag da mogu reci da mi je najdrazi iz petice.


Podrska

U svakom slucaju krajnje je vreme da se u parlamentu cuje nesto konstruktivno,mada citsto sumnjam da ce u ovoj formi biti usvojena.

moja podrska !


jbt,vi ste josh u proshlom veku ... uzas !

nikad me necete ubediti da zivim u vashem jebenom vremenu !
alo bre debili,HYPE je bio u bg-u,GOLDIE stize u ns !

FUCK OFF !!!


Sreća vaša, ljudi, da

Sreća vaša, ljudi, da imate ovaj blog, jer ste u svemu ostalom ionako na margini...


Potpisao

jos prvog dana.
Takodje sam i za to da srbijanska skupstina donese Zakon o Srebrenici po ugledu na Zakon o Ausvicu u Nemackoj, al da se relativizacija,negiranje ili slavljenje genocida u Srebrenici i svih ostalih srbijanskih i srpskih zlocina ne kaznjava sa 5 godina zatvora kao u Nemackoj, vec najtezom kaznom-40 godina zatvora ili novcanom kaznom kao alternativom, 1000 Eura po godini zaprecene kazne zatvora, pa da vidim ko ce onda da pokusa da zucne nesto u prilog zlocinu ili da ga relativizuje ili negira.


Biljanu za predsednika,Marcela za kulturu!

O kolika mi je zelja da te upoznam Biljana,najumnija i najbistrija glavo u Srbiji i sire.Pre mnogo godina sam odgledao predstavu Supermarket i oborila me s nogu.Od tada sam poceo da se interesujem ko je ova zena i shvatio koiko je voljena tamo u "tudjini" a u mojoj zemlji tako daleko od bolnih umova a tako potrebna nasoj (ne)realnosti.Svaka rec koju napises je Njegoseva.Brojni moji prijatelji u Nemackoj su ludi za tobom i znam da su dolazili i tumarali Beogradom u zelji da te upoznaju,razgovaraju i umru.Zbog tebe sam se i ublogovao da makar na ovaj jeziv nacin primim tvoje reci i makar jedno obracanje.
I kao sto naslov kaze vas dvoje najvise vredite u ovom trenutku.


clan 19

Jedina deklaracija koja je za mene zakon svih zakona je Univerzalna deklaracija ljudskih prava UN od 10.12.1948 i to njen clan 19:
"Svako ima pravo na slobodu misljenja i govora......"
Potrudite se malo i sami pa potrazite.
Zahvaljujuci njoj cak i LDP moze da pise, misli i govori razne lazi, poluistine a ponekad, kad bas drugacije ne moze, i po neku istinicu.
G.djo Ambasadorko, a da se malo vise posvetite dekici, da mu kuvate mediteransku hranu, evo, mogu da vam dam neki recept, cini mi se da bi vam bolje islo nego politicarenje i pisanje "pseudoumetnosti".
Pozdrav
"People have the power!", Patti Smith, to je nasa himna, a nase geslo je "Knjiga nas je odrzala, njojzi hvala!"
Mnogo nas je, ne mozete svima da odstranite deo mozga.
pozdrav


Deklaracija

Draga Biki!
Ovo si potpuno u pravu.Sigurno da treba da se donese Deklaracija,pogotovu po pitanju zrtava onog uzasnog rata!
To ce se i uraditi,ali samo poslije Popisa stanovnistva u BiH,koje uporno opstruiraju SDA i Haris Silajdjic(vjerujem tvoj omiljeni lik).Zasto Vlasti u Sarajevu uporno izbjegavaju izvrsiti Popis stanovnistva,to ces nam ti sveznalice objasniti.
Pet najvecih gradova u bivsoj BiH:
Sarajevo(35% Srba ili chetnika,sada 5%)
Mostar (30% Srba ili chetnika,sada 1%)
Tuzla (40% Srba ili chetnika,sada 3%)
Zenica (35% Srba ili chetnika,sada 0,5%)

Puno pozdrava ,slatkice!


O Delfinima i Ajkulama..

Posto mi je ovo prvi komentar, iskoristicu ga tako sto hocu prvo da pozdravim svakog citaoca.
Unapred se izvinjavam za sve pravopisne greske koje cu da napravim.Znam da one(greske) kod nekih ljudi izazivaju cudno i neprijatno osecanje usmereno na onoga, koji je njihov kreator.U ovom slucaju to sam ja Aca Milovanovic.
Izvinjenje nikada ne bi trebalo da bude problem, gledano iz ugla koji je razuman.Razuman ugao je onaj koji proizvodi izvinjenja.Izvinjenje je samo po sebi prazna forma koja ne trazi nikakav napor.Svi smo se ponekad , negde , nekome izvinuli.Ja to radim bar jedanput dnevno.Preslo mi je u rutinu..Priznajem da to nije dobro!
Problem je izvor koji generise to izvinjenje. Da li je taj izvor usvari gore pomenuti razumni ugao?
Konkretno:Ko ili sta predstavlja izvor problema?
Gde se nalazi taj razumni ugao?
Ko i za sta treba da se izvini?
Ha..
Nece proci puno vremena a ova pitanja ce biti bitna isto toliko koliko je bitno i pitanje izvinjenja plovecih fabrika za preradu ribe i njihovo konzerviranje upuceno preminulim delfinima i njihoavim rodjacima.Da ne govorim o izvinjenjima koje treba nuzno uputiti ajkulama kojih godisnje nestane oko 100,000,000(miliona)!Tuznao zar ne!
Za mene je to isto. Ubiti delfina,ajkulu,coveka!
Sa druge strane:Neko bi rekao ali i ajkule ubivaju delfine a i ljude!Zasto se one nekada ne izvinu za svoje postupke.One ustvari ne razmisljaju u tom smeru...Delfini takodje ne razmisljaju u tom smeru ali oni zato ne ubijaju..


Da vidimo

Secselj je zestoki manipulator. Isto kao sto je je Sloba (zajedno sa suprugom)sve zivo pobio po Beogradu.A sada pogledaj kako su chetnici bili nenaoruzani u BIH.

http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusije/new/redirect.php?url=http://www.abuhamzabrigade.tk


Politička zloupotreba žrtava zločina i relativizacija

1.Delimična istina, istina koja je istrgnuta iz konteksta je ništa drugo do svoja suprotnost i nikako ne može doprineti pomirenju.

2.Da li je MSP nepogrešiv? Možda tamo rade nekakve nepogrešive mašine koje nisu podložne ničijem uticaju i koje nemaju svoje stavove i emocije a ne ljudi.

3.Neka mi neko objasni kako se evakuacija 25 000 Bosanskih Muslimana neposredno pred krvavi zločin koji se dogodio u Srebrenici (činjenica koju u sopstvenoj presudi navodi MSP)
uklapa u definiciju genocida iz Deklaracije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida.
Može li se takva činjenica protumačiti u prilog nameri(dolus specialis) da se delimično ili u celini unište Bosanski Muslimani kao takvi.Očigledno da može pošto je MKTJ upravo to učinio uprkos logici i zdravom razumu.

4.Srebrenički zločin je po svemu sudeći bio najveći u poslednjim gređanskim ratovima na prostoru bivše SFRJ
i kao takav je bio idealan da se zloupotrebi u političke svrhe, upravo iz tog razloga precizna pravna definicija zločina koji se tamo desio je neophodna ukoliko sam taj posao nije besmislen iz razloga koji slede.

5.Da li je pisanje pravila za humano vođenje ratova ultimativni cinizam i relativizacija samog rata kao zločina.
Nije li najveći uspeh ratnih profitera taj trenutak kad neki običan čovek bilo gde u svetu poveruje da je rat nešto normalno i da treba sa ponosom i dostojanstveno da ubija druge ljude.

6.Jedino rešenje jeste simultano uništavanje svih svetskih državnih aparata za ratovanje ukoliko ne žele da se mirnim putem rasformiraju, koliko god u ovom trenutku to utopistički izgledalo.
Zamislite samo da su sve te nenormalne količine para koje se troše na naoružanje i koje vojnu industriju svrstavaju po profitabilnosti rame uz rame sa sa industrijom zabave i prodajom droge usmerne na borbu protiv siromaštva, korupcije ili u neka medicinska istraživanja(borbu protiv kancera, side).


deklaracija

cuo sam da se u hrvatskoj donosi deklaracija ,i da ce se svi proterani vratiti svojim kucama,takodje i mudri i miroljubivi narod albanski pise deklaraciju i poziva srbe da se vrate ,obnavljaju manastire kuce,onaj decko sto je skidao krst sa crkve kaze da ce ga sam postaviti.albanci su cak odlucili da plate struju koju godinama nisu placali srbiji.mislim da treba dosta toga da naucimo od albanaca to je jedan divan kulturan narod a mismo divljaci.