Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Mogu li ekonomisti doakati profesorima i studentima prevarantima

 

    Uvek za Novu godinu kupim sebi poklon. Smeju mi se moj sestrići "Jao bre tetka", ali bolje da mi se smeju nego da se desi da me se ne seti niko drugi pa da ostanem bez poklona. Kad kupujem knjige obično za tu priliku biram neke otkačene naslove , kao "Psihologija hohštaplera", i često u naslovu bude više nego u knjizi, ali ne odustajem, pa mi kao poručena ove godine dodje već dosta poznata "Otkačena ekonomija" takodje dosta poznatog i popularnog američkog ekonomiste Stivena Levita.I zamislite uvodne teme u knjizi su: da li izborne kampanje mnogo koštaju i može li se algoritmom, koji bi na osnovu dovoljnog broja statističkih podataka napravili ekonomisti, doakati profesorima prevarantima.I studentima prevarantima, naravno.Kako su zvakaće gume, potpuno nenamerno, i kod Levita i kod nekih naših medija poslužile odnosno mogle poslužiti kao reper za ocenu skupoće izbora nekom ćemo drugom prilikom, a sad na profesore prevarante. Levit je dokazao da dobar primenjeni ekonomista može doakati svojim kolegama prevarantima pošto  je "varanje primarni ekonomski čin:nastojanje da ulažući manje dobijemo više".Ova bi se tvrdnja na slučaj iz Kragujevca mogla primeniti na vrlo kompleksan način.Pošto se u celom ovom poslu radi o specifičnoj težini podsticaja odnosno motiva, stvar kod nas otežava podatak na koji me je u svojoj kolumni u Blicu podsetila Ana Trbojević: otkriće prodaje ispita na Ekonomskom fakultetu u Beogradu okončano je svojevremeno poništavanjem ispita i diskretnim udaljavanjem par profesora sa fakulteta."Pošto je ekonomija nauka koja se pre svega bavi podsticajima, ona je takodje-srećom-i nauka koja raspolaže statističkim orudjem pomoću kojeg je moguće izmeriti kako ljudi reaguju na podsticaje" Levit je doduše za potrebe srednjih škola u Čikagu uradio algoritam na osnovu koga je otkrio da su profesori 5 odsto učenika varali  na kontrolnim testovima kako bi boljim prikazalo znanje svojih učenika. Podsticaj je bio vrlo visok: profesori dobrih učenika su nagradjivani, baš loši rezultati vodili su i ka gubljenju posla.

Stvar našim ekonomistima olakšava činjenica da se na osnovu iskustva iz Kragujevca zna kako su profesori varali, pa se istim tragom uz olakšice koje donosi kompjuter kontrola mogla obaviti i na svim ostalim univerzitetima i fakultetima.Grupa iz Kragujevca je za statistiku relativno mala, ali mogla bi da posluži i za pravljenje profila profesora-prevaranta, a da ne pričam o tome da bi i karakteristični predmeti kod kojih se varalo, kao i profil učenika koji su u prevari podmićivanja učestvovali mogao lako da bude ustanovljen i dalje upotrebljen.

Jer, pričalo se i dosad, a sad su takve priče intenzivirane da ima privatnih fakulteta na kojima se studenti i ne pojavljuju, a da se diplome, čija je namena doduše samo da vlasnik otvori firmu u kojoj će hvala bogu raditi drugi, prodaji i na fakultetima takvog profila da se smrzneš.

Verujem da bi statistika mogla dobro da posluži i u rasvetnjavanju odgovora na pitanje: otkud ovoliki interes za otvaranje svih mogućih vrsta fakulteta i zašto studenti u čoporima hrle ka nekima od njih.Odnosno, po već pomenutom ekonomskom principu ekonomičnosti možda bi i bez provere trebalo podići prečku malo ili mnogo više.

 

 

 


Upravo gledam,

REPLIKU na B92, jedna od retkih profesorki sa fakulteta na pravnom fakultetu u KRAGUJEVCU DUŠICA PALAČKOVIĆ, koja očito nije uhapšena u ovoj akciji je večeras baš gost u replici.

Voditelj joj postavlja pitanje: da li ste iznenađeni hapšeem svojih kolega? Šta mislite šta je mučenica odgovorila?

Naravno da nije rekla šta stvarno misli, već se zbunila i počela da odgovara na to pitanje kao da joj je Koštunica brat od tetke.

Pošto nije smela ili želela da kaže da nije iznenađenja zbog hapšenja, ona je pokušala da lavira i odgovorila da je iznenađenja širinom akcije policije. Šio joj ga ĐuRA !

Dakle, eto zašto nije moguće da se odkrije korupcija bez ubačenog agenta, zato što je solidarnost među njima takva, da koruptivne kolege neće da izdaju čak ni oni koji su pošteni, ali očito bez zrna hrabrosti.

Ovo poltronsto u REPLICI ide dalje, pa gost u emisiji je student fakulteta prava u KRAGUJEVCU, i gle čuda, taj mlađani dečko je pokazao da mu je važnije da se dodvori uhapšenim profesorima iz Kragujevca, nego da prizna da tamo ima korupcije.

Dečko je očito lojalan, i da je spreman da ćuti, samo ako mu to donosi korist, samo mi nije jasno, zašto su ga večeras zvali da bi to videli.


sta da odgovori zena?

To je kao kad Olja Beckovic dovede Marka Vidojkovica i Mileta Dragica u emisiju i postavi pitanje Vidojkovicu, da li tebi Dragic lici na lopova?

Sta bi vi odgovorili u toj situaciji, uopste, sta bi normalan covek mogao da odgovori? Ne znam ni sta je Vidojkovic odgovorio, promenio sma kanal cim je pitanje postavljeno...


Korupcija

u Srbiji je viseslojna i veoma kompleksna pojava. Gotovo da ne postoji segment drustva bez korupcije: od cokolade i 100 gr kafe do stotina/hiljada evra. Postavlja se pitanje kako je otkriti, jer i onaj ko prima mito, kao i onaj koji ga daje imaju zajednicki cilj.
Korupcija na Univerzitetu postoji odavno. Meni nije jasno zasto pu poceli od Kragujevca - malo mi "tanko" zvuci objasnjenje MUPa da su nasli saradnika (iz Smedereva) za taj fakultet, pa su stoga krenuli u akciju. Beogradski je osinje gnezdo, pogotovo masovni fakulteti kao sto su pravni, ekonomski, filoloski.
Meni prosto jeza hvata od pomisli na korupciju na medicinskom ili stomatoloskom fakultetu.
Mene interesuje nacin na koji je moguce utvrditi da je neko polozio ispit na privatnom fakultetu a da se nije ni pojavio na ispitu ?


Recepti za otkrivanje korupcije

Stepen korumpiranosti neke institucije srazmeran je broju prodatih koverti na trafici koja se nalazi ispred te institucije. Dovoljno je zaposliti se u trafici i pitati sve one koji kupuju koverte zasta su im potrebne. Ubedjen sam da ih ne kupuju da bi obradovali staramajku sa pismom.

Korupcija takodje moze da se meri i brojem prodatih flasa finih pica i bombonjera u samoposluzi iza ugla ili brojem pojedenih karadjordjevih snicli u restoranima u krugu od 200m.


Pravi fakultet

Ja čak mislim da fakultet i nije loše "odabran", ako neko zaista misli da prema modelu korupcije koja je sprovodjena tamo pročešlja sve univerzitete u Srbiji.Čak u replici čujem da neki tehnički fakulteti imaju softvere za sprečavanje bar nekih vrsta prevara pri polaganju ispita.I mene hvata jeza pri pomisli na moguću kupovinu diploma na medicinskim fakultetima, ali neki koji se bolje razumeju me teše:ti što kupuju dilome navodno nemaju nameru da leče nego samo da otvore kliniku, pa još u bližem inostranstvu


znam jednog tipa..

..koji je kupio diplomu Stomatološkog fakulteta u BG. Hteo medicinskog, pa nešto išlo malo teže, pa se utešio stomatologijom. Čovek se inače bavi 15im stvarima, ali se pali na činjenicu da legitimno može da se predstavlja kao doktor (ne u smislu titule)..čak je kupio i beli mantil, koji se aktivira kada je nekome bitnom neko u bolnici, pa dotični ispada baja, navlači mantil i sa "bitnim" odlazi u bolnicu, da se kod kolega raspita za zdravlje pacijenta.
Sreća, pa nije toliko opičen da počne sa praksom. Što me npr ne bi iznenadilo od našeg ministramagistra..taj bi izvesno, da su mu kojim slučajem dali diplomu medicine, insistirao da radi zahvate na otvorenom srcu.


Izvinjavam se što upadam...

...ali imam aneKdotu vezanu za lika koji je kupio diplomu i onda otišao, ni manje ni više nego u Švabiju- zemlju stomatologije, da se bavi praksom. Al taj je baš bio napredan, čak je izmislio nov sistem prirodnih implanta: izvadio čoveku umnjak i stavio ga u zamrzivač, a u sledećoj seansi izvadio mu krnjavu sedmicu i na njeno mesto implantirao pomenuti umanjak. I posle nek kaže neko da nemamo najbolji sistem obrazovanja na svetu.


Pravni faks u Kragujevcu

je odlican pocetak jer je to bas pravi primer najokorelije korupcije i nekih beskrupuloznih profesora medju kojima su crnogorski mentori Dragana Petrovic i Boro Cejovic krune. Nije slucajno da doticna profesorka od BMW-a, stanova, skupocenih nakita i bundi ima stan u Kragujevcu i bas u Dobroti kod Kotora gde i Bora ima vilu a automobile koje je menjala kao Ciga konje je dobijala preko Crne Gore. Ne znam da li je Crna Gora vratila Nemackoj koja je od Crne Gore trazila da se vrate pokradene silni mercedesi, Audiji i BMW-i ali profesorka od BMW-a ima daleko siri dijapazon aktivnosti osim pravnog faksa i korpcije na radnom mestu u drzavnoj instituciji koja je trebala biti svetinja.
Licno mi je svejedno na kojem faksu su poceli bitno je da su poceli ali ova akcija mora ici do kraja jer ako se ostane samo na kazni (simbolicnoj) za mito onda ce to biti smesno jer su u pitanju milioneri koji su se bogatili na racun gradjana i drzave a koji bi trebali da budu kaznjeni za primer drugima da im vise nikada ne padne na pamet.
Nije samo jasno zasto nisu uhapseni neki clanovi mafije iz direktnog okruzenja profesorke od BMW-a jer bi time uhvatili azdaju za glavu posto ne treba zaboraviti da sa tog fakulteta potice i korupcija suda i najvisih sudskih organa od kojih je Kragujevacki najpoznatiji po predmetima koji se razvlace decenijama a koje su profesorka i profesor od stanova i vila u Dobroti i od BMW-a i mercedesa resavali sa sudskom mafijom na Srebrnom Jezeru, Kopaoniku, Tari i Zlatiboru.
Zbog Kragujevca je drzava tuzena i pred medjunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu pa ce drzava placati za mafiju odstetne zahteve, ustvari placace to gradjani preko poreza.


Razlika...

... u ova dva slucaja je sto je u Levitovoj knjizi opisano hvatanje profesora koji su varali u korist ucenika na ispitu, dok je ovde klasican primer korupcije.

Da ne pominjemo sto na nasim fakultetima studenti dobijaju odokativne ocene cesto podlezne subjektivnom posmatranju profesora, dok se u navedenom slucaju iz Cikaga radi o klasicnom multiple choice testu gde je, za razliku od nasih ispita, moguce dobiti statistiku na osnovu koje moze da se napravi algoritam za pracenje ponasanja profesora koji varaju.

Plasim se da kod nas samo ovako "sveobuhvatne" i siroke pendrek akcije mogu da prodju.


Lako je Levitu

Slažem se Levitov posao je bio gotovo vrlo jednostavan, ali malo sam razmišljala, ako odabereš dva karakteristična fakulteta, pa prikupiš podatke o uspehu koji su u srednjoj školi imali upisani studenti, pa njihov opšti uspeh u studiranju, pa pojedinačna iskakanja kod pojedinih predmeta možda bi neki bolji program dao neki model.


Algoritam

Poplava privatnih fakulteta, univerziteta i akademija je posledica stanja u društvu. To ništa novo nisam rekao. Kako će otac ili majka (za koje se u opisu posla kaže "biznismen" ono kontraverzni ću da ostavim za neku drugu priliku) da objasni detetu kako su oni išli u školu, na fakultet, učili, polagali ispite ... Zna se poreklo njihovog novca i posla, pa ako je moglo trange - frange da se dođe do para onda može i do diplome. I onda se prvo počinjalo na državnim fakultetima, pare u indeksu, preko sekretarica, dobrih poznanika, ali ne "lezi vraže" moralo je pre svega toga da se položi prijemni (e to je muka, kad je dete išlo u srednju školu na odmore i ekskurzije) i onda se pojavilo spasonosno rešenje - MEGA, GIGA, BK, Zečević i ostali "Univerziteti" (registrovani po ko zna kojem važećem zakonu) gde je sistem rada: plati 2-3.000 EUR za godinu i za par godina eto ti menadžera za šta ti duša hoće. Na tim "Univerzitetima" gostovali su profesori sa državnih fakulteta za "malu" keš nadoknadu i zanimljiv je podatak da je kod tih profesora prolaznost na privatnim 5-10 puta veća nego na mrskom državnom (gde je plata samo 400-500 EUR, ali penzioni i socijalno su zagarantovani). Onda su "ekonomski" počeli mnogi da razmišljaju, zakon ponude i potražnje bar tu deluje bez greške.
Tikva je pukla na Kragujevcu (i to na pravnom fakultetu, oh ironije), i sada su mnogi u panici a ja mislim najviše oni koji nisu stigli da "overe" sve ispite. Doći će cela ova afera do suda, a tamo će neki bivši studenti pravnih fakulteta da obrađuju tu problematiku i epilog ćemo (ali ja mislim da nećemo) videti.
Samo još nekoliko pitanja:
A šta je kada studenti preko modernih tehnoloških sredstava "polažu" ispite? A šta je kada deca profesora završavaju fakultete (gde im rade mama i/ili tata) sa najboljim ocenama? Korupcija?
Dakle - Algoritam za Srbiju ne postoji, za to bi trebao nečiji "blistavi um"


Mora da postoji

Ma mnogo se mi precenjujemo, postoji algoritam i za Srbiju videli smo to na nekim drugim primerima, bože me oprosti.I evo, da bi se do njega došlo vrlo su korisni i staistički podaci o prolaznosti na državnim fakultetima na koje se zasad upusiju bolji studenti i na privatnim na koje se upisuju oni koji nisu mogli na državni ili su najpoželjniji ekonomski princip - žto manje ulaganja za što veću dobit- usisali sa majčinim mlekom.Ima načina da se sveobuhvatna kontola izvrši samo ne bi trebalo da radimo dve stvari: da neprekidno ponavljamo kako nama pomoći nema, i da dodajemo kako je ovo što se dogadja u Kragujevcu politički motivisano. Čak i ako neko vrši političku zloupotrebu, vrši zloupotrebu KRADJE.


Algoritam 2

Bio je svojevremeno jedan bilbord u Beogradu (ja sam ga video na Autokomandi) na kome je pisalo:

NIJE SVAKO ZNANJE ISTO
EKONOMSKI FAKULTET U BEOGRADU

Kao pokušaj da se budućim studentima (i roditeljima) nagovesti razlika između "keš univerziteta" i državnog fakulteta.

Prava borba mora biti sistemska; npr. ne može u državnu službu da se zaposli čovek koji je završio fakultet koji nije državni, Banke (i domaće i strane) da jasno stave svojim Human resoursima i ostalima ko sa kakvom diplomom dolazi, a i profesori da se deklarišu gde će da rade (nema malo tamo - malo vamo). Zna se ko drži predavanje na Itonu, Harvardu, Jeilu ... i ko stavlja potpis na nečije znanje pa onda to znanje ima pravu cenu.

Ili da čekamo zakone, sudove i advokate (aaaaaaaaa!!!!)
Daleko je sunce ...


Moram da priznam da mi

Moram da priznam da mi kategorizacija univerziteta u inostranstvu nije bas najbolje poznata, ali ima ih koji ovde veruju da ce privatni fakulteti viskim platama povuci najbolje profesore sa drzavnih fakulteta, te ce za pet do deset godina biti stvar prestiza da studiras na nekom, naravno ne svakom, privatnom fakultetu.Nisam bas sigurna da ce ovo funkcionisati bas ovako, ali moze da se desi. A akcija sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu pocela vidim da se siri dalje. Kad vec ovako razmenjujemo informacije, kaze mi neki dan ozbiljan izvor da "ozbiljni" fakulteti ispite i diplome prodaju preko advokata u vidu konsultantskih usluga. Navodno advokat obezbedjuje konsultantsku uslugu rpfesora studentu. Sve lepo cisto, platis advokatu, advokat profesoru.Verujete li vi to?