Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Dobar, los, zao

DobarDobarlosloszaozao

Kako povezati nacistu, kriminalca, pjesnika, moguceg (mada ne i dokazanog) ubicu tetke Branka Baletica u Sarajevu, prognanika iz otadzbine, zrtvu komunizma, vodju Nacionalno-boljsevicke partije, ekstremnog desnicara, clana Ujedinjenog gradjanskog fronta, mitraljesca sa Trebevica koji je svojedobno slusao punk i obozavao muziku koju je svirao Lou Reed u New Yorku, sa osobom koja ima jevrejske gene, rodom je iz kavkaske regije, demokrata, igrac Bosne, svjetski sampion, prognanik iz otadzbine nakon budjenja muslimanske svijesti nacije, s nekim ko se stavio na stranu zitelja Sarajeva kada je grad opkoljen, a ljudi poput osobe opisane na pocetku recenice skupljali su se poput zvijeri da i oni ispale koji rafal. Kakvo zlo mora biti na vidiku da bi se sve ove oprecne osobine zanemarile i spojile izrazito razlicite ljude koji, s mnogim drugim, tvore Ujedinjeni gradjanski front?

Ispada da je Vladimir Putin zaista takvo zlo koje je uspjelo u naizgled nemogucem te zblizilo Eduarda Limonova i Garija Kasparova. Moguce je da je Limonov pucao u tetku Branka Baletica, a moguce je da je Eduard Limonov pucao i u Garija Kasparova. Umjesto sto Limonov gleda Kasparova preko nisana, danas se gledaju u oci kao lideri opozicije Vladimiru Putinu. On ih je spojio. Lako je iz daljine moralisati s kim bi nesto covjek radio a s kim ne bi. Opasnost i zlo mora biti veliko da se skoro sve zaboravi i svrsta u isti red sa realno jos gorim zlom koje samo zato sto nije jednako sposobno nije i veca opasnost. Zamislite da je Limonov sposobniji sta se sve moglo desiti. Prvo, mogao je pociniti pokolj sa padina Trebevica kada je mitraljirao odozgo s jednim drugim pjesnikom. Sam je ustvrdio u odgovoru nedjeljniku Vreme da nije pogodio tetku Branka Baletica, znaci promasio je sto govori da nije dovoljno sposoban za oruzanu borbu i da bi trebao da se kane oruzja. Medjutim on je opet zbog oruzja, ovog puta kupovine, osudjen u Rusiji i proveo je izvjesno vrijeme u zatvoru. Prosle subote ujutro je ponovno uhapsen. Da je on na vlasti, da je sposobniji dakle, siguran sam da bi bilo puno vise hapsenja nego sada i nisam siguran da Rusija ne bi sada aktivno ratovala na vise lokacija poput Amerike. Spremale su se demonstracije u St. Petersburgu koje je policija rastjerala te uhapsila nekoliko vodja. Gari Kasparov je napustio demonstracije nakon sto je odrzao govor najavivsi put dug 364 dana do pobjede nad Putinom 2008. godine. Ja, nesto, mislim da ne bih nikada s Limonovom u istu skupinu, ali sahisti, pogotovo svjetski prvaci, su cudna sorta. Fiser je takodjer izbjegao iz sopstvene zemlje, trazio zastitu od i prkosio Americi, dolazio je igrati pod okriljem Milosevicevog rezima kada su ovog ignorisali ili bojkotovali skoro svi, Karpov je isao igrati simultanke u Vukovaru tokom okupacije, a znatan broj drugih vodecih velemajstora promijenio je nacionalnost sto iz ideoloskih razloga, sto iz licnih interesa. Kasparov je napustio Baku tokom Crnog januara, kako je u Azerbejdzanu poznat pocetak 1990. godine kada je izvrsen pogrom Armena. Po majci je Armen prezimena Kasparian, po ocu Jevrej, po rodjenju Hary Weinstein, po sopstvenom izboru Rus, sam je izabrao i ime Gari Kasparov. Volio bih da mu drustvo Eduarda Limonova nije izbor vec nuzda ali nesto sam dobro sumnjicav.


Objašnjenje molim

Sve mi je jasno osim jednog. Tetka Branka Baletića? Branka Baletića, reditelja? O čemu se radi? Očigledno se cela stvar odnosi na nešto što ne znam ili nisam imao prilike da pročitam.


Stize objasnjenje

Prica koju sam ja cuo i nesto citao svodi se da je u doba kada je Limonov orgijao po Palama i ispalio one rafale iz mitraljeza usmjerenog prema Sarajevu, Branko Baletic je povremeno pisao za Vreme. Licno se sjecam fantasticnog teksta o tome kako je sjeo u auto i vozao se samo zarad uzitka u doba kada je litra benzina kostala valjda mjesecnu placu. Uglavnom, u jednom tekstu je BB optuzio Limonova da mu je ubio tetku u Sarajevu posto se pogibija jadne zene desila otprilike kada je ovaj mitraljirao s Trebivica. Na to je naci-boljsevik uzvratio reagovanjem koje se moze naci i na webu http://www.scc.rutgers.edu/serbian_digest/100/t100-9.htm
i u kojem tvrdi da nije ubio tetku. Ova optuzba je jedna od, po mom sudu, najsuptilnijih izrecenih tokom devedesetih. Objasnjenje je, sada vidim, trebalo zbog vecine citalaca. Hvala na zahtjevu.
Srdacno,
Neven


U nizu epiteta e.limonova nedostaje:

isfolirani knjizevni mediokritet.

a sto se šahista prevrtača tiče, tu karakteristiku ranije nisam primetio, a evo, teoriji doprinosim još jednim primerom:
Alexandre Alekhin, jednini čovek koji je do smrti bio prvak sveta, rođen kao Rus, postao Francuz par dana pred dobijanje titule i na kraju se priklonio nacistima.


Dizaci utega

su, mislim, jedini prevrtljiviji. Bugari postaju Turci, Gruzijci su Grci, Turci se premecu u Ukrajince, a poneki Bugar i u Hrvata. I sve se to desava u sportu koji je ponajsmjesniji na olimpijadi.


Nije to bas sasvim jasno

U vezi Aljehina par stvari. Nije on postao Francuz iz obesti ili da ne bi placao porez, vec je on bio *apatrid*, tj. kao izbeglica od komunistickih cistki (rodjeni brat mu je ubijen kao "neprijatelj naroda", uzgred budi receno) bilo mu je oduzeto "sovjetsko" drzavljanstvo. A sto se tice "priklanjanja nacistima", to je prilicno proizvoljna konstatacija. Pod njegovim imenom su se pojavila dva clanka u visijevskoj Francuskoj u kome se velicao "arijevski sah" (stogod to bilo). Mnogi istoricari saha tvrde da je stil tih pamfleta veoma daleko od jako kvalitetnog Aljehinovog stila kojim je napisao nekoliko knjiga, te se iz toga izvlaci zakljucak da mu je tekst jednostavno bio napisan. Za razliku od tih kontroverznih tekstova, u tekstovima i knjigama koji su sigurno Aljehinovi, vidi se da je jako cenio igru Laskera i Rubinstajna - koji su bili Jevreji...


.

Ali nisu samo šahisti u pitanju. I sam Limonov je svojevremeno bežao iz SSSR, i utočište pronašao u Americi.

Nisam čitao njegovu poeziju, ali sam u srednjoj školi ,negde u fazi "Bukovski" pročitao i dve njegove knjige ("Stranac u rodnom gradu" i "To sam ja Edička"), i moram priznati da su mi bile interesantne.


objasnjenje lezi bas u tome

sto ste bili u srednjoj skoli. problem je sto ih je on pisao kao velik covek. no, samo jegovo hvatanje za mitraljez govori o kakvom je bilmezu rec.


izbor ili nuzda

Quote:
Volio bih da mu drustvo Eduarda Limonova nije izbor vec nuzda ali nesto sam dobro sumnjicav.

Ako je verovati Paracelzusu, da su moralne i mentalne bolesti prelazne, svejedno je. A sudeci po politickoj situaciji kod nas i u Rusiji mislim da je Teofrastus znao sta govori, samo sto je Rusija bogatija pa ce im duze trajati.


Po mom misljenju,

Putin je najbolja stvar koja se Rusima mogla dogoditi posle pada komunizma i vladavine pijanog Borisa. Kakvi god bili u svojim profesijama, ova druga dvojca su politicki sarlatani i nisu vredni paznje.
Zakljucak: one potpise ispod slika treba drugacije rasporediti:))


pitanje

je zaista ko je u ovoj kombinaciji dobar, a ko loš. Slažem s s nsarskim.


Najboji od svih mogućih predsednika

Nsarski: "Putin je najbolja stvar koja se Rusima mogla dogoditi posle pada komunizma."

Tako krupna tvrdnja posto vapi za argumentima.


Da.

Medjutim, nije u pitanju tvrdnja vec samo moje misljenje. Sta da kazem, meni se Vladimir Vladimirovic vise svidja od ponudjenih alternativa. Ne znam kako bih to mogao da dokazem. Takodje mislim da film "The Departed" nije zasluzio Oskara ove godine. Ni to ne mogu da dokazem.

Bez obzira, Mr. Ponti, mislim da je pokrenuto pitanje vazno i ozbiljno, i zasluzuje detaljniju diskusiju. Naime, da li se politicka misljenja, ili stavovi, mogu "dokazati" u klasicnom smislu?


Neslavni kraj detaljne diskusije

Nšarski: "Bez obzira, Mr. Ponti, mislim da je pokrenuto pitanje vazno i ozbiljno, i zasluzuje detaljniju diskusiju. Naime, da li se politicka misljenja, ili stavovi, mogu 'dokazati' u klasicnom smislu?"

Vaš smisao za humor često mi se sviđa, Mr. (dr) Šarski. Dakle, dokazivost političkih teorija (kao i hipoteza) po definiciji je moguća, jer politička stvarnost u suprotnom ne bi postojala (videti detaljnije u V.I. Lenjin: "Materijalizam i empiriokriticizam").

Što se tiče političkih stavova, oni su nedokazivi baš kao i naučni.


Hvala na komplimentu (to za smisao za humor),

Mr. Ponti, ali ja se zaista nisam segacio. Dokazivost politickih teorija je moguca, razume se. Posebno kad relevantna politicka stvarnost postoji - dakle nije Utopija, sto znaci "Nowhere", sa glavnom rekom Anydrus, sto znaci "bezvodnom", i glavnim gradom Anaurote, sto znaci "grad oblaka". Pricamo o realnom svetu.

Lenjina sam citao samo koliko sam u skoli morao, i u politicku teoriju se razumem jos manje, tako da se osecam kao da hodam po tankom ledu sada. Ali, pokusacu da kazem nesto umesno.

Ako pazljivije pogledate, ja sam govorio o politickom stavu, ne o politickoj teoriji. I kako smo se vec slozili, i politicka i naucna teorija su dokazive (oborive). Rec je o stavu.

U nauci, moj stav moze da bude da vanzemaljska inteligencija postoji. U politici, moj stav moze da bude da je V.V. Putin "najbolja stvar koja se desila Rusiji". Ja to ne mogu da dokazem, ali istovremeno ne vidim nacina kako bi takav stav mogao da se obori. To je, jednostavno, stvar uverenja.

U najboljem slucaju, mogu samo da kazem zasto mislim to sto sam rekao o Putinu. Ukratko: u realnom danasnjem svetu Velikih Sila, nekakav balans snaga je jedini spas u koji svi mi mali mozemo da se pouzdamo. Ja ovo ne kazem napamet: govorim o dinamickoj ravnotezi biologije prezivljavanja - a to je sve sto moze da bude cilj nama malima, da prezivimo. Inace ce naici skakavci (iz bilo kog pravca) i sve nas preplaviti. Jednoobrazno (istovetno) resenje nije matematicki odrzivo ili stabilno, ni u svemiru, ni u matematici ekologija (vi meni Lenjina, ja vama Lotka-Volterra jednacine; visedimenzione simplekse necu ni da pominjem), ni, mislim, u ekologiji ljudskih zajednica, jer ono dovodi do smanjenja diversifikacije (entropije). Mozda takvo uniformno resenje ljudskog statusa jeste nas konacni usud, ali to je stvar spekulacije, kao ono o vanzemaljskoj inteligenciji.
Imajuci u vidu sve gore receno, bipolarni (visepolarni) svet je za sada jedini u kome mi umemo da zivimo i u kome se nekako snalazimo. Ja ne kazem da je on "pravedan" ili "najbolji", samo kazem da ovako barem nekako taljigamo. I Putin je, po mom misljenu, za to dobar izbor.

U svakom slucaju, hvala na pitanju - zaista mi je dalo priliku da ozbiljnije razmislim o onome sto sam rekao. Takodje, izvinjavam se na naivnosti i preopsirnosti.
Pozdrav,
Nsarski.


A što, Carlo?

Leibniz je pričao da živimo u najboljem od svih svetova. Koliko bi tek ta tvrdnja vapila za argumentima?


sta je argument?

behind the curtain??


Ponuda i tražnja

Leibniz je zaista i ponudio argumente, koliko se sećam odveć jednostavne, in front of the curtain.


Šarski, majstore

kako to da se ja uvek, ali baš uvek, slažem s tobom. Osim onog paradajza...


Ne znam Dottore,

mozda nesto mentalno? Istina, uprkos tome, jos nisam prokuziJo tu paradajz-simvoliku:))) Srecem je, narecenu simvoliku, tu i tamo po blogu, al' jos uvek mi osta tajna.


:)))))))))))))

da, sMIvolika.


a 'el

moze neki hint za nas retarde, plz?


O Limonovu i NBP-u se mnogo raspravlja...

... u krugovima u kojima se krećem. Ovo je prvi put od kada je krenuo talas šarenih revolucija da neka iliberalna grupacija usvoji metode građanske neposlušnosti u političkoj borbi. NBP je Limonov i gomila klinaca. Ti klinci su hrabri, spremni da odu u zatvor ako treba, pravi su revolucionari. Limonov ih očigledno koristi. Mi ne radimo s njima, ali oni svejedno uče i bez nas.

Za razliku od liberala koji su probali da naprave klon Otpora (Oborona) i koji nisu umeli da privuku aktiviste, klinci iz NBP-a rastu. Meni su zapali za oko pre nekoliko godina, ali kad sam skapirao da ih vodi Limonov zapanjio sam se.


Nevene,

"Karpov je isao igrati simultanke u Vukovaru tokom okupacije"
ko je je organizovao takmicenja?Tada su Rusi dobijali potpuno "bratska" obavestenja o ratu pa bi se stvarno to moglo pripisati neobavestenosti i pokusaju da zivot ide dalje i pod metcima.
A mozda sam i naivna. Samo da dodam da mi se cini da nije slucajno sto je sahista promenio ime i jevrejsko prezime, jer biti jevrejin u komunistickoj, tradicionalno antisemitskoj, Rusiji nije bilo lako.


ovo je smeshno

"Kako povezati nacistu, kriminalca, pjesnika, moguceg (mada ne i dokazanog) ubicu tetke Branka Baletica u Sarajevu, prognanika iz otadzbine, zrtvu komunizma..."

suprotstaviti se Putinu, mocniku sa poker-licom kome bezuslovno pripada cela Rusija - od "gasproma" pa do golih guzica sant peterburshkih beskuchnika, choveku koji ne preza od ubistva i koji je dva dana nakon ubistva Politovskaje izjavio da ga chudi da ta zena nije i ranije ubijena, koji je ko zna koliko ljudi ubio u sluzbi KGB-u etc- dakle , suprostaviti se tom choveku danas, hrabrost zasluzuje vishe paznje, nego to shto je "moguci ubica tetke BB-a"."moguci ubica tetke BB-a", mislim stvarno...

.


Limanov? ubio Baletovu

Limanov? ubio Baletovu tetku? Hm, ne secam se toga,


Negdje u ljeto 93.

u Vremenu je bio tekst. Gore sam stavio link na reakciju na tekst u kojoj Limonov negira da je pogodio zenu.


Nevene

Po vama ispada da samo "opasnost i zlo" imaju moc da ujedine ljude naocigled suprotnih svetonazora. No zaboravili ste jedan, po meni puno jaci, motiv:
MRZNJA.

Pozdrav i svako dobro

a.h


Potpuno

ste u pravu. Mozda je cak i jaca snaga od pomenutih.
Hvala
Neven


Hmmm...

Dobar, los, zao ... prilicno prepotentno. Niti je Kasparov dobar (clan Tudjmanovog HDZ-a), niti je Putin los. Putin je najbolje resenje ne samo za Rusiju, nego i za Evropu i Ameriku. Zamislite da zemlja bez ikakve demokratske tradicije, sa 145 miliona ljudi i sa onolikim arsenalom nuklearnog oruzja pocne da eksperimentise sa "pravom" demokratijom ... Ma, zlatan je Putin!


Za nuklearne sile je, znaci, najbolje

da imaju neku budalu koja sama odlucuje o tome hoce li nas sve zajedno poslati u p.m. (da prostite), nego da o tome odlucuju nesto kompliciraniji (citaj: demokratski) mehanizmi? Wow!

Prijavljujem se da budem medju prvima kada dodje do kolonizacije okolnih planeta.


U principu, ni demokratski mehanizam ne garantuje

da je nuklearno oruzje u sigurnim rukama - krunski primer je USA. Mislim da je bolje da na celu nuklearne Rusije bude neko kao Putin, nego da kontrolu nad oruzjem i vojskom ima anarhija sastavljena od pijanih budala, zapenjenih nacionalista, i korumpiranih kabadahija i mesetara rata.

U idealnom svetu nuklearnog oruzja ne bi ni bilo, i svi bi ziveli u sistemu po ugledu na Svedski (ja sam za to). Ali, ovo nije takav svet.


Pa i ta Svedska, na koju se svi rado pozivamo

je demokracija! Ne garantuje im kraljica, kao vrhovni arbitar, mir i blagostanje.

Vazno je da svaka demokracija bude izgradjena postujuci specificnosti tog podrucja i gradjana koji u njoj zive. Lijepo su nam pokazali Ameri, stalnim grijesenjem "u koracima", kako imputacija vlastitog razumijevanja demokracije ne funkcionira. Ono mora doci bottom-up, a ne top-down i jos silom iz velike daljine.

Ovo nije takav svijet (mislis kao Svedska?), kazes. Pa, mi smo su-stvaraoci naseg svijeta. Od nas ovisi. Doduse, ponekad malo dulje treba, ali ne smije se odustajati i ne praviti kompromise.

Ne bih zeljela cak ni Svedjane da mi "donose" demokraciju.


OK, da ne ulazimo u tu diskusiju.

Ja sam Svedsku naveo kao primer zemlje koja ne poseze za oruzjem, to je sve.


Demokratija

je utopija, valjda je to jasno:-)))


Demokracija nije utopija,

nego samo nije savrsena.


Bok Dunjice

G. Churchill je jednom rekao da je demokracija najmanje loš način vladanja. A ni danas bolji nismo smislili.


Demokrac(t)ija

može da funkcioniše samo ako postoji dovoljno homogeno i relativno bogato društvo (kao jaka srednja klasa i tako to). Inače se pretvara u vladavinu primitivne, uglavnom izmanipulisane, većine (koja, uglavnom, i ne može da izdiferencira svoje potrebe).

Ako nema navedenosti klasne homogenosti onda imate bosanski scenario u kome sva plemena trče u svoje torove: na prvim demokratskim izborima u BiH su pobedili SDA/SDS/HDZ iako je narod imao vrlo jasnu, gotovo liberalnu alternativu (koja daleko od toga da je bila bez medijske podrške).

Churchill je bio izuzetno duhovit čovek (ima on još duhovitijih izreka), ali ne možemo modifikovati lično iskustvo da bi ga citirali.


Churchill, dragi doktore,

je bio duhovit i nishta vishe.
Prvo, ovo da homogenost (relativno bogatog) drushtva je preduslov za funkcionisanje demokratije, je utopija, jednostavno zato shto nema homogenosti u drushtvu, nego je drushtvo homogeno onoliko koliko mu sistem dozvoljava da to bude.Znachi novac kao homogenizacija interesa.
Klasna homogenost (valjda mislish na nacionalnu), gde sva plemena trche u svoje torove, je jedino moguce u zemljama koje nemaju jasno odredjen sistem upravljanja (najcheshce zemlje koje trebaju da predju sa jednog sistema na drugi), pa im onda stizhe reshenje pod utopistichkim imenom - demokratija...shto ce reci demokratija pod plashtom globalizacije, dragi moj doktore:-)


Kako nema, Kazezoze, brate

Nema u Francuskoj, Spaniji, Italiji, Portugalu. Ali u Engleskoj, Holandiji, ima i te kako.


Ne znam

da li je demokratija za tebe samo standard zivota..ako je to, onda je i Amerika demokratska zemlja.Ljudi dobro zhive i u Australiji, Japanu..dosta njih i u Rusiji, kvalitet zhivota se popravlja i u Kini, ali nije to josh demokratija. Volja naroda se ispunjava kroz izbore, a u najdemokratskijoj zemlji na svetu imash samo dva izbora (u principu potpuno ista), pa ti sad demokratski odluchi shta cesh - rat na istoku, ili negde drugo.


Kazezoze, pa jel' ja tebi stvarno delujem

tako naivno? Odakle ti ovo za standard? Amerika, je najbriljantniji primer organizovane korporacijski vodjene drzave, Japan takodje. Moja teza je da tim velikim zemljama (poput Kine, Rusije, USA, Indija, pa i Brazil) mozda i nije moguce drukcije vladati. Neophodna je znacajna doza manipulacije, indoktrinacije, crkve u nedelju, mitinga na trgovima, TV diners u Vermontu, sto rece tvoj fixer. S druge strane, ono sto svojim ocima vidim je da je UK (a sigurno i tvoja Holandija), definitivno demokratska zemlja.

Ja samo kazem da je demokratiju nemoguce uspostaviti u drustvu u kome grupacije koje cine to drustvo nisu u stanju da identifikuju i artikulisu svoje srednjorocne potrebe. Nijedna stvar (ni ident. ni artik.) ne idu bez odredjene materijalne obezbedjenosti.


Ma to sve stoji,

samo ja mislim da ni Holandija ili Engleska kao zemlje sa najvecim oblikom demokratije kojoj tezhimo, josh uvek nema ni blizu toliki stepen svesti da iskoreni rasizam - staru boljku te dve zemlje. Znachi slaba vajda od demokratije kad je ne uzhivaju svi podjednako.
U Holandiji su trenutno Marokanci diskriminirani-opshta hajka na (potencionalne)teroriste.

Mozhda se ipak sve mozhe sakriti iza novca,ne znam...


Ma, to sve stoji

ali, u principu, mozes (a na zapadu najcesce i imas) rasisticka i demokratska drustva. I oko toga se ne treba previse skandalizovati (opet mi se cini da je lakse biti Arapin u Londonu nego Hagu, Parizu ili Kopenhagenu- ne znam sta bi Vucko rekao na ovo, moram da priznam da imam vrlo ogranicena iskustva). Kao da smo mi bolji?

Kod nas se poklase sto se pogresno krste, ili se klanjaju/ne klanjaju ili se niti krste niti klanjaju, Cigane jure i ubijaju po ulicama, love po sumama...


Kolonijalizam i rasizam

Pa nije baš na bazi kvantitativnih metoda, ali mi se čini da je London relaksiraniji od Kopenhagena, što se tiče šarenila kultura.

Danska je ipak mnogo manja zemlja. I njihova kolonijalna tradicija je mršavija (Holanđani su tu, čini mi se, mnogo jači). A vole da crtaju i budibogsnama neke karikature oni u Jyllandsposten ;)

Interesantno je da su te kolonijalne kulture sad nekako (čini mi se, možda nisam u pravu) najotvorenije... valjda su se najviše izmešali, pa nisu imali kud.

Pozdrav,

V.


Ma

i ovde bi bilo isto, ako ne i gore da su na ivici egzistencije.Najlakshe je ubediti da ti je neko drugi kriv, ako onaj koji to treba da chuje je doveden u totalnu materijalnu nesigurnost i kao takav vapi da chuje ko mu je za to stanje kriv, pa kad u to ugradish bozhje razlike, kao specijalno efektan stimulans, dobijesh ex Yugu ili Irak,Avganistan, Indoneziju itd.
Najzhalosnije od svega je koji stimulans u svemu tome igra nova grana ideologije zvana demokratija, kao neka nova vrsta boga, shta li:-)))


Pa

ne mozhe ni biti savrshena kad je utopija:-))


Izmedju utopije i nesavrsenosti

postoji razlika. Utopija ima veze s neizvodivoscu, ili barem neizvodivoscu na dulje staze i u vecem obimu. Ono sto je nesavrseno jos uvijek funkcionira sa svim tim manjkavostima. Bas kao i demokracija ;-)

Vidi Viperu i Churchilla.


Demokratija funkcionise samo...

... dok postoje ekonomski uslovi za to. Da bi drustvo imalo pravu liberalnu demokratiju, ono mora da ima veliki i uticajan srednji sloj.

Prosto pravilo je sledece, a to je da drustvo u kome je vecina sveta siromasno ne moze da opstane kao demokratija. To pocne kao demokratija, gde se politicka scena ili rasparca pa imamo anarhiju, ili sirotinja izglasa nekog demagoga koji obecava hleb za 3 dinara, a onda ti likovi polako pretvore drustvo u diktaturu (vidi Venecuela, Rusija).

Da bi se doslo do srednjeg sloja mora da dodje do ekonomskog rasta. Da bi bilo ekonomskog rasta mora da postoji politicka stabilnost na duze vreme (ne demokratija, demokratija nije uslov jakoj ekonomiji nego obratno). U uslovima Rusije (i u nasoj situaciji) jedini nacin da postoji politicka stabilnost na duze vreme je da taj diktator iz predhodnog pasusa nije bas kompletan idiot i da nije izolovan od strane sveta.

Ja licno mislim da Putin ne spada ni u jednu od dve kategorije, pa ce postepeno Rusiju pretvoriti u liberalnu demokratiju. Na dobrom su putu: sad se trenutno nalaze na stepenici "anarho kapitalizma" sa oligarsima itd. U buducnosti ce se ta ekonomska koncentracija polako siriti na veci broj ljudi, dok ne naraste srednji sloj...


Šveđanima

je dozvoljeno samo da donesu smørgåsbord ;)

V.


smørgåsbord

shta god to znachilo :))


Ni ja ne zam sta znaci, evo

Ni ja ne zam sta znaci, evo sta sam nasla:
"Smørgåsbord literally means "bread and butter table." A Swedish smørgåsbord offers the diner a variety of dishes generally meant to be eaten in a particular order. Also, for each trip to the smørgåsbord, a clean plate is often used. Smørgåsbords can contain numerous different types of foods, but they usually always include Swedish meatballs, Janssons frestelse (Jansson's Temptation), and various herring dishes":


sleeepless

a shta znachi metaforichno to samo Chubaka Vuchko zna.
Vuchko, shta je pisac 'teo da kazze? Prosvetli nas, zaime boga :))


Ma mene samo ime

Ma mene samo ime zaintrigiralo kao takvo...mislila sam da je neko fantasticno bice iz nordijskih suma, kad ono....


pa, ono muskarcu najbitnije -

samo da se dobro rucka.

mi u "kolektivu" pred curkin dan (thanksgiving) organizujemo po svedskom receptu - svako donese ono sto voli ili najbolje zna da sprema, pa jos ako je nacionalno jelo, ufff!
od muskaraca se ocekuje da dobro izjedu i nista vise - samo dvojici-trojici zene nesto zapakuju i posalju, jedan gay nastavnik se istice (sofisticiranim izborom i pripremom), a zene se utrkuju koja ce najbolje da zaseni mrsnim receptima.


To je dakle taj shvedski astal :))

Pa, moje dame, privucite stolice sednimo za taj sto. Necemo s nogu :))


A meni lichilo

na neki GAS koji te Smori, pa nemosh disat' od umora:-)


S obzirom na rune kojim je

S obzirom na rune kojim je rech pisana i s obzirom da ju je postirao Chubaka, ja pomislila neshto iz druge galaksije, neki spice oko chega sad treba da ratujemo :))
Kzzkzz, i ti zasedni sa nama, zapivaj neku :)


Ljudi

to se pise smrgåsbord, vidite da je ono o precrtano, neka greska je u pitanju. :)


JJ

pesmicu sam ti ostavio kod Jelice, a ja odoh spavati, smori me ovaj gas Vuchkov.
'ku noc


Ih bre Kazezoze, otiso si

Ih bre Kazezoze, otiso si frestelse probo nisi:

:)


da, u oba slucaja zvucalo

da, u oba slucaja zvucalo kao nesto pretece, e sta cemo....


EX TE PYHE :))

Vodzo, ipak spajs, a?


ЈАШТА

Meni beonjace vec poplavele...


JAO HAMA

i jezik zadeblj'o...


Hmmm.

ma da tajspice ne izgleda mozda ovako?
P.S. nighty night, dosta bilo za danas, moram da odmorim sto levu sto desnu mozdanu hemisferu, a bogami i tjelesinu svoju umornu. lknoћ.


Zato Vodzo, herojski uzjashi

Zato Vodzo, herojski uzjashi tog crva i idi osvajaj taj mørgåsbord. Trebace nam. Mart je, a znash ono -chuvaj se martovskih ida :)
EDTI Spavjte, sutra 20 celzijusa :)))


a tko je...

ruzan od ove trojice delija gore??


Sta je Limonov skoro pisao o Danilu Kisu

Sigurno ima u transkriptu Pescanika, o tome je govorio Ivan Colovic.
U jucerasnjem Danasu procitah tekst o Srdjanu Aleksicu, mladicu iz Trebinja koji je 1993. poginuo braneci svog druga Muslimana od svojih sunarodnika.
Dobro treba zapamtiti a zlo kazniti!


Godisnjica

mu je bila prije nekoliko sedmica. Razmisljao sam da nesto napisem ali onda sam vidio da su neki mediji obiljezili, pomislio sam da je u redu i da covjek nije zaboravljen. Bas mi je bilo drago.