Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

srecan 8.mart

Hmmm...

Eto dokaza kako te devojke sa bilboarda u stvarnosti ne postoje.

:-((


a kakve ovo veze

ima sa 8. martom? Jel to podsecanje na ono predmilosevicevo vreme kad su se poklanjali karanfili i zumbuli, i zene vodile u bioskop ili pozoriste, a ostalih godinu dana - ko te sisa?!
Jel tvrdnja da je zensko samo objekat? Sto mislite da se to ne desava i muskim modelima? U pitanju je samo konzumiranje lepote i teznja ka istom. Nekako nema mnogo veze sa 8.martom sem sto je zena na slici... cccccccccccc


hvala

adekvatan osmomartovski pokloncic


POZIV NA BOJKOT !

Amnesty Internatonal poziva žene sveta na bojkot proizvoda Dolce & Gabbana. Na današnji dan, 8. mart, se pozivu pridružuje i italijanski sindikat. Razlog - nova reklama D&G džinsa, koja sugeriše silovanje.

U vesti se dodaje da italijanski političari pokušavaju da spreče objavljivanje ove reklame u javnosti, dok D&G tvrde da je njihova jedina namera bila da reklamiraju džins.


ja ih

inace ne volim, jer su i ranije imali takve ideje - d&g, potcinjena zena pored muskarca

Uopste moram da primetim, da jedan deo homoseksualnih kreatora uporno zene zeli da svede na muskarce- kad bi im sike izbrisali, kukove stanjili bili bi najsrecniji. kreirajuci modu za zene, kao da rade za muskarce. To vec stvarno postaje problem.

btw. a sta im je poruka:" kad neda onda ti dzins daje snagu da budes djubre i nateras je na redaljku"???


D&G grade kampanju na toj filozofiji


i sad

ti reci dal je ona zensko ili musko. Queeria izvini, ali stvarno preterase. Vise nije dovoljno sto imamo imperativnih i 12 razlike ( visina, tezina) , nego sad mora i 20, a kad ce morati i 30...


reklama

sa smrtnom ranom sred čela...reči nemam...


taman sam htela da postavim

taman sam htela da postavim post
ovde u americi niko ne zna za tako nesto
ni dobre mu ni lose strane


Evo jedne anti-dove

Evo jedne anti-dove reklame

http://www.youtube.com/watch?v=I0u0wWOMIsE


Dobro im je i ime kampanje/firme

LARDO


Napreduje

nam ova WN, sad smo dobili text od 2 rechi, jednim brojem i chak celi link...chestitam na trudu:-)))


side note

it's not our perception of the beauty that's distorted, it's what we may conceive to be the true state of things, when in fact even the top notch make up and styling don't do the final product justice.


Tokom pedesetih godina i

Tokom pedesetih godina i hladnoratovskih prevara, Amerikanci su falsifikatom pokušali da prisvoje Dan žena, izmislivši da je 8. marta 1857. godine bio štrajk žena u Njujorku. Kasnije se saznalo da ta manifestacija nikada nije postojala. Dan žena je stvoren u Kopenhagenu 1910. godine na inicijativu žena pripadnica socijalističkog pokreta. Ujedinjene nacije ga praznuju od 1975.

Malo o statusu zena u Francuskoj:

Do 18. veka, ona je smatrana za niže stvorenje pod izgovorom da ju je Bog načinio od muškarčevog rebra. Dekleracijom iz 1789, žena je dobila status ljudskog bića, ali ne i pravo na glasanje. Dolaskom Napoleona na vlast, Francuskinje su izgubile pravo na status ljudskog bića, a o političkoj aktivnosti nije bilo ni pomisli.
- Mrzim kada se žene mešaju u politiku - rekao je šovinistički nastrojen Napoleon i 1804. doneo zakon po kome je žena postala večno maloletno biće, prvo pod starateljstvom oca, a potom muža. Sa muškarcem ona je bila izjednačena samo u obavezi da plaća porez i da ide u zatvor. Viktor Igo, pisac, poslanik i predsednički kandidat, inače sin Napoleonovog generala, podržavao je da žene ne mogu da dobiju pravo glasa zbog svoje intelektualne i fizičke inferiornosti. Mušku superiornost on je pravdao biološkim zakonima po kojima je "Priroda čoveku dala ključ kojim navija ženu jednom dnevno".
Do kraja 19. veka, Francuskinjama je bilo zabranjeno da predaju na fakultetima, da se bave advokaturom i medicinom, a do Drugog svetskog rata, one nisu mogle u školama da predaju grčki i latinski. Uprkos poboljšanjima postignutim u posleratnom periodu, Francuskinje se i dalje bore za jednakost u obavljanju rukovodećih i političkih funkcija, kao i za izjednačavanje plata. Naime, u Francuskoj su, za isti posao, žene plaćene četvrtinu manje od svojih muških kolega.


Pravo glasanja za zene u kantonu Appenzell

u Svicarskoj je uvedeno 1990. godine.

U Zapadnoj Njemackoj do 1974. zena nije mogla biti zaposlena izvan kuce ako za to nije imala sluzbenu saglasnost supruga. Takodjer je tek iste godine dobila i pravo da otvori svoj vlastiti konto u banci.


U Francuskoj

je bilo isto tako. Do 1973. godine, zena nije mogla da se zaposli bez muzevljeve saglasnosti, niti da ima samostalan racun u banci. A nije mogla ni da abortira.


Sta reci na ovo ? Ili smo mi

Sta reci na ovo ?

Ili smo mi napredniji po tom pitanju
ili su nase zene glasnije - a muskarci nam ne mogu nista (verovatno ne nose D&G dzins)
ili su muskarci mudriji - pa sto da nema vise para u kuci ?
ili se njima prosto moglo(/moze) tako
ili to vise odgovara i zenama i muskarcima tamo (razlog ne mogu ni da pojmim)

Sta vi mislite ?

p.s. bas me zanima :)


Bili smo napredniji,

pogotovo tokom '70-ih. Cak smo i dzins poceli da nosimo, i to masovno (iz Trsta, nakon Osimskog sporazuma 1976.). Dolce & G. nisu ni postojali (ili za njih nismo znali), a pocetkom '80-ih imali smo zenu na funkciji Saveznog premijera...


S7+, mi smo napredniji

meni je blizak primjer Njemacke (opet ja!), gdje se vide velike ne samo strukturalne razlike, nego i razlike u mentalitetu izmedju zapadnog i istocnog dijela zemlje. U zemljama nekadasnjeg socijalizma su zene ostvarile daleko vise prava, javnost je bila na njihovoj strani (vecinom samo proklamativno, ali i to je nesto), bio im je laksi pristup visim pozicijama u privredi i politici nego njihovim sestrama na Zapadu.

Jedan vrlo ilustrativan primjer je postojanje razvijene mreze jaslica, vrtica i cjelodnevnoh skola na istoku Njemacke (ex DDR), za razliku od zapada, gdje je ponuda neusporedivo manja od potraznje za mjestima u istima. Istovremeno je pritisak na zene da ostanu doma uz sporet i djecu daleko veci u zapadnom dijelu. Zene koje se odluce na karijeru nazivaju se pogrdnim imenima (Rabenmutter - majka vrana, doslovno prevedeno, nesto kao kod nas ptica kukavica, koja svoje mlade ostavlja drugima na brigu).

Tek ovdje sam postala svjesna koliko smo mi zene, odrasle i socijalizirane u socijalizmu profitirale, UNATOC mnogobrojnim manjkavostima i pro forma pravima.


Dunjice

ovo si vrlo lijepo sazela. Za zene iz nekadasnjih socijalistickih sistema se zaposlenost podrazumijevala. U mojoj struci imam posla uglavnom sa visokoobrazovanim zenama i uvijek iznova me zapanji koliko njih i po deset godina "zbog djece" ostaju doma. I ne poduzimaju nista, samo kukaju i ukazuju na to kako je u Francuskoj sve to bolje organizirano.

Jedno od prvih cudnih iskustava na tu temu sam imala kad me odgojiteljica mog tada dvogodisnjeg sina pozvala na razgovor. Navodeci kako je "znatizeljan" i "stalno postavlja pitanja" i "neke igre odbija i igra druge", prevodeci to tako da vjerojatno trazi paznju, najozbiljnije mi je predlozila da radim ubuduce pola radnog vremena, da bih provela vise vremena s djetetom, jer se i ona tako dogovorila sa svojim muzem, pa su, eto, svi sretni. Sve to ne uzimajuci uopce u obzir da sam ja samohrana mama, koja ni u ludilu nikad ne bi uzela socijalnu pomoc od drzave, a od oca nisam ni trazila. Ja sam se okretala misleci da je negdje skrivena kamera, a ona je bila uvrijedjena sto njen prijedlog ne smatram briljantnim. Sve to u zapadnom dijelu Berlina.
Ah, da, istovremeno joj nije smetalo sto jedna djevojcica po cijeli dan sjedi u kutu i jedva komunicira s drugima. Dugme "Rabenmutter" se pritiska po potrebi, na politickom nivou i svakodnevici Fussvolka.


LiRa, sto jos dodati?

Ovakvih prica poput tvoje, tvoga sina i odgojiteljice ... svaki dan, nebrojeno, svuda. Ja to zovem "germanischer/deutscher Mutterschaftsmythos" ili "Mutterideologie". Je li potrebno dodati da zbog toga nisam postala popularnija ;-)

A to sto zene i po 10 godina ostaju doma ... ja sam shvatila da je nekada pritisak toooliki, da ako nemas bas neku jaaako debelu motivaciju/razlog (samohrana majka npr.), onda se slomis pod sveprisutnim pritiscima. A ne zato sto je to tvoj izbor.

A jesi li i ti u Berlinu?


Jesam, nakon silnih seljakanja

razapela ovdje sator i ni makac :-)

"Mutterideologie" svakako i na zalost nije samo njemacki problem, ali Nijemci imaju onu nezgodnu naviku, sve "usavrsiti" do apsurda.
O tome kako su zene stalno konfrontirane sa jednom sentimentalnom predstavom majke, koja se ne da ozbiljiti, a ni otresti od sebe, te o razlicitim predodzbama kroz razlicita razdoblja i kulture, napisala je americka psihologinja Shari Thurer jednu sjajnu knjigu pod nazivom "Mythos Mutterschaft: Wie der Zeitgeist das Bild der guten Mutter immer wieder neu erfindet"(u originalu: The Myths of Motherhood").