Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Јавна расправа о првој српској Creative Commons лиценци

Creative CommonsCreative Commons

Као први корак Пројекта локализације Creative Commons лиценци, чији је главни носилац Викимедија Србије, а коју у оквиру њега подржавају партнерске организације слободног софтвера и слободне културе, састављен је први нацрт локализоване CC-BY-NC-SA (Attribution Non Commercial Share Alike) 2.5 лиценце, преведене са енглеског на српски језик и прилагођене српском правном систему. Нацрт је објављен на веб страни Creative Commons Worldwide: Serbia на енглеском и српском језику.

Викимедија Србије позива све заинтересоване, а посебно ауторе, уметнике, новинаре, правнике и друге стручњаке који се баве интелектуалном својином и информационо-комуникационим технологијама и/или намеравају да користе ЦЦ лиценце да се прикључе јавној расправи о нацрту преко електронске поште на CC-RS дискусионој групи.

Creative Commons Organization је непрофитна организација, чије лиценце допуштају брзу и слободну размену ауторских дела у области образовања, науке, технике и уметности. Прве лиценце објављене су у Америци, а пројекат локализације је, до сада, извршен или започет у више од 50 земаља света.

Локализацијом ЦЦ лиценци и Србија ће постати земља чије друштво може да користи могућности слободне и легалне размене мултимедијалног садржаја као вид дистрибуције и сарадње између аутора̂, као и аутора и публике, и омогућиће платформу за слободан проток информација између институција, нарочито из области културе и е-владе, и корисника услуга тих институција. Посебно ће бити олакшано прављење, организација и приступ архивима и међуинституционална размена, како у државном и приватном тако и у НВО сектору.

Напомене:

• Овај блог води група Википедијанаца и чланова Викимедије Србије уз одобрење Радне групе за односе са јавношћу Викимедије Србије. Ипак, текст не представља званичан став Викимедије Србије, пројекта Википедија, Задужбине Викимедија, нити ма ког другог огранка Викимедије ни Викимедијиног пројекта.

• Овај текст је објављен под CC-BY лиценцом. Овај текст можете користити под условима CC-BY лиценце уз назнаку да су аутори текста Милош Ранчић, Никола Смоленски и Нена Антић.


Konačno!

Konačno!