Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Simbol normalne Srbije

Prva pomisao na pomen Zorana Đinđića je jedan naš kratkotrajni slučajni susret u jesen 2000.

Ukrštali su nam se i pre toga često putevi u petnaestak godina tokom kojih je on bio opozicionar, a ja novinar nedržavnih/opozicionih/"nezavisnih" ili šta već medija. Ali jedan slučajni susret na minhenskom aerodromu nakon prevrata u Srbiji ostao mi je urezan jer mi se danas čini da je sadržavao mnogo toga što je bio Zoran Đinđić.

Ubijajući vreme do polaska aviona za Skoplje ugledao sam ga kako gotovo trči kroz onaj dugi koridor nakon što je već odavno prošao poslednji poziv putnicima za Beograd. Pričali smo dok smo dugim koracima hodali uporedo, a onda još nekoliko minuta dok je nekakav rigidni službenik pomno istraživao njegov pasoš. On je uglavnom pričao, a ja sam uglavnom slušao. Govorio je o tadašnjoj prelaznoj vladi koju su činili koministri kandidovani od (čini mi se) DOS-a, SPS-a i SPO-a, o tome kako to vreme mora biti iskorišćeno jer Srbiju pozitivno doživljavaju nakon petog oktobra... "Znam, vidim", rekao sam mu pokazujući na svežanj probranih tekstova iz zapadne štampe koje sam do susreta čitao. Odmah mi je "oteo" svežanj rekavši da ja svakako imam u računaru rezervu čim sam to odštampao.

Ulazeći u onu "harmoniku" dobacio je kroz osmeh da mu se javim kad dođem u Beograd i inače i zato jer mi sada "duguje novine".

Ta slika mi je ostala trajno urezana i ona je ono kako poimam Zorana Đinđića: čovek koji je stalno žurio da negde stigne, koji je čak i kada je govorio odlazio u brojne digresije jer njegov izražaj nije mogao da prati ogromnu brzinu njegovih misli, čovek koji je bio često nasmejan, a da to nisu bili veštački osmesi, čovek koji je istovremeno radio mali milion poslova, čovek koga nije bilo moguće zaustaviti osim na način na koji su to učinili.

Zašto mi svi pišemo danas o Zoranu Đinđiću? Dobro, zato što nas je Uredništvo Bloga zamolilo da to učinimo. Ali zašto svi pišemo ovako pozitivno, a verovatno nismo svi baš voleli Zorana Đinđića dok je bio živ? Vidim ovo naše pisanije i kao onu mnogima teško shvatljivu i ponekad karikiranu (kao npr. u po meni inače odličnom filmu Lepa sela lepo gore) činjenicu da je u mnogim kućama "običnih ljudi", pogotovo u Bosni bilo moguće godinama nakon Titove smrti naći uokvirene slike, reprodukcije čak i goblene sa njegovim likom. Na onaj način na koji je Josip Broz predstavljao simbol emancipacije do njegovog doba službeno negirane i nacije i države na isti način je Zoran Đinđić predstavljao i predstavlja i dan danas period emancipacije kulturne, napredne, svetu okrenute, učtive, vaspitane, lepe, nasmejane, optimističke itd. Srbije. Đinđićeva Srbija bila je zemlja kojoj uopšte nije bila potrebna nikakva lustracija jer su oni koji su do tada vladali (nažalost i oni koji od tada vladaju) bili lustrirani njegovom politikom, lustrirani tako što su bili smešteni tamo gde im je u svakoj sređenoj državi mesto – na društvenu i svaku drugu marginu - skrajnuti i prezreni.

Veličinu Zorana Đinđića pokazuju, među ostalim, video i audio zapisi sačuvani i rašireni zahvaljujući reditelju Aleksandru Mandiću i autorima projekta Kapiraj kopiraj - "Ne daj da Srbija stane".

Probrao sam za ovaj blog nekoliko izjava i nekoliko fotografija.



DodatakVeličina
Djindjic - o ceni podrske Milosevicu.MP3469.87 KB
Djindjic - gutanje zabe.MP3641.9 KB
Djindjic - hiperaktivan.MP353.94 KB
Djindjic - idite pa spavajte.MP3286.8 KB
Djindjic - o Kostunici i Haskom tribunalu 2.MP3143.96 KB
Djindjic - o Kostunici i Haskom tribunalu 1.MP3216.82 KB
Djindjic - voli ne voli.MP3183.73 KB

Na onaj način na koji je

Na onaj način na koji je Josip Broz predstavljao simbol emancipacije do njegovog doba službeno negirane i nacije i države na isti način je Zoran Đinđić predstavljao i predstavlja i dan danas period emancipacije kulturne, napredne, svetu okrenute, učtive, vaspitane, lepe, nasmejane, optimističke itd. Srbije


Какав црни Броз?!

Поредити Ђинђића са Брозом је мало неукусно.
Ђинђић је био узоран човек, насупрот развратнику и осуђиваном криминалцу Брозу.


Broz i Đinđić?!

Volela bih da razumem kako u jednu rečenicu smestiš dve toliko dijametralno različite ličnosti?

Evo, sa zvaničnog sajta Zorana Đinđića:

"Na prvom času na Filozofskom fakultetu (1971.) sukobio se s komunistima jer je tvrdio da veliki Marks ne da nije najveći, već uopšte nije filozof. Drugi veliki i značajniji sukob imao je s policijom zbog organizovanja "ilegalnih aktivnosti u studentskoj organizaciji protiv komunista, zbog čega je sam putovao po celoj Jugoslaviji". Zbog tih aktivnosti bio je i osuđen, čak se i Vili Brant, nemački kancelar, zauzimao za njega pa se, umesto u zatvoru, našao u Nemačkoj. Doktorirao je (1979. na Univerzitetu u Konstancu) na tezi "Problemi utemeljenja kritičke teorije društva" kod Jirgena Habermasa..."

To je jedina veza Broza i Đinđića koju ja vidim, bio je, naime, disident u Brozovo vreme.


Tebi verovatno Broz znači

Tebi verovatno Broz znači to što si napisala. Ni meni on nije priznajem neko ko je omiljen lik, mada sam naravno daleko od raznih naci tumačenja da je bio "srbožder", da je "urnisao Hrvate itd. Isto tako moraš dopustiti da Zoran Đinđić nekome ne znači mnogo ili ne znači ništa ili da o njemu imaju jako loše mišljenje.

Na kraj pameti mi nije bilo da ih poredim nego sam uporedio ono što oni nekome jesu (bili) kao simboli. Kao što je Broz mnogima u Bosni bio (i ostao) simbol vremena emancipacije (do njegovog vremena su Muslimani/Bošnjaci morali da budu Srbi/Hrvati/ostali) tako je mnogima u Srbiji i van nje (i meni) Đinđić bio (i ostao) simbol emancipacije. Razlog je što je do njegovog vremena izgledalo da nema nikakve šanse da Srbija bude drugačija i mnogi od nas su morali da se opredeljuju protiv nekoga ili nečega, a ne za nekoga ili nešto jer tog drugog dovoljno dobrog nije bilo.

U tom smislu - Tita i Đinđića kao simbola napravljeno je to poređenje i ono jedino kao takvo ima smisla. Ili konkretnije - nisam poredio njih kao ličnosti nego - lepo piše - ono što oni nekome jesu bili kao simboli. Pri tome to "nekome" nisu nužno isti ljudi.


Srđane, tako sam i shvatila tvoj tekst,

ali sam odgovorila Niksonu koji je iz cele priče izvukao i podcrtao samo to poređenje, bez onog konteksta u koji si ga ti stavio - emotivnog odnosa naroda prema ovoj dvojici značajnih ljudi svog vremena.


Srdjane potrudili ste se da

Srdjane potrudili ste se da pojasnite i ja to uvazavam. Tekst je O.K. samo je meni malo zasmetalo to poredjenje, ali priznajem da ne znam kako su u BiH dozivljavali Tita.
Meni su samo zanimljivi ovi komentari koji su isli na moju prethodnu poruku, gde su spremni da kazu najgore o vama a da ne znaju o cemu se radi. Cini mi se da je Djindjic trpeo dosta takvih kritika, sto pokazuje licemerje nekih od onih koji sada ovde pisu


U BiH i danas

tako dozivljavaju Tita, posebno bosnjacko stanovnistvo.

A sto se tice pregoleme ljubavi prema mrtvom Djindjicu, koja se vjerojatno ne bi ni iz daleka mogla usporediti s ljubavlju prema zivome (kamo lijepe srece da imamo priliku biti svjedocima ove druge), taj nesrazmjer je moj najveci utisak svih prica o covjeku kojega se slabo slusalo kada je to bilo neophodno.


Niksone..

...ovo tvoje buncanje mogu pripisati travi poznatoj pod nazivom "bunika"..o)))
Šta god ja mislio o DS-u, još uvek ne verujem da vam tamo daju uputstva za komparaciju koju si izveo.


Pa gospodo, vidim da

Pa gospodo, vidim da ocigledno vas nekoliko uopste nije ni citalo tekst gosn Kusovca. Naime, Nikson je samo citirao deo iz teksta gosn. Kusovca ali je njegov najveci greh taj sto je zaboravio da stavi navodnike.

Pretpostavljam da se taj komentar na "bunike" odnosi u stvari na gosn. Kusovca.


pa trebali sta da ih pustite

pa trebali sta da ih pustite jos malo.

Pozdrav!!!


Da, u pravu ste!

Da, u pravu ste!


Šta, pustiti...

...pa tekst je tvoj.
Srđan je to stavio u jedan potpuno drugačiji kontekst, a onda si ti uzeo ono što ti se sviđa. Ono što je on napisao i što si ti napisao, nije nikako isto.


nemojte Drago. Ja vama uvek

nemojte Drago. Ja vama uvek dam za pravo kada tako procenim. Nije nista istrgnuto iz konteksta. Ali u redu to vi znate da li ste procitali tekst, ali ima onih koji nisu, pogledajte komentare. Na kraju krajeva kritikovali ste me da sam izveo pogresnu komparaciju, a ne da sam istrgao recenicu iz konteksta, sto je kao sto vidimo netacno


Bilo je u drugacijem kontekstu,

mada cak ni u Srdjanovoj interpretaciji se sa tim ne treba sloziti, jer je Broz u svim svetskim udžbenicima politicke teorije i novije istorije oznacen kao diktator, možda medju meksima (obicno u kategoriji sa Markosom, Salazarom ili Dengom), ali svejedno diktator - dok se takva kvalifikacija za premijera Djindjica nikad i nigde ne može cuti (osim možda iz krezubih gubica nekolicine mentalno obolelih smradikala i dss-fanatika, dakle ni od koga ko ista vredi na ovoj planeti).


Mogu se sloziti sa vama samo

Mogu se sloziti sa vama samo nisam hteo da sirim raspravu u tom pravcu da komentarisemo Broza. Ipak se i ja danas fokusiram na Zorana Djindjica, tj. na tekstove onjemu


???

Quote:
Ipak se i ja danas fokusiram na Zorana Djindjica, tj. na tekstove o njemu

Čuj, fokusiraš se! Pa na susednom blogu, kod Jasmine, si bodovao tekstove. Kao, na skali od 1 do 10 - jaka trojka.

Izvoli, i danas i juče je pokrenuto puno tema o ZĐ iz raznih uglova, daj svoj ljudski doprinos, napiši svoj stav, daj neku emociju. Ili sedi, opusti se i čitaj. Ne moraš da komentarišeš ako nemaš šta. A ne ovako.


Krasici za Niksona: "Ili

Krasici za Niksona: "Ili sedi, opusti se i čitaj."

Nemoj samo da se previse opustas.


Komentarisem kada imam

Komentarisem kada imam potrebu da nesto dodam ili kada neko udje u polemiku samnom. Fokusirao sam se na tekst Jasmine i ocenio ga kako ti kazes ``kao na skali``.
Ne ocekujem da pratite sta ja komentarisem, ali sam na BLOG-u Nebojse Milenkovica, dao svoj mali doprinos. Sada cu malo veci.

Zoran Djindjic je kao politicar imao svojih dobrih i losih poteza. Znam za mnoge sa kojima se zblizio, a koji sa druge strane danas podrzavaju (u koaliciji) one koji su otvarali pice na dan Zoranovog ubistva. Radi se o nekim biznismenima. Nazalost tada on nije imao za koga da se ``uhvati`` jer su odredjene poluge moci jos uvek bile u rukama ``starog rezima``. Mislim da to ne bi bilo tako da je Djindjic ostao duze ziv jer je upravo na dan atentata trebao da potpise nekakav zakon (ako sam dobro razumeo) na osnovu kojeg bi se pohapsila zemunska banda.

Kada je Djindjic ubijen vracao sam se iz skole (srednje). Za to mi je javila drugarica. To mi je tada izgledalo nemoguce. Prvi moj osecaj je bila neverica. Na dan sahrane koju sam gledao preko TV-a bio sam besan sto se to dogodilo.

Voleo sam da ``oponasam`` Djindjica u brzini i optimizmu. Mogu slobodno da kazem da je bio moj uzor, ni zbog cega drugog, nego samo zbog toga sto sam kroz svoje iskustvo proverio da kada stvari resavas efikasno, da kada ides u susret problemu, kada sve sto postoji smatras za moguce i resivo, kada radis, mozes da uspes. I ne samo da uspes, vec i da budes nasmejan. To nije lako i kada tako radis nemas prava da ne uzmes zivot u svoje ruke. Tada i drugi ocekuju od tebe da im pomognes. Takve stavove sam prepoznavao i kod nekih drugih ljudi koje sam slusao ili citao. Kada ne zelis, ne radis, mislis da ne mozes onda si na putu da postanes neprijatelj Zorana Djindjica. Onda nema osmeha, ni zelje da se pomogne drugom.

U vrednosnom smislu Djindjic je bio demokrata. Ja smatram da je sloboda ta demokratska vrednost, prema kojoj se on opredeljivao. Mislim da je bio i veoma tolerantan u smislu da nije imao predrasuda prema ljudima druge vere, nacije i rase, ali i socijalnog porekla. Postovao je svakog coveka i crkvu, vise nego sto su ljudi i crkva postovali njega. Neki ljudi su otvarali pice na dan njegovog ubistva, ne iz protesta prema njegovoj politici, vec zato sto su protestovali njega i njegov sistem vrednosti, rad i postenje. Zato sto ih je kriminalni truli sistem doveo do nezasluzenog sticanja bogatstva i moci, sistem koji je Zoran Djindjic zeleo da promeni.


Niksone, hvala na

... iskrenom komentaru o)) Meni je to uvek smislenije od nepotrebnog bodovanja tuđeg teksta. Osim ako tekst, kojim slučajem usled svoje grozne provokacije ili zlonamernosti ne zaslužuje da bude nazvan nulom! A Jasminin tekst to sigurno nije bio. Ali, eto, onaj drugi, što je na Zoranovu godišnjicu pobrao najviše komentara - taj sigurno jeste.

Pozdrav!


Niksone

Znamo da je Tadic tvoj farovit, ali ko ti je kriv sto si bez mozga. Jedino tvoji roditelji! Njima se zali, mada je kasno!


kapi vama trebaju kapi za

kapi vama trebaju kapi za oci da bolje procitate ono sto je napisano. Nadimak vam stoji u to nema sumnje. Uzivajte u citanju teksta, ako ga jos niste procitali

Sve najbolje!!!


niksone

josh mi samo recite sta mislite o titu?


jednom recju diktator. Znam

jednom recju diktator. Znam za neke stvari (citao ili cuo, a iskreno neke su i iz privatnog zivota) koje me navode da imam ovakvo misljenje o njemu. Naravno jos uvek ocekujem neku dobru knjigu o njemu, da bih dao siri komentar


niksone,

posto ste rekli da je za vas tito bio diktator , sada mi objasnite sta je trebalo da znaci ovaj vash komentar: "Na onaj način na koji je Josip Broz predstavljao simbol emancipacije do njegovog doba službeno negirane i nacije i države na isti način je Zoran Đinđić predstavljao i predstavlja i dan danas period emancipacije kulturne, napredne, svetu okrenute, učtive, vaspitane, lepe, nasmejane, optimističke itd"


To nije moj komentar vec deo

To nije moj komentar vec deo iz BLOG-a Srdjana Kusovca (procitajte tekst). Namerno sam to naveo jer se sa tim ne slazem, mada je kasnije Kusovac to pojasnio (pogledajte njegove kasnije poruke na ovom blogu, vezano za to kako su Broza dozivljavali u BiH)


niksone ,

nisam primetila da se radilo o citatu. u svakom slucaju, dobro sam ukapirala da se niste slozili sa konstatacijom srdjana kusovca, pa je otuda usledio i moj onakav komentar. inace, na osnovu vashih komentara, ne samo na ovom blogu, rekla bih da ste zagovornik politike koju zastupa tadic. ako sam pogresno zakljucila, onda me ispravite.Imam josh jednu molbu- navedite mi samo jedan, ne morate vishe, pametan potez koji je povukao tadic, otkada je postao predsednik. bila bih vam jako zahvalna.


Kapi, nemojte se ljutiti,

Kapi,

nemojte se ljutiti, ali mislim da ste preambiciozni kada to pitate. Ja bih ograničio pitanje pa ne bih insistirao na pametnom potezu. Dakle pitanje je: navedite mi molim samo jedan, ne morate više, potez (dakle ne mora pametan, može ma kakav) koji je povukao Tadić od kako je postao predsednik. :)


U redu, nema problema nisam

U redu, nema problema nisam svadljiv

izvinite i Vi

Nisam clan DS-a niti neke druge stranke. Bio sam samo clan otpora i to je moje neko gledanje na stvari. Medjutim, ja ovde vise branim Tadica od neosnovanih napada i gluposti, nego sto ga nesto promovisem. Cak se ne secam da sam iz cista mira pisao nesto o njemu, jedino kada je bilo napada, onako kolektivnih LDP-ovskih. Glasam za DS

Pametan potez Tadica: Pazite apsolutno najvaznije ovlascenje predsednika je da predstavlja zemlju. Cini mi se da tu nije nista sporno jer on to dobro radi. Pre svega prihvacen je u regionu, na zapadu posebno, ali i u Rusiji, gde neke opcijice bas nemaju prodju.

drugo ovlascenje po vaznosti predsednika je da potpisuje zakone. Medjutim videli smo da i kada odbije da potpise neke zakonske predloge koji su losi (npr. zakon o radio difuziji, zakon o radu) vecina ga opet izglasa pa mora da potpise.

trece ovlascenje daje pomilovanja. Tu nisam upucen, ali znam za dva pametna poteza. Prvi, nije dao pomilovanje Miri Markovic da dodje na sahranu (sto je sasvim normalno dok se ne setimo da je Toma mogao da bude predsednik, a mislim da bi joj i Marsicanin da je pobedio dao pomilovanje). Drugi je kod ublazavanja kazni za zene koje su u zatvoru osudjene zbog napada na muzeve, a koje su naravno bile zlostavljane od istih.

Iniciranje za donosenje deklaracije o Srebrenici, izbacivanje jednog tajkuna iz kancelarije, podrska Bozi Djelicu su za mene odlicni potezi

Voleo bi da se i vi izjasnite. O tome koga podrzavate i o Titu?


niksone

glasala sam za ldp&koaliciju. bila sam clan ds dok cedu nisu izbacili iz nje na zahtev dss i g17+(nedopustiv cin).i svojevremeno sam bila clan otpora.da se razumemo, apsolutno podrzavam politik ldp-koalicije
sto se tice tita, s obzirom na erupciju nacionalizma pred kraj osamdesetih godina , koja ,nazalost, josh ne jenjava , pitam se sta bi se dogodilo da nije bilo te titove, nazovi diktature? da li bismo doziveli sudbinu nasih suseda, madjarske ,rumunije , bugarske tj. bili u sastavu istocnog bloka s obzirom da srbija obiluje rusofilima. treba se setiti sukoba sa staljinom. a i knjiga koju toplo preporucujem "odrzavanje tita na povrsini " otkrice vam puno toga o tom vremenu. u svakom slucaju, mislim da je diktator ipak prejaka rec ....


niksone

glasala sam za ldp & koaliciju. bila sam clan ds dok cedu nisu izbacili iz nje na zahtev dss i g17+(nedopustiv cin). svojevremeno sam bila clan otpora.da se razumemo, apsolutno podrzavam politiku ldp-koalicije.
sto se tice tita, s obzirom na erupciju nacionalizma pred kraj osamdesetih godina,koja,nazalost,josh ne jenjava,pitam se sta bi se dogodilo da nije bilo te titove, nazovi diktature? da li bismo doziveli sudbinu nasih suseda, madjarske ,rumunije , bugarske tj. bili u sastavu istocnog bloka s obzirom da srbija obiluje rusofilima.treba se setiti sukoba sa staljinom. a i knjiga koju toplo preporucujem "odrzavanje tita na povrsini " otkrice vam puno toga o tom vremenu. u svakom slucaju, mislim da je diktator ipak prejaka rec ....


niksone ,

nisam primetila da se radilo o citatu. u svakom slucaju, dobro sam ukapirala da se niste slozili sa konstatacijom srdjana kusovca, pa je otuda usledio i moj onakav komentar. inace, na osnovu vashih komentara, ne samo na ovom blogu, rekla bih da ste zagovornik politike koju zastupa tadic. ako sam pogresno zakljucila, onda me ispravite.Imam josh jednu molbu- navedite mi samo jedan, ne morate vishe, pametan potez koji je povukao tadic, otkada je postao predsednik. bila bih vam jako zahvalna.


Samo da podsetim

Broz je bio diktator.


Da, Broz je bio diktatot...

...to se ne bi smelo zaboraviti.


Simbol nenormalne Srbije

Gledam gore fotografiju sa Čankom i to kod mene pokreće lanac mučnih asocijacija.
Malim mozgom proleću sećanja na septembar/oktobar 2000. godine dok ovih dana u Novom Sadu skrećem pogled sa svakog bilborda na kojem se Radikalna stranka zahvaljuje Novom Sadu na ukazanom poverenju.
Istovremeno ne nalazim načina da svarim ono što sam iz prve ruke čula - da je jedna od velikih briga Maje Gojković to što je novosadski SPENS okrečen u "boje Čankove Lige", te bi ga svakako trebalo iznova krečiti, da neko ne dođe na pomisao da je SPENS reklama za LSV.

Maja Gojković kao asocijativnim principom odabrani simbol nenormalne Srbije; na jednoj strani gomila njoj sličnih, na drugoj Đinđić, ali mrtav, i to je jednostavno u svakom trenutku (ne samo na današnji dan) - strašno.


Srđane...

ne znam da li ćeš se složiti, ali mene već dugo fascinira pojava koju sam najbolje upoznao kroz odnos prema Đinđiću. To je prepoznavanje ljudi koju streme ka modernom, koji su drugačiji od uobičajene političke matrice u Srbiji. Naime, u ono vreme, kada nas je bilo 8 odsto po istraživanjima koji smo ga podržavali (2002/2003), nikada nismo posumnjali da je “naš”. Kritikovali smo ga veoma žestoko, sećam se stalnih rasprava na rođendanima, slavljima itd. oko veronauke u školama, građenja Hrama, izjava o R. Šumskoj… Ali nikada, nijednog trenutka nismo prestali da ga podržavamo. Sa druge strane, ovi koji su ga mrzeli, mrzeli su ga još više kada je odlazio u crkve ili uvodio veronauku. Uvek su jasno prepoznavali da nije “njihov”. A evo, četiri godine posle atentata, tekstove o njemu na blogu pišu i Bojana Maljević, Dejan Stanković, Tanja Jakobi… Srećom napisao si i ti, Jasmina, Goran Marković, Miljenko… Nekako mi se čini da se i danas prepoznajemo, šta god pisali :-)


Popoviću, žao mi je svake reči kritike

koju smo mu uputili.

Quote:
Kritikovali smo ga veoma žestoko, sećam se stalnih rasprava na rođendanima, slavljima itd. oko veronauke u školama, građenja Hrama, izjava o R. Šumskoj...

Ali, to su bili počeci normalnosti u Srbiji, koje smo konačno dočekali. Mislili smo da smemo da tražimo više i bolje i brže a pogotovu od onih koje smo podržavali. Ali, to je bilo kratkovido i nezrelo s naše strane. Ko je mogao da sanja.

Evo, i Vesna Pešić priča o tome, u Peščaniku:

"Da ne pričamo o tome koliko je vlada Zorana Đinđića bila "odgovorna za sve" i kako smo ga svi prozivali. I on je svakome odgovarao, a sada imamo ove raskomoćene tipove koji su feudalno podelili vlast i Koštunicu koji više ne odgovara ni za šta..."


Quote: "Da ne pričamo o

Quote:

"Da ne pričamo o tome koliko je vlada Zorana Đinđića bila "odgovorna za sve" i kako smo ga svi prozivali. I on je svakome odgovarao, a sada imamo ove raskomoćene tipove koji su feudalno podelili vlast i Koštunicu koji više ne odgovara ni za šta..."

Unosio je pozitivnu energiju,nadu,terao je ljude da rade na sebi,da pocnu da razmisljaju.
A ove,samo u depresiju covek moze da padne kada ih vidi,al necu ih sada,danas ni pomonjati,ne zasluzuju.


Da, kritikovali smo ga tada

Da, kritikovali smo ga tada i zbog veronauke i zbog drugih stvari, a zapravo je suština po meni to Dragane što si napisao da smo ga prepoznavali kao svog. On je u toj situaciji bio neverovatno sam. Zato je jako vredna ona prva fotka iz skupštine.

A ako bih birao citat koji smatram ipak najboljim obeležjem Zorana Đinđića - to je onaj iz priloženih o trnoružici (idite pa spavajte).


...


uvek se

"razmasem" kada cujem neki njegov intervju,razmisljanje,..itd.Mislim da bi bilo vrlo korisno da tokom cele godine,bar na jedan minut,jedna tv,svaki dan pusti neku njegovu misao,mali delic nekog intervjua.A ne ovako,jednom godisnje..i to na ovaj dan.Mislim da bi mnogima to znacilo,nije to ni pitanje politike,jer su njega cenili i protivnici,i domaci i strani,secam se i danas,putovao sam u Osjek taj dan,Hrvati slave...znali su ko je on,znali su i Albanci,i oni su slavili,..ali ruku na srce,bilo je i tog dana,pre cetiri godine i ljudi u Srbiji koji su slavili.Nadam se da ovo cita neko sa tv b92 i da ce uraditi nesto po tom pitanju.


Srdjane

Bash su me ove fotke razbile:(( Danas smo opet prosli tim putem. I dan je ponovo bio lep ko' onog 12og.


I ja sam bio...

...i hodajući razmišljao o tome kako je dan kao i pre četiri godine.


bez naslova

Ne pamtim da li je dan bio lep ili ruzan, ali pamtim sat, jer sam dojila moju bebu, kada mi je muz javio da je izvrsen atentat. Pamtim osecanje i veru koju sam osecala u tim trenucima, satima, da tako snazni duhom moraju da prezive. On nije! Zasto?
I danas se nadam da ce se pojaviti, da cu cuti njegov govor sa prepoznatljivom melodijom, videti njegovo lice sa prepoznatljivom mimikom, da...
Nema ga medju nama, ali ga ima u nama.
Jos samo da uzmognemo da svi zelimo da nam bude bolje i da nas ophrva samo delic njegovog entuzijazma i zivotne snage pa da krenemo napred.


Gleda li neko...

ovaj skandal na RTS-u? Po njima, najvažnije pitanje kojim se bavio Đinđić je očuvanje Kosova!? A u 9 i 15 će o "skrivenim stranama Đinđićevog testamenta" da govori Dobrica Ćosić!!! Bruka i sramota!


Vidim, RTS nastavlja s masovnim silovanjem

naroda (MENTALNIM, da ne bude zabune).


Da, strašno..

....no gledaću insajder.Toliko su predvidivi, da to ne treba gledati. A sa tom pričom su otpočeli pre tri godine, sa onom knjigom D. Ćosića u izdanju Večernjih Novosti.


Ali ne zaboravite da u

Ali ne zaboravite da u emisiji ucestvuje i Vesna Pesic, kao i dva nasa blogera - jedan bivsi, Goran Svilanovic, i jedan sadasnji (pocasni takoreci), Cedomir Antic. Valjda ce to biti dovoljna protivteza seoskom uci i nacionalnom mesiji iz sljivika Cosicu.

(Naravno, ne mislim da ce Cedomir Antic biti oponent Cosicu u bilo cemu osim eventualno u savetima oko pravilnog obrezivanja sljiva)


Svaka čast...

za komentar :-) Od tebe nisam manje ni očekivao. Kad se samo setim koliko ga je voleo Čedomir Antić!!!


Kakva manipulacija...

..Đuro Bilbija proglasi DSS nastavljačima Đinđićeve politike, a njegovo ubistvo zaverom stranih sila zbog Kosova. Da nije bilo Vesne Pešić i Lutovca,ko zna dokle bi došla ova priča. A celo vreme, Đuro se poziva na Dobricu Ćosića, a Ćosić na Đuru. Pre dve godine nastaje Ćosićeva knjiga po istom principu, da bi danas Đinđića proglasili nacionalstim koji je zbog toga poginuo. Kakvo ludilo..


A pritom je Đuro stara mušterija...

Redovno koristi govor mržnje, kolumne su mu strava i užas. Meni je najviše ostao u sećanju kao jedan od najglasnijih osporavatelja genocida u Srebrenici. U tekstu od 14. jula 2005. godine, dokazivao je kako niko iz međunarodne zajednice ne pominje reč genocid, te stoga genocida nije ni bilo! Mrtav hladan!


Ima nas koji čuvamo i

Ima nas koji čuvamo i njegove tekstove iz 1991. Kako je samo tada pujdao.


Đuro ima jako...

..zgodan nadimak - "Herman".
Dodoše, to je od malih nogu, iz sela Peći kod Bosansog Grahova.o)


Drago & Dragane,

ovo je opet sunovrat RTSa, na čije smo otrovne "strelice" već i navikli, ali ovo više nisu strelice, ovo ko da se povampirila Mila Štula, čoveče! Tijaniću, sram te bilo! Bilbija, Ćosić i kompanija... I oni na javnom TV servisu pričaju o Đinđiću i Kosovu. Povraća mi se.


Ova manipulacija je dugo...

..spremana i pokušali su lukavo da je izvedu. Da nije Vesna jedno dva puta vrlo energično reagovala, ko zna gde bi stigli. Kladim se da bi uveli u vezu Čedu, Bakalija, OVK,heroin, Ameriku preko Vatikana i vehabija.
Dobro, bio je i Lutovac OK.
Ali, ide priča Ćosićeva. Onako kao prilog. I na kraju puf - zaključak. Đinđić je ubijen kao Srbin. Onda voditeljka kaže aha, a ovi današnji naslednici, pa nabraja, oni bi dali Kosovo...
Onda Đuro kaže kako on zna da je Đinđić hteo da neke ljude udalji i iz reformi i oko Kosova, ali eto, nije o tome govorio javno. Pa onda nešto što bi on objavio ali nije moglo stati na dve stranice. Pa citira Gardijan, pa neke šefove misija u Prištini - i navodi na zaključak, vidite kako je on napravio zaokret u nacionalnoj politici.
Istu stvar tvrdi Kalemar ali se sad on u snimku koji nam RTS nudi poziva na Đurin intervju.
Ja ovako nešto nisam stvarno nikada gledao.


Pa vidiš kako je jahala po

Pa vidiš kako je jahala po nekim idiotskim pitanjima, insistirala na njima da je jasno da je dobila od Znojavog zadatak da to sve ubaci u kalup Političkog krila Zemunskog klana (tako od juče zovem Koštuničinu stranku, (C) Dirty)


Ova manipulacija je dugo...

..spremana i pokušali su lukavo da je izvedu. Da nije Vesna jedno dva puta vrlo energično reagovala, ko zna gde bi stigli. Kladim se da bi uveli u vezu Čedu, Bakalija, OVK,heroin, Ameriku preko Vatikana i vehabija.
Dobro, bio je i Lutovac OK.
Ali, ide priča Ćosićeva. Onako kao prilog. I na kraju puf - zaključak. Đinđić je ubijen kao Srbin. Onda voditeljka kaže aha, a ovi današnji naslednici, pa nabraja, oni bi dali Kosovo...
Onda Đuro kaže kako on zna da je Đinđić hteo da neke ljude udalji i iz reformi i oko Kosova, ali eto, nije o tome govorio javno. Pa onda nešto što bi on objavio ali nije moglo stati na dve stranice. Pa citira Gardijan, pa neke šefove misija u Prištini - i navodi na zaključak, vidite kako je on napravio zaokret u nacionalnoj politici.
Istu stvar tvrdi Kalemar ali se sad on u snimku koji nam RTS nudi poziva na Đurin intervju.
Ja ovako nešto nisam stvarno nikada gledao.


Drago ne donosite olako

Drago ne donosite olako takve zakljucke. ja ne znam sta je sporno u politici Djindjica prema Kosmetu, tj. verovatno neko bi imao bolju ideju ali ajde da je cujemo

Sto se tice emisije voditeljka je pokvarila sa odbranom dss-a, ali pojavljivanje Cosica meni ne smeta, jer ako je tacno da se Djindjic vidjao sa njim radi razgovora o vaznim drzavnim pitanjima onda ja ne znam kako njega da zaobidjete


Ni po jada za Ćosića. Taj

Ni po jada za Ćosića. Taj odavno nema šta pametno da kaže (a ja mislim da nema ni više nego odavno).

Ali zar Vam se Niksone ne čini čudnim da u studiju nije bilo nikoga od Đinđićevih saradnika, onih koji su sa njim provodili najviše vremena i koji su mu bili najbliži? Tih ljudi inače nema niti ima njihovih stavova ni na Bastilji ni u Politici ni kod Bilbije - nigde. Je l' to smatrate čudnim ili ne?


Pazite meni se najvise i

Pazite meni se najvise i svidja da o njemu govore osobe kao sto je Lutovac ili Vesna Pesic. Verovatno i Ceda Jovanovic i Boris Tadic imaju sta zanimljivo da kazu, ali to onda ne bi bilo o Zoranu nego o rejtingu.
Medjutim u potpunosti se slazem sa vama vezano za koncept emisije, za voditeljku nemam reci, a onaj lik iz Novosti ne znam sta ce on uopste tu


On je tu bio sa jasnim

On je tu bio sa jasnim zadatkom. Napisa već Drago - Kalemara su snimili ranije na oderđenu temu, a onda uklapali ostale. A tema "sveža" - od pre dve godine.

Inače Tadić nije bio blizak Đinđiću. Već napisah negde: Voleo bi se nađe fotografija iz recimo 2001. ili 2002. na kojoj su Đinđić i Tadić u situaciji da je jasno da imaju nešto zajedničko. Nema da ja znam. A Đinđićevih sa Čedom, Bebom, Živkovićem, Milom itd ima ohoho.


U pravu si

Sad sam malo potrazio i nasao samo jednu sa Tadicem iz tog perioda, ali ima dosta sa ulica sa narodom, poprilicno sa sela, nekoliko iz Guce, nebrojeno iz crkava
moram da palim, pogledacu kasnije jos


Verujem, al' daj molim te

Verujem, al' daj molim te linkuj tu sa Tadicem da imam. To je ipak raritet :) Ne zezam se stvarno bih voleo da imam.


evo je

Niksone, Niksone...

..kad odrasteš sve će ti se samo kazati.
Pa gledaj, vidi malo tehnologiju kako je pravljena emisija,imaš snimak Ćosića i to na temu knjige koju je napisao pre dve godine, a sve opet vezano na intervju koji je radio Bilbija. Pa onda loptanje između Bilbije i voditeljke, a sve na osnovu iskaza sa snimka.
Ko govori o susretanju? Kad vršiš vlast i u opšte u javnom životu, srećeš razne ljude i praviš različite komunikacije.
Ali, ako nisi video nameru da se Zoran Đinđić pokaže nacionalistom taman onakvim kakvi su sada u DSS-u, te tezu da je ubijen zbog Kosova, onda sa tvojom optikom ima nekih problema.


Ova emisija je ispiranje

Ova emisija je ispiranje mozga namenjeno dss konzumentu.
Moj stav je da hocu da cujem sta kaze Cosic, ali problem je koncept emisije u koji se to stavlja, tempiranje Cosica za pogodan trenutak i sve ostalo sto i vi kazete. Moj stav je da je Djindjic nije bio nacionalista kao Kostunica, ma mislim nema on veze sa njim, ali nije bio ni anacionalan u smislu tamo nekih anacionalista


Niksone...

..strepnja ti je dublja od nade..o)
Pa da nije Ćosića, ne bi bilo ni DSS-ova. Uporno skačeš na jednoj nozi.o))


dublja od slutnje... cini mi

dublja od slutnje... cini mi se da ide tako


Ne, ne: "strepnja mi je

Ne, ne: "strepnja mi je dublja od nade" je pravi citat - odgovor zvaničnog Mudraca br 1. na pitanje postavljeno aprila 2002. "Da li će opstati SRJ? (na dan kada je proglašena).

E kad smo već tu - da pitam - ljudi znaju valjda:

Do pre 3-4 godine sam mislio da je Kalemar Zvanični Državni Mudrac No 1, a da je MaNtija No 2. Međutim već neko vreme mi se čini da su se uloge izmenile pa da je Mantija neprkikosnoveni Mudrac No 1 (njegove mudrolije tipa "Kosovo je najskuplja srpska reč", "ćeraćemo se još" itd postale su zvanična politika najpre Političkog krila Zemunskog klana (stranke Vojislava Koštunice), a onda i Demokratske stranke Srbije Borisa Tadića.

Treba videti čiju fotku Tunjavi drži na stolu. (Na zidu mu je verovatno Nikolaj Velimirović ili makar Milan Nedić).


Ne znam čiju fotku drži..

...ali njegov ministar Vuksanović je celo ministarstvo oblepio svojim fotkama.o)))


Ako dozvolite Drago,

da primetim da se ovakve rasprave često vode upravo zbog terminološkog razmimoilaženja u upotrebi pojma "nacionalista". Ne bih da davim definicijama nacionalizma koje su se, uostalom u različitim istorijskim kontekstima menjale, ali mi se ponekad čini da bi produktivnije bilo prihvatiti ovo "nacoško" poimanje nacionaliste kao jednostavno patriote, koje u teoriji ne zagovara gadljiv ili čak agresivan odnos prema drugim nacijama, iako ga svojski praktikuje. Hoću da kažem da kada bismo u raspravama zauzeli manje defanzivan odnos prema toj manipulaciji pojmom nacionalizma, videli bismo da nismo ništa manje nacionalisti od samog Niksona na primer, jer svoju naciju ništa manje ne volimo i ne želimo joj dobro od njega. Ja se u tom slučaju mogu slobodno deklarisati "multinacionalistom", jer osećam odanost nekolicini balkanskih nacija, a priznajem da imam i napade "omninacionalizma".

Šta više, ako ću se fokusirati samo na jedan aspekt svog tako shvaćenog nacionalizma, onaj koji se tiče pripadnosti spskom društvu, ja se čak smatram ozbiljnijim nacionalistom od svih radikala, dss-ovaca i ostalih posustalih nacionalista jer samoj sebi ne dozvoljavam komformističko kompromitovanje svog kritičkog odnosa prema slabostima svoje nacije. To me od njih razlikuje, ali baš zbog toga tvrdim da je moj nacionalizam autentičniji, zdraviji i dobronamerniji od njihovog. U tom slučaju nemam ništa protiv ni da ubijenog premijera zovu nacionalistom, ako im je toliko stalo.


Baš je za povraćanje, ali

Baš je za povraćanje, ali mislim da nema tih gostiju koje oni mogu pozvati na bastilju da izazovu toliko gađenje koliko saznanje ko je direktor.

Znojavog nikada ne možeš dovoljno potceniti.


ciao srdjane, krasici & ostali,

kao sto vidim kod vas u srbiji se desava opsta ideoloska kontaminacija u poslednjih par dana. sto se RTS-a tice, stvarno je neverovatno kako se istorija ponavlja. dovoljno je da procitam komentare ovde na blogu i tacno znam sta bi mislio da sam kojim slucajem ostao u srbiji.

krasicka, secanje na milu stulu nije izbledelo, zato se i meni povraca!

pozdrav svima


Cosic-covek za sva vremena

Cosic-covek za sva vremena


pustio "Korene"

pustio "Korene"


:)

A "Deobe" ko da se dele ćelije raka, telomeraza bez kraja


Goodica

I nikako da ugleda sunce. Daleko mu.


:)

Grešnik u vremenu zla


...

skandal...ne budimo fini: kad neko, vodeći emisiju na godišnjicu ubistva uporno ponavlja (pritom prekidajući goste) kako se Djindjić posvadjao sa svetom i sa ljudima u Srbiji, sa sve video primerima, stajlingom i osmehom, ja to mogu samo nazvati...bljuvotinom.


mislila,

da je divno sto ne mogu gledati osvetu Tijanicevu nad smrti DJindjicevoj, makar i taj jedan dan, ali sad hocu iz koze da izadjem, ocekujuci samo vase komentare. Da li se Vesna Pesic drzi i da li neko nesto laje?... toliko pitanja


...

posle osmeha i video bima sam se isključila...i došla 'vamo...za to vreme čuh Vesnu kako prekida novinarku za ono posvadjao sa svetom...sve u svemu, slušah nekih 5 minuta


Sinoć sam slučajno

Sinoć sam slučajno pogledala dio emisije na RTS KLjuč koja je bila posvećena pok. g. Đinđiću. Uključila sam se u dio gdje je Ćosić na dugo opisaivao svoje "tajne" susrete s pokojnim Đinđićem i kako ga je savjetovao, a on to spremno provodio, kako se Đinđić pokajao zbog izdaje srpskih interesa i... Vrlo degutantno. Vidjela sam i dio gdje netko, ne znam tko je bio, kaže da se Đinđić u zadnjim danima života duboko razočarao u najbliže suradnike, ali nije poživio dovoljno dugo da ih se odrekne. G. Pešić je pokušavala nešto reći i stalno se morala nadvikivati s plavojkom, voditeljicom, koja ju je uporno prekidala. Zaista prestrašno, osobito , što je večer prije bila slična emisija posvećena Miloševiću.
Poslije svega viđenog nameće mi se pitanje, zašto je G. Đinđić uopće išao u bilo kakvu koalicuju. Uz ovolike obožavatelje, koji se javljaju u zadnje vrijeme ispada da je mogao sam formirati vladu.


Djindjica,

su prvo za zivota hteli da diskvalifikuju izjavama da je kriminalac ili njihov bliski politicki saradnik, a posto su videli da mu od smrti popularnost neprestano raste i da dolazi i do iracionalnog vezivanja mase sa njim, priklonili su mu se ali ga koriste za ostvarenje sopstvenih ideja. Politicka i nezavisnoanaliticarska i intelektualna scena nam je postala "sluzaba za plasiranje dezinformacija". Njegovu sliku drzi stranka ( njegova) koja je njeogov put ostavila po strani, a druga koja ga je mrzela najvise pocinje da ga svojata. Divno! :((


Licemjerno mi je kad

Vojislav Kostunica polaze vijenac na mjesto Djindjicevog ubistva a Bora Djordjevic, na koncertu Riblje corbe prije neki dan,kao jednog od clanova svog benda navodi Milorada Ulemeka.


Zeljka Buturovic se odjavila

Zeljka Buturovic se odjavila i zakljucala svoj blog uz sledeci pozdrav:

Quote:
"cost-benefit
Željka Buturović (13 Mart, 2007 - 16:14)

obrisala sam par desetina komentara, koji su, pored toga sto su bili bezobrazni ili su skretali sa teme, bili potpuno suvisni. koliko znam, svi koji su pozeleli da iskazu svoje gnusanje su za to dobili priliku, odnosno vise prilika. zaista ne vidim sta se dobija time sto ce neki veoma ostrasceni ucesnici iskazati svoje golemo gadjenje cetrdeset, a ne samo dvadeset puta.

tumacenje prirode djindjiceve politike je, po meni, potpuno legitimna intelektualna delatnost, i ne vidim u tome nista neukusno ili nekrofilsko. normalno je da ljudi diskutuju o istorijskim licnostima i nije uopste ocigledno da bi te licnosti radije da budu zaboravljene umesto da budu predmet zive diskusije.

ne da je ovde doslo do neke velike diskusije. ja sam iznela niz svojih stavova (naravno da su to moji stavovi, ne ocekujete valjda da svaku recenicu pocinjem sa 'ja mislim', a ne primecujem ni da to drugi rade), koji su se u principu mogli sporiti, a nisu. diskusija je uprkos ulozenom trudu bila krajnje neefikasna, a i ja sam suvise zauzeta da bih mogla adekvatno da odgovorim na vasu paznju, pa cu stoga temu da zakljucam za komentare."

"Diskusija je bila krajnje neefikasna", tvrdi Zeljka, nakon sto je pobrisala nekoliko desetina postova i zakljucala blog u trenutku kad je na njemu bilo preko tri stotine priloga, sa tendencijom daljeg vrtoglavog rasta.

"normalno je da ljudi diskutuju o istorijskim licnostima i nije uopste ocigledno da bi te licnosti radije da budu zaboravljene umesto da budu predmet zive diskusije", mudruje nasa Zeljka u svojoj odjavnoj spici, a posto ona sama nije istorijska licnost mada je postala predmetom veoma zive diskusije, to je ona proglasila diskusiju "neefikasnom" (kao da je u pitanju sportsko nadmetanje) i zakljucala svoj blog.

Eh, Zeljka, Zeljka, ko ce sada da te dirka?


Eh, Željka, Željka...

...čitavo vreme bavljenja zaključanim blogom si me podsećala na onu Remarkovu junakinju,ne baš sjajne spoljašnosti, koja nije propuštala priliku da nakon pogleda u ogledalo značajno kaže - Ah, bože, podari mi prosečnost -o))


:)) E, Drago, sad si nadmašio...

... sebe! o)))) Kud Remarka rahmetli Erih-Mariju nađe?


Ne zbog Ane...

...nego zbog šešira, Krasići.o))
Pala mi je na pamet ta junakinja, nekako ćudljiva i uvrnuto neadekvatna.o))


Da l' zbog mene

da l' zbog mog osmejka, prevari se pa skrete i Žejka. o))

Ma, slabo će ona nama završiti u nekoj kvalitetnoj literaturi. Pre će biti u makulaturi o))


Sta,

Zeljka Buturovic zatvorila blog za komentare? Kakav briljantan pucanj u sopstveni clanak.


Pucanj u članak?

Možda je to novi vid liposukcije, patentiran u Turkmenistanu?

EDIT: Ali šta vredi kad je celulit na mozgu?!


No, no

Dame & gospodje, što bi rekao 1991. rahmetli Sokolovitj,

Ni najmanje mi se ne sviđa sadržaj teksta Željke Buturović, ali vas sve molim da se ovde ne bavite na ovakav način njenim likom i delom jer ću poruke koje sadrže uvrede od sada brisati bez upozorenja.


Izvinjenje Srđane...

..ali morali smo negde naći ventil.o)


Ma nema Drago potrebe zaista

Ma nema Drago potrebe zaista za izvinjenjima, shvatam ja da je bio potreban ventil, čitav blog je ventil, ali da ipak gledamo da ne preteramo u preterivanju.


Evo, i ja se izvinjavam

... i tebi, Srđane, i Željki ako sam je uvredila pričom o celulitu. O))

Držaćemo se teme: odnedavnog uzurpiranja & svojatanja lika i dela Zorana Đinđića od strane jurišnika DSSa. Mislim da tu stvarno možemo uočiti novi trend.


To je apsolutno...

...novi trend Krasići. Dobro si to zapazila.
Evo, danas imamo nekoliko eksluziviteta. Šesti princip je definitivno prihvaćen, a DS je i mimo Tadićevog jučerašnje priče kako ne priznaje taj princip, zapravo taj princip i proširila. Zatražili su da u svim opštinama, na lokalu, DSS, Velja i G17, sa njima čini vlast. Koštunica ostaje premijer, Velja će da gradi puteve, krasti i kraduckati.Dinkića ni briga nije za Kipar, zlokobna je tišina,niko to ne pominje, Kurir i Press po najmanje. Požurili su danas dići optužnicu za Kipar protiv mrtvoga Slobe i živih Kertesa i Zebića. Izvadili iz ladice i tako neutralisali odgovornost bake Borke, Dinkića, Miškovića i društva.
Danas je Velja ponovo zapretio TVB92 policijom i istragom zato što su ga pitali o drumskoj mafiji.Potpuno je ohrabren jer jašu dalje. Najavili su i novi zakon o lokalnoj upravi gde će uvesti većinski sistem i tako premrežiti Srbiju kao Sloba svojevremeno. Oni nisu ista stranka ali su zapravo postali politička klasa koja želi vladati apsolutno, bez konkurencije i sa radikalima u opoziciji koji će im služiti kao strašilo prema zapadu.
Znači, svi su postali jedna DSS, samo što imaju tri - četiri imena.
Ali, mislim da su se zeznuli.


Drago

sve, sve, sve je odvratno do bola. Ali kad Velja s onim rumenim obrazima i s' onim seljachko-mekanim-jedvakontrolishucim glasom cinichno kaze novinarki da se ne sekira, da nije zdravo sekirati se, da treba da se nasmeje meni dodje ###$#%^&*(*&%^%$$#@@@@!!!!


Da, strašno..

..oni se rugaju i sprdaju zdravom razumu. Ovo je stvarno previše, i ja im ne bih bio u koži.


hm

vidim da je Djelic bio u delegaciji DS-a, pa zar je on odstupio od premijerskog mesta? To mi ne deluje logicno, posle izjava datih u javnosti...
U svakom slucaju, bio je to sudar titana: Djelic vs. Jocic uz moderaciju Micuna & Vladete Jankovica! Kako li je to izgledalo, to sigurno ni Nusic ne bi znao da napise!


Ufff, Drago, zvuči jezivo.

A ja sam se taman ponadala kad sam danas videla na mnogim naslovnicama kako Tadić kaže: "Šesti princip ne dolazi u obzir!"

Mislite da će oni tako, svi protiv njega? ;)

Molim vas, dajte to pobliže, kako mislite da su se zeznuli? Znate nešto u šta bismo mogli da polažemo nade?


Ma ne svi...

...protiv njega. Oni svi zajedno protiv nas. Jučerašnja njegova priča o šestom principu je bila samo maska. Oni su zajedno sa DSS-om i G17 otišli dalje. Sad će ne samo pustiti Koštunicu da bude premijer, nego su izašli sa predlogom da svuda u opštinama zajedno čine vlast.
Danas ni Dinkić ne traži da bude ministar finansija jer to mora pripasti Đeliću. Kaže samo da hoće tri ministarstva. Strašno, koliko su isti.
Ali, mislim, da će to biti brzo provaljeno. Već na sledećim predsedničkim izborima ne pada mi na pamet da glasam za Tadića, ako mi ne budemo imali kandidata.
Bože mi oprosti, da se ne plašim da mi se ruka ne osuši, glasao bih prije za grobara.o)))
A znaš koliko je ljudi koji razmišljaju na ovaj način.


Ma, znam,

zato sam na "svi protiv njega" i namignula.;) Ovo je sve jedno veliko šatro-gistro. Užas gde smo zaglibili i koliki nas još glib čeka.

Dobro si to rekao za grobara, a mislim da sve više ljudi razmišlja na taj način. Ali, radikalima ne pada na pamet da preuzimaju odgovornost u vršenju vlasti (osim na lokalu gde se sve može brzo i uspešno zamaskirati). Vole da služe kao dežurna strašila i da laju sa strane.

Znači, Đelićeve priče da ako ne prođe kao premijer vraća se u banku - to sve pada u vodu? Svesno pristao da bude moneta za potkusurivanje.


Pa ja kontam...

...da su odlučili da ga u zadnjoj nedelji promovišu uz njegov pristanak, jer su istraživanja pokazivala da im visi 150.000 glasova ako to ne urade. I uz njegov pristanak su izašli sa tim, te tako vratili te glasove. Onaj ko ima kandidata za premijera zna to pre izbora. DS-ov kandidat je bio Koštunica. Veđ je zaboravljeno da su oni na početku kampanje kad je počela prozivka da im je Koštunica kandidat najpre stidljivo najavili Gogu Matković i nikad je više nisu pomenuli. Pa najavili Ružicu, a da ona nije ni poslanik. I onda, na kraju Đelić kao džoker. A u politiku su ga vratili da bude ministar finasija a ne premijer.
Da oni ozbiljno hoće nešto da urade, to bi ovako izgledalo.
Tadić bi uzeo premijerski mandat. Onda bi se Koštunica kandidovao za predsednika. Mi bi kandidovali Vesnu Pešić.
Uz dobru kampanju, Koštunica bi izgubio izbore od Vesne Pešić. U drugom krugu, da zapne DS sa nama, mi bi mogli Vesnu izgurati da pobedi grobara. prosto po francuskom modelu, kad je Širak dobio Le Pena. Ceo svet bi se oko toga angažovao. Ali, ne. Kohabitacija je ovde ono što se traži.Samo se gleda povoljan momenat da se to saopšti. Kao što je i sinoćna emisija deo kohabitacijske priče.


A kaži mi,

kad bi sad Tadić hteo da podnese ostavku, da li bi oni mogli u parlamentu da promene zakon i izglasaju novi kojim bi se Predsednik Srbije birao u Parlamentu? I na taj način, kao kukavičije jaje podmetnu nam Koštunicu za predsednika, a Tadića stave za premijera. Tzv, rokada. Da li je to izvodljivo ili sam ja paranoična? (ufff, kaži da nije!)


Ne mogu...

..kad bi on dao ostavku ( a neće jer mu se sviđa biti predsednik), bili bi raspisani predsednički izbori.
Oni koji stoje iza njih i projekta kohabitacije, znaju da Koštunica ne može biti izabran, da ne može u poštenoj igri ni ući u drugi krug, tražili su da on bude predsednik a Koštunica premijer. I to će tako biti, samo će to obznaniti u zgodnom momentu. Ovo sa pregovorima je samo farsa, sve je već dogovoreno.


Ne znam da li da se još

... nečemu nadamo ili da padnemo u hibernaciju. Stvarno, što reče JJ Beba, sve je odvratno do bola.

P.S. Za hibernaciju ne mislim stvarno.o)) Biće tu još svašta da se oposli!


pa

uz doooosta dobre volje, cak i da VK dobije mesto premijera, ali DSS onda da da 'odresene ruke' DSu u svim bitnim resorima, od finansija, preko policije do zdravstva i skolstva, pa ajde. Ali nema sanse, potencijalna vlada sa VK kao premijerom, pa to nema sanse da timski funkcionise, kako da kuplujete Djelicevo razmisljanje, koje je brze od brzine svetlosti, i inerciju VK koji se kroz prostor-vreme krece brzinom mrtvog puza? Nema sanse.


Ali, kako će se sve to

odraziti na DS birače? Ne mislim na partijski kadar, to mi je jasno da je zaronilo duboko pa još samo đonovi vire, nego na prave DS birače, kojih ipak ima više od 150-200 hiljada, a kojima se gadi cela priča sa Koštunicom?


Videćemo..

..ali imam utisak da sadašnje vođstvo DS za to bole uvo.
Imaju oni drugu ciljnu grupu, ove kao Nikson, Dracena, Vasilije i društvo. Pred njima i ne moraju paziti šta rade. Dovoljno je da kažu kako su brana protiv radikala, kako je sve što učine mudro i taktično, i kako Čeda ima džip. Naravno,malo demagogije oko nacionalnih pitanja i fensi pakovanje.
Dakle, neće oni preterano žaliti za tim biračima. Još kad bi kako postigli da ovi ne glasaju za ldp, nego da su pasivni, smatrali bi to jako mudrim.


ma naravno

ali ajde, da se sve proguta, kada bi vlada mogla da bude funkcionalna, pa da se kaze, kompromis jeste, ali idemo u pravom smeru. Ali takva vlada bi se po efikasnosti malo ustvari razlikovala od prethodne, i u cemu je onda uopste poenta? Cak ne kapiram zasto DSS toliko insistira da znacajno ucestvuje u vlasti, kad je nezavisnost Kosova sigurna, zar im ne bi bilo bolje da neko drugi obavi taj tezak posao umesto njih? I s obzirom na to, ko moze da garantuje stabilnost ove vlade nakon proglasenja nezavisnosti Kosova? Onako kao laik, zvuci mi logicnije da DSS ceka svoju sansu posle toga, ali ajde... Uostalom, DS je duplirao broj biraca, i to upravo iz te 'pozicije iz senke', da ne pricamo o LDPu koji je iz opozicije usao u skupstinu... Po meni bi to bio pametan potez DSSa, ali, opet, sta ja znam o tome...


U perspektivi...

...stranke poput G17 i DSS-a po mom gledanju na stvari, nestaju. Možda će Tadić potpuno nesvesno napraviti dobru stvar.Možda proguta obe te stranke. Kao što je progutao Koštunici značajan broj birača. Što god DS bude više ličio DSS-u, biće i za ostatak njihovih birača primamljiviji.
Koštunica mora učestovati u Vladi kao premijer. Ako bi otišao u opoziciju, već na prvim izborima samostalno bi imao problem sa cenzusom.No, dugoročno, njegova stranka nema nikakvih izgleda da se očuva. Sa jedne strane će ga nagrizati Tadić, a sa druge radukali.Vuk, velja, Dačić, to je već završena priča, samo se čeka kraj te epizode. Ako se Dinkiću izbiju iz ruku pare, on ni motkom ne može dohvatiti cenzus.Ne bi ga dohvatio ni za mesec dana, kad bi bili izbori. Perspektivno gledano, izgleda će biti samo za radikale, Tadića, ma kako mu se zvala stranka i za Ldp. Stvoriće se prostor i za neku moderniju socijaldemokratsku stranku, ali ne tako brzo.Možda i neće, jer globalizacija dokida socijalnu i socijalno pravednu državu, tako da će biti sve manja razlika između liberala i socijal - demokrata.
Može se vrlo lako dogoditi da u EU uđemo sa tri stranke, od koji će radikali biti najslabiji i transformisani u nešto što neće biti ovako grozno i neprihvatljivo, ali sa nekom folklornom crtom i narodnjačkom, demagoškom pričom.


Zoks

U 15 h postavilasam ovaj kometntar jonny-u na Zeljkinom blogu i ona je ga zatvorila. Ne kazem da je to zbog ovog komntara, ali ochito smo joj se smuchili.

"Sve moje postove koji joj se nisu dopali je obrisala. Onaj koji stoji na prvoj strani ovog bloga "Da je Zoran ziv" je objavljen tek posle treceg, cetvrtog puta i to tek poshto sam obrisala naslov "Glup blog :((" . Ni jedan moj komentar nije bio na lichnom planu. Svi su se odnosili na tekst. Obrisala ih je zato shto je 1. prvom bio naslov "Glup blog", to se udostojila da objasni , a onda i da to objashnjenje obrishe da ne bi, valjda ,videli koliko je sujetna. Zamisli reci joj da joj je blog, a ne ona, glup. Sve druge koje je brisala nije objashnjavala. Ochito je da ona sebe dozivljava kao intelektualca. Za mene intelektualac nije onaj ko zvrshi silne shkole, vec onaj ko' misli svojom glavom. Ako pretpostavimo da Zeljka misli svojom glavom i da zato sebe dozivljava intelektualkom, zashto onda ne dozvoljava drugima da slobodno misle kako hoce? 2. Obrisala je postove zato shto joj se moze, zato shto ima tu opciju, zato shto je njen blog njena prcija, zato shto je cenzor, zato shto ne moze da podnese kritiku.
U Beogradu postoji neshto shto neke moje kolege nazivaju "CV mafijom". To su oni ljudi koji sve rade zarad dobrih CVa. (tu su ukljucheni i mnogi politichari, javni radnici). Jurcaju sa seminara na seminar, uzimaju pisma preporuke, skuplljaju sve shto su ikada objavili i ako, vrlo chesto, mnogo toga nema nikakvu nauchnu vrednost. Ja ne kazem da je to Zeljkin sluchaj, dapache, ali zashto neko sa tako impresivnim CVom ima potrebu za cenzurom i to onom najgorom - bez objashnjenja. siledzijskom chak? Neko je vec komentariso da ovaj blog Zeljki verovatno puno znachi u njenom CVu. To ne znam, ali znam da se u tom CVu sigurno ne vidi ono shto mnogi akademski krugovi ne vole, a to je cenzor i cenzura."


Bebo, ništa nije vredelo,

ni posle 300 komentara, mahom punih ogorčenosti na njen tekst, žena se ni jednog trenutka nije osvrnula i pokušala da odgovori na kritike ili da odbrani svoj stav. Samo je brisala.

A najstrašniji utisak od sinoć mi je što je za ceo taj galimatijas postojao i adekvatan saundtrek: Tijanićeva emisija - "Đinđić i Kosovo: ko ima pravo na testament".


Krasici,

emisije u kojima ucestvuje kalemar iz principa nikada ne gledam, tako da sam i tu emisiju (sa radoscu) propustio. Kako shvatam, gosca u studiju je bila i Vesna Pesic? Mozda mi je samo zbog toga zao sto emisiju nisam pogledao, ali ostatak verovatno ne bih mogao da svarim.
A da ce po mrtvom Djindjicu pljuvati i cetiri godine posle atentata, bilo je za ocekivati. Nisu uspeli u osnovnom - da ubiju evropske ideje za koje se Djindjic zalagao, a koje nam je Zeljka Buturovic tako briljantno negirala u svom postu (malo sam cinican, samo malo). Zato su sada izvukli kalemara iz naftalina, sve se nadajuci da milion puta ponovljena laz moze postati istina.


krasicka,

nisam smela da gledam. Razbila bih TV :))I inache ne gledam taj nagluplji od svih glupih talk shaw programa kod nas (ovde smem da koristim rech glup):)) Ona muchenica od voditeljke, koja btw flertuje kroz desno rame sa svojim gostima, ima unapred zakljuchak koji joj Tijanich izdiktira, pa onda ona svim sredstvima chupa iz usta gostima kljuchne rechi. Emisija se nima dan ranije (rekla nam Tanja Jakobi kad je bila gost kod nje) i onda se montira, tako da verovatno kasape emisiju kako oce.


Nesto kao insajder?

Nesto kao insajder?


Insajder ide i uživo

Ako gosti baš insistiraju. Ovi što se plaše da će biti "izmontirani"...


nisam gledao,

ali kakav naslov! Kako ga prokomentarisati, a ostati pristojan? Ja to ne umem, pa cu da ocutim...

(To me podseti na jednu recenicu: neki covek je morao da popije neki jako gorak lek, i uzimajuci ga dobaci prijatelju: "Psovkom do zdravlja!")


Video sam tvoj post Bebo,

i baš krenuo da odgovorim kad...ono... katanac. Mislim da je Srdjan gore rekao, otprilike, da je dugoročno sebi nanela štetu tim zaključavanjem. Šteta, jer mogao je iz svog onog haosa na kraju da ispadne baš zanimljiv razgovor... Ali, da ne zlorabimo Srdjanov blog pisanijima o drugom autoru, kao što nas je zamolio :)


ma pričajte ako vam volja

ma pričajte ako vam volja ali bez vređanja


Jel' vi ovo ozbiljno?? Bora

Jel' vi ovo ozbiljno?? Bora the drunk je naveo Ulemeka kao clana svog benda??


...

Vec vidjeno : evo zivi bili

pa eto, sjajna ideja

ako ce oni da priznaju da su odbegli haski optuzenici, da ih lepo isporucimo i zavrsimo posao? Uostalom, kako da znam da nisu, ko je Mladica & co. poslednji put uopste video, mozda su se stvarno prerusili i naucili da sviraju? Neka to sud u Hagu utvrdi, kad vec postoje javno izrecene indicije...


pa od Bore nishta ispod

pa od Bore nishta ispod Karadzica ne bih ni ochekivala. Povezuje ih zajednichka dijagnooza, SCH. Sve bi uradio za lovu. Sutra kad vishe ta pricha o Hagu ne bude aktuelna, Chorba ce izmisliti nov patriotizamn nove lichnosti sa kojima ce se identifikovati. Jedino se nadam da zbog istroshenosti mashine nece moci josh dugo da nas smara svojim umotvorinama.
Kad ga neko kojim sluchajem pita o Zoranu Djindjiu, a zna se da ga je za zivota vredjao, on o njemu govori kao o Kizi, shto treba da nam govori o olfo familijarnom odnosu koji su njih dvojca imali, jedino shto nije podrzavao njegovu politiku! Fuj. Ma kazem SCH.


Sleepless, hvala na linku.

Zgrozen sam. Taj covek (Djordjevic) zaista ne poznaje nikakve moralne principe.


zeljka

se bar odjavila, dok je cedomir antic zakljucao svoj blog bez odjave.cefnulo mu se tako ili se uplashio da mu ne odgovorim na stupidariju koju je napisao.


Da ode i antic?

Da ode i antic?


moze,

i to u paketu sa G17+. nemam nista protiv


nije to odjava

kad kazete da se Zeljka odjavila, meni to zvuci kao da se odjavila sa VIP bloga, tj. da nece vise biti autor. Nakon onoga sto je uradila, to bi cak bilo i Ok, tj. zakljucavam blog i odjavljujem se zauvek. Posteno.

Ali, kako ja kapiram, ona je samo ovaj jedan blog zakljucala za komentare, pri cemu ce da zadrzi privilegiju b92 vip blogera, tako da mozemo ocekivati i njene buduce blogove. E, ako je tako, onda zakljucavanje bloga vec nije u redu! Znaci, kad broj negativnih komentara preraste njene mogucnosti cenzure -- zakljucacemo blog i gotova prica, losa praksa za ubuduce...

A najsmesnije od svega je sto mislim da smo svi mi digli prasinu bez potrebe. Pobunili smo se protiv teksta koji, po nasem misljenju, predstavlja Dr. Zorana Djindjica u pogresnom svetlu, tj. pripisuje mu nesto sto on nije bio (po nasem misljenju). A ustvari, mnogo kasnije mi je postalo jasno da je ceo taj post Z.B. ustvari 'argumentacija' clana ili simpatizera DSa kako je DS dosledan nastavljac politike Zorana Djindjica. Tj. to je cilj tog njenog posta: velicanje DSa (a protivu LDPa) kroz reci koje stavlja u usta pokojnom premijeru. Bez veze.

Ako je tako, onda blog nije zasluzio da se toliko oko njega cimamo, jer je pitanje da li je DS ili LDP nastavljac Zoranove politike totalno irelevantno, bas me briga ko je nastavljac (a nije ni DS ni LDP, ako cemo pravo) -- nego dajte vi budite efikasni kao sto je Zoran bio i da vidimo vase rezultate, a za svojatanje Zorana cemo lako...


Ovo je suština Željkinog teksta

Quote:

A ustvari, mnogo kasnije mi je postalo jasno da je ceo taj post Z.B. ustvari 'argumentacija' clana ili simpatizera DSa kako je DS dosledan nastavljac politike Zorana Djindjica. Tj. to je cilj tog njenog posta: velicanje DSa (a protivu LDPa) kroz reci koje stavlja u usta pokojnom premijeru. Bez veze.

Ne toliko ni veličanje DS-a koliko loš i bezvezan pokušaj spuštanja LDP-a. I to manje zbog LDP-a a više zbog većine članova ovog bloga koji su se izjasnili kao simpatizeri LDP-a.


kusovac (off topic)

ima li bolidluku kraja?

na sta lici ovo odvratno razlvacenje tudje teme uzduz i popreko vaseg bloga? mogao bi malo vanish da radi po *********** ********** tipa zoxter. hvala na paznji.


*************

tipa Zoxter su časni članovi Bloga. Hvala na pažnji.


ocigledno nema

kad se neko ponasa despotski, moze ocekivati bes BZS-a, iliti bolidske-zajednice-srbije.
Bolidlukom protivu despotizma!
u potpisu: Bolid


Katanac

Poštovana publiko & učesnici "rasprave",

odlučio sam i ja da pribegnem nepopularnom potezu zaključavanja bloga za komentare.

Nema već dva dana komentara na ono što je tema bloga - a to je pok. Zoran Đinđić. Počele su uvrede na račun autora drugog bloga, onda su neko vreme prestale, a sada počinju uvrede na račun ostalih učesnika. Kada je samo to tema čini mi se najpametnijim zaključati blog.

Ako neko misli da su "njegova prava" povređena time što eventualno nije odgovorio na neku poruku neka pošalje poruku meni elektronskom poštom ja ću je postirati.

No hard feelings, please.


1000-to pitanje

Hajde ,stare ti navedi gdje sam ja nekoga uvrijedio,pogotovo licno!
Ja samo iznosim svoje djetinjasto misljenje,citajuci neke novine!
Pa je li moguce da je tako velika polarizacija,u toj nesretnoj ideologiji izmedju Zapada i Istoka?