Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Secanja ...

Prvo pravo sećanje na live pojavu Zorana Djindjica u mom slučaju predstavljaju hladni dani studentskog i gradjanskog protesta 96-97. Bilo je hladno u obrazima a toplo u srcu. Nikada necu zaboraviti hrabrost koju su on i ostali tada ispoljili. To je bio i početak rušenja vlasti koje na kraju nisam docekala u zemlji.

Pocetak 2000-te je za mene bio depresivan, siv i bez ikakve perspektive. Pridruzila sam se masi onih koji su i dalje odlazili i nakon nepuna 2 meseca na obalama zenevskog jezera uz B92 i svetske TV stanice docekala 5. oktobar. Sveza u emigrantskom stazu urlala sam od srece i istovremene tuge jer nisam bila prisutna. Ali, samo da zaradim jos koju hiljadu pa cu se vratiti, mislila sam. Zemlja i moji su konacno na sigurnom zahvaljujuci Djindjicu, a moj doprinos neka budu sveze devizne novcanice.

Prosli su meseci i nekoliko godina. Situacija se na zalost pogorsavala a sve sam pratila opet preko B92 i svetskih TV stanica. U medjuvremenu sam se preselila u Bern a jednog suncanog prolecnog posle podneva drugarica me je po obicaju nazvala na posao i nakon par uvodnih recenica upitala "jesi li cula da su pucali na Djindjica?". "Sta rece, molim?" "Da, evo pise na B92 ali stranica se tesko otvara". Zanemela sam i istovremeno se utesila mislju da je to verovatno opet "samo" jedan od pokusaja. Svi smo vec culi za atentat na autoputu ali mislili smo i da je Djindjic neunistiv i nepobediv.

Jedva sam docekala kraj radnog vremena i oko 18h sam bila kod kuce. Sve sto sam mogla da procitam je bilo ono najgore, najcrnje, ono sto ni u najgorim nocnim morama ne bi smo sanjali. Zoran Djindjic je ubijen. Kukavice su ga sacekale iz zasede a on je i u tim poslednjim momentima bio heroj.

Sledeceg dana sam telefonirala sa mamom i bratom. Mama mi je tuznim glasom saopstila da su ona i brat celo vece preplakali. Nisam znala sta da im kazem i kako da ih utesim. Nisam mogla da pustim ni suzu, ni tada ni u subotu za vreme sahrane koju sam istovremeno pratila na CNN-u i BBC-u. Mislim da je to jedina sahrana politicara u novije doba koja je redovno prenosena uzivo na svim svetskim kanalima.

Brat mi je na VHS-u snimio 180 minuta prenosa sa nasih stanica, od pocetka do kraja. To je jedina kaseta u mojoj kolekciji koja nema broj nego debelim slovima napisano ime nase nade. Jos uvek nisam smogla snage i hrabrosti da je ponovo odgledam. Jos uvek se nadam da ce se jednog dana u Srbiji roditi ili pojaviti neko ko ce imati barem polovinu njegove snage i optimizma i koga cemo isto toliko voleti.

update: u švajcarskim novinama svake godine u ovo vreme izlaze tekstovi o Djindjicu. Ovoga puta je u Tages Anzeiger-u osvanuo tekst, pragmatičan i istinit, pod naslovom "svetlost (ideja vodilja) je podelila Srbiju", o tome šta je Djindjic predstavljao za Srbiju, koliko dugo traje sudjenje, šta je želeo i na čemu smo sada, naravno sa osvrtom na Hag i EU integracije.


nece skoro.

stay where u r.


vecno hvala

ja 5.oktobar nisam docekao u zenevi vec ispred skupstine i u njoj,i tog dana je krunisano veliko delo,i velika borba DR.Zorana Djindjica,bio sam tog dana srecan kao nikad u zivotu osteio sam slobodu i olaksanje,iako je svima bilo jasno da nam predstoji tesko vreme i tezak period posle Milosevica,ipak su svi osecali ukus slobode,koji se ne moze opisati recima,jednostavno znas da ces i dalje ziveti u getu i bedi i da ce trebati jos dugo vremena da stvari krenu na bolje ali ono sto ne moze niko da ti oduzme je taj ukus slobode i osecanje koje smo svi ostili tog dana.Vecno hvala ZORANE.Uvek ce te nositi u srcu tvoji setaci,tvoja omladina i tvoji saborci.


secanja

Ja sam bila bolesna, kod kuce. Pet dana sam preplakala. A posle toga nije bilo bolje, ali sam radila na projektu o njemu, pa je bilo malo lakse.


niko ka on

o njemu se moze pricati danima,i to iskljucivo u pozitivnom smislu.Kako je samo lepo u zivotu biti dobar,castan i iskren,da su svi takvi kao sto je bio Zoran ovaj svet i ova zemlja bi bili mnogo lepsi,nazalost vecina politicara je sujetna,iskompleksirana,zajedljiva,materijalna,sitne duse i prosta,zato toliko i postuju Zorana i dive mu se sto nikad nece biti kao on,niti imaju srca da budu kao on,obicne ulizice i laktarosi, i stidite se svi vi koji se krijete iza jegovog imena sram vas bilo,vecina vas je zahvaljujuci njemu u politici,i zahvaljujuci njemu ste dobro situirani i prestanite da blatite lik i delo Zoran DJindjica nesposobnoscu i prikrivanjem iza njegovog imena,prepoznace se oni na koje mislim.