Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

"Hram moderne ekonomije"

 

 Iako je izlazak na berzu do 10. marta bio obavezan za sva akcionarska društva u Srbiji, i dalje oko 1.000 kompanija nije ispunilo svoju obavezu. Međutim, mnogo je važniji da se radi o stotinama hiljada građana Srbije koji ne mogu da raspolažu slobodno svojom imovinom zbog samovolje menadžera tih firmi. U pitanju je brutalno kršenje ustavnog prava građana i zaista očekujem da će nadležni ograni (prije svih Komisija za hartije od vrijednosti) drastično kazniti one koji ne poštuju zakon. U stvari, kazna bi mogla biti dopunjena (pored obaveze da ta kompanija mora odmah da se listira) i obavezom objavljivanja kvartalnih finansijskih izvještaja kao i insider-skih trgovina menadžmenta (ovo će da ih boli više nego bilo šta drugo). Novosadski sajam, Lukoil-Beopetrol, Politika, Soko Štark, Paraćinka, samo su neke od kompanija koje su ispunile svoje obavezu i ovih dana počinju berzanski život. U svakom slučaju, biće vruće proljeće na berzi, a uvijek možete da uzmete BIP pivo da se rashladite.

 Dosta vremena u proteklih mjesec dana sam proveo obilazeći berze u Banja Luci, Sarajevu, Skoplju i Podgorici (zato me nema na blogu, izvinjenje onima koji su mi postavljali pitanja). Domaća pravna lica odnedavno mogu da trguju na stranim berzama bez ikakvih restrikcija i problema, a ovaj region je već par godina u samom svjetskom vrhu po ostvarenom rastu vrijednosti indeksa berzi. Konačno je došlo vrijeme da se i srpski investitori okušaju na ovim tržištima, na kojima već godinama najveće igrače predstavljaju slovenački i hrvatski ulagači. Ova tržišta listiraju veliki broj dobrih kompanija iz oblasti telekomunikacija, bankarstva, osiguranja, energetike, privatizacionih investicionih fondova, turizma, zatim nemaju nikakav devizni rizik, a u Banja Luci, Sarajevu i Crnoj Gori se ne plaća porez na kapitalnu dobit (u Makedoniji je oko 9%). Zajedno, tržišta Zapadnog Balkana nude sasvim solidan izbor hartija i u evropskim okvirima, sa prometom od oko 15 miliona EUR, a investitori iz Srbije još mogu da nađu potcijenjene hartija na ovom prostoru i za sada ne treba da gledaju na Londonsku ili NYSE.

 Vijest o formiranju indeksa srpskog tržišta kapitala (SRX Index) na Bečkoj berzi je fantastična i predstavlja potvrdu interesovanja za domaće hartije. Značaj ovog događaja tek će se vidjeti, a kompanije koje su ušle u ovaj indeks imaju potvrdu da se radi o ozbiljnim i velikim kompanijama i bankama: Komercijalna banka, AIK banka, Agrobanka, Metals banka, Univerzal banka, Privredna banka, Energoprojekt holding i Sojaprotein - čestitam! Biće veoma zanimljivo pratiti kretanje cijena ovih akcija u narednom periodu...

 Sa radom su počeli i srpski penzioni fondovi, ali još uvijek se ne može na jednom elektronskom ili štampanom mediju vidjeti koliko iznosi vrijednost njihovih investicionih jedinica. Delta Generali penzioni fond ima najveću vrijednost jedne jedinice ali je prvi počeo sa radom, slijedi ga Garant fond, pa DDOR i Raiffeisen fond. Samo praćenje koliko iznosi nominalna vrijednost ovih fondova nije pravi pokazatelj da li se nekim fondom upravlja bolje od drugog i ne smije se posmatrati samostalno, mora se uzeti u obzir i vrijeme u kome je ostvaren taj rast, kao i struktura portfolija. Mislim da će se tek za par mjeseci moći vidjeti da li je poznato ime dovoljno za dobar rezultat fonda.

 U Hrvatskoj je u 2006. godini najbolji rezultat među investicionim fondovima napravio Aureus fond, u konkurenciji brojnih fondova osnovanih od strane banaka. Mislim da će slično biti i ovdje, samo da se pojavi veći broj portfolio menadžera i fondova. Zanimljivo je da se u Skandinaviji licenca za fond menadžera izdaje na osnovu biografije kandidata, a ovdje i najiskusniji trgovci moraju da spreme ispit od 2.000 stranica. U međuvremenu, postojeći fondovi će sigurno dobro iskoristiti startnu poziciju, ali samo to im neće biti dovoljno za uspjeh na dugi rok.

 U 2002. godini organizovan je okrugli sto na Beogradskoj berzi na kome je bio prisutan i tadašnji premijer Zoran Đinđić. Za uvodnu rečenicu iskoristio je Hegelovu izjavu da berza predstavlja hram moderne ekonomije. Siguran sam da bi i naša berza i naša ekonomija bile mnogo bliže tom idealu, da je gosp. Đinđić i dalje među nama.

 


Potrajace neko vreme

Potrajace neko vreme dok berza ne proradi. Ja imam utisak da se ne razume dovoljno sta je vlasnistvo, a sta je menadzment firme. Jos uvek se desava da firma strajkuje da bi oterala novog vlasnika.
Za sada se ljudi poraduju da prodaju neke deonie koje su im davno davane za dzabe. Ako nista, to je dobro da malo natera ljude da shvate kako radi berza.


.


""a investitori iz Srbije

""a investitori iz Srbije još mogu da nađu potcijenjene hartija na ovom prostoru"

POŠTOVANI GOSPODINE RAKOČEVIĆU,

imam dve-tri molbe:

1. Koje su to podcenjene? Plaćam dobro informaciju:-))
Da li znate kakve su posledice davanja takvih informacija u belom svetu?

2. Da li je dobro razmišljanje: firme iz SRX indeksa su skoro siguran dobitak sa vrlo malim rizikom. Rizik je manji nego da igrate na neke druge firme ali bi sa tim drugim bilo većeg dobitka.

3. Opet pitam za Politiku. Kad će Georgina???!!!


Rekao sam da mogu

da se nadju, ali ne i koje su :). Naravno, tesko je predvidjeti da li ce cijena neke akcije da skoci u buducnosti, a svoj stav zasnivam na uporedjivanju rezultata firmi iz slicnih industrija u regionu i sve vecem broju ulagaca u region.

Firme iz SRX indeksa ce sigurno biti u vecem fokusu investitora samim tim sto ce biti dostupne preko Bloomberga i Reutersa investitorima iz cijelog svijeta.

Geogrina, tj. Politika zaista nikako da se porodi, a najavljen je porodjaj cak i na naslovnoj strani iste. Ipak, ako smo toliko cekali, mozemo jos malo, zar ne?


Politika ce se, po danasnjoj

Politika ce se, po danasnjoj vesti sa sajta beogradske berze, 02 IV naci na berzi.
Rade imate li neki komentar na to... Nesto sto bi bilo pametno i korisno...
Naravno da Vas ne drzim za rec :) vec samo pitam za misljenje
pozdrav


Ocekujem slican scenario kao za Novosadski sajam ili

AMS osiguranje, veliki interes malih investitora i vjerovatno rast cijene. Dosta zavisi od strpljenja prodavaca, koji su dugo cekali ovu priliku, bice zanimljivo kako ce se ponasati WAZ


politika dan 1

prvog dana trgovanja politikom cena je skocila 300% kao sto ste i predvideli Rade i zavrsila trgovanje sa 2592 din ...
Videcemo sta ce doneti novi dani.
Moram da priznam da sam u ovoj prici zainteresovan, dete sam roditelja koji imaju akcije ove kuce, a pogotovo me zanima da vidim na delu ono sto se analiziralo na papiru.
u svakom slucaju ... idemo dalje... zacudo - prilicno opusteni ...
pitanje: ako mi roditelji "poklone" akcije da li onda "preskacemo" placanje poreza i finansijski bolje prolazimo. Da li je neko ovo vec uradio i da li neko ima komentar...
unapred hvala


Kod poklona akcija se nasledjuje i obaveza

placanja poreza :)


varijante...

Rade molio bih Vas za savet - cisto konceptualno.
Da li dobro razmisljam ako to ide ovako...
Moji roditelji imaju akcije politike. nigde im se ne zuri pa vele " neka stoji sine nigde mi ne zurimo"... ja razmisljam ok neka stoji ali bi mozda bilo "pametnije" da stoji u nekom (po meni) boljem papiru (banka, voda, hrana, sajam... mozda i pivo). dakle da li ima neke logike ako se razmislja OK prodati ( ali ne za auto ) nego kupiti kvalitetniju aktivu i neka onda stoji...
Da li ako ovako razmisljam i postupim pravim previd koji je tako ocigledan...
.. opet - ne drzim Vas za rec niti trazim tacne odgovore vec samo nacin razmisljanja...
pozdrav i hvala


U tom slucaju

najbolje je prodati dio akcija Politike koje imate npr. 40-50%, cisto da se iskoristi rast koji mozda moze da uslijedi, a ostatak da ulozite u druge akcije. Smanjujete rizik i povecavate broj akcija u portfelju


Hajde Rade, kad si vec

Hajde Rade, kad si vec zapoceo pricu daj tip pa da udjemo u short :))

Nemoj sad opsta mesta...


pozdrav

Cao Rade,
odavno nisam bila na blogu i zaista sam se prijatno iznenadila kada sam te videla.
Zelim ti puno uspeha
Veliki pozdrav iz US
Tanja


Cao Tanja,

drago mi je da me citas, puno pozdrava i hvala!

Rade


Upozorenje!

Upozorenje!

Za sve građane koji žele da trguju na Beogradskoj berzi evo još jedne informacije.
Možda znate da treba odmah (u roku od 15 dana) da prijavite kapitalnu dobit (razlika između prodajne i kupovne cene) i da ce vam Poreska uprava na to razrezati porez od 20%. Vreme od podnošenja prijave do rešenja može da se meri mesecima. Ali vam je potrebna dobra evidencija ako imate više različitih akcija.
Ali možda ne znate, da kad dođe kraj godine, tu kapitalnu dobit morate da uvrstite i u godišnji prihod i ako ste prešli limit (za 2006. godinnu je 1.142.820 dinara neto) opet ćete platiti porez. 10% ili 15% zavisno koliko ste prešli limit.
U prevodu: kako god se okrenet dupe vam je pozadi.
Lepo je učestvovati u trgovanju na BB ali ima puno zakonskih i papirnatih teškoća.
Zaista bi bilo dobro da država pojednostavi procedure, i da ukine porez na kapitalnu dobit za ovu vrstu poslovanja.


Odgovor na upozorenje!

Kapitalna dobit se ne oporezuju ponovo kroz godisnji prihod! Jedini porez koji investitor na Beogradskoj berzi placa je porez na kapitalnu dobit od 20% koji je prijavljuje u roku od 20 dana od ostvarene dobiti.

Drzava bi definitivno trebala da ukine ili smanji ovaj porez (u Bosni i Crnoj Gori ga nema uopste, u Makedoniji je oko 9%). Buduci da gradjani Srbije mogu da ulazu novac i na drugim berzama, ovo je prilicno dobar razlog za investiranje u regionu.


Sjajno!

Ako je tačno da se kapitalna dobit ne oporezuje kroz godišnji porez - onda sam ja "sjajno" pogrešio.

Hvala na informaciji u ime svih koji ovo čitaju.


Da li je rano za zaključak

Na osnovu prvog dana trgovanja sa Novosadskim Sajmom,
Soko Štarkom, Lukoilom ... čini mi se da mali ulagači
treba da traže prilike u nekim drugim kompanijama,
sa manje zvučnim imenima,
koje nisu u takvoj žiži interesovanja.

Ili pak birati uspavane a poodavno preuzete kompanije
koje su tavorile, kao što su do skora bile bile Fidelinka, Palanački kis., Vetazavod, Minel energooprema, a bogami i sa Vitalom i Vrenjem se nešto dešava,
ili pak iskoristiti sigurne prilike za zaradu koje su se zbog dokapitalizacija pojavile kod Matals , Agro banke a verovatno će uskoro biti i kod Univerzal banke.

Da li je takav, moj, neki prvi utisak, ispravan.

EL EN


Vrlo dobro...

...razmišljanje o bankama ali ne garantujem baš veeliki dobitak:-)
Upao sam u reč prozvanom, sorry.
Ja bih AGRO, ipak, preskočio.


Uvijek je prvih dana velika navala za nova imena

na berzi i slazem se da treba pogledati i druge kompanije, koje nisu sada u fokusu.

Banke su i dalje veoma zanimljive, a one koje ulaze u SRX indeks Becke berze posebno.

Inace, sad sam se vratio iz Kazahstana (bez komentara o utakmici, molicu :), njihova berza i kompanije su takodje veooma zanimljive...


Kako je u Kazahstanu

U kom smislu je berza u Kazahstanu zanimljiva,
opsta (pod)cenjenost marketa, likvidnost,
koje su kompanije na berzi,transparetnost,
slozenost procedure trgovanja i sl.

Kada se setim marketa u CG pre tri godine ,
samo kada bi se sada slicno nesto naslo.
Ulozi se relativno malo para i ceka
par godina na prodje.

Da li je to Kazahstan.

EL EN


KASE ima oko 40-ak kompanija na listingu,

uglavnom nafta i gas, kao i banke. Trgovina je kao na drugim berzama, promet oko 20 M USD dnevno. Danas se preko trideset kompanija i banaka iz Kazahstana nalazi na Londonskoj i drugim berzama, GDP per capita 6.000 USD, rast GDP dvocifren skoro deset posljednjih godina.

Nema stranih banaka, malo stranih i jos manje domacih investitora, a sasvim solidni brokeri.

Ipak, mislim da je samo jedna Crna Gora :-), ali da vrijedi probati...


Prednost solo investiranja

Zasto na berzi nema stranih banaka (HVB, Intesa...)? Zar i one kao a.d. nisu obavezne da se kotiraju. Isto se odnosi i na druge a.d. sa preteznim stranim vlasnistvom. Koliko vremena treba za realizaciju naloga za kupovinu i prethodno za otvaranje potrebnih racuna?
Koliko je isplativije direktno "solo" ulaganje od ulaganja u investicioni fond - u %? Ovim ne mislim na rizik, vec samo na troskove.
Da li sam u pravu ako kazem da je bolje investirati sam ukoliko ste vesti u pracenju kretanja akcija? Ja jos uvek oklevam.

Pozdrav i hvala na interesantnim komentarima.


Ocekivao sam Oldberzijanku,

ali znam da je tesko poceti trgovinu na berzi :).

Intesa je na berzi, HVB nije, mislim da bi trebale da budu na berzi osim ako nisu zatvorena akcionarska drustva (mada nisam siguran da li banke mogu da budu zatvorena ad). Ako neko zna odgovor, neka napise!

Sva otvorena ad bi treba da se pojave na berzi, bez obzira u cijem su vlasnistvu. Za jedan dan se zavrsava sve oko pripreme za trgovinu i otvaranje racuna, a realizacija naloga zavisi od cijene koju ste spremni da platite ili trazite za vase akcije i njenog odnosa prema trenutnoj ponudi i traznji.

Inicijalni troskovi jesu nizi kod samostalne trgovine nego kod ulaganja u fond, treba uracunati i vrijeme koje se trosi kad sami trgujete na berzi. Mislim da treba da probate sami, broj fondova ce rasti i uskoro ce moci da se bita izmedju njih


pitanja...

postovani Rade,
dozvolite mi jedno /verovatno jedno u nizu sledecih :)/laicko pitanje...
Sta moze da se izvuce kao zakljucak iz prometa trgovanja i obima akcijama jedne kompanije u jednom danu. Analiziram 10ak zadnjih dana i nisam dosao do nekog jedinstvenog zakljucka pa me zanima sta Vi zakljucujete iz kolicine trgovanja jednom akcijom i da li to moze da bude nesto sto govori o buducnosti te akcije... primer Telefonije a.d. Beograd na 26 mart obim i promet realtivno veliki a akcija pada dok srpska banka i takovo mali promet i obim a rast akcije... ako je moguce pojasnite a ako nije uputite me na kurs ili neku literaturu ili volonterski rad kod Vas :)
ps. jos jedno "malo" (vec drugp) pitanje.. ako lukoil danima pada (u zadnjih 10 dana sa 45.000 na 19.000 kako ja kao laik da se odvazim i kupim ovu akciju. kojim znanjem je potrebno da se rukovodim obzirom da broker nece da bilo sta tvrdi niti da preterano sugerise. direktnije - cime se Vi rukovodite osim instikta.
pozdrav


Jedno od berzanskih pravila se odnosi

i na pracenje veze izmedju obima prometa i kretanja cijene. Ukoliko raste cijena uz veliki obim, to je obicno znak pozitivnog trenda, dok rast uz mali obim daje signal da ce mozda rast biti kratkog daha. Isto vazi i kod pada cijena, veliki obim obicno znaci dalji pad. Uvijek kada pratite cijene akcija obratite paznju i na obim i uporedite sa prethodnim danima. Kada sam trgovao fjucersima, tehnicka analiza (analiza grafikona) mi je bila jedino sredstvo kod donosenja odluke.

Prica za Lukoil se uklapa u ovaj obrazac, uz dodatnu analizu poslovnih pokazatelja poput P/B (odnos cijene i knjig vrijednosti akcije), sto je nizi to je bolji, npr.

puno hvala

puno Vam hvala... jedna nejasnoca je otklonjena
:) pozdrav


Skupštine.

Izgleda da nema banke koja nema skupštinu 26.04.2007.
Sve sa vrlo sličnim dnevnim redom.
Preporučujem onima koji nemaju "insajderske" informacije da obavezno prate šta je zaključeno na tim skupštinama.
Imaće uticaj na cene akcija.
POLITIKA po sadašnjim najavljenim cenama akcija vredi nešto manje od 30 miliona EURA. Vlasničku strukturu znate. Posle 02.04.2007. ce sigurno skočiti mnogo a onda onaj ko umije njemu dvije...


a ko ne umije?

sta u ovom slucaju znaci "umeti"? prodati ga na prvom velikom skoku ili izdrzati prvi pad jer ogroman skok sledi kasnije? ... da li Vi slutite scenario. ako nije tajna podelite sa nama poneku misao a ne tako u rukavicama... :)
pozdrav i sve najbolje


Vrlo slabo znanje o trgovanju na berzi imam, ali

pokusao sam da se oprobam, i kupio akcije Novosadskog sajma. To je plod nekog mog laickog razmisljanja, pa me sada grize savest da li sam pravilno postupio. Primetio sam da na ovakva pitanja ne dajete konkretne odgovore, ali bih vas zamolio da mi odgovorite da li je moja laicka odluka dobra ili losa? Unapred Hvala.
Pozdrav do sledeceg kuckanja.


Znam da je sad lako dati komentar :),

ali i dalje mislim da se radi o dobroj akciji, ali na dug rok. Ako je samo jedna u vasem portfelju, mislim da je vrijedi cekati i mozda jos kupiti ako nastavi da pada.


Za laike

Posto sam i ja pocetnik pronasao sam vrlo zanimljivu adresu gde se iskusni ne ustrucavaju da daju savet. IPAK OPREZ!!!
http://economy.co.yu/diskusije/viewforum.php?id=16


Priznajem

Ovakav snazan rast na nasoj berzi
me ipak zbunjuje. Nisam ocekivao
takvu eksplozivnost.
U redu je: investiraju strani fondovi
pred pojavu domacih, mnoge su akcije
posle preuzimanja od domacih "kapitalista"
brutalno srozane na nivo da se kaze
" sta kupi xxx - tu trava ne raste",
pa je red da dodju na neku realniju vrednost
i pored "zlog" vecinskog vlasnika,
mnoge dobre kompanije su bile podcenjene,
mnoge imaju dugorocnu perspektivu daljnjeg rasta,
ali ipak, ovak rast od nove godine nisam ocekivao.

Da li ima nekih krupnih stvari iza brda i da li one
mogu u ovom stepenu da pozitivno uticu na berzu,
na primer da ce se formirati stabilana tzv demokratska
vlada, da su pali neki dilovi o konkretnoj i jakoj
ekonomskoj podrsci Srbiji zbog problematike Kosova,
da ce "pravi stranci" krenuti u preuzimanje mnogih
domacih firmi i ....

Ne znam,
ali sta mislite dokle ce ovo
i sta sledi dalje.

EL EN


hvala od laika

postovani Asprila,
hvala Vam na sajtu koji ste poslali... pomogao mi je da stvorim sliku o stvarima koje me zanimaju. Tek sad sam zbunjen ali sam makar locirao problem koji me zbunjuje i termine koje treba prihvatiti.
Za razliku od Vas (takodje laika koji mi je jako pomogao) "strucnjaci" se libe da odgovaraju na pitanja koja su za njih ocigledno prozaicna i nedorasla zaboravljajuci da je i njima neko pre par meseci ili godina objasnjavao prve termine koje su oni kao sundjer upijali. Ovo sam sreo vec 10ak puta i jako mi je cudno... pogotovo sto se ja od 95 bavim slicnim poslom (komunikacijom sa klijentima i borbom sa konkurencijom) i znam kako sam napravio uspeh - standardno (i vise od tpga) dobrim odnosom sa klijentom bio on mali srednji ili veliki.
Novac koji sam skupio zelim da plasiram na berzu ali oni koji je propagiraju ( kao hajde ljudi sta Vam rade pare u slamarici - ala ste glupi za razliku od nas koji vec delimo kolac) kada ih pitas nesto onda je to nekolikodnevnonedeljni muk... ili eee zovem te kasnije sada sam u guzvi.... i onda opet slicna prica.
Ovde je u principu problem sto preko brokera moras na berzu ali kad brokera nesto pitas bolje da si ga udario nego da mu postavis pitanje...
Mi "mali investitori" (500eu-20.000) u stvari nismo potrebni brokerima... samo im smetamo i to je sigurno istina jer bi potpuno drugaciji bio odnos da je drugacije.
Ja sam (pre svega) Radovanovim tekstovima pokrenut da novac plasiram na berzu i tu sam naisao na problem velike nezainteresovanosti bilo koga da se tim novcima pozabavi a informacijama pogotovo.
Toliko od mene u nadi da ce mi neko reci makar "ej somino eno idi upisi kurs ili kupi knjigu" ili "ok decko moj sat je xyz eura - imas sat i po da postavljas pitanja i slusas odgovore..."
I to je to... problem nije u odluci problem je u ljudima koji ce taj posao izneti.... jer uvek je bilo da su posao uradili ljudi a ne velike reci i imena.
pozdrav


Radetovim tekstovima-ispravka

ispravka... Radetovim tekstovima


Kao prvo broker nema prava

Kao prvo broker nema prava da daje savete - drugi tip strucnjaka je potreban za to.

Kao drugo za 0,3 % ne mozete da ocekujete nista osim izvrsenja naloga.

Kao trece treba raditi analizu, biti spreman na rizik i gubitak. Ko to nece neka kupi akcije nekog fonda i ceka dividendu.


pravo ime stvari

... stvari onda prosto treba nazvati pravim imenom...
Provizija je mozda u vasem slucaju 0.3% ona je najcesce veca. Ja nemam problem sa visinom provizije ona treba da bude upravo onolika koliko je potrebna ali imam problem sa tisinom na postavljeno pitanje... Odgovor moze da bude i takav "mnogo malo para zaradjujem od tebe da bih ti posvetio vreme" moje pitanje na to bi bilo "ok recite mi koliko kosta vasih sat vremena ili koliko para je potrebno da imam da bih Vam bio interesentan".
Ako je istina ovo sto Vi pisete onda ispade besmisleno ovo Radetovo pisanje i pozivanje ljudi da se "finansijski trgnu" iz prosoto razloga sto nemaju kome da se obrate a nije za ocekivati da imaju znanje o finansijama jer su to ljudi razlicitih struka koji nemaju osnovna znanja o novcima i citanju izvestaja. Evo ja sam spreman da se edukujem u tom smeru moze li neko da mi dobronamerno da putanju ili makar da mi kaze koliko kosta informacija o tome gde da se edukujem kako nekog ne bih "smarao". Iskreno ne znam sta bih vise mogao da ucinim. Hocu da dam pare, hocu da dam proviziju, hocu da ucim... sta je onda sporno? to sto sam se toga setio malo kasnije od onih koji su monopolisti trenutno? Pa cek valjda je ovaj blog i namenjen da se nesto pita i da se dobije odgovor? ili gresim
pozdrav


KAKO SE EDUKOVATI

Čini mi se da je ovde više akcenat
na tome kako početnici u investiranju
da se edukuju. Verujem da će svako
ko to želi s malo istrajnosti
naći svoj put, pre ili kasnije,
sa više ili manje teškoća.

Dunjin tata je u osnovi upravu,
svako ko je dobronameran može
na fin način bar mu reći da ne može
iz objektivnih razloga da mu posveti
vreme i da ga uputi onoliko koliko je
zaista dobronameran. Kada bi se počelo brokerima
ili nekima drugima sve i svašta plaćati
čini mi se da bi brzo i otvaranje usta
imalo svoju cenu.

I ja sam se imao slične problema. Pokazalo mi se
da kombinacija, čitanje što literature, što
komentara sa foruma određenih
(kvalitetnih i dobronamernih) ljudi,
zatim postavljanja pitanja i diskusija sa iskusnijim
ulagačima i sopstvena praksa omogućuju sazrevanje
i sticanje ispravnog odnosa prema investiranju.
Sopstveno iskustvo je posebno dragoceno,
a to uključuje i sopstvene manje ili vise
složene analize fundamenata i praćenje zbivanja
na marketu i u našim uslovima po meni bitne
promene vlasničke strukture.
Pri tome naravno ima teškoća
ali se one savladavaju.

Inače i sam mislim da učenje ima svoju vrednost i
da se svako ulaganje u njega se višestruko vraća.
Ne znam da li je neko bio na kursevima koje
organizuje Berza i kolika je njihova korisnost.

Inače po meni pogodili ste (mislim
na Dunjinog tatu) u bit stvari.
Upravo ono kako ste i sami na kraju naveli,
žele se zadržati pozicije i informacije,
koje omogućuju na neznanju i neinformisanosti
drugih, sticanje visokih zarada. A to
po mom shvatanju nije investiranje.

I na kraju mislim da mnogo korisnih stvari
možeš naći na još jednom forumu pogotovu iz
diskusije iz ranijeg perioda, možda početi od početka
teme -za početnike- u okviru podforuma investiranje -
otvoreno :
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=478

I kao što neko reče uvek je neophodna
zdrava doza kritičnost na sve.

EL EN


hvala na sajtu

hvala Vam na sajtu EL EN... evo citam vec neko vreme ... sta drugo :)
pozdrav


Nismo se razumeli. Drzim da

Nismo se razumeli. Drzim da je Radetovo pisanje vrlo korisno da se trziste kapitala priblizi siroj publici kako bi ona shvatila da postoje i druge mogucnosti.

Broker odnosno brokerska kuca, a Senzal je to, ne moze po zakonu da vrsi funkciju investicionog savetnika, portofolio mendazeri odskora sa pojavom fondova dobijaju licence nakon polozenih kurseva.

To znaci da ovde nije pitanje koliko kosta savet. Brokeri ne daju savete, to morate sami. Razumem da ne znate od cega da pocnete i zato imate fondove koji Vam garantuju dobit. Berza Vam ne garantuje nista.

U tom smislu bi bilo neozbiljno od Radeta da preko neta licitira sta treba da se kupi ili koja pozicija treba da se eventualno zatvori.

Ono sto primecujem je pojava gomile malih investitora berzi koja je privucena profitima koji se mogu ostvariti. Imam vise prijatelja koji mi donose 10-15 hiljada u kesu da ih stavim gde ja hocu jer ne znaju gde bi. Ovi investitori pojacavaju likvidnost berze i to je dobro. Ipak nisam siguran da svi razumeju da je moguce staviti 10.000 i izgubiti pola od toga.

To sam hteo da kazem. Pre ili kasnije svako ce to da dozivi kao sto smo i mi koji smo vise godina na berzi doziveli.

Inace zelim Vam puno uspeha.


nerazumevanje...

postovani,
Oko necega smo se i razumeli ... ja bih se slozio da je Radetovo pisanje korisno.
Ali sam pojasnio zbog cega postaje besmisleno. Bukvalno nedostaje nekoliko karika... a i sami znate da je lanac jak onoliko koliko je jaka najslabija karika. Ovde fale neke karike. Karike odnosa sa klijentom.
Ovde se ocekuje da neko novac plasira na berzu na lepe oci a ocekuje se da do informacija dodje sam !?! kao samo se ti sam informisi (verovatno nista neces shvatiti) ali lovu daj - glupo je da ti stoji u slamarici ili u nekretninama.
Nedostaju karika Odnos i Informacija. Nema informacija pa makar i "ne radimo sa fizickim licima". Kada govorim o Odnosu govorim i o tome da kada sam vec odabrao brokera i kada radimo posao ne postoji momenat u danu kada sa njim moze da se razgovara... pre trgovanja je "frka", dok je trgovanje je "haos", posle trgovanja su sastaci i "ludnica", posle 16-17h se vise ne radi, uvece da pozovem na osnovu vec vidjenog me je sramota i tako u krug...
Vi ste u postu iznad spomenuli da je broker neko ko radi po nalogu klijenta... Potpuno zaboravljate da taj klijent o svemu tome nema pojma ... Ta situacija ako se zamisli u slikama moze da bude smesna da nije zalosna. Na taj nacin ispada da je broker u stvari neka salter sluzbenica (sto sigurno nije) a da to jeste onda bi se nalozi za trgovanje davali kod onih zena u posti - taman su slicno nezainteresovane. Primer koji mi pada na pamet je da Vi dodjete u autoservis da popravite auto a majstor Vam kaze "recite ... uradicu sve sto Vi meni kazete" Vi mu kazete "ali Vi ste majstor" a on Vam odgovori "pustite Vi to i ovako sam slabo placen moje je da samo uradim kako vi kazete ... i samo da Vvam kazem rizik uradjenog snosite sami - gospon biolog " ili "...ostavite auto javicu Vam se jednog dana da sam popravio auto ako mi u medjuvremenu ne uleti neki drugi bolje placen posao"..." i nemojte me previse zvati u guzvi sam sledecih nedelja..."
Kada govorim o neodgovorenim pitanjima ja ne govorim o Radetu (on sam najbolje zna svoj odnos prema laicima) vec o ljudima koji ga okruzuju u njegovoj i drugim brokerskim kucama... Ja sam u 20ak dana doziveo toliko amaterskog odnosa da prosto neverovatno da su to ljudi koji su zaposleni bilo gde... Ja bih im se u mojoj firmi zahvalio na dosadasnjoj saradnji.
Dilemu da berza nosi rizik nemam tako da se tu ne bih previse zadrzavao.
Dakle ako ljude pozivate na berzu obucite ljude koji ce im dati makar prvu informaciju i reci im nesto pametno. i u vojsku te neko na kapiji primi i vec tu ti pokaze da si na potpuno pogresnom mestu ali ti je to bar od prvog minuta jasno.
pozdrav


Dragi prijatelji,

nisam bio pored racunara nekoliko dana, iskoristio sam posljednji snijeg na Jahorini, ali mi je drago da se pojavljuje sve vise komentara i komentatora.

Cinjenica je da postoji mnogo pitanja u vezi sa ulaganjem na berzi, mnogo dilema i problema, ali ne treba zaboraviti da se radi o berzi u Srbiji i da je tesko ocekivati da ona bude mnogo bolja nego sto su druge stvari u zemlji (a siguran sam da je bolja!). Prihvatio sam pisanje ovog bloga svjestan da necu moci azurno odgovarati na pitanja i komentare, i zato pozivam sto vise ucesnika da napisu svoja iskustva i stavove (posebna zahvalost amateru, EL EN i Tati male Dunje).

Sa moje strane, mozete dobiti sve odgovore koje mogu da dam ili makar da vas navedem na moj stav, ali znam da ne mogu da uticem na odnos drugih ljudi prema klijentima. Moj stav je da je svaki klijent jednako bitan i uvijek sam se trudio da tako obucim i moje ljude i izvinjavam se svima prema kojima je neko od mojih zaposlenih bio neposlovan, kao i u ime brokera za koje sam siguran da velika vecina ima dobre i postene namjere. Veliki je problem sto u Srbiji postoji mali broj dobrih brokera i jos manje portfolio menadzera, a broj investitora rasta iz dana u dan.

Jedno od rjesenja je da ipak odvojite malo vremena da analizirate trzista i kompanije, nije potrebno previse znanja i energije za to, a radi se i o dobroj mentalnoj vjezbi.

Takodje, pitanja koja se postavljaju na ovom blogu i u "nevirtuelnom" zivotu obicno idu "odozdo-nagore", tj. pitanje je koju konkretnu akciju kupiti. Moj pristup je "odozgo-nadole", prvo pokusavam da vidim koji su sektori u jednoj ekonomiji atraktivni, npr. bankarski sektor, gradjevina, osiguranje, agro, telekom, energetika, nafta..., zatim u svakom sektoru trazim lidere: npr. bankarski sektor u Srbiji - vodece banke u Srbiji: Raiffeisen, Intesa, Komercijalna, Hypo, HVB, AIK... onda koje su od njih na berzi kao i one koje nisu lideri, ali imaju razlog da budu u portfelju : Komercijalna, AIK, Agrobanka, Metals... i tu se vec suzava krug potencijalnih investicija. Slicno se radi za svaki sektor i onda pravi odnos tako da imate npr. 50% portfelja u bankama (npr. akcije pet banaka), 20% gradjevina(tri firme), 10% prehrambena industrija 10% osiguranje i 10% ostalo.

Drugo rjesenje je da novac ulozite u fond koji upravlja i sa vasim i sa "svojim" novcem na isti nacin, tako da nemate problem sa nedostupnim brokerom ili kasno unijetim nalogom. Za sada postoji jedan domaci fond, mozda mozete da ulozite u neki strani koji ulaze u ovaj region ili da sacekate jos neki domaci, siguran sam da ce ih uskoro biti jos.


Još koju reč ...

Iz vašeg prethodnog posta zaključio sam
da cenite da bankarski sektor i građevina
imaju izraženiji potencijal od drugih sektora.
Bankarski sektor bih laicki ocenio
kao veoma siguran i istovremeno
sa veoma izvesnim rastom,
sto je najbolja kombinacija
za jake ulagace na duzi rok.

Istovremeno mislim da prehrambena industrija
zavređuje pažnju, što potvrđuje jak
rast mnogih kompanija iz tog sektora.
Da li sam u pravu, i šta mislite
da li će kompnije kao Fidelinka,
Vital, Ratar.. biti , za koju godinu,
preprodane stranim strateškim partnerima.

EL EN


Finansijski sektor i gradjevinarstvo

prvi osjete rast investicija i standarda u jednoj tranzicionoj ekonomiji, ali se slazem da vec od ove godine treba traziti i prehrambene ili industrijske kompanije koje mogu biti predmet preuzimanja. Neke od ovih koje ste vi naveli predstavljaju neke od tih, kao i firme u Salfordovoj mrezi i one koje kontrolisu domaci tajkuni.


Zahvaljejem na odgovoru

Kada je rec o preuzimanju,
dolazi se do jos jedne dimenzije,
vremenskog faktora, odnosno timinga
za kupovinu nas malih ulagača.

Kakve se tu smernice mogu dati.

EL EN


SLAZEM SE

U potpunosti se slazem
sa vama Amater sto navodite.
I naravno mogucnosti koje pruza
ovaj kanal komunikacije
treba da , uz dobru volju domacina i
iskusnijih gostiju kao sto ste i vi ,
omoguci bolje shvatanje investiranja,
i razumevanje zbivanja na marketu,
pogotovu na trzistima koja su u razvoju
sa dosta podcenjenih a kvalitetnih kompanija.
Uostalom i niko ne trazi konkretne savete
vec principe i one ideje koje ce omoguciti
da slika o marketu i kompanijama
bude "ostrija" i kompletnija.

@ Dunjin tata
A sto se tice odnosa brokera prema klijentima,
kao i u svakom drugom poslu, ima ih raznih,
i ne zaboravite i tu je komunikacija
dvostrana. Obidjite vise kuca, neposredan
kontakt u stvaranju odnosa (ne)poverenja
je nezamenljiv.

EL EN


pravna lica

postovani Rade,
da li znate da li pravno lice mora da bude posebno registrovano da bi moglo da trguje na berzi ili moze bilo koja firma bez obzira da li joj je glavna delatnost neka druga. Ako moze da li postoji ogranicenje koliki deo novca moze da plasira na berzu. Ako znate nesto o tome molim Vas da mi kazete. Da li mora da bude preduzece ili bilo koja radnja str ili bilo koji drugi oblik...
npr. hipoteticki da li frizerska radnja, pekara, agencija za nekretnine koji dobro posluju imaju pravo da deo kapitala plasiraju na berzu bez obzira sto za to nisu registrovani...
pozdrav


Bilo koje pravno lice koje je registrovano u

Agenciji za privredne registre moze da investira na berzi bez ogranicenja i cinjenice da su registrovani za nesto drugo. Obicno na berzi investiraju firme koje posluju u nekom drugom sektoru i ovdje investiraju visak sredstava


hvala...

hvala Vam ...
zapoceo sam da trgujem kao fizicko lice... ali cu uskoro da napravim ugovor i sa firme i mislim da cu odnos kapitala napraviti 60:40 za firmu. Obzirom da vec imam firmu i fiksne troskove ( knjigovodstvo, racun ) i iskustvo pravljenja troskova :) ostale stvari trgovanja preko firme vidim kao prednosti (10% provizije koja se placa na kraju godine te se taj kapital za 12 meseci moze uloziti u nove akcije koje ce doneti novi novac).
Opet kao fizicko lice postoje prednosti lakse dostupnosti "kesa"...
pozdrav i hvala


Pocetnicke muke

su neminovnost svakog novog posla, ali je sreca da se bas kao i decije bolesti, veoma brzo prebrode


POLITIKA, napred na Berzu!

Evo praktičnog primera tržišta/pijace/berze.
Intersiti broker je nekim "čudom" broker kod koga su se prijavili mnogi mali akcionari POLITIKE.
U utorak 03.04.2007., drugog dana trgovanja POLITIKINIM akcijama, gužva, red, nervoza. Ima dosta i novinara POLITIKE, radnika POLITIKE, pravnika,...
Mogu odgovorno da kažem da se u tom redu formirala tržišna cena za davanje naloga toga dana.
Evo informacija iz prve ruke:
Mnogi NISU hteli da daju nalog za prodaju po tržišnoj ceni za taj dan nego su udarili limit ispod koga neće da prodaju svoje akcije. Ja dao limit 4000 dinara tj. hoću da prodam u sledeća 3 meseca ako cena bude bar 4000 dinara!!
Nije tajna, ljudi glasno govorili dok su čekali u redu, da će stavljati i veći limit!
Eto jednog parametra za buduće kupce i prodavce akcija POLITIKE.
Ali ko zna, ja mislim da ce prvih dana da padne, pa onda,...


Ovi sto su dali limit nalog

Ovi sto su dali limit nalog za Politiku na 4.000 ce sigurno dobiti tu cenu ali kada eur bude bio 400 dinara.


POLITIKINE akcije

Na BBerzi su viđene i veće i čudnije promene nego sto su predvideli ljudi iz reda za prodaju POLITIKINIH akcija. Ko prati firme na BBerzi moze, ako hoće, da vam ukaže na neke takve primere. Ja neću. Ako cena bude dostigla 4000 javite se da vas pojede Tigar! Ako ne bude-slučajno ste pogodili :-))


.

bravo. Mora to ispod 1000, bilansi losi.


Ma kakvi bilansi.

Da su bilansi važni ne bi se svi potencijalni zainteresovani iz inostranstva, političari i sve stranke borili za medije.


a?

Kao prvo izvoli knjigu akcionara politike , pa reci koji se to politicati tuku oko ovog papira, a kao drugo i da preko ovih akcionara
REPUBLIKA SRBIJA 26,03203%
AKC. FOND REPUBLIKE SRBIJE 24,12753%
REPUBLIČKI FOND ZA PIO 4,92047%
ukupno: 55,08003% firme
uspeju kontrolisati firmu opet je ne mogu staviti na noge, jer su se isti vec pokazali, naravno gledano dugorocno pravi investitori ce tek doci u ovu zemlju i odrati ih ako nekupe bas politiku. Prica se da ameri hoce da kupe Ekonomist (jedna od prica).


Politika i bilans.

Prvo: nije ti dobra lista. Ovo dole je lista po broju glasova. Akcije PIO su bez prava glasa.
Drugo: kada vidis vlasnike odmah ti je jasno da je državi to važan medijum. Saberi i sva državna preduzeća.
A pogledaj i članove Upravnog odbora. Upravo se radi o tuči za uticaj.
Treće: veruje mi, kad je u pitanju Politika - neki drugi bilansi su u igri.
----------------------------
1. REPUBLIKA SRBIJA 26,03203
2. AKC. FOND REPUBLIKE SRBIJE 24,12753
3. JP ELEKTROPRIVREDA SA P.O.14,47858
4. KOMERCIJALNA BANKA AD
5. AIK BANKA
6. JP PTT SAOBRAĆAJA SRBIJA
7. NIS-NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE
8. KOMP. DUNAV OSIGURANJE A.D.
9. VASIĆ MILORAD
10. MAX-DILL A.D. ČAČAK


e tu sam te cekao

A koliko ce se tih firmi privatizovati? :)


SVE PADA U...

... hramu moderne ekonomije.
Da li je ovaj pad vrednosti svih važnijih akcija na BB znak da nema Vlade i da idemo u drugi krug?
Ili je to znak da će biti rata?


:)

taman da vidimo od cega je napravljen ovaj nas hram...


Osmi PUTNIK!!

Ako neko dokaže da je transakcija kupovine PUTNIKA bila čista i poštena za nagradu će morati da ruča sa Radetom Rakočevićem u kiosku u parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
Da li je pad vrednosti akcija vezan za tu mutljavinu sa PUTNIKOM?
Da li je tačno da je Akcijski fond mogao da proda i po 7200?? Ali nije hteo zbog NEKOGA.


Za nagradu se valjda ne prisiljava

nego se ide sa uzivanjem, pogotovo ispred dobrog starog kioska u parkicu :)

Prodaja Putnika nije uticala na pad akcija na berzi, ali jeste sigurno na povjerenje u pravila igre na nasem trzistu


OSMI PUTNIK

Park ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu je HRAM MODERNE EKONOMIJE.
Tu nema prevare, znaš kakva te "pravila" očekuju.
Gubljenje povjerenja u pravila znači pad cena akcija.
Možda to nije glavni uzrok pada cena. Ali ima veze.


Za svaku pohvalu

je Radetovo angazovanje na popularizaciji berze, kako na ovom blogu, tako i u tekstovima u drugim medijima. Nadam se samo da ce se ta praksa odrzati i posle prodaje Senzala. Ovo je narocito vazno zbog novog talasa "malih" investitora, koji se, iz dana u dan, pojavljuju u sve vecem broju. Mada i investitori koji vec duze vremena trguju i investiraju na ovim prostorima imaju jos puno toga da nauce i trebali bi da imaju zdravu teznju da napreduju u svojim znanjima i vestinama - jer ko sto rece El En, principi na osnovu kojih donosimo odluke su recimo odredjeni, ali nijanse u okviru njih donose odlucujucu prevagu nad marketom.

Dunjinom tati bih preporucio pre neku manju brokersku kucu, koja ne radi sa institucionalnim klijentima (fondovi, banke...), a koja nije u vlasnistvu nekog od vidjenijih tajkuna sa ovih prostora, jer je za ocekivati da ce oni moci vise paznje da posvete "manjim" investitorima, koji na pocetku svog ulaganja, razumljivo, osecaju i vecu nesigurnost, pa im je samim tim potrebna i malo veca podrska. Vecina "malih" investitora je pocela da trguje kao fizicko lice, pa su posle prvih stecenih iskustava i ostvarenih dobiti (i placenih poreza), posle par godina izracunali da im je bolje da osnuju DOO i nastave trgovanje kao pravno lice (tako da na CRHOVu i APRu mozete videti poplavu takvih firmi). Ja sam, takodje, prosle godine osnovao jednoclano DOO, sa namerom da preko njega trgujem u pribliznom odnosu kao sto ste vi odredili (60% doo - 40% fiz.lice), ali sam u toku samog poslovanja shvatio da mi mnogo vise odgovara da u potpunosti investiram kao pravno lice (to nije problem realizovati, jer postoje forme dokapitalizacije, kao i pozajmice osnivaca, kojima se to lako resi).
Posto su ljudi koji investiraju, njihova znanja, vestine, vreme koje mogu posvetiti berzi, kao i njihove investicione strategije i kapital koji imaju razliciti, najbolje je da svaki pojedinac napravi prvo svoju licnu SWOT analizu i zacrta sebi put do zeljenog cilja.

Molio bih Radeta da pojasni nacin kako domace pravno lice moze investirati na stranim berzama, kao i da li to vazi samo za berze u regionu ili u obzir dolaze i razvijene berze, kao i one jos "ne otkrivene" poput Kazahtana i Ukraine (za koju sam takodje cuo da ima puno potencijala, pogotovu kad se resi trenutna politicka kriza)


VIŠE STVARI

Tragajući za odgovorima koje ste naveli rečima,
Absinth:

"...investitori koji vec duze vremena trguju i
investiraju na ovim prostorima imaju jos puno toga da
nauce i trebali bi da imaju zdravu teznju da napreduju
u svojim znanjima i vestinama..."

i sam mislim da je to imperativ opstanka
malih ulagača na berzi.

Hmm, samo treba ideja a ne rešenja.
Rešenja brzo presuše a izvori su trajniji.

Jedan od bitnih elemenata jeste i praćenje promene
u strukturi vlasnika i naravno njihovo tumačenje.
Jasno se izdvajaju efikasni DOO koji uspešno prave
zarade na berzi, ima grupa po meni izuzetnih ulagača
rekao bih iz Slovenije, fizička lica,
(verovatno ranija stečena iskustva iz Slovenije
sa sigurnošću primenjuju kod nas,
znajući daljnji razvoj stvari),
a bogami ima i domaćih asova (fizička lica,
istina ne znam ko su, nego sam ih percepirao
po silini ulaska i širini prisutnosti po firmama).
Naravno ne mogu se navoditi konkretna imena.

Sigurno je ima se mnogo toga učiti,
kako kroz edukaciju iz literature
tako i kroz analizu
prethodnoh događanja.
Za mene lepi primeri za izučavanje
šta kada kupovati i prodavati, su
ne zalazeći u dalju prošlost
kretanje cena akcija Fidelinke, Vitala
(mada nije priča završena),
Veterinarskog zavoda, Aleve i td
pa da se zaključci , naravno ako ih ima
i ako su ispravni, primene na akcije
koje zasad miruju, na primer Vrenje ili Ratar
ili pak....

Međutim čini mi se da su svi škrti na račima,
kao da je u pitanju ispiranje zlata i
traganje za žilom bogatom žutom rudom.
Tragači(kopači) izgleda čuvaju svoje mape,
signale i nalazišta.

A možda je oštrom uvu i let komarca muzika,
a zvukova, istina i šumova, ima.

EL EN


Činjenica je da imam dosta obaveza

u posljednje vrijeme, ali cu se truditi da i dalje budem prisutan na blogu.

Domaće pravno lice može da prebaci novac u inostranstvo na račun brokera tamo (što je standardni način za trgovinu svuda osim kod nas) preko banke bez ikakvih problema. Potrebno je da imate ugovor sa lokalnim brokerom.

Ja sam prebacio novac u Banja Luku bez problema, kad uradim to za jos neku zemlju, javicu!


Kako je to moguće!!

Gospodine Rakočeviću,
molim za jedno stručno objašnjenje.
Objasnite mi kako je moguće da mali obim trgovanja nekom akcijom drastično digne ili obori cenu!!!
Primera ima koliko hoćete. Za ljude koji gledaju samo dnevnu promenu cene evo najsvežijeg primera jedne proizvodne firme i jedne banke:
PMRK 20,02% 2.986 1 2.986
CYBN 5,71% 36.100 1 36.100

Ovakvih primera ima svakodnevno, naravno ima ih
i u suprotnom smeru.
Dakle NIKAKAV obim trgovanja, nikakva ponuda, nikakva tražnja a veliki skok ili pad i kao posledica velika promena tržišne kapializacije!!!

Raspitao sam se i kažu mi "stručnjaci" da toga ima i na svetskim/belosvetskim berzama. Meni je krajnje nelogično da ponuda/tražnja/obim od par stotina ili hiljada EURA napravi takav skok ili pad.


Tu činjenicu pokušavam da istaknem

kad god mogu. Kada se prati berza, morate uvijek, pored cijene, da znate i ostvareni promet. Jednostavno rečeno, ukoliko cijena akcije raste uz veliki promet, to je obično znak rastuće tražnje i pokazuje da bi trend rasta mogao da i se nastavi. Ukoliko cijena raste uz mali obim, treba sačekati sa ulaganjem po toj cijeni pošto može da znači da interes kupaca i nije tako veliki i da može da uslijedi korekcija cijene.

Ovo važi i kod pada cijene akcija, a ovo pravilo važi i za ostale berze


Berza=politika=politička ekonomija

Sad su svi pobegli. Opet "crveni" dan na Beogradskoj berzi. A mi mali učesnici na BB se jedemo.
Svi stručnjaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše...
Ipak je politika od presudnog uticaja na berzu.
Dakle, savet svima: ne čitajte berzanske izveštaje nego čitajte (između redova) prve stranice POLITIKE i gledajte i slušajte (između frame-ova) Dnevnik RTS-a.


NIJE STVAR U TOME,

već da se nije uspostavio "redovan" tok diskusije.
Sporadično se pojedine misli o investiranju
vredne pažnje iznesu, na žalost
ne zaokruže do kraja u dovoljnoj meri.

Ipak, da bi bilo prave melodije
dirigent mora da zauzme svoje mesto i da
koristi palicu...