Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Vikipedijanska škola istraživačkog novinarstva: Kroz pustinju i prašumu

 

  • Viki škola
    • Škola istraživačkog novinarstva
      • Kroz pustinju i prašumu: Željko Malnar

Ako ste pomislili da istražujemo pustinje i prašume poznatog nam Sjenkijeviča, prevarili ste se. Ako mislite da je (pod)naslov simboličan: prevarili ste se. Mi (od)istinski idemo u pustinje i prašume ne Sjenkivijeviča već Željka Malnara. Put u prašume počinje pored kontejnera ispred moje kuće...

Indonezija: Indonezija. (Slika preuzeta pod uslovima Licence za slobodnu dokumentaciju GNU-a sa Wikimedia Commonsa. Autor slike Tsui.)Indonezija: Indonezija. (Slika preuzeta pod uslovima Licence za slobodnu dokumentaciju GNU-a sa Wikimedia Commonsa. Autor slike Tsui.)Jednog lepog letnjeg dana, - kao u priči - prošle godine (zapis kaže da je to bio rujan mesec...ma šta da to znači) vraćajući se sa posla vidim ispred kontejnera pored kuće uredno naslagani kup knjiga. To je izazov kojem nikad nisam mogao da odlim, te krenuh da rondam kroz kontejner. Prašuma knjiga, i tu pored brojnih koje prisvojih za sebe beše i jedna knjiga sa naslovom U potrazi za staklenim gradom meni tek kroz maglu poznatog Željka Molnara. (Primerak knjige je bio sa posvetom autora nekoj Zorici i godinom 1986-tom!). Setih se da sam Željka negde sretao i da je to bila serija putopisnih emisija iz vremena bivše nam zemlje.

Kada sam ušao u kuću, otvorio sam knjigu i sa uživanjem je pročitao. Kao nekada kada sam bio dete, putovao sam kroz Željkovu knjigu: kroz pustinje i prašume. Knjiga počinje u Zagrebu: pripreme, putovanje, burek u Beogradu, svadba u Grčkoj... zatim Turska. Persija (Zaratustrina) pa brod za Indoneziju...(ovo ću samo u zagradi da primetim: svadbarske bahanalije u Grčkoj i kod nas...pa to vam je ista priča; verovatno zato što nas isto sunce greje... što smo isti Bizant, kako Željko kaže). Dalje knjiga ide kroz prašume Indonezije i Timora, boravak međ ljudožderima koji se druže (i razgovaraju) sa krokodilima!!! Knjiga završava negde na Tibetu... u potrazi sa „Staklengradom“...

Knjigu neću da vam prepričavam...možda je negde ima po bibliotekama. Najverovatnije da je ima u elektronskoj formi kao putopisni serijali koje je pravio Željko.Tada se prisetih se da je Željko zanimljiv lik iz moje mladosti te otvorih internet da vidim malo više o autoru.

Na encikopedijama ništa. Ono malo što sam pročitao na koricama knjige beše mi povod da započnem članak (kao klicu za razvoj). Pošto o liku nisam znao skoro ništa, beše mi prirodno da klicu ovog članka okačim na hrvatsku vikipediju. To se desilo tog rujna prošle godine (tako piše u hr.vikipediji). Moj mali član(čić) sredili su i ponešto dopunili hrvatski korisnici enciklopedije... ali je još uvek članak u povoju. Mi sa Vikipedije to nazivano članak – klica. I još sam nešto video: isti takv člančić se pojavio i na engleskoj Vikipediji.

Počelo je i stalo je! Da li je Željko živ? Šta se dešava sa njegovim putopisima (zabeleženi i na papiru i na celuloidnoj traci). Šta se dešava sa njegovim pokušajima bratimljenja izmedju gradova iz (ex) Jugoslavije?

Da sam u Zagrebu pozvao bih čoveka na piće... pokupio bih informacije i stavio bih to na vikipediju. Ovako, to ostavljam vama...

Ovaj se blog čita svuda. Možda nam se čak i Željko lično javi? Možda vi nešto znate, što bi bilo zanimljivo za ovu priču? Ko nešto zna može od mene dobiti fotokopiju Željkove knjige sa posvetom Zorici (ako time ne kršim autorska prava?). Možda nam se i Zorica javi. Možda je tu u mom komšiluku...tu u Krunskoj ulici? Možda moja komšinica i naša VIP bloger(ka) - Jasmina Tešanović iz Molerove poznaje tu Zoricu? Ko zna kakva se sve priča može ispričati kroz ovaj blog. Veni vidi vici!

Vaš Radoslav Gajić

Napomene:


Željko Malnar

ima svoju kolumnu "Smisao života" u "Globusu", gdje piše iz svoje Slobodne Republike Pešćenica (radničko predgrađe Zagreba). Također ima i svoj blog: http://malnarrepublik.blog.hr/


Prizor

poznavala sam Zeljka M. iz vidjenja. Muvao se po Beogradu i prichalo se da je bolestan od neke chudne bolesti koju je pokupio negde na svojim putovanjima. Poslednji put sam ga videla u Primoshtenu 90te. Rrano jutro je, u kaficu na rivi u starom gradu blejachim, srkucem kapucino i spremam se na spavanje. Jaaaako je rano (ili kasno), toplo je i lepotu jutra i pogleda jedino "kvari" parkirani Harly tu odnah kod kafica. Iz obliznje kale spotujem lika u crnoj kozi koji prilazi. Kaciga u ruci, crna duza kosa. Stavlja kacigu na glavu, smeje se i mahne, zajashi, brmmm, brrrm i ode. Bio je to jedan veeeoma lep prizor, Bogami jedan od lepshih :))


Yeah, nekada...

... bas je bio jako zgodan! I imao uvijek neku super pricu. Nekada.

Pricala mi je prijateljica koja je u ranoj mladosti zivjela neko vrijeme u Indiji. Malnar joj, kaze, predavao geografiju (mislim jugo skola) i bio jaaako gotivan tip.


Pa to i kazem Dunjice,

Pa to i kazem Dunjice, nekada :)


Danas:



Auu

mozda je ipak oboleo od te tajanstvene bolesti koju je navuko negde u Indiji, kako se prichalo?


Ovaj povoj je od zestoke voznje u nedozvoljenom stanju,

sve ostalo moze biti da je bolest. I ja sam cula, ali sve na nivou rekla-kazala.


pricao on licno na TV-u.

pricao on licno na TV-u. Davno


Znao je lijepo pricati,

nije se moglo razlikovati sta je stvarno, a sta masta. Mada vjerujem, da su najludje stvari bile stvarne. A za bolest ... ne bi me cudilo, sta je sve prosao. Sjecam se da je vise puta govorio o nama nepoznatim bolestima i nepoznatim cudesnim terapijama. Shamanizam i te "sitnice".


dunjice

ne znam da li je na nivou rekla-kazala, ali neshto mi je u pameti (iz ondashnjih novina) da je dobio neku boleshtinu koju mu je izlechio neki dzu-dzu vrach, jer mu zapadna medicina nije mogla pomoci. Sad, shta je istina shta mit, nek ostane misterija :)) Mene mrzi da kopam po netu


Thx JJBeba

Zasto, zapravo, da ne? (mislim na nacin izlijecenja)


Zeljko Malnar

Posljednjih 15 godina uredjuje kultnu emisiju Nightmare Stage na lokalnoj televiziji u HR. Mislim da je prije bila OTV, a sad na Z1. Cesto je prenose ili repriziraju druge lokalne televizije u HR. Onako Talk Show do kasno u noc, gdje prica gluposti, dovodi goste vise ili manje interesantne, neke jako izvrijedja, pa se i napiju, a i potuku u studiju.
Zasad o njemu Google daje vise informacije nego Wikipedia :)

Nekidan je pretucen u nekom kaficu u ZG, ali je poslije toga svejedno vodio emisiju.

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=340647

http://malnarrepublik.blog.hr/

http://www.leksikon-yu-mitologije.net/read.php?id=1995

A ovdje ima link za streaming, svake subote od 22h.

http://www.index.hr/xmag/clanak.aspx?id=340934


Kada ga vidim i cujem,

doduse jako, jako rijetko, ali vise nego dovoljno, pomislim prvo - rusevina od onolikog covjeka.


Kao klinka

sam gledala neke njegove emisije. Bilo mi je to veoma ocaravajuce. Setim ih se kada se nadjem na nekom egzoticnom putu.
Medjutim, jos vise me je dojmila cinjenica da je neko bacio knjige u djubre. Mogao je makar da ih pokloni prvoj skoli u ulici.


djubre nije ubek djubre

Čudni su putevi gospodnji.
Da neko nije uredno postavio knjige pored kontejnera nebi bilo ni ove priče!
Nije svako zlo za zlo.


Bookcrossing http://www.bookcrossing.com/

Slazem se potpuno, Radoslave. Moja pok.baka je uvijek govorila: svako zlo za neko dobro. Ili kao sto i sam rece: cudni su putevi Gospodnji.

Nego, da nisi pomislio da je u pitanju neka malo vece akcija nekog bookcrossera, ta hrpa knjiga kraj kontejnera? Doduse, falila je uobicajena etiketa, pretpostavljam. Nesto kao:

Za sve one kojima je princip bookcrossinga jos nepoznat:

Quote:
bookcrossing
n. the practice of leaving a book in a public place to be picked up and read by others, who then do likewise.

Priznajem, tim putem sam stekla neka jako zanimljiva poznanstva i cak uspostavila jedan izgubljeni kontakt na drugome kraju Kugle.

Pozdrav!


Направио чланак

Članak!!

Od kada je taj članak na Wiki? To stvarno nisam znala. Iako sam aktivni član bookcrossinga već nekoliko godina.

U svakom slucaju: cestitke autoru!


Чланак

Од јуче, написао сам га (то јест превео пар реченица са енглеског) после твог одговора :)


Nikola, pocascena sam VEOMA

Nadam se da ce biti od koristi, informativan i jasan Wiki-prilog. Cestitke!

Sad jos da se i uclanis medju bookcrossere ;-))


putnici i avanturisti

Istraživača-avanturista kao što je Malnar u svetu ima prilično mnogo, a kod nas prilično malo, pa i ta šačica prolazi prilično nezapaženo, osim kod malog kruga upućenih.

Jedan od njih je Joža Horvat, poznati moreplovac, putopisac i avanturista. Objavio čuveni brodski dnevnik "Besa" (po imenu broda), a 2005-e i sopstvenu biografiju "Svedok prolaznosti". Oba sina su mu stradala na moru.

Isti čovek napisao je predgovor knjizi Srboljuba (Srbe) Kojadinovića "Sedam godina za tri okeana", u kojoj opisuje plovidbu oko sveta svojim brodićem "Kli Kli" koja je trajala tri godine, a na koju je išao sa porodicom, suprugom i tek rodjenim sinom, dok se ćerka rodila na samom putovanju, na Tahitiju.

Zdravko i Veda Pečar, veliki putnici i istraživači Afrike, poklonili su većinu predmeta koji se nalaze u kolekciji Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, a prikupljali su je tokom 15 godina boravka u Africi. To je jedna od najboljih kolekcija afričke umetnosti u Evropi i svetu, istovremeno verovatno i najzapuštenija i najmanje posećena.

Tibor Sekely, osim što nam je podario recept za sekelj gulaš, bio je i pasionirani istraživač, kolekcionar, esperantista. Umro u Subotici 1988.

Pesnik Rastko Petrović se još 1928. otisnuo na višegodišnje putovanje Afrikom i posle objavio putopisnu knjigu ("Afrika").

Ima ih još dosta, ali da ne gnjavim...


Vazno je da ih se spomene

Hvala Bushbaby!

Nego, zna li netko ima li neka knjiga, nesto pisano o Kojadinovicima? Oni su me posebno impresionirali, jer su pokazali da djeca nisu prepreka za pustolovna putovanja.


ima

Kojadinovići su ih sami napisali:
1. pomenuta "Sedam godina za tri okeana"
2. "Sunčano jedro - jedrenjakom od Evrope do Polinezije za 111 nedelja"


Jedno prisećanje

Davno, vec se vise ni godine ne mogu setiti , bila su neka nedeljna popodneva koja je vodio Sasa Zalepugin, u njegovim emisijama gostovao je Željko Malnar prikazujući svoje filmove i pričajući o dalekim egzotičnim zemljama i narodima. On je mogao imati jedno 30 godina, ja više nego upola manje. Zapamtila sam emisiju u kojoj je žena iz Indije radila kao generator, sijalica joj je gorela u ruci. I sva neka druga čudesa. A pamtim i sebe zabuljenu u tv - Isuse, kak je zgodan- bila bi dobra rečenica za ono što sam tada mislila:))
Koju godinu kasnije u tada legendarnom KST-u u Bg, celovečernja priča i filmovi . Gost Ž.M . Dolazim sat ranije ali mesta ima tek da na jednoj nozi stojim oslonjena na stub. Skoro potpuni mrak, par sveca i upaljenih indijskih štapića, Ž.M u ćošku, jedva se vidi , oblak duvanskog dima oko njega, priča i pušta filmove nekoliko sati . Ono - Isuse, kak je zgodan traje i dalje. Pos ejedno 5 sati izmileli smo u noć potpuno omadjijani mirisom onih štapića i pričom. ili od toga ili od tolikog stajanja na jednoj nozi:)
Još koju godinu posle , priča i filmovi u jednom pozorištu u Bg. Nema baš neke najave , nije tada bilo Yellow cab i ostalih reklamera, ali kad dvojica brucoša, već prilično otrovanih knjigom u Potrazi za staklenim gradom i mirisima Indije dodju, nailaze na salu apsolutno prepunu žena. Kunu mi se posle da su bili jedini muškarci pored Ž.M, i voditelja, moguće je da je tada gost bio i Borna Bebek, njegov saputnik i koautor knjige koga nepravedno zaboravljamo. Verujem im , ja sam već odavno bila kojekude. I da su, dok su pokušavalida pridju dotičnom i popričaju o knjizi, prolazili kroz šaplir Beogradjanki ko na modnoj reviji. I da je u tom trenu kao u onoj potonjoj sceni iz filma Mi nismo Andjeli, skroz samouvereno, zakoračila ka njemu Najlepša devojka Beograda i pozvala ga na piće. I da je on uljudno odbio a ona dvojica mojih mladih mamlaza mislila , odaberi bre jednu , odaberi bilo koju a da se nas dvojica posle izborimo sa ostalima. Moguće je( makar moja mašta voli da je tako) da je knjiga koju je autor bloga pronašao odbačenu , sa posvetom, posvetu dobila baš tog dana, godina odgovara.
Sledeće godine Dj. slučajni domski cimer jednog od tih momaka otkriva medju knjigama u sobi narečenu “U potrazi.... “i priča nam kako je negde krajem osamdesetih u jednom zaludnom danu u Zagrebu u koji je prispeo iz svog bosanskog sela prelistao u pošti imenik, našao broj telefona Ž.M i okrenuo, onako dečački naivno. Ž. M se javio i na pitanje može li da ga upozna , rekao da. Pa je sa njim proveo popodne u priči o putovanjima i knjigama. Ispričao nam je o sobi Ž.M okrečenoj u crno i prepunoj predmeta koji su mirisali na egzotiku. Knjiga o kojoj pišeš, izmedu ostalog, bila je početak velikog prijateljstva i virtuelnih putovanja dvojice cimera sve dok... jedan od tih zaludjenika nije putujući prošao do sada veliki deo onoga što je opisivao Malnar. I sad je na jednom od sličnih drumova. Dj. nije stigao ni na jedan jer je po njega stiglo ratno ludilo i put sa koga se nikad nije vratio.
Priča o Malnaru je tek ponekada dolazila - da planira neko putovanje stazama Aleksandra Makedonskog na konju( koje, koliko se sećam nikada nije ostvareno), da je oboleo od misteriozne bolesti i isto tako misteriozno lečen i izlečen nekim šamanskim obredima u prašumama Amazonije . Pa jedno vreme ništa, pa onda emisija na nekim Zg. televizijama , pa neke bizarne priče o pijanim ispadima. Pa ... kada sam pre par godina posle jedne od tih bizarnosti koju je priredjivao u studiju videla i snimke ostalo je samo da kažem , Isuse, kak je on BIO lijep. I kako neki ljudi tesko i ruzno stare. Naterali ste me ovim postom da pregledam snimke koji stoje na Youtube. Čak i ako se složim da je moguće i potrebno po nekad protiv apsurda i prostakluka ići istim oružjem , kao što to Malnar radi u svojim emisijama, nekako mi je previše a on mi bar na tim snimcima izgleda kao vrlo tužan i nesrećan čovek. Šteta, nepovratno šteta, rekao bi Arsen.
Ovo nije prilog za Viki, tek prisećanje na neko vreme, neke ljude i inspiracije.
Pozzdrav autoru bloga i blogerima koji su pokrenuli to prisećanje


:)

Lepši post dugo nisam pročitao. Hvala ti, Ljuttko.


Sad

ima da se postidim, sagnem glavu i čupkam šal i do ušiju da se zacrvenim od ovakvih pohvala:) Hvala Jonny011 za hvala, i opet hvala Vikipediji za inspirativni početak ovog posta, svašta lepog sam i ja saznala danas


Borna Bebek!

Hvala Ljuttko (vidim: radi se o Ljuttkici :-) ) za sjecanja... I na podsjecanje na, kako i sama kazas, nepravedno zaboravljenog BB.

Pozdrav!


Bushbaby,

puno, puno hvala! bas sam nepazljivo citala prvi post, stidim se :-)

Nadam se da cu negdje pronaci te knjige kada opet budem "u regionu". Ili budem imala srece u bookcrossing ;-)))


O Kojadinovićima

Da je nekada postojala ova lepa akcija bookcrossinga koju pominjete možda bi saznala kojim putevima su se kretale 2 moje knjige od Kojadinovića i da li su još koga osim mene gurnule da proba jedrenje. Idem da se učlanim iz ovih stopa.

Možda će vam biti interesantno šta je posle bilo sa Kojadinovićima
http://www.vreme.com/arhiva_html/526/29.html


Hvala Puuuno, Ljuttko!

Na zalost, ni bookcrossing nije garancija da cemo moci pratiti cudesne puteve knjiga koje su "odlutale". U svakom slucaju, moze biti veoma uzbudljivo, cak vec i samo "slucajno" ostavljanje knjiga po gradu i najneocekivanijim mjestima. Svakako: sretno!


Knjige

Čitanje novih knjiga je meni uvek nemerljivo zadovoljstvo ali još od dečijih dana gajim neku posebnu strast prema čitanju i učenju iz "starih" knjiga, onih koje je neko već držao u rukama- kakve bi se priče o tome mogle ispričati, šta sam sve nalazila i kakve beleške u pozajmljenim iz bibloteke knjigama ili udžbenicima koje sam u školsko vreme kupovala ili dobijala od društva a na kraju školske godine davala dalje-i u davno predinternetsko doba umeli smo da jednu knjigu propratimo nekoliko generacija unazad. Tebi Dunjice hvala na kub što si nam otkrila ovu ideju


Zaboravih, Ljuttko

da, knjige su u ucenje jedrenja i pravljenje katamarana "gurnule" mog prijatelja Mileta, koji danas zivi u Holandiji i ima katamaran napravljen vlastitom rukom.


Uff, Dunjice

Oko nas živi neki neverovatan i inspirativan svet samo ga treba otkriti. Pozdravi Mileta, nadam se da je i zaplovio i oplovio. I ja znam jednog iz slične ekipe inspirativnih ludaka što je brod pravio svojim rukama, da se ne desi ono proleće 1999g. posada, i ja u njoj, preplovila bi nekoliko reka i mora. Ne smem mnogo o tome, pošto se nije ostvarilo kako se planiralo nesudjeni kapetan će, ako ovo slučajno pročita, misliti da mu namerno sipam so na ljutu brodsku ranu. Meni za sada ostalo da sanjam, pa kad bilo-bilo, makar u penziji. Valjda će me neko primiti za trećeg pomoćnika perača palube ili šta slično.


Ljuttko,

e, a taj moj frend - Mile, nas frend Tefa, ja, ne znam koliko jos, planirali napraviti katamaran krajem ´80-tih jos kod nas na Jadranu, pa otploviti u obecanu zemlju Australiju. Prvo nije bilo dovoljno love i znanja, kasnije se rasuli po Evropi, Australija nas vidjela nije.

Tako, kako rekoh, Mile plovi po holandskim jezerima i moru u svojom rukom radjenom katamaranu, Tefa kupio valjda neko plovilo u Norveskoj, a ja se seljakam od jedne do druge "velike vode", kopnom.

Laku noc!


Dunjice!

Sad mi neshto u secanje dodje, da u okolini Utrehta stanuje neki nash tip koji je sebi napravio katamaran i da sa njim plovi po kanalima Holandije, a kad je leto i spava u njemu.
Ne znam da li se radi o istom tipu i dali je to upravo taj tvoj Mile, ali mogu se raspitati.
Za tu prichu sam chuo josh proshle godine, tako da nisam siguran da je on josh tu kraj Utrehta, ali mogu se raspitati malo, ako te to josh zanima :-)))


Kazezoze,

svijet je mali. Maloprije sam razgovarala s Miletom i ispricala mu da sam ga spominjala na blogu. Uskoro ce i on biti medju nama, obecao mi je.

Mislim da Mile u katamaranu spava samo u nuzdi (na plovidbi). Ma, eto njega skoro, pa ce nam sve sam objasniti. Nadam se da ce naci put do ovamo ;-)

U svakom slucaju hvala na ponudi.

P.S. hehe, Mile ce pasti na dupe kad vidi koliko je popularan :-)))


Mislim,

ja uopshte ne poznam Mileta, nego sam samo chuo za prichu o momku koji je sebi napravio katamaran...bilo bi mi drago da se radi o istoj osobi..a bice mi drago i da malo poprichamo, ovako virtuelno.
Pozdrav


ne brini, sve stima u opisu,

i geografski i fakticki. Sigurna sam da cete imati prilike susresti se u ovom virtualnom svijetu.


Bas

fino;-)


Mile SVE zna

javila ja. Poz!