Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Osam godina od zlocina u Suvoj Reci

Pravda za žrtve – kazna za počinioce

Osam godina od zločina u Suvoj Reci

26. mart 1999 - 26. mart 2007.

Justice for Victims—Punishment for Perpetrator
Eight Years Since the Crimes in Suva Reka
March 26, 1999—March 26, 2007-03-23

Srpske oružane snage počinile su od 1989. do 1999. nebrojene zločine na Kosovu. Jedan od najstravičnijih zločina među njima je onaj u Suvoj Reci (Suha Reke) 26. marta 1999. godine. Za samo nekoliko sati pripadnici MUP-a Srbije ubili su 48 osoba, od toga 46 članova porodice Beriša (Berisha). Najstarija osoba Hanumša (Hanumsha) imala je 100 godina, najmlađi je bio dečak Eron od godinu dana. Tri člana porodice Beriša preživeli su pogrom – bekstvom iz kamiona u koji su mrtvi utovareni i prevezeni u kasarnu JNA u Prizrenu. Pronađeni su u masovnoj grobnici u beogradskom naselju Batajnica sa 1.100 sunarodnika/ca sahranjenih u sekundarnim grobnicama po Srbiji.

Neophodno je da, povodom godišnjice ovog zločina, podsetimo:

• I ovaj, kao i drugi zločini nad albanskim stanovništvom bili su državno organizovani, njegovi nalogodavci i izvršioci su pripadnici MUP-a Srbije;

• Žrtve ovog, kao i drugih nebrojenih zločina su bili civili - nenaoružani, nedužni, 'krivi' jedino zato što su bili drugačije nacionalne pripadnosti;

• I ovaj, kao i svi zločini od 1991-1999. počinjeni su u naše ime, u ime 'srpstva' - ideologije krvi i tla. Zato je neophodno da se jasno i javno distanciramo od ovog i svih ovakvih zlodela – zahtevajući pravdu za žrtve i kaznu za počinioce.

  • I ovom prilikom izražavamo najdublje i najiskrenije saosećanje i solidarnost sa porodicama ubijenih u Suvoj Reci – zbog gubitka najmilijih, neizmerne patnje i beskrajnog poniženja koje im je naneo režim Srbije.
  • I ovog puta zahtevamo da počinioci zločina budu adekvatno kažnjeni, da se optužnica proširi na organizatore i nalogodavce, a ne samo na izvršioce zločina, jer znamo da nalogodavci mirno provode penzionerske dane u Beogradu.
  • I dalje ćemo se zalagati za raskid sa zločinačkom politikom prethodnog režima, za kažnjivost zločina, prvo onih počinjenih u naše ime, a potom svih ostalih.
  • To je naš moralni imperativ, naša građanska odgovornost, to je preduslov pomirenja, pravednog i trajnog mira i demokratije u Srbiji.
  • Povodom godišnjice zločina u Suvoj Reci organizovaćemo 26. marta 2007. u crnini i ćutanju u 15,30 komemorativni skup na beogradskom Trgu Republike.
  • Žene u crnom
  • Beograd, 25. marta 2007.
  •  
  • Justice for Victims—Punishment for Perpetrator
    Eight Years Since the Crimes in Suva Reka
    March 26, 1999—March 26, 2007-03-23

    From 1989 to 1999, Serbian armed forces committed numerous crimes in Kosovo.  One of the worst crimes was committed in Suva Reka (Suha Reke in Albanian) on March 26, 1999.  In only a few hours, members of the Serbian police killed 48 people, including 46 members of the Berisha family.  The oldest person, Hanumsha, was 100 years old; the youngest, Eron, was only a year old.  Three members of the Berisha family survived this pogrom by escaping from the truck in which the dead were transported to the Yugoslav National Army barracks in Prizren.  The bodies of the victims have been found in a mass graves in the Batajnica neighborhood of Belgrade. Over 1,100 of our fellow citizens were buried in secondary graves throughout Serbia.
    On the anniversary of this crime, we need to remember that:
    •     This crime, as well as other crimes against the Albanian population, was state-organized.  The organizers and perpetrators were members of the Serbian police.
    •     The victims of this and many other crimes were civilians – unarmed and innocent, 'guilty' only because they were of a different ethnicity.
    •     This, as well as all crimes committed from 1991 to 1999, was committed in our name, in the name of 'Serbianness,' motivated by an ideology of blood and earth.  Because of this, it is necessary that we clearly and publicly distance ourselves from this all and such crimes.
    On this occasion, we express our deepest and most sincere compassion and solidarity with the families of those killed in Suva Reka – for the loss of their loved ones, their immeasurable suffering, and the unending humiliation the Serbian regime has caused them.
    At this time, we demand that the perpetrators of crimes be adequately punished and that the organizers and commanders of the crime be indicted as well.  We know that the organizers of these crimes are in Belgrade peacefully passing their retirement.
    Furthermore, we will continue to work for a break from the criminal politics of the previous regime and for the punishment of crime, first those that were committed in our name and then all others.
    This is our moral imperative and our civic responsibility.  It is a precondition for reconciliation, a just and lasting peace, and democracy in Serbia.
    On March 26, 2007, the anniversary of the crimes in Suva Reka, we will hold a silent vigil dressed in black at 3:30pm in Belgrade's Republic Square.

    Women in Black
    Belgrade
    March 25, 2007

  • Izveštaj sa suđenja Suva Reka, 5, 6, 7, 8. i 9. mart 2007. Beograd

    Dana 26. marta 1999. u Suvoj reci, u piceriji Kalabrija, kao i na Reštanskom putu, pripadnici MUP-a Republike Srbije: Mitrović Radoslav, pukovnik i pomoćnik komandanta žandarmerije, Repanović Radojko, pomoćnik komandira stanice u Kruševcu, Jovanović Nenad, kriminalistički policajac iz Lazarevca, Čukarić Slađan, policajac iz Leskovca, Nišavić Milorad, trgovac, Petković Miroslav, radnik, Petković Zoran, saobraćajni tehničar, vozač, Papić Ramiz, policajac iz Sjenice, lišili su života ukupno 48 lica i to: Eljšani Abdulaha i Beriša Jašara i 46 lica, članova porodice Beriša.

    Aktivistkinje Mreže Žena u crnom iz Srbije prate suđenje od samog početka, oktobra 2006. godine.

    U nastavku dokaznog postupka, svedočili su: Milojević Nebojša, pripadnik rezervnog sastava policije, koji je poricao da bilo šta zna o ubistvu porodice Beriša. Svedok je nastavio da poriče da je čuo za ubistvo Jašara Beriše kao kao ni za postojanje nadimka komandanta posebnih jedinica policije Čegar 1.

    Sledeći svedok bio je Fatić Milovan, takođe pripadnik rezervnog sastava policije. Ovaj svedok je na većinu pitanja odgovarao sa „ne znam, ne sećam se, nije mi poznato“. Dodao je: „Ništa jasno, ništa precizno nisam čuo da su neki Albanci stradali.“

    Sutradan je svedočio Todor Jovanović koji je bio krimi tehničar. On je rekao da je bilo leševa na Reštanskom putu kao i u dvorištu porodica Beriša. Svedok je negirao da je on iz kuće izveo Jašara Berišu i ne zna za njegovo ubistvo. Za ubistvo porodice Beriša čuo je krajem 99. godine.

    Svedok Nikola Mojsić, inspektor iz SUP-a Prizren je rekao da je on samo izvršavao naređenja. U dvorištu porodice Beriša nađene su čaure, kao i nekoliko leševa. Svedok je rekao da leševi nisu mogli da budu identifikovani, da je kuća bila zapaljena. Završio je rečenicom: „Nije mi bilo u domenu posla da tražim leševe.“

    Svedok Krstić Spiro je bio pripadnik civilne zaštite koji je svedočio da je bilo nekoliko leševa u lokalu u piceriji Kalabrija. Tog dana je svedok utovario jedanaest leševa. Bilo je muškaraca i žena i svi su bili civili. Kamionom su leševi odveženi u Prizren. Za ubistvo porodice Beriša, svedok je rekao da je čuo preko TV.

    Svedok Gogić Milovan, inspektor za suzbijanje krvnih i seksualnih delikta je odmah na početku svedočenja za ubistvo porodice Beriša rekao: „Ništa u vezi toga mi nije poznato. Ne znam ništa, ja to znam iz štampe. Morao sam da zaboravim, ne želim da se sećam.“

    Svedok Stanisavljević Zoran je bio šef odseka u Ministarstvu odbrane. On je rekao: „Ništa o ubistvu porodice Beriša nisam čuo, ništa nisam video.“

    Svedok Nedeljković Milivoje, vezista je rekao da je za stradanje porodice Beriša čuo kada je došao u Beograd. „Ne znam ko je radio na benzinskoj pumpi. Nisam video zapaljene kuće.“

    Svedok Petković Dragoljub, je bio angažovan u civilnoj zaštiti. Rekao je da za ubistvo porodice Beriša, nema nikakva saznanja, „ništa ne mogu da ispričam“.

    Svi ovi svedoci su se trudili da prikriju činjenice, hteli su da zaštite pre svega sebe, onda svoje nadređene i na kraju državu Srbiju. Negirajući postojanje zločina, odnosno saznanja o zločinu oni žele da prikriju odgovornost države Srbije koja je te zločine organizovala.

    Za Žuc: Ljilja, Miloš, Snežana i Staša


    Gospodjo Tesanovic

    uz svo duzno postovanje za zrtve milosevicevske policije u Suvoj Reci, malo toga bi doveo u pitanje u ovom vasem clanku, sem toga sto nas kolektivno krivite jer su zlocini toboze ucinjeni u nase ime, pa ajde sada svi kolektivno da patimo za svagda.

    Ali ono najbitnije sto me nevidjeno nervira jeste da, tokom celog marta pratim vase postove gde pisete o raznim cizmama, Kandickinim kukanjima, a nikako da spomenete Mart'04 i sistematizovano etnicko ciscenje Srba na KiM. Nije bilo nikakvih obelezavanja sa vase strane, nista. Pa ajde sada vi mene ubedite da ste objektivni.


    Mr Cvijus koliko mi je

    Mr Cvijus
    koliko mi je poznato imate svoj blog te lepo tamo objektivno obelezavajte ama sta god zelite
    i stikle i srbe
    i molim vas nemojte se nervirati
    don't borrow trouble. zaobidjite moje postove


    Frau Tesanovic

    Vidim upoznati ste sa nekim stvarima.
    Stikle i Srbe? Dali to mogu da shvatim kao rasisticku opasku prema Srbima? Budite iskreni


    Sir Cvijusrekli ste cizme i

    Sir Cvijus
    rekli ste cizme i kandicka kuknjava
    a ja ko velim stikle i srbi
    valjda se razumemo


    frau tesanovic 2

    opet ja da nadgledam - samo da kazem da je cvijus jedno dete u pelenama, da budes nezna prema njegovom neznanju. ovako nije los, ali je jos mali i uci.
    a ti si, frau, super./


    Ma poznajemo se Gosn Cvijus

    Ma poznajemo se Gosn Cvijus i ja odavno
    nego sad cu ja tebe malo da nadglednem na teveu
    dok kuvam srpski cili
    nadam se da ste sve bile super, mada emisiju ama bas nista ne razumem
    stvarno, ko da mi fali neka logicka daska


    Gresite Frau Tesanovic

    ...jos nisam imao tu mogucnost da se pojavim na teveu a kamoli tu cast da uzivo sa vama porazgovaram, mozda jedino da me neko usput snimio dak sam setao knezom. Sigurno ste me zamenili s nekim drugim.
    Spremate srpski cili, njam njam... pozivate na rucak?


    To sam

    To sam odgovorila
    Srbljanovicki
    uf ovaj softver
    izmesasmo se nacisto kao srbi i meksikanci


    Moze

    Pre 15 godina u selu Sijekovac u blizini Bosanskog Broda,pocinjen je prvi masovni ratni zlocin u ratovima na prostoru bivse SFRJ.Tamo su naive 1992 regularne jedinice R Hrvatske,sa paravojnim formacijama bosanskih Hrvata i Bosnjaka ubile 20 Srba.Do kraja nesretnog rata u BiH u tom selu ubijeno je oko 70 Srba.Pocionici do sada nisu kaznjeni niti je protiv njih vodjen sudski proces.Da li je pravda slepa ili selektivna?Da li je slucajno sto ne pisete o zlocinima pocinjenim nad Srbima?


    nista nije slucajno osim

    nista nije slucajno osim samog slucaja


    ok

    Vas odgovor me navodi na zakljucak da se ciljano i selektivno bavite ratnim zlocinima.Takva aktivnost ukazuje na vasu pristrasnost i na poricanje zlocina koji su pocinjeni nad Srpskim narodom na prostoru bivse SFRJ.Da li to radite iz neznanja ili za racun neke organizacije,vlade neke strane drzave ili neke bezbedonosne sluzbe?


    vi ste ekipa ja

    vi ste ekipa ja belosvetska solo free lancer
    ne treba mi mnogo da prezivim te mogu da pisem


    ?

    Da li je manir intelektualno nadmocnih da ne odgovaraju na pitanja,cak i na ovom mestu?Mislio sam da ste do sada shvatili da nick nema veze sa brojnoscu autora postova. Dakle necete da odgovorite na pitanje zasto se pitanjima ratnih zlocina bavite selektivno?


    idite na sajt zene u crnom

    idite na sajt zene u crnom srbija
    ili na niz mojih blogova po tom pitanju
    nisam ja dezurna sluzba


    ekipasabanjice

    zbog boljeg uvida u realnost, mislim da bi stekli pravu sliku,
    jer ona koju nam drzava nudi ne odgovara istini
    http://blog.b92.net/node/3814


    Cvijus po obicaju cvili kad

    Cvijus po obicaju cvili kad naidju ovakve teme.


    Deda zokster po obicaju

    Deda zokster po obicaju losim humorom pokusava da pokrije svoje nemogucnost da ldobro argumentuje :P


    Nije ovo bio nikakav humor.

    Nije ovo bio nikakav humor.

    A ti da cvilis - cvilis.


    ...

    Ma daaaaa, kako da ne...
    Da vidimo koliko ti mozes da zacvilis za "gradjansko" drustvo i za demokratiju, pazi, pod tvoje stare dane to nije nimalo naivno.


    Evo da cujes kako cu da

    Evo da cujes kako cu da zacvilim, ali samo za tebe - ti si jedno malo, fasisticko govance. Kako ti se to svidja?


    ...

    Cenim da ce se moderatoru daleko vise svideti ovo "malo, fasisticko govance" nego meni.
    Btw, tvoj sarm je neprevazidjen, samo nastavi tako.


    Greska: malo fasisticko

    Greska: malo fasisticko PRLJAVO govance

    Sto se tice tvog "dedovanja', pozivanja na moje godine i slicno, mozes uzeti pod ruku svog parnjaka, mediokriteta Dr Wua, (kome je argument u raspravi, sem mojih godina, i to sto zivim u Kraljevu)i zajedno sa njim otplesati jednu polkicu. Da se ne dosadjujete sami na blogu.


    ...

    Auuu bre Zoxence, pa ti postajes sve bolji i bolji, sad jos prelazis i na higijensku raspravu.

    Nego ajde malo da se uozbiljimo. Ti izgleda zivis u nekoj iluziji da ja stvarno hocu sa tobom da diskutujem i tu gresis nevidjeno. Meni je sa Wu-om prilicno zabavno da razgovaram i zato, kako bi ti to rekao, plesemo polkicu. Ali pazi jednu stvar, ti si se ovde mene prikacio, pa posto vidis da se ne slazemo, ti uhvatiti se za rucice sa ostalim tvojim istomisljenicima pa sevajte. Da jedan drugom ne trosimo vreme.


    Cvijus: "Nego ajde malo da

    Cvijus: "Nego ajde malo da se uozbiljimo."

    Hajde onda da se uozbiljimo: najozbiljnije mislim da si malo prljavo fasisticko govance.


    ...

    I ja sam ozbiljno mislio da malo sevas.
    Open your mind Zoxence, gledaj malo sire. Ipak je ovo razlika u generacijama. Tebe je vreme pregazilo, zavrsio su karijeru, dok moje tek stize pa ti lepo ustupi mesto mladjima. Nemoj kao oni tvoji crveni, zaseli nam, uvukli nas u ratove pa nikako da ih se skinemo.
    Razmisli malo o tome.


    Nije to razlika u

    Nije to razlika u generacijama, nego u mnogo cemu drugom. Gresis, malo fasisticko govance.


    Mudro velis...

    ...jarane, po prvi put. Ipak je i razlika u inteligenciji. Vidis, ti svoju mnogo dobro projektujes svoju kroz ovo "malo fasisticko govance". Mada razumem te, komunisticko vaspitanje te je dobro poducilo u umetnosti vodjenja diskusije. Bilo je dovoljno navesti fasizam pa si naredjao bodove. Sta ces, ljudi tesko mogu da se menjaju, pa kako da ocekujem da ces se i ti menjati.
    Nego ajde sad sevaj malo... ti cekas penziju, a ja imam sta da radim.


    cvijus: "a ja imam sta da

    cvijus: "a ja imam sta da radim."

    Kao svako prljavo fasisticko govance.


    ...

    Dobro de zoxence, odakle ti bre tolika mrznja. Toliko ti je dosadno pa gledas koga da zamrzis?


    Licno sam potpuno

    Licno sam potpuno indiferentan prema virtuelnom svetu bloga, a narocito prema malim fasistickim govancima.


    ...

    da, to se primecuje


    ...

    Auuu bre Zoxence, pa ti postajes sve bolji i bolji, sad jos prelazis i na higijensku raspravu.

    Nego ajde malo da se uozbiljimo. Ti izgleda zivis u nekoj iluziji da ja stvarno hocu sa tobom da diskutujem i tu gresis nevidjeno. Meni je sa Wu-om prilicno zabavno da razgovaram i zato, kako bi ti to rekao, plesemo polkicu. Ali pazi jednu stvar, ti si se ovde meni prikacio, pa posto vidis da se ne slazemo, ti uhvatiti se za rucice sa ostalim tvojim istomisljenicima pa sevajte. Da jedan drugom ne trosimo vreme.


    f

    f


    govna!?

    Hmmm,

    bogami ovako nije psovao i vredjao ljude ni PEKO DAPČEVIĆ kada je ulazio na konju u sam centar Beograda te 45. godine...

    vidim da je Kraljevo drugi regionalni centar po jačini NEVLADINIH oraganizacija, to jest pojedinaca, tik pored Beograda reklo bi se!

    A naš PEKO je izgleda veliki guru kako tamo, tako i ovde, niko mu ništa ne može sem Maršala, i maršalata, koji je izgleda zauzet plevljenjem sitne boranije u bašti Bloga mu.


    Sad je neko i goluba pustio.

    Sad je neko i goluba pustio.


    Узми ПЕКО пушку,

    па јуначки уби ГОЛУБА, шта има да лети и шири лоше вести о теби.Или пошто се продајеш за миротворца, стави га Кафез што би рекао лидер странке здравог разума.


    golube,

    manje kaki , jedino to.


    A sad nešto sasvim drugačije

    Kapi: "Golube, manje kaki, jedino to."

    Moja poruka je sasvim suprotna: šajze, šajze, majn traube vajze.


    nadam se da ce drustvo na

    nadam se da ce drustvo na celom prostoru balkana shvatiti da je ubijanje ljudi koji pripadaju drugoj naciji ili veri besmisleno i apsolutno neprihvatljivo. tada ce svi kao pojedinci smoci snage da osude sve zlocine, bez obzira ko ih je ucinio i ko je na vlasti.


    ajde cvijuse dodji na trg u

    ajde cvijuse dodji na trg u pola cetiri
    pa da se upoznamo


    ...

    ...bice neki happening, ili samo onako?


    uvek je happening stajanje

    uvek je happening
    stajanje samo onako
    ali mozemo da popricamo
    dodju ljudi da nas gledaju pitaju pljuju
    a neki bogami stanu sa nama


    ...

    intrigantno, mozda bi i dosao, da nisam u inozemstvu


    u kom inozemstvu nije valjda

    u kom inozemstvu
    nije valjda zemun


    ...

    ...nije, malo dalje


    Cool

    Cool


    jadni mi kad tvoje vreme

    jadni mi kad tvoje vreme dolazi.....


    То све невоспитано

    Хеј, елоквенција вам је на нивоу. Васпитање још боље! Питам се, какав човек мора бити неко ко пише овакве гадости јавно!? Разумем да је неко испровоциран или увређен, али зар није то разлог више да се уопште не комуницира са дотичним? А, у то што гђа (гђица) Тешановић пише само о албанским жртвама - не улазим (ни она се не меша у мој посао) само ме занима, шта би требало да се деси па да на те транспаренте придода имена жртава Срба..онако, мислим о једном трошку? Питам, јер мислим да је енергија коју улажете веома велика и мислим, ако се ради о хонорару, можда бих могао да "припомогнем" (нисам претерано богат, али познајем неке који јесу и желе да дају допринос ПУБЛИКОВАЊУ ИСТИНИТИХ ИНФОРМАЦИЈА - можете ми се јавити на приватни маил)! И..да! Занима ме због нечег личног из прошлости - јел вас није стид када у Краљеву (ако сам добро разумео - тамо живите!?) сретнете неку особу, избеглу са Космета 1999. или осамдесетих година? Јел не добијете жељу да поразговарате и са њима, чисто да чујете и "другу страну"?


    pomozite slobodno tamo gde

    pomozite slobodno tamo gde vam je srce/interes
    ne sumnjam u vas
    moj aktivizam je isti takav
    ulazem u sta verujem
    od cega ja zivim?
    jel to pitanje
    ne od aktivizma, kao nas MNOGO
    slobodne me proverite na google
    i zanima me vas feedback


    MilosNovak

    piše: "А, у то што гђа (гђица) Тешановић пише само о албанским жртвама - не улазим (ни она се не меша у мој посао) само ме занима, шта би требало да се деси па да на те транспаренте придода имена жртава Срба..онако, мислим о једном трошку?"

    Meni ipak izgleda da se mešate.

    "ако се ради о хонорару, можда бих могао да "припомогнем" (нисам претерано богат, али познајем неке који јесу и желе да дају допринос ПУБЛИКОВАЊУ ИСТИНИТИХ ИНФОРМАЦИЈА - можете ми се јавити на приватни маил)"

    Što to sami ne uradite i uvećate svoje nepreteranovelikobogatstvo?


    МОЛИМ КО СТЕ ПА САД ВИ'?

    Да, испало је да се ипак мешам тј. интересујем :) али било је јаче од мене. Можда и одем на гугл да погледам и сазнам нешто о вама, чим нађем времена. Мада, не знам зашто сте започели тему, ако не желите да "разговарате" са посетиоцима.
    А, ово: "Što to sami ne uradite i uvećate svoje nepreteranovelikobogatstvo?" стварно не знам како да разумем. Како мислите да бих увећао своје богатство? У осталом - никада се нисам бавио организацијом протеста (само учествовањем)-сумњам да бих то добро радио.
    И ко сте уопште ви? Зашто се стављате у заштиту уреднице блога?


    Lako je u Srbij

    pominjati zlochine pochinjene nad Srbima. Nishta lakshe od toga. Svakoga dana se sigurno negde na neki nachin pomenu. Treba imati "Cohones" kao Jasmina, pa pominjati i one druge. Zlochine koji su nas okaljali i obelezili za sva vremena. Da, SVE NAS! Jasmina je samo istrajna u tome sto je zapochela. Respect!!!

    P.S. za sve koji se pitaju: Cohones = spanish slang for testicles, balls, nuts