Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Reagovanja na tekst Zoo tamnica

Da ne bude samo da pas laje vetar nosi, naši apeli da se nešto učini po pitanju Zoo vrta izazvali su i rekacije institucija koje bi mogle nešto učiniti po ovom pitanju.

U nastavku možete čitati reagovanja gradskog arhitekte gospodina Đorđa Bobića i predsednika društva za zaštitu životinja "Orca" gospodina Elvira Burazerovića.

Đorđe Bobić

Đorđe BobićĐorđe BobićIdeja o preseljenju beogradskog Zoo vrta na prikladnu lokaciju je stara ideja. U proslosti razmatrane su razlicite lokacije, Veliko ratno ostrvo, Veliko blato u Krnjaci, na primer, i nikada nije doneta odluka.

Preseljenje je svakako neophodno jer su uslovi smestaja zivotinja po misljenju strucnjaka koji se bave zivotinjama ali I mnogobrojnih gradjana neprihvatljivi I necivilizaciski sto je I razlog da beogradski Zoo vrt nije primljen u evropsku uniju zooloskih vrtova a o tome nema komentara od rukovodioca vrta. Samozadovoljstvo je na zavidnom nivou. Prosto receno, ovaj nas vrt ne ispunjava uslove I standarde koja ova evropska institucija postavlja I zalud prica da je ovo mesto brend Beograda. Za ljubitelje lokalnih prilika to je dovoljno, ali izgleda da se ovde nesto promenilo, da ima u svetu I drugih vrednosti kada su zivotinje u pitanju, pa posto tu jos nismo stigli I treba nesto da radimo na tu temu.

Pitanje preseljenja na drugu lokaciju je pre svega strucno pitanje, potrebno je da kompetentni ljudi, neoptereceni minulim radom koji uostalom niko ne spori, odrede uslove za novi prostor, da kreiraju novi koncept zooloskog vrta na savremenim principima (otvoreni tip vrta, na primer, gde bi zivotinje bile u priblizno prirodnoj sredini sa dovoljno prostora, a posetioci bi mogli da ih posmatraju bez prepreka I neutamnicene), zatim bi urbanisti odredili pogodan prostor. U toku je rad na izmeni Generalnog plana Beograda I razmatra se nekoliko lokacija koje bi potencijalno mogle da odgovore zahetvima za novi Zoo vrt koji se postavljaju. Jedna od njih je I u Surcinu, uz obalu Save, uzvodno od Ade Ciganlije. Do konacne odluke o novom mestu Zoo vrta potrebno je uraditi posebna istrazivanja, studiju izvodljivosti  I tek tada, na osnovu strucnih iskaza, ozbiljno se moze o tome donositi odluka.

Dakle, vrt se nece seliti sutra, za to je potrebno vreme, mada sadasnje stanje jeste takvo da to izgleda urgentno.Postojeci Zoo vrt ima nesumnjivo snaznu tradiciju od vise decenija, mesto je prepoznatljivo u mapi Beograda I zbog toga je moguce razmisljati da se ovde zadrzi edukativni, deciji vrt sa malim zivotinjama I pticama, na primer, kao deo parka Kalemegdana I tvrdjave. Opet, i o tome ce strucnjaci reci svoje misljenje, ali I gradjani do cijeg mi je misljenja posebno stalo..     Ipak, preseljenje Zoo vrta, o cemu se razmislja, nije osnovna tema. Osnovna tema je privatizacia Zoo vrta koja je nagovestena a prica o preseljenju je izbacena u prvi plan od rukovodioca vrta, kome je do privatizacije ocito stalo, pa galamom o lokaciji pokusava da stvarni problem skloni u stranu.

Zoo vrt je stvoren na prostoru Beogradske tvrdjave koja je zasticeni spomenik kulture najviseg ranga I privatizacijom zivotinja, kaveza I opreme buduci vlasnik bi usput dobio pravo na koriscenje I spomenik kulture od najviseg nacionalnog znacaja bez mogucnosti grada I drzave da imaju dovoljnu kontrolu nad onim sto se tu desva. Upravo kao sto je I sada, pa je verovatna zelja rukovodioca vrta da se to stanje produzi. Grad Beograd se protivi privatizaciji, zeli da Zoo vrt bude javno preduzece I da grad njime upravlja I unapredjuje ga u skladu sa evopskim standardima. Ideja je da se kreira civilizovan prostor, ugodan za zivotinje I za posetioce kao deo savremenog Beograda. Ovde se ne radi o poslu I profitu, kako se imputira, grad ima nameru da popravi postojece stanje I stvori mogucnosti za dalji razvoj.Veoma je dobro sto je tema pokrenuta u javnosti I sto se o tome govori. Na taj nacin se mogu cuti ne samo misljenja ljudi iz gradske uprave ili arogantni stav veoma zaineresovanog rukovodioca Zoo vrta, vec I strucnjaka I gradjana koji mogu objektivno da procene situaciju I u tom smislu je podrska za ocuvanje imovine beogradjana I stvaranja novog dobrog mesta u Beogradu dobrodosla.     

  Elvir Burazerović 

Briga o životinjama obuhvata more tema koje veoma retko zaokupljaju pažnju naše stručne i šire javnosti. Imajući u vidu dešavanja u ovoj zemlji, poslednjih decenija, sasvim je razumljivo zbog čega pokret za zaštitu životinja nije dovoljno jak i nema kapaciteta - dovoljno ljudskih i finansijskih resursa - da bi se suočio sa svim izazovima koji stoje pred njim. Rad udruženje za zaštitu životinja se sada većim delom odnosi na zaštitu napuštenih životinja, a vreme koje je pred nama doneće to da će se ona sve više baviti i drugim životinjskim vrstama (a ne samo kucama i macama).  

Zoološki vrt u Beogradu  

Najbolje osmišljen i realizovan projekat NVO sektora u 2006. godNajbolje osmišljen i realizovan projekat NVO sektora u 2006. godProblem zoološkog vrta u Beogradu aktuelizovan je je u medijima poslednjih dana. Iznosi se veliki broj kontradiktornih informacija u vezi sa načinom, dinamikom i lokacijom na koju bi zoološki vrt eventualno bio izmešten – pominje se Surčin, Bubanj Potok, Novi Beograd, Veliko Ratno ostrvo. Takođe, najavljuje se preseljenje samo dela životinja, dok bi se neke vrste zadržale na postojećem prostoru. Dodatnu konfuziju unosi i vest da je započet proces svojinske transformacije i privatizacija zoološkog vrta. Na kraju, posebno zabrinjava činjenica da, umesto da se stručno sagledava, ova tema počinje da poprima političku dimenziju.

Mišljenja smo da se stvara nepotrebna konfuzija i tenzija koja rezultira podeljenošću javnosti po ovom pitanju.  Moram da odam prizanje Vuku Bojoviću za sve napore koje ulaže ne samo da bi od beogradskog zoo vrta napravio lepo mesto u arhitektonskom i turističkom smislu, već i zbog toga što je životinjama obezbedio elementarne uslove života, koje pre nisu imale. Ipak, smatram da se u narednom periodu mora razmišljati o još boljim uslovima za životinje, odnosno o njihovoj dobrobiti. Dobrobit životinja je složena kategorija koja ne znači samo obezbeđivanje hrane, vode i higijene, već dosledno ispunjavanje pet sloboda:

  1. Sloboda od gladi i žeđi obezbeđivanjem dovoljnih količina kvalitetne hrane i vode
  2. Sloboda od neudobnosti obezbeđivanjem adekvatnog okruženja uključujući sklonište i mesto za odmor
  3. Sloboda od bola, povreda i bolesti kroz prevenciju, brzu dijagnostiku i veterinarski tretman
  4. Sloboda od straha i stresa kroz obezbeđivanje uslova i postupanje koje ne prouzrokuje mentalnu patnju
  5. Sloboda da ispolji oblike ponašanja koji su karakteristični za vrstu, obezbeđujući dovoljno prostora i socijalni kontrakt sa životinjama iste vrste

 Mi verujemo da zoo vrt treba da bude ustanova koja služi za unapređivanje biloškog obrazovanja čoveka i očuvanje divljih vrsta, a manje za zabavu. Međutim, da bi zoološki vrt stvarno imao svrhu edukacije onda mora da predstavi životinje u onom svetlu kakve one zaista jesu, a ne sa nizom patoloških oblika ponašanja koji su prisutni u uslovima koji nisu adekvatni.  Recimo, ako uzmemo lavove i tigrove u našem zoološkom vrtu, onda vidimo da oni žive u skučenom prostoru i ne stimulativnom okruženju, pa samim tim imaju izražene stereoptipije - patološke oblike ponašanja nastale kao odgovor na život u takvom okruženju. Ovako ni posetioco nisu zadovoljni jer nemaju priliku da vide lava u pravom svetlu, već samo njegovu senku.

Jasno je da se kroz obezbeđivanje kvalitetnog života za životinje, obezbeđuje i bolja ponuda posetiocima. Sukob između Zoo vrta i pojedinih udruženja za zaštitu životinja praktično se svodi na lični stav o tome da li je životinjama dobro ili nije. I to je loše. Žao mi je što u poslednje vreme čitamo i o sukobu Grada i zoološkg vrta. Ipak, uveren sam da svi imaju isti cilj i dobre namere. Zbog toga su potrebni zajednički napori Grada, Zoo vrta i nevladinog sektora kako bi obezbedili prestonici vrt kojim će se ponositi, ne samo zbog toga što je reč o kulturnom dobru, već i zbog toga što je zaštićena dobrobit životinja.  Ovo sigurno nije lak zadatak. Veoma je teško preko noći promeniti jedan zoo vrt koji godinama funkcioniše na jedan način te je zato potrebno određeno vreme. 

Najveći problem sa kojim se suočavamo je ogromna pravna praznina u oblasti dobrobiti  životinja, jer je naša zemlja jedna od retkih koja nema Zakon o dobrobiti životinja. To znači da ne postoji akt koji bi precizno regulisao načine držanja, odnosno reprodukcije, transporta, prometa  životinja, kao i druge vidove njihovog korišćenja. Ovo se odnosi na sve životinje čiji opstanak neposredno zavisi od brige čoveka – domaće, ogledne, kućni ljubimci ali i divlje životinje u zatočeništvu.  Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je prvi put 2006. formirala radnu grupu za izradu ovog zakona u kojoj je učestvovala lokalna samouprava i nevladine organizacije. On je trenutno u formi nacrta i čeka usvajanje od strane novog skupštinskog saziva.

Verujem da se nalazimo na korak do donošenja zakona koji će rešiti mnoge probleme na relaciji čovek – životinja. Zoo vrt je samo jedan od tih problema. Možda u svetu postoje vrtovi koji podsećaju na beogradski, ali je i njihovo nesumnjivo opredeljenje rad na zadovoljavanju dobrobiti životinja. Želeo bih da podsetim da je marta 1999. Savet ministara EU doneo Direktivu o držanju divljih životinja u zoološkim vrtovima. Ona obevezuje zemlje članice da uvedu sistem izdavanja dozvola za zoološke vrtove do 2002. godine, koje treba da osiguraju dobrobit životija u zatočeništvu. Sledeći ove obaveze zoološki vrtovi ušli su u transformaciju i idu u pravcu da postanu animal friendly vrtovi. Smatram da je protivljenje tome opiranje jednom trendu koji postoji. On se sastoji u prepoznavanju činjenice da svaka jedinka ima svoje unutrašnje potrebe koje čovek mora da prepozna i zaštiti. Životinje imaju svoje biološki determinisane instinkte i potrebe i u stanju su da osete bol i patnju. Zbog toga se njima moraju obezediti uslovi u kojima će živeti svoj život bez nepotrebne patnje koju im mogu prouzrokovati ljudi.  

Imajući navedeno u vidu, predlažemo način na koji smatramo da treba započeti rešavanje problema u vezi sa zoološkim vrtom u Beogradu.  

Naime, navedeni problem je veoma kompleksan i zahteva brižljivo planiranje kako bi se rešio. Otežavajuća okolnost je i ta što trenutno u našoj zemlji ne postoji zakonodavstvo u vezi sa držanjem divljih životinja u zatočeništvu, jer Zakon o dobrobiti životinja i prateći pravilnik još nisu usvojeni.  Verujemo da se rešenje ovog problema može naći samo ukoliko se sagledaju svi njegovi aspekti - zaštita dobrobiti životinja, zaštita životne sredine, zaštita kulturnog dobra, potrebe glavnog grada i sl.

Stoga predlažemo da Grad Beograd, kao jedinica lokalne samouprave koja ima svoj interes u ovoj oblasti, osnuje Komisiju za rešavanje problema zoološkog vrta u Beogradu, koja u svoj rad treba da uključi predstavnike: gradske Uprave: Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za komunalno-stambene poslove i Sekretarijat za kulturu; državne uprave: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu; uprave zoološkog vrta; struke: Fakultet veterinarske medicine i Biološki fakultet; nevladinog sektora; relevantnih međunarodnih organizacija koje se bave ovom materijom, i to: The European Association of Zoos and Aquaria – EAZA, World Society for the Protection of Animals – WSPA i The Royal Society for the Prevention of Cruelty t Animals – RSPCA Zadatak Komisije bi bio da kroz prikupljanje potrebnih informacija izvrši ANALIZU STANjA u vezi sa problemom zoološkog vrta, uzimajući u obzir sve relevantne činjenice (dobrobit životinja, zaštitu životne sredine, zaštitu kulturnog dobra i dr.), odnosno SAGLEDA POTREBE i MOGUĆNOSTI Beograda u ovoj oblasti. 

Na osnovu analiza stanja, potreba i mogućnosti Komisija treba da izradi PREDLOG ZA REŠAVANjE PROBLEMA ZOOLOŠKOG VRTA U BEOGRADU, odnosno strateški i akcioni plan kojim će se u određenom vremenskom periodu rešiti detektovani problemi, uvažavajući evropske standarde u ovoj oblasti, odnosno Direktivu Evropske unije 1999/22/EC koja se odnosi na držanje divljih životinja u zoološkim vrtovima.

 

 

Oba teksta preneta su u izvornom obliku. 

Peticije o zaštiti životinja možete potpisati na sajtu www.orca.org.yu  

Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos ovoj temi.


Bolje bi vam bilo gospodine,

da malo više poradite na prava ljudi i njihovih resursa, pa ćemo lako za kuciće, mačiće i ostale tigrove...Ili vi mislite gospodine da je malo jedna BRIŽIT BARDO, pa bi vi hteli da budete srpska verzija Brižitke.


Opet Golub M pusta svoje

Opet Golub M pusta svoje golubove, sve zamajavajuci nas pricama o Brizit Bardo...


Dragi Golube

hvala vam sto ste mi se javili. S obzirom da ste novi na ovom blogu iz vasih prethodnih komentara ipak vidim da ste dobro upoznati sa uredjivackom politikom, ja vam se zahvaljujem na dosadasnjem ucescu.


sto bi BS rekla

'ne bih vas vise zadrzavala' :-))))

e pa lepo ovo za zivotinje samo da to sad predje u akciju bez prestanka, mislim, dok se ne presele zivotinje. koliko smo vec akcija ovako zajedno pocinjali na blogu? neke su uspele, neke onako...nadam se da ce ova uci u tu prvu grupu.


kad se raspise konkurs, ima

kad se raspise konkurs, ima da ih metnemo u nacionalni park! to ce biti sreca sreca radost raditi ;)))


hepi dzoj

u natzi parku :-)))))) hehe, opako zvuci...(sorry!!! sala!). nego nesto sam se setila da je kao jos davno vuk bojovic pricao kako bi on vrlo rado napustio funkciju ali 'nema niko adekvatan da ga zameni' ;-) bolje reci nema nikoga da ga adekvatno smeni.


spuzvabob

pa za karaktere njegovog tipa nikad nema niko adekvatan da ih za(s)meni. uvate se k'o pijan plota.
sreca, pa je bobic korektan lik, pa je otvoren za predloge


Evo resenja!

Bacite ga lavovima. Jednostavno, jeftino a i ekoloski prihvatljivo...mislim na mentalnu ekologiju, tako ne bi mog'o vise da uzurpira medijski prostor onim "boemskim" emisijama gde se uz picence i meze srbuje sve u sesnaest.


Nemojmo se precenjivati :)

ovo je samo jedan od apela kojih je u javnosti u poslednje vreme bilo dosta.
Mi nismo prvi koji su pokrenuli ovo pitanje, ali mislim da zasluge nisu vazne i da je jedino vazno da se nesto uradi.
Ono sto mi se cini da je sada drugacije nego ranije jeste postojanje jednog sireg konsenzusa oko neophodnosti delovanja.


ah dex

sto si skroman :-))))))

naravno, u pravu si. bitan je rezultat i nadam se da ce biti pozitivan ishod u ovom slucaju...da bar onaj usamljeni lav dozivi da lezi ispod drveta dok jedno tri lavice leskare pored njega sa lavicima.


ispod drveta + 3 lavice

ko to ne bi pozeleo i sebi? i ja sam pomalo lav :D


pri cemu

lavice love, a lavovi ne. nisu, naime, aerodinamicni, zbog grive i to. ali su zato lepi :)


yes Brook

....i zato shto su lepi, u svom rasta fazonu, zato su kraljevi dzungle, a ne tamo neki... :)


Haaaaaahaaaaa,

aerodinamicni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


dobar im izgovor, ha? meni

dobar im izgovor, ha? meni to ne bi proslo ;)


pa zato

ti nisi kralj :))


pi', bre

ali umem da zacupavim :))
mozda si u pravu :(


Svaka cast!

tako postupaju demokrate, a ne cile-mile


nisam sigurna za drugove

nisam sigurna za drugove cileta i mileta, a ni za demokrate. za bilo koje resavanje problema je potrebna akcija, bez obzira da li si demokrata ili diktator.


Svaka čast!

tako postupaju demokrate, a ne činčile :o)


Golub

Golub M wrote:

Bolje bi vam bilo gospodine,da malo više poradite na prava ljudi i njihovih resursa, pa ćemo lako za kuciće, mačiće i ostale tigrove

Budite dobra pticica, molim Vas. Na temu bloga Vam je jasno ukazano u samom naslovu. Take it or leave it.
Tipicna reakcija za nase prostore. Lako cemo za kucice... vukove, prepelice, foke, kamile i stotine drugih vrsta. Dok mi razresavamo sve probleme nastale iz disfunkcionalnih medjuljudskih odnosa, te zivotinje ce podivljati ili poumirati. Ako vec ne postujete inicijativu autora bloga i ne zelite da se pridruzite njegovom apelu, nema potrebe za tako banalnim prozivkama.

Jos jedna ocekivana stvar: Burazerovic, dokazani borac za prava zivotinja, daje konkretan, umeren i posten odgovor, a kod Bobica - kako vec funkcija nalaze - sve vrvi od velikih reci i demagogije. Prosto da covek pomisli da je veci zastitnik zivotinja od onog prvog! Deja-vu.
Da li neko uopste prati rad tog coveka otkako je na toj funkciji?
Uperen prst u gazdu Bojovica je stara prica. Pa, to je najlakse - svi znamo kakav je lik Bojovic! Spadam u one koje privatna igranka dvojice "biznismena" (autocenzura), kakvi su i Bojovic i Bobic, uopste ne interesuje. Rezultata nema. :(

U svakom slucaju, ovo nikako ne umanjuje znacaj dorinosa g. Restaka inicijativi za resenje problema beogradskog ZOO vrta.
Sve najbolje!


oya

ja pratim rad bobica - zbog radi profesije - i za sada mislim da je lik ok. naravno da uvek ima neslaganja, ali... ali, kad znam da je mogao na to mesto da dodje spasoje krunic, ovaj je zlato.


KJG:

U pravu ste - u poredjenju sa Krunicem, svako je zlato.

Sto se g. Bobica tice, ne zelim da ulazim u price o spornim detaljima vezanim za konkurse i tendere. U to ste, verujem, upuceniji od mene.
Ne dopada mi se slucaj Petog parka (eto, a rekla sam da ga necu pominjati! =)), parkinga u ul. Klare Cetkin, onaj problem platoa ispred Narodne bibiloteke od pre 2-3 godine, kada je uporno prebacivao odgovornost na druge, rat oko lokacije Opere, potpuno ignorisanje molbi i predloga upucenih od strane nekih grupa gradjana ili tapsanje po ramenu baz ikakvog daljeg odgovora itd..

Nisam blogovski spitter, a i ne poznajem g. Bobica.
Takodje, u to kako svi arhitekti iz mog neposrednog okruzenja (a to su, manje-vise, svi sem mene) vrednuju njegov rad - ne ulazim, jer nisam kompetentna da procenjujem njegovu strucnost.

Dakle, ono sto gradski arhitekta radi posmatram iz vizure jedne gradjanke i ne dopada mi se. Toliko.

Ali, da... samo ne Krunic! =) Tu se slazemo.


ZOO vrt treba zatvoriti, a

ZOO vrt treba zatvoriti, a ne premestiti. Prosto.


Sve sto imam na ovo da kazem je: TRT

TRT.
Komisija, shlomisija, ministarstvo, shlinistarstvo.
Na sta ce da polazu prava privatnici, kolike ce horde "strucnjaka" i kvazi strucnjaka da podele honorare i proputuju sluzbena putovanja. Hajde da ih sve posaljemo na jedan duzi safari, al' da bude raskos da se ne bi bunili.
E, pa stvarno.
U onom blogu od Dejana B. ljudi zakukavaju da nemaju pare za milosrdje prema drugim ljudima a ovamo kao treba da ti isti placaju (da nece neko da pokloni lovu za Zoo kad ne poklanjaju ni za bolnice) da bi lavovima imao ko da ceslja grivu?
Al' prvo na studijsko putovanje iz lavljeg frizeraja da nauci kako se to radi???
E stvarno TRT.
Ja uopste ne bih imala poverenja u ovakve projekte.
Ima da ispadne neki "aerodrom" VIP. bla.
Zivotinje treba dati na usvajanje onima koji to mogu da priuste, a nas Zoo treba da se zadovolji zekama i jaganjcima.
Kao sto rekoh u svojim prethodnim komentarima, za decu je to sasvim dovoljno.
Zar i zivotinje da diskriminisemo? Ovca je manje interesantna od lava?
Kad su gradska deca zadnji put videla ovcu?
I jos bolji fazon, bezopasne zivotinje, pa mozes da setas kroz "kavez", osim toga klima joj odgovara.
Skole mogu da se organizuju da kao deo nastave pomazu u odrzavanju, deca volonteri mogu da brinu o zecevima. O aligatoru ili slonu ne mogu.
U Beogradu ne postoji travnjak koji je ljudski odrzavan, gde cemo mi sa zirafom?
Jos u davna vremena kad nije postojalo filma i TV a slikari su lavove predstavljali kao hrta-hidrocefalusa sa afro frizurom, 'ajd i da razumem. Znanje je moc. Ali danas, sa svim medijima etc. ne vidim razliku izmedju potrebe da uzivo vidis kravu ili slona.
Ah, mislili ste na svu onu seosku decu koja vikendom hrle u Surcin da vide Zoo?
Ovakvi nerealni projekti u momentu kada se ceo svet dvoumi da li je na mestu zatvarati zivotinje, specijalno vrste koje iako ne izumiru sasvim ljuljuskaju se na ivici istrebljenja? Pa to je, osim surovosti prema zivotinjama i surovosti prema onima koji placaju porez, skaradna manifestacija "zivota preko svojih mogucnosti", kao ljudi koji poseduju skupe "status simbole" Rolex, Bolex, a nemaju za osnovno.

Olga


slazem se sa trtom

i svim ostalim - ovce i zeke.
drago mi je zbog reakcija, ali ih nisam mogla procitati do kraja (nemam te zivce) za tacke 123456, s obzirom na i imajuci u vidu, uslove, predlazemo, razmatramo, postizemo, zakljuciujemo....a i mislila sam da je cilj ukidanje ZOO, a ne premestanje.


Sonja,

ne da se ekipa, sad ce da izmisle da su najzabrinutiji, nocu ne mogu da spavaju od brige kako je zebri, zato sto se ukazala margina da se : a.) popuni dzepic, b.) na'vata promocija, c.) ugradi ambicija, d.) aspiracija, e.) medijska paznja (ah, taj dugo zeljeni intervjunatvuuu)....i tako do pozlica (dok ti ne pozli), nece niko tako lako da pusti sargarepu vec pred spavanje sanjare "studijski" safari, i sliku u novinama. Uhvatili nosoroga za bradu. Srpska posla.
Drago mi je da se bar neko slaze.
A zeke su medeni.

Olga


Olga

potpuno se slazem sa vama. Ideja je odlicna. Tako nesto sam i ja prosli put predlozila. Ako volimo zivotinje, nemojmo onda stati na pola puta. Ko od veterinara uspe da mi objasni da jednom lavu ili jednom pingvinu moze da prija nasa klima - svaka mu cast.
Vase resenje ima jos jednu prednost koja je takodje bitna - ucimo decu dok su jos mala da mi u nasem zoo vrtu nemamo pingvine zato sto volimo pingvine i ne zelimo da ih ugrozavamo.


Nikad ga neće ni

Nikad ga neće ni premestiti, ni ukinuti, da se ne zavaravamo.

Zoološki vrt ne treba da postoji tamo gde nema pristojnih uslova.

Ja jesam za zašitu životinja i za kažnjavanje ljudi koji maltretiraju životinje.

Sećate li se, nije bilo davno, kada je predsednik neke opštine, eh da je tu Corn našao bi, iz lovačke puške ubijao pse lutalice?

Taj Bojović je takav tip da ga je trebalo odavno skoloniti. Postoje priče od ljudi koji su radili u zoo da je pek'o divllje svinje i pravio bahanalije. Ja verujem da jeste. Tako mi deluje i u onim emisijama u kafančinama, kao da bi.

Treba doneti Zakon za zaštitu životinja od Bojovića.


Sve se slazem sa tobom

Sve se slazem sa tobom Jasna:) Peko veprove :)))


Joj, joj, joj!

Dejane, ne popustaj s' pritiskom!

Olga


Jasna, ako mislimo.....

.....na istog lika...u Novembru prosle godine je taj debil ubio psa u Ljigu iz lovacke puske? Protiv njega je podnesena krivicna prijava zbog ubistva zivotinje, povrede Zakona o javnom redu i miru, Zakona o oruzju i municiji itd.....izricanje presude je za tri dana, 30.03.u Opstinsom sudu u Ljigu.

Nesto je pocelo da se desava, malo ali je krenulo, sutra je izricanje presude "liku" koji je u Septembru prosle godine zlostavljao psa nozem i tupim predmetima a zatim ga vezao za kuku svojih kola i vukao po Lestanima. Sugradjani su ga jurili i kada su ga stigli oslobodili su psa.....ali kasno. Njega, na zalost, nisu propustili kroz ruke......ja bih, bez kajanja.

Zvonko Drazevic


TOWERBGD

ne znam ali mi se čini da je ovaj iz Šapca. Ali da je svakodnevna stvar maltretiranje životinja, dokaza ima na hiljade.
Ovde u Pionirskom parku jedan dečak šetao svako veće vučjaka. Vrlo pitom, ogrlica i sve to a policajac iz kućice koji čuva predsednika Republike (to bilo za vrme Milutinovića) izvadio revolver i ubio dečaku psa. I nikom ništa.
Užas.


Šta je problem...

Ne znam da li ste primetili, ali kad god je za nešto potrebna lokacija - već je neko "bacio oko" na istu!!
Mislim da je osnovni problem kod nas to što ne možete da nadjete ni pedalj zemlje a da neko već nije isplanirao da tu izgradi višespratnicu!
Naprimer, mislim da je naš osnovni problem - garaže.
Gde god odete van zemlje, puni su gradovi garaža, manjih i većih, a kod nas - otkud bi se "bacio" plac za garaže.
Hoću da kažem, zašto bi zoo vrt bio u nekim baruštinama, adama, i pored Dunava? Zašto ne U Dunavu, onda!
Nikom ne pada na pamet neko bolje mesto?
A što se tiče sadašnje lokacije, već vidim kako se neko oblizuje, i broji dane kad će iseljenje vrta - da uvali kafiće, diskaće, i već ne znam šta.
A komentari tipa - brinite se za ljude, podsećaju me na moju majku koja mi je uvek kad nisam htela da jedem govorila - a deca u Africi umiru od gladi, sram te bilo!


U pravu ste Franka

uvalice neki VIP (vip, pa vip, stvaaarno) zato sto je to, pa pobogu, vrlo prestizna lokacija.
Vec neko zadovolno trlja ruke.

Olga


Zoo vrt: standardi i status

Citajuci pazljivo ova dva teksta (arh. Djordja Bobica i Elvira Burazerovica), postajem sklon sledecoj hipotezi:

1. Da se Beogradski zooloski vrt, svojevremeno, npr. tokom '90-ih "oteo" ingerencija Grada Beograda i registrovao se na neki drugaciji nacin (nema ga na sajtu www.beograd.org.yu kao javnog komunalnog preduzeca, niti kao ustanove ciji je osnivac Grad).

2. Da Grad Beograd sada pokusava da ispravi neciji administrativni propust, i, sasvim logicno, povrati ingerencije i osnivacka prava nad Beo zoo vrtom (izgleda da "Beo" uopste nije slucajno, moguce je da je neko namerno izostavio "gradski").

Nadam se da ce neko iz Gradske Vlade potvrditi ili opovrgnuti ovu hipotezu.

Dodao bih da imam utisak da su ovde neke stvari, nehoticno ili namerno, zamagljene. Projekat izgradnje Beogradskog zooloskog vrta na novoj lokaciji (koju god nadlezni Gradski sekretarijati odrede) jeste relativno dugotrajan, skup i multisektorski posao koji je ovom gradu neophodan. Sa druge strane, preseljenje Beo zoo vrta zamagljuje sustinu problema, jer, mogu biti preseljene samo zatocene zivotinje. Nazalost, u ovom nasem potrosackom drustvu (blago receno), i zivotinje, maltretirane time sto se, po ceni ulaznice, prodaju kao eksponati-- imaju svoju trzisnu cenu (upuceniji, kao sto je, npr. g. Vukosav Bojovic, znaju te cenovnike vrlo dobro).
Postavio bih sledece pitanje:
- Ukoliko izgradnja novog zoo vrta, sa kompletnom infrastukturom i prilaznim putevima, parkingom, bude kostala, npr. 2,3 ili 5 mil. evra-- koliko kostaju zivotinje? Koja je trzisna vrednost svih zivotinja koje su trenutno u B(ojovic)e(v)o(m) zoo vrtu? Da li novcana vrednost nabavke zivotinja prelazi 2,3 ili 5% zamisljenog gradjevinskog predracuna novog Zoo vrta, npr. na 30 ili 50 ha na levoj obali Save, ka Surcinu?
Postavljanjem ovih pitanja prelazimo na teren gradske politike, finansija, interesa, licnih interesa, itd.

Vracajuci se na ekoloska, primarna pitanja, bio bih slobodan da predlozim da odvojimo problem kalemegdanskog zooloskog vrta od projekta izgradnje novog, znacajno veceg, prostranijeg i zivotinjama prilagodjenijeg zoo vrta. Dakle, treba nam:

a) novi Zakon o dobrobiti zivotinja (izgleda da ga jos uvek nema na Spisku zakona u proceduri, na www.parlament.sr.gov.yu), kao i kvalitetni i precizni podzakonski akti(propisi), uskladjeni sa evropskim i svetskim propisima iz ove oblasti,

b) kompletan projekat (ToR, fizibiliti studija, ekoloski projekat uskladjen sa EAZA, WSPA i RSPCA, gradjevinski projekat, misljenja i saglasnosti svih relevantnih organa uprave Grada Bgd. i Republike...),

c) Finansijska sredstva (mozda bi vredelo pokusati, makar delom, kod predpristupnih fondova Evropske komisije- IPA).

Sto se tice postojeceg Beo zoo vrta, on je, najverovatnije "osudjen na odumiranje", cim budu pocele da se primenjuju odredbe novog zakona, a trebalo bi, verujem i pre, prema vazecim zakonima i propisima. U svakom slucaju, izgradnjom novog, ugasio bi se stari zoo vrt, makar u konkurentsko-ekonomskom smislu.

PS: Restak, drustvo, jos jednom izvinjavajte na preopsirnosti :-).


danas, u petom opstinskom sudu

prva presuda za zlostavljanje zivotinja

Ako presuda danas zaista bude izrecena, to ce oznaciti pocetak ozdravljenja ovog drustva.

Sledeci korak ce biti ozbiljna inspekcija u Zoo vrtu, sa posebnim akcentom na razmnozavanja i uzgajanje borbenih pasa, koje Bojovic, srpski ratnik, od miloste naziva SOB (srpski borbeni pas).

Restak, za potpisivanje cega god, javljam se da prikupim mnogo potpisa. Nije me sramota da se bavim pravima zivotinja dok Hilandar gori Kosovo odlazi, a Vlada se tali. Sta vise i na protiv.
Respect.


necu da trolujem

moram da pitam, sta bi sa Srdjanom Mitrovicem?


Biljana,

nisam ni sumnjao u tvoju povecanu borbenost po pitanju nasih malih krznenih i ostalih prijatelja ali tek sada stigoh da te pozdravim, bas onako. E pa pozdravljam te, bas onako. Josh ovo, za Bolje Jutro. I Oklop, mf, je u jatu. Stadu. Krdu. You choose.


.


TC

I mi. I mi hocemo isto. Sto smo Mi gori od ovih tvojih sandjama? Dobro Jutro i tebi T.C. Sto je lako biti gentle, ovako vutruelno. (or so)


Dobro jutro Zeleni :o)

Meni se ponekad' čini da su ljudi veće životinje od životinja, a životinje veći ljudi od ljudi :o)


T.C.

Ponekad? Nemoj biti na kraj srca, sabajle. Uvek, prijatelje, uvek. Ajde bre da pootvaram te kafeze. Mozda ovi, jadni gladni i smazu nekog Dorcholichara. Nema veze. Kupicemo drugog, povoljno! Sto kaze onaj, Mlado Od Srne. Prodaje se za dzabe. Samo ako neko hoce to da kupi. High T.C.


Pa kaži ti meni ...

... šta čovek može da si misli, kad kornjače, žirafe ... upravljaju zemljom? :o)


T.C.

Prosto. Nas ugrozene u Barku pa svi na Ararat.


Ili ...

... jednostavno na skupštinu staviti tablu: ZOO, a na ZOO: skupština :o)


Bingo T.C.

BINGO.


E, vala Tamara,

ubode ga 1000 %. o)))


JBG,

jednostavnije, a i jeftinije :o)