Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Beograd-Požega do Ljiga

Pošto se dugo nisam javljala, mislila sam da vam danas pišem nešto lepo, recimo o tome zašto Srbija svojoj deci bez viza ne može u Beograd da dovede izložbu Van Goga ili, kud svi Turci tu i mali Mujo, o doručku, ručku ili VEČERI kao kulturnoj pojavi, ali čujem  danas da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici izmeniti ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i tako izaći u susret famoznoj firmi Alpine Majreder, koja je od prošle godine u vlasništvu španske firme FCC.Nisam uspela da saznam pouzdano o kakvoj se promeni radi,ali slutim da će koncesijabiti skraćena do Ljiga, dakle svedena na navodno prometniji deo puta koji će, slutim takodje,ući u istoriju.Ili će u ugovor biti uveden još jedan koncesionar.Izmena svakako sledi.Sem pitanja da li bi ovaj put trebalo graditi koncesijom stalno se iznova postavlja pitanje treba li ga graditi uopšte koje, neukusno ističući  činjenicu da je u gradu na tom putu rodjen Velimir Ilić, potenciraju, u razgovorima u četiri oka, i naši strani savetodavci, a otvoreno neki političari iz Vojvodine.Pošto sam iz usta kojih to ne bi trebalo da se tiče neki dan čula da nije u redu da Vojvodjani grade put do Veljinog sela, odlučna sam da pitanja koja slede isteram do kraja uključujući i pitanje koliko godišnje turista iz Vojvodine letuje, zimuje ili vikenduje na mom Zlatiboru i putuju li do tamo putem ili slete prosto padobranom?

Nameravam da ovaj blog vodim kao stvar od opšte koristi, pa vas pozivam da mi pomognete u traganju za odgovorom na pitanje da li je u redu da država Srbija proda firmu ako što je Mobtel, dakle, po prirodi delatnosti visoko profitabilnu, i tom prodajom dobijenih preko milijardu evra godinu dana drži na računu kod vrlo kredibilne strane banke uz simboličnu kamatu, a da, teoretski govoreći, ta banka taj novac unese u Srbiju i njime kredita naše gradjane po kamati od dvadesetak odsto? Treba li, kad je situacija takva, država Srbija, da proda i NIS i, još ne znajući žta će sa tom prodajom dobijenim parama, i njih stavi u kredibilnu svetsku banku, po simboličnoj kamati, a onda da taj novac stigne u Srbiju po napred već navedenom modelu?Ili je možda bolje da država Srbija podigne nivo svoje putne mreže, koliko god joj to raspoložive pare dopuštaju?

Pozivam takodje one koji rade na putu Beograd-Požega da ovde iznesu dokaze protiv tvrdnji o njegovoj besperspektivnosti oslonjene na tvrdnje o njegovoj nerentabilnosti.Recimo, kako može biti nerentabilan put na kome se nalazi Gas beton iz Lazarevca, pa Metalac iz Gornjeg Milanovca,pa malinari iz Arilja, pa Valjaonica bakra i Impol iz Sevojna, a turistički potencijali Zlatibora, Zlatara, Golije... 


путеви, у кратковидом оку путара

Путеви.
о,па зар има нечег лепшег од оног што нас спаја, повезује ,
блискима чини.ниједан пут на свету нема почетка ,додуше ни краја.овај којег помиње Р.Ћ. мирише малко на политички .мало их је кроз историју посматраних кои такови били нису.сви остали јесу.
дуго сам у путоградњи, од ње живим ,у њој уживам ,путеве пројектујем, контролишем им градњу ,сањам их, возим се њима, вазда сам по терену .неможесе без њих.
покушајмо сагледати проблематику путоградње . . . .из тог угла,додуше тек тек пристрасног (па незамер'те).


A drum, sirok,

prav, carski! Mesecina...

Ruzo, odlicno postavljeno pitanje. Dodao bih- jadna smo ni drzava kad nam jedna "Alpine Majreder", sa svojom interesnom ekipom, odredjuje koliko cemo kilometara autoputa imati (i nama laicima ocigledno je da im prevoj preko Rudnika znatno povecava troskove, te umanjuje planirani profit).

Naravno da bi bilo bolje da javne puteve gradi, prosiruje i obnavlja drzava, iz prihoda od privatizacije. Naravno da bi bilo bolje da je o(p)stala barem jedna drzavna banka, koja bi mogla da parira novokomponovanim, kvazi-stranim monopolistima- da se zelenaske bankarske kamate svedu na pristojnu zaradu, kakvu banke imaju nekoliko stotina kilometara severnije (severo-zapadnije).
Naravno da bi bilo bolje da imamo prav(n)u drzavu, a ne, sve vise finansijsko-ekonomski servis raznih korporacija, ciji su pravi vlasnici poslovna tajna.

PS: Da li imas informaciju, kako to da je "Alpine", u krajnjem ishodu, i prvoplasirani i drugoplasirani ponudjac (odnosno clanica 2 konzorcijuma na jednom istom tenderu)??!!


Uh, uh ...

ma strava bi to bilo da nam lepo drzava zaposli dodatne cinovnike (antonica i vukadinovica po mogucstvu) koji bi nam svake veceri citali uspavanke na uvce (pa posle kod drzavnog psihijatra, na mentalno ociscenje).
Naravno, nikako bez jedno 3 guslara koje bi takodje angazovala drzava (recimo kroz osnivanje novog javnog guslarskog preduzeca, JGP) ... ma nek` nam drzava lepo uzme kom` stan kom` njivu i nek ide zivot :)

Sto se tice predloga oko jedne fine drzavne banke, koja bi mogla, ono, da bude svetionik medj` ovim pokvarenim zapadnim eksploatatorima nase nezne slovenske duse i guse ... pa bre druze to si imao kod jezde, dafine, ovog krimosa od borke i ostalih likova iz onih danteovih krugova mraka i bezumlja.
Bilo ne povratilo se! Ako `oces, ti pali u Venecuelu, evo ga Ugo Caves roka po latifundistima, tamo bi ti bilo super.

Da nam se ne bi desavale razne Velje i slicni nikogovici, moramo suzbiti drzavu u 6-7 resora, sve ostalo u ruke privatnika, naravno ne kao sto se pocelo sa kostunicinim tajkunima ...
ziveo liberalizam!


tračevi i koncesije

Quote:
...Pošto sam iz usta kojih to ne bi trebalo da se tiče neki dan čula da nije u redu da Vojvodjani grade put do Veljinog sela, odlučna sam da pitanja koja slede isteram do kraja uključujući i pitanje koliko godišnje turista iz Vojvodine letuje, zimuje ili vikenduje na mom Zlatiboru i putuju li do tamo putem ili slete prosto padobranom?...

Nije reč o tome gde turisti iz Vojvodine letuju, već o činjenici da je Ugovor o koncesiji MANJKAV, da potpisnik takvog Ugovora pristupa odmah naplati drumarine na deonici autoputa kroz Vojvodinu (btw, po frekvenicji isplativ deo puta), a procene iz 2005., govora o 30 milona evra neto zarade na takvom poslu, pri čemu je kredit za izgradnju i dovršetak autoputa kroz Vojvodinu podignut davnih dana i skupština već glasala i kontragarancije, tako da on praktično nikakvih obaveza na ulaganje u tu deonicu nema. Na ulaganje u deonice od Beograda ka Požegi potpisnik Ugovora je obavezan 2020. O tome se radi, a ne o turističkim navikama vojvođana, radi se o zahtevu da se na jasan, zakonit i svima vidljiv način upravlja novcem SVIH poreskih obveznika, što u slučaju Ugovora o koncesiji - nedostaje.

Evo šta se jedino može naći na sajtu ministrstva (MIK), dok osnovnog dokumenta o kome se skupština izjašnjavala nema nigde i to je ozbiljna greška koja će morati biti ispravljena vrlo brzo. Dakle, evo šta piše:



Путеви

Аутопут
Стање пројектне документације:
Урађен главни пројекат за основну трасу за деоницу Нови Сад - Београд.
Издато одобрење за изградњу за деоницу од Зрењанинске петље до Батајнице. Тренутно се изводе радови од Бешке до Батајнице на припреми за асфалтирање које ће почети половином априла 2004. године.

Аутопут Ниш - Димитровград
Дужина: 84км
Стање документације: идејни пројекти завршени, предати на ревизију;
Недостаје студија оправданости;
Рок за завршетак студије: 60 дана;
Укупна вредност: 450.000.000,00 еура
Рок: у октобру могао би бити припремљен и расписан тендер за концесију овог пута;
Деоница Комрен-Просек:
Градња ове деонице је у току, изведено је 11 км а на преосталих 7 биће настављени радови овог месеца.

Аутопут Мали Пожаревац - Топола - Чачак - Пожега
Дужина: 122 км;

Извршен прелет од Малог Пожаревца до Такова;
Дат налог да се сними деоница Таково - Пожега;
Рокови:

Орто-фото планови - 25. април;
Дигитални модел - 1. мај;
Дирекција за путеве Републике Србије урадиће тендер за предквалификацију пројектаната у јуну т.г.
Убрзаће се радови на изради урбанистичких планова, идејног решења за 6 км код Такова, изузимање земљишта и уз велики напор у октобру - новембру могли бисмо да припремимо тендер за извођење прве деонице.



Ministar ne bi NIKAKO smeo i mogao da menja Ugovor za čije potpisivanje mu je skupština svojom Odlukom dala saglasnost, ali je problem što je predlog koji je podnet skupštini manjkav, bez prateće dokumentacije, analize uticaja na životnu sredinu, trase,....itd., odnosno može u slučajevima kad hoće da se dokaže da se bahato sme kršiti zakon i bez kontrole upravlajti javnim novcem.

O isplativosti autoputa najčešće se spominje frekvencija vozila u određenim intervalima i niko nikad i nigde nije sporio potrebu dobrih, novih puteva do Požege, Dimitrovgrada ili Bara, radi se o načinu na koji je do odlučivanja o koncesiji došlo. Sporno je apsolutno sve, bilo i ostalo.


Nisu tračevi

E, bogami, nisu ovo nikakvi tračevi, nego vrlo ozbiljno, a neukusno lobiranje.Verujte mi na reč.


verujem...

...o, verujem ja da je ozbiljno! Zovem tračem "kolokvijalno" jer se do informacija teško dolazi bez obzira što je ministarstvo zakonom obavezno na davanje informacija o tome ŠTA se dešava sa skupštinskom Odlukom o davanju saglasnosti na koncesije...

Jedan nezdravo dug period cela nam se država finansirala iz "nedostatka dokaza", a sada događaji oko autoputa liče baš na to: investiranje i finansiranje iz nedostatka dokaza...


Mora deo

finansijskih sredstava da ostane u Vojvodini. I o tome se radi...


Da ne bude zabune, niko

Da ne bude zabune, niko više nego ja ne zagovara princip da svako ima prava na svoje pare.Ali postoji i neka solidarnost na nivou države o kojoj bismo možda mogli i sami da se dogovorimo ili oko koje bismo možda mogli sami da se posvadjamo, bez pomoći sa strane.


Slažem se,

da je neophodna solidarnost na nivou države. Tu se zapravo radi o meri solidarnosti- nije dobro biti previše usmeren na sopstvene interese zanemarujući druge, a isto tako, nije dobro biti ni previse usmeren ka interesima drugih- zaboravljajući sebe.


Auto Put politički da ili ne

problem sa ovim auto-putom je što on jeste politički, jer da nije politički imao bi kao krajnju destinaciju Čačak. Tamo u toku samo jednog dana tokom merenja saobraćaja koje je trajalo oko 3 meseca bio protok vozila od 16000 vozila. Dalje za Auto put potrebna frenkvencija vozila od 20000 vozila dnevno. Toliko o protoku.
Opravdanje da se na Ibarskoj magistrali previše gine i da bi izgradnjom auto puta smanjenja pogibeljnost. Broj smrtnih slučajeva se smanjuje zakonom o bezbednosti saobraćaja a ne izgradnjom auto puta. Prvo jeftinije je a drugo niko od povređenih ili porodica poginulih nije tužio državu zbog lošeg puta, jer jednostavno put nije loš nego naši vozači voze kao ludaci. Zaobilaze kamione, voze bez pojaseva, airbagova itd. To se sve lepo kontroliše visokim kaznama i čestim ili stalnim kontrolama.
Država Srbija je svoju strategiju razvoja putne mreže oslonila na koncesije. A imali smo još dve solucije (po mom mišljenju bolje) da se troškovi održavanja puteva finansiraju od onih koji ih koriste. Dakle u Francuskoj od cene 1 litra benzina na održavanje autoputeva odlazi 35%(info koji sam našao verovatno je i više). A onda kad to uradiš lepo podigneš kredit kod strane i ugledne banke i izgradiš auto put. Pošto je Država večna ona ne mora da juri profit po svaku cenu pa i ne mora da vrati novac u roku od 15-ak godina da bi imala profit poslednjih 10. Može država i da sačeka na profit 25-30 godina.
Eto


Ah ta politika

Koliko ja znam, kad bi se samo protok saobraćaja uzimao kao kriterijum, sem puta Novi Sad-Beograd i obilaznice oko Beograda teško da bismo išta drugo gradili.Frekventne dakle isplative puteve i ne treba da gradi država, to treba da gradi privatni kapital, ali neisplative a za razvoj potrebne puteve treba da gradi država. Pogotovo ako ima para od prodaje kapitala oko čijeg se trošenja, odnosno načina trošenja, takodje ništa pouzdano ne zna.A dok se mi svadjamo te se pare tope dok se ne zaborave. Ovako bi se znalo i videlo gde su te pare otišle.Ova je koncesija po svemu sudeći višestruko glupa stvar, ali odluka o njoj je doneta pre nego što smo onako uspešno prodali Mobtel. Slutim da su u vezi sa njom politički motivisane najmanje dve stvari: nastojanje vlade da je pošto poto realizuje i nastojanje Velimira Ilića da po svaku cenu zadrži resor gradjevine.Zašto? Ako pratite sporadične izjave naših političara,i onih koji su do juče bili u vladi i onih koji tek nameravaju, videćete da postoji opravdana sumnja da bi se u slučaju propasti koncesije od izgradnje toga puta moglo odustati.Pri čemu su neki političari bitno promenili svoja dojučerašnja stanovišta, a da nije jasno da je ta promena baš ekonomski motivisana.Dakle, postoji opravdana bojazan da bi se od izgradnje tog puta moglo odustati i prednost dati Koridoru X, dakle autoputu prema Grčkoj i Solunu.Napominjem, da nam je tu Grčka, kao zainteresovana, obećavala neke pare iz Helenik plana, ali ne znam da je nešto bilo od toga. Moje je pitanje na koje nisam uspela da dobijem odgovor da li je našoj privredi i stanovništvu od većeg značaja pravac prema Crnoj Gori i Baru ili prema Grčkoj i Solunu.Brojke, molim.Izvoz? Tranzit? Turizam? Saobraćajna bezbednost veće populacije?


Quote:Moje je pitanje na

Quote:
Moje je pitanje na koje nisam uspela da dobijem odgovor da li je našoj privredi i stanovništvu od većeg značaja pravac prema Crnoj Gori i Baru ili prema Grčkoj i Solunu.Brojke, molim.Izvoz? Tranzit? Turizam? Saobraćajna bezbednost veće populacije?
tesko da kontinentalni magistralni pravci mogu biti po profitu od manjeg znacaja od bilo kog regionalnog ili lokalnog. ako i postoji neki bitan razlog pravljenja pravca koji nije isplativ (podrska razvoju neke regije itd...), pa valjda je prevashodni interes da se tako nesto gradi nakon sto se prethodno izgrade profitabini pravci, koji ce obezbedjivati kontinuirani priliv novca i za neke neprofitne projekte.


Opet ponavljam, koliko znam

Opet ponavljam, koliko znam jedino je 100 posto isplativ pravac Novi Sad-Beograd i obilaznica oko Beograda, sve ostalo je stvar diskusije, prioriteta i razvojnih potencijala.


uopste ne sporim da je

uopste ne sporim da je magistrala 'usko grlo', ali ako (staro) predvidjeno resenje prosirivanja ibarske magistrale na polu-autoput zadovoljava sve prohteve privrede i isplativosti tog pravca, ne vidim bas nikakav razlog da se tamo pravi auto-put, koji zbog predimenzioniranosti naprosto nece popuniti svoj kapacitet, niti ce biti isplativ.


Poluautoput-moze

E pa sa tim se naravno slazem, ako poluautoput zadovoljava potrebe stanovnistva i privrede toga kraja, nema razloga da se pravi autoput.


Diskutante

Ne sporiš da je magistrala usko grlo ali si za neko polu rešenje, koje će rešiti stvar dok mi stipse ne pocrkamo, a naredne generacije ko šljivi.
Argumenti su ti "bol iglava".
Velja mi se ne svidja, ali Srbiji je jedan auto-put koji povezuje sever i jug, naprosto potreban.
Na stručnjacima je da pronadju najefikasniji i najeftiniji način realizacije.


to nije nikakvo

to nije nikakvo polu-resenje, to je resenje. polu-autoput ima svom duzinom 4 trake, i time se u potpunosti sredjuje i prohodnost, i bezbednost na tom pravcu, a time je i racunica rentabilnosti odrziva.

na tom pravcu naprosto ne prodje dovoljno vozila da bi ih se moralo opsluzivati u sest traka. zasto bi se onda uopste ulagalo 50% vise novca nego sto je potrebno!?

vi koji zagovarate pun auto-put do pozege budite solidarni o svom trosku, organizujte dobrovoljne priloge, ali dozvolite nama koji bi da placamo samo opravdane investicije, da ne ulazimo u takve price.


nestručne priče

Nisam stručnjak, ali zdrav razum mi govori da je takav put zanemarljivo jeftiniji od auto- puta.
Rekao bih da ni ti nisi stručnjak, ali zdrav razum sa tobom ne govori.


podaci od stručnjaka...

...ako kilometar autoputa košta 1 milion evra, "običan" šitoki trotračni ili četvorotračni put je po kilometru 40% jeftiniji. Ali u slučaju ove koncesije ne radi se o tome, već o činjenici da se javnim novcem upravlja na "majke mi, sve je u redu!". Daću Vam jednostavan primer - da je moglo da se kontroliše prekomerno zaduživanje sedamdesetih i kasnije, da se zaduživanje radilo održivo (ako je to uopšte moguće), mi bi danas imali za nekih desetak procenata viši standard. A i onda je blo na "majke mi, super je!". O raspolaganju javnim dobrima i javnim novcem bez kontrole se radi, to je problem sa ovom koncesijom...


Gordanac

Za tih desetak procenata se slažem ali gluposti sedamdesetih su zanemarive, prema kasnijim.
Čudi me samo, kako smo u tim glupostima megalomani, spremni da ratujemo sa Amerikom, da pravimo granice kod Karlobaga, da pljujemo svetu u lice...a kad se radi o putu, onda smo mali kao stenice.
Koji mentalitet???
..Rekao sam da mi se Velja ne svidja i ni jedna kontrola nije dovoljno dobra za njega.


tebi kao strucnjaku za zdrav

2 grof: tebi kao strucnjaku za zdrav razum bi trebalo da bude jasno da nema smisla razgovarati sa nekim ko sa zdravim razumom ne govori :D

btw proveri koliko kosta kilometar auto-puta u odnosu na polu-autoput, bice ti jasno da kada se dodaje jedna ili dve trake kosta neuporedivo manje nego da se put prosiruje za tri ili cetriri trake; pogledaj koliko kosta kilometar magistralnih puteva u odnosu na auto puteve, pa ces videti da su auto-putevi vise nego duplo skuplji od magisrala, iako su samo duplo siri. aj' cao.


Poluautoput vs. autoput

Autoput bi se gradio na novoj deonici, a poluautoput bi bio prosirenje postojece deonice (uz neke zaobilaznice, pretpostavljam).

Ne moze se autoput izgraditi prosirenjem postojeceg puta, jer bi onda bili obavezni da platite da se vozite, pa mora ostati i postojeci put.

Posto nema svoju posebnu trasu, poluautoput bi zato bio znacajno jeftiniji.


da, upravo o tome ja i

da, upravo o tome ja i govorim.


wk

To napokon argumentovano objašnjava razliku u ceni.
A što se tiče frekventnosti...

Pre godinu dana sam bio u Hrvatskoj.Mesto u kojem sam bio bilo je udaljeno 200 km od Zagreba. Nazvao sam prijatelja koji je tamo živeo.
- Radim do pet, u sedam sam tamo pa idemo na kafu.- rekao je.
Kad lakoća putovanja bude takva, da iz Užica idemo na kafu sa prijateljom u Beograd, frekventnost će sasvim drugačije izgledati.


je li? napokon? :lol: dobro

je li? napokon? :lol: dobro kad kazes.


i dalje ne razumem sta je

i dalje ne razumem sta je normalno u tome da se pravi auto-put tamo gde on nije isplativ. uopste nije jasno da li bi hipoteticki vojvodjani isli na zlatibor kada bi im neko uveo namet na putovanje, kao sto uopste nije jasno da li bi se nekakvom metalcu iz gornjeg milanovca isplatio skuplji transport ili da li tako nesto prizeljkuju ariljski malinari, a tek ne razumem u cemu se ogleda korist da se spomenuti subjekti dodatno subvencioniraju od strane ostalih stanovnika srbije (ili vojvodine), sto ce se svakako dogoditi ako se izgradi jedan nerentabilni auto-put.

uopste nije sporno da srbiji trebaju auto-putevi, ali valjda je jednako nesporno da joj trebaju tamo, gde oni mogu da se otplate, a ne da se ekonomija zemlje dodatno opterecuje neisplativim investicijama.


Jao,jao

A ja i dalje ne razumem da li je izvozniku malina recimo skuplje da plati putarinu na dobrom putu nego da mu maline propadnu tokom rizičnog prevoza lošim putem. Isto ne razumem da li bi turizam na zlatiboru, Zlataru i tako dalje procvetao ukoliko bi turisti, uz plaćenu putarinu,tamo stizali bezbednije i brže, ili bi ih putarina naterala da promene turističku destinaciju.Imam ja ovde još pitanja.I dalje mislim da svi gradjani Srbije, u principu, imaju parvo na odlične puteve, a da je država pozvana da ih obezbedi tamo gde privatni sektor za to nije zainteresovan.Pitanje je dakle, šta ide pre kokoška ili jaje, odnosno da li putevi idu tamo gde je već postignut odredjeni ekonomski razvoj ili ekonomski razvoj stiže tamo gde je dobra infrastruktura, pa i putevi.


Quote:A ja i dalje ne

Quote:
A ja i dalje ne razumem da li je izvozniku malina recimo skuplje da plati putarinu na dobrom putu nego da mu maline propadnu tokom rizičnog prevoza lošim putem.
pa, ovo je dosta originalna primedba, jer se do sada tako nesto nije culo od malinara, da im maline trule zbog losih puteva.

medjutim, cak i da je tako, i dalje se postavlja pitanje gde je moj interes u tome da ja dodatno iz dzepa placam nekog malinara, ili npr. zasto tom malinaru ne obezbediti avionski prevoz za njegove maline - sta bi falilo da u arilju izgradimo moderan internacionalni aerodrom :lol:

ja kazem - ne bi falilo nista, sem para. zar nije profit taj koji bi trebalo da oblikuje puteve po srbiji, a ne dogovorno-burazerska ekonomija? tesko je graditi slucaj na malinarima, koji bruto proizvodu zemlje doprinose u promilima, i ocekivati da se zbog njih ulaze u mega-projekte za koje nema sanse da ih mogu otplatiti. a ne vidim zasto bi to placao ja (ili nekakvi hipoteticki vojvodjani).


Ja licno

Nevolem ni Kostunicu ni Velju ni Dinkica ni Tadica ni Tomu ni Cedu ni Canka, sve ista boranija samo drugacije pakovana.

Ali volim istoriju. I ona me je naucila da je Rimsko Carsto bilo jako , mocno i uspesno zahvaljuji i mrezi puteva.

Meni kao gradjaninu jd u interesu da imam auto put gde god da krenem, od vranja do bgda od subotice do vrsca od novog sada do sapca od sapca do crne gore od uzica do krusevca.

A posto ih i nismo sagradili tolike godine sasvim mi je svejedno ko ce ih sagraditi dok god ih sagradi sto pre.

Placatcu putarinu privatnoj firmi ili drzavi isto mi se svodi.

Neka nova Vlada napravi plan napravicemo auto put subotica - uzice u roku od 3-4 godine od tih i tih para ili ce nam napraviti taj i taj za tu i tu varijantu.

ALI DAJTE PUT VEC JEDNOM DOST PRICE NEK SE RADI NESHTO!


marko pustolove, meni kao

...marko pustolove, meni kao gradjaninu je interes jevtina drzava i efikasna privreda. i uoste me ne raduje, niti impresionira da se napravi nekakav auto-put, koji ce za 5-10 godina biti u rupama zbog neisplativosti njegovog odrzavanja.

ibarska magistrala je put kakv su rimljani mogli samo da sanjaju, toliko o istoriji.


bitno da je jeVtina drzava

pa ajmo da zatvorimo vrtice o drzavnom trosku
srednju skolu naplacujemo a ukinemo drzavne fakultete
sve da bi prosli jeVtinije
ni rec nisi ispravno napisao


opsti konsenzus o besplatnom

opsti konsenzus o besplatnom osnovnom i srednjem skolstvu postoji, kao i racunica njene isplativosti. ista stvar vazi i za putnu infrastrukturu koju svi solidarno placamo. a ko zeli bolje od drzavnog skolstva i drzavne putne mreze mora biti spreman to da plati.

glede pravopisnih i jezickih nedoumica obrati se odboru za standardizaciju jezika, ili prelistaj neki pravopis.


Evo cifara

Na koridoru 10 imamo kakav takav protok vozila, ali i imamo te čudne astronomske naplate parkinga, putarina itd. Na putu Beograd Bar izgleda da nije toliko problem Srbija nego Crna Gora. Sam ministar je pre izvesnog vremena rekao da put kroz Srbiju košta 1.5 milijardi evra. A kroz Crnu Goru 2 milijarde evra. Iz toga sledi jedino da dokle god Srbi ne budu ostavljali 1-2 milijarde evra godišnje u Crnoj Gori puta neće ni biti.
Da smo mi pametna država mi bismo lepo kopirali sisteme drugih zemalja. Slovenija naprimer je pre 15-ak godina odredila plan 50 km auto-puta godišnje evo ih danas koliko auto puteva imaju samo da su sprovodili minimum koji su propisali imali bi 750 km auto puta ali oni su malo i prekoračivali pa ih imaju:

http://www.uni-tuebingen.de/INSeCT/wwide/slovenia-juhant.jpg

crvene linije su auto putevi.
Jednostavno ali radi


Ajmo svi u Beograd

Slažem se sa Markom i ponavljam da svi gradjani Srbije imaju pravo na dobre puteve, ne samo oni koji žive u Beogradu i Novom Sadu. Tome u prilog evo još jedan originalan argument: pretpostavljam da ako ne svi, a ono mnogi gradjani Gornjeg Milanovca, Kosjerića,Čačka, Novog Pazara vole da voze moderna, lepa i BRZA kola. Pošto to svakako ne mogu na Ibarskoj magistrali a još manje na svojim lokalnim putevima, onda im se toplo preporučuje da se svi presele u Novi Sad ili Beograd, što oni i bez preporuke i na štetu cele Srbije i čine.Naravno ne samo zbog puteva, ali putevi su u osnovi, ako ne svega a ono mnogo čega.
Inače, Vlada je danas izmenila ugovor o koncesiji, Velja Ilićse nije pojavio na konferenciji za štamu, ali se izgleda izmena tiče visike garancije kojom se obavezuje koncesionar.Smanjena valjda ...


Quote:Slažem se sa Markom i

Quote:
Slažem se sa Markom i ponavljam da svi gradjani Srbije imaju pravo na dobre puteve, ne samo oni koji žive u Beogradu i Novom Sadu.

ruzo, SVI vole da voze nova/brza kola, dakle, treba videti po cemu tako nesto treba omoguciti pre bas kosijericanima, a ne recimo boranima (bez pretenzije da ja vrsim takvo rangiranje). niko se nije potrudio, niti ponudio argumente u prilog tome da je za srbiju na bilo koji nacin auto-put na tom pravcu potreban ili isplativ, resenje je preskupo i predimenzionirano.

sasvim je razumljivo da nekakvi prioriteti moraju da postoje. ako su neciji prohtevi neekonomski, naravno da su onda po prioritetu na nizem rangu od projekata cija je isplativost veca. neko je spominjao slovenacki primer i mozda je to zaista dobro resenje, da se na godisnjem nivou odredi investiranje u auto-puteve pa da se ide po prioritetima. tako ce i cacak jednog dana doci na red, jer valjda solidarnost treba da se poteze tamo gde se moze uspostaviti odrzivo resenje, umesto da se novac upucava bez jasnog rezona, sve pozivajuci se na solidarnost sa jednima, o trosku drugih stanovnika srbije.


Ja sam za puteve, a

Ja sam za puteve, a prioritete neka odredi onaj kome je narod dao glas da je kadar da izabere.


i sta ako neko zbog tog

i sta ako neko zbog tog auto-puta zaglavi zatvor, hocemo li ga naknadno, onako neisplativog, rasturati? u pitanju je preventiva, a preventiva je jasna - moraju se postovati kriterijumi, cak i ako je nekoga izabrao narod. da ne spominjem sada ko se sve u nasoj istoriji nasao u situaciji da bude izabran...


pošto sam lično

pošto sam lično zainteresovana dobro se sećam da strategija razvoja saobraćaja crne gore medju prioritetima ima upravo autoput prema severu. a evo i dokle se stiglo:

http://www.minsaob.vlada.cg.yu/index.php?akcija=vijesti&id=19056


Ne znam da li moze da posluzi

Koga zanima jos jedno od misljenja o zainteresovanosti Crne Gore za put ka severu neka pogleda na sajtu www.mediaclub.cg.yu tekst prenet iz Monitora 14.2.2001.godine pod naslovom:Vlastita korist prioritet


Mislim da je prodaja u redu

Mislim da je prodaja u redu mada je kapital sa oportunistickog stanovista iskoriscen jako lose. Ipak, da je moglo drugacije, bilo bi sigurno drugacije.


ok je strategija

Quote:
strategija razvoja saobraćaja crne gore medju prioritetima ima upravo autoput prema severu

to je razumljivo imaju dva moguća pravca razvoja saobraćaja ali jednostavno auto put košta 3000 evra svakog građanina Crne Gore jednostavno teško je naći taj novac


Kredit ili magla

Quote:
Pošto sam iz usta kojih to ne bi trebalo da se tiče neki dan čula da nije u redu da Vojvodjani grade put do Veljinog sela, odlučna sam da pitanja koja slede isteram do kraja uključujući i pitanje koliko godišnje turista iz Vojvodine letuje, zimuje ili vikenduje na mom Zlatiboru i putuju li do tamo putem ili slete prosto padobranom?

Kao turista iz Vojvodine, želim da što pre i bezbednije stignem do Zlatibora. Zato sam spreman da, kroz porez, učestvujem u otplati kredita koji bi država podigla radi izgradnje autoputa Beograd-Požega, bez obzira što je taj autoput "nerentabilan".
I Velja je došao do zaključka da je taj autoput nerentabilan, pa pokušava da "babu" uda uz bogat miraz u vidu deonice Novi Sad-Beograd.
Niko ne tera Velju da pristane na nove uslove "Alpine", ali izgleda da koncesija na deonicu Beograd-Požega nikog i ne interesuje, što samo opravdava predlog iz Vojvodine da se započeti poslovi i "nerentabilne" deonice grade iz kredita a nove, rentabilne deonice putem koncesija.
Ako investitori procene da nijedna deonica nije rentabilna, onda se sve mora graditi iz kredita.


koncesija kao magla...

...dixit tale!
Kad ste u pravu, onda ste u pravu!


hmm putevi

Mozda cu da vas sokiram ko nije putovao okolo, po regionu situacija je sledeca:
Rumunija - nema autoput, 600 km sam vozio oko 12 casova
Bugarska - od granice do Sofije, joke, ibarska iz najgorih vremena, udarne rupe, nikakva signalizacija
Makedonija - deo autoput iz SFRJ u losem stanju i sad EU im pravi zadnjih 50 tak km do Grcke
Grcka - od granice do Soluna tzv poluautoput, kao novosadski tri trake, od Soluna do Atine nisam mogao da verujem, valjda zavisno od opstine, deo ima po tri trake, deo magistralni, pa prosarano sa gradilistima od po nekoliko kilometara i horizontalna i vertiklana signalizacija sarena, od deonice, do deonice.
Hrvatska - extra, od Zagreba do Zadra za dva sata, dva mega tunela od preko 5 km, obnovljeni i lokalni putevi

U svakom slucaju, kod nas nije ni najgora ni najbolja situacija, da treba raditi kvalitetne puteve treba, ali ne u Veljinoj izvedbi i kombinacijama...


ma kakav zadar,

dalmatinom se stiže do splita, a od splita ko te pita, tj. nejasna petlja pa se mnogi prevario i krenuo kud nije naumio... a gradi se i dalje. zemlja se podelila u dva tabora: protivnici i pobornici gradnje mosta ka pešeljcu (da ne mora da se prolazi kroz neum i gleda u bob hoće li te ili ne dva puta u dvadeset minuta zadržavati na granici sa bosnom, tj. hercegovinom). većina vrišti da je skupo i neisplativo, sanader kapira da mora da ga napravi ako hoće da spoji jug sa ostatkom i domogne se eu i šengena pre ostatka balkana. bosna opet postavlja uslove koliki most mora da bude da njenoj moćnoj trgovačkoj floti ne zapreči izlaz na otvoreno more.

pre par dana gledam na tv da se završava i autoput od zagreba prema macelju. još da hoće slovenci da zavrnu rukave, tj. pljunu lovu za svoj deo, jer ih dobar deo evrope psuje kad se zaglavi u letnjim gužvama žureći na jadran. doduše, što bi se oni izlagali trošku da ih turisti samo prepišaju i nastave u hrvatsku.

i u bih se kopa, iako daleko sporije. nešto malo već ima autoputa od sarajeva prema zenici, ama je kroz sarajevo muka proći i dalje.

ma izbunare se pare, krediti, koncesije... kad je vlastima stalo.

jedino u srbiji čovek ima utisak da se samo krpi i svečano otvara već otvarano.


Koncesije ili kredit

Nadam se da će na ovom blogu prevladati uverenje da je Srbiji potrebno što više što boljih puteva, pa da će samo pitanje biti kako da se grade: koncesijama, kreditima ili iz budzeta. Zna li neko jesu li Hrvatska i Slovenija ili Bosna i Makedonija davale izgradnju puteva koncesijom ili smo mi i kod kuće i na Balkanu prvi_


da l` smo prvi...

...ako je Mađarska Balkan, nismo prvi...oni imaju skandalozan primer koncesije autoputa iz devedesetih...
Hrvatska, Slovenija i Makedonija - krediti.


Kredit i koncesija

Autocesta Zagreb - Split je građena kreditom. Vraća se iz cestarine i trošarina na gorivo. Prava stvar je osnivanje posebnog računa - isključivo za tu namjenu - na koji sjedaju sredstva, tako da nema dobrog, balkanskog "preusmjeravanja sredstava gdje je najpotrebnije."
Pa se cesta gradi deset godina. Ovako je financiranje osigurano, ne ovisi o proračunu i onda je gradnja doista brza.

Istarski ipsilon je građen koncesijom.

Koncesijski ugovor potpisan je 25. listopada 1995. u Parizu, na razdoblje od 32 godine.

2. Predmet koncesije: financiranje, izgradnja i upravljanje auto-cestom u duljini od 145 km, na slijedećim dionicama:

A - Umag- Pula (80km)
B - Kanfanar - Pazin - Matulji (65km)

3. Izgrađeno

Izgrađene i puštene u promet sve planirane dionice, u profilu polu-autoceste.

Vlasnička struktura:
www.bina-istra.hr/html_hr/bina_vlasnici.html


Potpisano

Evo i danas 30.marta 2007. i mi smo, odnosno Velja Ilic, potpisali prvu koncesiju na 25 godina.


velja se osigurava za

velja se osigurava za eventualnu predizbornu kampanju...


Obično

je to u predizborne svrhe. Al' što vas briga. Važno da se gradi.


pa, u pravu si. mada, uopste

pa, u pravu si. mada, uopste nije sve jedno po kojoj ceni velja "spasava srbiju" losih puteva.


Bez obzira na odbojnost koju

Bez obzira na odbojnost koju gajim prema g. Velji Iliću i tzv. "tehničkoj vladi" g. Koštunice, raduje me činjenica da je taj ugovor konačno potpisan.

Ibarska magistrala nije normalan magistralni put. Tokom godina su na njoj nikla cela naselja, na nju se izlazi iz dvorišta i njiva, sa seoskih puteva, lokalnih kafana. Na njoj se sreću kombajni, traktori, poneko zaprežno vozilo, krave, kokoške, deca... Bilo kakvo proširivanje magistrale i njeno pretvaranje u neki put za motorna vozila zahtevalo bi izgradnju paralelnih puteva za lokalni saobraćaj, rušenje objekata koji su podignuti uz nju, kao i izgradnju mnogobrojnih obilaznica.

Što se tiče samog prometa, on će sigurno biti veći, jer je upravo saobraćajna infrastruktura limitirajući faktor za brži i veći protok ljudi, roba i ideja.


Velja je zakon !

Ne dirajte tog našeg modernog neimara, tog tako nesebičnog i praktičnog ministra !


Sta je efikasno

Posto se povodom ulaganja u izgradnju autoputa Beograd-Pozega postavilo na ovom blogi i pitanje efikasnosti drzavnih investicija, ko nije procitao prenosim i misljenje Vlade Gligorova (Blic, petak, 30.marta) za one koji ga nisu procitaliČ

"Zagovornici nacionalnog investicionog plana tvrde da nije problem u tome koliko drzava trosi nego na sta.Ako ulaze, tada to ne bi trebalo da utice na inflaciju, a ako subvencionise preduzeca ili povecava plate u javnom sektoru, onda to podstice inflaciju.Na osnovu toga, neko moze da pomisli da postoji neka fundamentalna razlika izmedju investicija i potrosnje,gde prvo valja, a drugo ne. To, naravno, nije tacno. Kljucni kriterijumi su, kada je rec o investicijama,da li su profitabilne, a kada je rec o platama, da li su pokrivene odgovarajucom produktivnoscu.

Prigovor koji se stavlja nacionalnom investicionom planu jeste da postoje velike opasnosti, zbog toga kako se odlucuje o planu u celini, a i o pojedinim projektima,da ce se novac potrositi neefikasno.To, opet, ne yavisi samo od toga na sta se trosi.Recimo, nije dovoljno da se kaye da je dobro investirati u koridor 10, ili u bilo koji drugi put.Jer to moze da se uradi na efikasan i na neefikasan nacin.Isto tako ,nema niceg rdjavog, naprotiv, dobro je ako ljudi povecavaju svoju potrosnju,za gotovo novac ili na kredit svejedno,ukoliko to cine iz danasnjih ili sutrasnjih plata koje ce zaraditi jer su produktivni.

Ovo vazi ne samo za uticaj na inflaciju vec i za uticaj na deficit na tekucem racunu platnog bilansa jer,ako se taj deficit siri zato sto se novac investira neefikasno,ili zato sto se isplacuju povecane zarade koje ne proisticu iz povecane produktivnosti,onda ce on biti neodrziv.Tu nije vazno da li se povecavaju investicije ili potrosnja.

Problem sa javnim ulaganjima i sa javnom potrosnjomuopste jeste u tome sto profitabilnost ne mora da bude motiv zbog kojeg se ulaze , a i povecana produktivnost ne mora da bude razlog sto se povecavaju plate.Sto u privatnom sektoru ,osim ako nije rec o monopolima, ne bi trebalo da je slucaj.Stavise, veca potrosnja je dobra jer obezbedjuje vece zaradeĆ.

Sa Vladom Gligorovim sam pravila intervju(NIN, 6.10.2005).Na pitanjeČ Makedoniji ste predlozili da pojaca svoje investicije u ljudske resurse i infrastrukturu.Juce cujem da isti predlog imate i za Srbiju?, Gligorovo je odgovorioĆ Kad je rec o ljudskom kapitalu, u Srbiji mora da dodje do medjugeneracijske preraspodele.Ova penzijska reforma bi morala da se vidi u tom kontekstu.Morate da imate manje izdatke za starije, a vece izdatke za mladje.Znaci, manje za penzije, vise za obrazovanje.Ovde se rasprava vodi pogresno.Penzioneri bi morali da znaju zbog cega se u stvari zrtvuju.To je jedino ispravno:da mlade generacije dobiju vise u smislu obrazovanja,mogucnosti zaposljavanja,jer danas najvece stope nezaposlenosti i u Srbiji i u Makedoniji i u Hrvatskoj odnose se na mlade.Veci teret tranzicije podnosi omladina nego stariji, posebno omladina koja nema obrazovanje. ...PITANJE INFRASTRUKTURE JE DRUGO PITANJE.NA CELOM OVOM PROSTORU, A NAROCITO U BOSNI, SRBIJI I MAKEDONIJI, KOJE SU TRANZITNA PODRUCJA, INFRASTRUKTURA JE OD FUNDAMENTALNOG ZNACAJA I ZADUZIVANJE ZA TAJ POSAO NIJE ISTO STO I ZADUZIVANJE DA BI SE POKRILA PLATNO-BILANSNA NERAVNOTEZA,NAROCITO KAD JE REC O POTROSNJIĆ.Ovo poslednje sam ja podvukla.

Ovde se za mene postavlja pitanje: kako se na kratak rok i ocigledno dokazuje da je ulaganje u obrazovanje efikasna odnosno profitabilna investicija, za razliku recimo od ulaganja u put Beograd-Pozega.Zatim, zasto bi drzava investitrala u put koji je profitabilan, zasto to ne prepusti privatnom sektoru?I najzad, ako se slozimo da bi drzava trebalo da investira tamo gde se privatnom sektoru ne isplati, a drzava je zainteresovana -iz strateskih, politickih ili razloga ravnomernog ekonomskog razvoja- da li bi Srbija trebalo pre da gradi put koji je vodi ka Crnoj Gori i Baru ili put koji je vodi ka Grckoj i Solunu?Da li bi sada trebalo odavde iz Srbije da kupujemo akcije luke Bar ili luke Solun?


dobra pitanja

Quote:
...Ovde se za mene postavlja pitanje: kako se na kratak rok i ocigledno dokazuje da je ulaganje u obrazovanje efikasna odnosno profitabilna investicija, za razliku recimo od ulaganja u put Beograd-Pozega...

Primerom Finske, s tim što mi je odgovor manjkav za "kratak rok" - NE MOŽE na kratak rok, ali MORA obrazovanje kao društveni, budžetski, politički i strateški prioritet države. Tamo kuda hoćemo menjanjem Srbije, već davnih dana se radi o "ekonomiji znanja" (R.Tisen), "piza" nam daje dramatična upozorenja o stavu prema znanju i količini znanja kod mladih, a neznanje je uvek praćeno bahatošću na svim mestima kojima se onda donose loše odluke. (Arogantia est ignorantia).

Uporedna analiza procenta od ukupnog budžeta za države slične nama jasno ukazuju - povećaj procenat! Ulaganje u znanje NIJE potrošnja - to je investicija.

Quote:
zasto bi drzava investitrala u put koji je profitabilan, zasto to ne prepusti privatnom sektoru?...

Treba se setiti da govorimo o državi koja ima STRATEGIJE za svega par sektorskih politika (energetika, siromaštvo, korupcija, poljoprivreda, životna sredina...), a da bi se uradile dobre procene trebaju vam strategije. Teorijski govoreći - velike investicije (autoput, energetika, ...) za društva slična nama - krediti. Da bi to isto radio privatni investitor, on mora videti jasnu korist od toga (kapital je plašljiva ptica), a pre svega mora pred sobom imati javnu administraciju u kojoj ima ZNANJA o javnim poslovima (čime se vraćamo na prvi odgovor...)


Quote:PITANJE INFRASTRUKTURE

Quote:
PITANJE INFRASTRUKTURE JE DRUGO PITANJE.NA CELOM OVOM PROSTORU, A NAROCITO U BOSNI, SRBIJI I MAKEDONIJI, KOJE SU TRANZITNA PODRUCJA, INFRASTRUKTURA JE OD FUNDAMENTALNOG ZNACAJA I ZADUZIVANJE ZA TAJ POSAO NIJE ISTO STO I ZADUZIVANJE DA BI SE POKRILA PLATNO-BILANSNA NERAVNOTEZA,NAROCITO KAD JE REC O POTROSNJIĆ.
ruzo, sta mislis, koliko bi se firmi prijavilo na tender za koncesiju autoputa beograd - pozega, bez pravca ka novom sadu? gotovo sa sigurnoscu se moze tvrditi da se ne bi pojavila nijedna.

sta je problem sa ovim "paketom"? - problem je to sto je auto-put beograd - novi sad dobrim delom vec zavrsen sredstvima budzeta, da ne kazem - poreskih obveznika. posto je to isplativa deonica cijih je 2/3 vec izgradjeno, budzet je mogao da profitira stalnim prilivom od eksploatacije tog puta (pada mi na pamet penzioni fond, zdravstveni fond, sta god...). umesto toga, mi imamo situaciju da se koncesionaru deonice bgd - pozega poklanja novac koji je vec utrosen na izgradnju (oko 0.5 milijardi €) sa dozvolom da on ubira prihode na celom auto-putu, samo da bi se on upustio u gradnju necega, sto je neprofitabilno, ali je politicki bitno za opstanak jednog politicara.

dakle, sa ovim projektom je na najdirektnijem gubitku srbija, koja ne samo da ce preplatiti gradnju tog auto-puta prepustanjem najprofitnijeg pravca u zemlji koji je vec dobrim delom izgradjen, vec se odrekla i svih vec ulozenih sredstava koje je u taj pravac vec ulozila; duplo golo.

i da, bilo bi najbolje kada bi se do svakog zaseoka u srbiji dolazilo auto-putem kada bi to moglo da bude redovno servisirano.

druga prica bi bila kada bi taj auto-put bilo moguce povezati preko crne gore sa hrvatskim putevima na jadranu, to bi sigurno povecalo tranzit, ali o tome niko od planera ne govori. ako se vec izdaje koncesija za taj deo, zasto vlada srbije nije nastupila zajedno sa vladom crne gore u traznji za koncesionarom koji bi obavio ceo taj posao, posto u crnoj gori ocito postoji volja?


jesam vam rekao da će Velja da potegne ovaj argument

Quote:
Ibarska magistrala ne može da se rekonstruiše, a vi znate da je zovu put smrti i da na toj magistrali 500 ljudi izgubi život svake godine.

Velimir Ilić na konferenciji za novinare prilikom potpisivanja ugovora o koncesiji.

Ali je zaboravio da kaže uzroke takvih nesreća, jedan i samo jedan . Srbi voze ko nenormalni a policiju baš briga.

Quote:
Četvoro ljudi raskomadano u teškom udesu kod Vrbasa kada je "mazda" uletela u "makazice" i direktno se sudarila sa "tojotom"