Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

MONARHIJSKI PRINCIP

 Povratak kraljaPovratak kraljaMonarhijske republike“ iz 20. veka u naše vreme više nisu moguće, a nisu ni korisne. Ako je izbor tako sužen, možda je bolje imati „republikansku morahiju“.

Kažu da je Robespjer jednom prilikom rekao:““Postoje „republikanske monarhije“ i „monarhijske republike““.
Istorija Srbije u 20. veku (a može se reći da je takav slučaj bio i kod velikog broja drugih balkanskih država) govori u prilog ovoj tezi. Kod nas se naime svojeveremeno dogodilo da sa uspostavom republike (1945) budu ukinuti višestranački izbori, dok je uvođenje višestranačja (1990) označilo početak jednog nedemokratskog razdoblja. 
Kad je 2000. konačno uspostavljena demokratija većina političkih stranaka stajala je na stanovištu da je u Srbiji važno dobro raspodeliti moć. Zato je između najviših izbornih državnih ustanova, uspostavljen odnos sličan ustrojstvu Četvrte republike u Francuskoj. Činilo se da će između Narodne skupštine, autoritativne vlade i demokratski izabranog predsednika države nastati politička ravnoteža, koja će povoljno uticati na razvoj našeg društva.
Ipak, dogodilo se suprotno.  Predsednik republike uživa veliki autoritet zbog činjenice da je izabran neposredno, dok su u vladi sabrane sve poluge vlasti. Parlamentarne slobode su se postepeno ugasile usled želje vlade i drugih centra moći da instrumentalizuju poslanike i poslaničke nespremnosti da za ustanovu parlamenta izbore dostojan položaj. Zato su danas svi pogledi uprti u vladu. Tokom proteklih šest godina premijeri po pravilu upravljaju Srbijom na osnovu trulih kompromisa, na ivici kvoruma, uz pomoć malih stranaka i uz inovativnu primenu zakona.
Posebno zabrinjava činjenica da se proces stvaranja vlade po drugi put pretvara u „krizu države“. Naravno, ovakva ocena ne mora biti ispravna, ipak politički akteri žele da tako izgleda. Dakle, vlada, kažu, mora biti stvorena, inače: država neće funkcionisati, pregovori o najvažnijim pitanjima neće biti dovršeni, dok će građani mnogo izgubiti i grdno propatiti. 
Čini se da ustavom predviđeno ustrojstvo najviših državnih ustanova ne odgovara u potpunosti našim uslovima i potrebama. Najlakše je reći „ne valjaju političari“ ili „nismo mi za demokratiju“. Takvi zaključci ne vode ka rešenju. Reformskoj vladi, svakoj vladi jedne demokratske države, treba široka podrška. Takvu podršku moguće je na ispravan način steći samo ukoliko ne postoje brojni izgovori i opravdanja. Dakle, izvesno je da od pada Slobodana Miloševića (koji je apsolutnu vlast ostvarivao zahvaljujući nedemokrtskim sredstvima, partijskom monopolu i sili),  šef države nema veliki politički uticaj. To je nažalost tako, bez obzira što je predsednik najpopularniji političar u državi (ili je makar to bio onog dana kada je izabran), ili što ipak uživa izvesna važna prava i ovlašćenja.  
Zar ne bi bilo prirodnije da šef države bude simbol izmešten izvan političke utakmice, protokolaran i fomalno važan, tradicionalan i nepromenjiv?  Najpopularniji političar, koji može da sakupi većinu u parlamentu trebalo bi da bude premijer. Vlada bi bila sastavljena na osnovu izborinih rezultata u skladu sa poznatim pravilima i određenim rokovima. Svi bi bili zadovoljni, ili tačnije, mogli bi samo da se žale na izborne rezultate.

Možda bi tako bilo moguće prevazići loša iskustva 20. veka. „Monarhijske republike“ iz tog razdoblja danas nisu moguće, a nisu ni korisne. Ako je izbor tako sužen, bolje je imati „republikansku morahiju“.


ajd jedno banalno pitanje

teoretsko, rasprave radi, jer NISAM MONARHISTA.
Sutra da se odlucimo za monarhiju, koga bismo krunisali?


Ja glasam za Sandu

Ja glasam za Sandu Rašković Ivić!!!

www.queeria.com


Nisam znao da ste

Nisam znao da ste monarhista!? Šokiran sam. Pozdrav. Čedomir


A Queen Is Always A

A Queen Is Always A Queen.

www.queeria.com


i zato...

...još jednom queen rocks
E. to je jedan od mojih kraljeva!


I opet Gordanac

imam samo jos dve stvari da izjavim.
Prvo,

http://www.youtube.com/watch?v=MMz-wi50ACU

a zatim

http://www.youtube.com/watch?v=8z2M_hpoPwk
titlovana verzija
http://www.youtube.com/watch?v=05cQ1PODrSU&mode=related&search=

toliko od mene

iz Monarhije

Olga


:))

...tnx., i što bi rekao Dositej pokaži Evropi svoje krasno lice
...ovu pesmu sam slušala u prekrasnoj horskoj izvedbi, zbog i za Dositeja...i zvučala je kao himna.A nije.


sanda

ne zezaj se s tim, pedja. sanda je princeza za onakvo njkv.

vracanje monarhije bi u srbiji bilo poslednji korak restitucije palanacke, paorske, primitivne, cetnicke drzave. zar nije dovoljno sto vec imamo sprdnju od crkve i sprdnju od vojske i sprdju od sanu i sprdnju od drzavnih simbola i ekonomije i sporta i najgore skolstvo i najgore zdravstvo u evropi? treba jos da izdrzavamo nkv koji nije u stanju da nauci jezik na kojem bi da vlada? pa njkv izgleda deluje gluplje cak i od busha. zamisli da vesti pocinju izvestajima o njegovim dnevnim aktivnostima? povraca mi se.


Nikola

da se razumemo, ne zagovaram monarhiju

Sto se tice jezika, ne mogu a da ne primetim da on bar jedan jezik govori jako dobro, kulturno i obrazovano.
Debeljuca mi je uvek izgladao smesno a kada je dao neki intervju na ovdasnjoj (UK) televiziji shvatila sam da se prvi put ne stidim od "zemljaka" koji su se dohvatili TV kamere.
Osim toga, zar mislite da nasa drzava nije "palanacka i paorska"?

Olga


njkv

to sto je srbija drzava prostacka, ne znaci da mora da bude (ili da ne moze da bude) jos vise.

a njkv je zaista izuzetan tip: svoj maternji jezik govori jako dobro. to je zbilja retkost.

nisam bio u prilici da se uverim u njegovu kulturu i obrazovanje.

a sad sasvim ozbiljno. sve i da imamo najfantasticnijeg njkv, duhovitog, pametnog, energicnog, koji govori nekoliko jezika i doktorirao je kod habermasa, bio bih protiv monarhije. njega se zaista ne bih nikad stideo. ma ni najmanje. ali siguran sam i da bi takvom tipu kruna bila poslednja stvar na planeti.


Nikola

sansa da Monarhija" zaskoci je jednaka sansi da Pink Panter postane premijer.
Ne bih strahovala.
Istina je: "to sto je srbija drzava prostacka, ne znaci da mora da bude (ili da ne moze da bude) jos vise." mada, nema tu bas mnogo margine, mislim da smo oko "rock bottom", zato se vec pretvaramo u onu ribu koja ima oci samo na jednoj strani posto je drugom zalepljena za dno.
A sto se tice kandidata da nas poguraju da potonemo jos ono malo, dok se dobro ne zalepimo, pa ima tu jacih igraca od njkv. I realnije pretnje, zar ne?

Olga


Olga

Jao, pa ja bih bas volela da mi je Pink Panther premijer:))


I ja

isto.

Olga


dno

pa ne znam vise ni sam da li smo na dnu. izgleda da nekako uvek uspemo da pronadjemo neko novo dno, ako ne dublje, onda makar mracnije od prethodnog.

kandidata za zavrsni udarac je puno. bas zato mislim da ne treba dodavati nove.

posebno u situaciji kad postoji realna mogucnost da radikali i sps (dss) uzmu vecinu u skupstini. tada bi nam neprotokolarni predsednik druge orijentacije dobro dosao, dok bi njkv imao samo da klima glavom (a nisam siguran da bi mu to tesko palo). to je jedan scenario u kojem bi monarhija mogla da bude katastrofalna opcija.

a obaska sto mislim da treba da tezimo ka drzavi jednakih prava cemu monarhija nikako ne doprinosi.

ah, da... naravno, stoji i pitanje potpune relativizacije istorije. beogradske ulice u nedostatku kraljeva i kraljica (nece biti da je to bila bas duga tradicija), nose imena nepoznatih dvorskih dama. one su valjda zasluznije za srbiju od brace ribar? bojim se da bismo u slucaju restauracije monarhije zaista potunuli u poslednji stepen citave te farse.


A za šta su to zaslužna

braća Ribar, leba ti?
Zaslužnija je Spasenija Pata Marković, koja je onako divan kuvar napisala.


pa sad,

skoj, antifasizam , i to...

doduse, nisam upucen jel su se slepovali na caletovo ime, il su bili prirodno talentovani


Stanković: "A za šta su to

Stanković: "A za šta su to zaslužna braća Ribar, leba ti?"

Jurica i Ivo Lola dali su svoje mlade živote boreći se protiv fašizma, za oslobođenje svoje zemlje. Ova zemlja pokazala se nedostojnom tih žrtava, a mera te nedostojnosti su pitanja poput Stankovićevog.


Jurica i Ivo Lola

su položili svoje živote za jednu drugu, odavno nepostojeću zemlju. Ni ona, pokazalo se, nije bila dostojna njihovih žrtava. A ni ova nova, kojoj bi geografski danas pripadali (gdje se naziv "Trg žrtava fašizma" morao u jednom povijesnom trenutku boriti za pravo na postojanje)


Osim Jurice i Lole

bilo je jos onoliko stotina hiljada ljudi koji su pali u antifasistickoj borbi. U mojoj blizoj porodici ih ima makar desetak. Kamo ulice sa nihovim imenima?

Oni su ulice dobili ne zato sto su dali zivote vec zato sto su bili partijske vodje. A znamo gde nas je ta partija dovela.


Imena se ulicama ionako ne daju

po stvarnim zaslugama, nego vodjama i "istaknutim" licnostima, bez obzira na drzave, rezhime.

Za to smatram ilustrativnim primjerom da je daleko premalo ulica s imenima zasluznih zena, zatim velikih znanstvenika i umjetnika, filozofa. Nekako se cini da se ulice i trgovi najradije imenuju prema ratnicima i vodjama/politicarima.

Za mene je problematicno sto se danas ulice nazvane po Ivi Loli i Jurici preimenuju u neka nova imena (tu izuzimam stara, manje vise neutralna imena). Npr. kada se u mojoj domovini bivsa Ivana Gorana Kovacica primenuje u Hans Dietrich Genschera.


Tako je u NS dato ime ulice

Tako je u NS dato ime ulice po komandantu novosadskog korpusa koji je razrušio Vukovar i po nekom komandantu neke paramilitarne voske u Bosni !Jel' to primer davanja imena ulicama ?


Neverovatno

Ne mogu da verujem, je li ovo istina? Po nekom liku iz ovog rata s početka 90-ih u Hrvatskoj? Ubijen u osvajačkom ratu, pa dobio ulicu! To može samo kod nas!


verujte

To je zato sto u Vojvodini imate kostresa i ekipu koji o vojvodini pricaju kao da je to neka nova drzava koja nema veze sa Srbijom.E zato imate radikale u vecini u Novom Sadu jer su se ljudima smucile te price.I zato imate takve idiotske postupke.Trazili ste,gledajte


sorry

ne znam zasto je ovaj post dupliran


Izvini Dejane,

ko su silni ovi kraljevi i kraljice i kneginje? Oklen odjednom?
Koja je to faca Velmar Janković Vldimir pa da se uopšte razmatra da dobije ulicu? Ili Ljotić? Zaslužni li su? Za šta? Za progon Jevreja u ww2?
Ovde se sve što miriše na antifašizam briše. Pa na kojoj je strani bila Srbija za vreme ww2? Objansni mi molim ta?

Hag


Pazite

moja adresa u Beogradu se nikda nije menjala. Od Turaka.
Nisam znao da Ljotiću,Velmar Jankoviću i ostalima oće da daju ulice, a ako hoće, s tim se ne slažem - osobiti za Ljutića.

a vi mešate antifašizam i komunizam.
Lola Ribar nije bio borac već politički komesar.


adrese

jurica i lola su zaista bili komunisti. u vreme kada je komunisticka partija bila nosilac antifasisticke borbe. lola je poginuo sa 27, jurica jos mladji. ubijeni su zbog ideja i principa za koje su se borili. znali su da im se to moze desiti. to sto su bili politicki komesari, ne znaci da su sedeli u bunkeru. siguran sam da su time zasluzili ulicu vise od pripadnika dvora koji je prvo sklopio pakt, a onda zbrisao. siguran sam i da bi u mnogim monarhijama imali svoju ulicu.

cirkovic me je prozivao sto zivim sad u monarhiji, ali u holandiji svoje ulice imaju i bolivar i che i toliki drugi....


Jel su oni to ovom Cheu dali ulicu?

1.HE WAS AGAINST CAPITALISM. In fact, Guevara was for state capitalism. He opposed the wage labor system of “appropriating surplus value” (in Marxist jargon) only when it came to private corporations. But he turned the “appropriation of the workers’ surplus value” into a state system. One example of this is the forced labor camps he supported, starting with Guanahacabibes in 1961.

2. HE MADE CUBA INDEPENDENT. In fact, he engineered the colonization of Cuba by a foreign power. He was instrumental in turning Cuba into a temporary beachhead of Soviet nuclear power (he sealed the deal in Yalta). As the person responsible for the “industrialization” of Cuba he failed to end the country’s dependency on sugar.

3. HE STOOD FOR SOCIAL JUSTICE. In fact, he helped ruin the economy by diverting resources to industries that ended up in failure and reduced the sugar harvest, Cuba’s mainstay, by half in two years. Rationing started under his stewardship of the island’s economy.

4. HE STOOD UP TO MOSCOW. In fact, he obeyed Moscow until Moscow decided to ask for something in return for its massive transfers of money to Havana. In 1965 he criticized the Kremlin because it had adopted what he termed the “law of value”. He then turned to China on the eve of the Cultural Revolution, one of the horror stories of the twentieth century. He simply switched allegiances within the totalitarian camp.

5. HE CONNECTED WITH THE PEASANTS. In fact, he died precisely because he never connected with them. “The peasant masses don’t help us at all,” he wrote in his Bolivian diary before he was captured—an apt way to describe his journey through the Bolivian countryside trying to stir up a revolution that could not even enlist the help of Bolivian Communists (who were realistic enough to note that peasants did not want revolution in 1967; they had already had one in 1952).

6. HE WAS A GUERRILLA GENIUS. With the exception of Cuba, every guerrilla effort he helped set up failed pitifully. After the triumph of the Cuban revolution, Guevara set up revolutionary armies in Nicaragua, the Dominican Republic, Panama, and Haiti, all of which were crushed. He later persuaded Jorge Ricardo Masetti to lead a fatal incursion into that country from Bolivia. Guevara’s role in the Congo in 1965 was both tragic and comical. He allied himself with Pierre Mulele and Laurent Kabila, two butchers, but got entangled in so many disagreements with the latter—and relations between Cuban and Congolese fighters were so strained—that he had to flee. Finally, his incursion in Bolivia ended up in his death, which his followers are commemorating this Sunday.

7. HE RESPECTED HUMAN DIGNITY. In fact, he had a habit of taking other people’s property. He told his followers to rob banks (“the struggling masses agree to rob banks because none of them has a penny in them”) and as soon as the Batista regime collapsed he occupied a mansion and made it his own—a case of expeditious revolutionary eminent domain.

8. HIS ADVENTURES WERE A CELEBRATION OF LIFE. Instead, they were an orgy of death. He executed many innocent people in Santa Clara, in central Cuba, where his column was based in the last stage of the armed struggle. After the triumph of the revolution, he was in charge of “La Cabaña” prison for half a year. He ordered the execution of hundreds of prisoners—former Batista men, journalists, businessmen, and others. A few witnesses, including Javier Arzuaga, who was the chaplain of “La Cabaña”, and José Vilasuso, who was a member of the body in charge of the summary judicial process, recently gave me their painful testimonies.

9. HE WAS A VISIONARY. His vision of Latin America was actually quite blurred. Take, for instance, his view that the guerrillas had to take to the countryside because that is where the struggling masses lived. In fact, since the 1960s, most peasants have peacefully deserted the countryside in part because of the failure of land reform, which has hindered the development of a property-based agriculture and economies of scale with absurd regulations forbidding all sorts of private arrangements.

10. HE WAS RIGHT ABOUT THE UNITED STATES. He predicted Cuba would surpass the GDP per capita of the U.S. by 1980. Today, Cuba’s economy can barely survive thanks to Venezuela’s oil subsidy (about 100,000 barrels a day), a form of international alms that does not speak too well of the regime’s dignity.


che

da, bas tom cheu. izmedju svega ostalog sto si naveo, trebalo je staviti i da je bio monarhista, te da se zalagao da holandska kraljica beatrix, tada jos princeza, preuzme vlast na kubi cim prilike to dozvole...

btw, postoje ulice i agostina neta, augusta sandina, habiba bourguibe, i mnogih, mnogih drugih.

btw, centralna zgrada prirodnih nauka u utrechtu, nosi ime minnaerta, naucnika, antifasiste, levicara...


mana malo mrzi

da raspravlam krivu drinu. jedno je jasno - kod tita, koji ti nedostaje, i hajle selasije je imao ulicu.
a levicari su ziveli po tudjim ukradenim kucama.

nego da zakljucim, pa da palim, nije mi do daljnje rasprave.

ti se nkila, jako zustro odredjujes protiv monarhije kao drzavnog uredjenja. Meni je to jasno. Medjutim, monarhija ne iskljucuje demokratiju, kao sistem vladavine naroda.
s druge strane, stekao sam dojam da izjednacavas komunizam i natifasixzam, sto je delimicno tacno i to samo za kratak period NOBA, a ne osudjujes diktaturu ploretarijata i titoizam kao siustem vladavine koji, po svojoj prirodi, iskljucuje demokratiju, posto je diktatura.
~
Ja sam se u komunizmu osecao nelagodno jer nisam mogao slobodno da izrazim svoje misljenje. sto smo u vojsci imali nekakvu glupu drustveno politicku nastavu gde su bnas neki idioti lagali a mi smo morali da cutimo, sto u skoli nisam ucio filozoviju vec marksizam, gde su nas takodje lagali a morali smo da cutimo. sto sam imao prilike da vidim socijalne razlike bazirane na lojalnosti rezimu. a zakacio me sam kraj tog jadnog sistema. zamisli kako je bilo starijima od mene? koliko je ljudi provelo citav zivot da sranje prodje? ima li za to opravdanja? ja mislim da nema.


komunizam

samo par reci sad da ne bude zabune:

- u soft komunizmu kakav je vladao bivsom sfrj od druge polovine 60-tih pa do raspada, sloboda govora bila je priblizno jednaka ovoj koju imamo danas. ti si mi sam poslao mail da me upozoris da pazim s kojom zivotinjom poredim gradjanina njkv jer bi mi se moglo desiti da budem tuzen. sta bi mi se desilo da se beogradom prosetam u dresu hrvatske reprezentacije? ili u majici sa albanskom zastavom? ili umotam u pace zastavu? ne bih presao tri coska dok mi neko ne bi razbio zube.

- demokratija zahteva citav niz preduslova od kojih prakticno nijedan nije ispunjen u srbiji, a vecina nije ispunjena u zemljama kruga 'zapadne demokratije'. sama demokratija (u nekom idealnom neostvarivom obliku) se moze sporiti takodje sa puno strana. o tome neki drugi put.

- kazes a levicari su ziveli po tudjim ukradenim kucama. da, da, bilo je i toga. ali apsolutni je taboo postaviti pitanje kako su predratni vlasnici dosli do tih silnih kuca i fabrika? rekao bi covek ovako da je srbija pre WWII bila jedan (takodje nikad ostvareni) uzor modernog kapitalistickog drustva u kojem su visoko obrazovani, visoko moralni, udarnici ziveli u vilama i posedovali fabrike. nece biti da je bas tako. srbija je pre WWII imala svoje karice, miskovice, kostice, subotice, zeptere, svoje velje ilice i sve ostale koje ima i danas. taj polusvet je plivao u jednoj mnogo mutnijoj vodi od ove koju danas imamo. ako se govori o restituciji, mora da se pokrene i pitanje nacina na koji je vlasnistvo steceno.

- kad smo vec kod toga, vracanje imovine crkvi najbolji je primer.

- kazes sto sam imao prilike da vidim socijalne razlike bazirane na lojalnosti rezimu. izvini, nesto propustam. na cemu su bazirane socijalne razlike danas u srbiji, u evropi, u americi? iskljucivo na znanju i trudu? pa nece biti bas tako. mislim da bi se tvoja recenica lepo mogla primeniti kao: sto sam imao prilike da vidim socijalne razlike bazirane na lojalnosti sistemu.

- marksizam je filozofski pravac. veronauka nije. zalosna greska je sto je marksizam predavan tako da se pitanja nisu smela postavljati. u veronauci se pitanja ne postavljaju po defaultu.

- komunisticki pokret je bio jednak antifasistickom pokretu tokom trajanja WWII, kada je ova zemlja bila pod okupacijom sila osovine. u srbiji se sve cesce cuje teza da su smrdljivi partizani izasli iz sume i spustili se iz brda i zarad promocije svoje partije napali fine ugladjene nemce i time naneli nepopravljivu stetu srpskom narodu i gradjanskom drustvu. (kao antitezu procitati 'sudbine' miroslava popovica) jer, eto, samo da smo se strpeli par godina pod okupacijom, danas bismo bili deo evropske unije i gde bi nam bio kraj. (procitati 'covek u visokom dvorcu')

- ako pricamo o jurici i loli ribar, oni nisu bili te srece da docekaju kraj rata, samim tim mislim da je degutantno postavljati pitanje sta su oni ucinili da bi dobili ulicu. jebiga, samo su dali zivot boreci se protiv fasizma. ne teraj me da tako sitnu stvar poredim sa zaslugama drage masin i njenih sluskinja.


jos malo pa nestalo

- u soft komunizmu kakav je vladao bivsom sfrj ima ko je lezao u apsu zbog propagiranja visepartijskog sistema. To o dresovima je glupo poredjenje jer se ovde ne govori o ponasanju rulje vec drzave. Vide li ti onog gospodina iz nekog sela kod pozarevca sto je 10 godina (DESET) cucao u Zabeli posto je cetrdeset i neke organizovao procesiju kroz selo. Kome smetaju procesije? Evo u mom mestu cele ove nedelje katolici idu naokolo obuceni ko kju klus klan, i meni uopste ne smetaju. a siguran am ni ja njima.
- demokratija je neophodno i jedino resenje.
- sloboda izrazavanja ne ukljucuje zloupotrebu istog - ne moze se niko zvati krmetom, (ni kurvom, ni dzukelom itd.) u ime slobode govora, jer je uvreda krivicno delo. grenice moraju da postoje. a nije ni lepo da zloupotrebljavas moju ociglednu naklonost.
- marksizam je budalastina - 8 godina sam ga ucio i imao peticu ko vrata. iskreno, o veronauci ne znam nista niti me zanima, smao znam da ona, i tamo gde postoji, z arazilku od marksizma, ne iskljucuje predavanje filozofije. Osim toga marksizam nije bio izborni vec obavezan predmet.
- Tito je, klasnu borbu pretpostavljao narodnooslobodilackoj - vidi ulogu Velbita u Zagrebu - problem je sto Hitler nije bio spreman da saradjuje sa komunistima. oni su bili prilicno spremni. moj deda je bio od srba do oslobodjenja u partizanima - rat okoncao kao major. imali su jasna naredjenja da ne ruse pruge.
- lojalnost rezimu je uvek i svuda plus za nekoga ko je namerio da se obogati, no u trzisnom drustvu nije i ne moze biti jedini osnov. u komunizmu jeste.
- ne znam otkud ovde draga masin? ja sam spomenuo spaseniju patu markovic, koja mi je posebno drag stvaralac na polju kulinarske litrerature. doduse, nije dala zivot ni za sta, no takvi, koji nit daju svoj nit uzimaju tudje zivote su mi nekako najdrazi.
-oni predratni valsnici kuca koje sam ja poznavao i o kojima imam informacije, svoje su kuce i sredstva za prozivodnju stekli zakonitim putem. potom su iz istih bili oterani na ulicu, zajedno sa porodicama. cesto zamisljam da mene neko, posle 20 godina rada od 12-14 sati dnevno, neko sa decom istera na ulicu, i digne mi se kosa na glavi.

Pazi, ja ovo sve govorim s tacke neutralnog posmatraca, posto nisam potomak obezvlascene burzoazije niti sam pripadnik komunisticke aristokratije. moji su uvek bili skromni, neangazovani i posteni. a ko se borio i ucestvovao u ratovima, nije imao izbora, jer da nije otisao u sumu, ostao bi bez glave.

I zajebi me SOTF DIKTATURA - to lici na SOFT SILOVANJE.


u hard demokratiji

u hard demokratiji zoran djindjic je odstreljen zbog zalaganja za saradju sa medjunarodnim tribunalom u hagu. nije ga kamenovala rulja, vec ljudi iz drzavnog aparata uz svesrdnu podrsku ljudi koji sebe smatraju drzavom.

vesni pesic je uletela cigla kroz prozor. eksploziv ispod jovanoviceovg dzipa. bodrozic u zatvoru. sudi se vasicu zbog njegovih clanaka. da nastavim?

to o demokratiji kao o jedinom resenju je jako problematicno. demokratija uvodi mogucnost torture vecine nad manjinom. cak i u slucaju idealne implementacije. a idealne implementacije nema. naprotiv.

ostale nonsense poput neuzvracene zelje partizana da saradjuju sa hitlerom zaista necu da komentarisem. zvuce kao govori sa ravnogorskih uranaka.
---------------------------------------------------------
zaista ne vidim svrhu da se ova diskusija dalje nastavlja. mislim da nam skace adrenalin, a to nije dobro. ni za zdravlje, ni za kvalitet rasprave.


meni

uopste nije skocio adrenalin. ali nimalo.
ja se ne lozim na ideologije. samo n svoj sitni zivot.
videces da ces me se setiti kad budes imao dece.


adrenalin :)

adrenalin, kao metafora. za disperziju diskusije i potezanje sve opstijih i nekonzistentnijih principa kao argumenata, dok se sustina polako gubi u izmaglici. obostrano.

sitni zivot rules.

evo ti zato nesto u to ime. mislim da ces prepoznati iako je u prevodu. ;) fali mi ovde ta knjizica veoma, zato po secanju:

ja obozavam sve stvari i
moje je srce svratiste otvoreno svu noc.
u mojoj ljubavi ima mesta za sve sto zivi
i samo ono sto mogu da osetim silno umecu i da shvatim.
sve volim i svemu pozajmljujem ljudsko oblicje i narav
ljudima i kamenju, dusama i masinama
da sebe uvecam i obogatim.

pripadam svemu da bih sebi ostao veran,
i ceo bih svemir da privinem na grudi
kao usnulo dete koje dadilja ljubi.
ja volim sve stvari, jedne vise od drugih,
ali uvek vise one koje su mi pred ocima,
od onih koje sam vec video ili cu tek da vidim.
nista mi nije lepse od kretanja i osecanja.
zivot je veliki vasar i svud su satre i akrobati.
ta misao me raznezi, al ne moze da me smiri.

cheers, nv


acordar (u sitnom zivotu)

Acordar da cidade de Lisboa, mais tarde do que as outras,
Acordar da Rua do Ouro,
Acordar do Rocio, às portas dos cafés,
Acordar
E no meio de tudo a gare, que nunca dorme,
Como um coração que tem que pulsar através da vigília e do sono.

Toda a manhã que raia, raia sempre no mesmo lugar,
Não há manhãs sobre cidades, ou manhãs sobre o campo.
À hora em que o dia raia, em que a luz estremece a erguer-se
Todos os lugares são o mesmo lugar, todas as terras são a mesma,
E é eterna e de todos os lugares a frescura que sobe por tudo.

Uma espiritualidade feita com a nossa própria carne,
Um alívio de viver de que o nosso corpo partilha,
Um entusiasmo por o dia que vai vir, uma alegria por o que pode acontecer de bom,
São os sentimentos que nascem de estar olhando para a madrugada,
Seja ela a leve senhora dos cumes dos montes,
Seja ela a invasora lenta das ruas das cidades que vão leste-oeste,
Seja

A mulher que chora baixinho
Entre o ruído da multidão em vivas...
O vendedor de ruas, que tem um pregão esquisito,
Cheio de individualidade para quem repara...
O arcanjo isolado, escultura numa catedral,
Siringe fugindo aos braços estendidos de Pã,
Tudo isto tende para o mesmo centro,
Busca encontrar-se e fundir-se
Na minha alma.

Eu adoro todas as coisas
E o meu coração é um albergue aberto toda a noite.
Tenho pela vida um interesse ávido
Que busca compreendê-la sentindo-a muito.
Amo tudo, animo tudo, empresto humanidade a tudo,
Aos homens e às pedras, às almas e às máquinas,
Para aumentar com isso a minha personalidade.

Pertenço a tudo para pertencer cada vez mais a mim próprio
E a minha ambição era trazer o universo ao colo
Como uma criança a quem a ama beija.
Eu amo todas as coisas, umas mais do que as outras,
Não nenhuma mais do que outra, mas sempre mais as que estou vendo
Do que as que vi ou verei.
Nada para mim é tão belo como o movimento e as sensações.
A vida é uma grande feira e tudo são barracas e saltimbancos.
Penso nisto, enterneço-me mas não sossego nunca.

Dá-me lírios, lírios
E rosas também.
Dá-me rosas, rosas,
E lírios também,
Crisântemos, dálias,
Violetas, e os girassóis
Acima de todas as flores...

Deita-me as mancheias,
Por cima da alma,
Dá-me rosas, rosas,
E lírios também...

Meu coração chora
Na sombra dos parques,
Não tem quem o console
Verdadeiramente,
Exceto a própria sombra dos parques
Entrando-me na alma,
Através do pranto.
Dá-me rosas, rosas,
E lirios também...

Minha dor é velha
Como um frasco de essência cheio de pó.
Minha dor é inútil
Como uma gaiola numa terra onde não há aves,
E minha dor é silenciosa e triste
Como a parte da praia onde o mar não chega.
Chego às janelas
Dos palácios arruinados
E cismo de dentro para fora
Para me consolar do presente.
Dá-me rosas, rosas,
E lírios também...

Mas por mais rosas e lírios que me dês,
Eu nunca acharei que a vida é bastante.
Faltar-me-á sempre qualquer coisa,
Sobrar-me-á sempre de que desejar,
Como um palco deserto.

Por isso, não te importes com o que eu penso,
E muito embora o que eu te peça
Te pareça que não quer dizer nada,
Minha pobre criança tísica,
Dá-me das tuas rosas e dos teus lírios,
Dá-me rosas, rosas,
E lírios também...


alvaro

ne pamtim celu. :( ali puno alvara iz neskovickinog poznatog stranca nosim sa sobom... :)


odakle tebi ovo d.s??

ti stvarno jenom hop pa ond buuuf - sta je ovo? Propagandni letak gusanosa iz Majamija, super egzila sa Ottom Reichom na celu?
Imam i ja jednu knjigu - kupila, al me mrzi sada da gledam naslov....otprilike - 1001 razlog zasto mrzeti muslimane
1. MUSLIMANI SU LJUDI
Vraga su ljudi, pricaju arapski

i tako isto kao ovo jednokratno uputstvo za ladjenje mozga.....iz majamija

ali sam citala to negde....i seticu se....

btw. stvarno mi nije jasan tvoj problam sa antifasizmom

--------edit
eh dejane....citiras Alvaro Vargasa Llosu, peruansko americkog konzervativca, da ne lajem bas - nadam se da si upoznat sa njegovim pisanjem....Guide to the Perfect Latin American Idiot. Na jednom kraju Noam Chomsky na drugom Llosa, s tim sto bih ja ipak da moram da biram izabrala zmurecki Chomskog.


alvaro mario

nije alvaro, vec mario. llosa je konvertit. valjda zato mora sada da bude toliko ljut antikomunista, da dokaze da se odrekao svoje levicarske proslosti. zvuci poznato, zar ne?


Nije pitanje

da li je mario ili alvaro nego da li je istina da je Che ubijao. A izgleda da jeste.
Ja nikome ne savetujem da nosi ljude krvavih ruku po majicama, bili oni che, ratko, tito, staljin, hitler, legija, li neki obican bezimeni ubica s ulice.

a kubanski rezim se ne moze opravdati, ali nikako. ako ti nije dobar llosa (ja i ne znam ko je niti me zanima) eo ti ga Karl Bilt, eno ti ga Saramago - crven k paradajz a ogradio se od El Comandantea posle onih zlocinstava nad novinarima.

nemam problem sa antifasiznom vec sa diktaturom. protiv zamene jedne diktature drugom.


otisao si u krajnost

s jedne strane tvoj stav se apsolutno moze braniti. i ne samo braniti nego i najiskrenije podrzati. gandhijevski prinip nenasilja i neubijanja ni po koju cenu meni je izuzetno drag. (izmedju ostalog ne jedem meso, jer ne zelim da budem krvavih zuba, ruku, cega god.)

gandhi se zalagao i za nenasilje prema nemcima i usprotivio se ulasku britanije u rat. mnogi mu to nikad nisu zaboravili ni oprostili. ucesce u takvom ratu je nesto sto na srecu ne znam kako izgleda. na srecu nisam u situaciji da biram izmedju svog nenasilja i odlaska u partizane i eventualnog ubijanja okupatora. ne znam sta bih izabrao. u svakom slucaju ponosan sam veoma na svoje partizanske pretke.

s druge strane, porediti chea i tita sa ovima ostalima je smesno u kontekstu razgovora koji ovde vodimo. o tome opet mozemo da pricamo sa stanovista anarhizma, i odricanja institucija moci, ponovo iz neke pozicije kategorickog imperativa, i tako dalje, i tako dalje, ali ne ovako. ne nakon tvog citiranja miami vice anti cuban letka.

-------------------------------------------------------

bolje da stavimo tacku ovde. svakako nije bitno je li llosa mario ili alvaro, a oko vaznijih pitanja ocigledno ne samo da ne mozemo da se slozimo, nego ne mozemo ni da diskutujemo.

lep pozdrav.


Rezime (da ne bude da ti zakljucujes diskusiju)

ja kazem da oni koji su ubijali (che) ne mogu da imaju prava na pocasti. (jel taj llosa laze kad kaze da je imao krvave ruke? ako laze, da ga brisem!)
ja kazem da je ekstremno leva diktatura diktatura i samim tim neprihvatljiva kao i ekstremno desna, soft leva, soft desna, ili neka druga hipotetska.
ja kazem da od demokratije jos nije pronadjen bolji sistem vladavine. kad ga pronadju, evo mene da ga propagiram. (jedan od uslova postojanja iste je vladavina prava, i dosledno postovanje zakona koji stite manjinska prava za koja se svim srcem i aktivno zalazem)
ja kazem da se zakon mora postovati i to dosledno. da se postuje ne bi bilo eksploziva, cigli, izbacivanja na ulicu, javnih uvreda,itd. isl.
sta je tu sporno?

ja s tobom i razgovaram samo zato sto duboko verujem da me zbohg mojih stavova, sve i kada bi mogao ne bi oterao u logor da kulucim ili u samicu da trunem.


kubanski rezim se ne moze opravdati?!

za sta da se pravda kubanski rezim? i kome da se pravda?...vidim i ja da ne vredi.

Llosa koga ne znas, ali ga citiras....eh dejane ja sestvarno ne bih tako igrala.
Llosa (alvaro) je mlad konzervativni istoricar, poreklom peruanac, u egzilu of course, nedavno pohvaljen kao poslusno kuce u Davosu.
procitaj ako vec nisi Fidel critical portrait - tad szulc...pretpostavljam da je za tebe le monde diplomatique komunisticki pamflet inace bih ti preporucila i knjigu izdavaca tog komunistickog fuj casopisa - Ignacio Ramonet/biografija FC...
i tako mic po mic dodjes do nekog tvog zakljucka, da ne bi citirao nekoga, a nemas pojma koga, pa jos i misljenje tog nekoga preuzmes kao svoje.


ne pada mi na pamet da citam

ideolosku literaturu, ja sam vise za humanisticke "lake " teme sto rece jedna blogerka.
imam jednu zaposlenu, prevodilicu, izbeglicu sa kube.
muz joj je dve godine lezao u nehumanom zatvoru zato sto je na crnoj berzi kupio govedje snicle.
silovali ga. sad je jako bolestan.

koje ja tu knjige treba da citam? meni, obicnom coveku je to dovoljno.

jel ti stvarno mislis da kubanski rezim nema za sta da se pravda ili se salis? a osnovna ljudska prava?

samo vas gledam, oboje, u nedostatku klijentele zakaciste se za pravednog mene dobrovoljnog davaoca krvi.


evo ostavljam te

pa daj krv kome hoces.


ipak, nije sve tako jednostavno...

Ima jedan film u kojem Tom Henks upada u radnju naoružan da bi se objasnio s devojkom koja ga vara i tako postaje kidnaper. Dolazi murija, uspostavljaju kontakt, i pitaju koji su njegovi zahtevi. On, naravno, nema nikakve zahteve - samo da odu i ostave ga na miru. Komičan trenutak - to, naravno, ne može - u toku je operacija koja ima svoja pravila.

Tako i Vi, poštovani Stankoviću, ističete pravo na privatnost protiv brutalnih točkova istorije.

Ipak, princip neprikosnovenosti ljudskog života koji sad ističete veliki je napredak u odnosu na prethodno isticanje privatnog vlasništva kao osnovne vrednosti.

Mada. Kako biste komentarisali onaj slučaj od pre desetak godina iz Zagreba, kao su hrvatski desničari sa sličnih pozicija pokrenuli kampanju protiv Milana Žeželja, Petra Kleuta i još nekih. Objavili su dokoment o tome kako su 4. i 13. hrvatska brigada za novu godinu 1943. zauzele Krašić i, po naređewnju komandanata (navedene dvojice) streljali 250 zarobljenih ustaša. Što uopšte nije bilo incident, nego ustaljena praksa. Da li su po Vama oni ratni zločinci, i da li su "okrvavili ruke". Da li bi možda bilo bolje da su ostali kod kuće, davali krv i zalagali se za parlamentarnu demokratiju?

Komunizam je "klizava" teorija i praksa - uzmete sebi pravo da znate šta je najbolje za sve i kako se do toga stiže. Ne iznenađuje što se neki koji su ga praktikovali skliznuli u masovni teror - Kina, SSSr, Kambodža... Mi smo, moglo bi se reći, prošli dosta srećno - dobili smo veću dozu emancipatorske, a manju dozu terorističke dimenzije komunizma. Ipak, mnogi su naravno stradali bez ikakvog razloga. O parlamentarnoj demokratiji i o komunizmu može se dugo i sadržajno raspravljati, naravno sa ljudima koji ne misle da ne treba ništa da čitaju i da znaju sve unapred...


Ma super

je kad neko nekoga ubije, a za to ima opravdanje.
I super je kad neko nekoga oslobodi od fašizma pa mu posle ukine pravo na život, izbor, slobodu izrašavanja, kretanja i privatnu svojinu. Pa mu posle malo po malo vraća i još kapira da mu tom prilikom čin uslugu. Sve to može da se relativizuje. Posebno ako je onaj ko to relativizuje tom prilikom nešto ušićario.

Kršenje ženevske konvencije jeste ratni zločin. pa čak kada su u pitanju i ustaše u bilo kom svojstvu.

Vi ste prošli srećno. Ni ja ne mogu mnogo da se požalim, a ima ko nije. Znate koliko ih je takvih?

A što se čitanja tiče - ajd sad iskreno - da li vi stvarno milite da ja ne čitam dovoljno?


Teško da bi se našao

neki istorijski lider koji bi zadovoljio Vaše kriterijume, i zaslužio ulicu. Ali, super - ako je dosledno. Ako se ne pretvori samo u levokrilnu pomoć kripto-fašistima koji će nazivati ulice po jednom Velmar-Jankoviću, vaspitaču srpske omladine za novi (nacistički) poredak...

Kad već volite da čitate, pročitajte knjigu "Potisnuta istina - kolaboracija u Srbiji 1941-1944" Olge Milosavljević, u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava...


nije mario vec je alvaro

alvara je dejan stankovic citirao....
no nije bitno - eto nam i maria upao kao porucen : ))


ipak alvaro?

sta? ima ih dvojica? :O ups...

mario ima nekoliko romana koje jako volim. :))


Volis pekica?

nega je tito, kada je bio tvojih godina oterao u zatvor samo zato sto se zalagao za viseparijski sistem. ukrao mu je pola decenije najlepseg dela zivota dok je on zieo kao car - ali bukvalno kao car. moze biti da je to soft (mogao je d aga ubije, samo tako, i nikome da ne odgovara ali je bbio velikodusan i pstedeo mu je zivot) Nekom sa strane to je mozda soft, njemu sigurno nije bilo.
to bi bio jedan od osnovnih razloga moje ogorcenosti diktaturama. one dopustaju da se takve stvari dogode.


slusaj, takvo

je vreme bilo...

daleko od toga da pravdam, ali nema zemlje (demokratske ili bilo kakve druge) koja , u kriticnim momentima , nije u zatvor trpala protivnike rezima....

igrom slucaja znam coveka par godina mladjeg od pekica, isli u istu skolu, ziveli u istoj ulici, obojca zaglavili duzi odmor- s tim sto je jedan odisao na more, a drugi prvo u djusinu pa na selo...

pa ti vidi...


U al je

izgovor.
ko da bas ti sto su apsili nisu bilitorci tog vremena. kao da je u pitanju cunami a ne ljudska ujdurma.


hm, nije izgovor,

rekao sam da ne bih da opravdavam...

i u kolikoj su meri bili bas oni tvorci, a koliko je bio bas cunami... na jednu stranu je moralo da se okrene...

u bilo kom slucaju, u bilo kom drustvu, hteo sam reci, jedan od te dvojce devetnaestogodisnjih klinaca bi popio zatvor. perverzija u nasem slucaju je sto su ga popila obojca, jedam suvise crven a drugi suvise plav, u pogresno vreme...


i ja isto ; )

alvaro je istoriricar/novinar/politicar/ekonomista wunderkind dragog nam Negropontea ili US Deputy Secretary of State, a to je onaj sto je skinuo Norigu u Panami i bio najomrazeniji ambasador ikada/honduras. alvaroje i miljenik onog konzervativnog praseta jeb biush-a....sto se okitio sa mel martinezom i otom reichom (taj je zmija najgora, valjao je lovu contrasima i kokain u us, bivsi ambasador u venecueli), kubanci sve od reda, gusanosi, koje je gw buch okupio oko sebe.....

a alvaro fino neko dete...evo ga ovde pitam se kad ce za ambasadora, pa senatora....
videces vec po literaturi sta mu je life subject...dodatna objasnjenja nisu potrebna

http://www.independent.org/aboutus/person_detail.asp?id=494


Ma pitam ja tebe

jel ubijao Che ili ne. lako cemo mi za alvara, njega niko ne mora da cita. a kad neko nekoga ubije, to je uglavnom protiv volje ubijenog. kapisras sta ocu da kazem.

daklem, da reformulisem - jel alvaroo i ih jos onoliko krediblinijih, laze kada kaze da je Che nepotrebno ubijao? MIlim ne u samoodbrani nego sakupi ljude u logor pa pucaj po njima?


ma nemoj ti mene nista da pitas

citaj, ali ne laku literaturu.

evo ti jedno lako monarhisticko kontrapitanje (sa "alvaro" lakom kredibilnom literaturom)
jel engleska kraljica narucila ubisto lady di?


ispod pojasa?

ocemo opet na lake teme srpskih filmkih zvezda na privremenom radu u LA?


ujeee kakav pojas

ne razumem i necemo.
a bas nas krenulo sa pitanjima, imam ih ja jos ih...
.....steta


lepota bloga

je, izmedju ostalog, i u sklapanju neobicnih i neprincipijelnih saveza...

evo jos jedan lagani primer iz oblasti tretmana politickih zatvorenika u demokratskim zemljama:

With the signing of the 1998 Stormont Treaty with Britain, Irish Republicans who are imprisoned for resisting British rule are once again being criminalized. Although they are arrested for political crimes, and are charged and sentenced under special laws and in in special courts; they are being DENIED the right under the terms of this British-inspired Treaty to be treated as political prisoners.

Irish Republican prisoners at Maghaberry Prison in the Occupied Six Counties are enduring a particularly brutal form of state hostility, which in recent days seems increasingly designed to guarantee the death of one or more Irish prisoner. At Maghaberry Prison, Irish Republican prisoners have no shared quarters and no wing of their own; and are being housed intermingled with Loyalist paramilitary prisoners who have made numerous death threats to them, and who outnumber them nearly eight to one. Several of these Republican POW's have been brutally and viciously attacked over the past year, in one case requiring seventeen staples and fifteen stitches following a brutal attack with an iron.


samoodbrana

cuj, dejane, nisam bio tamo. drago mi je da si pomenuo samoodbranu. to nas vraca na jedini slucaj u kojem se moze (ali ne mora) opravdati nasilje.

ne znam da li je che pocinio ratni zlocin, ako je to ovo sto nagovestava tvoj komentar. ono sto znam o cheu, i nesto vise o kubanskoj revoluciji, ne mogu lako da prihvatim iskaz antifidelovskog aktiviste kao cinjenicu. (kao da slusas vojvodu djujica da prica o masakrima koje su partizani pocinili nad neduznim cetnicima.) neutralni izvori se zadrzavaju na opisima brutalne 'revolucionarne pravde' krajem 1959 i 1960 kada je po kratkom postupku osudjeno i streljano nekoliko stotina batistinih agenata i oficira. prekim sudom je predsedavao raul castro, che se u tom kontekstu ne pominje.


Jedno malo razjašnjenje:

Jedno malo razjašnjenje: Če Gevara postao je planetarni simbol kao rebel, ne kao komunista. U tom smislu je pisanje drugorazrednih publicista dvostruko promašeno.


Mnogo vam

hvala Carlo, danas cu malo manje glup da legnem u krevet.


Sumnjam.

Sumnjam.


?

Zabraniti petu kolonu Republici Srbiji.A sta mislite da krenemo da se potpisujemo sa nekim drugim imenima gradova?Sarajevo


Logika

Dejan Stanković: "Osim Jurice i Lole Ribara bilo je jos nekoliko stotina hiljada ljudi koji su pali u antifasistickoj borbi. U mojoj blizoj porodici ih ima makar desetak. Kamo ulice sa nihovim imenima? Oni su ulice dobili ne zato sto su dali zivote vec zato sto su bili partijske vodje."

Per analogiam: Osim Agostinja Neta, bilo je jos nekoliko desetina hiljada ljudi koji su pali u borbi protiv kolonijalizma u Angoli. U mojoj blizoj porodici ih ima makar desetak. Kamo ulice sa nihovim imenima? On je ulicu dobio ne zato sto je dao život, vec zato sto je bio partijski vodja.


ulice i dijamanti

Per analogiam: Osim Agostinja Neta, bilo je jos nekoliko desetina hiljada ljudi koji su se borili protiv kolonijalizma u Angoli pod drugim zastavama a ne crvenom. Oni medjutim nisu dobili ni ulice ni rudnike dijamanata ni naftna polja. Neto i njegova obitelj/saradnici/ulizice su ulice, dijamante, naftna polja dobili ne zato sto su dali život (neto je inace umro u bonici u moskvi, ako s ene varam) vec zato sto je bio vodja(pripadnik frakcije koja je imala najvise titovog/ruskog oruzja da njime pobiju svoje sunarodnike/neistomisljenike/pripadnike drugih plemena. I eno negovih jos na vlasti. Zena gospodina dos Santosa ide privatnim avionom u Pariz kod frizera.
Olé!


Nastavak analogije

Koliko se sećam, glavni Netov oponent u Angoli nije dobijao oružje od Tita, ali jeste od tadašnje rasističke Južnoafričke Republike. Pa je i taj oponent činio silne masakre.

Ti, Dejane, mešaš dve sfere, kuvaricu Patu i državnike poput Neta, tako da su svi zaboravili temu rasprave. A tema je bila: s kojim pravom srpske vlasti prekrajaju istoriju sistematski uklanjajući imena ulica nazvanih po istaknutim borcima protiv fašizma (komunistima, revolucionarima, generalima), vadeći iz naftalina minorne dinastičke persone poput šta ja znam, kneginje Zorke, ili crkvena imena (Svetogorska, Resavska).

Dakle, vi možete negirati da je Ivo Lola Ribar manje zaslužan čovek od kuvarice Pate Marković, ali to je promašena tema, jer se rasprava vodi na temu: Lole Ribara ili Svetogorska. O Pati Marković u Beogradu uopšte niko ozbiljno ne raspravlja. Slažem se da je to šteta.

Uz Napoleona, ratovali su milioni, ali ljudi u Parizu idu da posete Invalide, ne idu na groblja bezimenih. To je tako, komunizam nema veze s tim.


resava je

prepisivacka skola. to je nesto kao oxford, u nedostatku boljeg. itd.

u angoli niko nije prav.

pa nek u svakoj ulici raspisu mali referendum, pa nek stanovnistvo glasa. kao u petrogradu.


bravo nikola

cek da boldiram, ne moze to bolje

vracanje monarhije bi u srbiji bilo poslednji korak restitucije palanacke, paorske, primitivne, cetnicke drzave. zar nije dovoljno sto vec imamo sprdnju od crkve i sprdnju od vojske i sprdju od sanu i sprdnju od drzavnih simbola i ekonomije i sporta i najgore skolstvo i najgore zdravstvo u evropi?


Mnogo nezadovoljstva od

Mnogo nezadovoljstva od strane jednog ozbiljnog čoveka, jednom „tako lošom“ državom. Uzgred, ako se već zalažemo za odvajanje Crkve od države, zašto onda obraćmo pažnju na Crkvu i priželjkujemo da bude bolja?


N Vitas wrote:vracanje

N Vitas wrote:
vracanje monarhije bi u srbiji bilo poslednji korak restitucije palanacke, paorske, primitivne, cetnicke drzave. zar nije dovoljno sto vec imamo sprdnju od crkve i sprdnju od vojske i sprdju od sanu i sprdnju od drzavnih simbola i ekonomije i sporta i najgore skolstvo i najgore zdravstvo u evropi?

C Antic wrote:
Uzgred, ako se već zalažemo za odvajanje Crkve od države, zašto onda obraćmo pažnju na Crkvu i priželjkujemo da bude bolja?

G Anticu,
evo zasto (izmedju ostalog). Da li je to Vama pamcenje kratko? Ili samo selektivno?





---------

A i cisto retoricki, vase pitanje je smesno. Slicno bi bilo: "Ako se vec zalazemo za mir, zasto onda da obracamo paznju na ratne zlocince i prizeljkujemo da im bude sudjeno?"
Mi smo za mir i nas ne interesuje rat kao ni sve ono sto sa ratom moze da ima bilo kakve veze...pa ni ta crkva koju ste ispisali velikim pocetnim slovom. Je li tako G Anticu?

Imam jedno pitanje za Vas. Sta ste radili jula 1995?


Učio sam.

Učio sam.


brisanje?

zasto je nestao cm-ov post sa citatima iz anticevog rada? moze li nekako to da se povrati?

anticu, ovo 'ucio sam' zvuci cinicno nama koji smo stigli da procitamo ono sto je pisalo.


Vitas: "anticu, ovo 'ucio

Vitas: "anticu, ovo 'ucio sam' zvuci cinicno nama koji smo stigli da procitamo ono sto je pisalo."

Zasto cinicno?

Ucio je da postane Cedomir Antic.


zoxteru

teska skola, priznajem. samo se pitam da li se to postaje ili mozda ipak radja? :?


Kombinacija nasledja i

Kombinacija nasledja i upornosti.


?

A imate li slike iz jasenovca,jadovna gradiske,oluje ,bljeska,medackog dzepa.borova sela.bratunca,kosova....Ili vam je pamcenje kratko i selektivno?Sta ste radili 1995? A sta radite sada i za koga?


ekipa s Banjice,

zaboravili ste i slike s Banjice staviti na popis.


i banjica

kao i jama Kapavica,to je blizu Lubinja.Tamo su mi deda i jos 15 predaka....


А шта сте ви радили,

corn mouth-ави тог јула 95!?

да нисте држали свећу борцима и сликали их лично у акцији!?


u Novom Sadu,

početkom 90-tih,ne sećam se tačno gde, bio grafit:

"Hoćemo kralja bez malja".

Izgleda da se autor razotkrio 15 godina kasnije,obznanivši da je zapravo mislio na kraljicu, pa još i Sandu:)

P.S. Na kraju grafita ide i postakcenatska dužina, da bi se reč razlikovala od onog velikog čekića.


Srećna je okolnost što je

Srećna je okolnost što je u monarhijama ovo pitanje manje više unapred rešeno. U Evropi se već stotinak godina nisu pojavljivale nove dinastije. Rekao bih da nije važan monarh, već sistem koji će omogućiti veći stepen demokratije i stabilnost.


A da li je kod nas rešeno?

i koje je rešenje? rad sam znati!
Karađorđević? Obrenović? Broz? Marko Milošević?


kaiser und kaiserin...

...habsburg, lothringen, savoy,...d`anjoy (charles I)...i-haaaj!


d`anjoy (charles I)...

је л' то онај што му је Кромвел отфикарио главу?


Pa divno!

to bi nas trajno povezalo sa mafijom!


:)

Inače, ja "najbolje" volim kad se u pričama o dinastijama preskaču detalji o fikarenim glavama, oslepljivanju, trovanju, sino-i-oce-ubistvima ili u najboljem slučaju - proterivanju. To znači da neće da se vidi da je upravo parlamentarizam, republika, vlast većine, demokratija (kakva-takva), de facto ukidanje vlasti monarha ustvari donela stabilnost bivšim (samo)monarhijama ukinuvši njihove samovolje, a da se njih pitalo još bi letele fikarene glave...


Uh Gordanac

pa ko su bili najveci sekaci ovoga i onoga u Evropi vec stolecima?

Olga


ko?

Dinastije - engleske, francuske, španske,holandske, ruske,...naše, ko god nama vladao gledajući današnju teritoriju - PRE parlamentarizma ...monarhije su danas zgodne zato što monarsi NEMAJU de facto nikakav uticaj na političke odluke - njihova moć, ugled, dobar "image" proističu UPRAVO iz činjenice da im je svaka samovolja ograničena, pa tako i samovolja da fikare glave kako se njihovim veličanstvima dopada...ili da troše budžetske pare kako im se ćeifne...Elizabeta I je naročito sa tim parama za ratove imala glavobolje...svaka nekontrolisana vlast je takva.


Gordanac

Na primer
Hitler.

Olga


Olga...

...reč je bila o klanjima unutar dinastija, a ne o klanjima stanovništva u ime ideologija, religija, novca ili teritorija, izvedenih pod naredbom monarha ili diktatora...

EDIT:da ostanemo samo na domaćem terenu - Dušan naredio oslepljivanje Stefana Dečanskog, Karađorđe ubijen (Miloš Obrenović), Alksandar Obrenović ubijen (Karađorđevići došli na dinastičku vlast)...a evropski dvorovi su prepuni takvih dinastičkih događaja...tjudorska engleska, protenstantsko-katolička francuska...retki su kraljevi koji su svoje živote završili prirodnim putem...


Aha,

a ja mislila klanje uopsteno.

Olga


Па, Кромвел је

човека, Шарла зе фрст, мис'им, ослободио живота потпуно демокраЦки, тј. парламентарно.

Да пиш буде већи неку годину касније мало је фалило да и самог Оливера крунишу, :). Без краља не ваља, што би неки рекли...


...

Wu, имитираш черни-стајл? Ако.
ПС. Г. Черевићана за монарха!


Св., лет ми експлејн

дер'з а бит ов хистори дер. Наиме, Черни Творац je одговоран и за стварање мог алтер ега- Капетана Феруђе.

Гледе ПСа: за Монарха, него шта! А Србија да промени име у Чернија. К'о код Тин Тина.


Ali …

Pogledala sam. Ali „усвит хому” (…)

Poz,
S.


Nj. K. V. Prestolonaslednik

Nj. K. V. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. S obzirom na Prestolonaslednikove političke aktivnosti tokom devedesetih spominjanje Marka Miloševića razumem kao neumesnu šalu. Pozdrav.


Pa i ja smatram

vase nastojanje da na celo zemlje u kojoj sam se rodio dovedete coveka koji ne zna moj maternji jezik.

zato sam i upotrebio neprimerenu i neumesnu salu, da bih podvukao apsurdnost vasih zalaganja.

toliko o neumesnosti. ja medjutim nisam nicijeg saveta, daleko bilo.


Nj.K.V. Pretendent na eventualni presto

Budući da je tron Karađorđevića ukinut, i da Srbija dakle nije monarhija, građanin Aleksandar Karađorđević u najboljem slučaju može da bude pretendent na presto koji ne postoji, pa je i oslovljavanje građanina Karađorđevića sa NjKV neprikladno. Uzgred budi rečeno, pošto Skupština Republike Srbije nikada nije izglasala da građanin AK i njegova porodica dobijaju državnu apanažu, a on i njegova porodica tu apanažu ipak dobijaju iz državnog budžeta, jasno je da je "NjKV" skupa sa porodicom prekršilac zakona, kao i da zakon krše - vršeći krivično delo pronevere državnog novca - i oni koji mu taj novac daju. Pretpostavljam da bi g. Antić kao bivši visoki funkcioner vladajuće partije koja je upravljala državnom kasom možda mogao nešto da nam kaže.


Pa kao sto je Jelena Milic lepo zapazila...

...pre samo koji dan u Pescaniku, vodece drzave sveta po kvalitetu zivota imaju svega nekoliko zajednickih odlika, od kojih je jedna da su parlamentarne monarhije. Pa je sasvim korektno naglasila da to ne treba pripisivati slucaju. Malo sta se ima tome dodati, osim da bi se na taj nacin, nasuprot primedbama nadobudnih populista, izbegao onaj ODVRATNI CIRKUS gradjenja kulta licnosti kroz izbore za licnost i plakate sa likovima Vodja (ali najslicnijih Domanovicevom arhetipu) visoke po 15+ metara. Ocigledno je da je to veoma, veoma nezdravo - i to pre svega po mentalno zdravlje samih vodja. Novija istorija nam to potvrdjuje - retko ko nije doista klinicki poludeo kad je video svoju sliku (lepo doteranu u photoshopu) na mitinzima, billbordima i plakatima sirom zemlje...


Jos je uputniji primer

Kanade ili Australije, uzmemo da nam glava drzave bude stranac. Drugi ga izdržava, niko ga ne bira, nama padne u dužnost samo da ga štampamo po parama, nista više. Milina jedna.
Mogli bismo da usvojimo npr. Lihtenštajnskog princa.
Ili da raspišemo konkurs: ko od evropskih Krunisanih glava prvi nauči srpski, dobije krunu.
Prvo se raspiše tender sa uslovima, traba već da ima krunu, palatu, da bude situiran, da se obaveže da će da volontira (čitaj - neće da traži pare). Posle se u Jovanovoj ili još bolja na SANU organizuje ispit, nešto kao kraljevsko takmičenje, sednu kraljevi u skamije, pa pišu sastave na srspkom, drže govore na srpskom, propitamo ih padeže i pobednik dobije krunu sa zastave. Ako ima dvojica s istom ocenom, presudi se po bankovinom računu. Čist račun duga ljubav.
Ja bih navijao za Špance, (Burbon y Burbon) mnogo fini svet.

Ideje mi samo naviru, moraću da napišem projekat na ovu temu da pošaljem tehničkoj vladi.


:)

mislim da treba da izaberemo najmanje 2 kralja i 2 kraljice (plus njihove partnere). pa tetrarhija kao kod dioklecijana. ali svaki da bude druge rase. bar jedan gay, jedan ateista, jedan vegetarijanac, jedan solarni fizicar, jedan psiholog, jedan anarhista, jedan pesnik, jedan verski fanatik, jedan igrac kriketa, jedan kuvar, jedan tamilski tigar, jedan automehanicar. naravno, neprestano bi ih pratile web kamere.

u stvari da bi reality show bio zanimljiviji, 4 kralja i 4 kraljice, ali svako sa svakim. divota.


Mislim da...

kralj nikako ne bi trebalo da bude gay. Kako bi to objasnili strancima?

"We have a King, but he's a queen!" ;-)

Inače, nije loša ova ideja za Royal Big Brother :-)


Da li je zaista neophodno da

Da li je zaista neophodno da uvek nastojimo da budemo posebni i drugačiji od ostalih naroda... Postoje određena pravila. Uostalom monarhiju ne verujem da bi monarhiju neko nametnuo građanima protiv njihove demokratski izražene volje.


Pa drugi narodi

već imaju kraljeve/pretendente koji poznaju jezik svojih podanika. U Engleskoj u kojoj piše Olga svi imitiraju kraljicu. Zamislite da mi imitiramo srspki našeg prestolonaslednika. Pa to bi bio kalambur.
Baš sinoć ga slušam i mislim se: kako te, bre, nije blam? Za sve ovo vreme i s tolikom motivacijom a takvi jadni rezultati!

Međutim po maniru po kome se bliskim rođacima otima za nasledstvo, čovek je 100% Srbin.

PS. Anticu, ja ne videh blog da se ovoliko VIP blogera javi u tako kratkom roku. Mašala.


Hm,

ne verujem da bi monarhiju neko nametnuo građanima protiv njihove demokratski izražene volje.
Koje demokratske volje? Gde to ovde ima? Kao ustav, dva dana i noci. Ili krađom izbora kao i uvek do sada, uvek.
O poštovanju volje građana da ne pričamo.
Ja sam protiv monarhije. Kod nas ni jedna od dve dinastije nije korpa s cvećem a naročito ovi Karađorđevići.
Možada onaj Dlogorukov koga nam je Šešelj dovodio:)))

Ja sam za demokratiju koja nije savršena ali boljeg uređenja nema za sada.
Monarhija? Pa tu tek ima svašta. Monarh može da bude lud, pedofil i šta sve ne ali nasledno čoveče, pa ne može da se skine, pa to ti je.

Hag


Besmisleno je širiti temu

Besmisleno je širiti temu na Ustav iz 2006. godine.Ustavu u usledili izbori, na izborima su stranke koje su protivne ustavu dobile jedva 5% glasova. Toliko o tome. Što se tiče monarhije – moderne ustavne i parlamentarne monarhije za sve ove probleme imaju instituionalna rešenja. Demokratija i monarhija se od 18. veka međusobno ne isključuju. U savremenoj Evropi, pa i u Arapskom svetu ne postoji niti jedna monarhija koja svom narodu ne donosi stalni napredak.


Federacija

A mozda je bolje u sevdah federaciji?Kakve su cene nekretnina tamo?Sarajevo


NjKV Aca Gica i demokratski izražena volja građana

Antić: "Uostalom, ne verujem da bi monarhiju neko nametnuo građanima protiv njihove demokratski izražene volje."

Nije li uporno nametanje odavno rešenog pitanja monarhije upravo simptom potuljenog majmunisanja demokratije (što rekao Crnjanski)?

Na koji bi način monarhija mogla pomoći Srbiji da se suoči sa svojom zločinačkom politikom, svojim zločinima i zločincima, dakle sa svojim glavnim problemom?

Nisam čuo da je NjKV Aca Gica ikada pozvao zemlju ili svoje potencijalne podanike da o tome raspravljaju, niti sam čuo da se o tome javno očitovao, makar i na engelskom.


Cedomire

odlicno ste ovo rezimirali.
Da mi je neko rekao pre par .... ne bih verovala.
Uostalom, ja zivim u Monarhiji i nista mi ne fali.
Ali tesko cete vi izguliti Iznogude sa plakata kad su jednom ukapirali da se moze biti Kalif umesto Kalifa.
Sada ce samo tom trkom da se bave.

Olga


Imate pravo. Ipak, vredi

Imate pravo. Ipak, vredi pokušati...


...

gospodine anticu,
koliko vidim, vi ste clan krunskog kabineta, zajedno sa nizom veoma interesantnih persona. meni je najzanimljiviji kosta cavoski, mada mu za vrat dishe izvesni presmeshni mirko petrovic koji svoju magistarsku diplomu pravnog fakulteta u beogradu prevodi kao ”MBA in international relationships and international public law”.
vi biste mogli da mu objasnite sta je MBA.
a njkv bi mogao da mu razjasni relations-relationships distinkciju.
cisto da se krunski kabinet ne blamira njegovom neukoscu.

sto se monarha kao faktora stabilnosti u evropskoj, savremenoj, demokratski uredjenoj drzavi tice - primetite jednu finu razliku:
takve drzave nisu imale diskontinuitet od 60+ godina kakav smo mi imali - kod njih je monarh nekakav simbol kontinuiteta, kao stara sofa koju vam je zao da izbacite iz inace renovirane dnevne sobe.
u srbiji koja je (na moju srecu) zaboravila sta je to monarhija, i ako zamislimo te neke montipajtonovske izbore za kralja, taj kralj bi u vasim najludjim snovima mogao da pobedi nekakvom minimalnom vecinom i od tada pa na dalje bi bio faktor NEstabilnosti, tuzno-smeshni lik, moneta za potkusurivanje. vi mu to ustvari ne zelite, zar ne?
a i vama je bolje ovako: fensi je kao stavka u CV-ju, moze da se skokne do engleske povremeno, dize cenu u izvesnim retro krugovima, daje jednu da tako kazem - patinu svemu sto govorite ...

jedino, kad ovako nastupite kao da vi to ozbiljno, covek nakon toga pocne da sumnja u razboritost svih ostalih stvari koje predlazete.


Nije mi precizno poznato

Nije mi precizno poznato obrazovanje g. Petrovića. Nažalost, članovi nisu sami prevodili svoje biografije. Promena prezentacije je u toku.
Spomenuli ste diskontinuitet od šezdeset godina. Eto, Španija je imala diskontinuitet od skoro pola stoleća. Pritom je iskusila fašizam, komunizam, anarhizam i nacionalistički terorizam, a dinastija je u njenom narodu gore stajala nego Karaorđevići u Srbiji.


Ali Gdin Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón

divnim cudom za tih 50 godna republike nije uspeo da zaboravi jezik Cervantesa.

Mi, za razliku od Spanaca (a ovo nazalost nije jedina razlika) imamo KADROVSKI PROBLEM.
Covek koji polaze prava na nas nepostojeci presto NE ZNA SRPSKI. Ne ume da procita napisan tekst. Huan Carlos vlada bolje jezikom svih manjina u svojoj zemlji nego NJKVA jezikom vecine.

Koji god da je razlog tome - (nepostovanje tradicije, kulture, neshvatanje ozbiljnosti situacije i polozaja) samo ta cinjenica ga diskvalifikuje.

Zao mi je Anticu, ali Vasi napori su oranje mora.


Па, што, ако Енглези имају

Queen's English што и ми не би имали Краљев српски?


Pa y ato bi nam trebao kralj

koj zna 7 padeža, ispravno koristi sva glagolska vremena, ima jako širok rečnik, ne meša srpski s drugim jezicima kojima vlada, zna da izgovori svaki suglasnik ČĆĐDŽ itd.

Imamo kadrovski problem.


...

Da dodam jedno takođe kadrovsko pitanje ...
Da li može NKV da abdicira (ili kako se to već kaže) u korist svojih sinova?
Time bi se rešio kadrovski ili jezički problem, jer koliko znam, sva trojica solidno koriste srpski.


NJKV

ode u Cacak i obrati se ljudima sa: "Dragi moji Ceceni...."


...

Quote:
Spomenuli ste diskontinuitet od šezdeset godina. Eto, Španija je imala diskontinuitet od skoro pola stoleća. Pritom je iskusila fašizam, komunizam, anarhizam i nacionalistički terorizam, a dinastija je u njenom narodu gore stajala nego Karaorđevići u Srbiji.

a ovo se zove zakljucivanje po izuzetku.
ja kazem da je covek dvonozna zivotinja,
a vi mi pokazete peru koji je u ratu ostao bez noge
da biste mi dokazali da greshim.


tito

Quote:
Zar ne bi bilo prirodnije da šef države bude simbol izmešten izvan političke utakmice, protokolaran i fomalno važan, tradicionalan i nepromenjiv?

da, da... i meni tito nedostaje. najiskrenije.


Pa, da, Tito

je zivio kraljevskije nego vecina danasnjih kraljeva. Jedino ga njegov drugar Hajle Selasije bio sustigao.


Tito je bio sve samo ne

Tito je bio sve samo ne "izmešten iz politike" i "formalno važan". Meni Josip Broz ne nedostaje. Mada imam razumevanje za Vas.


...

Izvinite, nista bitno,ali nedostaje i jedno A u naslovu. U MONARHIJI. A kao ANARHIJA. Poz.


teoretska rasprava

Stvarno nema prakticnog znacaja.

To se jednostavno nece desiti. Svaka prica o tome samo muti ionako mutnu vodu. Ne kazem da ne treba pricati i anaizirati ali to ostaje teorija.

Iako mislim da razumem sta hocete da kazete sa tom idejom o monarhiji to je zaludan posao. I iz perspektive pitanja kako ce nam biti sutra nekoristan.

Sasvim je drugo pitanje sta to skripi u sistemu organizacije drzavne vlasti u Srbiji. Da li postoji institucionlni (pa time i pravni/ustavni uzrok) ovog haosa ili je sve ovo samo talasanje koje je izazvano urusavanjem drustvenog i sistema vrednosti iz 90ih, koje ce se vremenom smiriti.

To je vec mnogo prakticnija i ozbijnija tema.
Ako je to ideja gosn Anticu onda bi jos i imao stosta reci.


to je...

...Svetlana S., tzv. "nepostojano o-n, sa bezglasnim A":
monOANarhija.
Zato je u redu.
Inače, potpuno ste u pravu - stvarno nije bitno.


...

A jel tako ... nisam znala za monOANarhiju. Ako je u redu, onda ništa ... :)


ni ja..

..obichno je anarhija stereo:)


...

Što se mene tiče, nemam ništa ni za ni protiv monarhije, anarhije, i posebno monOANarhije. Može sve što je korisno. Živeo utilitarizam!:)


svetlana s.

...eno, lektorka već pristupila pokretu kom kličete, i da vidite - stvarno je korisno! :))
Utilitaristi za dinastiju. Lektorku za kraljicu, kraljicu za kralja, kralja za utilitarizam, utilitarizam - ni za šta! (je l` se tako piše? ili "nizašta"? - viš` kako je utilitarizam neophodan!)


jes',

tako se piše, bar dok smo pri utilitarnim principima! :)


...

све се слажем, а горе сам предложила и г. Черевићана за монарха, па да буде утилитаристичка монОАНархија комплетна. Може?
PS. I da nam se uvede i treće pismo. Bilokoje. Jelseovakopiše? :)
I da nas gospodin Чедомир не избаци због овог шлингераја ...


Lično

nisam pristalica monarhije. Mada, nemam nista protiv da se ona uspostavi kao oblik uređenja, ako se tako odluči na referendumu.

Ne osecam poptupno himnu "Bože pravde" kao svoju, (u prvom redu zato što nije vesela), a i smeta mi kruna na zastavi R.Srbije. Grb me asocira na monarhiju, a monarhija me asocira na nasledne privilegije, aristokratiju i društvo nejednakih mogućnosti.


Himna

Himna nam je predugacka i dosadna.


Dok je slušam

imam utisak kao da sam na sahrani...


Dilane, upravo tako!

ne valja to, ambivalentno je, plus sumorno.

Zato za himnu predlažem nedvosmislenu i lepu Mokranjčevu pesmu Njest Svjat ("Njest svjat, jako že ti Gospodi Bože Moj ... i utvrdivij nas, na kamenji ispovjedanija ... tvojego.")

Da se brate zna odmah i državna religija i monarhija i sve. Nema ni zabune ni sahrane. I plus prelepa pesma.

Pa da slažemo glasove, ko crkveni hor. Evo, ja sam meco.


Nisam čuo tu pesmu,

ali, ako je najbolje peva crkveni hor, onda mora da je dobra...


Mora crkveni, ne mož' drugi!

A lepa pesma, prelepa. Imali bismo se čime pogorditi kad naši, pod tom himnom & takvom zastavom, krenu osvajati medalje po svetu.

Pazi, oni na postolju, pehari u rukama, medalje oko vrata, a suze nam same teku od tronutosti i neke bliskosti srbskome kralju & bogu.

Neka što nama teku, to je razumljivo, nego što se i drugi narodi počmu uzvišavati, srbima približavati i suze roniti od lepote naše himne. SPC bi imala pune ruke posla.

EDIT: Malo je nezgodno što je iz liturgije. Ali, ko da kod nas neko iskreno, u crkvi obraća pažnju na te sitnice. Ako može ustav da se glasa po mraku iz dva dana, može i himna da bude iz OPELA!


Koliko placa OPEL...

...za reklamu? Ako je Ustav iz Audija sa zatamnjenim staklima Vlast je u Hameru.


Hahaha, M, tek sad primetih da može i tako!

Himna iz Opela, Ustav iz Audija, Vlast u Hameru.

Paše 100%.

Može da se iskoristi za novu kampanju! Copyright by Dr M.


alo bre!

skype sestro


razumem.

A da nam ti, u medjuvremenu, svima kazes sta je bilo ono kad si nas nagnala sviju da trazimo Verdija!


NISTE MI NASLI!!!

treba mi nesto. golica me. pa tako, hocu negde da stavim.


gili-gili, kad nam otpevaš,

pa ako to preživimo, možda i uradimo nešto. hehe!

Pozdrav, Kvarnićka.

PS. Ko je pevao s Biljanom, znaće o čemu pričam.


A kad smo mi to pa imali

jednake mogucnosti?
Ja sam todjena u Titovoj JU pa se ne secam jednakih mogucnosti.
A mislim da ni sada nemamo jednake mogcnosti.
I sve manje, novi kapitalizam, novi bogatasi, nove privatne skole....sve vece ekonomske razlike medju ljudima.
Grb k'o grb, jedan lici na drugi.
Sto se himne tice, onog "Hej Sloveni.." sam se napevala po decijim horovima pa kad pomislim na himnu to mi prvo pada na pamet.
Ne mogu "Boze pravde" da prizovem, nisam je dovoljno puta cula.

Olga


himna kao himna...

ali mi je prijatnije da je autenticna, nego da je preuzeta od Poljske u sklopu sireg projekta drustvenog inzinjeringa pod naslovom "Izgradnja privremenog nestabilnog juznoslovenskog identiteta radi kasnije restauracije predversajkse Evrope"
Login
username: XXXX password: XXXX


Nismo nikad imali

jednake mogućnosti. To samo po sebi i bukvalno shvaćeno nije moguće. One su više jedna ideja koja je karakteristično opredeljenje u demokratskim društvima.

Nejednakost je standardna karakteristika svih društava- i istorijski i savremeno, pošto društvena moć sama po sebi isključuje jednakost. Zato opšteprihvaćena vrednost mora biti ta da se što je moguće većem broju ljudi omogući pravo na obrazovanje, zaposlenje... i da se nižim društvenim slojevima omogući vertikalna društvena pokretljivost.

A himna, i bolje je što je niste dovoljno puta čuli, nije ništa naročito. Ja sam uporedjivao himne Italije i Nemačke sa našom. Njihove su neuporedivo lepše... To je po mom mišljenju, o ukusima ne vredi raspravljati. Ali, sasvim sigurno, Italijanska himna je vesela, životna, a naša baš i nije.


Postoje monarhije bez

Postoje monarhije bez aristokratije. Balkanske monarhije su dobar primer. Što se tiče krune: ona ne simbolizuje monarhiju, već državu. Zato su je kraljevi i nosili. Recimo, Poljska i Mađarska su republike, a ipak imaju krunu na svojim grbovima. U Mađarskoj (čije su dinastije, ako ne računamo Habsburge, izumrle do 16. veka) postoji istinski kult krune Sv. Ištvana.


Imali smo mi već simbola

Quote:
Zar ne bi bilo prirodnije da šef države bude simbol izmešten izvan političke utakmice, protokolaran i fomalno važan, tradicionalan i nepromenjiv?
A da vratimo Milana Milutinovića?


Milutinović:

Milutinović: "tradicionalan", "nepolitičan" i "neprimenjiv"?


Nema tu ništa novo

Princip simboličke reprezentacije odavno je u najširoj upotrebi: U filmu Dvanaest žigosanih na pravac na koji nisu imali koga da postave u zaštitnicu, stavili su figuricu Paja Patka.

Uostalom i sam Njegova Ekselencija Predsednik Vasione Zaphod Beeblebrox radi na tom principu, ako se ne varam...

U skladu s ovim, biću slobodan da nam za kralja predložim Barta Simpsona. Homera za Vojvodu od Zemuna.


Lektorka na poslu

Naslov teksta:

MONRHIJSKI PRINCIP

Potom, u tekstu: ROSPJER.

I, još malo dalje: NEVALJAJU POLITIČARI.

Pa jeste, ne valjaju baš mnogo...


oko kralja

nemam pojma ko bi bio idealan.
Ali što se tiče dvorske lude, tu imam puno kandidata, pa sam malo neodlučan koga da predložim. Ozbiljno je to radno mesto, a sve kandidat do kandidata...
Koga???

Raspisujem KONKURS za dvorsku ludu.


bez naslova

Quote:
Koga???

Evo, mislim


bez naslova

Ja pomislila da covek pise na sanskr(i)tu:)
Dobro je da mi skrenuste paznju;) Fala Vi!


nema na čemu,

mada ja ne htedoh vama da skrećem pažnju, naravno, nego autoru bloga (bilo bi još, al' me mrzelo da nabrajam): o kraljevskoj temi pravopisom koji je na kraljevskom nivou, molim lepo. :)


Ja sam za grofoviju

Kao što je izloženo u naslovu.

Laktorko, ako mi nadješ grešku, razbiću te.


Grofe, razbijaj :)

Već kad sam danas ovde u svom profesionalnom svojstvu, kako da ne primetim da si napisao "lAktorko" :)


hahahaha

Uplašio sam se da nećeš primetiti grešku.
:)


nemoj grofa...

To je samo zato što je baš gledao film "Uspon i pad monrhije - doživljaji jedne laktorke", režija R.Rospjer, pa video da nevalja, al` ostao utisak! Ne bi on inače - zna taj sve!


gordanac, pa volim ja grofa,

gordanac, pa volim ja grofa, zna on to!
a film - pa kako da ne bude loš kad ima pravopisnu grešku em za režisera, em za junakinju? :)


Ало учитељице,

разликујеш ли ти штампарске грешке од граматичких!?

нешто нисам сигуран, а то је већи скандал него тај на који ти пледираш.

ја сам видео данас први да у наслову фали слово А, али ми није падало на памет да га одмах исправљам, већ сам мислио да ће то сам приметити.

када бих ја писао одговоре и постове по сат времена, неби ми могао примаћи ни Иван Клајн, али ја не пленим лексиком, већ умом, што је за тебе већ велики напор.

ево ово написах за два минута, па ти види разлику и поенту овога шта ја написах.


Milutine & Labude,

1. Naravno da razlikujem štamparske od gramatičkih grešaka.

2. Lektorisanje nekog teksta podrazumeva ispravljanje svih grešaka, bez obzira na njihovo poreklo. O tome ti, pak, ništa ne znaš.

3. Skandal? Skandalozno si promašio poentu. Na blogu mene po pravilu boli uvo za pravopis i umem čak i da se pobunim kad neko na tom polju uhvati da traži dlaku u jajetu, možda si te moje komentare propustio. Kad zinemo na pravopis, mi smo zinuli na tekst. I to sam ovde uradila i ja.

4. Da nacrtam: mislim da je razglabanje o monarhiji, pa još na način na koji to radi Čedomir Antić (zalažući se, ako sam dobro razumela, za monarha koji bi valjda ko neki talisman ili nešto tome slično odvlačio energiju zaglupljenih masa, služio kao harizmatična ličnost za budale, dok bi normalan građanski život, uz pomoć monarha sveden na podnošljive ovozemaljske dimenzije, išao svojim putem) - dakle, ja mislim da je sve to suvišno i smešno. I da je u pitanju frazerstvo.

5. Tačka 5 proizlazi iz tačke 4: Monarhija insistira, bar na formalnom nivou, na protokolarnosti. Pa, ako bi već bolje bilo da sve bude protokolarnije, onda to može da bude i pravopis onoga koji se za monarhiju zalaže.

6. Facit: moj komentar je bio ironija. Ili sarkazam, kako hoćeš.

7. Da bi nam bilo zabavnije na blogu, predlažem da iznesemo na glasanje pitanje: ko više pleni leksikom, a ko umom - ti ili ja?

Ja napisah za petnaest minuta, prekinuo me telefonski poziv u međuvremenu, a ti gledaj u razliku i poentu ako nemaš pametnija posla. Ćao, isparila sam.


ej lektorko 'de ces!

vidi milutnin uvatio labuda ili labud milutina - bog te video, tek se razbudjujem.
dobra ti je ova igrica, pod tackom 7.
Glasam za ZA!
idem da citam pabla nerudu, brinem se za dracu strasno - da se ona ne javlja iz moskve sa cvetom u kosi....

i da zaboravila sam da ne skrecen sa teme - glasam za Монрхију на челу са Государственной Думе


pa isparavanje se ticalo samo labuda

a ZA tebe sam tu!
radim, blogujem i molim boga da mi tako još nerazbuđena ne kreneš da citiraš poeziju... nećeš, jel? :)


vid ovo

moja baka smezuranog lica
sedi i prica pricu maloga princa

to sam ja napisala na konkursu za najbolju titovu pionirku!

znam....nisam ja kao draca, ona to vadi iz rukava, sacuvala one devojacke dnevnike za plakanje - malo borhes, tagore, neruda, sad ce i dzenis dzoplin i kiplingova "Ako" ....idem da bolujem sa mojom dracuom


zao mi je draga, nisi kao draöa

jesi proüla onomad na konkursu?
uf, tastatura.
taman sam pomislila - kakav deseterac! a ono u drugom stihu dva sloga više, pomerena cezura... ne može to!
nego, gde se to seju stihovi nabeđenih klasika svetske poezije? nisam stigla svuda da zagledam, a ne mogu ni sad


...

Quote:
radim, blogujem i molim b(l)oga


dragi blože...

stalno se pitam gde da uglavim kalambur, i evo meni tamare :)

web lokacija =

web blokacija (znaš ono kad dođe ono tvoje omiljeno mače i poruka o nedostupnom serveru)

a pošto smo na blogu onda je ipak bolje:

web blogacija


Koja lokacija?

web logacija :o)


weB+log=Blog

weB+log=Blog


Nemaju svi političari

Nemaju svi političari lektore, ali ni daktilografe. Srećom tu ste Vi.


Ja cu da postujem samo onu

Ja cu da postujem samo onu kraljicu/kralja koji uspe da preuzme vlast u ovoj zemlji samoinicijativno (npr. vojnim pucem, nasilnim ukidanjem institucija, fikarenjem, invazijom pomocu strane sile, etc. ). Svi ostali su mlakonjeeeee.


Neverovatno je koliko se

Neverovatno je koliko se mrznje izlije kada neko pokrene pitanje obnove monarhije u Srbiji. To je jedina stvar u kojoj su saglasni radikali i pseudolevicarska carsija.
Mislim da bi Kraljevina Srbija bila dobro resenje.


Za šta dobra..

To bi objektivno bio još jedan potpuno bespotrebni državni trošak.


take the money

ovo je klasičan lažni argument koji se koristi u srbiji u svakoj debati! kao, ma i na to da trošimo pare, kao da se inače ubijamo od štednje i da se država pravi za džabe. nemojte više to pominati, izgledate kao razuman čovek


...

Quote:
izgledate kao razuman čovek

što ne bi mogli da tvrdimo za vas.


kano klisurine

vidimo da je neko od vaših "revolucionara" pravo iz šume uskočio na terazije, neki vaš đedo ili babo, ali to ne menja stavri. oni koji su za republiku neka objasne zašto se, na primer, ne bune kada se anjavljuje menjanje Bulevara AVNOJ-a u Bulevar Zorana Đinđića (Đinđić svakako treba da ima bulevar u Beogradu)?


E, sad ga preteruješ....

...najpre sa šumom, pa babom i đedom, pa bulevarom.
I kakvo "uskakanje" na Terazije, kakvi su to argumenti.
A šta ako nisu terazije, nego recimo, Vič, i ako se nije uskočilo, nego lepo živiš od svoga rada i gde god dođeš jedva te čekaju.
Po ovome šta pišeš, ja bih imao misliti da si ti potomak kakvih dvorskih službenika, koji su opet u beogradsku varoš stigli odnekle.Naravno, uz uslov da ne potičeš direktno od Dolkorukoga, pošto su sada Rusi u modi..o)


Zagor..

...monarhije u Evropi služe kao ukras, bez stvarnih nadležnosti, bez ikakve vlasti i praktično bez ikakvih obaveza. Imaju samo protokolarne obaveze i odrednicu o "suverenoj ličnosti" monarha, što će reći da on lično nije odgovoran, ma šta uradio. Tamo gde su se zadržale, to je bilo bez prekida kontinuiteta.
Naravno, ima i drugačijih slučajeva. Postoje zemlje koje su vraćale monarha, ali se on nije zadržao. recimo, Italija i Grčka. One su svoje monarhe najurile.
Ima slučaj Španije, koja je ipak poseban slučaj i gde je monarh odigrao nakon diktature stabilizujuću ulogu i sprečio građanski rat.Za novi početak i ulazak u pravo političko stanje, im je bio potreban neki startni autoritet.
Bugarski pretendent na presto se vratio, ali kao građanin i politikom se i bavi kao građanin.
Albanski se bio vratio, ali nakon iskazanih ambicija je zamoljen da ponovo ode.
Dakle, čemu monarhija. Zanima me koji ti rezultat vidiš od hipotetičkog uvođenja monarhije.
I šta bi to zaista proizvelo osim troška i još jedne društvene konfuzije.


il' kraće:

monarhija je k'o muške grudi. Je l' tako Drago :o)


Ma, da..o)

...postoje, a ničemu ne služe.o)
Ima nešto uporedivo i kod pape.o)


monarhija k'o papin

db


Eto...o)

...kao papin d pred ogledalom..o) Opasan isključivo za vlastitu pozadinu.o)


kažem ja Paris Hilton

Hvala Vam na predavanju i na podsećanju, ali mi niste odgovorili, kao ni Vaša potentna partizanka Tamara (Tamara na prkosima) zašto je republika bolja i koje je to srpsko republikansko nasleđe ili tradicija? Hajde mi malo nešto o tome recite, pustite opšta mesta i poređenja sa papinim mošnicama (znate onaj o tome kako se zove papino g.....o? - to je ta vrsta humora, nego branite malo republiku, jer vidim da recimo Englezima, Šveđanima, Belgijancima, Norvežanima, Holanđanima ide sasvim dobro.
MOžete, opet kažem, da kažete da princ Aleksandar nije taj lik, ali to ne znači da građani Srbije nemaju pravo da na referendumu glasaju kakvo državno uređenje žele.


...

Quote:
ali mi niste odgovorili

Nemamo vremena za monarhiju, jer Srbiji se (još uvek) žuri!


Bespotreban je isto onoliko koliko je i predsednik bespotreban

...a po mom misljenju je predsednik sasvim bespotreban, narocito kada se bira u populistickom cirkusu koji periodicno kosta i para, a i mentalnog zdravlja...

Ponavljam: neka neko odgovori na ono sto je Jelena Milic lepo rekla - da li je slucajno da su u pogledu kvaliteta zivota i ljudskih prava najnaprednije drzave sveta inter alia i monarhije?


Milane, ali i neke od

najnazadnijih država na svetu su monarhije: Nepal, Saudijska Arabija... Prema tome, monarhija sama po sebi nije nikakav garant napretka.


Naravno, naravno -

-- ali sam potpuno ubedjen da je u zemljama u kojima neki oblik demokratije postoji, monarhija svakako daleko, daleko naprednija od predsednika koji se neposredno bira. Predsednik koji bi se birao protokolarno, u skupstini i bez realnih ovlascenja, poput nemackog ili madjarskog, je takodje mnogo bolji od direktnih izbora i on je neka vrsta "srednjeg resenja". Neposredni izbori za predsednika su odvratni populisticki cirkus egomanijaka, kostaju daleko vise nego bilo koja monarhija, a stvaraju odlicnu podlogu za autoritarnu vladavinu ("mene je Narod - whatever - izabrao! Ja sam Najmocniji Superheroj Univerzuma!").

Cuo sam za mnogo slucajeva posle II svetskog rata da je izabrani predsednik postao diktator, a zaista ni za jedan slucaj da je parlamentarni monarh iole znacajnije prekoracio svoja ovlascenja. To uopste nije ni cudno, kad se uzme u obzir maligna priroda populizma koji je, u vecoj ili manjoj meri, prisutan gdegod ima direktnih izbora za licnost. Dakle, da li bi odista bilo gore Francuzima da imaju kralja, umesto da im Le Pen svako malo dobija 20% glasova i bruka ih sirom sveta???


Pa čekajte, onda to

ipak znači da postoji neki drugi sastojak koji države koje, pretpostavljam imate na umu (UK, Španiju, zemlje Beneluksa, skandinavske kraljevine) čini normalnim, a to je kontrola vlasti i jak parlament- nikako postojanje monarha.

Monarhija, takođe, nije nikakva brana protiv nazadnih tendencija u društvu. Kao što sada imate Le Pena u francuskoj republici, tako u UK danas imate BNP, pre 25 godina ste imali National Front a, još ranije, Oswalda Mosleyja, i kao što u Holandiji onaj Pim Fortuit (ili kako se već zove) ima značajnu podršku u društvu.


milane?

pa ti si monarhista?! :O

mislim da je neozbiljno povlaciti bilo kakve paralele izmedju monarhija i republika danas i izvlaciti zakljucke u korist monarhije. ma ne da je neozbiljno, nego je potpuno besmisleno.

ovo poredjenje sa francuskim kraljem je smesno. ako pokusas da esktrapoliras poslednje izdanke francuske kraljevske loze, dobio bi upravo lepena ili nesto jos gore.

sto se srpske kraljevske porodice tice, mislim da im svakako ne treba zaboraviti kapitulaciju pred fasistickom nemackom i bezaniju potom. ili mozda treba da mrzimo one sto su sisli s planine na terazije 27/3?


Ma nisam bio bas monarhista,

ali pravo da ti kazem, ovi me ludacki billboardi i povampireni populizam i kultovi licnosti stranackih lidera zaista teraju u tom pravcu, plus jos ono sto rece Milicka - pa i ti sedis tamo u jednoj lepoj monarhiji, i nije da ti ne zavidimo, zar ne? ;o)) Da ovde postoji neka dublja kultura tolerancije i prosvecenosti, da ovde postoji autenticna politicka elita, a ne primitivna bagra, onda bismo mozda mogli drugacije da razgovaramo. Ovako - daj sta das, samo da ne bude novih gazimestanskih orgijastickih mitinga (a koji je lepsi povod za njih od populistickog cirkusa koji prati izbore za licnost)...

Sa druge strane, tacno je da mi nismo imali neka ekstremno srecna iskustva sa monarhijom - ali posto nismo imali ni sa republikom, onda mu to dodje egal - opet mi se cini da nam tu istorija mnogo ne govori.

Pazi, 27/3 nije imao bas mnogo veze sa pitanjem oblika vladavine i drzavnog uredjenja. Jako je naivno verovati u suprotno samo zato sto je posleratna propaganda prisvajala sve ono sto joj se svidjalo. Medju tadasnjim protestantima bilo je, mada je sad tesko rekonstruisati, ali po svim objektivnim procenama vise iskrenih monarhista nego iskrenih republikanaca, mada je to u tom slucaju skroz non sequitur.

Za francuske kraljeve i Le Pena se bas ne bih slozio. Nista na svetu ne ide tako linearnom ekstrapolacijom, kao sto odlicno znas, ni u nasim prirodnim naukama, a samim tim jos manje u drustvenim i istorijskim kretanjima. Mislim da je zlo kakvo je Le Pen (i njegovi kontrapandani na drugim ideoloskim stranama) jednostavno bilo nepoznato u ranijoj istoriji, kako Francuske, tako i ma koje druge zemlje. Nazovi me pesimistom, ali duboko verujem da je XX vek pokazao najdublje i najvece zlo otkad covek postoji na planeti, i tu objasnjenja i opravdanja ne pomazu...


Pobogu, Milane

pa kud ćete veću manifestaciju vulgarnog populizma od Dajanine sahrane (sa sve pevanjem Elton Džona nad odrom) ili od raspevanog odlaska u foklandski rat (sa onim, potpuno suvišnim, princom Endrjuom na čelu)!


Monarhija kao surogat

Milane, stvar je krajnje jednostana: monarhija ne može da zameni civilno društvo. Naše osnovno pitanje jeste kako u Srbiji izgraditi snažno građansko društvo, a ne kako restaurirati monarhiju.


ne, Milane...

...najnaprednije države sveta u XXI veku JESU formalno monarhije, ali su napredne NE ZBOG toga što imaju monarhe već zbog viševekovne izgradnje parlamentarnih demokratskih institucija. MI NE ZNAMO kako bi se monarhije razvijale same po sebi da, prvo u Engleskoj, pa vek, po vek, i u drugim tadašnjim evropskim državama i državicama nije bilo (uz međusobne dinastičke borbe - po pravilu krvave) i sloja krupnog i sitnog plemstva, umešnih zanatlija i sličnih koji su tražili svoj glas u formulisanju interesa društva (države).

Istorija napretka evropskih monarhija je istorija osvajanja parlamentarnih, građanskih, ljudskih prava na uštrb neograničenog prava monarha.

Ono što se često ne razume u Srbiji je da mi sa svima njima delimo prostor, ali ne delimo vreme. Dug je put od države koja te ugrožava do države koja ti služi. Okvir poštovanja ljudskih prava, građanskih sloboda, kvalitet života, normalna, za ljude ugodna i pristojna atmosfera u društvu u Engleskoj, Švedskoj, Holandiji, Španiji, ... Monaku, ako hoćete, nije dostignuta zato što su imale (ili zadržale) monarhe, već što se uticaj i moć monarha smanjivao do protokolarne, ugledne, tim državama na ponos sećanja na tradiciju koja im prija.

Kad bi danas pitali zemlje koje su ti isti monarsi kolonizovali od recimo XV do XX veka, mera njihovog napretka izgledala bi sasvim drugačije. Upravo zato se Engleska danas izvinjava za ropstvo.

USA se 1776. odlučila za republiku i nezavisnost, Napoleon prodao Luisijanu (monarh?), ali ostaje činjenica da afrički crnci nisu išli na turistička putovanja Atlantikom, kao i činjenica da su španski osvajači poklali skoro 5 milona Inka za neverovatno kratko vreme. Kristalne noći su održavane i pre fašizma, inkvizicija je pokrovitelj jednog od prvih registrovanih genocida u istoriji, francuska revolucija je klanje kraljeva i plemstva zvala borbom za slobodu...sve su to bile i monarhije koje danas, posle donošenja Povelje o ljudskim pravima i građanskim slobodam gledate kao nesporno napredne...o borbama sa ruskog dvora da i ne pričamo, ...delimo prostor, ali ne delimo vreme...


Samo ukratko...

...iako ste pokrenuli ozbiljna i relevantna pitanja. Prvo, Engleska ima manje razloga da se izvinjava za ropstvo od "slobodnih" i "slobodoljubivih" i zakleto republikanskih SAD, koje su daleko vise trgovale robljem na svojoj i susednim teritorijama od svoje bivse kolonijalne metropole, a vidite kako njima na blagu pamet ne pada da se nekom izvinjavaju. Drugo, pokolji sprovedeni pod monarhijama se ne mogu ni po kvantitetu ni po kvalitetu porediti sa onima izvrsenim pod sekularnim republikama modernog doba (Maova Kina, Hitlerova Nemacka, Staljinov et al. SSSR, Pol Potova Kambodza - ovaj poslednji slucaj je posebno zabavan, posto je kod njih monarh bio komunista, doduse umereni, pa su ga zbog toga proterali - i td. idr.) Npr. sve zrtve svih kolonijalnih ratova zajedno, a mozete dodati tu i I svetski rat, manje su od broja ubijenih u masovnim pokoljima u Kini, najpre pod Cang-Kaj Sekom (antimonarhistom), a posle pod Maom (ditto)... U tom smislu nas istorija nicem preterano korisnom ne uci.

Ponavljam: definitivni argument u prilog monarhije jeste sto se makar malkice umanjuje uticaj populizma u drzavi, i sveg zla koje iz njega - bar bi u post-milosevicevskoj Srbiji trebalo da bude jasno, ali mnogima ocito nije - proishodi.


đavolja matematika

Sve ono što rekoh, rečeno je zato što je pitanje - "monarhije". Čim se postavi pitanje o pokoljima u ime ideologija, ja ću i tome, sada sam prosto odgovarala na postavljeno pitanje (btw. omiljeni verbalni sport u Srbiji je da NIKO ne odgovara na postavljeno pitanje, već, onako. šta mu/joj se čini zgodno da zvuči kao ubedljiv odgovor, nema veze šta je pitanje! :))

Monarhija ni na koji način NE UMANJUJE populizam i to je, po meni, jedna od najlošijih argumentacija u prilog bilo koje monarhije. Osim raznih drugih, koje ja lično smatram jednako neubedljivim.

Srbija kroz temu monarhije odbija suočavanje sa realnošću, odbija čitanje svoje realnosti taman toliko koliko i populisti, s tim što su oni veštije zanatlije u komunikaciji sa stanovništvom, pa na osnovu istraživanja, imaju znatno više pristalica. I s tim što monarhisti, za razliku od populista, nikako ne prave ni uporedno veliku štetu. Ali njihovo zalaganje za ukidanje i ovo malo svetovne države koju gradimo potencijalno je uporediva šteta.


Omiljeni verbalni sportovi

"...(btw. omiljeni verbalni sport u Srbiji je da NIKO ne odgovara na postavljeno pitanje, već, onako. šta mu/joj se čini zgodno da zvuči kao ubedljiv odgovor, nema veze šta je pitanje! :))..."

Za objasnjenje ovog verbalnog sporta pogledati sjajan dokumentarac "Fog of War" Errola Morrisa o Robertu McNamari. Bivsi drzavni sekretar objasnjava da on nikada nije odgovarao na pitanja koja su mu bila postavljana, vec na ona, koja je zelio da mu budu postavljena. Tako da nije u pitanju sport, vec strategija za politiku i zivot uopste.

A sto se tice monarhije, ne mogu da vjerujem da se o tome ozbiljno raspravlja.


Omiljeni verbalni sportovi

"...(btw. omiljeni verbalni sport u Srbiji je da NIKO ne odgovara na postavljeno pitanje, već, onako. šta mu/joj se čini zgodno da zvuči kao ubedljiv odgovor, nema veze šta je pitanje! :))..."

Za objasnjenje ovog verbalnog sporta pogledati sjajan dokumentarac "Fog of War" Errola Morrisa o Robertu McNamari. Bivsi drzavni sekretar objasnjava da on nikada nije odgovarao na pitanja koja su mu bila postavljana, vec na ona, koja je zelio da mu budu postavljena. Tako da nije u pitanju sport, vec strategija za politiku i zivot uopste.

A sto se tice monarhije, ne mogu da vjerujem da se o tome ozbiljno raspravlja.


Svaki sef drzave kosta, bilo

Svaki sef drzave kosta, bilo monarh, bilo predsednik. Verujem da bi se mogla izvuci racunica po kojoj bi nas kralj kostao manje nego vecina predsednika koje smo imali do sada na celu Srbije, Jugoslavije, SCG, cega god.
Pozdrav,
A.


Gospodine Kovačeviću, Još

Gospodine Kovačeviću,
Još uvek niste odgovorili na moje pitanje u vezi sa Vašim identitetom. Da li ste Vi Drago Kovačević koji je bio ministar u Vladi RSK?


Pa treći put..

..uskraćujem odgovor.o)
Ja sam jedan od trojice iz moje porodice.o)


Evo malo proste logike.

Evo malo proste logike.
Iz vaseg odgovora se moze zakljuciti, da jedan od te trojice jeste zaista ono sto g. Antic pita. E sad, posto ne zelite da kazete postoje samo 2 mogucnosti. Ili ste jako ponosni da angazman doticnog, a to ste u stvari vi, pa iz skromnosti necete da priznate, ili se jako stidite angazmana doticnog (bili to vi ili neko od vasih rodjaka), a sve u skladu sa najnovijim principom gradjanskih "liberala" o kolektivnom stidu, pa opet necete da kazete.
Pitam se pitam, sta li je od ta dva?


Čovek u belom

dok se bavi logikom.

Pita se pita, šta li je od ta dva?


Ovaj cilim je deluje

Ovaj cilim je deluje prilicno balkanski. Kojoj ste to prijateljici na kvarno slikali dete, pa stavili na internet, ajde lepo priznajte?


Lepo kaže Sonja:

Quote:
a vi ste covek u belom, po vasoj logici doktor, po mojoj serator

Još samo preporuka: ne seri kud vetar duva.


Hm, jos jedno licno

Hm, jos jedno licno iskustvo, pa ovaj, hvala na savetu.
A i vi biste mogli da se onda pomerite niz vetar :).


Nema frke,

ja sam i onako u tvojoj blizini samo viruelno.


"samo VIRUELNO" E ova ti je

"samo VIRUELNO"
E ova ti je stvarno dobra, moram da priznam, Tamara Cetkovic virus bloga b92 :). Doduse nisam ocekivao toliku iskrenost.


Čoveče beli,

pa čak i tvoje VIRTUELNO sranje smrdi.


Pa dobro necija stolica mora

Pa dobro necija stolica mora i da smrdi, ne moze svaka da mirise ko vasa. Vama verovatno dok vrsite nuzdu ispada cvece :).


...

Quote:
Vama verovatno dok vrsite nuzdu ispada cvece :)

Eee, ne postoje reči za to, to treba doživeti.


covece pa vama ni logika ne ide bas najbolje

"ja sam jedan od trojice iz moje porodice" po vasoj logici znaci da jedan od trojice zaista jeste ono sto g. Antic pita - Ali on ne pita. on provocira, nasilnicki i dosadno, zakovitlao je oci, suzio nozdrve, mirise krv, masnim rukama kupi pljuvacku, razmazuje je po pantalonama i samo sebi razumljivim cinizmom, bez razloga, poziva na linc.
A vi ste mala losa kopija doticnog, mali paz, liftboy, prasnjavi kafkin cinovnik. Sta je vas briga ko je Drago?
Drago je Drago Kovacevic, jedan od trojice iz njegove porodice, a vi ste covek u belom, po vasoj logici doktor, po mojoj serator.


"on provocira, nasilnicki i

"on provocira, nasilnicki i dosadno, zakovitlao je oci, suzio nozdrve, mirise krv, masnim rukama kupi pljuvacku, razmazuje je po masnim pantalonama i samo sebi razumljivim cinizmom, bez razloga, poziva na linc."

Jel to opisujete sopstveno psihicko stanje. Mnogo vam je dobar opis, kao Dostojevski. Najbolja je ta autoinspiracija :).

Nego po vasoj "blagoj" reakciji, odgovor na pitanje g. Antica izgleda potpuno ocigledan.
Al dobro, bas ste mi slatki kad ste uzrujani, no nemojte to previse cesto, ne valja za kardiovaskularni sistem.


Od svega je..

...tačno jedino to da neću udovoljiti vašoj znatiželji.o)
U suprotnom, vi ne bi vežbali logiku..o)))


Kako lep diplomatski

Kako lep diplomatski odgovor, vidi se da ste skolovni politicar.
Ipak bi trebalo da malo iskolujete i ove vase, manje iskusne, za verbalne diskusije.
Inace ja znam odgovor, to vas g. Antic pita :).


I nisam liberal..o)

...ja sam levičar. Dobro, recimo, "levi liberal"..o)


Cekajte G Anticu

Da li ste Vi onaj Cedomir Antic sto je clan samozvanog krunskog saveta ili onaj Cedomir Antic koji je napisao ovo:

"Za Srbiјu bi zato bilo naјprobitačniјe da u XXI veku bude ustroјena kao јedinstvena država sa republikanskim uređenjem, pri čemu bi na njenim obodima bilo održano tri ili pet regiona sa različitim stepenima samouprtave (okružne samouprave u Novom Pazaru i Preševu, kao i tri regiona ili јedna autonomna oblast u Voјvodini). Skupština Srbiјe bi bila јednodoma, a predsednika republike bi narod birao neposredno."
Cedomir Antic, NSPM

Zeleo bih da znam ciji blog citam od dvojice Cedomira.


Dragi Leo, Odgovor ćemo

Dragi Leo,

Odgovor ćemo čekati zauvek.


a ima li u kninu monarhije?

Kako je tamo?


Bilo, bilo u Kninu monarhije

u srednjem vijeku. Knin je u to doba bio sjediste odn. privremeno boraviste nekolicine hrvatskih kraljeva i knezova: Trpimir, Muncimir, Svetoslav Suronja, Stjepan Držislav, Dmitar Zvonimir i Petar Svačić.


Tacno zapazanje - partneri su tu najneverovatniji...

...ali sta drugo i ocekivati kad bi time najvise izgubili sadasnji i buduci hopefuls - i grobar i maneken i pritajeni "kandidati" tipa velja ilic, dacic i jos poneki iz srpske politicke el...,pardon, bagre.


Управо тако, г.Абруци!

А сагласни су јер су и једни и други, у мањем или већем степену и на различите начине - мутирани комунисти.


John Abruzzi

uopšte nije bilo mržnje, samo zezanje kako tema i zaslužuje.

P.S. Kraljevina Srbija s Kosovom ili bez? Mislim, da li bi Albaci učestvovali na referedumu ili bi samo dali fore sa svoja dva milona? Pitam se?


Jasna

Ne znam zasto je tema zgodna za zezanje, u pitanju je ustavnopravna stvar, samo malo vaznija od lokalne samouprave ili broja narodnih poslanika, jednako vazna kao i ljudska prava, jer je upravo u ukidanju monarhije bilo i krsenja lj. prava.
Republika Srbija i Republika Kosovo idu ruku pod ruku, da nije bilo prve, ne bi se radjala ni druga, neko pametniji od mene otprilike je rekao. Kraljevina Srbija nikada ne bi gubila Kosmet , u njoj bi Albanci bili tretirani kao pravi gradjani, a ne kako ih je drzala Republika Srbija.


John Abruzzi

"Kraljevina Srbija nikada ne bi gubila Kosmet , u njoj bi Albanci bili tretirani kao pravi gradjani, a ne kako ih je drzala Republika Srbija. "

Evo ovo je potpuno paušalno i netačno. Albanci između dva svetska rata su bili ugroženi(ji) možda nego danas. Vladali su pravi rasni zakoni samo za njih. Nisu im priznavali ni jezik, ni imena. Plaćali su ispašu stoke itd. O tome bolje znaju istoričari.

Ja imam i danas tak esej Radovana Zogovića kao i sonete koje je posvetio Albancima (opet kažem, između dva ww)

Albanci su bili ugroženi i pod kraljem i pod Titom i pod Miloševićem a i pod ovima bi bili da su imali prilike.

Hag

E sad, koje je uređenje bilo između dva ww? Zar nije monarhija?


Jasna

Ne kazem da je stanje ljudskih prava u Kraljevini SHS ili Kraljevini Jugoslaviji bilo sjajno, za bilo koga, pa ni za Albance.
Ali, imali su Albanci na KiM tada i serijatske sudove (ko je za njih optirao)...nisam ni ja istoricar, pa se izvinjavam ako lupetam gluposti...znam, i Tucovic je, cini mi se, pisao o teskom polozaju Albanaca u Srbiji, ali nije kraljevina ratovala tokom devedesetih i 'ladnjacama prevozila stradale po ostalim krajevima Srbije, nego republika, ista ta koju se ljudi upiru da sacuvaju. Ako nam je do suocavanja s prosloscu i raskidanja sa zlom koje nas odatle prati, onda treba PRVO da ukinemo republiku. A onaj koji je zapovedao sta da se cini u prethodnim ratovima koje i mi pamtimo bio je narociti i uvereni republikanac. R. Srbija, kakva god da je, u temeljima ima Tita i Milosevica.
Ponavljam, da nije bilo R. Srbije, ne bu se radjala ni R. Kosovo.
I kao sto vidis, monarhista moze da bude i neko ko se slaze da su Srbi bili zli tokom ratova, ko ne misli da smo bezgresni, ko veruje da je Srbima zlocincima mesto u Haagu, i ko veruje u lj. prava :)


John Abruzzi, evo da dodam

znaš one čuvene priče o čika Peri (to je kralj Petar) koji je bio dobri čika, pa se sudio sa seljakom oko međe, pa seljak dobio spror i sve takve bajke i bajčice...

A nigde ne piše da je njegova vojska nabijala albansku decu na bajonete kada su se onomad povlačili preko Albanije.

Šta da ti kažem, nikom nisu bili po meri. Uvek i svi su ih smatrali nižim bićima, te imaju rep, te nisu obrazovani, te prljavi, nasilnici...

Da o meni tako neko misali, pa znaš šta, nikad ne bih dala da mi priđe. Tražila bih sudsku zabranu.

Što kaže Biljna - više od... manje od....

pozz

Hag


"A nigde ne piše da je

"A nigde ne piše da je njegova vojska nabijala albansku decu na bajonete kada su se onomad povlačili preko Albanije."

Pa pise u skojevskim knjigama u kojima ste i procitali, gde isto tako pise i kako je cika pera bio najveci krvolok. A tek njegov sin Aca, sto je nesrecne komuniste (da nije i neko iz vase porodice, ne bi me cudilo) zatvarao u kazamate.

Mislim da bi vam na gornjoj recenici i Gebels pozavideo.


Jasna, ne znam

Ne znam za to da je vojska povlececi se preko Albanije ikoga zlostavljala, pre ce biti da us oni bili zrtve, oni nisu imali kilazu (a ni zelju) da cine zlocine, tadasnja srpska vojska (za razliku od ove koju pamtimo) nije imala zlikovce na celu i nisu joj komandante zvali pred medjunarodne sudove...
U tom periodu, medjutim, bilo je Srba i Albanaca koji su jedni druge smatrali za bracu, kao sto je bilo Albanaca koji su hranili izmucenu srpsku vojsku: Esad pasa Toptani, na pr, sa albanske strane, ili taj cika Pera, kojeg pomenu, sa nase su primeri dobre praxe. A bilo je i pljackasa, Albanaca. So nije smelo da se koristi kao dokaz da su svi losi (bas kao sto ni mi nismo svi losi, iako smo imali lideri ratne zlocince), da su niza bica i to sto velis...ogresili se jesmo...
Price o medji i slicno deo su folklora, ja na njima ne gradim moj monarhizam.


Cika pera

Cika Pera je zapravo prvi masovni ratni zlocinac.Kako da nije u hagu?Predlazem da zene u roze izadju u velikom broju na srpske ulice i posalju peticiju eu da se iz istorije izbaci cika pera i Srbija a ubavi neki od saudijskih princeva ili naser oric.BRATUNAC


Banjice

Izgleda da se parola malo menja, od unuka smo presli na dedu, pa sada treba, izgleda, da se kaze: "Cika Peru na banderu."


Meeting Paris Hilton

Čeda je dosledan samo po ovom pitanju. On je čovek iskreni monarhista i tu mu se nam šta zameriti, kao što se ne može reći da je u Srbiji vođena normalan debata o tome da li treba da se organizuje referendum po tom pitanju. Lično sam takođe za monarhiju, a oni koji su protiv neka objasne zašto je republika bolja? Da li vole Tita? Ako ga ne vole koje "srpske revolucionare " cene? Možda Rankovića i slične? Šta je dobro republika donela? Zašto da ne budemo kraljevina kada nemamo nikakav republikanski normalan identitet? hajde da o tome razgovaramo, a ne samo Aca Gica je prava Gica i slične trivije, vidi ga ne zna srpski, te ga je otac prokleo, a ni on nije bio bolji i tako dalje.


Doslednost

Čini mi se da je besmisleno da od moje biografije napravimo temu. Ipak, ja se ponosim svojom političkom doslednošću. Uostalom zbog nje sam napustio dve političke stranke.
Mislim da ne poznajete moj ideološki razvoj. To nije šteta, ali onda nemojte o toj temi da pišete sa tolikim uverenjm. Upravo oko pitanja monarhije sam imao mnogo nedoumica. Može se reći da sam baš tu bio politički neodsledan, pošto sam monarhista postao mnogo godina pošto sam već formirao ostala politička opredeljenja.


Znam da nije tema, ali posto

Znam da nije tema, ali posto je ovo blog istoricara, voleo bih da vidim nekoga ko bi stavio nesto na temu istorije Albanije. Cini mi se da smo ucili da su Turci naseljivali Albance, zatim se moglo tu i tamo cuti da su poreklom Iliri, a kad citate wiki o istoriji Albanije (ovo me je i inspirisalo) ko ne zna nista o istoriji celog regiona mogao bi da zakljuci da je Albanija prvo bila (i pre Rimljana) velika ilirska drzava koja je dopirala sve do BGa, a da je potom, kroz raznorazna osvajanja spucana na onu teritoriju dole. Eh da, u tom istom tekstu mi smo varvari koji prekidaju kontinuitet romanizovane kulture Ilira (mada moram priznati pisano je istorijski neutralnim jezikom). Dobro, nije mi prvi put da cujem Albance da me nazivaju varvarinom, oguglah.

Bottomline - clanak prati istoriju Ilira daleko vecoj teritoriji od onoga sto ja Albanija sada (a wiki se zove History of Albania), medjutim izvori koje daju su 99% na albanskom i nista bas objektivno covek ne moze da zakljuci.


Na Kavkazu,

imas oblast koja se zove Albanija. Postoji teorija da su danasnji Albanci odatle stigli na Balkan i pomesali se sa domorodackim stanovnistvom, i naravno Slovenima. Jedan deo danasnjih Albanaca (Kosovo, Makedonija), ima slovensko poreklo. Sto se i danas moze videti iz pojedinih njihovih prezimena.
Da ne duzim. Cheda o celoj toj prici, zna sigurno mnogo vishe.


Pogled izvana

Kao vanjski promatrac mogu reci da se monarhija mic po mic uvodi u Srbiji. Na mala vrata. Prvo "Bozhe pravde". Onda zastava s kraljevskim grbom. Onda neka veslacka i ina sportska udruzenja dodase svom imenu "kraljevski". I tako redom...

Obzirom na neosporive slicnosti u ponasanju i komunikaciji u blogosferama (podanici) i stvarnom zivotu (pretendent), predlozila bih doticnog Princa i Vojvodu za kralja. Isti gospodin je dokazano u srodstvu s Karadjordjevicima, kao 450. u redu za britansku krunu.

O lijepoj gospodji potencijalnoj kraljici da i ne govorim. Steta sto se nekako ne uklapa u okolinu.

Ernst August Princ od Hannovera, Vojvoda od Braunschweiga i Lüneburga i Caroline, Princeza od Monaka


Мала исправка

Њ.К.В. Принц Ернст Август од Хановера није 450. у реду наслеђивања британског престола, изостављен је из редоследа зато што је ожењен католкињом. Да није, био би 389. по реду. Иначе, српски принчеви Петар, Филип и Александар су 91, 92. и 93. Њихов отац је такође изостављен из редоследа, из истог разлога - БИО је ожењен католкињом.


Ernst August kao Sid Vicious

Istina, moja informacija o 450. mjestu u redu na britansko prijestolje je bila zastarjela (izvor: Yvonne Demoskoff, koja se bavi linijom nasljedstva princa Williama). Ali zato mu je punk-band Terrorgruppe posvetio slijedecu pjesmu, u kojoj kazu da je doticni Sid Vicious aristokracije, sto mi dodje kao relevantna usporedba:

Auf der Expo urinieren
Bildzeitungs-Redakteure drangsalieren
Blaues Blut und Anarchie
Hoch dem Sid Vicious der Aristrokratie

Wer bricht Knochen? Wer drischt Zähne?
Wer ist der Held in unserer Szene?
Wer tritt in die Kamera?
Wer verwüstet Kenia?

E - H - C - A
Ernst August, Ernst August

Hannover - Punkrock Gloria
Pinkelprinz Hip Hip Hurra

Wer lallt besoffen auf dem Ball
Und säht Terror überall?
Ein Hoch dem unnachsichtigen
Es trifft immer die richtigen!


Pa i ovaj je bio

oženjen španskom princezom, prvi brak odakle su i sva ona deca. Šta je ta bila? Pravoslavna?


Jasna, opet moi

Ja gledao vencanje Huana karlosa i zene mu, u pravoslavnoj crkvi, nek me neko ispravi, ali ja se kunem da sam to video!
Nema veze s tvojim pitanjem, nego mi pade na pamet :)


Tačno je

Evo šta sam našao posle malo guglanja:

The Wedding of Juan Carlos of Spain and Sophia of Greece
By Arturo Beéche

...After the royal palace in downtown Athens, everyone headed to the Orthodox Metropolitan Cathedral of the Virgin Mary. Decorated with 30,000 roses, the Orthodox cathedral was a sight to behold. The crowds were terribly pleased as the entire royal guest list once again made a triumphant entrance.

Once finished with the Orthodox ceremony, the newlyweds returned to the royal palace...

Preneto odavde.

Sličica je odavde.


znesic

Bravo, svaka cast, zaboravio sam da sam potrazim, ali sada cu da sacuvam sliku, da za 10 godina opet ne pomislim da sam prolupao i da sam video najkatolickijeg evropskog suverena kako se vencava u pravoslavnoj crkvi :)
Thanks
A.


Можда може овако

Parce kralja

Dusan Radovic

Bio jednom jedan kralj. Ne ceo vec samo tri frtalja. Tri frtalja
kralja.
Falio mu frtalj da bi bio kralj.
Tri frtalja kralja - to jos nije kralj. To je tri frtalja kralja.
Gde da nadje frtalj?
Frtalj kralja? Ima li gde frtalj kralja?
Imali su negde celog - nemaju ga vise.
Gde imaju - ne krnji im se. Daju li frtalj svoga kralja, ostade im
tri frtalja. Tri frtalja kralja - to nije kralj.
Gde da nadju frtalj? Ima li gde frtalj kralja?
...Srecom, nadje se u jednom dobroj zemlji - kralj i po. Kralj i
po, to je vise nego kralj. To je kralj i po.
_ Kralju ipo - rece tri frtalja kralja - biste li mi dali frtalj,
da postanem kralj?
- Vrlo rado - rece kralj i po. - Dohvatite malj, odvalite frtalj.
Ja sam kralj i po. Frtalj manje, frtalj vise - ne menja stvar.
Tri frtalja kralja prihvati se malja i raspali kralja i po.
Pade kralj i po u ckalj - odvali se frtalj.
Tri frtalja kralja uze frtalj od kralja i po i postade kralj.
Kralj i po postade kralj i frtalj, sto je jos uvek vise, a ne manje
nego samo kralj.


mali troll

josh jedan mali troll

Господине Чедомире,

таман сте нас навикли да своје постове пуштате недељом, кад данас одустадосте од рутине.

Чиме то објашњавате?

Ja mislim da je Kleopatra umesala prste.

Ах та Мисирка која се поиграва туђим nebitnim судбама!


bez naslova

Nema Cedomira, pa da ne cekate odgovor,
BS ima odovor u PS:)


Pametan covek

nece da se njegovi postovi protumace kao prvoaprilske sale. Kao sto, npr. moram da tumacim sledecu vest sa datumom 1. IV 2007. godine: "Koštunica uveren u podršku Rusije"...


Е ова ти је добра Ћирковићу,

мислим на коментар, у целини целости, духовито, а тачно, па то је генијалан спој, што би рекло МИРЗИНО јато.


Uvaženi

Uvaženi Belgijanče!
Kleopatra ili neka druga Biljka... Nesumnjivo. Prvo me je izneverio provajder, a onda je verni šarac (t.j. njegova tastatura) konzumirao pola soka. Tako da sada bez „lektorke“ ne bih ništa mogao ispravno da otkucam. Sledeće nedelje je Uskrs, ali posle nastavljamo nedeljom.

Srdačno.


Počastvovana sam

uvek sam želela da budem lični lektor nekog političara. Makar i uz samo moralnu tj. protokolarnu nadoknadu. Lepo ste to gore sredili, da, da.

A i komentare ste lepo sredili, mada lektorisanje istih nije moj domen, pa bolje da se o tome ne izjašnjavam.


Pravi put

Hvala g. Anticu - pozitivan prilog razmisljanju o boljoj buducnosti.. bar iz mog ugla gledano. Mislim da monarhija Srbiji ne oduzima bas nista, samo dodaje. Svako ko bi da ima misljenje na tu temu bi morao da hladnokrvno prodje kroz analiziranja buducnosti i sansi koje bi ta novonastala situacija donela pojedincima, drustvu, pa i svetu.
Covekove osnovne vrednosti (vecinom formirane jos u detinjstvu)doprinose automatskim mislima, koje momentalno izbijaju na povrsinu i obogaljuju kreativno razmisljanje.
Po meni - nova monarhisticka ideja je jedna od najvecih u danasnjoj Srbiji. Nisam, iskrno, potpuno siguran zasto.


Potpuno sam siguran da - kad cujem sve te uvek samo ostascene i agresivne anti-moanrhisticke stavove - da pravi anti-morarhisticki razlog zapravo i ne postoji. Trebace da prodje jos najmanje jedna generacija, ali pobeda monarhije izgleda vec sada zagarantovana. Hladnokrvna analiza razloga ZA, i tolerisanje costo emotivnih razloga PROTIV ce dugotrajno dovesti do, mozda neizbezog, organskog procesa uspostavjanja monarhije u Srbiji.


...

Quote:
Covekove osnovne vrednosti (vecinom formirane jos u detinjstvu)doprinose automatskim mislima, koje momentalno izbijaju na povrsinu i obogaljuju kreativno razmisljanje.

Quote:
Po meni - nova monarhisticka ideja je jedna od najvecih u danasnjoj Srbiji. Nisam, iskrno, potpuno siguran zasto.

Quote:
organskog procesa uspostavjanja monarhije u Srbiji.

ja nista ne razumem, ali se gospodin antic sigurno slaze sa vama.


A sada decô sta je pesnik hteo reci :)

prvo i trece mogu i ja da probam.

Prvo: valjda smo mi deca komunizma pa su nam to tutkali u glavu kad smo bii mali....

trece:verovatno je ideja da je kralj duboko usadjen u nasim genima....

E ovo drugo ne mogu ni da naslutim. Mada, moze biti ipak da je zalutala misao.

:))))

Je.... na momenat sam se osetio kao ono u srednjoj skoli kad uciteljica kaze: "A sada deco....


ni ja

steta.


ni ja

šteta.


ni ja..

.Šteta..


Браво, г.Милошевићу!

Како лако и лепо звучи глас разума! Хвала Вам!


Монархија је за Србију боља од републике

Уважавајући чињеницу да су комунисти и њихови мутирани наследници, у великој мери успели да бесомучном пропагандом отуђе идеју монархије од грађана Србије, и да данас код извесног броја њих и само помињање речи краљ или монарх изазива мржњу и бес, ипак сам сигуран да је КРАЉЕВИНА ЗА СРБИЈУ У 21. ВЕКУ БОЉИ ОБЛИК ВЛАДАВИНЕ ОД РЕПУБЛИКЕ.

Уважавајући чињеницу да Њ.К.В. Престолонаследник Александар лоше говори српски, да није у добрим односима са осталим члановима Краљевског Дома, да му синови живе у иностранству, а да су у његовом најужем окружењу агенти мутираних комунистичких тајних служби, ипак сам сигуран да је КРАЉЕВИНА ЗА СРБИЈУ У 21. ВЕКУ БОЉИ ОБЛИК ВЛАДАВИНЕ ОД РЕПУБЛИКЕ.

Уважавајући могућност да, када би којим чудом мутирани комунисти на то пристали, слободно израженом вољом грађана Србије на референдуму, уставна парламентарна монархија не добије потребну већину гласова, ипак сам сигуран да је КРАЉЕВИНА ЗА СРБИЈУ У 21. ВЕКУ БОЉИ ОБЛИК ВЛАДАВИНЕ ОД РЕПУБЛИКЕ.

ЗАТО ШТО ће Краљ, који се не бира, и који свој положај не дугује ниједној политичкој странци, изражавати државно јединство Србије боље од било ког председника републике који изабран било директно, било у Скупштини, УВЕК представља само део грађана са правом гласа.

ЗАТО ШТО ће Краљ, потомак српских краљева и рођак европских краљева, боље представљати Србију у земљи и иностранству од било ког председника републике.

ЗАТО ШТО ће Краљ, који је независан од било које политичке странке и неутралан према свакој од њих, бити објективнији у поштовању и одбрани Устава од било ког председника републике Србије.

Гаврило Дошен


ZIVELA MONARHIJA!!!

Te price da je monarhija retrogradna ne stoji. Da ne nabrajamo koliko danasnjih najrazvijenijih zemalja imaju upravo monarhisticki oblik vladavine.
Plus to sto bi kralj bio faktor stabilnosti jer ne bi pripadao niti jednoj politickoj partiji. Bio bi manje podlozan lobiranju i odlukama u korist svoje partije. Kralj predstavlja citavu naciju a ne partiju.
A kad vec imamo "slabog" shefa drzave u vidu predsednika koji gotovo da nema ovlascenja, svakako da je to kralj kao simbol tradicije, kontinuiteta, stabilnosti...

Jos nesto, Srbija kao republika je prezivela najtezih 60 godina u svojoj istoriji, te stoga i praksa pokazuje da mi nikad nismo imali pravu republiku vec ogoljene diktature Tita i Milosevica.


...ogoljene diktature Tita i Milosevica....

Bravo BogdanS!
Uvek se setim nekakvog BBC dokumentarnog filma iz dva opsirna dela, prikladno emitovan ranih devedesetih: Monarh Bravar (vladalac odlicnog maternjeg jezika) svojim brodom uplovljava u UK, crveni tepih, ovo, ono, delegacija ceka na doku na celu Churchill, cela delegacija posle pozdravljanja polako peske a Monarh Bravar limuzinom, sam.
Ha, ha, ha!
Drugi deo, tj. sam kraj, odjavna spica, debeli se brcka na Brionima, uvalio guzu u neki veliki kotur i smeska se zadovoljno kao mala beba.
Nemoj da sad svi pocnu o W. Churchillu, to nije bitno u ovoj anegdoti.

Olga


bogdans,

hajde reci da je pre drugog svetskog rata srpskom narodu bilo bolje nego za vreme tita , pa slazi. srbima nikada nije bilo dobro. pa gde je inspiraciju nashao,recimo ,radoje domanovic da napishe "vodju" ? pa prisetimo se samo kako su prosli vuk stefanovic karadzic i dositej obradovic, i ne samo oni. uvek je u srbiji bio mrkli mrak.
inace, sve se plashim da nashem kralju kada bi ga imali,ne bi vremenom porasli apetiti i potrazio vishe ovlascenja za sebe.


re

Veoma bismo lako mogli nabrojati i prosperitetne zemlje prosperitetnog uređenja.

A sad, da je druga polovina 20. veka najteža u srpskoj istoriji, malo njih bi se složilo. Upravo u tom periodu došlo je do urbanizacije, industrijalizacije, široke dostupnosti obrazovanja... Da ne zalazimo u doba turske okupacije, ni vladavine Obrenovića/Karađorđevića nisu bile nešto vajne.

Uostalom, kakvu to mi monarhističku tradiciju imamo? Dinastija Karađorđevića, pretendenata na presto, nije skrpila ni pola veka upravljanja zemljom. Kraljevske porodice razvijenih država koje se pominju sežu vekovima u prošlost. Uz to, njih drže kao relikt iz davnina, nešto kao muzejske eksponate, koje mogu i da priušte. Nešto ne vidim da princ Čarls ima neku nacionalno-pomiriteljsku ulogu koju ovdašnji zagovornici monarhije priželjkuju. A što se tiče glavne funkcije savremene aristokratije, punjenje stubaca žute štampe, kao da već nemamo materijala u izobilju za tu svrhu.


monarhija

zar nije malo apsurdno uzimati za primer drzave koje su stolecima monarhije u kontinuitetu? pritom zakonski uredjene?
ne vidim analogiju.
onda, zivo me zanima ko bi i kako sve pravno i strukturalno izveo kod nas (nekakav sklepani savet?)
jao!


I ne samo to..

Mi često preterujemo ističući neku monarhističku tradiciju. U državnoj tradiciji Srbija je bila kraljevina od 1882. do 1918., a u Jugoslaviji od 1919. do 1943. godine. To je ukupno 55 godina. Republikanski oblik vlasti ima 64 godine. Vreme kneževine se ne računa, jer je samo 4 godine u tome periodu Srbija nije bila autonomija u otomanskom carstvu. Ono, više od nevinosti, manje od trudnoće, što se sada nudi Kosovu.
A kako su prolazili kraljevi, znamo. Početkom dvadesetog veka, Srbija je trpela "sankcije" zbog nečuvenog kraljeubistva, i nije mogla da se otarasi "crne ruke" kao ni danas što se ne može otarasiti pandama "crnoj ruci".
Monarhije su, na kraju krajeva feudalne tvorevine, i bilo bi zaista rogobatno, da radimo rikverc od 70 godina, praveći ponovo neku megalomansku priču, bez ikakvoga smisla.


Drago,

uz ove pametne reci i ja da se odjavim sa ove besmislice.

manje od nevinosti, vise od trudnoce, to je blog na kom smo se greskom zatekli. u nadi da ga ovde vise nece biti, jednom kad se svi probudimo, pozdravljam te i ostavljam drugaricama.

devojke, preuzmite. ja odoh u krpe.


Lepo spavaj..

..Biljana, a ja ću samo da skoknem do "Supermarketa".o)


Gospođo

Gospođo Srbljanović,

Često grešite u poslednje vreme. Zašto dolazite tamo gde se tako loše osećate. To mi deluje kao mazohizam.


U jednom ne gresim, Nebitni,

u svom insistiranju da ti ovde postane neizdrzivo.
Zasto dolazim? Da te oteram odavde.
Jednostavno, zar ne?

Jesto, ovo je govor mrznje, nasilnistvo, blablabla, sve si u pravu. Samo odlazi, nije ti ovde mesto. Kad nova srpska pornografska misao otvori blog, svoje pismene zadatke praktikuj tamo. Gde pripadas, Nebitni.


Па добро бре Биљана,

чему толика искреност и нетрпељивост према Чеди АНТИЋУ !?

Добро, незамерам ти што га не цениш, што га прозиваш, што га вређаш, али си брате претерала са том реториком, где му отворено поручујеш да овде није пожељан.

Ја сам фрапиран твојим горњим постом, Чеда овде спада у сам врх културних коментатора и Блогера, е сад то што идеолошки, политички са њим ниси уопште сагласна, није разлог да га тераш одавде.

Напротив, треба неговати и држати неистомишљенике као мало воде на длану!Како је могуће да Чеду јавно тераш, а мене као овде јавно подржаваш, а ко зна шта тајно мислиш о мени...

Мислим стварно Биљана, постала си врло контраверзна личност, и богами и безобразно искрена, а та искреност видим да ничим није подкрепљена.

П.С. Видим да се до сада нико није усудио да коментарише овај пост Биљане, што је доказ, да се нико од вас не одриче своје лагодне позиције, то јест да се случајно не замери Србљановићки , и то по сваку цену.Ево ја се у име свих вас стидим таквог вашег понашања, таквог вашег кукавичлука, па ком обојци а ком најк патике.


labude, sve vise sam ti odana

Quote:
i bogami i bezobrazno iskrena, a ta iskrenost vidim da nicim nije potkrepljena

kakav vrhunski sofizam, moj beli labude, veruj mi da o tebi mislim javno mnogo lepo, a tajno jos lepse.

nemas ti veze s ovim zalutalim blogerom, ti si potpuno druga liga. u stvari prva. ne spustaj svoje autenticno ludilo na nivo besmislenih savetnika pretendenata na nesto.


Joj Biljana zvucis ko Braja

Joj Biljana zvucis ko Braja :).


Odlično

Vidim da smo ušli u dijalog. To je lepo.
Što se tiče Vaših namera ,žao mi je što moram da primetim, ali gubite vreme... Uzgred da parafraziram ono o nevinosti i trudnoći: „više od umišljenosti, manje od mudrosti“. Tu ste negde.
U vezi sa zlatom za koje tvrdite da ga je kraljevska porodica 1941. odnela iz Jugoslavije, preporučujem Vam da pročitate knjigu uglednog istoričara Branislava Gligorijevića, „Kralj Petar II Krađorđević“. Ovako kako je formulišete, priča o zlatu previše liči na slične pričice o „vili na Ženevskom jezeru“ i „nemačkom špijunu i njegovoj ženi Nemici“. Isti je metod i ista škola njenih autora. Šteta je što u svojoj ostrašćenosti ne prepoznajete sličnost.


volela bih da razumes da ovo nije dijalog.

i da nova mantra koju vi pornografi srpske politike ponavljte o "radikalizmu", "ekstremizmu" i "ostrascenosti" nece ni od jednog od vas naciniti znacajnim covekom. kao sto te ni podmuklo podmetanje djindjicu nije nacinilo vaznim, ostao si nebitniji i od svog druga po oruzju vuksanovica, koji se pornografima vise umilio, pa dobio priliku da se dokazuje pred svetim savom.
da li gubim vreme ili ne, to cemo tek videti. zamisli, nebitni, ja verujem da ces popustiti i ukloniti se odavde, sa svojim recnikom mrznje prema svemu sto se ne krsti sa tri prsta po bubuljicama na celu, prema svemu sto se grozi tvoje sramne politicke aktivnosti, a posebno tvojih jalovih misli.

srbija, nebitni, postace kraljevina, kad ti budes postao bitan.
a ti izracunaj kad je to.


Uživaćmo zajedno

Zadovoljstvo je čitati Vaše postove. Nadam se da će ih biti još.
http://www.helsinki.org.yu/focus_text.php?lang=sr&idteks=1617


Monarhije ne moraju biti

Monarhije ne moraju biti kraljevine. Mogu biti, recimo, i kneževine. Nego, da li ste Vi onaj Drago Kovačević koji je bio krajiški ministar informisanja i ratni gadonačelnik Knina? Ukoliko niste, molim Vas da mi oprostite što sam toliko dosadan u svojoj radoznalosti.


srbi ubijaju svoje kraljeve

na brutalan i sraman nacin, o cemu mi ovde onda uopste raspravljamo?
srbi ubijaju svoje kraljeve, tako sto na primer pretesterisu daske u klozetu kralja milana, odakle se - mnogi tvrde, izvadio pucajuci u vazduh. kad mi nadjete savremenu monarhiju u cijoj je skorijoj istoriji pokusan atentat na kralja sopstvenim govnima, a i kad mi nadjete kralja koji i u klozet ide sa pistoljem, onda da nastavimo pregnantnu diskusiju.
u medjuvremenu, da pricamo nesto drugo. ma koliko da je glupo, nece biti bas ovoliko.


I ja se nesto pitam -

I ja se nesto pitam - Francuzi su svoje kraljeve izgiljotinirali, uspostavili Republiku i tekovine iste brane ko ochi u glavi. Ne znam dal' iko u Francuskoj danas kaze - Kukuuu nama, shta uchinismo. Ajmo bre da ponovo uspostavimo tu monarhiju. Eventualno kazu- Gde daj taj Burbon bash bih popio neshto oshtro, ovaj apsint me malo smorio.
Ja ko Chervican :)))


Francuska

Posle giljotiniranja su imali i careve :Napoleon i Napoleon II !Tek toliko da se zna da su išli i u osvajanja nakon buržoaske revolucije.


Ma nije poenta u tome,

Ma nije poenta u tome, poenta je shto ih ne restauriraju?


Znam !

Znam !


Napoleon III

Napoleon III


Francuska revolucija...

...je bila vrlo uspesna samo do tog zlocina, a onda je krenula putem giljotiniranja mnostva ljudi daleko nizes socijalnog statusa, dok se sve nije svelo na teror ekstremne montanjarske levice koja je odsekla glavu coveku zato sto je znao da igra sah (monarhisticka igra), svalji zato sto je neko umesto "rue" cuo "roi", nesrecnom cvecaru kome su u basti nasli jedan ljiljan (!), itd. isl. Nije to bas primer za ponos - ubistvo kralja je upravo bilo signal za provalu svega najnizeg, najogavnijeg i najbestijalnijeg u ljudima. A onda da "krunisane revolucionare" tipa Napoleona ne pominjemo - ceo svet se slazu da su oni bili sramota covecanstva, osim samih Francuza koji ih u svom zabludelom patriJotizmu velicaju.

(Uzgred, stvarno je Francuska valjda poslednja zemlja planete na koju se valja ugledati, i ne samo po ovom pitanju, nego maltene po svim drugim. Francuska je poznatija po fashisti Le Penu, po kvazifilozofima tipa Deride, Lakana & comp. i po Zidanovom crvenom kartonu nego po nekim ozbiljnijim stvarima i vrednostima. Da ne kazem da ce im sad dodje Sarkozi za prezidenta...)


Pa,

Ja volim francuske flosofe ...


"kvazifilozofi" Derida I Lakan

plus ostatak,

majko mila, nije tebi lako!


Nazivajuci ih kvazifilozofima...

...ja sam ih zapravo pohvalio, jer su oni zapravo opasni intelektualni prevaranti (sto je dokazano u sjajnoj knjizi koja se upravo tako zove, Sokal & Bricmont "Impostures Intellectuelles", Odile Jacob, 1997; engleski prevod je jos bolji i glasi "Fashionable Nonsense") i demagozi. Sigurno necu da ih svrstavam uz prave i ozbiljne filozofe XX veka, ljude poput Rasela, Popera, Karnapa, Vitgenstajna, Rajhenbaha, Arentove, Dejvida Luisa, Kvajna i druge.

Jedino u Francuskoj oni su velicine tog kalibra - sto ne govori mnogo o filozofiji, ali govori mnogo o francuskom narcisizmu.


Gospodine Ćirkoviću

Ako je neko ovde kvazifilozof, onda ste to Vi! I ovaj Vaš komentar samo dokazuje razmere Vaše neupućenosti u recepciju Deride i Lakana (pre svega onog prvog) van Francuske. Sledeći Vašu logiku, narcisi bi morali biti i Amerikanci, i Nemci, i da ne nabrajam (pri čemu ni Srbe ne izuzimam) - tj. svi koji čitaju i cene ove autore, pa makar se sa mnogo čime što su napisali sporili i ne slagali.


beati pauperes spiritu...

Quote:
Sigurno necu da ih svrstavam uz prave i ozbiljne filozofe XX veka, ljude poput Rasela, Popera, Karnapa, Vitgenstajna, Rajhenbaha, Arentove, Dejvida Luisa, Kvajna i druge.

sad mi je i ono o monarhiji jasnije...


Naravno, lepo je citirati Vulgatu

(tj. latinski prevod Biblije koji je sacinio sv. Hijeronimus Milanski), a jos lepse bi bilo objasniti sta ste hteli tim defamatorskim postom da kazete. Verovatno da znate bolje od pobrojanih najvecih umova covecanstva.

Mada, i ne morate, jer je i meni sad svasta u vezi sa Vama jasnije. Vidite kako, kao sto je Andric lepo pisao, i cutanje biva recito.


U, jeeeeee Milane

"Francuska je poznatija po fashisti Le Penu, po kvazifilozofima tipa Deride, Lakana & comp".... odjutros totalno razocharanje .....


Milan govori:

"(Uzgred, stvarno je Francuska valjda poslednja zemlja planete na koju se valja ugledati, i ne samo po ovom pitanju, nego maltene po svim drugim. Francuska je poznatija po fashisti Le Penu, po kvazifilozofima tipa Deride, Lakana & comp.."
Nije tachno. Pre petnaetastak godina na globalnoj sceni su se pjavili desnicharski populisti, to nije samo "izmishljotina" Francuza -Hajder u Austriju, Le Pen u Franscuskoj, Republikanska stranka u Nemachkoj, Bjukenen u SAD i njihovo jachanje je rezultat poraza autentichnih socijaldemokratskih partija koje su zastupale interese klase u nestajanju. Ne bih sada da gushim tezom o nestajanju radnichke klase i nestajanju relevantnog klasnog antagonizma i stvaranju novih antaginizama koji bujaju (etnichki, gej, klasni, ekoloshki..)i stim u vezi s otvoranjem nove borbe za hegemoniju, ali desnicharski populizam je globalna pojava svuda u svetu. Konachno se pojavio neko ko je demokratskim snagama izazvao opsti uzdah olakshanja - evo nekog koga svi mozemo da mrzimo, koga mozemo da izopshtimo, da zrtvujemo da bismo demonstrirali nash demokratski konsenzus.
I josh neshto- Zemlja koja je svetskoj kulturnoj bashtini podarila "Gargantua i Pantaguel" i makar da je samo to ostavila u amanet, zasluzujuje nashe poshtovanje.


Ja mislio...

...da je to svetskoj bastini podario Rable, kao covek i pojedinac, a ne zemlja, ali Vi ocigledno znate bolje. Rablea postujem; francusku "zemlju" ne postujem. Mada, isto tako ne postujem ni srpsku, nemacku ili americku zemlju. Ne verujem u zajednicke imenice - samo pojedinci imaju istinsku vrednost. Verovanje u "zemlju" i njene "zasluge" prvi je korak ka zlocudnom populizmu, bilo fashistickom bilo komunjistickom.


Hmmm

Ja znam da je Vaseljena vash fah ali Rable nije pao s Marsa u Francusku, niti je ET intel. On je postao The Rable bash zato shto je tu rodjen, u toj zemlji, pisao na tom jeziku... Nije valjda da to bash nema nikakve veze?...Ja nisam populsta nikakvog tipa i verujem da je svrstavnje ljudi u neki od populizama vrlo populistichki. I veoma sjuprim.


Gos.Srbljanović

Vaše arlaukanje,dernjanje besomučna histerija su nedvojbeni unikat na web-u.

Na svih 11 jezika kojim vladam histeričniju tiradu
do sada nisam pročitao te se nosim mišlju da vaše
elektronske histerije u sabranoj formi predložim za
neku od još ne postojećih nagrada sokačarsko svadjalačkog tipa na elektronski način.

Vaši monumentalni monolozi histerično-dramatičnog tipa su pravi jezički delikates te se nosim mišlju da ovu jezikoslosloviju čak u sabranoj formi, naravno u prevodu, postavim na neki od posećenijih svetskih blogova naravno po dobitku autorskih prava.Obožavalac vaše proze i stihoklepije.


Draganče, prijatelje,

što reče jedan Zelenović, smanji na dva kila tekile. Ili vidi da se nije nešto otkačilo, mnogo čangrlja.

.
PS. Ako nećeš ni to, vidi da nisam na Kongresu SrBskog Ujedinjenja. Možemo da se dopisujemo na flamanskom.;)


Meni je Napi gotivan

Da ga nije bilo, jos uvijek bi smo placali desetinu crkvi, aristokratski tutumraci bi potrazivali "pravo prve noci", imali bi smo lokalne feude na kojima kabadahije rade sta hoce...
Nazalost, Napi je od Balkana stigao da oslobodi samo "Ilirske Provincije". Od Spanije do Poljske rastjerao je bandu vampira.

I onda se proglasio za cara i dosao je kraj... nije mu dzaba Betoven pocijepao posvetu za Petu Simfoniju kada je cuo za krunisanje u Parizu. To je bio kraj te price. Sve nakon toga je propast... od Saragose i zlocina nad ljudima koji su trazili samo slobodu do megalomanske ideje o Rusiji.

Reminder: Napi je rekao da mu je od svih uspjeha u zivotu najveci uspostavljanje Gradjanskog Zakonika. Nije bio bas toliko lud da za najvece dostignuce smatra neku od brojnih klanica u koje je slao Francuze i pola Evrope.
A i bio je faca dok se nije usvinjio... dok nije postao "car"...


E pa, Biljana, to je zato

što su u Srba kraljevi proizasli iz naroda, što bi Nijemci finski rekli - "aus der Mitte der Gesellschaft".

A što se savremenih monarhija tiče, nisu ni njihovi kraljevi od početka kakili u engleski WC. A ni vatreno oružje poznavali.


nista protiv turskog klozeta, naprotiv

ali priznaces da je ideja o atentatu u istom prilicno uzasna.