Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Uloga kafane Znak pitanja u medijskoj istoriji, a RTV Politika državi na poklon

 

Jeste primetili, cela medijska scena u Srbiji u pokretu je.Kao, tržišnom? Ima li tu neke strategije? Prati li to ko ili je tržištu ostavljeno da se samo izbori sa državom?Na prodaju su akcije Politike AD, kragujevačka Svetlost je prodata, pred aukcijom je NIN, u procesu privatizacije su novosadski Dnevnik i Studio B, kupca traži i (autohtono privatni) nedeljnik Vreme...

Politika AD je neki dan izašla na Berzu.Kako je para na Beogradskoj berzi d o s t a(čudo je napravio i nedavno osnovani, Miškovićev, a u Srbiji prvi otvoreni investicioni fond sa oko dve milijarde već prikupljenih para) Politikina akcija je prvog dana trgovanja  učetvorostručila vrednost.Ugovor je sprečio Elektroprivredu Srbije da pokaže kako, doduše pod privilegovanim uslovima, i državno   preduzeće može da bude PAMETAN investitor.Da je svoje akcije Politike AD, kupljene pre samo tri meseca, u ponedeljak mogla da proda Elektroprivreda bi, ni kriva ni dužna, zaradila dvadesetak miliona evra.Ovako će morati da sačeka kraj ove godine.Pa da zaradi onda.Ako su pare koje je EPS uložio u Politiku drzavne pare, kako neki sumnjaju, onda je država na ovaj način subvencionirala EPS.

Drugog dana trgovanja, a pošto su onda akcionari malo(ne mnogo) nagrnuli da

 cenu četiri puta veću od obračunske (špekulacija na berzi ili propust revizora)iskoriste, cena je sledećeg dana pala za 20 odsto.Ove nedelje se očekuje da Politika AD, pozivajući se na Zakon o radiodifuziji, izadje iz teškog gubitaša bez frekvencije RTV Politika, odnosno da od svojih 51 odsto u tom preduzeću zadrži simboličnih 5 odsto, što bi njenoj akciji moglo dobro činiti.Pozivajući se na savet svog privatizacionog savetnika NIS će državi pokloniti svoje malecko (manje od 1 odsto) vlasništvo u Politici AD, a iz RTV Politika (gde ima malo veći paket) takodje će se povući.

Kao mali akcionar Politike AD, na čijem čelu su: Zoran Vacić (direktor), Emir Kusturica (predsednik UO),Predrag Mihajlović (Komercijalna banka), Matija Bećković...(navodim ova imena uverena da možete da procenite njihove biznis-sposobnosti) u interesu mi je da verujem  da rast cene njene akcije nije privremen i da će dobiti novog poleta recimo, ako se Politika AD zaleti da kupi NIN, iako ga je na umu imao i Miroslav Mišković (a sad kažu da mu je i Novosti dosta), a pao je čujem na pamet i Miloradu Vučeliću.Akcija Politike AD mogla bi da raste i ako se država odluči da raščisti odnose sa nemačkim WAZom tako što će svoje vlasništvo u PNM proširiti.Ali, mnogo toga zavisi od pitanja: da li će biti formirana nova vlada Srbije, kada, i u kakvom rasporedu snaga.U svakom slučaju bitka za kontrolu nad Politikom neće, bar u jednoj fazi, loše uticati na cenu njene akcije.I nije isključeno da će WAZ tu samo da smeta.Zanimljivo je da bi zaokruživanje, odnosno povećanje državnog paketa u PNM povećalo njegovu ukupnu cenu. Jer, iako nema nikakvih zakonskih zabrana (sem obaveze da proda paket Akcijskog fonda u Politici AD)na vlasništvo u medijima, računa se da će država, kad-tad, i verovatno uskoro iz toga posla izaći.

Da interes kupaca za štampane medije nije zanemariv pokazala je prošlonedeljna prodaja kragujevačke Svetlosti po ceni deset puta većoj od početne ili Pobede iz Kruševca po ceni šest puta većoj od početne ili Naše reči iz Leskovca po ceni pet puta većoj od početne.Ovim prodajama država  je izgleda intenzivirala ispunjenje obaveza iz propisa o privatizaciji štampanih i elektronskih lokalnih medija. Mada je prvi posao trebalo da završi još aprila prošle godine, a drugi do kraja ove.Od štampanih medija još su neki dan prodate "Nedeljne novine" iz Bačke Palanke(po ceni višestruko većoj od početne),a za maj je zakazana prodaja "Somborskih novina" iz Sombora i lista "Zrenjanin" iz Zrenjanina.

Po istom zakonu, tehnička vlada Srbije pokrenula je inicijativu za privatizaciju Studija B. I mislila sam da će odluka grada Beograda da usvoji jednu kafanu, ma koliko istorijska bila, biti presedan o čijoj će se daljoj primeni odlučivati odokativno.Evo, i Studio B hoće da bude "Znak pitanja".Zainteresovani učesnici veoma zanimljive konverzacije o tome treba li Studio B da bude privatni ili beogradski su: ministri Predrag Bubalo i Dragan Kojadinović, glavna urednica Studija B Dragana Milićević-Milutinović i Udruženje akcionara Studija B , koje predvodi Zoran Ostojić (LDP). Dragana Milićević je viša puta ponovila da želi da bude Znak pitanja,što Predrag Bubalo ne može razumeti jer em "ne zna ulogu i značaj gradskog medija", em je "Kikindjanin,pa je lakog srca i lake ruke".A i iz DSS je-to sam ja dodala. Kojadinović je podržao Bubalovom nepoznavanje gradskog lokalpatriotizna i stao na stranu tržišta, a "i kao urednik protivio sam se nameri vlasti da svede Studio B na gradske okvire".Beogradski gradonačelnik Nenad Bogdanovic se em razume u značaj gradskog medija em je iz DS, pa je čujem dao za pravo Udruženju akcionara Studija B koji su odlukom UO te kuće iz poslovnih knjiga (kao privatni kapital) izbrisani 2005. godine da bi (kao privatni kapital) sad opet bili priznati. Što je gradonačelnik, iz napred navedenih razloga, sad podržao.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Uf, nešto mi nije

Uf, nešto mi nije jasno.
Znači, očekuješ rašomonijadu, da se tako izrazium, sa vlasničkim paketima u Politici, pa čak i izlazak (izbacivanje) WAZ-a, ali misliš da će to uticati na povećanje cena akcija? Takodje, kako bi na povećanje cene uticala kupovina NIN-a, s obzirom da je u pitanju gubitaš? Tj, nemam dokaza da je gubitaš, ali ne shvatam kakav profit pa oni prave.
Ili si u stvari samo bila ironična?

I, kako procenjuješ ove kupovine lokalnih medija? Nije mi jasno kakav bi interes mogao da ima poslovni čovek da kupi npr. kragujevačku Svetlost. Interes, naravno, može biti i politički, a može biti i pranje novca. Kod ovakvih štampanih medija samo bi štamparija mogla biti profitabilna, ali malo ko je od njih ima.

Što se tiče Studija B - sjajna priča! Stop tržištu!! Stop privatizaciji sportskih klubova, Studija B i Znaka pitanja!! Izuzev ?, koja i jeste na neki način istorijsko blago (najstarija kafana u Beogradu), za ove druge mi baš i nije jasno. Posebno je zanimljivo da se privatizaciji, tj. slobodnom tržištu, najglasnije protive proklamovane liberal-demokrate Milićević i Ostojić. Tj, stalo im je do daljeg opterećivanja gradskog budžeta. Ne misle valjda da bi im Beogradjani plaćali pretplatu? Smešno.

U svakom slučaju, Ružo, sjajan tekst!


Ružo, što

se brineš...pa zar nisi ti podelila one svoje akcije? Kol'ko se sećam deo tvoje brige je prešao i na mene ;)
Ja predlažem da buduća, ako-ikad-možda-ipak vlada usvoji Znak pitanja kao svoj simbol, a može da doda i neki udivitelni, u cilju dočaravanja konstantne iznenađenosti.


privatizacije

Napred, Valjevo, prodat za 420 hiljada evra, pocetna cena bila deset hiljada. Inace, biznismeni koji su kupili Napred i Svetlost su, stizu informacije, zivopisne licnosti slicnih - zivopisnih - prethodnih delatnosti, te ce biti zanimljivo pratiti dalji razvoj medijske scene u tom svetlu


Iznenadjenje

Pa i ja sam se iznenadila kad sam videla kako su lokalni mediji otisli kao alva, po visestruko visoj ceni od pocetne. Vidim da je Svetlost kupio troclani konzorcijum, a list iz Krusevca Media Svjat i tako dalje.Moram da proverim da nemaju neke nekretnine, ali koliko mi je poznato svi ti lokalni mediji su u nekom zakupu.

Sto se investicije Politike u NIN tice,moje prvo pitanje je treba li to NINu, s obzirom da moje dugogodisnje iskustvo ne daje za pravo mojoj veri u sredjivanje finansijskog stanja i medjuodnosa u Politici na vjeki vjekov, a moje drugo pitanje je ima li Politika AD, 78 odsto u vlasnistvu drzave i drzavnih preduzeca, uopste da ucestvuje u privatizaciji jednog drustvenog preduzeca.Ne znam da li je NIN gubitas, ali i ako jeste ne bi trebalo da bude neki ozbiljan gubitas, a sem toga ima drugih povoljnih karakteristika... da ti kazem, ne bi to bila nepovoljna kupovina.Za Politiku.

A sto se prosirivanja drzavnog odnosno vlasnistva Politike AD u PNM tice, to bi srednjorocno gledano imalo povoljan efekat na buducu prodaju drzavnog paketa, ako do nje ikad dodje, jer buduci kupac radije i po visoj ceni kupuje vecinski paket-sad je 50Č50 odsto.


Najbolje je da Nin kupi

Najbolje je da Nin kupi Radovan Karadzic i njegovo bratstvo. Posle toga bi patrijarh pavle izvrsio osvestavanje a prvi intervju bi za ovaj ugledni nedeljnik dao Vojislav Kostunica. Javna preduzeca bi nastavila da trose pare zakupljujuci strane i strane kako bi se pogurala "nasa stvar".

Tako bi brlog koga stvara ovaj list zajedno sa vecinom novinara bio potpun. Sto se kaze "potpun ugodjaj"!


"Ne znam da li je NIN

"Ne znam da li je NIN gubitas, ali i ako jeste ne bi trebalo da bude neki ozbiljan gubitas, a sem toga ima drugih povoljnih karakteristika... da ti kazem, ne bi to bila nepovoljna kupovina.Za Politiku"

hmmm...misteriozno :))

A ovo oko drzavnog vlasništva u Politici, pa, bogamu, je l' to po zakonu. Ne poznajem baš tako precizno propise, ali logika mi govori da ako se mora obaviti privatizacije lokalnih medija, šta sa Politikom, zar država može da, ne samo učestvuje u vlasništvu medijske kompanije, već i da povećava svoje vlasništvo. Ne znam, biće da mi logika ne valja...


Logika ne valja

Ovako Akcijski fond mora svoje vlasnistvo u svim preduzecima,pa i medijima da proda do kraja 2008.godine. Ali to je vlasnistvo steceno u firmama koje su zapocele proces privatizacije po onom Milosevicevom zakonu,pa ga nisu zavrsile.A za privatizaciju drzavnog vlasnistva, koliko znam, nema utvrdjenog roka. Niti ima neke zabrane drzavi da poseduje medije.Raspitala sam se, Srbija ni tokom pregovora sa EU nije preuzela neke obaveze s tim u vezi.


Hvala ti na odgovorima! Ne

Hvala ti na odgovorima!

Ne dopada mi se ovo oko državnog vlasnistva nad štampanim medijima, tj. mislim da ne bi smelo da ga bude (bez obzira šta kaže EU), ali, okay, to ide malo van ove teme...


strah

plasim se da je sve suludo u srbiji


Politika > 4000.

Evo praktičnog primera tržišta/pijace/berze.
Intersiti broker je nekim "čudom" broker kod koga su se prijavili mnogi mali akcionari POLITIKE.
U utorak 03.04.2007. gužva, red, nervoza. Ima dosta i novinara POLITIKE, radnika POLITIKE, pravnika,...
Mogu odgovorno da kažem da se u tom redu formirala tržišna cena za davanje naloga toga dana.
Mnogi NISU hteli da daju nalog za prodaju po tržišnoj ceni za taj dan nego su udarili limit ispod koga neće da prodaju svoje akcije. Ja dao limit 4000 dinara tj. hoću da prodam u sledeća 3 meseca ako cena bude bar 4000 dinara!!
Nije tajna, ljudi glasno govorili dok su čekali u redu, da će stavaljati i veći limit!
Eto jednog parametra za buduće kupce i prodavce akcija POLITIKE.


Kako je formalno "Znak

Kako je formalno "Znak pitanja" izuzet iz privatizacije


Pa gradska imovina

Koliko znam Znak pitanja je sada vlasnistvo grada Beograda,koji ima pravo da ga da u zakup onome ko zna da se bavi ugostiteljstvom.A izuzet je iz privatizacije pod pritiskom protesta i valjda nekih interesa.Inacce je i ranije bio pod zastitom Zavoda za zastitu spomenika.


Da li grad moze da bude

Da li grad moze da bude vlasnik televizije ili novina (da li postoji pojam javnog servisa na nivou grada, ili je predvidjen samo jedan javni servis u celoj drzavi)


Evo dopuna

Znak pitanja je izuzet iz privatizacije resenjem Vlade Srbije i dat gradu Beogradu na upravljanje.Grad bi trebalo da nadomesti preduzecu Varos kapija, dosadasnjem vlasniku Znaka pitanja, izgubljenu imovinu.Ovo je, dakle, izniman slucaj.

Mislim da po propisima o privatizaciji stampanih i elektronskih medija ciji su osnivaci lokalne samouprave ne bi trebalo da moze.A i u skladu sa zakonom o radiodifuziji grad ne bi mogao da bude vlasnik televizije.

Evo clanova Zakona o radiodifuziji:
Clan 41:

" Imalac dozvole za emitovanje programa moze biti samo domace pravno ili fizicko lice koje je registrovano za delatnost proizvodnje i emitovanja radio i televizijskog programa i koje ima sediste odnosno prebivaliste na teritoriji Srbije".

I clan 42: " Imalac dozvole za emitovanje programa ne moze da bude 1) preduzece , ustanova ili drugo pravno lice ciji je osnivac Republika Srbija ili autonomne pokrajine, izuzev ustanova javnog radiodifuznog servisa 2)politicka stranka.ganizacija ili koalicija kao i pravno lice ciji je osnivac politicka stranka, organizacija ili koalicija."


Ne znam kakvi su propisi, na

Ne znam kakvi su propisi, na sta zakoni obavezuju, ali kao gradjanka i gledateljka jako bih volela da STB ostane u rukama grada, televizija koja se finansira iz budzeta, jer je to cini najboljom televizijom na nasim prostorima (mislim na Srbiju). Nisu previse luksuzni i glamurozni, nemaju toliko zvucan filmski program, ali imaju najpristojniji program, ne koketiraju sa primitvnom publikom, ne trce za rejtingom prikazujuci "sta narod voli", a istovremeno su i daleko od nekakve intelektualne ustogljenosti ili elitizma. Po meni, STB je primer kako treba da izgleda televizija, ako je prave ljudi koji se odgovorno ponasaju prema resursu svih nas - frekvenciji. Svesna sam da im to omogucava finansiranje iz budzeta, i zbog toga sam protiv privatizacije. Dobicemo jos jednu sarenu slikovnicu koja promovise nekog tajkuna i njegove "biznise".


Hansel

Samo da te "Valjevske" ne dožive sudbinu "Subotičkih"... :(