Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Danke Dojčland

 Piše LW

"Propustili ste već četiri meseca nemačkog predsedavanja EU tokom  kojih smo vam mogli direktnije pomoći u hvatanju priključka sa evropskim integracijama"

Andreas Cobel, ambasador Nemačke u Srbiji, 11.4.2007.

Andreas CobelAndreas CobelBila sam sinoć na sesiji Foruma za međunarodne odnose na kojoj je govorio nemački ambasador Andreas Cobel. Sesije se obično održavaju u off the record maniru, ali su  sinoć bili prsutni i novinari. Tema je bila 50 godina EU. Uvodni deo je bio skup opštih mesta ali  sa par vrlo interesantnih nagoveštaja. Diskusija je bila, naravno, okrenuta više ka pitanju iznalaženja konačnog statusa Kosova. ( Jedan od razloga što sam  odnedavno  prestala da toliko redovno odlazim na sesije Foruma je taj što se ma kako dobri i uvodničar i tema bili, diskusija nekako uvek svede na srpska unutrašnje-politička pitanja i  to dnevno politički-novinarski artikulisana, što mi nije tako zanimljivi kao artikulacija neđunarodne pozicije i analiza stanja.) Bez obzira, sveukupno gledano, sesije Foruma su mi vrlo korisne, a  ljude koje sam tamo upoznala i koje sam imala priliku da slušam i da od njih učim vrlo cenim. Prošlje nedelje sam  mom Forumu uputila pismo u kome sam izrazila podršku pismu koje potpisao HO i ogradila se od onoga koje je potpisao Evropski pokret u Srbiji čiji je Forum kolektivni član. Komentari na moje pismo su, kao i uvek kada je neko neslaganje u pitanju, konstruktivni i argumentovani.

 

Nastavka bloga neće biti odbrana ambasadora Cobela, nit mi je to misija,to  će uraditi sam ako bude smatrao potrebnim, već  pokušaj da vam predstavim kako je sesija zaista izgledala. Vidim da su novinarski i agencijski izveštaji celu sesiju, očito, spinovali u pravcu koji odogovara  aktuelnom kursu vlade-zaoštravanju odnosa sa  Evro-atlantskim delom međunarodne zajednice. Samog ambasadora sam još sinoć, pre nego što sam mogla  videti  tekstove, pitala za saglasnost i dobila je.  Sada kad vidim šta su i kako preneli, ali pre svega šta nisu preneli, a što mi se čini vrlo značajnim, mislim da ima i dodatnog  smisla preneti vam neke delove.

 Ne mogu da garantujem da li je ambasador pre ili posle sesije odogovarao na pojedinačna pitanja novinara, ali u radnom delu sesije je o pitanju povezanosti kosovskog i  vojvođanskog pitanja odgovorio drugačije od onoga što su mediji preneli. I samo pitanje, koje nije glasilo onako kako su mediji to preneli, nije bilo novinarsko, već ga je postavio, što je praksa posle uvodnog izlaganja, jedan od članova Foruma.  

Dakle, šta mediji nisu prenli, a šta je ambasador Cobel, izmeđuostalog, rekao u uvodnom delu:

 

-Da je vreme da  EU i geografski i politički definiše svoje granice

-Da su energetska i klimatska pitanja među prioritetima EU

-Da je problem načina donošenja odluka unutar EU postao prekomplikovan i da se trenutno razmatraju opcije da se o nekim, ne tako krucijalnim stvarima, odlučuje većinski a ne konsenzusom

-Da veruje da EU neće imati problema sa “apsorpcijom  preostalih” zemalaja zapadnog Balkana, jer  je sa ulaskom Rumunije i Bugarske, to sada negde oko 20 miliona ljudi. Na to EU obavezuje i obećanje dato na samitu u Solunu.  Za razliku od toga, sama Ukrajna  ima 50 a Turska 70  miliona stanovnika i to, između ostalog, može tim zemljama predstavljati problem prilikom pokušaja ili u odluci EU da ih prihvati kao kandidate i/ili članove.

-Da  nije nemoguće da Turska i sama jednog momenta postavi pitanje smislenosti i vlastitiog interesa  da tako dugo bude kandidat

-Da Rusija jeste enrgetski uticjajna, ali da nije trgovnski nezavisna, te da postoje limiti njene energične  ekonomsko-diplmatske politike, te da smatra da ucenjivati enrgentima nije uvek najpametnije

Da se EU sprema da kroz IPA programe odovji oko 200 miliona evra gosdišnje za pomoć Srbiji. Da je i do sada Srbija imala tgovinske povlastice.   

Da smo propustili ste već četiri meseca nemačkog presedavanja EU u kojima nam je Nemačka  mogla direktnije pomoći u hvatanju priključka sa evropskim integracijama.

U Q&A delu sesije, pitanje je bilo da li vidi neku sličnost, istorijsku zakonomernost u tome da se čini da Srbija “dobija” Vojvodinu, a gubi Kosovo! Dakle, na to pitanje, odgovreno je da se sadašnji kosovsko pitanje ne može stavljati u toliko širok kontekst, niti da on vidi paralelu!

Na pitanje o saradnji sa Hagom i uslovima pod kojima bi EU, eventulano, novoj vladi odblokirala nastavka pregovora o stabilizaciji i asocijaciji, jasno je rečeno da bi se očekivala i političa spremnost ali i konkretne akcije, pre nastavka.

Pitanje Sandžaka i juga Srbije spomenuto je u delu odgovora zašto je sve nemoguće ( Koštunica-Ustav) i opasno pričati o pociji podele.  

Ono što mediji, takođe, nisu preneli, jeste da je ambasador Cobel pitao neke od sagovornika i zagovornika prolongiranja statusa quo “zarad očuvanja nacionalnog ponosa Srbije” ko misli da to i koliko dugo finasira-to međunarodno prisustvo, jel Srbija.

Osim neskrivenog neslaganja  sa načinom kako Politika prenosi neke njegove stavove i drugo,  te razočaranja što je odlazeća srpska vlada u nekoliko navrata davala EU obećanja, u koje je EU poverovala, pa je posle ostala izigrana, ambasador Cobel je pokazao i neskrivenu zabrinutost u slučaju  eskalacije sukoba na Kosovu, za koju smatra da u Srbiji ima onih koji je priželjkuju. Konstatovao je, na primedbu  jednog od sagovrnika, da je malo neobično očekivati pomić i podršku  prolongiranju statusa quo, što podrazumeva i  da se nemačka ili neka druga krv iz sastava KFORA proliva na Kosovu u slučaju sukoba, a proglašavati MZ neprijateljima u Srbiji.  

Moj glavni utisak sa sinoćnje sesije, a koji zaslužuje poseban blog, je to da generalno primećujem da zapadni političari više ne koriste kao polazište koncepta međunarodne intervecije zbog zaštite ljudskih prava –koji  za posledicu može ali i ne mora da ima i oduzimanje suvereniteta nad delom teritorije, već se više ide u, po meni, pogrešnu argumetaciju tipa, biće vam bolje odovojeno a zajedno jednom u EU. Ali, o tome, posebno.


Поводом задњег пасуса..

да ли то значи да су на КиМ манекени НАТО-а,шарена лажа,или шта већ?Да ли то значи да се они "неће мешати" у евентуални сукоб на КиМ који је у најави још од марта 2004?


Milichi

kaze se preDsedava a ne presedava.


da li stvarno mislite da je

da li stvarno mislite da je suverenitet na kosmetu oduzet zbog krsenja ljudskih prava?


englez i amer

su nasli treceg za preferans.


mhmmm. s tim sto su i englez

mhmmm. s tim sto su i englez i amer debelo ispod kape, pa ih bas briga za dupli pad.


Licitacija

Mi tom stolu ne mozemo ni da pridjemo. Iako bi sada da ziagramo sans, pa makar i sa ovako bednim kartama, licitacija nam nece biti dozvoljena. Mi bi u biti sada i betl proigrali koliko god da to zvuci nemoguce!


to nikson

Svetu u kome živimo smatra da je odgovornost političara da štite svoje građane, a ako to ne rade, onda to mora učiniti međunarodna zajednica. I to je jedan od principa, a ne samo 'poštovanje suvereniteta' država. Marti Ahtisari, 2.2.2007. Beograd

rekoh, pisacu jos detaljnije o toj temi


Ubi me prejaka reč!

Ili Vi niste pažljivo slušali, ili snimak na B92 "svet u dva" nije dobar. Ali ipak pitam se da nas opet ne počnu ubijati prejake reči, sve padajući s neba u vidu raketa i bombi.


Sve do danas

Hrvatska i zahvalni Hrvati su imali copyright na ovu fenomenalnu ;-) rečenicu: Danke Dojčland! (Priznajem, i ja je svako malo koristim kao šalu malu, u različitim, za budućnost čovječanstva, nevažnim situacijama.)

Što se tiče ovoga što je ambasador Cobel rekao uvodnom dijelu, a što, kažeš, mediji nisu prenijeli (valjda iz jednostavnog razloga što misle da se ne tiče dnevno-političkih kretanja u Srbiji?), je nešto što Njemačka i njeni predstavnici stalno naglašavaju/ponavljaju. Posebno u svojstvu predsjedavajućeg EU. Poznato je da je kancelarica Angela Merkel žena od akcije i osoba koja stvari "auf den Punkt bringt". U skladu s tim su i njena nastojanja, ali i Njemačke, koja svoju predsjedavajuću ulogu ozbiljno shvaća, pa "gura" kao prioritete pitanja klime, definicije EU integracija, odnosa prema Rusiji i USA, te dovodi u pitanje postojanje monstruoznog oktopusa zvanog - EU birokracija.

Mislim da su to takodjer veoma važne teme za one koji još stoje pred vratima EU; te da ih ne treba zaobilaziti na uštrb zbivanja u vlastitom dvorištu.


"U Q&A delu sesije, pitanje

"U Q&A delu sesije, pitanje je bilo da li vidi neku sličnost, istorijsku zakonomernost u tome da se čini da Srbija “dobija” Vojvodinu, a gubi Kosovo! Dakle, na to pitanje, odgovreno je da se sadašnji kosovsko pitanje ne može stavljati u toliko širok kontekst, niti da on vidi paralelu!"

Pa nece bas biti tako:

Pitanje učesnika: S obzirom na činjenicu da mi sada gubimo Kosovo, gubimo ga već 300, 400, 500 godina, ali istovremeno, paralelno sa njegovim gubitkom, dobili smo Vojvodinu. Vidite li ikakvu povezanost?

Ambasador Cobel: Da li mislite da je pametno pominjati Vojvodinu u ovom kontekstu i onda pokrenuti pitanje južne Srbije i Sandžaka? Po mom mišljenju, ukoliko se isuviše udubimo u problem Kosova i potencijalnim konfliktom koji se tamo može razviti, to može dovesti do dalje destabilizacije Srbije, gde ćete onda imati nove probleme u Vojvodini i Južnoj Srbiji.
Pa onda malo nize kaze:
Cena po kojoj Srbija želi da zadrži Kosovo može da znači pokretanje pitanja Sandžaka, južne Srbije i Vojvodine.

Prevedeno sa diplomatskog recnika, ne cackajte mnogo Kosovo i ne pretite konfliktom, da ne biste imali probleme u Vojvodini i Sandzku.


Apropro "monstruoznog

Apropro "monstruoznog oktopusa zvanog - EU birokracija"...

Da li znate da je broj cele EU birokratije jednak jednoj cetvrtini broja ukupne administracije grada Pariza (dakle, ne cele Francuske)?


Da li je to istina?

Slusam jadikovke i kritike na sve strane o rapidnom povecanju EU administracije. Eto, samo 2 aspekta:
1 - broj sluzbenih EU jezika (znaci, u upravnim organima) se svakim prosirenjem povecava
2 - karavane EU sluzbenika sto pola tjedna provode u Brüsselu, a pola u Strassbourgu i sve one koji o tim seobama brinu

Zanimalo bi me vise o kolicini birokracije u Parizu i odnosu prema EU brojkama?


Sve sto vas zanima o EU

Sve sto vas zanima o EU birokratiji mozete naci sto na sajtu EU(www.europa.eu) ili u sjajnim knjigama Niela Nugenta ili jos bolje Desmonda Dinana. Sigurno jeste da je i velicina EU birokratije jedno opste mesto, kao i apsorbcioni kapacitet EU, koje vecina ljudi koristi, a ni sama ne zna sta se pod tim podrazumeva. Pritom ne mislim na Vas sada.
Cinjenica jeste da ljudi zaposlenih u administraciji EU, koji ne vrse neki tehnicki posao, ima mnogo manje od broja administarcije bilo koje evropske metropole.
A sto se jezika tice, to je druga prica. Obaveza EU jeste da po prijemu zemlje u punopravno clanstvo, njen zvanicni jezik postaje i sluzbeni jezik EU. Naravno, svaka nova zemlja=novi jezik=novi prevodioci=novi troskovi. I zbog toga trecinu administracije cine upravo prevodioci.


"Vidim da su novinarski i

"Vidim da su novinarski i agencijski izveštaji celu sesiju, očito, spinovali u pravcu koji odogovara aktuelnom kursu vlade-zaoštravanju odnosa sa Evro-atlantskim delom međunarodne zajednice."

Nisu oni nista spinovali. Preneli su ono sto im se ucinilo najzanimljivijim, a to je da je g. Cobel itekako povezao pitanje Kosova i Vojvodinu. B92 je emitovala audio snimak, gde on to vrlo jasno cini. Ovo sto kaze M&M:

"Dakle, na to pitanje, odgovreno je da se sadašnji kosovsko pitanje ne može stavljati u toliko širok kontekst, niti da on vidi paralelu!"

je u suprotnosti sa ovim:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=04&dd=12&nav_id=241433

Toliko o spinovanju.


Milici

Obicno se slazem s vama, ali moram priznati da je tesko pobeci od ovoga sto johnny navodi. Vasa interpretacija Cobelovog odgovora zaista ne odgovara odlomcima iz transkripta koje B92 preneo. Mozete li to pojasniti obzirom da ste prisustvovali celoj tribini?

Zahvaljujem.


posto se Ambasador Cobel izvino

prema delu vesti agencije Beta

"On je povodom izjava o Kosovu rekao da je na sastanku Foruma za medjunarodne odnose, sinoch u Beogradu, izneo liccno missljenje, a ne missljenje nemaccke vlade niti EU.

"Sve sinochnje izjave bez obzira da li su prenete na istinit ili pogressan naccin mogu se iskljuccivo pripisati meni", istakao je Cobel.

Cobel je morao na posredan nacin da se izvini i Madjarskoj vladi

On je takodje rekao da zzeli da izriccito razjasni da ni u kom sluccaju nije izneo stav niti smatra da postoje istorijske pretenzije Madjarske u odnosu na Vojvodinu, niti da Madjarska namerava da
zatrazzi takva prava".

Elem dilema je sad il to stvarno bilo njegovo,ili se to MIP Nemacke sad povlaci..bottom line je : ne bih se iznenadio ako Abasador Cobel kad se sve ovo smiri i zaboravi dobije neko novo mesto u MIP Nemacke..

sto bi rekao narod..preigralo


Beta javila. Aaaaa, dobro.

Beta javila. Aaaaa, dobro. :) Sigurno je onda tačno.

Date: 12/04/2007 14:34
REG-HRVATSKA-RACCAN
Umro Ivica Raccan

Date: 12/04/2007 14:48
REG-HRVATSKA-RACCAN
Demanti Raccanove smrti


Javila je i B92...

..to, Srdjane, nisi prokomentarisao?

Ili imas neki bolji izvor? I sta kaze taj izvor?

U ovom hrvatskom slucaju, Beti se moze zameriti sto je automatski prenela druge medije, bez dodatne provere. Ipak, najveca je odgovornost na zagrebackim medijima. Beta je, takodje, trebalo da objavi koji je to "deo medija".


Nisam. A nisam komentarisao

Nisam. A nisam komentarisao recimo ni današnji zahtev Državnog tužioca DR Konga upućen Senatu svoje zemlje da skine imunitet Žan-Pjeru Bembi. Takođe se nisam "očitovao glede" ove frke u Senegalu.

Nisam jer nisam ni pisao ništa o tome šta ja mislim da je bilo nego sam samo što bi se na sudu reklo doveo u pitanje kredibilitet jednog od svedoka događaja.

A za zaključak šta mislim da je bilo sačekaću da vidim šta je sve amb. Cobel rekao na današnjoj pres konf - a to neću gledati od nepouzdanih i/ili pristrasnih izvora (koji "brane" "svoju" "vladu") nego ću to pročitati u izveštajima stranih medija (i naravno pročitaću sve što bude event. stavljeno na sajt Ambasade Nemačke).

Do tada - ostajem pri zaključku koji sam na osnovu iskustva izveo čim sam jutros video kako je poluinformacija "spontano" plasirana. Ovo Jelenino zapažanje kao nekoga ko je bio na licu mesta i ko ima iskustva muvanja po takvim skupovima mi je naravno samo potvrda iz prve ruke da je reč o spinu. Šarlatanskom kao i sve što rade.

Quote:
Vidim da su novinarski i agencijski izveštaji celu sesiju, očito, spinovali u pravcu koji odogovara aktuelnom kursu vlade-zaoštravanju odnosa sa Evro-atlantskim delom međunarodne zajednice. ... Sada kad vidim šta su i kako preneli, ali pre svega šta nisu preneli, a što mi se čini vrlo značajnim,


Ne vidim koje ima veze audio

Ne vidim koje ima veze audio snimak izjave g. Cobela, koji je prenela B92, sa "frkom u Senegalu" i situacijom u Kongu.

Ipak cu pre verovati onome sto je zabelezila B92, nego izvestaju M&M.

Link na vest sam vec dao, a dole je izvestaj sa Cobelovog press-a.


uz sva profesionalna uvazavanja

nisam shvatio intrigu..nemam snimak Ljubicu Gojgic koja se javila u 16.19 "uzivo" u vesti B-92 i rekla skoro isto..il ima neka druga verzija..moguce da mi je promakla sa Cobelovog petominutnog pressera..a i pitanje je da li ga tako zvati posto nije bilo mogucnosti za postavljanje pitanja..

Sto se Racana tice to jeste skandal...RTS web sajt ista stvar..i samo sad sam gledao HRT vesti...tu je bilo jos gluplje..novinarka "live"...Dobar dan,dobro se cujemo..ispred bolnice...desava se nista..(i onda dva minuta ko je sve bio ukljucujuci i izjava Mesica)..

BTW il Beta bar povukla vest?

pardon na trolu

PS:Posto znam koliko si precizan,jesam redigovao komentar nesto kasnije..posto mi je pukla veza


jaksa - ovo je izvestaj lj. gojgic

Ambasador Nemacke u Beogradu Andreas Cobel izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da se izvinjava zbog svojih "mozda nejasnih izjava i utiska koji je mozda stecen da nema razumevanja za zemlju domacina".

Ambasador Cobel je rekao da se sve izjave, "bile one pogresno prenete ili ne", mogu pripisati iskljucivo njemu i da ne predstavljaju stavove Nemacke ili Evropske unije.

Nemacki ambasador je rekao da zeli da izricito izjavi da ni u jednom trenutku nije rekao da Madjarska ima teritorijalne pretenzije na Vojvodinu.

Andreas Cobel je rekao i da se Nemacka zalaze za mir i stabilnost u regionu, kao i da je status Kosova jedinstven slucaj, koji ne moze biti primenjivan nigde drugde.

Konferencija za novinare nemackog ambasadora trajala je manje od pet minuta.

Cobel je zamolio novinare za razumevanje zbog toga sto nece odgovarati na dodatna pitanja.


da uzvratim evo jedan strana agencija kako je pratila dogadjaj

ne znam da li smem zbog copyright-a pa sam izbacio ime agencije,ako jeste molim vlasnika bloga ili administratora da skloni ovaj post posto ne zelim nikom da prouzrokujem neki problem

1.

BC-EU-GEN--Serbia-Germany¤

German ambassador's comments on Kosovo upset Serbian officials¤
BELGRADE, Serbia _ The Serbian government convened Wednesday to draft a response to recent remarks by the German ambassador about Kosovo that drew the ire of Serbian officials.

Ambassador Andreas Zobel on Tuesday urged Serbia to accept a U.N. plan that envisages independence for the province of Kosovo _ a proposal Belgrade repeatedly has rejected.

Serbs consider the southern province, now populated by an ethnic Albanian majority, their historic heartland.

However, "insisting on Kosovo as part of Serbia could destabilize Serbia," he said during a mostly academic debate hosted by a nongovernment organization, warning that it could open up debate on other territorial issues.

Zobel mentioned the semiautonomous province of Vojvodina, and Sandzak, another region in the south that is home to a sizable Muslim minority.

More than a dozen Serb officials and party leaders reacted angrily to Zobel's remarks.

His comments were "careless and undiplomatic," said Zarko Korac, head of the liberal Social Democrats. "Reopening of the issue of Serbia's borders is really not advisable at this moment."

The furor prompted the German Embassy to issue a statement saying that the ambassador's remarks were "misunderstood" and taken out of context.

Zobel "at no point" said Hungary would open the question of Vojvodina, the embassy said.

An adviser to Prime Minister Vojislav Kostunica, Vladeta Jankovic, said he hoped Zobel's remarks "do not represent the stand of the German government."

"Drawing parallels between Kosovo and Vojvodina cannot be justified," said Pastor Balint, a leader of ethnic Hungarians in Vojvodina.

The diplomat's remarks were "not so much result of ignorance but his intention ... to redraw borders" in the Balkans, said Ivica Dacic, president of the hard-line Socialists.

2.

BELGRADE, Serbia _ The Serbian government convened Thursday to draft a response to recent remarks by the German ambassador about Kosovo that drew the ire of Serbian officials.

Ambassador Andreas Zobel on Tuesday urged Serbia to accept a U.N. plan that envisages independence for the province of Kosovo _ a proposal Belgrade repeatedly has rejected.

Serbs consider the southern province, now populated by an ethnic Albanian majority, their historic heartland.

However, "insisting on Kosovo as part of Serbia could destabilize Serbia," he said during a mostly academic debate hosted by a nongovernment organization, warning that it could open up debate on other territorial issues.

Zobel mentioned the semiautonomous province of Vojvodina, and Sandzak, another region in the south that is home to a sizable Muslim minority.

More than a dozen Serb officials and party leaders reacted angrily to Zobel's remarks.

His comments were "careless and undiplomatic," said Zarko Korac, head of the liberal Social Democrats. "Reopening of the issue of Serbia's borders is really not advisable at this moment."

The furor prompted the German Embassy to issue a statement saying that the ambassador's remarks were "misunderstood" and taken out of context.

Zobel "at no point" said Hungary would open the question of Vojvodina, the embassy said.

An adviser to Prime Minister Vojislav Kostunica, Vladeta Jankovic, said he hoped Zobel's remarks "do not represent the stand of the German government."

"Drawing parallels between Kosovo and Vojvodina cannot be justified," said Pastor Balint, a leader of ethnic Hungarians in Vojvodina.

The diplomat's remarks were "not so much result of ignorance but his intention ... to redraw borders" in the Balkans, said Ivica Dacic, president of the hard-line Socialists.

3.BELGRADE, Serbia _ The government accused Germany's ambassador Thursday of meddling in Serbia's internal affairs and demanded an explanation of the diplomat's comments urging Belgrade to accept a U.N. plan that envisages independence for Kosovo.

In remarks during a panel discussion in Belgrade on Tuesday, Ambassador Andreas Zobel warned that if Serbia continues to oppose the U.N. plan for the southern Serbian province, it risks seeing questions raised about other parts of its territory.

He mentioned the semiautonomous province of Vojvodina, as well as Sandzak, a southern region that is home to a sizable Muslim minority.

"Despite Serbia's hospitality, the ambassador ... showed disrespect to the dignity of state institutions of Serbia," the government said in a statement.

It said it expected an "explanation from the government of Germany ... if the ambassador expressed the official position."

The German Embassy issued a statement saying that the ambassador's remarks were "misunderstood" and had been taken out of context.

Kosovo is an emotional issue in Serbia, where the province is considered the birthplace of Serb nationhood. Kosovo has been under U.N. administration and patrolled by NATO peacekeepers since a 78-day, NATO-led air war halted a Serb crackdown on ethnic Albanian separatists in 1999.

More than a dozen Serb officials, party leaders and academics reacted to Zobel's remarks, particularly to his warning that Serbia's invoking of history on the Kosovo issue could encourage neighboring Hungary to do the same about Vojvodina, the northern province that was part of the Austro-Hungarian Empire until 1918.

The German Embassy stressed that Zobel "at no point" said Hungary would raise an issue over Vojvodina.

Zobel's comments were "careless and undiplomatic," said Zarko Korac, the head of the liberal Social Democrats. "Reopening of the issue of Serbia's borders is really not advisable at this moment."

A representative of the Muslim minority in Sandzak, Rasim Ljajic, said Zobel's comments were "inappropriate" but also called for calm "because it would be wrong to respond now with strong rhetoric" against the German diplomat.

The uproar, however, continued, with condemnation coming from hard-line Socialists _ ex-Communists once led by autocratic president Slobodan Milosevic.

Zobel's comments were "not so much result of ignorance but his intention ... to redraw borders" in the Balkans, said Ivica Dacic, the president of the Socialists.

The ultranationalist opposition Radical Party went even further, demanding that Germany recall Zobel from his post.

4.BELGRADE, Serbia The government accused Germany's ambassador Thursday of meddling in Serbia's internal affairs and demanded an explanation of the diplomat's comments urging Belgrade to accept a U.N. plan that envisages independence for Kosovo.

In remarks during a panel discussion in Belgrade on Tuesday, Ambassador Andreas Zobel warned that if Serbia continues to oppose the U.N. plan for the southern Serbian province, it risks seeing questions raised about other parts of its territory.

He mentioned the semiautonomous province of Vojvodina, as well as Sandzak, a southern region that is home to a sizable Muslim minority.

"Despite Serbia's hospitality, the ambassador ... showed disrespect to the dignity of state institutions of Serbia," the government said in a statement. It said it expected an "explanation from the government of Germany ... if the ambassador expressed the official position."

President Boris Tadic also formally complained to Germany's Foreign Ministry, his office said. In a protest letter, Tadic demanded that the German government publicly distance itself from Zobel's comments.

The German Embassy issued a statement saying that the ambassador's remarks were "misunderstood" and had been taken out of context.

Later Thursday, Zobel apologized at a news conference, saying his statements might have been misinterpreted. He stressed that his remarks in no way reflected the positions of Germany or the European Union.

Kosovo is an emotional issue in Serbia, where the province is considered the birthplace of Serb nationhood. Kosovo has been under U.N. administration and patrolled by NATO peacekeepers since a 78-day, NATO-led air war halted a Serb crackdown on ethnic Albanian separatists in 1999.

More than a dozen Serb officials, party leaders and academics reacted to Zobel's remarks, particularly to his warning that Serbia's invoking of history on the Kosovo issue could encourage neighboring Hungary to do the same about Vojvodina, the northern province that was part of the Austro-Hungarian Empire until 1918.

The German Embassy stressed that Zobel "at no point" said Hungary would raise an issue over Vojvodina.

Zobel's comments were "careless and undiplomatic," said Zarko Korac, the head of the liberal Social Democrats. "Reopening of the issue of Serbia's borders is really not advisable at this moment."

A representative of the Muslim minority in Sandzak, Rasim Ljajic, said Zobel's comments were "inappropriate" but also called for calm "because it would be wrong to respond now with strong rhetoric" against the German diplomat.

The uproar, however, continued, with condemnation coming from hard-line Socialists _ ex-Communists once led by autocratic president Slobodan Milosevic.

Zobel's comments were "not so much result of ignorance but his intention ... to redraw borders" in the Balkans, said Ivica Dacic, the president of the Socialists.

The ultranationalist opposition Radical Party went even further, demanding that Germany recall Zobel from his post.


Hvala, Jaksa!

Hvala, Jaksa!


Ma nema intrige nikakve (sa

Ma nema intrige nikakve (sa moje strane). Samo mi je leglo zgodno glede kredibiliteta onoga ko je prvi javio.

Dakle, Betina prva informacija o skupu je takva da se na osnovu nje da izvesti kudikamo drugačiji zaključak o čitavom nastupu amb. Cobela, nego na osnovu onoga što je kasnije javio B92. Dakle nije sve ovo govorio Cobel (jeste izgovorio, ali nije to njegov govor) nego su to odgovori na pitanja. To nigde nije navedeno. Uz to, ovde su još pomešane babe i žabe itd. da ne gušim. Sada, pošto je manje više poznato da ovo nije nikakav Cobelov govor, pitanje je zašto je ovo ovako pušteno. Da je to učinio novinar - znamo i ti i ja da bi u normalnim okolnostima snosio posledice. Ja sam, onom vešću o Račanu pokušao da ukažem da postoji mogućnost da to nije nikakva novinarska greška. Ili: neko ko se primi na informaciju dva internet portala teško može da odoli savetnicima. Naravno pitanje je da li uopšte želi da im odoli ili je čak važna karika u čitavom lancu.


gledam srdjane koliko

gledam srdjane koliko trosite energije da proverite da li je informacija tacna i slicno. pitam se da li tako radite i u slucaju kostunice?


Ne trošim uopšte mnogo

Ne trošim uopšte mnogo energije na proveru. To činim iz zadovoljstva. Da, proveravam u svakom slučaju, bez razlike čak i ako individua nema uopšte kredibilitet (ili srpski rečeno ako je lažov).


po meni ima intrige srdjane

primecujes li da niko ni ne pita npr za ime osove koja je postavila pitanje, da eventualno pokusaju da od njega cuju sta je pitao cobela.

jos jednom da ponovim, ne znam da li je ambasador odgovoarao i pre ili posle sesije direktno novinarima, ali onja transkript bas ne odgovoara onome sto sam ja cula.

ipak, zasto niko nije preneo ono o 4 propustena meseca i kolicini pomoci?


Da,antievropejci su iskoristili

ovo maksimalno. Malopre pričam sa apsolventom na FPN-u, studira međunarodne odnose, dobar student, potpuno Ok kuži stvari, i on kaže za Cobela...ono je nedopustivo, svaka civilizovana zemlja na to mora reagovati.
Kažem mu kontekst, kažem da je spin, ali ga nisam uverio...
Kaže, čuj, on je ambasador i mora paziti šta priča..
Nekad drvo i onim bolje videćim zakloni šumu...


drago......

..."Malopre pričam sa apsolventom na FPN-u, studira međunarodne odnose, dobar student, potpuno Ok kuži stvari, i on kaže za Cobela...ono je nedopustivo, svaka civilizovana zemlja na to mora reagovati.
Kažem mu kontekst, kažem da je spin, ali ga nisam uverio...
Kaže, čuj, on je ambasador i mora paziti šta priča..
Nekad drvo i onim bolje videćim zakloni šumu..."

Mislim da je moj kolega sa fpn-a ovog puta apsolutno u pravu. Cobel je napravio tezak gaf. Ne samo zato sto je rekao to sto je rekao, vec i zbog toga kako je rekao. U diplomatiji stvarno vazi ona da dvaput meris, jednom seces.
Malo poredjenje, cisto da zacinimo raspravu: 1952. tadasnji ambasador SAD u Moskvi (Kenan) na jednoj konferenciji uporedio je stanje u svojoj rezidenciji sa stanjem americke rezidencije u Berlinu pocetkom WWII. Benigno. Ipak, Sovjeti su to shvatili kao poredjenje SSSR sa nacistickom Nemackom i proglasili ga za persona non grata.
Ovo sto je Cobel rekao je, cini se, i gore. Mi nemamo moc SSSR-a, ali nisu samo antievropejci ti koji treba da reaguju. U ovoj situaciji, drzava (kabineti valde i predsednika) su se dobro poneli. Uzdrzano za sada, ali shvativsi situaciju kao ozbiljan dipl skandal.
Ovo nema veze sa (anti)evropejstvom.
pozdrav
adel


Cobel i Frojd

Postovani Adele,
nisam strucnjak za diplomatiju ali predlazem da, samo za ovaj momenat, razmotrimo mogucnost da je Cobel namerno upotrebio "frojdovsku omasku" da bi nam poslao poruku koliko moze da nas kosta dalja radikalizacija ( ili "kostunizacija") naseg priblizavanja evroatlantskim integracijama.

Mozda su oni pomalo frustrirani sto na svaku evropsku poruku koju nam posalju dobiju centralnobalkanski odgovor, i to preko prevodioca, jer sto Kostunica misli Nikolic izgovara.

Mozda nam porucuju da se prebrojimo, ko je za Evropu a ko nije, i mozda porucuju onima koji jos nisu resili- da se rese. I da vreme istice.

Ne verujem da je Dzordz Kenan 1952 slucajno rekao ono sto je rekao. Dokaz je to sto nije izgubio posao nego je unapredjen. Ako sam u pravu, Cobel je vec vidjen za pomocnika ministra ili za nacelnika Odeljenja za Balkan.

Ozbiljne zemlje kao sto su SAD i Nemacka ne salju za ambasadore u osetljiva podrucja partijski otpad i/ili salabajzere kao sto to radi jedna zemlja koju mnogo volim ali mi ljubav ne uzvraca.

Pozdrav, Dr M


Dr M, upravo tako:

"Ozbiljne zemlje kao sto su SAD i Nemacka ne salju za ambasadore u osetljiva podrucja partijski otpad i/ili salabajzere kao sto to radi jedna zemlja koju mnogo volim ali mi ljubav ne uzvraca."

S tim sto su Balkan i Srbija za SAD i Nemacku podrucje od drugorarzrednog znacaja pa salju iste takve ambasadore i ostale birokrate ovamo. Cobelov gaf i nedostatak diplomatskih manira upravo je potvrda toga. Cinjenica da MIP Nemacke nije ni reagovao takodje dokazuje da u Srbiji vaze dvostruki standardi: ovdasnjim se vlastima, koje god da su i kakve god da su, moze skresati u lice bilo sta i na bilo koji nacin bez ikakvog obzira -- sto opet posredno znaci da nam je Cobel na neki nacin ucinio uslugu: krajnje neuvijeno nam je predocio da Srbija nema nikakvog izbora niti se bilo sta pita. To je sudbina porazenih.


Dr M u klin, Red Devil i

Dr M u klin, Red Devil i dalje u svoju plocu. S tim sto Red Devil otpocinje svoj odgovor sa "upravo tako, DR M". Smesno.


"Dr M u klin, Red Devil i

"Dr M u klin, Red Devil i dalje u svoju plocu. S tim sto Red Devil otpocinje svoj odgovor sa "upravo tako, DR M". Smesno."

Sto ima veze sa temom, kako? Smesno.


Za Miru

Dr M je rekao: "Mozda nam porucuju da se prebrojimo, ko je za Evropu a ko nije, i mozda porucuju onima koji jos nisu resili- da se rese. I da vreme istice."

I mislim da je to to, ono najbitnije sto se moze izvuci kao zakljucak iz ove epizode sa nemackim ambasadorom, a to svakako ima veze sa temom bloga. Komentarisao sam Red Devilov odgovor, koji uporno tera neku svoju pricu, a toboze se slaze sa Dr M.


OK, Zoxtere i Miro

da pojasnim: slazem se Dr.M-ovom konstatacijom da zemlje kao sto su SAD i Nemacka u podrucja koja su im od bitnog starteskog znacaja salju najbolje diplomate.
Sto, Srbija nije, stoga ovde salju amatere bez diplomatskih manira kao sto je g-din Cobel. Ili je u pitanju i nesto trece: medjunarodni polozaj Srbije je takav da strani ambasadori ovde vise nemaju obavezu ni da svoje stavobe "uvijaju" u standardnu diplomatsku oblandu nego mogu bez dlake na jeziku da svoje stavove saopstavaju onako kako se to radi u protektoratu. Jel' sad OK?


Licno smatram da postupaju s

Licno smatram da postupaju s nama daleko bolje nego sto zasluzujemo (kamo srece da smo pod protektoratom), a sto se tice g. Cobelovih diplomatskih vrednosti u sklopu najvisih EU cinovnika, mislim da je to oblast za koju je Jelena Milic mnogo kompetentnija.


Dobro,

imas pravo na svoje misljenje kao i ja na svoje. Delimicno se slazemo po nekim pitanjima, po nekim drugim ne. I to je to.


To Red Devil

Postovani Red Devile,
cini mi se da je g. Cobel poslao poruku kakvu sagovornici zasluzuju. Kako biste se Vi obratili nekom ko laze kad zine a kad cuti samo smislja kako ce da slaze. Posto je u diplomatskom recniku psovanje zabranjeno g. Cobel je rekao sta je trebalo da kaze a da nijednom ne pomene ni mater ni sex ni jedan nepristojan zenski organ.

Bolji i visi diplomati odose boljima i visima a Cobel jedva i nas dopade.

Pozdrav, Dr M


Dr M: "ni jedan nepristojan

Dr M: "ni jedan nepristojan zenski organ"

Sorry, moram da priznam da mi nisu poznati 'nepristojni zenski organi'.


a

picka!?


To je pozeljan, a ne

To je pozeljan, a ne nepristojan organ.


Da

slazem se sa konstatacijom. Chuj nepristojan!? Svashta!


Eventualno, nepristojan

Eventualno, nepristojan zenski organ je npr. Borka Vucic koja predsedeva Parlamentom.

Ili Sandra Raskovic-Ivic koja se bori za svetu srpsku zemlju.


OK to

je svakako diskutabilno. Ne osecam se dovoljno informisanom da bih to kometarisala, ali vam nekako instinktivno verujem na rech.
:)


e zokster, a ja mislio kod

e zokster, a ja mislio kod tebe nesto ozbiljnije...:o)


Ko izda...

.....


Pa sad, postovani Dr. M

u pravu ste ako smatrate da je Cobelova poruka upucena nasim lazljivim i korumpiranim vlastima koje zabole ona stvar za Kosovo, evropsku ili bilo kakvu buducnost Srbije, uopste za bilo sta osim za punjenje sopstvenih dzepova. A oni sto cekaju da dodju na vlast su mnogo isti.

Bojim se da je ta poruka upucena nama, zatocenicima drzave Srbije koju su u ovakav polozaj doveli faraon pod lipom, njegovi vrlo savetnici, njihova palanacka pamet i strahovita neobrazovanost ogromne vecine birackog tela. A u tom svinjcu nas drze zdruzene snage kvazi-patriota i kvazi-reformsita koji se kao prepucavaju u skupstini i raznim emisijama a iza scene piju viski zajedno i smeju nam se u lice.


i, kao, prave ...

...Vladu.

Konacno da se nas dvojca slozimo.

Pozdrav, Dr M


Ala zeza

ovaj server....kao da nas sabotira.


Hvala :-)

Hvala :-)


Mislim, jak ti primer...

Mislim, jak ti primer... SSSR????


vrlo moguce

moja intervencija je bila da bez obzira na sve Cobel(Zobel) nije dobro prosao,da li ga je namestilo,ili se sam namestio sad je vec izlisno,kao i rasprave o tome sta je ko od novinara izvukao iz njegovog govora...sto se tice antievropejaca vidim da su Zobela(Cobela) kritikovali manje vise i Z. Korac, a sad na Fox-u i I.Vejvoda..nisam znao da su i oni anti-evropejci

zato sam malocas spomenuo da se necu iznenaditi ako Zobela(Cobela) pozovu na odmor u SR Nemacku.

rekoh preigralo ga,namestilo ga..svejedno uhvatili ga na spavanju...

J

ali opet sa druge strane,ako Zobel(Cobel) to nije rekao(ne mogu da verujem da je ambasador pricao a da niko iz njegove sluzbe nije to snimao-bas zbog mogucih posledica)
zasto je proslo manje od 24 casa a on se oglasio...ne verujem da bi se MIP Nemacke samo povukao bojeci se reakcije srpske tehnicke vlade da nema razloga...ali opet s druge srane..diplomatije je cudna stvar...ja cak stvarno mislim da je bivsi PM republike Srpske u pravu tvrdeci da postoji deal Holbrook-Karadzic,ali to je druga tema..


Dobro Jakša..

..nisu Korać i Vejvoda ati - evropejci..o) Ali nisu koristili rečeno, nego kritikovali sa potpuno drugim predznakom..
Pozdrav,


tacno

ali bedak je sad sto se na ovaj slucaj kace i kurta i murta,vidite samo Nikolica i Dacica...i samo otezavaju Tadicu i ostalima ..sad ce da se jave razni Vuc**** i a od ranog jutra na jednom radio-pamfletu sa nacionalnom frekvencijom raspredaju o ovom slucaju...tako da je steta kako bi se reklo "viseslojna"...nepotrebna glupost

J


Mozda su kritikovali betinu

Mozda su kritikovali betinu verziju?


to johnny 011

"Pitanje učesnika: S obzirom na činjenicu da mi sada gubimo Kosovo, gubimo ga već 300, 400, 500 godina, ali istovremeno, paralelno sa njegovim gubitkom, dobili smo Vojvodinu. Vidite li ikakvu povezanost?

Ambasador Cobel: Vi zaista pokušavate da pomognete ovoj raspravi uvodeći i to i hajde onda da uključimo i Sandžak i južnu Srbiju. Kako ja to vidim, ukoliko nastavite da se previše unosite u problem Kosova, sukob koji bi tamo potencijalno eskalirao, može onda dovesti do dalje destabilizacije Srbije, gde ćete onda dobiti nove probleme u Vojvodini i južnoj Srbiji. "

covek je lepo rekao da nema paralele, istorijske niti medjunarodno pravne ( "vi zaista hocete da pomognete", ja sam shvatila malo ironicno! kao sto sam ironicnim shvatila i reci "pametni savetnici" i u tom smislu se slazem sa nasim zvanicnicima da to nije uobicajeni primeren manir, ali sam ubedjena da to cobel zna, ali da je ipak rekao, sto mi nesto govori o kredibilitetu ove vlade u svetu, i to me jako brine)

ali to da se nasilje sa kosova preliva, to smo vec videli sa neredima u vojvodini posle martovskih nereda na kosovu!

da li vi zaista verujete da se veci neredi na kosovu ne bi prelili ili imali posledice po etnicke odnose u srbiji!?


Jelena,

sve što je Cobel rekao itekako ima veze sa kredibilitetom, odnosno nepostojanjem istog, aktuelne vlade Srbije u svetu. EU integracije za vladu V. Koštunice, kao i partnerski odnos za onim što zovemo međunarodna zajednica, nisu prioritet. I ne samo to, ta vlada svojim delovanjem konstantno usporava EU integracije i dodatno narušava, ionako nestabilne (fragile), odnose Srbije i Zapada. Verujem da ćemo se tu lako složiti.

Problem je u sledećem: g. Cobel je preterao u svom istupanju. On je delom govorio o vladi, ali delom o državi Srbiji i njenom uredjenju. Takodje, govorio je o nezreloj, ili tako već nešto, političkoj eliti i "pametnim" savetnicima. Obe konstatacije stoje, naravno, ali - to ambasador ne sme da radi. To nije njegov posao. Ukoliko Nemačka zauzme zvanični stav, a Cobel to prenese, to je druga stvar. Ali da on, kao ambasador, prezentuje takve komentare u javnom nastupu može biti samo štetno.

Evo, i Ivo Visković, predsedavajući Foruma, se od toga ogradio. Ivan Vejvoda je slično reagovao. Dakle, naši najkvalitetniji stručnjaci za međ. odnose složili su se povodom Cobelovog rečnika.

Strani ambasadori bi trebalo da shvate da postoje granice za njihovo delovanje. Poruka koju je izgovorio g. Cobel - jeste poruka koju je trebalo da iznesu (mada sam siguran da već jesu) diplomate višeg nivoa od ambasadorskog. Takodje, takva vrsta poruka se iznosi na forumima zatvorenim za medije. Ova sednica Foruma za međ. odnose je bila dostupna novinarima. Eto je pouka za budućnost.

Posledice Cobelove izjave - koja je bila neoprezna, bez obzira na čemu je u stvari bio naglasak - su izuzetno loše. Radikalima, socijalistima i DSS-u dati su novi argumenti o "neprijateljstvu" Zapada. Ovo je još jedan povod za zaoštravanje relacija Srbije i Zapada. Sportskim rečnikom, Cobel je servirao, Koštunica poentirao. Dugoročno - na srpsku štetu, svakako.

"da li vi zaista verujete da se veci neredi na kosovu ne bi prelili ili imali posledice po etnicke odnose u srbiji!?"

Hajde da ne persiramo, ok?
Neredi na Kosovu bi svakako imali posledice po etničke odnose u Srbiji. 17. mart, spaljivanje džamija, lomljenje izloga itd. su to već pokazali. Bojim se da će samo proglašenje nezavisnosti Kosova inspirisati bitange, huligane i tajne službe da počnu da prave incidente u Srbiji. I na to svi moramo da obratimo pažnju - demokratske stranke, civilno društvo, mediji, kao i stranci. Ne smemo im dozvoliti to da urade. Mislim da će to biti izuzetan prioritet ove godine, ali bojim se da o tome malo ko razmišlja.

Takodje, mislim da javnost u Srbiji mora da učini sve, ali apsolutno sve što može, da sa proglašenjem nezavisnosti ne dođe do iseljavanja Srba sa Kosova ili unutar Kosova (IDPs). A i to je izgledan scenario, što zbog straha koji vlada među Srbima na Kosovu, što zato jer će ih, bojim se, na to ohrabrivati Koštunica i ekipa.


za dzonija i druge

mislim da sam vec napomenula da ne znam da li je ambasador cobel davao neke direktne odgovore novinarima, odogovorno tvrdim sledece:

pitanje oko vojvodine koje je postavio jedan od clanova foruma, krenulo je tacno ovako, izvinite vasa ekscelencijo, moj enegleski bas nije najbolji, ...dakle, u tom delu nije bilo prevoda, pricalo se na engleskom. sedela sam blizu onog ako je pitanje postavio, i ja sam ga odmah svatila u kotekstu u kome sam ga napisala.

takodje sam vec rekla da nemam nameru da branim ambasadora cobela, ali smatram da je krajnje neodgovorno kako su neki mediji preneli i pitanje i odgovor oko vojvodine.

na zalost mi, cak, ni b92 , vise nije referentan.

dalje, sustina ovog bloga je bila zasto mediji nisu preneli neke druge vazne stvari koje je ambasador cobel rekao!


bez obzira u kom je

bez obzira u kom je kontekstu nema cobel sta da raspravlja o vojvodini i sandzaku. u krajnjem slucaju nije se valjda on izvinjavao zbog novinarske greske?


jos nesto znacajno...

Slazem se da se Cobel ne bi ni izvinjavao da to sto je preneto nije rekao. Neka i jeste pomalo izvuceno iz konteksta, ali je i dalje neprihvatljivo. Sa druge strane, ono sto Milic i Milic apostrofira da nije napomenuto u direktnoj je koliziji sa onim sto je Cobel posle pricao. Prvo, svako ko se imalo bavi EU, ZNA da Srbija ima vec 3 godine trgovinske povlastice, kao i da dobija odredjenu pomoc iz IPA programa, koji je zamenio CARDS. NARAVNO da smo propustili pogodan period nemackog predsedavanja, ali povezivanje Kosova sa evropskom perspektivom je nesto sto se sve vise pominje i sto je, po mom licnom misljenu neprihvatljivo! To je eksplicitno rekao Polt na nedavnom gostovanju u Utisku nedelje. Prica da moramo da se manemo Kosova i okrenemo stabilizaciji i putu ka Evropi je besmislica. Sam je rekao, Balkan nije sporan i uclanice se pre ili kasnije. doduse bice to kasnije, ali to nije ni bitno. Kosovo sa tim nema veze. A jos manje sa Vojvodinom i Sandzakom.
A sto se tice EU administracije, nemam tacne brojke, mrzi me da ih traizm, ali je poredjenje sa Parizom tacno. Prica o azdaji iz Brisela je mit.
pozdrav


to adel

"Moj glavni utisak sa sinoćnje sesije, a koji zaslužuje poseban blog, je to da generalno primećujem da zapadni političari više ne koriste kao polazište koncepta međunarodne intervecije zbog zaštite ljudskih prava –koji za posledicu može ali i ne mora da ima i oduzimanje suvereniteta nad delom teritorije, već se više ide u, po meni, pogrešnu argumetaciju tipa, biće vam bolje odovojeno a zajedno jednom u EU. Ali, o tome, posebno. "


odlicno! + malo o istoriji

Jedva cekam da vidim i taj blog. mislim da je to jedno od znacajnijih spoljno politickih pitanja sa kojima se sad susrecemo. te dve stvari se moraju odvojiti.

A cini mi se da i sam pokusaj zloupotrebljavanja istorije zasluzuje paznju. i to od istoricara. necu da banalizujem, ali kosovo u sastavu srbije od 1912 - 95 godina. Nemacka moderna drzava postoji od 1871 - ni 50 godina vise nego sto je kosovo deo srbije. U istorijskom smislu, to je nista. Naravno, ovo je samo da pokazem da je takav nacin razmisljanja banalan i besmislen. I to iznositi ga pred obrazovanom publikom.
Eto Cobela na ledu kad se sve ovo malo smiri. Nepromisljenost se u diplomatiji placa. Cak i u Srbiji.


Koliko sam

ja shvatila Cobel je istorichar. Mozda mu je to "mana" u chitavoj prichi!? I kad vec povlachi paralelu, onda ce je povuci tako da "obrazovana publika" razume poredjenje. Da, i josh jedna bitna stvar. Naglasak u njegovom izvinjenju lezi na "mozda"!!! Izvinjava se ako je MOZDA, ... To po meni govori u prilog tome da jeste izvucheno iz konteksta, a da se on po pravilima diplomatije i politike uopshte, izvinjava i ako MOZDA nije rekao sto mu je "ubacheno" u usta.


:) A moderna Srbija kao

:)

A moderna Srbija kao postoji duze?


Quote:bez obzira u kom je

Quote:
bez obzira u kom je kontekstu nema cobel sta da raspravlja o vojvodini i sandzaku.

A da li Koštunica & Koštunica Light "imaju šta" da raspravljaju o Republici Šumskoj?


a tek rusi?

zasto oni imaju pravo da nas spasavaju? i ko im ga je dao?


Da, da, gde to propustih.

Da, da, gde to propustih. Može Baćuška, al ne može Švaba. E divote.


Mozda bi i mogao Shvaba

da je Gerhad Schröder josh kancelar. On i Putin su se privatno mnogo dobro razumeli. Chesto su se posecivali. Ne znam je li Schröder cheshce bio u Moskvi ili Putin u Berlinu.


A Rusi..o)

Pa to su nam braća..o)
A, i cela se vlada u njih kune..a crkva, a Nacionalno veće u Kosovskoj Mitrovici..o)
Pa jedini političar kome se danas nosaju slike kao Slobi onomad je Putin.. Videćeš u junu...ako ne dotle Kosovo ne bude samostalno..kad Putin sleti na Surčin. Ima da ga špalir čeka od aerodroma do Dedinja.


vrhunac je bio

javni servis u ponedeljak emisija "Kljuc" koja je bila posvecena liku i delu ruskog im predsednika..kako je ON Putin postao veliki i uzdigao Rusiju..

J


Ma da...

..ali nije to od jučer. Pre dve godine jedan DSS funkcioner mi kaže..ma mi ćemo te NVO kao i Putin...
Ja mislio šali se...


pa i rusi, sto su oni

pa i rusi, sto su oni razliciti od nemaca. kako god tumacili njihovu politiku i oni je danas vode kao i nemci, samo sto su interesi drugaciji, a cesto i isti


pa i rusi, sto su oni

pa i rusi, sto su oni razliciti od nemaca. kako god tumacili njihovu politiku i oni je danas vode kao i nemci, samo sto su interesi drugaciji, a cesto i isti


Quote:``A da li Koštunica &

Quote:
``A da li Koštunica & Koštunica Light "imaju šta" da raspravljaju o Republici Šumskoj?``

kakve to veze ima sa cobelom?

inace republika srpska ima potpuno drugaciji odnos sa srbijom nego nemacka. pitajte nekog nemca sta misli o vojvodini? pitajte nekog iz republike srpske sta misli o srbiji? trenutno svi politicari od reda i kostunica i ``kostunica light`` (ivica dacic ako sam dobro razumeo) i tadic i ceda jovanovic se bave republikom srpskom jer mi sa njima imamo specificne odnose. uostalom zar nije takva realnost?


Joj kakva divna logika. A

Joj kakva divna logika. A sta jedan crnogorski novinar koji povrh svega zivi u Ceskoj ima da raspravlja o predsedniku i premijeru Srbije?
Ah da, placaju ga za to.


I albanski (mislim

I albanski (mislim kosovsko-albanski) i hrvatski i bošnjački.

Eh da je te idile da mo/polt roni odlučuju i izdaju dozvole o tome šta će ko da raspravlja i misli.


ja bih vas tuzila i ganjala

sve dok vam ne stave brnjicu jer to je jedino logicno nakon ovog komentara.

To vase lupetanje u tri recenice znaci da samo srpski novinari sa stalnim mestom boravka u srbiji imaju pravo da pisu, raspravljaju (jos gore) o predsedniku i premijeru srbije? Ali besplatno, molicu lepo.

vasa zatucanost je beskonacna.


I ne samo beskonačna..o)

...nego je pomalo i seksi..drčna čak..o)))


au drago, ti recnik politike

politika kaze jutros da je cobel "drcan!"


Valja još sačekati

Valja još sačekati "analizu" na NSFM. :)


dobro jutro srdjane

ja sam htela sport i story da kupim, da vidim da li ce cobel i tu da osvane.

nego, jedna mala napomena, nesto mi je sujeta osetljiva ovih nedelju dve, pa si ti kolateralna steta :) ja se ne motam nego jesam clan foruma za medjunarodne odnose, jedan od najmladjih, primljena sam negde 2001-2002 jos.


Mislim da sam napisao muva.

Mislim da sam napisao muva. Nisam mislio ništa loše, a nisam znao u kojem si tačno statusu tamo.


Namerno sam odabrao...

...kao obrnutu stvarnost..o)


Pa i po tome bih "imao

Pa i po tome bih "imao pravo". Prebivalište tj. stalno mesto boravka mi je u Srbiji od 1966. To što imam mesto boravka još negde ne menja stvar i potpuno je legalno. Ovde je poenta na "crnogorski novinar". Prvo je mesecima trajalo ono zavisni/nezavisni plaćeni/neplaćeni i sl. Evo poče i druga faza. Važno je da napreduju. :)

Tužba? Kakva tužba. Što reče neko kod Biljane - buve otreseš i nastaviš.


bro jutro vama svima : )

ja krenula negde i ko mi kriv....no sleep more sada

idem da kuvam


Moja "logika" je bila

Moja "logika" je bila odgovor na vasu "logiku". Znam ja da vi nemate nista licno protivu Srba, vec samo protivu izvesnih persona u vlasti, a najvise protivu "dragog nam premijera". Ali moram da vas "pecnem" kad vidim koliko ste u toj vasoj animoznosti prema VK poduspaljeni, pa onda pravite tako vesele izlete. Jeste ovo blog pa vam je sve oprosteno, ali ne dajte da vam se takve stvari desavaju i u novinama.


@Sonja - ovo da vam malo

@Sonja - ovo da vam malo olaksam posto vidim da ne umete da pronadjete Kusovcev komentar na koji je moj komentar odgovor. Kad biste ga kojim slucajem nasli, mozda biste i primetili u mom komentaru izvesnu ironiju, ali kad malo bolje razmislim, drugovi skojevci jesu prostodusni, ali su pritom i jako banalni, pa sumnjam da bi vi tu ista videli, ili da citiram odredjenog lika iz crtanog filma, sumnjam da bi ista uslo pod tu vasu "plavu kapicu".
Al dobro, jednog dana kad postanete suptilniji kao Drago mozda dogurate i do polit komesara, nemojte samo da razocarate brojne obozavaoce i ostanete zauvek "mlada" skojevka.

A sto se tice stavljanja brnjice, pa to je potpuno u skladu sa metodama drugova, tako da me to ni malo ne cudi. Znam ja da biste vi mene, da vam neko preko noci da da postenete PK, odmah poslali na Goli Otok, a kako isti vise ne radi, nasli biste mu neki ekvivalent u Srbiji (uh pardon Jugoslaviji, znam da ste jugonostalgicni, pa moram da budem pazljiviji).

P.S. A propos zatucanosti, jako mi je drago da sam dostigao stadijum beskonacne zatucanosti u vasem referentnom sistemu koji je ocigledno, da upotrebim Dragovu kovanicu, "obrnuta stvarnost".


buva/buha u bijelom

sto si ti tako "poduspaljen" i sta imas "protivu" skojevaca?

ovo za dragu te apsolutno razumijem, ljubomora je gadna stvar.
vidim da si poceo da mantras njegove kovanice, sto je veoma pohvalno i ako nastavis tako, mozda jednoga dana i bude nesto od tebe:-)


A sto ste se vi dragi

A sto ste se vi dragi bioioib nasli prozvani, da niste i vi mladjahni skojevac? :)
To sta ce sa mnom biti (tj. dal ce mi staviti brnjicu ili poslati na G.O.) zavisi od toga da li ce ponovo drugovi PK zaziveti, al jedno je sigurno - ja PK necu postati, iako sam bio dobar pionir, al vi samo tako nastavite, na dobrom ste putu, poltronizam se uvek lepo nagradjuje.


Covek na belom: "mladjahni

Covek na belom: "mladjahni skojevac..brnjice...Goli otok...pioniri"

A zasto ovako nesto ne bi bilo banovano, zasto dopustiti da i dalje zagadjuje prostor ovog foruma?


E ovo je vec groteskno,

E ovo je vec groteskno, zokster trazi da se neko banuje zbog nepristojnog govora :))))))).
Joj ubices me smehom, evo predajem se, ne mogu vise :)))).


ne

diraj mi shumu!


Mediji nisu preneli neke

Mediji nisu preneli neke druge vazne stvari zato sto: a) neki su zeljni senzacija, b) neki su zeljni daljeg zaostravanja odnosa Srbije sa Zapadom, c) neki zele obe ove stvari, d) urednici poslali novinare da "pokriju" cobela izjavom o kosovu, pa ovi to i doneli. Razloga jos moze biti. Za B92 mi je, na primer, ovaj poslednji najrealniji.

"na zalost mi, cak, ni b92 , vise nije referentan"

Meni je realnost referentna. Audio snimak na engleskom potvrdjuje da je Cobel itekako komentarisao Vojvodinu.

Ako B92 nije referentan, ko je? Nije valjda da "svi lazu"? Tako bi govorila moja baba: "Dete moje, svi oni lazu". Modernijim recnikom: "Svi oni spinuju".

A sta Ivo Vejvoda o svemu kaze:
“Izjave ambasadora Andreasa Cobela, ukoliko su verno prenete u medijima, se u diplomatiji se smatraju nepozeljneim i svaki ambasador bi trebalo da izbegava takav recnik”.

EDIT: Da li je Cobel rekao to sto je rekao u govoru ili u odgovorima na pitanja ucesnika ili novinara, je svejedno. Rekao je sta je rekao i, kao sto je primetio Jaksa, verovatno ce zbog toga dobiti packu svoje vlade, ili ce cak biti povucen. Uostalom, setimo se reakcija tadasnje vlade u Beogradu na Montgomerijeve izjave. Zivkovic i Beba Popovic su trazili njegovo povlacenje i optuzivali ga za "mesanje u unutrasnje stvari".


pogreshila blog :))

pogreshila blog :))


Poenta je jasna...

Ne postoji taj argument ili princip koji bi mogao da opravda podelu Srbije. Jedan jedini princip koji nije kompromitovan svih ovih godina je princip sile i to nam je sto nam je.

Svojevremeno nije bilo opravdanja za NATO intervenciju, u kojoj smo, sto nam tek sada govore, navodno "izgubili" teritoriju, kao sto ni sada nema opravdanja za podelu Srbije.

Sve vreme se da bi se resio jedan problem izmislja drugi, pa onda kada se ovaj prvi resi, drugi previse razbukta pa onda izmisli treci da bi resio drugi i tako u nedogled. A sve se silom resava i to na nasu stetu. Ne kazem da i mi sami svojim ponasanjem ne doprinosimo nasoj propasti kao drustva i drzave, ali to mnogo mocnije od nas ne opravdava za ovakvu beskompromisnu primenu sile nad nama.


drago.....

..."Malopre pričam sa apsolventom na FPN-u, studira međunarodne odnose, dobar student, potpuno Ok kuži stvari, i on kaže za Cobela...ono je nedopustivo, svaka civilizovana zemlja na to mora reagovati.
Kažem mu kontekst, kažem da je spin, ali ga nisam uverio...
Kaže, čuj, on je ambasador i mora paziti šta priča..
Nekad drvo i onim bolje videćim zakloni šumu..."

Mislim da je moj kolega sa fpn-a ovog puta apsolutno u pravu. Cobel je napravio tezak gaf. Ne samo zato sto je rekao to sto je rekao, vec i zbog toga kako je rekao. U diplomatiji stvarno vazi ona da dvaput meris, jednom seces.
Malo poredjenje, cisto da zacinimo raspravu: 1952. tadasnji ambasador SAD u Moskvi (Kenan) na jednoj konferenciji uporedio je stanje u svojoj rezidenciji sa stanjem americke rezidencije u Berlinu pocetkom WWII. Benigno. Ipak, Sovjeti su to shvatili kao poredjenje SSSR sa nacistickom Nemackom i proglasili ga za persona non grata.
Ovo sto je Cobel rekao je, cini se, i gore. Mi nemamo moc SSSR-a, ali nisu samo antievropejci ti koji treba da reaguju. U ovoj situaciji, drzava (kabineti valde i predsednika) su se dobro poneli. Uzdrzano za sada, ali shvativsi situaciju kao ozbiljan dipl skandal.
Ovo nema veze sa (anti)evropejstvom.
pozdrav
adel


Da, adel..

Ali mi se čini da ova priča ima više slojeva.
Ja nekako, bez obzira na diplomatska pravila i pristojnost, mislim da naša vlast ipak najbolje razume pritisak..
Na žalost.


Da je Cobel...

Da je Cobel rekao ista netacno, ne bi se digla sva ova frka. Covek je u pravu i svi to znaju. A istina boli.

Citam komentare na sajtu B92 i mislim se, kako je Sloba sada ponosan na njih kada ih gleda! (A gleda ih iz pakla, nadam se.)


Ne razumem sta je on to tacno rekao...

Zaista, ne razumem sta je on to tacno rekao.

Da li, da Madjarska ima pravo da trazi Vojvodinu ili da se moze desiti da Madjarska trazi Vojvodinu?

I jedno i drugo je guranje prsta u oko na potpuno bezobrazan nacin. Vidi se da je covek desetorazredni diplomata.

Da li Madjarska ima pravo da trazi Vojvodinu zato sto Srbija tezi tome da se njena teritorija ne deli? NEMA!

Da li se moze desiti da Madjarska trazi Vojvodinu? Pazite Cobel je ambasador jedne uticajne zemlje. Madjarska je deo Evropske unije. Nemacka i EU u globalu imaju vise nego dovoljno nacina da sprece Madjarsku da i pomisli na takvo nesto, stoga se njegova poruka moze protumaciti jedino kao pretnja. Ja to tako vidim.

Jos jednu stvar bih dodao. Nisu mi jasni ljudi koji mogu da zastupaju nezavisnost KiM. Kako ljudi ne vidite da ako KiM ode i postane drzava, u sta sumnjam, isto tako odlazi i EU sto se Srbije tice. Jedini nacin da zivite u EU u tom slucaju jeste da se odselite odavde. To mogu da garantujem. Ovih dana borba za svoju teritoriju je i borba za evropske integracije i bolji zivot.


giger sorry

ali ja tebe (po obichaju) opet ne razumem!
" ... ako KiM ode i postane drzava, ..., isto tako odlazi i EU sto se Srbije tiche."

???


zalim giger...

...ali se stvarno ne slazem.
"Kako ljudi ne vidite da ako KiM ode i postane drzava, u sta sumnjam, isto tako odlazi i EU sto se Srbije tice"

To jednostavno nije tacno. Daleko od toga da sam za nezavisnost Kosova, a i sam sumnjam u sposobnost tog entiteta da postane drzava, ali to stvarno nema veze sa evropskim integracijama. Srbija ce postati deo EU, pitanje je samo da li kasno ili kasnije. Sasvim je druga stvar kakve cemo frustracije nositi tokom procesa pridruzivanja i integrisanja ako izgubimo potpuno svaku vezu sa Kosovom, sto je realnost, a uskoro ce postati neminovnost. Jedino u tom kontekstu mogu da vidim vezu Kosova i integracija. Drugacije nikako. I nemojmo dozvoliti stranim politicarima i diplomatama da nas ubede kako je za nase dobro da se "resimo tog problema", da bismo cilo nastavili nelagodan posao uskladjivanja sa Evropom.


Quote:Kako ljudi ne vidite

Quote:
Kako ljudi ne vidite da ako KiM ode i postane drzava, u sta sumnjam, isto tako odlazi i EU sto se Srbije tice. Jedini nacin da zivite u EU u tom slucaju jeste da se odselite odavde. To mogu da garantujem. Ovih dana borba za svoju teritoriju je i borba za evropske integracije i bolji zivot.

Zašto ograničavati ovako dosledan i argumentovan logički sled?

Ako Srbija još bude uzela "svoju teritoriju" Šumsku odmah će prosečna plata da skoči na 5.000 € mesečno.

Ako uspe da ponovo stavi pod svoju kontrolu CG odmah će prosečni životni vek biti povećan na 86 godina.


Covek je rekao

Covek je rekao da nema mnogo smisla pozivati se na "istorijske argumente". Po tim argumentima, svi mogu da traze sve, a Vojvodinu mogu da traze tako svi od Rimljana do Mongola.

Ukoliko prihvatimo da po istorijskim argumentima Madjarska nema pravo da trazi Vojvodinu, cemu onda cela frka?


Da i josh jedno Giger,

ako ne razumesh shta je tachno rekao, onda pitaj, informishi se. Ima gore postavljen link (mislim da je kod Jonny 011), a i uporedi komentare pa filtriraj sushtinu. Nije teshko veruj mi.


A šta za BBC...

kaže "lepši Koštunica", predsednik Tadić...
Kaže ovako...- boreći se za Kosovo, Srbija se bori za svoju evropsku budućnost-
E, sad, da je on bar Angela Merkel, pa da čovek ovu izjavu uzme ozbiljno.


Kao da i oni nemaju potrebe

Quote:

Jos jednu stvar bih dodao. Nisu mi jasni ljudi koji mogu da zastupaju nezavisnost KiM. Kako ljudi ne vidite da ako KiM ode i postane drzava, u sta sumnjam, isto tako odlazi i EU sto se Srbije tice. Jedini nacin da zivite u EU u tom slucaju jeste da se odselite odavde. To mogu da garantujem. Ovih dana borba za svoju teritoriju je i borba za evropske integracije i bolji zivot.

Ne znam kako ti ne vidiš da "borba za teritoriju" znači duvanje u istu tikvu sa Koštunicom i Nikolićem, pa samim tim udaljavanje Srbije od EU? Ako si stvarno za EU, onda ti je boriti se za ljude, a ne za teritoriju. A boriti se za ljude znači - za svih 2,2 miliona građana Kosova. A ne za teritoriju bez 2 od tih 2,2 miliona. Nema načina da živiš u EU a ignorišeš 2 miliona ljudi, kao da ne postoje, kao da i oni nemaju potrebe da odu bez vize dalje od Merdara, da navijaju za svoju fudbalsku reprezentaciju, da zajme i primaju obavezujuće savete od MMF, da šalju pesmu na Eurosong, da garantuju išta stranim investitorima, ukratko, kao da i oni nemaju potrebe i za hlebom i za cirkusom. Nema načina da živiš u EU a slaviš autokratu Putina. Nema načina da živiš u EU a da ti se ratni zločinci slobodno šetaju po zemlji, slavljeni kao heroji. Nema načina da živiš u EU a da pišeš Ustav i kradeš glasove na referendumu zajedno s fašistima. Itd.


Zasto je borba za celovitost Srbije u isto vreme i borba za EU??

Pa prosto zato sto Srbija u EU _ne moze_ sa neresenim teritorijalnim problemima. I tacka. To su pravila.

Ajde sad vi meni nadjite jednog politicara koji je spreman da sutra prizna "Nezavisnu Drzavu Kosova". Nadjite jednog koji je dovoljno mocan da dobije vlast, a onda da izvrsi politicko samoubistvo i prizna jednu takvu nazovi drzavu. Kada na to dodate referendum koji se mora sprovesti u Srbiji, na kom ce gradjani Srbije glasati o pristupanju EU i na kom ce se morati, oni licno i svaki pojedinacno, odreci jednog dela teritorije zarad pristupanja Uniji, onda vam je jasno da istog trenutka kada Kosovo postane _formalno_ nezavisno i ode od Srbije, tog trenutka je otisla i EU, verovatno za toliko vremena da bismo mogli reci i zauvek.

To je moje vidjenje. Voleo bih da se neku ukljuci samnom u polemiku oko ovoga. Prikazite mi neki drugi realniji scenario.


Gigeru

"Ajde sad vi meni nadjite jednog politicara koji je spreman da sutra prizna "Nezavisnu Drzavu Kosova".

Ceda Jovanovic.


Nope

Ajde sad vi meni nadjite jednog politicara koji je spreman da sutra prizna "Nezavisnu Drzavu Kosova". Nadjite jednog koji je dovoljno mocan da dobije vlast,
----------------------------------------------

Bojim se da ga ovo diskvalifikuje.

btw. Takva odluka bi morala da se donese u Skupstini i bilo bi potrebno 126 poslanika kako bi jedna takva odluka prosla. Tek to je SF scenario.


Giger

slazem se ali stavio si tacku iza onog "nadjite mi jednog..." Ovo ostalo ga zaista diskvalifikuje.


Evo, da Vam ispunim zelju

Postovani gigeru,
u nekoliko navrata sam se ovde(na blogu) zalagao za potpunu demarkaciju birackog tela Srbije na dve opcije- za Evropu i protiv. Tvrdio sam da LDP treba da preraste u Demokratski front i da okupi sve pristalice evropske orijentacije posto Tadicev DS, koji bi morao da bude stozer ukupnog demokratskog potencijala Srbije, cuva stecene pozicije i oslanja se u svom kretanju na inerciju, zaboravljajuci da je u politici kao na biciklu- ko ne vrti pedale pada.

U medjuvremenu, u casopisu "Vreme" od 5 aprila, Dusan Pavlovic, docent na FPN, objavio je clanak kojim je potkrepio moje uverenje da je potpun rascep birackog tela izlaz iz pat-pozicije u kojoj se nalazimo. On je, na izlaznosti od 3.500.000 biraca na eventualnim novim izborima, izracunao da bi reformska opcija, koju bi podrzali DS, LDP i delovi DSS, uz druge proreformske snage(da ne nabrajamo sve sitne partije koje inace ne prelaze cenzus) odnela prevagu nad SRS, SPS i dela DSS koji bi ostali uz Kostunicu. Naveo je broj od 2 miliona prema 1.500.000.

Ovo je istorijska prilika za Tadica da se stavi na celo proreformske strane i pobedi. U protivnom, nosice Kostunicine kofere dok mu kicma ne pukne a puci ce brzo, vec se cuje kako krcka.

U svakom slucaju, LDP dobija sigurno. Ako se Tadic prizove pameti Ceda je uradio sto je obecao- pogurao je Srbiju ka Evropi a ako Tadic nastavi da pusta Kostunicu da gura Srbiju u propast LDP okuplja reformske delove DS i DSS i zauzima mesto Tadica na politickoj sceni.

Kosovo je odavno otislo, ovako ili onako i Ceda je to i ranije tvrdio, sad ce se videti da je bio u pravu a da ga nije izgubio on nego "kohabitanti". Poen za Cedu. Venecijanska komisija kritikuje isforsirani Ustav, poen za Cedu. Tajkuni sve bogatiji, narod sve siromasniji, poen za Cedu. I tako, Ceda oslobodjen kamenja o vratu- Kosova, Kostunice, Tadica, vodi Srbiju u Evropu a u SRS-u i SPS-u ima taman toliku opoziciju da ne moze da se opusti.

Ukratko, Srbija bez Kosova i sa reformistima na vlasti glatko ulazi u EU. Srbija sa Kosovom na papiru a sa "kohabitantima" koji cuvaju samo papir moze da reaktivira spasonosni plan o ujedinjenju sa Rusijom i Belorusijom.

Boze, spasi nas spasonosnih planova.


Giger, baš je suprotno

Giger, kažeš, Srbija ne može u EU s nerešenim teritorijalnim problemima. Tačno, slažem se. Jedan od tih (a možda i jedini ozbiljan) je Kosovo. Imaš li ti rešenje tog problema, ako već odbijaš Ahtisaarijevo rešenje?

Zamisli, uspe Koštuničina i Tadićeva "diplomatska inicijativa". Rusi stave veto na rezoluciju o nezavisnom Kosovu. EU ne uspe. Ni Ameri. I, po tebi, tako se brže stiže u EU, možda i u NATO?

Zamisli, uspe "diplomatska inicijativa". Ko ubere političku korist? Tadić? Posle bude lakše izručiti Ratka Mladića? Posle bude lakše prodati NIS onome ko plati više a ne onome ko potplati (ili uceni) više? Posle bude lakše menjati nakaradni Ustav? Posle bude lakše dospeti na "belu šengensku listu"? Posle više niko neće glasati za radikale?

Da obrnemo argument. Nađi ti meni nekog ko bi bio dovoljno pametan da reši kosovski problem posle ruskog veta. Ne kroz 30 godina, nego kroz 3 godine. Nađi mi nekog ko bi bio dovoljno hrabar da posle takvog "rešenja" Kosova uopšte bude za učlanjenje u EU, u situaciji u kojoj bi bio proglašen izdajnikom svako ko ne bi smatrao da EU treba da postane jedna od opština u Srbiji.

I opet te pitam, kako ćeš da rešiš problem Kosovara koji ne mogu dalje od Merdara bez vize, niti sa sopstvenim auto-tablicama? Kako ćeš da do kraja razjasniš i sudski otpratiš Batajnicu? Ko će da garantuje investicije na Kosovu i kredite koje bi ono dobijalo od MMF? Gde će, u kojoj reprezentaciji da igraju talentovani sportisti s Kosova, pre nego li im zauvek prođe mladost (a prođe, u današnjem sportu, za par godina)? Kako zamišljaš da u Prištini dižu trobojku i pevaju Bože pravde? Kako zamišljaš da u Skuštini u Beogradu ne bude Albanaca, ako Kosovo ostane deo Srbije? I kako zamišljaš da Srbija, pošto je 1999. neuspešno pokušala proterivanje 800.000 Albanaca, sada uspešno drži njih 2 miliona u situaciji ni-tamo-ni-ovamo, ne-diram-te-jer-ne-smem ali ti zato ne-dam-da-živiš.

Ne, EU nije hodajuća blagajna. EU je zajednica zasnovana na vrednostima. Većina građana Srbije još ne deli evropske vrednosti, i zato Srbiji još nije mesto u EU. Blokiranje rešenja kosovskog problema bi bio dovoljan uslov da Srbija ne bude primljena u EU. A promena politike prema Kosovu bi bio neophodan, iako ne dovoljan uslov, da Srbija stvarno krene putem usvajanja evropskih vrednosti.


Quote:Zamisli, uspe

Quote:
Zamisli, uspe "diplomatska inicijativa". Ko ubere političku korist? Tadić? Posle bude lakše izručiti Ratka Mladića? Posle bude lakše prodati NIS onome ko plati više a ne onome ko potplati (ili uceni) više? Posle bude lakše menjati nakaradni Ustav? Posle bude lakše dospeti na "belu šengensku listu"? Posle više niko neće glasati za radikale?

a jel ce se sve ovo dogoditi ako bude kosmet nezavisan?

Quote:
Da obrnemo argument. Nađi ti meni nekog ko bi bio dovoljno pametan da reši kosovski problem posle ruskog veta. Ne kroz 30 godina, nego kroz 3 godine. Nađi mi nekog ko bi bio dovoljno hrabar da posle takvog "rešenja" Kosova uopšte bude za učlanjenje u EU, u situaciji u kojoj bi bio proglašen izdajnikom svako ko ne bi smatrao da EU treba da postane jedna od opština u Srbiji.

zasto bi bio proglasen izdajnikom. za vecinu ljudi to su dva odvojena pitanja

Quote:
I opet te pitam, kako ćeš da rešiš problem Kosovara koji ne mogu dalje od Merdara bez vize, niti sa sopstvenim auto-tablicama? Kako ćeš da do kraja razjasniš i sudski otpratiš Batajnicu? ...

evo samo jedno. zasto neka stranka sa kosmeta ne bi na primer pravila koaliciju sa DS-o, G17 ili LDP-om?

Quote:
Ne, EU nije hodajuća blagajna. EU je zajednica zasnovana na vrednostima.

od kojih je osnovna vrednost ``ujedinjeni u razlicitosti``. nezavisnost dovodi do obrnutog principa ``razjediniti tamo gde je razlicito``.

Quote:
A promena politike prema Kosovu bi bio neophodan, iako ne dovoljan uslov

upravo tako. nedovoljan uslov koji nista ne garantuje. ne moze se za 5 minuta u evropu pa makar ja i ti bili na vlasti

inace ne znam zasto se stice utisak da ce sticanjem nezavisnosti kosmet biti premesten na drugi kraj planete? i posle resavanja statusa ono ce biti tu gde jeste, a protok kapitala, ljudi, roba i usluga ce se sve vise povecavati. da bi takav protok bio moguc, na ovom prostoru treba stvarati tolerantno drustvo, sto ce se tesko dogoditi ako kosmet postane nezavisan. evo samo zamislite jednu situaciju. sta bi se dogodilo kada bi sutra ujtru ustali i videli tadica zajedno sa kosmetskim predsednikom kako da je izjavu da su se dogovorili oko statusa. fakticka nezavisnost kosovu uz priznavanje odredjenih formalnih ingerencija srbiji i momentalno pokretanja demokratskih procesa?


Obrnuto

Quote:

na ovom prostoru treba stvarati tolerantno drustvo, sto ce se tesko dogoditi ako kosmet postane nezavisan

Treba. Što će se teško dogoditi ako zvanična i nezvanična Srbija nastavi sa skoro stogodišnjom praksom tretiranja Kosova kao "svete zemlje" umesto tretiranja Kosova kao zajednice 2.2 m ljudi, od kojih je 2 m Albanaca. Tolerantno društvo treba graditi i u Srbiji i na Kosovu a to je dug proces.

Quote:

fakticka nezavisnost kosovu uz priznavanje odredjenih formalnih ingerencija srbiji i momentalno pokretanja demokratskih procesa?

Tadić ne pristaje ni na kakvu pa ni "faktičku" nezavisnost Kosova. Uostalom, to je nešto što Kosovari već imaju. Da bi živeli normalno, treba im više od toga. Da bi Srbija normalno živela (uklj. oslobodila se mitomanije) treba da ima svoje granice i rešen status Kosova. Hajde da se, za promenu nabolje, jedno jutro probudimo i čujemo da je Tadić ponudio Kosovarima priznanje nezavisnosti, pod uslovima tim i tim.


borba za svoju teritoriju

Koju teritoriju? Kosovo? I sta ako Kostunjavi dobije borbu, u sta cisto sumnjam, i Kosovo ostane u Srbiji? Sta onda?!!!?? Molim Vas, sta jedan Kostunjavi moze da uradi sem da mnjauce!
Taj koji je protiv nezavisnosti zivi van realnosti.
Kosovo i Srbija, Vam je kao brak sklopljen zbog dobrog miraza. Muz i zena se nikad nisu voleli, a jedino sto su uspeli u toj bracnoj zajednici da naprave je MRZNJA.
Doslo vreme razvodu.


Hmm...

"Taj koji je protiv nezavisnosti zivi van realnosti."
Da, i taj se isti stav moze jednako primeniti kada Albanci na jugu Srbije za pet, 10 ili 20 godina budu trazili isto sto i ovi na Kosovu jer ce biti ubedljiva vecina, a vec sada su vecina. I vec su nedvosmisleno stavili do znanja sta smeraju, izuzev par casnih izuzetaka kao sto je Riza Haljimi. Zato su ga i najurili. I sta onda? Gde je kraj tom rasparcavanju? Hajde onda ko god to misli neka jasno i kaze: "ne treba mi ni pedalj zemlje Srbije u kojem ne zivinm, nemam svojinu niti rodbinu. Hocemo republiku Beograd."
Nezavisnost Kosova ne mozemo niti treba da sprecavamo ali ne moramo ni da potpisemo jer to jeste otimanje dela nase teritorije u koju god moralisticko-pragmatisticku oblandu da tu realnost uvijes.
Ahtisari je lepo rekao: Srbi gubitkom Kosova placaju ceh Miloseviceve politike na celom prostoru ex-Yu. Drugim recima: da niste cackali Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu, zadrzali bi ste ono sto je vase. Pitanje je samo koja je krajnja cena i ima li je uopste?


"Da je Cobel rekao ista

"Da je Cobel rekao ista netacno, ne bi se digla sva ova frka. Covek je u pravu i svi to znaju. A istina boli."
Kakva ajstajnovska logika. Ajd sad umesto Cobel staviti Toma Nikolic za bilo koju njegovu izjavu. Npr. da je u Srebrenici pobijeno "nekoliko stotina".

"A gleda ih iz pakla, nadam se."
Ju, ju, ju, gradjanski liberal pa veruje u tako retrogradnu izmisljotiu omrazenog opijuma za mase. Brzo editujte post pre nego sto drugovi i drugarice opaze "omasku".


Švaba je Švaba !

Ništa novo !


savet

Ovo je preneto sa B92:
"Šta je ambasador sinoć rekao

Udarna vest u Srbiji danas je svojevrsni diplomatski skandal koji se desio sinoć na okruglom stolu Foruma za međunarodne odnose Evropskog porketa u Srbiji, gde je govorio nemački ambasador Andreas Cobel.

Govoreći o problemu Kosova, ambasador Cobel, inače istoričar, je rekao da bi problem Kosova trebalo rešiti što pre u smislu nadzirane nezavisnosti, a u raspravi sa jednim učesnikom okruglog stola pomenuta je Vojvodina, zatim Sandžak i jug Srbije.

Pitanje učesnika: S obzirom na činjenicu da mi sada gubimo Kosovo, gubimo ga već 300, 400, 500 godina, ali istovremeno, paralelno sa njegovim gubitkom, dobili smo Vojvodinu. Vidite li ikakvu povezanost?

Ambasador Cobel: Vi zaista pokušavate da pomognete ovoj raspravi uvodeći i to i hajde onda da uključimo i Sandžak i južnu Srbiju. Kako ja to vidim, ukoliko nastavite da se previše unosite u problem Kosova, sukob koji bi tamo potencijalno eskalirao, može onda dovesti do dalje destabilizacije Srbije, gde ćete onda dobiti nove probleme u Vojvodini i južnoj Srbiji.

I onda, ja mislim, iako nije na meni da savetujem, da je bolje da se što pre reši pitanje Kosova, u smislu njegove nadgledane nezavisnosti, tako da Srbija može da preusmeri svoju politiku prema budućnosti, što bi onda stabilizovalo celu državu. Inače, cena zadržavanja Kosova i eskaliranja konflikta tamo može da se prelije na druge teritorije i onda je to haos.

Ponavljam, ovo nije zamišljeno kao pretnja, nego samo kao analiza, da, ukoliko stvari izmaknu kontroli u jednoj oblasti, onda se tamo mora pribeći represivnijim merama da bi se sačuvala kontrola, možda bude eskalacije situacije i u drugim delovima zemlje.

Pitanje učesnika: Ali, da li ne mislite da, ako se sada odreknemo svoje teritorije, tome možda neće biti kraja?

Ambasador Cobel: Ako vi insistirate na tom argumentu, ne moram vas podsećati, da je Vojvodina relativno nova u Srbiji. Koliko god da insistirate da je Kosovo oduvek bilo deo Srbije, što inače nije tačno, jer je Kosovo postalo deo Srbije 1912. godine, nakon što nekoliko vekova nije bilo u Srbiji, sada bi i Mađarima mogla da se pojavi želja i da kažu: Hoćemo Vojvodinu natrag. Opet ponavljam da je najbolja zaštita od takvog haosa da se svi što je pre moguće okrenete evropskim pravilima, gde imamo druge mehanizme da rešimo naše unutrašnje probleme u pregovorima"

e ,sada , na stranu to da li je on to smeo da kaze ili ne ( licno mislim da nije dobro za nas sto je rekao, jer ce, kada i zvanicno izgubimo kosovo , kostunica i tadic izmisliti da je neophodno da ostanu na vlasti zbog ocuvanja sandzaka i vojvodine),ja vidim da nas je gospodin cobel prijateljski posavetovao da se ne drzimo price kako je kosovo nasha vekovna zemlja, jer se sa takvim argumentom moze pojaviti i madjarska....


nego krasan istoricar koji

nego krasan istoricar koji kaze kosovo je postalo deo srbije 1912. kosovo je vraceno u srbiju 1912, kao sto su se drugi delovi srednjevekovne srbije (ne svi) vracali se pod suverenitet Srbije tokom celog 19.v.

P.S.
nego ovo o Vojvodini je malo prenaduvano posto me bas interesuje kako bi zapoceli bilo sta tamo ako se ima u vidu da je cca. 75-80% stanovnika vojvodine srbi (mada to uopste nije bitno), a sto se tice sandzaka ako mz-u bude opet trebala neka kriza na balkanu nista nije nemoguce.


zloinaopako 3 put

pazljivije citajte , bolje ce te zakljucivati. dakle, covek je rekao "...što inače nije tačno, jer je Kosovo postalo deo Srbije 1912. godine, nakon što nekoliko vekova nije bilo u Srbiji


I DDR

je pre 17 godina ponovo postala deo ujedinjene Nemacke posto je 45 godina bila druga drzava pod patronatom Rusije.


nije da me mnogo interesuje

nije da me mnogo interesuje da se raspravljam sa vama ali ja sam //www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=04&dd=11&nav_category=11&nav_id=241386 procitao i tog dela nema.


meni stvarno nije jasno sta je sporno u Cobelovoj izjavi

sustina njegovih odgovora jeste da da se srbija mora preusmeriti ka buducnosti, sto bi stabilizovalo celu drzavu. on analizira i to tacno, sta se moze desiti, generalno, u slucaju eskalacije sukoba i pozuruje jadnu i nesposobnu politicku vlast da konacno pocne nesto konstruktivno da radi.

jedino sto je sporno jeste cinjenica da je Cobel dipolamata i da kao takav uopste ne treba da ucestvuje na forumima i odgovara na pitanja. odnosno treba da nas gusi rusko-diplomatskim floskulama.

kurta i murta se nasli prozvani da mlate praznu slamu oko "svabe", doki tehnicki, u odlasku ili sta li vec politicari zderu cevape i podriguju, bas to, danke dojcland, sad imamo fore da se zajebavamo jos mesec dana, a posle ce vec naleteti neka nova nedopustiva povreda suvereniteta gluposti.

totalno resetovanje sistema......neophodno


to sonja -car je go

cobel je uradio tacno to, reako je car je go.

vec sam negde rekla, da on je izmedju ostalog rekao i "pametni savetnici" iako zna da je to neodmereno u diplomatskom smislu, i tu se slazem sa vladetom jankovicem. a opet je to rekao. sto verovatno dosta govori o kredibilitetu srbije i MZ ocekivanjima da budemo 'konstruktivno nesaglasni"

on je vise puta ponovi da ova vlada gubi kredibilitet u MZ sto niko od medija nije preno.

niti je preneo, osim danas politke, koliko je puta ocenio da politika pogresno prenosi neke stvari. meni se cini da cela ova prica zaista ima i pozadinu tipa RTL, Radio Difuzna Agencija i Politika.


Quote:meni se cini da cela

Quote:
meni se cini da cela ova prica zaista ima i pozadinu tipa RTL, Radio Difuzna Agencija i Politika.

Ovo si odlično primetila. I u ovoj priči, kao i u svakoj, vrte se i neki business interesi.


Ono sto mi se cini fascinantno...

...jeste da nisam jos nigde primetio da se neko setio da bi Srbi itekako valjalo da se stide desavanja u Vojvodini, i to upravo vis-a-vis Nemaca. Da se podsetimo: glasovima Nemaca koji su Srbe voleli vise od Madjara, Vojvodina se 1918. godine okrenula SHS a ne Madjarskoj, sto je samo sankcionisano od strane sire medjunarodne zajednice u Trijanonu. U to doba, u vojvodjanskoj skupstini, Madjari su imali najvise predstavnika (kao najbrojniji), Srbi su bili drugi po brojnosti, Nemci treci. I u periodu do '41, odnosi Srba i Nemaca u Vojvodini su bili jako dobri; o tome je pisao i Borislav Pekic, a govorio Ljuba Tadic (onaj ozbiljni i nazalost pokojni, glumac).

Medjutim, ono o cemu se ovde uporno cuti, jeste da su srpski komunisti, uz podrsku hrvatskih sa jedne, a hunske hord..., pardon, Crvene armije sa druge strane, izveli 1944-45. jedno od najzescih etnickih ciscenja upravo nad domacim Nemcima iz Vojvodine koji, uz malobrojne necasne izuzetke, nikakve veze sa hitlerom i nacizmom imali nisu. To je bilo ucinjeno sa brutalnom efikasnoscu, vecina je pobegla samo sa licnim stvarima (a imali su najbogatije i najkvalitetnije salase kojih su se posle dokopali komunisticki komesarcici i svaka susa koja je preko noci postala narodni heroj), ali je vise desetina hiljada brutalno ubijeno, ukljucujuci i visestruke dobro dokumentovane slucajeve ubijanja zena i dece, dakle necega sto se ni u Srebrenici nije radilo. Naravno, ovde nikom na pamet - pa ni ovim kvazipatriJotama koji se lazno bore protiv komunistickog nasledja - da to malo preispita, govori o tome, ne daj Boze to osudi, itd. isl.

(Vredi dodati i to da je to etnicko ciscenje sa elementima genocida bilo pravno sankcionisano ni manje ni vise nego... odlukama avnoja! Sto bi trebalo da imaju u vidu i oni, na nominalno drugoj strani, koji se bune zbog oduzimanja imena zlikovackom avnoju. Opet se ispostavlja, kao i u slucaju balkanskih ratova iz 90-tih koje su mnogi vodili zbog bele tehnike, da je pljacka bila ako ne glavna, a ono jedna od glavnih motivacija tzv. noba.)

Mozda to nema veze sa nasim danasnjim odnosima sa Nemackom - ali mozda i ima...


mislim

da, ima veze sa nasim danasnjim odnosima sa nemackom..........


I posle

te on mass chistke vojvodjanskih Nemaca, nastaje SFRJ utemeljena na "bratsvu i jedistvu" naroda i narodnosti, stim shto jedni nisu imali pravo da uchestvuju u tome.


Odnosi izmedju dva rata

Odnosi izmedju dva rata su definitvno bili ok "na lokalu", ali je SHS uporno diskriminisala Nemce. Neslovensko stanovnistvo nije imalo pravo glasa na prvim izborima (koji su, btw, bili javni!). Posle Nemci nisu imali pravo da poseduju (ili kupuju, ne znam tacno) zemlju, sto su zaobilazili time sto su formirali udruzenja koja su imala pravo da trguju zemljom.


ja frke

sadasnjoj ekipi koja vec 15 godina vedri i oblaci u srbiji(debe i sanu) trebaju vanjski neprijatelji kako bi se odrzala na vlasti.
vatikansko-judeo-masonsko-natoovsko-kominternovska zavjera vise ne pali (osim kod nixona;-) i jahaci apokalipse uporno traze nove krivce...ali nece jos dugo.
da se slikovito izrazim, izgledaju mi kao bokser kojeg jos samo malo treba gurnuti da definitivno padne.
radujem se tom trenu i slobodi srpskog naroda.


oibibio

I ja se radujem tom konacnom nokautu al se bojim da ce i narod biti nokautiran.


Oibibio:

Oibibio: "vatikansko-judeo-masonsko-natoovsko-kominternovska zavjera vise ne pali (osim kod nixona;-)"

Kaze se: Dicksona.


Uz dodatak..

..pikson.o)


Evo zokstera

neki se vec zabrinuli ...


... a neki se taman

... a neki se taman ponadali...


oibibio, zokster i drago

bog vam pomogao


Dicksone, bolje te nasao...

Dicksone, bolje te nasao...


o medijima uopste

Ono sto mene, nevezano samo za ovaj slucaj, nervira jeste nacin na koji mediji ovde izvestavaju sa raznih skupova. Recimo bude neki okrugli sto, konferencija, sta god, na neku temu, bile to evropske integracije, ili internet, ili ekologija. Oni izvuku par nekih recenica, obavezno, ali obavezno samo ono sto je kao interesantno u sklopu neke aktuelne debate u dnevnopolitickom smislu. E sad, to sto su ljudi rekli mnoge druge vazne i zanimljive stvari koje bi mogle, kad bi se cule jasno i sistematski i zanimljivo plasirane, da pomognu građanima da se malo orijentisu u ovom svetu, koji vecina ipak ne zna, sto zbog medija, sto zbog viza, to novinare & urednike ne interesuje


mislis bog i hrvati

riksone:-)


Ne misli...o)

Po onome što Nikson piše, pre bi se moglo reći da sadi kupus.o)
P.S. Pozdrav oibibio..o)


pozdrav drago:-)

ma dobar je nikson, samo je jos mlad i zelen ko kupus;-)

p.s. i nemoj, please, da neko kaze da ga vodim kuci ako mi je dobar;-) mislim, poveo bih ga ja al on ne voli zapad;-)


Vodi ga ...

... kući.


tamara:-)

sto si taka;-)
a da povedem i dracenu, jednim udarcem, dvije buve/buhe;-)


oibibio,

uvek je bolje dve nego jedna :o)


o)

..jedna kao ni jedna.o)


two ...

... in one :o) nikson i dracena ti dođu kao twix :o)


Može..o)

...i tri kao dva..o)
Nećemo valjda Vasilija ostaviti na cedilu..o)


Ma Vasilja

se uopšte ne računa, on automatski dođe kao bonus. Uzmeš 2 u 1, a dobijaš 3, kao Čolin CD :o))


A, tako..o)

....onda je prodano..o)


Fata je Fata,

ali dvaput je dvaput.


I to šta kažeš..

...nego ja znam neke koji uvek broje manje. Preventivno..o)


To je vec ta

fina patologija.
Sto kaze Rundek
" Niko nema nikada,
sto bi da mu pripada,
nema kruha, nema vina,
nema godina."


Koliko vidim,

ti mnogo bolje od mene odgovaraš psihološkom profilu buve/buhe koji Biljana izradila prekjuče, pre nego što je i sama postala buva/buha.


dracena

nemoj da si na kraj srca, evo pozivam i vasilija, kazi dragicka:-)


Oibibio

Nisam ja na kraj srca, samo dobro zapažam. Vidim da te nikad ranije nisam ni primetila, a kamoli potkačila, a ti se zavlačiš u neke šavove izmedju komentara i odatle pokušavaš da ujedeš. Pa rekoh da ti ukratko izložim situaciju.


dracena

samo se ti duri, nemoj kasnije da cmizdris kad ti se nixon i vasilije jave s havaja.


Ti krenuo da zavodis red?

Ti krenuo da zavodis red?


sherife

jel ti ovo pitanje ili konstatacija?


zasto sherife?

video si znak pitanja.


veza sa kosovom

a je li zivota ti, kakvu to vezu sa kosovom sad srbija ima pa da je moze izgubiti?


Obostrana ljubav i

postovanje naroda?


Pozdrav svima

Pozdravljam vas sve a posebno Milic i Milic i Sonju K.
Pratim raspravu od pocetka. Vidim da se mucite da pokrenete prave stvari ali tesko ide. Da li je g-din Cobel morao i trebao da odgovori na ono pitanje kako je odgovorio? Gotovo je sada.
Srbija je dobila sjanu ponudu da pokvari svoje odnose sa Njemackom i EU i rijesila je da je iskoristi maksimalno. Njemacka 08.juna predsedava sa G-8. Ono sto tamo bude zakljuceno o Kosmetu bice realizovano. Da li se neko sjeca zakljucaka G-8 od 06.maja 1999. godine (pisalo je i kako ce se zvati snage i administracija na Kosmetu).Bombardovanje je trajalo jos citavih 40 dana!
Da li neko sjeca sporazuma Milosevic - Rugova, koji nije sproveden a za koji je Njemacka bila jako zainteresovana.
Evo sada je iz Austrije stigla "nova ponuda". Iz kabineta B.Tadica demantovali (javio B-92). Ocekuje se nova protesna nota!
Tako treba .... (ali i nema koristi).
Evo kako ja vidim "izjavu" - odgovor gospodina Cobela. On je dobronamjerno (ili zlonamjerno) Srbima porucio da u ovom mijesanju karata imaju popa trefa (istorija) i zandara pika (nemiri i sila kao odgovor)u ruci ali da to nijesu aduti za MZ. A ako misle da su to stvarno dobre karte da pod hitno uzmu onaj svoj plan - Vise od auto ...... - manje od nezavis..... i da ga odnesu u N.Sad i N.Pazar i da svi delu vide da to nije prazna predizborna fraza.
A evo sta novo kazu ovi iz Austrije:
- Kosovo i Metohija = Italija;
- Severno Kosovo = Juzni Tirol;
- Austrija = Srbija !

Na jednoj od ovih teritorija ce biti smeha a na jednoj placa.
Jos jednom pozdrav svima.


Evo od malopre. Da vidimo

Evo od malopre. Da vidimo oće li pisati još jednu notu ili je ono bilo zgodno pošto ih Cobel nervira.

Hungary said if a satisfactory settlement were not found for the Serbs in Kosovo, they could head for Vojvodina province in northern Serbia which has a large ethnic Hungarian minority.
"A potential large-scale settlement of Kosovo Serbs in
Vojvodina could change the precarious balance between the
province's indigenous Serbs and Hungarians," Hungarian news
agency MTI quoted Foreign Ministry State Secretary Ivan Udvardi as telling a conference on Friday.


Pošto su Nemci

Pošto su Nemci tradicionalno uzdržani i odmereni ljudi,a naročito u ovome prednjače nemačke diplomate,ovakve bombastične izjave jednog ambasadora je teško razumeti.
Izgleda da se stvar oko Kosova ne odvija baš tako glatko kako očekuju Amerikanci,Britanci i Nemci pa je trebalo malo iznevirati Koštunicu,Tadića & Co,koji stalno dosađuju nekim tričarijama o međunarodnom pravu i sličnim glupostima.
Pošto Amerika već odavno preti Srbiji sa albanskim nasiljem ako se ne isposluje povoljno rešenje za njih u pogledu statusa Kosova,sada Nemci Srbiji malo prete mađarskom aneksijom Vojvodine.


Evo ga Babić..

..i međunarodno pravo.
Države koje ne poštuju međunarodno pravo, vrlo su ograničenih mogućnosti da se na njega pozivaju..


Babicu ,

mislio si na legalistu Koštunicu, kada si rekao ;"... Koštunicu,Tadića & Co,koji stalno dosađuju nekim tričarijama o međunarodnom pravu " ?


drago u uredjenom sistemu

drago u uredjenom sistemu svako moze da se pozove na pravo, a onaj ko ga krsi, trpi sankcije. ovo sto vi sugerisete je politika


A šta ja sugerišem..

Niksone...i šta je uređeni sistem..


vi sugerisete da se mi ne

vi sugerisete da se mi ne mozemo pozivati na pravo, pa prema tome onda vazi princip sile?

a uredjen sistem, a ja sam mislio na pravni sistem, pretpostavlja izmedju ostalog da pravo vazi jednako za sve. i nije ovde stvar o kosovu i metohiji vec o principima.

problem nase vlasti je sto na principu jednakosti pred zakonom insistira na medjunarodnom nivou, a ne i na unutrasnjem. da je obrnuto, ne bi nam ``tajkuni`` vodili politiku, sto je po meni uzrok naseg propadanja


drago

vi sugerisete da se mi ne mozemo pozivati na pravo, pa prema tome onda vazi princip sile?

a uredjen sistem, a ja sam mislio na pravni sistem, pretpostavlja izmedju ostalog da pravo vazi jednako za sve. i nije ovde stvar o kosovu i metohiji vec o principima.

problem nase vlasti je sto na principu jednakosti pred zakonom insistira na medjunarodnom nivou, a ne i na unutrasnjem. da je obrnuto, ne bi nam ``tajkuni`` vodili politiku, sto je po meni uzrok naseg propadanja


Jel to vi iz gradjanskog

Jel to vi iz gradjanskog prava crpite inspiraciju. Nesto kao, ako ste pocinilac krivicnih dela, pa u jednom trenutku postanete i zrtva, vi nemate pravo na zastitu, jer zaboga, pa vi ste pocinilac krivicih dela. Interesantan taj clan zakona.


Quote: ..i međunarodno

Quote:

..i međunarodno pravo.
Države koje ne poštuju međunarodno pravo, vrlo su ograničenih mogućnosti da se na njega pozivaju..


Gde ovo piše?
Ne postoji nijedna konvencija,međ.ugovor,ili neki drugi akt koji
nekog prekršioca međunarodnog prava ograničava u mogućnosti da se poziva na međ.pravo.


pih opet server zeza


[cite]Nastavka bloga neće

[cite]Nastavka bloga neće biti odbrana ambasadora Cobela, nit mi je to misija,to će uraditi sam ako bude smatrao potrebnim, već pokušaj da vam predstavim kako je sesija zaista izgledala [/cite]

Taman posla o'brana, u tekstu su zesci napadi nego iz Vlade i Nemacke zajedno.


Stvarno smo na niske grane

Stvarno smo na niske grane spali,kada nam jedan običan nemački ambasador hoće da kroji granice.1941 su se našim granicama bavili mnogo značajniji nemački rukovodioci,Hitler,Gering,Gebels & Co,a sada jedan običan diplomatski činovnik.