Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Išli smo u Afriku...

 Piše LW

Američki državni podsekretar, Nikolas Berns,  rekao je danas da SAD smatraju da je nezavisnost jedina opcija za Kosovo i da se nada da snažna podrška te zemlje nezavisnosti Kosova neće izazvati trajnu štetu u odnosima sa Srbijom.

A nešto pre ove vesti videh da je Kojen je dao ostavku na mesto političkog savetnika predsednika. Ljut je i na njega i na okruženje, što su mu iza leđa pregovarali o Kosovu. Ko s đavolom tikve sadio….Ko se oseća da je sadio, a ko koga vidi kao đavola, ostaje da se vidi. Sećam se kad je naimenovan da je neko to komentarisao otprilike ovako: To se Tadić okružio nacionalistima jer će MZ uskoro intenzivirati pregovore o konačnom statusu Kosova, čisto da bi posle, ako bude morao da se suočava sa realnošću, mogao da kaže Koštunici i Co- eto probao sam i sa nacionalističkim kadrom u odbrani, al  ne ide.  

Drašković je u sred intenzivne diplomatske inicijative za odbranu Kosova otišao u JAR  da lobira pa iskoristio priliku i da odmori par dana.  

 Đurić je zaboravio da nam spomene da Lavrov ne dolazi samo zbog odbrane Kosova, već i zbog ministarskog sastanka Crnomorske inicijative.  Kapiram da se o neredima u Petrovgradu i Moskvi ne oglašavaju da se ne bi mešali u unutrašnje odnose neke druge zemlje.  Tu su na nivou Draškovića i Ruskog konzula. U međuvremenu, dođe 21 vek.  Javna diplmatija  se ispilila odavno  iz  klasične tako što joj je  skinula bele rukavice.   

Koliko Srbija  gubi što ne učestvuje u radu  skupa  PS JIE ( Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi) koji se ovih dana održava u Zagrebu, a na kome učestvuju predsednici parlamenata svih zemalja JIE, a očekuje se da  se donesu i neke značajne odluke? Regionalna saradnja možda nije toliko seksi i medijski  atraktivna,  kao što su  regionlne šorke, upravni odbori, zujke po svetu, cinkarenja, demonstracije i drugo ali je na duge staze svakako preko potrebna.

 Toliko o ozbiljnosti i posvećenosti mainstream nam diplomatije.  Da ponovim, za svaki slučaj, logično je očekivati da država nešto pokuša, da ne dopusti da se baš na njoj presedani formiraju  i da se uvežbavaju i efektivni multilateralizam i pragmatični progresivizam, pa onda unilateralizam, pa izolacionizam, pa sad opet pragmatični progresivizam,   ali ovakva država sa ovakvim načinom rada, je zaista jedinstven primer neodgovornosti.  Od nje, koja jeste kontinuitet sa onom Miloševićevom, nekako nisam ni očekivala da zalegne za koncept primata zaštite ljudskih prava, pa  i po cenu gubljenja  donedavno “neprikoslovene” teritorijalne suverenosti onog koji ih krši, ako drugačije  rešenje  nije moguće.  

No da će cela stvar da se svede na to da je nezavisnost Kosova  “logičan epilog odnosa države Srbije prema Albancima  na Kosovu od 1912.  na ovamo,” kako sam nedavno čula u Zagrebu, nisam očekivala da čujem od drugačije Srbije, sa druge strane. Po toj logici, Koštunica ima pravo što se koprca pozivanjem na okoštale međunarodno-pravne principe koje globalizacija melje.

Kapiram predstavnike MZ koji su tu da gutaju žabe. Sećate li se šta je odgovorio Džejmi Šej, kad ga je neko još 1999 “lucidno” upitao  da  li je svestan da ga Srbi mrze? A šta mislite šta sam pa očekivao kad sam prihvatio da budem glasnogovornik NATO koji se upravo spremao na oružanu interveciju protiv Srbije bez rezolucije SB! Kapiram Albeta Rohana kad kaže da je Kosovo izgubio Milošević, da Kosovo neće biti primer za dalje jer je jedinstven slučaj “od abolicije autonomije, do isterivanja Srba” i da svega toga nigde drugo u konfliktima širom sveta nema. To mu je mandat, da vadi kestenje iz vatre. Po Roanu je  nadzirana nezavisnost najbolji način da se ovaj konflikt reši.

Al ne kapiram koji konflikt sada, ako tvrde da je na Kosovu sve sad ipak bolje nego 1999,  i da misle da srpska i albanska zajednica mogu da žive jedna pored druge.  Ispada da je konflikt, ipak, rešen dosadašnjim merama. Gde nestadoše  masovno kršenje ljudskih prava 1998-1999.  kao glavni razlog zašto je međuanrodna zajednica, bar njen zapadni deo, odlučio da ga zaustavi oružanom NATO intervencijom? Jel ona bila zbog tog masovonog kršenja ljudskih prava u tom periodu ili i zbog svega pre toga?

Pitam, jer ja nisam da se zemlja tako kažnjava zbog “svega od 1912” al jesam da se vojnom intervecijom zaustavi masovno kršenje ljudskih prava, i da se, ako se mora, posle onaj ko je kršio kazni tako što će izgubiti suverenitet nad delom teritorije gde su ljudska prava kršena ili celokupan, ako treba. Pitam jer me ne zanima da li će rešenjem kosovskog slučaja nadziranom nezavisnošću Srbija brže da se uključi u EU i druge integrativne tokove, ili  jer joj je zadnji čas da se “zaokruži kao država,” već da li će i ko i kako od  MZ da  interveniše u Darfuru ili Indiji. Pitam zato što nisam ni za zloupotrebe vojnih intervencija, pa ni za to da služe za zaustavljanje oružanih  konflikata tek tako, ako oni nisu praćeni masovnim kršenjem osnovnih ljudskih prava civila i običaja rata i Ženevskih konvencija, dok god ima mogućnosti da se oni zaustave poltikom pritiska ili diplomatijom.   

Ako je Buš pukao u Iraku, ako se Bler kompromitovao lažnim izveštajima o oružiju za masovno uništenje, ako je Najs  vođen svojim privatnim antagonizmom i sukobom sa Karlom del Ponte ili finansijskim interesima, doveo u pitanje kredibilitet Haškog suda, ako se EU  još koleba šta je trebalo da uradi 92, 95, 98-99, da li to znači da i ja treba da odustanem od svojih ubeđenja? A ona su da je trebalo bombardovati  selektivno vojne ciljeve RS 95, da bi sukobi prestali što se i desilo, to jest da je to trebalo uraditi još pre Srebrenice. Kako neko reče, EU  se u blakanski sukob umešala efikasno nekoliko godina i stotina hiljada ljudskih života kasnije.  Da je trebalo bombardovati selektivno vojne ciljeve Srbije da bi se sprečila prekomerna upotreba sile koja je za posledicu imala masovno kršenje osnovnih ljudskih prava na Kosovu-pod uslovom da postoje ubedljivi dokazi da su se ona desila. Da je Irak trebalo bombardovati kad je tamo počelo da se onako intenzivno ubija onoliko  Kurda.  

Pogledajte ako vas ne mrzi, fenomenalno svedočenje Susan E. Rice, Senior Fellow, Foreign Policy Studies Brookings Institution pred US Senate Foreign Relations Committee od 11  Aprila 2007, Dithering on Darfur: U.S. Inaction in the Face of Genocide http://www.brookings.edu/views/testimony/rice/20070411.htm u kome ona, između ostalog, kaže:  Still others insist that, without the consent of the UN or a relevant regional body, we would be breaking international law. But the Security Council last year codified a new international norm prescribing “the responsibility to protect.” It commits UN members to decisive action, including enforcement, when peaceful measures fail to halt genocide or crimes against humanity. 

Onima  koje debata ozbiljnije zanima preporučujem i izveštaj koji je napravila The Independent International Commission on Intervention and State Sovereignty (established by the Government of Canada in September 2000) The Responsibility to Protect  (http://www.iciss.ca/report-en.asp), koji  je još Kofi Anan preporučio UN za usvajanje u svom izveštaju In Larger Freedom (http://www.un.org/largerfreedom/).


vojna intervencija koja bi

vojna intervencija koja bi bila vodjena ciljem da se zaustavi masovno krsenje ljudskih prava je opravdana, ali treba imati u vidu da to nije objasnjenje onoga sto se dogadjalo na kosmetu 1999, pre i posle toga. iso i kada je irak u pitanju. tamo su sukobi zbog nafte a ne zbog kurda.

p.s.: znate li sta se desilo na sutrasnji dan 1999


Koliko se ja secam...

a secam se dobro, masovnog krsenja ljudskih prava na KiM nije bilo pre intervencije, vec tek posle kad su Seki i Sloba dobili krila.


giger

osvezite secanje


Ево ни ја се не

Ево ни ја се не сећам. Биће да или ми патимо од колективне амнезије или ви од халуцинација.


Bice

da vi patite i od jednog i od drugog, i od necega treceg. I bice vam sve gore.


Podsecanje

Masovni progon albanskog stanovnistva iz njihovih domova nije video (i ne seca ga se) samo onaj ko nije hteo da vidi (niti zeli da se seca). Oni, koji su prikrivali cinjenicu da su vojne, paravojne i policijske grupe, uz pratece zlocine, proterivali cele porodice iz kuca plasirajuci price o tome da je OVK organizovao taj egzodus u propagandne svhe ne mogu da prikriju i cinjenicu da je organizovano i sistematsko oduzimanje licnih dokumenata pri proterivanju u Albaniju. Tolko o onome sto je prethodilo NATO intervenciji. O zlocinima tokom intervencije eventualno drugi put.


Secam se masovnog krsenja

Secam se masovnog krsenja ljudskih prava avgusta 95 u Hrvatskoj
Secam se masovnog krsenja ljudskih prava '96 u Srbiji
Secam se..


a prepoznajete li razliku

izmedju osnovnog prava na zivot i prava na slobodu politickog udruzivanaj npr....


kad brod tone...

QUOTE M&M "A nešto pre ove vesti videh da je Kojen je dao ostavku na mesto političkog savetnika predsednika."


grandmothers and frogs

pomesali ste puno toga ovde. ne razumem o cemu zelite da diskutujete, a ne razumem najbolje ni sta je vas stav o svemu tome sto ste pomenuli. kakve veze ima pucanje busha u iraku sa vasim ubedjenjem o vojnoj intervenciji '99 u srbiji?

sto se tice ratova na balkanu, eu ima puno toga na savesti jos iz kasnih 80tih i podrske raspadu jugoslavije. kasnije greske su samo bile dodaci na ocigledan nedostatak bilo kakve konzistente i smislene evropske politike prema balkanu.


Videćeš sad...

..kad Nikson optuži Albance da nisu hteli učestovati na izborima i tako srušiti Slobu..o)))
Čudi me da još nije ispucao taj argumenat..


Cuva ga jos u gacama.

Cuva ga jos u gacama.


o)

..i mulja ga rukama..o)))


a kako

se muljalo u kninu tih ratnih godina?


Kako ide...

..dežurstvo...ekipa..o)


Zamalo i ja da napisem nesto

Zamalo i ja da napisem nesto na temu intevencije NATO u Srbiji 1999. i cega se ja secam iz tih dana, i kakav je bio redosled dogadjaja ali setih se da sam sebi obecao svecano da necu da komentarisem nikakve politicke teme na blogu.Od sada samo opsta kultura, nista politika.Politika mi se zgadila.Ne znam zasto sam vam ovo ispricao ali eto...


Kakav pamflet !!

Ovo ne bi bolje napisao niti savetnik u Beloj kući !


sve ode

Vidis MiM kako sve ode do vraga. Imam utisak da te to raduje. Uzivaj.


palmeru

nista me ne raduje.


Quote: ako se EU još

Quote:
ako se EU još koleba šta je trebalo da uradi 92, 95, 98-99, da li to znači da i ja treba da odustanem od svojih ubeđenja?

Ja bih rekao i 1991. Onda je trebalo zaustaviti ratni stroj Srbije.


i pre

a ja bih rekao da su oni nas otpisali jos 1941. kad je engleska tajna sluzba organizovala puch u Srbiji.
Demonstracija je bilo u Beogradu a koliko se secam iz istorije, Zagreb se nigde ne pominje...Tamo se pripremao prevrat druge vrste. Ako mislite da to Englezi nisu znali, varate se... Oni ( Anglo-Saksonci) ce uvek biti zajedno i uvek gledati svoj interes, a nama niko nije kriv sto smo genetski nakaradan narod pa se ne prilagodjavamo situaciji vec uvek idemo uz dlaku...


Quote:a ja bih rekao da su

Quote:
a ja bih rekao da su oni nas otpisali jos 1941. kad je engleska tajna sluzba organizovala puch u Srbiji.
Demonstracija je bilo u Beogradu a koliko se secam iz istorije, Zagreb se nigde ne pominje...Tamo se pripremao prevrat druge vrste. Ako mislite da to Englezi nisu znali, varate se... Oni ( Anglo-Saksonci) ce uvek biti zajedno i uvek gledati svoj interes, a nama niko nije kriv sto smo genetski nakaradan narod pa se ne prilagodjavamo situaciji vec uvek idemo uz dlaku...

Ti si to vidio i znas iz prve ruke ili si citao u Politici, Kuriru i Vecernjim novostima? Nemoj nasjedati babskim pricama jer nije sve onako kako te novine pisu.


bibazoki

jel su tesla ili nusic ili mozda djindjic genetski nakaradni? nijedan narod nije genetski nakaradan, jer je identitet promenljiva kategorija. ovo sto si napisao je rasizam!

englezi su vesti politicari, od njih treba uciti, ali to nema veze sa njihovom genetikom ili rasom, vec je na to uticalo mnogo faktora, od kojih bih ja izdvojio obrazovni sistem i geografski polozaj!


izvinte na potpitanju

ali zasto se ovaj topic zove "Isli smo u Afriku", dajte mi neki smisleni odgovor, molim vas.

Znam da je Vuk Draskovic dosao u posetu Juznoj Africi, bez ikakvih rezultata. O tome vas mogu izvestavati iz prve ruke, jer znam gde je otprilike bio i koga je posetio, i koliki znacaj su tome pridali lokalni mediji (ama bas nikakav).

Samo, naziv bloga... Da nije poenta u predstavljanju 'Afrike' kao neceg sto je sasvim propala stvar, simbol kolonijalne propasti i crnackog siromastva, a kojoj je cenjeni ministar inostranih poslova Velike drzave Srbije priredio cast posetiti je?

Draga moja, prilicno ste pogresili. Draskovic je dosao u posetu, koju domacini iz diplomatske pristojnosti nisu odbili, a koja prakticno nije znacila nista vise od potrosenog kerozina u avionu koji ga je prevezao ovamo. Druga je stvar, nazivati Afriku tako pogrdnim imenom, sto se eventualno moze raditi slabijima od sebe... ako su slabiji. Juznoafricka Republika je znatno uglednija i ekonomski jaca od Srbije, pa iz sasvim dobrih namera, ukazujem na svu nelogicnost i neobavestenost koja rezultira naslovljavanjem iste necim 'gde se sadi paprika'. Pre ce biti, da se TA paprika sadi u Srbiji, tako neuspesno i ironicno, primitivno, u tom balkanskom stakleniku.

Imate li u vidu, da je predstavnik Srbije dosao da ZAMOLI clana Saveta bezbednosti za uslugu? Kako je zamolio? Tako sto je pripretio, potencijalnim nestabilnostima na celom africkom kontinentu! Jel se tako moli za uslugu? Pri tome, gospodin ministar je posetio nasu ambasadu, koju vodi ambasador g-din Dipl Seksolog iz partije gospodina Velje Ilica, a potom i lokalnu crkvu, koju vodi gospodin Svestenik koji je ex-monah iz kosovskog manastira, sa znanjem engleskog i razumevanjem lokalnih prilika znatno losijim nego vi koji ovo citate. Al bilo je jako zanimljivo, da ne moze zanimljivije biti, uz prigodnu zakusku u crkvenim prostorijama. Vuku smo poklonili 'africki stit iz Konga' koji ce sigurno puno znaciti uspostavljanju prijateljskih odnosa i razumevanja africkih i srpskog naroda.

Mi ne razumemo ni sami sebe, a kamoli neku tamo Afriku, gde bismo da sadimo papriku, jer smo mi specijalisti za sadjenje tikava - koje cvetaju djavolima.


Ne samo što je trošio kerozin

nego je time doprineo i globalnom otopljavanju, što znači da i na planetarnom nivou njegove aktivnosti donose mnogo više štete nego koristi. ;)


to busbejbi

IŠLI SMO U AFRIKU
Išli smo u Afriku
Da sadimo papriku
Znate onu žutu
Finu ali ljutu

Jednogrba kamila
Začas se pomamila

Odmah se tu stvorila
I debela gorila

Onaj majmun sa grane
Misli to su banane

I zebra je videla
Jako joj se svidela

Grize gladni papagaj
Misli neko voće fraj

Videli smo žirafu
Misli meze uz kafu

Ni reč nisu kazali
Sve su začas smazali

Ništa nisu slutili
Pa su se zaljutili

Sad kuka pola Afrike
Zbog banatske paprike
Znate one žute
Fine ali ljute

Ljubivoje Ršumović
.
.

.
.


Suviše se slavi taj R2P

Baš sam radio jedan seminarski na tu temu prošlog meseca, ako izuzmemo 'case study' kojim se otvara sledeći zaključak (da ne iskoči tu kakva abolicija tadašnjeg režima):

Intervention based on geo-strategic interests wrapped in the discourse of humanitarian righteousness represents the abuse of the humanitarian intervention concept. The case of U.S.-led NATO intervention in Kosovo, while revealing its purpose of enhancing regional domination and acquiring political advantage, also puts us further away from finding a viable and legitimate way to protect and promote human values throughout the world. The R2P criteria themselves, while laudable in their intent, in fact lead to 'bureaucratization' of the decision-making process for an international community faced with internal conflict. They may oversimplify the political and economic strategic interests of powerful states and proponents of an intervention, while underestimating and more importantly constraining the multilateral manoeuvring required to operationalize a military intervention. R2P may in the end leave us with a fully fledged administrative process and framework for action that is stripped of the contextual nuance that each humanitarian crisis represents. By framing the discourse in a liberal institutionalist manner, it subsumes the question of geopolitical and economic interest, where we may end up promoting an ideology of human rights protection that rides on purely realist self-interests.


kume djole

u principu se sa vama slazem. zanimljivo mi je da smo se uopste "pronasli" jer se tema kosova i njegovog statusa buduceg ovde sada KOD VRLO RAZLICITIH AKTERA posmatra samo iz vizure stanja na terenu, sta bi srbiji bilo bolje, etc, ali ne iz ove vizure koju ja smatram vrlo bitnom i glavnom iz koje bi HR organizacije trebale da razmatraju legitimnost nezavisnosti kosova, ukljucujucio sta je sve dovelo do sadasenje situacije.

tema ko donosi odluku, ko ucestvuje, a da to ne postane, cak i bez abjuzmenta od naftaskih i drugih interesa, hr fasizam je jako bitna i slozena.

moja dilema je i zasto ne reagovati tamo gde ima kejs, ako vec ne mozemo tamo gde ima kejs ali bi posledice bile jos gore-indija. ja smatram da je na kosovu bio validan kejs koji se realtivno lako mogao odbraniti,sto je na kraju i bio slucaj. sad, da li je postonfliktni period morao da zavrsi nezavisnoscu, to je drugo pitanje.

velika je dakle tema sta i kad se teorijski postigne konsenzus da se intervenisati treba, i ko da intervenise, sta je sa post intervencijom periodom? mislim da je to u slucaju kosova veci problem. opet, imajuci u vidu srebrenicu, i opravdani strah da se tako nesto ne dogodi ponovo, te imajuci u vidu racak i drugo, mislim da je zurba bila opravdana

u darfuru mi se cini da je nemoguce da posle toliko smrti oni budu jedna drzava.


Kad se već bavite svetskim

Kad se već bavite svetskim problemima, šta je sa Kurdima u Iraku? Zašto Amerikanci ne kreiraju Kurdistan? Zar Kurdi to nisu "zaslužili" i više od Albanaca sa Kosova?


krasno!

Sad sve gledam iz druge perspektive.


Potpadanje pod često ponavljanu neistinu

Tekst je karakterističan primjer kako se nečije razmišljanje (autora) kreira medijima. Zaključujem da je zločine nad Srbima na Kosovu 80-tih trebalo spriječiti selektivnim bombardovanjem albanskih poslastičarnica. Ja kao Srbin iz Bosne (RS) znam da su Srbi '92. primjenili pretjeranu vojnu silu u strahu za sopstvenu egzistenciju, Karadžić i ekipa su to zloupotrijebili i svojom kratkovidošču, te bijednim državničkim osobinama upropastili stvar. Ali logika im je bila ista, kao Americi u Iraku, silom istjeraj svoj interes. Ko priča o bar 50 poginulih u Iraku svakim danom. U BiH je ukupno nastradalo oko 100000 vojnika i civila na svim stranama. Irak, 50*1095 (mrtvi*tri godine dana)= 54750. Barem, a to sve u miru (?!) nametnutom bombardovanjem !!! Žrtve u ratu i na NATO strani ne računam.