Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Дани Викимедије

У оквиру манифестације "Дани Београда" а захваљујући подршци Дома омладине Београда, Викимедија Србије ће одржати скуп "Дани Викимедије".

Скуп ће се одржавати 21. и 22. априла од 15 до 20 часова у Трибинској сали Дома омладине. Учесници ће бити чланови Викимедије Србије као и гости из Француске, Немачке и земаља западног и централног Балкана. Биће речи о раду Викимедије и њених локалних огранака, сарадњи између огранака и пројеката на различитим језицима, неизбежним проблемима који прате највећу светску енциклопедију, и другим темама. Скуп је отворен за госте.

Напомене:

• Овај блог води група Википедијанаца и чланова Викимедије Србије уз одобрење Радне групе за односе са јавношћу Викимедије Србије. Ипак, текст не представља званичан став Викимедије Србије, пројекта Википедија, Задужбине Викимедија, нити ма ког другог огранка Викимедије ни Викимедијиног пројекта.

• Овај текст је објављен под CC-BY лиценцом. Овај текст можете користити под условима CC-BY лиценце уз назнаку да је аутор текста Никола Смоленски.


Pitanje oko sukoba na wikipediji

Koliko vidim na sr. wikipediji nastali su sukobi oko nekih clanaka. Naporima moderatora izbjegnuti su govori mrznje. No jos uvijek u dosta clanaka koji obuhvacaju Hrvatsku prisutni su svovinisticki i mrziteljski stavovi. Da li ima nade da se i taj dio wikipedije normalizira?


Сад ћу ти дати

Сад ћу ти дати савет који се често даје на овом блогу: почисти прво у свом дворишту, па онда гледај у туђе.


Ih, što je savet.

Baš drsko i bezobrazno nastupate, Smolenski. U kom ste svojstvu ovde, enthusiast or executive? Mislim da je komentar na mestu i da zaslužuje svrsishodniji odgovor.


Ја мислим да

Коментар уопште није на месту и не заслужује неки посебан одговор.


Kako moze da se sazna nesto

Kako moze da se sazna nesto vise o autorima tekstova na Wikipediji? Ovde prvenstveno mislim na naucne tekstove (trenutno citam nesto vezano za genetiku), i bitno mi je da znam koliko su osobe koje su sastavljale tekst kompetentne u doticnoj oblasti.

Puno pozdrava


Gaston

Kada otvorite članak na nekoj od vikipedija, lako možete videti i ko je šta u tom članku napisao. Na samom vrhu stranice piše istorija (ma na kom jeziku). U istoriji imate traga o svemu šta se dešavalo u vezi čkanka. Odaberite npr. prvi unos i pogledajte šta je taj vikipedijanac napisao. Onda kliknite na njegovo korisničko ime, te će vam biti u domenu ono što ima korisnik napisano o sebi; to je ono što on hoće i čime hoće da se prestavi javnosti. Tada dalje možete sa njim da razgovarate na njegovoj strani za razgovor...ili da razmenite mejlove.
Mislim da razumete da vikipedije za razliku od britanike i sl. imaju otvoreni pristup, te stoga ne mogu da garantuju kvalitet unosa. (Pogledajte samo članke iz medecine; tu se na dnu članka implicitno kaže: ne verujte vikipediji nego idite kod doktora!).
U principu, vikipedije sadrže relevantne podatke, ali se zbog prirode stvari moraju ograditi...
GajaR


Zanimljivi su ti wiki

Zanimljivi su ti wiki clanci.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aloysius_Stepinac
http://hr.wikipedia.org/wiki/Alojzije_Stepinac
http://tinyurl.com/3xp8w8
Moje je misljenje da se tekstovi na wikipediji trebaju ujednaciti na svim jezicima i koliko je moguce objektivno pisati bez nacionalnih tenzija. Ovi linkovi gore dosta dobro pokazuju sve razlike.