Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Ima li lepšeg načina da se nauče slova?

PelikaniPelikani Jesti li čuli da postoje ljudi fascinirani pelikanima?

Ja lično poznajem makar jednu osobu s tom čudnom sklonošću: svog tatu. I to ga drži odavno. Nije to ništa što upada u oči, niti kome smeta, daleko bilo, nego tek sam primetio da ima fiksaciju na te groteskne ptičurine.

Elem, ima tome par godina bili mi, čitava porodica, tri generacije, na nekom tropskom ostrvlju. Beše to svečana prilika. Godinama se nismo bili okupili tako plenarno, stalno se vidjamo nekako na parče, uvek neko nedostaje. Zadovoljstvo je tom prilikom bilo posebno očigledno kod poglavice plemena, moga oca, koji je stalno insistirao na tome da se slikamo. I to ne raščupani i dronjavi, nego lepo da se obučemo, da se doteramo kako dolikuje pa da se tako lepi slikujemo, svi zajedno, sinovi, snaje, unuci i deda i baba. I slikali smo se. Džumle.


Tom prilikom, kao i u svim ostalim prilikama kada nam to okolnosti dopuštaju, decu smo, u cilju lagodnijeg provoda, uvalili dedi i babi. Posle mi deca pričaju da ih je deda vodio na neku tvrđavu, sazidanu radi odbrane ostrva od pirata, odakle je, prilikom prethodno obavljene izviđacke akcije, bio opazio pelikane. Posmatrali deda i unuci pelikane i oduševili njihovim elegantim letom, spretnim pecanjem. Gledali su ih kako hrane mlade, kako trapavo sleću i kažu mi:

- Jesi li čuo da mama pelikan, kada su joj ptici gladni a ribe nema iskljuje sebi grudi pa decu hrani sopstvenom krvlju. Toliko ih voli!

- Čekaj, čekaj - pitam ja - jel' vam to deda pričao?

- Jeste. Deda mnogo voli pelikane.

Pa naravno. I ja se sećam te iste priče (jeste malo morbidna ali je dirljiva) pričao mi je tata pre jedno sto godina kada nas je, kao klince, kada bismo putovali u Grčku, vodio na Dojransko jezero, da do kolena zaglibljeni u neko blatište posmatramo pelikane.  I ne budi lenj, upitah tatu otkud njemu te informacije. A on, skroz začudjen mojim nepoverenjem u istinitost njegovih tvrnji, kaže:

- Pa čitao sam u Zabavniku kada sam bio mali.

Ima li lepšeg načina da se nauče slova?Ima li lepšeg načina da se nauče slova?Zabavnik je tatina stara ljubav. Osim toga on smatra da je Zabavnik nezamenjljiv instrument u uzgoju mladih ljudi, posto je on, kako sam tvrdi, naučio da čita baš iz Zabavnika. I ja isto. I ja obozavam Zabavnik i na njemu sam naučio da čitam. Pa koji je lepši način da se nauče slova? Tati je, dok je bio dete, svakog petka pokojni deda kupovao Zabavnik. Posle je meni tata kupovao Zabavnik. Isto petkom. Čim se vratim iz škole, dohvatim se Zabavnika i pročitam ga od Verovali ili ne.. jesti li culi da? Pa preko Fantoma ili Iznoguda (hocu da budem kalif umesto kalifa”!) do fantasticne priče, Hogara Strašnog, uzbudljivih i mudrih priča o istoriji, o prirodi o izumima, o ljudima, o batinama koje se pamte, o događajima, o književnosti. Ma milina jedna. Jedino sam morao malo da se otimam oko novina sa tatom i dedom, ali ni to nije bio nerešiv problem.

Onda sam otišao svojim putem, a tata je, čim su um se unuci opismenili, obnovio staru praksu: svakog petka kupi Zabavnik, pa kad ga pročita, stavi ga u kovertu i pošalje nam ga avionskom poštom. Posle ga mi čitamo – odnosno čitam ja naglas pošto odrođena Srpčad ima problema sa “ćivilicom”.  Doduše sad ne znam baš kog će dana da stigne, nije uvek petkom, ali nema veze. Opet je super.

Možete zamisliti koliko sam se lepo obradovao kada me pre nekoliko nedelja kontaktirao Zabavnik. Svideo im se moj tekst o Konzulu Aristidu Mendešu i poželeli su da ga objave. Na tekst im je skrenuo pažnju neko od čitalaca ovog bloga, kome se ovom prilikom zahvaljujem. Umesto honorara pogodio sam se za godišnju pretplatu. Nije li to dirljivo?

I odmah pozovem, koga drugog nego tatu, da mu se pohvalim a on kaže:

– Odlično, sine, koja je bolja novina od Zabavnika?

A posle, pomislim, da možda nisam dobro učinio ovo s godišnjom pretplatom. Uskratio sam tati jedinstvenu priliku da svakog petka kupi Zabavnik, prvo ga pročita a onda ga spakuje u kovertu, i s ljubavlju pošalje sinu i unucima koje mu je život kidnapovao i razbacao ih po svetu pa ih viđa mnogo, mnogo ređe nego što bi želeo.

PS. Pohvalim se jednom prijatelju da sam postao saradnik Zabavnika, a on mi kaze: “Ti kao Miki Maus, a?”

J*** te Miki Maus, mislim se ja. Kako ne kapiraš? There’s much more to it than Mickey Mouse. *

P.P.S. Komentar gorepomenutog drugara pošto je pročitao ovaj post: That was meant to be a gentle compliment: he's anthropomorphic, he's got minnie, a fucking suit, he was voiced by walt disney a na turskom se zove miki fare! fair enough.


Fiziolog

prica o pelikanu koji hrani decu svojom krvlju je iz "Fiziologa".

Odlican blog, kao i uvek! Sa uzivanjem Vas citam!

Pozdrav,
Jelena


Boga mi nije

nego je iz Zabavnika. :-)


Eh, Zabavnik

Secam se, petkom ne mogu da docekam da se zavrsi skola....sve trceci stignem do kuce a na pragu me ceka zabavnik....cika postar ga donosio svakog petka....Zgrabim ga onako sarenog i mirismog i bacim se na moj najdrazi otoman s okruglim jastukom punjenim morskom travom....Milina...zavesa se leluja na otvorenom prozoru....mirise jorgovan iz baste....a ja citam sve dok ne zavrsim od prve do poslednje stranice.
Kad je zima ni grudvanje ni sankanje mi nije bilo vaznije....i opet najlepse mesto na svetu...moj otoman....a tata dosipa naftu u naftaricu pa i se i on zavali u fotelju rasiri Politiku i malo, malo pa gleda dal sam zavrsila da se i on dokopa zabavnika....Inace je on skupljao zabavnike od prvog njegovog broja....Bili su uredno poredjani i uvezani u hladnoj sobi...sve dok nisam naucila da citam...a onda ih je gomilu po gomilu razvezivao i davo mi primerke po redu....Divota!


Chestitam!

Pishesh za Zabavnik... samo Molim te nemoj pisati o zhivotinjama, a posebno ne o pticama, jer ce deca koja chitaju pogreshno nauchiti kako treba mrziti "ptichurine", a ne voleti ih...:-(


dovoljno je da ih ne diramo

sta ima da ih volimo. live and let live. :-)


Ne morash da ih volish...

..samo ako ih vec ne volish, nemoj pisati o njima, osetice deca zlo iz chlanka.. a to ne valja:-(


ja mrzim samo

banke i osiguravajuca drustva.


pa ne moras

da koristis usluge ni jednih. live and let live. (isto vazi i za faunu)


Ja mrzim prazan frižider -

Ja mrzim prazan frižider - kako se tu ponašati ako mi žena ne dozvoljava da ga napunim ? :)


pa ne znam

jel situacija bas uporediva. jel moras da koristis zenine usluge?


Na trenutke ne moram, ali

Na trenutke ne moram, ali naša ti je kuća daleko od slobodnog i efikasnog tržišta :)

A i kad je efikasno žena je in charge of liquidity :)


lazhesh!

mrzish ptice.. nemoj da trazhim dokaze:-(


Osetice deca

govor mrznje prema pelikanima.
mora se kazati ptichica a ne picurina.
Ej blogu, bloze, zla novino.

Ja kad dodjem u Beograd odma' kupim Zabavnik a posle ga vucam u London.

Olga


Zabavnik:):):)

Dejane, opet pun pogodak.
Sva sam se raspekmezila tu...
Bilo je neko vreme (jako davno) i strip: Musa Ibn Tup i drugi likovi u narodnim nosnjama prezentuju kako se broji do 10 na raznim jezicima. Ja sam tada znala da brojim do 10 na oko 15 jezika. Mislim da sam imala oko 7-8 godina...

A Top Lista Domacih i inostranih hitova? Neizbrisiv trag i uticaj na moj muzicki i pop-kulturni razvitak: direktno sa muzicke strane sam izrasla u "Dzuboks"

Veliki pozdrav


Jao stvarno, top lista!I

Jao stvarno, top lista!I tekstovi pesama na engleskom.

A pre nego što mi je to postalo zanimljivo su bile glavne papirne lutke. Koliko sam se samo igrala njima i crtala im i isecala dodatnu odeću...


Obucite Maju !

Pa Maju prilepiš na tanak fasikla karton i obrežeš, sa sve postoljem na prekinute crtice, a onda izrežeš pažljivo, sve po crti, haljinice, kompletići i kao vrhunac - kupaći kostim...i sve sa onim malim krilcima četvrtastim da se to zakači za Maju.


Bila i Cica,

A meni omiljena obucite Lu, jedna zgodna crnokosa. Pa dodju drugarice iz zgrade, svaka ima svoju kolekciju u kutiji za cipele... Uzivancija od papira.


Lu se zove

a i zgodna je i crnokosa (ovo manje vise)
Dejanova zena.

Olga


Eto vraga!

Mozda je i Dejan ponekad bacao pogled na stranicu za devojcice, pa se urezalo...;)


Urzalo se onako

iz prikrajka.

Olga


A citanje P. zabavnika otpozadi?

Moram nesto da dodam. Ja sam takodje naucila da citam iz PZ-a sa nekih 4-5 godina. Gnjavila sam roditelje: kako se pise ovo slovo, a kako ono slovo?:). I tako. Naucivsi da citam vece srece za mene tada nije bilo.
I dalje sam nastavila da citam Politikin Zabavnik otpozadi:)


Isti slučaj,

dojadih roditeljima i komšijama pa sam sam naučio da čitam iz Zabavnika.


A kako ovo?!

Ma, sad mi je proradio kliker:
Zasto novine koje mi stizu iz Srbije i dalje citam otpozadi, a ove ovdasnje ne umem tako. Nego kako je Bog rekô: od prve strane, pa dokle doguram. I kad odem u Srbiju: lepo otpozadi...
Bas cu sad da obratim paznju kako citaju Kvebecani.


imao je neki crnjak

sa citanjem otpozadi
tipa: e, da vidimo tv program i sta cemo gledati, a posle okrenes pretposlednju na citulje i sad da vidimo ko veceras sigurno nece gledati tv :)


Divna prica! A i ptica!

Divna prica! A i ptica! Inace, simbol Corpus Christi Collega u Kembrizdu je pelikan koji svojom krvlju hrani mlade u gnezdu. Glavna dvorana na na kolezdu, Pellican Hall, samo sto nije izasla iz Harija Potera, a na pocasnom mestu, skulptura na kojoj ptica hrani mlade, naravno svojom krvlju. Samo sto na skulpturi nije pelikan, nego nekakva cudna ptica koja vise lici na orla nego na nespretnog, gotovo nasmejanog pelikana. Uzalud je bilo ubedjivanje da pravi pelikan ne izgleda kako je predstavljen na skulpturi (a onda i na tanjirima, soljama i sl. memorabilijama) i kako ga oni zamisljaju. Neki ugladjeni Kembridzani tvrdoglavo veruju da je ptica koja je simbol njihovog "gnezda", bas pelikan, i to pravi pravcati - samo zivi negde gde daleko, pa ga nikad nisu videli. Eh, a da su oni imali politikin zabavnik, vise bi naucili!


Da, ta ljubav

Cambridgea prema pticama je višestrana. Fellows St John Collegea su tako jedini u UK kojima je pored Kraljice dozvoljeno da jedu meso labuda.


Mani me hranjenja ugroženim

vrstama, leba ti. Prošli put samo što šamare nisam dobio.


pa

uglavnom si sam kriv


ma znam

š'a da ti kažem.


'El' to hoćeš da brišeš?

Pa nije hrvaCko primorje u pitanju. A ne pominju se ni engleska krv/varvari (pardon, barbari)/zavičajne udruge i šta već ne.

Dobro, ako mora, briši, nemoj se zameraš ljudima...


ma jok

lud li si? :-) Nego, jos ti se ne zahvalih javno za onaj komentar s ciganima, tacno, samo je to falilo.


jao, sad sam se sva

jao, sad sam se sva raznezila. u mojoj porodici ljubav prema citanju svega sto je zapisano se prenosi po zenskoj liniji, sto vazi i za zabavnik. prababa i baba su ga zajedno kupovale i citale od prvog broja, a mama i ja smo nastavile tradiciju, uredno se raspravljajuci oko toga ko ce prvi da ga procita ("ja sam starija, ima da slusas, ja sam te rodila, dakle imam pravo da ga prva citam, pile, pilence mamino, 'ajde pusti me, napravicu ti palacinke, pa sto si takva, jao, kad te zveknem, KUS!").

doduse, mene su opismenile brojke i slova, ne zabavnik. :)


rađanja ljubavi

Čim se vratim iz škole, dohvatim se Zabavnika i pročitam...

. tako naučena ljubav ostaje . pa mi je i danas jedan od najprijatnijih povrataka kući onaj kad znam da imam vremena da čitam !

(a da nije neko iz Zabavnika pročitao ovo: Zabavnik I put ?)


Ja sam

isto takođe bila čitač Zabavnika, pasionirani. Imala sam ih ukoričene (u narandžaste i žute, isečene, karton korice, od fascikli iz tatine kancelarije, pa bušnuti i povezani kanapčetom), sve od 1000 broja. Al' ostali kod bake u selu. Onda ih je(bez obavljene ostavinske rasprave)nasledio moj mlađi brat od tetke, ali nije imao pravi odnos prema istima. Odvukao ih je kući u Bgd i onda ih odneo u školu, da bi se istakao u akciji sakupljanja STAROG PAPIRA! MOJE ZABAVNIKE!!! To sam na svu sreću saznala mnogo kasnije, a infarkt je sprečila informacija da se u školi našla učiteljica, koja je videvši Zabavnike, iste oduzela mom revnosnom bratu i odnela ih u biblioteku. Tako da su moji Zabavnici već duže vreme u OŠ Braća Baruh, na Dorćolu.
Zavidim ti na članku u Zabavniku. I tome što su te zvali. Blagiš tebi. I za pretplatu.


uzivanje

umesto u zabavniku ja danas uzivam u tvom blogu. usled odlaska u inostranstvo, u decijem uzrastu, nisam imala taj kontinuitet, ali je ipak bio deo "must have liste" po dolasku u zemlju.

kako nikada nisam bas bila poklonik stripa (zasto? taj fenomen je ostao nerazjasnjen) kretalo se od "mikija" pa se onda vracalo na "da li ste znali"

slova sam naucila uz kikin "bukvar", s neke 4 godine, samostalno. u to doba nije bilo dvoumljenja koji cu program pratiti...e, a slova sam posle najradije pisala "pelikan" naliv-perom (plave boje,na patrone). konkurent bese "geha", crvene boje, ali meni "pelikan" osta i dan danas pojam.


Da li ste znali?

Kao kolateralna šteta mog obrazovanja, kćerka mi takodje uživa u Zabavniku. Drago mi je kada je danas (u njenoj šesnaestoj) pitam da li ja kupila novi broj a ona zapanjeno kaže "oh, zaboravila sam" i požuri na kiosk.

Od Zabavnika, ja ipak najviše pamtim rubriku "Da li ste znali?" (ili kako već tačno ide). Koliko je tu bilo neverovatnih a istinitih stvari za saznati!

Da ne preskočim: zahvaljujem na još jednom lepom tekstu i pohvaljujem Zabavnik za osećaj da takve dobre tekstove objavljuje. Očigledno, još su u sedlu!


I

"Verovali ili ne...", e tu sam ja obožavala.


Verovalin ili ne

Jelice,

hvala za tacan naziv.


:)

nema na čemu Milutine. Kad se samo setim onih svih neverovatnosti...


Privatno

Jelice, ako može privatno: da li je vaš muž Branko? Ako je nekada radio u SSOJ-u, pozdravite ga od Šileta, izvidjača


Branko

'o-tome-čemo-razgovarat'-pod-tačkom-razno'? Hm, zanimljivo...


Milutine,

jeste. Pozdrav će biti uredno prenesen :)


Šta je Skojevci :-)

kod mene, starog reakcionara ste našli da se dopisujete.
:-)


Ćuti bre,

a tek što je moj tata bio iznenađen sekretarom skoj-a...'ajd tamo, mene si naš'o...vidiš da je konspirativno...izviđači i kuriri.


Konspiracija

Hm, čim znate šta je SSOJ, i vi ste mi sumnjivi


Ma,

skoj ne ssoj ;)


Sumnjivi, nego sta

Jos su nasi stari govorili: "ne vjeruj nikome iznad 40." ;-)) (a samo ti znaju skoj iliti ssoj)


Ko bre

stariji od 40?! Ja imam 23,5 godine i to sam javno iznela, a i to se može izračunati iz moje biografije...bože svašta, više od 40...


Godine

Polako, bre, ni ja nisam bio član SSOJ-a. Mlad sam za SKOJ


Brzi prsti

Mislim, bio sam član SSOJ-a, ne SKOJ-a. Tako je to kada u isto vreme kucaš i pričaš


Dobro Milutine,

šta je sad? I mene si načisto zbunio. Konspiracija je skroz ok, ali ne do ove mere.


Jelice,

priznajem, neobicno je da netko od 23 I POL godine zna k´o iz puske sta je SKOJ i sta je SSOJ. Milutim je to gore u komentaru cak nazvao sumnjivim, pa sam se nadovezala.

Kako vidim da ne slavis samo rodjendane, nego i rodjendanska poluvremena, ispricavam se zbog insinuacija o dubokoj ;-) starosti.

Eto, ja sam trenutno bas na granici - 40.


Dunjice,

to je zato što sam načitana. Jesam rosno mlada, ali čitam i volim sve što vole mladi. Skupljam značke i nalepnice, menjam postere.
A ti Dunjice, ti ga baš prećera, ajd' ja sa 23,5...ali zar ne misliš da je sumnjivo da si u minusu u godinama. Odakle ti -40 ?


Godine

Ja i kada bi počeo sa -40 već bih išao u treći razred :-(


Ti kako god okrenes, Milutine

uvijek u pravim godinama za Zabavnik ;-), list mog djetinjstva i kasnijih godina.


-40

To je zbog onog sto Nijemci zovu Jugendwahn (pomama za mladoscu, kada svi hoce da ostanu vjecno mladi ili barem mladoliki).

Ako obratis paznju, vidjeti ces da nije bilo -40, nego ... - 40, gdje "-" ima funkciju "produzenog" zareza ;-)


Nemoj sad

da se vadiš...produženi zarezi, navodnici i sl. Ja vidim -40 i gotovo ;)


Jugendwahn, rekoh.

nista mi ne pomaze, prozrela si me do koske ;-)


Dunjice...

...najbolje godine. Samo da ih je kako konzervirati..o)
Vidiš kako je Jelica konzervirala na 23,5 i sad mora čitati po ceo dan da nas stigne..o)))


Provela sam bila jednu privatnu anketu

medju zenama iznad 50. Pitanje je bilo: Koje godine smatras svojim najboljim godinama?

Odgovori su bili:
vecina drzi za svoje najbolje godine KAO ZENA 35-45
nesto manje njih smatra svojim najboljim godinama 35-50

Gotovo sve rekose da taj period zivota smatraju svojim najboljim KAO ZENE jer su se jos osjecale privlacnima, u snazi, a stekle su i to NESTO, mudrost i samopouzdanje, znale su vec sta hoce.

Meni je to bilo tada jako zanimljivo i oghrabrujuce cuti. Sada znam zasto to kazu ;-)


Ja sam upravo uradio anketu

Ja sam upravo uradio anketu nad samim sobom i zaključio da su najbolje godine za muškarce od 49-te pa na dalje.

Ako bi nas još žene i deca slušali bile bi idealne (i žene i godine :)

Da se vratim na Dejanovu temu - moja starija ćerka, inače matematika-fizika-hemija bias, jezici teže malo, se vraća iz Vladimirci jedne godine i pored odličnog srpskog koji je polako učila godinama odjednom potpuno tečno čita ćirilicu - gledala tamo neku popularnu sapunicu na španskom, titlovi bili na ćirilici pa tako nije imala izbora.

Naravoučenije - što više TV kanala, sapunica na čudnim jezicima, uz titlove na poželjnom alfabetu :)


Nije radio. Bio predsednik

Bilo mi, Jelice, poznato tvoje prezime, al' nikako da se setim kako i odakle. I vuklo me je na ono CH i... dzabe.
Branka znam iz SSOJ (Bio sam clan). Upoznali smo se na proslavi 10. god. II koloseka pruge Samac-Sarajevo.
Ovo je vise malo prebiranje po uspomenama. Nista drugo. Ni privatno, ni politicko.
Pozdrav i tebi i Branku (iako me se - sa sigurnoscu - ne seca. Jedva se i ja setih.)


Hvala,

preneću mu :) Utepaće me domaćin, zbog ovog grupisanja po ćelijama.


Ima

"Verovali ili ne" a ima i "Jeste li vec culi da...", isle zajedno, na istoj strani. Nekada se, uzivajuci u slatkoj neizvesnosti, islo na trafiku da se vidi sta je novo izaslo od stampe. Kao danas na blog.


Jeste li znali da...

Da nisi mislio na rubriku "Jeste li znali da...". Ima i to i Rplijevo "Verovali ili ne"


Rubrika

Bila je ipak "Verovali ili ne"


i ja voleo Verovali ili ne

(ode odgovor suvise dole)

e,sad ko se seca PZ kad je izlazio u formatu dnevne novine kao Politika..na naslovnoj strani strip Flas Gordon..i njegov pajtos dr Zarkov..kako mu se zvala devojka...u to vreme je bila "frka" da li je bolji PZ ili Kekec koji je izdavala i stampala Borba sa stripom Krcko i Antracit (mislim da se tako zvao) a imali su i Talicnog Toma i Bracu Dalton i Capa i GruGru...u Zagrebu je izlazio Plavi Vijesnik a moj omiljati strip je bio Koko Bil...i Dan Dare.

Posle je Vijesnik imao seriju stripova manjeg formata svake nedelje druga serija,ratni,pa Celicna Pandza...a zatim su na velika vrata usle Decije Novine sa Miki Mausom i Paja Patkom..pa Novosadski Forum sa Panoramom..

Posle se odraslo pa ludilo kad je DzuBox izdao plocu Stones/a uz novinu kao plasticnu foliju...Koliko sam igala na gramofonu upropastio..e..mladost&ludost

J


Stripovi

Zabavnika u formatu Politike sećam se samo kroz maglu. Ali dobro pamtim dan kada sam za 1 dinar kupio prvi broj Panorame sa Umpah Pahom i čitao ga na povratku kući


Ja se secam tog Zabavnika...

...u formatu dnevne novine...a mislim da se Flasova devojka zvala Dejl...Imam jos uvek one ploce iz Dzuboxa..lice na CD..mini singl...napravljene od neke tanke plastike...lepa mirna vremena...stalno se pojavljivalo nesto novo..


Dejl Arden,

Zar ne?
Secam se i ploca. A na muzickoj str. uvek i tekst nekog aktuelnog hita.
A Bim i Bum?


Bim i Bum...

...znam da sam ih volela ali ne mogu da se setim kako su izgledali haaa...Da li bi me podsetili?


.

A da li se neko seca kako se zvao Fantomov pas?


Demon?

Mislim.


xa-xa,

nisi pazila na casu. to nije bio pas nego vuk.


Jes' vala,

bio je vuk. A konj se zvao ______(popuniti). I bio je konj a ne magare, sigurna sam.


Zvao se

To su

ona dva nestasna klinca koji non-stop prave neke smicalice. Ima i treci, Bam, a ostali likovi su Kapetan, Mis Algebra, Mama, Inspektor. Javlja li vam se sada?
___
Ups, ovo je bio odgovor za jesen.


Javlja mi se...

..pomogla je Mis Algebra....hvalaaa.


..........ploca.......

...Have you seen your mother baby, standing in the shadow.....

pozdrav


Epa Milutine

bacio si me u nesvest sa onim ..a ona zapanjeno kaze "oh, zaboravila sam" :)))))
Ne mogu da se zaustavim.....:)))))


Ups

... nisam znao da cu da izazovem takvu zbrku. Izvinjavam se


naslov rubrike

bese (a mislim da je i jos uvek)
jeste li vec culi da...
(pa onda i clanak pocinje sa "...")
i ma sta kazes
pozdrav svima od 7 do 77 :D


Kao osnovac, krajem

Kao osnovac, krajem osamdesetih, pisao sam Zabavniku zaleci se sto u omiljenom listu nikada nema mog omiljenog crtanog junaka Garfilda. Zabavnik mi na to odgovori otprilike kako ne mogu da dobiju licencu (ili nesto slicno) i objavi moje pismo sve sa punim imenom i adresom stanovanja. Big mistake!!! Nedugo zatim pocese da me obasipaju gomilom analognog SPAM-a. Lanci sv. Atuna, lanci i katanci... sve u stilu "ako ne prosledite ovo pismo na 15 adresa pasce vam betonski stub na glavu"... U pocetku sam panicno fotokopirao svako pristiglo pismo i slao znanom i neznanom (adrese naravno opet pokupljene iz nepregledne kolekcije Politikinih Zabavnika). Dzeparac bi lako potrosio u fotokopirnici i na postanske markice sve dok nisam vise fizicki bio u mogucnosti da odgovorim na svaku nebuloznu poruku. Eh, traume iz djetinjstva. lekcija je ipak naucena... od tad u medijima komuniciram iskljucivo anomimno.


pelikan

to je ono od čega se prave gumice za brisanje? .... iskreno sam verovao u to dok sam bio mali ..... zabavnik je i dalje moja omiljena literatura


Pelikan

je tica iz koje se cedi mastilo, jer ima tintastu žlezdu.


a od kljuna

se prave PINKALA


A pelikan pilići

se izležu iz patrona.


a roze boja

se dobija rafinisanjem flamingosa


kokoške daju jaja

pelikani daju gumice

.. logično ... ne?


Možda

kake gumice?


da ne bude nesporazuma

:-)


Četvrtaste

kake ?! Ooooo...


Pelikan

star 128 godina, zivi u Hannoveru, Njemacka


Ovaj

Pelikan, Hannoverski mi je omiljeni i imam citavo jato. U principu su zeleno-crni, a ima i jedan "gvozdeni", zapravo srebrni. Njime sam naucio da pisem, a da citam, nisam bas siguran da li sam uopste naucio jer nisam citao (Politikin) Zabavnik.

Moj Zabavnik je bio obaj mali, Mikijev, a za poseban uzitak, islo se na Almanah...isto Mikijev, ali najmanje 100 strana!


moram da priznam

da sam odusevljen sto od pre nekog vremena, Zabavnik postoji i online, ali sve nesto strepim da to ne sirim jer ce cim primete vecu posetu preci na potpuno komercijalnu online verziju. Ili mozda i nece;)
Onako dobar tekst se zasluzeno i nasao u Zabavniku! Pisite i dalje o tim manje poznatim ljudskim sudbinama, uzivacemo!


Online????

Nisam to ni znala.
Jao, bas ti hvala, nemas pojma kako si me obradovao...


Zna li neko

da li je ovaj tekst dole zaista izasao u Zabavniku, ili je u pitanju nesto fals?


To sam

i ja dobila mailom jedared...nemam pojma da l' je autentično...mogao bi Zabavnik da nam se javi i kaže nam.


Divac

Garantovano autenticno. Provereno od strane izvidjaca Prijepolja - Divac je bio i kod nas!


Moglo bi biti autenticno

Pre godinu i mozda nesto vise, citajuci neki duzi tekst o Divcu, bilo je i to sto imamo kao fotokopiju. Zbog toga mislim da je autenticno (Citao sam u srpskim novinama). Ko zna!


Auh... koliko bi se za ovaj

Auh... koliko bi se za ovaj broj dobilo na ebay-u.. :)


Jao

sto je to bio svecani Petak! Pa nisi znao gde ces pre. Moja oba brata(mladji) pikaju lopte ili se sankaju, a ja ciiiitam! I danas me zezaju kao je l' citas nesto? Posto su se oni zarekli da sve sto ne moraju nece da citaju?! UZAS!!!
Kao da smo od tri oca i tri matere, Boze me sacuvaj!
Naravno da citam i sada online. Ponekada odstampam ponesto, a onda se moj sin i ja svadjamo oko slova. Npr. cirilicno vivak je skoro bilo na tapetu. Umirala sam od smeha, a on se zajapurio da mi objasni da je to bnbejk (?). I jeste kada se ''cita'' na engleskom. Onda me naravno, pitao a sta je to?
Sta mislite kada smo stigli do nj, sh, dj? Onda je digao ruke, zavalio mi se u narucje i slusao do kasno, sto mu, inace nije obicaj. Crknuto je kao pasce nakon njegovog aktivnog dana. Zato ja pijem saku vitamina svakog radnog dana da mogu da iznesem sve to.
Hvala na sjajnoj ideji, bas cu ovih dana da vidim to oko pretplate. Mislim, nije isto online!
MNOGO HVALA NA TEMAMA! (Vicem od srece sto ima jos Srba koje se politika malo tice).
Pozz


Aj varate se

Tice se mene politika itekako. :-)

OPISMENJAVANJE I OBRAZOVANJE SU VEOMA VEOMA OZBILJNA POLITIČKA PITANJA JER BEZ NJIH NEMA NAPRETKA.

Sad, to što ja nisam baš mnogo direktan sa svojim porukama, to je već drugi padež. KO ima uši, čuće.


TROL OVOLIIIKI !

Ja se izvinjavam mom dragom prijatelju Dejanu, za ovo (mada ima veze sa životinjama sličnim ovima iz njeg.posta), al' ja prosto ne mogu da izdržim, e kad se sad nisam šlogirala...
Daklem, ja sam pisala onaj blog o baštama u Ljubljani i tu su padale šale da će sad kad' su im ukinuli bašte da pređu na stočarstvo...Ljudi, pa oni su se već time bavili! Gajili su tamo zečeve i kokoške i sad su ih sve pobili i organizovali tamo kolektivni roštilj i piknik i pojeli ih...u sred grada!...Ne mogu da verujem!


Pazi

yakasnio sam na tvoj blog o Ljublljani, jer sam tih dana bio po nekim sastancima s prijateljima Slovencima. Niko bas nije bio odusevljen novim merama. Dvoje (arhitekti) su smatrali da je u pitanju urbanisticko nasledje koje treba cuvati, samo bi trebalo opremit ga, a ovaj treci (sto me sajebavao za mikija) lakonski je rekao: "sad je taj urban!" misleci na gradonacelnika.


Urbanističko nasleđe!!!?

Urbanističko?! Očuvati?! Onu gomilu šupa napravljenih od najgoreg otpada i zarđale buriće od lož ulja!? Pa onog nema ni u "predgradskim" delovima sela, a kamoli gradova.(ima doduše drugi deo grada, "Krakov", to je ranije bilo predgrađe, a sada je skoro u centru, uz reku, tamo su bile oduvek bašte i bavili se gajenjem i prodajom povrća...ali to je potpuno druga priča. To bi zaista trebalo očuvati, a ovo!? Što bi rekla Katica, grčkom hladnjačom "napred, rikverc, napred, rikverc..."


mislim

da su poredili 2 slucaja, krakova i ovoga.


Krakov je

ok, to ima priču i značaj, a ovo je sramota i dno. mada se sad videlo i što je tako požurio sa peglanjem, u ponedeljak su Plečnikove Žale (oni su bili sa tim đubretom odmah pored) dobile znak Evropskog nasleđa.


Jelice,

a jel se secas KEKECA.....i onog broja gde su nam lepo nacrtali i napisali kako se radjaju deca...:)


Sećam se

ja da je bio Kekec, ali ga nisam čitala...mada mi je nekako to rađanje uspelo i bez te lekcije :) Ja sam čitala Zabavnik.
Je l' se neko seća Tik-Taka?...to mi je onako magleno u sećanju.


Tik Tak

Gornji Milanovac....:)
Naravno da se secam...al ne ne sto upecatljivo....


bez naslova

Imam ih u kuci jedno desetak kom. u raspadu. Cuvala ih moja svekrva, ja nasledila, al' deca ih dokusurila.
Uh, bilo raznih rubrika, al' neizostavni Mirko i Salvko na kraju u tripu. Ooops - stripu:)


Tačno!

Tamo su bili Mirko i Slavko pazi metak hvala Mirko.


Gde je bio Tik Tak...

...bio je i Zeka :D.


Predlog!

Necu biti originalna, ali predlog da Dejan napise knjigu je zaista sjajna.... Verujem da bi ta knjiga (ili knjige!) bila i zabavna i poucna u isto vreme, kao i ovo sto vec imamo priliku da citamo, ali i da bi bila veoma citana!!!

Pozdrav


da smo zivi i zdravi

bice valjda jednog dana. hvala :-)


Quote:Nije to ništa što

Quote:
Nije to ništa što upada u oči, niti kome smeta, daleko bilo, nego tek sam primetio da ima fiksaciju na te ptičurine.

Ja takođe fascinirana ptičurinama, samo nisam pelikanima, nego labudovima.


Meni se

još više sviđaju bebe labudovi, tako su slatko smešni.


ili ...

... one tvoje bele patkice :o)


Vidi Tamara,

kakav kič! Samo za tebe :)


ajoj,

fascinirana, labuda mi :o)


Забус: мушки пол изумире

кад прелистам трошним сећањем од множине наслова из богате дедине библиотеке едукативног карактера за мој адолесцентни узраст ( пруст,маркс,како се калијо челик ,тома сојер ,мачак учизмама ,кожна чарапа, те листање атласа ),читање о догодо-
вштинама флаша гордона и др заркова у забавнику није се десило да омане. Ево сећање ме нато походи авише одпо века отада прошло.па и данас занет решавањем проблема одводњавања неке битне путне раскрснице малтешке , док ми моћни софтвер (acad) ‘сам од себе пола посла одрађује’ ,кликнем на интернет контакт адресу пол.забавника и са ужитком се препустим текстовима са монитора . . .од којих се понекад и забринем. рецимо изазовни наслов ‘мушки пол изумире’ у задњем броју 2879 који обрађује тему о ипсилон хромозому који је носилац мушког пола те стога в. значајан када је у питању опстанак људске врсте , баш је успео да ме прозове дасе умислим ; уместо да сам се бавио генетиком и припомогао да се разреши поменута заврзлама по људски род ја се замајавам више од 4 деценије путним раскрсницама ,а кише ионако на малти . .су толико ретке да се понекад чудим штосе ми пројектанти уопште толико трудимо . . .мозгајући о ’школским путним профилима’.


Cerevicane

Moracete da se ispravite u secanju....nije Kako se kalio celik..vec Kako se kalio BAS celik....
Ako sumnjate pitajte Milutina Labuda....

Ako muski i nestanu...nista zato....cak sta vise....


MRAK (18/x)

Mesecima unatrag, skoro svakoga jutra između života i smrti birala sam smrt, palila ju šibicom i udisala kroz filter, uz blog B92 i toplu kafu. Beše lepa i ugodna ta smrt a dani bejahu puni dima i mašte, nestvarni i jeftini. „Lena je obukla vreću na glavu“ – govorili su zabrinuti prijatelji između sebe a ja sam ćutala i u toj vreći čeznula za još većim mrakom, baš gustom, mrklom i neprozirnom tminom u kojoj bi još bolje videla i razumela ono što sam oduvek želela što jasnije da sagledam i shvatim: samu sebe.

Jednog svežeg i svetlog nedeljnog jutra, kada se crkva iz susednog bloka ostajući na istom mestu još više udaljila od mene a prekjučerašnji okrajak iz ljubičaste tupperware-ove posude postao prženica, ja nisam više želela da spuštam roletne na prozorima već umesto toga, samo sam u notepad-u otkucala rečenicu koja je glasila:

„Ponoć je.“

i zamislite Č., bila je ponoć iako sam upravo doručkovala paradajz sa belim lukom, jogurt, prženice i jednu simpatičnu blog pričicu o čoveku koga je prepolovio autobus negde u nekom selu u Vojvodini...

Umalo da se prevarim i pođem ravno u krevet, na počinak...


Divno je biti dete i

Divno je biti dete i citati PZ,a takodje je divno biti vecito dete i opet citati PZ.Pozdrav svim blogerima.
P.S.Ne znam da li je ovo dobro raspolozenje zbog Dejanovog teksta ili zbog ispijenog Nescafe-a (setite se reklame),pa ako nekome treba zagrljaj...


Sigurno je

od teksta, a ne od kafe...uvek je tako kod Dejana.


naslov rubrike

premesteno na pravo mesto kao reply. izvinjavam se


bez naslova

Zabavnik, moj omiljeni:)
Da se pohvalim i ja pisala za Zabavnik:)


Prijatelju,

provalila sam te. Em će da ti objave i ovaj post, em ćeš da dobiješ doživotnu pretplatu...džavole jedan.


Ja mislim da je...

...to bila losa pogodba...uskratio tati zadovoljstvo...ali ima sanse i da mu to zadovoljstvo vrati kad prodje godina...

Savet za Dejana:
Dok tata moze da salje Zabavnik ne pravite dilove sa pretplatom...!


super pricha

hommage ochinstvu, detinjstvu i zabavniku ! tri muve jednim udarcem. zabavnik je zakon !

uzgred, ja sam sluchajno- zapravo moj sin i ja smo zajednichkim snagama izumeli nov nachin prenosgenja i uchenja slova.
naime, chesto pre njegovog uspavljivanja po kozi ledja mu kazziprstom "pishem pismo da drugovi mi smo, a sa druge strane volim partizane-.,.,- najezi se kao MACHKA" i govorim briznoneznim glasom text ovog kratkog pisma( kod ovog machka se blago zagrebe svim prstima, kao kandzama machke ).
kako je on trenutno u uzrastu kada se uche slova, jedne vecheri me je zamolio da mu "pishem" slova po ledjima, i govorim u isto vreme koja. na ovaj nachin ubrzo je nauchio sva slova.

pozz


smesne kape !

Zabavnik je generacijama u nasoj porodici i to je cudo jedno kako za svaki uzrast postoji nesto dragoceno u njemu.

Sto se stripova tice Hogar je no.1 po meni, a cuvena epizoda sa "smesnim kapama", je usla u istoriju drustva u kome sam se kretala. I dan danas koristimo taj izraz :))

Da ne opterecujem post slikom, ko zeli - nek izvoli:

http://galeb.etf.bg.ac.yu/~vukosavic/hogar.jpg


SF

Dejane, hvala na potsećanju na divno druženje za Zabavnikom, i ja spadam u klub pasioniranih, a iz te pasije izrodilo se kod mene:

- obožavanje stripova (Fantom me je fascinirao)
- obožavanje naučne fantastike, koju sam kao dete jedino u Zabavniku mogla čitati, budući o tome ni govora nije bilo u školi, lektiri itd. I dan danas čitam dobru SF literaturu, i pored svog profesionalnog bavljenja književnom teorijom.

Danas mi moji šalju Zabavnike i glavna razlika u odnosu na one stare su redovni članci o temama iz srpsko-balkansko-vizantijske istorije, koji su baš super. I rubrika o muzici ja dobro vodjena sada, čini mi se.


Digitalizovani stari brojevi?

Da li mozda moze da se dodje do digitalizovanih (starih) brojeva Zabavnika?
Meni se od stripova svidjao Mandrak (dok je jos bio mag a ne samo opsenar) kao i strip o metalnom pitonu (zaboravih kako se zvao).


Rekoh ti ja Dejane ...

... da pocnes da objavljujes price, svakako. Mnogo me obradovala vest, samo tako nastavi, a kada konacno objavis knjigu, a kojim slucajem je ne bude u on-line ponudi, moras da mi se obavezes da ces mi poslati primerak u USA, placam sta kosta da kosta.

Igor iz Texas-a