Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Šta je to sa investitorima?

Ja jesam Gradski arhitekta ali nisam ovlašćeni istražitelj raznih stvari za koje učesnici ovog bloga smatraju da su kriminalne, za to postoje nadležni državni organi kojima treba vaša saznanja da predočite. Nudio sam se da lično idem sa onim ko ima neke dokaze u policiju i da tu stvar prijavimo i damo mogućnost državi da radi svoj posao. Inače opet će da se završi na „ja znam...“ ili  „priča se...“.

Interesantno je da putem komentara na blogu, iz bezbedne anonimnosti ima puno inicijative, ali kada to treba javno uraditi adrenalin opada. Dakle, ni ubuduće neću odgovarati na takva pitanja ili komentarisati predpostavke. Beograd se razvija, to je normalna stvar u svim evropskim gradovima. U Beogradu je taj proces veoma snažan, pa petnaest godina se praktično nije radilo i gradilo, sada se to nadoknađuje. Beograd je prepoznat kao dobro mesto za investiranje i od domaćih a posebno od stranih investitora, nije bez razloga da je naš grad dobio prznanje kao grad budućnosti Jugoistočne Evrope.

 Ja do toga veoma držim i ponosan sam kao građanin Beograda.  Grad Beograd ima svoj budžet kojim pokriva svoje troškove u svim oblastima, posebno za socijalu, gde se odvaja oko 30% novca i to se radi veoma kontrolisano. Izgradnja infrastrukture, ulica, javnih površina, parkova, dečijih igrališta, javnih objekata iz nadležnosti grada, popravka fasada, izgradnja stanova za raseljavanje, izrada urbanističkih planova i mnogih drugih stvari se plaća iz naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i zakupa zemljišta.

Taj novac uplaćuju investitori Direkciji za građevinsako zemljište koja ga realizuje, odnosno troši i skladu sa godišnjim programom koji usvaja Skupština grada. I trošenje ovaj novca je strogo kontrolisano. Bez ovog novca nije moguće graditi bilo šta od navedenog ili se program mora dovesti u sklad sa raspoložim novcem.

Mislim da je zaista sa ovim sredstvima pokušavamo, sa dosta uspeha uostalom što se vidi na beogradskim ulicama, da pokrijemo potrebe i znam da ta sredstva nisu dovoljna da sve bude u programu. Tražiti preko toga nije opravdano jer prosto novca nema. A sada o investitorima koji su očito na meti komentara. Investitori zemljište dobijaju na javnom tenderu ili ga kupe na tržištu od vlasnika.

Namena zemljišta i kapaciteti izgradnje kao i pravila gradnje su definisana urbanističkim planom i investitor u trenutku konkurisanja za dobijanje zemljišta zna šta na njemu može graditi i u tom smislu radi projekat. Ne može dobiti građevinsku dozvolu dok ne plati naknadu za zemljište i zakup. Takođe, ne može dobiti dozvolu ukoliko projekat nije u skladu sa urbanističkim planom. To je uostalom regulisano zakonom i nije moguće raditi drugačije, iako često investitori pokušavaju da dozvoljene parametre uvećaju. Samo gube vreme. 

Investitori naravno žele da zemljište iskoriste na najbolji način jer im je to posao i ako rade u skladu sa zakonom onda je to u redu. Posebno je važno shvatiti da pored domaćih i stranih investitora koji preduzimaju značajne poduhvate, najveći broj je malih predzetnika i građana koji sebi grade kuće ili stanove ili preuređuju svoju imovinu. Povika na investitore, govor da su oni „tajkuni“, mafijaši ili šta već, je stvar svakog pojedinca i to je predpostavljam lični stav koji svako ima prava da iznosi.

Može i tako ali da bi to bilo validno potrebno je imati dokaze. Ne verijem da postoji investitor bilo da radi najveću zgradu u Beogradu ili adaptira tavan za garsonjeru to ne čini zabave radi. Svi rade da bi ostvarili neku dobit. To je prirodno i to pokreće ljude u akciju. I prirodno je da investitor koji ima nameru da gradi učestvuje u kreiranju plana, naravno u skladu sa Generalnim planom i ustanovljenim pravilima, kao što to radi i bilo ko gradi sebi stan.

Uostalom investitori ne rade planove, to rade stručnjaci i planovi prolaze vrlo koplikovanu stručnu i javnu proveru čime je javni interes zaštićen. Ne tvrdim da su svi planovi savršeni, ima grešaka, ima loših rešenja ali to je kao i u svakom drugom poslu, greška je moguća. Nadam se da svi koji zameraju kvalitetu urbanističkih planova u oblasti kojom se bave sve rade perfektno i nepogrešivo. Ako je tako onda su urbanisti zaista nešto posebno.     


A sta je falilo mom pitanju?

niti sam anoniman, niti sam zlonameran, a još smo i kolege. Mene samo zanima ima li šanse da se kroz favelu protera bager, a ako nema, zašto se ne otvori poseban prilaz da se izbegne prolazak kroz neuklonjivo ruglo slama.

Ja bih Vama, cenjeni kolega, lepo odgovorio da ste me nešto pitali.


Re: Dejan Stanković

Od tebe se bar može očekivati konstruktivnije a i pametnije.

Nije to samo tako proterati bager kroz favelu u kojoj se nalaze (nažalost) ljudi.Ova vlast DOS je obećala da će rešiti stambene probleme favela a isto je zaboravila pre nego što su glasovi prebrojani.Rešavanje stambenih problema gradjana Srbije NIJE u nadležnosti vlasti niti u Srbiji postoji ministarstvo gradnje a
ministarstvo za Narodno Blagostanje je složenica nepoznatog porekla i namene.

Gospodin gradski arhitekt bi mnogima učinio veliku uslugu ako bi ovde dao definiciju STANA i stambenog prostora za LJUDSKU UPOTREBU,minimalne kubature prostora namenjenom stanovanju
ljudi na srpski način a prema propisima države Srbije.

EU ima ove norme i one su jasne,praksa je u mnogim državama različita.
Takodje bi mogao da nam objasni zašto se u Srbiji ŠUPE
i drugi objekti od olupina buradi nazivaju stanom ili kućom.


Favela nije nastanjena

to je komercijalna favela dostojna pijace u zabiti bangladesa. niko tamo ne zivi. to je konglomerat arhitektonskih cuda od kojih se dize kosa na glavi.


Re. Dejan Stanković

Izvini nisam te razumeo ja sam mislio na naselja poput onog kod stanice i drugih od limenih buradi i tsl.


Ma bruka

i sramota. mala privreda, samoposluge kao grcki hramovi, cardaci ni na nebu ni na zemlji sve sa limenim aneksima i apendiksima.
slosi mi se kad prodjem. a ima mogucnosti da se otvori alternativni prilaz naselju i da se izbegna obavezan prolaz kroz sirotinjski las vegas, i projektant naselja je vec molio nesto u tom smislu, no dzaba.


Re: Dejane,

A,koji srpski Le Korbizije napravi taj zijan???


kapiram da je to

svaki gazda, sa zenom i majstorom, pa udri:
ljuljaj, zabavljaj,
čega nema nabavljaj.


Re:Kapiram.....

A,negde pročitah da je lična inicijativa kod nas na niskom nivou.
Prava sloboda superdemokratija jedina u kojoj gradjanin što ima na umu to uradi na drumu.


Неће бити тако Бобићу,

кажете да се ми јављамо из анонимне БЕЗБЕДНОСТИ, богми колосално грешите, или то намерно превиђате...

они Блогери који су вам постављали најшкаљивија и најконкретнија питања уопше нису анонимни људи, шта више колико видим готово сви су се потписали са именом и презименом из личне каре, као рецимо моја маленкост.

ја рецимо мој случај нисам пријавио полицији, већ суду, а он како га је бог дао то одуговлачи ли не одуговлачи ваљда по службеној дужности.

а тамо где сам град Београд добио на суду, тај исти град сматра да виши суд није компетентан да се меша у рад градског веће рецимо.

ево позовите ме код Вас на радном месту у Драгослава Јовановића, и доћи чу за пет минута од времена позива.

ето можемо заједно и до полиције, да пријавимо ваше ГРАДСКЕ правне службе, које праве разна кривична дела без много секирације и скрупула.

до мене је лакше доћи сто пута него рецимо до вашег шефа, којег човек може да сретне само неформално кад се шета К.Михаиловом, иначе службено ни милиција му не може прићи.

МИЛУТИН МЛАЂЕНОВИЋ


Quote:и доћи чу за

Quote:
и доћи чу за пет минута од времена позива.

Wow, da nisi ptičurina, mislila bih da si Superman.


o)

..u stalnom je fajtu sa gradskom vlašću otkad SPO više ne vlada.o))


Znači dugo,

moglo bi se reći 156 godina, bukvalno :o)


Ma da..

i sledećih 156 godina po 156%.o))


Znači ...

... taj će da živi barem 312 godina, ako ne duže, ajoooj :o)


Od ptica..

..najduže žive gavranovi.o)
Labudovi su skloni virusima ptičijega gripa..o)))


A ja se baš pitala ...

... da nije neki virus na ovom blogu :o) E labude, ovo ti stvarno nije trebalo.


ali

pticji grip nikada nece doci u Srbiju jer smo preduzeli sve mere predostroznosti.


Milutin je

Metuzalem


Dano..

..da ga nema trebalo bi ga od blata praviti..o)
Zato se javlja pod deset nikova....


Od gline

pa onad moze da se zove glineni golub


Tako golibiji

moze da slece na krovove Zelenog venca da nam ulepsa prizor...na opste zadovoljstvo svih zahvalnih gradjana.


A šta ...

... on u stvari hoće sa tih 10 nikova?


Што ЛАЖЕШ ДРАГО,

шта ће ти то, ниси мали да тако измишљаш ствари...

МИЛУТИН се увек потписивао са правим именом и презименом, али пошто си ти технички или неписмен, или технички злонамеран, није могуће пријавити се под истим именом када те банују.

дакле, много си ти ГОРИ и покваренији ТЕХНИЧКИ коментатор, од оног *ТЕХНИЧОГ* којег нападаш сваки дан, то јест сваке ноћи.


Milutine,

a zašto te toliko puta banovali?


Тамара,

па ти боље знаш одговор на то питање од мене...

никада нисам банован збор расизма, увреда, псовки, и слично...

увек сам банован због мишљења и одговора онима који су ме провоцирали, а никада није банован онај који је мене вређао...

дакле, ја сам НЕЛСОН МЕНДЕЛА овог БЛОГА, имам највише робије и забрана на овом Блогу.

а зна се ко је прогањао МЕНДЕЛУ, белци бре, а како сам обавештен сви модератори овог Блога су БЕЛЦИ, додуше неки са примесама црне брадице.


Nepravda

pa to ti je!
Ti mu dodjes kao crna ovca....a to je retkost...kao i crni labudovi.


Jao Milutine,

ako si ti Nelson Mandela, onda sam ja Majka Tereza :o) Ako je istina sve to što kažeš, onda stvarno ne kapiram zašto te banuju. Da nije možda bez razloga? A da nisi možda ti buntovnik bez razloga?


Чуј ако је истина,

па шта се ти сад правиш необавештена, богами исто као онај што га не можеш видети очима...

знаш и сама да је то тачно, да ли си некада видела и прочитала моју изјаву која завређује бан !?

ево пре неки дан су ме бановали заједно са ЛАБУДОМ, иначе то је мој отац, то је урађено јер нисам потписао оно што сте сви ви овде потписали.

нисам знао да је то обавезно, ево сад знам да јесте.


Ti i tata ti

slika i prilika!
A sto se lepo ne nazoves Kalimero....pa ako te opet banuju a ti se nazovi Kalimero prvi dan....pa onadaKalimero drugi dan...i tako redom...
Nemoj oca da maltretiras...bas mu je lepo ime.


Milutine,

a koga to ja ne mogu da vidim očima?

Da si se ponašao lepo, ne bi te banovali. Ako nisi vređao, tvoji su komentari (često) na granici. Ne kažem da moji nisu, samo je razlika da mene još nisu banovali.

Ko je sad Labud, ti ili tvoj otac? A da su te banovali jer se nisi potpisao, to jednostavno nije istina, mnogi se nisu potpisali.


Labud je

otac od mog starojka Milutina Milutka.


Ja već mislila ...

... da je sam sebi otac :o)


Ти мене зезаш,

знаш ти ко је у Србији необавештени, или си ти ТАМАРА необавештенија од њега.

Лабуд је мој покојни отац, а што се потписа тиче, то ти и причам, када ја не потпишем то је проблем, а кад други то не ураде то је право.

о том неправу ја причам.

ми се распричали ко жене овде, а Бобић негде црта нови план Пејтона и Рајана о Нила.


Zar nije lepo

biti zena, Milutko.


A ja

znam Milutine da se ti zalazes za ljuCka prava....
Stvarno je nepravo sto ti to rade.


OK,

svejedno postoji još neko ko je neobavešteniji od mene.

Drago mi je da znam odakle ti ime Labud.

Jednostavno još uvek ne verujem t(v)om razlogu banovanja.


I treba

da crta novi plan Pejtona.


milutine, nisi banovan zato sto nisi potpisao nasu peticiju,

nisi jedini i glupo je da tako govoris.
Ne znam sta je ovoga puta bilo s tobom, moderatori mozda mogu da kazu.
Ali nemoj da nam se usput popisavas po akciji, ok?


Jeste Ok B. S,

ali, kaži ti meni jesli li ikada videla moj komentar koji zavređuje banovanje !?

naravno da sam banovan bez veze i zbog neke patološke mržnje prema meni, to je tačno kao jedan i jedan.

ja jesam intrigantan, provokativan, direktan, nekonvencionalan, neobičan, jedinstven, neprilagodljiv, ali nisam podmukao, pokvaren, izopačen i dvoličan kao gro mojih oponenata.

ja ne glumim, ne umišljam ništa, ne podilazim, ne idem nikome niz dlaku, a to košta kako vidim ovde, kao uostalom i u realnom životu, e ja tu cenu sam bogami uvek bio spreman da platim bez pardona i bez kašnjenja.


Zar

nije bolje umesto :o)
da se stavlja :-) ?


A

što?


He he..

...pa zato sto je tvoja tvorevina bice bez nosa, a moja ima i nos :-)


Ma ne ...

... moja ima okrugli nos :o)


To

mu vise dodje kao surla :O)


Tvoj

stvarno izgleda kao surla :O) a ovo manje "o" nije surla, nego je nosić :o)


šta se ljutiš...

...pa ja o tebi pišem sa simpatijama.
Kad sam bio grub. Možda, uz malo šale...ali ako te to pogađa izvini, neću ni to.


Quote:Znači dugo, moglo bi

Quote:
Znači dugo, moglo bi se reći 156 godina, bukvalno :o)

HAhaha! Opet 156 godina! Sta se zapravo dogodilo pre 156 godina?


Ali, Drago, Milutin je u pravu

u jednom: Bobić kaže da neće odgovarati na anonimna pitanja, a najdirektnija i najškakljivija pitanja je zaista dobio od ljudi sa punim imenom i prezimenom: Dejan Stanković, Nemanja Šmigić i Milutin Mladjenović. Ako mu je to princip, što nije odgovorio ovim ljudima?

Ovako, njegov odgovor bi morao da glasi: Nemam nameru da odgovorim ni na jedno jedino pitanje koje se postavi na ovom blogu a koje
- dovodi u pitanje fantastičan učinak gradske vlade i
- ne tiče se rešenja prostora oko "gradić Pejtona"...


Ili neka makar odgovori:

NE SLAŽEM SE SA PITANJEM

EDIT: Pa čak i Čeda Antić je odgovarao kad su ga ljudi nešto pitali na njegovom blogu! Ovo je čista uvreda prema ljudima koji žele dvosmernu komunikaciju.

Gospodine Bobiću, da li ste obavešteni da je ovo INTERAKTIVNI MEDIJ? Ako ne želite da komunicirate sa ljudima, idite na televiziju, dajte izjavu u kameru i - pravac kući!

Bruka!


cak?

Gospodin Antic je klasicna zrtva cenzure.Toliko o dvosmernoj komunikaciji na blogu.Zasto su obrisani njegovi tekstovi?


...

Vidi stvarno nema Antićevih tekstova!
Yebote, kakav totalitarizam. Štaviše, n na n-ti put na ovom mestu.
Pa ovoga nema ni u Politici sa sve Novostima ...
Aj da svi mislimo isto. Jer, gde svi misle isto niko ne misli mnogo. Idealno.
:argh:


Svetlana,

a da li ti je mozda palo na pamet da je sam podvio rep i otisao? ili je odmah neka konspiracija u pitanju?


blogere teraju, zar ne?

Coco Rosie:a da li ti je mozda palo na pamet da je sam podvio rep i otisao? ili je odmah neka konspiracija u pitanju?

Meni prvo sto padne na pamet je: jos jedan VIP bloger cija misljenja ne zadovoljavaju moralno-politicke kriterijume LDPetc koalicije je oteran sa bloga.

I nije bitno kojoj polititickoj opciji su bliska misljenja koje takav bloger zastupa, bitno je da NISU u skladu sa LDPetc. I sema je uvek ista: grupa aktivista predvodjena neizbeznim zoksterom napada, pljuje i vredja coveka dok on ne "podvije rep". Jasno je da se to uvek pre ili kasnije desi ... pa niko ne moze sedeti za racunarom 24h i braniti se od neuporedivo brojnijih politickih protivnika.

Ne bih hteo da optuzim rukovodstvo (pre svega gospodina Restaka) bloga za direktno ucesce u tome, ali INDIREKTNO SNOSI VELIKU ODGOVORNOST. Zato sto brani "zoksterosvski" nacin "diskusije" ... ili bolje reci TOLERISE pljuvanje i vredjanje neistomisljenika od strane aktivista koalicije...


Vasilije,

nisam niti jednom videla ama bas ni jedan tvoj komentar, a da nisi spomenuo LDP.
Ama ni jednom, ni na jednu temu.

To ti je postala opsesija.
Saraj malo, covece. Bice ti lepse.


Biljana,

a ja bih mogao da ti pokazem dosta mojih postova u kojim nisam pomenuo LDP :D Nema bas mnogo smisla, ali mogu, tebi za ljubav, da potrazim neke od njih i da ih citiram/linkujem ovde ... Ali izgleda da da tebi ovi drugi postovi posebno upadaju u oci (ah ta subjektivnost:p)

Ali slazem se sa tobom: pominjem LDP u MNOGO mojih postova, zato sto se javljam uglavnom na politicke teme, na kojima su vecina komentatora pristalice LDP (jesli ti videla neku politicku temu gde to nije slucaj - i gde oni ne pominju DS i DSS?) pa onda to dodje kao prirodna posledica. A plus postoje i neke druge teme (o nepravdi na blogu, netolerantosti ... itd) koje su opet indirektno vezane sa pomenutim pristalicama LDP...

Pozdrav,
Vasilijje


cetri puta, bato

evo samo ovde. u jednom odgovoru da ne spominjes uvek ldp, cetiri puta si spomenuo ldp.

znas sta bi ti lukovic rekao na to?


hahaha, svaka cast seko

nisi samo izuzetna umetnica ... nego si i dobra matematicarka :)))

ne interesuje me sta bi rekao lukovic - znam da je nesto pogano:p

aj' pokazi ti meni neki njegov tekst u zadnje vreme a da nije pomenuo kostunicu?;)

ps. evo trudicu se od sad da smanjim upotrebu reci LDP ... tebi za ljubav:-)


Biljana

Potpuno je irelevantno sta ko kaze i koju politicku partiju pominje i ne pominje jer se ovde radi o sudbini i buducnosti "uzjahanog" Beograda sa koga nikako da "sjasu."


Mislis, Petar-XXX-Lukovic?

Mislis, Petar-XXX-Lukovic? Koga bre bole usi sta bi on rekao?


Hocemo....

... li ikada saznati sta bi pametni, dobri i ponekad posteni Lukovic rekao?

:) Nikako se ne slazem sa njim ali imam patolosku potrebu da ga citam, mnogo je dobar!


Vlast

Čovek je na vlast, a vlasti se ne postavljaju pitanja,vlast ima
DA SE POŠTUJE (sa strahom)a može i bez,mada je ovo prvo pravilo ponašanja.Naredba o vodanju opanaka još nije ukinuta.

Vlast nije dužna da daje odgovore na blesava pitanja dokonog građanstva pa makar dotični bili i blogeri.
Pred vlastima smo svi isti.


G. Bobić...

... je stara škola.o)
Kad se nakupe pitanja, on lepo otvori novi post u kome onako đuture, na gomilu preko toga pretrči, ne slažeći se sa pitanjima.
Sutra će novim postom zatrpati današnji i tako...
No, ovakva vrsta komunikacije kompromituje njega a ne one koji bi da dobiju odgovore..


dok

Dok ti medjutim, stojis nad sirokom rekom...?


vidis

krasicka, ja verujem da ce meni gdin bobic odgovoriti. racunam, pristojan covek, moj kolega, suvise bi ruzno bilo da me ignorise. ne zbog mene, nego zbog ljudi iz struke, nije lepo.
verujem da on sada, sa svojim timom studira slucaj VB i cim nadje resenje, javice mi.
a dotle, cekam.


I gdin Bobić bi voleo da odgovori,

ali ako odgovori tebi, znaš kakav bi stampedo nastao? To kad bi se pročulo okolo da je neki demokrata počeo iskreno i otvoreno da iznosi istinu o nekim stvarima... pa to bi gužva ovde bila ko na štajgi! I kome to treba, da te ja pitam? Pa server to ne bi mogao da podnese!


ozbiljna

situacija. ja ipak, naivno ocekujem gdina bobica.


hahaha dejane,

tako su cekali i odgovore djelica na njegovom blogu.


hahaha dejane,

tako su cekali i odgovore Djelica na njegovom blogu.


hahaha dejane,

tako su cekali i odgovore Djelica na njegovom blogu.


triplikovan odgovor

je kao graficka stilska figura u naraciji mog neuspesnog pokusaja da privucem paznju iskusnijeg i uspesnijeg kolege. ali moje je strpljenje beskrajno. tri pravougaona polja stalno sa istim tekstom "hahaha dejane,tako su cekali i odgovore Djelica na njegovom blogu" postaju simbol mog upornog cekanja.


Dejane,

to protiv uroka.


Dejane S. Mogao si i neko

Dejane S.
Mogao si i neko lakse pitanje da postavis,
a ne sad mora da se okupi tim strucnjaka
(sto u neku ruku govori i o ozbiljnosti),da bi ti dobio odgovor,
malo nije uredu ni sa tvoje strane. :)


Jeste Krasici

On je cesto u pravu....kad nije u krivu.. Salim se...ja obozavam Labuda....i obozavam najnovih modeli njegovog predstavljanja.
Bobic izvrdava......Ja sam ljuta na njega zbog zelenog venca...mogli su deset puta bolje i prakticnije da ga urade....a tek ta garaza ispod koja nije dovoljno sigurna...klizista....
al ...ko ce sad opet da investira i to....


Bogami, Dano,

gradska vlast će itekako morati da odgovara ne samo za glupe ili loše izvedene projekte, već pre svega za malverzacije.

Doći će i to vreme, verujem. ;o)


bageri

Nisam baš razumeo ono sa favelama i bagerima. Ne postoji način da se to radi na silu. Uklanjanje favela je najžešći problem u ovom gradu, napravili smo plan za raseljavanje i sada se pripremaju četiri lokacije (rade se projekti i oprema zemljište infrastrukturom)gde će se graditi objekti za naše sugrađane. Opet ću da gunđam, sećate se priče oko izgradnje naselja za rome kod naselja Dr Ivan Ribar u Novom Beogradu. Tamo je gradska vlast bila izložena linču zbog te ideje, kao opašće nam vrednost nekretnina ako Romi dođu u blizinu. A šta vi mislite o tome, pitam vas?


Postovani kolega

favela o kojoj govorim nije stambena, vec anglomerat raznih prodavnica i ducana, mutiranih kioska. Krenite u Visnjicku Banju, (tamo ce vas moj komsija MIca Markovic ili kolege Dragoljub i Ljljana Bakic sigurno lepo ugostiti) pa pogledajte o cemu pricam.

Ja bih to ruglo zbrisao sa zemlje, no nisam ja na vlasti a da jesam ko zna sta bih radio i pricao. medjutim postoji mogucnost da se otvori novi prilaz naselju i da se izbegne sada neizbezan prolaz kroz to amoniklo premanentno vasariste.
Da li vas ova tema zanima?
Ukoliko vas zanima, napisacu vam malo opsezniji raferat pa mozda i uspemo nesto tu da popravimo.

inace, jako mi je drago da ste mi odgovorili, to je jako lepo sa vase strane.

puno pozdrava


Re: Dejane,

ko čeka taj i dočeka.A,sad ti!!!


Ma cekajte

molim Vas.
Jeste, gradjani su se bunili to je tacno.
Ali gradjani se bune i za mnoge druge stvari a vlast ostane gluva i uradi po svome, zato sto je vlast.
Mogla je vlast da bude vlast i u ovom slucaju.
Evo, moj kolega treba za par dana da ide u zatvor jer nije platio kaznu za prekrsaj koji nije ni napravio.
Prema tome, ili ste vlast ili niste.
Po meni to i jeste glavni problem.
Ili si vlast u svim situacijama ili nisi ni u jednoj !


Naselja za Rome. Sa velikim

Naselja za Rome. Sa velikim R. Znam da je usputna omaska, "srbi" moze i malo, svi znaju da smo veliki narod, ali Romi su ionako previse zlostavljani. Nista ne kosta da se unese ispravka.


Ma

greska je najpre u tome sto se stvar postavlja tako da se tu radi o naselju koje ima nacionalno obelezje.

da ste ga nazvali naselje za ekonomski ugrozene gradjane onda bi to bilo korektno.
Pa zasto mora da znaci da svako ko zivi u kartonskoj kutiji mora biti Rom ?


Ekonomski ugrozeni malo sutra

Ti ljudi ispod sto zive u kartonima su vrlo cesto bogatiji od prosecnog beogradjanina. Prosnja je veoma unosan biznis. Kod njih svi zaradjuju. Zamislite beogradske porodice gde je zena npr medicinska sestra a muz radi u prodavnici npr. i nek imaju dvoje dece. Ta porodica je onda ugrozenija od tih navodno ugrozenih u kartonima. Razlika je samo sto ta primer porodica ce da cuti i da gladuje ali ce biti cista jer masna kosa nije dokaz siromastva.


Prosnjja=unosan biznis:(((((

E, pa onda, neka medicinska, npr. sestra da otkaz, isto tako muz, pa sa dvoje dece na sred Terazija, ili na N. Beograd pa u prosnju! Super! I jos neka se presele u kartonske kutije pa ce da ustede na struji i ostalim komunalijama. Da te bog vidi!


pozdrav

Niste verovatno imali vremena da prokomentarisete projekat Olje Ivanjicki ali sam na prethodnom blogu postavio par slika, a i zaista me interesuje sta mislite o tome pa se nadam da cete pogledati.

Hteo bih da Vas pitam jos jednu stvar. Ko je nadlezan za odrzavanje spoljanjosti i unutrasnjosti npr. stambenih zgrada gde su svi stanovi u privatnom vlasnistvu? I da li postoje zakonske obaveze po tom pitanju? Ako ne, da li je moguce takve propise doneti?


garaza kod gradske skupstine

kao majka malog deteta koja je imala zelju da svoje dete proseta po gradu i parkira se u kao modernoj garazi u koju su ulozeni milioni dinara koje smo svi mi beogradjani dali, bila sam zaprepascena.. U 21. veku je izradjena garaza koja nema lifta ili bilo kakve rampe kojom bi osobe sa invaliditetom ili majke koje guraju decu kolicima mogle da izadju iz iste.
Tako na primer ja mogu da tegljacim ta kolica, posto su dzentlmeni takodje izumrli (ali to nema nikakve veze sa vama vec kukam), ali sta se desava sa ljudima koji su invalidskim kolicima??? da li ste mislili o tome kada se gradila ta garaza... koliko ulice kao i javna mesta imaju obezbedjen pristup osobama sa invaliditetom?? mislim da treba da se zapitate jer ako pricamo o beogradu kao metropoli, onda moramo da SVIM njenim gradjanima obezbedimo podjednake uslove da koriste sve sto im treba... Zaista je sramno da mozda na 2 mesta u gradu postoje toaleti kojima osobe sa invaliditetom mogu da pristupe.
Kakva je strategija grada po tom pitanju?


odlično! da se nadovežem :>

ko se bavi pitanjem prisupačnosti javnih (i ne samo javnih) površina u bg-u osobama sa invaliditetom?
kada će u bg-u početi da se primenjuje tzv. univerzalni dizajn?
zašto se u jednom delu grada vodi računa o rampama na trotoarima, a u drugom ne? (evo, trenutno se rade neke ulice u višnjičkoj banji, nijedan trotoar nema rampu, a ivičnjaci visoki. zašto?)
zašto se ne vodi računa o tome da platforme i rampe, koje se postavljaju po gradu, budu postavljene kako treba?
kakva korist od rampe čiji je nagib preveliki? kakva korist od lift-platforme kada OSI ne može sama (bez ičije pomoći) da je koristi? (slučaj za koji znam je nedavno postavljena platforma na starom dif-u, totalno nefunkiconalna.)
zašto mesta za parkiranje rezervisana za OSI-je nisu propisane širine? da ne govorim o toaletima i liftovima koji su takođe preuski?
naravno, ne mogu da budem nepravedna i da kažem da se problem pristupačnosti u beogradu ne menja na bolje, ali to treba biti mnogo, mnogo bolje. (naravno, nisu ovo sva pitanja koja muče naše sugrađane sa invaliditetom.)
zašto kada se već nešto radi, i troši ne baš malo novca, ne može da bude urađeno kako treba?
pozdrav.


Pristupacnost i funkcionalnost trotoara

Mogu samo da pretpostavim nepremostive probleme osoba u invalidskim kolicima! Prosle godine, igrom slucaja, zaputio sam se Bulevarom revolucije (s. naz. Kralja Aleksandra Obrenovica), gurajuci ispred sebe bebu u kolicima. Nekako, na jedvite jade, uz vratolomije preko neizbeznih tramvajskih sina i mnogobrojna nosenja uz i niz stepenice, stigosmo, srecno, do odredista u blizini Cvetkove pijace.

Trotoari su, gotovo po pravilu, u ocajnom stanju, a novo-poplocani su, moze se reci, lepog dizajna, ali su loseg kvaliteta, posle jedne blage zime (bez mrazeva) kocke vec pocinju da ispadaju. Neko je vec pominjao problem smanjenja parking mesta, dodao bih, apsurdno je, ali korisna sirina trotoara takodje je smanjena- to se moze videti golim okom, bez arhitektonske strucnosti (primer: Bulevar revolucije u nivou Tasmajdana). O poklopcima raznih sahtova i otvora na trotoarima niko ne vodi racuna (pretpostavljam da je pitanje nadleznosti), ali ne treba cekati da neko pogine.

O kretanju osoba ostecenog vida vodilo se racuna samo prilikom rekonstrukcije trotoara na potezu Slavija-Kolarceva. Evo, prodje vec nekoliko godina, ne primetih ni jednu slepu osobu, osim jedanput ili dvaput, namenski, pred TV kamerama. Zvucni semafori (ukupno dva) funkcionisali su neko vreme, sad se vise ne cuje nikakav zvuk. Pre par dana zapazih, na Terazijama, da bi hipoteticka osoba ostecenog vida, prativsi postojecu reljefnu stazu, udarila bi glavom posred tende sanduka za sladoled!


Garaža i pristupačnost

Poštovana,
Garaža ima pristup za invalide i mame sa kolicima iz ulice Dragoslava Jovanovića i obezbeđena, rezervisana mesta uz taj ulaz. Pokrenuo sam inicijativu da se na drugoj strani, uz zgradu Starog dvora napravi platforma za invalide koja će da obezbedi pristupačnost za osobe sa posebnim potrebama, radi se projekat i biće do kraja godine gotovo.
Strategija pristupačnosti je urađena i realizuje se. U saradnji sa svim udruženjima invalida i slepih sprovodi se program o pristupačnosti, u prvoj fazi, ove i sledeće godine u sve javne objekte uprave, kulture, zdravstva....
Tu se radi o zgradama koje su u nadležnosti grada i to je u toku. Za druge objekte postoje propisi koji regulišu ovo pitanje. Za nove objekte građevinska dozvola je uslovljena obezbeđenjem pristupačnosti ali u gradu gde urbana kultura nije baš na nekom jakom nivou mnogi izbegavaju da to urade i preostaje samo da građevinski inspektori pišu kazne što i nije neki efikasan način. Predlagao sam da se, ako ne naprave rampu ili ne obezbede dovoljno veliki lift, bude oduzeta dozvola za upotrebu zgrade. Rečeno je da u zakonu takva mogućnost ne postoji i novčana kazna je jedina sankcija. Pa to i nije neko rešenje, u ovoj zemlji bez oštrih kazni nema rešenja ali na žalost gradski arhitekta ne može da menja zakone, može samo da te promene inicira i ne može sam.


metro

da li postoji ikakav ostvariv plan da se napravi metro mreza ispod beograda i okoline?
ne vidim bilo kakvu mogucnost da se saobracaj popravi ako nemamo metro.


Anđo,

ne paziš na čas.


doctor wu

light metro nije isto sto i podzemna zeleznica. ja to dozivljavam kao napredniji tramvaj, ali ne vidim da to moze da pomogne - bar u starom delu grada. na novom beogradu jos i nekako.


U portu

super funkcionise.


u beogradu :)

ja sad ne znam fizicku strukturu grada porta, ali nije mi bas jasno kako ce laki metro da ucestvuje u saobracaju u starom gradu. putanja bi bila presecana ulicama.

ubacujem se s odgovorom: gde je urbano tkivo retko ide po zemlji, gde se zgusne okacili ga na neke stubove, agde bas ne moze, spuste ga u tunel.


jel to ne bi

islo iznad ostalog saobracaja?


ne,

ispod.


ja

bi ga iznad


pa nije loša ideja

ako mislimo na isto.


we usually

do :)


ma bicikle pod noge i

ma bicikle pod noge i verglaj :)


dejane s.

u gustom urbanom tkivu bg-a podici metro na stubove i nije bas humano - mislim na gradjane, a ako ide pod zemlju - to mu dodje onda kao klasicni metro...
a, i kad srbi ne bi hteli kola da parkiraju pored radnog stola, lakse bi se disalo u saobracaju. ipak je stvar kulture zivljenja...


nije humano

kad se prevozis pod zemljom ko krtica. a i vrucina u, recimo newyorskom metrou leti, takodje nije humana. ja bi mnogo radije iznad zemlje, da mogu da vidim svetlo dana.


brook

pa, ok - ni jedan vid prevoza nije super, pogotovo kad je krcato. cuj, ti bi svetlost dana?! i muzicku zelju? :))


:)

..mnogo ste se vi razmazili tamo:)


reci nam, coco :)

reci nam, coco :)


kafica,

mislila sam na ove po Amerikama:)


ma dobro,

ali kada bi bgd imao metro, ko recimo air train an JFK, ja bi dosla u bgd samo da se vozam metroom :)


Kombinaciju

nadzemnog-podzemnog metroa ima Vancouver, zove se, zamislite
Skytrain :) , tamo su doshli do suprotnog zakljucka, linije na periferiji su nadzemne a u downtownu (i tamo gde je zemljiste skupo) je podzemna... eh, da, pouceni iskutsvom sa nadzemnim metroom najnoviju liniju ipak grade pod zemljom.


koliko sam ja shvatila

tu je glavno pitanje cene. beogradjani jednostavno ne mogu da si priuste podzemnu. kad smo vec kod toga, sta god da se bude gradilo, nadam se da ga nece placati svi gradjani srbije, vec samo beogradjani, ili privatni investitori.


Ja bih

to razrezao i po Beogradjanima u tudjini :P


Nego,

kamo ga domaćin na ovaj blog?


zauzet

je pripremanjem odgovora na moje pitanje.


pouzdano znam

da je već prešao na treću stranicu. strašno se raspisao :)

ali dobro, dejane, razumemo te, nada umire poslednja :)


jelice,

ja sam mislio da si ti skoro profesionalna blogerka! kako, bre, ne znaš da g. bobić još nije provalio u čemu je glavna fora s blogom.... kad ovako razmišljam, možda on stvarno ne zna da treba da učestvuje... možda on već piše novi blog, ne znajući da mi ovde penimo oko starog...
ima li neko mogućnosti da mu javi nekim analognim putem da svrati? :)


Mi moramo ...

... na sopstvenom iskustvu da se naučimo, šta znaju tamo neki u dalekom svetu.


Skytrain

Nravno skytrain for skypeople.
Pilot project Ilić megapolis pa ako je dobro ondak Beowillage.
I kako da su se ti iz van kufera setili pre nas.


Ima

mnogo nebeskog naroda i tamo, eto kako...


a bice i njima kvebek

najskuplja kanadska rec.


Poshto sam

u odlasku na nevidjeno na pomenuto brdo (Banovo) samo da kratko kazem: koji ce nam ti zabari :)


I to

što ka'eš. A i nama ovi brđani highlanderi, koji će nam qr.


Ako

vam ti brdjani odu ostacete bez nacionalnog pica... a to je vec nenadoknadiv gubitak.


a

cider (bljak)...


Kafa itd.

Bravo!! Konačno neko ko razume da smo mi nebeski narod!!!Nećemo mi pod zemlju već u nebesa.
A,nebeski metro k'o i Šare Markov TRI KOPLJA POD NEBESA.


ma, ne

ako london i new york imaju ispod zemlje moramo i mi, pa sta kosta da kosta....


Ma bolje...

... da prozuji lahki u nivou trećeg sprata...
Pa ćemo onda da imamo Lionsku i Hayatsku osmicu, što da idemo u Šargan... Biće i ovde čudesa...


metro

na osnovu onog linka na wkipediji, centralna linija je neki hibrid "sedmice, devetke, 14-ice" do pravnog, 31-a, i neke 17-ice/18-ice po NBg, a sve to ide po sinama, i samo ispod zemlje u samom centru. Nije mi bas jasno kako ce to funkcionisati. Boston ima jednu liniju koja je tako koncipirana i ubedljivo je najsporija i vrlo neprakticna u odnosu na ostatak sistema koji je pravi metro.

Pitanje je u Beogradu da li bi koristili postojece tramvajske sine po bulevaru i NBg, ili bi postavljali nove sine. To bi jos nekako i funkcionisalo na NBg, ali kako po Bulevaru? Mislim da bi morali da sire ulicu za to... da ne govorimo o buci ljudima koji tu stanuju... A ako bi isli sistemom "El-a" u Chicagu (uzdignutra platforma), to bi tek bila arhitektonska katastrofa koja bi ucinila deo Bulevara od Djerma do Ustanicke vrlo nepozeljnim krajem za zivot... Delovi centra Chicaga oko platformi El-a su danas napustena legla kriminala i simboli posmodernog urbanog propadanja... (Setiti se scene jurnjave iz filma "Fugitive" sa Harrisonom Fordom i Tommy Lee Jones-om.


Lahki..

Postoje slike i simulacija i .... na
http://www.beoland.com/


Hvala za link

Vrlo interesantno... Koliko mogu da procenim sa slika i planova, ovo bi bila moja varijanta 1. odnosno u delovima gde je iznad zemlje, isao bi danasnjim tramvajskim sinama. Tu postoje potencijalno par problema:

1. kad ponestane para, neko ce se setiti i reci - zasto ne bismo upotrebili sine koje vec postoje??? a to je problem zbog brzine i kvaliteta.
2. i dalje je iznad zemlje i ucestvuje u nadzemnom saobracaju.
3. ukida se tramvaj, jer nece biti mesta za oba (sto mozda i nije lose na duge staze, ali u pocetku ce skoro sirguno znaciti smanjenje broja vozila).

Sve ovo u zbiru ima dobre sanse da dovede do jos vece guzve...


Hmmm

zapravo, mozda i nije tako... vidim one slike na NBG imaju i dalje i tramvaj i laki voz, ne znam kako to nameravaju da postignu...


Ima tu jedan problem

sa tim hmmmm i to lahki a to je da se kod nas ne shvata da su sve to veliki one off infrastrukturni zahvati koji zahtevaju puno pripreme, para, discipline, želje i motivisanosti da se posao završi. Boston se već 30 godina bakće sa big digom, koncepcije se menjaju, tuneli propadaju. Ista stvar je i sa London Undergroundom, CTRL-om, BARTom i drugim velikim projektima širom sveta. Ne postoje sigurni recepti koji garantuju uspeh bilo kog projekta. Pravila koja važe na jednom mestu se ne mogu lako translirati u drugoj situaciji. To nije svet elementarnih čestica i parcijalnih diferencijalnih jednačina, to je interakcija mnogo faktora sa vrlo često suprotnim interesima.

U siromašnoj sredini kakva je današnja Srbija, gde je svaka druga rečenica: Drž'te lopova! nemoguće je bilo šta ozbiljno započeti a kamoli završiti.


Čini mi se...

... da će ovde nadzemno rešenje jedan tramvaj (manji i češći) zameniti drugim (većim bržim i ređim). Ne znam da li te dve stvari treba da isključuju jedna drugu. Naime za kraće relacije nam više odgovara ovaj prvi a za duže neosporno je bolji ovaj drugi, jer se kod dugih relacija vreme čekanja nadoknadjuje brzinom.
Pitanje na koje nam gospodin Bobić nije odgovorio u predhodnom postu, već nam je samo rekao da pratimo i ostavio nas u neizvesnosti, je pitanje kako će se realizovati nezavisnost trase od ostalog saobraćaja (nadam se da nije u pitanju zabrana presecanja Bulevara u celom nadzemnom delu lahkog). Ovde mislim i na motorna vozila ali i na pešake. Podsetio bih da je čak i jedini put za teretni saobraćaj (što je budalaština ali je tako) i veza auto puta i Pančevačkog mosta preko Cvetkove pijace i Batutove ulice. Da li je baš tolika razlika u ceni ako bi se ovaj deo od Depoa do Ustaničke ipak realizovao kao podzemni, jer mi se čini da bi se time mnoge stvari (koje prouzrokuje živost Bulevara kao trgovačke zone, širina ulice i broj preseka sa poprečnim ulicama) lakše razrešile. Na NBGD su Bulevari ipak značajno širi u odnosu na Zvezdarski deo.
I da, još jedno važno pitanje, pitanje pridržavanja reda vožnje. Mislim da bi Beovoz bio značajno više korišćen ako bi postojao red vožnje koji se zaista poštuje. Ne očekujem ja da budemo Švajcarska ali ako vozovi čiji je interval saobraćanja recimo sat vremena, kasne 40 minuta onda njihovo korišćenje postaje besmisleno. Ja sam posle 3. puta kada sam voz čekao 40 minuta odustao.. :(


To je posebna prica

U to ne bih ni ulazio. Ja sam razmisljao vise sa tehnicke strane.

Licno mislim da u Srbiji tako nesto moze samo "na silu". Zato je i poslednja velika infrastruktura gradjena pod Brozovom diktaturom, a pre toga pod Austro-Ugarskom!


~~~

Light Rail u gradu ekstremno slicnom Beogradu i po topografiji i po broju stanovnika, funkcionise savrseno...

1. Shine obicnog tramvaja se ne mogu koristiti za Light Rail jer je on dosta shiri i tezi.

2. Pravilnim odabirom ulica, uvodjenjem jednosmernih ulica i kompjuterskom povezanoscu prolazaka voza sa svetlosnom signalizacijom ne gubi se mnogo na tome sto je shinski saobracaj na povrsini

3. Tramvajske linije koje se poklapaju sa rutom nove vrste prevoza svakako treba ukinuti a ubacivanjem par kompozicija se moze nadomestiti njihovo ukidanje.

Sve sto se bude uradilo da bude razlicito od sadasnjeg haosa u Beogradu treba obavezno sprovesti.


Hvala za edukaciju

"I'm sold", sto bi rekli braca anglosaksonci :) Sad je samo stvar realizacije.


nije, kafo

znam. ali za gradove veličine leedsa, budimpešte, beograda (sa manje od 2M ljudi) nije lošа stvar. mnogo je to više od naprednijeg tramvaja, a prema projektima u koje sam imao uvida planira se tuneliranje preko bulevara, izlazak na savsku padinu, prelaz preko save i onda opet pod zemlju na nbg.

saobraćaju u beogradu nema spasa dok se ne napravi čestita obilaznica i bar još 3 mosta. mada moram da se ogradim jer ja nisam transport planner.


ali trenutno postoji kakav

ali trenutno postoji kakav takav metro - zasto on ne profunkcionise u punom kapacitetu?
ja bi debelo naplatio ulazak kola i uzi centar i postovanje zabrane ulaska kamiona (bar u odredjenim satima).
poenta je da sam laki metro nece resiti stvar, a prezentuje se kao vizija 21 veka u beogradu.


Šta znači

postojeći metro onome na Konjarniku, Dorćolu, kod starog Merkatora ili u Zemunu? Metro služi da se što brže i jeftinije preveze sa mesta A na mesto B, a ti vidi koliko beogradskih A i B može da se poveže postojećim metroom.


da, ali to ne znaci da sad

da, ali to ne znaci da sad ovaj postojeci treba da istruli. a, i ne verujem u ideju da gradski prevoz treba da te odvede do samog ulaza. moze i kombinacija gradskog prevoza - pogotovo na novom beogradu. fuzija je resenje :)


fuzija,

nego šta. kvarkovi i elektroni ako nas ne spasu ništa neće.


Za pochetak

bi recimo Gradski sekreterijat za saobracaj (ili kako se vec sad zove) mogao da postavi web kamere na sve mostove, i vaznije ulice... chisto da znam da li da se na Banovo brdo uputim preko Gazele i pored Sajma ili preko starog mosta i Senjaka. To bi bila fuzija Restakovog i ovog bloga...


mislim da

za saobracaj u Beogradu jednostavno nikog nadleznog nije briga. Kako inace objasniti toliki broj neuskladjenih semafora? Npr., da predjete 300 metara Bulevarom umetnosti pored Merkatora kolima treba Vam u proseku 3-4 minuta, iako nema nikakve guzve ni potrebe za nekom ukrstenom sinhronizacijom. Najobicnija bahata nebriga za tudje vreme, gorivo, cistocu vazduha. A to nije izuzetak, nego pravilo.


TACNO TAKO

Ima takvih primera koliko hoces.
I naravno uvek ima opravdanja.


Toronto je

vilidza od 4.5-5 miliona sitizena pa ima samo 2 metro linije (izgradili su i trecu negde na 10-15km od centra), sever-jug i istok-zapad... ali je zato tramvajski i autobuski saobracaj ekstremno razvijen i usaglasen sa metroom. Znaci i te dve linije koje bi u Beogradu mogle da rade bi uz optimizaciju saobracaja bar nesto doprinele na tome da Beograd svaki dan ne bude u kolapsu. A izgradnjom mosta preko Ade Ciganlije i preko Dunava uz zavrsetak obilaznice bi tek sve doslo na svoje mesto...

Btw. Jezim se nastupajuceg leta, u isto vreme krece popravka i Gazele i Panchevca... trazim useljivu zensku osobu sa prave strane Save - (ovo je zezanje, GRESHKO...)


....

....


....

...


:)

zasluzeno :)


kafo

sve se slazem sa tobom.


koliko vidim

ovo je iznad zemlje i totalno je porazavajuce da ce to da grade po beogradu.
nama treba ispod zemlje, da rastereti drumski saobracaj i smanji ruglo beograda sa vozilima, a sto se brooklyn riba oseca ko krtica eto suze mi na oci.


andjo,

sve je to lepo, ali nema se para, a ovaj nadzemni jeftiniji...a air train na JFK, recimo ne izgleda uopste estetski neugledno (mada je to samo moje misljenje), a mnogo lep pogled pruza na okolinu.


brook

imas ti i seattle L sto siba gore...., a te oko aerodroma su sasvim druga prica i sistem.

imati iznad L (elevated) je on a long run gubitak za sve

prvo proizvodja zvuka;
neophodan prostor ulicni a toga je vec malo
saobracaj tim putem nece biti olaksan
...
nisam bas sigurna da je ispod zemlje drasticno skuplje.

koliko je dzak cementa od 4000psi a koliko je je neki I beam od pola metra?


cijena?

prava sitnica.

ili ovo- pošto su Španci Client's Engineer za ovaj naš.


Sijetlanski

monorail je samo turisticka atrakcija koja saobraca od Pike st. do Space Needla, bez usputnih stajanja, on nema transportnu funkciju. Otvoren je za Svetsku izlozbu 1967 ili 69.

Izgradnja nadzemnih trasa za vozove je jeftinija od podzemnih i to poprilicno, time su se dugo bavili u severnom susedstvu Seattlea ali su opet krenuli sa skupljom vatijantom podzemne zeleznice i to najskupljom varijantom, shirokim iskopom (eto, nisu samo u Srbiji gradski oci chudaci)...

Andjelijo, ti si izgleda strunjak za Marke Betona i chelicne profile u imperijalnom sistemu :)


metro

Poštovana,
Nema veze što ne pazite na času, kako to reče neko u komentaru, važno je da to znamo. Beograd će imati tri linije lakog metroa: 1. Od Ustaničke do Zemuna preko Bu. Kralja Aleksadra, centra graga, pored Brankovog mosta, Bul. avnoja ka Zemunu. 2. Od centra novog Beograda, preko mosta na Adi Ciganliji ka Čukarici. 3. Od Cvijićeve, pored Pravnog fakulteta i Slavije do stanice Prokop. Prva linija je u pripremi, radovi će početi 2009 i biće u pogonu 20012 godine.

Važno je da Beograd planira javni saobraćaj ne samo pomoću metroa, to je samo jedan segment sistema, svi drugi oblici prevoza putrnika su u igri, tramvaj, autobusi i naročito železnica.

Pre 25 godina je planiran metro kao podzemni celom trasom(zvani "teški") i zamišljeno je da to bude jedini način prevoza, čak se planeri tvrdili da tada ni privatni automobili neće biti potrebni. To svakako nije moguće, u centru grada ima preko 120.000 privatnih automobila u posedu stanovnika i nije loguično niti normalno da ih se oni liše.

Usvojili smo koncept "lakog" metroa, kao što se to radi u mnogim evropskim gradovima. I to ćemo graditi jer je to nezaqvisan šinski sistem koji nema kontakta sa poprečnim ulicama u delu gde je nadzeman (u centru od Vuka do Brankovog mosta će biti pod zemljom). U proceni smo angažovali strane konsultante, pored lokalnih, da bismo bili sigurni u odluku. Rezultat ekspertiza kaže (analizirali smo prvu liniju metroa i upoređivali laki i teški metro na istoj trasi) da laki metro košta oko 500.000 E dok teški traži 1,4 milijarde E a kapacitet lakog potpuno zadovoljava potrebe javnog prevoza. Dinamika izgradnje kod lakog metroa je oko dva puta kraća. Beograd mora sam da izgradi metro. Nema više velike države i zajedničke kase. Beograd će to raditi iz budžeta i kredita, nije moguće zadužiti se preko potencilaja grada i ostaviti narednim generacijama da to plaćaju. To je plan i strategija i tako ćemo raditi. Slažem se da bez metroa saobraćaj u gradu neće biti bitno popravljen, ali saobraćaj će biti onoliko dobar koliko imamo para, znam da to zvuči loše ali kao i u svakom domaćinstvu, trpimo posledice nemaštine i ludila kroz koje smo prošli.


covek optimista

Quote:
Prva linija je u pripremi, radovi će početi 2009 i biće u pogonu 20012 godine.
meni ovo zvuci optimisticki


Hvala na odgovoru, g. Bobicu

Ovim ste odgovorili i na moje pitanje o roku za pocetak gradnje prve linije LRT, upuceno na vasem prvom postu. Medjutim, vas odgovor o trasama b.2 i br. 3. razlikuje se od sheme koja se nalazi na sajtu Gradske direkcije. Da li uopste postoji precizan plan za 2. i 3. trasu, te da li postoji neki relativno razuman rok za pocetak i zavrsetak izgradnje sveukupne 3 linije?

Imam utisak da je navedeni projekat Lakog metroa (sve 3 linije) dobro zamisljen, opravdan i da moze da bude prilicno funkcionalan, pod uslovom da se zavrsi u nekom doglednom roku. Pretpostvaka je da se ne dozvoli da se izgradnja rastegne na 10 i vise godina, a podsecam da 1. trasa, po javno objavljenom planu (pred izbore za gradonacelnika), trebalo je da se zapocne ove, 2007. godine. U suprotnom, projekat lakog metroa moze, veoma lako, da bude pregazen vremenom i buducim aktuelnim potrebama saobracaja i javnog prevoza u gradu.

PS: Evo, i ja se nadam vasem odgovoru, potpisan sam imenom i prezimenom, ne optuzujem nikoga, jednostavno, zainteresovan sa za buducnost svog grada.


Metro

Poštovani Gospodine Rafailoviću,

Možda se nismo razumeli oko trasa, postoji naravno generalna šema metroa i u razradi može doći do nekih manjih izmena na trasi ali uvek u okviru osnovne šeme. Kao i svaki projekat u toku razrade saznaju se novi detalji i promene su uobičajene. Sada je, na primer, novi element da je železnica napokon odlučila da sarđuje sa gradom a to donosi nov kvalitet jer će se u mrežu lakog metroa i uopšte javnog prevoza uključiti i taj sistem koji je u Beogradu ionako vrlo razvijen ali sasvim zapušten pa mnogi beograđani i ne znaju da ta železniva uopšte radi. Pisao sam o temi integralnog javnog prevoza i sada će se u mrežu lakog mdetroa uključiti i železnica, posebno kada se radi o prigradskim naseljima ili širem okruženju grada.
Rokovi jesu i biće u ovoj zemlji uvek problem sve dok država ne bude mogla da obezbedi stabilnost ekonomije, pravnog okruženja i još po nešto. Prva linija je zašpočeta prošle godine. Urađen je Generalni projekat koji služi za izradu Plana detaljne regulacije, pristupilo se pripremi za eksproprijaciju zemljišta, raspisan je (baš danas) javni tender za izbor firme koja će raditi idejni projekat prve linije lakog metroa i vrlo ozbiljno se radi na pripremi modela finasiranja. To je najozbiljnije pitanje jer treba predvideti u narednih nekoliko godina sredstva iz gradskog budžeta, obezbediti prihvatljive kredite koje će Beograd moći da otplaćuje a da se druge funkcije u gradu ne ugroze i kao što vidite radi se ozbiljno na tome. I u rokovima koje je Gradonačelnik predvideo i ako hoćete obećao. Ako sve bude po planu koji je napravljen i ako ne bude ugrožen kontinuitet ove akcije (znate dođe neka druga vlast pa ima sasvim nove ideje što je u ovoj državi skoro pravilo) prvom linijom beograđani će se voziti 2012 godine. Iduće godine će započeti pripreme za drugu liniju sa novog Beograda preko mosta na Adi Ciganliji ka Čukarici. Mislim da bi sve tri linije trebale da budu završene u narednih sedam godina. To je neki ritam za koji strani konsultanti angažovani da nam pomognu u ovom poslu kažu da je uobičajen u Evropi uz moju ličnu opsku da je to o.k. ako bi to bilo uredno kao u Evropi i kada bi bilo dovoljno para. Pošto sam optimista ja na tome radim i verujem u tak poduhvat ali kao i vi nadam se tome.
Neće laki metro zastariti kao tehnologija, taj sistem je tek započeo u evropskim gradovima da se razvija, usvajaju ga Moskva, Beč, Madrid, itd.. i za nas je dobro što ćemo moći da koristimo iskustva tih gradova u naše, poslu.


Hvala na iscrpnom

Hvala na iscrpnom odgovoru, postovani g. Bobicu.

Cini mi se da je rok od 7 godina za zavrsetak sve 3 linije, uz fuzionisanje/funkcionalnu integraciju sa prigradskom zeleznicom, za ove nase uslove, zaista ekspresno resenje (pa cak i ako bude "probijen" za godinu dana).

Zelim vam (nam) puno srece i jos vise novca za laki metro.

PS: Iz vasih tekstova, cini mi se da je 3. linija jos uvek projektno "maglovita", ali, ako je dugorocni plan da glavna zel. stanica ostaje, makar polovicno, u funkciji, onda bi, mozda, trebalo ici u smeru opravdanosti investicije za pltko-podzemnu liniju Pravni-Slavija- Gl.z.stanica).


Znači....

... nama ostaje jedino da uživamo u Vašem idiličnom pogledu na Beograd – kao u Matrixu… šta je ispod i onako nije važno... to Vas ne dotiče ...

Da se ne bunimo, da Vam ne kvarimo uživanje....

Hvala za sve i svaka Vam čast!


Sta je to sa gradskim arhitektom?

mislim da ovako jednosmerna komunikacija nema bas nekog smisla sa vase strane.
bavite se uopstenim objasnjenjima (copy/paste metode), a u cilju edukacije gradjana, sto je ok, ali imam utisak da se stvari postavljaju u smilsu - nama (vama i gradskoj upravi) je sve jasno i mi smo skoro sve resili, e sad to sto ne funkcionise, krivi ste vi gradjani. a, sta je sa ivrsnom vlasti? siguran sam da se nelegalna gradnja ne sankcionise samo po prijavi gradjana.

i da izadjem iz anonimnosti mada mi nije jasno sto je vama potrebno moje ime i prezime da bi ostvarili komunikaciju?!
srdjan mandic, apsolvent na arhitektonskom fakultetu u beogradu


cista radoznalost

sta je plan za posle diplome


nelegalna gradnja :)

nelegalna gradnja :)


kafeinski udar

...moze da izazove svasta, razumem :)
Nelegalno iz razloga:
- izvesti sopstveni projekat pre tridesete
- napraviti kucu dostojnu naslovne strane A+U recimo
- kad moze komsija....
prva dva podrzavam, za trece bijem


Sta je to sa investitorima!?

odlicno pitanje, na koje, bojim se, opet necete odgovoriti.
Investitori su oni koji imaju pare i grade ze svoje potrebe u gradskim uslovima (prim.aut.)
Ja u Beogradu vidim samo jedno - investitori koji grade po najliberalnijim uslovima(za jedan evropski grad sa tradicijom)U takvim labavim uslovima i sa strukom koja precutkuje vecinu stvari koja im nice ispred nosa ovaj grad gubi identitet.....a Bobic na to gleda kao gomilu ulaganja, stranih investicija....

Gopspodo arhitekte, na visokim mestima - mudri investitori vec duze vremena dobijaju ono sto hoce - pitam se da li ovaj grad i njegovi stanovnici dobijaju nesto od toga?


Volela bih da znam da li nas

Volela bih da znam da li nas dvadesetak, tridesetak, da ne kazem jedno 2000 nas koji bi, recimo, potpisali peticiju da se neki XY park neupotrebi za neke XY gradnje, mozemo da ucestvujemo kao investitori, tj da damo svi pare te da otkupimo XY park. Eto, bez tajkuna, bez bogatasa, mi, gradjani koji volimo Beograd i nasu Zvezdaru, Karaburmu, Vozdovac, Cuburu....kako mi da investiramo i da li je to moguce u neki park? Ja bih volela da svaki park ima neko svoje obelezje: kamen, klupu, stazu...gde su sedele, kuda su prolazile nase komsije i gradjani XY dela grada i njegovog parka. Istorija nemoze da se kupi pa ma koliko para da imali razno-razni. Ta, mala, komsijska, nasa istorija.


Pa hajde uradite to

Poštovana Gospođo,

Uradite to, napravite inicijativu, kažite šta je ideja, biće lepo. Takvih akcija ima u gradu, ljudi se udruže i prave nešto, sakupljaju novac kao donaciju i grad to podržava i učestvuje. Hajde samo da ne ostane na priči.


Naravno da nece ostati samo

Naravno da nece ostati samo na prici, verujte mi!


ako gradjani treba da to

ako gradjani treba da to urade, koja je svrha gradske vlasti? znaci gradjani treba da odkupe od grada (a vlasnistvo grada je valjda i vlasnistvo gradjana - mislim na zelene povsine) i da se puni kasa grada? cinjenica je da investitori mogu da grade sve i svasta.


a sta predlažete?

Poštovani,

Agresivno prema investitorima kako vi to iskazujete je jalov posao ukoliko nemate predlog ili bar mišljenje o tome kako to urediti. Ja mislim da investitori rade u skladu sa pravilima, možda pravila nisu dobra, slažem se donekle u tome, ali pravila su deo ovog društva i njihova promena se ne može dogoditi preko noći. Ono sa dobrom vilom i čarobnim štapićem je samo bajka. Tačno, ja se zalažem za investiranje u Beograd, to je za grad dobro, dobro je naravno i za građane jer se to zove napredak, sa tim investicijama biće bolje infrastrukture, novih radnih mesta, novih stanova, veće sume od poreza u gradskom budžetu i hajde smislite i vi šta još može da bude od toga svega. Ali obaveštavam vas da je država donela odluku da ovo bude tržišna ekonomija i hajde naviknite se na to. Nije to uvek lepo, tržište je surova stvar a mi smo u njemu.


tržište da,

ali dokle više kod nas da traje prvobitna akumulacija kapitala? zar nije dovoljno što su nam oteli milijarde, pa sad nastavljaju da čerupaju ovaj grad, pošto nas više ne mogu.

konkretno- kada će neki organ da proveri koliko se realno parking mesta izgradi u nekoj zgradi? da li je to urađeno po uslovima? zašto se prodaju stanovi bez parking mesta, pa se onda gomilaju novopridošli automobili na već pretesnim ulicama (molim, pogledajte vračar, sve će vam biti jasno!). a onda "investitorima" ostaje višak parking prostora, gde parkiraju svoju mnogočlanu ergelu. i, gospodine bobiću, ne mislimo mi ovde na strane investitore, koji uglavnom rade po nekim recimo svetskim standardima (iako je i tu prisutna korupcija, samo što se grad ne nagrđuje kao u slučaju domaćih), već mislimo na ove sitne domaće lešinare koji grade razne krovinjare, farbaju ih u šerpa-plavu i roze, ne grade tehnički korektno, štede na svakoj stavci, prodaju stanove bez dozvole... ... ...

nemojte samo da kažete da to nije u vašoj nadležnosti. nemojte da kažete da vi nemate pravo da kao gradski arhitekta prošetate gradom i date sugestije službama... ... ...
ili se više bavite privatnim poslovima?
baš bih voleo da vidim kako izgleda jedan vaš radni dan? koje su to aktivnosti? koliko vremena dnevno pešačite ovim gradom? da li vidite išta oko sebe?


Tranzicija

Tranzicija je jedna gadna stvar, surova i slažem se da nije to neki filozofski posao. Ima mnogo ružnih stvari, izbegavanje pravila, korupcije, nemilosrdna borba za lični interes i to se naravno emituje i na urbanizaciju grada. Ja se protivim tome u okviru svojih nadležnosti i pokušavam da uredim stvari koliko mi to zakoni dopuštaju. Nešto jeste u mojoj nadležnosti i uspevam da sprečim bar divljanje pojedinaca koji su još uvek u šemi onog perioda devedesetih gde nije bilo baš neke kontrole ili nečeg drugog. Ipak, ne može se sve putem građevinske inspekcije, grad nema svoju policiju niti bilo kakvu drugu mogućnost da deluje. Kazne nisu dovoljne, niske su pa se maltene isplati da kršite pravila jer je prihod dovoljno veliki da pokrije kaznu. Ipak, te stvari rade ovdašnji ljudi, nisu pali sa neba, ponavljam, do god država, što joj je posao, ne omogući zakonima da se prema tome postupa drastično. Ako bi grad imao komunalnu policiju bolje bi bilo. U ovoj fazi saradnja građana je važna pa makar to neki zvali i cinkarenje.
Drugo, svašta vidim da se gradi, zaista neki put ne mogu svojim očima da verujem, ali to ipak prolazi na tržištu, ljudi to kupuju, čak i kad nema dozvole i kada pitam zašto to rade kažu da će se to srediti a posle, pošto to ne može da sredi ne mogu godinama da se uknjiže. Ispada da kupci nekretnina umesto da angažuju advokata kad kupuju, to rade na svoju štetu i daju vetar u leđa hohštaplerima. Ne možete očekivati od gradske uprave da kontroliše svaki ugovor.


A kako da se to promeni?

Quote:
Kazne nisu dovoljne, niske su pa se maltene isplati da kršite pravila jer je prihod dovoljno veliki da pokrije kaznu.

A zar ne postoji način da se onda ne izda upotrebna dozvola ili kako se već to sada zove? Drugo, zašto se kazne ne povećaju? Pogledajte primer kazni u saobraćaju. Naši građani su počeli da vezuju pojas kad je kazna postala previsoka da bi se stalno plaćala. Zašto se ne oduzme licenca?
U čijoj je nadležnosti promena pravila igre? Niko nije protiv investiranja i razvoja, nego protiv haosa koji je omogućen na ovaj ili onaj način.


Evo ga kljuc:

Quote:
Ipak, ne može se sve putem građevinske inspekcije, grad nema svoju policiju niti bilo kakvu drugu mogućnost da deluje

Samo sam to cekao da kazete.

Molim Vas, DS je glasala i podrzala novi ustav koji joj uskracuje ovlascenja na lokalnom nivou, i to kako bi se uvek mogla pravdati za nedostatak ovlascenja.
Mnogo pre novog ustava sam slusao Nenada Bogdanovica kako kuka sto nema gradsku policiju, a onda "tap" odjednom odgovara mu centralisticki ustav. Dovidjenja.

Zar nije mogla stranka DS koja je na vlasti u gradu Beogradu da uslovi podrsku ustavu uvodjenjem gradske policije ?

E vidite, u lancu uzroka i posledica negde ipak dodjemo do Vase odgovornosti.

Mi ovde godinama imamo situaciju da nam se vlast koja donosi zakone zali na cinjenicu da ih upravo ti zakoni ogranicavaju u delovanju.


10 godina

sam izvodjac takozvanim "investitorima".
I to "investitori" uopste nije tacan naziv za osobe koje izvodjaci investiraju dok ovi ne prodaju ili izdaju ono sto su napravili, pa isplate izvodjace i uzmu razliku.
a cesto i ne isplate izvodjace nego ih oteraju u propast.

"Investitor" je onaj koji ulozi svoje pare, dakle koji investira.

Kod nas je vrlo malo pravih investitora, cak je to funkcija koja s vremenom ima granicnu vrednost u nuli...


Djorđe Bobić kaže:

Citat:investitori naravno žele da zemljište iskoriste na najbolji način jer im je to posao.....

Valjda investitori moraju da grade ono što je namenski predvidjeno u svrsi korišćenja zemljišta što je odredjeno GUP-om.
Sadašnja praksa koju gradski arhitekta i nesvesno potvrdjuje
je da investitori upravo rade što G.A. ovde navodi.
Urb.planovi i postoje zbog toga da bi se sprečili investitori
da na za sebe najbolji način iskorištavaju gradsko zemljište.

Dalje isti potpuno brka ulogu investitora,projektantskog razvoja
i vlasnika što mu nije zameriti jer diferencijacija poslovanja na tržištu nekretnina u Srbiji nije haos već katastrofa.
Država nije do sada bila u stanju da školuje NITI JEDNOG STUČNJAKA za trgovinu nekretninama a sam nivo poslovanja je sveden na "agencije" sumnjivog ili kriminalnog tipa sa potpuno NEPISMENIM personalom.
Procena vrednosti nekretnina je na profesionalnom nivou amazonskih indijanaca a zbog svojeg mešetarenja političari
ne donose zakone koji su potrebni da se ovo tržište uredi jer
im stanje haosa ide u račun kako bi sebi prigrabili što više u ovom lovu u mutnom.


no najbolje je

da prvo sacekamo shta ce biti sa ovom vlashcu , a to znaci sa Kosovom, Hagom itd , pa onda da "krecimo", da ne bi na kraju ispalo "dzabe smo krecili".


Čitajte pažljivije

Nije ispravno reći da se investitori spreče, već da se obezbedi da rade po pravilima. Već sam o tome u blogu pisao. Za ekonomske stručnjake ne mogu reći dali su kompetentni, znam da ima nekih fakulteta koji na tome rade, vi verovatno znate, predpostavljam da ste tu na svom terenu i da ste veoma jak stručnjak za tu oblast, ali tržište radi svoj posao. Zamislite investitora koji radi iz neznanja posao protiv sebe. To zvuči malo šašavo i bilo bi dobro da pozovete po nekog od njih i date mu svoj dragocen savet a i državi bi bilo dobro da prizove pameti.


Quote: Namena zemljišta i

Quote:

Namena zemljišta i kapaciteti izgradnje kao i pravila gradnje su definisana urbanističkim planom i investitor u trenutku konkurisanja za dobijanje zemljišta zna šta na njemu može graditi i u tom smislu radi projekat. Ne može dobiti građevinsku dozvolu dok ne plati naknadu za zemljište i zakup. Takođe, ne može dobiti dozvolu ukoliko projekat nije u skladu sa urbanističkim planom. To je uostalom regulisano zakonom i nije moguće raditi drugačije, iako često investitori pokušavaju da dozvoljene parametre uvećaju. Samo gube vreme.

Ovo jeste tako na papiru,u praksi,ne,nikako.

Quote:

Ja jesam Gradski arhitekta ali nisam ovlašćeni istražitelj raznih stvari za koje učesnici ovog bloga smatraju da su kriminalne, za to postoje nadležni državni organi kojima treba vaša saznanja da predočite.

A vi sa "titulama",samo postavljate pitanja i cudite se?


Neko ...

... pomenu danas na jednom blogu "Ministarstvo za korupciju i blagostanje određenih interesnih skupina"...


Pa vidim da su svi nesto

Pa vidim da su svi nesto udarili po pljuvacini...
Moj utisak je da se Bgd u urbanistickom smislu drasticno menja na bolje.
Vecina ulica je rekonstruisana, sto decenijama nije radjeno, a vecina novoizgradjenih objekata je sasvim ok, mozda cak previse luksuzna za nas standard (pikovane fasade, lux enterijeri).
Nedostaje nam vise dobrih pejzaznih arhitekata koji bi u komunikaciji sa ziteljima odredjenih delova grada , a postujuci odredjene preduslove,uredili neregulisane povrsine koje postoje u Bgd-u.
Moje misljeje je da je upravo sredjena ulica, zelena pov. ili park nesto sto priblizava jedan grad evropskim standardima, mnogo vise nego neko egzoticno arhitektonsko resenje.


Ma idila

jedna. Pogotovu kad ti naziv ulice menjaju bez da te ista pitaju iako zivis u toj ulici.
Posle imas problem sta god da radis ako ne promenis sva dokumenta, a sva dokumenta i ugovore nikada ne mozes da promenis.
Naravno, za to nije odgovoran Djordje Bobic, ali ja mogu samo da pozelim tom ko je odgovoran za to sto mi bez ikakvog razloga komplikuje zivot i vredja inteligenciju te mi menja adresu stanovanja svake godine da mu to bude poslednje sto je uradio u zivotu.

A vezano za primedbe gosp. Djordja da gradjani slabo cine, ja mogu da se pohvalim da ce moja ulica nositi staru tablu dokle god sam ja ziv a nova ce uvek nestajati preko noci.
Ma vecito bre neki kompleksasi zauzimaju pozicije sa kojih se odlucuje o zivotima ljudi...


Urbanizam

Urbanizam (lat. urbanus gradski, varoški) uređenje gradova s obzirom na estetske, higijenske i praktične potrebe stanovnika.
Dakle urbanizam pre svega podrazumeva planiranje i uvođenje standarda, a kvalitet gradnje ili popravku i rekonstrukciju ulica podrazumeva poštvanje planova i standarda. Niko nema ništa protiv popravljanja ulica i novih zgrada ali mora da postoji neka mera u svemu tome. Ne mogu se celi placevi prekrivati zgradama a da uz njih ostaju uski trotoari i ulice dimenzionisane za saobraćaj iz 50-tih.
Upravo ovo što je istaknuto da nedostaje u drugom delu posta

Quote:
"u komunikaciji sa ziteljima odredjenih delova grada , a postujuci odredjene preduslove,uredili neregulisane povrsine"
...
"upravo sredjena ulica, zelena pov. ili park nesto sto priblizava jedan grad evropskim standardima"

Problem je upravo u tome što se novim zgradama drastično uvećava broj stanovnika, automobila i svega.. uz nikakvo redimenzionisanje ulica, parkinga, parkova i igrališta,.... što čini da se grad udaljava od evropskih standarda. To su stvari o kojima investitori nemaju interes da vode računa, a u Beogradu očito ni urbanisti. To je ono na šta skrećemo paznju gospodinu Bobiću.


Prosto nije tačno

to što kažete. Pravila i standardi po kojima se rade urbanistički planovi jesu u skladu sa evropskim. realizacija može da bude problem i to je neprekidna borba, sukob različitih interesa, investitori mali i veliki, građani, urbanisti, gradska uprava, struka i to je stvarnost.


Primeri...

Ja se izvinjavam, samo ne znam šta od onoga što sam rekao nije tačno? Da li su ulice ispod Bulevara Revolucije evropski standard? Prošetajte po ulicama Djuke Dinić, Vojvode Brane, Vojvode Bogdana. Gde je i koliko je u tim ulicama trotoar? Kako je regulisano parkiranje u Vojvode Brane čija je jedna strana već popunjena zgradama, a sad vidim da se i druga pretvara u zgrade Ova ulica praktično nema trotoar. Svratite na kafu kod gospođe Hrustanović, deo izmedju Crenog Krsta i Kajmakčalanske... Prošetajte po ulicama iza Lipovog lada, Vranjska, Trajka Stamenkovica, okolina škole J.Ćetković.. isto.. Kraj ispod ulice Gospodara Vučića u zaledju Denkove bašte... Navodim primere u kraju u kome živim, verovatno ih ima i u drugim delovima grada...Ne razumem kakvi su to standardi? Gde su tu parkovi, zelenilo, igrališta?
Slažem se da je u pitanju sukob interesa, ali zar nije uloga urbanista da nadju način da izadju u susret investitoru do granice ugrožavanja javnog interesa?


Ni jedan evropski, pa i

Ni jedan evropski, pa i svetski grad, velegrad, nema problem sa parkiranjem po ulicama jer je sve regulisano, postoje javne garaze, a i stanovnistvo je mnogo svesnije i jednostavno ljudi ne voze kola po gradu. Dovezu se kolima do neke stanice, pa vozom,ili autobusom, dodju do mesta odredista. Mnogi Njujorcani nemaju automobile. Zive po malim stanovima i pored stanarine placaju i ostale stvari kao sto su zemljarina, vesernica sa masinama, portir, ako istog imaju, svoj parking. Ukoliko zive po predgradjima, odnosno malo "gorim" krajevima, vode racuna kada i u koje vreme ce da se parkiraju na levoj, a kada na desnoj strani ulice zbog vozila za ciscenje ulica. Po ostalim americkim gradicima, na zalost, nema trotara bas svugde, ali su zato postavljeni travnjaci i pesak lepo preko njih prodje. Videla sam ljude koji su apsolutno nepokretni i koji se voze u invalidskim kolicima koja verovatno imaju neku vrstu motora. Ti ljudi cesto voze stranom predvidjenom za bicikliste. Mogu da zamislim kako bi izgledao saobracaj kod nas kada bi neko takav prelazio ulicu. A sto se tice prilaza za osobe sa problemima u kretanju, svaka ulica, svaka kuca, svaka radnja, svaki restoran...imaju prilaz za kolica. Ovo sto se kod nas desava mozda se desava u nekim gusto naseljenim azijskim gradovima. Pa kod nas morate da se provlacite kroz automobile parkirane sa svih strana. Kod nas je covek okruzen limom i smradom od izandjalih motora, izandjalih krntija od automobila. Nismo svestan narod. Nemamo osecaj za zajednicu, druge ljude pored kojih zivimo, nase sugradjane.


Upravo to...

... mi se desilo prošlog vikenda u gore pomenutoj ulici Vojvode Brane. Naime pošto je Bulevar bio zakrčen jer se naši odgovorni sugrađani zaustavljaju u jednoj traci Bulevara da časkom obave neki posao (o tome piše današnji glas http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/bg07041902.shtml) ja se odlučim da prođem ulicom Vojvode Brane. Kad najednom iz suprotnog smera mi nailazi jedna naša sugradjanka u električnim invalidskim kolicima. Automobili parkirani sa obe strane, jedva se nekako sklonih u stranu da gospodja prodje. Niže pošto je ulica relativno blizu pijace Djeram gomila sveta sa prepunim torbama...Samo gledam da nekog ne zakačim. Ne mogu da kažem da su ljudi krivi, jer su na svim trotoarima parkirani automobili celom širinom trotoara. Okolo novih zgrada ko pečuraka posle kiše. Neke još neuseljene. Kako će izgledati kad dodje još ljudi i automobila mogu samo da zamislim. To što je Beograd bio kasaba ne reševa problem... Verovatno će se deo problema rešiti kad bude izgradjena garaža ispod Djeram pijace time što će "dodjoši" parkirati u njoj, ali ovi automobili su meni više delovali kao da pripadaju stanarima okolnih zgrada. Ne znam tu nešto sa planiranjem, projektovanjem, predviđanjem... nije u redu, i ko je kriv više nije ni toliko važno... Treba naći neko rešenje i za postojeće probleme i voditi računa o tome kako ne praviti slične greške u buduće.


Evo ...

...u današnjem BLICu ipak će se nešto uraditi sa parkiranjem na ovom prostoru... Samo da vidimo da li će se naći rešenje i za trotoar.


Nemojmo

tako.
Ovde se na papiru sve radi zakonski u skladu sa odlukama.
Siguran sam da je urbanisticki plan uradjen u skladu sa savremenim tokovima.
Ali, problem je sto se u medjuvremenu zazmuri i saceka da odredjene "baje" zavrse sta su pocele pa da udju u DUP kao svrsen cin. Jer zaboga to je zateceno stanje.
Naravno nije Djordje kriv za sve na ovom svetu, ali nema institucionalizovane komunikacije sa gradjanima.
Nema jasno i glasno odredjenih telefona i definisanih nadleznosti. Nemojmo tu da se lazemo.
Gradske sluzbe se stalno poigravaju pitanjima nadleznosti sa nezadovoljnim gradjanima koji zatim odustanu od inicijative da bi im se prigovorilo da zaboga nisu zainteresovani i ne prijavljuju.
Dajte table kao u Kanadi na ulicama sa velikim telefonom na koji se mogu prijaviti sve nepravilnosti.
A onda operater sam prosledjuje onom ko je nadlezan.
A ne gradjani, da bi prijavili prvo moraju da procitaju sve zakone pa ni onda da ne znaju ko je odgovoran.
Mislim to je samo sakrivanje i to je svima jasno.
Mi imamo situaciju da okrenemo inspekciju i prijavimo ozbiljnu kriminalnu radnju a njihova reakcija je " nije to nas posao" i gotovo, cao, dovidjenja.
Pa zar nije normalno u normalnom drustvu da taj inspektor ili sluzbenik primi bilo koju prijavu i prosledi je kolegi koji je nadlezan ?
Pa zasto od gradjana ocekujete vise nego od sebe samih koji na kraju i finansiraju vas da za njih nesto radite ?


Komunikacija

za ervetor
Ne volim da komuniciram sa nekim ko nema jaja da se potpiše, to anonimisanje dosta govori i o biću koje sedi za tastaturom i prazni svoje emocije uznemirene bilo čime ili bilo kada. Ipak, tema je super.
Slažem se da komunikacija sa građanima nije dovoljno institucionalizovana. Sada je stvar ovakva: ima javni uvid kada se radi o planovima, uspeo sam da uvedem praksu da se poveća mogućnost uvida u rad urbanista od strane građana, postoji Beoinfo - adresa gde se mogu dostaviti žalbe, tužbe ili predlozi, opštine od arhitekte opštine do predsednika, građevinski inspektor opštine i grada mora da reaguje a ako ne onda treba biti uporan i tra
žiti od predsednika opštine intervenciju ali, što mnogi čine, javite se malim dopisom mojoj kancelariji i još se nije desilo da se stvar nije razjasnila. Postoje udruženja građana i mogućnost građanske inicijative. Grad nudi, dakle. dovoljno mogućnosti za delovanje, treba biti uporan i insistirati da se prava građana poštuju. Mislim da je otkrivanje demokratije težak posao i svakako pravili u okviru ove teme moraće da se menjaju, da se ceo proces komunikacije vlasti i građana učini vidljivijim i za sve učesnike i vlast i građane bude obavezujući po pitanju prava i obaveza. Možda ovo liči na demagošku žvaku ali sa mnom je problem što ja stvarno u to verujem i za to ću se boriti.


Re: Komunikacija

Gospodine Bobiću, da li možete da napišete komentar na moj post "Ko plaća, taj i bira...." iz vaše predhodne teme. Jasno ste objasnili kako je sada, ali čini se da to ne daje dovoljno dobre rezultate...

Drugo, meni se čini da ako građani postave pitanje i ako sumnjaju u neke nepravilnosti i sl. i o tome obaveste nekog ko ima neku polugu vlasti onda to treba da ispita taj neko. Ne kažem da Vi treba da budete istražni sudija, ali ne mogu to da budu ni građani, oni nemaju pristup informacijama, naročito kad nisu strana u postupku... Pritužbe upućene Vama treba da ispita neka od gradskih službi i da obavesti javnost ili nekog tužioca, istražitelja i sl. Građani imaju svoje obaveze i svoje poslove i ma kako bili zainteresovani nemaju vremena da se snalaze u vrtlogu ko je za šta odgovoran.

Inače što se anonimnosti tiče ovo je takva vrsta medija. Na prijavi za registraciju je tražen nick name a ne puno ime i prezime, broj lične karte, krvna grupa i sl. Ja zaista ne vidim kako će saznanje imena nekog potpuno anonimnog građanina ovog grada koji želi da učestvuje u raspravi uticati na vaš odgovor.
Ja sam za nick upotrebio nadimak koji koristim već 35 godina i po kome me više ljudi poznaje nego po punom imenu i prezimenu.

Ako vam nešto znači moje ime je Dragan Marković... :)


Poštovani Gospodine Markoviću,

drago mi da smo se upoznali. Čitam vaše komentare i nadam se ste odgovore na neke od vaših misli našli na ovom blogu pisano sa moje strane. Ima jedan problem u pritužbama građana koje se zasnivaju na sumnji ili su anonimne. Ja neznam kako drugi organi na to reaguju i dali sumnja jeste osnov za neku istragu. Moj lični stav je da takve stvari treba baciti u koš, ne zato što mi nije stalo do mišljenja građana, već zato što je moj doživljaj demokratije upravo u tome da građanin ima obavezu da personalno i javno učestvuje u sistemu vlasti. Istraživanje na osnovu sumnje može da nanese štetu nekom osumnjičenom, ispostavi se da to nije tako, ljaga na njemu ostaje a anonimni prijavitelj uživa, možda je samo to i hteo, malo da nasekira komsiju ili nekog službenika u vlasti. Mislim da nije efikasno, nije građanski, po mom mišljenju, učestvovati bez imena i prezimena kada se radi o potrebi da se neka loša stvar u gradu, bilo da je proizvodi vlast ili građani, obelodani i ako je zaista tako kazni. Možda nisam u pravu, ali ja sam lično tako radio uvek pa imam pravo da zastupam svoj stav bez obzira na ovo šta sada radim. Tako ja vidim učešće građana i zato cenim akciju ljudi sa Zvezdare oko parkića (bez obzira dali to rade u skladu sa zakonom ili ne, to je drugo pitanje)jer se oni pojavljuju kao ličnosti, javno iskazuju svoj stav i bore se za njega.
U moju kancelariju stižu dnevno desetine pisama građana gde iskazuju swvoje probleme. Nije se dogodilo da nisam reagovao preko raznih inspekcija, sekretarijata, policije ili već gde je trebalo i gde je bila nadležnost i nije se desilo da građanin nije dobio odgovor. Nije se možda svima dopao odgovor ali je učinjeno. Ti građani koji su svoj problem iskazivali javno i personalizovano sa moje strane imaju puno poštovanje jer realizuju pravu ideju o ušešću građana u stvaranju grada.
Razumem ja sistem bloga, svako ima pravo da radi pod nadimkom ili nekom šifrom ili sa maramom preko lica ili iz bureta ili iz mrklog mraka ili iza ćoška, to ne osporavam, pa i to je neko ljudsko pravo. Ali, poštovani gospodine markoviću, pa i ja valjda imam pravo (recimo ljudsko) da to ne prihvatam i da ne budem saglasan sa anonimnošću. Prosto, ne osećam se ravnopravnim što je uslov za dobru komunikaciju i svog stava ću se držati a odgovaraću samo kada procenim da je pitanje ili komentar izazovan.

Što se vaših komentara tiče, sve sam ih pažljivo pročitao i može o tome da se razgovara, ima tome puno mesta jer ništa nije savršeno i mnogo toga ne pogrešno, ali odbija me vaš kritizerski stav, ako dozvoljavate, jako je to sve u grču, pa nije valjda da je tako strašno, pa nije valjda da ništa nije urađeno, pa nije valjda da su svi kriminalci i korumpirani, pa nije valjda da samo vi volite ovaj grad i samo mu vi dobro mislite. Hajde, malo opuštenije, malo više informisanosti, i malo vere u Beograd koji svet smatra gradom budućnosti Jugoistočne Evrope. Pa malo li je?
Sa poštovanjem


Poštovani Gospodine Bobiću,

... nemam ništa protiv vašeg stava i principa. Ja sam koristio nick ne iz straha ili želje za kritizerstvom iz bezbedne pozicije anonimnosti, već sam smatrao da je moje ime potpuno nebitno za priču. No, to smo prevazišli...

Ja sam se zaista trudio da ne optužujem nikoga konkretno nego gradski urbanizam principijelno, jer ja zaista sem Vas i gospodina Komatine teško da znam još nekog iz urbanističkih struktura vlasti. Ja iznosim samo kako to što vi radite izgleda iz ugla gradjana koji moraju da žive ono što urbanisti zamisle, i to uglavnom potkrepljeno konkretnim primerima.

Tačno je da sam u postovima iznosio jako puno zamerki, ali to je valjda zato što problemi više žuljaju, a dobre stvari vremenom postanu prirodne. Naravno da sam kao i svi normalni, pristalica svih promena koje će učiniti da život ovde bude lepši bolji i humaniji, i upravo zato kritikujem stvari koje nam svima stoje na putu da Beograd zaista bude takav. Naravno da volim ovaj grad, ja nemam drugi, rezervni, i ne mislim da ga samo ja volim. Znam još mnogo Beogradskih nacionalista u najboljem smislu te reči. Isto tako ne mislim ni da su svi korumpirani, ali baš zbog toga treba one korumpirane isterati na čistac, kako ljaga ne bi padala na sve. Ja zaista, kao mesto koje omogućava sistemsku korupciju, vidim taj princip da investitor finansira promenu urbanističkog plana, šime mu on prestaje biti ogranicenje i postaje pokriće. Svi se plašimo, gospodine Bobiću, toga da dobre ideje prerastu u njihovu suprotnost, i da budemo izigrani, pa da nam se posle kaže, “što niste reagovali”... Jednom li smo do sad kao gradjani prevareni?

Oko anonimnih pritužbi i da li ih treba bacati u koš? Dakle ako građani iskažu neku sumnju da je nešto što je urađeno mutno, zašto to ne prokomentarisati? Pa vi ste obzirom na funkciju, najodgovorniji da štitite interese grada i građana u domenu arhitektura i urbanizma.
Na primer ovo sa pristaništem na Dorćolu. Ja o tome zaista nisam imao pojma, nisam pratio... Na konstataciju građana da je tu Miškoviću omogućeno da ostvari neku enormnu zaradu (transformacijom jedne vrste zemljišta u drugu), svako od nas postaje zaintrigiran. Zar nije bolje reći kako stoje stvari i otkloniti sumnju. Nije to istraga, to je informacija. Ovako čim se izbegava odgovor raste priča... Ljudi rade da bi zaradili, nije sporno, ali ako je ta zarada ostvarena na račun javnog interesa ili tako što se stvar radi protivno interesu građana, protiv zakonito ili čak po lošem zakonu onda to jeste problem.

Drago mi je čuti da cenite angažman građana oko Petog parka, ali ne zaboravite da oni to rade već dve godine i da se sastaju skoro svakodnevno jer im je zaista dozlogrdilo. Oni su se istrajnošću izborili za to da postanu paradigma građanskog otpora. Ne zaboravite koliko to vremena, truda i ako hoćete i sredstava košta sve te građane i njihove porodice. Zar je normalno da građani u XXI veku dve godine ležu ispred bagera, prave noćne straže, puštaju sirene, zatvaraju ulice, angažuju profesore, advokate, pravnike, umetnike, rokere, repere i sl. da bi se neko osvrnuo na njihov problem. Naravno bolje ikad nego nikad i hvala Bogu da kažete da se radi na iznalaženju rešenja. Ponekad se pravo i pravda razidju i nastane konflikt, pa je važno da oni koji upravljaju nađu način da se to prevaziđe.

A na tituli grada budućnosti zaista čestitam i voleo bih da se to zaista realizuje. To je priznanje ali je i velika obaveza.


Poštovani Gospodine Markoviću,

Generalnim planom Beograda iz 2003 godine predviđenoje izmeštanje luke Beopgrad na drugu obalu Dunava jer je ovaj prostor postao veoma blizak centru grada (grad se hvala Bogu širi) i opstanak luke na ovoj lokaciji nije više moguć. Posebno zbog nemogućnosti opstanka železnice (loko teretna stanica Karaburma koja odvaja celu palilulsku padinu od Dunava). Luka Beograd će sa smanjenom funkcijom ostati gde je dok se drugi kapacitet ne uzgradi. Pre dve godine sam pokrenuo inicijativu za promenu namene ovog prostora jer nije logično da u prostoru između Marine Dorćol i Ada Huje bude neka industrija ili skladišta. Ovo je mesto gde se može realizovati deo centra Beograda na reci saq stanovanjem, poslovnim prostorima, zelenilom i drugim sadržajima koji tome pripadaju. Plan, koji obuhvata oko 500 hektara se radi u Urbanističkom zavodu a predhodiola mu je javna urbanistička anketa gde su urbanisti predlagali svoje viđenje ovog prostora. U međuvremenu Delta je kupila luku Beograd sa pripadajućim zemljištem (oko 60 hektara) i kompanija se kao korisnik prostora uključila u izradu plana što je prirodno i poželjno. Grad Beograd želi da urbanizuje ovaj značajan i sada nažalost sasvim zapušten prostor. Ne vidim razloga da se Delta ili bilo koji drugi korisnik zemljišta ne uključe u diskusiju oko izrade plana. Plan će biti odmah posle leta na javnom uvidu i tada će građani moći da reaguju i kažu svoj stav. Tako, da ne vidim o kakvoj sumnji se radi i čijoj u odnosu na ovaj plan. Koliko će Delta da zaradi me ne interesuje, oni su kuplili Luku Beograd i sav rizik ovog posla je na njima. Posao urbanista je da u skladu sa standardima za zone namenjene stanovanju i poslovanju u okviru gradskih centara planiraju prostor i odrede parametre za izgradnju. Ni manje ni više od toga. matra se da investitor dođe kod urbanista i diktira plan, naravno da nije tako, ali mišljenje nekog ko će dep ovog prostora realizovati jer je vlasnik je važno za urbaniste kao uostalom mišljenje bilo koga ko j involviran u poduhvat, bilo da je deo gradske uprave, neke institucije, građana ili investitora. I dalje, glavni cilj svakog plana je da pre svega zaštiti javni interes. Ovde je interes da se očajno zapušteni prostor uredi i da Beograd dođe do reke na dobar način.Ipak, interesantno je da godinama na ovom prostoru postoji đubrište, nekegalna gradnja, bespravno korišćenje zemljišta i ni glas ni od koga, kao da to ruglo nije postojalo, ali kada se pojavio investitor ili kad grad pokušava da uredi obalu, onda se postaje znatiželjan, meri se masnoća tuđe čorbe i beskrajno se sumnja. Nemam ništa protiv toga, javna kontrola javnih poslova je neophodna ali gde je bila znatiželja do sada, kako da to đubrište nije iritiralo građane do sada.
Što se tiče Luke Beograd, mislim da je njena transformacija pitanje vremena, ona treba da postane turistička marina i prostanište i dobro hje da se pojavio investitor koji može da u saradnji sa državom i gardom to realizuje. Pa to se tako radi u celom svetu, i ja neznam drugi način. Ako se radi po zakonu i po pravilima struke ja ovom prostoru vidim lepu budućnost.
Sa poštovanjem


Sredjivanje obala Beograda

Ja sam Vam zahvalan na ovako iscrpnoj informaciji. Sve što sam naveo u predhodnom postu je bilo principijelne prirode i Luka Beograd je samo izvučena kao primer iz postova koje su drugi postavili. Najbolje je kad nam neko ko raspolaže informacijama, potpuno jasno iznese kako stoje stvari. To nije gledanje u tuđ tanjir, jer Beograd pripada svima nama. Hvala još jednom.
Potpuno je jasno da ceo taj prostor (a verovatno i Dunav stanicu i onu prugu podno Kalemegdana i verovatno sve što ide uz biciklističku stazu) treba preurediti i ispuniti raznim sadržajima stambene, poslovne ali i rekreativno sportske prirode i svime što ste naveli (bilo bi lepo da se pešačka i biciklistička staza produži). Potpuno se slažem. Zaista je ruglo i ogromna šteta što Beograd sem u malom delu nije sišao na svoje reke. Ipak moram da postavim neka pitanja opet principijelne prirode.
Kažete međutim da je "U međuvremenu Delta je kupila luku Beograd sa pripadajućim zemljištem (oko 60 hektara)". Pitanje je (zaista nemam informaciju) ko je bio predhodni vlasnik luke, Grad Beograd ili Republika i da li je izabran baš najpovoljniji redosled poteza? Naime ako se znala odluka ili plan ili ideja da se upravo ta industrijska zona pretvara u stambenu da li je trebalo prvo prodavati luku pa onda vršiti prenamenu ili to izvesti na neki drugi način. Ko će u ovom slučaju finansirati izgradnju nove luke na suprotnoj obali? Nije sporno da Delta koja ima kapital učestvuje u svemu tome, samo je pitanje da li bi drugačiji redosled poteza omogućio veći priliv sredstava u gradski budžet zbog razlika u raznim taksama koje treba da uplati. Ovo pitanje vezano za Deltu i Luku Beograd je pitanje koje važi i za sve buduće lokacije tog tipa (stovarišta, propale fabrike, GSP garaže ...).
Još jednom zahvaljujem na odgovoru i mislim da informacije ovog tipa svima donose korist.

S poštovanjem.


Pravedno rešenje

Po meni bi pravedno rešenje bilo da se onome ko je kupio luku sagradi nova luka sa druge strane reke, a zemljište gde je bila stara luka ostane gradu, kako bi se vratilo ranijim vlasnicima, odnosno prodalo na licitaciji. Naravno, nova luka bi morala da ima adekvatan drumski i železnički prilaz.

Čujem da je i sa BIPom sličan problem.


G. Bobiću,

Ponavljam, pod istim nadimkom na Vašem drugom postu imate detaljnu pritužbu! Da nije u pitanju ćirilica? Transkribovaću ako treba, samo napišite.

Vi jeste gradski arhitekta, ali ta demagogija da ćete otići sa bilo kim u najbližu policijsku stanicu ne pije vodu, pošto već nedelju i po dana, koliko dugo imate nalog na Blogu B92, niste otišli tamo, a verujem da to ne bi prošlo tek tako neopaženo od strane medija. I siguran sam da postoji hrpa ljudi koji bi otišli u policiju s Vama. Evo, već Vam se nude i nije još kasno.

Dobro je što ste priznali da ima puno inicijative, ali molim Vas prekinite da se vadite na anonimnost. Ljudi su Vam se već predstavili ili su detaljno opisali kraj u kome žive, kao ja npr. gde čak dovodim svoj lični integritet u pitanje, jer se radi o čardacima i ruglima iza kojih moguće stoje ljudi kojima se ovakva javna pitanja i sugestije ne sviđaju do te mere da bi preduzeli neke drastične radnje… Sada vidim da sam se prevario što detaljišem oko problema u mom kraju, jer vi sve to uporno ignorišete kao visoki službenik Vlade Beograda. Pa ne obraćamo se mi ovde samo Vama, već celoj Upravi, tako da ta zaobilaženja samo Vama štete. Da bi štetu sprečili, verujem da Vam ne bi bilo teško da ova ozbiljna upozorenja bar prosledite Vašem nadležnijem kolegi, arhitekti. Prosto, nije fer da sada javno kažete kako ćete izbegavati dalje inicijative. Nije demokratski, bolje…

Beograd se razvija. Ne, Beograd postaje Čardakgrad. U Beogradu su trotoari sve manji. Sve je manje parkova i zelenila, a naročito u prigradskim naseljima koja vi vrlo retko spominjete. Prigradska naselja su Vam definitivno među poslednjim stvarima na lestvici prioriteta. Razumeću ako bi bar priznali da Vam je Beograd prevelik zbog tih silnih brda, Sremčica i Besnih Fokova…

Evo još jedne zanimljive stvari pored onih na Vašem drugom postu. Koliko košta parking u garažama pored BAS-a? U Rakovici na primer, ispred zgrade SO, parking se naplaćuje 60 dinara! Dobro, možda je tu u blizini Glavna železnička stanica ili pak neki super prometni hiper market pa je ta cena toliko „realna“… Sve mi se čini da se tu neko debelo ovajdio iz opštine u kojoj najveći deo vlasti kontroliše DS.


Djordje Bobicu,

da nisi pisnuo ni rech vishe. Samo laprdash, kljun ne zatvarash. Da te ne znam mislio bih da si ti onaj Lajavi Krelac (Loudmouth motherfucker), Sofronije Leghorn, tachno taj. Tako si svim jebivetrima na Blogu B92 zapushio usta da je milina. Some Mutavi.


......gosn Restak.............spavamo???????.........

Zoxterizacija ...........

Jedva covek pocne da odgovara i onda se nadje budala koja ovako reaguje...........


Kraja

Ova budala je to napisala PRE nego shto se Dj.B. smilovao. Proveri Krajo, molim te. Mozda je bash zbog ovog gore i skinuo selotejp sa usta.


Kada cete skloniti grob

Kada cete skloniti grob Dimitrija Tucovica sa Slavije?????


Grob?

Zar to nije samo spomenik?


Kažu

čovek stvarno sahranjen na sred trga. Malo avetinjski, je l' da?

Pozdravljam tvoju odluku da se vratiš.
Dobrodošao kući.


ne, istina je da je tu grob

ne, istina je da je tu grob dimitrija t.


Razlika

Pa, sahraniti čoveka na sred trga ili oko nečijeg grob izgraditi trg, čini mi se da nema velike razlike. U oba slučaja se radi o istom iščašenom rezonu.


Moje ime je Soldo Darko

Molim Vas da me ne vredjate g.Bobiću

Potpiso sam se i vrlo precizno naveo o kojoj se zgradi radi i kakvom slučaju.Juče sam dobio odluku o rušenju , naravno videćemo da li će do toga doći.
Dakle da ponovim , zašto moram da utrošim 8 meseci svog života da bi vaša vlada izvršila odluku koja je donešena par godina ranije.
To je problem, sistem ne da ne funkcioniše nego je u KOLAPSU.


Hrabro

Poštovani g. Bobiću,

posle nekoliko pročitanih komentara u nizu - želim da podržim Vašu odluku da se upustite u uzburkane i stenovite vode;)) javnog blogovanja. Vidim i da ste do sada već shvatili koliko to može da bude teško i ponekad obeshrabrujuće.

Ipak, to je i jako dobar način kontakta sa ljudima, direktnim korisnicima Vašeg "preduzeća". Pogotovo je ovaj B92 blog dobar u tom smislu. Nadam se, sa tim u vezi, da ćete umeti da prevaziđete malodušnost i osećaj besmislenog pregnuća kakav, pre ili kasnije, javne ličnosti po pravilu razviju kada svoje misli ponude na komentare, često i brutalne, blog javnosti. Tada, dakle sa kolometražom, Vaš blog će postati i dugotrajno koristan i sjajan kontakt sa jednom važnom funkcijom u NAŠOJ gradskoj vlasti.

I na kraju, kao glasač;)), da iznesem svoj skromni sud o Vašem radu do sada: za mene veoma korektan, vidi se ideja, vidi se i hrabrost što posebno cenim (npr. laki metro, naspram megalomanskih projekata klasičnog, ukidanje visinskog ograničenja oko Arene itd.). Imam, doduše, i tri primedbe:

1) Kašnjenje, makar u odnosu na najave, početka gradnje mosta preko Ade. Dozvoljavam da tu ima problema sa kojima nisam upoznat.

2) Odluka (da li je tu bilo odluke, ili je spontano upropašćena stvar?) da se UMP ne radi denivelisano, već sa gomilom semafora na svakoj raskrsnici. Ovde je demonstrirano prihvatanje linije (finansijskog) manjeg otpora i na taj način sjajan projekat UMP-a sveden je na gomilu ulica na kojima će semafori zakočiti saobraćaj

3) Najveća zamerka (mada ste se Vi tu još najduže i najbolje držali) - poraz pred pritiskom i RASISTIČKIM demonstracijama koje su onemogućile da se problem sa romskim favelama ispod Gazele reši raseljavanjem (napominjem da sam i sam stanovnik dela grada u koji su ti ljudi trebalo da budu raseljeni!).

Ipak - sve u svemu - ova gradska vlast ima sigurno još jednom moj glas...


Kakva uvreda

Ja sam protestvovao protiv gradnje naselja za beskucnike ispod Gazele i veoma ste me uvredili sa recima "rasista". Ja sam protestvovao protiv naseljavanja ljudi koji ne postuju osnovne norme gradskog i civilizovanog ponasanja a nisam protestvovao protiv Roma. Ja smatram da svako treba da postuje zakon i pravila ponasanja. Mozda vama ne smeta konjska balega, deponije ispod prozora, paljenje guma ili da vam ukradu kablove od telefona ali meni smeta ko god to radio. Ako nekada budu protesti i protiv vlasnika pasa Srba koji ostavljaju izmet svuda po gradu i na tom protestu cu biti.
Naselja socijalnog tipa postoje i u Kanadi, samo sto se grade ravnomerno po svim delovima grada i u njima moraju da se postuju neke norme ili slede visoke kazne.
Zasto se ne sagrade stanovi za sve ljude koji tesko i posteno rade svoje poslove za mizerne plate. Vecina ih napusta zemlju zbog toga.
Ova vlast se ponasa ne ko vlast vec kao koncesionar i sve njene odluke se mogu razumeti samo u tom svetlu. Ne grade oni stanove kartonasima zato sto ih vole vec zato sto im treba lokacija ispod gazele.

Dusan Milivojevic


Gradski kreativni direktor

Sta mislite o ideji da se ustanovi i funkcija "gradski kreativni direktor"? Mislim da bi bilo odlicno kada bi postojao neko ko bi se bavio nacinima da se Beograd ulepsa i ucini zanimljivijim na nacin koji ne zahteva velike budzete i ne spada u domen arhitekture i urbanizma.

Mislim da je jasno da je dizajn u danasnjem svetu veoma bitna stvar koja ne predstavlja tek puku formu. Da bi Beograd postao uspesan brand, potrebno je da ima stvari koje ce ga izdvojiti u odnosu na druge gradove. Posto arhitektonskim nasledjem ne mozemo da konkurisemo gradovima kao sto su Prag, Budimpesta ili Bec, ono sto mozemo je da postanemo poznati po avangardnoj arhitekturi, ali i po instalacijama, neobicnim resenjima i tome slicno. Cak i tako banalne stvari kao sto su kanta za djubre, klupa ili bandera mogu biti avangardni. Iako Beograd ima mali budzet, mislim da bi se moglo naci izvanrednih arhitekata i dizajnera kojima bi gradnja u Beogradu bila izazov, a ne tek jos jedan novi posao.


Kreativni direktor

To je dobra ideja, sada to rade ljudi iy sekretarijata ya kulturu, moja kancelarija, profesinalna udruženja i za to angažujemo za pojedine akcije putem konkursa (ova instalacija u Knez Mihajlovoj na primer) pojedince. Vaša ideja je dobra jer bi to omogućilo da se na nivou grada stvori koncept na duže staze pa bi to bilo delotvornije od pojedinačnih akcija. Radiću na tome i hvala na ideji.


barselona

...je pravi primer kako se malim, izvodljivim akcijama u prostoru unosi crv promene u prostore grada. Pred olimpijadu '92 upustili su se u uredjenje inace zapustenog grada kroz oko 150 malih intervencija u prostoru. To je pokrenulo duh promene i optimizam i kasnije je bilo lakse preci na vece poduhvate.

RIBA (Royal Institute of British Architects)je 1999 svoju najvecu godisnju nagradu po prvi put dala ne pojedincu nego gradu - Barseloni. Josep Acebillo je glavni arhitekta Barselone.

Posto znamo ono o muzici i parama mogli bi investitori da kao obavezu dobiju i sponzorisanje ovih malih intervencija u prostoru. Bolje da se slikaju pored fantasticno dizajnirane klupe i bandere nego pored dzipa.


Koliko sam ja uspeo da

Koliko sam ja uspeo da primetim sirina trotoara se uglavnom postuje, cak se novi objekti pomeraju dublje o odnosu na stare koji se ruse.Na Vracaru je OBAVEZNA izgradnja podzemnih garaza u svim objektima.
To sto nema dovoljno parking mesta grad nije kriv.Ne ocekujete valjda da grad otkupljuje placeve od gradjana i pravi parkinge?
Poseban problem je sto Beograd nije Pariz, nije se na vreme razmisljalo o sirini ulica...Beograd je izrastao iz turske kasabe i neki delovi grada su takvi kakvi jesu.
Moj utisak je da postojeca gradska vlast u datim uslovima radi dobar posao. Ako mislite da Bgd lose izgleda zadjite malo po Srbiji pa pogledajte kako tamo izgledaju ulice, da li je nesto promenjeno od npr.1980...
Problem automobila je problem svesti ljudi.Previse ih je i ljudi ih neumereno koriste.


Ih,..

...kakva je to logika, "dobro je, jer može da bude gore"...

Ne bih se ja bavio time da li rade dobar ili loš posao, jer kad se tako kaže to zamagljuje sliku. Ova vlast radi neke dobre i neke loše stvari, i za dobre je treba hvaliti, ali za loše mora da trpi i kritiku. Nama je cilj da kroz diskusiju i primere ukažemo na probleme, da bi život u ovom gradu izgledao bolje.
Ovo za ulice i kasabu je potpuno tačno, ali ne vidim zašto se na primer postupnim povlačenjem novoizgradjenih zgrada ne bi došlo do prostora za proširenje ulica. A i ova ideja sa otkupom placeva kako bi se pravili parking prostori, placevi, igrališta isto nije loša.


marke

To nije samo logika. To je Srpski Brend. Bre. End.


ispravka:

tj. dve:

1) grad jeste kriv što nema dovoljno parkinga, zato što ne kontroliše sprovođenje planova, odnosno projektovanje, odnosno izvođenje, odnosno tehnički prijem objekata

2) grad treba da gradi javne garaže i treba da omogući privatnim investitorima da ih grade i daju na tržište pod jasnim uslovima; to je moguće.

3) grad bi trebalo da otkupljuje zemljište za izgradnju zelenih površina i igrališta, odnosno proširenje postojećih zametaka (zatrpanih kioscima, vozilima, kontejnerima).
u beogradu (širi centar) u poslednjih 80 godina nije izgrađen ni jedan park. pogledajte vračar- on nema bitnije zelene površine, a kako stoji stvar neće ih ni imati. a gustina se povećava. zamislite da imate dete na vračaru. gde ćete da ga izvedete? kod hrama? da se truje izduvnim gasovima iz bulevara jna ili obližnjim zračenjem prostakluka u obliku mermerne fasade najvećeg bunkera u evropi (koju plaćaju ojađeni građani)?


BRAVO MAJSTORE

ja imam dvoje dece na Vračaru.
I svaki dan razmišljam o najvećim pločicama na Balkanu.

A ono što je još interesantnije to je da gomile sveta svakodnevno prolaze diveći se tom gradilištu i da pojma nemaju gde je narodna biblioteka.


Ko je kriv?

Ne branim ja grad ako ste to mislili. Grad je sistem koji se sastoji od uprave i građana koji deluju u skladu sa pravilima. Pa kad govorite o gradu i krivic i vlast i građani imaju svoje odgovornosti (ne samo prava i zahteve) Nedostatak parkinga je bolna tačka Beograda, kao i u svim gradovima diljem Evrope. Problewm sa parkinzima je nastao jođ pre dvadeset godina kada je počela ekspanzija automobila a građene su zgrade u centralnoj zoni bez garađa i parkinga. U krugu "dvojke" samo za stanovnike nedostaje preko 40.000 parking mesta, nisu ljudi krivi, imaju pravo na svoje aute, stanuju u zgradama koje nemaju parking i to jeste problem. Smetaju i sebi i komšijama a o ekologiji da i ne govorimo. Takođe, istina je da gradska vlast treba da reši taj problem i odgovorna je za to. Dali je i kriva, pa neka bude i kriva ali to ne rešava situaciju.

Šta radi gradska vlast na tu temu:
1. Uvođenjem parking zona sa plaćenim i ograničenim vremenlom zauzeća parkinga dosta je promenilo na bolj. Smanjen je broj posetilaca koji dolaze posao ili u kupovinu kolima i ostaloje više mesta za stanovnike ili vlasnike poslovnog prostora. Sada se u gradu može pristojno parkirati, svakako bolje nego pre.
2. Uređuju se ulice po sistemu integrisanih ulica (evrposki recept) gde je određen prostor za kolovoz (nema parkiranja na kolovozu pa je saobraćaj protočan), prostor za parkiranje uredno i civilizovano i prostor za pešake koji je bezbedan. Urađeno je tako oko 150 ulica i u narednih pet godina najveći broj ulica će biti tako opremljen. To je važno uraditi jer je to deo akcije za uređenje parkiranja i trasa za pešake. Ima otpora od strane stanovnika jer se istini za volju smanjuje broj parkinga. Ali bolje je i tako nego da imamo aute nalepljene na fasade bez bezbednog prolaza za pešake, dečija kolica i invalide.
3. U novim zgradama, posle 2003 godine obaveza je investitora da se grade garaže za zgradu i bez toga se ne može dobiti građevinska dozvola. To se zaista striktno sprovodi (izuzetak su akcije gde se tavan prerađuje u stambeni prostor) i kontroliše. Tako je sprečeno povećanje nedostatka parkinga.
4. Upravo je na usvajanju Plan javnih garaža za teritoriju centralne zone i priprema se program uzgradnje. Moguže se da se ide na koncesiju kao što je u Beču ili da se putem tendera dodeljuju investitorima pojedine lokacije ili da grad ide u zajedničko ulaganje sa privatnim kapitalom što je često u američkim gradovima. Izgradili smo javnu garažu ispred Starog dvora koja veoma dobro radi ali setite se buke koja je oko toga dignuta. Građani i pojedini eksperti su bili listom protiv toga. Sada ni da kažu "izvinite". Projektuje se javna garaža ispod dela Skerlićeve i gradiće se na jesen. Završeni su projekti za dogradnju javnih garaža kod Zelenog venca i na Obilićevom vencu. Izgradnja garaža je dobro rešenje ali je zavisno do novca koji se za to može izdvojiti iz gradskog budžeta. Tražimo način da garaže gradimo a da ne opteretimo grad dodatnim izdavanjem.

Najzad, u pravu ste da grad treba da izdvaja novac za kupovinu terena za javne namene. To će se svakako dogoditi kada zakon bude u tom smislu pomogao takvoj akciji. Za sada hje to teško jer su vlasnici zgrada zaštićeni (hvala bogu što je tako) i otkup se zasniva na pogađanju sa njima. U ovom trenutku, oni radije prodaju svoje nekretnine pa sa njima i zemljište privatnim preduzetnicima jer dobijaju bolje uslove - više para. Grad ima ograničenja i ne može da se takmiči sa privatnim kapitalom. Ali i kada u urbanističkom planu urbanista predvidi park na mestu nekih zgrada, sledi linč od strane građana-vlasnika uz podršku javnosti jer se time, tobože, ugrožava privatni posed i ljudska prava. Vša ideja je o.k. ali mislim da je malo rano za to, prvo zakon a zatim malo urbane kulture a zatim da se porez na imovinu plaća prema ceni koju vlasnik deklariše pri prodaji. Ovako vlasnik traži ogromne sume za svoju imovinu a porez državoi plaća na procenjenu vrednost koja je zaista veoma mala. Nekoliko desetina puta manja od poreza koji bi platio na cenu koju traži. Nije tako jednostavno i radimo na tome.


dopuna za PUKI

izvinite, moj zadnji komentar je bio za nadimak PUKI


hvala

na odgovoru.
međutim, sve bi, pa i garaže u novogradnji moglo još malo striktnije da se kontroliše, verujte mi


Blok 28

je isplaniran i izgradjen osamdesetih. Pre par godina, kad je krenuo rast cena prostora oko Arene, iznenada se "ispostavilo" da u bloku, dijagonalno prema Areni, odjednom ima mesta za jos jednu zgradu. I, nikao je - i upravo useljen - stambeno-poslovni objekat u bul. Arsenija Carnojevica 99a, bez mesta za parking. Korisnici se parkiraju na prilaznom putu oko bloka sirokom 5 metara, cineci ga gotovo neprohodnim.

A Novi Beograd je jos pesma prema starom delu, gde svakodnevno prisustvujemo demonstraciji sta sve novac moze protiv gradjana.


Nadmenost

Kazete da je bezbedno kritikovati iz anonimnosti bloga B92. Iz tona koji zraci iz teksta koji ste napisali, iz vasih izjava u novinama povodom Petog Parkica (Politika od pre neki dan, cela strana posvecena vasim i investitorovim gledistima, koja su se pokazala vrlo srodna), iz izjava Nenada Komatine na TV B92, jedino sto se moze zakljuciti je da se osecate nadmocno, pa i nadmeno, u fazonu "Slobodno kritikujte gradjani, a mi cemo nastaviti da radimo kako mi hocemo". Posebno me je iritirala izjava kojom ste odgovornost, u slucaju da na kraju gradjani Zvezdare uspeju da definitivno zaustave gradnju i grad bude prinudjen da obesteti investitora, prebacili na gradjane.
Kako su se gradjevinske dozvole davale i usvajali GUP-ovi, DUP-ovi i sl., u vreme SPS-a i SPO-a u gradu poznato je. Zalosno je samo sto i ova gradska vlast, kojoj treba odati priznanje na tome sto se u domenu uredjenja grada ipak trudila (za razliku od prethodnih), ocito boluje od slicnih boljki kao i prethodnici po pitanju urbanizma.
Evo par primera iz mog kraja, iz poslednjih par godina: Hadzipopovac, ulica Bistricka, investitor presisao visinu za 2 sprata, i nikom nista. Sad su ljudi vec useljeni, i zgrada koja je ruglo u kraju ostaje tu gde je. Pa gomila objekata podignutih na zelenoj povrsini izmedju Ruzveltove i solitera u Nikodima Milasa. Je li to po urbanistickim planovima? Najlakse je zelenu povrsinu ili decje igraliste proglasiti urbanistickim planom za zonu gradnje u julu mesecu, kad nema ko na to da reaguje, a posle iz pozicije gazde u gradu uzdignuta nosa upucivati gradjane da se obrate sudskim organima, tuze investitora ili sta vec.
Izvinjenje blogerima za predugacak tekst,
Rastko Mladenovic


@marke Ako je cena zemljista

@marke
Ako je cena zemljista u Bgd-u izmedju 300-1000Eura po kvadratu izracunajte koliko bi novca trebalo izdvojiti za kupovinu potrebne povrsine za jedan park, igraliste ili parking + troskovi izgradnje.
Gradski budzet se puni iz naknade za gradsko gradjevinsko zemljiste.Ta sredstva su ogranicena i logicno je da idu u prioritete kao sto su rekonstrukcija ulica, komunalna infrastruktura itd...
Ja manevarski prostor za poboljsanje zivotnog okruzenja vidim u regulisanju nekih za sada nenamenskih povrsina.


A Grad

A Grad nenamenske površine pretvara u gradjevinske i time još više ugrožava životno okruženje. Bilo je tih placeva i po Vračaru i po Zvezdari i svi su pretvoreni u gradjevinske(preko puta kafane Kalenić, na početku Vojislava Ilića preko puta solitera, Peti parkić, Južni bulevar... ) Ja sam protiv toga da gde god vidiš prazno mesto tu zgradu posadi... Ja bih voleo da čujem za primer gde je parcela koja nije bila privedena nameni pretvorena u parking park ili igralište (sem Mitićeve rupe koja koliko shvatam ima imovinsko pravni problem inače bi bila izgrađena). To izolovano gledano nije isplativo, ali šire gledano daje prostor ljudima, a pre svega mladima da se bave sportom mimo plaćanja skupih termina u nekakvim skolama ili klubovima, druže sa vršnjacima i socijalizuju...
Ja sam letos imao primer da sam zatekao da moja ćerka sa drugaricom vozi rolere po ulici. Sportski teren ispred zgrade je prekopao bager, igralište za decu su raskopale elektrane, školsko dvorište je, da se ne bi prljalo, zaključala Direktorka i dete lepo pita gde ću ja? Šta da joj odgovorim? Nije rešenje ni da moram da je vozim pola sata do Dorćolskog keja ili Ade ili Košutnjaka...
Neka se to posmatra i kao ulaganje grada u svoje žitelje... A naročito ne valja taj manir da se postojeća igrališta i parkići dodeljuju investitorima. Tu nema troška, tu treba samo dobre volje da se odustane od zarade.


marke,

potpuno razumem o čemu pričaš.
ja sam video prizor dede koji je došao po unuka da ga vodi napolje. i onda su stajali na trotoaru na uglu ulica npr svetozara markovića i neke popreko, gde se mali vrteo u krugu prečnika 3m sa raširenim rukama i onomatopeisao avion.
Znači, beograd ima te neke veće zelene površine, njih 4-5 komada, ali mu nedostaju lokalna odgušenja u izgrađenom tkivu. dvorišta zgrada su postala zapušteni parkinzi...

no, sve je ovo lament nad očerupanom lešinom. za 2-3 godine će već biti kasno, sve će biti zapušeno. za političare i urbaniste je to period prekratak čak i da stignu na posao, a kamoli da nešto urade.
i tako ćemo na kraju dobiti grad u kom smo posekli svo drveće u bivšim dvorištima, a sada blokovima u kojima je zauzetost terena 100% (podzemne garaže se grade ispod cele parcele, u 99% slučajeva), u kom se trotoari šire, ali ne dobijaju ni jedno novo drvo... ... ...


Dobra volja

Lepo je što gradski arhitekta pokušava da prikaže dobru volju, čita naše komentare i pokušava da odgovori na primedbe, ali pravi gest dobre volje prema svojim sugrađanima bi bio da izađe u susret prevarenim građanima iz okoline Petog parka i obnovi park i košarkaško igralište.

Sve manje od toga ličilo bi na čisto licemerje.


Licemerje

Gospodine Živkoviću, ja pre svega ne pokušavam već komentarišem različita pitanja ili stavove koji se na blogu iskazuju. Drugo, ako se već angažujete, dobro je da poznajete temu i okolnosti. Licemerje bi bilo ako bih varao građane lažnim obećanjima pa je sasvim neprimereno nazivati licemerjem iznošenje stanja stvari kakve jesu. Građani sa tog "parkića" znaju o čemu se radi, i znaju da se na tom problemu radi u cilju njegovog rešavanja. A način kako vi to iznosite je samo dizanje buke bez osnova i to umanjuje kvalitet građanske inicijative. Samo im štetite svojom neinformisanošću.


Očekujemo i rezultate

Gospodine Bobiću,

U Beogradu postoji mnogo problema koje nije moguće rešiti, ili nije moguće brzo rešiti. Peti park je problem koji bi gradska uprava mogla relativno brzo da reši u korst građana, svojih poslodavaca. Ukoliko sa svojim kolegama do kraja mandata ne rešite problem, ostaće javnosti da se dvoumi između licemerja i nesposobnosti.

Nadam se da je moja zabrinutost bezrazložna i da ćete bez oklevanja skinuti ovaj mučan problem sa dnevnog reda, tako što će se razrušeni košarkaški teren popraviti, a park urediti.


slazem se

@marke
U principu se slazem sa konstatacijama.
Ne znam da li su sportski centri (25.Maj, Banjica itd..) nadleznost grada ali u pitanju su dosta veliki i nedovoljno iskoriscei kompleksi. Postojeci (zatvoreni) bazeni imaju kapacitete koji vise ne zadovoljavaju potrebe Beograda.
O potrebi bavljenja sportom mladih ,a i odraslih je izlisno govoriti tako da je prosirenje kapaciteta "sportsko rekreativnih centara" od fundamentalnog znacaja.
I pobogu prosirite ulicu na makiskoj strani Ade i napravite parkinge.Ne mora bas svakog leta da se pravi kolaps.


Postovani kolega

evo mene opet, s crtezicem ne bih li lakse objasnio u cemu je moj (i ne samo moj) problem.

http://blog.b92.net/node/5285

Dakle, zona koja je na slici uokvirena tankom crvenom linijom je ogavni slam o kome sam vam pricao. Nastao nebrigom vlasti ili kao posledica bezvlasca a verovatno i ucenom, pretnjom, i pre svega korupcijom.
Kada idem kod svojih, prinudjen sam da koristim putanju oznacenu ljubicastom bojom, tako da usput svaki put sa tri strane moram da obidjem ono ruglo.
To estetski smeta a i moralno jer podseca na svinjarije koje su moguce u nasem Beogradu.

Taj plod bezvlasca se, kazete, ne moze srusiti.
Zasto onda ne otvorite alternativni prilaz naselju (nedostaje svega 20tak metara, ne bismo mi sa osetljivijim stomacima mogli da izbegnemo svakodnevno obilazenje one bruke i sramote.

to bi bilo ruzicastom linijom, a plava crtica obelezava deo koji nedostaje otvoriti. to zaista ne bi trebalo da je problem.

Imate li komentar?


dejane,

jesi bio na karađorđevom trgu u zemunu?

pa ovo tvoje je teška idila u odnosu na ono!
pravi mali šešeljgrad! i niko da ga sruši!!!
dobro, znamo da su ovi sadašnji prilično radikalni, ali zašto kohabitanti ništa da učine???
znaš zašto? zato što ih to ne zanima ič!!! mislim, ne puni im džepove, a samo bi se nepotrebno cimali i uzrujavali u borbi sa radikalima koji na tom mestu hrane gladna usta svojih porodica i legalizuju divljaštvo na vrlo finoj lokaciji...


dejane

izvini, ja nikako da prepoznam o kom delu v.b. se radi.. ni ova mapa mi ne pomaže.. missim, ima u v.b. dosta toga nakaznog. prvo sam pomislila na onaj deo pre i oko skretanja za slanački put.. al ovo nije to.
je l' se radi o onom delu višnjičke banje u koji se dolazi 35-icom ili o onom nižem u koji stižemo busom 32?


Gore na brdu,

skrenes prema groblju, kroz ono ruglo, onda taman mislis gotovo kad eto ga novo ruglo oko kojega moras sa sve 3 strane da obidjes.


da da da

evo sad sam skontala gledajući mapu malo pažljivije..
to je negde oko toplane.
jeste, čoveče, ono gore je tako divno naselje.
a ovo su one kućice šta li su.. svačega tu ima..
i pravo ruglo su napravili sa tim. baš.


ipak ne mogu

to da prona]em, dajte nešto za prepoznavanje tog čuda pa da vidim o čemu se radi.


Kolega, care!

Evo situacije

a na linku se bolje vidi:

http://blog.b92.net/node/5289

i najiskrenije se zahvaljujem na paznji.


Navigacija

Ili sa www.beograd.org.yu :), idite na link Plan plus Mapa grada (http://www.planplus.co.yu/) pa za naziv ulice koju tražite unesite Višnjički venac (sa š i č) ili Romena Rolana i dobićete ovu sliku )ako dovoljno zumirate.


Ја чекам одговор...

Господине Бобићу,

Прочитао сам шта сте написали, и конкретно Вас питам:
''Зашто ништа нисте учинили да решите проблеме грађана који живе непосредно поред пијаце на Бањици?''

Да би Вам појаснио ствар рећи ћу Вам следеће. За разлику од ''случаја 5. парк'' , на простору садашње пијаце на Бањици је био паркинг и грађани су живели нормално. Онда се бивши председник општине Вождовац досетио, и направио пијацу (у садејству са тадашњом градском управом) без обзира на тадашње протесте грађана. Ви, садашња гарнитура на челу града, откако сте на том положају, нисте учинили ништа да вратите претходно стање на том простору, упркос упутству градоначелника, које стриктно прописује да се не могу легализовати објекти који су изграђени на паркинзима, магистралним гасоводима итд.
Не, према информацијама са којима располажем, Ви сте пијацу на Бањици унели у ДУП и легализовали је. Ви сте дозволили да се направи ОМВ пумпа у Борској улици по сред магистралног гасовода, упркос упутству где се каже да минимално растојање не може бити мање од 30 метара. Уместо рушења поменутих објеката, Ви нам шаљете пауке Паркинг сервиса који односе возила са тзв. зелених површина, упркос чињеници да су те површине одавно земљане, јер грађани негде морају да сместе своја возила, а на пијаци дефинитивно не могу. Ви нам нарочито суботом, недељом и пред празнике угрожавате безбедност и здравље, зато што морамо да пролазимо улицом јер су тротоари закрчени препродавцима, зато што ватрогасци не би могли да приђу ниједном од 5 солитера, што од гужве на улици због пијаце, а што због паркираних возила око зграда,такође због пијаце. Иста ствар је када треба да приђу кола хитне помоћи. Некоме живот зависи од тих силних минута који су потребни за пробијање до зграда.
А све то време, само 300 метара одатле стоји запуштен плац на Трошарини, који може да буде и пијаца и пословно стамбени центар, а има места и да се прошири улица Саве Машковића. Не, то никога из града не интересује, јер су велике паре у питању које могу да се добију за ту земљу.
Чак иако је процес пред судом, када је пијаца на Бањици у питању, у шта не верујем, ништа Вас не спречава да на том плацу сазидате нову пијацу и власницима постојећих локала на Бањичкој пијаци доделите локале исте квадратуре и само их једне недеље замолите да се преселе. Након тога, срушите пијацу на Бањици и направите паркинг, односно све вратите у првобитно стање. Трошкове свега тога треба да сносе они који су дозволили изградњу пијаце на том месту, а Ви знате ко су.

Волео бих да прочитам Ваш коментар овога што сам написао.

П.С.
Више пута сам писао канцеларији градоначелника и осталих надлежних служби, а једном, након неформалног разговора у БК телевизији пре око 2 године, и Вама, и то са пуним именом и презименом. Током тог краћег разговора сте рекли да немате појма о случају пијаце на Бањици. Ево, сада Вас упознајем са случајем по не знам који пут.


Banjica pa pijaca

Svakako ću se potruditi da vidim o čemu se tu radi pa budite malo strpljivi, ne znam ceo Beograd napamet.


Захваљујем

Надам се да неће да буде исто као и пре две године, и тада сам добио исти одговор. Узгред речено, не знам да ли је случајно, али данас је комунална инспекција имала акцију око бањичке пијаце, што свакако подржавам, али то је кратког даха, пошто проблем не може да се реши на тај начин, већ само враћањем на стање како је било некада и пресељењем пијаце на нову локацију, а најбоља локација која би задовољила све потребе становника Бањице, Вождовца, Кумодража, дела насеља Браће Јерковић, па и Миљаковца, јер су становници Миљаковца на пола пута између Видиковца и Бањице, јесте потез између пумпе на Трошарини, Саве Машковића и Војводе Степе. Та површина је савршена за овакав објекат.


Banjica i pijaca

Poštovani Zoza,

Pijaca na Banjici je nastala u nekom predhodnom periodu, dali je to dobro ili ne prosudilo je vreme, građani tu kupuju i nisam siguran dali bi bili saglasni da se ta pijaca izmešta. Eventualno premeštanje na lokaciju koju vi predlažete nije moguće jer to zemljište nije gradsko. Slažen se sa vama da je pojava pijace napravila problem sa parkiranjem. U planu koji se sada radi predviđena je garaža ispod pijace koja će rešiti problem korisnika pijace i kupaca, ali planira se i novi način parkiranja za stanovnike. Ovde je problem kao i na mnogim drugim lokacijama, stari planovi po kojima su naselja izgrađena su imali premali standard za parkinge, povećanje broja automobila zahteva da se na istom prostoru obezbede novi parkinzi često na uštrb zelenila. To je zatečeno stanje koje pokušavamo izradom novih planova da prevaziđemo i saniramo taj nedalekovidi planerski potez iz prošlih vremena.


Изгледа да нисам био јасан

1. Понављам да је пијаца ИЗГРАЂЕНА НА ПАРКИНГУ.
2. Паркинг који је постојао на месту пијаце је сасвим довољан за становнике 5. солитера.
3. Колико ми је познато становници 5. солитера никада, па ни сада нису били одушевљени изградњом пијаце и јако би волели да се иста измести и да им се врати мир који су изгубили изградњом исте.
4. И становници Миљаковца су били навикнути да купују на пијаци на Миљаковцу, па сте је укинули, морам признати без разлога.
5. Одлично сте се распитали и сазнали оно што ја већ знам (као што знате Београд је мало место, све се зна), а то је ''генијална'' идеја неког појединца да изгради некакву гаражу за купце и да становницима 5. солитера узме и оно мало зелених површина које су преостале. Због тог ''квази'' решења, односно насилне легализације пијаце на месту где јој место није, ја сам и писао Вама и градској власти, са упозорењем да је у току разматрање могућности за подизање кривичне пријаве против свих који су умешани у све околности које су довеле до изградње и сада до насилне легализације пијаце.
6. Кажете да земљиште у Саве Машковића није градско. Ако није градско чије је и зашто га власник не доведе у нормално стање јер овако претставља ругло. Како ће град Београд да прошири улицу Саве Машковића ако то земљиште не припада граду. Да ли је онда, по некадашњем ДУП-у пијаца требало да буде изграђена
у близини топлане Вождовац? Ако јесте, ко је легализовао објекте на градском земљишту где је требало да буде направљена пијаца?
6. Можда би најбоље било да избетонирате све зелене површине у граду, тако ћете добити довољно паркинг места.
7. Нико нема петљу да тера инвеститоре да шире Београд, зато што се то господи не исплати (мала је зарада), јер треба градити путеве, довући воду и струју, направити канализацију и осталу неопходну инфраструктуру.
8. Апсолутно нисам задовољан бирократским одговором који сам добио од Вас, а који је очигледно потекао из неког од градских секретаријата. Потрудите се да нађете нову локацију за пијацу, а становници Бањице ће се лако привићи на њу, уосталом ни ова пијаца није ту од првог дана када је направљено насеље.


O.K.

Quote:
Ja jesam Gradski arhitekta ali nisam ovlašćeni istražitelj raznih stvari za koje učesnici ovog bloga smatraju da su kriminalne, za to postoje nadležni državni organi kojima treba vaša saznanja da predočite

Dobro to je tacno.
Ipak, da Vas pitam kao covek-coveka, komsija-komsiju sta Vi mislite o tome da li su ti nadlezni drzavni organi ljudi ili marsovci ?
Da li ponekad oni mozda mogu i nesto da urade samoinicijativno, na primer kao gradjani ovog grada pa jos plus ovlasceni pa prodju negde i vide na primer prase na haubi pa im zasmeta.( ja mislim da ga i oni kupuju sa haube)
Ili nadleznom organu to ne treba da smeta kad vidi (a mora da vidi ako nije slep ,gluv i bez cula mirisa) nego to mora da smeta iskljucivo gradjanima koji nemaju ovlascenje kako bi oni koji imali ovlascenje dobili taj famozni pismeni zahtev.
Jedino nasim nadleznim organima treba da se predoci nesto sto se vidi sa drugog kontinenta.
Jer znate, u Srbiji za razliku od zemalja gde zive inteligentni narodi iz nekog razloga Vi morate da popunjavate pismeni zahtev da pauk odnese nepropisno parkirana vozila.
Pa covece ja i mnogi drugi gradjani ovog grada bi bili presrecni da nam neko da ovlascenje da uvodimo komunalni red.
Ja cak mislim da tako nesto i moze da se uradi. Da se primi veliki broj inspektora volontera koji ce da pune budzet.
da ne govorim o tome da bi mogla da se uvede i komunalna policija koja bi mogla samu sebe da finansira naplacujuci kazne za:
pljuvanje po ulicama, setanje pasa bez brnjice, pišanje po coskovima, neazurnost javnih sluzbi i.t.d.
Ovako bi se smanjila nezaposlenost a grad i drzava polako bi se vratili iz septicke jame Evrope u pristojno mesto za zivot.


cuda se desavaju..

zamislite ,ako bi sproveli normalnu legalizaciju,(pa nek bude i 50e po kvadratu)jer ionako ne smete ili ne mozete da ,sveee srusite ,a da tom prilikom sav novac zavrsi tamo gde mu je mesto mozda bi i neki mali mostic ili metro mogao da pomogne ovim vec namucenim ljudima.e ali problem nastaje kako da novac ode u kasu...evo predloga:dajte ga meni i nece ni banka da fali ,a vi cisti ko nas grad,i lakse spavate:)))


Pitanje u vezi Slavije i Vozdovca

Postovani Djordje,

Sada videh Vas blog i dodjoh na ideju da napisem post, na koji cete, nadam se, odgovoriti. Obzirom da stanujem u ulici V. Stepe na Vozdovcu, imam tri pitanja za koja me zanima odgovor.

1. Ovo pitanje nije direktno vezano za Vozdovac, nego za Slaviju. Naime zanima me zasto u Bulevaru Oslobodjenja na potesu od slavije do Hrama Svetog Save ima tako puno praznih parcela za gradjenje na kojima se nista ne gradi vec predstavljaju ruglo grada, a i one na kojima postoje gradjevine mogu da postanu prazne jer na vecini njih, po meni nisu nikakve zgrade sa nekom kulturnom vrednoscu. Takodje me zanima, kako jedan trg kao sto je Slavija se nalazi u onako ne izgradjenom stanju kakvo je danas (sa jedne strane parking, sa druge park sa trece ostaci od gradjevinskih radova na NBS)?

2. Kada ce u ulici V. Stepe da se renoviraju tramvajske sine? Naime, autokomanda se skoro renovirala, i to je uradjeno relativno dobro. Medjutim, za nas Vozdovcane iz V.Stepe buka losih tramvajskih sina je pravi problem kao i njihova bezbednost (na delovima koloseka asfalta nema).

3. Gradnja u ulici V. Stepe poslednje dve-tri godine je znacajno porasla, medjutim ne znam da li postoji nekakav urbanisticki plan za ovaj deo grada i da li se po tom pitanju nesto moze uraditi, jer svaka zgrada je prica za sebe, ofarbana u drugu boju, po meni (nisam arhitekta) ne postoji nikakav ni logicki a kamo li umetnicki sled boja i njihove konstrukcije.

Unapred hvala na odgovoru,
Uros


Uroše,

dok vam se ne javi Đorđe, evo da ja kažem šta znam, a ako arhitekta Bobić zna više tim bolje, ali ne verujem.

potez od HOTELA *Slavija Lux* na slaviji pa sve do poviše starog ORAČA je u tom stanju od 94. godine.

na istoj lokaciji bul. JNA 7. i sam sam kupio lokal aprila 95. godine, koji mi ni do danas nije uručen od strane graditelja HIDROTEHNIKE-Beogradgradnje !

e sad odgovor na vaše pitanje zašto taj potez zvrji prazam i porušen, odnosno zašto se tu ništa ne gradi deceniju i nešto glasi ovako: banda iz HIDROTEHNIKE koja je uzela pare za te lokacije je iste usmerila na druge lokacije, to jest potrošila ih na nešto drugo, i tako nas koji smo tamo kupili lokale izigrala i opljačkala.

pre neku godinu ti kriminalci i pljačkaši koje niko ne goni, su tu istu HIDROTEHNIKU prodali tajno CEPTERU, a on umesto da preuzme te dugove, unajmio deset advokata da bi nas vlasnike lokala zavlačio po sudivima , i prošle godine u februaru mesecu je proglasio stečaj, ne bi li nas izigrao i ostavio nas kratkih rukava.

da čudo bude veće, treci sud u TIMOČKOJ ulici na VRAČARU je korumiran od tih skotova, tako umesto da tu bandu goni i natera ih da nam isplate ili vrate lokale, taj isti sud staje na stranu pljačkaša, tako što je opstruirao i odugovlačio prosece, dok ta ista HITROTEHNIKA nije na silu otišla pod stečaj.

trenutno je situacija takva, da je BS-gradnja, to jest CEPTER, tu lokaciju prodao i izdao trećim licima preko agencije za nekretnine *EVROPA EXKLUZIV* iako smo mi pravi i jedini vlasnici sa rešenjima živi i zdravi.

ma kažem vam, toga nema ni na periferiji KINŠASE, a zatoima u samom centru Beograda.


Poštovani Inžinjeru

1. Slažem se da je to ruglo grada, taj deo iznad Slavije. Nekada je to zemljište pripalo firmi koja je u međuvrmenu, kao i mnoge druge, upala u teškoće (vidi temu tranzicije) i naravno, nastalo je mnogo problema sa raseljavanjem, zakoni se promenili, vlasnici sa punim pravoma traže ono što im pripada, firma nije izgleda u mogućnoati da odgovori zahtevima i proces je zastao. Grad nema zakonsku mogućnost da oduzme to zemljište i jedini način je da firma u problemu nađe suinvestitora i izgradi ovaj prostor uz uslov da vlasnike obešteti na zakonom propisan način. Urađen je novi urbanistički plan koji olakšava realizaciju celog poteza i vidim da je gradnja krenula. Nadam se da će se to nastaviti i da nećemo još dugo gledati taj krš. Za prostor Slavije se upravo radi novi plan posle uspešnog javnog urbanističko arhitektonskog konmkursa, biće završen do kraja godine. Ovde nije samo problem sa zgradama oko trga, već i saobraćajem koji se sada veoma loše uređen, ili neuređen bolje reći i sa trasom metroa koji u ovoj zoni ide ispod trga. Izgradnja je prekinuta pre desetak godina, Beo banka je bila korisnik zemljišta, pa vlasnički problem sa "Mitićevom rupom", tako da su se tek sada stekli uslovi da se ceo prostor sredi. Parcele oko trga će biti date na javni tender i nadam se da će moći da se grade iduće odine. Jedva čekam. Posebno je važno da se sredi saobraćaj i taj projekat će se relizovati krajem ove godine. Grad će investirati u javni deo trga a za ostalo su potrebni investitori.
2. Veliki projekat uređenja ul. V.Stepe je u planu za iduću godinu u okviru projekta uređenja svih tramvajskih koloseka u gradu. Ove godine se radi ul. Milentija Popovića na N.Bgdu, i deo od Autokomande do Slavije sa Slavijom zajedno. Sledeći korak je, za sledeću godinu Bu. Kralja aleksandra i V. Stepe. Ovo su skupi radovi, potrebno je sakupiti novac iako veći deo ide iz kredita međunarodne banke za razvoj i nije moguće sve raditi odjedanput. Pored toga, mora se planirati postupnost radova jer zaustavljane saobraćaja istovremeno na nekoliko važnih ulica bi nanelo štetu građanima, i ovako imamo problema sa gužvama. Dakle, uradiće se taj posao.
3. Postoji plan za ul. V.Stepe i gradi se . Nažalost i ja nisam uvek obradovan za rezultatom koji arhitekti postižu. Ali oni poštuju osnovne parametre, visine objekta, površine, građevinske linije ali dizajn je autorska stvar i nema načina da se tu mnogo interveniše. Ako napravim primedbu na dizajn zgrade, kažu da osporavam autorski integritet arhitekte. Ipak, grad i njegov lik pre svega prave moje kolege a nisu svi u stanju da ponesu odgovornost pog zadatka. Kao i u svakom poslu ima onih koji znaju i umeju ali ima i onih koji samo misle da to mogu. Čak i kada postoje pravila i uslovi, nisam siguran da je uvek dobar odgovor arhitekte. Ja se zalažem da svaki iole veći objekat idde na javni arhitektonski konkurs, ne bi li konkurencija uradila svoje i gde se to radi rezultat je mnogo bolji. Pa idemo tim putem.


Mozda je postalo tipicno...?

Posle tri komentara vise se nema pojma ni sta je tema ni gde sam pos'o gde sam kren'o ni gde je levo, a sve prosarano jadnom patetikom istinoljubljemzalaganjemzaboljesutra. A da se barem ponasamo kao da smo normalni, za promenu?


Istina i gledanje u oci

Naravno da je neposredan razlog za raseljavanje Roma ispod Gazele gradsko gradjevinsko zemljiste. I sta je tu cudno, nenormalno ili lose? Vlasnik (Grad, Vas i moj Grad) ima pravo da (u krajnonjoj liniji u interesu nas gradjana) tu lokaciju proda nekom investitoru.

A sto se tice sramotnih demonstracija - ne zavaravajte ni sebe ni druge. Mozete racinalizovati koliko Vam srce iste, ali necete promeniti sramotnu cinjenicu da su te demonstracije bile protiv naseljavanja ROMA u NASEM komsiluku (jer su prljavi, ruzni, zli i kradu telefonske kablove - da ne navodim ostale stereotipe). Inace nam Romi ne smetaju i mi ih volimo - ali ne pored nas!

Zbog takvih mojih komsija i danas me je SRAMOTA. I na zalost, da - iskazali ste (tada) i Vi kao i ostale mopje komsije klasicne rasisticke stavove i stereotipe.


Stanimire Vi omalovazavate Rome

Naravno da je dobro da grad tu lokaciju prodaje ali zasto bi morao da placa uzurpatorima tog zemljista. Sada treba grad iz budzeta, sto znaci od nasih para, da pravi stanove ljudima koji su uzurpirali tudje zemljiste. Inace ovoj drzavi ja placam porez a ti ljudi ispod Gazele ne placaju. Nagradjuju se oni koji ne postuju zakone. Oni cak ni struju ne placaju a ja je placam. Sta sam ja budala?

Vi koji smatrate da pravila ne treba da vaze za Rome ste upravo rasisti jer ih implicitno smatrate manje vrednim.

Ponavljam opet demonstracije nisu bile protiv Roma vec protiv ljudi koji ne postuju osnovne norme gradskog i civilizovanog ponasanja. Ja smatram da svako treba da postuje zakon i pravila ponasanja. Ljudi ne zele konjsku balegu, deponije ispod prozora ili paljenje guma. Posto stanujete tamo mogli ste da vidite da je u protestnoj povorci bilo i Roma koji nisu hteli da im se kartonasi nasele u kraj.
Naselja socijalnog tipa postoje i u Kanadi, samo sto se grade ravnomerno po svim delovima grada i u njima moraju da se postuju neke norme ili slede visoke kazne.

Inace mozda grad i jeste moj, jer sam rodjen u njemu, ali gradska vlada uopste nije moja, iako sam nazalost glasao za nju, jer ne radi u mom interesu a ni u interesu prosecnog beogradjanina.

Dusan Milivojevic


Jos jedan pokusaj

Dakle, kao sto sam vec napomenuo - mozete da racionalizujete do mile volje (tako se verovatno bolje osecate i zavaravate sebe da niste ono sto ste na trenutak bili) - ali te "demonstracije" jesu bile klasican rasizam ("nisam protiv crnaca i roma, ali ne u svojoj kuci").

Pravila, gospodine, savremene ljudske civilizacije koja je ona do ovog trenutka razvoja vec iznedrila, podrazumevaju da mi srecniji (uspesniji, snalazljiviji) svesno, kroz porez recimo od koga se grade socijalna naselja, pomazemo onima koji su manje srecni (sposobni, snalazljivi). To su pravila igre moderne ljudske civilizacije. Konsenzus do kojeg smo kao svesna bice do sada dosli.

A socijalna naselja vec sada postoje na vise lokacija u Gradu, pa samim tim i ta disperzija o kojoj pricate.

I da - i Vi i ja znamo, da ste tada demostrirali UPRAVO protiv Roma u nasem komsiluku. Dakle, ne protiv nekih fiktivnih ljudi, nego protiv konkretne situacije. I jos ste bili jako agresivni (zaustavljanje saobracaja i psovanje neistomisljenika).

Dakle, ja ZAMERAM gradskoj vladi sto je tada, pred vasim populistickim zahtevima (koji su malo i politicki dosoljavani on najgorih populista koji u Srbiji postoje), popustila. Vi ste zadovoljni zbog pobede.

Zato postoje izbori - da na civilizovan nacin ja svojim glasom iskorenjujem zlo za koje verujem, uz svo duzno postovanje, da je oliceno u razmisljanju ljudi kao sto ste tada bili Vi.


Ja o prljavstini a Vi o Romima.

Ja o prljavstini a Vi o Romima.

Quote:
"Pravila, gospodine, savremene ljudske civilizacije koja je ona do ovog trenutka razvoja vec iznedrila, podrazumevaju da mi srecniji (uspesniji, snalazljiviji) svesno, kroz porez recimo od koga se grade socijalna naselja, pomazemo onima koji su manje srecni (sposobni, snalazljivi). To su pravila igre moderne ljudske civilizacije. Konsenzus do kojeg smo kao svesna bice do sada dosli."

Slazem se u potpunosti sa tim stavom ali u ovom slucaju to nije bas to. Treba pomagati siromasnije a ovi ispod Gazele nisu siromasniji npr od mene i od prosecnog novobeogradjanina, cak su i bogatiji. Ja za svoje dvoje dece dam 12000 za vrtic a njihovo svako dete zaradi mesecno moju platu. Mozda niste znali ali prosnjom se veoma dobro zaradjuje. U njihovim porodicama svi zaradjuju, samo sto ne placaju poreze, struju i komunalije. Slucajno sam radio u Kanadi u Socijalnoj pomoci (velfer) i verujte mi da niko od njih ne bi dobio socijalnu pomoc i to zato sto u socijalno najboljoj zemlji sveta moraju da se postuju neka pravila. 1. Morate da dokazete da trazite posao. 2. Ne smete da zaradjujete na crno 3. Morate da zavrsavate skole i sl. U Kanadi svi mogu dobiti socijalni stan cak iako nisu Romi, jedino je pravilo da placate stan 30% vase zarade i kada tih 30% bude skuplje od komercijalne kirije vi napustite taj stan i onda se neko drugi useli.
Zao mi je sto na neki nacin stavljate znak jednakosti izmedju "manje sposobni" i Romi, jer to predstavlja rasizam.

Gradska vlada to ne radi iz socijalnih rasloga vec samo da bi zaradila pare, oni da vole Rome oni bi barem jednog zaposlili u svojoj administraciji. Da li ste videli ijednog Roma u Gradskoj vladi ili administraciji? Ja nisam video nijednog osim mozda cistacice. Zasto im nisu digli stanove tamo gde su sada ili su mozda investitori rasisti pa im se popusta.

Quote:
A socijalna naselja vec sada postoje na vise lokacija u Gradu, pa samim tim i ta disperzija o kojoj pricate.

Cesto prolazim pored Arene, idem i u centar, a obidjem i Dedinje i nisam video ni jedno. Molim prosvetlite me i recite mi gde.
Nemojte me pogresno razumeti ja jesam za socijalna naselja ali za sve ljude. Nisam rasista kao sto vi kazete ali nedam da imam manja prava od drugih.

Ja sam i protiv toga sto ljudi koji prijavljuju minimalac a zaradjuju isto ili vise nego ja imaju popuste u ovom gradu na vrtic i komunalije. Znaci onaj koji je slagao ima jos i povlastice zbog toga. Kada bude protest protiv toga ici cu a onda smislite kako cete da me nazovete jer rec rasista vise nece biti prikladna.

Doseljavanjem kartonasa u Ivana Ribara cena stanova bi pala barem 20%. Tu nema nikakvog rasizma, to je prosto otimanje para iz dzepa. Da bi se dalo nekom uzurpatoru uzima se drugom postenom. Ne znam kako ste dosli do stana u Ivana Ribara ali sam siguran da ste teskom mukom to zaradili ne biste tek tako rado dozvolili da izgubite ~20000 evra. Ja takodje kao i kartonasi nemam stan i niko nece da mi ga pokloni. Sto su ovom gradu oni bitniji od mene?
Ako se pitate zasto sam onda protestvovao to je zato sto tamo imaju stan moji roditelji.
I Vama smo sacuvali ~20000 evra, ako ipak te pare smatrate viskom Vi idite do Gazele i podelite ih nemam nista protiv. Vase pare delite a ne pare drugih ljudi u Ivana Ribara u vidu pada cene kvadrata.

Dusan Milivojevic


hvala na odgovoru

.. malo kasnim ali bila sam odsutna. U svakom slucaju imala sam potrebu da vam se zahvalim sto ste odvojili vreme da odgovorite, ali i da vam skrenem paznju da taj prilaz iz Dragoslava Jovanovica znaci da se OSI ili majke sa kolicima treba da spustaju istim putem kuda nailaze automobili koji zurno, bez imalo obzira zure... Mislim da to nije nimalo bezbedno.

Isti odogovr su mi dali u samoj garazi kada sam im postavila isto pitanje, ali mislim da to nije bezbedno ni prakticno. U svakom slucaju, kako god, nedostaje lift ili prava rampa koja u potpunosti odvaja vozila i "pesake".

Hvala.


Biciklima po Beogradu

Da li Beograd ima neku strategiju za rešavanje ovog problema? Naime da li postoji nekakav plan da se stvore neke rute kojima bi se biciklisti mogli bezbedijne kretati? Kao što je u tekstu navedeno to bi uticalo kako na smanjenje gužve u saobraćaju tako i na poboljšanje zdravlja građana.


Staze...

...ma kakve staze. U Berlinu, recimo, one su se pravile planski još od obnove posle 2. sv. rata tako da ne bi kasnije bile ugurane u ulicu, kako će se to ovde nažalost desiti. Isti slučaj je i s metroom.

Mi bi dakle hteli to baš sad i odmah. Načekati ćemo se, a biće ružno i nekvalitetno kad dočekamo.


Zašto Beograđani ćute o divljoj gradnji? - Evo, ja ne ćutim!

1. pismo bez odgovora:

Živim u beogradskom naselju koje je lepo projektovano pre skoro 40 godina za građane, uz dosta zelenila i parkova. Sve je funkcionalno i lepo skockano tako da ne fali mnogo infrastrukture.

Vremenom, naselje je poružnilo, najpre s početk `90. godina kada su nadograđivali zgrade desetospratnice odvratnim potkorvljem. Ta agonija sa skelama ispred dnosa je trajala punih deset godina.

No, to i nije tako strašno, kada se sagledaju učinci izgradnje u samom naselju posle 2000. godine.

Naš lepi parkić zvani ,,kod borića" gde su deca igrala fudbal je sad stecište kič kuća. Na 0,5 m od garaža preko puta zgrade sada šišti jedna crna (da, fasada je crna) novokomponovana zgrada. Zgrada preko puta moje sada nema izgled po projektu, već je crna ovca u sistemu zgrada. Okolo ima mnoštvo tih kičerica itd.

Jasno je da ne postoji red, pa bar u nekim osnovnim stvarima: rastojanje zida od susednog objekta, ukomponovan spoj praga zgrade i trotoara, saniranje urnisanih puteva prokopanim kanalima, saniranje uništenog zelenila od strane građevinaca itd. Sve ovo je proizvod novoizgrađenih zgrada.

Kada smo već kod prokopanih kanalića, mogu reći da je to postalo ovde sasvim normalno. Kopa se na sve strane, pa čak i po novim ulicama bez ikakve kazne za zlotvore.

Zamislite sebe u, recimo, Portugaliji, i vi krenete da kopate kanal na sred ulice. Šta bi vam se desilo? Ne znam, ali pretpostavljam da bi momentalno zaglavili u pritvoru uz dobru kaznu, tako da vam nikada više u životu ne bi palo na pamet da kopate javno dobro - ulicu!

Uf, gde ja živim...
__________________________
2. pisamo bez odgovora:

Е па да будем конкретнији у овом од претходног коментара.

Живим у београдском насељу Лабудово брдо. То Вам је између Видиковца и Петловог брда, поред Ибарске магистрале.

Када сам рекао да је стање много горе него пре 2000. године, будући да су се десиле одвратне ствари по питању урбанизма, био сам итекако објективан. Конкретно, у улицама Сердара Јанка Вукотића, Гочкој, 11. Крајишке дивизије и тик поред Ибарске магистрале изникло је безброј кич кућа које су са собом повукле пратеће деграгације.

У првој улици имате две кич-чардак зграде које су једна до друге врло близу. Једна (са оном црном фасадом поред много белих. Какав укус!) је око пола метра од реда приватних гаража. Да ли је то по прописима? Извођач је уништио травњак испред свог „ремек-дела“, тако да грађани после кише газају по блату. Због те зграде уништен је пут на паркингу прокапаним каналом, тако да се амортизација аутомобила проласком туда знатно срозава. Као клинац сам се ту играо да бих сад доживео уништење свог родног краја!

У другој улици имате једну зграду која је изникла на зеленој површини. Стил градње је опет „елегантан“ као горе. С леве и десне стране су комплекси стамбених зграда, да би у средини зјапио овај чардак, како га овде у насељу зовемо.

Трећа улица у једном је делу опасана низом нејасних локала и кућа, па се питам да ли је комплексима зграда поред ту место или је најбоље да их уништимо па да и на њиховом месту изградимо близанце ових „прекрасних“ ситних локала.

Идемо на Ибарску. Управо је поред ње био паркић „Код борића“ са тереном за мали фудбал где су генерације деце провеле детињство. Сада су ту опет нејасне зграде које приступ ка њима остварују на уштрб саобраћајног протока Ибарске магистрале. Стварају се гужве када неко хоће да скрене лево из правца зграда, а бога ми, дешавају се опасне ситуације, јер доста људи прелази магистралу, будући да се са друге стране налазе отпади аутомобила, па људи циркулишу. Да ли је поред овакве саобраћајне жиле планирано правити овакве куће са оваквим прилазом, тако да угрожава и возаче и пешаке?

Вратио бих се на прокопане каналиће и замолио за Ваш коментар јер сваким даном испред нових зграда улице постају прокопане силним каналима. О квалитету крпљења улица другом приликом, јер и о томе има много тога да се напише....

___________

Biću uporno strpljiv dok ne smislite šta da mi odgovorite. Hvala.


opasuljivanje

Poštovani g-dine Bobiću.
Nadamo se da se sećate obećanja datog 19. aprila u šetnji Knez Mihajlovom ulicom

www.petipark.bravehost.com/izvestaj.htm#bobic

U nedelju od 12h do 15h imamo opet radnu akciju kojom nastavljamo uredjenje Petog parka.

Za ucesnike radne akcije spremamo pasulj u parku.
Pozivamo vas da nam se pridružite.

Pozdrav iz Petog parka

www.petipark.bravehost.com


Ima mnogo Petih parkića

Što je najcrnje, nije Peti parkić jedini. Kod mene u naselju je odavno uništen jedan parkić, a o drugim delovima grada i da ne govorim.

Nadam se da će istrajnost stanara kod Petog parkića pobuditi proces zaštite svih srpskih parkića na kojima deca provode svoje najlepše, najnestašnije dane i koje pamte tokom celog svog života!


Премештен

Премештен


dopada mi se vasa borba

culi smo razna pljuvanja i omalovazavanja arhitekata i urbanista, mislim da treba raditi po zakonu i propisima nase i srodnih struka. tranziciono drustvo nudi uslove kakve malo ko moze da ispostuje, mislim na razvijene kapitalisticke sisteme.i ekonomski modeli snalazenja u sprezi sa projektovanjem i po pravnim normama su jedino resenje. ko ne moze da se seti kako je izgledala pijaca zeleni venac i mnoge rupe u gradu za vreme bivsih politickih a i arhitektonskih rezima ima slabo pamcenje. nasa logika da komsiji crkne krava ne treba da bude vise prisutna prilikom redizajna gradskih celina.
gospodin bobic savesno i odgovorno radi svoj posao kako data situacija nalaze.zelim mu da istraje i ne naseda na provokacije...puno srece u izgradnji gradske galerije i na pokretanju inicijative za operu, pa ma gde ona bila.beograd vise ne spava. a ko voli ne spava. mikelandjelo.
autorka text ova o gradnji opere i planiranju iste kao i o izgrdnji gradske galerije na trgu.
pitanje za vas kako cemo reciklirati i slaviju, jos jednom.
maja d markovic arh, beograd


Poštovana

..gospođo Marković, koliko sam ja čitao ono što je ovde napisano, bilo je usmereno protiv arhitektonskih (neke nakazne zgrade) i urbanističkih (loša regulaciona) rešenja, koja na ovaj ili onaj način nisu vodila računa o nekim aspektima života i potreba građana, kojima pre svega treba da se poboljša kvalitet života. Ni jedno od imena nije pominjano, a gospodin Bobić je preuzeo odgovornost da štiti interese grada što će reći pre svega građana, i njemu se obraćamo da bi ova mišljenja stigla do nekog ko može da utiče na rešenje.
Ja nisam primetio da je neko ovde pomenuo u bilo kakvom negativnom konteksu sređivanje Zelenog venca, i to je primer kako je nešto poboljšalo kvalitet života građana. Ja doduše ne koristim tu pijacu ali predpostavljam po slikama da je to korak napred, i to nije uopšte sporno.
Mislim da je u nekom od postova upravo navedeno da postoje dobra (sređivanje ulica, trotoara, Ade ciganlije.....) i loša (preterana novogradjnja, prostori za parkiranje, zelene i rekreativne površine, ...) rešenja i naravno da se građani bune protiv loših rešenja što je potpuno prirodna reakcija.

S' poštovanjem


Izvinite što se mešam

u diskusiju, mislim slično vama ali ipak tvrdim da se građani ne bune dovoljno, nema dovoljno jake poruke koja može da kreira ambijent ili stav da je loša arhitektura nepoželjna. Možemo da grdimo arhitekte ali pogledajte zgrade u naseljima oko Beograda ili uz ulazne puteve, tu mnoge nisu projektovali arhitekti već sami građani. Te zgrade-nakaze govore o opoštoj klimi u kojoj mi razgovaramo o kvalitetu arhitekture.


Poštovana Gospođo Marković

Rekao sam već da je tranzicija opaka faza u hodu ka nečem boljem ali izgleda da je neminovna. Mislim da je u tom procesu, to se ipak ne događa preko noći, najvažnije da građani razumeju da je neophodno naučiti pravila na kojima se zasniva sistem i ako se slede i ako se na njima insistira pomak na bolje će se pojaviti. U ovom periodu je to veoma teško i potpuno prihvatam različite, veoma kritičke poglede na arhitekturu i urbanizam. Prvo, pritisak investitora na arhitekte je jak, ali i investitori su u tranziciji, neki su postali investitori juče i misle da su samim tim spremni da budu arbitri u arhitekturi i da čine uslugu gradu što uopšte investiraju. Naravno, potpuno pogrešan pristup, interes je obostran ali uz poštovanje pravila javnog interesa. Drugo, imam prilike, nažalost, da vidim projekte naših kolega koji bez rezerve prihvataju naloge investitora i onda nastaju čudne zgrade (a nisu ni svi baš pri talentu) i tu je javna reč o tome moguća prepreka. Primer je konkurs za uređenje parka na Terazijskoj terasi. Tema je bila park a u većini radova prispelih na konkurs je ovaj prostor značajno izgrađen. Izvlačim zaključak da su arhitekti u ovom vremenu (tranziciji) opterećeni idejom da je izgradnja poželjna jer se time animiraju investitori. Nisu prosto razumeli da je ovo javni prostor gde je grad investitor i da količina kvadratnih metara nije prednost, naprotiv. Verovatno ću imati problem da objasnim kolegama da je ovde potreban park, nadam se takođe da ću imati podršku javnosti. ovo je samo ilistracija stanja svesti kolega koje produkuje i odgovarajuće ponašanje. Mislim da je to tema za korisnu diskusiju.
Slavija je opet ponavljam problem upravo tranzicije. Propala preduzeća (Beobanka, npr.) držanje lokacije dok se nisu razmrsili nekada zasnovani vlasnički odnosi. Sada je to u redu i radi se plan na osnovu veoma uspešnog konkursa od pre godinu dana. Verujem da će to biti gotovo do kraja godine, zatim javni tender za investitora, javni arh. konkursa za zgrade i sledeće godine početak gradnje.
Uz zahvalnost za podršku, sa poštovanjem Đorđe Bobić


Nagrade za odbačene projekte ?!

Quote:
K O N K U R S
za idejno arhitektonsko urbanističko rešenje prostora Terazijske terase (od Terazija do ul. Kraljice Natalije), sa
anketnim urbanističkim rešenjem poteza od Terazijske terase prema Savskom amfiteatru
(od ul. Kraljice Natalije ka Karađorđevoj ulici).
Predmet i cilj konkursa: Predmet konkursa je prostor Terazijske terase, u granicama datim u grafičkom prilogu.

Cilj konkursa je definisanje javnog prostora Terazijske Terase.

Zadatak konkursa je izrada idejnog arhitektonsko urbanističkog rešenja prostora Terazijske terase, sa elementima parternog uređenja prostora (obuhvata zonu Terazije- ul. Kraljice Natalije) i
anketnog urbanističkog rešenja koje će definisati karakter kontakta prospekta Terazijske terase i Savskog amfiteatra – (obuhvata zonu od ul. Kraljice Natalije ka Karađorđevoj ulici).


Očigledno je da su sva rešenja sadržala " komercijalnu izgradnju u sadašnjem parku ", što je
bilo protiv uslova iz konkursa, a dodeljene su čak dve prve ravnopravne nagrade.?!
Ako je 'promašena' tema, tj. prekršeni uslovi konkursa, nije trebalo davati prve tri nagrade !
Možda samo dati neki dinar kroz 'otkupljene radove' i odmah objaviti zašto je tako urađeno - bez nagrada.


Zašto su dodeljene dve prve ravnopravne nagrade, ako nisu odgovorile temi ?.....to je pravo pitanje!
Zašto se čekalo toliko vremena da se saopšti da radovi nisu odgovarajući ?!...i ovo je pravo pitanje.

Na pom prostoru jednostavno NEMA MESTA za trg, park i kulturne sadržaje.......osim za park.

U ovim idejnim rešenjima na maketama, namerno ili slučajno-što ne verujem, nisu date tačne proporcije ljudi i površina, tj. ljudi su mnogo manji da bi površina izgledala veća.

Na ovom planu se vidi da je do Balkanske već maksimalno izgrađen prostor, a sa druge strane su većinom stare fasade zadnjeg dela zgrada. Te zgrade treba adaptirati, otvoriti prozore i balkone prema parku, uraditi odgovarajuće fasade i eventualno u prizemljima komercijalne prostore - radnje i kancelarije.

Ako hoćemo 'Terazisku terasu' kao jedan otvoreni koridor do Savskog amiteatra, što bi bilo normalno, onda tu nema mesta gradnji na terenu parka.
Ima dovoljno mesta u Gradu, nap. Hipodrom, gde je moguće graditi stam.-kom. komplekse.

Između ove ograde budućeg gradilišta i Balkanske br.2 je park i tako treba da ostane, bez bilo kakve gradnje da bi se dobio koridor do Savskog amfiteatra........

Šta bi imali građani od izgradnje na 'Terazijskoj terasi'?....
ništa-samo bi izgubili vidik, ali bi investitor imao mnogo.

Dragan Radović beobuild.net/discussion


Terazijska terasa

Poštovani, ako ste čitali šta sam juče pisao u jednom odgovoru na komentar naći čete moj stav veoma sličan vašem i mogu vas uveriti da ću se zalagati da se tu ništa ne gradi osim uređenja parka. Zašto dve nagrade za "promašenu" temu, kako vi kažete? Učesnici na konkursu imaju pravo da predlažu rešenja po svojoj savesti i oni su to uradili. Žiri je odlučio na nagradi dva najbolja rešenja po njihovom mišljenju i to je pravo žirija, u rad žirija se nikada nisam mešao jer je to njihova odgovornost i možemo tu odluku kritikovati ili odbaciti ako imamo dovoljne argumente ali nikada ne smemo da ih sumnjičimo. Time bismo devastirali konkurs kao instituciju a javni konkurs, bez obzira što ne daje uvek očekivane rezultate, je ipak najbolji put do rešenja. Bar je javni i na uvidu javnosti. I najzad, na konkursu učestvuju naše kolege, arhitekti, oni su takođe beograđani i imaju pravo da misle o nečemu drugačije. Ovoga puta, čini mi se , nisu bili na dobrom tragu i prihvatili su izgradnju kao važan kriterijum. Investitor, ovog puta grad Beograd, ima prava da ne prihavti ovakav način razmišljanja i to će se dogoditi. Koristićemo konkursna rešenja u meri koja može da obezbedi realizaciju parka. Očekujem podršku javnosti u ovom stavu.
Nije prvi put da se konkursom ne dobije očekivano rešenje ili da konkurs ne da odgovor na postavljeno pitanje. Ali za tu diskusiju ćete imati prilike početkom maja u direktnom kontaktu sa autorima nagrašenih rešenja i članovima žirija.
Priča o investitoru i njegovoj koristi ovde ne stoji jer je ovo javno gradsko zemljište koje se ne može ustupiti bilo kome i grad će finasirati u izgradnju parka. Grad svakako nije zainteresovan da tu gradi objekte tako da sa te strane možete biti mirni i parka će biti. Ipak, ne zaboravite, ima arhitekata koji misle da je super graditi na ovom mestu (skoro svi radovi prispeli na konkurs su nudiili izgradnju) i diskusija sa njima će biti burna. Ja često govorim o učešću građana u planiranju pa eto prilike da se iskažu na nečem što je jasno i što bi trebalo da se usvoji opštom saglasnošću. TO JE PARK.
Najzad, pitate zašto se čekalo dugo na objavljivanje rezultata i u tom pitanmju naslućujem tračak sumnje da se tu nešto loše priprema. Čini mi se da je bolje, ako se već angažujete, da se koncentrišete na problem a da ne gubite enewrgiju na neosnovane sumnje i male potencijalne spletke. Ovo je ozbiljan beogradski problem i ako ste se već potrudili da svoj komentar obgatite dokumentima, osanite na tom tragu. Želim ovog puta da pobedimo.


Terazijska terasa - novi konkurs ?

Poštovani Đ.Bobiću
u svakom slučaju se zalažem da se u parku kod Terazija ne gradi, već da se ta površina uredi kao deo budućeg koridora do Save.

Ako ovaj konkurs nije zadovoljio očekivanja svojim rešenjima, da li može da se raspiše međunarodni konkurs sa preciznim ciljem i zadatkom,kako bi imali što više idejnih rešenja i predloga.

Da li se zna šta će se graditi na lokaciji preko puta Balkanske 2 i da li već postoji idejni projekat?

Hvala Vam na predhodnom odgovoru i
nadam se da ćemo 'pobediti'. :)


Poštovani Dragane,

Ne verujem da će međunarodni konkurs dati neke bolje predloge, čak i ako bi se program veoma detaljno odredio. Osim toga rešenja na ovom konkursu, posebno prve dve nagrade, su zaista na evrposkom nivou kvaliteta arhitekture. Da nije malo "promašena" tema bilo bi za ponositi se. Ovako, iskoristićemo ono što autori predlažu samo u meri koja obezbeđuje izgradnju parka.

Preko puta po važećem planu predviđena je slična zgrada na drugoj strani parka, i za sada nema projekta, osim globalnog sagledavanja na nivou urb. plana, jer je problem sa korisnikom lokacije koji je trenutno na službenom putu a država ne može da prekine pravo korišćenja bez upravnog spora pa će to verovatno da stoji tako još neko vreme, nažalost.
Ali hajde prvo da napravimo taj park.


Park od Terazija do Zelenog venca

Poštovani Đ.Bobiću,
Da bi napravili, sačuvali park od Terazija do Zelenog venca, možda je bolje odložiti konačno rešenje budućeg izgleda parka,dok se ne završi zgrada u Balkanskoj 2.
I dok se ne završi zgrada preko puta, koju ćete, nadam se,ograničiti DUP-om u smislu uklapanja u buduću celinu od Terazija do Save.
Pa, tak posle toga ponovo sagledati mogućnosti prostora.

Do tada može da se naloži 'Zelenilu' da osveži park sa novim rastinjem i drvećem, kako bi i ono odbranilo park od betona.

Nadam se da ćemo uspeti da objasnimo ljudima
značaj ovog dela budućeg pešačkog bulevara do Save.
pozdrav Dragan


odlaganje

Poštovani Dragane, nisam pristalica odlaganja jer ovo sada ne liči ni na šta, prosto devastirana poljana sa nekoliko drveta. Kada se bude skinula ograda zgrade u proizvodnji tek će se onda videti kaqko je to tužno. Zato ćemo pokušati da park uredimo što pre, nije to sutra, jer se mora uraditi projekat i opredeliti pare iz budžeta. Važno je da se to započne.


Uređenje parka

Poštovani,
Naravno da treba urediti ...park.Zato sam i napisao :
"....da se naloži 'Zelenilu' da osveži park sa novim rastinjem i drvećem,...."
Što se tiče odlaganja, mislio sam na neke nove, buduće konkurse.
Da se oni eventualno raspišu tek kada se izgrade svi okolni objekti na toj lokaciji.
Lakše će se videti 'preostali' prostor, tj. park ili prostor od Terazija do Zelenog venca kao početak budućeg koridora do Savskog amfiteatra i silaska Centra na obale Save.


Ovaj prostor MORA da ostane

Ovaj prostor MORA da ostane neizgradjen i da ima otvoren put do Save zato shto je to put koshave koja Terazije i centar grada chisti od zagadjenja. To je poznata stvar i tako treba da bude. Ako bi se taj deo grada "zatvorio" zgradama, Beograd i centar bi bili u slichnoj situaciji kao Kotor -zatvoren prostor bi ostavio centar zatrovan u zagushljivom smogu, bez prirodnog prochishcavanja.


То ЈЈ БЕБО,

ако оснијем зелени странку, тебе зовем за портпарола, али не смеш да пушиш, пијеш и јуриш мушкарце.


Теразиски парк,

је једно ругло невиђено, и у таквом стању је веђ пуне три деценије.

за последњих три и по деценије тим парком није прошао ама баш ниједан ВЕОГРАЂАНИН, исти служи само ШИБИЦАРИМА који ту пресерећу путнике намернике, који су се изгубили негде на пропутовању кроз Београд.

у том парку седе или га посећују АУСАЈДЕРИ и изгубљени случајеви које је живот одстранио са свих маргина нормалног живота.

дакле, тај парк служи том најнижем друштвеном слоју људи, тиме ништа лоше не мислим о тим људима, сем што констатујем стање ствари.

лично сам за три и по деценије живота у Београду пет пута прошао тим парком, и увек видео то шта сам горе описао.

е сад слушао сам разне архитекте чак и оног ИКУ ФЛОРИДУ, и сви су они о том парку причали обичне глупости, заправо су га штитили од потенционалних инвеститора, а кажем, исти је ругло пар екселанс у срцу Београда, и то подно хотела Москве и доле наспрам пијаце Зелени венац.

тренутно то јест већ десенијама тај потез више личи на некакву Авганистансу пећину, него на елитни део Београда и на изглед каквог парка.


Terazije - Savski amfiteatar

Da park treba da se uredi...treba.
A, ko ga je sve dosad koristio...to je druga stvar.
Kada se uskoro završi elitni objekat u Balkanskoj 2 i uredi prostor između Terazija i Zelenog venca,park,biće sasvim druga situacija.
Pogotovu kada se izgradi i objekat sa druge strane, prema Z.vencu.
Tada će koristiti stanovnici i posetioci tih objekata svaki dan.

Na ovoj sat.slici se vidi kolika je udaljenost od Terazija do Karađorđeve, preko dva sadašnja parka - kod h.Moskve i Ekonomskog fakulteta.
Parkovi čine oko polovinu te udaljenosti.
Zato treba sačuvati prostor oba parka, da bi se mogao povezati Centar sa Savskim amfiteatrom.
'Sutra' kad se izgradi Prokp i izmesti pruga koja 'okiva' Savu, izgradiće se najelitniji deo Beograda na obali reke.
Tada će nam biti dragocen potez od Terazija do Save.