Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

PRAVDA I PRAVICA

Veoma lep i inteligentan blog Dejana Stankovića Gospodine branioče, gde će vam dusa?* izazvao je kod publike buru animozitetima prema advokatima. Tražili su nekog od advokata iz blogerskog tima, da se javi da ga linčuju...pošto su ih generalno popljuvali. To shvatam kao kolateralnu štetu trenutnih događanja

Gospodo blogeri; besmisleno je i sasvim ostrašćeno pljuvati po advokatima! To bi bilo kao da organizujete hajku na sve lekare! Znate li koliko medecinskih foldera, fajlova i sub foldera ima u medecinskoj (internet)vasioni? Znateli koliko miliona medecinara ima u svetu? Besmisleno je ići u krstaški rat protiv svih

Znate li vi koliko advokata ima u svetu? Znate li vi koliko (malo) procenata advokata su krivičari. Ostali su u širokoj lepezi advokatske struke, koja je razudjena slično lekarskoj!

Zato, kada ste prozivali advokate na dejanovom postu, nije bilo mesto da se javim, ali imam druge namere...To je da uz pomoć vas pokrenem na b92 advokatski blog.

Ideja je starija od trenutnog dogadjaja, i ja već više dana pokušavam da stupim u kontakt sa uredništvom: bez odgovora sa njihove strane!

Pošto već pišem na blogu vikipedije, uz njihovu dozvolu otvaram škrinju:

Quote:

.Поштовано уредништво,

У прилогу дописа, имаћете прилику да видите мој захтев да добијем статус VIP блогера, не ја као википедија, него ја као адвокат Гајић Радослав.

Одлучио сам да ово не качим на блог него да се прво консултујем са вама.

Имам мало времена да чекам ваш одговор, јер се припремам за неке нове актуелности које треба објавити на Блогу Б92.

Београд, 19.04.2007.

MOJ ZAHTEV ZA VIP BLOGERA

Ovde koristim prednost da ovaj text mogu, da uputim na referendum svima blogerima - uz ljubazno dopuštenje vikipedije. Zašto ja pitam vas blogere u vezi moje molbe za VIP? To je zato što želim da čujem vaše mišljenje. Ako blogeri nisu uz mene, ne bi ni ja da se laćam zaludnog posla.

IN MEDIA RES

Inicirao sam da Vikipedija dobije blog. Kolege su to prihvatile i sada Vikipedija ima blog. Na tom sam blogu imao nekoliko postova. Sa kolegama, na tom polju imam namere da nastavim saradnju, i sada imam otvoren staus VIP Vikipedijanca. To mi je drago.

Medjutim, neke stvari koje bih hteo da podelim sa vama, nisu ni na koji način vezani za vikipediju, te ja ne bih zloupotrebljavao status VIP vikipedije.

Problematika kojom se profesionalno bavim nije vikipedija (to mi je hobi) nego pravosudje. Advokat sam već dvadeset godina. Za to vreme, živeći u ovdašnjem poslovnom miljeu, imao sam povlašćenu priliku da upoznam obe strane medalje pravde i pravice. Nije mi drago što moje iskustvo pamti toliko (bez)čaća u pravosudju, ali bi bilo šteta da sa vama ne podelim iskustva i nadu u bolje sutra.

Da bi smo svi zajednički pronašli lek za ozdravljenje, prvo moramo da snimimo boljku: da skeniramo obolelog pacijenta. Moje znanje i umešnost u vezi tako ozbiljne boljke je malo, te ja očekujem vašu zdušnu pomoć!

Potnato je svima vama da je pravosudje jedan od tri (po definiciji smaostalnih) stubova modernog društva: tj. vlast se svugde (u demokratskom svetu) deli na:

- zakonodavnu vlast (parlament),

- izvržnu vlast (predsednik vlade...itd), i

- pravosudnu vlast (sudovi, tužilaštvo, pravobranilaštvo),

Ako npr. jedan od ta tri stuba postane na neki način problematičan, država gubi tačku oslonca (destabilizuje se) i urušava se.

Vi, koji ste negde pored ili se samo usput dotakli ovu problematiku, ili vi koji ste posred nje, imali bi ste na ovom blogu (nadam se privilegovanu) priliku da doprinesete težnji za popravku jedine nam države.

Moj poziv, ujedno znači da vam izložim moje teze za uvodnu seriju blogova. Teme bi išle pod mojim imenom - pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću za sve što ja lično napišem. Za vaše komentare i natuknice sa imenima i prezimenima aktera, svakako da ne mogu da snosim nikakvu odgovornost. Ne nih voleo da napravimo teren gde bi neodgovorni mogli da bilo koga ruže (opravdano ili ne) te bih se o tome sa vama dogovarao ad hoc.

BOLESTI PRAVOSUDJA

Počnimo sa time da opišemo bolesti pravosudja.

I.

Prvosudje je ( ali samo po definiciji?) nezavisna vlast od drugih oblika vlasti. Ako gradjanin udje u sudsku proceduru, bilo po kom osnovu, onda on ima zaštitu u trostepenosti pravosudja. Posle odluke opštinskog suda imate pravo žalbe okružnim sudovima, i (pod odredjenim uslovima) pravo na reviziju kod Vrhovnog suda ili zaštitu zakonitosti kod tužilaštava.

To je načelna definicija!

Šta se dešava ako spor (krivicom pravosudja) traje do nenormalnih par desetina godina! Koje zaštite vam nudi pravosudni sistem? Šta se dešava ako vam sudija (na bilo kom stepenu odlučivanja) donese odluku koja se kosi sa zakonom, logikom, pravdom...?

Šta se dešava kada je konačna odluka suda doneta; da li imate mogućnosti da se obratite medjunarodnim pravosudnim insitucijama? Šta bi trebalo uraditi sa konačnim presudama, koje bi se mogle u nekom (eventualnom skupu geronta - penzionisanih pravosudnih stručnjaka) zaključiti da su protivpravne (donete uz mito i koru(m)pciju pravosudja).

Pobočna problematika:

- da li se isplati otvarati pandorinu kutiju radi preispitivanja nakaznih presuda?

- da li se isplati ( dali se može) sprovesti lustracija?\

I-a

Posebno je diskutabilno pitanje šta može gradjanin protiv pravosudja, ako mu sud(ija) na bilo kom stepenu sudjena sabotira presudjivanje ad infinitum. (Ovo je najčešći i nabeznadežniji po stranku slučaj beščašća pravosudja)!

II

Sledeća teza za Blog je: šta pojedinac može da uradi kada je u pitanju krivična problematika?

Prvo je; krivično delo može da prijavi policiji... Koje su dalje konsekvence?

Drugo je; gradjanin može da napiše krivičnu prijavu tužilaštvu. Šta biva kada tužilaštva (protivzakonito i zlonamerno) zaborave da su krivičnu prijavu ikad zaprimila?. Šta može podnisoc prijave ako nikada ne dobije odgovor tužilaštva?

Šta ako vas tužilaštvo ipak obavesti (a to samo ponekad radi - kada ga dosadno pritiskate) da nema mesta krivičnom gonjenju? Po ZKP vi se možete obratiti prijavom Istražnom sudiji opštinskog ili okružnog suda. Šta biva ako prijavu „stave u fijoku“? Koje su vaše mogućnosti da „slučaj“ stavite u tok?

Ako imate tu sreću da slučaj okončate, da li se može tražiti pravna pomoć od medjunarodnog pravosudja?

III

Da li je gradjanstvu poznato kako (destruktivno) sude sudovi, kad tužite ovu državu?

Da li vam je poznato da je sud hteo da sudi makar u jednom slučaju po tužbi za zloupotrebu ljudskih prava?

Da li je ikom poznato da je neki sudija trpeo:

- disciplinsku odgovornost za svoj (ne)rad?

- krivičnu odgovornost za protivpravni rad?

- umanjenje plate za loše rezultate svoga rada (neažurnost, veliki broj ukinutihp resuda)?

- gubljenje sudijskog posla zbog malog učinka ili velikog broja nekvalitetnih i poništenih presuda?

Kada razgovaram sa svojim kolegama sudijama, svi su veoma nezadovoljni, nemotivisani, itd. Da li su pare sredstvo koje bi ih stimulisalo? Ako jeste, kako kazniti one što ne zavredjuju niti za vodu? Ja i takve znam!

Arhimed je rekao (parafraziram po sećanju): dajte mi dovoljno veliku polugu, pa ću da podignem zemaljsku kuglu!

Zavidim Arhimedu! Sumnjam da je u ovom slučaju to moguće. Ali ako bi to i bilo moguće, put je dug i mukotrpan...“Put od hiljadu milja počinje prvim korakom“ (kineska mudrost).

Hvala Vikipedijo!

Radoslav Gajić

Napomena: 


Glas za

Ja sam uz tebe Radoslave. Pokušaj pomeriti zemaljsku kuglu...
Nedavno sam imao, bliski susret treće vrste, sa sudom. Uveren u svoju ispravnost nisam uzimao advokata. Ubrzo sam shvatio, da jednom ubačen u mašinu, čovek postaje pespomoćan. Više nema veze krivica i nevinost. Ma koliko očigledna bila neka stvar, sudbinu odredjuju razni dilovi i korupcija.


Dilovi i korupcija

G r o f wrote:
Quote:[...Nedavno sam imao, bliski susret treće vrste, sa sudom....]quote

Tek onaj ko je imao bliski susret sa Kragujevackim sudom taj je shvatio sta je masina. Tamo su sve doktori za dilove i korupciju. Sve djaci cuvenih profesora, dakle strucnjaci za organizovani kriminal.


Podrzavam! dobrodosli

Podrzavam! dobrodosli


verujem da si shvatio da ja lično protiv advokata

nemam baš ništa. naprotiv. imam poverenje u pravdu i pravosuđe.

Moj otac je pravnik (doduse ne advokat), i više nego častan čovek. Oko 90% svh tekstova koje je moja prevodilačka firma prevede napisali su pravnici - advokati, sudije, tužioci. tokom godina stekao sam utisak da je reč o veoma pismenoj, civilizovanoj i artikulusanoj grupi ljudi, koja zna svo posao. I sam sam deo pravde, u poslednjih desetak godina preveo sam hiljade i hiljade strana pravnih tekstova, nekoliko puta mesecno zagrnem togu pa odem na sud da prevodim, u nekoliko navrata sam bio i veštak. Ružnih iskustava s advokatima (a bogami ni sa sudijama) bilo je malo. uglavnom se svode na situaciije gde je advokat postavljen na brzinu, po službenoj dužnosti pa se u nedostatku vermena za pripremu pomalo izošljare, no ni to nije iz zle namere i nije čest slučaj. dovoljno je da se pomene etika i skoče kao opareni r počnu da rade kao mašine i tek onda se vidi koliko toga znaju i umeju. to je moj utisak.

dakle, moj se post, kao što sam jasno i glasno rekao se bavi etikom i moralom jednog čoveka koji je, po mom mišljenju, pogrešno postupio. ali i etikom i moralom jednog unakaženog društva, kao što je srpsko.

danas sam se, međutim, obradovao čuvši izjavu advokata Veljka Delibašića, branioca okrivljenog Dušana Krsmanovića.
citiram:
Advokat Veljko Delibašić, zatražio je danas da njegov klijent ili bude oslobođen optužbe ili da mu optužnica bude preinačena u pomaganje u ubistvu. Advokat je zahtev obrazložio činjenicom da njegov klijent nije u stanju da razlikuje obično ubistvo od terorizma, zločinačkog udruživanja i zavere radi rušenja ustavnog poretka države. Krsmanović je, objasnio je Delibašić u svojoj završnoj reči, odrastao u "najgorem vremenu u Srbiji" i imao je "vrlo teško detinjstvo". "Krsmanović je rastao u čudnoj zemlji Srbiji, čiji se narod po svakom osnovu delio na pola. Otac mu je bio u inostranstvu, a majka je Dušana i njegovog brata kinjila i često tukla", naveo je advokat. "Odrastao je na ulici, gledao nakaradne američke filmove i bio opsednut agentima koji rade za tajne službe. Kao takav, bio je lak plen za zveri u ljudskom obliku kao što je bio Dušan Spasojević", rekao je Delibašić. "Moj branjenik nije bio u stanju da razluči da li je ono što radi Spasojević kriminal ili patriotska usluga državi. Nije mogao ni da se opredeli prema Zoranu Đinđiću, da li je on izdajnik srpskog naroda ili reformator i prvi demokratski premijer", obrazložio je Delibašić.

Ovaj mi se nastup učinio legtimnim, profesionalnim, čestitim i ispravnim. dakle, nije sve tako crno kao štonam se čini.

Da zaključim, verujem da advokati, ljudi kojima je posao pravda, na neki način moraju biti primer za ugled. to što u sudnici moraju uvek da budu na strani okrivljenoga, da budu lojalni klijentu, ne znači da nisu časni. u pitanju su nijanse, ali su te nijanse važne.

stoga sam veoma zadovoljan što sam, eto, isprovocirao, ovaj tvoj gest. srećno. piši, a neprijatnih pitanja će biti, pa ti vidi kako ćeš s njima da se nosiš.


olaksavajuca okolnost

Quote:
...je rastao u čudnoj zemlji Srbiji

E, vala bas! Moracu sa ovim pred sudiju za prekrsaje (overspeed)


makar

je istina.


Znaci, `ce da upali, a?

Znaci, `ce da upali, a?


ajd pre no sto se strovalim

bio ja tumac na nekom sudjenju nekom klincu koji je uhvacen sa nekoliko kila koke u bocama za ronjenje. decko jedno 23 godine ima porodicu negde u bivsoj jugoslaviji, bebu od godinu dana, nezaposlen, sirotinja, i ponudili mu da odradi taj posao za neke sitne pare. on, mucenik, pristao, uhvatili ga, sve lepo priznao. na sudjenju ga pitaju za motiv. on kaze: nemamo leba da jedemo, nisam imao izbora.
tu tuzilac kaze: razumem ja tebe, ali ti si duzan da razlikujes dobro od zla, treblo je da znas da ces vadjenjem sebe iz bede ojaditi nekog drugog, da cinis nemoralan gest itd.
advokat ni da pisne, okrivljeni je priznao sta tu ima da se kaze.
i ja se oglasim. reko: covece da li ste vi svesni da je decko rodjen na ratistu, gde su heroji ubijali i klali, vozili se kradenim dzipovima, da je njemu cestit sinonim za gladnog. sta vi sad od njega ocekujete?
sreca pa je sudija bila zena, raznezila se. dobio je blagu kaznu, da li je moje cmizdrenje tu nesto pomoglo ne znam, ali racunam i dve godine u zatvoru su ozbiljna stvar, valjda ce mu posluziti za nauk, a treba onoj gladnoj bebi vratiti oca. s druge strane, tamo odakle je, tamo zlocinci hodaju ulicama dignuta cela, a on je samo neki mizerni srafcic koga su verovatno podmetnuli da bi neko sa tri kofera droge iskoristio guzvu i provukao se.
ja sam prosao sa ukorom sudije koja mi je, doduse ljubazno, skrenula paznju da ja ipak nisam advokat pa bi trebalo da se ogranicim na svoju procesulanu ulogu tumaca.
ali bilo mi je milo za decka, skroz dobrocudan. a u zatvoru se od bildovanja udvostrucio - kad sam ga prvi put video bio mrsav, na kraju, brdo misica, kockast ko frizider od 300 litara.


Dejane

odlicna ti ova reklama za zatvor


Dejan Stankovic je napisao:

Dejan Sankovic wrote:
....dovoljno je da se pomene etika i skoče kao opareni r počnu da rade kao mašine i tek onda se vidi koliko toga znaju i umeju. to je moj utisak.....
----------------------------------------------------------

U kojoj je to zemlji, kolega, molim Vas? Bas me zanima. Nemojte samo reci da je to Srbija. Ili ako jeste, ali u nekom sudu u Beogradu, Beograd nije Srbija. Treba staviti gas-masku i uci malo juznije u provincijske sudove.


Glas ZA!!!

Ja, kao, nadam se, buduca koleginica, glasam ZA!!!


jao,

sad ce biti ono: "Draga Saveto...imam taj i taj problem"
Ali, podrzavam


ako,

pravi advokat ponešto odradi i pro bono. :-)


Pa u stvari bi bilo super

kad bi bilo "draga saveta".
To bi bilo sigurno i stvarno korisno.
Besplatan advokatski savet u formi bloga!
Cool.

Olga


Glas za. Imam jos tri ispita

Glas za. Imam jos tri ispita na pravnom fakultetu i hvata me jeza od same pomisli da se u ovoj zemlji bavim advokaturom, cak i odustajem od te ideje. A mastala sam o tome kad sam bila mala :) Radujem se Vasim tekstovima


u prošlom veku

nameravao sam da upišem pravo. i u vezi sa time odoh do oca jednog mog prijatelja. čovek pravnik, erudita, demokrata, koji je umnogome uticao na moj duhovni razvoj. upitah ga ya mišljenje a on reče: nećeš valjda sine u zemlji koja ne poštuje svoje sopstvene zakone da budeš advokat. i odustadoh. sad mi je žao. a da sam studirao pravo verovatno bi mi bilo jednako žao. :-)


na srecu

jer evo ja bas procitah onaj tvoj komentar o naslovu Na Drini cuprija. Lepo zvuci, svidja mi se o objasnjenje


ma ti si

srce jedno.


jel` ovo?


uh, ...

evo za neki dan ce poceti i novi blog pa cemo moci jedni druge da banujemo i stavljamo na ignore i love liste. bas sam se pitao cime se rg inace bavi u zivotu - blogovi koje je ovde postavljao pod firmom wiki vrveli su... ma koga zanima nek ide i pogleda...


glas protiv...

...kad već pozivate na glasanje.
OBRAZLOŽENJE:
Napisali ste čitav post koji koincidira sa postom Dejana Stankovića,a o svojoj želji da budete VIP bloger.
I rekoste:

Quote:
...Gospodo blogeri; besmisleno i je i sasvim ostrašćeno pljuvati po advokatima!...

izbegavši, da za početak, na ovom svom postu progovorite koju o postupku Vašeg kolege o kome je, i jedino o njemu, bilo reči na postu Dejana Stankovića.

A taj Vaš kolega nije, kako je uobičajeno, "branio čoveka, a ne delo" - on je rekao da "sud nije utvrdio doprinos žrtve" za atentat. Te reči nemaju veze sa advokaturom, sa stanjem u pravosuđu, sa korupcijom, neažurnim sudovima, kršenjima prava stranaka u sudskom postupku ili bilo čime o čemu ste kasnije, posle citirane rečenice, napisali post.

Ovde se o beščašću jedne osobe radi, a ta se osoba slučajno bavi advokaturom. Činjenica da ste to prevideli motiviše me da glasam protiv.

Srećom po Vaše želje, moj glas nema nikakvu moć, tako da neće proizvesti negativne posledice po Vašu želju da budete VIP bloger.


gordanac

pa ne mora to da bude on. Ali ideja da imamo i advokata, nije losa, a?


advokati...

...nas je pitao OVAJ advokat, SADA i OVAKO.
I ja glasah. Protiv.
Ako bude neko drugi pitao, advokat ili ne, i predložio da glasamo - ja ću opet kazati šta mislim.


isto glas protiv

slazem se sa gordanom
ko jos ima zelju da ispljuje celu struku?! izvuceno je to iz konteksta, od mase pitanja koja su na dejanovom blogu postavljena...
naravno ovo nije moj glas protiv da neko pise o pravu i advokaturi, nego konkretno za vas - o advokaturi


I ja bih rado video, g.

I ja bih rado video, g. Gajiću, Vaš stav kao advokata o onome što je u sudnici u završnoj reči prekjuče (sreda) rekao Vaš kolega.

Kao što ste mogli videti u vezi sa pokušajem ubistva porodice novinara Dejana Anastasijevića oglasili su se i mnogi novinari pojedinačno i novinarska udruženja. U slučaju završne reči jednog advokata u Specijalnom sudu do sada se nije oglasila Advokatska komora. Ali to Vas ne sprečava da iznesete stav ako to želite. Držim da bi to bilo makar jednako interesantno koliko i dijagnoza stanja u pravosuđu.


no coment

...


1. Ispravno je "No comment".

1. Ispravno je "No comment". Žalosno je kada neko ko se predstavlja kao Vikipedija pravi takve greške.

2. Komentarima i učestvovanjem u diskusijama pod korisničkim imenom Vikipedija nastavljate da zloupotrebljavate korisničko ime koje vam je dodeljeno (kako nam je saopšteno) da propagirate otvorenu elektronsku enciklopediju, a ne svoje (privatne) advokate, ginekologe ili auto-mehaničare.

3. Ne znam kako ćete se iz ovog belaja iščupati, a nisam ni siguran ni da je to što radite u skladu sa načelima Vikipedije.

Vaše postove sam posećivao tek povremeno, ali bih da i posle ove nesmotrenosti ostanete ovde jer volim raznolikost ovog bloga. Zato najdobronamernije podsećam na slučaj koji se dogodio jesenas kada je jedan državni činovnik na sličan način upao u kovit. Jedan komentator mu je predložio da javi Uredništvu Bloga B92 da mu je neko ukrao lozinku i objavio pod njegovim imenom sadržaje sa kojima on nema nikakve veze.


pitanje za srdjana

no comment/no coment je sintagma koja je usla u mnoge jezike! od kud znate na kom jeziku ja napisah?


"Od kud"

Mozda od kulturno-umetnickog drustva?
Samo pretpostavljam, Srdjan ce, verovatno, dati precizniji odgovor.

(sorry for a troll)


Pomozite Vikipediji

Quote:
no comment/no coment je sintagma koja je usla u mnoge jezike! od kud znate na kom jeziku ja napisah?

Džaba se batrgate. Bez čvrstog oslonca tonete sve dublje.

Na kojem se to jeziku/na kojim se to jezicima "nema komentara" piše kako ste naveli? Ne morate žuriti. :) Opet, ako zaboravite na pitanje - podsećaću vas.


Sadrzaj i forma

Ako o (potencijalnom) sadrzaju moze da se sudi po formi koju veceras imamo priliku da sagledamo, onda - nisam pristalica.
Ukoliko je u pitanju samo "los dan" autora posta, onda podrzavam.
Na kraju, tematika je "goruca", pa mozda forma nije toliko bitna?

PS: kamichak, mozda bi i ti htela da pises autorske postove iz ove oblasti? mislim da bi te mnogi u tome podrzali. :)


Tako je

Pedja.

Olga


Gospodine Gajic

Quote:
Tražili su nekog od advokata iz blogerskog tima, da se javi da ga linčuju...pošto su ih generalno popljuvali.
ovo ste vi rekli, a ja krenula da trazim po Dejanovom blogu ko je to sem mene trazio nekog advokata iz blogerskog tima, pa ne nadjoh. Ukazite mi linkom ako gresim.

A ja sam evo ovde potrazila nekog advokata, ali ne za linc kako ste vi to zgodno upakovali, vec za strucno misljenje - upravo ono koje vi niste hteli da date na tom mestu, vec ga sada prezentirate ovde.

Ukoliko mi argumentovano ne dokazete da se radi o nekom drugom ko je trazio advokata da bi ga lincovao, smatram vas nepodobnim da imate svoj blog. U protivnom glasam pozitivno.

U svakom slucaju glasam za to da se otvori blog advokata, samo je pitanje kog.


s7+

Quote:
U svakom slucaju glasam za to da se otvori blog advokata, samo je pitanje kog.

pa, za pocetak nekog pismenog. inace, ideja odlicna, jos najbolja ona o besplatnim savetima.

ja se izvinjavam, ne znam kako drugacije da kazem, ali ovaj tekst je ocajan.


Srdje Popovica

Srdje Popovica


Za Srđu P....

...potpisujem. Ali, samo za njega. :)


I ja jedino za Srdju Popovica

potpisujem


Saaaamo za Srdju. Smuchili

Saaaamo za Srdju. Smuchili su mi se drugi advokati. Dakle za Srdju Popovica.


jel moze meni neko kratko

da objasni o cemu se ovde radi?
Ja ovu Viki ne rzumem ni ni - ko je to, sta trazi, gde, potpisujem, koga, kakvo je to pismo...


Sonja

Oce Viki da kao VIP bloger pishe o pravdi :(( i da daje advokatske savete. Mene bash mrzelo sve da chitam, mozda i nije tako al' mi se povraca neshto od tih advokata. Josh mi fali samo na blogu neki, pa ko velim, ako vec treba neki advokat nek bude Srdja, njemu verujem. A i super je lik. Ovi drugi shto se mene tiche -niht, najo, nee, nishta...


hvala JJ, znaci

gosn. Gajic, koji zavrsava pismo (ili sta vec) sa Hvala Vikipedija, trazi da ima svoj advokatski blog? sada neko treba da kaze da li on treba da ima svoj blog ili ne treba? ali mi ne znamo ko to treba da kaze.....vikipedija vec ima, ali Gajic nema, a razlog sto hoce i on svoj je dejanov tekst.....a viki mu je dala dozbolu da bude i tamo i vamo
e od mene nema dozvolu.
a srdja..pitanje je valjda da li on hoce, mi se podrazumevamo.


Tako je Sonja. Kako si to

Tako je Sonja. Kako si to ukapiralaaaa ...dok sam rekla mali ashov ti shve shvatila.... E volem pametne zene pa totije :))


vidis da umem. odma prenesi zelenom... sad se mucim sa prasicima

ne znam ko je ona plavusa na slici...al nisam htela bas sve ja da pitam, uvek.


Sis

Sve cu ti kazem. To je ona cica iz Seks i grada, znash ona serija sa ONIM cipelama. E ta cica se stalno neshto patila.... Izgleda da je to Niksson. Sad ja nisam oodatle, ali izgleda...amo da vidimo


Sonja i Bebo

Nisam rodjen u Srbiji i to mi olakšava da neke stvari bolje sagledam.
Čudan ste Vi narod. Namerno kažem Vi, a ne mi, jer se sve manje osećam Srbin.
Toliko negativnosti, zajedljivosti, mržnje, cinizma, podvala. Ljubav je retkost u ovoj zemlji, čak i ona erotska, a ona prema komšiji, sugradjanu, prijatelju, je već odavno mrtva.
Boli me što to osećam čak i ovde, medju ljudima bliskih pogleda i shvatanja.
Otrov je ušao u svakog.
Čovek hoće da piše blog sa svojim potpisom. Pa šta je tu za razapinjanje, a vi već pripremili eksere...


Grofe

I shta ja sad tebi na sve to da kazem? Sonja ce mozda umeti bolje. Ti nas ne poznajesh, a sudish!? Ti ne zivish ovde, a sudish!? Ti, na svoju srecu, ne slushash i ne gledash, svaki dan odbranu advokata ubica Zorana Djindjica. Svima koji su to gledali i chuli zgadila se svaka pomisao na advokate, sem Srdje Popovica. To smo rekele. Otrov je ushao u nas? Ne, greshish, zivot u i na ovom djubretu je ushao u nas. Zao mi je shto ne vidish da od te gomile govana kojom smo obasuti, ljubav dobija drugo znachenje od tvog, biva ljubomorno chuvana za drage, nepristupachna svima. Ali nije ni ideja da sve volimo i da se svima svidjamo.


Bebo

Ja živim ovde i gledam odbranu advokata Zoranovih ubica...i normalno je da oni pokušavaju sve da ih izvuku ali nije normalno kad to pokušavaju neki koji nisu njihovi branioci..
Ne ljuti se..:)


Grofe

Ma ne ljutim se...Meni mnogo treba da se naljutim na ljude koje ne poznajem i koji mene ne poznaju. Grofe treba da znash da ovo nije obichno sudjnje, ma kako svi to hteli tako da prikazu. U mom svetu nije normnalno da ljudi onako bezochno izmishljaju i lazu, pa makar to bili i advokati. Nikada se necu navici na to, kao shto se nikada necu navici i pomiriti sa tim da zivim u/na ovakvoj deponiji. Zato sve nashta mogu ja mogu da utichem i shto je do mene nije i nece biti deponija; moja osecanja nece biti prosecna, nadjubrena tom prljavshtinom. Ako nije po tvojoj meri, ok, ljudi je mnogo, izbor je tvoj


Quote: Nikada se necu navici

Quote:

Nikada se necu navici na to, kao shto se nikada necu navici i pomiriti sa tim da zivim u/na ovakvoj deponiji. Zato sve nashta mogu ja mogu da utichem i shto je do mene nije i nece biti deponija; moja osecanja nece biti prosecna, nadjubrena tom prljavshtinom.

Pozdravljam ovo,bravo!
Pogotovo deo "moja osecanja nece biti prosecna, nadjubrena tom prljavshtinom",tako je,to se cuva i,niko,niko ne moze uzeti.
Jes da smo cudni,al... :)


Oooo, hvala pidola, mnogo mi

Oooo, hvala pidola, mnogo mi znachi kad vidim da ima i onih shto razumeju. Ti si moja :))Vidish i sama kako ljudi sude i presudjuju. Ja samo mogu da zamislim kakav li im je realan svet, kad im je ovaj, vitrtuelan, ovakav. A tek ova relativizacija, ubi. Sve moze, nishta ne mora da znachi...Zato strepim, nisam spokojna... mnogo pitanja a malo odgovora :)


JJ pidola je on (psst) ljub.

JJ pidola je on (psst)
ljub te
sis


Au, sisterke, razmenjujemo tajne šifre

... a Krasićku niko ne uključuje, a? Neće da može. Ne! Guknite golubice!


Sonja

Upsss!On? E pa onda super, sad mi je lakshe..:)) Sis ljubim :)


:)

hehehe,ma nema veze.
Al zapamtite on(samo pssst). :)


Pidola :)))

izvini, nije bilo sluchajno :))))


Znam da nije,skapirao. :)

Znam da nije,skapirao. :)


grofe,

blago tebi ,vidim da si pun razumevanja za sve ljude na ovoj planeti . mora da si posle odgledanog dokumentarca (odbrana advokata zoranovih ubica) otishao da pajkish ,onako bez problema. boze moj, zivot tece dalje, necemo se valjda uzrujavati. pa ubistva se deshavaju svakodnevno.


kapi

Ne,ja sam sa gadjenjem prebacio kanal.
Nisam se toliko gadio na advokatove reči, jer sam ih očekivao, koliko na činjenicu da živim u državi u kojoj one nalaze plodno tlo.
To plodno tlo me ispunjava ogorčenjem. Advokat je tu,manje, više, nebitan.
.......i ne vidim zašto bi ja sad trebao mrziti autora bloga.


ne primećujem

da je neko izrazio mržnju prema advokatu koji se nudi da bloguje baš ovde.

sam je tražio mišljenje ove blogerske zajednice o toj ponudi.

iz njegovog obrazloženja ni meni se ne čini da mu je ovde mesto.
rdjava forma, nezanimljiv sadržaj.

rado bih čitala blog advokata koji ne izbegava goruće teme.


grofe

ne znam o kakvom razapinjanju govoris i o kakvim ekserima. To sto pises je eto tako napisano, tek da nesto kazes, provokacije radi, bez ikakvog razloga. Delis na MI i VI, prizivas neke otrove, podvale, cinizam....na pogresnoj si aderesi.
Ako si uspeo da procitas (ja jesam) sta je Gajic napisao onda ne bi trebalo da imas ista protiv odgovora da ili ne, na pitanje.... "da li imam (vasu) dozvolu...."
Da ponovim - Ne. Srdja - Da.


sonja k.

Zanimljivo!
Ako neko stavi primedbu na Vaš nepotrebno-provokativni ton, on piše "provokacije radi", a Vi, pobogu, pišete zbog uzvišenih ciljeva.
Kako ne shvaćate, da svi mi imamo nesto zajedničko, samim tim što nas privlači ovaj virtuelni svet i ako zbog ničega, onda je zbog toga potreban minimum medjusobnog uvažavanja.
....i tako napisah tek da nešto kažem....hahaha.

ps. Srdja ne isključuje ostale.Ne razumem zašto tako postavljate stvar.


grofe

ja sam jako osetljiva na tvoj nick - tako se zvao moj najnaj, jedini i neprezaljeni mercedes kome je sve puklo zbog glupog antifriza. shvacam ja da sam rekla ne, hebes ga, pitali - ja rekla, sta sad, da popijem litru absinta??!
A stvar ne postavljam nikako - kazem srdja - da, sto ne iskljucuje druge, osim one za koje vazi ne.


Nadamo se da ce vas apel

Nadamo se da ce se vas apel cuti,
da ce urednici bloga imati sluha i omoguciti Advokatu
Srdji Popovicu da dobije svoj blog. :)


Srdja

Dakle Srdja Popovic


ništa lično

Ništa lično,
i nisam rekao dobro jutro zla ženo!

Quote:

Advokati
Taska Dana (26 April, 2007 - 00:29)

u ovoj zemlji su ,manje vise, svi djavolji.


Lep pozdrav,


Nista licno ?

Quote:
Tražili su nekog od advokata iz blogerskog tima, da se javi da ga linčuju

Nisam primetila ni da je na Dejanovom blogu neko rekao
Quote:
dobro jutro zla ženo!

E sad jos da se javi Taska Dana pa da zajedno definisemo kada je licno, a kada je

Quote:
generalno


Inace

se ne bih izjasnjavala, ali posto ste vec uputili otvoren poziv blogerima da se izjasne... Ne mislim da je losa ideja imati i jedan blog ovde koji bi se bavio pravom i zakonima uopste, ali bi bar jednaku zastupljenost tada zasluzivale i razne druge oblasti/profesije. U svakom slucaju, nemam nista protiv ideje same, ali rekla bih da je Vas predlog pretenciozan. Mogli ste, bez samopreporucivanja, uputiti urednistvu predlog da razmisli o otvaranju takvog tematskog bloga i da dodeli status VIP blogera nekom pravniku (ili bas i advokatu) po sopstvenom izboru ili izboru blogera.

Pored toga, moj prvi utisak o ovom pozivu, postavljenom na blogu Vikipedije, jeste da je i to vrsta zloupotrebe (Vikipedijinog bloga).

Ocigledno, blog na kojem su komentari na koje ste reagovali (mada iste niste naveli u svom tekstu) nije uopste bio posvecen Vasoj profesiji, pa cak ni sire od toga - pravosudnom sistemu i sudskoj praksi u Srbiji, ili bilo cemu slicnom. Nema potrebe da budete licno pogodjeni nasim reakcijama na neoprostiv bezobrazluk jedne individue koja je, slucajno, iz Vase "branse". Niti postupak/izjave/ponasanje doticnog advokata negativno obelezavaju ime svakog advokata, niti ima potrebe da potcenjujete elementarno znanje blogera. Da, znamo da u samoj advokaturi postoje razlicite oblasti (nema potrebe ni za takvom mistifikacijom profesije!)i da krivicno pravo nije jedina. Pored toga, pretpostavljam da je veci broj nas koji imamo i prijatelje, clanove porodice, poznanike itd. koji su advokati i da nas ne treba dozivljavati kao razularenu masu koja bi da lincuje advokate jer, zaboga, nije u stanju da pojmi da nisu svi isti. To znamo.

Prosto, radilo se o moralnom osecanju pojedinca (tj. o nedostatku istog) i o cinjenici da se on, eto, bavi advokaturom, da ucestvuje u izuzetno vaznom procesu, da je besramno u javnosti izgovorio lazi koje su toliko gnusne, da je svakoj iole pristojnoj osobi bilo tesko da ih cuje... dakle, o tome se radi, a ne o advokatima i advokaturi.
Uglavnom, u samoj toj cinjenici i, narocito, u temi i komentarima bloga na koji ste se osvrnuli, ne vidim ni jedan validan razlog za otvaranje bloga prema Vasem predlogu. Sama ideja nije losa, ali to sa celim ovim "slucajem" prosto nema veze. Podrzala bih njeno ostvarenje, ali ne kao potvrdu navodne potrebe da se takav blog otvori zbog reakcija na doticnom blogu D.S.-a.


Slažem se sa svim

Slažem se sa svim napisanim, što se kaže, od A do Š (ili Ž, kako ko voli).


Postoji ovde urednistvo koje

Postoji ovde urednistvo koje ce reci da ili ne,
tako da nema sta mi da vicemo za,odnosno protiv.
Ima jos desetak osoba koje ostavljaju komentare,
a zasluzuju da imaju svoje mesto.
Ali verovatno nemaju tu "prednost"
ili nisu nista "inicirali" da dobiju blog.
Pod navodnicima su reci iz dela teksta,koji mi se inace ne dopada.

Sami rekoste da je advokatura siroka lepeza struke,
tako da boldovani deo vaseg teksta.nekako ne pase
(ili je to strucno advokatski receno),
posto se ne pljuje cela struka,
nego samo jedan deo te "lepeze".

Sto se mene tice(ako to nesto znaci)mozete da imate svoj blog,
ali sa ovakvim tekstovima ja necu biti njegov deo.


neverovatno

Odakle Vama pravo da koristite časno ime Wikipedije za koju sam i sam imao čast da pišem?

Kakav je ovo post? Ovo je zloupotreba i diverzija!

To što neko pominje advokata (uzgred, onaj čovek je konsiljero, a ne advokat), kakve to veze ima sa celom strukom i sa Vama?

Neko ospori Djelića ili Dinkića ili ne znam koga od ekonomista i ovde treba da uzurpira prostor nekakav vajni ekonomista-wikipedijanac koji će da nam objasni mikro i makro pomove? I kako su ekonomisti divni ljudi?

O čemu Vi pričate? To jest pišete. I to vrlo nepismeno.

Ima li nekakvog reda na ovom blogu. Šta je ovo?


treba li

treba li pojašnjenje?

Protiv!


cekajte , ko je ovaj

Radoslav Gajic?


evo

hm,

interesantno kako u domacoj verziji wikipedie, nema reči ni o jednom od Srdje Popovića ( a ne engleskom ima, barem o onom u okviru Otpora) ali zato razne štokurteštomurte u izobilju. Jel`i ovde burazerska politika?


Адвокати

"Кад чујем да неког брани Гугл, одмах знам да је крив", рече један мој друг. Не допада ми се шта причају браниоци оптужених за униство премијера. Али мало морам да браним адвокатски позив. Ево, послао ми пријатељ, адвокат у Београду, текст из "Бранича", еснафског листа:
Строго поверљиво
Чувати у каси !

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
УДБ-е НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
за фебруар 1952.г.

Н а р о д н а в л а с т

Састав, политички састав и стање у
редовима адвоката у НР Србији

Анализирајући стање у редовима адвоката у 110 срезова, дошли смо до закључка да адвокати претстављају један од највећих проблема наше правне службе и посебно нашег судства. Политички то су бивше режимлије, руководиоци и активни чланови бивших буржоаских партија, бивши министри, посланици, судије, срески начелници, полициски писари, сенатори, велики жупани, краљевски бележници, активни судски официри БЈВ и већина од њих активни помагачи и присталице окупатора и домаћих издајника. У материјалном погледу то су бивши велепоседници ( ретки су напр. адвокати у Војводини које није погодила аграрна реформа), милионери, власници једне или више кућа и сл. Физички, то су већином старци од 50-60 година. Идеолошки то су људи који су темељно оформљени и учврстили у својим буржоаско-реакционарним схватањима о друштву и који у идеолошком правцу не показују никакве знаке прогреса. Стручно, то су људи који су васпитани, образовани и у пракси потпуно оформљени на бази типично буржоаског права-људи који једном делом нису у стању, а другим делом неће да схвате и да се мире са социјалистичким правом и законитошћу. Морално, то су већином људи ниског карактера, дерикоже (по старим навикама добар део крши тарифне прописе, отеже парнице и сл) пијанице и неморални типови.
Aнализом смо обухватили 772 адвоката и адвокатских приправника. Од 772 адвоката, 212 су били активни чланови ЈРЗ (посланици, сенатори, чланови главних одбора странке, жупани, срески начелници, високе судије итд), 103 су били поборници демократске странке, 10 ХСС-а, а остали - функционери социјалистичке странке, збораши, борбаши итд. За време окупације од 772 адвоката, 217 су били активни помагачи четника (чл .равногорског одбора, националног Дражиног комитета, шефови пропаганде при штабовима ДМ, судије четничких преких и других судова итд), 9 адвоката су били присталице и помагачи Немаца, 42 помагачи Мађарских окупатора, 3 функционери румунских фашистичких струја, 4 помагачи бугарских окупатора, 5 сарадника усташа, 1 сарадник Италијана итд. 7 адвоката су били као официри заробљени од Немаца, где су се већином слабо држали. Свега 24 адвоката били су симпатизери НОП-а од којих се већина после рата пасивизирала или прешла на страну Грола, Драгољуба Јовановића или се изјаснила за ИБ-овску издајничку партију. 30 адвоката су радили или постоје индиције да раде за разне стране об.службе.
Од 772 адвоката, после рата је хапшено 148, суђено 96, 75 изгубило право гласа, 88 губило право на адвокатуру и 32 су позвани у УДБ-у на разговоре и озбиљно опоменути због непријатељских иступа.
Данас је отприлике следеће стање : од 772 адвоката, 246 су отворени, 372 прикривени-подмукли непријатељи, западњаци ( монархисти ), 88 потпуно пасивних, 20 издајника-ИБ-оваца и 46 поштених добрих адвоката; или од 772 адвоката, 229 нису чланови НФ-а, 450 су формално фронтовци који само плаћају чланарину и ти не раде и свега 93 су активни чланови Фронта, од којих су неки активни само ради рехабилитације пред народном влашћу. Од 37 чланова КП
( међу ових 772 ) после рата је искључено 11 због разних грешака опортунистичко-реакционарне природе, а 20 се изјаснило за резолуцију ИБ и отишло у издају, што значи да су се на лакши начин били увукли у редове КП.
На суђењим 387 адвоката се држи непријатељски или на неки начин штети, а и не помаже суду, а 245 се на суђењима држи лојално ( али већина ових «лојалних» узима само грађанске парнице, избегава парнице политичког карактера) и осталих 146 се повремено и само формално баве адвокатуром. 60 адвоката су окарактерисани као активни разбијачи СРЗ. 61 адвоката спада у ред ноторних-болесних пијанаца и неколико десетина адвоката су хомосексуалци.
Од 772 адвоката 35 је дипломирало или студирало у Француској, 17 у Мађарској, 2 у Чехословачкој, 2 у Енглеској, 2 у Аустрији, 1 у Италији, 1 у Немачкој и 1 у Бугарској ( према расположивим подацима ). По националном саставу: 36 Мађара, 30 Хрвата, 6 Румуна, 6 Руса-белогардејаца, 4 Немца, 4 Црногорца, 3 Македонца, 2 Русина, 2 Словака, 1 Бугарин, остали су Срби.
Око 20 срезова нема адвоката, док поједини градови имају по 50 адвоката. Космет је готово без адвоката.
Адвокати у целини претстављају озбиљан проблем. Поставља се питање подизања млађег, социјализму и Партији оданог адвокатског кадра.

АЈАЦКСКЈ, Х -3/22
ХЗ-I/22


medicina, medicinski, medicinari

Nisam još pročitala do kraja tekst, ali moram da pitam: Zar se ne kaže medicina, medicinski, medicinari???