Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

IRAN

FOUR WOMEN GET JAIL TERMS IN CRACKDOWN ON "CYBER-FEMINISTS"

Voicing support for the way Iranian feminists are going online to  demand an improvement in the condition of women in Iran, Reporters  Without Borders today said it was dismayed by the prison sentences  imposed on four "cyber-feminists" between 17 and 23 March for using  the Internet to organise their movement, publicise their demands  and condemn abuses.

>> "Despite the constant harassment of its members, the Iranian > feminist movement is growing and is alarming the government," > Reporters Without Borders said. "The Internet is now a battle- > ground between these women, who are just demanding the same rights > as men, and a regime that remains as rigid as ever. The 'national > security' charges on which these four activists were convicted are
> utterly absurd."
>
> Fariba Davoudi Mahajer, a former contributor to several pro-reform
> newspapers that are now closed and to the Wechange (www.we-
> change.org), Zanestan (http://herlandmag.info) and Meydaan
> (www.meydaan.org) websites, received a sentence of one year in
> prison and a suspended sentence of three years in prison for
> "violating national security."
>
> Sussan Tahmassebi, an activist and editor of the English-language
> version of the Wechange website, was given six months in prison,
> plus a further 18 months that were suspended, for "meeting in
> collusion with the aim of violating national security."
>
> Six-month jail terms combined with suspended sentences of another
> two and a half years in prison were passed on Noushin Ahmadi
> Khorasani, editor of the magazines Jense Dovom (Second Sex) and
> Fasle Zana(Woman's Season), and Parvin Ardalan, a journalist who
> writes for Jense Dovom and various websites including Zanestan.
>
> The four activists, who are still free pending the outcome of the
> appeals they have filed, had participated in an online campaign for
> "A million signatures to get laws that discriminate against women
> changed." They also took part in a demonstration in Tehran on 12
> June 2006 that ended with dozens of arrests. During the march, they
> brandished banners with such slogans as "We are women, humans and
> citizens, but we have no rights" and "Women's rights are human
> rights."
>
> Their convictions have coincided with a government campaign for the
> "dress laws" to be respected. As they do every spring, the police
> have been harassing women who wear brightly-coloured clothes or
> cloaks that are too waisted, who are showing too much hair or who
> are displaying their ankles.
>
> Iran is on the Reporters Without Borders list of "13 Internet
> Enemies":
> http://www.rsf.org/article.php3?id_article=19603
> Create your blog with Reporters Without Borders and read our
> international blog revi


A

ja ovako bunovna citam svaki treci red pa mislim da se desava u americi s obzirom da smo u stanju pripravnosti ovde da tako kazem.nista me vise ne bi zacudilo jer kazu;'istorija se ponavlja' a dok pojedinci to ne shvate jedan korak napred a jedan nazad.tu i tamo se provuku dva koraka u napred, ali uvek jedan u nazad.


i ja se tako osecam cesto u

i ja se tako osecam cesto u americi
i bas kazem steta
tako jedna divan zemlja nekad bila i jos uvek bi mogla da bude
bice valjda uskoro opet
pre ce se oni srediti nego mi ovde


U Americi?!?!!? Hajdemo malo

U Americi?!?!!? Hajdemo malo realnosti


ima mnogo amerikato je

ima mnogo amerika
to je realnost
ne znam da li ste primetili da cak ni u Njujorku na primer nema mnogo multietnickih brakova
o tome smo sinoc razgovarali
za razliku od londona danas


muke po islamu

Nije samo US u pitanju.

Evo malo i EU obrazovanja :

Muslims in Europe: Country guide

Imacemo mi sa njima problema jos dugo godina.
Oni se vrlo tesko prilagodjavaju savremenim civilizacijskim vrednostima i tesko ih je asimilovati u zapadno drustvo.
Sve ceshce citam po turskim web stranama o pretnjama gradjanskim ratom u Evropi, ako se muslimani ne ubace u sistem odlucivanja i vlasti .

A Islamski svet je u "dzihadu" sa svim ostalim religijama izgleda.
Kasmir (Hindu), pa Izrael (Judaizam), pa Irak i Afganistan (Protestanti i Katolici), pa Kipar, Cecenija, Bosna i Kosovo ( PRavoslavci ) pa Ethiopia (ortodox ) i td.

Sva stroga pravila religijskih dogmi su po pravilu restriktivne i neprijatne za obican svet, ali islamska je, cini se, najsurovija i cesto je na ivici barbarizma.

To je zato sto je islam najvishe ushao u vlade odredjenih drzava i to u trenutku kada sav napredan civilizacijski svet radi zapravo suprotno : razdvaja ulogu religije i vlasti.
Taj "vakuum" upravo koriste muslimani i dokazuju "ispravnost" svoje religije sireci je po teritorijalnom principu.
Ima ih svuda ( jer koriste nashe gradjanske slobode), grade dzamije svuda, a od novca koje smo im mi dali kupujuci njihovu naftu.(simplifikovano)

Reshenje je , dakle, iskljuciti uticaj religije u najvecoj meri koliko se to moze, iz sistema vlasti, a narocito onu fanaticnu i surovu frakciju kao sto je islamaicanska.


a kako da iskljucujemo

a kako da iskljucujemo muslimansku religiju iz obrazovanja kad ukljucujemo svuda ortodoksnu?
evo sad sam stigla iz atine
prica mi novinar da su na nekom popisu imali 97 posto ortodoksa zato sto su ih jednostavno sami popisivaci prekrstavali


Atina je carobna u ovo prolecno doba.

jel si se popela na Lykavitos ?
Posetila Areos park ?
Cujem da je i Biljana u Solunu, opet prima neke nagrade .
Grcka vam salje neke poruke izgleda.

no, o nashoj temi: Grci , kao i mi, imaju tzv "negativni saldo" sa muslimanima (turcima), i to od par stotina godina.
To se, nazalost i dan danas oseca.Ali :
Nismo mi njih napadali, vec su oni nas.I to surovo.
Osvajali nam pradedove i bake.Uzimali hrishcanske gradove i crkve pretvarali u dzamije.Ko bi se pobunio, njegove lobanje bi krasile neku od "cele kula". Znash vec istoriju.
Karadjordje je, na pr. posle I srpskog ustanka dao da se vecina dzamija porushi u Srbiji, a Grci i dan danas ne daju zidanje minareta, a kamoli pevanje hodza (i to jos preko zvucnika).

Vizantijsko nasledje zivi dakle kroz pravoslavnu crkvu.
Vizantijsko secanje takodje.
I ne zelimo da nam se loshe stvari ponove, zar ne ?
Ali ne zelimo nista ni da postizemo silom, vec kroz pravne i demokratske institucije civilizovanog drushtva.

Mnogo toga mozemo da naucimo od Grka koji se vrlo lepo snalaze u EU.Smeshi im se i reshavanje Kiparskog problema.Sa Grcima smo istorijski u bratskim i prisnim odnosima.Ti odnosi nam mogu pomoci da savladamo i nashe probleme koji su nam teret pri ulasku u EU.

Hocu da kazem , mozemo u mnogo cemu da koristimo grcke modele i reshenja, a koja su kompetabilna sa zakonima EU, racunajuci i tvoju digresiju o obrazovanju.


Shumar,

oprosti shto te vijam po blogu, ali odgovorio sam ti tamo na zahtev opravdavanja izraelskog nacionalizma izlozhenoshcu drushtva pretnjama radikalnog islamizma.

u redu je sve to shto zapadne demokratije (do dushe, ne znam bash koliko su srbija ili izrael zapadne demokratije: srbija stoji nad ambisom povratka u nekakav slovenski totalitarizam, koketan sa rusijom, i ostanka u zoni ruskog uticaja kao maleni satelit; dok izrael sve vishe tone u bliskoistochnjachki oligarhizam, takodje totalitaran, i polako ali sigurno gubi konture demokratije koje je imao kao mlada drzhava) trazhe da bi se zashtitile od islamistichkog destruktivizma. medjutim, u krajnjoj meri, mi samo dobijamo narushavanje sloboda koje je demokratija ustanovila u otvorenom drushtvu jer se sve vishe plashimo od islamistichkih zlikovaca, sve vishe nam je potrebna zashtita, kamera, zid. na chudan nachin, ideolozi i stratezi islamizma su vec odneli pobedu i nije ima potreban gr. rat shirih srazmera.

pominjala si povlachenje americhke vojske iz iraka... ne chudi me nimalo ako se to dogodi. da li tu izrael postaje izlozhen pretnji? postaje, nema druge. vlada arijela sharona je videla u bushovim neokonima saveznika za buducnost, jevreji u americhkoj administraciji su urgirali da do napada na irak dodje, stari jastrebovi rata su poverovali u pozitivan ishod odluke o nametanju reshenja silom. sharon je preminuo, bush je na smiraju moci (koju mozhe jedino odrzhati ako krene oruzhano na iran, ovi se uzjogune, stvore krizu shirih razmera, pa siroti bush postane primoran da odlozhi do daljnjeg predsednichke izbore u americi ;) )... no ne verujem da ce doci do takvog haotichnog stanja...

... zato je danas vazhno preneti poruku liderima buducnosti - od kojih je jedan izuzetan izdanak sigurno genijalni mladi, lepi, barak obama - da se islam mora lechiti, a ne sprechiti, jer sprechavanje dovodi samo do haosa, beznadja, unutrashnje agresije, postaje lako regrutovati nove bombashe-samoubice, pa novi pakleni prizori razaranja... i tako dalje, dok sloboda i demokratija ne budu ukinute. islam se da lechiti tako shto ce zapad uzimati ili investirati u edukaciju i kvalitetniji zhivot muslimanske mladosti, i rachunati na emancipaciju - bash kao shto ju je srednjevekovna evropa proshla skidajuci sa sebe okove crkvenosti.

da li ce doci potom do odredjene kulturne unifikacije sveta, neizvesno je, ali je svakako mnogo bolje tezhiti ka tome nego ka podizanju zidova i izolaciji - od strane velikana zapada koji ne zhele dodatno opterecenje svojim ekonomijama u obliku nekakvih kolumbijanaca, kubanaca, meksikanaca, belorusa, srba, albanaca ili ukrajinaca; ili od strane samih autsajdera poput srbije ili izraela koji svojom nadmenoshcu ili zaslepljenoshcu usled primitivne netrpeljivosti ni ne vide da im preti zauvek strashna izolacija izvan "neprobojnog ekonomskog zida" zapada.

u sluchaju srbije i izraela, druga drzhava je josh uvek u boljoj ekonomskoj poziciji; ali to ne znachi da ce u takvoj poziciji i ostati zauvek.

ps. uzgred, na izraelskim univerzitetima traju studentski protesti (trazhe se poboljshani uslovi studija i umanjenje finansijskih nameta drzhave). tako su studenti krajem proshle nedelje izashli u velikom broju na telavivske ulice, samo da bi naishli na policiju koja se ponela uzhasno brutalno prema njima (kerovi iz orvelove zhivotinjske farme?). lokalne mejnstrim novine su izvestile da se "policija ponashala prema bezazlenim studentima kao rotvajler koji se pomami kada ugleda krv"... shta mislish, Shumar, gde su nashi murkani-rotvajleri imali priliku da osete ukus krvi, znash li?


ja sam za to

da se vratimo u komunizam. "Religija je opijum za mase", kako je to lepo rekao Lenjin ili ko vec.


Goli otok? zabrana slobodnog

Goli otok? zabrana slobodnog izrazavanja misljenja? solkozi i kolhozi? nepostojanje (ogranicavanje) privatne svojine? neka hvala


Goli otok..

...Niksone nema veze sa slobodom mišljenja. Goli otok je mesto gde se provodila besprimerna tortura nad ljudima, bez suđenja, administrativnim merama.
Nešto kao Abu Graib ili Gvantanamo..


Rekao Lenjin...

...ali govorili su mnogi pre njega, neki i stotinama godina pre..Volter je rekao još glasnije - Ukinite tu sramotu- o)
No, Lenjin je to pokušao provesti u delo, ali nije išlo..o)))


Lenjin i drugari

zamijenili jedan opijum drugim, plus represija slabo vidjena.


Da..

..njemu su tradicionalne religije bile konkurencija jer je uspostavljao novu religiju.


Moja borba sa irancima za prava zena

Sad mi je smesno, ali kad je ova prica bila aktuelna, bas i nije.

Moja devojka je radila u jednoj domacoj, jakoj firmi, ne bih o imenima shvaticete me, gde joj je nadredjeni bio iranac, koji je bio jedan od partnera u toj firmi. Kakvo je to sikaniranje i ponizavanja, sa njegove strane bilo, prema zenskom delu zaposlenih, to nije normalno. Konstantno dranje, sikaniranje, ponizavanje, a ja samo slusam, nije moje da se mesam, ne mogu da kazem daj otkaz, i tako proslo je jedno mesec dva i u 2 ujutru zove me devojcica, na poslu je od 8 ujutru, iranac nece da ih pusti kuci dok ne zavrse posao, place rida.Eto mene za 10 minuta tu, bogu hvala, ima me 188 cm 90kg, kosarka+teretana. Hteo sam samo malo da ga sikaniram, cisto da mu oborim autoritet pred zenskim delom zaposlenih, mislio sam malo da ga vucem za uvo i to, ali kad sam ga video, stvar se malo otrgla kontroli pa je dobio po tamburi, slomljene naocare,pocepan sako i to.A posle toga. Jos sam se vise iznervirao.

Zbog komplikacija koje su usledile, zato sto zivim u drzavi gde me sistem ne stiti od takvih budala vec moram sam da se stitim, sto nisam uspeo da se iskontrolisem i uradim samo ono sto sam naumio, i poslednje, kad sam vec poceo da ga peglam, sto ga nisam odvalio da jede 2 meseca na slamcicu, vec sam stao.


Alah (na arapskom:Bog)...

...Bless Iran!

Mungos

"Queeria mi je drag, ali zene su mi draze!" (Ja)


Dobro, vidim

da se teren detaljno priprema ali bas bi mogli da izbegnu ovo

kao 'legitimnu metu'.


Tarzan se bori za deciji dodatak

Kako ce to biti sramno i odvratno ako se Kondi i drustvo stave u zastitu iranskih zena, pa naprave haos kao u Iraku.

Islam je svakako vera koja nije suvise uskladjena sa modernim shvatanjem ljudskih prava i sloboda (ali, da se razumemo - ni izvorno hriscanstvo nije mnogo bolje).

Upoznao sam u Danskoj jednu devojku koja je, jos kao srednjoskolka, odlezala 3 meseca zatvora zbog "aktivizma" - i to nekim povodom koji nije uopste ni bio vezan za Iran. Cisto da nauci da demonstrirati po ulicama nije preporucljivo.

Ali ne verujem ni najmanje da ce zenama u Iranu biti ista bolje ako im USofA "izvezu" svoja "shvatanja ljudskih prava".


Tarzane, steady, it takes time

USofA je do ljudskih prava žena u Iranu stalo koliko i do snega u Isfahanu (je l' da je predivan?).


100 godina nasilja

Razlika od samo 100 godina daje nam, osim prednosti, i obavezu da bar čujemo kako se istovetne stvari događaju ženama zbog istovetnih razloga 100 godina kasnije na razdaljini od 3000 kilometara.

Možda ne bi čak bilo loše da staviš kratak "reprint" o hapšenjima, streljanjima i vešanjima žena s kraja XIX i početka XX veka u sadašnjoj EU ili USA.

A šta su im bili zahtevi i zašto su stradale?

Manje-više sve što se danas dešava iranskim ženama, i ne samo njima, već i drugima ženama koje žive prošlost evropskih i američkih žena.I - naravno da su i one "ugrožavale bezbednost" tadašnjih evropskih i američkih društava i država, stabilnost porodičnih odnosa i kao bogohulnice predstavaljale opasnost tumačima hrišćanstva.

Jednakost pred zakonom, pravo glasa, pravo na rad, pravo na tretman ravnopravnog ljudskog bića, to ne brani nijedna religija, ali to ne trpe ljudi koji u religijama vide instrument za nasilje i pokoravanja. Pa, koja god religija bila.

Svet je jedan, a podeljen ne samo po geografskim vremenskim zonama nego po pravim zonama različitog toka vremena. Tragičan paradoks je u tome da vam to ustvari omogućava da putujete kroz vreme i kao današnja evropska (ili američka) žena na nekim drugim prostorima živite životom svoje prabake. A one nisu imale internet. I zato ga se ima sprečiti, a žene koje se njime bave - pohapsiti.

Moderan, razvijen, tzv. "napredni" deo sveta danas ima odgovornost sa kojom ne zna šta da radi.
I obično uradi pogrešno, uvećavajući štetu.

A kako niko i ništa nije moglo sprečiti naše prabake, tako neće moći ni njih, sadašnje prabake budućih slobodnih žena širom sveta.
Žeđ za slobodom je čudo.


gordanac ovo je fantasticno sto si napisala, gotovo da ne prodje

a da ne zahvalim sudbini sto nisam rodjena kao zena bilo gde pre nekih 100 godina i tako poslednjih vise hiljada godina


promene i copy/paste

Meni je zanimljivo kako teško možeš ubrzati procese kojima se, ustvari, zna struktura, mehanizmi i tokovi, ali ne vredi, traže svoje vreme kao da se dešavaju prvi put.
Pratim ženske pokrete na bliskom, srednjem i dalekom istoku i sve mi se čini da već ova generacija žena ima šanse za prave rezultate, ali - ne vredi. Entropija zahteva vreme.
Onda se setim kako su rimljani i oni pre njih imali vodu u kućama i kupatila i kanalizacije (kakve-takve), pa vidim da su ljudi po Evropi to bili u stanju da zaborave i zature kao "pronalazak" više od 1500 godina!
I potpuno te razumem za osećanje zahvalnosti za "lutriju" da te kao jedinku rođenjem "izvuku" baš u XX veku. Dramatičan vek silnih i brzih promena...iz kojih je pitanje da li smo išta naučili...


gordanac

i za ratove postoji formula i skript
sto kaze moja drugraica slavica vec bi moglo da se sudi preko kompjuera i radi prevencija koliko su patterns the same